it trends noiembrie 2012

28
BUSINESS IN THE DIGITAL AGE Nr. 11 - Noiembrie 2012 www.ittrends.ro „Vom crește organic, dar și prin achiziționarea „Vom crește organic, dar și prin achiziționarea altor companii de pe piața românească.” altor companii de pe piața românească.” Pag. 12-13 Pag. 12-13 Director General Dedalus Teamnet INTERVIURI Pag. 9 Petru Jucovschi, Petru Jucovschi, Developer Evanghelist, Developer Evanghelist, Microsoft România Microsoft România Irina Socol, Irina Socol, Preşedinte şi Director Preşedinte şi Director General SIVECO Romania General SIVECO Romania Pag. 7 Dan Gârlașu, Dan Gârlașu, Vicepreședinte ANIS Vicepreședinte ANIS Pag. 10 Emilian Costas

Upload: agora-group

Post on 30-Mar-2016

223 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

IT Trends, noiembrie 2012

TRANSCRIPT

Page 1: IT Trends noiembrie 2012

B U S I N E S S I N T H E D I G I T A L A G E

Nr. 11 - Noiembrie 2012 www.ittrends.ro

„Vom crește organic, dar și prin achiziționarea „Vom crește organic, dar și prin achiziționarea altor companii de pe piața românească.”altor companii de pe piața românească.”

Pag. 12-13Pag. 12-13

Director General Dedalus Teamnet

INTERV IUR I

Pag. 9

Petru Jucovschi, Petru Jucovschi, Developer Evanghelist,Developer Evanghelist,Microsoft RomâniaMicrosoft România

Irina Socol,Irina Socol,Preşedinte şi Director Preşedinte şi Director General SIVECO RomaniaGeneral SIVECO Romania Pag. 7

Dan Gârlașu,Dan Gârlașu,Vicepreședinte ANISVicepreședinte ANIS Pag. 10 Emilian Costas

Page 3: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

1Nr. 11 - Noiembrie 2012

E D I T O R I A L

Joc de glezneC

ând ai parte la un eveniment de vorbitori aparţinând unor nume grele ale industriei IT precum Intel şi Microsoft, sau de jucători importanţi pe piaţa soluţiilor open-source precum Zitec sau Drupal, evenimentul

respectiv (este vorba de Programatica-Open Source) are toate şansele să devină o radiografie exactă a unei situaţii exis-tente la un moment dat.

Dacă la asta se adaugă şi prezenţa celei mai mari părţi a organizaţiilor autohtone reprezentative din această piaţă, respectiv Asociaţia ProLinux, Școala de vară Informatică la Castel, comunitatea Drupal România, Ubuntu România, Moodle România, Fundaţia Ceata, ROSEdu, Asociaţia pen-tru Tehnologie şi Internet, OSOM – Open Source Open Mind, comunitatea geo-spatial.org şi FLOSS Camp, evenimentul în sine devine şi mai relevant.

Ce mi-a demonstrat mie, un ne-specialist în Open Source, un astfel de eveniment? Mai presus de orice, mi-a demon-strat efervescenţă, provenită din tinereţea spiritului şi din dorinţa de cunoaştere a participanţilor, atât din sală, cât şi de la prezidiu. Iar efervescenţa reprezintă, tot mai mult, o rara avis în această ţară marcată de cu totul alte sentimente la scară naţională.

Am fost apoi martorul dorinţei clare de fructificare a ide-ilor în proiecte care să genereze bani. Nu transformări spec-taculoase ale peisajului IT, ci pur şi simplu bani. Iar acest amănunt devine extraordinar de important deoarece arată că pe această felie a universului IT, luminiţa antreprenorială a câştigului unei existenţe pe căi drepte şi frumoase continuă să existe, în ciuda furtunilor care bântuie pe deasupra cape-telor tuturor oamenilor.

Trecând în alt registru, evenimentul mi-a confirmat, cu un oarecare gust amar, existenţa rebelă, la peste un deceniu de când apăreau dispute aprige între susţinătorii Linux şi cei ai Microsoft, a unei fragmentări mult prea mari a grupurilor, comunităţilor şi intereselor din jurul acestui fenomen numit Open-Source. Acesta este şi motivul pentru care am indivi-dualizat mai sus numele atâtor asociaţii şi grupuri prezente la o astfel de conferinţă, fiecare dintre ele cu ideile şi pro-iectele sale, dar şi cu orgoliile proprii.

Nu sunt deloc sigur că o astfel de fragmentare este specifică României, chiar dacă divizarea socială pe bisericuţe în această ţară este evidentă de mulţi ani. Numai că, pe o piaţă mică precum cea autohtonă, o asemenea fragmentare nu are cum să genereze rezultate durabile şi nici măcar notabile pentru actorii implicaţi, oricât de mare ar fi dorinţa lor de afirmare. Şi asta chiar dacă o parte dintre aceşti actori poate privi cu relativă seninătate la ceea ce se petrece în jurul ei datorită contractelor deja stabilite pentru vânzarea sau distribuţia soluţiilor lor în afara graniţelor României.

Mărturisesc că, privind lucrurile fie şi doar prin prisma inteligenţei puse în joc pentru generarea de proiecte şi

soluţii Open-Source, una din speranţele mele legate de mai bine în viitor este tocmai aceea a generării unor comunităţi tot mai mari şi mai puternice în jurul unor proiecte de mare anvergură. Deocamdată însă, acest fenomen nu pare să se petreacă şi nici nu se văd germenii unei schimbări la orizont.

Cu mai bine de opt ani în urmă, în vremea când eram responsabil de destinele celei mai importante publicaţii de business IT de pe piaţă, eWeek România, am luat un in-terviu aproape premonitoriu directorului CODECS din acele vremuri, Cătălin Ionescu. În cadrul acelui interviu, domnia sa afirma răspicat, şi nu o singură dată, că România tinde să devină tot mai mult un teren de baschet ale cărui dimen-siuni se micşorează, în vreme ce jucătorii din teren devin tot mai înalţi. Rezultatul? O sufocare previzibilă a tuturor celor implicaţi în meciul de pe teren.

Ca martor la recentul eveniment Open-Source, mi-au reve-nit în minte vorbele de atunci ale directorului CODECS. Tere-nul de joc devine din ce în ce mai îngust (iar aici nici măcar extinderea dimensiunilor lui prin adăugare de teritorii geo-grafice nu prea mai ajută, din pricina crizei economice gene-ralizate), iar jucătorii dornici de performanţă tot mai mulţi.

Din nefericire, cum spaţiul se îngustează, singura şansă a acestor jucători este să devină tot mai scunzi şi mai slabi, pentru a încăpea cu toţii în graniţele tot mai dure ale terenu-lui. Tradusă în bani şi oportunităţi, o asemenea situaţie nu înseamnă decât ascuţirea unei competiţii pentru „petty money”, pentru mărunţişul din buzunare care va permite supravieţuirea decentă a indivizilor implicaţi şi atât.

Soluţia care are darul de a schimba cu adevărat lucrurile în bine ţine de renunţarea la orgolii şi găsirea gustului pentru asociere. Vom putea vedea aşa ceva în viitorul apropiat? Nu pot decât să sper că da. Până atunci însă, tare mă tem că jocul de baschet va continua între linii tot mai apropiate, până ce se va ajunge la final la jocul pe loc. Adică la joc de glezne şi atât. �

[email protected]

Bogdan Marchidanu

Page 4: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

2 Nr. 11 - Noiembrie 2012P E S C U R T

Conferința How to Web de anul acesta a re-unit peste 700 de participanți din mai mult de 10 țări din regiune, cu peste 40 de vor-bitori internaționali și 32 de startupuri din Europa Centrală și de Est.

Evenimentul a fost deschis de Phil Libin, CEO-ul Evernote, cel mai așteptat invitat al acestui an, cu un discurs despre puter-ea inovației. La fel de bine primită a fost intervenția lui Leonard Brody, președinte al Clarity Digital, care a vorbit despre schimbările pe care evoluția în tehnologie le aduce asupra comportamentului oamenilor.

Participanții au asistat la prezentări inte-resante și din partea lui David Bizer, Talent Geek la HackFwd, despre crearea unei cul-turi a companiei și modalități de dezvoltare și menținere a unei echipe de succes, An-drei Alexandrescu, Research Scientist la Facebook, care a vorbit despre schimbările în tehnologie, Stephanie Kaiser și Timo Dries, manageri de produs la wooga, de-spre crearea de jocuri sociale și aspectele

importante de urmărit pentru a avea succes în acest domeniu, sau Alex Lăpușan, CEO și Founding Partner al Zitec, care a vorbit despre trecerea de la outsourcing la crearea de produse.

Programul Startup Spotlight desfășurat pe durata a 4 zile a oferit celor 32 de startupuri selectate oportunitatea să parti-cipe la workshop-uri, sesiuni de mentorat și întâlniri private cu reprezentanți ai ac-celeratoarelor de afaceri și cu investitori. Câștigătorii competiției și ai premiilor cash în valoare toatală de 20.000 USD, ofer-ite de partenerul principal, IXIA, au fost desemnați în urma prezentărilor pe care startupurile le-au susținut pe scenele How to Web.

Astfel, echipa Incrediblue din Grecia a primit premiul pentru cel mai bun startup, în valoare de 10.000 USD. Locul doi a fost ocupat de Good Momming!, startup româ-nesc, care a primit un premiu de 3.000 USD. Premiul pentru inovație, în valoare

de 5.000 USD, a fost câștigat de startupul românesc Gameleon, iar premiul pentru cea mai bună prezentare susținută pe scenele How to Web de anul acesta a fost acordat tot unei echipe din România, MavenHut, care a primit un premiu de 2.000 USD. Echipa MavenHut a fost de asemenea în atenția publicului How to Web în momentul în care, în timpul keynote-ului susținut, Bill Liao, VC la SOS Ventures, a anunțat că fon-dul de care aparține a realizat o investiție de 500.000 EUR în startupul românesc.

De asemenea, pe scena How to Web a urcat Elizabeth Varley, CEO și co-fondator al rețelei TechHub, care a anunțat deschi-derea la București a unui hub dedicat an-treprenorilor în tehnologie, parte a rețelei internaționale, în colaborare cu Bogdan Ior-dache și Daniel Dragomir.

How to Web (www.howtoweb.co) a fost dezvoltat în parteneriat cu IXIA, Voda-fone România și X3 și a făcut parte din agenda Bucharest Tech Feast (www.tech-feast.co) – festival ce a reunit importante evenimente dedicate antreprenoriatului, inovației și tehnologiei, în perioada 5-11 noiembrie. �

Bilanț How to Web 2012Săptămâna trecută a avut loc la București cea de-a treia ediție internațională a How to Web,

cea mai importantă conferință din Sud-Estul Europei dedicată inovației și antreprenoriatu-lui în tehnologie.

La acest hackathon au participat şi develo-peri cu aplicaţii deja în Windows Store sau în curs de aplicare. Tematica abordată a fost diversă: de la aplicaţii scrise din pasiune pentru tehnologie la cele din interes comer-cial, de la elevi la dezvoltatori profesionişti.

Microsoft a susţinut două workshop-uri şi au existat sute de interacţiuni 1:1 între experţi şi participanţii aflaţi la prima aplicaţie pe Windows 8.

În Windows Store se află deja şi aplicaţii româneşti, cum ar fi Cinemagia care are deja peste 1000 de download-uri, doar din

România, sau Airplanes, care numără deja peste 8.000 de download-uri din întreaga lume. Echipele participante au realizat peste 30 de aplicaţii care în săptămânile urmă-toare urmează a fi perfecţionate şi publicate în Windows Store.

La eveniment a participat şi Ciprian Adrian Rusen, co-autorul cărţii Windows 8 Step by Step.

Pe pagina de Facebook a Microsoft România pot fi vizualizate zeci de fotografii de la The Hub Bucharest, în albumul dedi-cat WOWZAPP. � (RM)

WOWZAPP 2012� Help Finder – o aplicaţie de tip in-app community în care userii pot decide să ajute sau să ceară ajutor. Ei pot avea profil, pot selecta tipul problemei şi zona din ţară unde este nevoie de ajutor. Echipa vrea să urce în Windows Store aplicaţia în maxim 2 săptămâni şi doreşte să iniţieze un network de asociaţii şi instituţii care să participe la rezolvarea problemelor.

� Romanian Roads – aplicaţia care arată starea actuală a drumurilor din România, drumuri blocate, circulaţie îngreunată etc. pe baza de agregare şi afişare specifică. Developer-ul Timotei Dolean vrea să lanseze versiunea 1.0 în maxim 2 săptămâni în Windows Store şi să înceapă să lucreze la următoarea versiune care va avea, în primul rând, integrare cu Bing Maps.

� What’s Next – aplicaţia care îţi urmăreşte preferinţele în materie de seriale, filme, muzică sau jocuri şi îţi generează notificări şi sugestii despre ce urmează în toate aceste domenii, customizat pentru fiecare user. Echipa de developeri a realizat în cadrul hackathon-ului integrări de la zero cu API-uri prin care obţin informaţii despre trend-urile în cinematografie, industria muzicală şi lumea gaming-ului şi până la finalul anului îşi propune să lanseze aplicaţia în Windows Store.

Câştigătorii Wowzapp sunt:

Hackathon-ul WOWZAPP 2012 pentru develo-peri pe Windows 8, organizat week-end-ul trecut a fost sold-out, la el participând peste

150 de entuziaști. La nivel internaţional, WOWZAPP a strâns peste 15.000 de dezvoltatori şi a bătut recordul de a fi cel mai mare hackathon înregis-trat până în prezent. Sursa: https://www.facebook.com/media/set/?set=

a.10151113036466230.429109.296664576229&type=1

Page 5: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

3Nr. 11 - Noiembrie 2012

I N T E R V I U

Page 6: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

4 Nr. 11 - Noiembrie 2012T E H N O L O G I E

Prin intermediul proiectului Tech School, UPC îi sprijină pe tinerii dornici să înveţe prin aplicare şi îi inspiră să îşi dezvolte noi aptitudini. Platforma marchează astăzi o etapă nouă de dezvoltare, prin organizarea Cool School. Evenimentul a fost gândit ca un incubator de soluţii în care participanţii primesc provocarea de a aplica imediat cunoştinţele pe care le acumulează într-o zi. Totodată, Cool School le oferă ocazia ti-nerilor înscrişi în program să îşi întâlnească mentorii.

Direct din laboratoarele de cercetare de la Stanford, Aurora Simionescu vine în România cu ocazia Cool School pentru a-i cunoaşte pe tinerii care vor să descopere şi să exploreze noi planete şi galaxii. Aurora Simionescu este unul din cei mai importanţi mentori Tech School, iar descoperirile sale revoluţionare din domeniul astrofizicii re-prezintă o sursă de inspiraţie pentru tinerii înscrişi pe platformă. Aurora va susţine un workshop unic pentru ei, în care le va dezvălui cele mai noi cercetări în domeniul energiei şi materiei întunecate, domeniu ce stă la baza înţelegerii fenomenului de ex-pansiune a Universului.

20 de tineri care au înscris proiecte pe platforma Tech School vor lua parte la experienţa Cool School. În cadrul eveni-mentului ei vor afla cum se transformă cele mai noi şi performante limbaje de progra-mare web pentru sisteme mobile, într-un workshop prezentat de Victor Manz, pro-fesor la Colegiul Tudor Vianu. Totodată, participanţii vor experimenta mişcări com-plexe, similare inteligenţei artificiale, în

demonstraţii de fotbal robotic realizate de echipa inventeaza.ro. Nu vor lipsi nici cursele de roboţi linefollower, duelurile ro-botice și cocktailurile create de un braț ro-botic, realizate de Alin Jderu și Viorel Spînu – Robofun.ro. De asemenea, reprezentanții Lab501 le vor arăta celor prezenți cum se poate obține maximum de performanță chiar și din cel mai banal hardware. Cei 20 de tineri vor trece într-o secundă de la micro la macrocosmos prin dialogul dintre Adrian Buzatu, cercetător român la CERN şi Aurora Simionescu, cercetător în astrofizică şi cosmologie - Stanford University, NASA/Einstein Postdoctoral Research Fellow. La final, Cabral le va povesti cât de importantă este pasiunea continuă pentru inovație în inițiativa lor de a-și construi ideile și de a-și promova proiectele.

„Expresia Sky is the limit! nu se aplică pen tru aceşti tineri. Ei au trecut deja demult de marginile galaxiei noastre, atât prin cu-noaştere, cât şi prin ambiţie. Au nevoie de oameni şi programe educaţionale precum Tech School care să le arate cum imaginaţia se transformă accelerat în inspiraţie şi, în cele din urmă, în inovaţie, chiar de la vârsta lor”, crede Aurora Simionescu, cercetător în astrofizică şi cosmologie - Stanford University, NASA/ Einstein Postdoctoral Research Fellow.

„Viziunea companiei noastre referitoare la educaţie se potriveşte perfect acestui nu-cleu de tineri. Noi credem că educaţia are mai mult decât rolul de a conferi cunoştinţe: are potenţialul de a genera inovaţie.Tech School este o platformă esenţială pentru răspândirea acestui efect la nivelul unei întregi generaţii. 20 dintre cei mai creativi tineri înscrişi până în prezent pe www.tech-school.ro păşesc astăzi într-un accelerator de idei inovatoare – Cool School – şi vor fi cu un pas mai aproape de visurile lor”, declară Severina Pascu, CEO UPC România.

Programul educaţional Tech School, ini ţiat de UPC România în parteneriat cu Mi nisterul Educaţiei şi Cercetării din România, dezvoltă aptitudinile în aria tehnologiei pen tru tinerii cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani. Prin metode alternative de învăţare, Tech School îi determină, în acelaşi timp, să se întoarcă şi la ştiinţele exacte, necesare pentru crearea de noi tehnologii inovatoare. �

Tinerii din România înlocuiesc învăţarea prin memorare cu metode alternative, aplicate

80% dintre tineri consideră că sistemul de învăţământ este preponderent teoretic, cu puţine înclinaţii prac-tice. Această perspectivă îi determină pe 71% dintre ei să se implice în activităţi extraşcolare care să le dez-volte aptitudini aplicate.

Aurora Simionescu, cercetător în astrofizică şi cosmologie - Stanford University, NASA/Einstein Postdoctoral Research Fellow.

Continuarea materialului o puteţi citi pe www.ittrends.ro

Page 7: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

5Nr. 11 - Noiembrie 2012

A D V E R T O R I A L

Organizat la Timișoara, primul eveniment de business de-dicat nevoilor specifi ce ale celor mai importante verticale de afaceri din țară, iTech Forum 2012, a depășit așteptările

organizatorilor și ale vendorilor prezenți. Compania timișoreană LASTING System a reunit în cadrul acestui eveniment 50 de reselleri, parteneri naționali, și peste 120 de companii clienți fi nali. Vineri, 19 octombrie și sâmbătă, 20 octombrie, a avut loc în vestul țării, primul eveniment IT dedicat nevoilor unice ale fi ecărei industrii.

„iTech Forum a fost punctul de întâlnire al nevoilor reale ale industriilor, cu soluţiile oferite de lideri mondiali ai pieţei de IT”, spune dl. Răzvan Bocaeti, Director general  LASTING System. „Discutând cu partenerii noştri am constatat o nevoie reală în piaţă, de a ne asculta activ clienţii în vederea identifi cării soluţiilor care să răspundă specifi cului afacerii lor. Ne-am dat astfel seama, că era nevoie de o promovare activă a soluţiilor IT către piaţă, care să aducă plus valoare clientului fi nal. De aceea, un eveniment care să se adreseze diferenţiat fi ecărei categorii de clienţi şi să permită o comunicare bidirecţională se cerea cu necesitate. De aici, şi din dorinţa de a răspunde nevoilor specifi ce ale fi ecărei verticale de business, a apărut iTech Forum 2012!”

Dell, Fujitsu Techonology Solutions, NetApp, Intel, Polycom, HP, SAP, Barr acuda Networks, D-Link, Enterasys, IBM, Microsoft sunt liderii din piața IT care au prezentat tehonologii și soluții la iTech Forum 2012, în cadrul unor workshop-uri dedicate verticalelor de afaceri: Automotive&Engineering, Manufacturing, Universități, Administrație publică, IT&servicii.

De remarcat a fost și prezența unuia dintre liderii mondiali ai pieței de PC-uri – Lenovo (afl at pe locul doi în clasamentul global), recent intrat în portofoliul LASTING System.

Unul dintre punctele cheie ale evenimentului a fost anun-țarea noului statut al companiei LASTING System în raport cu Polycom Inc. Astfel, compania timișoreană este, începând cu luna octombrie, MASTER Distributor pentru România, Bulgaria și Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de către domnul Keith Carter, Vice Președinte Channels Sales EMEA.

Acest titlu constituie „cel mai înalt grad de parteneriat Polycom în regiune” spune dl. Carter, și reprezintă „dovada

încrederii câștigate de echipa LASTING în cei peste 5 ani de colaborare cu Polycom” afi rmă domnul Octavian Vlad, Business Development Manager Polycom LASTING System. Practic, odată cu această nouă poziție, LASTING System rămâne singurul distribuitor Polycom din zonă, reprezentând astfel compania americană în regiune. „Odată cu benefi ciile statutului de Master Distributor pentru România, Republica Moldova și Bulgaria, vin şi responsabilitățile, care nu sunt puține dar pe care le vom onora cu succes. De fapt, ne asumăm partea de dezvoltare a canalului de parteneri pentru Polycom Inc și pe cea de creștere a oportunităților prin rețeaua de parteneri existenți” adaugă domnul Vlad.

Un alt moment relevant a fost anunţarea noului statut LASTING, de această dată în raport cu liderul global al soluțiilor software pentru afaceri, SAP. După dobândirea nivelului de Partner Center of Expertise pentru servicii de suport SAP, cu o cifră de afaceri de 19 mil. de euro, grupul LASTING a devenit partener Gold SAP România. Acest statut a venit după o dublare a numărului de implementări în anul 2011 față de 2010 și după o creștere a cifrei de afaceri pe dimensiunea sisteme informatice integrate, cu 62% în anul 2011 față de perioada menționată anterior. Importantă printre implementările recente ale echipei LASTING este implementarea SAP la ELBA S.A., unul dintre cele mai complexe proiecte de acest tip din vestul țării.

Tot în categoria aplicaţiilor pentru afaceri au fost prezentate soluții software la comandă dezvoltate de către echipa LASTING Software. Clienții au putut astfel înțelege avantajele unor astfel de soluții prin intermediul prezentării unor studii de echipe LASTING.

Evenimentul a fost încheiat cu o masă rotundă pe tema: „Tehnologia informației: de la educație la industrie”, unde invitat special a fost deputatul Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Parlamentul României.

Evenimentul a reunit specialişti de top în tehnologia informaţiei şi persoane de decizie  ce activează în cele mai semnifi cative verticale industriale din ţară. �

Peste 160 de companii participante la iTech Forum, primul eveniment dedicat verticalelor de afaceri din vestul țării

Page 8: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

6 Nr. 11 - Noiembrie 2012P E S C U R T

Timp de 3 zile, vizitatorii de business au vizitat standurile companiilor expozante, au participat la Conferinţele şi Mesele Rotunde susţinute de specialiştii invitaţi, pentru a des-coperi cele mai noi soluţii şi servicii ITC, utile pentru eficientizarea activităţii lor.

De asemenea, vizitatorii au putut, prin intermediul aplicaţiei online de Business Matchmaking, să stabilească întâlniri de câte 30 de minute cu reprezentanţii companiilor expozante. La eveniment, pe lângă mesele rotunde pe teme actuale de IT, conferinţe, sesiuni de întâlniri prestabilite de Business matchmaking şi standuri expoziţionale, vizi-tatorii au putut socializa cu expozanţii şi la o degustare de vinuri româneşti, oferite de Vinescu.ro şi Cramele Oprişor.

Firmele expozante au fost: Anada IT Ser-vices, APT Group, APTUS Software, Archi-bus Solution Center, AROBS Transilvania Software, AV Security Sotware Distribution, Attosoft, BitSoftware, Borg Design, C Solu-tion (plationline.ro), Cadware Engineering, Creative minds, Sage/Deveho Software Con-sulting, Dynamic Web, Hypertalk Systems, Netopia Mobilpay, PRODINF Software, Q-Bis Consult, Q-East Software, QSol, Softmagazin, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Institututul Cercetări şi Inteligenţă Artificială „Mihai Drăgănescu”, Academia Română Bucureşti (RACAI), Vegra Solidworks, Zitec.

Firmele care au susţinut una sau mai multe prezentări în conferinţe au fost: BitSoftware, Sage/Deveho Consulting, QBIS, Zitec, APT Group, Vreau-CRM.ro, QSM, Dynamic Web.

Profilele companiilor participante pot fi consultate la http://binary.aries.ro/ro/match-making sau puteţi descărca Catalogul Expoziţiei de la adresa http://www.binary.aries.ro/.

Evenimentul a fost promovat de peste 20 Parteneri Media şi peste 60 Parteneri Instituţionali. � (RM)

Alin Dobre (Intel, România) a spus: „Android este sistemul de operare de mobilitate cel mai popular, Intel s-a lansat în piață mobilității, iar portarea Android pe AI este responsabili-tatea principală a echipei noastre. Agile oferă o integrare caracteristică rapidă și soluții pen-tru rezolvarea bug-urilor într-un timp scurt, echipele noastre Scrum fiind formate din 7 până la 9 ingineri”.

Ralph Jocham (trainer Scrum, fondator Effec-tive Agile, Elveția) a atras atenția invitaților asupra faptului că deși munca este organizată în funcție de activitățile specifice, precum planifi-care, analiză, design, scrierea codului, testare și lansare, pe parcursul dezvoltării 35% din cerințe se modifică, iar 60% dintre caracteristici sunt utilizate foarte rar sau chiar deloc. „De aceea în Scrum se recomandă o abordare empirică – planifică puţin câte puțin întregul proiect și câte puțin pentru fiecare etapă. Scrum este un cadru în care oamenii pot aborda probleme complexe și dezvolta productiv și creativ produse de cea

mai mare valoare posibilă pentru utilizatori. În a doua prezentare a sa, Ralph a expus concep-tul derelease trains, explicând cum poate fi pus în practică şi care sunt beneficiile unei astfel de abordări”.

George Anghelache și Cristian Cazan (En-dava, România) au scos în evidență punctele asupra cărora trebuie reflectat atunci când se vrea trecerea spre Enterprise Agile. Obstacolele care vor apărea se datorează evoluției Product Owner-ului, a Scrum Master-ului, a scalării Agile, dezvoltării multiplelor echipe Scrum și planificării activităților ținând cont de diferitele categorii de utilizatori, de toate părțile implicate, agenții de conformare și administratorii de produs.

Oana Juncu (Franța) a vorbit despre catali-zatorul transformării Agile, un rol îndeplinit de către Product Owner. Această transformare se produce în cinci pași, după modelul ADKAR: „awareness – prezentați produsul persoanelor cu putere de decizie, desire – percepeți trans-formarea Agile din perspectiva Product Owner-

ului, knowledge – valorificați experiența drept o oportunitate de a învăța și a-și însuși abilități soft și hard, ability – îmbogățiți-vă cunoașterea și percepeți activitatea ca un schimb de expe-riență, reinforcement – învățați prin inter ac țiune și creșteți dorința de îmbunătățire a produsului în rândul echipei”.

Nicolae Giurescu (Manager 3Pro-Lab Consul-ting, România) a amintit manifestulul Agile şi principiile care susţim acest manifest, evidenţiind importanţa factorului uman în reuşita migrării către Agile. A punctat atât aspectele care duc la eşec cât şi pe cele care cresc semnificativ proba-bilitatea ca migrarea să fie finalizată cu succes.

În încheiere, Ștefan Bârgăoanu (Agile Coach, România) a vorbit despre ce urmează după faza iniţială a migrării către Agile, când există peri-colul ca echipele de dezvoltare să se lovească de un zid al greutăţilor de implementare. Un răspuns posibil este trecerea la Agile 2.0, unde accentul se pune pe fluxul de valori aduse clienților și nu pe proiecte.

Imagini si prezentările din timpul evenimen-tului pot fi accesate la linkul de mai jos: http://www.agora.ro/conferinta/agile-tour-bucharest-2012#intro. � (RM)

Agile Tour Bucureşti 2012În 26 octombrie a avut loc cea de-a doua ediție Agile Tour din România. Evenimentul a fost

organizat de către Agora Group împreună cu 3Pro-Lab Consulting și s-a bucurat de prezența unor vorbitori deosebiți, recunoscuți în mediul de dezvoltare Agile.

Binary continuă cu succesLa începutul lunii noiembrie a avut loc cea de-a X-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Soft-

ware – BINARY 2012, singurul eveniment de tip B2B (Business to Business) din industria de profil din România, care se adresează companiilor din toate domeniile de activitate, intere-

sate de cele mai noi şi eficiente servicii şi soluţii software/web pentru afaceri.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesaţi, www.binary.aries.ro, Pentru a vedea fotografii de la eveniment, accesaţi http://www.facebook.com/BinaryExpo

Page 9: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

7Nr. 11 - Noiembrie 2012

I N T E R V I U

ITT: Ce spun cifrele despre această „avalanşă” de software românesc?

Irina Socol: Oamenii sunt cei care fac cifrele. În cazul nostru este vorba despre o echipă de peste 1.000 de specialişti de top care lucrează constant în pro-iecte complexe de informatizare. Sunt cei mai buni specialişti, o spun fără rezerve, iar acest lucru este validat de zeci de contracte derulate cu re-zultate foarte bune. Energia, ambiţia, viziunea şi curajul acestor specialişti dau dimensiunea globală a firmei noastre. Experienţa internaţională se câştigă greu, cu foarte multă muncă, cu perseverenţă şi răbdare şi cu multă responsabilitate. În cei peste 20 de ani de activitate, exportul ne-a adus clienţi din 22 de ţări.

ITT: Ce credeţi, avem specialişti mai buni ca „ai lor”?

Irina Socol: E un lucru recunoscut oficial pe plan mondial: specialiştii români sunt muncitori, creativi şi au capacitatea de surmonta cu tenaci-tate dificultăţile mai uşor decât alţii, ceea ce reprezintă o excelentă reţetă pentru succes. Şcoala românească de matematică şi informatică a dat şi dă specialişti extrem de valoroşi. Noi facem proiecte în ţări din lume unde România este considerată un reper pentru proiectele informatice. În Golful Persic, în nordul Africii, în spaţiul CIS am avut ocazia să constatăm în permanenţă acest lucru.

ITT: Orientarea spre export poate fi reţeta pentru ieşirea din criză?

Irina Socol: Eu cred că orientarea spre export este un pas firesc în maturizarea

unei firme care poate replica experienţa pozitivă dobândită în proiecte de dimen-siuni uriaşe. Nu poţi să intri în licitaţii internaţionale fără un istoric consistent în

furnizarea celor mai utile aplicaţii infor-matice. Ai nevoie de „best practices” care să te recomande drept un furnizor capabil să facă proiecte complexe, de anvergură naţională.

ITT: Ca dezvoltator de proiecte pentru Comisia Europeană cum apreciaţi această experienţă?

Irina Socol: Această experienţă este pur şi simplu extraordinară. Suntem foarte mândri că facem parte din elita

furnizorilor de servicii IT pentru Comisia Europeană şi, prin urmare, că suntem consideraţi o companie care furnizează servicii de calitate înaltă. Din 2009 specialiştii noştri sunt implicaţi în pro-iecte pentru Oficiul pentru Publicaţii al Uniunii Europene, Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei, Agenţia Executivă pentru Sănătate şi Consumatori și Direcția Generală Sănătate și Consumatori, Euro-

stat - Institutul de Statistică al Uni-unii Europene, Oficiul de Cooperare EuropeAid, Banca Europeană de Investiţii. Dezvoltăm sisteme infor-matice complexe: sisteme financiare, management de documente și conți-nut în general, aplicații administra-tive, sisteme informatice geografice (GIS), portaluri web.

Proiectele noastre sunt coordonate direct de la Bruxelles, lucru care ne ajută să fim permanent conectaţi la nevoile beneficiarilor, cunoscuţi pen-tru rigoare şi exigenţă. Este foarte important să dovedeşti că ai echipe competente, mari, că ai referinţe soli-de, că ai realizat proiecte similare care funcţionează perfect.

ITT: Cum priviţi anul 2013? Cu optimism, cu reţinere…?

Irina Socol: Optimismul nostru se bazează pe experienţa multor ani de business şi pe faptul că am reuşit să ne creăm un fundament solid pentru

dezvoltarea afacerilor în 2013. Vrem să promovăm expertiza noastră în eAgricul-ture, eHealth, eCustoms în ţările în care ne-am câştigat reputaţia de furnizor de top prin proiectele de eLearning. Dorim să ne extindem în toate ţările din zona Golfului Persic, din Comunitatea Statelor Indepen-dente şi din nordul Africii. Şi nu în ulti-mul rând vom acorda o atenţie deosebită proiectelor dezvoltate pentru instituţii ale Comisiei Europene. �

Exportul de inteligenţă românească, un succes garantatde IT Trends

Pe o piaţă tot mai dependentă de tehnologia de ultimă oră, România produce performeri în IT. În şcolile din Emiratele Arabe Unite sau Kazakhstan, în vămile din Turcia sau Macedonia, la Biroul de Credit din Republica Moldova ori la Comisia Europeană soluţiile informatice utilizate încorporează inteligenţă românească. Cum se întâmplă acest lucru, ne spune

Irina Socol, preşedinte şi director general SIVECO Romania.

Irina Socol, preşedinte şi director general SIVECO Romania.

Page 10: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

8 Nr. 11 - Noiembrie 2012L O R E D A N A ’ S V O I C E

Cum să vă creşteţi vânzările în perioadaCrăciunului

Sărbătoarea Crăciunului nu mai este de multă vreme doar un moment cu o puternică încărcătură religioasă. Pentru mulţi astăzi nici nu mai există această legătură, Crăciunul fiind perceput ca mo-

ment petrecut alături de familie şi prieteni, ca o vacanţă şi, mai ales, prilej de oferit şi primit cadouri. Tocmai din acest motiv multe afaceri pot să aibă de câştigat, inclusiv firmele din domeniul IT. Există câteva modalităţi simple, dar eficiente, prin care companiile îşi pot creşte vânzările. Iată câteva dintre acestea prezentate în cele ce urmează.

Pregătiţi campania în avansCa orice acţiune de promovare de succes, activităţile de Crăciun trebuie stabilite cu ceva vreme înainte. Promoţiile care vor fi realizate, materialele, designul siteului, cover-ul paginii de Facebook, felicitările, cadourile pentru parteneri,

machetele de presă sau chiar reclamele şi aşa mai departe, toate trebuie integrate într-un concept unitar şi pregătite din vreme. Mai mult, este nevoie de un buget care să fie alocat, iar acesta trebuie să fie stabilit cu atenţie din vreme.

Creaţi atmosfera specifică sărbătorilorSigur, sunt şi voci care spun că toţi sunt decoraţi de sărbători, că toţi au siteurile cu alb şi roşu, campanii, pe Moş Crăciun şi brazii în campanii. Nu este însă cumva mai bine să fii în ton cu sărbătorile decât să le laşi să treacă pe lângă tine? Nu cumva atunci când se trimit cadouri e mai bine să fii criticat pentru că ai trimis tot o agendă decât pentru că nu ai trimis absolut nimic?

Folosiţi aşadar simbolurile specifice sărbătorilor de iarnă. Pe cât posibil încercaţi să vă diferenţiaţi, nu să utilizaţi aceleaşi plug-in-uri ori aceleaşi imagini. Un pic de creativi-tate ajută. O atmosferă de sărbători bine creată poate atrage şi poate genera vânzări.

Oferiţi reduceri şi/sau beneficii suplimentareClienţii caută reduceri, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Momentul este de fapt unul al „bătăliei reducerilor” dacă analizăm cu atenţie ce se întâmplă în această perioadă.

Chiar şi produsele nou lansate sau aproape de vârf de gamă ajung să fie oferite la un preţ mai mic, ori cu unele bene-ficii suplimentare. Puteţi aşadar să oferiţi ceva în plus faţă de avantajele pe care le puneţi deja la dispoziţia clienţilor. Puteţi avea în vedere oferirea transportului produselor gra-tuit, împachetarea în ambalaje specifice Crăciunului, livrarea produselor cumpărate pe post de cadouri către alte adrese, oferirea de vouchere cadou şi aşa mai departe.

Evidenţiaţi produsele cu cele mai mari vânzări Alături de noi produse sau de unele aflate pe stoc pe care doriţi să le oferiţi la un preţ avantajos în această perioadă, Crăciunul este şi un moment prielnic pentru a vă creşte vânzările produselor de top. Sunt mulţi specialişti care recomandă acest „truc” în vânzări.

Promovaţi-vă oferta de CrăciunAveţi campania, sunt gata machetele şi elementele de personalizare – a siteului, a paginii Facebook, a contului Twitter etc. Trebuie să vă asiguraţi şi că potenţialii clienţi – şi cei existenţi – află despre ofertele disponibile. Crăciunul este o perioadă în care toate companiile, indiferent de dome-niu, se luptă pentru a prinde o „felie” din bugetul consuma-torilor, mai ales că adesea buzunarele se golesc în această perioadă pentru câteva luni. Promovarea poate lua diverse forme, de la campanii online pe diverse siteuri şi în reţelele sociale şi până la newslettere trimise celor care s-au abonat. Oferta poate de asemenea să treacă şi în alte media – ma-chete apărute în diverse publicaţii etc. Sunt multe tehnici şi canale media disponibile, trebuie doar să fie realizat cel mai eficient mix posibil.

ConcluziePerioada sărbătorilor de iarnă este una importantă din multe puncte de vedere. De multă vreme, aşa cum spuneam, nu mai este vorba doar despre semnificaţiile religioase. Oameni de religii diferite se bucură şi profită de promoţiile dispo-nibile. Specialiştii în marketing şi comunicare ştiu cât de im-portant este momentul şi încearcă să fructifice oportunităţile de afaceri şi vânzări disponibile. �

[email protected]

Violeta-Loredana Pascal

Sărbătorile de iarnă reprezintă un moment frumos de petrecut alături de cei dragi, dar şi o perioadă cu potenţial de vânzări pentru afaceri.

«

Page 11: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

9Nr. 11 - Noiembrie 2012

I N T E R V I U

Am profitat de ocazie pentru a-i lua un scurt interviu lui Petru Jucovschi, Develo-per Evanghelist, Microsoft România despre oportunitățile pe care Windows 8 le aduce pentru dezvoltatori.

Rep.: Recent Microsoft a organizat con-ferința Build la care au participat peste 2.000 de dezvoltatori. Este evident intere-sul Microsoft de a atrage dezvoltatorii spre Windows 8, cu atât mai mult cu cât la lan-sare în Windows Store erau doar 11.226 aplicații, în timp ce în Google Play și Apple Appstore sunt în jur de 700.000 de aplicații. Care sunt principalele argumente cu care încercați să atrageți dezvoltato-rii să creeze aplicații pentru Windows 8? Evident pe de o parte există cele peste 670 de milioane de licențe de Windows 7 in-stalate, care ar putea migra spre Windows 8. Apoi se estimează că anul viitor se vor vinde peste 400 de milioane de dispozitive noi pe care Windows 8 ar putea fi insta-lat. Deci pe de o parte există o bază foarte mare de echipamente pe care aplicațiile dezvoltate ar putea rula. Pe de altă parte mașinăria de marketing a Microsoft este foarte puternică. Steve Ballmer a afirmat, de altfel, că americanii vor vedea reclame la Windows 8 indiferent pe ce canal TV s-ar uita sau ce revistă ar deschide. Ce alte argumente aveți pentru a-i atrage pe dez-voltatori?

Petru Jucovschi: O să vă dau mai întâi câteva argumente pe care s-au bazat cei care au dezvoltat deja aplicații pe Windows 8. Unii dintre ei își doresc ca aplicația lor să fie disponibilă pe toate platformele dis-ponibile, deci și pe Windows 8. Evident contează și baza instalată, dispozitive pe care se poate instala deja Windows 8, și dispozitivele care urmează a fi lansate. Numărul redus de aplicații din Windows

Store din acest moment reprezintă de fapt o oportunitate pentru dezvoltatori, aplicațiile lor putând fi mult mai vizibile și mai ușor de găsit. Apoi ar fi modalitățile de mone-tizare. Dacă ești o companie mai mare și ai implementate mecanisme de eCommerce nu există nicio restricție de a implementa o plată pentru acele produse într-o aplicație din Windows Store. Acesta este un avan-taj evident pentru siturile de comerț online. Un alt argument pentru a dezvolta pentru Windows 8 este diversitatea de dispozi-tive mobile care urmează a fi lansate, de la laptop-uri și tablete și până la tablete con-vertibile, hibride. Există deja mai mult de 1.000 de dispozitive noi certificate pentru Windows 8.

Rep.: Este de înțeles dorința de a avea aplicația disponibilă pentru toate dispozi-tivele și pentru toate sistemele de operare posibile, dar cu cât sunt mai multe plat-forme cu atât crește și efortul și investiția de dezvoltare. Oarecum numărul de plat-forme care par azi interesante s-a restrâns față de acum un an. Symbian, webOS, Blackberry OS, par mai puțin interesante. Ne îndreptăm spre un triumvirat Android, iOS, Windows 8?

P.J.: N-aș porni neapărat de la furni-zorii de tehnologie, de la jucători. Pentru a adre sa o astfel de varietate de dispozi-tive, ine vitabil piața se fragmentează. Mulți parteneri cu care lucrăm deja sau urmează să începem o colaborare au văzut un avan-taj din a lansa mai întâi o aplicație din brow ser, ca SaaS. Trecerea către dispozi-tive mobile a fost foarte ușoară datorită faptului că platforma fiind compatibilă HTML5 acestea puteau rula în continuare nativ. Din acest punct de vedere încercăm să rezolvăm tehnologic fragmentarea dată de diversitatea de ecrane.

Rep.: Cui va aparține viitorul, aplicațiilor bazate pe HTML5, bazate pe browser, sau aplicațiilor specifice de platformă?

P.J.: În viitor cred că se va merge pe posi-bilitatea de a oferi servicii oricând la nivel de browser, indiferent de cum ești conectat la un moment dat, iar dacă acel serviciu va putea fi pus în valoare printr-o aplicație specifică dispozitivului mobil atunci se vor furniza și aplicații pentru acele dispozitive.

Rep.: Cât este de ușor să publici o apli ca-ție în Windows Store? Dezvoltatorii afirmă că este foarte ușor în Google Play dar că este foarte anevoios în Apple AppStore.

P.J.: Dezvoltatorii și-ar dori să poată pu-blica în doar câteva zile, însă noi încercăm să oferim anumite avantaje atât dezvoltatorilor cât și consumatorilor. Procesul de certificare pentru Windows Store poate dura până la 15 zile lucrătoare, în funcție de complexi-tate și aici intră inclusiv apli cații sofisticate furnizate de către companii. În acest inter-val de timp se verifică acea aplicație din punctul de vedere al funcționării corecte, ce informații circulă prin acea aplicație, cât de securizate sunt acele informații etc. Anumiți pași se fac manual, alții automat și aceste verificări durează, însă la final uti-lizatorii au garanția că respectiva aplicație face ceea ce promite, că datele lor personale nu sunt folosite fraudulos, că vor consuma doar acel gen de conținut pe care doresc să-l consume. �

Dezvoltați aplicații pentru Windows 8!?!de Romulus Maier

În perioada 9-11 noiembrie 2012, Microsoft a organizat la The Hub hackathon-ul WOWZAPP la care au participat cca. 150 de dezvoltatori care au dezvoltat aplicații pentru Windows 8. Evenimentul a făcut parte din hackathon-ul global WOWZAPP, la care urmau să participe peste 15.000 de dezvoltatori și acesta urma să intre astfel în cartea recordurilor ca cel mai mare

hackathon organizat vreodată. La ora la care scriu aceste rânduri se face evaluarea aplicațiilor dezvoltate, așa că vom reveni cu informații.

Petru Jucovschi, Developer Evanghelist, Microsoft România

Continuarea materialului o puteţi citi pe www.ittrends.ro

Page 12: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

10 Nr. 11 - Noiembrie 2012I N T E R V I U

Rep.: Gartner a adăugat Big Data, ca tehnologie emergentă, între celelalte tendințe din Hype Cycle abia în 2011. Unde se află Big Data astăzi?

Dan Gârlașu: Aș începe cu o cugetare atribuită în egală măsură lui W. Edwards Deming și Peter Drucker: „Nu poți gestiona ceea ce nu poți să măsori!”. Ori tocmai datorită conceptului big data putem evalua, și prin ur-mare cunoaște în mod radical mai mult despre afacerea noastră și prin urmare să traducem direct această cunoaștere în decizii mai bune și creștere de performanță (Harvard Busniess Review, Andrew McAfee & Erik Brynjolfsson – Big Data: The Management Revolution, Oct 2012). Acest lucru este valid pentru că utiliza-rea Big Data permite managerilor să decidă pe bază de fapte și nu pe intuiție. Pentru acest motiv există potențial să revoluționeze știința conducerii.

Rep.: Care sunt cele mai mari provocări pe care le aduce Big Data?

D.G.: Este vorba de o revoluție în manage-ment. După 17 ani în care interentul a schim-bat paradigma de desfășurare a afacerilor (Netscape, august 1995) iată că apare o nouă provocare pentru că firmele nu vor putea be-neficia de big data decât dacă vor fi capabile să gestioneze schimbarea în mod eficient. Vor avea succes acele companii care nu doar că posedă date mai multe sau mai bune, dar au echipe de conducere care stabilesc obiec-tive clare, definesc succesul și pun întrebările potrivite. Pe masură ce datele sunt mai accesi-bile, resursele calificate devin mai prețioase. Aici ne referim la cercetători în domeniul informației și alți profesioniști obișnuiți să lucreze cu cantități mari de date. Instrumen-tele capabile să gestioneze volumul, viteza și varietatea big data au făcut progrese semnifi-cative în ultimii ani. Se schimbă procesul de decizie în companii. În era big data informația este creată și transformată, iar oamenii care înțeleg problemele trebuie să coopereze și să aibă acces la informația adecvată. Se schimbă

cultura organizațională; se trece de la para-digma „ce gândim?” la „ce cunoaștem?”. Acest lucru presupune îndepărtarea de stilul bazat pe instinct și intuiție.

Rep.: Ce oportunități oferă Big Data pentru companiile românești de IT?

D.G.: În măsura în care companiile româ-nești de IT vor reuși să absoarbă rapid noile tehnologii, ele vor putea să ofere servicii pe întreg mapamonul. Este vorba în principal de instrumente software precum Hadoop, me diul cel mai utilizat care captează fluxuri de date, MapReverse care distribuie job-uri către elementele de prelucrare sau limbajul de programare statistică R, de matematicieni sau fizicieni care știu să lucreze cu modele matematice complicate și cu instrumente so-fisticate de raportare analitică. Se estimează că numai în Statele Unite deficitul de specialiști în instrumentele de raportare analitică avansată este între 140.000 și 190.000.

Rep.: De la ce nivel putem vorbi despre Big Data? Ne confruntăm cu o asemenea tendință și în România?

D.G.: În principiu este vorba de trei dimensiuni:

Volum – Dacă în întreg anul 2010 se ge-nerau în lume aproximativ 13 Exabytes (McKinsey Global Institute, Big Data: The next Frontier for innovation, competition and productivity, Mai 2011), în 2012 se generează zilnic aproximativ 2,5 exabytes de date și acest număr se dublează la fiecare 40 de luni. Un Exabyte este echivalent cu mai bine de 4.000 de ori informația pe care Biblioteca Congersului SUA o deținea în 2011, și anume 235 terabytes, sau un miliard de Gigabytes.

Viteza – pentru multe aplicații viteza de creare a datelor este chiar mai importantă decât volumul. Informațiile în timp real, sau aproape în timp real, permit unor companii să fie mai agile decât competitorii lor.

Diversitate – Big Data ia forma mesajelor, actualizărilor și a imaginilor postate pe rețelele de socializare; a informațiilor de la

senzori, semnale GPS de la telefoane mobile și altele. Multe dintre sursele importante ale big data sunt relativ noi; Facebook a fost lansat în 2004, Twitter în 2006, iPhone în 2007, iar iPad în 2010. Iată de ce bazele de date struc-turate care până recent stocau informațiile marilor corporații nu mai sunt adecvate pen-tru înmagazinarea și procesarea big data.

Evident că ne confruntăm și în România cu acest fenomen așa încât acei operatori sau furnizori de servicii care vor să dobândească un avantaj competitiv vor trebui să adopte cât mai repede această nouă tehnologie, fie că vorbim de retail, servicii financiare, comu-nicații, educație și cercetare științifică, sănă-tate, transporturi sau energie verde.

Rep.: Cât de diferite sunt tendințele IT pe plan mondial față de realitatea IT din România?

D.G.: Pe plan mondial rămân multe ba-riere în calea succesului. Tehnologiile sunt noi și adesea exotice. Este ușor să se găsească corelații de cauzalitate și să se determine ti-pare înșelătoare în date. Provocările culturale sunt enorme însă tendința generală, atât în tehnologie cât și în afaceri este foarte clară: deciziile bazate pe date sunt mai bune iar leaderii vor trebui să se adapteze la această realitate.

Aș spune că în România unda de șoc încă nu a ajuns. Suntem într-o etapă premergătoare, de educare a pieței, de conștientizare a feno-menului. Nu cred că există multe echipe de cercetători care studiază big data, însă sunt optimist pentru că românii au un apetit dove-dit pentru noile tehnologii. �

Big Data – schimbarea de paradigmăde Romulus Maier şi Bogdan Marchidanu

Big Data este una dintre cele mai discutate tendințe din lumea IT. Despre acest fenomen și modificările care se vor întâmpla în perioada următoare am discutat cu Dan Gârlașu, Vicepreședinte ANIS.

Dan Gârlașu, Vicepreședinte ANIS

Page 13: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

11Nr. 11 - Noiembrie 2012

E V E N I M E N T

HP a anunțat că portofoliul său de soluții Converged Infra-structure s-a îmbogățit cu sis-teme îmbunătățite HP Integrity, cu soft HP-UX și servicii care vor tripla performanțele, vor crește stabilitatea și vor oferi protecție pentru investiții în procesele lor critice în următorii zece ani. Noile sisteme dotate cu procesoarele Itanium 9500 vor putea asigura reduceri de costuri TCO de mai mult de 30 de procente. Cu ajutorul noilor îmbunătățiri, tranzacțiile vor fi procesate de trei ori mai repede decât cu generațiile anterioare de echipamente, folosind cu 21% mai puțină energie, ceea ce va duce la un nivel TCO re-dus cu până la 33%.

Noile soluții din portofo-lioul Integrity de la HP oferă scalabilitatea, disponibilitatea continuă și eficiența pe care și-o doresc clienții pentru sis-temele critice din organizații și pentru creșterea productivității, spun reprezentanții companiei. Astfel, HP Superdome 2, vârf de serie, este acum mai rapid și mai robust, ceea ce se tra-duce în disponibilitate mai mare pentru sarcinile critice. Au apărut trei noi modele HP Integrity server blades, pen-tru sistemele HP BladeSystem c-Class enclosure care, anunță producătorul, vor oferi o flexi-bilitate mult mai mare decât până acum. De asemenea,

clienții vor putea alege pentru filialele lor sau pentru compa-niile care sunt în plină expan-siune un nou model entry-level HP Integrity. Acesta este bene-

ficiarul unui certificat Energy Star pentru consum redus de electricitate. Noile soluții conțin și tehnologia HP-UX, cea care conferă securitate îmbunătățită și opțiuni în plus pentru de-tecția amenințărilor și eficien-tizarea utilizării resurselor. Nu în ultimul rând, toate soluțiile vor fi însoțite de servicii de workshop-uri pentru training, de programe de finanțare, de instrumente de estimare a cos-turilor, care vor ajuta clienții să-și optimizeze mediile critice pentru organizații.

„Clienții noștri care ne cer soluții pentru procesele lor critice au nevoie tot mai mare de disponibilitate, performanță și securitate sporite la majori-

tatea aplicațiilor lor”, a spus Ric Lewis, vicepreședinte și manager general ad interim la HP, divizia Business Critical Systems and Converged Appli-

cation Systems. „Anunțul de azi demonstrează dedicația HP pentru ideea de a schimba peisajul pe piața serverelor cu îmbunătățiri la portofoliul Integrity, oferit într-o infra-structură convergentă, făcută să reziste mult în timp.”

Procesoarele Intel Itanium 9500 a fost creat pentru a oferi disponibilitate, rezintență la erori și performanță crescute față de seria precedentă. Pen-tru că are un număr dublu de nuclee conform noii arhi-tecturi, seria 9500 va crește performațele sistemelor de 2,4 ori, grație unei viteze I/O cu 33 de procente mai mari decât vechea generație. Următoarele generații de procesoare Intel vor

fi create conform noului model de dezvoltare modular, care va permite mai multe apariția mai multor compatibilități între procesoarele Itanium și fami-lia de procesoare Intel Xeon E7, de la elemente de design până la compatibilitate totală în ceea ce privește socket-ul. Acest lucru va permite și mai multe posibilități de organizare pen tru dezvoltarea seriilor Ita-nium, și mai multe opțiuni de design pentru partenerii Intel.

„Într-o lume în care afacerile sunt tot mai dependente de IT pentru a fi competitive, tot mai multe aplicații sunt denumite, pe merit, critice. Ele trebuie să fie disponibile oricând, să răspundă foarte bine și să fie foarte stabile. Pentru acest tip de sarcini am dezvoltat pro-cesorul Intel Itanium 9500”, a declarat cu ocazia lansării Diane Bryant, vicepreședinte și general manager la Intel Data Center and Connected Systems Group.

În cadrul întâlnirii în care reprezentanții HP, în colabo-rare cu oficial Intel, au descris reprezentanților presei din re-giunea EMEA noile tehnolo-gii, s-a organizat și o discuție ziariști – specialiști, moderată de Tom Meyer din partea IDC EMEA. Din partea HP au dis-cutat cu ziariștii Mark Payne, vicepreședinte la HP Busi-ness Critical Systems EMEA și Eric Pradier, vicepreședinte, HP Tehnology Services. Intel EMEA a fost reprezentat de Alan Priestley. �

Portofoliul HP Integrity, performanțe triplate în sistemele criticede Cristian Faur

HP și Intel și-au dat mâna și au organizat împreună un eveniment în cadrul căruia au prezentat cele mai noi performanțe de care sunt capabile serverele pe care le produc în colaborare, care folosesc procesoarele Itanium 9500.

Alllllllanana PPririesestltlleyeyy, InInInInteteeellll l EEMEMMMEEAEAEAEA ((((stststânânânânââ gagagaaagag ))))))) şiiiiişişiişi EEEririririrrririririricccccccc PrPrP aaadada ieier,r,rrrrr,r,,rrrrr,rr vvvvvvvvvvvvvvvvvvvviciciciciciciccicciciicicccciccicicicicccicciciciiii epepepepepepeppepepepepepeeepe rereerererereererereereeeereerererreeereșeșeșșeeșeșeșeeșeșeșeșeeșeșeeșeeșeședddddididdddddddddddid ntntnteee, HHHHHHHPP PPPTeTeTeTeTeeeTehnhnhnnhnhnhnhhhhhnhnnnololoo ogogogoggogogogogy yyy y y y y SeSeeeerrvrvicciciiceses ((((ddrdd eapta)

Page 14: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

12 Nr. 11 - Noiembrie 2012I N T E R V I U

Rep.: Compania Teamnet a luat ființă recent ca un joint-venture între Dedalus din Italia și Teamnet din România. De ce? De ce acum? Ce aduce fiecare dintre cei doi jucători în cadrul parteneriatului?

Emilian Costaș: Dedalus Ita-lia, care furnizează soluții pen-tru sănătate cu referințe foarte bune și Teamnet, unul dintre cei mai puternici integra tori din România, au decis înființarea acestui joint-venture în special datorită faptului că deja se de-ru lează proiecte europene iar începând cu 2014 vor fi dema-rate noi proiecte cu finanțare europeană pentru sectorul me-dical. Prin urmare, această pia ță devine interesantă atât pentru Dedalus cât și pentru Teamnet. În perioada 2014-2020 pentru sectorul medical vor fi finanțări care se vor cifra în jurul sumei de 500 de mili oane de euro. Din această sumă totală probabil că în jur de 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte IT.

Rep.: Vorbeați și despre pro-iecte aflate în derulare. Vă re-fereați la acele proiecte pentru spitale depuse cu mai mult de un an în urmă? În ce stadiu se află ele?

E.C.: Din câte știu este vorba despre cca. 20 de spitale, care au depus proiecte și au obținut acordul de la MCSI. Din aceste proiecte sperăm să ne adjudecăm și noi o cotă parte.

Rep.: Ce obiective aveți pe termen scurt? Ce vă propuneți să faceți în peioada următoare?

E.C.: Așa cum am afirmat și la conferința de presă de la lansarea joint-venture-ului, în următorii 3 ani ne propunem să devenim lideri de piață în zona soluțiilor IT pentru sănătate. Vom propune pieței o soluție matură, care rulează deja în peste 500 de spitale din Italia, soluție promovată și susținută de partenerul italian de peste 25 de ani. Este o soluție care are implementate standardele HL7, IHE şi DICOM, CDA care

vor trebui implementate atât în România cât și în Europa. Vom crește organic, dar și prin achiziționarea altor companii de pe piața românească. În acest moment suntem la faza de eva-luare, am inițiat deja discuții cu mai mulți potențiali parteneri și probabil în cca. 1 an de zile vom face și niște oferte concrete de preluare. Pentru 2013 ne propu-nem o cifră de afaceri de cca. 5 mili oane de euro iar din 2014 ne propunem să realizăm și pro fit, deoarece încă mai avem de făcut multe investiții pe plan local.

Rep.: Când spuneți investiții presupun că vă referiți atât la investiții în echipa proprie de dezvoltare, cât și la cele pentru achiziții. În ce veți investi în 2013?

E.C.: În 2013 ne vom axa în mod special pe creșterea echipei de dezvoltare și pe localiza rea so-luțiilor partenerului ita lian. Ne ce-sarul de dezvoltare este chiar mai ridicat decât am esti mat inițial. Dacă sistemul de ra portare ita-lian este relativ sim plu, cel ro-mânesc are o serie în treagă de rapoarte suplimenta re care tre-buie dezvoltate. În plus ne mai dă de furcă și raportarea SIUI cu care trebuie să ne integrăm.

Rep.: Ce ne puteți spune de-spre HIS (Hospital Information System)? Aveți deja în imple-

mentare un astfel de proiect? În ce stadiu se află?

E.C.: Am început cu locali-za rea HIS, l-am înregistrat la ORDA, suntem în curs de im-plementare în cadrul unui spi-tal. Am început cu modulul de urgență-primire, cu UPU. Este vorba despre un spital cu 400 de paturi. Soluția de UPU înseamnă practic un spital, pentru că are atât modul economic cât și modul de internări, externări și migrări de pacienți între secții sau spitale. Ne-am propus ca la sfâr-șitul acestei luni să finalizăm această implementare și să con-tinuăm cu spitalul. Vom avea module care ne vor diferenția net față de competiție, cum ar fi brățara electronică, tableta și fișa pacientului. Vom lansa o soluție

Spre podiumul soluțiilor eHealthde Romulus Maier

Recent, pe piața soluțiilor IT din domeniul sănătății din România a apărut o nouă companie, Dedalus Teamnet, un joint-venture româno-italian. Emilian Costaș, Directorul General al compa niei, a avut ama-

bilitatea să ne acorde interviul pe care vi-l prezentăm în continuare.

Emilian Costaș, Director General Dedalus Teamnet

Vom crește organic, dar și prin achiziționarea altor companii de pe piața românească.

Page 15: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

13Nr. 11 - Noiembrie 2012

I N T E R V I U

medicală completă. Sunt însă și aspecte care depășesc acest ca-dru. Sperăm să finalizăm acest proiect până în luna martie, anul viitor, când îl vom anunța ofi-cial, ocazie cu care vom prezenta și standardul HL7.

Rep.: Echipa din România localizează module realizate în Italia și dezvoltă module spe-cifice pieței locale. Există și mo dule dezvoltate local care ur mează a fi implementate în Italia și eventual și pe alte piețe?

E.C.: Vom dezvolta în Româ-nia o soluție pentru medicii de familie, nouă de la cap la coadă. Ne-am propus ca acest modul să fie promovat și în alte țări. Este gândit din start cu suport multi-lingvistic. Vom promova acest modul în Africa de Sud, Bosnia, Croația, Slovenia, Slovacia și în America de Sud. În România circa 6.000 de medici de familie folosesc deja soluții de acest gen dar mai este un potențial de cca. 5.000 de medici de familie care încă nu au o astfel de soluție.

Rep.: Care sunt principalele obstacole cu care estimați că vă veți confrunta și cum vă propuneți să le depășiți? Ați pomenit deja infrastructura IT precară de care dispun spita lele din România și diferențele le-gislative dintre țările din ca drul Uniunii Europene. Mai sunt și alte obstacole?

E.C.: Principalul obstacol este subfinan țarea sectorului me-di cal, lipsa cronică de fonduri. Aș tep tăm noua Lege a Să nătății care va introduce fi nanțarea cu ajutorul caselor de asigurări pri-vate. Fără acestea sistemul me-dical va muri în curând. Buge-tele alocate sunt din ce în ce mai mici, sumele colectate sunt din ce în ce mai mici. Criza își spune cuvântul și în acest dome niu. Multe so cietăți comerciale intră în fa liment și nu își mai achită con tribuția la asigurările soci a le. Pe de altă parte, spita lele sunt complet nereformate. Într-un

spital cu 1.500 de paturi sunt până la 3.500 de angajați. Spi-talele sunt finanțate până în septembrie, după care se aș-teap tă rectificări bugetare. Con-tractele cu casele de asigu rări sunt destul de stranii, ple când de la numărul de angajați din spitale și nu de la numărul de servicii medicale prestate. În plus spitalele au trecut în sub-ordinea consiliilor județene și autorităților locale și nu mai țin de Ministerul Sănătății. Ce se va întâmpla dacă, de exemplu, în luna decembrie casa de asigurări va spune că nu mai sunt bani? La un spital cu 1.500 de pa-turi, cheltuielile lu nare depășesc

2 milioane de lei. O astfel de povară poate băga un consiliu județean în faliment. În aceste condiții spi talele nu își mai per-mit să facă nicio investiție.

Rep.: Credeți că va fi posi-bil cândva în viitor ca decon-tarea să nu se facă în funcție de numărul de angajați și nici măcar de numărul de servicii medicale prestate, ci de calita tea serviciilor medicale prestate?

E.C.: Să presupunem că avem spitale și că am avea și echipa-mente. În unele spitale chiar s-au cumpărat echipamente, pe baza unor finanțări, care zac nedespachetate și adună pra-ful. Dar nu avem suficient per-sonal instruit. Iar cei instruiți pleacă din țară. Nu avem o lege a salarizării personalului medi-

cal, pentru medici este valabilă aceeași lege ca și pentru ceilalți bugetari. Cu 2.000 lei nu vom ține niciodată un medic bun în țară. Mai există o problemă și în ceea ce privește statutul de proprietate asupra spita lelor. Sper ca noua Lege a Sănătății să clarifice atât statutul pro prietății cât și al finanțării spitalelor și să aducă noi reglementări în privința sa larizării perso nalului. Ma nagerii de spital trebuie să poată retribui personalul în funcție de performanțe. Calitatea actului medical ar putea crește astfel dramatic în cadrul spita-lelor județene din centrele uni-versitare.

Rep.: Cu ce soluții noi vine Dedalus Teamnet pe piața românească?

E.C.: Am menționat deja bră-țara elec tronică și fișa pacien-tului pe dispozitive mobile. Bră țara va introduce un plus de siguranță și de securitate a datelor pacientului, pornind de la faptul că identificarea acestuia se face corect. Se vor elimina erorile de medicație și încurcăturile de administrare a medicației. Fișa pacientului va fi stocată la nivel de spital sau autoritate locală și cu acordul acestuia va putea fi consultată de toți actorii actului medical, de la medic de familie până la sto-matolog. Apoi rețeta, care este deja implementată de CNAS și funcționează, o putem interfața

foarte rapid cu soluțiile noastre. Un alt atu pe care îl avem este integrarea cu standardul HL7. În momentul de față în niciun spi-tal din țară nu există implemen-tat un modul de management al blocului operator, care poate avea un impact foarte puternic asupra bugetului unei unități spitalicești – soluție pe care noi o avem. Vorbeam despre UPU, în prezent în țară există foarte puține astfel de soluții imple-mentate și acestea nu răspund decât solicitărilor serviciului de urgență. În prezent există pro-iecte transfrontaliere cu finan-țare europeană, spita lele afla-te de o parte și de alta a unei granițe trebuie să-și interfațeze și să-și sincroni zeze datele.

Pen tru a fi posibil acest lucru este necesară im plementarea stan dardului HL7. În plus avem o experiență de peste 20 de ani în acest do meniu. Cel mai ieftin aceste so luții ar putea fi furnizate din cloud. Din păcate, în zona administrației recep-tivitatea fa ță de cloud este ex-trem de re dusă de teama că securitatea datelor ar putea fi compromisă. O soluție posibilă ar fi reali za rea unui cloud privat al ad ministrației publice, admi-nistrat de STS sau de alt orga-nism al statului. �

Continuarea materialului o puteţi citi pe www.ittrends.ro

Brățara va intro-duce un plus de siguranță pacien-tului, pornind de la faptul că identifi-carea acestuia se face corect.

Page 16: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

14 Nr. 11 - Noiembrie 2012

Beneficii SocrateCloud• Proces rapid de selecţie• Funcţionalitate integrată• Specializat pe industrii• Implementare rapidă• Migrare automată la versiuni noi• Scalabilitate automată• Fără investiţii în infrastructură• Abonament anual/lunar cu costuri mici• Securizare date şi aplicaţie

Acoperire globală• Titulari multipli• Multi-societate• Multi-valută• Multi-contabilitate• Multi-taxe• Multi-costuri• Multi-limbă

Arhitectură cloud• Scheme/industrii multiple• Customizări la nivel de titular• Scalabilitate şi disponibilitate totală• Nu există timpi morţi datoraţi migrării• Independent de cloud şi platformă• 100% web. RIA.• Arhitectură SOA• Servicii Web & API

ERP&CRM de clasă mondialăSocrateCloud furnizează o funcţionalitate ERP şi CRM, bogată, complet integrată şi uşor de utilizat, asigurând astfel o gestionare performantă a afacerii. SocrateCloud susţine managementul companiilor cu 10 angajaţi, dar și pe al celor cu 300.000 de angajaţi.SocrateCloud este disponibil în cloud public sau privat. Construit pe o arhitectură inovatoare, SocrateCloud este o soluţie complexă, scalabilă şi flexibilă, care susţine performanţa de business, indiferent de mărimea organizaţiei sau de ritmul de creştere al acesteia.

Specializat pe industriiDezvoltat să se muleze pe anumite industrii/domenii, SocrateCloud include funcţionalităţi specifice şi şabloane preconfigurate (pentru servicii

profesionale, agricultură, telecomunicaţii, distribuţie etc.), făcând implementarea soluţiei mult mai uşoară pentru organizaţiile care activează în aceste domenii.

Strategie. Agilitate. Flexibilitate. Costuri reduse.Prima soluție ERP & CRM disponibilă în cloud

Page 17: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

15Nr. 11 - Noiembrie 2012

Implementare lină, mai rapidăUn proiect de implementare ERP trebuie privit întotdeauna ca un proiect de management al schimbării. Implementarea poate avea multe consecinţe în modul de lucru al angajaţilor. Asta înseamnă că interesele angajaţilor şi al companiei trebuie să fie aliniate.BITSoftware introduce o metodologie de implementare lină, fiind cunoscut faptul că performanţele unei organizaţii sunt determinate de modelul de construcție al acesteia. Acesta cuprinde nişte procese, o interacţiune între actorii din organizaţie şi organizaţia în sine. Modelele oferă o mai bună transparenţă când vine vorba de maparea soluţiei ERP în organizaţie, furnizând informaţii despre aplicabilitatea soluţiei în companie şi despre posibilele probleme pe care sistemul trebuie să le rezolve. Chiar dacă modelul organizaţional este specific fiecărei companii în parte, SocrateCloud include deja câteva modele specifice pentru anumite industrii, făcând implementarea mai rapidă şi mai uşoară.

Costuri reduse de deţinereSocrateCloud are un cost de deţinere mult mai mic, comparativ cu soluţiile ERP tradiţionale, deoarece se accesează simplu, doar cu ajutorul unui browser de internet şi este pregătit funcţional pentru diferite industrii. BITSoftware, prin furnizori consacrați de cloud, găzduieşte şi menţine toată infrastructura pe care rulează sistemul, asigurând permanent funcţionalitatea şi securizarea acestuia. Procesul de migrare la versiuni noi asigură implementarea rapidă şi fără probleme a acestora, păstrarea adaptărilor şi continuitate în utilizarea soluţiei.SocrateCloud este oferit pe bază de abonament anual, acest mod de plată ajutând la planificarea facilă a cheltuielilor pentru ERP.

Arhitectură CloudSocrateCloud are la bază o arhitectură modulară care furnizează scalabilitate şi adaptabilitate sporite şi suportă servere multiple, tranzacţii mari de date, un număr foarte mare de utilizatori, pentru a asigura cel mai scurt timp posibil de dezvoltare şi implementare. Mai mult de atât, în cloud nu există timpi morţi şi indisponibilitate a serviciului, deorece fiecare modul poate fi

actualizat independent, pe baza conceptului de actualizare continuă a versiunilor.

Platformă/tehnologie• Independent de sistemul de operare• Baze de date: Oracle 11 g• Tehnologie: J2EE & SOA• Independent de serverul de aplicaţie:

Glassfish, Jboss, Oracle Weblogic• Servicii Web RESTfull• Interfaţă utilizatori: Ajax-GWT

Ediţii SocrateCloud

Ediţii Infrastructură Mărime Companie

SocrateCloud infrastructură cloud Mică/Medie Cloud Public instanţe partajate

SocrateCloud infrastructură cloud Mare/Enterprise Cloud Privat instanţe private

SocrateCloud instalare pe infrastructura Enterprise instalare locală clientului

BITSoftware SRL, Str. Zambilelor nr. 4, Brașov, RomâniaTel: +40268 314446, Fax: +40 368710611E-mail: [email protected]

www.bitsoftware.eu

Page 18: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

16 Nr. 11 - Noiembrie 2012I N T E R V I U

Rep.: Cum aţi ajuns să scrieţi cărţi? Aţi publicat mai întâi în limba română şi după aceea aţi trecut la limba engleză sau aţi publicat direct în engleză?

Ciprian Rusen: În engleză. Prima carte a fost publicată în decembrie 2010, varianta digitală şi în ianuarie 2011 versiunea print (Network Your Computers and Devices Step by Step) şi acesta a fost mai degrabă un proiect care a venit dintr-un vis. Eu fac blogging despre Windows de 5-6 ani, de pe vremea când eram liber profe-sionist. Lucram în Europa cu diverse companii şi atunci se lansa Windows Vista. Am văzut în Marea Britanie, pe aeroportul din Londra, Windows Vista Magazine - era un concept nou, o revistă de IT dedicată unui sistem de operare. Era o versiune prototip, un număr mai special şi am cumpărat-o. Mi s-a părut foarte interesant concep-tul şi citind-o am realizat că aş putea să fac un site dedicat unui sistem de operare. Pe atunci nu urmăream foarte atent fenomenul ăsta de tech-blogging, dar după un pic de cercetare de piaţă am realizat că este o nişă relativ liberă şi am făcut vista4beginners.com.

Rep.: Aţi început direct în engleză...C.R.: Direct în engleză, da, şi am

avut chiar un succes nesperat, dat fi-ind că eram total necunoscător în ale blogging-ului. Când l-am vândut, situl avea 258647 de unici pe lună şi 427820 de afişări. Chiar am învăţat foarte multe lucruri atunci. Când s-a lansat Windows 7 am făcut 7tutorials.com şi acesta va fi un brand pe termen lung, care nu îşi va schimba numele în funcţie de ce sisteme de operare lansează Microsoft. Pe măsură ce scriam la 7 Tutorials mi-a venit ideea că poate ar trebui să scriu şi o carte. Simţeam că am ceva de spus în domeniu, că există

loc şi pentru mine şi doream să văd dacă reuşesc.

Rep.: Şi dumneavoastră aţi mers cu propunerea la O’Reilly/ Microsoft Press, sau v-au căutat ei văzând că aveţi un blog de succes?

C.R.: Eu am mers. Ei nu fac prea mult re-search din câte am văzut eu. Mai degrabă te duci tu la ei decât să vină ei la tine, mai ales dacă eşti din afara Americii. Dacă eşti în America te duci la evenimente tech unde

ei sunt peste tot, şi atunci ai şanse mai mari să vină ei la tine cu propuneri de colaborări. Dar cum eu eram aici şi nu călătorisem în State decât o dată, nu aveam nicio legătură cu vreo conferinţă tech, nu aveam cum să îi întâlnesc. Atunci am constatat că nişa de home-networking e liberă, mă pricepeam, îmi plăcea, am acasă multe dispozitive, făcusem şi cursul Cisco cu câţiva ani în urmă, aveam background şi mi-am făcut blog. În fiecare săptămână scriam câte

un blog-post pe home-networking, am adunat în jur de 100 de articole şi le-am pus într-un draft, să arate ca o carte, să aibă o structură şi m-am dus cu ea la Microsoft Press. De fapt, m-am dus mai întâi la Ed Bott care e un per-sonaj destul de faimos în America, este un blogger despre tehnologii Microsoft de ani de zile, a scris nenumărate cărţi de succes şi este unul dintre cei mai tari autori pe nişa asta din lume. L-am con-tactat pe Twitter. El ştia de munca mea, de site şi de ceea ce fac. I-a plăcut pro-punerea şi mi-a zis să încerc. Mi-a dat un contact la Microsoft Press cu care să pot discuta direct. Şi prin contactul respectiv în aproape 1 lună aveam deja contract, deadline-uri, tot ce trebuia. M-am apucat să scriu prima carte. Mi-a luat 4 luni să o scriu, pentru că m-au obligat să rescriu tot. Au zis că ideile

de bază, structura sunt bune, dar trebuia readaptat pe template-urile lor, pe cerinţele lor de calitate şi a fost o experienţă din care am învăţat foarte mult. Am lansat-o şi am avut un succes moderat, fiind şi pri-ma carte şi fiind mai anonim, s-a vândut decent.

Rep.: Aveţi cifre? Ştiţi câte exemplare s-au vândut?

C.R.: În primul an şi jumătate s-au vân-dut în jur de 6.000 de exemplare, digital şi

Pas cu pas spre consacrarea globală

Lansarea Windows 8 mai vine cu o surpriză plăcută. Unul dintre autorii cărții „Windows 8, Step by Step” este român. Am discutat cu Ciprian Adrian Rusen, primul autor român publicat de O’Reilly/Microsoft Press, despre cum poți deveni un autor de succes global, locuind în

continuare în România.

de Romulus Maier

Ciprian Adrian Rusen

Page 19: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

17Nr. 11 - Noiembrie 2012

I N T E R V I U

print. Ceea ce este OK – în România ar fi best-seller, dar în State nu este.

Rep.: Cum aţi ajuns la al doilea titlu şi la Windows 8, pentru că aici subiec-tul nu mai este de nişă şi bănuiesc că şi concurenţa a fost destul de mare. Cine să scrie cartea „Windows 8 – Step by Step”?

C.R.: Acesta a fost un vis nesperat. După ce am scris prima carte, mă uitam la „Windows 7 – Step by Step” şi am făcut şi o recenzie pe site-ul meu. Am reali-zat că tânjeam să scriu astfel de titluri. Apoi am observat că sunt aceleaşi două autoare la cartea asta (Windows ver-siunea X - Step by Step) de vreo 20 de ani şi mă întrebam oare când o să vină şi rândul altora. Câteva luni mai târziu, am avut noroc să aflu că a venit rândul altora. Seria „For Dummies” de la Wiley, este un concurent foarte puternic pentru ei şi are o cotă de piaţă serioasă. Micro-soft Press cumva pierduse teren pe par-cursul timpului şi au fost interesaţi să facă ceva, să revină mai în prim-plan, să recâştige ce au pierdut. Ori cel puţin asta a fost impresia mea văzând schimbările făcute de ei. S-au gândit să schimbe au-torii pentru astfel de cărţi, pentru prima dată după zeci de ani. Şi atunci au făcut o „licitaţie”, să zic aşa, prin care au încer-cat să identifice cele mai bune propuneri de abordare a cărţii printre autorii lor noi, printre care m-am numărat şi eu. Şi au ales cele mai bune două propuneri. Le-am făcut un draft – structură, exprimare, ce topicuri vreau să abordăm, de ce etc. De fapt, a fost un business case complet pen-tru că aşa merge în publishing: îţi faci nu numai cuprinsul cărţii, ci şi o analiză a competitorilor, cum te diferenţiezi tu de ei, ce audienţă crezi că ai, cu ce vrei să fii diferit faţă de trecut etc. Acum contează din ce în ce mai mult audienţa pe partea de blogging. Ca autor, să nu fii blogger mi se pare o mare greşeală, atât în prezent, dar mai ales în viitor. Pe mine m-a ajutat mult şi site-ul 7 Tutorials. S-au uitat că fac munca asta de câţiva ani, s-a adunat o audienţă şi le convine şi lor să lucreze cu autori care sunt cunoscuţi şi în afara cărţilor. Drept urmare nu a fost chiar greu să fiu ales drept unul dintre cei doi autori ai cărţii Windows 8 – Step by Step.

Rep.: Mai ştiţi cazuri de români care publică afară?

C.R.: O fostă colegă de serviciu la Procter&Gamble – Andreea Marinescu - a contribuit la o carte de Microsoft Project. Ea a fost una dintre cei trei autori, pen-tru că este carte monstruoasă – „Microsoft Project 2010 Inside Out” cu peste 1.000 de pagini şi un singur om nu făcea faţă. Microsoft Press mai are un autor român care trăieşte în California – Alex Ionescu - care scrie „Windows Internals”, o carte foarte specializată, extrem de scumpă şi mare, pentru oameni care vor să înveţe să programeze şi să manipuleze kernel-ul Windows, partea de securitate la un ni-vel foarte detaliat etc. Alex scrie cu Mark Russinovich, un expert renumit în dome-niu - a avut o companie de securitate, com-pania lui a fost cumpărată de Microsoft şi apoi a scris partea de securitate din Windows 7, Windows 8. De fapt, Mark Russinovich a condus echipa de securitate care a implementat noile tehnologii care acum dau Windows 8 ca fiind cel mai sigur sistem de operare la ora actuală.

Rep.: Bănuiesc că există o barieră de limbă – nu poate fi tocmai uşor să scrii în engleză...

C.R.: Eu am avut norocul să lucrez foarte mult cu străinătatea de la primul meu job. Nu scriam în română nimic, niciun mail. Ăsta este şi un blestem pen-tru că vorbesc engleză-română toată ziua şi mi se întâmplă să îmi fie uneori greu să îmi găsesc cuvintele în română, mai ales când încerc să scriu. Deci nu, nu a fost o barieră deşi fac greşeli. Partea bună este că am şi oameni care să mă ajute, în echi-pa mea de bloggeri. Cu timpul, am făcut şi technical review la alte cărţi tehnice scrise de americani şi am constatat că, de fapt, nu fac chiar atât de multe greşeli, că se poate şi mai mult de atât. Eu nefiind un vorbitor nativ de limba engleză, acord puţin mai multă atenţie atunci când scriu şi aşa sfârşesc prin a greşi mai puţin decât un autor de-al lor.

Rep.: Se poate trăi doar din munca de scriere de cărţi? Bănuiesc că există o sumă fixă de bani pe care o primiţi pen-tru un titlu, după care există un procent din vânzări, o componentă fixă şi una variabilă.

C.R.: Asta încep să descopăr. Şi asta variază în funcţie de cât de consacrat eşti tu ca autor. De unde vii contează mai puţin, contează mai mult ce experienţă

şi ce audienţă ai. La prima mea carte contractul a fost mult mai prost decât la a doua şi deja la a treia e şi mai bun. A treia carte este în lucru şi va fi publicată în primăvara anului viitor.

Rep.: La comanda lor sau la propu-nerea dumneavoastră?

C.R.: Este de fapt ediţia a doua a primei mele cărţi, actualizată pentru Windows 8 şi Windows Phone 8. Ea include şi ceva idei noi pe care am vrut eu neapărat să le includ în plus faţă de prima ediţie. Cartea a venit la propunerea lor pentru că prima s-a vândut decent, chiar şi pentru stan-dardele lor. Sunt interesaţi să continue şi să vină cu titluri de home networking în mod re gulat, căci e o nişă cu concurenţă mică. Mai există un titlu în seria „For Dummies”, dar este o carte care nu a mai fost actualizată de ceva vreme. Dacă ei nu scot altceva, între timp, cartea la care lucrez acum ar fi singura carte din piaţă despre home networking cu Windows 8. Şi în mod cert, singura ce arată cum se foloseşte întreg ecosistemul Microsoft: Windows 8, Windows Phone 8, Xbox, ver-siuni mai vechi de Windows etc.

Rep.: La început blogging-ul v-a aju-tat să fiţi cunoscut şi să ajungeţi la carte, simţiţi că se întoarce cumva situaţia şi că de acum cartea va ajuta la blogging, în sensul că va aduce audienţă sporită, mai numeroasă pe blog?

C.R.: Este prea devreme să pot trage o concluzie. Cartea Windows 8 Step by Step abia a fost lansată pe piaţă de câteva săptămâni şi mi se pare că audienţa situ-lui creşte puţin şi datorită cărţii. Însă nu pot spune asta cu certitudine. Pentru mine bloggingul şi scrisul de cărţi sunt o îmbi-nare perfectă. Fac cam aceeaşi muncă şi folosesc conţinutul generat şi experienţa acumulată de două ori. Există câţiva oa-meni care mi-au zis că au citit o carte şi apoi au venit pe sit, dar sunt convins că numărul lor va creşte, mai ales că Windows 8 Step by Step va fi tradusă în nouă limbi şi distribuită internaţional. Sper să fie o karma pozitivă, care se multiplică cumva de la sine (cititorii sitului citesc şi cărţile scrise, cititorii cărţilor vin şi pe sit) şi la anul să zic: „WOW! Au meritat toţi aceşti ani de muncă!” �

Continuarea materialului o puteţi citi pe www.ittrends.ro

Page 20: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

18 Nr. 11 - Noiembrie 2012T E H N O L O G I E

Mihai Nadăș este CTO la Yonder, în rolul său fiind respon-sabil de activitățile R&D și creșterea nivelului de inovație al produselor partenerilor Yonder.

Yonder este o companie Europeană furnizoare de ser-vicii IT cu sediu în Utrecht şi centru de dezvoltare în Cluj-Napoca. Ambiţia Yonder este de a anticipa soluţii prin identificarea inovaţiilor ce pot contribui la dezvoltarea partenerilor săi şi mai apoi implementarea lor prin pro-cese de excelenţă şi înaltă competenţă tehnică.

Yonder face parte din grupul Total Specific Solutions, un grup olandez de companii IT cu peste 1800 de angajaţi ce acoperă un spectru larg de domenii de competenţă, por-nind de la inovaţie în aplicarea şi implementarea de soluţii software, sănătate, leasing, farmaceutice şi continuând cu inginerie de business, sisteme integrate, testare şi asigurarea calităţii.

Tinerețe fără bătrânețe prin modernizarea produselor softwareDe ce îmbătrânesc produsele software și care sunt riscurile în cazul absenței unei strategii de întinerire?

de Mihai Nadăş

Schimbări asupra acestor două atribute induc procesul inevitabil de îmbătrânire a produse-lor software, proces ce trebuie combătut prin strategii de întinerire. Însă, înainte să vorbim de astfel de strategii, trebuie să identificăm mo tivele pentru care produsele software îmbă trânesc, devenind astfel necompetitive și vulnerabile.

Îmbătrânirea vine din două direcțiiExistă două motive esențiale pentru care un produs software îmbătrânește:

1. Schimbări în piața căreia acesta se adresează determină nevoia de a dezvolta funcționalități noi, de cele mai multe ori crescând astfel complexitatea produsului, în cele din urmă dincolo de cadrul proiectat ini-țial (e.g. procesul de dezvoltare, arhitectura funcțională și tehnică). Acest fapt duce la apariția de improvizații, care, asemenea celor din cazul instalațiilor electrice, contribuie la degradarea treptată a sistemului în ansam-blul său. Pe scurt, apar probleme de scalare a operațiunilor la toate nivelurile.

2. Apariția de noi tehnologii ce aduc atât oportunități cât și amenințări. Un exem-plu contemporan este modelul Software as a Service (SaaS), despre care am scris și în trecut, unde cazul Microsoft Office și al Google Apps sunt cât se poate de relevante în acest sens.

Acești doi factori fiind externi nu pot fi influențați direct, ceea ce înseamnă că sin-gura variantă râmâne acceptarea lor și com-baterea efectelor acestora.

Cele 5 efecte ale îmbătrânirii produselor softwareȘi, totuși, cum ne dăm seama că avem de-aface cu un software înbătrânit? Există cinci semne:

1. Scăderea vitezei de adresare a nevoilor pieței (i.e. higher time to market).

2. Creșterea costului de dezvoltare.3. Scăderea performanței produsului și a

capacității sale de scalare.4. Deteriorarea experienței de utilizare.5. Creșterea deficitului tehnologic și a

riscurilor asociate.

Strategii de modernizareÎn funcție de contextul în care activează un anumit produs software, dar, întâi de toate, de stadiul în care se află în raport cu cele 5 semne, se pot distinge trei strategii de întine-rire sau modernizare a produselor software:

1. Teoria „Big Bang” – presupune izolarea unei versiuni a produsului și modernizarea acesteia în cadrul unui singur ciclu de dez-voltare din perspectiva publicării pe piață (i.e. one customer release). De cele mai multe ori obiectivul este reimplementarea interfeței de utilizare într-o tehnologie modernă (i.e.

din interfață în mod caracter în interfață web), ceea ce duce și la reproiectarea logicii funcționale și a arhitecturii de comunicare.

2. Tranziția Graduală – este caracterizată prin definirea unei arhitecturi țintă ce susține obiectivele pe termen lung ale produsului, dezvoltarea funcționalităților noi sau cri-tice din perspectiva modernizării având loc în această arhitectură, de-alungul unei serii de cicluri de publicare pe piață, timp în care cele două produse (cel vechi și cel moderni-zat) rulează în paralel orchestrate de un me-canism de interoperare puternic. Este abor-darea recomandată dintr-o serie de motive ce iau în calcul și riscul mai scăzut, dar și viteza de introducere pe piață, însă nu poate fi aplicată în orice situație, mai ales atunci când discutăm despre produse cu un deficit tehnologic semnificativ.

3. Dezvoltare „De la Zero” – are loc atunci când deficitul tehnologic al produsului exis-tent este atât de ridicat încât implementarea oricărei strategii de mai sus ar determina cos-turi mai ridicate decât reimplementarea și re-proiectarea completă a acestuia. Este strate-gia cu cel mai mare risc, însă cu potențialul cel mai ridicat în cazul unei implementări de succes datorită oportunităților ce pot fi adre-sate. În spațiul produselor comerciale, proba-bil cel mai notabil exemplu al unei astfel de strategii, este Windows NT.

Când ne referim la un produs software putem spune că acesta este caracterizat prin două atribute – funcționalitate și structu-ra pe care acesta este clădit. Funcționalitatea este determinată

de nevoile pe care creatorii acelui produs le-au identificat în piață. De regulă, încep cu implementarea câtorva funcționalități de bază, iar pe măsură ce acestea-și depășesc granițele viziunii inițiale, produsele cresc în complexitate și volum, dezvoltându-se fie organic, fie urmând o nouă viziune. Structura se referă, în mare măsură, la tehnologia ce stă la baza funcționalității, cadrul care-i permite acesteia să existe.

Page 21: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

19Nr. 11 - Noiembrie 2012

Modernizarea continuăProblema cea mai mare însă este că, indife-rent de strategia aleasă, vorbim de cele mai multe ori despre o reacție târzie la condiții impuse din exterior asupra produsului sau a companiei de care acesta aparține. Pro-iectele de modernizare sunt, probabil, la fel de importante pentru viitorul unui produs precum planurile de afaceri pentru compa-nii. Iar dacă în cazul planurilor de afaceri vorbim de monitorizări cel puțin trimes-

triale și revizii anuale, de ce nu am aplica aceleași bune practici și în cazul produ-selor?

Din punctul meu de vedere moderniza-rea continuă trebuie să fie starea de fapt în cadrul unei companii de produs, evitând astfel coșmarurile asociate cu proiectele de modernizare forțate care iau în considerare de cele mai multe ori durerea cea mai mare și omit oportunități de dezvoltare a produ-sului, culmea, la un cost mai ridicat.

ConcluziiAdoptarea unei strategii de modernizare continuă este obligatorie pentru companiile ISV care vor să evite cele 5 efecte ale îmbă-trânirii produselor software. Prin această strategie principalul beneficiu este de ter-minarea unei gândiri pe termen lung și păs-trarea unui Plan B mereu la curent cu ul-timele dezvoltări din spațiul tehnologic astfel încât, la momentul oportun, acesta să fie implementat.

De-alungul timpului, Yonder a avut ocazia de a soluționa o serie impresionantă de pro-bleme de modernizare a produselor software, implicând întreg spectrul de strategii de mo-dernizare. De fiecare dată aș putea spune că, în lipsa unei strategii de modernizare con-tinuă, costurile au fost mai mari, iar moder-nizarea fiind impusă la cererea pieței, sub condițiile impuse de către aceasta, a implicat riscuri mai ridicate și tensiuni pe măsură. �

T E H N O L O G I E

1. innovation.tss-yonder.com2. mihainadas.com

Legături externe

Cele 3 Mari Strategii de Modernizare a Produselor SoftwareStrategia Caracteristici Când trebuie aplicată?

Teoria „Big Bang”

• Folosită, de regulă, în cazul schimbării tehnologiei UI.• Logica Funcțională (i.e. Business Logic) este reorganizată sau rescrisă.• Modelul de Date rămâne neschimbat, chiar dacă tehnologia de persistență a datelor se poate schimba.

• Dacă Tranziția Graduală nu se poate aplica.• Produsul nu este foarte mare (i.e. poate fi realizat în mai puțin de 1-2 ani) la costuri suportabile.• Modernizarea Interfeței de Utilizare (i.e. UI) este o prioritate ridicată.

Tranziția Graduală

• Este proiectată o arhitectură nouă ce permite interoperabilitatea cu cea anterioară.• Procesul de modernizare are loc pe parcursul mai multor versiuni lansate (i.e. product releases).

• Dacă deficitul tehnologic nu e prea mare pentru asigurarea interoperabilității eficiente.• Piața poate aștepta pentru o îmbunătățire continuă (i.e. urgența de modernizare nu e maximă).

Dezvoltarea„De la Zero”

• Sistemul existent (cel vechi) e folosit doar ca referință funcțională de-alungul proiectării și a dezvoltării noului produs.• Oferă posibilitatea de a adresa piețe noi fără a avea problema unui deficit tehnologic.

• Dacă deficitul tehnologic crează o problemă prea costisitoare de rezolvat (i.e. sistem bazat pe interfață în mod caracter, logică scrisă într-o tehnologie decadentă).• Oportunitățile noi din piață nu pot fi adresate prin soluția existentă.

Page 22: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

20 Nr. 11 - Noiembrie 2012O P I N I I

Tipic, utilizatorul român de calculatoare a învățat să folosească un editor de text la începutul anilor ’90, odată cu pătrunderea primelor PC-uri în România. Pe atunci, sis-temele de operare cele mai răspândite – cele de la Microsoft – ofereau un sprijin foarte redus pentru utilizarea în alte limbi decât engleza, iar tastaturile proveneau tot din țări de limbă engleză. Românii au fost siliți să accepte restricția că nu pot folosi diacri-tice și că nu dispun de un instrument pen-tru corectarea automată a textului introdus. Din păcate, s-au obișnuit foarte repede cu aceste limitări, pe placul celor excesiv de indiferenți și comozi.

Și azi, majoritatea covârșitoare a tastatu-rilor pe care le puteți achiziționa din comerț au configurație (mapare) americană („US layout”), adică conțin doar semnele nece-sare scrierii în limba engleză. În mod nor-mal, maparea este inscripționată pe cutie, deci o puteți verifica înainte de a cumpăra tastatura. În unele cazuri fericite, găsiți tas-taturi sau laptopuri cu mapare pentru limba română („RO layout”): exemple cunoscute sunt unele modele de tastaturi A4Tech și de laptopuri Toshiba. Din păcate, varian-tele cu mapare românească de la fabricanții de tastaturi de calitate superioară – Logi-tech, Microsoft, IBM – dacă există, sunt rareori ușor de găsit...

Vestea bună este că, dacă nu dispuneți de o tastatură fizică cu semne românești, puteți scrie foarte comod texte cu dia-critice folosind o tastatură americană.

Este nevoie, doar, să faceți – o singură dată, la instalarea sistemului de operare – setările software necesare pe calculatorul Dvs. În anii 1998-2004, prin efortul d-lui Cristian Secară și al colaboratorilor săi, au fost standardizate oficial semnele diacritice necesare pentru scrierea în limba română și dispunerea lor pe tastatura românească („RO layout”): standardele naționale SR 13411:1999, SR 13392:1998 și SR 13392:2004, conforme cu specificațiile inter naționale ale Consorțiului Unicode.

Mai trebuie precizat faptul că semnele S , s , T , t cu sedilă dedesubt (coduri numerice Unicode 0x015E, 0x015F,

0x0162 și 0x0163) nu sunt corecte în limba română. Regulile Academiei Române precizează că aceste semne grafice cu dia-critice se formează prin adăugarea unei vir-gule sub semnul grafic de bază, deci corecte sunt Ș , ș , Ț , ț (coduri numerice Unicode 0x0218, 0x0219, 0x021A și 0x21B).

Există, în total, cinci variante standardi-zate ale mapării de tastatură românească, pe care le puteți alege după dorință. Uzual, ele

sunt numite astfel: „Romanian [Program-mers]” (caractere cu virgulițe dedesubt pe o tastatură fizică americană), „Romanian [Standard]” (caractere cu virgulițe de-desubt pe o tastatură fizică românească), „Romanian [Programmers, cedilla]”(caractere cu sedile dedesubt pe o tastatură fizică americană), „Romanian [Standard, cedilla]” (caractere cu sedile dedesubt pe o tastatură fizică românească) și „Romanian [Legacy]” (varianta veche, cu semnele y și z inversate, folosită înainte de 1998). În practică, pe orice sistem modern veți dori să folosiți una dintre primele două variante, în funcție de tipul de tastatură fizică cu care

este dotat calculatorul Dvs. (americană sau românească).

În partea a doua a acestui articol, vă voi arăta exact cum trebuie configurate cele mai uzuale sisteme de operare pentru a folosi diacriticele corecte (cu virgulițe de-desubt) și a scrie texte în limba română fără niciun efort. �

Foto credit: de pe blogul d-lui Cristian Secară

de Răzvan Sandu <[email protected]>

De mai mult de douăzeci de ani, utilizatorii români de calculatoare s-au obișnuit atât de mult cu sistemele configurate pentru limba engleză și cu absența oricărei facilități pen-tru a scrie corect un text în românește, încât „măcelărirea” limbii noastre este privită ca ceva firesc. Chiar și unii funcționari de stat sau profesori (de toate gradele) acceptă,

cu o ușurință condamnabilă, documente fără diacritice sau cu greșeli de ortografie. Și totuși, scrierea cursivă cu diacritice și verificarea elementară a corectitudinii unui text românesc sunt lucruri simple, în orice sistem de operare recent. Articolul de față își propune să vină în aju-torul persoanelor netehnice, arătându-le cum își pot configura calculatorul ca să scrie corect românește, fără efort.

Rãzvan Sandu

Diacritice: e simplu să scrieți corect românește! (I)

¸ ¸ ¸ ¸

Page 23: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

21Nr. 11 - Noiembrie 2012

O P I N I I

De la Brain Drain, la Fabricile de Software

N-am mai avut de mult prilejul să scriu despre indus-tria autohtonă de software, analizele de acest fel fiind inspirate fie de apariţia vre-unui studiu, fie de vre-un eveniment mai important, fie de emulaţiile

din perioadele de bilanţ de la finele unui an. Poate că la urma urmei, nici nu mai e aşa interesant să scrii despre soft-ware, pentru că dintr-un anumit punct de vedere subiectul a început să se banalizeze...

Toată lumea se pricepe acum la software, ca la fotbal... Politicienii arată într-una cu degetul, clamând că orice fraudă electorală are la bază un pitic, care din ungherul cel mai mic, aiureşte dinadins cifrele, inversând „zero” cu „unu” în codurile binare... Marele bug cu listele de alegători, legat de adevăratul crash de sistem de la ultima imitaţie de Recensământ, se trage tot de la „pezevenghii” de softişti, care nici măcar nu ştiu să ţină o socoteală simplă, pe bilele de la numărătoare. Mai rău ca la fotbal, unde toată lumea îl înjură pe arbitru, în orice proiect public important apare o armată uriaşă de oameni de bine, care se plâng de risipa uriaşă din proiectele de infrastructură şi cum ar cumpăra ei programe de calculator la fel de bune de la colţul blocului, de la băieţii deştepţi din cartier...

Lăsând la o parte „pamfletarismele” bazate pe o realitate tristă şi un gust amar, softul chiar a devenit o industrie în România şi asta nu trebuie să mai minuneze pe nimeni... Am privilegiul de a fi contemporan cu perioada de coalgulare şi de afirmare a unei industrii de IT, în care s-a cristalizat o puternică tradiţie de software în România. Acum 16-17 ani, câţiva entuziaşti din presa IT am organizat primul (şi ulti-mul) Turnir Antivirus din România, la care au participat com-panii locale de software şi două-trei branduri internaţionale. Încă de atunci antiviruşii locali s-au dovedit cei mai eficienţi, departajarea fiind destul de dificilă în ciuda unui bench-mark de testare evoluat. Astăzi, cele două mari rivale din turnir sunt case de software celebre, una prin spectaculoasa tranzacţionare prin care a vândut softul vedetă şi prin start-up-urile ulterioare, cealaltă prin perseverenţa prin care şi-a susţinut brandul, aflat într-o reală competiţie internaţională cu cele mai importante soluţii de securitate.

Drumul până la recunoaşterea de astăzi a industriei de software ca ramură strategică pentru dezvoltarea economică a ţării nu a fost uşor. S-a luptat cu inerţia din sistemul admi-nistrativ, cu indiferenţa politicienilor, cu pericolul ca majori-tatea tinerilor talentaţi să plece la şcoli şi companii din afară,

cu lacunele din legislaţie, cu precara experienţă în project management, cu lipsa de bani şi îngheţarea frecventă sau contestarea proiectelor de stat, cu birocraţia obţinerii de fon-duri din proiectele structurale, cu creşterea de TVA şi cu peri-colul ca oricând să se renunţe la impozitarea zero pentru cei care scriu efectiv software...

În ciuda tuturor piedicilor, astăzi putem vorbi de o indus-trie de software ajunsă la maturitate, în care activează peste 6000-7000 de companii, mai mult sau mai puţin afectate de multiplele valuri de criză. Un studiu deja tradiţional al ITC anunţa acum câteva luni cu optimism că „Industria românească de IT&C a ieşit oficial din criză...” estimând o cifră de afaceri de 9,4 miliarde Euro pentru anul 2011, în creştere cu 2% faţă de 2010, iar exporturile au depăşit 4,7 miliarde de euro, în creştere cu 55%.

Despre toate acestea mi-am adus aminte la deschiderea oficială de la Binary 2012 unde s-a vorbit cu legitimă mân-drie de importanţa majoră pe care o are industria de software şi în special de o pondere de 10% la export, adică a doua ramură economică după agricultură. Lăudabilă iniţiativa ARIES şi a partenerilor de organizare, care au reuşit să mo-bilizeze o serie de companii mai experimentate sau la debut şi care au organizat un dens program de mese rotunde şi dezbateri pe tematicile de interes.

O notă specială pentru intervenţia lui Varujan Pambuc-cian de la deschidere, unul dintre puţinii politicieni care au un real habar de ce se întâmplă în industria de IT şi care atrăgea atenţia că această etapă de maturitate trebuie să marcheze o schimbare de strategie a tuturor factorilor de decizie din tandemul public-privat. Profund impresionat de cele mai spectaculoase demonstraţii tehnologice de impri-mare 3D ce prefigurează schimbări majore la nivelul indus-triei producătoare în următorul deceniu, Varujan opina că în România trebuie să se treacă de la fabricile de software cu mii de dezvoltatori la o etapă superioară de încurajare a inovaţiei tehnologice prin focalizarea pe cercetare şi dez-voltare. Cu alte cuvinte, a venit vremea să schimbăm puţin sloganul:

Inovaţi, inovaţi, inovaţi… �[email protected]

Radu Crahmaliuc

Page 24: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

22 Nr. 11 - Noiembrie 2012

Cel mai bun plan de securitate a datelor ar trebui să dispună de un sistem flexibil și eficient ce monitorizează fluxul de ieșire sau intrare a informațiilor, și de a identifica o eventuală încălcare a normelor de securi-tate. Pe lângă datele noastre confidențiale, trebuie să ne gândim și la siguranța celor ce ne sunt încredințate, îndeosebi la locul de muncă. Persoane rău intenționate pot ajunge la informații critice prin diferite căi, pe care, de multe ori, nici nu le observăm. Și dacă ne gândim că partenerii de afa-ceri sau clienții au încredere deplină în colaborarea cu noi, trebuie să acționăm ca un părinte responsabil pentru siguranța familiei sale: o companie este responsabilă pentru siguranța partenerilor de afaceri.

Care este soluția?Unified Threat Management este una dintre modalitățile ce sporesc securita-tea. O soluție integrată de securitate, o evoluție a firewall-ului tradițional, într-un produs de securitate complet ce poate să îndeplinească multiple funcții de securi-tate, cum ar fi network firewall, Intrusion Prevention System, Antivirus, Antispam, VPN, content filtering, load balancing, data leak prevention, web filtering și altele. Toate aceste funcții integrate au loc înainte ca pericolele să ajungă în rețeaua locală și să afecteze cumva sistemele din spate.

Dacă luăm în calcul că un sistem clasic de antivirus poate scana și detecta virușii de îndată ce ajung în sistemul de opera-re, există posibilitatea ca aceștia să nu fie excluși complet sau, uneori, să nu fie detectați. Cum ar fi însă dacă virusul nici măcar n-ar ajunge în sistem? Sau dacă e-mail-urile considerate spam nu ar mai scădea din productivitatea angajaților și n-ar mai ajunge pe serverul de e-mail ocu-pând spațiul de stocare în mod inutil?

Cum ar fi dacă o astfel de soluție ar filtra și preveni pierderile de date? Fac referire la date confidențiale ce „părăsesc” compania prin amabilitatea unui angajat sau terț, ce pot ajunge în mâna concurenței sau, de ce nu, a clienților. Sau dacă site-ul ar fi pro-tejat din punct de vedere al intrușilor, fără a fi necesară intervenția la vulnerabilități?

Cum acționează hackerii?Persoanele rău intenționate – hackerii, mai mult sau mai puțin profesioniști – găsesc tot felul de metode ingenioase prin care încearcă să deturneze sisteme sau să le facă inaccesibile pentru deținători sau uti-lizatori. Un scenariu neplăcut ar fi ca într-o dimineață, pe site-ul companiei, vizibil tuturor, dar de neatins din alte puncte de vedere, să apară liste cu informații despre clienți sau cu salariile tuturor angajaților. Cum ai reacționa, cum ai opri atacul?

O astfel de metodă este Denial of Service (DOS) sau Distributed Denial of Service (atunci când atacul vine din mai multe părți). Hackerii pot emite multiple conexi-uni către serverul tău (web, ftp) fără a emite un răspuns pentru conexiunea inițială, ocupând astfel porturi pentru re-alizarea conexiunii până când, în final, nu mai există alte porturi libere pentru a mai putea efectua o conexiune legitimă cu serverul. Aceste tipuri de atacuri nu creează defecțiuni în sistem, însă îl fac inaccesibil. Echipamentele de tip Unified Threat Management oferă protecție îm-potriva atacurilor DOS și DDOS, protejând astfel sistemul pe care îl deții.

O altă metodă folosită, ce poate duce la furtul unor date importante, este „Man in the middle”. Atacatorul se poziționează în calea conexiunii efectuate de tine, pescuind informațiile pe care le transmiți prin intermediul internetului.

Care sunt beneficiile echipamentului UTM?Echipamentul UTM verifică și identifică în timp real pachetele nelegitime provenite de la un atacator, prevenind astfel pierde-rile și furturile de date. UTM filtrează și monitorizează site-urile pe care angajații le accesează, emite rapoarte despre activi-tatea utilizatorilor și oferă protecție de tip Antivirus, Antimalware, Antispam și In-trusion Prevention System. Aici mai adaug Data Leak Prevention, Denial of Service și Application Control, pentru un control eficient asupra resurselor informatice ale companiei. Cu Unified Threat Manage-ment se pot bloca sau monitoriza inclu-siv cate gorii de web filter cum ar fi Social Networking (Facebook), Yahoo Messenger sau aplicații de tip Team Viewer, Skype, Torrent, acestea fiind doar câteva exemple din miile de aplicații conținute în baza de date a unei companii.

Protecția oferită de Unified Threat Ma-nagement se efectuează în timp real, pre-venind astfel chiar și atacurile Zero-Day, și având posibilitatea de a anunța admi-nistratorul imediat ce are loc o tentativă de acces neautorizat sau un atac.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect și soluțiile disponibile, aștept mesaje pe pagina de Facebook a Class IT Outsourcing (www.facebook.com/classit) sau direct pe adresa de e-mail [email protected]. �

S O L U Ţ I I

Roxana Popescu,PR & Communication Officer, Class IT

Secretele tale sunt și secretele lor?de Roxana Popescu

Odată cu evoluția tehnologiei, securizarea informațiilor importante a devenit o adevărată provocare. În timp ce specialiștii dezvoltă soluții avansate pentru a cripta și securiza datele digitale, se găsesc rapid modalități pentru anularea eforturilor. Chiar dacă soluția perfectă nu rezistă pentru că este mereu combătută, există moduri fiabile de a asigura

un nivel ridicat de protecție.

Page 25: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

23Nr. 11 - Noiembrie 2012

O P I N I I

Secrete sensibile

Zilele trecute toată presa se întrecea în articole privind demisia lui David Petraeus de la șefia CIA, titrând „Cutremur la vârful CIA. Directorul General și-a dat demisia după ce a fost prins cu o amantă”. Mai puțini

oameni au prins însă și detaliile știrii de senzație, înainte ca piariștii unchiului Sam să îndrepte subtil atenția oamenilor către nuanța tabloidă și suculentă a scandalului.

Problema domnului Obama nu era aceea că șeful CIA slăbea balamalele vreunui pat cu altcineva decât nevasta lui oficială ci aceea că amanta to’așului David, în timp ce el se ștergea cu perdeaua, a pus botu’ un pic la poșta electronică ultrasecretă, cea pe care noi, ăștia mai fani ai filmelor cu James Bond și „Mission Impossible”, o credeam super protejată prin chei criptografice și cititoare de amprente înglobate în fiecare tastă a keyboard-ului.

În rest, e bine să mimăm efortul maxim pentru protecția datelor, că dă bine și în presă și la biznisul cu orice divais criptografic ce poate oferi clientului liniștea necesară, șefu-lui de IT o acoperire pentru o mică șpagă și firmelor „cu autorizație” de vânzare ocazia să mai facă profit din căratul de cutii de ici-colo, cu pretenția de „biznis de nău-hau hitech”.

Nu pot să nu-mi aduc aminte cum acum câțiva ani bunișori, s-a aruncat o căruță de bani pe o aplicație ce nu știu nici azi dacă funcționează cum ar trebui, identificarea calului în România, câștigată la licitație prin descalificarea tuturor firmelor participante, cu excepția singurei care avea „licență de vânzare” pentru niște banale deja tokenuri criptografice necesare, țineți-vă bine, AUTENTIFICĂRII OPERATORILOR ce urmau să acceseze aplicația prin web și să introducă informația (aproape de interes militar) „Lui Vasile i-a murit ieri o mârțoagă bătrână” într-un formular foarte complex, botezat probabil pompos „document pentru scoaterea din evidență a cabalinei prin exit natural”. Să nu fiu rău, adevărul era că vreo 75% din caietul de sarcini era doar descrierea necesității imperioase de secretizare a sensibilei aplicații.

Dorința de perfecțiune în protecția datelor dă pe-afară și prin alte instituții, cele care lucrează cu bani, și anume băncile. Tu, client cu năravuri moderne și apucături de IT-st, ești cadorisit de la bancă cu divaisuri moderne pentru ge-nerare de one-time-password (OTP) pe care urmează să le folosești când te autentifici la intrarea în Internet banking. Mai apoi, când faci o plată, trebuie să generezi un nou OTP folosind ca seed de intrare următoarea secvență de taste: 3 (codul operațiunii generare OTP plată), apoi suma de plată (fără punctul zecimal), tasta DELETE apăsată luuuuuung, ultimii 4 digiți din contul IBAN al destinatarului plății (având mare grijă să omiți literele ce sunt prezente în anumite

conturi) și la final se apasă iarăși tasta DELETE luuuuung și în sfârșit obții OTP-ul pentru ACEA PLATĂ. Superb de sim-plu, nu credeți? Haide dom’le, sunteți cârcotași, pun pariu pe-o bere că orice gospodină se descurcă după vreo 2 luni de încercări ratate!

Dacă cineva are impresia că procedura descrisă mai sus a fost inventată de mine doar pentru epatarea cititorului, se înșeală amarnic. Le recomand să-i întrebe pe cei care fac Internet Banking cu ditamai BCR-ul și vor avea confirmarea.

În alte bănci, interesul pentru aplicarea ultimelor patch-uri de securitate este unul major. Mi-am dat seama pentru că lucrând la un program în colaborare cu o bancă majoră din România, nu spui care, am fost rugat să o fac compatibilă nu numai cu Firefox și Google Chrome, ci și cu Internet Explorer. Zis și făcut. După o săptămână am fost rugat să o fac compatibilă și cu IE8 și cu IE7 pentru că „există mai multe versiuni în sistem”, deși IE9 a fost lansat cu mai mult de un an în urmă.

Probabil că nu compatibilitatea cu IE7 i-ar fi împiedicat pe angajații sucursalei Raiffeisen din Maramureș să dea o gaură acum două săptămâni, umblând ca Vodă prin lobodă în con-turile clienților. În ultimii 4 ani DOAR Raiffeisen a sesizat organele de cercetare penală în 119 cazuri de fraudă internă și 182 tentative de fraudă. Las’ că-i bine, că avem token criptografic mic și jucăuș la identificarea calului.

Dacă Banca Națională ar obliga toate băncile care operează în România să „autorizeze” orice operațiune bancară prin semnarea cu un certificat de timp (și ăsta reglementat legal de când hău’) cu anonimizarea debitorului și creditorului prin digital fingerprint (pentru păstrarea secretului bancar), s-ar putea înregistra toate aceste operațiuni într-o bază centrală. Tehnic, ar fi simplu, iar baza va fi cu siguranță mai mică decât toate video-urile „care te râzi” de la Trilulilu. Informația ar fi astfel extern logată în vederea unui posibil audit, depășind barierele sistemelor informaționale proprii băncilor, fără a afecta vreun „privacy”, punând însă o serioasă piedică oricărui lucrător intern dintr-o bancă în încercarea de a-și transfera banii clientului fără să lase vreo urmă. De putut, se poate! Se vrea însă? �

[email protected]

Constantin Teodorescu

Lui Vasile i-a murit ieri o mârțoagă bătrână.

«

Page 26: IT Trends noiembrie 2012

www.ittrends.ro

24 Nr. 11 - Noiembrie 2012E V E N I M E N T

REDACÞIA:

Bogdan Marchidanu, Senior business editor [email protected]

Elena Andreea Liþã, Senior [email protected]

Cristian Faur, Business [email protected]

Nicolae Bucur, [email protected]

Marian Teodorescu, [email protected]

EDITORIALIŞTI:

Radu Crahmaliuc [email protected] Teodorescu [email protected]ãzvan Sandu [email protected] Pascal [email protected]

MANAGEMENT:

Romulus Maier, Managing [email protected]

Mihai Bucuroiu, Sales [email protected]

Andreea Maier, Marketing & PR [email protected]

AROGA OGOGAGGO PUBLICAŢIE

ISSN: 2065 - 4766

NOTÃ COPYRIGHT:

Copyright © 2012 BYBLOS SRL. Toate drepturile rezervate. Materialul editorial original tipãrit în acest numãr aparþine companiei BYBLOS SRL. IT TRENDS este marcã înregistratã a BYBLOS SRL.

ADRESA:

Str. Constantin Rãdulescu Motru Nr. 13, Bl. 13, Et. 8, Ap. 84, camera 1, Sect. 4, Bucureºti, 040361 Tel.: 021-3309282; Fax: 021-3309285 www.agora.ro; [email protected]

Cod QR IT TRENDS Cod QR AGORA

Laurenţiu Palcu, Intel România, a prezentat proiectul „Yocto”. Multe dintre sistemele bazate pe Linux presupun provocări și nevoi unice, iar majoritatea nu sunt adecvate produselor embedded. Yocto este un proiect open source colaborativ care oferă template-uri, unelte și metode ce folosesc la crearea unor sisteme bazate pe Linux pentru produse embedded, indiferent de arhitectura hardware.

Todi Pruteanu, Business Strategy Manager Microsoft și Lucian Daia, Lead Software Engineer Zitec, au punctat importanța cloud compu-ting-ului pentru evoluția modele-lor de business online. În cadrul conferinței s-a vorbit despre Micro-soft BizSpark, Windows Azure, Drupal, Joomla, Wordpress și Azure SDK pentru PHP.

Despre produsul Codepax a vor-bit Laura Michaud, Lead Software Engineer Zitec. Acesta are o struc-tură unitară pe toate mediile de

dezvoltare, sincronizează codul cu baza de date și păstrează istoricul schimbărilor efectuate. Produsul fo losește SVN pentru versionare și con ține un set de date de test, însă nu reprezintă un sistem de backup sau de sincronizare a serverelor.

Eduard Șuică, Devronium Applica-tions, a discutat despre conceptul de Application Server ca unificare a desktop-ului cu mobile-ul, iar Alexan dru Badiu şi Gabriel Drago-mir, membrii în board-ul Drupal Ro-mânia, au pus în valoare avantajele aduse de versiunile Drupal 7 și 8.

În partea a doua a evenimentu lui s-au prezentat câteva dintre orga-nizațiile autohtone open source: Asociația ProLinux, Școala de vară Informatica la Castel, comunitatea Drupal România, Ubuntu România, Moodle România, Fundația Ceata, ROSEdu, Asociația pentru Tehnolo-gie și Internet, OSOM – Open Source Open Mind, comunitatea geo-spațial.org și FLOSS Camp. �

de Romulus Maier

Proiecte și inițiative Proiecte și inițiative Open SourceOpen Source în IT-ul românescîn IT-ul românescAgora Group a organizat vinerea trecută conferința Programatica 2012 – Open Source la Hotelul Intercontinental din București.

Afl ați mai multe detalii despre Programatica 2012 la www.programatica.ro.

12

6

5

7

3

4

Explicaţii foto:

1. Laurenţiu Palcu2. Todi Pruteanu3. Lucian Daia4. Laura Michaud

5. Eduard Șuică6. Alexandru Badiu7. Gabriel Dragomir