strategia camerei auditorilor financiari din romania 2011 - 2014

of 19 /19
Strategia Camerei Auditorilor Financiari din Romania 2011 - 2014

Author: nicole

Post on 14-Feb-2016

32 views

Category:

Documents


2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Strategia Camerei Auditorilor Financiari din Romania 2011 - 2014. Misiunea Camerei Auditorilor Financiari din Rom â nia. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • Strategia Camerei Auditorilor Financiari din Romania 2011 - 2014

 • Misiunea Camerei Auditorilor Financiari din Romnia

  Misiunea Camerei Auditorilor Financiari din Romnia este de a construi o identitate i de a obine o recunoatere a profesiei de auditor financiar din Romnia, att la nivel naional ct i la nivel internaional.

 • Realizrile i evoluia Camerei Auditorilor Finanaciari din Romnia pn n prezent

 • Certificatul de auditor financiarproces de examinare rigurosapartenenta laun organism profesionalproces de pregatire practica la standarde internationale

  pregatire profesionala de calitatecalitate ridicata a serviciilor

  Strategie 2011 2014 Auditorul financiar

  Servicii pentru membrii

  Controlul calitii activitii de audit financiar

  Pregtirea profesional i autorizarea auditorilor financiari

  Colaborarea cu organismele profesionale din domeniu, la nivel naional i internaional

  Direcii de aciune 2011-2014

 • I. SERVICII PENTRU MEMBRI

 • Servicii pentru membri1. nfiinarea unei Comisii tehnice, format din practicieni din domeniu, care sa ofere consultan la problemele ridicate de membrii Camerei i la alte probleme de natur legislativ, ridicate de Camer.

  2. Asigurarea unei comunicri mai bune cu membrii Camerei (e-mail, site, revist)Informri periodice privind modificrile legislative, aprute n domeniuLegislaia CAFRStandardele Internaionale de Audit, de contabilitate i de educaieCodul etic al auditorului financiarInformri (e-mail, internet) privind activitatea Comitetelor de lucruInformri i articole periodice (email) privind activitatea CamereiRezultate, observaii i sugestii, concluzionate n urma inspeciilor de calitateActivitate interna i internaional a CAFR

 • Servicii pentru membri3. Organizarea unor serii de ntlniri profesionale cu membrii CAFROrganizarea seminarilor teritoriale n centrele de dezvoltare Organizarea Zilei naionale a auditorilor financiari din Romnia, n luna octombrie a fiecrui anOrganizarea Congresului profesiei de auditor financiar, ediiile III i patru, cu participare internaional.

  4. nfiinarea treptat a Reprezentanelor regionale ale Camerei, pentru zonele Nord-Vest, Vest, Sud, Centru i Sud-Est.

  5. Asigurarea unei comunicri eficiente cu mass-media, asigurarea suportului tehnic pentru participarea membrilor Camerei la conferine, simpozioane, mese rotunde, emisiuni TV i dezbateri pe teme de larg interes profesional.

 • II. PREGTIREA PROFESIONAL I AUTORIZAREA AUDITORILOR FINANCIARI

 • Organizarea i monitorizarea perioadei de practic a stagiarilor n activitatea de audit financiar, viitori membri ai Camerei.A. Autorizarea auditorilor financiariExamenul de competen profesional pentru atribuirea calitii de auditor financiar se va axa pe componenta practicPublicarea unei brouri cu modele de subiecte i rezolvri, care au fost propuse la examenele anterioare de competenRigurozitate n organizarea i securizarea examenului de competen profesional pentru atribuirea calitii de auditor financiar

 • B. Pregtire profesional

  1. Organizarea programului anual de pregtire profesionalCursurile de pregtire profesionala se vor organiza pe tot parcursul anului, n diferite locaii din Bucureti i din arEditarea unei brouri (care se va putea transmite i electronic) cu toate cursurile ce se propun pentru anul urmtor, astfel nct membrii Camerei s-i poat planifica din timp programul de pregtire profesionalUn procent de 25% din temele incluse n programul de pregtire profesional s aib un caracter practicPosibilitatea organizrii anumitor teme din programul anual de pregtire profesional on-line

  2. Selecia lectorilor care susin temele incluse n programul anual de pregtire profesionalPregtirea permanent a formatorilor acreditai de CAFRO selecie atent a formatorilor acreditai de CAFRImplicare n procesul de predare a practicienilor de la societile mari de audit din Romnia, precum si de la alte organisme profesionale internaionale cu care Camera are protocoale de colaborare (ex:ACCA, ICAEW, ICAS, ISACA)

 • III. Controlul calitii

 • III. Controlul calitatii1. Creterea calitii inspeciilor de calitate

  selectatarea procedurilor relevante, aplicabile n fiecare perioad;reverificarea unor seciuni documentate insuficient de ctre auditorul financiar n dosarul de audit, semnalarea cazurilor de ameninri la adresa independentei auditorilor financiari inspectai i propunerea de msuri de diminuare a acestora la nivelul admisibil, conform prevederilor Codului Etic;formularea n cadrul Notelor de inspecie ncheiate, de recomandri adecvate pentru mbuntirea calitii activitii de audit financiar/statutar;formularea de propuneri si sugestii, rezultate n urma inspeciilor de calitate, care vor fi fcute publice membrilor CAFR;determinarea onorariul mediu orar, n urma inspeciilor de calitate, care va fi fcut public membrilor CAFR, constituind un punct de reper n stabilirea onorariului de ctre auditorul financiar.

  2. Elaborarea, la sfritul exerciiilor 2011, 2012, 2013 i 2014, a Rapoartelor privind principalele obiective constatate pe parcursul inspeciilor desfurate n anul de referina i naintarea acestora Consiliului pentru Supraveghere Public a Activitii de Audit Statutar, n vederea analizrii lui, conform prevederilor art. 61 litera l din OUG nr. 90/2008.

 • III. Controlul calitatii3. Asigurarea transparenei n ceea ce privete rezultatele inspeciilor.

  4. mbuntirea modului de programare a revizuirii calitii activitii de audit financiar i a altor activiti desfurate de membrii CAFR, avnd n vedere:delimitarea clar a misiunilor de audit statutar,;aplicarea msurilor prevzute de Procedurile privind modul de programare i desfurare a inspeciilor de calitate, inclusiv a celor de sancionare n cazurile de decalare nejustificata a reviziei.

  5. mbuntirea procesului de monitorizare a auditorilor financiari care au obinut calificativele B, C i D:reluarea inspeciei dup un an de la ultima revizuire;mbuntirea structurii cursurilor speciale organizate anual pentru auditorii financiari care au obinut calificativele B, C i D,aplicarea msurilor prevzute de Hotrrea nr. 169/2010 a Consiliului Camerei, inclusiv de sancionare a auditorilor financiari n cauz.

 • IV. Colaborarea cu organismele profesionale din domeniu, la nivel naional i internaional

 • IV. Colaborarea cu organismele profesionale din domeniu, la nivel naional i internaionalS reprezinte i s promoveze profesia de auditor financiar din Romnia la nivel naional i internaional - prin promovarea intereselor auditorilor financiari, membri ai CAFR fa de instituiile statului i fa de organizaii profesionale naionale i internaionale din domeniu;

  S identifice tendinele de pe piaa de audit financiar din Romnia i la nivel internaional, care ar putea avea impact asupra practicii profesiei i s sftuiasc din timp auditorii financiari pentru ca ei s adopte conduita optim;

  S elaboreze studii privind piaa de audit din Romnia, cerere i ofert, precum i evoluia acesteia;

  n calitate de membru i colaborator a numeroase organisme profesionale internaionale, s-i aduc aportul la lucrrile i activitile organismelor europene i internaionale din care face parte, ncercnd s obin o poziie de lider n cadrul organismelor profesionale din Europa centrala i de est.

 • AAIR

  CNVMUPLRCCFCECCARCSACCIRMEFANEVAR

  CSPAASA. Colaborarea cu organisme interne de interes pentru activitatea de audit financiarCAFR

 • B. Colaborarea cu organisme internaionale de interes pentru activitatea de audit financiar1. Mediatizarea statutului de membru cu drepturi depline al Federaiei Internaionale a Contabililor (IFAC).

  2. Mediatizarea statutului de membru cu drepturi depline al Federaiei Experilor Europeni (FEE).

  3. Participarea la activitile din cadrul programului privind Respectarea obligaiilor care revin membrilor IFAC .

  4. Urmrirea ndeplinirii msurilor din Planul de aciune ntocmit n baza observaiilor IFAC privind Stadiul de ndeplinire al obligaiilor care revin membrilor IFAC.

  5. Colaborarea cu Federaia Internaional a Experilor Contabili Francofoni (FIDEF), organizaie la care CAFR este membru cu drepturi depline.

  6. Participarea la un numr mai mare de evenimente relevante pe plan internaional care vizeaz dezvoltarea profesiei de audit financiar pentru promovarea activitii membrilor CAFR.

  7. Participarea activ la evenimentele Comitetului pentru Naiuni n curs de Dezvoltare al IFAC.

  8. Continuarea colaborrii cu organismele profesionale internaionale cu care Camera a ncheiat Acorduri de Cooperare.

 • Strategia Camerei Auditorilor Financiari din Romania 2011 - 2014

  Va multumim!