ic 4 decembrie 2012

3
Introducere în contabilitate 4 decembrie 2012 Conf. univ. dr. Iulia Jianu Page 1 CONTABILITATEA ACTIVELOR IMOBILIZATE Conturile de active imobilizate Evidenţa activelor imobilizate se ţine cu ajutorul conturilor sintetice din Clasa 2 Conturi de imobilizări delimitate pe grupe: 20 Imobilizări necorporale 21 Imobilizări corporale 22 Imobilizări corporale în curs de aprovizionare 23 Imobilizări în curs şi avansuri pentru imobilizări 26 Imobilizări financiare 28 Amortizări privind imobilizările 29 Ajustări pentru deprecierea sau pierderea de valoare a imobilizărilor Funcţia economică Conturile de imobilizări furnizează informaţii privind existenţa şi mişcarea bunurilor necorporale (cheltuieli de constituire, cheltuieli de dezvoltare, concesiuni, brevete, licenţe, mărci, drepturi şi valori similare, fondul comercial, avansuri şi imobilizări necorporale în curs de execuţie), corporale (terenuri şi construcţii, instalaţii tehnice şi maşini, utilaje şi mobilier, avansuri şi imobilizări corporale în curs de execuţie) şi financiare (titluri de participare şi interese de participare, alte titluri imobilizate şi creanţe imobilizate) destinate utilizării pe termen lung. Funcţia contabilă Funcţia contabilă a conturilor de imobilizări este de activ (A). Se debitează cu: o intrările de imobilizări prin: achiziţie de la terţi; producţie proprie; donaţie sau aport în natură la capitalul social; alte intrări de imobilizări o creşterile de valoare rezultate din reevaluarea imobilizărilor corporale şi necorporale. Se creditează cu valoarea imobilizărilor ieşite prin: o vânzare; o casare; o retragerea aportului în natură de către acţionari; o alte ieşiri de imobilizări. Soldul final este debitor şi reflectă: o valoarea imobilizărilor necorporale, corporale şi financiare existente în entitate la un moment dat.

Upload: badnouk-fadu

Post on 09-Nov-2015

215 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

s

TRANSCRIPT

  • Introducere n contabilitate 4 decembrie 2012

    Conf. univ. dr. Iulia Jianu Page 1

    CONTABILITATEA ACTIVELOR IMOBILIZATE

    Conturile de active imobilizate

    Evidena activelor imobilizate se ine cu ajutorul conturilor sintetice din Clasa 2 Conturi de imobilizri delimitate pe grupe: 20 Imobilizri necorporale 21 Imobilizri corporale 22 Imobilizri corporale n curs de aprovizionare 23 Imobilizri n curs i avansuri pentru imobilizri 26 Imobilizri financiare 28 Amortizri privind imobilizrile 29 Ajustri pentru deprecierea sau pierderea de valoare a imobilizrilor

    Funcia economic Conturile de imobilizri furnizeaz informaii privind existena i micarea bunurilor necorporale (cheltuieli de constituire, cheltuieli de dezvoltare, concesiuni, brevete, licene, mrci, drepturi i valori similare, fondul comercial, avansuri i imobilizri necorporale n curs de execuie), corporale (terenuri i construcii, instalaii tehnice i maini, utilaje i mobilier, avansuri i imobilizri corporale n curs de execuie) i financiare (titluri de participare i interese de participare, alte titluri imobilizate i creane imobilizate) destinate utilizrii pe termen lung.

    Funcia contabil Funcia contabil a conturilor de imobilizri este de activ (A).

    Se debiteaz cu: o intrrile de imobilizri prin:

    achiziie de la teri; producie proprie; donaie sau aport n natur la capitalul social; alte intrri de imobilizri

    o creterile de valoare rezultate din reevaluarea imobilizrilor corporale i necorporale.

    Se crediteaz cu valoarea imobilizrilor ieite prin: o vnzare; o casare; o retragerea aportului n natur de ctre acionari; o alte ieiri de imobilizri.

    Soldul final este debitor i reflect: o valoarea imobilizrilor necorporale, corporale i financiare existente n entitate la

    un moment dat.

  • Introducere n contabilitate 4 decembrie 2012

    Conf. univ. dr. Iulia Jianu Page 2

    Alturi de conturile de imobilizri se folosesc conturile de amortizri privind imobilizrile necorporale i corporale (Grupa 28 Amortizri privind imobilizrile). Amortizarea reprezint alocarea sistematic a valorii amortizabile a unui activ pe ntreaga sa durat de via util i reflect pierderea de valoare a activului prin utilizare, nvechire, schimbarea tehnicii. Se amortizeaz toate imobilizrile necorporale i corporale, cu excepia terenurilor. Deoarece amortizarea reflect pierderea de valoare ireversibil a activului, prin creterea amortizrii scade valoarea activului. Prin urmare conturile de amortizri au funcie contabil invers celor de activ. Deci conturile de amortizri se crediteaz cu creterea amortizrii imobilizrilor i se debiteaz cu anularea amortizrii urmare a casrii sau vnzrii activului. Soldul final al conturilor de amortizri este creditor.

    Potrivit reglementrilor contabile naionale, amortizarea se nregistreaz n contabilitate ncepnd cu luna urmtoare punerii n funciune.

    Alturi de conturile de imobilizri se folosesc conturile de ajustri pentru deprecierea sau pierderea de valoare a imobilizrilor necorporale, corporale i financiare (Grupa 29 Ajustri pentru deprecierea sau pierderea de valoare a imobilizrilor). Ajustrile reprezint deprecierea reversibil a valorii imobilizrilor necorporale, corporale i financiare urmare a scderii preurilor pe pia ale activelor imobilizate. Deoarece ajustrile reflect pierderea de valoare reversibil a activului, prin creterea ajustrii scade valoarea activului. Prin urmare conturile de ajustri au funcie contabil invers celor de activ. Deci conturile de ajustri se crediteaz cu creterea deprecierii reversibile a imobilizrilor i se debiteaz cu anularea deprecierii reversibile a activului. Soldul final al conturilor de ajustri este creditor.

    EXEMPLU: S se ntocmeasc bilanul iniial, s se efectueze analiza contabil a tranzaciilor i nregistrrile contabile n anul N, s se transfere sumele n conturi (Registrul Cartea Mare), s se ntocmeasc balana de verificare i bilanul la sfritul anului N, cunoscnd urmtoarele informaii: La 01.01.N societatea ALFA deine urmtoarele imobilizri:

    - o cldire nregistrat la valoarea de 100.000 lei i amortizat pentru 40.000 lei. Durata de utilizare este de 50 de ani;

    - un utilaj nregistrat la valoarea de 84.000 lei i amortizat pentru 18.000 lei. Utilajul a fost cumprat pe 30.06.N-2. La data achiziiei societatea a stabilit durata de utilizare a autoturismului la 7 ani si metoda de amortizare liniara.

    La nceputul anului N societatea deinea n contul de la banc suma de 85.000 lei. Capitalul social al societii ALFA este de 200.000 lei. Societatea a contractat un mprumut n valoare de 11.000 lei la 01.01.N-1, pe o perioad de 3 ani, termenul de rambursare fiind la 31.12.N+1 iar rata anual a dobnzii 10% pltit la sfritul fiecrui an. Pentru fiecare activ amortizabil se va ntocmi planul de amortizare.

    n cursul exerciiului N societatea efectueaz urmtoarele tranzacii: 10.01.N: Achiziioneaz un teren la preul de 20.000 lei, data scadenei datoriei fa de furnizorul de imobilizri fiind n luna mai N. 15.03.N: Achiziioneaz un autoturism la preul de 40.000 lei pe care societatea intenioneaz s-l amortizeze n funcie de numrul de kilometri parcuri (numrul maxim de kilometri parcuri =

  • Introducere n contabilitate 4 decembrie 2012

    Conf. univ. dr. Iulia Jianu Page 3

    100.000 km). Scadena datoriei fa de furnizorul autoturismului fiind 15 octombrie N pentru 50% din valoarea datoriei i 15 februarie N+1 pentru restul de 50% din valoarea datoriei. 20.07.N: Achiziioneaz mobilier de birou pe credit de la furnizori. Montajul mobilierului de birou este realizat de firma care l-a vndut. Factura emis de ctre furnizor prezint urmtoarele informaii: pre de vnzare 15.000 lei, cheltuieli de transport 2.000 lei, cheltuieli de montaj 3.000 lei. Achiziia, montajul i punerea n funciune se realizeaz pe data de 20 iulie N. Societatea intenioneaz s foloseasc mobilierul de birou o perioad de 6 ani, metoda de amortizare fiind accelerat. 30.08.N: Societatea pltete datoria fa de furnizorul terenului. 30.09.N: Obine un program informatic n luna septembrie. La obinerea programului informatic au participat doi angajai ai ntreprinderii pentru care societatea a nregistrat salarii de 9.000 lei. Programul informatic a fost finalizat la sfritul lunii septembrie. Societatea intenioneaz s foloseasc programul informatic o perioad de 3 ani, metoda de amortizare fiind liniar. 10.10.N: Societatea pltete 50% din datoria fa de furnizorul autoturismului. 10.11.N: Societatea achiziioneaz 60% din aciunile societii BETA nou nfiinat la preul de 60.000 lei, scadena datoriei fiind pe 20 februarie N+1. 31.12.N: Societatea nregistreaz amortizarea imobilizrilor. 31.12.N: Societatea nregistreaz i pltete dobnda datorat pentru mprumutul contractat la 01.01.N-1.

    31.12.N: Societatea vinde utilajul deinut la preul de vnzare de 60.000 lei deoarece intenioneaz ca n anul N+1 s achiziioneze un utilaj nou similar aprut pe pia. ncasarea contravalorii utilajului vndut se va realiza n luna ianuarie N+1;

    31.12.N: Cu ocazia inventarierii patrimoniului, societatea constat c valoarea de pia a terenului deinut este de 19.000 lei. 31.12.N: La sfritul anului N societatea i calculeaz rezultatul prin transferul sumelor din conturile de venituri i cheltuieli la rezultatului exerciiului.