curs depanare calculator

Click here to load reader

Post on 27-Oct-2015

152 views

Category:

Documents

27 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Curs Depanare Calculator

TRANSCRIPT

 • WiNS DMPC Capitolul I 1

  CAPITOLUL I. INTRODUCERE

  1. TEMATICA CURSULUI: DEPANARE I MODERNIZARE PC

  I. INTRODUCERE1. Structura cursului; ce vom ti la terminarea orelor de curs ?2. Evoluia calculatoarelor personale.3. Reprezentarea interna a informaiei ntr-un calculator; cum reuete

  calculatorul s satisfac attea cerine ale utilizatorilor ?4. Noiuni despre organizarea logic a datelor.5. Structura unui calculator; ce gsim sub carcas ?

  II. GENERALITI1. Tipuri de sisteme.2. Documentaia necesar.3. De ce avem nevoie pentru a putea ncepe depanarea hardware ?4. Demontarea calculatorului i examinarea acestuia.

  III. COMPONENTELE PRINCIPALE ALE SISTEMULUI1. Placa de baz.

  1.1 Tipodimensiunile de plcilor de baz.1.2 Magistralele de date de pe placa de baz.1.3 Tipuri de sloturi de extensie.1.4 Chipset-ul, creierul plcii de baz ?1.5 BIOS-ul descriere i configurare.1.6 Resursele sistemului: IRQ, DMA, adrese I/O.

  2. Procesorul, creierul calculatorului.2.1 Caracteristicile procesorului: controlul traficului prin microprocesor.2.2 Liderii productorlor de microprocesoare.2.3 Familia microprocesoarelor X86. Coprocesoarele matematice.2.4 Ce ne rezerv viitorul privind microprocesoarele ?

  3. Memoria.3.1 Organizarea logic a memoriei.3.2 Tipuri de memorie.3.3 Adugarea de memorie: modaliti de testare.

  4. Sursa de alimentare i carcasa unitii centrale.4.1 Tipurile de surse de alimentare.4.2 Standardele carcaselor unitii centrale.

  IV. DISPOZITIVELE DE INTRARE/IEIRE1. Dispozitivele de intrare.

  1.1 Tastatura.1.2 Mouse-ul.

 • WiNS DMPC Capitolul I21.3 Dispozitivede intrare speciale.

  2. Dispozitive de afiare video.2.1 Sistemul de afiare2.2 Monitorul2.3 Adaptorul grafic. Acceleratoare grafice.

  3. Comunicaii i reele de calculatoare.3.1 Utilizarea porturilor de comunicaie (COM, LPT, USB).3.2 Modemul.3.3 Componentele unei reele LAN. Elemente de baz.

  4. Dispozitive audio.4.1 Caracteristicile plcilor de sunet.4.2 Accesoriile plcilor de sunet.

  V. SISTEME DE STOCARE DE MARE CAPACITATE.1. Interfee de stocare.2. Uniti de dischet.3. Componentele de baz ale unitilor de hard-disc.4. Unitile CDROM. Standardele CD-urilor.5. DVD-ul este viitorul ?6. Uniti de band i alte uniti de stocare de mare capacitate

  VI. IMPRIMANTE I SCANNERE.1. Imprimante matriceale.2. Imprimante cu jet de cerneal.3. Imprimante LASER.4. Scanerul.

  VII. ASAMBLAREA I NTREINEREA SISTEMELOR1. Realizarea unui sistem.2. Modernizarea unui calculator: cnd i cum ?3. ntreinerea sistemului: ntreinerea preventiv, copii de siguran, garanii.

  VIII. DEPISTAREA DEFECTELOR I DEPANAREA1. Instrumente de diagnosticare software.2. Instrumente de diagnosticare hardware.3. Probleme create de sistemele de operare.

 • WiNS DMPC Capitolul I 3

  BIBLIOGRAFIE

  1. WINN L. ROSCH TOTUL DESPRE HARDWARE editura Teora,1999

  2. SCOTT MUELLER PC DEPANARE I MODERNIZARE edituraTeora, 1997 i 1999 ediia a 3-a

  3. LISA BUCKI PC 6 N 1 - editura Teora, 19994. PETER NORTON SECRETE PC - editura Teora, 19985. KRIS JAMSA MODERNIZAREA CALCULATORULUI

  PERSONAL - editura ALL, 19966. ANDY RATHBORNE MODERNIZAREA I DEPANAREA

  CALCULATOARELOR PENTRU TOI - edituraTeora, 1996

  7. JENNIFER FULTON GHIDUL BOBOCULUI PENTRUMODERNIZAREA CALCULATORULUIPERSONAL - editura Teora, 1996

  8. MIHAELACRSTEAION DIAMANDI

  CALCULATORUL PE NELESUL TUTUROR -editura AGNI, 1995

  9. Redacia CHIP COLECIA CHIP 1997, 1998, 1999, 200010. INTERNET Site- urile diferiilor productori de tehnic de calcul

 • WiNS DMPC Capitolul I4

  2. EVOLUIA CALCULATOARELOR PERSONALE

  A) SCURT ISTORIC

  Un calculator numeric modern este de fapt un set de comutatoare electronice,utilizate pentru a reprezenta i controla circuitul datelor elementare, numite digiibinari (bii). Datorit caracterului on/off al informaiei binare (1 sau 0), trebuia gsitun comutator electronic eficient.

  Primele calculatoare foloseau tuburile electronice pe post de comutatoare, ceeace ducea la apariia multor probleme, acestea fiind ineficiente datorit consumuluimare de energie, mare parte degajat sub form de cldur i fiind foarte nesigure.

  Apariia tranzistorului a revoluionat calculatoarele personale. Inventat n 1948de John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley, tranzistorul este un comutatorelectronic compact, cu consum mic de energie i de dimensiuni mult mai mici, ceeace a dus la nlturarea complet a tuburilor electronice.

  Trecerea la tranzistoare a declanat o nou er a miniaturizrii, pe care osimim din plin i astzi. vechile sisteme de calcul, de dimensiuni foarte mari(umpleau o ncpere) i mari consumatoare de energie s-au transformat n sistemecompacte (laptopuri) care pot funciona cu o simpl baterie.

  n 1959 inginerii de la Texas Instruments au inventat circuitul integrat,coninnd mai multe tranzistoare pe acelai suport de baz, legate fr fire. Primulcircuit integrat coninea 6 tranzistoare, fa de un procesor Pentium cu peste 4milioane de tranzistoare.

  n 1969, compania Intel a produs un cip de memorie de 1 Kb=1024 bii,reprezentnd la acea dat o mare realizare. Cum era firesc, comenzile nu au ncetat sapar, compania Busicomp comandnd 12 tipuri diferite de circuite logice pentru unadin mainile sale de calcul aflate n proiect.

  Pe lng faptul c Intel a ncorporat toate aceste circuite ntr-un singur cip, auncorporat i toate funciile lor, astfel nct s poat fi controlat printr-un programcare i putea modifica funciile.

  Primul procesor Intel 4004, un procesor pe 4 bii, a aprut n 1971 (cipul opera4 bii de date simultan). A urmat foarte repede 8008, un microprocesor pe 8 bii,aprut n 1972.

  n 1973 au fost proiectate primele microcalculatoare bazate pe cipul 8008,simple echipamente pentru demonstarii cu rolul de a face s se aprind niteluminie. La sfritul lui 1973, Intel a introdus cipul 8080, de zece ori mai rapiddect predecesorul su, care adresa 64 K memorie. Acesta a fost de fapt pasul multateptat de industria calculatoarelor personale.

  n 1975 a fost lansat kitul ALTAIR, considerat a fi primul calculator personal,coninnd un microprocesor 8080, o surs de alimentare, un oanou de comand cumulte beculee i o memorie de 256 octei. La un pre de vnzare de ~ 400 $, kitultrebuia ansamblat de cumprtor. calculatorul cuprindea o magistral cu arhitectur

 • WiNS DMPC Capitolul I 5deschis, fiind posibil adugarea de extensii i periferice ulterioare. Noul procesor ainspirat alte companii s scrie programe, inclusiv sistemul de operare CP/M i primaversiune a limbajului de programare BASIC.

  n 1975, firma IBM a introdus pe pia primul ei calculator personal. Modelul5100 avea 16K memorie i un monitor cu 16 linii pe 64 de caractere, un interpretor allimbajului BASIC i o unitate de casete DC 300 pentru stocare, pre 9000 $. Datoritpreului nu a constituit un succes comercial i a fost nlocuit cu modelele 5100, 5110i 5120. Abia modelul 5150 a constitui primul IBM Personal Computer, sistem foarteasemntor cu sistemul IBM System/23 dataMaster aprut n 1980.

  n 1976, compania Apple Computer lanseaz Apple I (aproape 700 $), formatdintr-o plac principal, fixat n uruburi pe o bucat de placaj, fr carcas i susde alimentare. n 1977 apare Apple II, care a stabilit standardul pentru aproape toatecalculatoarele ce au urmat.

  n 1980 lumea microcalculatoarelor asista la o competiie: de o parte sistemeleApple cu o baz software gigantic, iar pe de alt parte sistemele CP/Mdezvoltate dininiialul Mits Altair.

  B) CALCULATORUL PERSONAL IBM

  La sfritul anului 1980, IBM a intrat pe piaa calculatoarelor cu pre mic,aflat ntr-o extindere rapid, proiectnd sub conducerea lui Don Estridge primul PC,avnd la baz sistemul IBM System /23 data Master cu monitorul i tastaturaintegrate n ansamblu. echipa de proiectare a utilizat microprocesorul 8088, ce accesa1 Mb de memorie, cu magistrala intern de 16 bii i extern de 8 bii.

  IBM a fabricat calculatorul cu intenia de a-l lansa pe pia ntr-un an, folosindct mai multe componente de la productorii externi: aprea pentru prima dat unnou standard: compatibil IBM. pentru acesta s-au scris mai mult software dectpentru oricare alt sistem de pe pia.

  Compania Microsoft a acceptat propunerea de a dezvolta un sistem de operarepentru acest sistem, pe care la denumit simplu DOS (Sistem de operare cu discul).

  C) DEZVOLTAREA CALCULATOARELOR PERSONALE N ZILELENOASTRE.

  n cei 20 de ani de la lansarea primului IBM PC, sistemele bazate pemicroprocesorul 8088 la 4.77 MHz, au evoluat la sisteme cu microprocesoarePentium III sau AMD K7 Atlon la 800 MHz, de aproape 1500 de ori mai rapide,fiind capabile s acceseze cantiti de memorie de ordinul sutelor de Mb i s lucrezecu cantiti de date de ordinul zecilor de Gb.

  IBM a inventat standardul compatibil, piaa fiind rapid micat de omultitudine de productori de echipamente de calcul i echipamente periferice.Standardul iniial Compatibil IBM a fost nlocuit cu standardul PC sau mai nouCompatibil PC. A aprut o nou noiune, cea de upgrade, nscut din necesitatea de a

 • WiNS DMPC Capitolul I6ine pasul cu ritmul tot mai alert de dezvoltare a tehnologiilor de fabricaie cerute deprodusele software tot mai performante.

  Calculatorul personal a devenit n zilele noastre un fel de aparatelectrocasnic bun la toate, tot mai prezent la toate categoriile de oameni, capabil deaproape orice fel de activitate cerut. Astfel, tot ceea ce merit s fie discutat sauprivit s-a transformat n numere cri, muzic, filme etc.

 • WiNS DMPC Capitolul I 73. REPREZENTAREA INTERN A INFORMAIEI NTR-UN

  CALCULATOR

  A) PRINCIPIILE MATEMATICE

  n interiorul calculatoarelor circul semnale (impulsuri). Pantru a memora itransmite informaiile prin intermediul acestor semnale, calculatoarele folosesc unsist