2013 consiliul camerei auditorilor financiari din … consiliu cafr 2013...marile provocări...

54
2013 RAPORT Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

Upload: others

Post on 24-Jan-2020

3 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

2013RAPORT

Consiliul

Camerei Auditorilor

Financiari din România

Page 2: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea
Page 3: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Mesajul preşedinteluiCamerei Auditorilor Financiari din România

Activităţ marcanteale Consiliului CAFR în anul 2013

i

Accesul la profesia de auditor

Formarea profesională

Activitatea reprezentanţelor CAFR

Activităţi în sprijinul profesiei,la nivel naţional

Activităţi în sprijinul profesiei,la nivel internaţional

Publicaţii editate de CAFRşi prezenţa CAFR în mass-media

Situaţia patrimonială şi financiară

6

8

16

36

46

49

Page 4: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Se împlinesc 15 ani de la punerea temeliei or-ganizaţiei noastre profesionale, care avea me-nirea să făurească şi apoi să propulseze înnoul mediu economic abia format o meserienouă în cadrul profesiei contabile: auditul fi-nanciar. Rolul său social a derivat din cerin-ţele de satisfacere a interesului public deasigurare a credibilităţii informaţiilor finan-ciar-contabile, ca o condiţie esenţială a lansă-rii şi dezvoltării afacerilor.

Deloc întâmplător la vremea respectivă, statula recunoscut, a dat girul şi a sprijinit această

nouă activitate şi, implicit, crearea CamereiAuditorilor Financiari din România.

O organizaţie care, odată creată, s-a bucuratde independenţă şi s-a dezvoltat autonom,constituindu-şi resursele şi folosindu-le cu în-ţelepciune pentru a crea condiţiile, de ordinmaterial, organizatoric sau normativ, necesarebunei desfăşurări a activităţii membrilor săişi pentru onorarea aşteptărilor societăţii faţăde acest corp profesional de elită.

Pas cu pas, în România, auditul financiar, caactivitate, precum şi cei care îl practică şi,

2

Mesajul preşedintelui Camerei Auditorilor Financiari din România

Page 5: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

implicit, organizaţia lor profesională CameraAuditorilor Financiari şi-au dobândit autori-tate, un loc respectat, binemeritat, în structu-rile economiei de piaţă naţionale.

Desigur, acest progres incontestabil nu s-aprodus lin, liniar. Este locul să reamintim aicică în momentul preluării atribuţiilor de cătreactualul Consiliu, în pragul verii anului 2011,organizaţia noastră profesională s-a aflat înfaţa unor serioase provocări, generate îndeo-sebi de contextul crizei economice de carenici profesia noastră nu a fost ferită. Asuma-rea conducerii Camerei de către noul Consiliuîn aceste condiţii a reprezentat ea însăşi oprovocare, dar am avut şansa să lucrăm, îm-preună, profesionişti de prim rang. Aşa cumse întâmplă şi în viaţa obişnuită, majoritateacovârşitoare a membrilor Consiliului şi-a ono-rat mandatul încredinţat prin votul membri-lor Camerei, s-a încadrat în ritmul echipei, apus umărul, inteligenţa şi experienţa la rezol-varea problemelor, nu puţine şi deloc uşoare,ale perioadei, cu dorinţa sinceră de a face calucrurile să meargă bine. Iar această echipă aavut şi şansa de a se putea sprijini pe un Exe-cutiv bine organizat, instruit, competent şieficient. Se cuvine făcută o remarcă specialăîn legătură cu faptul că, mai mult decât ori-când în perioadele anterioare, s-a reuşit atra-gerea unui număr important de membri aiCamerei spre acţiuni utile organizaţiei noas-tre profesionale, care s-au implicat în organi-zarea unor evenimente locale, ori auparticipat cu idei, propuneri şi soluţii la dez-baterea unor subiecte importante privind vii-torul profesiei. Având în vedere că actualulConsiliu îşi încetează mandatul, vom punctasuccint şi selectiv câteva elemente definitoriidin viaţa organizaţiei noastre profesionale înultimii trei ani.

Ø Organizaţia noastră profesională s-a întă-rit din punct de vedere al numărului demembri – care a ajuns la 31 decembrie2013 la 4219 de persoane fizice şi 969firme de audit, cărora li se adaugă 1761de stagiari. Dar la fel de important estesă punem în evidenţă progresele remar-cabile în privinţa nivelului profesional de-monstrate în îndeplinirea misiunilor de

audit, prin aceea că, în marea lor majori-tate, contractele de audit şi de non-audit,obţinute pe o piaţă aflată în contracţie,au fost onorate cu exigenţă şi compe-tenţă. Ce dovezi avem în acest sens? Întâide toate, stau mărturie rezultatele con-semnate în rapoartele de inspecţie. Astfel,în condiţiile în care, an de an, operaţiu-nile de inspecţie au crescut în calitate şiexigenţă, observaţiile şi concluziile des-prinse din această activitate atestă faptulcă performanţele auditorilor financiari ro-mâni se menţin la un nivel ridicat, pon-derea deţinând-o calificativele A, acordateatât firmelor, cât şi auditorilor individuali.

Imaginea de corectitudine şi profesionalismpe care o prezintă auditorii financiari în so-cietatea românească este pusă în evidenţăprin faptul că, practic, în aceşti ani, nu s-auconsemnat abateri grave din partea membri-lor Camerei în îndeplinirea misiunilor lor.

O asemenea evoluţie, în general pozitivă, aprestaţiei auditorilor financiari, pe lângă ex-plicaţia logică a maturizării corpului de audi-tori, poate fi pusă, într-o măsură însemnată,pe seama acţiunilor întreprinse la nivelul Ca-merei în scopul creşterii calităţii pregătiriiprofesionale atât a membrilor – auditori fi-nanciari, dar şi a aspiranţilor la profesie –stagiarii. Două asemenea măsuri adoptate deConsiliu s-au dovedit salutare în această pri-vinţă:

- Prima se referă la preluarea direct decătre Cameră a întregii activităţi de pregă-tire profesională, care a permis atât o maibună structurare şi adecvare a programe-lor de studiu, cât şi exercitarea unui con-trol mai riguros asupra desfăşurăriiîntregii acţiuni. Este cazul să amintim aicică la conceperea programelor de învăţă-mânt s-a ţinut seama atât de experienţaacumulată în domeniu, cât mai ales deevoluţiile în profesie, de noile tehnici şimetode de efectuare a misiunilor de audit,de tendinţele, de cerinţele semnalate înpractica auditului.

- A doua măsură, adoptată de Consiliu carăspuns la o serie de propuneri formulate

3

Page 6: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

de membrii Camerei a fost organizarea şidesfăşurarea pregătirii profesionale atât însistem clasic – în săli de curs, cât şi în sis-tem e-learning, această din urmă formădovedindu-se a fi un succes, întrucât apermis unui număr semnificativ de audi-tori financiari un acces mai facil şi econo-micos la procesul de pregătireprofesională continuă.

În scopul înarmării celor interesaţi cu tehnicişi metode avansate, aplicaţii ale cercetării şti-inţifice moderne, la dispoziţia membrilor aufost puse manuale şi ghiduri, emise de orga-nizaţii profesionale de prestigiu. Astfel, pesite-ul CAFR se poate regăsi versiunea ceamai nouă a Codului Etic emis de IFAC şiadoptată ca atare prin Hotărârea ConsiliuluiCamerei. De asemenea, membrii Camerei potaccesa gratuit, în zona privată a site-ului celedouă publicaţii de prestigiu ale CAFR, adre-sate direct profesioniştilor: „Audit Financiar”şi „Practici de Audit” şi realizate în bună mă-sură prin contribuţia directă a unor auditorifinanciari şi cadre universitare de marcă.

Ø În cursul anului 2013, la iniţiativa Consi-liului, au fost perfectate importante acor-duri de colaborare cu şapte centre uni -versitare din ţară şi cu Academia de Stu-dii Economice a Republicii Moldova, înbaza cărora Camera şi centrele universi-tare se pot consulta mai eficient în vede-rea orientării cercetărilor ştiinţifice spreteme de mare actualitate şi de maxim in-teres pentru profesia de auditor financiarşi pentru dezvoltarea profesiei contabileîn general.

Ø Tot în sprijinul membrilor se cuvine a fievidenţiată acţiunea de modernizare a se-diului Camerei – în urma căreia se oferăcondiţii mai bune de lucru în relaţia cumembrii şi stagiarii Camerei şi s-a creat,de asemenea, posibilitatea organizării înspaţiile proprii a unor manifestări profe-sionale.

O menţiune importantă trebuie făcută în le-gătură cu aplicarea unei hotărâri a Conferin-ţei Camerei privind organizarea în profil

teritorial, ca o facilitate pentru apropiereamembrilor de Cameră în vederea rezolvăriiunor probleme tehnice, cum sunt cele legatede evidenţă, plata taxelor şi acordarea vizeloranuale, înscrierea la cursuri profesionale etc.Astfel, în afara centrului de la Iaşi, înfiinţat înmandatul precedent, actualul Consiliu a orga-nizat alte două centre zonale, respectiv laBraşov şi Cluj-Napoca.

Ø O problemă extrem de preocupantă pen-tru membrii Camerei – şi implicit a Con-siliului – a constituit-o în aceşti aniaşezarea pe baze corecte a unei impor-tante oportunităţi pe piaţa auditului ofe-rite de serviciile de profil aferenteproiectelor cu finanţare europeană. Seştie că incoerenţele din partea organizato-rilor de licitaţii pentru selectarea oferte-lor şi obţinerea contractelor serviciilor deaudit au creat grave distorsiuni în piaţă.

În urma demersurilor întreprinse de ConsiliulCAFR actuala conducere a Ministerului Fon-durilor Europene a înţeles problema ridicatăde noi şi a acceptat ideea rezolvării sale, îninteresul major al ridicării calităţii şi credibili-tăţii auditării proiectelor cu finanţare euro-peană. Cititorii noştri pot regăsi pe site-ulCAFR Protocolul semnat între conducerileCamerei şi Ministerul Fondurilor Europeneprin care se pun bazele soluţionării de fond aaspectelor ridicate. Astfel, la licitaţiile în cau -ză vor putea participa numai auditorii saufirmele de audit certificate de CAFR, calitateobţinută în urma unor cursuri specializate petematica auditării fondurilor europene şi atestării acestora; cu precizarea că pot accedela o asemenea selectare numai auditorii saufirmele de audit care au obţinut la inspecţiilede calitate calificativ A. O primă acţiune deselectare, pregătire şi testare a auditorilorcare şi-au exprimat dorinţa de a efectua ser-vicii de audit în domeniul proiectelor cu fi-nanţare europeană s-a şi desfăşurat, obţinândcalificarea respectivă 735 de auditori finan-ciari.

În ultimii trei ani şi viaţa internaţională aprofesiei s-a aflat în continuare sub imperiulunor căutări de reformare. Iar Camera, prin

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

4

Page 7: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Consiliul său, a avut o poziţie activă în eva-luarea şi pregătirea unor reforme de ordinstructural şi funcţional în activitatea de audit,aflate în proiectele elaborate la nivel euro-pean, şi care recent au primit girul ComisieiEuropene şi a Parlamentului European.

Este cazul să amintim aici că poziţia Camereiîn legătură cu proiectele de reformare a pro-fesiei s-a conturat în urma unei intense con-sultări cu auditorii financiari din teritoriu. Peaceastă bază, Camera şi-a exprimat cu clari-tate şi precizie obiecţiile pe care le-a conside-rat necesare, precum şi propriile propuneri,care în bună măsură au coincis cu cele for-mulate de Federaţia Europeană a Contabililor– FEE.

În plan internaţional, se cuvin subliniate ac-ţiunile de dezvoltare şi consolidare a relaţiilorde colaborare cu organizaţii profesionale dinstrăinătate – care au fost mai intense ca ni-ciodată. Pe de o parte, vocea profesioniştilorîn audit s-a făcut auzită clar şi tare, specia -liştii noştri participând activ la dezbateriledin cadrul forumurilor profesionale interna-ţionale. Pe de altă parte, Camera a acordatsprijin profesional unor organizaţii din ţăricare aspiră la adoptarea normelor şi a practi-cii internaţionale în domeniul profesiei conta-bile şi de audit. Cea mai recentă dovadă înacest sens o reprezintă organizarea la Bucu-reşti, la 6 noiembrie 2013, la sediul Camerei,a unei importante întâlniri profesionale cuparticiparea unor organizaţii de profil dinAzerbaidjan, Georgia, Republica Moldova,Rusia şi Ucraina, care a întrunit aprecierileatât ale specialiştilor străini, dar şi ale audito-rilor financiari români - membri ai Camereiprezenţi pentru utilul schimb de experienţărealizat cu acest prilej.

Ne oprim aici cu trecerea în revistă a princi-palelor acţiuni întreprinse şi coordonate deConsiliul Camerei. Putem deci fi mulţumiţicu ceea ce am reuşit să facem? Rămâne carăspunsul la această întrebare să-l conturezemembrii Camerei, care la Conferinţă vor damandat unui nou Consiliu pentru următoriitrei ani.

Cu siguranţă, privind retrospectiv, s-ar fiputut face, poate, mai multe lucruri bune înfolosul organizaţiei noastre profesionale. Săţinem însă seama de faptul că rodajul echipeia fost un proces câteodată dificil şi că acestConsiliu a avut de dat răspuns nu numai lamarile provocări amintite în acest comentariu,cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea de zi cu zi a acestui organism viu,care este Camera Auditorilor Financiari dinRomânia.

De un lucru aş dori ca toţi membrii Camereisă fie încredinţaţi: Consiliul a apărat cu dâr-zenie interesele auditorilor financiari membriai Camerei. Şi pentru aceasta a acţionatonest, cu conştiinţa că toate deciziile pe carea trebuit să le adopte au fost luate cu bunăcredinţă, cu maximă chibzuinţă, cu grija ma-joră de a utiliza cu folos, fără risipă, resurselemateriale şi financiare pe care le-a avut în gestiune.

Ne exprimăm speranţa că noul Consiliu careva fi ales va aprecia utilitatea continuării şi fi-nalizării în perioada care va urma a unor ac-ţiuni iniţiate şi demarate de actualul Consiliu,cum sunt cele referitoare la continuarea per-fecţionării mecanismului de pregătire profe-sională, pe baza experienţei acumulate pânăîn prezent, la consecvenţa care se cere în ur-mărirea şi aplicarea procesului de reformă aprofesiei la nivel european, la valorificareamai intensă, în folosul membrilor, a acorduri-lor de cooperare încheiate de Cameră, dintrecare cea mai presantă în momentul de faţă, oreprezintă, cu certitudine, aşezarea pe bazecorecte a pieţei serviciilor pentru auditareafondurilor europene.

Prof. univ. dr. Horia Neamţu,

preşedintele Camerei Auditorilor Financiaridin România

Mesajul Preşedintelui CAFR

5

Page 8: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Traducerea şi publicarea Manualului deReglementări Internaţionale de Control alCalităţii, Audit, Revizuire, Alte Servicii deAsigurare şi Servicii Conexe, care cu-prinde Standardele Internaţionale deAudit şi Asigurare.

Ø Traducerea şi publicarea în format elec-tronic a Codului Etic al ProfesioniştilorContabili, ediţia 2013

Ø Implicarea activă a Consiliului CAFR, îndezbaterea şi analiza propunerilor Comi-siei Europene privind reforma auditului –proiectul de directivă privind auditul sta-tutar, care amendează Directiva43/2006/CE şi noul proiect de Regula-ment privind cerinţele specifice referi-toare la auditul statutar al entităţilor deinteres public.

Ø Demararea discuţiilor cu Ministerul Fon-durilor Europene (MFE) pentru a asiguratransparenţa, stabilitatea, integritatea şi ouniformizare în ceea ce priveşte auditareaproiectelor finanţate din fonduri euro-pene şi din fonduri nerambursabile de laalţi donatori. Astfel, în ianuarie 2014 afost încheiat Protocolul de colaborareîntre CAFR şi MFE privind organizarea şidesfăşurarea activităţii de audit financiarpentru fonduri europene şi alte fondurinerambursabile de la alţi donatori, urmatde organizarea primei sesiuni de pregă-tire profesională, în domeniu, din pe-rioada februarie – martie 2014.

Ø Organizarea diferitelor evenimente şi ac-ţiuni pentru membrii CAFR: Conferinţaanuală a auditorilor financiari - 2013, se-minarii profesionale, stabilirea de proto-coale de colaborare cu instituţiile deînvăţământ superior pentru a facilita ac-cesul la profesie, în condiţiile legii.

Ø Organizarea programului de pregătireprofesională, exclusiv de către CAFR, atât în sistem clasic, cât şi în sistem e-learning.

Ø Organizarea testului pentru accesul lastagiu, a examenelor şi a testelor de apti-tudini pentru dobândirea calităţii de au-ditor financiar.

Ø Controlul calităţii activităţii de audit fi-nanciar, organizat de către inspectorii dincadrul Departamentului de monitorizareşi competenţă profesională - acordându-se o atenţie deosebită inspecţiilor de cali-tate pentru activitatea auditorilorfinanciari, membri CAFR care au practi-cat tarife de audit extrem de reduse.

Ø Demararea activităţilor pentru deschide-rea celei de a treia reprezentanţe CAFRîn zona de Nord-Vest a României, la Cluj-Napoca. Reprezentanţa a fost deschisă înluna februarie 2014 şi reuneşte auditoriifinanciari din judeţele Alba, Bihor, Mara-mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Cluj,Satu Mare. În prezent, Camera Auditori-lor Financiari din România funcţioneazăîn sediul central din Bucureşti şi în treireprezentanţe zonale, la Iaşi, Braşov şiCluj - Napoca.

6

Activităţi marcante ale Consiliului CAFR în anul 2013

Activităţi marcante ale anului 2013

Anul 2013 a fost al paisprezecelea an de activitate

al CAFR şi al treilea an de activitate al actualului

Consiliu al Camerei Auditorilor Financiari

din România, ales în iunie 2011.

Page 9: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Colaborarea cu organismul de suprave-ghere publică în vederea realizării în con-diţii cât mai optime a supravegheriiactivităţii de audit statutar, cu respecta-rea cerinţelor legii.

Ø Reprezentarea profesiei la evenimente na-ţionale şi internaţionale şi colaborarea cuorganizaţii de prestigiu ale profesiei, lanivel naţional şi internaţional.

Ø La 31 decembrie 2013 Camera înregistraurmătoarea situaţie privind membrii per-soane fizice, firme de audit şi stagiari înactivitatea de audit financiar:- 4219 persoane fizice;- 969 firme de audit;- 1761 stagiari.

Ø În anul 2013 au solicitat înscrierea camembri ai Camerei:- 171 de persoane fizice, dintre care 118

membri activi şi 53 membri nonactivi;- 45 de firme de audit.

Ø Statistica solicitărilor referitoare la sus-pendarea sau retragerea calităţii de mem-bru sau schimbarea statutului dinRegistrul public al auditorilor financiaripentru anul 2013 este următoarea:- Suspendări la cerere: 30 auditori fi-

nanciari, persoane fizice şi 1 persoanăjuridică;

- Retrageri la cerere: 193 persoane fizice

şi 31 persoane juridice;- Schimbarea statutului 125, astfel: 112

din membru activ în membru non-activ şi 13 din membru non-activ înactiv.

Ø În anul 2013 au devenit stagiari în activi-tatea de audit 448 de persoane astfel: - 210 stagiari au fost declaraţi admişi la

testul de verificare a cunoştinţelor îndomeniul financiar-contabil;

- 115 stagiari au echivalat testul de accescu un program de master;

- 22 stagiari au echivalat testul de accesla stagiu cu titlul ştiinţific de doctorîn domeniul “contabilităţii”;

- 93 stagiari efectuează stagiul în para-lel şi la CECCAR;

- 8 membri ACCA au echivalat testulde acces;

Ø În anul 2013 organele alese cu rol repre-zentativ de conducere, decizie şi control,respectiv Consiliul Camerei, Biroul Per-manent al Consiliului Camerei, Preşedin-tele Camerei şi conducerea executivă auemis un număr de:- 1 Hotărâre a Conferinţei CAFR;- 64 de Hotărâri ale Consiliului CAFR;- 1 Decizie a Biroului Permanent;- 59 de Ordine ale Preşedintelui Came-

rei;- 24 Dispoziţii ale Directorului Execu-

tiv.

7

Informaţii generale privind activitateaCamerei în anul 2013

Page 10: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Persoanele fizice, pentru a obţine calitatea deauditori financiari şi membri ai Camerei, tre-buie să îndeplinească cumulativ următoarelecondiţii:

Ø Să fie licenţiate ale unei facultăţi cu profileconomic sau ale unei alte facultăţi şi auurmat un program de pregătire supli-mentară cu profil economic (potrivit nor-melor emise de Cameră, privindprogramele de pregătire suplimentară ac-ceptate de CAFR);

Ø Să aibă vechime în activitatea financiar-contabilă de minimum 4 ani;

Ø Să promoveze testul de verificare a cu-noştinţelor în domeniul financiar-conta-bil, pentru accesul la stagiu;

Ø Să efectueze un stagiu practic de 3 ani înactivitatea de audit financiar;

Ø Să satisfacă pe parcursul stagiului cerin-ţele Codului privind conduita etică şiprofesională în domeniul auditului finan-ciar;

Ø Să promoveze examenul de competenţăprofesională, organizat la sfârşitul perioa-dei de stagiu.

8

Accesul la profesia de auditor financiar

Pentru atribuirea calităţii de auditor financiar, cadrul legal este Ordonanţa de Urgenţănr. 75/1999 a Guvernului României privind activitatea de audit financiar, cu modifică-rile şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor finan-ciare anuale consolidate şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Audi-torilor Financiari din România.

Page 11: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

1. Test de acces la stagiuÎn cursul anului 2013, în luna februarie, Ca-mera Auditorilor Financiari din România a organizat testul de verificare a cunoştinţelorîn domeniul financiar contabil, pentru accesul la stagiu. La test au participat 216 candidaţi şi au fost declaraţi admişi 210 stagiari, care s-au înscris în anul I de stagiu la CAFR.

2. Echivalarea testului de acces lastagiu

Ø Pentru persoanele care au absolvit unprogram de master

În anul 2013, Camera a semnat protocoale decolaborare privind echivalarea testului deacces la stagiu şi de reducere a perioadei devechime în domeniul financiar contabil, cu unprogram de master, cu următoarele instituţiide învăţământ superior:

- Universitatea „Nicolae Titulescu” dinBucureşti, pentru programele de mas-ter: ,,Contabilitatea şi Auditul entităţi-lor economice” şi „Audit financiar,control şi audit intern”;

- Universitatea de Vest din Timişoara,pentru programele de master: „Conta-bilitate, control şi guvernanţă” şi „Con-tabilitate şi audit în instituţiilepublice”.

În baza protocoalelor de colaborare existente,în anul 2013 s-a aprobat echivalarea testuluide acces la stagiu şi reducerea perioadei devechime în domeniul financiar contabil, cu unprogram de master pentru un număr de 115de persoane.

Ø Pentru persoanele care au obţinut titlulde doctor în contabilitate

În anul 2013 s-au acordat excepţii de la testulde verificare a cunoştinţelor în domeniul fi-nanciar-contabil, pentru accesul la stagiu şide la perioada de vechime în domeniul finan-ciar contabil pentru 22 de persoane cu titlulştiinţific de doctor în domeniul “contabilită-ţii”.

Ø Pentru stagiarii CECCAR

Potrivit Protocolului încheiat între CAFR şiCECCAR, privind cooperarea în domeniul or-ganizării şi monitorizării stagiului de pregă-tire practică, se pot înscrie direct în anul II destagiu, organizat de CAFR, acei stagiari careau susţinut examenul de acces la stagiul pen-tru profesia de expert contabil organizat deCECCAR, au finalizat primul an de stagiu laCECCAR şi au solicitat la înscriere efectuareastagiului în paralel la CAFR. De asemenea,stagiarii CAFR care au susţinut testul deacces şi au efectuat anul I (2012) la CAFR auposibilitatea efectuării în paralel a stagiului şila CECCAR, începând cu anul II.

În anul 2013 s-a aprobat recunoaşterea testu-lui de acces la stagiu, echivalarea anului I destagiu efectuat la CECCAR (2012) şi înscriereaîn anul II de stagiu la CAFR (2013), pentru 93de stagiari CECCAR.

Ø Pentru membrii şi stagiarii ACCA

Potrivit Protocolului dintre CAFR şi AsociaţieiContabililor Autorizaţi (ACCA), membriiACCA care nu au experienţă în audit statutar,precum şi studenţii ACCA care au promovato parte din examenele organizate de ACCA,dar care nu au obţinut titlul de membru cudrepturi depline al organismului profesional,pot beneficia de echivalarea testului de accesla stagiu organizat de CAFR.

3. Perioada de pregătire practică a stagiarilor

Conform prevederilor legale, un stagiar tre-buie să efectueze un stagiu de pregătire prac-tică de cel puţin 3 ani, care cuprinde audi -tarea situaţiilor financiare anuale, a situaţiilorfinanciare anuale consolidate sau a unor si-tuaţii financiare similare. Din cei 3 ani depregătire practică, 2 ani se desfăşoară sub în-drumarea unui auditor financiar activ, mem-bru al CAFR, care are în derulare angajamen-te de audit financiar.

La 31 decembrie 2013, în evidenţele CamereiAuditorilor Financiari din România figurau1761 de stagiari, din care 501 se aflau în pe-

9

În anul 2013 s-aaprobat echivalareatestului de acces la stagiu pentru 2 persoane, membriACCA care nu audesfăşurat activităţide audit statutar şipentru 6 persoane,studenţi ACCA

Page 12: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

rioada de susţinere a examenului de compe-tenţă profesională pentru atribuirea calităţiide auditor financiar.

Stagiarii sunt monitorizaţi anual de către De-partamentul de admitere, pregătire continuăşi stagiari în vederea îndeplinirii tuturor obli-gaţiilor pe care le au faţă de Cameră.

Monitorizarea perioadei de stagiu a cuprinsurmătoarele etape:

- înscrierea în anul I de stagiu;- verificarea caietelor de practică şi

acordarea vizei anuale pe baza rapoar-telor întocmite de către îndrumătoriide stagiu şi îndeplinirea cerinţei deachitare a taxelor de stagiu;

- verificarea activităţii de audit pe careîndrumătorii de stagiu, potrivit norme-lor în vigoare, trebuie să o desfăşoarepentru a putea lua sub îndrumare sta-giari;

- verificarea îndeplinirii cerinţelor depregătire profesională continuă.

Pe parcursul anului 2013 au fost organizateurmătoarele cursuri pentru stagiari:

Ø Stagiarii aflaţi în anul I de stagiu- cursurile s-au desfăşurat în luna sep-

tembrie, în sistem e-learning şi în sis-tem clasic;

- durata cursului a fost de 25 de ore şis-a finalizat cu un test grilă;

- la cursurile organizate în sistem e-lear-ning au participat 215 de persoane;

- la cursurile în sistem clasic au partici-pat 166 de persoane.

Tematica cursului a cuprins:

Audit

1. Codul etic – onorarii şi alte tipuri deremuneraţii - 2 ore

2. Obiective generale ale auditorului in-dependent şi desfăşurarea unui auditîn conformitate cu Standardele Inter-naţionale de Audit – ISA 200 - 3 ore

3. Planificarea unui audit al situaţiilor fi-nanciare (Strategia generală de audit

şi planul de audit), ISA 300 - 3 ore(teoretic + exemplu practic)

4. Evaluarea riscurilor, calculul praguluide semnificaţie şi eşantionarea. (ISA315, ISA 320, ISA 530) – 4 ore (exem-plu practic)

5. Contractul de audit/scrisoare de anga-jament, raportul de audit (exemplepractice) – 3 ore

6. Controlul calităţii auditului financiar– 3 ore

Contabilitate

1. Întocmirea situaţiilor financiare con-form IFRS – 5 ore

Test de verificare - 2 ore

Ø Stagiarii aflaţi în anul II, III de stagiu şi înperioada de susţinere a examenului - este al doilea an în care au avut la dis-

poziţie două sisteme de pregătire: sis-temul clasic şi sistemul e-learning;

- durata cursului a fost de 25 de ore;- cursurile s-au desfăşurat în luna iunie

(în sistem e-learning) şi în perioadaoctombrie - noiembrie (în sistem cla-sic). Cursurile în sistem clasic au fostorganizate în mai multe centre de pre-gătire: Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Na-poca;

- la curs au participat 1277 de stagiari,din care: 693 în sistem clasic şi 584 însistemul e-learning.

Tematica cursului de pregătire profesionalăcontinuă a cuprins:

Audit

1. Codul etic – onorarii şi alte tipuri deremuneraţii, 2 ore

2. Evaluarea riscurilor; calculul praguluide semnificaţie şi eşantionarea (ISA315, ISA 320, ISA 530), 4 ore (studiude caz)

3. ISA 240 clarificat - Responsabilitateaauditorului privind frauda în cadrulunui audit al situaţiilor financiare –Exemple practice de circumstanţe

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

10

Page 13: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

care indică posibilitatea existenţeifraudei, 4 ore

4. Controlul intern şi utilizarea activităţiiauditorilor interni (ISA 265 şi ISA610) - 2 ore

5. Probele de audit, ISA 500 - exemple -4 ore

6. Prezentarea cu titlu de exemplu aunui subiect practic (două) susţinutîn cadrul examenului de competenţăprofesională şi prezentarea moduluide abordare a răspunsurilor – 4 ore

Contabilitate

1. Întocmirea situaţiilor financiare con-form IFRS– 5 ore

4. Examenul de competenţă profesională, pentru atribuireacalităţii de auditor financiar

Potrivit prevederilor Camerei, pe parcursulanului 2013 s-au organizat două sesiuni deexamen de competenţă profesională pentruatribuirea calităţii de auditor financiar (în lu-nile mai şi noiembrie).

Examenul a fost organizat pe parcursul a treizile: proba I – scrisă, proba II – grilă şi probaIII – practică.

În sesiunea mai 2013 – s-au înscris 186 candi-daţi, din care 105 au fost admişi, procentul depromovabilitate fiind de 56%;

În sesiunea noiembrie 2013 - s-au înscris 231candidaţi, din care 144 au fost admişi, pro-centul de promovabilitate fiind de 62%.

5. Testul de aptitudini pentru persoanele care au fost autorizate în alte state

În anul 2013 s-au organizat două teste de ap-titudini pentru auditorii financiari care aufost autorizaţi în alte state membre ale Uni-unii Europene sau aparţinând Spaţiului Eco-nomic European ori Confederaţiei Elveţiei:

Ø În luna iunie 2013: au fost admise 23 per-soane;

Ø În luna noiembrie 2013: au fost admise29 persoane.

Accesul la profesia de auditor

11

Page 14: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

1. Programul anual de pregătireprofesională

Anul 2013 a reprezentat al doilea an în carecursurile anuale de pregătire profesionalăpentru auditori şi stagiari au fost organizateexclusiv de către CAFR, sub două forme:

- sistem clasic;

- sistem e-learning.

Sistem de pregătire clasic: cursurile au fostorganizate în săli de curs, prin prezentareamaterialelor în mod direct, de către lectori.Auditorii şi stagiarii au participat la cursurilede pregătire profesională, au adresat directîntrebări lectorilor şi au primit pe loc răspun-surile şi/sau explicaţii suplimentare. Toţi par-ticipanţii au primit toate materialele predatede lectori pe CD. Cursurile s-au organizat înmai multe centre de pregătire: Bucureşti, Iaşi,Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Piteşti, Con-stanţa.

Sistem de pregătire e-learning: cursurile s-audesfăşurat on-line; auditorii financiari şi sta-giarii în activitatea de audit financiar au pri-mit date de autentificare, în baza cărora auparticipat la cursurile de pregătire profesio-nală prin intermediul calculatorului. Cursanţii

au avut acces la sistemul de predare-învăţarelive, au putut adresa întrebări on-line lectori-lor şi au primit acces la materialele predatede lectori, prin sistemul de arhivare, timp deun an.

Pregătirea profesională continuă are un carac-ter obligatoriu pentru toţi membrii Camerei,auditori financiari şi constă în efectuarea a 40de ore, anual, 20 structurate şi 20 nestructu-rate.

Pentru cele 20 de ore structurate, auditorii au putut opta pentru participarea la unul din sistemele de pregătire profesională. Audi-torii financiari trebuie să depună până la data de 31 decembrie a fiecărui an, fişa in -dividuală de pregătire profesională pentruanul respectiv.

Programul de formare profesională continuăstructurată pentru anul 2013 a fost organizatîn luna iunie, în sistem e-learning şi în pe-rioada octombrie-noiembrie în sistem clasic.

Din cei 4219 auditori financiari, membri aiCamerei, 3636 de auditori financiari şi-au în-deplinit obligaţia pregătirii profesionale conti-nue (1858 în sistem clasic, 1591 în sisteme-learning şi 187 prin echivalare).

12

Formarea profesională

Page 15: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

La finalul cursurilor, membrii CAFR au com-pletat chestionare de evaluare cu privire laprogramul de pregătire profesională şi laprestaţia lectorilor.

Observaţiile şi propunerile membrilor CAFRcu privire la organizarea cursurilor, stabilireatematicii şi evaluarea lectorilor, extrase dinchestionarele de evaluare, vor fi luate în con-siderare la întocmirea programului de pregă-tire profesională pentru anul viitor.

Tematica pentru cursul de pregătire profesio-nală continuă structurată a auditorilor finan-ciari (20 ore) a cuprins:

Audit

1. Principalele modificări intervenite în Ghi-dul privind auditul calităţii revizuit înfuncţie de ISA clarificate – 2 ore

2. Părţi afiliate (Secţiunea R din Ghidul pri-vind auditul calităţii, ISA 550 si ISA 600),Exemplu practic – 4 ore

3. ISA 240 clarificat - Responsabilitatea au-ditorului privind frauda în cadrul unuiaudit al situaţiilor financiare – Exemplepractice de circumstanţe care indică posi-bilitatea existenţei fraudei – 3 ore

4. Controlul intern şi utilizarea activităţiiauditorilor interni (ISA 265 şi ISA 610) -2 ore

5. Auditarea societăţilor comerciale aflate înreorganizare, prin divizare şi fuzionare –2 ore

6. Probele de audit, ISA 500 - exemple - 3ore

Contabilitate

1. Întocmirea situaţiilor financiare conformIFRS– 4 ore

2. EchivalăriPentru auditorii financiari, care sunt membriACCA, în baza protocolului încheiat întreCAFR şi ACCA, se echivalează întregul pro-gram de pregătire profesională.

Pentru auditorii financiari care au efectuatprograme de pregătire profesională în cadrulaltor organisme cu care Camera are protocol(CECCAR, CCF, ANEVAR, INPPI) se echiva-lează aceste programe, cu pregătirea profesio-nală continuă nestructurată.

13

Page 16: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

3. Cursuri de pregătire profesio-nală, suplimentare, organizate deCAFR în anul 2013

Ø Cursul „Auditul financiar al entităţilordin piaţa de capital”

Conform Protocolului privind organizarea şidesfăşurarea activităţii de audit financiar laentităţile pieţelor reglementate, încheiat întreComisia Naţională a Valorilor Mobiliare(CNVM) şi Camera Auditorilor Financiari dinRomânia (CAFR), auditorii financiari, membriactivi ai CAFR care auditează situaţiile finan-ciare ale entităţilor reglementate şi suprave-gheate de CNVM, în conformitate cuprevederile Legii nr.297/2004, trebuie să par-ticipe la programe de pregătire profesionalăadaptate în permanenţă la modificările şicompletările legislaţiei în domeniul pieţei decapital.

Cursul „Auditul financiar al entităţilor dinpiaţa de capital” este organizat exclusiv deCamera Auditorilor Financiari din România.CAFR transmite către CNVM şi actualizeazăperiodic Registrul auditorilor financiari careauditează situaţiile financiare ale entităţilor re-glementate şi supravegheate de către CNVM.

Cursul s-a organizat în perioada 15.03.2013 –17.03.2013, în sistem clasic, în Bucureşti şi aavut următoarea tematică:

- Cadrul juridic al pieţei de capital: ca-racteristici, evoluţie

- Piaţa de capital – entităţi reglemen-tate, tipuri de tranzacţii

- Reglementările activităţii de audit încazul entităţilor şi al intermediarilorpieţei de capital. Importanţa raportuluide audit pentru creşterea transparen-ţei şi informarea investitorilor

- IFRS 1 Adoptarea pentru prima dată aIFRS

- IAS 32 - Instrumente financiare: pre-zentare; IAS 39 - Instrumente finan-ciare: recunoaştere şi evaluare

- IFRS 9 - Instrumente financiare; IFRS13 – Măsurarea valorii juste; IFRS 7:Informaţii de furnizat

- Auditul valorii juste al estimărilor La curs au participat 49 de persoane.

Ø Cursul pentru auditorii care au obţinutcalificativul B, C sau D, în urma inspecţii-lor de calitate

Conform prevederilor Camerei, auditorii fi-nanciari, membri CAFR, care în urma verifi-

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

14

Page 17: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

cării calităţii activităţii de audit financiar şi aserviciilor conexe de către Departamentul deMonitorizare şi Competenţă Profesională dincadrul CAFR, au obţinut calificativele B, Csau D, au obligaţia de a participa la cursurisuplimentare de pregătire profesională.

Cursul s-a organizat în perioada 23.09.2013-26.09.2013, în sistem e-learning, şi a avut ur-mătoarea tematică:

- Obiective generale ale auditorului in-dependent şi desfăşurarea unui auditîn conformitate cu Standardele Inter-naţionale de Audit – ISA 200

- Planificarea unui audit al situaţiilor fi-nanciare (Strategia generală de audit şiplanul de audit ISA 300 (teoretic +exemplu practic)

- Evaluarea riscurilor, calculul praguluide semnificaţie şi eşantionarea. (ISA315, ISA 320, ISA 530)- (exemplu prac-tic)

- Contractul de audit/scrisoare de anga-jament, raportul de audit - exemplepractice

- Întocmirea situaţiilor financiare con-form IFRS

- Controlul calităţii auditului financiar

- Codul etic – onorarii şi alte tipuri deremuneraţii

La curs au participat 96 de persoane.

Ø Cursul „ Aplicarea IFRS în România, înconformitate cu OMFP 1286/2012”

Camera Auditorilor Financiari din România aorganizat în sprijinul membrilor săi, în pe-rioada 15.02.2013-16.02.2013, cursul cu tema„Aplicarea IFRS în România, în conformitatecu OMFP 1286/2012, cu următoarea tematică:

- Aplicarea IFRS în România – cadrullegal -OMFP 1286/2012

- Principalele diferenţe între IFRS şi nor-mele româneşti conform OMFP 3055 /2009

- Prevederi IFRS 1 - Aplicarea pentru prima dată a IFRS- Studiu de caz privind aplicarea IFRS 1

de către o societate care a raportat an-terior conform OMFP 3055/2009

La curs au participat 83 de persoane.

Formarea profesională

Page 18: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Conferinţa anuală a auditorilor financiari

La data de 20 aprilie 2013 a avut loc la Bucu-reşti, Sala Titulescu - Romexpo, Conferinţaordinară anuală a CAFR la care au participat485 membri, auditori financiari.

La Conferinţă au participat atât invitaţi dinpartea organismelor şi instituţiilor profesio-nale interne (ASF, CSIPPC, CCF, UNEVAR) cât

şi din partea organismelor profesionale dinstrăinătate (Camera Auditorilor -WPK dinGermania , Dr. Clauss C. Securs, preşedinte,împreună cu directorul executiv, ReinerVeidt).

Conferinţa a avut următoarea ordine de zi:

- Raportul de activitate al Consiliului Came-rei pentru anul 2012,

- Situaţiile financiare anuale ale CAFR pen-tru exerciţiul 2012,

- Execuţia bugetului de venituri şi cheltuielipentru exerciţiul 2012,

- Bugetul de venituri şi cheltuieli pentruanul 2013,

- Raportul Comisiei de auditori statutariasupra situaţiilor financiare ale CAFR pen-tru anul 2012,

- Programul de activităţi al ConsiliuluiCAFR pentru anul 2013

16

Activităţi în sprijinul profesiei la nivel naţional

1. Profesia de audit2. Calitatea serviciilor de audit3. Deontologia profesională4. Legislaţie5. Colaborarea cu instituţiile şi organismele profesionale din domeniu

1. PROFESIA DE AUDITl Conferinţa anuală a auditorilor financiari

l Ziua Auditorului Financiar din România

l Seminarii şi întâlniri profesionale

l Activitatea permanentă a CAFR pentrumembrii săi

l Grupul de lucru constituit la nivelulCAFR

Page 19: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Ziua Auditorului Financiar din România

Ziua Naţională a Auditorului Financiar dinRomânia, este anual sărbătorită la 26 octom-brie, în anul 2013 a fost celebrată în cadrufestiv cu ocazia organizării pregătirii profesio-nale în sistem clasic la:

- Bucureşti 26 octombrie 2013, în Aula Uni-versităţii „Artifex” şi la sediul CAFR.

- Constanţa 26 octombrie 2013, Hotel Flora,Mamaia.

Cu această ocazie, la Bucureşti, prof.univ.dr.Ana Morariu, vicepreşedinte al ConsiliuluiCAFR, a transmis un Mesaj din partea Cole-giului editorial ştiinţific al revistei „Audit Fi-nanciar”.

Totodată, prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşe-dintele Camerei, a înmânat premiile CON-STANTIN IONETE şi ALEXANDRU RUSOVICI,ediţia III-a, persoanelor care au avut o activi-tate marcantă pentru revista „Audit Finan-ciar”.

17

Page 20: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

l Întâlniri regionale cu participarea preşe-dintelui Camerei, în vederea informării şidezbaterilor privind progresele legate depropunerile legislative ale Comisiei Euro-pene

În cursul lunii septembrie 2013, prof. univ. dr.Horia Neamţu, preşedintele Camerei Auditori-lor Financiari din România, a participat la oserie de întâlniri regionale cu membrii CAFRdin teritoriu - mai precis din Cluj-Napoca,Oradea şi Baia-Mare, prin intermediul cărorai-a informat pe auditorii financiari despre celemai recente evoluţii, la nivel european, pemarginea proiectului de măsuri legislative dereformă a auditului, fiind deschis observaţii-lor şi comentariilor acestora.

În poziţia sa oficială transmisă instituţiilor in-ternaţionale şi Ministerului Finanţelor Publicedin România, CAFR a ţinut permanent contde opinia membrilor săi pe marginea noilorproiecte de lege ale UE, care au impact şi

asupra profesiei de audit din ţara noastră. Încadrul acestor întâlniri regionale, preşedinteleCamerei a prezentat şi noutăţile legate de ac-tivitatea şi dezvoltarea CAFR.

l Ziua Profesiilor Liberale din România

Cea de a şasea ediţie a Conferinţei UniuniiProfesiilor Liberale din România, organizaţiedin care face parte şi CAFR, a fost organizatăla Bucureşti, în noiembrie 2013, având tema„Condiţia profesionistului liberal în societatearomânească – perspectiva asociaţiilor mem-bre”.

l Seminarul profesional pentru pregătireprofesională nestructurată

La data de 28 octombrie 2013, CAFR în par-teneriat cu SDC EXPERT SRL a organizat laBaia Mare un seminar de pregătire profesio-nală, la care a participat preşedintele Came-rei, prof.univ.dr. Horia Neamţu.

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

18

Ø Seminarii şi întâlniri profesionale

Page 21: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

l Seminarul organizat de ACCA

În data de 9 decembrie 2013, ACCA în parte-neriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, Faculta-tea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea

Afacerilor a organizat la Cluj-Napoca un se-minar de pregătire profesională, CAFR fiindreprezentată prin prof. univ. dr. Ana Morariu,vicepreşedinte al Consiliului CAFR.

Activităţi în sprijinul profesiei la nivel naţional

19

l Participarea CAFR la acţiuni interne:

- aprilie 2013, Bucureşti – CentenarulAcademiei de Studii Economice

- aprilie 2013, Bucureşti – Conferinţanaţională a Camerei ConsultanţilorFiscali

- iunie 2013, Bucureşti – Conferinţa Asi-gurătorilor din România, ediţia II-a, or-ganizată de UNSAR

- septembrie 2013, Bucureşti - Ediţia aIII-a a „Chief Financial Officers”Forum, a reunit peste 100 de specia-lişti, membri ai comunităţii de afaceridin România: investitori, directori ge-nerali, directori financiari, experţi con-tabili, analişti financiari, auditori,consultanţi, avocaţi şi autorităţi pu-blice.

- octombrie 2013, Bucureşti Facultateade drept, Aula Magna, Conferinţa Na-ţională organizată de Institutul Naţio-

nal de Pregătire a Practicienilor în In-solvenţă

- octombrie 2013, Bucureşti – Confe-rinţa dedicată fiscalităţii, organizată deZiarul Financiar

- noiembrie 2013, Bucureşti – Conferin ţaInternaţională organizată de CECCARşi de Consiliul pentru Suprave ghe rea înInteres Public a Profesiei Contabile

- noiembrie 2013, Bucureşti– aniversareaa 15 ani de la lansarea Ziarului Finan-ciar, eveniment dedicat performerilorşi viziunilor de afaceri

- noiembrie 2013, Alba Iulia - Conferinţainternaţională de Management, Econo-mie şi Contabilitate, organizată de Fa-cultatea de Ştiinţe din cadrulUniversităţii „1 Decembrie 1918”.

- decembrie 2013, Bucureşti – a 10-aaniversare a firmei de audit „BAKERTILLY KLITOU AND PARTNER”

Page 22: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

20

Ø Activitatea permanentă a CAFR pentrumembrii săi

l Monitorizarea activităţii auditorilor fi-nanciari

- îndeplinirea de către membrii Ca-merei a obligaţiilor către CAFR înceea ce priveşte completarea de-claraţiei cu privire la statutul deactiv sau nonactiv, a declaraţiei deactivitate şi a raportului anual,precum şi a încheierii poliţei deasigurare pentru riscul profesional;

- urmărirea gradului de achitare acotizaţiilor fixe şi variabile, dupăcaz, de către auditorii financiaripersoane fizice şi juridice, membriai Camerei;

l Atribuirea calităţii de membru, per-soane fizice şi juridice

l Acordarea vizei anuale

În vederea obţinerii vizei aferente anului 2013,auditorii financiari aveau obligaţia îndepliniriituturor obligaţiilor faţă de CAFR conformnormelor aprobate prin Hotărârea ConsiliuluiCamerei nr. 16/2012, privind:

- plata în termen a cotizaţiilor fixeşi variabile (după caz);

- depunerea raportului/declaraţieide activitate pentru anul 2012;

- verificarea existenţei poliţelor deasigurare pentru risc profesional;

- efectuarea pregătirii profesionalecontinue pentru anul 2012 (atâtpregătirea profesională structu-rată, cât şi pregătirea profesionalănestructurată).

l Centralizarea datelor din raportulanual de activitate

l Retragerea şi suspendarea la cereredin Registrul public al auditorilor fi-nanciari a auditorilor financiari, atâtpersoane fizice, cât şi persoane juri-dice

l Suport tehnic acordat membrilor- eliberarea de adeverinţe solicitate

de membrii Camerei, - răspunsuri la diferite probleme ri-

dicate de auditorii financiari, - suport tehnic privind accesarea

spaţiului privat de pe site-ul Ca-merei, în vederea completării on-line a raportului de activitate,

- comunicarea prin internet şi e-mail către membrii Camerei aprincipalelor activităţi desfăşurate

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

Page 23: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

21

Activităţi în sprijinul profesiei la nivel naţional

Page 24: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

de CAFR - e-mailuri cu privire lanoutăţile legislative; corespondenţăpermanentă cu membrii Camerei,privitor la informaţiile solicitate deauditorii financiari, cum ar fi: mo-dalitatea de schimbare a statutuluide membru, posibilitatea suspen-dării la cerere, retragerea calităţiide membru din Registru, modali-tăţi de plată, termenul de plată şivaloarea cotizaţiei fixe şi alte situa-ţii întâmpinate.

l Publicarea Registrului public al audi-torilor financiari în Monitorul Oficialal României, partea I, astfel:

a. ANUAL

În luna ianuarie 2013, a fost elaboratRegistrul Public al persoanelor fizice

şi persoanelor juridice şi a fost publi-cat în Monitorul Oficial al României,Partea I, în data de 28 ianuarie 2013.

b. TRIMESTRIAL

În lunile aprilie, iulie şi octombrie2013, au fost rulate modificările inter-venite în Registrul public în trimes-trele I, II, III care au fost publicate înMonitorul Oficial al României, astfel:

- Pentru trimestrul I: 27 mai 2013(Hot. 21/30.04.2013)

- Pentru trimestrul II: 26 august2013 (Hot. 32/31.07.2013)

- Pentru trimestrul III: 06 noiembrie2013 (Hot. 41/24.10.2013)

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

22

Ø Grupul de lucru constituit la nivelul CAFR

La finalul anului 2013, CAFR a demarat discu-ţiile cu Ministerul Fondurilor Europene pen-tru a asigura transparenţa, stabilitatea,integritatea şi uniformizarea în ceea ce pri-veşte auditarea proiectelor finanţate din fon-duri europene şi din fonduri nerambursabilede la alţi donatori. Astfel, în ianuarie 2014 afost încheiat Protocolul de colaborare întreCAFR şi MFE privind organizarea şi desfăşu-rarea activităţii de audit financiar pentru fon-duri europene şi alte fonduri nerambursabilede la alţi donatori, urmat de organizarea pri-mei sesiuni de pregătire profesională, în do-meniu, din perioada februarie – martie 2014.

Protocolul stabileşte cerinţele pe care trebuiesă le îndeplinească auditorii financiari,membri CAFR, persoane fizice şi juridice,care doresc să auditeze proiecte finanţate dinfonduri europene şi alte fonduri nerambursa-bile de la alţi donatori, astfel:

- să fi obţinut calificativul A la ultimainspecţie de calitate, desfăşurată deDepartamentul de monitorizare şicompetenţă profesională din cadrulCAFR (în cazul în care auditorul a

avut activitate şi a fost verificat decătre inspectorii DMCP),

- să fi absolvit cursurile de specializareşi perfecţionare pentru fonduri euro-pene, organizate de CAFR în condiţiileşi cu respectarea prevederilor Protoco-lului MFE-CAFR,

- să fi promovat testul de verificare acunoştinţelor privind legislaţia naţio-nală şi europeană a fondurilor euro-pene;

- împotriva auditorilor financiari să nuse fi pronunţat sancţiuni disciplinarerămase definitive în ultimii trei ani.

Auditorii financiari care îndeplinesc cerinţelesus-menţionate sunt înscrişi în Lista auditori-lor financiari, persoane fizice şi juridice, careîndeplinesc cerinţele Protocolului de colabo-rare încheiat între CAFR şi MFP, privind orga-nizarea şi desfăşurarea activităţii de auditfinanciar pentru fonduri europene şi alte fon-duri nerambursabile de la alţi donatori. Listase actualizează permanent, se comunică MFEşi se publică pe site-ul CAFR şi în MonitorulOficial al României, partea I.

Page 25: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Camera Auditorilor Financiari din Româniaeste autoritatea competentă care, sub supra-vegherea organismului de supraveghere pu-blică:

- efectuează, prin Departamentul deMonitorizare şi Competenţă Profesio-nală (DMCP), revizuiri pentru asigura-rea calităţii activităţii de auditfinanciar şi a altor activităţi desfăşu-rate de membrii săi;

- monitorizează executarea misiunilor deaudit;

- emite norme şi proceduri de inspecţiea calităţii serviciilor prestate demembri.

Potrivit Programului strategic pentru pe-rioada 2011-2014, aprobat de Conferinţaanuală din data de 18 iunie 2011, printre mă-surile vizând sistemul de asigurare a calităţii

se regăseşte şi elaborarea Raportului privindprincipalele obiective constatate pe parcursulinspecţiilor desfăşurate în anul de referinţă.

Activitatea desfăşurată în anul 2013 de cătrecolectivul DMCP a fost orientată către:

l Realizarea programelor de inspecţietrimestriale aprobate de ConsiliulCAFR;

l Verificarea modului de îndeplinire aobiectivelor şi a procedurilor selectateîn perioada de referinţă pentru eva-luarea calităţii activităţii;

l Îmbunătăţirea procesului de monitori-zare a auditorilor financiari evaluaţicu calificativele B, C şi D;

l Respectarea Hotărârii nr. 44/23 mar-tie 2005 a Consiliului CAFR;

l Efectuarea de analize şi investigaţii

Activităţi în sprijinul profesiei la nivel naţional

23

2. CALITATEA SERVICIILOR DE AUDIT

Toţi auditorii financiari, membri ai Camerei, persoane fizice şifirme de audit, fac obiectul unui sistem de asigurarea calităţii, care esteorganizat ca un sistem independent,şi se desfăşoară decătre DMCP.

Page 26: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

l Realizarea programelor de inspecţie tri-mestriale aprobate de Consiliul CAFR

1. În exercitarea atribuţiilor prevăzute de re-glementările interne ale Camerei, persona-lul DMCP a continuat să efectueze, înexerciţiul 2013, misiuni de inspecţie a cali-tăţii activităţii de audit financiar desfăşu-rată de auditorii financiari, membri aiCamerei, persoane fizice şi firme de audit.

Reglementările specifice aplicate cu ocaziaacestor inspecţii au constat în:

- Normele privind revizuirea calităţii ac-tivităţii de audit financiar şi a altor ac-tivităţi desfăşurate de auditoriifinanciari, aprobate prin Hotărârea nr.168/25.08.2010 a Consiliului CAFR;

- Procedurile privind revizuirea calităţiiactivităţii de audit financiar şi a altoractivităţi desfăşurate de auditorii fi-nanciari, aprobate prin Hotărârea nr.182/22.09.2010, precum şi Hotărâreanr. 274/15.12.2011 privind modificarea şicompletarea Hotărârii nr. 182/2010;

- Hotărârea nr. 88/19.04.2007 pentru

aprobarea Normelor privind auditul in-tern;

- Hotărârea nr. 187/27.10.2010 pentruaprobarea Procedurilor privind modulde programare şi desfăşurare a inspec-ţiilor de calitate.

2. În anul 2013 au fost cuprinşi în inspecţiilede calitate 454 auditori financiari -membri ai CAFR, din care 259 firme deaudit (reprezentând 57% din numărul in-specţiilor) şi 195 persoane fizice (repre-zentând 43% din numărul inspecţiilor)din 36 de judeţe Alba, Arad, Argeş, Bacău,Bihor, Bistriţa, Braşov, Brăila, Bucureşti,Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj-Na-poca, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa,Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara,Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş,Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Su-ceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Comparativ cu perioadele corespunzătoaredin anii anteriori 2010, 2011 şi 2012, aria decuprindere în inspecţiile de calitate prezintăurmătoarea dinamică:

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

24

Din datele prezentate mai sus rezultă că înexerciţiul 2013 s-au atribuit calificative unuinumăr de 394 membri ai Camerei inspectaţi,reprezentând 73% faţă de auditorii evaluaţi în2012.

3. Unui număr de 60 membri inspectaţi, dincare 3 firme de audit şi 57 persoane fi-zice, nu li s-a evaluat activitatea, datorită

unor cauze cum sunt:

- subcontractarea unor activităţi deaudit cu alţi auditori financiari, fărăprecizarea ariei de cuprindere şi aobligaţiilor părţilor, ceea ce nu a per-mis evaluarea;

- cuprinderea în revizuire a unor serviciide asigurare sau non-asigurare pentru

Page 27: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

care, la data inspecţiei nu existau pro-ceduri aplicabile;

- raportarea în mod eronat la Cameră aunor activităţi care nu intră în compe-tenţa CAFR (cenzorate, consultanţecontabile, audit public intern etc.);

- raportarea în mod eronat a activităţi-lor de audit intern realizate de cătreauditori angajaţi cu contract de muncăîn cadrul departamentului de audit in-tern.

4. Majoritatea auditorilor inspectaţi au deru-lat misiuni de audit financiar. Totodată, s-a asigurat cuprinderea în inspecţia decalitate, pe baza procedurilor specifice ela-borate, şi a altor activităţi şi servicii profe-sionale desfăşurate de unii auditori fi nan-ciari. Dintre auditorii financiari inspectaţi,315 membri au derulat angajamente deaudit financiar dar şi de altă natură, iar142 membri au desfăşurat numai misiunide altă natură decât audit financiar, astfel:

Activităţi în sprijinul profesiei la nivel naţional

25

l Îndeplinirea obiectivelor şi a procedurilorselectate în perioada de referinţă pentruevaluarea calităţii activităţii

1. Colectivul DMCP şi-a concentrat activita-tea desfăşurată în anul 2013 pe creştereacalităţii inspecţiilor efectuate, prin:

- selectarea procedurilor de revizuire acalităţii relevante, aplicabile în fiecareperioadă;

- reverificarea, în cadrul Notelor de in-specţie încheiate, a unor secţiuni docu-mentate insuficient de către auditoriifinanciari în dosarele de audit,

- formularea de recomandări adecvatepentru îmbunătăţirea calităţii activită-ţii de audit financiar, atât în cadrulNotelor de inspecţie, cât şi ulterior în-registrării acestora, prin comunicăriscrise, semnate la nivelul conduceriiexecutive a Camerei ;

- formularea de propuneri şi sugestii re-zultate în urma inspecţiilor de calitate.

2. Potrivit art. 24 din Normele privind con-trolul calităţii activităţii de audit, atribui-rea calificativelor se efectuează de cătreechipa de inspecţie, în raport cu gradul derealizare a obiectivelor de revizuire, careexprimă modul în care auditorul a răs-puns cerinţelor Standardelor Internaţio-nale de Audit (ISA) relevante şi Ghiduluipentru un audit de calitate.

Ca urmare a inspecţiilor efectuate în exerci-ţiul 2013, s-a constatat un grad mediu de res-pectare a obiectivelor selectate dintre Proce-durile de revizuire al calităţii activităţii deaudit financiar şi a altor activităţi desfăşuratede auditorii financiari, aprobate prin Hotărâ-rea nr. 182/2010, cu modificările ulterioare,care se prezintă, pe categorii de calificative,astfel:

Page 28: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Comparativ cu perioadele anterioare, califica-tivele acordate în 2013 denotă menţinereaaproape la acelaşi nivel a calităţii activităţiidesfăşurate de către auditorii financiari -membri ai Camerei, observându-se totuşi di-minuarea calificativelor A şi B atribuite audi-torilor inspectaţi (de la 85% în anul 2011, la83% în anul 2012, respectiv 78% în anul2013), aceasta şi ca efect al creşterii exigenţeiechipelor de inspecţie.

3. Din analiza modului în care auditorii veri-ficaţi au documentat testele şi obiectivele

pe care inspectorii DMCP le-au avut învedere la efectuarea inspecţiei de calitaterezultă că, activitatea propriu-zisă deaudit financiar şi celelalte activităţi legaledesfăşurate de către auditori s-au îmbună-tăţit. Totuşi, s-a constatat că unele obiec-tive şi teste specifice continuă să fiedocumentate şi realizate de către auditoriicuprinşi în verificare într-o proporţie ne-satisfăcătoare, astfel cum se exemplifică:

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

26

Page 29: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Activităţi în sprijinul profesiei la nivel naţional

27

Page 30: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

l Îmbunătăţirea procesului de monitorizarea auditorilor financiari evaluaţi cu califi-cativele D, C şi B

În semestrul I 2013 au fost cuprinse în activi-tatea DMCP reinspectarea misiunilor de auditfinanciar, alte activităţi şi servicii profesionaledesfăşurate de către un număr de 62 per-soane fizice şi firme de audit care au obţinutcalificativele D şi C, din Bucureşti, Dolj, Ga-laţi, Iaşi, Vâlcea, Ialomiţa, Constanţa, Braşov,Cluj, Harghita, Mureş, Timiş, Bistriţa-Năsăud,Arad, Dâmboviţa, Mureş, Botoşani, Giurgiu,Hunedoara, Ilfov, Neamţ, Prahova şi SatuMare.

l Respectarea Hotărârii nr. 44/23 martie2005 a Consiliului CAFR

Echipele de inspecţie au continuat în anul2013 să verifice modul de stabilire şi alocarede către auditorii financiari a bugetului de timp necesar desfăşurării misiunilor de audit.

1. Situaţia onorariilor calculate pe baza date-lor declarate de auditorii financiari, pen-tru angajamentele de audit selectatepentru inspecţie, se prezintă astfel:

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

28

2. Având în vedere numărul de persoaneparticipante la realizarea misiunilor de

audit, precum şi fondul de timp declarat,onorariile orare se prezintă astfel:

l Efectuarea de analize şi investigaţii

Verificarea misiunilor privind utilizarea fon-durilor europene conform ISRS 4400 - con-tractate prin participarea la licitaţii conformOUG 34/2006 cu modificările şi completărileulterioare. Acţiunea a fost dispusă de Consi-liul CAFR, a avut loc în ce-a de a doua partea anului 2014 şi a vizat un număr de 11 audi-tori financiari, persoane fizice şi juridice

Constatările şi concluziile rezultate din acesteverificări au fost:

- Nu s-au documentat corespunzător, încadrul secţiunii B „Planificare” dinGhidul pentru un audit de calitate,

motivele situării ofertei financiare cumai mult de 15% sub suma prevăzutăîn bugetul proiectului cu destinaţia„onorarii audit”, potrivit cerinţelor Ho-tărârii Consiliului Camerei nr.274/2011;

- Nu au fost documentate ameninţărilela adresa aplicării principiilor etice (in-clusiv ameninţarea de interes propriu)şi măsurile aplicate la nivelul firmeipentru eliminarea sau diminuareaacestora până la un nivel admisibil.

- Neacoperirea cheltuielilor unor con-tracte şi chiar derularea unor misiunicu pierderi, datorită oferirii, cu ocazia

Comparativ cu anul 2012, onorariul

maxim la nivelulfirmelor de audit a

scăzut cu 178.338 lei(52%), iar la nivelul

auditorii persoanefizice a scăzut

cu 36.000 lei (43%).În acelaşi timp,

onorariul minim la nivel de firmă

de audit a scăzut cu50 %, iar la nivel

de persoană fizică cu 33 %.

Page 31: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

participării la licitaţii, a unor preţurisemnificativ de mici, în scopul atribui-rii contractelor de verificare a cheltuie-lilor aferente obiectivelor cu finanţarenerambursabilă în favoarea unor audi-tori financiari;

- Nepunerea la dispoziţia inspecţiei adocumentelor justificative referitoarela deplasările la locaţiile unde se desfă-

şurau acţiunile de verificare a utilizăriifondurilor europene;

- Neasigurarea, în unele cazuri, a fondu-lui de timp de minim 70 ore pentrufiecare raport /cerere de rambursare,precum şi alte 10 ore pentru raportulfinal prevăzut de Hotărârea ConsiliuluiCAFR nr. 274/ 2011.

Activităţi în sprijinul profesiei la nivel naţional

29

3. DEONTOLOGIA PROFESIONALĂ

Pe parcursul anului 2013, Consiliul Camerei,în urma investigaţiilor întreprinse de cătreDECPI, a acordat următoarele sancţiuni:

- sancţionare cu avertisment – pentru85 de auditori financiari care nu şi-auîndeplinit obligaţiile faţă de Cameră;

- sancţionarea cu retragerea calităţii demembru al Camerei – pentru 172 deauditori financiari care nu şi-au înde-plinit obligaţiile faţă de CAFR;

- suspendarea dreptului de exercitare aactivităţii pe o perioadă de 6 luni –pentru un auditor financiar care nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile faţă de Ca-meră şi ca urmare a calităţii activităţiide audit intern efectuate.

Totodată, DECPI a analizat o serie de sesizări,care au vizat următoarele aspecte:

- atribuirea contractelor de achiziţie pu-blică prin practicarea unor preţuri de

dumping şi modul de atribuire a con-tractelor privind servicii de audit pen-tru proiecte europene;

- aplicabilitatea Codului Etic al Profesio-niştilor Contabili cu incidenţă asupraameninţărilor la adresa independenţei,prestarea unor servicii non/asigurareclienţilor de audit, rotaţia parteneri-lor/rotaţia auditorului şi cu privire laonorariile practicate;

- analiza obiecţiunilor ridicate de cătremembrii CAFR la notele de inspecţieîncheiate în urma controalelor de cali-tate efectuate de către inspectorii dincadrul Departamentului de monitori-zare şi competenţă profesională;

- rapoartele suplimentare, precum şialte informaţii pe care un acţionar mi-noritar/semnificativ le poate sau nusolicita, conform prevederilor legale,auditorului financiar.

Activitatea de etică şi deontologieprofesională a CAFR esteasigurată prin Departamentul deetică, conduităprofesională şiinvestigaţii (DECPI).

Page 32: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Principalele acte normative emise de ConsiliulCAFR pe parcursul anului 2013

l Hotărârea nr. 5/04.02.2013 pentru apro-barea Procedurilor privind echivalarea ve-chimii în domeniul financiar-contabil şi atestului de verificare a cunoştinţelor îndomeniul financiar-contabil, pentru acce-sul la stagiu în baza titlului ştiinţific dedoctor obţinut în domeniul „contabili-tate”;

l Hotărârea nr. 13/21.03.2013, privind adop-tarea Standardelor Internaţionale de Con-trol al Calităţii, Audit, Revizuire, AlteServicii de Asigurare şi Servicii Conexe,emise de Federaţia Internaţională a Con-tabililor;

l Hotărârea nr. 39/19.09.2013 pentru apro-barea Procedurilor privind revizuirea cali-tăţii activităţii de audit financiar şi a altoractivităţi desfăşurate de auditorii finan-ciari;

l Hotărârea nr. 49/12.12.2013 privind apro-barea Normelor privind revizuirea calită-ţii activităţii de audit financiar şi a altor

activităţi conexe auditului financiar;

l Hotărârea nr. 50/12.12.2013 privind apro-barea Procedurilor privind aplicareaart.29 din Normele privind revizuirea ca-lităţii activităţii de audit financiar şi aaltor activităţi conexe auditului financiar;

l Hotărârea nr. 51/12.12.2013 privind aproba-rea Procedurilor privind aplicarea art.24din Normele privind revizuirea calităţiiactivităţii de audit financiar şi a altor ac-tivităţi conexe auditului financiar;

l Hotărârea nr. 52/12.12.2013 pentru apro-barea Normelor privind stabilirea numă-rului minim de ore pentru finalizareaunei misiuni pe baza de proceduri conve-nite ISRS 4400 contractate prin partici-parea la licitaţii conform OUG 34/2006cu modificările şi completările ulterioare;

l Hotărârea nr. 53/12.12.2013 privind adop-tarea Manualului Codul Etic al Profesio-niştilor Contabili, ediţia 2013, elaborat deConsiliul pentru Standarde internaţionalede etică pentru contabili (IESBA) al Fede-raţiei Internaţionale a Contabililor.

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

30

4. LEGISLAŢIE

Page 33: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

l Consiliul pentru Supravegherea în InteresPublic a Profesiei Contabile (CSIPPC)

CSIPPC este instituţia publică autonomă, carereprezintă autoritatea competentă în dome-niul supravegherii publice a auditului statutarîn România.

Potrivit legii, CSIPPC reprezintă autoritateadin cadrul sistemului de supraveghere publicăcare are responsabilitatea finală pentru supra-vegherea următoarelor activităţi organizate şicoordonate de Camera Auditorilor:

a) aprobarea şi înregistrarea auditorilor sta-tutari şi a firmelor de audit în România,potrivit prevederilor regulamentului emisîn acest scop;

b) adoptarea standardelor de etică şi a siste-mului de control intern al calităţii audito-rilor statutari, a firmelor de audit şi aactivităţii de audit statutar;

c) formarea profesională continuă;

d) asigurarea calităţii şi efectuarea de revi-zuiri pentru asigurarea calităţii;

e) asigurarea sistemelor de investigaţie şi dis-ciplină.

Colaborarea între CAFR şi CSIPPC pe parcur-sul anului 2013 a cuprins următoarele direcţii:

- participarea CAFR la şedinţele trimes-triale ale Consiliului Superior, prin re-prezentantul său, preşedintele CAFR şiprin reprezentantul auditorilor finan-ciari;

- participarea CAFR la lucrările ComisieiTehnice pentru elaborarea diverselorreglementări pentru realizarea supra-vegherii în interes public a audituluistatutar;

- verificarea, aprobarea sau avizarea,după caz a Hotărârilor emise de Con-siliul CAFR, pentru domeniile de acti-vitate care fac obiectul supravegherii;

- participarea CAFR la elaborarea diferi-telor proceduri emise de CSIPPC, cuprivire la activitatea de audit statutar;

- organizarea de către CAFR în luna de-cembrie 2013, a unor cursuri specificepentru salariaţii CSIPPC.

l Ministerul Finanţelor Publice

Camera Auditorilor are o colaborare perma-nentă cu reprezentanţii Ministerului Finanţe-lor Publice (MFP).

Această colaborare se desfăşoară pe maimulte paliere:

F participarea activă a reprezentanţilorMFP, la evenimentele organizate deCameră;

F întâlniri de lucru, organizate de cătreMFP, în cadrul cărora reprezentanţiiCAFR au fost consultaţi cu privire ladiferite acte legislative cu implicaţieasupra activităţii de audit;

F participarea reprezentanţilor Camereila o serie de comitete/grupe/consiliide lucru, care funcţionează sub coor-donarea MFP.

l Uniunea Profesiilor Liberale din România

UPLR este o organizaţie neguvernamentală,apolitică, formată din asociaţii de profesii li-berale şi este deschisă aderării tuturor organi-zaţiilor profesionale, persoane juridice careîndeplinesc condiţiile prevăzute în statutulsău.

■ Semnarea Protocolului Interconfederal European

În sediul Camerei Deputaţilor, Palazzo Marinidin Roma, Italia, la data de 11 februarie 2013, aavut loc semnarea Acordului de Prietenie, Co-operare şi Parteneriat între confederaţii profe-sionale organizate la nivel naţional –Confederaţia Profesiilor Liberale din Italia(Confprofessioni), Asociaţia Federală a Profe-

Activităţi în sprijinul profesiei la nivel naţional

31

5. COLABORAREA CU INSTITUŢIILE ŞI ORGANISMELE PROFESIONALE DIN DOMENIU

Page 34: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

siilor Liberale din Germania (BFB), UniuneaProfesională din Spania (UP) şi Uniunea Pro-fesiilor Liberale din România - (UPLR). Eveni-mentul, deosebit de important pentrupromovarea integrării europene şi mobilitateaprofesiilor liberale în această perioadă decreştere şi revenire economică, iniţiat şi susţi-nut de Confederaţia Profesiilor Liberale dinItalia, a pus bazele creării unei reţele puter-nice de relaţii cu organizaţiile interprofesio-nale majore din alte state membre ale UniuniiEuropene.

La acest eveniment profesional de proporţii aluat parte prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşe-dintele Camerei Auditorilor Financiari din Ro-mânia, în calitatea sa de preşedinte al UniuniiProfesiilor Liberale din România.

Ulterior acestui eveniment, UPLR a organizatla 13 februarie 2013, la sediul Camerei Audito-rilor Financiari, o conferinţă de presă, menităsă promoveze semnarea acestui Acord de co-operare istoric, la care au fost prezenţi jurna-lişti din presa centrală, posturi de radio şi te -leviziune, precum şi din presa de specialitate.

l Corpul Experţilor Contabili şi Contabili-lor Autorizaţi din România

CAFR a stabilit împreună cu CECCAR o cola-borare veche, de durată, bine consolidată,care se desfăşoară pe mai multe paliere:

- privind pregătirea profesională a mem-brilor noştri, în baza protocolului decolaborare, privind recunoaşterea cur-surilor de pregătire profesională;

- privind activitatea stagiarilor, în bazaprotocolului privind cooperarea în do-meniul organizării şi monitorizării sta-giului de pregătire practică.

l Ministerul Educaţiei Naţionale

Colaborarea cu Reţeaua Autorităţilor Compe-tente pentru Calificările Profesionale din Ro-mânia (IMI PQ NET)

Reţeaua Autorităţilor Competente pentru Ca-lificările Profesionale din România (IMI PQNET) este platforma online, de colaborareîntre autorităţile competente din statele mem-

bre UE, pentru recunoaşterea calificărilorprofesionale. În anul 2013, CAFR a participatla o serie de întâlniri organizate de către Mi-nisterul Educaţiei Naţionale, în calitate de be-neficiar la proiectului IMI PQ NET. Scopulacestora a fost de a implementa sistemul IMIPQ NET în fiecare autoritate competentă dinRomânia. Întâlnirile desfăşurate, au avut labază în principal stabilirea cadrului legislativ,actualizarea informaţiilor puse la dispoziţie,cât şi accesarea online a platformei, pentrufiecare autoritate competentă din cadrul IMI.

l Ministerul Fondurilor Europene

Pe parcursul anului 2013 s-au purtat nume-roase discuţii cu reprezentanţii MinisteruluiFondurilor Europene privind reglementarea şiuniformizarea prevederilor existente referi-toare la auditarea proiectelor finanţate dinfonduri europene şi din alte fonduri neram-bursabile de la alţi donatori.

l Camera Consultanţilor Fiscali

CAFR a stabilit împreună cu CCF o colabo-rare de durată, bine consolidată, care vizeazăîn special:

- pregătirea profesională a membrilornoştri, în baza protocolului de colabo-rare, privind recunoaşterea cursurilorde pregătire profesională;

- participarea la diferite evenimente or-ganizate de cele două organisme profe-sionale.

l Mediul academic

Colaborarea cu numeroase instituţii de învă-ţământ din România, cu privire la programelede pregătire profesională, organizate de cătreacestea în vederea echivalării testului de accesla stagiu.

CAFR a participat şi a susţinut întâlnirile şiseminariile tematice organizate de diferiteuni versităţi atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

Se cuvine să remarcăm, de asemenea, relaţiilebune de colaborare pe care CAFR le-a dezvol-tat de-a lungul timpului cu instituţiile de re-glementare din România: BNR si ASF.

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

32

Page 35: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Reprezentanţa Centru – Braşov

Reprezentanţa zonală CENTRU Braşov a Ca-merei Auditorilor Financiari din România,deschisă în scopul sprijinirii membrilor dinaria de dezvoltare Centru (Alba, Braşov, Co-vasna, Harghita, Mureş, Prahova şi Sibiu) asi-gură începând cu 28 iunie 2012 creştereaoperativităţii în teritoriu a activităţilor CAFR.

În Registrul Public al auditorilor financiaripentru zona Centru Braşov, se află în evi-denţe:

- 471 membri persoane fizice, din care382 membri activi şi 89 membri non-activi

- 103 firme de audit.

Numărul stagiarilor din zona Centru este de234 persoane.

Pe parcursul perioadei, de la deschiderea Re-prezentanţei, au fost organizate întâlniri, lasediul Reprezentanţei zonale, în scopul dezba-terii diferitelor aspecte ale activităţilor speci-fice de audit.

Totodată, prezentăm analiza ReprezentanţeiBraşov cu privire la datele cuprinse în rapoar-tele de activitate ale membrilor CAFR, dinzona Braşov:

■ Persoane fizice

Rapoartele depuse de membri în decursulanului 2013 au fost definite de următoareleaspecte:

33

Activitatea reprezentanţelor CAFR în anul 2013

La sfârşitul anului 2013, activitatea CAFR se desfăşura prinsediul central, dinBucureşti şi prindouă reprezentanţedeschise în zona de Centru şi de Nord-Est.

■ Persoane juridice

Page 36: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Reprezentanţa Nord-Est - Iaşi

Anul 2013 a reprezentat cel de al treilea an deactivitate pentru Reprezentanţa Nord-Est aCamerei.

În Registrul Public al auditorilor financiari pentru zona de Nord-Est figu-rează:

- 530 membri persoane fizice, 408 –membri activi şi 122 membri non-ac-tivi,

- 123 membri firme de audit.

Numărul stagiarilor în activitatea de audit fi-nanciar din zona Nord-Est este de 338 per-soane.

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

34

Page 37: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

■ Păstrează legătura cu membrii CAFR, au-ditori şi stagiari, asigurând desfăşurareaactivităţilor curente (înscrieri, finalizare ande stagiu, viza anuală, încasare cotizaţiietc.) la nivelul reprezentanţei;

■ Eliberează adeverinţe şi asigură suporttehnic pentru membri CAFR;

■ Informează periodic membrii CAFR cuprivire la activităţile şi acţiunile între-prinse de Cameră, cât şi cu privire la ulti-mele noutăţi din domeniul auditului;

■ Asigură îndeplinirea de către membrii

CAFR a tuturor obligaţiilor atât financiare(cotizaţii fixe şi variabile), cât şi de naturăprofesională (pregătire profesională, ra-port de activitate, poliţă de asigurare etc.);

■ Organizează cursurile de pregătire profe-sională din zonele teritoriale aferente.

Reprezentanţele zonale, Centru şi Nord-Estvin în sprijinul membrilor din aria lor de aco-perire prin creşterea operativităţii transmiteriiHotărârilor Camerei către membri, pentru în-lesnirea obţinerii vizelor anuale şi depunereaRapoartelor de activitate, precum şi printr-omonitorizare cât mai atentă cu privire la ac-tualizarea datelor cuprinse în Registrul public

Activitatea reprezentanţelor CAFR în anul 2013

35

Activităţi desfăşurate la nivelul celor două reprezentanţe zonale Centru şi Nord-Est

Page 38: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC)

CAFR este membru cu drepturi depline al Fe-deraţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC),din noiembrie 2008. În această calitate, repre-zentanţii CAFR au participat pe parcursulanului 2013 la o serie de întâlniri de lucru şiactivităţi:

Întâlniri de lucru

n Consiliul anual al IFAC, Seoul, Coreea deSud

Camera Auditorilor Financiari din România afost reprezentată la şedinţa Consiliului IFACdin acest an, organizată în perioada 13-14 no-iembrie 2013, prin procura acordată preşedin-telui Institutului Contabililor Autorizaţi dinBulgaria (IDES), Boyko Kostov, care a votat înnumele CAFR.

n Participarea la întâlnirile de lucru ale Co-mitetului pentru Dezvoltarea OrganismelorProfesionale de Contabilitate (PAODC) alIFAC.

Activităţi realizate în calitate de membru IFAC:

n Programul de conformitate al IFAC

În calitatea sa de membru IFAC, CAFR a con-tinuat să se implice în Programul de confor-mitate, o cerinţă permanentă a tuturororganismelor care fac parte din Federaţia In-ternaţională a Contabililor. Partea a III-a aProgramului de conformitate (etapă la careCAFR a ajuns după ce a trecut cu succes deprimele două părţi) le solicită organismelorprofesionale să actualizeze anual măsurileluate şi propunerile de acţiuni în cele 7 do-menii prevăzute de Declaraţiile privind Obli-gaţiile Membrilor (SMO-uri): asigurareacalităţii, educaţie, audit şi asigurare, etică,Standardele Internaţionale de Raportare Fi-

nanciară (IFRS), investigaţii şi disciplină şiStandardele Internaţionale de Contabilitatepentru Sectorul Public (IPSAS).

La sfârşitul anului 2012- începutul anului 2013Camera a actualizat activităţile sale cuprinseîn Planul de acţiune, potrivit ultimelor pro-grese şi proiecte demarate. Odată cu actuali-zarea din acest an, ca o noutate, a trebuitcompletată şi o Notă de Progres, la solicitareaPersonalului de Conformitate IFAC, în vedereaevaluării progreselor înregistrate în îndeplini-rea obiectivelor prevăzute în SMO-uri.

n Procesul de consultare aferent revizuiriiConstituţiei IFAC

În aprilie 2013, CAFR a răspuns la Studiuladresat exclusiv organismelor membre IFAC şipărţilor interesate identificate, având ca temărevizuirea Constituţiei Federaţiei Internaţio-nale a Contabililor.

În septembrie 2013, organizaţia noastră a răs-puns la solicitarea de comentarii adresată deIFAC, transmiţând observaţiile sale pe margi-nea amendamentelor propuse la Constituţiaşi Statutul IFAC.

n Promovarea chestionarului desfăşurat deIFAC şi adresat practicienilor mici şi mij-locii

În vederea promovării chestionarului semes-trial (mai-iunie şi noiembrie-decembrie 2013)derulat de Federaţia Internaţională a Contabi-lilor şi menit să identifice aspectele-cheie cucare se confruntă practicile mici şi mijlocii(PMM-urile) şi/sau clienţii acestora - între-prinderile mici şi mijlocii, Camera a publicatnotificări pe site-ul său internet, www.cafr.ro,încurajând practicienii care lucrează în cadrulIMM-urilor să furnizeze răspunsuri online laacest studiu, disponibil şi în limba română.

n Interviu cu preşedintele IAASB, publicat înrevista CAFR

Preşedintele Consiliului pentru Standarde In-ternaţionale de Audit şi Asigurare (IAASB),Arnold Schilder, a acceptat să acorde un in-terviu intitulat „Relevanţa, credibilitatea şi ca-pacitatea de reacţie – provocările cheie

A. COLABORAREA CU ORGANIZAŢIILEINTERNAŢIONALE

36

Activitatea de colaborare a CAFR cu instituţii la nivel internaţional

Page 39: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

pentru auditori în contextul crizei econo-mice”, care a fost publicat în numărul 4/2013al revistei „Practici de Audit”, editată deCAFR. Acest interviu a abordat proiectele cu-rente ale IAASB, aşteptările foarte mari pecare societatea continuă să le aibă din parteaauditorilor, propunerea de adoptare a ISA-uri-lor de către Comisia Europeană şi proporţio-nalitatea acestora.

n Traducerea Manualului de standarde inter-naţionale emis de IAASB, ediţia 2012

În aprilie 2013, în urma acordului primit de laIFAC, CAFR a publicat, în format tipărit, ver-siunea în limba română a Manualului de Re-glementări Internaţionale de Control alCalităţii, Audit, Revizuire, Alte Servicii de Asi-gurare şi Servicii Conexe, ediţia 2012, emis deConsiliul pentru Standarde Internaţionale deAudit şi Asigurare (IAASB) din cadrul Federa-ţiei Internaţionale a Contabililor. Toate acestestandarde au fost adoptate prin HotărâreaConsiliului CAFR nr. 13/21 martie 2013, care afost avizată de Consiliul pentru Supraveghe-rea în Interes Public a Profesiei Contabile(CSIPPC) şi publicată în Monitorul Oficial alRomâniei. Toate standardele internaţionaleemise de IAASB sunt aplicabile în derulareamisiunilor membrilor Camerei, a auditorilorfinanciari din România.

n Traducerea Codului Etic al ProfesioniştilorContabili, ediţia 2013

În decembrie 2013, CAFR a publicat, în for-mat electronic pe site-ul său www.cafr.ro, ver-siunea în limba română a Codului Etic alProfesioniştilor Contabili, ediţia 2013, emis deConsiliul pentru Standarde Internaţionale deEtică pentru Contabili (IESBA) din cadrulIFAC. Acest Cod etic a fost adoptat de Consi-liul Camerei prin Hotărârea Nr. 53/12 decem-brie 2013, publicată în Monitorul Oficial alRomâniei şi avizată de Consiliul pentru Su-pravegherea în Interes Public a Profesiei Con-tabile. Noul Cod etic IESBA este în vigoarepentru toţi auditorii financiari, membri aiCAFR.

Traducerea standardelor internaţionale emisede IFAC, pentru a veni în sprijinul membrilor

săi, dar şi a stagiarilor în activitatea de auditfinanciar şi a altor părţi interesate, a presu-pus eforturi semnificative din partea CAFR.Traducerea standardelor IFAC face obiectulunor criterii specifice, prevăzute în Politica detraducere şi reproducere a standardelor pu-blicate de către Federaţia Internaţională aContabililor, pe marginea căreia este actuali-zată de către Cameră Procedura de traducereşi revizuire a standardelor internaţionaleemise de IFAC.

Ø Federaţia Europeană a Contabililor (FEE)

n Şedinţele Adunării Membrilor FEE, Bruxel-les, Belgia

În urma revizuirii Constituţiei FEE, aprobatăîn Adunarea Generală din decembrie 2012, cuîncepere din 2013, Adunarea Membrilor a în-locuit şedinţele Consiliului FEE şi ale AdunăriiGenerale FEE. Pe parcursul anului 2013, pre-şedintele Camerei, prof. univ. dr. Horia Ne-amţu, a participat, în calitate de reprezentantCAFR cu drept de vot, la toate cele 4 reu-niuni ale Adunării Membrilor FEE.

În cadrul Adunării Membrilor din 18 decem-brie 2013 a fost ales un nou Consiliu FEE (dincare face parte şi reprezentantul Românieidin partea CECCAR, Florin Toma, în calitatede vicepreşedinte) şi s-a acceptat aderarea atrei noi organisme profesionale: Uniunea Ca-merelor Contabililor Publici Autorizaţi dinTurcia, ca membru cu drepturi depline şi In-stitutul Contabililor Autorizaţi din Muntene-gru şi Asociaţia Contabililor şi Auditorilor dinSerbia, ca membri asociaţi.

n Participarea la şedinţele grupei de lucruAudit a FEE

Ana Dincă, prim-vicepreşedinte al ConsiliuluiCAFR, a participat la toate cele 4 şedinţe dinanul 2013 ale grupei de lucru Audit, organi-zate la sediul FEE din Bruxelles.

În vederea participării la şedinţele AdunăriiMembrilor FEE şi la reuniunile Grupei delucru Audit, organizaţia noastră a înaintat ra-poarte periodice de activitate, privind acţiu-nile semnificative întreprinse şi evenimentele

Activităţi în sprijinul profesiei, la nivel internaţional

37

Page 40: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

internaţionale la care au luat parte reprezen-tanţii săi, cu impact asupra profesiei euro-pene de audit.

n Ziua Fiscalităţii organizată de FEE, Bruxel-les, Belgia

La evenimentul din data de 2 octombrie 2013,dedicat fiscalităţii, prin intermediul căruiaFEE şi-a propus să aducă laolaltă reprezen-tanţi ai mediului de afaceri, administraţiilorfiscale, legislatorilor şi factorilor de deciziedin Europa, sub tema „Către o fiscalitate res-ponsabilă. Rolul factorilor de decizie, adminis-traţiilor fiscale, consilierilor fiscali şicontribuabililor”, a luat parte Carmen Mata-ragiu, membru al Consiliului CAFR.

n Participarea CAFR în noul grup de lucruFEE „Consiliul de Supraveghere a Contabi-lităţii Companiilor Publice (PCAOB)”

Având în vedere demararea de noi proiecte denormalizare de către Consiliul de Suprave-ghere a Contabilităţii Companiilor Publice dinSUA (în ceea ce priveşte raportarea de cătreauditor, continuitatea activităţii, auditurilegrupurilor, părţile afiliate, independenţa etc.),s-a decis crearea unei sub-grupe în cadrulgrupei de Audit, în vederea unei mai bunepoziţionări a FEE în acest proces, dat fiind căstandardele emise ar putea avea un impactsemnificativ asupra profesiei din Europa.

CAFR a înaintat nominalizarea prim-vicepre-şedintelui Consiliului Camerei, Ana Dincă, înaceastă structură, care a fost aprobată oficialde conducerea FEE, avându-se în vedere şifaptul că aceasta este deja familiarizată cupoziţia şi proiectele din domeniul standarde-lor internaţionale, în calitatea sa de membrual grupei Audit a Federaţiei Europene a Con-tabililor.

n Studiul privind proiectul de structurare aCodului etic IFAC

În iulie 2013, CAFR a transmis comentariile şirăspunsurile sale la chestionarul derulat degrupa de lucru Etică şi Competenţă Profesio-nală a FEE, referitor la structura Codului Etical Profesioniştilor Contabili, emis de Consiliulpentru Standarde Internaţionale de Etică pen-

tru Contabili (IESBA) din cadrul IFAC.

n Solicitarea de comentarii privind Partene-riatul Transatlantic pe probleme de comerţşi investiţii şi acordurile de recunoaşteremutuală a profesioniştilor contabili

În august 2013, CAFR a transmis Secretaria-tului FEE poziţia sa referitoare la recunoaşte-rea calificărilor profesionale, cuprinse într-unproiect de parteneriat între Uniunea Euro-peană şi Statele Unite ale Americii.

n Chestionarul FEE privind îmbunătăţireaprocesului de selecţie al auditorului

Organizaţia noastră a răspuns, în mai 2013, lachestionarul online al FEE, menit să identificeopiniile organismelor membre cu privire laîmbunătăţirea procesului de selecţie al audi-torului.

Ø Federaţia Internaţională a Experţilor Contabili Francofoni(FIDEF)

CAFR este membru cu drepturi depline al Fe-deraţiei Internaţionale a Experţilor ContabiliFrancofoni din mai 2006. În această calitate,reprezentanţii CAFR au participat pe parcur-sul anului 2013 la o serie de întâlniri de lucru:

n Transmiterea de informaţii privind accesulla profesie

În vederea dezvoltării şi îmbogăţirii conţinu-tului site-ului FIDEF, conducerea acestei Fede-raţii a solicitat informaţii de la toateorganismele membre cu privire la accesul laprofesie (cursuri, diploma conferită la nivelnaţional, eventual alte diplome/certificate re-cunoscute) şi înscrierea ca membru (condiţiişi modalităţi de înscriere). CAFR a transmisacestei detalii în termenul prevăzut, în cursullunii iulie 2013.

n Adunarea Generală FIDEF, Dijon, Franţa

Ca membru cu drepturi depline al FederaţieiInternaţionale a Experţilor Contabili Franco-foni (FIDEF), Camera Auditorilor Financiaridin România a participat, prin preşedintele

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

38

Page 41: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

său, prof. univ. dr. Horia Neamţu, la AdunareaGenerală FIDEF care a avut loc la Dijon,Franţa, pe data de 1 octombrie 2013.

n Materialul întocmit de directorul executivFIDEF, publicat în revista CAFR

În vederea promovării obiectivelor, activităţi-lor şi proiectelor întreprinse de FIDEF (carereuneşte 47 de organisme membre din 36 deţări), organizaţia noastră a publicat în numă-rul 4/2013 al revistei sale de specialitate„Practici de Audit”, o informare semnată dedirectorul executiv al FIDEF, cu titlul „Acţiuniîn sprijinul asociaţiilor profesionale din spa-ţiul cultural francofon”.

Ø Asociaţia Internaţională pentruEducaţie Contabilă şi Cercetare(IAAER)

CAFR este membru instituţional al AsociaţieiInternaţionale pentru Educaţie Contabilă şiCercetare (IAAER) din aprilie 2010. În aceastăcalitate, reprezentanţii CAFR au participat peparcursul anului 2013 la o serie de întâlniride lucru:

n Evenimentele IAAER de la Frankfurt, Germania

În perioada 14-16 februarie 2013, Pavel Năs-tase, membru al Consiliului CAFR, a partici-pat la Frankfurt, la lucrările AdunăriiGenerale, Consiliului şi Comitetului executival IAAER, precum şi la Conferinţa internaţio-nală organizată de IAAER în parteneriat cuAsociaţia Academică pentru Cercetare în Me-diul de Afaceri din Germania (AS - VHB), cutema „Diversitate prin unitate”.

În cadrul Adunării Generale IAAER din fe-bruarie 2013, a fost votată componenţa nouluiComitet Executiv al IAAER, fiind reînnoitmandatul de vicepreşedinte al dlui. Pavel Năs-tase, pentru perioada 2013-2015, în calitateasa de membru în Consiliul Camerei Auditori-lor Financiari din România.

Ø Comisia Europeană

n Solicitarea de comentarii din partea Camerei, în vederea reuniunii grupului de

lucru pentru dezbaterea proiectelor delege privind reforma auditului statutar

CAFR a transmis Ministerului Finanţelor Pu-blice observaţiile sale pe marginea documen-tului ce urma să constituie baza discuţiilordin 9 ianuarie 2013, purtate de grupul delucru pentru dezbaterea pachetului legislativprivind reforma auditului statutar (proiectulDirectivei de amendare a Directivei2006/43/CE, proiectul Regulamentului pri-vind auditul entităţilor de interes public), dincadrul Consiliului Uniunii Europene. Comen-tariile Camerei s-au referit la cele 6 domeniipuse în discuţie: funcţiile organismului de su-praveghere publică, audit/servicii de audit/non-audit, onorariile de audit, rotaţia audito-rului, auditul comun şi interzicerea cerinţelorreferitoare la terţi (clauze contractuale im-puse în cadrul auditului).

n Transmiterea de comentarii privind apli-cabilitatea ISA-urilor la nivel naţional

În vederea pregătirii reuniunii Comitetului deReglementare în Domeniul Auditului (AuRC)din 8 aprilie 2013, CAFR a transmis Direcţieide Legislaţie şi Reglementări Contabile a MFPrăspunsurile sale privind aplicarea şi adopta-rea Standardelor Internaţionale de Audit înRomânia.

n Transmiterea poziţiei Camerei cu privirela necesitatea adoptării, la nivel comuni-tar, a prevederilor cuprinse în Codul Etical Profesioniştilor Contabili

În iunie 2013, organizaţia noastră a înaintatMinisterului Finanţelor Publice un sumar alserviciilor interzise auditorilor care auditeazăentităţi de interes public, aşa cum reies aces-tea din Codul etic emis de IFAC.

Potrivit poziţiei oficiale a CAFR, referitoare lapropunerile Comisiei Europene privind re-forma profesiei de audit, limitarea furnizăriide servicii conexe de audit entităţilor de inte-res public este impracticabilă. Nu ar trebuireduse serviciile de audit pe care auditorulstatutar sau firma de audit le poate furnizapentru clienţii săi. În acest sens, ar trebuiadoptat Codul Etic al Profesioniştilor Conta-bili IFAC, care a fost deja preluat şi imple-

Activităţi în sprijinul profesiei, la nivel internaţional

39

Page 42: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

mentat în România de către organizaţia noas-tră.

n Transmiterea de comentarii referitoare lanoul text propus al „Regulamentului pri-vind stabilirea unui program de sprijin aunor activităţi specifice în domeniul ra-portării financiare şi auditului în perioada2014-2020”

La solicitarea Direcţiei de Legislaţie şi Regle-mentări Contabile a MFP, în septembrie 2013CAFR a transmis observaţiile sale pe margi-nea Regulamentului care se referă la sprijini-rea şi co-finanţarea a trei structuriprofesionale, din fonduri operaţionale ale bu-getului UE: Grupul European de Consiliereprivind Raportarea Financiară (EFRAG), Fun-daţia pentru IFRS şi Organismul de Suprave-ghere Publică de pe lângă UE (PIOB).

Ø Banca Mondială

n Conferinţa privind comitetele de audit,Varşovia, Polonia

La 10 ianuarie 2013 a avut loc Conferinţa cutema „Comitetul de audit: o legătură cheieîntre raportarea financiară şi procesul deaudit”, organizată de Comisia de suprave-ghere a auditului din Polonia în colaborare cuCentrul Băncii Mondiale pentru Reforma Ra-portării Financiare şi găzduită de Bursa deValori din Varşovia. La acest eveniment, Ca-mera Auditorilor Financiari din România afost reprezentată de preşedintele său, prof.univ. dr. Horia Neamţu.

n Conferinţa internaţională pe teme deeducaţie contabilă, Chişinău, RepublicaMoldova

O delegaţie formată din prof. univ. dr. Euge-niu Ţurlea, membru al Consiliului de Exce-lenţă al CAFR şi Adriana Spiridon, şef birourelaţii internaţionale a luat parte la Conferinţaorganizată de Centrul pentru Reforma Rapor-tării Financiare al Băncii Mondiale şi Acade-mia de Studii Economice a Moldovei laChişinău, în data de 26 septembrie 2013,axată pe dezvoltarea durabilă a profesiei îndomeniul contabilităţii şi auditului prin mo-

dernizarea programelor universitare. În cadrullucrărilor, prof.univ.dr. Eugeniu Ţurlea a susţi-nut o prezentare cu tema „Colaborarea Ca-merei Auditorilor Financiari din România cumediul universitar în vederea dezvoltării pro-fesiei de audit financiar”.

n Evenimentul regional al Băncii Mondiale,Viena, Austria

În data de 1 octombrie 2013, Ana Dincă, prim-vicepreşedinte al Consiliului CAFR, a luatparte la manifestarea organizată de BancaMondială la Viena, cu tema „Raportarea fi-nanciară şi auditul la răscruce – Situaţia cu-rentă şi noi orizonturi în Europa”, care i-aavut printre oaspeţii de marcă pe WarrenAllen, preşedintele Federaţiei Internaţionale aContabililor.

n Seminarul REPARIS - formare de forma-tori în domeniul auditului, Viena, Austria

O delegaţie a organizaţiei noastre, formatădin Ana Dincă, prim-vicepreşedinte şi DanielBotez, membru al Consiliului, a continuat săia parte la seminariile REPARIS, evenimenteiniţiate încă din 2012 de Centrul pentru Re-forma Raportării Financiare (CFRR) din ca-drul Băncii Mondiale, participând la cele două seminarii organizate şi în acest an laViena, în 6-8 februarie şi 18-19 noiembrie,destinate formării de formatori în domeniulauditului.

n Interviul acordat de coordonatorul CFRRrevistei CAFR „Practici de Audit”

În numărul 2/2013 al revistei „Practici deAudit” editată de CAFR, a fost publicat un in-terviu cu Henri Fortin, şeful Centrului pentruReforma Raportării Financiare din cadrulBăncii Mondiale, cu sediul la Viena. Titlul in-terviului a fost „Provocările auditului finan-ciar în contextul cerinţelor guvernanţeicorporative”.

Ø EFRAGÎn urma acceptării candidaturii dnei. AdrianaDuţescu, auditor financiar membru al Came-rei, în Consiliul de Supraveghere al GrupuluiEuropean de Consiliere privind Raportarea Fi-

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

40

Page 43: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

nanciară (EFRAG), aceasta a fost aleasă şi camembru al Comitetului de Audit şi Buget.Astfel, a participat la întâlnirile organizate laBruxelles, Belgia, în 6 februarie, 21-22 mai, 18septembrie şi 22 noiembrie 2013, precum şila o serie de consultări şi conferinţe telefo-nice.

Ø Institutul Revizorilor de Între-prinderi din Belgia (IRE)

n Cina aniversară de la Bruxelles, Belgia

În urma invitaţiei oficiale primite de la IRE,preşedintele CAFR, prof. univ. dr. Horia Ne-amţu, a luat parte la ceremonia de aniversarea 60 de ani de la înfiinţarea Institutului Revi-zorilor de Întreprinderi din Belgia, în data de28 martie 2013, ocazie cu care i-a înmânatpreşedintelui IRE, Michel De Wolf, o plachetăaniversară din partea Consiliului Camerei Au-ditorilor Financiari din România.

Ø Asociaţia Contabililor şi Audito-rilor Profesionişti din RepublicaMoldova (ACAP)

■ În numărul 2/2013 al revistei de specialitateeditată de CAFR, „Practici de Audit”, a fostpublicat interviul acordat de conf. univ. dr.Lilia Grigoroi, preşedintele ACAP, cu tema„Preocupări intense pentru armonizarea le -gislaţiei contabilităţii şi auditului şi adoptareaacquis-ului comunitar”.

n Conferinţa ştiinţifică internaţională orga-nizată de ACAP, ASEM şi ACCA, Chişi-nău, Republica Moldova

În data de 6 aprilie 2013, a avut loc la Chişi-nău, conferinţa organizată de Asociaţia Con-tabililor şi Auditorilor Profesionişti din Repu-blica Moldova (ACAP), Facultatea de Contabi-litate a Academiei de Studii Economice a

Moldovei (ASEM) şi ACCA, cu tema „Conta-bilitatea şi auditul în contextul integrării eco-nomice şi europene: progrese şi aşteptări”.

Delegaţia Camerei care a luat parte la acesteveniment a fost compusă din prof. univ. dr.Ana Morariu, vicepreşedinte, prof. univ. dr.Daniel Botez, membru al Consiliului şiAdriana Spiridon, şef birou relaţii internaţio-nale.

În deschiderea lucrărilor, vicepreşedinteleConsiliului Camerei a transmis un mesaj defelicitare din partea Consiliului CAFR, cu oca-zia Zilei Naţionale a Contabilului din Repu-blica Moldova, celebrată anual în data de 4aprilie. Prof. univ. dr. Ana Morariu a susţinut,de asemenea, o prezentare cu tema „Profesialiberală de auditor financiar în contextul re-formei profesiei de audit din Uniunea Euro-peană”.

Ø Institutul Contabililor Autorizaţidin Anglia şi Ţara Galilor (ICAEW)

n Forumul regional ICAEW-IDES, Sofia,Bulgaria

O delegaţie CAFR formată din Ana Dincă,prim-vicepreşedinte şi Adriana Spiridon, şefbirou relaţii internaţionale, a participat la Fo-rumul regional organizat în acest an de Insti-tutul Contabililor Autorizaţi din Anglia şiŢara Galilor (ICAEW) în parteneriat cu Institutul Contabililor Publici Autorizaţi dinBulgaria (IDES), în perioada 16-17 aprilie 2013.

Evenimentul din acest an a cuprins o serie desesiuni interactive, axate pe diferite problemede interes profesional, iar în cadrul sesiuniidedicate reglementării şi supravegherii, AnaDincă a susţinut o scurtă prezentare a siste-mului de supraveghere publică din Româniaşi a provocărilor cu care se confruntă CAFRîn acest domeniu.

n Întâlnire bilaterală CAFR-ICAEW, Bucu-reşti

În data de 29 aprilie 2013, a avut loc la sediulCamerei o întâlnire între reprezentanţii CAFRşi ICAEW. Din partea CAFR au participat la

B. COLABORAREA CU ORGANISMELE PROFESIONALE

INTERNAŢIONALE

Activităţi în sprijinul profesiei, la nivel internaţional

41

Page 44: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

discuţii prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşe-dinte şi Ana Maria Lupu, expert relaţii inter-naţionale, iar din partea ICAEW MartinManuzi, director regional pentru Europa şiElizabeth Davey, director pentru dezvoltareaactivităţii internaţionale. Preşedintele Camereişi directorul pentru Europa al ICAEW au tre-cut în revistă noutăţile ce ţin de profesia na-ţională şi europeană de audit şi proiectelerecente ale fiecărei organizaţii şi au discutatimpactul pe care cele două organizaţii îl aş-teaptă în urma propunerilor din noua legisla-ţie europeană privind auditul.

Ø Camera Auditorilor din Germa-nia (WPK)

n Interviul cu preşedintele WPK, publicat înrevista CAFR

În urma participării sale la Conferinţa anualăa CAFR din 20 aprilie 2013, preşedintele Ca-merei Auditorilor din Germania (WPK), ClausC. Securs, a acordat un interviu revistei despecialitate a Camerei, „Practici de Audit”. In-terviul său a fost publicat în numărul 3/2013al revistei, sub titlul „Promovăm necesitateaunei reforme corecte şi eficiente a auditului”,făcând referire atât la caracteristicile şi struc-tura profesiei de audit din Germania, cât şi lapoziţia organizaţiei pe care o reprezintă pemarginea noilor propuneri legislative ale Co-misiei Europene, de reformă a auditului sta-tutar.

n Portalul WPK care facilitează accesulcătre registrele auditorilor statutari din UE

În luna ianuarie a anul 2013, Camera Audito-rilor din Germania (WPK) a iniţiat un proiectcare prevedea realizarea unei pagini web pesite-ul WPK care să faciliteze accesul către re-gistrele auditorilor statutari din UE. CAFR aprimit solicitarea de a fi partener la acestproiect şi a furnizat către WPK informaţiiprivind registrul auditorilor. În luna octom-brie 2013 WPK a finalizat acest proiect, iar in-formaţiile din registrul membrilor CAFR potfi acum accesate şi de pe site-ul web al WPK(http://www.wpk.de/wpvbp-verzeichnis/beruf-sregister/).

Ø Camera Auditorilor din Ucrainaşi Uniunea Auditorilor dinUcraina

n Conferinţa internaţională-ştiinţifică, Kiev,Ucraina

Preşedintele CAFR, prof. univ. dr. Horia Neamţu, a participat, în perioada 31 mai – 1 iunie 2013 la Conferinţa internaţională orga-nizată de Uniunea Auditorilor din Ucraina şiCamera Auditorilor din Ucraina, având catemă principală „20 de ani de audit: provocărişi perspective”, care a marcat 20 de ani de laadoptarea Legii auditului în această ţară. Pre-şedintele Camerei a susţinut un mesaj debun-venit în deschiderea Conferinţei şi o pre-zentare tehnică cu tema „CAFR şi implemen-tarea Standardelor Internaţionale de Audit”.

Ø Camera Naţională a AuditorilorStatutari din Polonia (KIBR)

n Cea de-a 7-a întâlnire transfrontalieră,Varşovia, Polonia

CAFR a fost reprezentată la cea de-a 7-a edi-ţie a Întâlnirii Transfrontaliere, organizată înacest an la Varşovia de către Camera Naţio-nală a Auditorilor Statutari din Polonia(KIBR), de prof. univ. dr. Ana Morariu, vice-preşedinte şi Adriana Spiridon, şef birou rela-ţii internaţionale. În cadrul lucrărilor,vice-preşedintele Consiliului CAFR a susţinuto prezentare cu tema „Implementarea ISA-urilor – piatra de temelie a profesiei de auditdin România”.

n Conferinţa anuală de la Jachranka, Polonia

În perioada 16-18 octombrie 2013, prof. univ.dr. Horia Neamţu, preşedintele CAFR, a parti-cipat la cea de-a 14-a Conferinţă anuală deAudit a Camerei Naţionale a Auditorilor Sta-tutari din Polonia (KIBR) cu tema „Serviciileauditorilor în timpul crizei financiare”. Preşe-dintele CAFR a adresat participanţilor unmesaj din partea auditorilor români, în des-chiderea lucrărilor, şi a susţinut în cadrulconferinţei prezentarea cu tema „Percepţiaasupra auditului după criza financiară”.

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

42

Page 45: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Asociaţia Contabililor Autorizaţi(ACCA)

n Cel de-al 75-lea eveniment ACCA Româ-nia, Bucureşti

Preşedintele CAFR, prof. univ. dr. Horia Ne-amţu a participat, în data de 30 iulie 2013, lacel de-al 75-lea eveniment organizat de BiroulACCA în România, intitulat „Pozitiv şi negativîn leadership”.

n Conferinţa comună organizată de Consi-liul pentru Raportare Financiară (FRC)din Marea Britanie şi ACCA, Bruxelles,Belgia

Camera Auditorilor Financiari din România afost reprezentată de Ana Dincă, prim-vicepre-şedinte al Consiliului CAFR, la conferinţa or-ganizată în comun de FRC şi ACCA în datade 26 noiembrie 2013, cu tema „RevizuireaStandardelor Internaţionale de Audit, ca ur-mare a propunerii de modificare a formei Ra-portului de Audit”.

n Ceremonia de celebrare a noilor membriadmişi ai ACCA, Bucureşti

Prof. univ. dr. Pavel Năstase, membru al Con-siliului CAFR, a luat parte la ceremoniaanuală de absolvire a membrilor ACCA, orga-nizată la Bucureşti, la 19 decembrie 2013.

Ø Ordinul Experţilor Contabili dinFranţa (OEC)

n Congresul anual OEC, Dijon, Franţa

În perioada 2-4 octombrie 2012, prof. univ. dr.Horia Neamţu a luat parte la cel de-al 68-leaCongres al Ordinului Experţilor Contabili dinFranţa, cu tema „Competenţele în serviciulperformanţei”. Structurate în sesiuni plenare,dezbateri şi ateliere de discuţii, lucrările aces-tui Congres, axate pe situaţia curentă şi abor-dând provocările cu care se confruntăprofesia contabilă din Franţa, au reunit peste3.000 de participanţi.

n Întâlnirea bilaterală de la Paris, Franţa,decembrie 2013

Camera a fost reprezentată de Ana Dincă,prim-vicepreşedinte al Consiliului CAFR. Încadrul întâlnirii s-au discutat subiecte care ţinde auditul statutar, ce privesc aplicarea ISA-urilor în sistem proporţional pentru IMM-uri,precum şi alte posibile domenii de colaborare.

Ø Compania Naţională a Auditori-lor din Franţa (CNCC)

n Conferinţa anuală a CNCC, Paris, Franţa

În perioada 5-6 decembrie 2013, Ana Dincă,prim-vicepreşedinte al Consiliului CAFR, aparticipat la Conferinţa anuală a CNCC,având drept temă ultimele reglementări euro-pene generate de modificarea Directivei con-tabile. Evenimentul s-a bucurat de prezenţaunor personalităţi marcante ale vieţii econo-mice, politice şi de reglementare, precum mi-nistrul finanţelor şi economiei, ministrul dejustiţie, preşedintele FEE, deputaţi europeni,şeful de cabinet al comisarului european pen-tru piaţa internă, reprezentanţi ai organisme-lor profesionale internaţionale şi ai mediuluide afaceri francez.

n Întâlnirea bilaterală de la Paris, Franţa,decembrie 2013

Camera a fost reprezentată de Ana Dincă,prim-vicepreşedinte al Consiliului CAFR. Încadrul întâlnirii s-au discutat subiecte care ţinde auditul statutar, ce privesc aplicarea ISA-urilor în sistem proporţional pentru IMM-uri,precum şi alte posibile domenii de colaborare.

Ø Asociaţia Contabililor şi Audito-rilor din Republica Srpska(AAARS)

n Cel de-al 17-lea Congres AAARS, BanjaVrucica, Republica Srpska

Preşedintele de onoare al Camerei, prof. univ.dr. Ion Mihăilescu, a participat în perioada 19-21 septembrie 2013, la cel de-al 17-lea CongresAAARS, cu tema „Contabilitatea, auditul şi fi-nanţele corporative în condiţiile unui compor-tament mai responsabil al participanţilor lapiaţă”.

Activităţi în sprijinul profesiei, la nivel internaţional

43

Page 46: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Ø Camera Auditorilor din Azerbaidjan

n Cel de-al 4-lea Forum Eurasian al Conta-bililor şi Auditorilor, Baku, Azerbaidjan

Prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedinteleCAFR, a participat în perioada 26-28 septem-brie 2013 la lucrările celui de-al 4-lea ForumEurasian al Contabililor şi Auditorilor organi-zat de Camera Auditorilor din Azerbaidjan,Uniunea Economiştilor din Azerbaidjan şiAsociaţia Managerilor Financiari Profesioniştidin Azerbaidjan, cu tema „Controlul intern şiriscul de management”. Preşedintele Camereia susţinut o prezentare intitulată „Indepen-denţa şi obiectivitatea în evaluarea controluluiintern”, subliniind importanţa controlului şi aauditului intern în cadrul companiilor.

Ø Colegiul Auditorilor din Rusia(RCA)

n Semnarea Acordului de cooperare CAFR - RCA

În data de 6 noiembrie 2013, cu prilejul întâl-nirii regionale profesionale organizate la se-diul Camerei din Bucureşti, a fost semnat decătre prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedin-tele CAFR şi Alexander Ruf, preşedintele RCAun Acord de colaborare între cele două orga-nizaţii profesionale. Cu ocazia semnării acor-dului, preşedintelui Colegiului Auditorilor dinRusia i-a fost înmânată o plachetă prin careeste marcat acest eveniment.

n Conferinţa organizată de Banca Mondialăîn parteneriat cu CAFR, Bucureşti

Centrul pentru Reforma Raportării Financiaredin cadrul Băncii Mondiale, în colaborare cuCamera Auditorilor Financiari din România şicu sprijinul ACCA România, a organizat îndata de 6 iunie 2013 la Hotelul Intercontinen-

tal din Bucureşti conferinţa cu tema „Comite-tul de audit: O relaţie cheie în raportarea fi-nanciară şi în procesul de audit”.

Obiectivul acestei manifestări a fost de a oferiprofesioniştilor şi în special membrilor comi-tetelor de audit – peste 200 de participanţi lalucrări, informaţii practice, atât din perspec-tiva firmelor româneşti, cât şi din perspectivăinternaţională, care să îi ajute să se achite derolul lor într-un mod cât mai eficient. Mani-festarea a reprezentat, de asemenea, o bunăocazie pentru un dialog despre provocările cucare se confruntă comitetele de audit şi des-pre modul în care acestea îşi pot aduce o maibună contribuţie la îmbunătăţirea calităţii au-ditului şi la apărarea intereselor acţionarilor.

Lucrările au fost deschise de prof. univ. dr.Horia Neamţu, preşedintele Camerei Auditori-lor Financiari din România şi Henri Fortin,şeful Centrului pentru Reforma Raportării Fi-nanciare din cadrul Băncii Mondiale, iar prin-tre specialiştii de marcă care au luat cuvântulîn cadrul conferinţei s-au numărat ArnoldSchilder, preşedintele Consiliului pentru Stan-darde Internaţionale de Audit şi Asigurare(IAASB) din cadrul Federaţiei Internaţionale aContabililor (IFAC), Hilde Blomme, directorexecutiv adjunct al Federaţiei Europene aContabililor (FEE), Chris Hodge, director pen-tru guvernanţa corporativă în cadrul Consi-liului pentru Raportare Financiară (FRC) dinMarea Britanie şi preşedinte al Reţelei Euro-pene pentru Coduri de Guvernanţă Corpora-tivă, Kristjan Verbic, membru al Consiliuluide Administraţie EuroFinUse din Slovenia, Ve-ronique Saubot, preşedinte al Comitetului deAudit Sofipost, Franţa, Krzysztof Szuldrzyn-ski, partener PWC Polonia. Lor li s-au alăturatspecialişti români, precum Ciprian Lăduncăde la Tarom, Alina Vernon, ACL Internaţional,Mircea Bozga, PwC România şi membru înConsiliul CAFR, Lazăr Balaj, preşedintele Con-siliului pentru Supravegherea în Interes Pu-blic a Profesiei Contabile din România.

n Întâlnirea regională profesională de la se-diul CAFR, Bucureşti

La 6 noiembrie 2013, sediul central al Came-rei Auditorilor Financiari din România a găz-

C. EVENIMENTE ORGANIZATE DE CAFR, CU PARTICIPARE

INTERNAŢIONALĂ

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

44

Page 47: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Activităţi în sprijinul profesiei, la nivel internaţional

45

duit întâlnirea regională profesională cu tema„Beneficiile utilizării Standardelor Internaţio-nale de Audit (ISA) şi propunerile actualeprivind reforma auditului”. Scopul acestei în-tâlniri, organizată la iniţiativa prof. univ. dr.Horia Neamţu, preşedintele CAFR şi a Consi-liului Camerei, l-a reprezentat realizarea unuischimb de experienţă şi de bune practici, încontextul provocărilor actuale cu care se con-fruntă profesia contabilă şi de audit din re-giunea de sud-est a Europei.

Dezbaterile profesionale au reunit preşedinţişi reprezentanţi la nivel înalt ai organizaţiilorde auditori şi profesionişti contabili din Azer-baidjan (Camera Auditorilor din RepublicaAzerbaidjan), Georgia (Federaţia Contabililorşi Auditorilor Profesionişti din Georgia), Re-publica Moldova (Asociaţia Contabililor şiAuditorilor Profesionişti din Republica Mol-dova), Rusia (Colegiul Auditorilor din Rusia şiInstitutul Naţional al Profesioniştilor Conta-bili, Managerilor Financiari şi Economiştilor -Samara) şi Ucraina (Uniunea Auditorilor dinUcraina, Camera Auditorilor din Ucraina),precum şi auditori financiari, membri ai Ca-merei Auditorilor Financiari din România. Laeveniment au participat ziarişti din televi-ziune, radio şi presa scrisă din România.

Materialele acestei conferinţe au fost ulteriorreunite într-un supliment bilingv - român-en-glez - al revistei „Practici de Audit”, care afost transmis invitaţilor străini. Aceştia şi-auexprimat mulţumirile şi aprecierile privind în-altul nivel profesional al evenimentului şi almaterialelor prezentate.

n Atelierul profesional cu tema „Provocăriactuale ale profesiei de audit”, Cluj-Napoca

În data de 22 noiembrie 2013, UniversitateaBabeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Economiceşi Gestiunea Afacerilor, Departamentul de Şti-inţe Economice şi Gestiunea Afacerilor înLimba Maghiară, în parteneriat cu CameraAuditorilor Financiari din România şi CameraAuditorilor din Ungaria (MKVK) a organizatatelierul de lucru cu tema „Provocări actualeale profesiei de audit”.

Principalii vorbitori la acest eveniment au fostAna Dincă, prim-vicepreşedinte al ConsiliuluiCAFR şi János Lukács, preşedintele MKVK. Încursul acestui eveniment s-au discutat opi-niile organismelor profesionale naţionale şiale practicienilor cu privire la provocările ac-tuale ale profesiei.

Page 48: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Publicaţii editate de CAFR

S Revistele CAFR

n Revista „Audit Financiar”, publicaţieprofesională de înaltă calitate

În cadrul strategiei de comunicare şi imaginestabilite de Conferinţa anuală pentru revista„Audit Financiar”, orientările şi sarcinile tra-sate de Consiliul CAFR şi de Colegiul Edito-rial Ştiinţific al revistei au vizat ridicareacalitativă a articolelor, ancorarea materialelorpublicate în cerinţele informării prompte aprofesioniştilor asupra celor mai noi cercetăriîn domeniu, în legătură cu practicile eficienteîn materia auditului şi raportărilor financiare,precum şi privind evenimentele cele mai im-portante din viaţa internă şi internaţională aprofesiei.

Publicaţia Camerei „Audit Financiar” a împli-nit 11 ani de apariţie neîntreruptă. În lunaaprilie 2013 a fost editat numărul 100 al revis-tei. Calitatea revistei a fost recunoscută demediul academic românesc şi din străinătate.Astfel, articolele publicate sunt incluse înpatru mari baze de date internaţionale – Ul-

rich¢s, ProQuest, Ebsco şi Cabells, din caretrei sunt recunoscute de Consiliul Naţional deAtestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certifica-telor Universitare (CNATDCU). De asemenea,revista este inclusă în platforma editorială ro-mână SCIPIO, ceea ce îi asigură o bună vizibi-litate în mediul profesional şi în cel academicdin ţară şi din străinătate.

Revista are site propriu – www.revista.cafr.ro,integral reproiectat şi reconstruit, în care, înlimbile română şi engleză, sunt prezentatenumerele de revistă pe măsură ce apar (co-perta, sumarul, rezumatele, cuvinte cheie), iarnumerele anterioare anului 2012 pot fi cititede toţi cei interesaţi integral în varianta elec-tronică în format PDF.

Ca o expresie a eforturilor de sprijinire a cer-cetării ştiinţifice în audit financiar, în cadrulmomentului festiv prilejuit de sărbătorireaZilei Naţionale a Auditorului Financiar, Consi-liul Camerei a acordat trei premii de exce-lenţă pentru articole ştiinţifice publicate înrevista „Audit Financiar”.

În scopul asigurării unui înalt nivel calitativ aldesfăşurării misiunilor de audit financiar, edi-

46

Publicaţii editate de CAFR şi prezenţa Camerei în mass-media

Page 49: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

torul, Camera Auditorilor Financiari din Ro-mânia, a fost direct interesată în punerea ladispoziţia membrilor săi şi, deopotrivă, a pu-blicului larg a celor mai noi informaţii, studii,metode şi tehnici de lucru în profesia conta-bilă şi de audit, relevate de practica şi cerce-tarea ştiinţifică în domeniu.

În acest sens, între Camera Auditorilor Finan-ciari din România şi Academia de Studii Eco-nomice din Bucureşti – Facultatea deContabilitate şi Informatică de Gestiune, Fa-cultatea de Economie şi Administrarea Aface-rilor din cadrul Universităţii de Vest dinTimişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice şiGestiunea Afacerilor din cadrul UniversităţiiBabeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea deEconomie şi Administrarea Afacerilor din Uni-versitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Faculta-tea de Economie şi Administrarea Afacerilordin cadrul Universităţii din Craiova, Universi-tatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, Univer-sitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia,precum şi cu Academia de Studii Economicedin Republica Moldova au fost semnate im-portante acorduri de colaborare pentru pro-movarea profesiei prin valorificarea cer ce-

tă rilor ştiinţifice în domeniu, în principal prinintermediul publicaţiei Camerei, revista„Audit Financiar”.

n Revista „Practici de Audit”

În anul 2013 a continuat editarea noii reviste,cu apariţie trimestrială, realizată atât în for-mat tipărit, cât şi electronic, cu titlul „Practicide Audit”. În anul 2013 au apărut 4 numerede revistă. Scopul revistei a fost de a asiguracomentarii, studii de caz, consultanţă, exem-ple de bune practici din ţară şi din străină-tate, răspunsuri la probleme ridicate decititori, alte informaţii utile din domeniu, dinţară şi de pe mapamond.

Precizare: ambele reviste pot fi accesate gra-tuit de membrii Camerei – auditori finan-ciari, în zona privată a site-ului CAFR, pebază de parolă,

47

Page 50: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

S Manualul de standarde interna-ţionale emis de IAASB, ediţia2012

În aprilie 2013, în urma acordului primit de laIFAC, CAFR a publicat, în format tipărit, ver-siunea în limba română a Manualului de Re-glementări Internaţionale de Control alCalităţii, Audit, Revizuire, Alte Servicii de Asi-gurare şi Servicii Conexe, ediţia 2012, emis deConsiliul pentru Standarde Internaţionale deAudit şi Asigurare (IAASB) din cadrul Federa-ţiei Internaţionale a Contabililor.

S Codul Etic al ProfesioniştilorContabili, ediţia 2013

În decembrie 2013, CAFR a publicat, în for-mat electronic pe site-ul său www.cafr.ro, ver-siunea în limba română a Codului Etic alProfesioniştilor Contabili, ediţia 2013, emis deConsiliul pentru Standarde Internaţionale deEtică pentru Contabili (IESBA) din cadrulIFAC. Acest Cod etic a fost adoptat de Consi -liul Camerei prin Hotărârea Nr. 53/12 decem-brie 2013.

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

48

În strânsă legătură cu evenimentele şiactivităţile cu semnificaţie majoră din viaţaCamerei, în anul 2013 s-au desfăşurat o seriede acţiuni de mediatizare în scopulinformării prompte şi corecte a opiniei pub-lice. Astfel, membri ai Consiliului Camereiau publicat articole, au acordat interviurisau au participat la dezbateri organizate deposturi de televiziune şi de ra dio cu impactîn domeniul economic, important pentrupiaţa auditului financiar. Tematica abordatăa vizat îndeo sebi rolul auditorilor financiariîn peri oa da actualei crize economice,adaptarea profesiei – atât sub aspect organi-

zatoric, cât şi legislativ – la normele şitendinţele europene şi internaţionale aleprofesiei. Astfel, pe lângă organismul nostruprofesional sunt acreditaţi 35 de ziarişti dinpresa scrisă centrală şi locală, de la posturiradio şi TV.

Consiliul CAFR şi Executivul au acordat, deasemenea, atenţie monitorizării modului încare este reflectată problematica profesiei înmass-media, pentru a sesiza prompt sem-nalele referitoare la activitatea auditorilor fi-nanciari şi a profesioniştilor din domeniiînrudite.

Reflectarea activităţii Camerei în mass-media

Page 51: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Organizarea şi conducerea contabilităţii seţine potrivit Legii Contabilităţii nr. 82/1991 cumodificările şi completările ulterioare şi Ordi-nului ministrului economiei şi finanţelor nr.1969/2007 privind Reglementările contabile

pentru persoanele juridice fără scop patrimo-nial.

Evoluţia principalelor cifre caracteristice aleCamerei în ultimele două exerciţii financiarese prezintă astfel:

49

Situaţia patrimonială şi financiară a CAFR

Veniturile Camerei în anul 2013 au provenitîn cea mai mare parte din cotizaţiile membri-lor, cca. 85%, din taxe de înscriere, cca. 5%,din taxe de înscriere la examene, cca. 5%, din

dobânzi din plasarea disponibilităţilor cca.3%, şi din activitatea economică cca. 2% dintotalul veniturilor Camerei.

Cheltuielile Camerei au avut ca destinaţie pede-o parte întreţinerea şi funcţionarea Came-rei în proporţie de 62% şi pe de altă parte,sprijinirea profesiei de auditor financiar înproporţie de 38%.

Urmărind în dinamică, cheltuielile în spri-jinul profesiei au crescut faţă de anul 2012 cu 6% iar cheltuielile de funcţionare au cres-cut cu 5%.

Page 52: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România

50

Patrimoniul Camerei a crescut în anul 2013cu 2% faţă de anul precedent, de la 12.006mii lei la 12.982 mii lei, în principal datorităcreşterii activului imobilizat, odată cu investi-ţia în supraetajarea sediului.

Activul net contabil la sfârşitul exerciţiului fi-nanciar încheiat la 31 decembrie 2013 a fostde 12.639 mii lei faţă de 11.611 mii lei la sfârşi-tul exerciţiului financiar precedent, având ocreştere cu 1.028 mii lei, respectiv de 9%.

Page 53: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

În structura activului net contabil se constatăurmătoarele evoluţii:

- valoarea activelor imobilizate la 31 decem-brie 2013 a fost de 5.020 mii lei faţă de3.938 mii lei la 31 decembrie 2012, avândo creştere de 27%, datorită finalizării in-vestiţiei de supraetajare a sediului şi ree-valuării clădirii şi terenului aferent;

- valoarea activelor circulante la 31 decem-brie 2013 a fost de 7.911 mii lei faţă de7.980 mii lei la 31 decembrie 2012, cu oscădere de 1% pe fondul unei mai bunegestionări a stocurilor şi creanţelor;

- valoarea datoriilor la 31 decembrie 2013 afost de 294 mii lei faţă de 360 mii lei la31 decembrie 2012, cu o scădere de 18% şireprezintă numai datorii faţă de furnizoricurenţi şi obligaţii salariale ce au foststinse integral în cursul lunii ianuarie2014.

Ponderea fiecărui element în structura activu-lui net contabil se prezintă astfel:

- o pondere însemnată (39%) în cadrul ele-mentelor patrimoniale de activ o deţin ac-tivele imobilizate. În cadrul acestora,imobilizările corporale înregistrează la fi-nele anului 2013, 4.853 mii lei şi se con-cretizează în sediul CAFR, mobilier,aparatură birotică, mijloace de transportetc.;

- activele circulante deţin ponderea cea maimare în cadrul elementelor patrimoniale,respectiv 61%. Valoarea acestora la fineleanului 2013 era de 7.911 mii lei. Disponibi-lităţile băneşti şi plasamentele deţin 97%din totalul activelor circulante.

- datoriile reprezintă 2% din totalul surselorde finanţare. Acestea se concretizează înobligaţii faţă de furnizorii curenţi, precumşi în obligaţii ce decurg din drepturile sa-lariale. Aceste obligaţii s-au stins în cursullunii ianuarie 2014.

Situaţia patrimonială şi financiară a CAFR

51

Informaţiile de natură financiar contabilă furnizate de situaţiile financiareconstruiesc o imagine favorabilă a poziţiei financiare a Camerei.

Page 54: 2013 Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din … Consiliu CAFR 2013...marile provocări amintite în acest comentariu, cât şi unor probleme curente, care ţin de ac-tivitatea

Date de contact

Camera Auditorilor Financiari din RomâniaStrada Sirenelor, nr.67 – 69, Sectorul 5, Bucureşti, RomâniaOficiul Poştal nr.5, Căsuţa Poştală nr.83, cod poştal 050855

Adresă de e-mail: [email protected]; Site: www.cafr.roTelefon: +40 21 410 74 43; Fax: +40 21 410 03 48

Reprezentanţa BraşovBraşov, Str. Mihail Kogălniceanu, nr.14, bl.1K, sc.A, parter

Telefon/fax: 0368/452.205Mobil: 0731.031. 029

Adresă de e-mail: [email protected]

Reprezentanţa IaşiIaşi, Str. Sfântul Lazăr, nr.64 – 66, etaj 4

Telefon/fax: 0232/264.455Mobil: 0731.031.030

Adresă de e-mail: [email protected]

Reprezentanţa Cluj-NapocaCluj-Napoca, Str. General Traian Moşoiu, nr. 46, Ap. 17

Telefon/fax: 0364/739.937Mobil: 0756.133.170

Adresă de e-mail: [email protected]