newsletter ed maramures decembrie 2012

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Centrul Europe Direct Maramureș - Materiale de informare realizate în anul 2012 Anul IV, Nr. 12 Decembrie 2012 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprins: Materiale de informare în 2012 Avantajele parteneria- telor școlare Utile pentru tineri: - Concurs de fotografie - Maribor - Capitala Europeană a Tineretului în 2013 Pentru că este final de an și totodată final de rețea Europe Direct 2009- 2012, Centrul Europe Direct Maramurel vă prezintă ultimele materiale de in- formare pregătite în acest an, pe care le puteți obține gratuit de la sediul nostru sau de la panourile de informare din Baia Mare. Broșura ”Locuri de muncă și competențe – Beneficii pentru angajați și angajatori” Scopul acestei broșuri este de a conștientiza factorii interesați despre necesitatea de a investi în dezvolta- rea competențelor profesionale și în crearea de locuri de muncă de cali- tate, acestea fiind căi de depășire a efectelor crizei economice, de redu- cere a șomajului și de creștere eco- nomică. Publicația tipărită este distribuită gratuit prin punctele noastre de in- formare, la evenimente sau la cere- re, la sediul Centrului Europe Direct Maramureș. Broșura poate fi consultată și în format electronic, în secțiunea: http://europedirect.cdimm.org/ informatii-utile/publicatii Cuprins: Strategia europeană privind ocuparea forței de muncă Priorități pentru dezvoltarea capitalului uman și a calității locurilor de muncă Agenda pentru noi competențe și locuri de muncă Competențe cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții Flexisecuritatea locurilor de muncă EURES – Portalul mobilității europene pentru ocuparea for- ței de muncă SĂRBĂTORI FERICITE! și... Sperăm să ne reîntâlnim cu bine anul viitor și să ne continuăm activitatea ca membri în noua Rețea Europe Direct 2013-2017!

Upload: margareta-capilnean

Post on 24-May-2015

331 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

Page 1: Newsletter ed maramures decembrie 2012

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

Centrul Europe Direct Maramureș - Materiale de informare realizate în anul 2012

Anul IV, Nr. 12Decembrie 2012 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprins:

• Materialedeinformareîn2012

• Avantajeleparteneria-telorșcolare

• Utilepentrutineri:-- -Concurs-de-fotografie-- -Maribor---Capitala-Europeană-a-Tineretului-în-2013

Pentru că este final de an și totodată final de rețea Europe Direct 2009-2012, Centrul Europe Direct Maramurel vă prezintă ultimele materiale de in-formare pregătite în acest an, pe care le puteți obține gratuit de la sediul nostru sau de la panourile de informare din Baia Mare.

• Broșura”Locuridemuncășicompetențe–Beneficiipentruangajați

șiangajatori”Scopul acestei broșuri este de a

conștientiza factorii interesați despre necesitatea de a investi în dezvolta-rea competențelor profesionale și în crearea de locuri de muncă de cali-tate, acestea fiind căi de depășire a efectelor crizei economice, de redu-cere a șomajului și de creștere eco-nomică.

Publicația tipărită este distribuită gratuit prin punctele noastre de in-formare, la evenimente sau la cere-re, la sediul Centrului Europe Direct Maramureș.

Broșura poate fi consultată și în format electronic, în secțiunea:

http://europedirect.cdimm.org/informatii-utile/publicatii

Cuprins:• Strategiaeuropeanăprivindocupareaforțeidemuncă• Prioritățipentrudezvoltareacapitaluluiumanșiacalității

locurilordemuncă• Agendapentrunoicompetențeșilocuridemuncă• Competențecheiepentruînvățareapetotparcursulvieții• Flexisecuritatealocurilordemuncă• EURES–Portalulmobilitățiieuropenepentruocupareafor-

țeidemuncă

SĂRBĂTORIFERICITE!și...Sperămsănereîntâlnimcubineanulviitorșisănecontinuăm

activitateacamembriînnouaRețeaEuropeDirect2013-2017!

Page 2: Newsletter ed maramures decembrie 2012

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar12/2012

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

• Broșura”PoliticaAgricolăComună–Competitivitateșieficiențăînagricultură”

Centrul Europe Direct Maramureș a realizat acest material de informare pentru a prezenta celor interesați ce înseamnă Politica Agricolă Comună (PAC) și reformarea acesteia, precum și care sunt finanțările din fonduri europene disponibile în România, în domeniul agriculturii.

Publicația poate fi consultată în format electronic, în secțiunea:http://europedirect.cdimm.org/informatii-utile/publicatii

În cadrul broșurii ”Politica Agricolă Comună – Competitivitate și eficiență în agricultură” veți găsi informații despre:

• Agriculturaeuropeanălabilanț:50deanidePoliticăAgricolăComună

• Etapelecelor50deanidePAC

• EfecteleșibeneficiilePAC

• AplicareaPACînRomânia–finanțăripentruagricultură

• CD-ROM-ul”2012–AnulEuropeanalÎmbătrâniriiActiveșiSolidaritățiiÎntreGenerații”Centrul Europe Direct Maramureș vă pune la dispoziție

acest CD-ROM cu scopul de a contribui la înțelegerea cetățe-niei europene și la conștientizarea cu privire la oportunitățile și inițiativele europene pentru persoanele vârstnice, precum și pentru creșterea înțelegerii față de problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice, dar și la conștientizarea ti-nerei generații și a generației mature cu privire la necesita-tea și beneficiile unui rol activ în societate pentru persoanele vârstnice.

CD-ul cuprinde materiale de informare și videoclipuri pe teme de actualitate: egalitate de şanse, nediscriminare, in-cluziune socială, securitate socială, solidaritate. CONȚINUT:

• PrezentareainițiativeiUE:”2012–AnulEuropeanalÎmbătrâniriiActiveșiSolidaritățiiÎntreGenerații”

• AcțiuniEuropeDirectînbeneficiulcetățenilor

• Ceînseamnăsăîmbătrânimactiv?

• MăsuriUEpentruperspectivademograficăaîmbătrânirii.

• Link-uriutile

Page 3: Newsletter ed maramures decembrie 2012

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 12/2012

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Într-unnoustudiualimpactuluiparteneriatelorșcolaredindiferitețăris-aconstatatcăelevii–înspecialceidenivelsecundar-și-auîmbunătățitconsiderabilcompetențele,inclusivcompetențeleculturale,sociale,informaticeșilingvistice.Eleviicareauvizitatșcolilepartenereaufostcelmaiputernicinfluențațideacesteparte-

neriate.Șaptedinzeceșcoliaudeclaratcăparteneriateleauavutunimpactputernicșifoarteputernicasuprasensibilitățiișiexpresieiculturalealeelevilor,precumșiasupracompetențelorlorsocialeșicivice.Peloculurmătors-auclasatcompetențeleinformatice(54%)șicomunica-reaînlimbistrăine(52%).ParteneriateleaufostfinanțateprinintermediulprogramuluideschimbComenius,echiva-

lentulprogramuluiErasmusînmediulpreuniversitar.

• Parteneriatele școlare îmbunătățesc competențele elevilor și profesorilor

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multiling-vism și tineret, a declarat:

„Parteneriatele școlare permit tinerilor să dobân-dească competențele și abilitățile cotidiene fun-damentale necesare pen-tru dezvoltarea personală, pentru ocuparea unui loc de muncă mai târziu și pentru a deveni cetățeni activi. De asemenea, Comenius ajută elevii și profesorii să cunoas-că diferite culturi și limbi europene.

În perioada 2014-2020, aceste parteneriate vor con-tinua să beneficieze de spri-jin în cadrul noului program Erasmus pentru Toți.”

De asemenea, studiul a constatat că pro-gramul aduce beneficii atât profesorilor, cât și școlilor în cadrul comunității locale.

Profesorii au declarat că parteneriatul cu o școală din străinătate le-a îmbogățit cunoștințele cu privire la alte sisteme de educație și le-a consolidat competențele socia-

le, contribuind totodată la ameliorarea competențelor lor lingvistice.

Două școli din trei au declarat că parteneriatul le-a îmbunătățit imaginea, iar 80% dintre ele au declarat că le-a consolidat dimensiunea europeană. Colabora-rea cu școli din străinătate a contribuit și la dezvoltarea unor legături mai strânse, atât în cadrul școlii, cât și cu autoritățile locale.

Parteneriatele Comenius au un impact comparativ mai mare asupra profesorilor, școlilor și mediului lor atunci când este vorba despre nivelul preșcolar și primar, întrucât la acest nivel este mai ușor pentru o școală întreagă să se mobilizeze, să participe și să integreze în curriculum idei și activități noi. În schimb, impactul asupra competențelor elevilor este mai puternic la nivelul secundar.

Începând din 2007, UE a sprijinit peste 7 000 de proiecte Comenius, fiecare implicând în medie 5 școli. În fiecare an, aceste parteneriate primesc fonduri în valoare de aproximativ 120 de milioane EUR, care

permit unui număr de peste 130.000 de elevi și profesori să viziteze școlile partenere și unui număr de aproximativ 650.000 de elevi să participe la activități locale. În plus, UE le oferă profesorilor și profesorilor stagiari granturi pentru a urma cursuri de formare sau pentru a câștiga experiență lucrând în străinătate.

Din 2014, sprijinul UE acordat școlilor va face parte din noul programpropus în domeniuleducației,formării,tineretuluișisportului,Erasmuspentrutoți.

Noul program urmărește dublarea numărului de elevi, studenți, profesori, ucenici, animatori pentru ti-neret, etc. care primesc granturi pentru valorificarea unor oportunități de studiu care să le consolideze competențele sau pentru activități de formare și voluntariat în străinătate, care va ajunge astfel la 5 milioane în perioada 2014-2020.

Peste două treimi din bugetul propus de 19 miliarde EUR al programului ar sprijini schimburile individuale în străinătate, iar restul ar urma să fie alocat pentru proiecte axate pe cooperare în scopul inovării, pe refor-marea politicilor și pe schimbul de bune practici.

Page 4: Newsletter ed maramures decembrie 2012

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de seminarii pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.orgConsultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Pentru informatii pe teme europene, va asteptam la Centrul Europe Direct Maramures

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Undeafostfăcutăaceastăfotografie?

CâtdebinecunoștiEuropa?Noul concurs marca Tineretul în mișcare de pe

Facebook îți va permite să-ți testezi memoria foto-grafică. Ai între 16 și 30 de ani?

Atunci încearcă să ghicești care este capitala eu-ropeană din fotografie, în fiecare săptămână între 10 decembrie 2012 și 25 februarie 2013.

Câștigătorii săptămânii vor fi selectați în fiecare luni dintre cei care au răspuns corect în săptămâna anterioară și vor primi ca premiu un player mp4.

Poți să te joci în fiecare săptămână, dar câștigi doar o singură dată!

Începe să ghicești pe: https://www.facebook.com/YouthontheMoveEu-

rope/app_139825572834713

• Maribor:Capitalaeuropeanăatineretului2013Orașul sloven Maribor preia titlul de la Braga

(Portugalia) și devine Capitala europeană a ti-neretului pentru anul 2013.

Maribor prezintă o abordare inovatoare în care tinerii sunt implicați în fiecare fază a plani-ficării activităților și politicilor.

Titlul de Capitală a tineretului a fost lansat de Forumul European al Tineretului pentru a în-curaja dezvoltarea de idei noi și proiecte inova-toare cu privire la participarea activă a tinerilor în societate și pentru a promova cooperarea pri-vind politicile de tineret la nivel local și euro-pean.

În 2013, Maribor va propune un program plin de evenimente și activități menite să stimuleze participarea tinerilor și să ofere mai multe opor-tunități tinerilor pentru a juca un rol activ și a aduce contribuții reale în comunitățile lor.

Maimulteinformații: http://www.mb2013.si/en