95884165-51748230-program-de-re-pt-tendinita

5
PROGRAM DE RECUPERARE PENTRU TENDINITĂ Tendinita este o afecţiune inflamatorie caracterizată de durere la nivelul inserţiei tendoanelor pe os. Afecţiunea evoluează frecvent cu durere, tumefierea zonei şi împiedicarea mişcărilor normale ale segmentului de membru afectat. Etapele de recuperare Obiectivele recuperării I FAZĂ Combaterea durerii artic si periartic; Conservarea functiei segmentului respectiv II FAZĂ Indepartarea tuturor simptomelor evidentiate in prima etapa. Prevenirea atrofiei musculare. Imbunatatirea tonicitatii musculare. III FAZĂ Rearmonizarea mecanica a articulatiei; Refacerea stabilitatii segmentului afectat si a fortei musculare. Imbunatatirea tonusului psihic

Upload: soos-serban

Post on 14-Dec-2014

30 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: 95884165-51748230-Program-de-re-Pt-Tendinita

PROGRAM DE RECUPERARE PENTRU TENDINITĂ

Tendinita este o afecţiune inflamatorie caracterizată de durere la nivelul inserţiei tendoanelor pe os. Afecţiunea evoluează frecvent cu durere, tumefierea zonei şi împiedicarea mişcărilor normale ale segmentului de membru afectat.

Etapele de recuperare Obiectivele recuperării

I FAZĂ Combaterea durerii artic si periartic; Conservarea functiei segmentului respectiv

II FAZĂ Indepartarea tuturor simptomelor evidentiate in prima etapa. Prevenirea atrofiei musculare. Imbunatatirea tonicitatii musculare.

III FAZĂ Rearmonizarea mecanica a articulatiei; Refacerea stabilitatii segmentului afectat si a fortei musculare. Imbunatatirea tonusului psihic

Page 2: 95884165-51748230-Program-de-re-Pt-Tendinita

.

RECUPERARE PENTRU TENDINITĂ

Tendinita la degetese vor bandaja degetele folosind bandă de leucoplast. Aceasta trebuie să fie îngustă, să nu limiteze mişcarea, să nu fie prea strânsă şi se aplică imediat sub articulaţie (se petrece de 2-3 ori, circular).

Tendonul achilian

Tendinopatia insertionala: reprezentata prin deteriorarea zonei in care tendonul se prinde pe calcai; se manifesta prin laxitate in partea posterioara a calcaiului ce reduce flexia piciorului. Durerea tinde sa se agraveze si sa ramana constanta dupa un exercitiu fizic. Aceasta afectiune insoteste de obicei bursita retrocalcaneana

TRATAMENT I FAZĂ II FAZĂ III FAZĂ

repaus ( aplicare de gheaţă în primele 24 de ore ) , orteze ilastice şi tratament medicamentos care să controleze durerea ( antiinflamatoare nesteroidiene

fiziologie ( ultrasunete electroterapie şi fizioterapie , laser terapia si infiltratiile cu steroizi; )

kinetoterapie ( gimnastică medicală )

După 48 de ore se Aplică gheaţă pe zona afectată, pentru 1-2 zile.

Aplicare de comprese calde pentru relaxarea musculară.Se completează cu antiinflamatoare ( Diclotard, Flamexin pentru 2 săptămâni)).

kinetoterapie ( gimnastică medicală ) completat cu vitamine, hidratare corespunzătoare, masaj al zonei afectate şi pauză. Se masează zona afectată cu Diclofenac gel sau Ben Gay şi Gel relaxant cu Spânz atâta timp cât persistă durerea şi inflamaţia.

Se continuă hidratarea consumînd 3-4 litri de lichid pe zi.

Page 3: 95884165-51748230-Program-de-re-Pt-Tendinita

Tendinte la încheietura mîiniitendinită la încheietura este o problemă comună, care poate provoca dureri de mână şi umflături. tendinită încheietura se datorează inflamaţie a tecii tendonului. Tratamentul durerii încheietura mîinii cauzate de tendinită, de obicei, nu necesită o intervenţie chirurgicală.

Tendinita genunchiului

Acest tip de leziune se intampla cel mai probabil la varstnici, ale caror tendoane sunt mai slabite. Inflamatia tendonului patelar este numita uneori “genunchiul saritorului” deoarece in sporturile care necesita sarituri, cum ar fi baschetul, contractia musculara si forta de cadere la sol dupa o saritura, tensioneaza tendonul. Tendonul se poate inflama sau rupe dupa stresuri repetate.

Tendinita la nivelul membrelor inferioare

se subliniază faptul ca durerea este primul simptom al tendinitei. Durerea este deobicei localizata in sectiunea tendonului, intre rotula si zona in care tendonul se uneste cu tibia. In timpul activitatilor fizice, durerea se poate resimtii ca si ascutita – in special in timpul alergarilor sau sariturilor.

Tendinita de umăr

poate fi consecinţa unor afecţiuni printre care se numără sindromul de impingement, tendinită degenerativă (sindromul supraspinosului), tendinită calcificantă şi bursita, tendinită bicipital, capsulită adezivă (umărul blocat, umărul îngheţat), ruptura manşonului rotatorilor (umărul pseudoparalitic), leziunile articulaţiei acromio claviculare". Dintre aceste afecţiuni, cele mai frecvente sunt tendinita de supraspinos sau tendinita calcificantă şi bursita.

Tendinita glezneitendinita gleznei -durerea se va ameliora cu ajutorulu unei pungi de gheaţă

Tendinită palma Se vor aplica comprese reci cu gheaţă şi tratament antinflamator

Tendinita la nivelul atriculaţiei cotului

se poate manifesta în doua locuri: pe partea laterala(caracteristica tenismenilor) sau pe partea mediala(caracteristica jucatorilor de golf). Este una din cele mai dezbatute afestiuni deoarece nu s-a gasit o metoda optima pentru rezolvarea acestei probleme. Astfel, medota de tratament e bazata pe exercitii care stimuleaza raspunsul de vindecare al organismului(exercitii excentrice si stretching). Printre celelalte metode, cea mai folosita e acupunctura. Ultima bariera impotriva durerii consta in injectii cu cortizon dar efectul lor e de scurta durata(o metoda mai eficienta ar fi combinarea injectiilor cu repaus si apoi inceperea unui program de recuperare). Operatia e recomandata in 5-10% din cazuri si consta in taierea/extirparea partii afectate a tendonului muschiului scurt extensor radial.

Page 4: 95884165-51748230-Program-de-re-Pt-Tendinita