tematica ifrs

Upload: dima-iuliana

Post on 09-Apr-2018

263 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  1/29

  Tematicapentru examenul la disciplina

  Standarde Internaionale de Raportare FinanciarSesiunea ianuarie-februarie 2011

  1. Ce este Cadrul general pentru ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare ?

  Cadrul general pentru ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare, denumit Cadrulcontabil general IASB este un instrument al normalizrii contabile care cuprinde conceptele i principiilefundamentale care stau la baza ntocmirii i prezentrii situaiilor financiare pentru utilizatorii externi.Cu alte cuvinte, cadrul general este un sistem de referin pentru elaborarea standardelor contabile iinstrument de coeren a standardelor, reglementrilor i procedurilor contabile. Ca urmare, cadrul generalnu constituie un standard internaional de contabilitate i nici nu primeaz n faa standardelor internaionalede contabilitate specifice.Totui , atunci cnd se elaboreaz o politic de contabilitate n absena unui Standard sau a unei Interpretri,care se aplic n mod specific unui element, managementului entitii economice i se cere s se refere la

  conceptele cuprinse n Cadrul general i s evalueze aplicabilitatea acestuia.Aria de aplicabilitate a Cadrului general o constituie:-obiectivul situaiilor financiare;-caracteristicile calitative care determin utilitatea informaiilor din situaiile financiare;-definirea, recunoaterea i evaluarea structurilor pe baza crora sunt ntocmite situaiile financiare; i-conceptele de capital i de meninere a capitalului.

  2. Utilizatorii de informaii contabile.

  Utilizatorii de informaii contabile:- Investitorii;

  - Angajaii;- Creditorii;- Furnizorii i ali creditori;- Clienii;- Guvernele i instituiile acestora;- Publicul.

  3. Obiectivul situaiilor financiare.

  Obiectivul situaiilor financiare este de a furniza informaii despre poziia financiar, performanele i modificrile poziiei financiare ale ntreprinderii care sunt utile unei sfere largi de

  utilizatori n luarea deciziilor economice.Informaiile privind poziia financiar sunt oferite, de bilan; cele privind performana sunt oferite,de contul de profit i pierdere, iar cele privind modificrile poziiei financiare sunt furnizate n situaiilefinanciare prin intermediul unor situaii distincte.

  Poziia financiar a ntreprinderii este definit prin structurile bilaniere de active, datorii i capitaluriproprii i este influenat de resursele economice pe care le controleaz, de structura sa financiar, delichiditatea i solvabilitatea sa i de capacitatea sa de a se adapta la schimbrile mediului n care idesfoar activitatea.

  Scopurile n care sunt utilizate informaiile care influeneaz poziia financiar a ntreprinderii suntproprii fiecrui factor. Astfel:

  1

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  2/29

  - informaiile despre resursele economice controlate de ntreprindere i capacitatea sa din trecut de a lemodifica sunt utile pentru a anticipa capacitatea ntreprinderii de a genera fluxuri de trezorerie sauechivalente de trezorerie n viitor;- informaiile privind structura financiar sunt utile pentru a anticipa nevoile viitoare de creditare i modul ncare profiturile i fluxurile viitoare de trezorerie vor fi repartizate ntre cei care au interes fa dentreprindere, precum i pentru anticiparea anselor ntreprinderii de a primi finanare n viitor;- informaiile privind lichiditatea i solvabilitatea sunt utile pentru a anticipa capacitatea ntreprinderii de a-

  i onora obligaiile financiare scadente. n acest context lichiditatea este privit ca disponibilitatea de autiliza numerarul n viitorul apropiat, dup luarea n calcul a obligaiilor financiare ale acestei perioade; iarsolvabilitatea ca disponibilitatea de a utiliza numerarul pe o perioad mai lung de timp n care urmeaz sse onoreze obligaiile financiare scadente.

  Performana ntreprinderii este definit i msurat frecvent prin profit i reprezentat n structurilefinanciare prin veniturile i cheltuielile aferente, potrivit relaiei:

  Rezultatul = veniturile cheltuielileexerciiului exerciiului exerciiului

  Performana ntreprinderii este influenat de o multitudine de factori ncepnd cu managementul i

  ncheind cu resursele economice controlate de ntreprindere. Informaiile despre performana ntreprinderii,n special profitabilitatea acesteia, sunt utile pentru a anticipa capacitatea ntreprinderii de a genera fluxuride trezorerie cu ajutorul resurselor existente. De asemenea, ele sunt utile i pentru formularearaionamentelor despre eficiena cu care ntreprinderea poate utiliza noi resurse .

  4. Concepte contabile de baz.

  Conceptele de baz utilizate n conformitate cu Cadrul general contabil IASB sunt:- contabilitatea de angajamente efectele tranzaciilor i ale evenimentelor sunt recunoscute atunci

  cnd tranzaciile i evenimentele se produc i sunt nregistrate n evidenele contabile i raportate nsituaiile financiare ale perioadelor aferente;

  - continuitatea activitii situaile financiare sunt elaborate pornindu-se de la ipoteza c entitatea iva continua activitatea i ntr-un viitor previzibil.

  5. Caracteristicile calitative ale informaiilor financiare.

  Caracteristicile calitative ale informiilor din situaiile financiare:Inteligibilitatea;Relevana;

  - pragul de semnificaie;Credibilitatea:

  - reprezentarea fidel,- prevalena economicului asupra juridicului,- neutralitatea,- prudena,- integralitatea (exhausitivitatea);

  Comparabilitatea.

  6. Explicai structurile poziiei financiare.

  2

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  3/29

  Structurile legate direct de evaluarea poziiei financiare sunt definite astfel:

  - un activ reprezint o resurs controlat de ntreprindere ca rezultat a unor evenimente trecute ide la care se ateapt s genereze beneficii economice viitoare;

  - o datorie reprezint o obligaie actual a ntreprinderii ce decurge din evenimente trecute i prindecontarea creia se ateapt s rezulte o ieire de resurse care ncorporeaz beneficii economice;- capitalurile proprii reprezint interesul rezidual n activele unei ntreprinderi dup deducerea tuturordatoriilor sale .

  ACTIVELE:Activele unei ntreprinderi rezult din tranzacii i alte evenimente anterioare constnd n

  cumprarea sau producerea lor. Tranzaciile sau evenimentele viitoare nu genereaz prin ele nsele active;de exemplu, intenia de a cumpra un bun nu satisface, prin ea nsi, definiia unui activ.Beneficiile economice viitoare ncorporate n active trebuie nelese n sensul potenialului acestora de acontribui, direct sau indirect, la fluxul de trezorerie i echivalente de trezorerie ctre ntreprindere. Deexemplu, activele unei ntreprinderi sunt utilizate pentru a produce bunuri sau a presta servicii clienilor.

  Beneficiile economice viitoare ncorporate n active pot intra n ntreprindere n mai multe moduri,cum ar fi:a) utilizarea unui activ separat sau mpreun cu alte active pentru prestarea de servicii sau producia debunuri destinate vnzrii de ctre ntreprindere;b) schimbarea unui activ cu alte active;c) utilizarea unui activ pentru decontarea unei datorii;d) repartizarea unui activ acionarilor ntreprinderii.

  Exist o strns legtur ntre ieirile de numerar i generarea de active, dar nu este necesar ca celedou s coincid. De exemplu, o ieire de numerar pentru obinerea unui activ nu este o dovad c activulobinut corespunde definiiei unui activ. Dup cum absena ieirilor de numerar nu exclude posibilitatea caun element s satisfac definiia unui activ (cazul activelor primite prin donaie).

  DATORIILE:Ca i activele, rezult din tranzacii sau evenimente trecute cum ar fi: datorii comerciale pentrubunuri achiziionate, datorii financiare pentru credite primite de la bnci. Activul(ele) primit(e) reprezinttranzacia din trecut care d (dau) natere unei datorii.O caracteristic esenial a unei datorii este faptul c ntreprinderea are o obligaie actual, ea reprezentndun angajament sau o responsabilitate de a aciona ntr-un anumit fel: plata sumelor pentru bunurile primite,plata sumelor pentru remedierea defeciunilor produselor, chiar i dup ce perioada de garanie a expirat( dindorina de a menine bunele relaii de afaceri sau de a se comporta ntr-o manier echitabil).

  Precizare : Un angajament viitor, de exemplu de a cumpra un bun, nu reprezint o obligaieactual, ntruct obligaia apare numai n momentul primirii bunului sau n momentul n carentreprinderea are un acord irevocabil de cumprare a activului.

  Stingerea unei obligaii actuale implic, de obicei, renunarea din partea ntreprinderii la anumiteresurse care ncorporeaz beneficii economice n scopul satisfacerii cererii celeilalte pri. Acest lucru sepoate face n mai multe moduri, cum ar fi:

  -plata n numerar;-transferul altor active;-prestarea de servicii;-nlocuirea respectivei obligaii cu o alt obligaie;-transformarea obligaiei n capitaluri proprii.

  3

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  4/29

  Cadrul general are o viziune mai cuprinztoare referitoare la datorii n sensul includerii n sfera lor ia obligaiilor a cror mrime este estimat, cazul de exemplu al provizioanelor pentru pli ce trebuie fcutepentru garaniile existente .CAPITALURILE PROPRII

  Capitalurile proprii sunt definite ca interes rezidual al acionarilor, n bilan componentele lor fiindprezentate distinct: capital social, prime de capital, rezerve, rezerve din reevaluare, rezultatul exerciiului,rezultatul reportat.

  O astfel de prezentare poate fi relevant pentru utilizatorii situaiilor financiare n procesul de luare adeciziilor atunci cnd nu exist restricii privind capacitatea ntreprinderii de a utiliza ntr-un alt modcapitalurile proprii. n acelai context poate fi reinut i faptul c prile care au interese n capitalurilentreprinderii au drepturi diferite la primirea dividendelor sau la rambursarea capitalului.

  Existena i mrimea rezervelor: legale, statutare i fiscale constituie o informaie ce poate firelevant pentru utilizatori n luarea deciziilor. Referitor la constituirea rezervelor, cadrul contabil generalIASB precizeaz c sumele transferate din rezultatul reportat la rezerve sunt mai de grab alocri pe acestedestinaii dect cheltuieli.

  Mrimea capitalurilor proprii care figureaz n bilan depinde de evaluarea activelor i datoriilor. nmod normal mrimea capitalurilor proprii nu poate corespunde dect din ntmplare cu valoarea de pia aaciunilor ntreprinderii sau cu suma care ar putea fi obinut prin vnzarea pe buci a activului net sau a

  ntreprinderii n ntregime, presupunnd continuitatea activitii.7. Explicai criteriile pentru recunoaterea elementelor structurilor situaiilor financiare,

  stabilite conform Cadrului General IASB.

  Cadrul contabil general IASB definete recunoaterea ca fiind procesul ncorporrii n bilan i ncontul de profit i pierdere a unui element care ndeplinete criteriile de recunoatere. Procesul n sineimplic descrierea n cuvinte a elementului n cauz i asocierea unei anumite sume, precum i includereasumei respective n bilan sau n contul de profit i pierdere.Criteriile pentru recunoaterea unui element al structurilor situaiilor financiare sunt dou:- probabilitatea ca orice beneficiu (avantaj) economic viitor asociat elementului s intre sau s ias n/din

  ntreprindere;- elementul s aib un cost sau o valoare care poate fi evaluat () n mod credibil.Primul criteriu este impus de incertitudinea ce caracterizeaz mediul n care i desfoar

  activitatea orice ntreprindere. El se refer la gradul de incertitudine cu care beneficiile economice viitoarese vor constitui ntr-un flux ctre sau dinspre ntreprindere, evaluarea gradului de incertitudine fcndu-sepe baza informaiilor disponibile n momentul ntocmirii situaiilor financiare.Exemplu:

  - Dac ncasarea unei creane a ntreprinderii este probabil, n lipsa oricrei probe care sdemonstreze contrariul, creana se recunoate ca activ.

  - Dac activitatea ntreprinderii presupune un numr mare de creane, este destul de probabil caunele dintre ele s nu poat fi ncasate, deci s apar un anumit grad de nencasare. Ca atare se recunoate ocheltuial care reprezint reducerea beneficiului economic.

  Al doilea criteriu este impus de faptul c, n unele cazuri costul sau valoarea nu poate fideterminat() cu precizie ci prin estimare. Folosirea unor estimri rezonabile constituie o parte esenial nelaborarea situaiilor financiare i nu influeneaz credibilitatea lor. Dac ns nu poate fi realizat oestimare rezonabil, elementul n cauz nu este recunoscut.

  Exemplu:- Dac ncasrile preconizate n urma unui proces n instan nu pot fi evaluate credibil, nu pot fi

  nregistrate ca active sau ca venituri, dar ele trebuie prezentate n cadrul unor note sau informaiisuplimentare la situaiile financiare.

  4

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  5/29

  Criteriile de recunoatere menionate sunt nuanate n Cadrul contabil general IASB pe elementele propriibilanului: active i datorii, i pe cele proprii contului de profit i pierdere: venituri i cheltuieli

  8. Evaluarea structurilor situaiilor financiare.

  Conform, Cadrul contabil general IASB, evaluarea este procesul prin care se determin valorile la

  care structurile situaiilor financiare sunt recunoscute n bilan i n contul de profit i pierdere. Aceastapresupune alegerea unei anumite baze de evaluare sau utilizarea diferitelor baze de evaluare n diferitecombinaii i grade de utilizare.Bazele de evaluare prevzute de cadrul general sunt: costul istoric, costul curent, valoarea realizabil (dedecontare) i valoarea actualizat.

  La costul istoric :- activele sunt contabilizate fie la valoarea numerarului sau echivalentelor de numerar pltite, fie la nivelulvalorii juste a sumei pltite n momentul achiziionrii lor;- datoriile sunt contabilizate la nivelul valorii echivalentelor obinute n schimbul obligaiei sau, n anumitemprejurri, la valoarea ce se ateapt s fie pltit n numerar sau echivalente de numerar pentru a stingedatoriile, n cursul normal al afacerilor.

  n cazul valorii realizabile (de decontare):- activele sunt contabilizate la valoarea n numerar sau echivalente de numerar care poate fi obinut nprezent prin vnzarea normal a activelor;- datoriile sunt contabilizate la valoarea lor de decontare, adic valoarea reactualizat care trebuie pltitpentru a achita datoriile, n cursul normal al afacerilor

  n baza valorii actualizate:- activele sunt contabilizarea la valoarea actualizat a viitoarelor intrri nete de numerar, care urmeaz a figenerate n derularea normal a activitii;- datoriile sunt contabilizate la valoarea actualizat a viitoarelor ieiri de numerar care se ateapt s fienecesare pentru a deconta datoriile, n cursul normal al afacerilor.Precizare

  Cea mai frecvent utilizat baz de evaluare este costul istoric9. Explicai conceptele de capital i de meninerea capitalului.

  La elaborarea situailor financiare, ntreprinderile pot adopta conceptul de capital sub cele douforme ale sale, fie de capital financiar, fie de capital fizic i conceptul de meninere a capitalului.1. Conceptul de capital:- Conceptul de capital financiarse sprijin pe valoarea nominal sau pe puterea de cumprare a capitaluluiinvestit, capitalul fiind sinonim cu activele nete sau cu capitalurile proprii ale ntreprinderii.- Conceptul de capital fizic se sprijin pe capacitatea de exploatare , reprezintnd capacitatea de producie antreprinderii, exprimat n uniti de producie pe zi.2. Conceptul de meninerea a capitaluluiCele dou concepte de capital genereaz concepte corespunztoare de meninerea capitalului: meninereacapitalului financiar, respectiv meninerea capitalului fizic.

  - Meninerea capitalului financiar -Conform acestui concept, profitul se obine numai cnd valoarea financiar (sau monetar) a

  activelor nete la sfritul perioadei este mai mare dect cea de la nceputul perioadei, dup excludereaoricror distribuiri ctre proprietari i a oricror contribuii din partea acestora n timpul perioadei analizate.

  5

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  6/29

  Relaia proprie de calcul a rezultatului exerciiului este, n acest caz, de forma:

  Rezultatul ex N = Capitalul propriu al ex N Cap propriu al ex N-1 Contributiile/Distriburile de capital

  - Meninerea capitalului fizic -Conform acestui concept, profitul se obine numai cnd capacitatea de producie fizic, de

  exploatare, a ntreprinderii (exprimat valoric prin fondurile necesare atingerii acestei capaciti) la sfritulperioadei depete pe cea de la nceputul perioadei, dup excluderea oricror distribuiri ctre proprietari ia oricror contribuii din partea acestora n timpul perioadei analizate.

  Relaia proprie de calcul a rezultatului exerciiului este, n acest caz, de forma:Rezultatul ex N = Cap permanent al ex N Cap permanent al ex N-1 Contributiile/ distribuirile de

  capital de la / catre proprietari in ex N

  Meninerea capitalului fizic necesit adoptarea costului curent ca baz de evaluare.

  10. Ce informaii sunt prezentate pentru a msura performana unei ntreprinderi( rezultatul global)?

  Informaiile care trebuie prezentate n situaia rezultatului global:- Veniturile;- Costurile de finanare;- Partea din profitul sau pierderea aferent() entitilor asociate sau asocierilor n participaiune,contabilizat prin metoda punerii n echivalen;- Cheltuiala cu impozitul;- Suma unic cuprinznd totalul:

  a) profitului sau pierderii postimpozitare din activitile ntrerupte i

  b) ctigului sau pierderii postimpozitare recunoscut(e) la evaluare la valoarea just minus costurilegenerate de vnzarea sau la cedarea activelor sau grupului(grupurilor) destinate cedrii care constituieactiviti ntrerupte;

  - Profit sau pierdere .- Fiecare component a altor elemente ale rezultatului global clasificat n funcie de natur ( cu excepiavalorilor de la aliniatul urmtor);- Partea celorlalte elemente ale rezultatului global al entitilor asociate i al asociaiilor n participaiecontabilizat folosindu-se metoda punerii n echivalan;- Rezultatul global total.

  O entitate trebuie s prezinte n situaia rezultatului global, ca alocri ale profitului sau pierderii aferent(e)perioadei, urmtoarele elemente:

  a. profitul sau pierderea aferent(e) perioadei, care se atribuie:- intereselor care nu controleaz- proprietarilor societii mam.

  b. rezultatul global total pentru perioad care se atribuie:- intereselor care nu controleaz- proprietarilor societii mam.

  De asemenea, o entitate poate s prezinte ntr-un cont de profit i pierdere separat, elemente rnduri de la natura informaiilor din cele prevzute la literele a-f i a alocrilor prevzute la litera a.

  6

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  7/29

  n acelai timp atunci cnd o entitate consider necesar c pentru nelegerea performanei salefinanciare este nevoie de informaii suplimentare, considerate relevante, atunci ea trebuie s prezinteelemente rnduri suplimentare, titluri i subtitluri n contul de profit i pierdere.

  Foarte important de reinut : Conform acestui standard entitile nu vor prezenta niciunelement de venituri i cheltuieli ca fiind element extraordinar, n situaia rezultatului global sau ncontul de profit i pierdere separat ( dac acesta se prezint), sau n note.

  Profitul sau pierderea perioadei

  Veniturile i cheltuielile unei perioade vor fi recunoscute n totalitate ntr-o perioad, de o entitate,cu excepia cnd un IFRS impune sau permite o alt metod.IAS 8 Politici contabile, modificri i estimrile contabile i erori prevede dou circumstane n careentitatea recunoate elemente speciale n afara profitului sau pierderii n perioada curent:

  - corectarea erorilor- efectul modificrilor politicilor contabile.

  Alte elemente ale rezultatului global pe perioad

  O entitate va prezenta valoarea impozitului pe profit aferent fiecrei componente a altor elemente alerezultatului global, inclusiv ajustri din reclasificare, fie n situaia privind rezultatul global, fie n note. Eapoate prezenta componentele altor elemente ale rezultatului global fie:

  - nete de efectele fiscale aferente, fie- nainte de efectele fiscale aferente evideniind o sum pentru valoarea agregat a impozitului pe profit

  aferent acelor componente.O ajustare din reclasificare este inclus alturi de respectiva component ale altor elemente ale

  rezultatului global n perioada n care ajustarea se reclasific n profit sau pierdere.Precizare: Ctigurile i pierderile actuariale rezult din creteri i descreteri fie n valoarea

  actualizat a unei obligaii privind beneficiile determinate ale angajailor, fie din valoarea just a oricror

  active ale planurilor aferente, ca urmare a:- ratelor surprinztor de ridicate sau sczute ale rotaiei angajailor, pensionarea sau mortalitatea timpurie,sau creteri ale salariilor, beneficiilor sau costurilor medicale;- efectul modificrilor n estimrile rotaiei viitoare a angajailor, pensionarea sau mortalitatea timpurie, saucreteri ale salariilor, beneficiilor sau costuri medicale aferente planului;- efectul modificrii ratei de actualizare;- diferenele ntre rentabilitatea n prezent a activelor planului i rentabilitatea estimat a activelor .

  Aceste componente sunt recunoscute n alte elemente ale rezultatului global i nu sunt reclasificaten profit sau pierdere n perioadele ulterioare.

  Modificrile surplusului din reevaluare pot fi transferate n rezultatul reportat n perioadele ulterioarepe msur ce activul este utilizat sau la momentul derecunoaterii sale ( conf. IAS 16 i IAS 38).

  Ctigurile i pierderile actuariale se raporteaz n rezultatul reportat n perioada n care suntrecunoscute ca alte elemente ale rezultatului ( conf. IAS 19).

  11. Enumerai i explicai principiile contabile.Prezentarea politicilor contabilen prezentarea politicilor contabile, entitatea va realiza un rezumat cu elementele semnificative care vorviza:-baza (bazele) de evaluare utilizat(e) la intocmirea situaiilor financiare i;-celelalte politici contabile utilizate care sunt relevante pentru nelegerea corespunztoare a situaiilorfinanciare.

  7

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  8/29

  Cu privire la prezentarea bazelor de evaluare utilizate de entitate n prezentarea situaiilor financiare, trebuiemenionat ce baze au fost folosite ( cost istoric, cost curent, valoare net realizabil, valoare just sauvaloarea recuperabil), deoarece aceasta infueneaz semnificativ modul de analiz realizat de utilizatori.Referitor la prezentarea anumitor politici de contabilitate utilizate, conducerea entitii trebuie s ia nconsiderare modalitate n care acestea ajut utilizatorii s neleag modul n care tranzaciile, alteevenimente i condiii se regsesc n performana financiar i poziia financiar raportate.Este foarte important de tiut c prezentarea anumitor politici contabile este util atunci cnd cei ce folosesc

  informaia contabil trebuie s remarce c politicile sunt selectate din alternativele permise de IFRS uri.Exemplu: - prezentarea opiunilor unui asociat de a-i recunoate sau nu interesele ntr-o entitatecontrolat n comun utiliznd metoda consolidrii proporionale sau metoda punerii n echivalent ( conf.IAS 31 Interese n asocierile n participaie), sau;

  - alegeri fcute de conducere ntre diferite politici ( prezentarea bazelor de evaluare conf. IAS16 Imobilizri corporale).n acelai timp o entitate trebuie s prezinte n rezumatul politicilor contabile semnificative sau n alte note,raionamentele profesionale, n afara celor care implic estimri pe care conducerea le-a fcut n aplicareapoliticilor contabile ale entitii i care au avut cel mai mare efect asupra sumelor recunoscute n situaiilefinanciare, cum ar fi:

  - dac activele financiare sunt investiii pstrate pn la scaden;

  - momentul n care marea majoritate a riscurilor i recompenselor semnificative aferente proprietii

  activelor financiare i de leasing sunt transferate altor entiti;- dac, n realitate, anumite vnzri de bunuri sunt acorduri de finanare i deci genereaz venituri;- dac relaia dintre entitate i o entitate cu scop special demonstreaz c entitatea cu scop special este

  controlat.Exemple:

  - Utilizatorii de informaii financiare trebuie s stie, n sensul prevederilor IAS 27 Situaii financiareconsolodate sau individuale,motivele pentru care participaia proprietarilor entitii nu constituie controln ceea ce priveste o entitate n care s-a investit, care nu este o filial, chiar dac mai mult de jumtate din

  drepturile sale de vot sau din puterea potenial de vot sunt deinute direct sau indirect prin filiale.- IAS 40 Investiii imobiliare cere prezentarea criteriilor elaborate de ctre entitate pentru a distingeinvestiiile imobiliare de proprietile imobiliare utilizate de posesor i de imobilizrile deinute pentruvnzare n cursul activitii normale, atunci cnd este dificil clasificarea proprietii.

  Cu privire la sursele de incertitudini : Entitile vor prezenta informaii privind presupunerile fcute n ceeace privete viitorul i alte cauze importante ale incertitudinii estimrilor la finalul perioadei de raportare,care prezint un risc semnificativ de a provoca o ajustare important n valorile contabile ale activelor idatoriilor, n urmtorul exerciiu financiar. n privina acelor active i datorii, notele vor include detaliireferitoare la:

  - natura- valoarea lor contabil la finalul perioadei de raportare.

  Astfel, n determinarea valorilor contabile ale unor active i datorii se impune estimarea efectelor unorevenimente viitoare incerte asupra acestora, la finalul perioadei de raportare. Exemplu: n absena observriirecente a unor preuri pe pia, sunt necesare estimri orientative pentru viitor n vederea evalurii sumeirecuperabile a imobilizrilor corporale, efectul uzurii morale asupra stocurilor, provizioanele aferente unorrezultate viitoare a litigiilor n curs i datoriilor pe termen lung ( beneficii ale angajailor cum ar fi obligaiileprivind pensiile). Natura i amploarea informaiilor oferite utilizatorilor variaz n funcie de natura presupunerii i altesituaii. Tipurile de prezentri fcute pot viza:- natura presupunerii sau alt incertitudine privind estimarea;

  8

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  9/29

  - sensibilitatea valorilor contabile fa de metodele, presupunerile i estimrile care stau la baza calculelorlor, inclusiv motivele acestei sensibiliti;- rezolvarea ateptat a unei incertitudini i gama de rezultate posibile n mod rezonabil n timpulurmtorului exerciiu financiar n ceea ce privete valorile contabile ale activelor i datoriilor afectate; i- o explicaie a modificrilor fcute asupra presupunerilor anterioare aferente acelor active i datorii dacincertitudinea rmne nesoluionat.Referitor la capital, trebuie prezentate n note informaii care s permit utilizatorilor situaiilor financiare

  elaborate de o entitate s evalueze obiectivele, politicile i procedurile entitii de administrare a capitalului.Astfel, entitatea va prezenta urmtoarele:a) informaii calitative cu privire la obiectivele, politicile ori procedurile sale de administrare a capitalului,inclusiv:

  - o descriere a ceea ce administreaz drept capital;- atunci cnd entitatea face obiectul unor dispoziii din exterior privind capitalul, natura acelor

  dispoziii i modul n care acele dispoziii sunt ncorporate n modul de administrare a capitalului;- modul n care sunt ndeplinite obiectivele de administrare a capitalului;

  b) un rezumat al datelor cantitative cu privire la ceea ce administreaz drept capital.c) orice modificri ale literelor a i b n perioada anterioar;d) dac pe parcursul perioadei au fost respectate dispoziiile impuse din exterior privind capitalul, crora

  trebuie s li se conformeze;e) dac entitatea nu a respectat dispoziiile impuse din exterior privind capitalul, consecinele nerespectriiacestora.Alte prezentri:a) suma dividendelor propuse sau declarate nainte de autorizarea situaiilor financiare pentru emitere, darnerecunoscute ca distribuire ctre proprietari n timpul perioadei, i suma pe aciune care este legat deacestea;b) suma oricror dividende prefereniale cumulative care nu au fost recunoscute.De asemenea entitatea va mai prezenta:a) adresa i forma juridic a entitii, dac aceste informaii nu sunt prezentate n alte seciuni;b) o descriere a naturii activitii i a principalelor obiecte de activitate a entitii;

  c) numele societii-mam, precum i al societii-mam a grupului.12. Care sunt caracteristicile generale de interpretare i prezentare a situaiilor

  financiare ?

  Prezentarea fidel i conformitatea cu IFRS- urile

  Situaiile financiare trebuie s prezinte fidel poziia financiar, performana financiar i fluxurile detrezorerie ale unei entiti. Prezentarea fidel prevede reprezentarea exact a efectelor tranzaciilor, a altorevenimente i condiii, n conformitate cu definiiile i criteriile de recunoatere pentru active i datorii,venituri i cheltuieli stabilite n Cadrul general.

  Se presupune c aplicarea IFRS-urilor, cu informaii suplimentare prezentate atunci cnd estenecesar, are ca rezultat, n aproape toate cazurile, situaii financiare care realizeaz o prezentare fidel.O entitate ale crei situaii financiare sunt conforme cu IFRS-urile va prezenta o declaraie explicit

  i fr rezerve privind aceast conformitate, n note. Situaiile financiare nu trebuie descrise ca fiindconforme cu IFRS-urile dect dac satisfac toate cerinele IFRS-urilor.

  Politicile contabile neadecvate nu sunt rectificate nici prin evidenierea politicilor contabile utilizate,nici prin note sau material explicativ.

  9

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  10/29

  Continuitatea activitii

  La ntocmirea situaiilor financiare, conducerea trebuie s evalueze capacitatea entitii de a-icontinua activitatea. Situaiile financiare trebuie ntocmite pe baza continuitii activitii, cu excepiacazului n care conducerea fie intenioneaz s lichideze entitatea sau s nceteze activitatea, fie nu are o altalternativ.

  Atunci cnd, la efectuarea evalurii, conducerea are cunotine de incertitudini semnificative legatede evenimentele sau condiiile care pot cauza ndoieli semnificative asupra capacitii entitii de a-icontinua activitatea, incertitudinile respective trebuie evideniate.

  C. Contabilitatea de angajamente

  O entitate i va ntocmi situaiile financiare folosind contabilitatea de angajamente, cu excepiainformaiilor privind fluxurile de trezorerie. Atunci cnd se folosete contabilitatea de angajamente,elementele sunt recunoscute ca active, datorii, capitaluri proprii, venituri i cheltuieli (elementele situaiilorfinanciare), atunci cnd respect definiiile i criteriile de recunoatere pentru acele elemente din Cadrulgeneral.

  Pragul de semnificaie i agregarea

  Fiecare clas semnificativ care cuprinde elemente similare va fi prezentat separat n situaiilefinanciare. Elementele care au naturi sau funcii diferite vor fi prezentate separat, cu excepia cazului n caresunt semnificative.

  Compensarea

  Activele i datoriile, veniturile i cheltuielile nu vor fi compensate, cu excepia cazului n carecompensarea este cerut sau permis de un IFRS.

  Este foarte important ca att activele i datoriile, ct i veniturile i cheltuielile s fie raportate

  separat. Compensarea, n situaiile rezultatului global sau a poziiei financiare, sau n contul de profit i pierdere separat ( dac acesta este prezentat) cu excepia cazului cnd compensarea reflect fonduleconomic al tranzaciei sau un alt eveniment, micorez capacitatea utilizatorilor att de a nelegetranzaciile, alte evenimente i condiii care au aprut, ct i de a evalua viitoarele fluxuri de trezorerie aleentitii.

  F. Frecvena raportrii

  O entitate va prezenta un set complet de situaii financiare ( inclusiv informaiile comparative) celpuin anual. Atunci cnd o entitate modific finalul perioadei de raportare i prezint situaii financiarepentru o perioad mai lung sau mai scurt de un an, entitatea trebuie s prezinte, n plus fa de perioadaacoperit de situaiile financiare:

  - motivul folosirii unei perioade mai lungi sau mai scurte;- faptul c valorile prezentate n situaiile financiare nu sunt pe deplin comparabile.

  G. Informaii comparative

  Cu excepia cazului n care un IFRS permite sau prevede altfel, o entitate trebuie s prezinteinformaiile comparative aferente perioadei precedente, pentru toate sumele raportate n situaiile financiareale perioadei curente. O entitate trebuie s includ informaiile comparative vor fi incluse pentruinformaiile narative i descriptive atunci cnd acest lucru este relevant pentru nelegerea situaiilorfinanciare ale perioadei curente.

  10

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  11/29

  Atunci cnd entitatea modific prezentarea sau clasificarea elementelor din situaiile sale financiare,entitatea trebuie s reclasifice sumele comparative, cu excepia cazului n care acest lucru este imposibil derealizat. Atunci cnd entitatea reclasific valorile comparative, va prezenta:- natura reclasificrii;- valoarea fiecrui element sau clase de elemente care sunt reclasificate; i- motivul reclasificrii.

  H. Consecvena prezentrii

  O entitate trebuie s menin modul de prezentare i clasificare a elementelor n situaiile financiarede la o perioad la alta, cu excepia cnd:- n urma unei modificri semnificative n natura activitii entitii sau n urma unei analize a situaiilorfinanciare, este evident c ar fi mai potrivit o alt prezentatre sau clasificare avnd n vedere criteriile deselecie i aplicare a politicilor din IAS 8 Politici contabile, modificri i estimrile contabile i erori; sau- un IFRS prevede o modificare a prezentrii.

  13. Ce informaii sunt prezentate de situaia poziiei financiare?

  Situaia poziiei financiare

  ELEMENTEACTIVE ( TOTAL)Active imobilizate ( total)Imobilizri corporaleFond comercialAlte imobilizri necorporaleInvestiii n entiti asociateActive financiare disponibile n vederea

  vnzriiActive circulante ( total)

  StocuriCreane comercialeAlte active circulanteNumerar i echivalente de numerarCAPITALURI PROPRII I DATORII

  ( TOTAL)Total capitaluri propriiCapitaluri proprii atribuibile proprietarilor

  societii mameCapital socialRezultate reportate

  Alte componente ale capitalurilor propriiInterese care nu controlezTOTAL DATORIIDatorii pe termen lung ( total)mprumuturi pe termen lungImpozit amnatProvizioane pe termen lungDatorii curente ( total)

  11

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  12/29

  Creane comerciale i alte datoriimprumuturi pe termen scurt

  Partea curent din mprumuturile petermen lung

  Datorii din impozite curenteProvizioane pe termen scurt

  n situaia poziiei financiare se va face distincia ntre circulant i imobilizat.O entitate va prezenta activele curente i imobilizate i datoriile curente i pe termen lung drept

  clasificri disticte n situaia poziiei financiare n conformitate cu modul n care au fost ele definite, cuexcepia cazului n care o prezentare bazat pe lichiditate ofer informaii care sunt credibile i mairelevante. Atunci cnd se aplic aceast excepie o entitate va prezenta toate activele i datoriile, n ordinealichiditii .

  Indiferent de metoda de prezentare adoptat, o entitate trebuie s prezinte valoarea pe care seateapt s o recupereze sau deconteze dup o perioad mai mare de dousprezece luni pentru fiecareelement-rnd de activ sau datorie care combin valori care se preconizeaz c vor fi recuperate saudecontate:

  - intr-un interval de pn la dousprezece luni dup perioada de raportare i- intr-un interval de peste dousprezece luni dup perioada de raportare.

  Active circulanteO entitate va fi clasifica un activ drept activ circulant atunci cnd :

  - se ateapt valorifice activul, sau intenioneaz s-l vnd sau consume, n cadrul ciclului normal deexploatare;- activul este deinut, n principal, n scopul tranzacionrii;- se ateapt valorificarea activului n termen de dousprezece luni dup perioada de raportare; sau- activul reprezint numerar sau echivalente de numerar (dup cum sunt definite de IAS 7 Situaiafluxurilor de trezorerie), cu excepia cazului n care exist restricia ca activul s fie modificat sau utilizatpentru decontarea unei datorii pentru o perioad de cel puin dousprezece luni dup perioada de raportare.

  Toate celelalte active vor fi clasificate ca i active imobilizate.

  Datorii curenteO entitate va clasifica o datorie ca fiind datorie curent atunci cnd :

  - se ateapt s deconteze datoria n ciclul normal de exploatare al entitii;- datoria este deinut n principal n scopul tranzacionrii;- datoria este exigibil n termen de dousprezece luni dup perioada de raportare; sau- entitatea nu are un drept necondiionat de a amna decontarea datoriei pentru cel puin dousprezece lunidup perioada de raportare.

  Toate celelalte datorii vor fi clasificate ca datorii pe termen lung.Informaii ce trebuie prezentate n bilan:

  Imobilizri corporale;

  Investiii imobiliare;Imobilizri necorporale;Active financiare;Investiii contabilizate prin metoda punerii n echivalen;Active biologice;Stocuri;Creane comerciale i similare;Numerar i echivalente de numerar;

  12

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  13/29

  Totalul activelor clasificate ca fiind deinute pentru vnzare ori al activelor incluse n grupurile de cedareclasificate ca fiind deinute pentru vnzare n conformitate cu IFRS 5 Active imobilizate deinute pentruvnzare i activiti ntrerupteProvizioane;Datorii financiare;

  Datorii i creane pentru impozitul curent, dup cum sunt definite de IAS 12 Impozitul pe profit;Datorii privind impozitele amnate i creanele privind impozitele amnate , dup cum sunt definite de

  IAS 12 Impozitul pe profit;Datoriile incluse n grupurile de cedare, clasificate ca fiind deinute pentru vnzare n conformitate cuIFRS 5;Interes care nu controlez, prezentat n cadrul capitalurilor proprii; iCapital emis i rezerve atribuibile acionarilor societii-mam.

  14. Situaia fluxurilor de numerar-arie de aplicabilitate( IAS 7).

  DOMENIU DE APLICARE

  1. O entitate trebuie s ntocmeasc o situaie a fluxurilor de trezorerie n conformitate cu dispoziiile

  prezentului standard i trebuie s o prezinte drept parte integrant a situaiilor sale financiare, pentru fiecareperioad pentru care sunt prezentate situaiile financiare.

  2. Prezentul standard nlocuiete IAS 7 Situaia modificrilor n poziia financiar, aprobat n iulie 1977.

  3. Utilizatorii situaiilor financiare ale unei entiti sunt interesai de modul n care entitatea genereaz ifolosete numerarul i echivalentele de numerar. Aceasta este situaia indiferent de natura activitilorentitii i indiferent dac numerarul poate fi considerat drept produs al entitii, aa cum ar putea fi cazulunei instituii financiare. Entitile au nevoie de numerar din aceleai motive, n esen, orict de diferite arfi principalele lor activiti productoare de venituri. Acestea au nevoie de numerar pentru a-i desfuraactivitile, a-i plti obligaiile i pentru a asigura rentabilitate investitorilor. n consecin, prezentul

  standard impune tuturor entitilor s prezinte o situaie a fluxurilor de trezorerie.

  15. Prezentarea unei situaii a fluxurilor de trezorerie.

  Situatia fluxurilor de numerar trebuie sa prezinte fluxurile de numerar din cursul perioadei,clasificate n activitati de exploatare, investitie si finantare.

  O entitate prezinta fluxurile sale de numerar din activitatile de exploatare, investitie si finantare ntr-o maniera care corespunde cel mai bine activitatii sale. Clasificarea n functie de activitati furnizeazainformatii ce permit utilizatorilor sa stabileasca impactul respectivelor activitati asupra pozitiei financiare aentitatii, precum si valoarea numerarului si a echivalentelor de numerar. Aceste informatii pot fi folosite, de

  asemenea, pentru a evalua relatiile ce apar ntre activitatile respective.O tranzactie poate include fluxuri de numerar care sunt clasificate diferit. De exemplu, cndrambursarea n numerar a unui mprumut include att dobnda, ct si principalul, elementul dobnda poatefi clasificat drept activitate de exploatare, iar elementul de capital, drept activitate de finantare.

  16. Metode de raportare a fluxurilor de trezorerie: prezentare general.

  Raportarea fluxurilor de trezorerie de ctre o ntreprindere se poate face n una dintre urmtoareleRaportarea fluxurilor de trezorerie de ctre o ntreprindere se poate face n una dintre urmtoarele metode: direct i indirect.metode: direct i indirect.

  13

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  14/29

  Metoda directMetoda direct.. Const n determinarea fluxurilor de trezorerie pe baza ncasrilor i plilor brute nConst n determinarea fluxurilor de trezorerie pe baza ncasrilor i plilor brute n numerar proprii fiecrei activiti. ncasrile i plile brute n numerar trebuie nelese n sensul excluderiinumerar proprii fiecrei activiti. ncasrile i plile brute n numerar trebuie nelese n sensul excluderii compensrilor ncasrilor i plilor din aceeai clas.compensrilor ncasrilor i plilor din aceeai clas.

  Informaiile furnizate n metoda direct sunt folositoare pentru determinarea fluxurilor deInformaiile furnizate n metoda direct sunt folositoare pentru determinarea fluxurilor detrezorerie viitoare, pentru determinarea capacitii ntreprinderii de a-i onora la timp plile n numerar itrezorerie viitoare, pentru determinarea capacitii ntreprinderii de a-i onora la timp plile n numerar ipentru analize corelate cu celelalte componente ale situaiilor financiare. De asemenea, informaiile degajatepentru analize corelate cu celelalte componente ale situaiilor financiare. De asemenea, informaiile degajate pe activiti (soldul fluxurilor de trezorerie) relev contribuia fiecreia dintre ele la variaia trezorerieipe activiti (soldul fluxurilor de trezorerie) relev contribuia fiecreia dintre ele la variaia trezoreriei

  ntreprinderii i permit evaluarea relaiilor ntre cele trei activiti (exploatare, investiie, finanare).ntreprinderii i permit evaluarea relaiilor ntre cele trei activiti (exploatare, investiie, finanare).Avantajele metodei directe referitoare la estimarea fluxurilor viitoare de trezorerie determin caAvantajele metodei directe referitoare la estimarea fluxurilor viitoare de trezorerie determin ca IAS 7 Situaia fluxurilor de trezorerieIAS 7 Situaia fluxurilor de trezorerie s recomande raportarea fluxurilor de trezorerie prin aceasts recomande raportarea fluxurilor de trezorerie prin aceast metod.metod.

  Metoda indirect Metoda indirect.. Const n determinarea fluxurilor de trezorerie prin ajustarea profitului sau aConst n determinarea fluxurilor de trezorerie prin ajustarea profitului sau a pierderii cu efectele:pierderii cu efectele:

  modificrilor survenite pe parcursul perioadei n stocuri i n creanele i datoriile din exploatare;modificrilor survenite pe parcursul perioadei n stocuri i n creanele i datoriile din exploatare;elementelor nemonetare cum ar fi amortizarea, provizioanele, ajustrile, impozitele amnate, pierderile ielementelor nemonetare cum ar fi amortizarea, provizioanele, ajustrile, impozitele amnate, pierderile i

  ctigurile asociate valutelor, profiturile nerepartizate ale ntreprinderilor asociate i interesele minoritare;ctigurile asociate valutelor, profiturile nerepartizate ale ntreprinderilor asociate i interesele minoritare;tuturor celorlalte elemente pentru care efectele n numerar sunt fluxurile de trezorerie din investiii ituturor celorlalte elemente pentru care efectele n numerar sunt fluxurile de trezorerie din investiii i

  finanare.finanare.

  17. Fluxurile de trezorerie aferente activitii de exploatare.

  ActivitActiviti de exploatarei de exploatareValoarea fluxurilor de trezorerie ce provin din activiti de exploatare este un indicator cheie alValoarea fluxurilor de trezorerie ce provin din activiti de exploatare este un indicator cheie al

  msurii n care activitile entitii au generat suficiente fluxuri de trezorerie pentru a rambursamsurii n care activitile entitii au generat suficiente fluxuri de trezorerie pentru a rambursamprumuturile, a menine capacitatea de funcionare a entitii, a plti dividendele i a face noi investiii,mprumuturile, a menine capacitatea de funcionare a entitii, a plti dividendele i a face noi investiii, fr a recurge la surse externe de finanare.fr a recurge la surse externe de finanare.

  Informaiile cu privire la componentele specifice ale istoricului fluxurilor de trezorerie dinInformaiile cu privire la componentele specifice ale istoricului fluxurilor de trezorerie din exploatare, impreun cu alte informaii, sunt folositoare n prognozarea viitoarelor fluxuri de trezorerie dinexploatare, impreun cu alte informaii, sunt folositoare n prognozarea viitoarelor fluxuri de trezorerie din exploatare.exploatare.

  Exemple de fluxuri de trezorerie provenite din activitExemple de fluxuri de trezorerie provenite din activiti de exploatare:i de exploatare:- intr- intrri in numerar din vri in numerar din vnzarea de bunuri si prestnzarea de bunuri si prestri de servicii;ri de servicii;- intr- intrriri n numerar provenite din redevenn numerar provenite din redevene, onorarii, comisioane si alte venituri;e, onorarii, comisioane si alte venituri;- pl- plileile n numerar efectuate cn numerar efectuate ctre furnizorii de bunuritre furnizorii de bunuri i prestatorii prestatoriii de servicii;de servicii;- pl- plile de numerar efectuate cile de numerar efectuate ctretre ii n numele angajan numele angajailorilori altele.i altele.

  18. Fluxurile de trezorerie aferente activitii de investiii.

  ActivitActiviti de investii de investiieiePrezentarea separat a fluxurilor de trezorerie provenite din activiti de investiie estePrezentarea separat a fluxurilor de trezorerie provenite din activiti de investiie este

  important deoarece fluxurile de trezorerie reprezint masura in care cheltuielile au servit obinerii deimportant deoarece fluxurile de trezorerie reprezint masura in care cheltuielile au servit obinerii de

  resurse menite a genera viitoarele venituri i fluxuri de trezorerie.resurse menite a genera viitoarele venituri i fluxuri de trezorerie.

  Exemple de fluxuri de trezorerie provenite din activiti de investiii:- pli in numerar pentru achiziionarea de active imobilizate;- pli in numerar pentru achiziionarea de active imobilizate;- ncasri n numerar din vnzarea de active imobilizate;- ncasri n numerar din vnzarea de active imobilizate;- pli n numerar pentru achiziia de instrumente de capitaluri proprii;- pli n numerar pentru achiziia de instrumente de capitaluri proprii;- ncasri n numerar din vnzarea de instrumente de capitaluri proprii;- ncasri n numerar din vnzarea de instrumente de capitaluri proprii;

  - avansuri- avansuri ii ncasncasriri n numerar pentrun numerar pentru mprumuturi efectuate cmprumuturi efectuate ctre/de la tertre/de la teri, pentru operai, pentru operaiuniiunianterioare diverse;anterioare diverse;- pl- plii ii ncasncasriri n numerar aferente contractelor futures, forward, pe opn numerar aferente contractelor futures, forward, pe opiuniiuni i swap.i swap.

  14

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  15/29

  19. Fluxurile de trezorerie aferente activitii de finanare.

  ActivitActiviti de finani de finanarearePrezentarea separat a fluxurilor de trezorerie provenite din activiti de finanare este importantPrezentarea separat a fluxurilor de trezorerie provenite din activiti de finanare este important

  deoarece este util n previzionarea fluxurilor de trezorerie viitoare ateptate de ctre finanatorii entitii.deoarece este util n previzionarea fluxurilor de trezorerie viitoare ateptate de ctre finanatorii entitii.Exemple de fluxuri de trezorerie provenite din activiti de finanare:

  - ncasrile n numerar provenite din emisiunea de aciuni sau alte instrumente de capital;- ncasrile n numerar provenite din emisiunea de aciuni sau alte instrumente de capital;

  - plile n numerar efectuate ctre proprietari pentru a achiziiona sau rscumpara aciunile entitii;- plile n numerar efectuate ctre proprietari pentru a achiziiona sau rscumpara aciunile entitii;- ncasrile n numerar provenite din emisiunea titlurilor de crean, a mprumuturilor, obligaiunilor,- ncasrile n numerar provenite din emisiunea titlurilor de crean, a mprumuturilor, obligaiunilor, ipotecilor,altor mprumuturi;ipotecilor,altor mprumuturi;

  - ramburs- rambursriri n numerar ale unorn numerar ale unormprumuturi.mprumuturi.

  20. Definii i prezentai structurile privind cheltuielile( IAS 18).

  21. Definii i prezentai structurile privind veniturile( IAS 18).

  VVeniturile sunt definite neniturile sunt definite n Cadrul general pentru ntocmirea i prezentarea situaiilor financiareCadrul general pentru ntocmirea i prezentarea situaiilor financiaredrept majorri ale beneficiilor economice n timpul perioadei contabile, n urma intrrilor sau mririi valoriidrept majorri ale beneficiilor economice n timpul perioadei contabile, n urma intrrilor sau mririi valorii

  activelor, sau diminuri ale datoriilor care duc la creteri ale capitalurilor proprii, altele dect cele obinuteactivelor, sau diminuri ale datoriilor care duc la creteri ale capitalurilor proprii, altele dect cele obinute prin contribuiiprin contribuii lala participanii la capitalurile proprii.participanii la capitalurile proprii.Veniturile includ att venituri din activitatea curent, ct i ctigurile.Veniturile includ att venituri din activitatea curent, ct i ctigurile.

  Termenul de venituri din activitatea curent se refer la acele venituri care apar n cursulTermenul de venituri din activitatea curent se refer la acele venituri care apar n cursuldesfurrii de ctre o entitate a activitii sale curente, termenul fiind regsit i sub alte denumiri ce includdesfurrii de ctre o entitate a activitii sale curente, termenul fiind regsit i sub alte denumiri ce includ vnzri, onorarii, dobnzi, dividende, redevene.vnzri, onorarii, dobnzi, dividende, redevene.

  Un element de prim importan n contabilizarea veniturilor este determinarea momentului la careUn element de prim importan n contabilizarea veniturilor este determinarea momentului la care trebuie recunoscut un astfel de venit. Venitul din activitile curente este recunoscut atunci cnd existtrebuie recunoscut un astfel de venit. Venitul din activitile curente este recunoscut atunci cnd exist probabilitatea c entitii i vor reveni n viitor anumite beneficii economice i cnd aceste beneficii pot fiprobabilitatea c entitii i vor reveni n viitor anumite beneficii economice i cnd aceste beneficii pot fi evaluate credibil.evaluate credibil.

  Standardul identific situaiile n care aceste criterii vor fi ndeplinite i, prin urmare, veniturile vor fiStandardul identific situaiile n care aceste criterii vor fi ndeplinite i, prin urmare, veniturile vor fi

  recunoscute.recunoscute.IAS 18 Venituri, va fi aplicat la contabilizarea veniturilor provenite din urmtoarele tranzacii iIAS 18 Venituri, va fi aplicat la contabilizarea veniturilor provenite din urmtoarele tranzacii i evenimente:evenimente:

  a. vnzarea bunurilor;a. vnzarea bunurilor;b. prestarea serviciilor;b. prestarea serviciilor;c. utilizarea de ctre alii a activelor entitii, productoare de dobnzi, redevene i dividende.c. utilizarea de ctre alii a activelor entitii, productoare de dobnzi, redevene i dividende.

  a. Venitura. Venituri din vnzarea bunurilori din vnzarea bunurilorSunt recunoscute n momentul n care sunt ndeplinite urmtoarele condiii:Sunt recunoscute n momentul n care sunt ndeplinite urmtoarele condiii:

  a) ntreprinderea a transferat cumprtorului riscurile i avantajele semnificative ce decurg din proprietateaa) ntreprinderea a transferat cumprtorului riscurile i avantajele semnificative ce decurg din proprietatea asupra bunurilor;asupra bunurilor;

  b) ntreprinderea nu mai gestioneaz bunurile vndute la nivelul la care ar fi fcut-o, n mod normal, n cazulb) ntreprinderea nu mai gestioneaz bunurile vndute la nivelul la care ar fi fcut-o, n mod normal, n cazul

  deinerii n proprietate a acestora i nici nu mai deine controlul efectiv asupra lor;deinerii n proprietate a acestora i nici nu mai deine controlul efectiv asupra lor;c) mrimea veniturilor poate fi evaluat n mod credibil;c) mrimea veniturilor poate fi evaluat n mod credibil;d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzaciei s fie generate ctre ntreprindere;d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzaciei s fie generate ctre ntreprindere;e) costurile tranzaciei pot fi evaluate n mod credibil.e) costurile tranzaciei pot fi evaluate n mod credibil.

  Prezentm n continuare cazurile cele mai frecvente privind recunoaterea veniturilor din vnzareaPrezentm n continuare cazurile cele mai frecvente privind recunoaterea veniturilor din vnzarea bunurilor.bunurilor.Cazul 1.Cazul 1. Transferul riscurilor i beneficiilor coincide cu transferul dreptului de proprietate sau cu livrareaTransferul riscurilor i beneficiilor coincide cu transferul dreptului de proprietate sau cu livrarea(trecerea bunurilor n posesia cumprtorului). Dac de exemplu o ntreprindere livreaz produse n luna(trecerea bunurilor n posesia cumprtorului). Dac de exemplu o ntreprindere livreaz produse n luna

  15

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  16/29

  curent cu factur, ea recunoate ca venituri contravaloarea produselor vndute la preul de vnzare i,curent cu factur, ea recunoate ca venituri contravaloarea produselor vndute la preul de vnzare i, concomitent, recunoate ca cheltuieli costul produselor vndute.concomitent, recunoate ca cheltuieli costul produselor vndute.Cazul 2.Cazul 2. Transferul riscurilor i beneficiilor apare ntr-un moment diferit de transferul sau de trecereaTransferul riscurilor i beneficiilor apare ntr-un moment diferit de transferul sau de trecereabunurilor n posesia cumprtorului, i anume:bunurilor n posesia cumprtorului, i anume:a) atunci cnd ntreprinderea are obligaii legate de rezultate nesatisfctoare, neacoperite de prevederilea) atunci cnd ntreprinderea are obligaii legate de rezultate nesatisfctoare, neacoperite de prevederile garaniilor normale;garaniilor normale;b) n momentul n care primirea veniturilor dintr-o anumit vnzare este condiionat de primirea de ctreb) n momentul n care primirea veniturilor dintr-o anumit vnzare este condiionat de primirea de ctre

  cumprtor a veniturilor din vnzarea bunurilor;cumprtor a veniturilor din vnzarea bunurilor;c) cnd bunurile sunt trimise, dar trebuie s fie instalate, iar instalarea reprezint o parte semnificativ ac) cnd bunurile sunt trimise, dar trebuie s fie instalate, iar instalarea reprezint o parte semnificativ a contractului i nu a fost nc realizat de ctre ntreprindere;contractului i nu a fost nc realizat de ctre ntreprindere;d) cnd cumprtorul are dreptul de a returna bunurile cumprate dintr-un motiv specificat n contractul ded) cnd cumprtorul are dreptul de a returna bunurile cumprate dintr-un motiv specificat n contractul de vnzare cumprare i ntreprinderea nu este sigur de probabilitatea napoierii bunurilor.vnzare cumprare i ntreprinderea nu este sigur de probabilitatea napoierii bunurilor.

  n toate aceste cazuri tranzacia nu constituie o vnzare i nu este constatat nici un venit ntructn toate aceste cazuri tranzacia nu constituie o vnzare i nu este constatat nici un venit ntructntreprinderea pstreaz riscurile semnificative ale proprietii.ntreprinderea pstreaz riscurile semnificative ale proprietii.Cazul 3.Cazul 3. ntreprinderea pstreaz doar un risc nesemnificativ aferent proprietii. n acest caz tranzaciantreprinderea pstreaz doar un risc nesemnificativ aferent proprietii. n acest caz tranzaciaconstituie o vnzare i veniturile sunt recunoscute.constituie o vnzare i veniturile sunt recunoscute.

  b.b. Venituri din prestri de serviciiVenituri din prestri de servicii

  Atunci cnd rezultatul unei tranzacii ce implic prestarea de servicii poate fi estimat n modAtunci cnd rezultatul unei tranzacii ce implic prestarea de servicii poate fi estimat n mod credibil, venitul asociat tranzaciei trebuie s fie recunoscut n msura execuiei contractului la datacredibil, venitul asociat tranzaciei trebuie s fie recunoscut n msura execuiei contractului la datanchiderii bilanului. Condiiile pentru estimarea credibil a rezultatului unei tranzacii sunt:nchiderii bilanului. Condiiile pentru estimarea credibil a rezultatului unei tranzacii sunt:a) valoarea veniturilor poate fi estimat n mod credibil;a) valoarea veniturilor poate fi estimat n mod credibil;b)b) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzaciei s fie generate ctre ntreprindere;este probabil ca beneficiile economice asociate tranzaciei s fie generate ctre ntreprindere;c) stadiul de execuie a tranzaciei la data de nchidere a bilanului poate fi evaluat n mod credibil;c) stadiul de execuie a tranzaciei la data de nchidere a bilanului poate fi evaluat n mod credibil;d) costurile aprute pe parcursul tranzaciei i costurile de finalizare a tranzaciei pot fi evaluate n modd) costurile aprute pe parcursul tranzaciei i costurile de finalizare a tranzaciei pot fi evaluate n mod credibil.credibil.

  Recunoaterea veniturilor pe msura execuiei tranzaciei este denumit n mod curent metodaRecunoaterea veniturilor pe msura execuiei tranzaciei este denumit n mod curent metoda procentului de finalizare. Pe baza acestei metode, veniturile sunt recunoscute n perioadele contabile n careprocentului de finalizare. Pe baza acestei metode, veniturile sunt recunoscute n perioadele contabile n caresunt prestate serviciile.sunt prestate serviciile.

  c. Venituri din utilizarea de ctre alii a activelor entitii productoare de dobnzi, redevene ic. Venituri din utilizarea de ctre alii a activelor entitii productoare de dobnzi, redevene i dividendedividendeVeniturile din aceast categorie sunt recunoscute conform criteriilor generale de recunoatereVeniturile din aceast categorie sunt recunoscute conform criteriilor generale de recunoatere

  (probabilitatea obinerii de beneficii economice asociate tranzaciei i evaluarea credibil a valorii(probabilitatea obinerii de beneficii economice asociate tranzaciei i evaluarea credibil a valoriiveniturilor).veniturilor).

  Bazele de recunoatere proprii fiecrui fel de venit sunt:Bazele de recunoatere proprii fiecrui fel de venit sunt:a)a) Veniturile din dobnzi sunt recunoscute, potrivitVeniturile din dobnzi sunt recunoscute, potrivit IAS 18 IAS 18 VenituriVenituri utiliznd metoda dobnzii utiliznd metoda dobnziiefective.**) Cnd dobnda nepltit a fost acumulat nainte de achiziionarea unei investiii purttoare deefective.**) Cnd dobnda nepltit a fost acumulat nainte de achiziionarea unei investiii purttoare dedobnd i intrrile ulterioare de dobnd sunt alocate ntre perioadele preachiziie i postachiziie, atuncidobnd i intrrile ulterioare de dobnd sunt alocate ntre perioadele preachiziie i postachiziie, atuncidoar partea postachiziie este recunoscut ca venit.**) Metoda dobnzii efective este descris de IAS 39doar partea postachiziie este recunoscut ca venit.**) Metoda dobnzii efective este descris de IAS 39Instrumente financiare: recunoatere i evaluare, paragrafele 9 i AG5 AG8.Instrumente financiare: recunoatere i evaluare, paragrafele 9 i AG5 AG8.

  Reglementrile contabile conforme cu directivele europene prevd recunoaterea dobnzilor periodic,Reglementrile contabile conforme cu directivele europene prevd recunoaterea dobnzilor periodic,

  n mod proporional, pe msura generrii venitului respectiv, pe baza contabilitii de angajamente. n lipsan mod proporional, pe msura generrii venitului respectiv, pe baza contabilitii de angajamente. n lipsa altor precizri, putem spune c recunoaterea veniturilor din dobnzi prin OMFP nr. 3055/2009 estealtor precizri, putem spune c recunoaterea veniturilor din dobnzi prin OMFP nr. 3055/2009 este reglementat oarecum diferit dereglementat oarecum diferit deIAS 39IAS 39 Instrumente financiare: recunoatere i evaluareInstrumente financiare: recunoatere i evaluare..b)b) Veniturile din redevene se recunosc pe baza contabilitii de angajamente, conform termenilorVeniturile din redevene se recunosc pe baza contabilitii de angajamente, conform termenilorcontractului.contractului.c)c) Veniturile din dividende sunt recunoscute cnd este stabilit dreptul acionarului de a le ncasa.Veniturile din dividende sunt recunoscute cnd este stabilit dreptul acionarului de a le ncasa.

  22. Explicai modul de recunoatere i evaluare a veniturilor(IAS18)?

  16

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  17/29

  Evaluarea veniturilorEvaluarea veniturilorn conformitate cu IAS 18 n conformitate cu IAS 18 VenituriVenituri , veniturile trebuie evaluate la, veniturile trebuie evaluate la valoarea justvaloarea just aa

  contraprestaiei primit sau de primit, innd cont de valoarea oricror reduceri comerciale i de rabatulcontraprestaiei primit sau de primit, innd cont de valoarea oricror reduceri comerciale i de rabatulcantitativ permis de ntreprindere.cantitativ permis de ntreprindere.

  Valoarea justValoarea justeste suma la care poate fi tranzacionat un activ sau decontat o datorie, ntre prieste suma la care poate fi tranzacionat un activ sau decontat o datorie, ntre pri interesate i n cunotin de cauz, n cadrul unei tranzacii desfurate n condiii obiective.interesate i n cunotin de cauz, n cadrul unei tranzacii desfurate n condiii obiective.

  n cele mai multe cazuri, contraprestaia ia forma numerarului sau echivalentelor de numerar. nn cele mai multe cazuri, contraprestaia ia forma numerarului sau echivalentelor de numerar. n

  consecin, suma veniturilor este dat de suma numerarului sau echivalentelor de numerar, primit sau deconsecin, suma veniturilor este dat de suma numerarului sau echivalentelor de numerar, primit sau de primit.primit.n cazul n care contraprestaia primit sau de primit ia forma unor alte bunuri sau serviciin cazul n care contraprestaia primit sau de primit ia forma unor alte bunuri sau servicii

  (schimburi de bunuri sau de servicii), determinarea mrimii veniturilor devine mai dificil, aplicndu-se(schimburi de bunuri sau de servicii), determinarea mrimii veniturilor devine mai dificil, aplicndu-se urmtoarea regul:urmtoarea regul: dac bunurile sau serviciile sunt schimbate cu altele similare ca natur i valoare,dac bunurile sau serviciile sunt schimbate cu altele similare ca natur i valoare, schimbul nu este privit ca o tranzacie ce genereaz venituri i, deci, nu se recunoate niciun venit.schimbul nu este privit ca o tranzacie ce genereaz venituri i, deci, nu se recunoate niciun venit.

  De exemplu :De exemplu : n cazul unor mrfuri alimentare (ulei, lapte etc.) furnizorii pot schimba stocurile ntre diferiten cazul unor mrfuri alimentare (ulei, lapte etc.) furnizorii pot schimba stocurile ntre diferite zone pentru a satisface cererea de moment dintr-o zon anume sau pentru a evita costurile de transport, frzone pentru a satisface cererea de moment dintr-o zon anume sau pentru a evita costurile de transport, fra nregistra recunoaterea unor venituri.a nregistra recunoaterea unor venituri.NOTNOT :: De reinut c, legislaia din ara noastr nu permite efectuarea schimbului de bunuri i serviciiDe reinut c, legislaia din ara noastr nu permite efectuarea schimbului de bunuri i servicii fr ntocmirea documentelor corespunztoare. Schimbul de bunuri este reflectat ca o vnzare i o fr ntocmirea documentelor corespunztoare. Schimbul de bunuri este reflectat ca o vnzare i o

  cumprare simultan.cumprare simultan.Dac bunurile sau serviciile sunt schimbate cu altele ce nu sunt similare, schimbul este privit ca oDac bunurile sau serviciile sunt schimbate cu altele ce nu sunt similare, schimbul este privit ca o tranzacie ce genereaz venit. Veniturile sunt evaluate la valoarea just a bunurilor sau serviciilor primite,tranzacie ce genereaz venit. Veniturile sunt evaluate la valoarea just a bunurilor sau serviciilor primite,corectat cu orice sume transferate n numerar sau echivalente.corectat cu orice sume transferate n numerar sau echivalente.Exemplu:Exemplu: o ntreprindere livreaz alteia piese de schimb i primete de la aceasta ap cald de aceeaio ntreprindere livreaz alteia piese de schimb i primete de la aceasta ap cald de aceeai valoare.valoare.

  Cnd valoarea just a bunurilor sau serviciilor primite nu poate fi evaluat n mod rezonabil,Cnd valoarea just a bunurilor sau serviciilor primite nu poate fi evaluat n mod rezonabil, veniturile sunt evaluate la valoarea just a bunurilor sau serviciilor cedate, ajustate cu orice sume transferateveniturile sunt evaluate la valoarea just a bunurilor sau serviciilor cedate, ajustate cu orice sume transferate n numerar sau echivalente de numerar.n numerar sau echivalente de numerar.

  Anumite probleme n determinarea veniturilor le ridic momentul intrrii numerarului sauAnumite probleme n determinarea veniturilor le ridic momentul intrrii numerarului sau echivalentelor de numerar: la efectuarea tranzaciei (vnzri cu plata imediat) sau la o dat ulterioar,echivalentelor de numerar: la efectuarea tranzaciei (vnzri cu plata imediat) sau la o dat ulterioar,

  amnat (vnzri pe credit).amnat (vnzri pe credit).n cazul tranzaciilor cu plata imediat suma veniturilor este egal cu valoarea just (preul den cazul tranzaciilor cu plata imediat suma veniturilor este egal cu valoarea just (preul de vnzare) a contraprestaiei primite (numerarul ncasat).vnzare) a contraprestaiei primite (numerarul ncasat).

  n cazul tranzaciilor cu plata amnat valoarea just a contraprestaiei poate fi mai mic dectn cazul tranzaciilor cu plata amnat valoarea just a contraprestaiei poate fi mai mic dectvaloarea nominal a numerarului primit sau de primit. De exemplu, o ntreprindere poate oferivaloarea nominal a numerarului primit sau de primit. De exemplu, o ntreprindere poate ofericumprtorului un credit fr dobnd sau poate accepta de la acesta efecte comerciale cu o rat a dobnziicumprtorului un credit fr dobnd sau poate accepta de la acesta efecte comerciale cu o rat a dobnzii mai mic dect cea de pe pia, n contraprestaie pentru vnzarea bunurilor.mai mic dect cea de pe pia, n contraprestaie pentru vnzarea bunurilor.Atunci cnd aranjamentele dintre pri constituie efectiv tranzacii financiare, valoarea just aAtunci cnd aranjamentele dintre pri constituie efectiv tranzacii financiare, valoarea just acontraprestaiei este determinat prin actualizarea tuturor sumelor de primit n viitor, utiliznd o rat acontraprestaiei este determinat prin actualizarea tuturor sumelor de primit n viitor, utiliznd o rat a dobnzii implicit.dobnzii implicit.

  Diferena dintre valoarea just i valoarea nominal a contraprestaiei este recunoscut ca fiind venitDiferena dintre valoarea just i valoarea nominal a contraprestaiei este recunoscut ca fiind venit

  din dobnzi. Deci preul de vnzare din momentul efecturii tranzaciei cuprinde dou componente: preuldin dobnzi. Deci preul de vnzare din momentul efecturii tranzaciei cuprinde dou componente: preul

  net de vnzare (preul de vnzare exclusiv dobnda) care se constituie (recunoate) ca venit din exploatare inet de vnzare (preul de vnzare exclusiv dobnda) care se constituie (recunoate) ca venit din exploatare i dobnda care se consider venit financiar n avans.dobnda care se consider venit financiar n avans.

  a. Venituri din vnzarea bunurilora. Venituri din vnzarea bunurilorSunt recunoscute n momentul n care sunt ndeplinite urmtoarele condiii:Sunt recunoscute n momentul n care sunt ndeplinite urmtoarele condiii:

  a) ntreprinderea a transferat cumprtorului riscurile i avantajele semnificative ce decurg din proprietateaa) ntreprinderea a transferat cumprtorului riscurile i avantajele semnificative ce decurg din proprietatea asupra bunurilor;asupra bunurilor;b) ntreprinderea nu mai gestioneaz bunurile vndute la nivelul la care ar fi fcut-o, n mod normal, n cazulb) ntreprinderea nu mai gestioneaz bunurile vndute la nivelul la care ar fi fcut-o, n mod normal, n cazul deinerii n proprietate a acestora i nici nu mai deine controlul efectiv asupra lor;deinerii n proprietate a acestora i nici nu mai deine controlul efectiv asupra lor;c) mrimea veniturilor poate fi evaluat n mod credibil;c) mrimea veniturilor poate fi evaluat n mod credibil;

  17

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  18/29

  d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzaciei s fie generate ctre ntreprindere;d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzaciei s fie generate ctre ntreprindere;e) costurile tranzaciei pot fi evaluate n mod credibil.e) costurile tranzaciei pot fi evaluate n mod credibil.

  Prezentm n continuare cazurile cele mai frecvente privind recunoaterea veniturilor din vnzareaPrezentm n continuare cazurile cele mai frecvente privind recunoaterea veniturilor din vnzarea bunurilor.bunurilor.Cazul 1.Cazul 1. Transferul riscurilor i beneficiilor coincide cu transferul dreptului de proprietate sau cu livrareaTransferul riscurilor i beneficiilor coincide cu transferul dreptului de proprietate sau cu livrarea(trecerea bunurilor n posesia cumprtorului). Dac de exemplu o ntreprindere livreaz produse n luna(trecerea bunurilor n posesia cumprtorului). Dac de exemplu o ntreprindere livreaz produse n lunacurent cu factur, ea recunoate ca venituri contravaloarea produselor vndute la preul de vnzare i,curent cu factur, ea recunoate ca venituri contravaloarea produselor vndute la preul de vnzare i,

  concomitent, recunoate ca cheltuieli costul produselor vndute.concomitent, recunoate ca cheltuieli costul produselor vndute.Cazul 2.Cazul 2. Transferul riscurilor i beneficiilor apare ntr-un moment diferit de transferul sau de trecereaTransferul riscurilor i beneficiilor apare ntr-un moment diferit de transferul sau de trecereabunurilor n posesia cumprtorului, i anume:bunurilor n posesia cumprtorului, i anume:a) atunci cnd ntreprinderea are obligaii legate de rezultate nesatisfctoare, neacoperite de prevederilea) atunci cnd ntreprinderea are obligaii legate de rezultate nesatisfctoare, neacoperite de prevederile garaniilor normale;garaniilor normale;b) n momentul n care primirea veniturilor dintr-o anumit vnzare este condiionat de primirea de ctreb) n momentul n care primirea veniturilor dintr-o anumit vnzare este condiionat de primirea de ctre cumprtor a veniturilor din vnzarea bunurilor;cumprtor a veniturilor din vnzarea bunurilor;c) cnd bunurile sunt trimise, dar trebuie s fie instalate, iar instalarea reprezint o parte semnificativ ac) cnd bunurile sunt trimise, dar trebuie s fie instalate, iar instalarea reprezint o parte semnificativ a contractului i nu a fost nc realizat de ctre ntreprindere;contractului i nu a fost nc realizat de ctre ntreprindere;d) cnd cumprtorul are dreptul de a returna bunurile cumprate dintr-un motiv specificat n contractul ded) cnd cumprtorul are dreptul de a returna bunurile cumprate dintr-un motiv specificat n contractul de vnzare cumprare i ntreprinderea nu este sigur de probabilitatea napoierii bunurilor.vnzare cumprare i ntreprinderea nu este sigur de probabilitatea napoierii bunurilor.

  n toate aceste cazuri tranzacia nu constituie o vnzare i nu este constatat nici un venit ntructn toate aceste cazuri tranzacia nu constituie o vnzare i nu este constatat nici un venit ntructntreprinderea pstreaz riscurile semnificative ale proprietii.ntreprinderea pstreaz riscurile semnificative ale proprietii.Cazul 3.Cazul 3. ntreprinderea pstreaz doar un risc nesemnificativ aferent proprietii. n acest caz tranzaciantreprinderea pstreaz doar un risc nesemnificativ aferent proprietii. n acest caz tranzaciaconstituie o vnzare i veniturile sunt recunoscute.constituie o vnzare i veniturile sunt recunoscute.

  b.b. Venituri din prestri de serviciiVenituri din prestri de serviciiAtunci cnd rezultatul unei tranzacii ce implic prestarea de servicii poate fi estimat n modAtunci cnd rezultatul unei tranzacii ce implic prestarea de servicii poate fi estimat n mod

  credibil, venitul asociat tranzaciei trebuie s fie recunoscut n msura execuiei contractului la datacredibil, venitul asociat tranzaciei trebuie s fie recunoscut n msura execuiei contractului la datanchiderii bilanului. Condiiile pentru estimarea credibil a rezultatului unei tranzacii sunt:nchiderii bilanului. Condiiile pentru estimarea credibil a rezultatului unei tranzacii sunt:a) valoarea veniturilor poate fi estimat n mod credibil;a) valoarea veniturilor poate fi estimat n mod credibil;b)b) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzaciei s fie generate ctre ntreprindere;este probabil ca beneficiile economice asociate tranzaciei s fie generate ctre ntreprindere;

  c) stadiul de execuie a tranzaciei la data de nchidere a bilanului poate fi evaluat n mod credibil;c) stadiul de execuie a tranzaciei la data de nchidere a bilanului poate fi evaluat n mod credibil;d) costurile aprute pe parcursul tranzaciei i costurile de finalizare a tranzaciei pot fi evaluate n modd) costurile aprute pe parcursul tranzaciei i costurile de finalizare a tranzaciei pot fi evaluate n mod credibil.credibil.

  Recunoaterea veniturilor pe msura execuiei tranzaciei este denumit n mod curent metodaRecunoaterea veniturilor pe msura execuiei tranzaciei este denumit n mod curent metoda procentului de finalizare. Pe baza acestei metode, veniturile sunt recunoscute n perioadele contabile n careprocentului de finalizare. Pe baza acestei metode, veniturile sunt recunoscute n perioadele contabile n caresunt prestate serviciile.sunt prestate serviciile.

  c. Venituri din utilizarea de ctre alii a activelor entitii productoare de dobnzi, redevene ic. Venituri din utilizarea de ctre alii a activelor entitii productoare de dobnzi, redevene i dividendedividende

  Veniturile din aceast categorie sunt recunoscute conform criteriilor generale de recunoatereVeniturile din aceast categorie sunt recunoscute conform criteriilor generale de recunoatere(probabilitatea obinerii de beneficii economice asociate tranzaciei i evaluarea credibil a valorii(probabilitatea obinerii de beneficii economice asociate tranzaciei i evaluarea credibil a valoriiveniturilor).veniturilor).

  Bazele de recunoatere proprii fiecrui fel de venit sunt:Bazele de recunoatere proprii fiecrui fel de venit sunt:

  a)a) Veniturile din dobnzi sunt recunoscute, potrivitVeniturile din dobnzi sunt recunoscute, potrivit IAS 18 IAS 18 VenituriVenituri utiliznd metoda dobnzii utiliznd metoda dobnziiefective.**) Cnd dobnda nepltit a fost acumulat nainte de achiziionarea unei investiii purttoare deefective.**) Cnd dobnda nepltit a fost acumulat nainte de achiziionarea unei investiii purttoare dedobnd i intrrile ulterioare de dobnd sunt alocate ntre perioadele preachiziie i postachiziie, atuncidobnd i intrrile ulterioare de dobnd sunt alocate ntre perioadele preachiziie i postachiziie, atuncidoar partea postachiziie este recunoscut ca venit.**) Metoda dobnzii efective este descris de IAS 39doar partea postachiziie este recunoscut ca venit.**) Metoda dobnzii efective este descris de IAS 39Instrumente financiare: recunoatere i evaluare, paragrafele 9 i AG5 AG8.Instrumente financiare: recunoatere i evaluare, paragrafele 9 i AG5 AG8.

  Reglementrile contabile conforme cu directivele europene prevd recunoaterea dobnzilor periodic,Reglementrile contabile conforme cu directivele europene prevd recunoaterea dobnzilor periodic, n mod proporional, pe msura generrii venitului respectiv, pe baza contabilitii de angajamente. n lipsan mod proporional, pe msura generrii venitului respectiv, pe baza contabilitii de angajamente. n lipsa altor precizri, putem spune c recunoaterea veniturilor din dobnzi prin OMFP nr. 3055/2009 estealtor precizri, putem spune c recunoaterea veniturilor din dobnzi prin OMFP nr. 3055/2009 este reglementat oarecum diferit dereglementat oarecum diferit deIAS 39IAS 39 Instrumente financiare: recunoatere i evaluareInstrumente financiare: recunoatere i evaluare..

  18

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  19/29

  b)b) Veniturile din redevene se recunosc pe baza contabilitii de angajamente, conform termenilorVeniturile din redevene se recunosc pe baza contabilitii de angajamente, conform termenilorcontractului.contractului.c)c) Veniturile din dividende sunt recunoscute cnd este stabilit dreptul acionarului de a le ncasa.Veniturile din dividende sunt recunoscute cnd este stabilit dreptul acionarului de a le ncasa.

  20. IAS 16 obiectiv, arie de aplicativitate, definiii.a. Obiectiv

  Obiectivul acestui Standard este descrierea tratamentului contabil pentru imobilizrile corporale

  astfel nct utilizatorii situaiilor financiare s poat discerne cu privire la informaiile referitoare lainvestiia unei entiti n imobilizrile sale corporale i la modificrile dintr-o astfel de investiie.Problema principal n contabilizarea imobilizrilor corporale este identificarea momentului de recunoaterea acestor active, a valorii contabile i a cheltuielilor cu amortizarea i cu pierderile din depreciere aferente.

  b. Arie de aplicabilitateAcest Standard trebuie aplicat n contabilizarea imobilizrilor corporale cu excepia cazului n care

  un alt Standard prevede sau permite o abordare diferit.Standardul nu se aplic:

  - imobilizrilor corporale clasificate ca deinute pentru vnzare n conformitate cu IFRS 5 - Activeimobilizate deinute pentru vnzare i activiti ntrerupte;

  - activele biologice aferente activitii agricole( a se vedea IAS 41 Agricultura);- recunoaterea i evaluarea activelor de explorare i evaluare( a se vedea IFRS 6 Explorarea i

  evaluarea resurselor minerale);- concesiunile miniere i rezervele minerale cum ar fi petrolul, gazele naturale i resursele naturale

  neregenerabile.

  21. Definii i prezentai structurile de imobilizri corporale(IAS 16).

  Valoarea contabil valoarea la care un activ este recunoscut n bilan dup scderea amortizriicumulate pn la acea dat, precum i pierderile cumulate din depreciere; Costul reprezint suma pltit n numerar sau echivalente de numerar, ori valoarea just a altor

  contraprestaii efectuate pentru achiziionarea unui activ, la data achiziiei sau construciei acestuia, sau,acolo unde este cazul, valoarea atribuit acelui activ la recunoaterea iniial, n conformitate cu cerinelespecifice ale altor IFRS - uri, de exemplu, IFRS 2 Plata pe baz de aciuni;

  Valoare amortizabil costul activului sau o alt valoare substituit costului, din care s-a sczutvaloarea rezidual; Amortizarea alocarea sistematic a valorii amortizabile a unui activ pe toat durata de via util; Valoarea specific entitii valoarea prezent a fluxurilor de trezorerie pe care o entitate se ateapts o realizeze din utilizarea continu a unui activ i din cedarea sa la sfritul duratei sale de utilizare, sau pecare se ateapt s o obin la stingerea unei datorii;

  Valoarea just suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de bunvoie ntre dou priinteresate aflate n cunotin de cauz, n cadrul unei tranzacii desfurate n condiii obiective, cu preul

  determinat obiectiv;Pierderea din depreciere diferena dintre valoarea contabil i valoarea recuperabil a unui activ; Imobilizrile corporale sunt acele elemente tangibile care:- sunt deinute pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriateterilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative; i- este preconizat a fi utilizate pe parcursul mai multor perioade;

  Valoarea rezidual a unui activ valoarea estimat pe care ar obine-o o entitate din cedarea unuiactiv, dup deducerea costurilor estimate pentru cedare, dac activul avea deja vechimea i condiiaprevzut la sfritul duratei de via util;

  Durata de via util este:19

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  20/29

  - perioada n care un activ este prevzut a fi disponibil pentru utilizare de ctre o entitate; sau- numrul de uniti de producie similare preconizate s se obin cu activul respectiv de ctre o entitate;

  Costulunui element de imobilizri corporale va fi recunoscut ca activ dac, i numai dac:- este posibil generarea de ctre entitate de beneficii economice viitoare aferente activului; i- costul activului poate fi evaluat n mod credibil.

  O entitate evalueaz conform principiului recunoaterii toate costurile imobilizrilor sale corporaleatunci cnd apar. Aceste costuri includ costurile iniiale pentru achiziionarea sau construcia unor elemente

  de imobilizri corporale, precum i costurile care apar ulterior pentru adugarea, nlocuirea sau ntreinereaacestora.

  22. Recunoaterea i evaluarea imobilizrilor corporale.

  Evaluare la recunoatereUn element al imobilizrilor corporale care este recunoscut ca activ va fi evaluat iniial la costul

  su.Elemente ale costului unei imobilizri corporale:

  - preul de cumprare, incluznd i taxele vamale i cele nerecuperabile, dup deducerea reducerilorcomerciale i a rabaturilor;

  - orice costuri care se pot atribui direct aducerii activului la locaia i condiia necesare pentru ca acesta spoat opera n modul dorit de conducere;- estimarea iniial a costurilor de demontare i de mutare a elementului i restaurare amplasamentului undeva fi mutat, obligaia pe care o dobndete entitatea la achiziionarea elementului sau ca o consecin autilizrii elementului pe o perioad anumit n alte scopuri dect cele de a produce stocuri n timpul aceleiperioade.

  Exemple de costuri direct atribuibile:- costurile cu beneficiile angajailor care rezult direct din construcia sau achiziionarea elementului deimobilizri corporale ( definite prin IAS 19);- costurile cu amenajarea amplasamentelor;

  - costurile iniiale de livrare i manipulare;- costurile de instalare i asamblare;- costurile de testare a funcionrii corecte a activului;- onorarii profesionale.

  Costuri care nu se constituie n costurile unui element de imobilizri corporale:- costurile de deschidere a unei noi instalaii;- costurile de introducere a unui nou produs sau serviciu ( inclusiv cele de publicitate sau pentru activitipromoionale);- costurile de dirijare a activitii n noul amplasament;- costurile administrative i de supraveghere general.

  Recunoaterea costurilor la valoarea contabil a unui element de imobilizri corporale nceteazcnd elementul se afl n amplasamentul i condiia necesare funcionrii n maniera dorit de conducere.Costuri care nu vor fi incluse n valoarea contabil a elementului de imobilizri corporale:- costuri pentru punerea n stare de funcionare la ntreaga capacitatea;- pierderile iniiale de operare;- costurile reamplasrii sau reorganizrii pariale sau totale a activitilor entitii.

  Costul unui activ construit n regie proprie este determinat prin utilizarea acelorai principii capentru un activ achiziionat. Dac o entitate produce active similare pentru vnzare n cursul normal alactivitii, costul activului este de obicei acelai cu costul construciei unui activ pentru vnzare. Prin

  20

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  21/29

  urmare, orice profituri interne se elimin din obinerea unor astfel de costuri. IAS 23 Costurilendatorrii stabilete criteriile pentru recunoaterea dobnzii ca o component a valorii contabile a unuielement de imobilizri corporale construit n regie proprie

  Evaluarea costuluiCostul unui element de imobilizri corporale este preul n numerar echivalent la data recunoaterii.

  Dac plata este amnat dincolo de termenele normale de creditare, diferena dintre preul n numerar

  echivalent i plata total este recunoscut ca dobnd pe perioada de creditare, n afar de cazul n care oastfel de dobnd este recunoscut n valoarea contabil a elementului, n conformitate cu tratamentulalternativ permis din IAS 23.

  Evaluare dup recunoatereO entitate va alege ca politic contabil fie modelul de calculare a costului , fie modelul de

  reevaluare i va aplica acea politic unei ntregi categorii de imobilizri corporale.

  Modelul de determinare a costuluiDup recunoaterea ca activ, un element de imobilizri corporale va fi nregistrat la costul su

  minus orice amortizare acumulat i orice pierderi acumulate din depreciere.

  Model de reevaluareDup recunoaterea ca activ, un element de imobilizri corporale a crui valoare just poate fievaluat credibil va fi nregistrat la o valoare reevaluat, aceasta fiind valoarea sa just la data reevaluriiminus orice amortizare acumulat ulterior i orice pierderi acumulate din depreciere. Reevalurile se vorface cu suficient regularitate pentru a se asigura c valoarea contabil nu difer prea mult de ceea ce s-ar fideterminat prin utilizarea valorii juste la data bilanului.

  Dac un element al imobilizrilor corporale este reevaluat, atunci ntreaga clas din care face parteacel element va fi reevaluat.

  O clas de imobilizri corporale este o grupare de active de aceeai natur i cu utilizri similare nexploatarea unei entiti. Exemple de clase:

  - terenuri;

  - terenuri i cldiri;- maini i echipamente;- nave;- aeronave;- automobile;- mobilier, instalaii, piese de schimb i asamblare; i- echipament de birotic.

  Dac valoarea contabil a unui activ este majorat ca urmare a unei reevaluri, aceast majorareva fi nregistrat direct n creditul conturilor de capitaluri proprii sub titlul de diferene din reevaluare (n reglementarea contabil naional rezerve din reevaluare). Cu toate acestea, majorarea constatat dinreevaluare va fi recunoscut n profit sau pierdere n msura n care aceasta compenseaz o descretere

  din reevaluarea aceluiai activ recunoscut anterior n profit sau pierdere.Dac valoarea contabil a unui activ este diminuat ca rezultat al unei reevaluri, aceastreevaluare va fi recunoscut n profit sau pierdere. Cu toate acestea, diminuarea rezultat din reevaluareva fi sczut direct din proprietatea imobiliar la capitolul din reevaluare corespunztor aceluiai activ, nmsura n care exist sold creditor n surplusul din reevaluare pentru acel activ.

  Cazuri de reevaluri:Reevaluarea prin schimbarea valorii contabile brute i a amortizrii cumulate. Presupune

  recalcularea valorii contabile brute i a amortizrii cumulate pe baza unui indice de pre. n acest felvaloarea contabil a imobilizrii, dup reevaluare, este egal cu valoarea sa reevaluat.

  21

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  22/29

  Reevaluarea prin schimbarea valorii contabile netePresupune eliminarea din valoarea contabil brut a amortizrii cumulate, iar valoarea contabil

  net este recalculat la valoarea reevaluat a imobilizrii. Aceast metod este folosit, deseori, pentrucldirile care sunt reevaluate la valoarea lor de pia.

  23. Explicai modul de reeveluare a imobilizrilor corporale.

  24. Amortizarea imobilizrilor corporale: definire, regimuri de amortizare.

  AmortizareaFiecare parte a unui element de imobilizri corporale cu un cost care este semnificativ n legtur

  cu costul total al elementului va fi amortizat separat.O entitate aloc o sum recunoscut iniial cu privire la un element de imobilizri corporale pentru

  prile sale semnificative i amortizeaz separat fiecare astfel de parte. De exemplu, ar fi bine s seamortizeze separat carcasa i motoarele unui avion, dac acestea sunt n proprietate sau deinute conformunui contract de leasing financiar.

  O entitate poate alege s amortizeze separat prile unui element care nu au un cost semnificativ nlegtur cu costul total al elementului.

  Cheltuielile cu amortizarea pentru fiecare perioad vor fi recunoscute n profit sau pierdere numaidac nu sunt incluse n valoarea contabil a unui alt activ.

  Valoarea amortizabil i perioada de amortizareValoarea amortizabil a unui activ va fi alocat pe o baz sistematic duratei sale de utilizare.

  Valoarea rezidual i durata de via util ale unui activ vor fi revizuite cel puin la fiecare sfrit deexerciiu financiar i, dac preconizrile difer de alte estimri anterioare, modificarea (modificrile) va fi(vor fi) nregistrat(e) ca o cheltuial ntr-o estimare contabil, n conformitate cu IAS 8 Politici contabile,modificri n estimrile contabile i erori.

  Amortizarea este recunoscut chiar dac valoarea just a activului depete valoarea sa contabil,atta timp ct valoarea rezidual a activului nu depete valoarea sa contabil. Reparaiile i ntreinerea

  unui activ nu neag nevoia de a-l amortiza.Valoarea amortizabil a unui activ este determinat dup ce s-a sczut valoarea lui rezidual. npractic, valoarea rezidual a unui activ este de cele mai multe ori nesemnificativ i, prin urmare, nu se ian considerare la calcularea amortizrii.

  Metod de amortizareMetoda de amortizare utilizat va reflecta modelul dup care beneficiile economice viitoare ale unui

  activ vor fi consumate de ctre entitate.Metoda de amortizare aplicat activelor va fi revizuit cel puin la sfritul fiecrui exerciiu

  financiar i, dac se constat o modificare semnificativ n modelul de consumare a beneficiilor economiceviitoare aduse de acele active, atunci metoda va fi schimbat pentru a reflecte aceast modificare. O astfel

  de modificare va fi contabilizat ca o modificare n estimarea contabil, n conformitate cu IAS 8.Pot fi folosite o mulime de metode de amortizare pentru alocarea sistematic a valorii amortizabile aunui activ pe durata sa de utilizare. Aceste metode includ metoda liniar, metoda de diminuare a soldului imetoda unitilor de producie.

  DepreciereaPentru a determina dac un element de imobilizri corporale este depreciat, o entitate aplic IAS 36

  Deprecierea activelor. Acest Standard explic cum revizuiete o entitate valoarea contabil a activelor sale,cum determin valoarea recuperabil a unui activ, i cnd l recunoate, sau cnd reia recunoaterea uneipierderi prin depreciere.

  22

 • 8/7/2019 Tematica IFRS

  23/29

  25. Definii i delimitai instrumentele financiare.

  Con