225382472 educația ecologică pe ințelesul copiilor

Upload: bestgeo83

Post on 06-Jul-2018

220 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/17/2019 225382472 Educația Ecologică Pe Ințelesul Copiilor

    1/3

    Educa ia ecologică pe în elesul copiilor ț ț

     „Aşa cum îi învăţăm pe copii să vorbească, să se comporte în familie, în şcoală şi însocietate, să respecte normele de igienă, aşa trebuie să-i învăţăm să se poarte în mediulînconjurător.

    Deci, ca educatoare, trebuie să determinăm nu numai sentimente de admiraţie faţă defrumuseţile naturii, ci să le formăm unele repreentări şi noţiuni concrete asupra realităţii.!reptat, printr-o activitate permanentă, intensă şi comple"ă, trebuie acţionat ca acestea să

    devină convingeri, deprinderi de păstrare, de ocrotire a mediului înconjurător.Dar simpla instruire la orele de curs nu asigură deplina realiare a obiectivelor urmărite.

    Este necesar să fac e"tinsă activitatea şi în afara procesului de învăţăm#nt, prin apropiereacopilului tot mai mult de natură.$

    %om relata în continuare prin ce tipuri de activităţi am realiat educaţia ecologică amicilor preşcolari în grădiniţă.

    &olosind observaţia spontană sau dirijată am urmărit să formăm copiilor o g#ndireintuitivă în raport cu natura, pentru a le devolta dragostea şi respectul faţă de aceasta, dorinţa de

    a o ocroti. 'rin intermediul observărilor, copiii dob#ndesc cunoştinţe elementare despre unelefenomene din natură legate de succesiunea anotimpurilor ( căderea frunelor, ploaia, ceaţa,îng)eţarea apei, topirea ăpeilor, etc.*. 'reşcolarii îşi lărgesc şi îşi contureaă cunoştinţeledespre animalele domestice, cunosc unele animale sălbatice cu modul lor specific. Ei învaţă sădeosebească animalele domestice de cele sălbatice, păsările migratoare de cele nemigratoare,animalele care aduc foloase omului de cele care pricinuiesc daune. 'entru realiarea acestuiscop, copiii trebuie puşi în situaţia de a le observa.

    !oate întrebările pe care le pun copiii dovedesc interesul de cunoaştere al acestoramanifestat în toate ocaiile cu multă insistenţă şi prin întrebări variate. +n practică, îndesfăşurarea activităţilor din grădiniţă am aplicat variate procedee şi modalităţi. na dintremodalităţile la care am obţinut reultate deosebite a fost observarea plantelor puse la germinat.

    Acest procedeu este pentru copii un mijloc palpabil, concret. bserv#nd plantele în devoltarealor, ei îşi însuşesc anumite cunoştinţe care apoi le stimuleaă curioitatea şi de aici dorinţa decunoaştere, care la ei se transformă prin întrebări, ceea ce dovedeşte că vor să înţeleagămecanismul, legătura dintre om plante apă lumină, iar ceea ce n-au înţeles devinecurioitate.

    +n ideea treirii interesului pentru mecanismul, relaţia dintre plante, om şi condiţiilemediului, am cerut copiilor să aducă de acasă c#te un g)iveci sau o cutie de conserve. Am procurat păm#nt şi în altă şedinţă am pus boabele la încolţit.

    Am atras copiilor atenţia încă de la început, că pentru a observa bine plantele, g)iveceletrebuiesc puse într-un loc de unde ei le pot observa ilnic cu uşurinţă, av#nd grijă să umeească păm#ntul odată pe săptăm#nă.

    Am pus la încolţit boabe de fasole, de gr#u şi de porumb şi le-am demonstrat că pentru aîncolţi seminţele au nevoie de umeeală şi de căldură. Am aşeat seminţele într-un loc călduros( la temperatura clasei*.

    +n aceste e"perienţe am dat copiilor multă independenţă şi îi încuraje permanent înacţiune. De e"emplu, am pus boabele de gr#u şi porumb amestecate într-un singur g)iveci, amconstatat astfel că mult mai repede încolţeşte gr#ul dec#t porumbul, deşi au aceleaşi condiţii.

    cup#ndu-se de creşterea animalelor sau de cultura plantelor, reconstituind condiţiile deviaţă şi de devoltare ale animalelor şi plantelor, copilul poate să le observe continuu, i de i,

  • 8/17/2019 225382472 Educația Ecologică Pe Ințelesul Copiilor

    2/3

    ceea ce-l duce la generaliări, care încep cu conceptele. Dar conceptul de evoluţie trebuie urmăritde copii şi la animale. 'entru aceasta copiii se preocupă de creşterea unor animale care pot ficrescute în grădiniţă/ păsări (canari, papagali, sticleţi*, peşti ( varietăţi de peşti roşii de acvariu*, broască ţestoasă de uscat sau de apă, mamifere (pisică, c#ine, iepure, )amsteri*.

    0i în acest ca se fac aceleaşi observaţii ca pentru plantele cultivate cu condiţia ca

    animalele să fie crescute în cadrul grădiniţei pentru a putea fi observate permanent.1unoaşterea mediului ambiant se realieaă şi prin jocurile didactice, cu material dinnatură sau pe baă de ilustraţii şi jocurile didactice orale. 2uc#ndu-se, copilul cunoaşte şidescoperă lumea şi viaţa. 'rin jocuri cunoaşterea lumii devine accesibilă şi atractivă pentru copii.

    'entru ca jocul să se regăsească în procesul de asimilare a cunoştinţelor despre lumeaînconjurătoare am înc)eiat fiecare activitate printr-un joc de mişcare ( creat de noi*, „ 3lobul păm#ntesc$, prin care am urmărit înţelegerea de către copii a faptului că mediul înconjurător estespaţiul vital al unei omeniri care împarte o locuinţă comună şi că protej#nd propriul nostru mediuîl protejăm şi pe cel al vecinului. 2ocul i-a făcut pe copii să înţeleagă că poluarea nu are graniţe,ea este dăunătoare at#t pentru oameni c#t şi pentru natură.

    Deoarece jocul poate fi un formidabil instrument de educaţie ecologică, iată în cele ce

    urmeaă, descris pe scurt, unul dintre jocurile e"perimentate de 2osep) 1ornele şi pe care eu l-am organiat şi desfăşurat împreună cu copiii grupei.

    A înt#lni un copac2ocul este conceput pentru grupuri de c#te două persoane. Aşeaţi-vă perec)i. 4egaţi oc)ii

     partenerului dvs. şi conduceţi-l prin pădure către copacul care vă place.Distanţa va depinde de v#rsta partenerului şi de aptitudinea sa de a se orienta. Ajutaţi

    copilul cu oc)ii legaţi să e"ploree copacul şi să-i resimtă unicitatea. 5e consideră că unelesugestii precise sunt indispensabile6 de e"emplu, dacă spuneţi unui copil/ „ simte copacul7$, el nuva răspunde cu acelaşi interes dec#t dacă i-aţi spune/ „ freacă-ţi obraul de scoarţa copacului$.8ai bine dec#t „E"ploreaă copacul$ preciaţi/ „ 1opacul acesta mai trăieşte încă9*:.. 'oţi să-l

    înconjori cu braţele9: E acest copac mai în v#rstă ca tine9: 'oţi găsi plante pe deasuprascoarţei9:.rme de animale9: 4ic)eni9: ;nsecte9.1#nd partenerul dvs. si-a terminat e"plorarea, aduceţi-l la punctul de plecare dar pe un alt

    drum deturnat. ( Această parte a jocului are o latură amuantă deoarece conducătorii îşi îndrumăde e"emplu, partenerii pe deasupra unor trunc)iuri imaginare şi travers#nd tufişuri care ar fi cuuşurinţă evitate.

    Acum, îndepărtaţi bandajul şi lăsaţi copilul să-şi găsească arborele cu oc)ii desc)işi.Deodată în timp ce copilul îşi caută copacul, ceea ce era o pădure devine un grup de arborideosebit de particulari. „ n copac poate fi o e"perienţă de neuitat în viaţa unui copil$ afirmă pedagogul american.

    4ectura după imagini ca formă organiată de cunoaştere a mediului, este un alt tip deactivitate prin care se poate realia educaţia ecologică în grădiniţa de copii. 'rin intermediulactivităţii cu tema/ „ 'ădurea, prietena omului$ i-am îndrumat pe copii să observe fenomenul dedefrişare a arborilor, dar şi preocupările oamenilor de a planta în pepiniere diferiţi arbori care vor reîmpăduri onele defrişate. 'rin cunoaşterea directă de către copii a fenomenului de defrişare,împădurire, reîmpădurire, plantare contribuim la formarea g#ndirii lor ecologice.

    1opiii ştiu că pădurea este „ prietena$ omului datorită marelui său rol de a reîmprospăta permanent aerul oraşelor moderne.

  • 8/17/2019 225382472 Educația Ecologică Pe Ințelesul Copiilor

    3/3

    „E"cursia şi viita cu caracter didactic repreintă forme au"iliare de organiare a procesului de predare a cunoştinţelor despre natură şi om$.

    rice prilej oferit de activităţile de observare a plantelor şi animalelor, prin intermediule"cursiilor trebuie folosit pentru a forma o g#ndire intuitivă şi deductivă a copiilor în raport cunatura, pentru a le devolta dragostea şi respectul faţă de acestea, dorinţa de a o ocroti.

      1u prilejul oricăror ieşiri în natură copiii grupei cunosc îndemnul/-