articole mihail sebastian

Download Articole Mihail Sebastian

Post on 28-Oct-2015

83 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Dar pentru c postul nu este despre versiunea lui Afrim (dei m bucur c am avut astfel ocazia s-mi exprim prerea n legtur cu ea), ci despre Sebastian, o s continuu cu anamneza De dou mii de ani i Cum am devenit huligan m-au impresionat prin vi

Dar pentru c postul nu este despre versiunea lui Afrim (dei m bucur c am avut astfel ocazia s-mi exprim prerea n legtur cu ea), ci despre Sebastian, o s continuu cu anamneza De dou mii de ani i Cum am devenit huligan m-au impresionat prin vitalitate, sunt poate cele mai relevante exemple pentru ct de spontan i n acelai timp puternic e scriitura lui Sebastian. De dou mii de ani mi-a plcut mai mult dect Cum am devenit huligan, poate i pentru c implicaiile politice erau tratate dinr-o perspectiv care m-a prins mai mult dect n Cum am devenitSaturday, July 26, 2008

Huliganul si bolsevicul

La inceputul anilor 30 huliganul roman era un tip de reactionar violent, ultraortodox, nationalist, fascist si, evident, antisemit. Era exponentul extremei drepte. Bolsevicul, prin comparatie si agresivitate ideologica, ocupa cealalta extrema. De aceea e greu de crezut ca cineva ar fi putut fi, in acelasi timp, si huligan si bolsevic; insa, ei bine, Mihail Sebastian a realizat performanta de a fi catalogat si huligan si bolsevic in 1934, odata cu publicarea volumului De doua mii de ani. Cartea, cu o prefata semnata de Nae Ionescu, a declansat un lung si murdar scandal in presa romaneasca, scandal fata de care Sebastian a avut o singura si amara reactie: Cum am devenit huligan, un volum de note si reflectii, aparut in decembrie 1934.

Fara a se disculpa de vina de a fi simultan huligan si bolsevic, Mihail Sebastian isi ofera prilejul, in Cum am devenit huligan (Humanitas, 2007), sa lamureasca anumite fapte in afara de carte si sa discute citeva atitudini in afara de literatura. Faptele si atitudinile au legatura cu politica agitata a vremii (aici Sebastian se dovedeste a fi un vizionar), cu comportamentele mai mult sau mai putin previzibile ale diferitelor personaje culturale, cu politica publicistica a ziarului Cuvintul (la care Sebastian a lucrat, avindu-l pe Nae Ionescu drept director de constiinta) si cu insusi Nae Ionescu, fata de care Mihail Sebastian manifesta un respect aproape filial si, de aceea, acum, in urma prefetei, o dezamagire adinca si dureroasa. ...nu e o prefata aspra. Asprimea este si ea un act de iubire. Este o prefata de o cruzime rece, metodica si indiferenta (pag.74). Iar dezamagirea n-a fost generata numai de faptul ca maestrul, profesorul, cel care a initiat trairismul in Romania si-a tradat emulul, ci ca si-a tradat chiar propriile convingeri si idei.

Povestea pe scurt e ca, revenind de la Paris in 1931, Mihail Sebastian se apuca sa scrie o carte despre evrei si despre destinul tragic al acestui neam. Ii solicita lui Nae Ionescu o prefata, cunoscind-i eruditia despre Iudaism, iar acesta promite c-o va scrie. In 1934, intr-un climat politic agitat, De doua mii de ani apare, iar prefata lui Nae Ionescu e de-a dreptul socanta: atit pentru tinarul autor, cit si pentru societate. In ea, contrar ideilor pe care le publicase deja in 1926, Nae Ionescu ii acuza pe evrei pentru intretinerea de raporturi defectuoase cu celelalte popoare. Drama iudiamsului, conchide el, rezida in nerecunoasterea lui Christos. O astfel de idee antisemita, atasata unei carti scrise de un evreu despre evrei, a avut drept efect catalogarea lui Sebastian ca asimilat, reactionar, huligan, de catre comunitatea evreiasca, pe de o parte, si ca slugarnic, bolsevic si sabotor de catre nationalisti, pe de alta parte.

In Cum am devenit huligan, Mihai Sebastian demonteaza cu tristete argumentele lui Nae Ionescu si cu ironie pe cele ale acuzatorilor. In plus, isi reafirma opiniile politice si sociale care, in contextul acelor vremuri, par asa cum am spus vizionare:

Comunistii si fascistii isi fac din spiritul de cazarma axa actiunii lor politice. Mai mult decit atit: justificarea lor morala. 'Omul in uniforma' este tipul de grandoare umana, pe care experientele extremiste de dreapta si de stinga incearca sa-l impuna timpului nostru (pag. 36).

A rezista spiritului de stup nu este o atitudine individualista, ci, dimpotriva, o afirmare a ideii de om care trebuie mentinuta. Nu e nimic abstract si nimic iudaic in aceasta rezistenta. Nu este, mai ales, nimic egoist (pag 39).

Marxismul si fascismul pot cuprinde o suta de adevaruri politice si economice decisive, dar amindoua pornesc de la o groaznica ignorare a omului. Este si in marxism, si in fascism o lipsa de viata si un abuz de scheme care le face din capul locului artficiale. Acest lucru se va razbuna astazi sau peste o suta de ani, dar se va razbuna. (idem)

Posted by anda grarup at http://acaile.blogspot.com/2008/07/huliganul-si-bolsevicul-la-inceputul.htmlCum am devenit huliganOctober 9th, 2007 | Ana-Maria Petritan, Biografii/Memorii, Integrala de autor |

Autor: Mihail SebastianRating: Adeseori mi se intampla sa citesc o carte fara sa stiu nimic despre ea. Uneori mi se intampla si sa fiu total nepregatita pentru continutul ei. Asa s-a intamplat si de aceasta data, deoarece Cum am devenit huligan este o scurta prezentare a unei situatii controversate iscate de un roman si nu povestea nabadaioasa si aventuroasa a unui erou fermecator.

Cum am devenit huligan este o marturie, o extinsa explicatie a unui Mihail Sebastian obosit si scarbit de razboiul nedrept si nedemn la care este supus. Publicarea, intr-un dificil moment istoric, a romanului sau, De doua mii de ani, si prefata semnata de Nae Ionescu, isca o extinsa si groteasca isterie in jurul unui nou tip de om evreul antisemit.

Initial, romanul in sine (De doua mii de ani) nu sufera acuzatii prea usturatoare. Ceea ce declanseaza analizarea cu un furibund ochi critic a romanului este prefata semnata de Nae Ionescu. Prefata de un evident antisemitism, unde Nae Ionescu sustine pentru prima oara, in mod neasteptat si inexplicabil, ca menirea evreilor este suferinta.

Lectura distorsionata a romanului a fost consecinta directa acestor randuri. Astfel, opinia vinovatiei evreilor, sustinuta de Nae Ionescu, isi regaseste in opinia criticilor sustinerea lui Mihail Sebastian in urmatorul dialog dintre personaje: Esti abil dumneata, m-a intrerupt Vieru. Nu cumva pentru ca antisemitismul o fi etern vrei sa-l scoti din inexplicabil? Si pe evrei inocenti?- Doamne fereste! Nu numai ca antisemitismul mi se pare explicabil, dar evreii mi se par singurii vinovati.Si cum mai poti apara un text scos din context si cum sa mai poti sustine ironia in fraze ciuntite?Surprinzator ramane insa faptul ca Mihail Sebastian a acceptat ca prefata sa fie publicata, in ciuda mesajului pe care il trimite. Cum am devenit huligan este mai degraba o explicatie a resorturilor care l-au determinat pe Sebastian sa accepte sa-si submineze propria carte: prietenia cu Nae Ionescu.

In ciuda caracterului personal si relativ intim al Cum am devenit huligan, Sebastian pastreaza totusi multe tablouri ce zugravesc societatea interbelica. Si intr-unul dintre aceste episoade se gaseste probabil si cheia motivelor care l-au determinat pe Sebastian sa accepte fatidica prefata: aversiunea fata de libertatea societatii romanesti felul in care nu ii leaga nimic, nici dragostea, nici ura, nici ideile. Faptul ca ei nu sunt decat prieteni. Acest decat este un breviar de psihologie bucuresteana. El explica foarte multe lucruri, el scuza orice.http://www.bookblog.ro/biografii-si-memorii/cum-am-devenit-huligan/Mihail Sebastian, huliganul metafizic

Pe acelasi subiect: fe | bilant | accident de masina | ama | vectori | josef | gandire | forte | mihail sebastian huliganul metafizic | orgolioasa | In 2007, s-au sarbatorit 100 de ani de la nasterea scriitorului.Din igienizarea periodica a culturii romanesti, fapt care trece in rezerva nume grele, pe drept sau pe nedrept, Mihail Sebastian, de la a carui nastere s-au implinit 100 de ani anul acesta, iese cu acelasi aer de dandy melancolic, de tenor metafizic cu care a intrat. Scrierile sale par a avea un termen de valabilitate de (cel putin) un secol. Si asta pentru ca intrebarile care il obsedeaza pe huliganul Sebastian au o deosebita rezonanta pentru oricine a trait o dictatura de dreapta sau de stanga, ca si perioade de tranzitie marcate de varii tradari ale intelectualilor. Dar nu numai. Problema fundamentala pe care si-o pune Sebastian este cea a lui eu versus noi, a trecerii de la singuratatea pasiv-orgolioasa la implicarea in lume, care presupune invariabil strada, cu mirosul celuilalt. Cum am devenit huliganNeputinta realizarii acestei treceri, proasta imbinare intre individualism si nevoia de comunitate, este prezentata de Sebastian ca o drama evreiasca prin excelenta, una dintre antinomiile fundamentale care dau iudaismului caracterul lui tragic. Astazi, cand catastrofele mondiale se contrag in timp-record ca sloganuri pe tricou, e limpede ca drama evreiasca a lui Sebastian e o specificare a rupturii oricarei constiinte moderne. In literatura noastra exista cel putin trei titluri huliganice inrudite: Huliganii lui Mircea Eliade (1935), Cum am devenit huligan al lui Mihail Sebastian (1935) si Intoarcerea huliganului al lui Norman Manea (2003). Pentru Eliade, huligan inseamna anarhist, antiburghez, mistico-vizionar (cuvantul ii desemna si pe membrii Garzii de Fier). Pentru Sebastian, ca si pentru Manea, inseamna marginal, nealiniat, strain. Dupa publicarea romanului De doua mii de ani (1934), cu scandaloasa prefata cu tenta antisemita a lui Nae Ionescu, carte in care Sebastian isi expune viziunea asupra suferintei evreului ca o chestiune de destin, de necesitate intima, scriitorul e renegat atat de evrei (sionisti si marxisti), cat si de antisemiti; atat de liberali, cat si de extremisti. Raspunsul sau la toata aceasta polemica este faimosul eseu Cum am devenit huligan (1935), pri

View more