mihail sebastian dragos

Click here to load reader

Post on 21-Aug-2015

120 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 1. 1. Colegiul National ,, Ana AslanColegiul National ,, Ana AslanMIHAIL SEBASTIAN
 2. 2. MIHAIL SEBASTIAN
 3. 3. BIOGRAFIEBIOGRAFIEMihail Sebastian
 4. 4. nascut la data de18 octombrie 1907,Braila , decedat ladata de 29 mai1945, Bucuresti a fost unromancier sidramaturg romanNscut cu numelede Iosif Hechterntr-o familieevreiasc dinBrila, MihailSebastian facestudii universitarede drept ifilozofie laBucureti.
 5. 5. Descoperit de NaeIonescu, preedintelecomisiei sale debacalaureat, a fostinvitat de acesta scolaboreze larevista Cuvntul,unde l cunoatepe Mircea Eliade, unuldin viitorii si prieteni.Reprezentareapieselor sale a fostinterzis din cauzafaptului c eraevreu. Jocul de-avacana este interzis,iar pentru a puteareprezentapiesaSteaua frnume a folosit un aldoilea pseudonim,Victor Mincu.
 6. 6. Moare lovit de uncamion n 1945, lanumai cteva lunidupce nazitii fuseseralungaidin Romnia, nplin tinereecreatoare.
 7. 7. BIOGRAFIEMIHAILSEBASTIAN
 8. 8. A debutat n literaturn 1932 cu un volum foartescurt, Fragmente dintr-un carnetgsit, apoi n acelai an a publicat unvolum de nuvele, Femei. A publicatmai multe romane, Oraul cusalcmi (1935) (roman aladolescenei), Accidentul (1940)(roman de dragoste), influenatede Marcel Proust, GustaveFlaubert i de ali romancierifrancezi.
 9. 9. Sebastian se impune nliteratura romn ca dramaturgcu piesele de teatru Steaua frnume, Jocul de-a vacana, Ultimaor. Piesa Insula a rmasnencheiat.Manuscrisul iniial alromanului Accidentul, cuprinzndcinci capitole, i-a fost furat luiMihail Sebastian n Frana, iarautorul nu l-a mai gsit. A fostnevoit s-l rescrie de la zero.
 10. 10. Capriciile istoriei nu l-au pututmpiedica pe Sebastian s aibsucces i ca dramaturg, nc dintimpul vieii. Dup moartea saprematur n 1945, la nici 38 deani, el rmne n atenia publiculuimai ales ca autor de teatru. Pieselei se joac din cnd n cnd, dartinerii l ignor.
 11. 11. Piesele sale Steaua frnume, Ultima or i Jocul de-avacana au fost chiar ecranizate,prima dintre ele transformndu-sentr-o coproducie romno-francez (Mona, ltoile sans nom -1967), n care rolul principalfeminin a fost interpretatde Marina Vlady
 12. 12. La Universitatea din IerusalimJurnalul su intim, inut n anii uneislbatice resureciia antisemitismului, adic nperioada 1935-1944, a fostpublicat postum, abian 1996.
 13. 13. n prezent originalul segsete, fraii si aflndu-sen posesia unor copiifotografice.
 14. 14. Harry From, regizor evreu dinRomania care a trit n SUA, a creatFundaia Mihail Sebastian. Dupmuli ani de insisten, a obinut cele 9caiete de la familia lui Sebastian( respectiv dna BeatriceSebastian, vduva frateluiscriitorului, Beno) i a ncheiatun contract ntre familie siEditura Humanitas.
 15. 15. ntre timp, Jurnalul a fost publicat in Frana, SUA, Olanda,Cehia i de curndi n Germania. Opera sa este pe cale de afi (re)descoperit att n ar ct i nstrintate. 2007 fiind anul centenaruluinaterii sale lui Mihail Sebastian n ara sai n strintate au fost publicatenoi studii desprescriitor i creaia sa.
 16. 16. Dupa Primul Razboi Mondial literaturaromana devine un amalgam de procedee lirice,epice, de eseu, de jurnal. Literatura nu ar puteatrai fara a combina proza fantastica cu romanulRomania a avut parte de o generatie deaur a literaturii. Ne bucuram de operele luiCamil Petrescu, Mircea Eliade, Cezar Boliac,Camil Baltazar, Mihail Sebastian, Nae Ionescu,Emil Cioran.
 17. 17. La numai 5 ani de la publicarea romanuluiAccidentul Sebastian moare strivit de uncamion, in fata Universitatii din Bucuresti, exactinainte de a sustine primul sau curs despreHonore de Balzac. Motivul ramane inca unmister neelucidat. Multi vorbesc despre crunta sisubita moarte a tanarului creator ca fiind un actantisemit.
 18. 18. Accidentul este un roman citadin, incare se pune accentul pe sufletul unulintelectual, trairile erotice, gelozia, libertatea,evadarea. Daca mai devreme scriitorul braileandorea sa iasa, sa fuga din gherele provinciei,acum spre sfarsitul vietii se intoarce inpustietate. Accidentul este un port al eliberarii,descrie zborul ca pe un joc ce ii descatuseaza pePaul si pe Nora din obsesiile amoroase.Romanul prezinta dorul de viata simpla, innatura: cine a fost in munti este un om liber.
 19. 19. Brila scriitorului Mihail Sebastian,a lui Codin i Terente, a Chirei Chiralina ia lui Tanti Elvira, oraul-muzeu, de peste600 de ani, este i acum un evantai destrzi, unele nc pietruite, care duc sprebtrnul fluviu i, dac ai rgaz s leasculi povetile, rmi fascinat.Ca s afli ceva despre personajeleacestea de legend e musai s tii cevadespre oraul Brila i zbaterile lui,trebuie s-i ptrunzi n pntece i s-isimi cldura, la fel ca-n "Iona".
 20. 20. Miroase aici a lumecosmopolit, a ora n care,altdat, miunau de-a valmacrue ncrcate cu saci degru, hamali cu umerii grei deatta munc n port i copiicare bteau mingea din crpepe macadam.
 21. 21. Brila a fost i a rmas unora de poveste n primul rnddatorit Dunrii i Portului,care s-a dezvoltat aici i a atrasnegustori turci, evrei, greci,rui, armeni, bulgari i sai.Brila este i acum oraul ncare vntul sufl 200 de ziledintr-un an.
 22. 22. Nu cer nimnui s fieNu cer nimnui s fiebun sau ru, frumos saubun sau ru, frumos sauurt, canalie sau nger. i cerurt, canalie sau nger. i cernumai s fie ceva care s nunumai s fie ceva care s nuexiste dect o singur dat.existe dect o singur dat.
 23. 23. Sunt evreii un neam orgolios?EvidentSi totusi niciun popor nus-a biciuit pe sine insusi cu mai multasalbaticie, niciun popor nu si-amarturisit cu mai multa cruzilepacatele rele sau imaginare, nimeninu s-a pandit mai aspru si nu s-apedepsit mai rau.
 24. 24. Nu voi fi niciodatdestul de bogat ca s trimitliliac, iarna, unei femei.
 25. 25. REALIZAT DE ELEVUL:GALATANU DRAGOS
 26. 26. REALIZAT DE ELEVUL:GALATANU DRAGOS

View more