revista it trends, noiembrie 2010

32
BUSINESS IN THE DIGITAL AGE BUSINESS IN THE DIGITAL AGE Nr. 11 - Noiembrie 2010 www.ittrends.ro Sorin Mândrutescu , „Practic, Oracle duce acum conceptul de hardware într-o cu totul altă zonă.” Pag. 14-15 SECURITATE Pregătiţi în faţa unui atac venit de pe Internet? Pag. 16 INTERVIURI Pag. 12 Pa Valerian Vreme, Valerian Vreme, ministru MCSI ministru MCSI Radu Georgescu, Radu Georgescu, preşedinte GECAD Group preşedinte GECAD Group Florian Fugaşin, Florian Fugaşin, director marketing, director marketing, B Media B Media Pag. 09 Pag. 10 director general Oracle România

Upload: agora-group

Post on 31-Mar-2016

233 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Revista IT Trends, noiembrie 2010

TRANSCRIPT

Page 1: Revista IT Trends, noiembrie 2010

B U S I N E S S I N T H E D I G I T A L A G EB U S I N E S S I N T H E D I G I T A L A G E

Nr. 11 - Noiembrie 2010 www.ittrends.ro

Sorin Mândrutescu,

„Practic, Oracle duce acum conceptul de hardware într-o cu totul altă zonă.”

Pag. 14-15

SECUR ITATE

Pregătiţi în faţa unui atac venit de pe Internet?

Pag. 16

INTERV IUR I

Pag. 12PaValerian Vreme, Valerian Vreme, ministru MCSIministru MCSI

Radu Georgescu, Radu Georgescu, preşedinte GECAD Grouppreşedinte GECAD Group

Florian Fugaşin, Florian Fugaşin, director marketing, director marketing, B MediaB Media

Pag. 09

Pag. 10

director general Oracle România

Page 3: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

1Nr. 11 - Noiembrie 2010

E D I T O R I A L

Rază de speranţă

Neîncetatele scandaluri politice, gâlceve sindicale şi alte turbulenţe asociate mai mult sau mai puţin întâmplător crizei şi dorinţei de cocoţare pe scaunul puterii au estompat prin zgomotul lor de vuvuzea

două evenimente petrecute recent, care implică în mod profund tehnologia informaţiei şi colosul cu picioare de lut denumit administraţie publică românească.

Despre primul eveniment, lansarea de către Ministerul Administraţiei şi Internelor a unui proiect întins pe o durată de trei ani şi care vizează crearea unei baze de date centralizate la nivel naţional privitoare la situaţia bugetelor locale de pe cuprinsul întregii ţări, puteţi citi pe larg în acest număr de revistă.

Al doilea eveniment se referă la un proiect de act norma-tiv, emis de MCSI, potrivit căruia autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care se ocupă cu încasarea taxelor şi impozitelor vor fi obligate să se înroleze în Sistemul naţional electronic de plată a taxelor şi impozitelor, după un calendar ce vizează iniţial autorităţile din oraşele cu peste 150.000 de locuitori.

Înrolarea, interfaţarea şi încasarea electronică a plăţilor vor fi suportate de către autorităţile publice. Conform actului normativ, primăriile sunt obligate să se înroleze în sistem. Dacă despre implementarea acestei platfor-me naţionale, oficialii MCSI au precizat că se va face îm preună cu APERO şi nu va presupune costuri pen-tru minister, folosirea efectivă a platformei va însem-na cheltuieli ce vor fi suportate de autorităţile publice.Con form informaţiilor din nota de fundamentare la acest pro iect de act normativ, noul sistem naţional, denumit „Ghişeul virtual de plăţi” va fi disponibil la Ghiseul.ro. De altfel, Ionuţ Damian, preşedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI), instituţie care operează Ghiseul.ro, a precizat recent că funcţionalităţile Ghiseul.ro, dar şi instituţiile înrolate vor fi transferate pe noul sistem naţional de plăţi.

Actul normativ mai menţionează că plata de taxe şi im-pozite prin mijloace electronice poate fi făcută momentan în ţară de „doar 12 Autorităţi Publice Locale care au dez-voltat sisteme de plată a taxelor şi impozitelor online, 1 Autoritate Publică Locală care a dezvoltat un sistem de plata neasistata taxe şi impozite prin mijloace electro-nice (kiosk de plata) şi circa 100 de Autorităţi Publice Locale care au dezvoltat sisteme de plata asistată taxe şi impozite prin mijloace electronice (EFT-POS de ghiseu).Aceste sisteme au fost dezvoltate însă independent unul de celălalt, fără a se ţine seama de interoperabilitatea şi integrarea în cadrul unui sistem naţional. În acest sens, în proiectul de act normativ se precizează că noul sistem naţional electronic de plată a taxelor şi impozitelor va fi

„un sistem deschis, care va integra sistemele funcţionale deja dezvoltate”.

Privind tot ce se întâmplă în această ţară prin ochi scep-tici, desigur că multă lume tinde mai degrabă să spună că şi în cazul acestor două proiecte va fi vorba până la urmă doar de bani aruncaţi pe fereastră, fără nicio utilitate practică pentru cetăţeanul obişnuit.

Cel puţin în cazul primului proiect însă, lucrurile par să stea, de această dată, un pic diferit. Fac această afirmaţie fiind martor la lansarea acelui proiect şi văzând cine a co-laborat la aşternerea lui pe hârtie. Vorbim aici practic de contribuţia tuturor asociaţiilor profesionale implicate în administraţia publică, dar şi de girul unor organizaţii pre-cum ANIAP, care de ani de zile luptă pentru informatizarea administraţiilor centrale şi locale şi, prin aceasta, pentru normalizarea relaţiei amarnic zdrenţuite dintre autoritatea statală de la orice nivel şi cetăţean.

Pare cel puţin o rea intenţie faptul că, în atari circum-stanţe, unele vuvuzele din presă, ca să folosesc un ter-men blând pentru anumiţi mercenari plătiţi cu bani grei de foşti securişti de marcă, deveniţi patroni de presă, pentru a stârni cu orice preţ războaie, s-au şi grăbit să anunţe că astfel de proiecte, mai ales cel iniţiat sub umbrela MAI, nu fac altceva decât să grăbească instaurarea unei epoci Big Brother în România.

Probabil că aceleaşi vuvuzele ar fi aplaudat până la amorţirea palmelor dacă astfel de proiecte ar fi fost lansate în vremea guvernului de tristă amintire Adrian Năstase, când erau lansate zeci de proiecte pilot, devenite caduce în foarte scurt timp.

Nimic nou sub soare, până la urmă. Sunt mulţi cei care mizează pe memoria scurtă a oamenilor. Sau cei care, mai ales în vremuri de criză, sărută cu foc acolo unde au scui-pat înainte, doar de dragul conturilor pline cu bani. Cu toţii uită însă adevărul profund al zicalei care spune simplu că acela care seamănă vânt va culege doar furtună. �

[email protected]

Bogdan Marchidanu

Page 4: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

2 Nr. 11 - Noiembrie 2010P E S C U R T

Microsoft a lansat noua gamă de te-lefoane cu sistem de operare Win-dows Phone 7, care se vor putea achiziționa de la operatorii de tele-

fonie mobilă din Europa, America de Nord, Asia și Australia spre sfârșitul anului 2010. Telefoanele cu noul sistem de operare vor fi disponibile prin intermediul a 60 de opera-tori de telefonie mobilă din 30 de țări.

Steve Ballmer, Chief Executive Officer, Microsoft Corp.: „Primul val de dispoziti ve bazate pe platforma Windows Phone 7 este unul remarcabil. Microsoft și partenerii săi oferă o experiență diferită de utilizare a tele-foanelor mobile, sarcinile zilnice sunt efec-tuate mai rapid iar informațiile importante sunt parcurse dintr-o privire.”

Windows Phone 7 va fi disponibil pe piață într-o varietate de dispozitive de la producători precum Dell, HTC, LG, Samsung iar acestea se vor putea găsi în ofertele operatorilor mobili cum ar fi America Movil, AT&T, Deutsche Telekom AG, Movi star, O2, Orange, SFR, SingTel, Telcel, Tels tra, TELUS, T-Mobile USA și Vodafone. O mare parte dintre aceste dispozitive vor fi lansate spre sfârșitul anului 2010 iar altele sunt așteptate în prima jumatate a anului 2011. În plus, o selectie de modele Windows Phone 7 va fi disponibilă și pe Amazon. In România, ter-minalele cu Windows Phone 7 vor fi disponi-bile, iniţial, la Vodafone, Orange, Cosmote, Internty si Emag.

Windows Phone 7 a fost creat pentru a oferi utilizatorilor o experiență mobilă spe-cială, prin intermediul unor terminale care aduc mai aproape lucrurile ce conteaza cel mai mult și care îi ajută să fie mai rapizi.

Windows Phone 7 îi ajută pe utilizatori să găsească și să folosească rapid informații,

date și servicii de pe Web sau din cadrul aplicațiilor. Noile telefoane se disting prin -tr-un design unic și experiențe integrate care au la bază portofoliul extins de produse Microsoft precum Office, Windows Live, Bing, Zune și altele.

De exemplu, ecranul de Start customiza-bil cu icon-urile dinamice Live Tiles oferă o experiență personalizată care permite utili-zatorilor afișarea propriului conținut. Icon-urile dinamice „prind viață” pe măsură ce apar update-uri în timp real despre știri, întâlniri sau statusul pe rețelele de socia-lizare ale prietenilor. Pot fi create ușor noi Live Tiles și personalizate cu acel conținut pe care utilizatorii îl doresc, precum aplicații di-verse, trimiteri către site-uri web, fotografii sau muzică. � (C.F.)

S-a lansat Windows Phone 7

HTC Trophy

În urma fuziunii dintre Canon şi Oce,

Echipamentele Canon intră în portofoliul Eurocom, distribuitor unic Oce în România!Fuziunea dintre producătorul olandez de soluţii de printare profesionale Oce şi compania niponă Canon a însemnat pentru Eurocom, distribuitor unic în România a soluţiilor Oce, extinderea portofoliului de soluţii şi, implicit, posibilitatea de a oferi beneficii semnificative clienţilor şi partenerilor. „Odată cu fuziunea dintre Canon şi Oce, Eurocom, ca unic distribuitor al soluţiilor Oce în România, beneficiază de numeroase avantaje, expertiza combinată a celor două companii fiind cel mai important dintre acestea. Astfel, clienţii noştri vor putea avea acces la gama de soluţii Canon”, a declarat Romeo Ioan Preşedinte – Director General al Eurocom S.A.

Compania şi-a anunţat noile soluţii pentru reţe-listică, securitate şi computing scalabil care au ro-lul de a accelera accesul organizaţiilor la aplicaţii şi servicii.Noile soluţii se bazează pe conceptul HP Converged infrastructure, care le oferă clienţilor servere, stocare, reţelistică şi software integrate. Acest concept reprezintă, în opinia creatorilor săi, o fundaţie ideală pentru livrarea de servicii soft pentru că oferă o arhitectură deschisă, comună, foarte bine optimizată şi administrată unitar. Acest lucru permite clienţilor să-şi ajusteze automat infrastructura, astfel încât să res pec te cerinţele specifice mediilor lor.„Companiile realizează că aplicaţiile sunt exact la fel de bune cât le-o permite infrastructura din spatele lor”, a spus Dave Donatelli, executive vice president and general manager, Eterprise Servers, Sto rage and Networking, HP. „HP Converged Infrastructure oferă avantaje semnificative în ceea ce priveşte viteza implementărilor, performanţele, stabilitatea şi administrarea aplicaţiilor, lucruri cu avantaje cuantificabile în faţa mediilor tradiţionale.”Una dintre tehnologiile anunţate cu această ocazie este HP Branch Office Networking Soluţion, un in-strument cu care filialele companiilor pot beneficia de servicii IT mai bune. Application Digital Vaccine (AppDV) este o soluţie de securitate care permite utilizarea mai eficientă a resurselor organizaţiilor. Nu în ultimul rând, noul HP ProLiant SL6500 Scalable System vine cu o arhitectură modulară comună, cu performanţe de până la 1 teraFLOP per unitate rack. Toate soluţiile sunt disponibile imediat prin HP sau partenerii autorizaţi. În plus, compania lucrează şi-şi ajută partenerii să devină Original Equipment Manufacturers (OEM) de produse cu tehnologii HP. Prin iniţiativa OEM Sales Partner-ship Program, partenerii au acces la tot portofoliul HP, laolaltă cu cu cele mai bune oferte de preţuri, garanţii şi service disponibile astăzi. � (C.F.)

HP îşi extinde portofoliul pentru Converged

Infrastructure

Page 5: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

3Nr. 11 - Noiembrie 2010

E V E N I M E N T

Page 6: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

4 Nr. 11 - Noiembrie 2010P E S C U R T

Lenovo a sărbătorit la sfârşitul lunii septembrie cinci ani de activitate în România. Cu această ocazie, compa-nia a anunţat lansarea noului laptop

ThinkPad Edge cu diagonală de 11 inci, cel mai mic şi mai uşor membru al familiei Think-Pad Edge. Creat pentru companiile mici şi mijlocii, laptopul vine echipat cu perfomanţă ultraportabilă, la un preţ convenabil. Aproape de mărimea unei cărţi, laptopul cântăreşte mai puţin de 1.36 kg (cu bateria cu trei celule), ast-fel încât poate fi purtat cu uşurinţă în geantă sau servietă. Ecranul de 11.6 inci oferă spaţiu suficient pentru a edita documente, prezentări sau chiar pentru a-l conencta la TV şi urmări filme HD prin portul HDMI. În plus, camera web standard sensibilă la lumină difuză face posibilă susţinerea videoconferinţelor. Lap-topul este disponibil în trei culori - Midnight Black Glossy, Midnight Black Smooth şi Heat-wave Red Glossy şi oferă două variante pen-

tru procesoare - Intel Core/Pentium sau AMD Vision Pro Athlon.

Utilizatorii pot lucra aproape toată ziua de lucru datorită autonomiei bateriei de până la şapte ore (pentru bateriile cu 6 celule) şi se pot conecta la reţelele wireless prin WiFi folosind 3G sau 4G/WiMAX cu tehnologia Qualcomm Gobi. Laptopul vine echipat cu mai multe vari-ante ale sistemului de operare Windows 7 busi-ness-class în funcţie de preferinţe. � (E.L.)

Paul Micheş este de la 1 octombrie noul country manager pentru România al Avnet Technology Solutions. Micheş va reprezenta şi coordona echi-pa locală care răspunde de strategiile de vânzări,

logistică şi marketing ale Avnet Technology Solutions din România, dar şi de parteneriatele cu furnizorii şi dis-tribuitorii cu valoare adăugată ai Avnet. Micheş va face parte din grupul condus de Judith Ecker, Vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est, Avnet Technology Solutions.

Paul Micheş a lucrat în industria tehnologiei mai bine de 18 ani, activitatea sa incluzând peste 10 ani de experienţă în management la Microsoft: a pus bazele reţelei de parteneri Microsoft în România şi şi-a extins responsabilităţile la nivel regional ca manager pentru dezvoltarea afacerii în Reading, Marea Britanie. Anterior a activat şi la SCOP Computers, AREXIM SA şi A&C International.

„Avnet Techology Solutions şi partenerii săi de pe canalele de distribuţie se află în pos-tura corectă pentru a beneficia de oportunităţile de dezvoltare a vânzărilor din România iar eu sunt onorat să fac parte din organizaţie”, a spus Paul Micheş. „Astăzi sunt nece-sare mai mult decât oricând leadership-ul şi inovarea, iar Avnet excelează în aceste do-menii. În noul meu rol la Avnet mă voi axa pe structurarea unui ecosistem puternic de parteneri, bazat pe relaţii de încredere, pe termen lung, continuând să lucrez cu prieteni şi partneri din întregul canal de distribuţie”.

Octavian Oancea, cel care a deţinut funcţia de Country Manager la Avnet Technology Solutions Romania în ultimii trei ani şi a contribuit la stabilirea companiei în piaţa locală, va continua să lucreze cu Avnet într-un nou rol, de Business Development Manager. � (E.L.)

5 ani Lenovo în România

Paul Micheş, în fruntea AvnetUniversitatea Politehnica Bucureşti a găzduit în perioada 15-17 octombrie faza regională a concur-sului ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC) - Europa de Sud Est. Cunoscută şi sub numele „Bătălia creierelor”, competiţia, ajunsă la cea de-a 35-a ediţie, le oferă studenţilor posibilitatea de a rezolva probleme complexe din lumea reală folosind tehnologii open source şi metode de programare avansate, cu restricţia unui timp limită de cinci ore. La ediţia din acest a concursului ACM pentru Eu-ropa de Sud Est au participat 53 de echipe din 37 de universităţi provenite din şapte ţări: Bulgaria, Macedonia, Moldova, România, Serbia, Turcia şi Ucraina. Din România au participat 16 echipe din 10 universităţi ( Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi, Suceava, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova). IBM este sponsorul concursului la nivel mondial.Din 1997, când IBM a început să sponsorizeze acest concurs, numărul echipelor participante a crescut de la 1100 la peste 8000. Câştigătorii semifinalelor vor ajunge în finala mondială programată în perioada 27 februarie - 4 martie, la Sharm el-Sheikh, Egipt.Pe primele trei locuri ale etapei regionale s-au situat echipe ale Universităţilor din Ucraina. Uni-versitatea Bucureşti s-a situat între primele 10 echipe, clasându-se pe locul opt. � (E.L.)

„Bătălia Creierelor”, la a 35-a ediţie

Paul Micheş

Intel a organizat pe 19-20 octombrie la Bucureşti, în premieră pentru Europa Centrală şi de Est, evenimentul Intel International Education Sum-mit, aflat la cea de a şaptea ediţie. Compania a dorit să sublinieze modalitatea prin care siste-mele de educaţie din Europa şi Orientul Mijlociu pot constitui pârghii necesare pentru profesori în a-i ajuta pe elevi să devină mai competitivi la nivel global, utilizând tehnologia.În cadrul evenimentului, Intel şi-a anunţat intenţia de a implementa seria de cursuri „Intel Teach – Elements” în versiuni localizate, traduse în limbile franceză, germană, italiană, portugheză, română, rusă şi turcă, începând cu trimestrul al patrulea al anului 2010.„Cu aceste noi cursuri Intel Teach ne putem alinia strategia la aşteptările sistemelor de educaţie, pentru a oferi conţinut mai scurt, interactiv şi oportun, care să susţină într-o măsură mai mare educaţia bazată pe proiecte, caracteristică seco-lului al XXI-lea”, a declarat Danny Arati, Education Manager Europe, Intel, în cadrul Summit-ului de la Bucureşti. � (E.L.)

Educaţie prin tehnologie

Page 7: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

5Nr. 11 - Noiembrie 2010

T E N D I N Ţ E

Page 8: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

6 Nr. 11 - Noiembrie 2010P E S C U R T

La începutul lunii octombrie, ASUS a lansat pe piaţa românească mult mediatizatul laptop NX90, în cadrul unui eveni-

ment organizat la Ateneul Român. Locaţia nu a fost întâmplătoare, ASUS NX90 fiind primul model care integrează tehnologiile de sunet Bang & Olufsen ICEpower şi ASUS Sonic-Master.

ASUS NX90 a fost proiectat în colabo-rare cu David Lewis, proprietarul stu-dioului de design David Lewis Designers, recunoscut pe plan internaţional drept principala forţă din spatele aspectului pro-duselor Bang & Olufsen.

„ASUS NX90 aduce o nouă dimensi-une în sunetul notebook-urilor. Adaugă

volumul la ceea ce vizualizezi. Am do rit să aducem un sunet autentic, mai ales datorită sistemu-lui de boxe foarte bun. Este un concept nou, un sunet nou.

Rupem tăcerea”,

a declarat designe rul David Lewis, care a câştigat nume roase premii inter naţionale

de specialitate şi care deţine titlul de Royal Designer for Industry (Londra, 1995).

Designul lui ASUS NX90 diferă de lini-ile tradiţionale ale unui astfel de dispozi-tiv, acesta fiind, de fapt, un „desktop re-placement”. Carcasa şi suportul pentru mâini sunt acoperite cu aluminiu polizat, în contrast cu tastatura şi touch pad-urile negre mate. Este primul laptop cu două touch pad-uri, poziţionate de fiecare parte a tastaturii, ce oferă o modalitate intuitivă şi plăcută de gestionare a conţinutului multimedia, în stilul unui DJ. NX90 este,

de asemenea, primul notebook din lume care integrează difuzoarele în ecranul LCD FullHD. � (E.L.)

ASUS NX90 a rupt tăcerea

Cubul, noul sediu central din Wetzikon, Elveţia, al specialiştilor în cablare Reichle&De Massari AG (R&M), a fost prezentat ofi-cial pe 30 septembrie unui grup de ziarişti din Europa, Orientul Mijlociu şi India. Complet ecologică, noua clădire se desfăşoară

pe o suprafaţă de 16.000 metri pătraţi şi cinci etaje, şi reprezintă cea mai mare investiţie a companiei de până acum.

„După ani de negocieri şi manevre tactice am reuşit să punem la un loc trei loturi, pentru a forma o proprietate ideală pentru o nouă clădire, care am sperat că vi fi exact aşa cum ne-am imaginat şi am solicitat. Am evaluat planurile de proiectare în contextul unei strategii de creştere clar definite. Cubul R&M reflectă cu precizie valorile noastre. Este de departe cea mai mare investiţie din istoria companiei. În acord cu tradiţia noastră, cu această clădire am aşezat o fundaţie durabilă pentru vii-tor”, a spus Hans Reichle, cel care a fondat compania R&M cu 46 de ani în urmă.

Noul sediu a intrat în funcţiune începând cu 1 septembrie 2010, când aproximativ 300 de angajaţi au început să lucreze în Cubul R&M.

„Aproximativ 70 la sută din angajaţii din producţie lucrează aici, astfel încât această investiţie notabilă exprimă în acelaşi timp şi angajamen-tul clar al R&M către Elveţia ca locaţie de producţie”, a mai spus Hans Reichle.

Ziariştii prezenţi la Wetzikon au putut vedea în premieră linia de asamblare a conectorilor pentru fibră optică, operaţiunile fiind realizate în această fază preponderent manual. În prezent, conectorul E 2000 reprezintă 45% din producţia fabricii.

„Ştiaţi că una din patru căderi ale unei reţele este cauzată de un conec-tor neperformant? Desigur, acest lucru nu se va întâmpla dacă folosiţi pro-duse R&M. R&M este echipat pentru a răspunde standardelor prezente şi viitoare. Cat6A este un bun exemplu şi un mare succes pe piaţă. Producţia este complet automatizată şi toate produsele Cat6A sunt supuse unor teste amănunţite”, a spus Martin Reichle, CEO R&M, care alături de fratele, Peter Reichle, COO R&M, duce mai departe afacerea familiei.

„Dublarea impresionantă a veniturilor în ultimii opt ani este un motiv natural pentru care am avut nevoie de mai mult spaţiu. Cubul reprezintă, de asemenea, şi o piatră de hotar în istoria companiei noas-tre. A fost planificat într-o perioadă economică bună şi construit în una defavorabilă. Va fi folosit, însă, în perioade de ascensiune economică şi tehnologică”, a mai spus Martin Reichle. „Dorinţa noastră demonstrată şi puterea de inovaţie sunt trăsăturile care ne permit să lansăm constant noi produse inovatoare. De asemenea, piaţa şi clienţii noştri ne determină să inovăm. Acest lucru ne oferă un impuls şi avantaje competitive. Cablarea structurată a devenit esenţială pentru clădirile de business. În plus, inovaţii promiţătoare pentru noi linii de produse derivă din centrele de date şi FTTX (Fiber to the Home)”.

Stabilind noi standarde şi în gestionarea consumului de energie, noul centrul R&M nu foloseşte combustibili folosili pentru încălzire, reducând în acest fel până la 80% emisiile de carbon în comparaţie cu clădirile convenţionale. Orice exces de căldură este transportat printr-un sistem de pompe către un sistem de stocare subteran, aflat sub clădire. Interacţiunea între clădire şi acest sistem asigură în interior un climat confortabil pe toată perioada anului. Construcţia noului sediu R&M a durat 3 ani şi şase luni. � (E.L.)

Cubul R&M, deschis oficial

Page 9: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

7Nr. 11 - Noiembrie 2010

O P I N I I

Într-o nu știu care țară, într-o nu știu care seară

Printre știrile venite pe nu știu ce canal de news, între împăcarea nu știu cărei Adeline cu habar n-am care Liviu, una dintre știri mi-a atras atenția mai dihai decât nurii nu știu cărei Biance: London Stock Exchange și-a tras sistem

informatic nou, înlocuind un sistem .Net al nu știu cărei firme cu un alt sistem open-source bazat pe nu știu care Linux cu care a și bătut recordul mondial la tranzacții în rețea.

LSE (London Stock Exchange) fusese criticată multă vreme în privința vitezei tranzacțiilor dar, cu sistemul nou, a reușit să reducă timpul de încheiere a unei tranzacții în 126 microsecunde, aproape de două ori mai rapid decât competitorii internaționali. Se pare că sistemele bazate pe Linux devin un standard în mai multe instituții financiare.

În timpul acesta, într-o nu știu care țară, informatizarea administrației publice joacă „Dansul Pinguinului”, reinventând roata, dar cu costuri mult mai mari. De fiecare dată când cineva mai descoperă faptul că roata e circulară și că, în mod surprinzător, ea se rostogolește, se mai pune de-un proiect cu surle și trâmbițe. Nu știu care minister mai anunță încă un termen de la care încolo viața cetățenilor (în mod ciudat din ce în ce mai puțini) va fi din ce în ce

mai bună. Cetățenii nu se bucură (niște nerecunoscători) pentru că îmbunătățirile anunțate pe partea de interacțiune cetățean-stat se limitează doar la posibilitatea de plată a nu știu căror impozite și taxe, din ce în ce mai multe.

Într-o nu știu ce statistică recentă, România ocupa locul IV în lume în privința vitezei de acces la Internet. Sistemele electronizate apar în viața de zi cu zi a cetățeanului, la cumpărat bilete la gară, la livrat cartele pentru reîncărcare, la înregistrarea timpului de par-care la aeroport care stau câtu-i ziulica de mare în soare și ploaie și merg mai bine decât sistemele electronice de vot din nu știu ce Cameră a Deputaților care se defectează când ți-e lumea mai dragă, deși sunt la adăpost și nu sunt agresate de aurolaci.

În aceeași nu știu care țară, există pentru bugetari o singură lege a salarizării, dar care este interpretată în mod diferit pentru diferite ministere, unele dintre ele fiind mult mai de finanțe decât altele. Deși există o singură lege și, ca urmare, un singur algoritm de calcul, există sute de programe de salarizare, contabilitate pentru administrațiile publice, ministere, agenții, direcții, fiecare din ele produse de alte firme, cu alți oameni, cu altă muncă și bineînțeles cu alți bani.

În aceeași nu știu care țară, la un moment dat unui nu știu cărui armean, care de felul lui reglementa din punct de vedere legislativ domeniul IT&C, i-a sărit muștarul și a început să povestească cum s-a făcut informatizarea până atunci: „La noi, în multe locuri infor-

matizarea a însemnat cheltuieli în plus. Principalul scop a fost să fie contractul mare, să trăiască toată lumea, «să mănâncă şi gura mea ceva»”.

Armeanul se încăpățânează în continuare și propune un proiect de informatizare a administrației publice care ar putea fi implemen-tat în 18 luni, cu costuri mici. Soluțiile sunt diverse dar se bazează în principal pe refolosirea la maxim a sistemelor informatice exis-tente cu concentrarea efortului pe mărirea interoperabilității aces-tora în baza unor standarde de interconectare clare și simple.

Până acum obiceiul locului era ca proiectele să fie mărețe, o nu știu care Casă a acelui Popor, un alt nu știu care canal, de aceea și proiectele informatice erau demne de anvergura unor faraoni. Ambițioși, locuitorii acelei țări își dimensionau proiectele la maxi-mul posibil și cu bătaie lungă, nu de puține ori ei incluzând în tru-soul noului născut și bastonul de pensie pentru că, nu-i așa, odată și odată accesoriul ar urma să fie folosit, mai ales dacă bastonul trebuia achiziționat prin licitație publică, de la o nu știm care firmă ;-) care trebuia să aibă musai vreo 6 certificate ISO.

De aceea, la sistemul informatic al Casei de nu știu care Sănatate mai e, se lucrează de aproape un deceniu și tot mai e ceva de făcut, până la momentul când sistemul ar putea fi complet funcțional existând pericolul ca medicii care ar urma să-l folosească să fie de 4 ori mai puțini, farmaciile în care medicamentele gratuite se dau „în orb” vor fi dat faliment în dauna magazinelor de vise din ce în ce mai multe.

Ambițiile dregătorilor acelei țări sunt mari, până în 2011 ar trebui să fie implementate cardul național de sănătate (care sănătate?), rețeta electronică (pentru medicamentele aduse de-acasă?) și fișa electronică a pacientului, dacă va supraviețui în spital și trecerii acestei ierni.

Fondurile Casei Naționale de Sănătate ar trebui să fie alimentate prin contribuțiile celor care muncesc legal, în condițiile în care cei care mai pot face asta sunt lămuriți că la revoluție au câștigat dreptul de a munci în străinătate, deci ar trebui să se bucure că-și pot face bagajele și pleca, muncind și cotizând la Casa Națională de Sănătate din Maximia, o țară tot mai visată de consumatorii de minute de vorbă (sportul național) în care toți se veselesc că sunt primari în 4square-ul în sufrageria lor.

În aceeași nu știu care țară, într-o nu știu care seară, într-o nu știu care cameră, o nu știu care Președintă numără 175 de deputați … în nu știu care bază de numerație. �

[email protected]

Constantin Teodorescu

În aceeași nu știu care țară, într-o nu știu care seară,

într-o nu știu care cameră, o nu știu care Președintă numără

175 de deputați … în nu știu care bază de numerație.

«

Page 10: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

8 Nr. 11 - Noiembrie 2010P E S C U R T

Check Point a organizat pe 14 octombrie, la Ceainăria Cărtureşti, prima întâlnire din seria „Security Cafe”.

Într-o atmosferă relaxantă, Lucian Barnea, Directorul de vânzări şi coordonato rul afacerilor companiei în România, Michal Jarski, Country Ma nager Polonia, Ro-mânia şi Bulgaria la Check Point, şi David Klusacek, Regional Director Eastern Europe Check Point, le-au vorbit invitaţilor despre ultimele produse şi tehnologii lansate de Check Point, precum şi des pre importanţa implicării şi responsabilizării angajaţilor în procesul de securizare a in for maţiilor companiei.

În centrul discuţiilor s-a aflat Check Point Applica-tion Control Software Blade. Lansat recent, în august 2010, acesta permite companiilor să securizeze şi să gestio neze mii de aplicaţii Web 2.0, iar, datorită integrării tehnologiei exclusive UserCheck, implică an gajaţii în procesele de luare a deciziilor şi permite administratorilor IT să personalizeze politicile de uti-lizare a aplicaţiei. În plus, blade-ul găzduieşte Check Point AppWiki, cea mai mare bibliotecă de aplicaţii din

lume, ce cuprinde peste 50.000 de widgeturi şi peste 4500 de aplicaţii pentru Internet, inclusiv reţele sociale, mesagerie instant şi media streaming, oferind astfel o vizibilitate de neegalat a aplicaţiei.

Alte subiecte de discuţie au vizat evoluţia business-ului Check Point pe piaţa de securitate din România şi estimările privind rezultatele pe 2010. „Momentan, suntem „în linie”, însă cel de-al patrulea trimestru este cel mai important pentru business. La nivel local, facem toate eforturile necesare pentru a ne menţine la aceleaşi performanţe din ultimii ani, în ciuda condiţiilor economice dificile”, a spus Lucian Barnea. � (E.L.)

Despre securitate IT la o cafeaAproape 40% dintre românii din mediul urban deţin în gospodăriile proprii echipa-mente electrice şi electronice nefuncţionale, motivele princi-pale fiind intenţia de a le repara (33,6%) sau faptul că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (41%), arată re-zultatele celui mai recent studiu realizat de organizaţia ECOTIC şi compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown.„Studiul efectuat anul acesta ne confirmă încă o dată că românii se despart cu greu de electro-nicele vechi. Ba mai mult, spre deosebire de 2008 şi 2009, ediţia din acest an relevă o uşoară creştere a numărului celor care fie păstrează, în gospodăriile proprii, aparatele uzate, fie le dau altor persoane. Oamenii încă nu ştiu ce alterna-tive au şi, în mare parte, nici nu sunt conştienţi de efectele nega-tive ale unei gestionări neadec-vate a deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) asupra sănătăţii noastre şi a mediului. În acest context, ECOTIC va con-tinua să dezvolte şi să implemen-teze campanii de conştientizare a populaţiei pe acest subiect; important e ca cei cărora ne adresăm să înţeleagă în primul rând de ce e bine să reciclăm astfel de deşeuri şi cum pot face acest lucru”, a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC.Realizat pe un eşantion de 1300 de persoane, în perioada 20 august - 3 septembrie 2010, în oraşele cu peste 20.000 de locuitori, studiul a ajuns la cea de-a treia ediţie în acest an şi reprezintă singurul demers de acest gen efectuat în România. Din perspectiva ECOTIC, rezul-tatele studiului indică necesi-tatea unui număr mai mare de companii de conştientizare şi de parteneriate public private, precum şi dezvoltarea infra-structurii de colectare selectivă a deşeurilor. � (E.L.)

Unde se duc DEEE-urile?

Sony a lansat pe 14 octombrie în România noua gamă de notebook-uri VAIO „business life-style”, o îmbinare între stil, performanţă şi teh-nologie de ultimă generaţie.

Gama include noul VAIO Z, cel mai performant note-book VAIO de până acum, noua serie VAIO S care oferă o combinaţie fascinantă între mobilitate şi performanţă şi seria VAIO Y concepută pentru utilizatorii care vor

să îmbine sarcinile de lucru cu divertismentul oriunde s-ar afla.

„Sony s-a angajat să ofere întotdeauna cele mai bune echipamente şi configuraţii în sisteme care îmbină stilul cu tehnologia. În noua gamă VAIO din această toamnă, oamenii de business vor des coperi per formanţele unui sistem desktop de vârf într-un notebook ultra-porta-bil de 13 inci, cu o carcasă discretă din fibră de car-bon”, a declarat Taiju Ishikawa, branch manager Sony România.

Noul VAIO Z dispune de o serie de caracteristici care îl fac unic în rândul modelelor business de pe piaţă, având o greutate sub 1,5 kg., procesor Intel Core i7 şi sistemul inovator, proprietar Sony, Quad SSD (4 unităţi SSD conectate în RAID 0). Noua serie Z marchează o premieră pentru notebook-urile VAIO, fiind primul model cu ecran LCD de 13,1 inci Full HD (1920 x 1080) cu iluminare LED. � (E.L.)

Business lifestyle de la Sony

Gemini SP a primit în luna octombrie „Premiul pentru cel mai bogat portofoliu de servere pe stoc la un distribuitor” din partea HP România. Distincţia a fost acordată companiei Gemini SP în cadrul evenimentului HP Channel Partner Event, desfăşurat în perioada 13-15 octombrie 2010, la Geoagiu Băi.Pe lângă premierea celor mai merituoşi parteneri pe diferite categorii de realizări, HP a prezentat în cadrul întâlnirii noile tehnologii şi produse ale companiei, precum şi bilanţuri de activitate. Participanţii au avut ocazia să se cunoască mai bine, să-şi împărtăşească experienţa şi să îşi îmbunătăţească astfel relaţiile de business.Gemini SP deţine pe stoc cea mai variată şi completă gamă de servere şi specialişti competenţi în furnizarea soluţiei optime pentru orice companie.

Gemini SP, premiat de HP

Page 11: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

9Nr. 11 - Noiembrie 2010

I N T E R V I U

IT TRENDS: ePayment a ales Allegro sau Allegro a ales ePayment?

Radu Georgescu: Ambele. Allegro a ales ePayment. Eu personal sunt tot tim-pul în discuţii cu investitori şi sunt abordat săptămânal de câte un fond de investiţii. Primul contact cu Allegro l-am avut în urmă cu aproximativ un an, după un email pri-mit de la ei în care îmi solicitau o întâlnire. După un timp, şi-au arătat interesul de a achiziţiona ePayment şi am realizat cu toţii că între cele două organizaţii era o potrivire perfectă de strategie şi planuri de viitor. Aşa am ajuns la exit.

IT TRENDS: Din perspectiva „antrepreno-rului”, cum vedeţi la ora actuală un business de succes în România?

Radu Georgescu: Internaţional şi profi-tabil. Internaţional pentru că piaţa globală, în orice nişă, e mai mare decât cea locală. Profitabil pentru că niciun investitor nu se mai uită acum la firme care nu sunt pe plus.

IT TRENDS: Ce recomandări le puteţi face firmelor româneşti care ar putea dori, la un moment dat, să îşi vândă business-ul?

Radu Georgescu: Celor care deţin un business, deci nu companiilor în sine, ci acţionarilor ce doresc un exit pot să le reco-

mand să îşi pregătească cu seriozitate acest pas şi să aibă curajul de a căuta investitori şi nu de a aştepta ca banii să vină singuri către ei. Ar mai fi de spus că un proiect în sine nu e valoros, cel puţin nu acum, când cash-ul este destul de scump, iar investitorii nu prea se mai uită la idei, ci la companii cu produse sau servicii deja pe piaţă. Şi le-aş mai recomanda să înveţe să îşi prezinte com-pania unui investitor (să facă aşa cum spun americanii, pitch). Am întâlnit în ultima perioadă de timp o grămadă de tineri antre-prenori care nu reuşesc nici după 3-4 mesaje să mă convingă că au ceva de spus.

IT TRENDS: De ce credeţi că astfel de achiziţii se întâmplă destul de rar pe piaţa românească?

Radu Georgescu: Acum în special este un moment în care investitorii caută companii cu viziune şi profitabile. A trecut timpul când fondurile de investiţii „aruncau” bani pe idei sau proiecte încă neprofitabile. Poate fi unul dintre motivele pentru care în ultimii ani am asistat la mai puţine astfel de tranzacţii. Pe de altă parte, am observat că antreprenorii români în căutare de finanţare nu prea ştiu să vândă povestea, nu prea ştiu cum să facă „pitch” astfel încât să capteze interesul in-vestitorilor.

IT TRENDS: Ce alte „mutări” pregătiţi în continuare?

Radu Georgescu: Nu pregătesc nicio „mutare” în continuare. Mă voi ocupa ca şi până acum de celelalte companii în care sunt implicat ca investitor.

IT TRENDS: Având în vedere reuşitele de până acum, ce înseamnă în prezent provo-care de business pentru Radu Georgescu?

Radu Georgescu: Să merg mai departe cu Avangate de la stadiul de companie antreprenorială la corporaţie şi să o cotăm la bursă, pe NADSAQ, în 2015. �

Un nou exit marca GeCAD

Pe 12 octombrie, un comunicat de presă anunţa oficial că „grupul Allegro, parte a com-paniei media internaţionale Naspers, a devenit acţionar majoritar la GECAD ePayment cu o participaţie de 83%. Orbitview continuă să deţină 17% din companie, iar Radu Georgescu rămâne în Consiliul Director al GECAD ePayment SA. Tranzacţia a fost finalizată în august

2010, valoarea acesteia fiind confidenţială”. Nu doar o ştire de prima pagină, subiectul a fost şi un bun pretext pentru o discuţie mai puţin oficială cu Radu Georgescu, preşedinte GECAD Group.

de Elena Andreea Liþã

Radu Georgescu

Potrivit aceluiaşi comunicat, Allegro deţine o experienţă foarte bogată în domeniul eCommerce şi operaţiuni în majoritatea pieţelor mari din Europa Centrală, asocierea dintre cele două companii fiind, în primul rând, în beneficiul clienţilor. Daniel Nicolescu, CEO la GECAD ePayment, ne-a oferit mai multe detalii.

IT TRENDS: Există în acest moment planuri conturate de extindere regională? Daniel Nicolescu: Soluţia ePayment a ajuns la un grad de ma-turitate care ne permite extinderea la nivel regional. Strategia pe care o vom aborda în continuare va fi direcţionată către extin-derea pieţelor de comerţ electronic prin înrolarea a cât mai multe magazine electronice şi prin oferirea a cât mai multor metode de

plată şi servicii asociate către cumpărători. Prima ţară unde va fi implementată platforma ePayment este Ungaria, cel mai probabil în prima parte a anului viitor.IT TRENDS: Cum vor resimţi clienţii această schimbare şi ce noi servicii ar putea fi introduse în perioada următoare?Daniel Nicolescu: Cu siguranţă, această schimbare va fi benefică pentru clienţii noştri, ţinând cont de faptul că operaţiunile principale ale grupului Allegro sunt în zona de platforme internet, comerţul electronic reprezentând un punct de interes major. Apartenenţa GECAD ePayment la un grup internaţional va genera mai multe oportunităţi pentru noi şi pentru partenerii noştri. Vom beneficia de experienţa Allegro pe alte pieţe şi vom putea creşte calitatea serviciilor oferite. În ceea ce priveşte serviciile noastre, vom încuraja plata online prin diversificarea metodelor de plată, prin promovarea lor atât către cumpărător, cât şi către comerciant. ePayment va avea o soluţie integrată cu mai multe metode de plată, cu capabilităţi regionale îmbunătăţite, care, împreună vor duce la o rată de conversie şi mai bună, deci cu profituri mai mari pentru clienţi.IT TRENDS: Ce va întâmpla în continuare cu echipa ePayment? Daniel Nicolescu: În acest moment, suntem interesaţi să ne mărim echipa, să aducem alături noi oameni talentaţi şi ambiţioşi, cu competenţe de ordin tehnic (dezvoltarea platformei, administrarea sistemelor), dar şi comercial. În prezent, în companie suntem 25 de colegi. Estimăm că până la finalul anului viitor echipa va ajunge la 30-35 de persoane.

Primele obiective

Daniel Nicolescu

Page 12: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

10 Nr. 11 - Noiembrie 2010I N T E R V I U

IT Trends: De ce monitorizare social media? Este relevantă pentru companii?

Florian Fugaşin: În momentul de faţă totul evoluează, la fel şi comunicarea. Implicit, me-todele de comunicare şi de evaluare a acestora. O influenţă din ce în ce mai mare o are comu-nicarea online, care deocamdată, în România cel puţin, este similară cu comunicarea clasică. O companie transmite o informaţie către pu-blicul larg şi atât. Pe de altă parte, participarea activă în mediul social este mai degrabă ca o ieşire la masă cu prietenii; se discută orice fel de teme, pe un limbaj neconvenţional sau mai puţin formal. În momentul în care o com-panie transmite, însă, un anumit mesaj, este percepută de către utilizatorii social media ca şi cum ar veni cineva să îţi vândă flori la masă, fără să îţi ofere ceea ce vrei tu. Scopul nostru este să facem o diferenţiere între ce se discută la modul general şi informaţiile con-crete care privesc companiile. O diferenţiere între zgomot şi informaţie, până la urmă.

IT Trends: Cum realizaţi această dife-renţiere?

F.F.: La ora actuală este aproape imposi-bil să urmăreşti, cel puţin în mediul online şi social media, tot ce se discută despre un subiect anume. Cu atât mai mult pentru com-panii precum cele din domeniul tutunului sau farmaceutic, care au multe subiecte sensibile pentru publicul larg. Aici intervenim noi, care putem să analizăm fie cuvinte cheie, fie ex-presii de sine-stătătoare, fie domenii de in-teres general, trecând prin articole, reclame, anunţuri de licitaţii, inclusiv mica publicitate. Rolul nostru este să oferim o sinteză a unui subiect de interes pentru un anumit benefi-ciar. Mai exact, să filtrăm pentru ei informaţia, să extragem ce este relevant de acolo şi ei mai departe să tragă concluziile aferente. De aici vine valoarea adăugată pe care o oferim. Legat de soft-ul cu care realizăm acest lucru,

este interesant de spus că, fiind dezvoltat de o echipă românească, el este calibrat automat pentru limba română. Uzanţa în piaţă este să se cumpere soluţii de afară, să fie adaptate la specificul local şi de aici pot să apară rezul-tate mai bune sau mai proaste. Noi lucrând totul de la zero, pentru piaţa românească, şi având mereu în minte utilizatorul final, putem genera mult mai multe rezultate, ana-lize, interpretări etc.

IT Trends: Cât a durat dezvoltarea?F.F.: Este un produs care se lansează treptat.

El funcţionează de la începutul anului 2010, dar se adaugă constant componente noi. De exemplu, recent a devenit funcţională moni-torizarea pe Facebook şi YouTube, soft-ul făcând automat diferenţierea între limba română şi engleză. Înainte de Facebook şi YouTube am lansat serviciul de monitorizare pe Twitter, iar anterior am lansat serviciul de monitorizare pentru aproximativ 25.000 de blog-uri, cu tot ce înseamnă comentariile afe-rente şi interpretarea lor, 1100 de foru m-uri din România şi peste 1000 de site-uri ge-nerale şi de nişă. Dacă un client este interesat de un anumit blog, forum sau site de nişă, care nu a fost cuprins iniţial în listă, acesta poate fi adăugat în mai puţin de 24 de ore. Se răspunde foarte prompt solicitărilor, acesta fiind avantajul de a avea echipa proprie, care a dezvoltat totul.

IT Trends: Cum interacţionează utilizato-rul final cu platforma?

F.F.: Poate să interacţioneze pasiv, în sen-sul că primeşte pur şi simplu informaţii în funcţie de criteriile şi de canalele alese de el, prin email, în fiecare dimineaţă sau din pa-tru în patru ore, sau prin SMS. De asemenea, poate să interacţioneze activ, generându-şi oricând propriile analize care arată suprafaţa alocată de fiecare ziarist fiecărui subiect acoperit, cum a evoluat în timp interesul

unei publicaţii faţă de un anumit subiect, comparaţii pe orice criterii, inclusiv patru tipuri de tonalităţi, ce comentator a fost cel mai vocal etc.

IT Trends: Nu este mai simplu să folo seşti Google?

F.F.: În momentul de faţă ar costa foarte mult o companie să investească într-un om care să caute, să filtreze, să centralizeze şi să tragă concluzii dintr-o căutare pe Google. B Media oferă instrumentele necesare oricărui comunicator la costuri de utilizare mai mult decât accesibile, pentru că sunt dezvoltate cu o investiţie proprie, în România. Din studiile noastre, costurile sau investiţiile în moni-torizarea de presă pe toate canalele, utilizând o asemenea platformă, pot să scadă cu până la 70% dacă luăm în calcul şi analizele ge-nerabile automat.

IT Trends: Fiind o platformă „vie”, cum vedeţi evoluţia ei?

F.F.: Direcţionăm investiţiile către produse care să eficientizeze măsurarea reală a efor-turilor de PR, în special în new media. Lucrăm, de asemenea, la hărţile asociative, cum le-am numit noi, în sensul că se identifică anumite atribute asociate de către public, direct sau in-direct, fiecărui termen analizat. Un alt produs la care lucrăm are legătură cu tendinţa de a cumpăra produse de la liderul prezenţei on-line după o analiză comparativă. Ei bine, noi vom oferi posibilitatea automată de compa-rare a opiniilor, iar de aici oamenii de comu-nicare ştiu ce au de făcut. După cum vedeţi, echipa noastră fiind formată din specialişti în PR încercăm ca şi până acum să venim în întâmpinarea pieţei de profil. �

Diferenţa între zgomot şi informaţiede Elena Andreea Liţă

B Media monitorizează de 12 ani presa scrisă din România, radio şi TV pentru companii multinaţionale şi alte nume importante. Începând cu luna octombrie, agenţia pune la dispoziţia specialiştilor în PR şi comunicare primul serviciu integrat de monitorizare, evaluare şi analiză de imagine. Despre noua aplicaţie, care centralizează într-un singur

pachet toate serviciile oferite (online, offline, social media, analize generate direct de clienţi, arhive şi consultanţă), ne-a vorbit Florian Fugaşin, director de marketing al B Media.

Florian Fugaşin, director marketing, B Media

Page 13: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

11Nr. 11 - Noiembrie 2010

O P I N I I

Cu ochii pe tehnologiile care ne vor scoate din criză

Fără să fie impresionaţi de virusul VCOL – votul cu ochii legaţi - care bântuia prin Parlamentul României sau de căderile de sistem ale echipelor noastre de club prezente în campionatul european de fotbal, mai multe sute de băieţi

cu adevărat deştepţi, printre care Steve Ballmer, John Chambers şi Marc Benioff s-au adunat pe la jumătatea lunii octombrie în par-cul Disney de lângă Orlando pentru a pune la cale viitorul IT, cu ocazia evenimentului Symposium ITxpo 2010 dedicat de Gartner celor mai noi tendinţe din industrie. Haideţi să vedem care sunt tehnologiile despre care vom vorbi cel mai des în 2011.

Cloud Computing – Nu e o surpriză pentru nimeni, noul con-cept fiind prezent în topul elitelor tehnologice încă din 2008, iar anul trecut ocupa deja primul loc. Toţi vendorii majori vor anunţa în curând noi soluţii şi servicii cloud sub formă de pachete şi metodologii bazate pe best practices pentru construirea infra-structurii şi rularea de servicii private. Alte strategii abordate de grupul „druizilor” din cadrul Global IT Council se referă la codul de conduită “Rights and Responsibilities for Consumers of Cloud Computing”, publicat la începutul acestei veri.

Aplicaţiile şi terminalele mobile - După ce anul trecut abia promovaseră în Top 10, iată un domeniu ce reflectă nebunia informaţională pe care o trăim. Gartner estimează că până la sfârşitul acestui an peste 1,2 miliarde de oameni vor putea accesa aplicaţii şi servicii online de pe terminalele mobile, care devin tot mai sofisticate. Există deja sute de mii de aplicaţii dezvoltate pen-tru platforme ca Apple iPhone sau Android. Calitatea şi nivelul tot mai elevat de experienţă al acestor aplicaţii vor conduce la utiliza-rea pe scară largă în business, lărgind considerabil libertatea de comunicare dintr-o organizaţie.

Comunicarea şi colaborarea socială - iată un concept mai larg, care tinde să înglobeze toate tendinţele legate de socializarea online. Pe lângă clasicele reţele sociale Facebook, LinkedIn, My Space sau Friendster se vorbeşte de tehnologii de analiză social networking (SNA) ce pun la treabă algoritmii pentru a înţelege şi valorifica jungla de relaţii interumane. O altă componentă este colaborarea socială ce constă în platforme ca: wiki, blog-uri, mesagerie instant, aplicaţii colaborative şi crowdsourcing. YouTube şi flickr au deve-nit tehnologii Social publishing, oferind oricui posibilitatea să posteze cele mai aiuristice conţinuturi multimedia, iar receptarea de feed-back social poate genera o colaborare eficientă sau lungi dispute în câmpurile de „comment”.

Video – deşi existentă ca tehnologie de peste 100 de ani, a în-ceput să fie utilizat ca suport media standard de către companii. Fotografia digitală, televiziunea clasică şi prin cablu, comunicaţiile unificate, telefonia video, videoconferinţele şi colaborarea pe Internet, au contribuit la popularizarea comunicării video şi multi media. Gartner estimează că până în 2013 peste 25% din conţinutul soluţiilor enterprise va fi bazat pe foto, video şi audio.

Analiticele Next Generation – creşterea resurselor de calcul şi comunicare a produs o adâncă mutaţie în modalităţile operaţionale de decizie în business. Simulările şi modelările de procese au

devnit o banalitate, în conjuncţie cu analiza superioară a date-lor deja acumulate. Se aşteaptă în continuare schimbări majore la nivelul infrastructurii business intelligence pentru creşterea eficienţei operaţionale.

Analiticele sociale – descriu procesele de măsurare, analiză şi interpretare a interacţiunilor sociale. Acestea pot influenţa aplicaţiile software sociale folosite în procesele de business şi in-clud filtrarea, analiza şi analiticele social media. Toate instrumen-tele de analiză socială sunt importante la examinarea structurii şi interdependenţei sociale.

Context-Aware Computing – iată un nou concept care se referă la modul în care este folosită informaţia legată de experienţă, me-diile de lucru şi activităţile preferate pentru a îmbunătăţi calitatea interacţiunilor cu utilizatorii finali, care pot fi clienţi, parteneri sau angajaţi. Un sistem contextual poate anticipa cerinţele utilizato-rilor, livrându-le proactiv cele mai acceate resurse de conţinut şi service.

Storage Class Memory – utilizarea la scară largă a memoriei flash semnalată încă de anul trecut, oferă noi posibilităţi de sto-care pe servere sau maşini client. Spre deosebire de tradiţionalele memorii RAM noua tehnologie oferă economie de spaţiu şi persistă chiar şi când sistemele de calcul nu sunt conectate la curent. Adoptarea la scară industrială ca formă de stocare asigură economii importante de spaţiu şi noi modalităţi de partiţie a informaţiei.

Ubiquitous Computing – iată o nouă tendinţă ce se bazează pe concepte mai vechi de integrare perfectă a sistemelor de cal-cul în tot ceea ce ne înconjoară. Proliferarea computerelor per-sonale, dezvoltarea tehnologiilor networking şi comunicarea cu tehnologiile RFID va produce ample transformări în modalităţile de administrare a acestora, ca efect al schimbărilor dinamice din procesele de business.

Fabric-Based Infrastructure and Computers – este un nou concept ce defineşte posibilităţile de agregare ale unui sistem de calcul pornind de la componente modulare de bază conectate pe o platformă pre-fabricată sau comutată. În forma sa de bază, un sistem fabricat e compus din processor, memorie, porturi I/O şi alte module (GPU, NPU, etc.) conectate prin intermediul unui switch şi a unui software de management şi configurare. �

[email protected]

Radu Crahmaliuc

Page 14: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

12 Nr. 11 - Noiembrie 2010A D M I N I S T R A Ţ I E

Ministrul MCSI, Valerian Vreme, a discutat cu IT Trends, în cadrul unui interviu transmis live pe Internet, despre priorităţile şi problemele

curente ale MCSI.

ITT: Cum vedeţi dumneavoastră pro iectul eRomania?

Valerian Vreme: Dacă ne referim la strategia eRomania, şi nu la proiectul eRomania, ea trebuie să aibă ca finalitate o proiecţie a României în mediul virtual. Este o strategie frumoasă, dacă stabilim regulile şi suntem serioşi noi, întreaga comunitate informatică din ţară. În cadrul strategiei avem o componentă foarte importantă, cea de eGuvernare, în cadrul căreia se dezvoltă la ora actuală tot felul de programe şi soluţii, cu două direcţii: odată ele vin în întâmpi-narea nevoilor cetăţeanului şi, a doua oară, vin să ofere celor care iau decizii situaţii în timp real.

ITT: De ani de zile, dorinţa MCSI este să fie un coordonator al proiectelor informati-ce legate de administraţie. Cum acţionaţi dumneavoastră în acest sens?

VV: Ţin să precizez că unul din obiectivele mandatului meu este legat de inte grarea şi interoperabilitatea sistemelor in formatice la nivel de instituţii ale ad ministraţiei centrale şi locale. Practic, trebuie să-i învăţăm pe toţi să vorbească aceeaşi limbă. Acţiunile de acest gen pot fi concertate şi asistate de MCSI. Eu unul am, în cadrul ministerului, un proiect care va veni ca o mănuşă pen-tru iniţiative individuale de genul realizării unor proiecte de către instituţii ale statu-lui. Este vorba de realizarea unei Biblioteci Naţionale de Programe. În această bibliotecă vrem să înregistrăm programele statului. În funcţie de legislaţie vom asigura suport din cadrul bibliotecii către instituţiile statului. Un lucru foarte important este acela că vom cere ca toate proiectele care se dezvoltă în instituţiile statului să aibă şi o componentă de înregistrare în această bibliotecă. Astfel vom dispune permanent de o imagine clară legată de ceea ce se dezvoltă în cadrul sta-tului român. De asemenea, la nivel inter-

ministerial există şi o comisie constituită prin memorandum introdus în Guvern, o comisie de nivel doi, formată din specialiştii IT din fiecare instituţie, şi care va lucra pen-tru a pune bazele interoperabilităţii. Asta înseamnă reguli, nivele de securitate, nivele de acces.

ITT: Există şi un orizont de timp plani-ficat?

VV: Pentru interoperabilitate şi integrarea sistemelor informatice ne gândim undeva la doi ani. Acest proces este însă un pro-ces dinamic. Dacă aşezăm bine cărămizile de bază, procesul de consolidare este per-manent. În cadrul ministerului există acum şi o strategie legată de acest obiectiv, pusă la punct împreună cu un colectiv condus de Varujan Pambuccian. În vederea acestui obiectiv ţinem în permanenţă legătura cu industria IT, cu marii producători de soft-ware din România.

ITT: La un moment dat v-aţi expri-mat public deschiderea faţă de ceea ce se numeşte Open Source. Ce înseamnă mai concret această deschidere?

VV: Eu însumi sunt un utilizator de Open Source. În privinţa unor astfel de soluţii trebuie să fim foarte atenţi. Orice lu-cru are şi plusuri, dar şi minusuri. Există strategii în acest sens aplicate în alte ţări, precum Franţa sau Germania. Vom învăţa din experienţa lor dar, totodată, vom spune clar care sunt avantajele şi dezavantajele. Eu cred că dacă vom dezvolta treptat me-diul informatic, şi mă refer aici la nivelul funcţionarului, eu cred că se va ajunge să se discearnă, la nivel de primărie, dacă se va merge pe soluţii Open Source sau pe soluţii cu licenţă. Esenţial pentru noi însă este să dăm drumul şi în acest domeniu competiţiei.

ITT: Ce strategie aveţi în domenii unde ministerul dispune de competenţe, precum comerţul electronic sau protecţia contra spam-ului?

VV: Dacă discutăm de comerţ electro nic, cât de curând vom da drumul la un apel dedicat celor care vor să efectueze operaţiuni de comerţ electronic. Apelul va merge până la valori de două sute de mii de euro. Eu

cred foarte mult în comerţul electronic. La acest capitol, ne sincronizăm actualmente cu protecţia consumatorului. Acest apel va fi continuu. Legat de celelalte domenii de competenţă, în cadrul ICI există un depar-tament specializat care se ocupă de astfel de probleme. Vrem să dezvoltăm însă acest departament. Când vorbim de spam, aici este vorba de o problematică la nivel mon-dial. Ea ţine foarte mult şi de educaţie sau de conduită. Mediul informatic este însă un mediu sălbatic, dar prietenos.

ITT: Ce planuri aveţi aveţi cu privire la companii din subordine precum Romtele-com, Poşta Română şi Radiocom?

VV: Ministerul are acţiuni la Romtele-com. Colaborăm destul de bine cu partea elenă. Una din propunerile avansate de noi este de vindere a pachetului de 46% din acţiuni deţinut de noi la acest operator. Primii cărora ne adresăm cu această propu-nere sunt cei de la OTE, respectiv Deutsche Telekom. Pachetul acesta de acţiuni a fost reţinut de statul român pentru componenta strategică avută de Romtelecom pe piaţa operatorilor de comunicaţii. Acum, când avem în România o piaţă concurenţială suficient de echilibrată, nu mai putem dis-cuta de o asemenea componentă strategică. Problema aici o reprezintă preţul obţinut pe aceste acţiuni, care trebuie să fie unul corect, conform legilor pieţei. Statul român trebuie să-şi primească preţul corect. Noi am lansat oferta de vânzare. Vom trage concluzii în funcţie de ofertele pe care le primim.

Accent pe responsabilitatede Bogdan Marchidanu

Valerian Vreme, ministru MCSI

Page 15: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

13Nr. 11 - Noiembrie 2010

A D M I N I S T R A Ţ I E

Conferinţa şi-a propus să creeze o le gă tură directă între reprezentanţi ai ad mi nistraţiei locale şi furnizorii de tehnologie şi de soluţii fi-nanciare, în încercarea de a identifica cele mai eficiente modalităţi de modernizare a administraţiei publice locale.

Despre susţinerea acestui proces prin folosirea unor soluţii de finanţare bancară a vorbit Georgeta Seuleanu, Director CEC Bank, Sucursala Iaşi, care a subliniat implicarea CEC Bank în finanţarea proiecte lor de accesare a fondurilor europene prin acordarea de consultanţă, emiterea de scri sori de garanţie, pre-finanţarea garan-tului şi co-finanţarea cheltuielilor eligibile.

De asemenea, pentru modernizarea ac tivităţii, administraţiile lo-cale pot apela şi la sursele de finanţare disponibile prin interme-diul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Daniela Călin – Expert în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a prezentat la Iaşi axele prioritare ale programului, precum sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, ca potenţiali poli de creştere.

Un alt rol important în oferirea unor servicii transparente, rapide şi eficiente pentru cetăţeni îl au soluţiile tehnologice. „O astfel de conferinţă este o zonă ideală pentru a dezbate şi pentru a face schimb de experienţă privind soluţii financiare şi platforme tehno-

logice care împreună pot veni în ajutorul administraţiei publi ce lo-cale, iar compania noastră se simte privilegiată că are ocazia să fie alături de aceste instituţii şi să-şi dovedească plusul de valoare”, a declarat Elisabeta Moraru, EU Grants Advisors Program Manager, Microsoft România.

Microsoft Citizen Service Platform, o platformă integrată şi complexă, oferă in stituţiilor publice avantajul reducerii per total a costurilor de deţinere, implementare şi mentenanţă în timp, fiind sistem suport în livrarea către cetăţeni a serviciilor publi ce rapide, de calitate şi în condiţiile de tran sparenţă impuse de legislaţie.

În încheierea conferinţei, Claudiu Albina, IBM Account Manager Cross-Industry, a prezentat soluţiile oferite de către IBM pentru efi-cientizarea administraţiei publice locale, punând accent pe avan-tajele virtualizării ca mijloc de reducere a costurilor de ope rare, de simplificare a infrastructurii IT şi de îmbunătăţire a serverelor şi resurselor de stocare din cadrul instituţiilor. � (E.L.)

Servicii mai eficiente pentru cetăţeni

Agenţia BTL DESIGN şi trustul de presă Agora Group au organizat pe 7 octombrie, la Iaşi, simpozionul „Modernizarea şi eficientiza-rea administraţiei publice locale din România”, Ediţia 3 - Moldova. Evenimentul, realizat împreună cu Federaţia Autorităţilor Locale

din România (FALR), Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor din România şi Asociaţia Comunelor din România, s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de reprezentanţi ai administraţiei publice din zona Moldovei.

ITT: Ce se întâmplă cu celelalte com-panii?

VV: Poşta Română este într-un proces de restructurare. Există două studii legate de această restructurare. În acest an, compania a intrat într-un uşor proces de redresare. Eu unul cred în această companie, pentru că afacerile mari se fac în reţea. Poşta dispune de o astfel de reţea. În business nu contează câte clădiri ai, ci resursa umană şi reţeaua de afaceri. Ne vom axa în următoarea perioadă pe dezvoltarea de servicii finan-ciare în cadrul companiei, şi mă refer aici la asigurări şi o reprezentare pe creditare a unei bănci sau a unui sistem bancar. În Italia, de pildă, Poşta este una din băncile principale italiene. În privinţa Radiocom, şi acolo există un proces de restructurare. Aici însă, discutăm de un alt context, în care statul român vrea să dispună şi de o platformă unică de comunicaţii. Practic, există premize ca pentru Radiocom să găsim şi alte activităţi cu scopul de a îmbunătăţi

spectrul de afa ceri al companiei şi situaţia ei financiară.

ITT: Puteţi detalia strategia legată de televiziunea digitală şi de licenţele Wi-Fi?

VV: În privinţa Wi-Fi, domeniul va rămâne în continuare absolut liber, pentru că discutăm de licenţe gratuite. În privinţa televiziunii digitale, licitaţia a fost practic oprită. Motivul principal a fost legat de im-pactul pe care l-ar fi avut asupra populaţiei, pentru că există nişte costuri. Licitaţia este de fapt amânată, din pricina crizei eco-nomice. După ce vom reface strategia, vom relua procesul de licitare. Procesul de trecere de la analogic la digital trebuie încheiat până în anul 2015.

ITT: Ce măsuri aveţi în vedere pentru creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene?

VV: Ministerul nostru este unul din mi-nisterele cu un grad de absorbţie destul de mare. Chiar în acest moment avem des chise câteva apeluri. Unul e legat de accesul la

broadband, cu finanţare maximă de 25.000 euro pentru achiziţie de tehnică şi abona-ment de Internet de bandă largă pe trei ani. Cu acest program venim să sprijinim şi chiar să forţăm adoptarea Internetului broadband, cu scopul dezvoltării de aplicaţii de tip comerţ electronic sau proiectare pe Internet. De asemenea, vom lansa un apel pe eSanatate, în valoare de 42 de milioane de euro, pentru reţeta electronică şi fişa pacientului. Aşteptăm să înceapă efectiv licitaţia. Eu cred că be neficiarul unic al ape-lului, Casa Naţională de Sănătate, să vină în jurul datei de 15 noiembrie şi să acceseze fondurile. Punctul meu de vedere aici este că eSanatate ar aduce economii foarte mari în sistemul de sănătate. Mai departe, avem alte două apeluri, unul legat de comerţul electronic, iar al doilea de soluţii integrate pentru soft. Cred că undeva la începutul lui decembrie le vom avea funcţionale pe toate. Actualmente este funcţional apelul legat de Internetul broadband. �

Page 16: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

14 Nr. 11 - Noiembrie 2010C L U B

IT Trends: Oracle a anunţat recent lan-sarea unei noi serii de produse. De ce era nevoie de lansarea unui produs precum Oracle Exalogic Cloud?

Sorin Mândruţescu: În industria IT, dacă nu eşti o fabrică de produse, adică dacă nu dovedeşti capacitate de inovare, ieşi rapid din afaceri. Din punct de ve-dere al bugetului R&D, Oracle alocă în jur de 4 miliarde de dolari anual. Rezultatele unui asemenea efort major de investiţie şi inovaţie se regăsesc, firesc, în continuitatea seriilor de produse lansate. Dacă ne referim la Exa logic, trebuie să luăm în considera re complexitatea crescândă a activităţilor eco-nomice şi la existenţa Internetului, care a schimbat radical modul de a face afaceri. Vorbim aici de delocalizare, de lanţuri lo-gistice complexe, procese de fabricaţie complexe, toate susţinute de Internet. Toc-mai datorită acestei complexităţi, dar şi a multitudinilor de aplicaţii de business, era nevoie de un mediu de integrare masiv. Vorbim aici de zona de middleware, care a fost şi rămâne una din cele mai importante zone pentru Oracle. Odată cu achiziţia Sun şi cu lansarea maşinii Exadata de anul tre-cut, lucrurile au mers firesc către lansarea de acum. Exalogic Cloud vine să completeze o soluţie totală, atât din punct de vedere software, cât şi din punct de vedere al in-frastructurii hardware de tip data ware-housing şi motoare de tranzacţionare. Din punct de vedere al capacităţii produsului, pe lângă faptul că e prima maşină integrată de middleware, utilizată ca platformă de consolidare a aplicaţiilor, vorbim de accele-rarea performanţelor aplicaţiilor de până la 1400 la sută, de îmbunătăţirea scalabilităţii şi disponibilităţii, de reducerea efortului de administrare cu până la 95 la sută şi a cos-turilor de operare cu până la 60 la sută. Şi fiindcă am menţionat costurile de operare,

vă pot spune că, din punct de vedere al spaţiului ocupat, discutăm acum efectiv de o fracţie din spaţiul pe care îl ocupa ante-rior un datacenter.

ITT: Cum reacţionează piaţa românească la astfel de soluţii?

S.M.: E complicat de răspuns. Gândiţi-vă la vastitatea portofoliului nostru de produse. Vreau însă să spun altceva. În momentul în care ai, precum Oracle, un portofoliu atât de mare de produse şi soluţii, când vremurile sunt aşa cum sunt şi aplecarea spre investiţii a beneficiarilor nu mai este cea din trecut, eu sunt relativ mulţumit de viteza de reacţie a unei pieţe româneşti, chiar dacă aceasta poate nu se află la nivelul de adoptare a ultimelor tehnologii din Statele Unite, chiar dacă are probleme financiare şi chiar dacă este marcată de o mare complexitate a actului de decizie.

ITT: Dumneavoastră deţineţi şi calitatea de preşedinte al AmCham în România. Există deosebiri majore de responsivitate între managementul multinaţionalelor şi cel al companiilor româneşti din punct de vedere al adoptării soluţiilor complexe de tip Cloud Computing?

S.M.: Interesantă întrebare. Din punctul meu de vedere, eu cred că a existat un mare efort din partea industriei IT de pro-movare a conceptului „cloud”. Gradul de răspundere al pieţei la acest concept a fost în cel mai bun caz mediu. Industria a făcut investiţii majore, cum ar fi centrele de date construite de firme româneşti. Acum, în ac-tualul context economic, vorbim de reduce-rea costurilor şi chiar de regândirea IT-ului intern al unor instituţii. Înainte, IT-ul era privit ca fiind cel care generează aplicaţiile şi le dezvoltă. De fapt, IT-ul nu reprezintă activitatea esenţială pentru enorm de multe companii. Ei bine, moda externalizării

activităţilor care nu sunt esenţiale pentru firme, printre care, de multe ori, se numără şi IT-ul, a prins foarte bine în lume şi a ajuns să prindă şi în România. Aş vrea să fiu foarte bine înţeles. Concepte precum Cloud Computing sau Software as a Ser-vice nu sunt nişte găselniţe IT, ci necesităţi de business. De aceea, eu unul prevăd un viitor bun de adaptare a unor astfel de modele şi concepte.

ITT: Credeţi că această criză va avea darul de a schimba mentalităţile, inclusiv din punct de vedere al adoptării de soluţii IT?

S.M.: Da, măcar parţial. Parţial pentru că, poate, nu este singurul motiv. Însă în mod categoric criza a schimbat deja mentalităţi.

ITT: Tot recent, Oracle a lansat Fusion Applications. Ce elemente de noutate apar aici?

S.M.: Ca şi concept, Fusion Applica-tions a fost lansat mai demult. Trebuie să pun iarăşi lucrurile într-un context. Odată cu începutul anilor 2000, când a demarat campania de achiziţii, Oracle a dus indus-tria relativ tânără a IT-ului dintr-o zonă de adolescenţă într-o zonă de maturitate prin consolidare de produse şi de piaţă. În acel moment, Oracle a început să fie un jucător major, o firmă sub umbrela căreia există o multitudine de aplicaţii de business. Angajamentul Oracle a fost de la bun început de susţinere a produselor firmelor achiziţionate. În mod evident, pe piaţă s-a făcut simţită tot mai mult nevoia de integrare a tuturor acestor produse şi, mai ales, a bunelor practici care au mar-cat respectivele produse achiziţionate. Aşa a apărut conceptul de Fusion Appli-cation. În acest context, Oracle Fusion Applications reprezintă integrarea a tot ce înseamnă tehnologii şi practici best in class de la toate suitele de aplicaţii dezvol-tate sau achiziţionate de noi. Este o suită sută la sută bazată pe standarde. Dispune de peste o sută de module de aplicaţii, cu şapte familii de produse diferite. Plus că această suită este din start construită pe baza tehnologiei Web 2.0.

Către jucătorul totalde Bogdan Marchidanu

Conform lui Sorin Mândruţescu, director general Oracle România, prin recentele lansări majore de produse de la Open World, tradiţionalul eveniment anual al com-paniei, Oracle a mai făcut un pas decisiv în direcţia devenirii unui jucător total pe piaţa IT mondială.

Page 17: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

15Nr. 11 - Noiembrie 2010

C L U B

ITT: Cum reuşeşte Oracle să reţină doar părţile utile ale tehnologiilor achizi-ţionate?

S.M.: Vorbim aici despre acelaşi uriaş efort investiţional depus de Oracle în sen-sul integrării tehnologice. Este vorba şi de integrarea organizaţională şi culturală. Părerea mea este că un asemenea efort a arătat maturitatea deosebită a organizaţiei de a gestiona un asemenea proces uriaş, nemaiîntâlnit în industrie.

ITT: Este şi România implicată în vreun fel în acest proces?

S.M.: În România noi nu dispunem doar de centrele de suport tradiţional, aşa cum suntem percepuţi de multă lume. Dispu-nem aici de elemente de dezvoltare de pro-dus şi de suport tehnic.

ITT: Revenind la procesul de integrare, care este stadiul actual al procesului de integrare cu Sun?

S.M.: Din punct de vedere legal, inte-grarea este finalizată. Din punct de vedere operaţional, a existat un plan foarte bine pus la punct, pe ţări. Începând cu această

vară, foştii oameni care lucrau la Sun sunt acum angajaţii Oracle. Până la urmă, efortul Oracle de a integra Sun, o firmă de prim rang din punct de vedere tehno-logic, se justifică perfect dacă privim lu-crurile din punctul de vedere al intregului proces în care s-a angajat Oracle, de a se extinde de la un furnizor pur de software la un furnizor de tehnologie software şi hardware integrată. Există mari diferenţe între procesul de a te duce spre hardware venind dinspre software şi procesul invers. Tehnologia Exalogic, despre care am vor-bit la început, şi care generează rezultate absolut uluitoare, cred că este un răspuns grăitor la întrebarea privind semnificaţia procesului de integrare venind dinspre partea de software. Practic, Oracle duce acum conceptul de hardware într-o cu totul altă zonă.

ITT: Pentru că vorbiţi de filozofia din spatele unui asemenea proces, cât de mult contează faptul că fondatorul şi conducătorul Oracle este un antreprenor prin definiţie?

S.M.: Enorm. Dincolo de spiritul antre-prenorial care l-a însoţit pe Larry Eli-son de-a lungul întregii vieţi, el are o extraordinară înţelegere a industriei şi a direcţiei încotro se îndreaptă această in-dustrie, plus o imensă putere de execuţie. Aşadar, sunt patru factori de bază care au dus la succesul actual al companiei: spi-ritul antreprenorial, viziunea, execuţia şi capacitatea de integrare.

ITT: Ce rol strategic joacă România, în actualul context economic, pentru Oracle?

S.M.: Ceea ce s-a întâmplat în România, mai ales prin centrele de comptenţe teh-nice, mai puţin cunoscute publicului larg, este o poveste de succes la nivel mondial. Punct. Oracle România a deschis un drum în zona aceasta de lume şi ne-am bucu-rat să vedem că şi alte companii mari au păşit între timp pe acest drum. În plus, procesul de extindere Oracle pe piaţa locală continuă.

ITT: Mai există resurse umane pe piaţa locală pentru astfel de extinderi?

S.M.: Da. N-aş putea să fiu la Oracle şi la AmCham dacă n-aş fi în continuare un mare optimist în ceea ce priveşte rezer-vorul de talente de pe piaţa locală. Şcoala românească, în care mulţi aruncă cu pietre, cu şi fără motiv, continuă să scoa tă pe bandă rulantă oameni calitativ pregătiţi ca să fie angajaţi în firme de genul nostru.

ITT: Ce importanţă au IMM-urile în oferta adresată de dumneavoastră pieţei?

S.M.: Oracle dispune de un departament specializat pentru adresarea IMM-urilor. Vorbim aici de pacheţele de tip aplicaţii, de modalităţi specifice de licenţiere, de licenţieri limitate pentru o aplicaţie. În ultimii doi ani, departamentul care a în-registrat cel mai mare succes în cadrul Oracle a fost tocmai departamentul dedicat IMM-urilor. Asta apropo de o percepţie larg întâlnită în piaţă şi care spune că Oracle este o companie care se adresează doar conturilor mari şi sectorului public. Ei bine, noi vrem să schimbăm această percepţie, iar rezultatele arată că ne îndreptăm în direcţia bună. Aşa cum spuneam şi la în-ceput, un produs Oracle nu înseamnă doar un produs pentru satisfacerea unei nevoi specifice dintr-un IMM, ci este un produs care ajută semnificativ la regândirea, re-structurarea şi reaşezarea întregului busi-ness al respectivului IMM. �

Sorin Mândruţescu, director general Oracle România

Page 18: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

16 Nr. 11 - Noiembrie 2010D O S A R

Un studiu realizat de HP arată că peste jumătate (56%) din companiile din SUA şi peste o treime din companiile din Eu-ropa (38%) consideră că au fost deja vic-timele unui atac cibernetic naţional, iar 78% dintre companiile americane şi res-pectiv 60% din cele europene cred că, în următorii 2 ani, un atac cibernetic va afec-ta operaţiunile mission critical din ţările lor de origine. Cei mai mulţi respondenţi sunt convinşi că atacurile cibernetice sunt greu de depistat (88,5%) şi dificil de re-mediat rapid (86,5%), în timp ce 82,5% consideră că nu există soluţii tehnologice potrivite pentru astfel de situaţii.

Mai important decât atât, studiul de-monstrează că multe companii sunt conştiente de riscurile cărora ar fi expuse în cazul unui atac cibernetic, însă nu au luat încă măsurile necesare pentru a fi pregătite pentru o astfel de posibilitate. Astfel, doar 38% din respondenţi au in-vestit în metode de prevenire a atacurilor, în timp ce 53% dintre companii spun că nu au resursele necesare pentru astfel de investiţii.

Probleme şi pentru end-userKaspersky Lab anunţă că în trimestrul trei al anului 2010 au fost identificate aproxi-mativ 32 de milioane de vulnerabilităţi pe computerele utilizatorilor din întreaga lume. Printre cele mai răspândite zece de astfel de breşe de securitate se regăsesc vulnerabilităţi pentru care vendorii au lansat patch-uri de rezolvare încă din pe-rioada 2007 – 2009.

Infractorii cibernetici folosesc frecvent breşe de securitate existente în diferi-te programe pentru a obţine acces la in-formaţii şi resurse de pe computerele-victimă. Malware-ul creat special pentru a exploata astfel de vulnerabilităţi este denumit „exploit”, iar popularitatea sa este în continuă creştere. Binecunoscutul vierme Stuxnet este un exemplu de astfel de program periculos, care exploatează nu una, ci patru vulnerabilităţi de tip „zero-day” din Microsoft Windows.

„În trecut, infractorii cibernetici urmă-reau să exploateze, în special, breşe de

securitate din sistemele de operare Micro-soft Windows, însă tendinţa s-a schimbat în ultimii ani – produsele Adobe, precum Flash Player sau Adober Reader au de-venit ţinta atacurilor”, spune Vyache-slav Zakor zhevsky, Senior Virus Analyst la Kaspersky Lab şi autorul aritcolului „Cybercrime Raiders”, referitor la proble-ma exploit-urilor. „Drept rezultat al aces-tei noi tendinţe, Adobe a lansat Adobe Update, un serviciu similar cu Windows Update, care descarcă şi instalează au-tomat cele mai noi actualizări de securi-tate ale produselor. La momentul actual, compania Sun, al cărei produs Java se confruntă cu vulnerabilităţi exploatate de hackeri, lucrează la îmbunătăţirea servi-ciului de update”, completează acesta.

Din nefericire, foarte mulţi utilizatori nu îşi actualizează în mod regulat software-

Pregătiţi în faţa unui atac venit de pe Internet?de Cristian Faur

Indiferent de mărimea sau de domeniul ei de activitate, eficienţa şi succesul de piaţă al unei companii sunt direct proporţionale cu nivelul de securitate a datelor şi cu disponibilitatea acestora. Atunci când datele reprezintă cel mai important bun pentru companiile din lumea întreagă, necesitatea de a asigura securitatea transmisiei lor prin mijloace electronice

devine esenţială, iar atacurile cibernetice se transformă într-o problemă globală.

Tranzacţia consolidează poziţia de lider a HP în domeniul securităţii aplicaţiilor

Fortify Software este o companie privată specializată în soluţii care asigură securitatea programelor cu sediul în San Mateo, California.Achiziţia companiei Fortify Software va permite HP să ofere o soluţie completă care să ajute companiile să reducă riscurile, să respecte reglementările în vigoare şi să se protejeze împotriva atacurilor maliţioase prin integrarea securizării aplicaţiilor de-a lungul întregului ciclu de viaţă.„Companiile îşi desfăşoară activitatea într-un me-diu în care provocările la nivel de securitate sunt din ce în ce mai multe, iar aplicaţiile şi serviciile pe care se bazează în fiecare zi fac parte atât din problemă, cât şi din soluţia acesteia”, a spus Bill Veghte, vicepreşedinte executiv, Software and Solutions, HP. „Poziţia de lider a Fortify în zona analizei securităţii aplicaţiilor statice, combinată cu experienţa HP în domeniul analizei securităţii aplicaţiilor dinamice, oferă companiilor cea mai

bună soluţie pentru a îmbunătăţi securitatea aplicaţiilor şi serviciilor lor.”„Fortify a încercat dintotdeauna să ajute res-ponsabilii pentru securitatea informaţiilor şi echipele de dezvoltatori de aplicaţii să iden-tifice, să remedieze şi să prevină apariţia vulnerabilităţilor de securitate înainte ca aces-tea să poată fi exploatate de către atacatori”, a declarat John M. Jack, CEO Fortify Software. „Acordul semnat cu HP ne dă posibilitatea să dezvoltăm mai rapid această tehnologie şi să le oferim clienţilor noştri comuni posibilitatea să reducă timpul necesar asigurării securităţii aplicaţiilor noi şi existente.”Într-o primă instanţă, pentru a asigura conti-nuitatea ofertei şi consolidarea prezenţei pe piaţa de soluţii de securitate, HP va administra Fortify ca entitate de sine stătătoare. Compania va fi integrată în timp în divizia HP Software and Solutions. Produsele Fortify vor fi integrate în portofoliul de aplicaţii Business Technology Op-timization, disponibil prin canalele de vânzări şi servicii ale HP.

HP cumpără Fortify Software

Page 19: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

17Nr. 11 - Noiembrie 2010

D O S A R

ul de pe calculator, ignorând chiar mesa-jele de avertizare. Acest comportament explică de ce mai există încă exploit-uri care ţintesc vulnerabilităţi pentru care au fost lansate patch-uri de multă vreme.

În articolul său, Vyacheslav Zakor-zhevsky recomandă utilizatorilor să ur-meze o serie de paşi pentru a evita infecţiile cauzate de software cu vulnerabilităţi: căutarea periodică de actualizări pentru programele respective, instalarea lor ime-diat ce au fost lansate (dacă este necesar, să se realizeze chiar instalare manuală) şi evitarea accesării de link-uri primite pe e-mail sau venite din partea unor per-soane necunoscute. Cu alte cuvinte, utili-zatorii nu trebuie decât să respecte regu-

lile de bază ale securităţii computerului. De asemenea, folosirea unor browsere de Internet, precum Google Chrome, Mozilla Firefox şi Internet Explorer – care includ filtre pentru blocarea atacurilor phishing sau a altor site-uri periculoase – va reduce semnificativ riscul de infectare.

„Companiile ştiu că un atac cibernetic poate avea consecinţe negative şi poate genera pagube importante, însă, deşi re-cunosc faptul că ar trebui să fie pregătite pentru a face faţă acestor ameninţări, stu-diul nostru arată că mai puţin de jumătate dintre companii ar putea faţă cu succes unui astfel de atac”, a declarat Dan Turner, şeful departamentului de securitate HP, HP Enterprise Services. „Înţelegem ne-

voia companiilor şi a guvernelor din toată lumea de a menţine un echilibru între a fi transparente şi a asigura confidenţialitatea datelor. Tocmai de aceea, acest studiu ne-a permis să dezvoltăm un instrument care ne va ajuta clienţii să îşi evalueze nivelul de pregătire în cazul unui atac cibernetic.”

Peste 80% din companiile chestionate au recunoscut că fac parte din aşa-numita Infrastructură Naţională Critică, o titulatură generică acordată acelor sectoare industri-ale esenţiale pentru funcţionarea eficientă a societăţii şi a economiei, cum ar fi indus-tria petrolieră şi a gazelor, telecomunicaţii, servicii financiare şi utilităţi. Respondenţii şi-au subliniat dorinţa de a colabora mai intens cu parteneri din industrie şi cu gu-vernul pentru a rezolva problema secu-rităţii cibernetice. Deşi abordările prefe-rate în SUA diferă de cele din Europa, 60% dintre participanţii la studiu vor ca acest parteneriat să fie voluntar.

Analizând răspunsurile participanţilor, HP a creat profilul unei companii „pregătite cibernetic”, subliniind cele mai importante caracteristici ale acesteia. Spre exemplu, o astfel de companie are, cel mai probabil, un „Chief Information Security Officer”, adică o persoană specializată în asigura-rea securităţii informaţiilor companiei, cu experienţă anterioară în serviciile de secu-ritate sau de poliţie, care are putere de de-cizie asupra bugetului companiei. În plus, aceste companii se numără deseori printre primele care încearcă noi tehnologii, îşi desfăşoară activitatea în sectorul privat, nu în cel public, şi sunt implicate deja în iniţiative de întărire a securităţii ciberne-tice alături de alţi membri din industrie sau de guvern.

Pornind de la rezultatele studiului, HP a creat Cybersecurity Readiness Tool. Acest instrument va ajuta companiile să îşi compare nivelul de pregătire cu nivelul mediu din industria în care activează şi să identifice riscurile specifice cărora este expusă. Soluţia Cybersecurity Readiness se adaugă portofoliului existent de soluţii de securitate oferit de HP, care include o gamă largă de servicii, de la faza de consultanţă la cea operaţională. De fapt, HP oferă peste 90 de servicii specializate pentru zonele de protecţie şi administrare a confidenţialităţii datelor, de securitate a infrastructurii sau de administrare a acce-sului la informaţii. �

Singura soluţie din lume pentru securitatea dispozitivelor portabile, a porturilor şi pentru prevenirea pierderilor de date pentru compute-rele Mac/Apple, Endpoint Protector 2009, a fost lansată într-o nouă versiune cu funcţionalităti adiţionale dedicate platformelor Mac. Noile funcţionalităţi au fost gândite pentru a mări nivelul de protecţie pentru datele confidenţiale ale firmelor şi pentru a le oferi oamenilor de afaceri ce călătoresc în mod constant o modali-tate de a rămâne activi şi productivi. În acelaşi timp datele pe care le transportă sunt protejate de ameninţările frecvente generate de folosirea incorectă a dispozitivelor de stocare portabile, ce duce adesea la breşe de securitate extrem de periculoase. Endpoint Protector 2009 vine acum cu funcţionalitatea File Tracing, aceasta oferind departamentelor IT ale companiilor un control sporit asupra transferurilor de date şi activităţii cu fişiere din cadrul reţelelor informatice. Ast-fel, când noua funcţionalitate este activată, ea înregistrează informaţii despre activitatea cu datele companiei, stocându-le în vederea unui audit ulterior. De fiecare dată când un angajat modifică, şterge sau redenumeşte un fişier sto-cat pe un dispozitiv portabil sau copiat apoi pe un astfel de dispozitiv, acţiunile sale sunt înre-gistrate, împreună cu numele său şi specificaţiile dispozitivului. A doua funcţionalitate importantă a noii versiuni Endpoint Protector pentru securizarea dispozi-tivelor portabile pe sistemele de operare Mac le permite reprezentanţilor autorizaţi ai companiei să emită parole temporare pentru modul de lu-cru offline pentru angajaţii aflaţi în călătorii de afaceri. Atunci când călătoresc, angajaţii pot să

nu beneficieze întotdeauna de acces la Internet, ei având în continuare nevoie să utilizeze diferite dispozitive de stocare sau de alt tip - o imprimantă pentru tipărirea unui contract, un stick de memo-rie pentru a salva o prezentare pentru un eveni-ment. Pentru a-i ajuta să economisească timp şi să lucreze eficient, li se poate oferi prin telefon o astfel de parolă ce le permite autorizarea dis-pozitivelor de care au nevoie pe perioade de la 30 de minute la o săptămână.„Noua versiune Endpoint Protector pentru Mac/Apple se concentrează pe două aspecte impor-tante ale securizării dispozitivelor portabile şi prevenirii pierderilor de date – analizarea atentă a activităţii legate de date şi fişiere în cadrul firmei pentru a preveni posibile scurgeri de informaţii sau furturi (File Tracing asigurând toc-mai monitorizarea şi auditul necesar) şi nevoia de a ne asigura clienţii că mobilitatea şi porta-bilitatea, avantaje necesare mediului de business modern, nu sunt în nici un fel restricţionate de politicile de securitate, dar şi că le oferim în acelaşi timp un mediu de lucru securizat pentru utilizarea dispozitivelor portabile”, a explicat Roman Foeckl, Director General CoSoSys. Endpoint Protector 2009 este conceput pentru a minimiza ameninţările interne, a reduce riscul scurgerilor de date şi a controla dispozitivele conectate la computerele Macintosh/Apple şi Windows. Soluţia le permite departamentelor IT să controleze în mod proactiv utilizarea internă a dispozitivelor, în timp ce înregistrează toate datele transferate prin reţea şi criptează datele în tranzit pe dispozitivele portabile. Aplicaţia este disponibilă ca versiune de încercare gratuită sau demo online pe situl http://www.EndpointProtec-tor.com.

Protecţie sporită pentru utilizatorii Mac

Page 20: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

18 Nr. 11 - Noiembrie 2010D O S A R

Pornind de la contextul actual, riscurile in-formatice trebuie mitigate în primul rând prin analiză, politici de securitate imple-mentate și campanii de conștientizare a uti-lizatorilor. Perioada actuală ne determină să realizăm care sunt indicatorii reali ai unei afaceri și importanța ROI cu adevărat, iar asigurarea operaționalului devine critic pentru mulți operatori economici. Chiar și în condițiile în care asigurăm acest volum economic nu avem certitudinea că putem trece pragul profitabilității într-o piață din ce în ce mai strâmtorată. Riscurile sunt prezente, indiferent de verticală, iar mate-rializarea acestora poate genera situații în care compania să fie în imposibilitatea de a și le asuma şi de a falimenta.

Alegerea firească presupune realiza-rea unei analize de risc și definirea atât a riscurilor ce pot fi asumate de către com-panie, cât și a riscurilor care pot fi show-stoppere și trebuiesc obligatoriu mitigate sau transferate.

Un principiu clasic în securitate are la bază următoarea prezumție: nivelul de securitate este dat de cea mai slabă verigă. Chiar dacă învestim în procese, în tehno-logii, dar mai puțin raportat la contextul economic actual, componenta neglijată în majoritatea cazurilor este personalul. In-struirea în vederea operării corespunză-toare și în condiții sigure presupune un cost minim din partea organizației, dar poate avea un impact major atât în activi-tatea recurentă, cât mai ales în diminu-area probabilității de apariție a anumitor riscuri de securitate. Standardizarea și

formalizarea proceselor sunt esențiale din prisma eficienței și siguranței, iar politicile care guvernează activitatea joacă un rol central în atingerea obiectivelor business.

De asemenea, având în vedere că din ce în ce mai mult business-ul s-a trans-ferat online și că sistemele informatice sunt prezente din ce în ce mai vizibil la nivelul tuturor operatoriilor economici, aceste sisteme devin obiective și mijloa-ce de atac. Astfel, răspândirea din ce în ce mai mare a sistemelor informatice, transferul electronic de informații cu ca-racter confidențial, e-commerce sunt doar câteva fenomene care iau amploare din prisma reducerii costurilor și optimizării timpului. Acum avem sisteme informati-ce proprii disponibile în Intranet, servicii bancare online folosite, componente ERP, CRM; adițional, în unele sectoare, procese întregi specifice domeniului au la bază sisteme informatice. Tentația de a con-trola și exploata aceste sisteme devine inevitabil din ce în ce mai mare, iar as-pectul cel mai neplăcut are loc când un sistem compromis periclitează activitatea altor sisteme adiacente.

Până acum câþiva ani, riscurile princi-pale de securitate ale companiilor țineau de accesul asupra documentelor econo-mice, de valorile monetare păstrate în sedii și de accesul neautorizat în zone confidențiale. Acum trăim într-o perioadă de tranziție în care atacurile devin pre-ponderent de natură electronică pentru două motive simple: diminuarea pieței și posibilitatea obținerii unui avantaj

competițional, tehnologic și material. Și mai rău este cât suntem victima unui atac aleator, din Internet, „just for fun” pentru testarea capabilităților și avem de suferit din dorința de bravare, faimă sau noto-rietate a unui individ extern, necunoscut. În acest context o problemă majoră este reprezentată de lipsa reglementărilor le-gislative clare care să adreseze aceste po-sibile atacuri.

În concluzie, ne putem da seama cu ușurință de impactul pe care un atac reușit îl poate avea asupra companiei atâta timp cât funcții importante folosesc acel sistem informatic. Din acest motiv, implementa-rea unor măsuri și politici de securitate informatică pot mitiga pe termen mediu și lung multe riscuri cu un cost mult inferior costului riscurilor în sine, și care pot în perioada curentă să ne salveze de la un nefericit eveniment. �

Nevoia de soluții IT de protecție în fața unor amenințări fără precedent este mai mult decât evidentă

Dacă până în 2008 obiectivul principal ca manager era creșterea business-ului, an după an, în contextul unei creșteri globale a pieței, acum focusul s-a orientat mult mai mult pe optimizarea proceselor și implicit a business-ului. Piața actuală ne forțează să ne axăm pe optimizarea costurilor și a businessului pentru maximizarea ROI.

Mihnea Cãlin, Major Account Manager, CCT S.R.L.

Page 21: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

19Nr. 11 - Noiembrie 2010

D O S A R

Organizatorul, Asociaţia Română pen-tru Tehnică de Securitate, este o prezenţă activă în domeniul tehnicii de securitate şi invită pe toţi cei interesaţi în susţinerea şi dezvoltarea acestei sfere de activitate să concretizeze împreună sloganul „Arta de a trăi în siguranţă”.

„Prin organizarea evenimentului ex-po ziţional Romanian Security Fair, dorim constituirea unui forum naţional al furni-zorilor de tehnologii, soluţii şi servicii în domeniul siguranţei şi securităţii persoa-nelor şi valorilor, din ţară şi străinătate, precum şi al specialiştilor şi beneficiarilor de securitate. Sperăm ca acest eveniment să contribuie la mobilizarea tuturor celor implicaţi pe piaţa de securitate şi prin îm-binarea experienţei, cunoştinţelor şi efor-

turilor noastre comune să asigure un nivel ridicat de profesionalism şi un climat de încredere care să conducă la îmbunătăţirea serviciilor oferite şi a satisfacţiei beneficia-rilor de securitate,” a declarat Silviu Clep, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Tehnica de Securitate.

La eveniment s-au prezentat peste 40 de organizaţii locale şi străine cu exponate în standuri care au depăşit ca suprafaţă 1.500 de metri pătraţi, în faţa unei audienţe de peste 5.000 de vizitatori. Teh-nologiile pre zentate au acoperit aproape tot spectrul preocupărilor ce ţin de securitate şi siguranţă, de la sisteme anti-efracţie şi anti-incendiu, până la echipamente pentru autoapărare şi instrumente de securitatea informaţiei. �

Romanian Security Fair, debut cu dreptulde Cristian Faur

Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate a orga-nizat în perioada 19-21 octo-mbrie 2010, la Bucureşti, eve-

nimentul expoziţional dedicat tehnicii de securitate Romanian Security Fair. Expoziţia s-a adresat tuturor furni-zorilor de tehnologii, soluţii şi servicii de securitate din ţară şi străinătate, precum şi specialiştilor şi consuma-torilor de securitate, iar tematica sa a implicat nevoia de a răspunde unor provocări din ce în ce mai mari cu soluţii performante, precum şi asigu-rarea unui nivel cât mai adecvat de securitate atât în mediul rezidenţial şi business, cât şi în cel dedicat infra-structurilor critice.

Page 22: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

20 Nr. 11 - Noiembrie 2010S T U D I U

Primele şase poziţii din studiul reali-zat de Said Business School din cadrul Universităţii Oxford (Marea Britanie), care evaluează calitatea conexiunilor broadband (bandă largă) din 72 de state şi 239 oraşe, sunt ocupate de Coreea de Sud, Japonia, Letonia, Suedia, Bulgaria şi Finlanda, în timp ce pe locurile 8-14 se situează Lituania, Olanda, Hong Kong, Germania, Portugalia, Danemarca şi Islanda.

Studiul a scos în evidenţă că Bucureştiul se plasează pe locul 16 din 38 în cla-samentul oraşelor ale căror conexiuni broadband le permit să devină „inteli-gente şi conectate”.

În topul primelor zece oraşe după cali-tatea conexiunii mai intră Nagoya, Yo-kohama, Osaka, Riga, Tokyo, Uppsala, Malmo, Hamburg şi Goteborg.

Comentând studiul în cadrul unei conferinţe de presă, Cristian Popescu, di-rectorul Cisco România, a spus că studiul reafirmă corelarea pozitivă dintre poziţia de lider în domeniul conexiunilor broad-band şi economiile bazate pe inovaţie. „Multe economii emergente fac salturi uriaşe concentrându-se pe furnizarea celor mai bune conexiuni broadband în oraşele lor, recunoscând impactul aces-tora asupra economiei”, a adăugat el.

În acest sens, un alt studiu publicat nu demult de Cisco demonstra clar că econo-mia României are potenţialul de a genera creştere mai rapidă prin IT&C. Tehnologi-ile in formaţice şi de comunicaţii (IT&C) au arătat că au efecte pozitive semnifica-tive asupra creşterii economice. În mediul economic curent, politicile şi investiţiile care promovează şi accelerează adoptarea IT&C pot avea un rol important de jucat şi pot îmbunătăţi competitivitatea ţării - ducând-o de la recuperare economică la

expansiune. În acest context, reţelele de bandă largă (broadband) joacă un rol cen-tral cu impact atât economic cât şi social. „Pentru că be neficiile investiţiilor în reţea sunt ridicate şi costurile sunt compara-tiv scăzute, strategiile de implementare a reţelelor de bandă largă ar trebui să fie o prioritate pentru dezvoltatorii de politici şi pentru liderii politici,” se spunea în con-cluzia acelui studiu.

Potrivit studiului curent, calitatea conexiunilor mobile broadband s-a îmbunătăţit semnificativ, 10% dintre uti-lizatori bucurându-se deja de experienţe de calitate semnificative comparativ cu cele ale conexiunilor fixe.

Suedia, Danemarca şi Sta tele Unite ale Americii sunt lideri în clasamen-tul conexiu nilor broadband mobile, iar România ocupă locul 16.

„Modelele de consum rezi denţial pen-tru conexiunile în bandă largă încep să varieze, o reşedinţă obişnuită necesitând peste 2 Mbps şi consumând aproximativ 20GB pe lună, în timp ce o casă inteligentă şi conectată are nevoie de peste 20Mbps şi consumă 500GB pe lună”, a arătat şeful Cisco România. „Această nouă ana liză a confirmat multe din presupunerile din trecut, însă a scos în evidenţă şi multe lucruri noi”.

Printre factorii enumeraţi de Popes-cu vizavi de poziţia neaşteptat de bună ocupată de România în privinţa calităţii Internetului se numără cere rea din piaţă, posibilitatea de a dezvolta rapid infra-structura şi concurenţa dintre furnizori. Cu toate astea, rata de penetrare a Internetu-

Paradox confirmatde Bogdan Marchidanu

Lideri broadband: Toate ţările 2010

Conform unui recent studiu Cisco, România se află pe locul 7 din 14 în rândul statelor con-siderate pregătite pentru aplicaţiile Internet ale viitorului. Cu toate astea, rata de pe-netrare scăzută planează ameninţător asupra perspectivelor de dezvoltare armonioasă. Nimic nou în eternul paradox mioritic al celor două Românii.

Page 23: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

21Nr. 11 - Noiembrie 2010

S T U D I U

lui în bandă largă rămâne mult sub nivel statelor din Vest, iar oraşele sunt avanta-jate în comparaţie cu mediul rural, fiindcă cererea e mai mare, iar infrastructura e mai uşor de construit în mediul urban.Întrebat de presă de ce România, o ţară care nu stă grozav din punct de vedere economic, este în elita ţărilor cu cea mai bună calitate a conexiunilor broadband, şeful Cisco Romania e enumerat câţiva factori.

„În primul rând cred că am plecat de la un ni vel foarte scăzut de penetrare şi de calitate a broadband-ului. Apoi cred că a contat foarte mult că am putut arde nişte etape în dezvoltare şi infrastructu-ra s-a putut dezvolta rapid. În al treilea rând, cred că ne-a ajutat foarte mult şi contextul economic: Internetul disponibil pentru toată lumea a generat un volum care apoi a condus la reducerea preţurilor şi accesibilitatea pentru utilizatori”, a declarat el.

„Dez voltarea economică a ţării şi evolu-ţia Internetului sunt în interdependenţă,” a mai declarat Popescu. „Va conta enorm

existenţa unei cereri mai mari din partea consumatorilor rurali. Atunci companiile

vor dezvolta mai repede infrastructura şi acolo”. �

Timișoara

This independent TEDx event is operated under license from TED.

12 Speakeri celebri. Tehnologie, Entertainment și Design.Vino să afli lucruri despre care nici nu știai că există!

Află despre cum se va citi și scrie informaţia în viitor. Află detalii exacte despre proiectele secrete

ale românului care a lucrat pentru NASA și US Airforce. Află despre cum îţi va schimba viaţa

The Internet of Things.

Mai multe detalii pe: www.TEDxTimisoara.com

Susţine ideile caremerită împărtășite!

TEDxTimișoara oferă acum

oportunitatea de a sponsoriza

evenimentul.

Scrie-ne acum pentru a te asigura

că firma ta este prezentă la cea

mai importantă conferinţă

internaţională din vestul ţării.

Întâlnește liderii orașului într-un

singur loc!

Email: [email protected]

http://www.TEDxTimisoara.com | [email protected] | 0741082656

Top-10 al creşterilor în Lideri 2009-2010

Page 24: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

22 Nr. 11 - Noiembrie 2010D O S A R

Ştiaţi că în prezent aproximativ 60% din computerele vândute în prezent sunt laptopuri sau netbook-uri? O concepţie veche spune că dacă un hacker are acces fizic la un computer, atunci acesta are ac-ces şi la datele stocate pe acesta. Vă pro-pun să combatem această idee şi să îi împiedicăm pe cei rău intenţionaţi să pună mâna pe informaţiile noastre confidenţiale.

Prima soluţie pentru securi-tatea datelor dumneavoastră este oferită de cei de la Micro-soft, care odată cu noul Windows 7 au pus pe primul plan securi-tatea informaţiilor stocate pe computerul dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceţi e să acordaţi puţină atenţie facilităţilor de care dispune sistemul de operare.

Bitlocker este o soluţie de securitate pentru dispozitivele de stocare externe, cum ar fi hard disk-urile externe sau cardurile. Motivul principal pentru care a fost creat această aplicaţie nu vine de la valoarea dispozitivului pierdut, ci de la costul datelor pierdute, ce de cele mai multe ori sunt confidenţiale.

Cum funcţionează?Aplicaţia se bazează pe criptarea datelor. Bitlocker poate fi configurat fie cu o auten-tificare a dumnevoastră (în cazul în care trebuie să introduceţi manual o parolă), fie prin solicitarea unei chei de recuperare Bitlocker. Această cheie poate fi ţinută ori-unde pe computer sau pe un stick.

BitLocker se dovedeşte a fi foarte uşor de utilizat. Tot ce trebuie să faceţi este să lansaţi aplicaţia şi să creaţi o frază de ac-ces (sau prin utilizarea unui card de me-morie) pentru a cripta/decripta unitatea. Procesul durează doar câteva minute. Odată configurată, aplicaţia poate cripta automat mediile externe de stocare de fiecare dată când sunt conectate. Această integrare strânsă cu sistemul de operare o face extrem de uşor de folosit. BitLocker se lansează automat când un dispozitiv USB este introdus într-un sistem, iar apoi cere cheia de acces pentru a citi datele stocate pe dispozitiv.

Pe lângă această soluţie puteţi folosi şi Truecrypt, o aplicaţie pe care o pu teţi descărca gratuit de pe Internet, ce func ţio-nează asemănător cu BitLocker. Altă metodă

utilizată în anumite cazuri este criptarea hardware. Practic există aşa numitele Self encrypting drives, nişte hard disk-uri nor-

male, ce criptează datele la nivel hard-ware asigurând o bună performanţă şi protecţie. Din păcate, pe piaţa locală nu se găsesc în momentul de faţă. Avantajul lor e că pot fi ataşate atât unui desktop, cât şi unui laptop.

O altă soluţie de criptare a datelor este Drivecrypt, ce protejează atât datele de pe laptop, cât şi cele de pe desktop. Este uşor de folosit, 100% sigur şi nu lasă neprotejate datele nici o secundă. Orice organizaţie în-cepând de la cele mai mici, până la

companii multinaţionale cu mii de angajaţi pot proteja planurile de afaceri, listele de clienţi, date confidenţiale despre produse, memorii, informaţii despre stocuri, folo-sind aceste programe de criptare.

Dintre aceste aplicaţii, recomand Bit-Locker To Go ca fiind modalitatea cea mai bună de a cripta şi proteja fişierele de date pe computerele care rulează Windows 7, ver-siunile Enterprise şi Ultimate. De aceea ar trebui să fie una dintre primele alegeri pen-tru aceia dintre dumneavoastră care doriţi să vă protejaţi fişierele de date confidenţiale stocate pe laptopurile ce au devenit indis-pensabile în ultima perioadă. �

Protejaţi-vă datele în caz de furt!de Radu Ilie, Team Leader

Radu Ilie, Team Leader

V-aţi întrebat vreodată ce s-ar întâmpla în cazul în care laptopul dumneavoastră ar fi furat? Eu numai când mă gândesc, mă trec fiori pe şina spinării. Aţi regreta pierderea lui în sine sau a datelor confidenţiale ce le conţine? Cred că a doua variantă are mai multă importanţă pentru dumneavoastră, deoarece poate avea consecinţe nefaste pentru

compania în care vă desfăşuraţi activitatea. Din acest motiv cei de la Microsoft, şi nu numai, s-au gândit la o soluţie pentru criptarea informaţiilor deţinute pe laptopul dumneavoastră, dar şi pe mediile de stocare externe.

Page 25: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

23Nr. 11 - Noiembrie 2010

T E H N O L O G I E

Fără a face neapărat comparaţii cu alte abordări în materie de stocare, dacă analizăm obiectiv stocarea pe bandă, des-coperim un mediu robust, portabil, care permite stocarea şi off-site, dacă e cazul şi care poate fi accesat uşor atunci când se pune problema recuperării datelor. Teh-nologii apărute pe parcurs, precum WORM (Write Once, Read Many) sau criptarea hardware asigură şi ele, fiecare la rândul lor, securitate sporită pentru date.

Factorul cost devine şi mai important acum, pe criză. Centrele de date sunt tot mai pline de informaţii, dar sunt presate şi de diferitele legislaţii în ceea ce priveşte păstrarea datelor, ca şi de nevoia tot mai mare de spaţiu fizic. Din acest punct de vedere, ca şi din cel al spaţiului fizic ne-cesar, stocarea pe bandă se poate lăuda cu o eficienţă foarte mare, mai ales în scenarii în care păstrarea datelor se face pe termen lung. Dacă ne gândim la date care trebuie păstrate conform legii pentru perioade lungi de timp, atunci ar trebui să ştim că stocarea pe bandă permite conservarea datelor pentru până la 30 de ani pe acelaşi suport folosind soluţia WORM. Acest lu-cru înseamnă şi protecţie sporită pentru informaţii.

Estimările făcute de University of Cali-fornia sugerează că în jur de 95% din-tre date ar putea să nu mai fie accesate vreodată după trei luni de la apariţia lor. De ce ar trebui să plătim în plus pentru a ac-cesa rapid toate datele, când, de fapt, avem

nevoie frecvent de doar o fracţiune dintre ele? Din această optică, stocarea pe bandă oferă o variantă foarte ieftină şi aduce cu ea o valoare foarte mare ca investiţie în organizaţie. Acest mediu de stocare este disponibil la preţul de cinci cenţi americani per gigabyte, printre cele mai convenabile de pe piaţă.

Stocarea pe bandă reprezintă o teh-nologie foarte curată şi eficientă ener-getic. În condiţiile în care centrele de date se confruntă cu reale provocări în ceea ce priveşte capacitatea de răcire şi nevoile de alimentare cu energie electrică, faptul că stocarea pe bandă se face offline reprezintă o reală mână de ajutor. Acest lucru este va-labil tocmai pentru că stocarea pe bandă se face offline, aproape eliminând nevoia de resurse. Spre deosebire de mediile de sto-care optice care, în anumite situaţii, se pot degrada mult mai repede în timp, în numai doi ani putând duce la apariţia erorilor pe

datele redate, mediile magnetice oferă o mai mare robusteţe, îndeplinindu-şi ast-fel cu succes obiectivul pentru care au fost concepute: protecţia datelor.

În ciuda zvonurilor care dau stocarea pe bandă ca o soluţie la sfârşit de carieră pe piaţă, mai toţi marii jucători din IT, au pla-nuri serioase de viitor cu această tehnolo-gie şi investesc continuu în ea. Drept ur-mare, nici la capitolul eficienţă para metrii acestei soluţii nu stau pe loc. Inovaţii apar tot timpul în domeniu, cu medii tot mai încăpătoare, mai rapide şi mai sigure decât în trecut.

Iată numai câteva motive pentru care putem vorbi despre stocarea pe bandă ca despre o soluţie solidă, o opţiune ce rămâne de actualitate şi acum şi peste mulţi ani. În fapt, s-a dovedit până în prezent că soluţii „pe bandă”de ultimă generaţie precum HP StorageWorks LTO-5 Ultrium ne per-mit să facem economie de timp şi de bani şi să ne bucurăm de o securitate atât de necesară pentru datele noastre. În plus, ne aflăm acum într-un moment favorabil al dezvoltării tehnologice care, după mulţi ani, a dus la apariţia unei generaţii de benzi magnetice cu capacitate mai mare decât a tradiţionalelor hard-diskuri întâl-nite pe piaţă. �

Protecþia datelor: stocarea pe bandă rămâne o alternativă viabilăLa o analiză atentă a avantajelor oferite, stocarea pe bandă magnetică se dovedeşte în continuare o opţiune atractivă.

Prinşi în discuţii înfocate despre buzzwords precum cloud computing, specialiştii IT trebuie să nu uite ce alte variante de soluţii mai au la dispoziţie atunci când trebuie să asi gure respectarea cerinţelor de stocare în organizaţiile pe care le reprezintă. Pentru că soluţiile respective se pot dovedi stabile, de încredere şi verificate în timp, de vreme ce

soluţiile noi, adoptate uneori nu neaparat justificat, s-ar putea transforma în cheltuieli în avans pentru necesităţi încă absente.

Din motive pe care le ştim cu toţii, devine din ce în ce mai complicat să administrăm sistemele de stocare şi back-up. De asemenea, este tot mai dificil să identificăm puncte nevralgice, în care sistemul este fie supra-solicitat, fie nu este folosit niciodată la potenţialul maxim. Probleme serioase, mai ales acum, când cuvintele de ordine sunt economie şi eficienţă.Cunoscând exact gradele de performanţă şi încărcare, putem dirija resursele acolo unde este nevoie de ele. Nu în ultimul rând, echipamentul trebuie păstrat în stare de funcţionare şi n-ar strica nici capacitatea de a anticipa momentele când se impun operaţiuni de mentenanţă. Aceste obiective pot fi atinse cu ajutorul unor soluţii software de administrare. HP oferă un astfel de soft gratuit. Printre opţiunile ce vin odată cu programul denumit HP TapeAssure se numără capacitatea de a identifica posibilitţăi de modificare a configuraţiilor care să asigure eficienţă mai mare. Monitorizarea proactivă a sănătăţii sistemului şi mentenanţă proactivă fac şi ele parte din ceea ce oferă soluţia.

Soluţii de management

Page 26: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

24 Nr. 11 - Noiembrie 2010E V E N I M E N T

De la reprezentanţii Konica Minolta am putut afla că, în materie de document mana-gement, monitorizarea cen-tralizată a tuturor echipamen-telor este importantă pentru a reduce costurile, pentru a creşte transparenţa şi pentru a îmbunătăţi eficienţa. Aplicaţi-ile din această categorie fac uşoară implementarea proce-selor de monitorizare şi ser-vice, fiind bazate pe o comuni-care electronică şi putând livra un raport în orice moment.

„Am vrea să se înţeleagă că noi ne ocupăm de procese foarte complexe, de toată aria care implică procesarea docu-mentelor, plecând de la soluţii simple de printare până la en-terprise content management. Noi suntem alături de parte neri de-a lungul întregului pro-ces. Optimised print services este un concept care cuprinde,

practic, toată compania. Noi nu vindem un produs sau un serviciu, noi vindem soluţii, noi vedem nevoile clientului şi le analizăm”, a declarat Radu Arvu, Office Solutions Pro-ject Manager - Konica Minolta Business Solutions România.

În cadrul prezentării „CRM in the cloud” susținută de Andreea Mărăşescu, Director Executiv, Genesys Systems, au fost evidențiate avanta-jele implementării unui sistem CRM: „Succesul în business este dat de deciziile strategice, de determinarea managemen-tului de a schimba modul în care organizația face busi-ness. Odată decisă strategia, modul ei de implementare este o chestiune care ține numai de operațional, iar CRM este în primul rând o strategie de business. O soluție de CRM în «nori» intră în producție într-

un timp foarte scurt și are vizi-bilitate imediată în business.”

„CRM in the Cloud. O soluţie care a captat interesul tutu-ror IMM-urilor prezente la conferinţă în special pen-tru că această modalitate de implementare permite acce-sarea soluţiei de management a relaţiilor cu clienţii acum, în recesiune, chiar dacă cele mai multe companii nu au disponibile bugete IT. Fie că este accesată din norul Gene-sys Systems sau din norul Microsoft, solutia Microsoft Dynamics CRM poate intra în producţie în doar câteva zile în companiile mici sau medii care vor să îşi îmbunătăţească rapid strategia de management a clienţilor şi să îşi crească imediat veniturile.” - Andreea Mărăşescu, PhD – Director Executiv GENESYS Systems.

Şansele de supravieţuire/dezvoltare ale unui IMM cresc cu peste 80% când există pro-ceduri, instrumente de control, metodologii de desfăşurare a activităţii, indicatori de per-formanţă.

Anca Negoescu, Marketing Manager CS Vision, a vorbit despre creșterea performanței și eficienței unei companii prin implementarea unui sistem de Business Process Manage-

ment. Soluția River Raft oferită de către CS Vision oferă clari-tate în urmărirea proceselor de lucru, stabilirea și urmărirea obiectivelor, îndeplinirea anga-jamentelor asumate, urmărirea și controlarea rezultatelor.

Remus Cazacu, Director General BIT Software, a spus: „Cu ocazii ca aceasta aflăm că soluţiile există. Mai mult, există finanţare. E nevoie de ambiţie şi voinţă. Mai ales că este vorba de aceleaşi teh-nologii care păreau până nu de mult high-end, accesibile doar firmelor foarte mari.”

O astfel de tehnologie de ultimă oră pune la dispoziţia IMM-urilor şi BIT Software. Cu toţii ne dorim o adminis-trare cât mai eficientă a afa-cerii, clienţi cât mai satisfăcuţi, dar şi comunicare şi colabo-rare cât mai bune în cadrul organizaţiei. SocrateOpen este

Soluţii de succes pentru IMM-uri

Deşi criza este departe de a se fi terminat, soluţii pentru a o duce bine chiar şi în această perioadă există şi pentru jucătorii mari din piaţă, dar şi pen-tru cei mici. Dovezile le-au prezentat furnizorii de

tehnologie şi consultanţă prezenţi în faţa reprezentanţilor companiilor mici şi mijlocii la evenimentul ce tocmai a fost organizat de Grupul Agora în Bucureşti. S-au abordat multe subiecte de business, de la soluţii tip CRM la posibilităţi de finanţare de proiecte.

de Cristian Faur

Radu Arvu

Andreea Mărăşescu

Anca Negoescu

Page 27: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

25Nr. 11 - Noiembrie 2010

E V E N I M E N T

ceea ce ne propune Remus Cazacu, o uşoară abatere de la modelul clasic de Software as a Service, dar într-o manieră mult mai profitabilă pentru IMM-uri.

Vorbind despre posibilitățile de finanțare a investițiilor în IT pentru IMM-uri, Zoltan So-modi, Director General, Matrix Business Consulting, a susţinut o interesantă pre zentare despre lucrurile care contează pen-tru cei care doresc să obţină

finanţări pentru pro iectele lor. Vorbitorul s-a folosit de oca-zie pentru a răspunde şi unor idei preconcepute în această privinţă. „Orice cerere poate fi făcută direct de bene ficiar, exact cum orice firmă poate fi deschisă fără ajutorul unui con-sultant sau unui avocat. La fel, orice cerere poate fi completată de beneficiarul direct. În schimb,

exact ca şi la deschiderea unei firme, be neficiarii pot apela la serviciile unor specialişti care

ştiu exact care sunt problemele, care sunt riscurile. Este de mare ajutor serviciul unui consultant specializat, care poate creşte şansele unei firme să obţină finanţarea. Mai ales în condiţiile în care costul consultanţei poate fi inclus în preţul investiţiei şi poate fi rambursat din fonduri europene.”

În încheiere, Bogdan Tu-dor, Founder & CEO Class IT, a susținut faptul că „IMM-urile își pot permite servicii de calitate. Descentralizarea serviciilor IT poate aduce be-neficii precum implicarea de personal specializat, controlul costurilor, upgrade-uri efectu-ate la timp, economie de spațiu prin depo zitarea echipamente-lor supradimensionate în alte locații, o mai mare securitate a datelor”. Compania pe care a fondat-o şi pe care o reprezintă este un model de succes pentru

ceea ce înseamnă externalizare, iar cifrele pe care le-a prezentat în cadrul evenimentului sunt dovezi ale realizărilor acestei abordări în ceea ce priveşte partea de IT.

Evenimentul s-a dovedit o adevărată punte între furni-zori şi beneficiari, care au interacţionat pe parcursul şi la sfârşitul prezentărilor ca nişte oameni de afaceri responsabili, care se găndesc la viitorul afa-cerilor lor. �

Zoltan Somodi

Bogdan TudorRemus Cazacu

Page 28: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

26 Nr. 11 - Noiembrie 2010A D M I N I S T R A Ţ I E P U B L I C Ă

Unul din răspunsurile lansate recent de autorităţi (a se citi Ministerul Administraţiei şi Internelor - MAI) la adresa unei asemenea cerinţe este proiectul prescurtat BDAPL, care în esenţă reprezintă realizarea unei baze de date naţionale, cu informaţii economi-co-financiare la nivelul tuturor unităţilor ad ministrativ-teritoriale. Mai exact, este vorba despre crearea unui sistem informa tic integrat operaţional care să permită rapor-tarea, analiza şi publicarea datelor finan-ciare, non-financiare şi statistice cu privire la performanţele administraţiei publice lo-cale, astfel încât orice decizie adoptată de administraţia publică centrală referitoare la administraţia publică locală să se stabilească prin simulări în condiţii de certitudine.

Conform situaţiei curente analizate de MAI, în prezent, în România autorităţile administraţiei publice locale funcţionează în 3228 de unităţi administrativ-teritoriale, re-spectiv subdiviziuni ale acestora, organizate la nivelul a 2.861 de comune, 217 oraşe, 103 municipii, 6 sectoare şi 41 de judeţe.

„Diversitatea şi specificul fiecăreia dintre ele nu permit o tratare unitară doar din punct de vedere demografic, iar analizele trebuie să ţină cont analize ţinând cont de criterii cum ar fi: formele de relief (munte, deal, câmpie, deltă, litoral) şi dezvoltarea economico-socială a regiunilor şi zonelor în care se află situate”, spune Daniel Iustin Marinescu, directorul Direcţiei pentru politici fiscale şi bugetare locale din cadrul MAI şi, totodată, şeful proiectului BAPDL. „Spre exemplu, în România sunt un număr de 12.956 de sate, din care 469 sate aparţinătoare de oraşe sau municipii. Problema principală a instituţiilor publice din România, aşa cum este ea pre-zentată în Capitolul 11 referitor la Capaci-ta tea administrativă din Planul Naţional de Dez voltare, o reprezintă managementul aces tora, care este unul politic, neglijân du-se im portanţa planificării şi managementu-lui strategic ca instrumente manageriale”.

Multe din deciziile administraţiei publice centrale, ce vizează procesele de descen-tralizare şi politicile fiscale şi bugetare lo-cale, se bazează pe informaţii incomplete şi nerelevante vizavi de administraţia publică locală, fapt care generează luarea deciziilor în condiţii de incertitudine şi chiar de risc.

Această situaţie conduce la blocaje ulte-rioare şi la necesitatea adoptării unor decizii suplimentare pentru a corija deciziile iniţiale în vederea optimizării acestora. În prezent, informaţiile sunt disparate şi parţiale la foarte multe instituţii publice centrale, fiind filtrate şi chiar alterate prin agregare la nivel de judeţ sau naţional. De foarte multe ori, în discuţiile purtate în cadrul consultărilor dintre diferite instituţii publice centrale, apar contradicţii generate de concluzionarea diferită a fiecăreia pe baza datelor proprii. În fapt, fiecare instituţie plecând de la analiza datelor proprii ajunge la concluzii aparent fundamentate, însă, baza de plecare fiind diferită ca şi conţinut, structură, indicatori, şi concluziile acestora diferă de ale celorlalţi. Concluziile se mai ajustează prin consul-tarea structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, însă şi aces-tea au aceeaşi problemă ca şi administraţia publică centrală referitor la baza de plecare pentru efectuarea analizelor.

„Pentru a putea aplica corect sistemul de echilibrare financiară este nevoie de cen-tralizarea de date economice şi financiare de la nivelul fiecărei unităţi a administraţiei publice locale care să permită generarea unor indicatori relevanţi. În acelaşi timp, este necesară realizarea unei monitorizări periodice care să surprindă evoluţiile din sistem,” adaugă Marinescu.

Cum în prezent mecanismul de colectare este greoi şi nu funcţionează satisfăcător, nu se poate realiza controlul şi urmărirea corectă a rezultatelor şi îmbunătăţirea per-formanţelor din domeniul financiar şi bu-getar obţinute de unităţile administrativ-

teritoriale, de către structurile responsabile de la nivel central.

În analiza efectuată de Daniel Marinescu, alte probleme identificate sunt legate de in-suficienta transparenţă la nivelul unităţilor administraţiei publice locale (ce fac parte din grupul ţintă al prezentului proiect) cu privire la informaţiile de interes public, în special la datele referitoare la sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil, dar şi calitatea slabă a analizelor şi studiilor efectuate de către administraţia publică centrală şi locală, organizaţiile neguvernamentale şi societatea civilă în materia descentralizării şi politicilor fiscale şi bugetare locale, datorită datelor şi informaţiilor economico-financiare ale unităţilor administraţiei publice locale, insu-ficiente şi nerelevante vizavi de administraţia publică locală.

Proiectul prezentat de Marinescu va avea trei faze. Faza I (cea curentă) se referă la pro-iectarea arhitecturii sistemului informaţional, la proiectarea structurii bazei de date şi la elaborarea specificaţiilor tehnice ale soluţiei informatice şi de comunicaţii cu precizarea echipamentelor necesare implementării în faza a II-a.

Faza a II-a va fi reprezentată de imple-mentarea sistemului informatic şi a bazei de date, iar faza a II-a va consta în programe de pregătire şi de instruire, atât a personalului care va administra şi întreţine sistemul in-formatic şi baza de date, cât şi a personalului de la nivelul unităţilor administrativ-terito-riale cu atribuţii de culegere şi transmitere a datelor.

„La o valoare totală estimată pe cele trei faze de circa 37,75 milioane RON, credem că durata totală până la implementarea şi funcţionarea optimă a întregului proiect va fi de trei ani,” încheie Marinescu. �

Integrare informaţionalăde Bogdan Marchidanu

Hulită de unii ca fiind o nouă cărămidă pusă la baza unui fenomen Big Brother în România, integrarea informaţională în România reprezintă, în realitate, o cerinţă critică pentru tot ceea ce înseamnă managementul administraţiei publice centrale şi locale.

Daniel Iustin Marinescu

Page 29: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

27Nr. 11 - Noiembrie 2010

E V E N I M E N T

IT-ul din organizaţii, în ultimii ani, este un lucru din ce în ce mai complex şi mai ri-gid. Acest lucru l-au descoperit specialiştii de la VMware discutând cu clienţii lor de top. Astfel, s-a aflat că peste 70% din cheltuielile cu IT-ul mergeau doar către păstrarea infrastructurii, în timp ce mai puţin de 30% erau îndreptate către inovaţii sau creşterea competitivităţii. O povară grea pentru companii şi perspective nu tocmai promiţătoare. Dar VMware şi-a pro-pus să reducă nivelul complexităţii infra-structurilor informatizate în companii, să micşoreze dramatic costurile şi să pună la dispoziţia clienţilor un IT flexibil şi dis-ponibil mereu. Şi au şi instrumentele nece-sare pentru aceste scopuri.

Cristian Radu, Territory System En-gineer VMware, a deschis evenimentul vorbind despre energizarea business-ului prin IT. „VMware este cea mai de încredere platformă de virtualizare. 84% dintre toate aplicaţiile de virtualizare rulează pe o platformă VMware. Prin automatizare se reduc complexitatea şi costurile, iar virtua-

lizarea oferă servicii dinamice, adaptabile oricărei nevoi de business”.

Una din zonele în care virtualizarea are posibilităţi imense de a face o diferenţa în-tre ce performanţe au existat înainte şi după adopţie este stocarea. În opinia HP, abordarea cea mai inteligentă aici este convergenţa. De ce? Pentru că o infrastructură convergentă poate conferi eficienţă stocării aplicaţiilor de business, poate reduce costul şi complexi-

tatea păstrării datelor în reţea, îi poate da infrastructurii un plus de flexibilitate în faţa creşterii permanente a volumului datelor şi poate, de asemenea, să pună la dispoziţia utilizatorilor mai multe instrumente de control.

Mihai Radu, PreSales Technical Consul-tant HP România, a declarat: „Viziunea HP despre viitorul storage-ului este Vir-tualized Storage Infrastructure bazată pe convergenţa dintre stocare şi server, virtu-alizare, optimizarea capacităţii şi a puterii şi integrarea aplicaţiilor”.

Adrian Stoian, Trainer şi Consultant IT, Tech Ready, MVP System Center Configura-tion Manager, Microsoft România, a vorbit despre managementul infrastructurilor vir-tualizate folosind familia de produse Sys-

Să progresăm Să progresăm folosind virtualizareafolosind virtualizarea

Un subiect fierbinte şi atractiv, aceasta este virtualizarea în ziua de azi, când foarte multe companii caută idei şi soluţii de eficientizare a afacerilor. În aceste condiţii, Grupul Agora a găzduit Conferinţa de Tehnologie cu tema Virtualizare în Bucureşti. S-a discutat în cifre despre realităţi din zona de IT, s-au enumerat probleme, iar specialiştii au putut să-şi

expună soluţiile pe care ni le propun şi să explice modul în care aceste soluţii, bazate pe virtua-lizare, ne vor ajuta să facem business mai eficient şi mai modern.

Cristian Radu, Territory System Engineer VMware

de Cristian Faur

Mihai Radu, PreSales Technical Consultant HP România

Page 30: Revista IT Trends, noiembrie 2010

www.ittrends.ro

28 Nr. 11 - Noiembrie 2010E V E N I M E N T

REDACÞIA:

Bogdan Marchidanu, Senior business editor [email protected]

Elena Andreea Liþã, Senior [email protected]

Cristian Faur, Business [email protected]

Nicolae Bucur, [email protected]

Marian Teodorescu, [email protected]

EDITORIALIŞTI:

Radu Crahmaliuc [email protected]

Constantin Teodorescu [email protected]

MANAGEMENT:

Romulus Maier, Managing [email protected]

Mihai Bucuroiu, Sales [email protected]

Andreea Maier, Marketing & PR [email protected]

ISSN: 2065 - 4766

NOTÃ COPYRIGHT:

Copyright © 2010 BYBLOS SRL. Toate drepturile rezervate. Materialul editorial original tipãrit în acest numãr aparþine companiei BYBLOS SRL. IT TRENDS este marcã înregistratã a BYBLOS SRL.

ADRESA:

Str. Constantin Rãdulescu Motru Nr. 13, Et. 8, Ap. 81, Sector 4, Bucureºti, 040361 Tel.: 021-3309282; Fax: 021-3309285 www.agora.ro; [email protected]

AROGA OGOGAGGO PUBLICAŢIE

tem Center care cuprinde: Windows Server 2008 R2 Hyper-V pentru virtualizare, Sys-tem Center Virtual Machine Manager 2007 pentru managementul infrastructurii, Sys-tem Center Operations Manager 2007 pen-tru monitorizare serviciilor, System Center Configuration Manager 2007 pentru ma-nagementul sistemelor şi System Center Data Protection Manager 2010 pentru o continuă protecţie a datelor.

O suită destul de cuprinzătoare. Este vorba de unelte necesare într-un mediu atât de sensibil cum este cel al soluţiilor software pentru business. Aşa cum spunea şi vicepreşedintele Gartner, Tom Bittman, „virtualizarea fără management de înaltă calitate este mai periculoasă decât dacă n-am avea deloc virtualizare”. Microsoft pune la dispoziţia celor care folosesc virtu-alizarea în infrastructurile lor setul corect de instrumente pentru un management cât mai eficient al acestor angrenaje.

Dar virtualizarea este un concept cu apli caţie nu numai in networking. Şi sta ţiile de lucru individuale pot profi-ta foarte mult de pe urma virtualizării.„La începutul anului, a fost prezis că 2010 va fi anul de virtualizare a desktop-urilor - şi aceasta prezicere s-a adeverit. Cererea pentru acest tip de soluţii şi modalităţi de a gestiona desktop-urile Windows este în creştere, deoarece oferă flexibilitate totală pentru utilizatori, dinamică şi control fără precendent pentru IT şi costuri de ad-ministrare reduse pentru desktop-uri”, a

declarat Şerban Păduroiu, Business De-velopment Manager, Genesys Distribuţie. „Suntem aici pentru a face mai multă lumină în ceea ce duce la adoptarea mai rapidă a virtualizării pe desktop, ce este cel mai important să se ia în considerare atunci când se aleg soluţii virtual desktop şi ceea ce Citrix şi partenerii noştri fac pen-tru a vă ajuta să ajungeţi acolo cu succes”, a mai spus Păduroiu. În condiţiile în care, conform Gardner, „la finalul anului 2012 60% din desktop-urile corporate vor uti-liza virtualizarea”, adoptarea unei astfel de soluţii este un lucru firesc. Genesys ne propune în acest sens soluţii de calitate înaltă de la Citrix.

În încheiere, Radu Crahmaliuc, Regional Director Softline România, a spus: „Despre virtualizare se vorbeşte de aproximativ 10 ani. Virtualizarea se găseşte în top 10 al conceptelor despre care vorbim astăzi. Softline International vine în întâmpinarea clienţilor noştri cu soluţii de virtualizare, cloud computing, dar şi altele, aflate în portofoliul partenerilor noştri strategici”.

„Pentru compania noastră, Softline, participarea la această conferinţă a avut o semnificaţie deosebită. Pe lângă faptul că este una dintre primele manifestări de acest gen în care avem ocazia să ne prezentăm profilul de activitate şi linia noastră de produse, tematica tehnologică a evenimentului, care a constat în virtu-alizare, a constituit pentru noi o topică foarte interesantă, în sensul că noi avem deja dezvoltate în acest domeniu o serie întreagă de competenţe, iar portofoliul nostru în materie de virtualizare este deja foarte bogat, încă de la înfiinţare,” a con-chis Radu Crahmaliuc. �

Radu Crahmaliuc, Regional Director Softline România

Şerban Păduroiu, Business Development Manager, Genesys Distribuţie

Adrian Stoian, Trainer şi Consultant IT, Tech Ready, MVP System Center Configuration Manager, Microsoft România

Page 32: Revista IT Trends, noiembrie 2010

De ce să nu petreceţi câteva minute alături de noi?Am discutat cu mii de clien�i din Birmingham pân� în Beijing �i am v�zut m�surile bune, rele �i nepotrivite luate de clien�i în planificarea centrelor de date. În majoritatea cazurilor, cifra de afaceri �i bugetul alocat nu au avut la baz� nici un plan.

Dumneavoastr� �i personalul dvs. cunoa�te�i cele mai des întâlnite zece gre�eli de planificare care trebuie evitate? Cel mai u�or mod de a cre�te eficien�a climatiz�rii f�r� a cheltui nimic?

G�si�i r�spunsul la aceste întreb�ri �i multe altele – în ultima noastr� selec�ie de "white papers". Profita�i de solu�iile noastre ast�zi �i economisi�i bani in viitor, f�r� dureri de cap.

Tocmai am cheltuit aproape 80 milioane EURO căutând soluţii

la noile probleme legate de servere

GRATUIT

Physical Security in Mission Critical Facilities

€9500 White Paper #82

'Physical Security in Mission Critical Facilities'

White Paper #82 (WP-82)

GRATUIT

Determining Total Cost of Ownership for Data Center and Network Room Infrastructure

White Paper #6 €5500

'Determining Total Cost of Ownership for Data Centre and Network Room Infrastructure'

White Paper #6 (WP-6)

GRATUIT

Network-Critical Physical Infrastructure: Optimizing Business Value

White Paper #117 €9500

'Network-Critical Physical Infrastructure: Optimizing Business Value'

White Paper #117 (WP-117)

GRATUIT

Monitoring Physical Threats in the Data Center

White Paper #102 €5500

'Monitoring Physical Threats in the Data Centre'

White Paper #102 (WP-102)

GRATUIT

Cooling Audit for Identifying Potential Cooling Problems in Data Centers

White Paper #40 €9500

'Cooling Audit for Identifying Potential Cooling Problems in Data Centres'

White Paper #40 (WP-40)

GRATUIT

Ten Cooling Solutions to Support High-Density Server Deployment

White Paper #42 €5500

'Ten Cooling Solutions to Support High-Density Server Deployment'

White Paper #42 (WP-42)

GRATUIT

The Seven Types of Power Problems

White Paper #18 €9500

'The Seven Types of Power Problems'

White Paper #18 (WP-18)

GRATUIT

Avoiding Costs From Oversizing Data Center and Network Room Infrastructure

White Paper #37 €5500

'Avoiding Costs From Oversizing Data Centre and Network Room Infrastructure'

White Paper #37 (WP-37)

GRATUIT

Data Center Projects: Project Management

White Paper #141 €9500

'Data Centre Projects: Project Management'

White Paper #141 (WP-141)

Descărcaţi gratuit documentaţia APC™ in urmatoarele 30 de zile şi aveţi şansa să CÂŞTIGAŢI un iPad™!

Accesaţi www.apc.com/promo şi tastaţi codul 83028T Sunaţi la 021 2030631 • Fax 021 2030676

©2010 Schneider Electric Industries SAS, Toate drepturile rezervate. M�rcile comerciale Schneider Electric �i APC sunt de�inute de Schneider Electric, sau companiile afiliate acesteia în Statele Unite �i în alte ��ri. Toate celelalte m�rci comerciale sunt în proprietatea de�in�torilor legali respectivi. APC Romania, Blv. Ficusului nr. 40, sector 1, 013975 – Bucure�ti, Romania APC3F6EF_RO

IT_Trends_RO_77028v.indd 1 2010-09-24 17:41:22