test iluminism

Post on 24-Jun-2015

625 Views

Category:

Documents

7 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

I. ”A renunta la libertate inseamna a renunta la calitatea de om, la drepturile umane, ba chiar mai mult si la datoriile tale. Nu exista nici un fel de despagubire posibila pentru cel care renunta la toate;o astfel de renuntare este incompatibila cu natura omului.Daca-ti lipseste vointa de orice libertate inseamana ca faci ca actele tale sa fie lipsite de orice moralitate.In sfarsit, este o conventie zadarnica si contradictorie sa stipulezi de o parte o autoritate absoluta si de alta parte o ascultare fara margini….Vointa generala poate dirija singura fortele statului…Poporul supus legilor poate fi autorul acestora…puterea legislative apartine poporului si nu-i poate apartine decat lui. “ J.J. Rousseau1.Comentati fragmentul evdentiat, exprimandu-va acordul/dezacordul cu idea lui Rousseau. 30puncte 2.Identificati cel putin doua principii iluministe.3.Precizati carei categorii sociale s-ar fi putut adresa textul in cauza.II.Completati spatiile libere: 21 puncte

1. Iluminismul a aparut in ……………………….in secolul ……………Isi trage radacinile din opera filozofilor englezi……………………………………, ……………………………………………………si………………………..si din modelul politic oferit de……………………………………..Filozofia iluminista a avut ca fundament…………..

III. Alegeti varianta corecta: 15puncte1. Despoti luminati au fost:

a. Frederic II si Ecaterina II; b. Henric VIII si Iosif II; c.Iosif II si Ludovic XV2. A vorbit despre despotismul luminat:

a. J.J. Rouseau b. Diderot c. Voltaire3. A facut parte dintre cei care au redactat Enciclopedia:

a. Diderot; b. Montesquieu; c.Cesare BeccariaIV. Notati cu adevarat sau fals enunturile: 4 puncte

1. Despotismul luminat a aparut in secolul XVII, sub influenta iluminismului in Europa central si rasariteana, avand ca reprezentanti monarhi ca Frederic II, Ecaterina II, Iosif.

V. Prezentati in aproximativ o pagina filozofia luminilor tinad cont de : 20 puncte- contextul in care a aparut; reprezentanti; precizarea a cel putin 3 idei promovate de iluministi; importanta iluminismului. 10 puncte din oficiu

top related