familiei curs 9 - 24.04.2014

6
Familiei curs 9 – 24.04.2014 Efectele divortului in cazul in care exista minori rezultati din casatorie Se nasc anumite efecte intre parintii divortati si copii lor minori si pot fi persoanale dar si patrimoniale. Incredintarea copiilor minori: art 261 CC – parintii sunt cei care au indatorirea de crestere si educare a copiilor lor minori. In cazul divortului, instanta are obligatia de a stabili la care dintre parinti raman copii minori, avand in vedere interesul superior al copiilor. Criteriile pe care instanta le are in vedere atunci cand determina locuinta minorului: - Posibilitatile materiale ale parintilor, de dezvoltare fizica, psihica a copiilor - Varsta copiilor - Comportamentul parintilor fata de copil inainte de divort - Serviciul sotilor - Sexul copiilor - Legatura de afectivitate intre minor si soti Prin dispozitiile art 396 NCC se stabileste ca instanta de tutela stabileste asupra raporturilor dintre sotii divortati si minori avand in vedere interesul superior al minorului. In art art 397 – dupa divort autoritatea parinteasca revine IN COMUN de catre ambii parinti. Autoritatea parinteasca este o institutie care cuprinde drepturile parintilor vis-a- vis de minori dar si obligatiile pe care acestia le au fata de persoana si bunurile minorului lor. Ocrotirea parinteasca din vechiul CC era exercitata de parintele la care locuia copilul (celalalt trebuia sa vegheze asupra cresterii, educarii minorului). Prin exceptie instanta de tutela stabileste domiciliul minorului la

Upload: luiza-curelusa

Post on 11-Feb-2016

216 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

aaa

TRANSCRIPT

Page 1: familiei curs 9 - 24.04.2014

Familiei curs 9 – 24.04.2014

Efectele divortului in cazul in care exista minori rezultati din casatorie

Se nasc anumite efecte intre parintii divortati si copii lor minori si pot fi persoanale dar si patrimoniale.

Incredintarea copiilor minori: art 261 CC – parintii sunt cei care au indatorirea de crestere si educare a copiilor lor minori. In cazul divortului, instanta are obligatia de a stabili la care dintre parinti raman copii minori, avand in vedere interesul superior al copiilor. Criteriile pe care instanta le are in vedere atunci cand determina locuinta minorului:

- Posibilitatile materiale ale parintilor, de dezvoltare fizica, psihica a copiilor

- Varsta copiilor- Comportamentul parintilor fata de copil inainte de divort- Serviciul sotilor- Sexul copiilor- Legatura de afectivitate intre minor si soti

Prin dispozitiile art 396 NCC se stabileste ca instanta de tutela stabileste asupra raporturilor dintre sotii divortati si minori avand in vedere interesul superior al minorului. In art art 397 – dupa divort autoritatea parinteasca revine IN COMUN de catre ambii parinti. Autoritatea parinteasca este o institutie care cuprinde drepturile parintilor vis-a-vis de minori dar si obligatiile pe care acestia le au fata de persoana si bunurile minorului lor. Ocrotirea parinteasca din vechiul CC era exercitata de parintele la care locuia copilul (celalalt trebuia sa vegheze asupra cresterii, educarii minorului). Prin exceptie instanta de tutela stabileste domiciliul minorului la o ruda cu consimtamantul acesteia sau institutionalizeaza minorul !!!

Masura incredintarii copilului la o ruda sau intr-o institutie are caracter provizoriu. Daca unul din parinti face dovada ca s-au schimbat conditiile care au determinat instanta sa incredinteze copilul rudelor sau intr-o institutie, instanta poate dispune revenirea copilului sub autoritatea parinteasca a respectivului parinte. Cata vreme minorul se afla in alta parte decat la respectivul parinte, acest parinte pastreaza dreptul de a vechea la cresterea si dezvoltarea minorului.

Autoritatea parinteasca – art 483

Art 485- copilul datoreaza respect parintilor sai, indiferent de varsta acestora.

Raporturi patrimoniale

Page 2: familiei curs 9 - 24.04.2014

Instanta judecatoreasca in functie de veniturile stabileste care este contributia fiecaruia dintre cei 2 parinti fata de minor. Parintele in a carui locuinta sta minorul are si el obligatia de a contribui banesc la cresterea copilului minor.

RUDENIA

Este legatura juridica dintre persoanele care, prin faptul nasterii sau al adoptiei (civila sau din adoptie), descind una din alta ori dintr-un autor comun.

Rudenia din adoptie consta in legatura intre adoptat si descendentii sai si adoptator si descendentii acestuia. Un copil adoptat si descendentii lui devine ruda cu adoptatorul si cu toate rudele acestui adoptator. Aceasta rudenie nu face nici o deosebire intre membri naturali si adoptat, fiind o legatura deplina, naturala.

Art 405 , 406 –

Noua reglementare ne spune cum se determina gradul de rudenie – art 406 pct 3

Rudenia creaza impedimente (la casatorie) dar si drepturi.

Rudenia in linie dreapta poate fi ascendenta sau descendenta.

Rudenia ascendenta poate fi materna sau paterna.

Fratii si surorile care au parinti comuni sunt frati buni iar daca au mame(frati uterini) sau tati diferiti (frati cosanguini).

Durata si dovada rudeniei – este permanenta si se incheie atunci cand ultima persoana nu mai are nici un fel de ruda. In principiu, si rudenia civila este permanenta, creaza legaturi permanenete de rudenie dar avem in vedere ca o adoptie poate fi desfacuta.

Dovada rudeniei: mijloacele de proba ale rudeniei firesti se face in functie de interesul pe care il urmarim. Daca prin dovedirea rudeniei urmarim efecte de stare civila, dovada se face cu actele de stare civila. Daca se urmaresc interese patrimoniale- dovada se poate face si cu alte mijloace de proba (martori, etc).

Efecte juridice ale rudeniei: rudenia creaza drepturi, obligatii si impedimente. Rudenia naturala statueaza un impediment la casatorie. Din legatura de rudenie se nasc drepturi succesorale, de intretinere, de a fi tutore, etc.

Sotii nu sunt rude, sunt doar soti!!!!!!

Notiunea de afinitate e reglem in art 407 – legatura dintre un sot si rudele celuilalt sot.

Rudele sotului sunt in aceeasi linie afini cu celalalt sot.

Page 3: familiei curs 9 - 24.04.2014

FILIATIA

Filiatia, in sens larg, aceasta notiune evoca legatura juridica existenta intre o persoana si ascendentii sai ca urmare a descendentei biologice. In sens restrans, desemneaza raportul de descendenta a unei persoane fata de parintii sai, adica legatura directa si imediata dintre un copil si parintii sai.

Privita in raport cu mama, filiatia poate denumirea de maternitate, iar in raport de tata – paternitate.

Filiatia poate fi din casatorie (daca s-a nascut ori a fost conceputa in timpul casatoriei parintilor sai), din afara casatoriei (parintii nu erau casatoriti la momentul conceptiunii sau la data nasterii copilului daca chiar daca a avut filiatia peterna prezumata, a fost inlaturata printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila) sau din adoptie.

Atat copiii din casatorie cat si cei din afara casatoriei sunt egali in fata legii, chiar si in cazul mostenirii!!!

Filiatia fata de mama – determinarea filiatiei : dovada maternitatii se face inainte de orice alta procedura. Filiatia materna rezulta din faptul material al nasterii respectivului copil de catre o anumita femeie. Intereseaza 2 elemente de fapt: imprejuraraea ca o anumita femeie a dat nastere unui copil si identitatea copilului care revendica maternitatea este aceeasi cu a copilului nascut de femeia respectiva. Starea mamei nu are relevanta vizavi de stabilirea filiatiei fata de aceasta.

Art 408 – recunoasterea filiatiei se poate face atat prin recunoastere cat si printr-o hotarare judecatoreasca.

Nimeni nu poate contesta filiatia fata de mama a persoanei care are posesia de stat (mama se poarta cu copil ca fiind copilul ei, si invers) dar daca printr-o hotarare judecatoreasca se stabileste ca s-a produs o substituire de copil ori a fost inregistrata ca mama a unui copil o alta femeie decat aceea care l-a nascut, se poate face dovada cu orice mijloc de proba.

Daca se realizeaza recunoasterea copilului, aceasta recunoastere este irevocabila!!!

Actiunea in justitie pentru contestarea maternitatii poate fi introdusa ori de mama ori de copilul interesat.

Prin recunoasterea de maternitate se intelege declaratia facuta de buna voie de catre o femeie in formele prevazute de lege prin care marturiseste ca este mama unui anumit copil.

Page 4: familiei curs 9 - 24.04.2014

Art 415 – recunoasterea voluntara (a trecut un timp de la nastere: a nascut si l-a lasat intr-o biserica. Atunci, cand mama recunoaste ca acel copil declarat ca fiind nascut din parinti necunoscut este al ei) a maternitatii se aplica numai in cazurile:

- Cand nasterea nu a fost inregistrata in registrul de stare civila - Cand copilul a fost inregistrat ca fiind nascut din parinti necunoscuti.

Art 416 –

Stabilirea maternitatii prin hotarare judecatoreasca: se poate stabili astfelo daca din orice motiv doivada filiatiei fata de mama nu se poate face prin certificatul de nastere ori daca se contesta realitatea celor cuprinse in certificatul de nastere.

Actiunea in stabilirea maternitatii – dreptul apartine copilului si se porneste in numele sau de reprezentantul sau legal si poate fi continuata si de mostenitori, in conditiile sale. Mostenitorii pot introduce actiunea in termen de 1 an de la decesul copilului. Are ca reclamant pe copil si ca parat – pe mama. O astfel de actiune este imprescriptibila.