bucătăria spaniolă

of 13 /13
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii Bucătăria spaniolă

Upload: bondulle-romania

Post on 29-Nov-2014

1.427 views

Category:

Travel


8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

http://www.bonduelle.ro/ Gustul ei de neuitat provine de la popoarele care au locuit în trecut pe teritoriul Peninsulei Iberice.

TRANSCRIPT

Page 2: Bucătăria spaniolă

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii

Cuprins

3. Introducere 4. Bucătăria sănătoasă 5. Specialităţi spaniole 6. Aperitive, aperitive… 7. Patria paell-ei şi a

gazpacho-ului 8. Patria paell-ei şi a

gazpacho-ului 9. Pe placa - normele 10. Gazpacho - supa rece11. Paella12. Tortilla Espanola

Page 3: Bucătăria spaniolă

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii

Forma actuală a acestei „oferte” gastronomice incredibile a bucătăriei spaniole este dată de Feniţieni, Greci, Romani, Cartagieni şi de Arabi. Variaţiunile bucătăriei spaniole sunt o oglindă a diversităţii ei regionale. Cele mai cunoscute dintre regiunile Spaniei sunt Tara Bascilor, Valencia, Extremadura şi ambele Castilii (Castilia La Mancha şi Castilia Leon).Ţară a corridei şi a flamencoului, a plajelor nisipoase, a miresmei de măsline şi de şofran, ţară a portocalei şi a vinului, Spania este locuită de 17 naţionalităţi.

Page 6: Bucătăria spaniolă

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii

Aperitive, aperitive…

Aperitivul tipic este Tapas, un adaos gratuit la un păhărel de bere numită caña. Un alt aperitiv este pintxos – practic o singură îmbucătură care a făcut faima regiunii San Sebastián. Ceva mai mari decît tapas sunt raciones. Ambele sunt compuse dintr-un singur ingredient sau produs, cum ar fi: urechile de porc la grătar, calmari în stil roman, cîrnăciori în vin. Platos combinados sunt porţii şi mai mari care reunesc mai multe produse (saleuri, salate de crudităţi, ochiuri, carne de viţel). Conform obiceiului, înainte de masă se servesc migdale prăjite, măsline verzi crude, pâine şi sosuri de roşii şi usturoi.

Page 7: Bucătăria spaniolă

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii

Patria paell-ei şi a gazpacho-uluiÎn vreme ce în sud domină fructele de mare, în adâncul ţărmului pe mese se găsesc cu precădere legume şi diverse sortimente de carne, iar în munţi – carne de miel şi păstăioase. Asturiei îi este specifică fasolea cu carne de porc înnăbuşită în sos de roşii – aşa zisa fabada asturiana. Cărţile de vizită ale podişurilor Castiliei sunt: friptura de viţel, cea de miel, şuncile uscate (dintre care cea mai celebră este serrano) şi cârnăciorii puternic condimentaţi de porc chorizo. În Catalonia se consumă peşte preparat în diverse feluri cu legume (proaspete, gătite sau marinate), în Galicia se serveşte zarzuela de maricos – bucăţi de peşte fript înnăbuşite în sos iute de roşii, ceapă, usturoi, ulei şi vin. Valencia este patria paellei – cea mai faimoasă reţetă spaniolă din orez înnăbuşit într-o tigaie mare de fontă, cu legume, carne de pui sau fructe de mare.

Patria paell-ei şi a gazpacho-ului

Page 8: Bucătăria spaniolă

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii

In intreaga Spanie se bucură de o deosebită popularitate supele reci din legume pasate – ajo blanco (albă) şi gazpacho (roşie). Aceste specialităţi datează de pe vremea romanilor, când constituiau raţia zilnică regulamentară a fiecărui legionar staţionat în provincia pe care acum o numim Andaluzia. Alte supe specifice pentru Spania sunt: puchero – pe bază de carne de vită, cârnaţi, şuncă, găluşte, pătrunjel şi usturoi, olla podrida – o ciorbă densă din carne de berbec, pulpă de viţel, carne de vită, şuncă, cârnat afumat, mazăre şi legume. După fierbere, carnea tăiată în bucăţi mici se serveşte în supa dreasă cu usturoi şi mirodenii. De o deosebită popularitate se bucură în întreaga Spanie tortillas – omlete servite atât la cald cât şi la rece.

Pe litoral domină mâncărurile din peşte şi fructe de mare. Cantitati enorme de macrouri, ton, creveţi, caracatiţe, stridii sau languste se vând în marile pieţe - punctele de atracţie ale multor orase de pe coasta.

Page 10: Bucătăria spaniolă

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii

Ingrediente1,25 kg roşii coapte 1 castravete, 1 ceapă 1 ardei gras verde 2 căţei de usturoi 200 g miez de pâine 4 linguri ulei, 2 linguri oţet de vin 1 litru de apă fiartă şi răcită cuburi de gheaţă piper, sare

Mod de preparare• Legumele se spală bine, roşiile se decojesc şi

opărite se taie în cubuleţe şi se înlătură seminţele. Castravetele se curăţă, se scot seminţele şi se taie în cubuleţe de aproximativ 1cm.

• Ceapa curăţată se toacă mărunt. Usturoiul se striveşte. Ardeiul gras se curăţă de seminţe şi se taie mărunt.

• Se ia jumătate din legume, se amestecă cu oţet, ulei, miez de pâine şi apă rece. Apoi se acoperă bine şi se lasă 2 ore în frigider. Legumele rămase se transferă în boluri separate şi se pun în frigider.

Mod de servire: Înainte de servire, gazpacho-ul se bate cu telul. Se condimentează după gust cu sare şi piper. Se adaugă câteva cuburi de gheaţă.

Gazpacho - supa receReţetă penru gazpacho – supă rece de legume spaniolă.

Page 11: Bucătăria spaniolă

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii

Paella

Ingrediente750 g pui500 g carne de iepure400 g orez250 g fasole verde păstăi200 g fasole, 100 g roşii50 ml de ulei, 800 ml de apă1 linguriţă boiapiper, sare, şofran

Mod de preparare• Se clătesc boabele de fasole mari, albe, se

cufundă în apă rece, fiartă în prealabil. Se lasă 12 ore. Se fierb în aceeaşi apă.

• Carnea de pui şi de iepure se spală bine şi se taie bucăţi. Se spală fasolea verde. Roşiile se spală, se opăresc, se decojesc şi se taie bucăţi.

• Pe o tigaie mare se încinge ulei, apoi se frig bucăţile de pui pe toate părţile. În acelaşi ulei se pun bucăţile de iepure şi se frig bine pe toate părţ ile. Se adaugă fasolea verde şi se prăjeşte 2 – 3 minute. Se adaugă fasolea fiartă şi roşiile tăiate. Se adaugă boia şi se amestecă. Orezul se toarnă încet şi se amestecă cu o lingură de lemn. Se adaugă şofranul şi sarea. Se adaugă apă, se aduce la fierbere şi se fierbe la foc mic, cu capac. Din acest moment nu se mai amestecă.

• Paella se fierbe cel mult 18 – 20 minute. Se dă jos de pe foc şi se lasă 5 minute pentru ca mâncarea "să se coacă". Se serveşte în tigaie.

Reţetă de paella á la Valencia – un fel de mâncare tradiţională din Spania, ce provine mai exact din frumoasa Valencia.

Page 12: Bucătăria spaniolă

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: Bucătăriile lumii

Tortilla Espanola

Ingrediente5 ouă 5 cartofi 1 ceapă mare tocată cuburi 2 căţei mari usturoi, zdrobiţi Ulei de măsline sau untdelemncondimente, sare

Mod de preparare• Se taie cartofii în felii subţiri. Într-o tigaie se

încălzeşte uleiul şi se prăjesc cartofii.• După 4-6 min adăugăm ceapa cu usturoiul

zdrobit. Călim în continuare la foc mic.• Într-un vas se bat ouăle, apoi se

condimentează şi se amestecă până când compoziţia devine omogenă.

• De îndată ce cartofii sunt moi, scurgem uleiul. În vasul cu ouăle introducem cartofii şi ceapa, apoi punem mixtura într-o tigaie şi prăjim 4-6 min pe toate părţile.

• Se condimentează cu sare şi cu zeamă de lămâie proaspătă. Înainte de servire aşteptăm 8-10 min.

Reţeta pentru tortilla spaniolă – omletă cu ouă şi cartofi.