repere medicale - nr. 20 - februarie 2015

36
HemoTreat ® Tratament hemoroidal garantat Importanţa Imagisticii prin Rezonanţa Magnetică în medicina sportivă Analize uzuale pentru persoane între 20 şi 40 de ani Cum ne învingem teama de un tratament stomatologic? pag. 03 pag. 06 pag. 10 pag. 18 Ghidul tău de sănătate FEBRUARIE 2015 GRATUIT Numărul 20 Galaţi | Brăila Focşani

Upload: repere-medicale

Post on 07-Apr-2016

228 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

HemoTreat® Tratament hemoroidal garantat

Importanţa Imagisticii prin Rezonanţa Magnetică în medicina sportivă

Analize uzuale pentru persoane între 20 şi 40 de ani

Cum ne învingem teama de un tratament stomatologic?

pag. 03

pag. 06

pag. 10

pag. 18

Ghidul tău de sănătateFEBRUARIE 2015

GRATUIT

Numărul 20Galaţi | Brăila Focşani

Page 2: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015
Page 3: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

3reperemedicale.ro HEMOTREAT

HemoTreat®

Produsul nu se adresează pacienţilor la care hemoroizii au apărut ca urmare a unor boli

(ciroză hepatică, tumori retroperitoneale, tumori hepatice, sindrom de hipertensiune portală, etc).

Vă prezentăm rezultatele studiului de cercetare şi testare clinică a produsului HemoTreat®.

Lotul de studiu a fost mai mare de 30 de persoane, putând fi considerat ca lot semnificativ, în ceea ce priveşte rezultatele.

Vârsta medie a fost de 46,8 ani, cu o preponderenţa bolii hemoroidale între 40 şi 60 ani (21 de cazuri reprezentând 58,33%), cu un vârf de incidenţă pentru decada de vârstă 50-60 ani (11 cazuri, reprezentând 30,55%).

Incidenţa pe sexe a arătat o preponderenţă a sexului feminin, cu 25 din 36 de cazuri, reprezentând un procent de 69,45 %, în timp ce sexul masculin a reprezentat un procent de doar 30,55%, adică doar 11 persoane de sex masculin.

Din cei 36 de pacienţi, un număr de 27 de pacienţi prezentau recidive ale bolii hemoroidale (75%), în timp ce doar 9 pacienţi nu prezentau antecedente hemoroidale fiind prima manifestare a bolii (25%), evidenţiind caracterulo cronic şi recidivant al bolii, cunoscută fiin evoluţia bolii hemoroidale prin pusee de acutizare.

Un număr de 19 pacienţi (52,78%) au prezentat antecedente heredo-colaterale, constatându-se că persoanele mai tinere prezentau preponderent antecedente familiale.

Simptomul preponderent a fost durerea (72,22%), urmat de

pruritul anal, 22 pacienţi (61,11%), de rectoragii - 22 pacienţi (61,11%) şi de prezenţa anusului umed - 12 pacienţi (33,33%).

S-a constatat că în momentul primei examinări, pre-terapeutică, cei mai mulţi pacienţi aveau hemoroizi de gradul II-26 de pacienţi (72,22%), urmaţi de cei cu hemoroizi de gradul I - 6 pacienţi (16,66%) şi de cei cu hemoroizi de gradul III - 4 pacienţi (11,12%).

Referitor la rezultatele terapeutice, conform celor declarate de pacienţi, a reieşit că 88,46% au raportat atenuarea semnificativă a durerilor până la dispariţia completă a acestora, 72,22% au raportat diminuarea până la atenuarea pruritului, 88,88% dintre pacienţii care prezentau inflamaţia acută a bolii hemoroidale au raportat diminuarea semnificativă a tumefacţiei şi a durerilor locale, iar 50% dintre pacienţii care prezentau rectoragii au raportat oprirea sângerărilor.

Tratamentul a fost considerat eficient de 35 de pacienţi (97,22%), constatând diminuarea simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, în timp ce doar un singur pacient, cu hemoroizi interni de gradul III asociat cu hemoroizi externi, pacient greu compliant, a susţinut că tratamentul este ineficace (2,78%).

Nici un pacient nu a prezentat reacţii adverse sau intoleranţă la produs.

Nu au reieşit eventuale contraindicaţii, singura contraindicaţie dedusă fiind reprezentată de intoleranţa pacientului faţă de unul dintre constituenţii produsului.

Produsul se adresează tuturor gradelor bolii hemoroidale, obţinându-se rezultate favorabile indiferent de

gradul bolii hemoroidale. Produsul este uşor de

administrat. Un număr de 26 de

pacienţi (72,22%) au prezentat remisia graduală a bolii, 7 pacienţi (19,44%) au prezentat o ameliorare semnificativă a simptomatologiei, necesitând un tratament îndelungat, şi doar 3 pacienţi (8,34%) au fost staţionari.

Ca o concluzie finală, produsul nou conceput, este un produs sigur, uşor de administrat, uşor de de tolerat de pacienţi, fără reacţii adverse, fără contraindicaţii absolute, cu o eficacitate foarte bună, care poate fi administrat în toate formele bolii hemoroidale, fiind un produs cu o largă aplicabilitate.

Referitor la aprecierea eficienţei tratamentului, 35 de pacienţi au apreciat ca eficient tratamentul, reprezentând un procent majoritar de 97,22%, constatând diminuarea simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, în timp ce doar un singur pacient, cu hemoroizi interni de gradul III asociat cu hemoroizi externi, a susţinut că este ineficace tratamentul (2,78%).

Menţionăm faptul că nici un pacient nu a prezentat reacţii adverse sau intoleranţă la produs.

În final, pe baza datelor anamnestice culese de la pacienţi, cu aprecierile subiective ale acestora, cât şi pe baza examinărilor clinice şi rectoscopice, apreciate obiectiv de către personalul medical examinator, am constatat că un număr de 35 de pacienţi au avut o evoluţie favorabilă, în timp ce doar un singur pacient a avut o evoluţie staţionară, apreciată de noi ca fiind defavorabilă.

PRODUSUL HEMOTREAT® SE ADRESEAZĂ TUTUROR PACIENŢILOR CU HEMOROIZI, DAR ÎN SPECIAL CELOR CU HEMOROIZI INTERNI

Page 4: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

Organizator:Societatea RomânăAlzheimer

Management Eveniment:RALCOM EXHIBITIONS srl Tel. : +40 21 210 58 14, +40 210 65 40 Fax: +40 21 212 27 02 www.ralcom.ro

www.alzcongres.ro www.alzcongres.ro

Conferința NaționalăAlzheimer 2015

cu participare internațională

25 - 28 februarie Institutul Național de Statistică, București, România

În premieră, sesiuni dedicate publicului larg!

Page 5: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

5reperemedicale.ro EDITORIAL

Obsesia unui idol!Dr. Mihaela Chelariu

Anul trecut începea dramatic cu tragedia din munții Apuseni și se sfârșea cu spectaculare alegeri prezidențiale. Anul acesta a început sub aceleași auspcii sumbre. Un ianuarie sângeros marcat de tragedia franceză. Cauzele nu trebuie căutate în

interpretări exaltate ale unor credințe. Dumnezeu este absent în această dramă. Rodul unor minți îmbolnăvite de obsesia unui idol a încercat să interzică nu dreptul la exprimare (căci ar trebui să respectăm atunci și dreptul unor fanatici la exprimarea delirului lor!) ci pur și simplu râsul! Fiindcă în lumea imaginară a obsesiilor ideative, râsul nu-și poate găsi sensul. Înțelegerea defectuoasă a personifi cării unui idol derivă dintr-o educație defi citară fi e și într-o țără atât de dezvoltată ca Franța. Pentru că Dumnezeu nu poate fi ridiculizat fi e că este creștin, fi e că este musulman! Și nici nu s-a întâmplat asta. Un grup de intelectuali au încercat educația prin alegorie. Au crezut că pot modela mintea tinerilor lor cititori (în sensul înțelegerii superioare asupra rolului lor existențial) printr-o metodă blândă a zâmbetului unui creion. Au plătit cu viața ca atâția eroi cunoscuți sau anonimi ai istoriei. De ce revenim asupra unui subiect atât de dureros? Fiindcă suntem datori să refl ectăm asupra ceea ce se întâmplă în jurul nostru și să tragem un semnal de alarmă asupra atrocităților lumii. Uneori asistăm placizi la dramele lumii. Sute de mii de sirieni au fost uciși și câteva milioane exilați în numele aceleași obsesii. Ce ne pasă? Se omoară între ei! Sute de evrei și palestinieni mor zilnic în fâșia Gaza. Ce ne pasă? Ce caută unii pe pământul altora? Sute de copii din Africa mor de foame sau boli la fi ecare secundă! A! păi dacă părinții nu muncesc și nu au auzit de contracepție ...de asta mor! Există să recunoaștem și oameni care se implică în acțiuni umanitare de întrajutorare. Unii dintre ei plătesc prețul suprem și se întorc în sicrie de plumb! Alții reușesc să schimbe câte ceva, mai vindecă miraculos un caz de Ebola, mai salvează câțiva copii, specii de animale pe cale de dispariție sau strâng fonduri pentru alte fapte caritabile. Incomparabile sume față de miliardele cheltuite pe arme. Până la urmă tot pentru putere se întâmplă totul. Merită să medităm asupra condiției noastre de muritori și măcar să ne imaginăm (dacă nu credem cu adevărat-respectând libera exprimare a ateilor!) că există un Dumnezeu Universal!

Clinica REMENIX oferă transport gratuit cu ambulanța pentru pacienții ce nu se

pot deplasa de la domiciliu și pentru pacienții din spitale, care doresc să facă

investigațiile la clinica noastră.

Centrul de radiologie şi imagistică REMENIX

OxyGeneoTM - Respiră viaţă nouă în pielea ta!

ETHICA - grupul farmaciilor independente

P.04

P.12

P.08

Page 6: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

6 CENTRUL DE RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ REMENIX reperemedicale.ro

Medicina sportivă este una dintre speci-alităţile rapid evolutive în zilele noastre. Se apreciază că aproximativ 25% din prezentările la medicul de familie se

datorează unor probleme / simptome din sfera musculo-scheletală. Medicii de medicină sportivă tratează pacienţi de toate vârstele şi ocupaţiile, care prezintă simptome de acest tip, nu numai pacienţii ce practică sport de performanţă.”

,,Imagistica necesară unui medic de medicină sportivă începe cu radiologia convenţională, dar modalitatea imagistică cu impact mare asupra acestor specialişti este imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM). Rezonanţa magnetică presupune realizarea de imagini multiplanare, de înaltă rezoluţie, cu scopul de a evidenţia anatomia şi anomaliile la nivelul oricărei articulaţii din corp – dar cele mai frecvent cerute de medicii de medicină sportivă sunt investigaţiile de genunchi, coloana vertebrală şi umăr. Investigaţia în sine presupune plasarea pacientului într-un magnet superconductor – practic un tub – şi, prin aplicarea de unde de radiofrecvenţă, se

achiziţionează imagini în diferite planuri. Imaginile realizate au diferite caracteristici în funcţie de modul aplicării undelor de radiofrecvenţă – scopul fiind acela de a evidenţia anomaliile de la nivelul respectivei articulaţii.” ,,Până de curând se considera că pacienţii cu diferite implante metalice nu pot efectua investigaţia IRM; actual se consideră ca şi contraindicaţii absolute: pompele de injecţie, pace-maker-ul şi elementele metalice de tip spanuri, schije. Materialele ortopedice de sinteză împiedică efectuarea investigaţiei numai în măsura în care produc artefacte prin modificarea câmpului magnetic local, şi nu prin faptul că sunt atrase / smulse de magnet. Stenturile, valvele metalice cardiace sau clipurile chirurgicale nu mai reprezintă contraindicaţii. Claustrofobia reprezintă o problemă la pacienţii care au nevoie de un diagnostic imagistic prin rezonanţă magnetică, însă, această problemă poate fi rezolvată prin tratament homeopatic sau prin efectuarea investigaţiei cu sedare – sedare realizată de un medic anestezist.”

Importanţa Imagisticii prin Rezonanţa Magnetică în medicina sportivăCENTRUL DE RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ REMENIX – GALAŢI

Page 7: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

7CENTRUL DE RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ REMENIXreperemedicale.ro

MENISCURILEAcurateţea raportată a IRM

în diagnosticarea rupturilor meniscale este de 90-95%. În cazul ligamentelor încrucişate este de 95-100%. Datorită acestor performanţe, IRM a devenit metoda de elecţie în diagnosticul rupturilor meniscale, fiind preferată de chirurgii ortopezi chiar şi în locul artroscopiei diagnostice. În plus, există criterii clare ce decid dacă meniscul este reparabil chirurgical.

LIGAMENT ÎNCRUCIŞAT POSTERIORFemurul şi tibia sunt

conectate în zona centrala de două ligamente ce se

încrucişează între ele – ligamentele încrucişate. Acestea sunt: ligamentul încrucişat anterior şi ligamentul încrucişat posterior.

Ligamentul încrucişat posterior are rolul de a nu permite modificarea spre anterior a raportului femur-tibie. Leziunile de la nivelul lui sunt mai rare decât cele de la nivelul ligamentului încrucişat anterior şi apar, de obicei, la sportivii de performanţă.

LIGAMENT COLATERAL LATERALLegăturile laterale dintre

femur şi tibie sunt asigurate de ligamentele colaterale: medial şi lateral. De obicei leziunile de ligamente încrucişate se asociază cu leziuni de ligamente colaterale şi meniscuri – deci apar leziuni complexe.

CARTILAJUL HIALINO altă zonă în care IRM

are un rol vital la atleţi este evidenţierea cartilajului hialin. Noile tehnici chirurgicale apărute în ultimii ani, se bazează pe ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică de a identifica şi clasifica leziunile cartilaginoase. Sunt foarte multe tehnici ce pot caracteriza cartilajul hialin,

toate având mai degrabă de a face cu experienţa personală şi nicidecum cu o diferenţă semnificativă de sensibilitate, specificitate sau acurateţe diagnostică.

IRM în leziunile genunchiului

Fig 1: Ruptură periferică a meniscului intern – banda de hipersemnal (alb) ce vine în contact cu suprafaţa articulară superioară şi inferioară

Fig 2: Ruptură de ligament încrucişat posterior: ligament încrucişat posterior cu arie de proiecţie crescută şi hipersemnal difuz

Fig 4: Leziune cartilaginoasă femurală grad I: cartilaj articular cu înălţime normală dar cu modificare de semnal – fără afectarea osului subcondral

Fig 3: Ruptură de ligament colateral lateral

Acestea sunt doar câteva exemple a felului în care imagistica prin rezonanţă magnetică joacă un rol important în activitatea medicului de medicină sportivă. Evoluţia rapidă a medicinei sportive va permite creşterea în continuare a numărului de trimiteri în scopul unui diagnostic rapid şi exact şi, implicit, perfecţionarea modului de diagnostic imagistic.

Page 8: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

8 reperemedicale.roETHICA - GRUPUL FARMACIILOR INDEPENDENTE

ETHICA - grupul farmaciilor independente

Suntem primul grup de farmacii independente din România și punem în centrul preocupărilor

noastre pacientul. Membrii noștri sunt farmaciști de tradiție, a căror primă vocație este farmacia. Suntem farmacii ”complete” pentru că avem laboratoare unde preparăm medicamente personalizate pentru nevoile particulare ale fiecărui pacient în parte. Farmaciile și personalul nostru reprezintă o ”familie” și considerăm comunitățile pe care le deservim ”familia extinsă” față de care avem responsabilități. Iată de ce ne-am luat angajamentul de a derula campanii de educare și informare. Și am făcut:

O serie de campanii sub titlul ”Igiena mai importantă decât medicamentele” prin care ne-am adresat în special copiilor și tinerilor mergând în școli și licee: Igiena mâinilor, Igiena părului, Igiena orală, Igiena corpului.

Campania de ziua copilului – 1 Iunie

Campania de colectare a deșeurilor de medicamente de la populatie, corelată cu Ziua mondială a apei - 22 Martie

Campania “Ajutoare pentru sinistrați” din Septembrie 2013 în cadrul căreia am colectat și donat ajutoare oamenilor loviți de inundații

Campania “Luați-vă tensiunea în SERIOS”, o amplă campanie de informare având ca scop prevenirea complicațiilor hipertensiunii arteriale, numit la nivel internațional ”ucigașul tăcut”

Campania ”Apa, sursa ta de viață!” prin care am adus în prim plan importanța hidratării corecte pentru sănătate

Campania ”Alină-mi sufletul” organizată de ONG Tinerii și Viitorul alături de Asociația pentru Promovarea Patrimoniului Cultural, în cadrul căreia am donat produse de igienă femeilor și copiilor aflați în situații de risc.

Page 9: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

9ETHICA - GRUPUL FARMACIILOR INDEPENDENTEreperemedicale.ro

Sinuzita reprezintă infecţia sinusurilor cel mai frecvent de etiologie virală. Doar o parte din sinuzite se complică prin suprainfectare bacteriană și determină

apariția unei sinuzite bacteriane acute. Sinuzita de etiologie bacteriană prezintă riscul de apariţie a complicaţiilor la nivelul orbitei şi intracranian, ulterior cu dezvoltarea de boli cronice a sinusurilor.

Sinusul frontal reprezintă o cavitate dezvoltată în grosimea osului frontal, de formă și mărime variabilă, cu o capacitate de 4 - 7 ml. Dezvoltarea acestui sinus începe în jurul vârstei de 6 - 7 ani și este completă la 10 - 12 ani. Poate sa fi e absent uni - sau bilateral în 3 - 5% din cazuri.

Sinuzita frontală acută se manifestă prin:– durere unilaterală, supraorbitară, care se

exacerbează la mișcarea globilor oculari, se însoțeste de fotofobie (jenă la lumină), cu sau fără tumefacție în unghiul intern al ochiului și pleoapa superioară.

– radiografi a relevă opacitatea sinusului frontal prin prezența unei secreții purulente unilateral.

– în sinuzita frontală nu se face puncție pentru a stabili etiologia infecției.

Sinuzita frontală acută

Sursa: http://consultadoctorul.ro/

Page 10: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

10 MEDICOTEST - LABORATOR ANALIZE MEDICALE reperemedicale.ro

www.medicotest.ro

Analizele medicale anuale constau în mare parte în măsurarea unor indicatori sanguini ce refl ectă

funcţia fi ecărui organ şi sistem.

CE INVESTIGĂM ANUAL: SÂNGELE: hemoleucograma completă poate semnala multiple boli, cum ar fi anemiile, leucemiile, infl amaţiile sau stările de deshidratare. Oferă informaţii despre numărul elementelor sanguine (globule roşii şi albe, trombocite), dimensiunea lor, cantitatea de hemoglobină. Formula leucocitară evidenţiază procentul în care se găsesc în sânge diferitele tipuri de leucocite (neutrofi le, bazofi le, eozinofi le, limfocite şi monocite). Prin testarea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), se pot urmări bolile infl amatorii acute sau cronice, precum şi alte boli. Valorile diferă în funcţie de vârstă şi de sex. Tot prin analiza sângelui este urmărită funcţia de coagulare. Aceasta este evaluată cu ajutorul timpului Quick (timpul de protrombină) sau prin intermediul INR-ului, care derivă din timpul de protrombină. Aceste teste sunt extrem de utile în monitorizarea tratamentelor cu anticoagulante. SUBSTANŢELE MINERALE DIN SÂNGE: cea mai importantă este calciul. Calciul ionic seric circulă în sânge nelegat de proteine şi reprezintă fracţiunea activă din punct de vedere fi ziologic. Dozarea lui este mai importantă decât cea a calciului total seric.

FUNCŢIA PANCREASULUI: glicemia este cea mai „populară” dintre analize.

Fiecare persoană trebuie să-i urmărească evoluţia în timp şi să se asigure că nu mănâncă înainte de recoltarea sângelui, tocmai pentru a nu deforma rezultatul acestei analize. Reprezintă nivelul zahărului din sânge şi variază în funcţie de momentul în care se face recoltarea sângelui. Diagnosticul de diabet se pune dacă la verifi cări repetate, pe nemâncate, valorile depăşesc limita superioară. METABOLISMUL GRĂSIMILOR: se analizează valorile colesterolului, responsabil de apariţia bolilor cardiovasculare prin formarea plăcilor de aterom pe pereţii vaselor de sânge. Există două tipuri de colesterol, cel „bun” (high density lipoproteins, HDL) şi cel „rău” (low density lipoproteins, LDL). De asemenea, se urmăresc valorile trigliceridelor. Creşterile acestora se corelează cu obezitatea abdominală şi pot duce la boli cardiace şi la accident vascular cerebral.

FUNCŢIA HEPATICĂ este evidenţiată prin dozarea alanin-aminotransferazei (ALT sau ALAT) şi aspartat-aminotransferazei (AST sau ASAT). Nivelul lor creşte în procesele de distrugere hepatică, aşa cum se întâmplă în infecţii (hepatite), dar şi în alte boli ale fi catului.

FUNCŢIA RENALĂ deteriorată duce la acumularea în sânge, peste limite normale, a unor substanţe-indicatori, care în mod normal sunt eliminate optim prin rinichi. Acestea sunt ureea, acidul uric şi creatinina.

SUMARUL DE URINĂ oferă informaţii despre densitatea acesteia, pH şi despre prezenţa unor substanţe precum proteinele, glucoza, globulele roşii şi corpii cetonici. Aceste substanţe, în cantităţi crescute, sunt semn de afectare renală sau a tractului urinar (litiază). Urina poate fi investigată şi pentru depistarea unor germeni.

Analize uzuale pentru persoaneîntre 20 şi 40 de ani

Page 11: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

11MEDICOTEST - LABORATOR ANALIZE MEDICALEreperemedicale.ro

POLUAREA AERULUI: crește ușor riscul apariției cancerului pulmonar. Riscului îmbolnă-virii din cauza aerului poluat crește în cazul persoanelor care fumează.

ANTECEDENTE FAMILIALE DE CANCER PULMONAR: persoanele cu tatăl, mama, fratele sau sora care au avut cancer pulmonar prezin-tă un risc ușor crescut la boală, chiar dacă acestea nu fumează.

Cercetătorii au studiat și alți factori de risc posibili. De exemplu, având anumite boli pulmonare (cum ar fi tuber-culoza sau bronșita) timp de mulți ani, poate crește riscul de cancer pulmonar. Nu este clar deocamdată dacă anumi-te boli pulmonare prezintă sau nu un factor de risc.

Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar. Acesta este res-ponsabil pentru 85-90% din toate cazurile. Persoanele care fumează prezintă un risc de a muri de cancer pulmonar de 15 ori mai mult faţă de persoanele care nu au fumat niciodată.

Chiar dacă nu fumaţi, expu-nerea frecventă a unui nefumă-tor la fumul de ţigară (fumatul pasiv) poate creşte riscul de dezvoltare a cancerului pulmo-nar. De exemplu, cercetările au arătat că femeile nefumătoare care locuiesc cu un partener fumător prezintă 25% mai multe şanse de a dezvolta cancer pul-monar comparativ cu o femeie nefumătoare care coabitează cu o persoană nefumătoare.

RADONULRadonul este un element

ce apare prin descompunerea

radioactivă a radiului, fiind pre-zent în sol, roci, apă și în aerul atmosferic. Dacă acesta este respirat, poate afecta plămânii, în special dacă sunteţi fumător. Se estimează că radonul este responsabil pentru aproximativ 3% din toate decesurile provoca-te de cancerul pulmonar în Anglia.

EXPUNERE PROFESIONALĂExpunerea la anumite ele-

mente chimice şi substanţe care sunt folosite în anumite profesii şi industrii a fost legată de un risc uşor mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Printre aceste elemente chimice şi substanţe se numără arsenicul, azbestul, beriliul, cadmiul, fumul de căr-bune şi cocs, dioxidul de siliciu şi nichelul. Asocierea fumatului cu expunerea la azbest crește riscul de dezvoltare a bolii cu 50-100 de ori.

Cauzele şi factorii de risc ai cancerului pulmonar

MEDIC TESTLABORATOR ANALIZE MEDICALE

SINCE 1993

LABORATOR CENTRAL PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚI

Laborator centralStr. Brăilei Nr. 136C, Ţiglina 2 (în incinta fostului spital de copii)Telefon: 0236.46.11.19Fax: 0236.46.11.19E-mail: [email protected]

Recoltare ProbeLaborator Central: Luni - Vineri: 7:30 - 10:30Sâmbătă: 8:00 - 10:00

Eliberare rezultateLaborator Central:Luni - Vineri: 17:00 - 18:30Sâmbătă: 12:00 - 13:00

Medicina MunciiStr. Dr. Carnabel Nr. 32 (lângă Facultatea de Chimie) Tel.: 0236.46.22.46L- V: 07:30 – 15:30Sâmbătă: ÎNCHIS

Ancora - Str. Roşiori, Bl. D1 Tel.: 0236.43.24.41

SiderurgiştilorStr. Siderurgiștilor Bloc SD10BTel.: 0236.45.01.35

Aurel VlaicuStr. 1 Decembrie 1918 Bloc S8Tele.: 0236.42.52.04

PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚI PUNCTE DE RECOLTARE BRĂILA

Micro 18 & 19Str. Brăilei Nr. 188 Bloc A5Tel.: 0236.44.51.10

Micro 21Bd. Galați parter (vizavi Hotel Magnus)Tel.: 0236.34.41.63

Laboratorul central Brăila, ViziruTel.: 0239.67.11.19Program lucru: L-V: 7:30-18:00

Obor BrăilaStr. Anton Pann Bl AF3Tel.: 0239.61.01.07

PROGRAM PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚIRecoltare Probe: Luni - Vineri: 7:00 - 9:30

Eliberare rezultate: Luni - Vineri: 9:30 - 11:30; Sâmbătă: ÎNCHIS la punctele de recoltare

Page 12: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

12 reperemedicale.roESTETIQ SOLUTIONS GALAŢI

Fotoregenerarea SPL Yperion ParisEste cea mai nouă tehnologie în terapiile de înfrumusețare, având efecte mult mai profunde și mai de durată decât orice cremă, masaj, dermabra-ziune sau peeling chimic. Fotoregenerarea reprezintă cel mai înalt nivel de tratament facial, comparabil celui cu laser. Discromia pielii (petele) și telan-giectaziile faciale (vasele dilatate faciale) sunt componentele principale ale fotoîmbătrânirii (îmbâtrânirea datorată expunerii neprotejate la soare) și pot fi adevarate probleme estetice dacă nu sunt rezolvate, cel mai adesea fi ind acompaniate și de alte manifestări ale fotoîmbătrânirii (riduri, piele uscată, etc.). Tehnologia SPL oferă o abordare blândă, noninvazivă a diverselor pro-bleme cutanate, fără durere și fără perioada de recuperare.

Tratamentul de FOTOREGENERARE SPL Yperion tratează:• Hiperpigmentarea superfi cială (pete de soare)• Rozaceea • Cuperoza (roșeața pielii, feței, gâtului)• Telangiectazia (dilatația permanentă a unui vas mic/vase capilare sparte)• Acneea• Pori dilatați• Pierderi de elasticitate și tonus• Riduri și linii fi ne

Cum acționează tratamentul de fotoregenerare SPL?Lumină intens pulsată induce o temperatură ridicată în profunzimea țesuturilor, pentru a trata problema din interior către exterior. Sub acțiunea luminii intens pulsate, temperatura crește până la 37-40 de grade la suprafața pielii, în timp ce în interiorul țesutului tratat ajunge până la 70 grade. Dând maximă energie celulelor, metabolismul intracelular este mult intensifi cat, iar sintetizarea fi broblastelor ca elastina și colagenul este accelerată, ceea ce duce la o foarte mare îmbunătățire a sănătății și calității tenului!

Rozacee, Cuperoză Fotoregenerarea cu lumina intens pulsată este benefi că pielii deoarece reduce aspectul roșiatic al pielii și “fl ushing”-ul (înroșirea pielii) asociat cupe-rozei-rozaceei. Încă de la primul tratament, efectul luminii intens pulsate este vizibil, capilarele retrâgându-se de la suprafața pielii, rezultatul fi ind dispariția rozaceei. În acelasi timp tenul se va simți plin de energie și tonus.

Cuperoza, o afecțiune frecventă este o dilatație permanentă și vizibilă a vaselor de sânge de la nivelul feței. Inițial se instalează simetric, pe pomeți și pe aripioarele nazale.

Factorii care contribuie la apariția sau intensifi carea episoadelor de cupe-roză sunt frigul, alimentele picante, alcoolul, emoțiile, dezechilibrele hormo-nale, sarcina sau utilizarea abuzivă a unguentelor cortizonice. Tratamentul constă în fotocoagularea hemoglobinei din vasele capilare superfi ciale care absorb mai multă lumină decât pielea înconjurătoare, astfel încât vasele se reduc, iar în timp dispar.

(continuarea în numărul următor)

Fotoregenerarea SPL Yperion ParisTratamentul facial prin fotoregenerare SPL funcționează pe principiul fototermolizei selective, proprietate a melaninei (din leziunea pigmentară) sau a hemoglobinei (din vasul dilatat) de a absorbi energia luminoasă convertită în caldură la nivelul pielii, fără a ținti structurile tegumentare înconjurătoare, dând un imbold puternic activității din interiorul celulelor.

Page 13: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015
Page 14: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

14 reperemedicale.roREPERE MEDICALE

Este o afecțiune determinată de formarea unor calculi la nivelul glandelor salivare și a canalelor lor excretoare. Populația țintă este reprezentată de bărbatții adulți cu vârsta între 30 si 40 de ani.

În ordinea descrescătoare a frecvenței sunt afectate glandele submandibulare (și a canalelor de excreție, canalele Wharton, care se deschid în caruncula sublinguală), glandele parotide (și a canalelor Stenon care se deschid la nivelul vestibulului superior bucal, în dreptul molarului 2), și cu totul excepțional glandele sublinguale.

În apariția litiazei salivare concură o multitudine de factori:

o proastă igienă orală tabagismul etilismul factori alimentari (alimentația azotata excesivă).

Simptomatologie

I etapă - durere discretă pre și/sau prandial, mai frecvent sub limbă și în regiunea submandibulară, mai rar în regiunea maseterină cu iradiere în ureche;

a IIa etapă - durerea devine violentă cu caracter de colică și se datorează blocării totale, de moment, a canalului excretor (prin migrarea calcului) și a spasmului peretelui canalicular, care produc suprimarea completă a fl uxului salivar. Această etapă în evoluția afecțiunii dispare odată cu reluarea fl uxului salivar;

a IIIa etapă – obstrucția totală a canalului excretor, stadiu în care apare o colică intensă de lungă durată, la care se adaugă infecția. Se constituie supurații la nivelul glandei respective, a canalelor excretoare sau în țesuturile vecine (loja sublinguală, submaxilară sau parotidiană) însoțite de semne generale discrete de infecție și local dureri vii, tumefi ere pericanaliculară și periglandulară;

a IVa etapă - în decurs de câteva zile, în jurul canalelor de excreție se constituie un abces care se deschide la nivelul mucoasei, în vecinătatea orifi ciului de deschidere sau la distanță, prin care se elimină puroi sau chiar calculi.

Tratament

simptomatic – antiinfl amatorii nesteroidiene, antispastice, antialgice;

în cazul calculilor mici se recomandă consumul de alimente acre pentru stimularea salivației care poate determina eliminarea spontană a calculului

dilatația canalului excretor cu balonaș;

ablația chirurgicală a calculului;

ablația chirurgicală a glandei în totalitate.

Litiaza salivarăSursa: http://www.romedic.ro/

Page 15: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015
Page 16: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

16 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

Reglarea temperaturii este o funcție deosebit de importantă pentru organismele

homeoterme, căci temperatura corpului asigură viteza, armonia și echilibrul reacțiilor chimice din metabolism, precum și starea generală optimă a acestuia. Orice hipertermie este profund dăunătoare, ceea ce știm din stările febrile ce însoțesc unele îmbolnăviri. Organismul poate pierde surplusul de căldură prin două mecanisme: conducția dublată de radiație și evaporația – mult mai efi cientă, datorită marii călduri de vaporizare, care depășește 500 de calorii pe gramul de apă. Ori, evaporația este posibilă prin transpirație (sudație), adică prin eliminarea surplusului de apă spre suprafața pielii, prin glandele sudoripare situate în dermă și având un tub de eliminare a apei până la suprafața externă a epidermei. Volumul sudației,

deci a apei evaporate, poate atinge în momente extreme chiar și 4 litri de apă pe oră, iar în zilele foarte calde, câte 10-12 l/zi.

Sudația și evaporația crește odată cu temperatura corpului și scade odată cu creșterea umidității aerului. Organis-mul se adaptează „învățând”, prin mecanismul sudației, să anticipeze nevoile. După câteva zile de călduri externe mari, transpirația reglatoare se declanșează mai timpuriu, debitul transpirației crește, iar salinitatea – care, de regulă, este de 4-5% – scade, ceea ce favorizează evaporația și scăderea temperaturii corpului spre normal. Astfel omul rezistă chiar și 20 de minute în atmosferă uscată la 100EC dar nu suportă nici 46EC în aer umed, pentru că nu este posibilă transpirația.

Sudația, ca factor de termo-reglare a corpului, este sub controlul activ al sistemului nervos central, fi ind reglată de un centru nervos al reglării ter-

mice. De aici decurge adapta-bilitatea și anticipația nevoilor transpiratorii ale corpului. Or-ganismul omului mai „învață” că, dacă se bea o soluție zaharată foarte caldă, un ceai de exemplu, sunt stimulați receptorii centrali din creier, mai ales centrul nervos de termoreglare, ceea ce mărește mult transpirația, fi e și pentru scurt timp. Organismul caută și găsește astfel un echilibru între căldura adusă de lichidul cald ingerat și pierderea de căldură prin sudație. De aceea, tuaregii (populație africană din zona Saharei) beau în fi ecare zi mult ceai cald, zaharat și cu mentă. Efectele acestui ceai sunt benefi ce: scad pierderile urinare de apă și cresc pierde-rile prin transpirație; căldura excită centrul nervos al termo-reglării iar acesta stimulează sudația; zahărul este o sursă de energie pentru efort, iar menta încetinește frecvența contracțiilor cardiace și reduce la normal activitatea sistemului nervos central.

Termoreglarea în organismul umanSursa: http://www.ziarulevenimentul.ro

Page 17: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

17REPERE MEDICALEreperemedicale.ro

Page 18: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

18 reperemedicale.roSTOMATOLOGIE

Cum ne învingem teama de un tratament stomatologic?

Dr. Valeriu BIVOL

Puțini sunt cei care vin fără stress la un tratament stomatologic. De cele mai multe ori, primul contact

cu un cabinet stomatologic are un impact neplăcut și dureros asupra noastră. La o vârstă fragedă noi am suferit cu toții o anumită frică de dentist. Frica de medic, frica de zgomotul bormașinii și instrumentelor de frezat, frica de necunoscut, emoțiile la felul în care ni se va lucra de către medic, de durere, de injecție sau înțepătură, frica de ce durere vom suporta. Stresul cotidian și rapiditatea cu care ne trăim viața scad pragul de suportabilitate a durerii și a tot felul de fobii. Pe parcursul a multor experiențe cu pacienții și multitudinea de situații clinice întâlnite în cabinet am găsit câteva modalități de a depăși aceste temeri la pacienții pe care îi tratez.Iată câteva dintre acestea:

1 Dacă ai avut experiențe neplăcute cu dentistul la o

vârstă fragedă, urmărește să te detașezi de ele la vârsta adultă. Dă-ți seama că evocarea mereu și mereu a acestora este ceva mecanic care trebuie depășit. Ai schimbat medicul, cabinetul, instrumentarul, ai altă vârstă, totul este altfel, trăiește în prezent așa cum este.

2 Cere lămuriri medicului dentist asupra

manoperelor pe care ți le va efectua, combate astfel teama de necunoscut.

3 Urmărește să obții un anumit control asupra

a ceea ce ți se va face ca manoperă stomatologică. Comunicând cu medicul, acesta poate să se oprească la limita suportabilității durerii la eventuala curățare a cariei fără anestezie. Știi astfel că și tu

deții un anumit control asupra a ceea ce ți se va face.

4 Mărturisindu-i temerile, îl poți coopta pe medicul

tău să le evite sau să te ajute prin atenția în manevrele efectuate și încurajările verbale ale acestuia să te ajute să treci mai ușor peste intervenție. Ți-e frică să nu leșini, cum ai pățit la ultima anestezie? Acum știi că medicul e pus în gardă și va avea grijă să nu pățesti nimic.

Sunt multe aspecte pe care nu le putem cuprinde în articolul publicat, dacă aveţi întrebări referitoare la acest articol sau propuneri pentru o anumită temă de abordare vă rugăm să ne scrieţi pe adresa revistei:facebook.com/[email protected]

Page 19: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

19reperemedicale.ro STOMATOLOGIE

Page 20: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

20 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

Aveti grijă de sănătatea orală a copilului dumneavoastră!

Dr. Valeriu BIVOL

Starea de sănătate orală a copilului se refl ectă asupra stării generale de sănătate. Astfel bolile

dentare atrag tulburări de alimentatie, de vorbire, somn, ducând la perturbarea activității zilnice. Prima vizită la medicul stomatolog ar trebui să aibă loc odată cu erupția primilor dinți de lapte și nu mai târziu de vârsta de 1 an. Vizitele regulate determină încrederea copilului în actul de tratament medical,

stabilirea unui diagnostic mai detaliat, o analiză complexă a dezvoltării dinților și oaselor maxilare. După consultul de specialitate, medicul dentist va realiza un program de prevenție personalizat pentru fi ecare copil și un plan de tratament.

Prevenția dentară înseamnă periaj dentar corect, folosirea fl uorului după schema indicată de medic, verifi cări periodice la 6 luni, diagnosticarea precoce a problemelor ortodontice,

tratamente dentrare preventive (sigilări, igienizări dentare), alimentație sănătoasă.

Sănătatea orală a micilor pacienți depinde de respectarea indicațiilor medicului, sub atenta supraveghere a părinților. În acest sens în cabinetul nostru punem la dispoziția micilor pacienți o gamă completă de servicii profesionale realizate cu atenție de medici cu specializare în pedodonție.

Page 21: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

21reperemedicale.ro REPERE MEDICALE

dioptriilor), mai ales când sunt diferenţe de dioptrii între ochi. De multe ori, viciile refracţie se transmit ereditar.

- Vederea scazută a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataracta, tumori intraoculare)

- Afecţiuni neurologice: hidrocefalie, sindrom Down, paralizie cerebrală

- Afecţiuni congenitale ale orbitei sau ochiului

- Traumatisme cerebrale, ale orbitei sau ale ochiului

- Cauze necunoscute: de cele mai multe ori nu se poate stabili cauza. Strabismul poate să apară la copii fără alte afecţiuni asociate.

Dacă deviaţia strabică nu poate fi corectată optic cu ochelari, se recomandă operaţia care aliniază cei doi globi oculari.

Strabismul este o afecţiune oculară în care axele celor doi ochi nu sunt paralele şi unul sau ambii ochi deviază. Se estimează că 5-20% din copii au probleme de vedere, iar 5% din copii au strabism. Principalul semn este lipsa alinierii axelor vizuale ale ochilor, adică un ochi fuge din poziţia normală de drept înainte. Alteori, sunt semne

indirecte cum ar fi închiderea unuia dintre ochi în lumină puternică, întoarcerea sau înclinarea capului într-o parte.

Care sunt cauzele strabismului?

- Ereditatea: părinţii, fraţii sau rudele apropiate au strabism, dar poate să apară şi la copii fără rude cu strabism.

- Viciile de refracţie (prezenţa

Ce este strabismul?

Page 22: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

22 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

genital presupune administrarea unor substanţe antivirale: aciclovir, famciclovir, foscarnet, valaciclovir.

Pentru tratarea infecţiei şi evitarea avansării acesteia, medicii recomandă urmarea câtorva sfaturi, cum ar fi :

Păstrarea curată a zonei infectate pentru a se evita avansarea infecţiei spre alte zone ale corpului

Evitarea atingerii zonei infectate

Se recomandă spălarea pe mâini imediat după atingerea zonei afectate

Evitarea contactului sexual din momentul în care apar primele simptome până la vindecarea herpesului genital.

CAUZELE APARIŢIEI HERPESULUI GENITAL

Herpesul genital se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată. Partenerii multipli sau sexul oral sunt principalii factori care determină apariţia herpesului genital.

Foarte multe persoane nu ştiu că pot fi afectate de virusul care transmite herpesul genital deoarece acesta nu prezintă simptomele unei infecţii.

SEMNELE ŞI SIMPTOMELE HERPESULUI GENITAL

Mare parte din persoanele infectate cu virusul Herpes Simplex nu prezită simptome sau nu recunosc simptomele pe care le au. În cele mai multe cazuri, când o persoană se

infectează pentru prima dată cu virusul ce produce herpesul genital, simptomele apar în circa 2-10 zile. Primul episod simptomatic poate dura de la două până la patru săptămâni.

PRINCIPALELE SIMPTOME ALE HERPESULUI GENITAL SUNT:

Febră Dureri de cap (pot fi

severe) Secreţie vaginală

purulentă sau durere la urinat Ganglioni inghinali Leziuni în jurul meatului

şi o secreţie mai apoasă (la bărbaţi)

TRATAMENTUL HERPESULUI GENITAL

Tratamentul herpesului

Herpesul genital ESTE O BOALĂ INFECŢIOASĂ COMUNĂ CAUZATĂ DE UN VIRUS CE POARTĂ NUMELE DE HERPES SIMPLEX. HERPESUL GENITAL SE TRANSMITE ÎN URMA CONTACTULUI SEXUAL. AFECŢIUNEA SE CARACTERIZEAZĂ PRIN APARIŢIA UNOR VEZICULE GRUPATE ÎN BUCHETE ÎNCONJURATE DE O ZONĂ ROŞIE. DUPĂ SPARGEREA VEZICULELOR SE FORMEAZĂ NIŞTE ULCERAŢII CE POT FI IZOLATE SAU CONFLUENTE.

Sursa: http://www.sanatateatv.ro/

Page 23: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

23reperemedicale.ro MEDICINĂ GENERALĂ

un efort să sugă, un lucru important pentru dezvoltarea personalității ulterioare care începe înca din primul an de viață.

7 Stimulează dezvoltarea și inteligența copilului.

8 S-a observat ca alăptatul la sân protejează mama

față de apariția cancerului mamar.

9 Alăptatul ajută uterul să revină mai repede la mă-

rimea normală și ajută mama să revină mai repede la greutatea de dinaintea nașterii.

10 Alăptatul are rol contraceptiv, dar

totuși daca nu doriți încă un copil imediat, nu vă bazați doar pe asta și mai folosiți încă o metodă contraceptivă.

Laptele produs de mamă reprezintă standardul de aur, pe care încearcă să-l atingă toate formulele de

lapte. De aceea laptele matern este alimentul ideal pentru hra-na sugarului de până la 6 luni. Poate și pentru faptul că laptele matern conține ceea ce nici un savant și nici o mașina nu poate reproduce, dragostea și sufletul de mamă.

Avantajele alăptării la sân:

1 Laptele uman este alimentul ideal pentru

alimentația sugarului în primele 6 luni de viață, conține toate elementele nutritive cantitativ și calitativ perfect optimizate capacității de digestie a nou-născutului.

2 Laptele de mamă este steril, are temperatura

optimă, nu necesită prepara-

re, este proaspăt, alimentația naturală este comodă, nu necesită echipamente speciale (biberoane, tetine, vase de fiert apa, vase pentru sterilizare).

3 Laptele uman asigură o protecție antiinfecțioasă

și antialergică.

4 Prin alăptat se creează o legătura spiritual-afectivă

între mamă și copil care va dura tot restul vieții.

5 Alăptarea la sân este economică, laptele de

mamă, fiind mai ieftin decât orice formulă, de fapt este cel mai ieftin aliment posibil pentru copilul tău, și în plus cel mai sănătos.

6 În cazul alimentației la sân sugarul e nevo-

it să „muncească”, depune

10 avantajele ale alăptării la sân

Page 24: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

24 reperemedicale.roPAGINA PACIENTULUI

Reumatismul articular:semne clinice la copil

Semnele majore de reumatism articular acut insă, sunt:

Tratament și prevenire

Boala afectează în general copiii între vârstele 5-15 ani, fi ind mai rar întâlnită la adulți. Modul exact prin care streptococul duce la apariția bolii nu este cunoscut.

Trebuie subliniat că

Tratamentul necesită repaus la pat, o antibioterapie prelungită și o corticoterapie. Prevenirea recidivelor se realizează prin administrarea de antibiotice la intervale regulate (o injectie pe lună) timp de cel puțin 5 ani.

Prevenirea reumatismului articular acut constă în administrarea de antibiotice oricărui subiect tânăr care are o angină eritematoasă.

reumatismul articular nu este de natură infecţioasă contagioasă (aşa cum sunt afecţiunile care îl cauzează), că un diagnostic rapid şi un tratament corect şi efi cient al infecţiei elimină riscul apariţiei

Sursă: http://www.sfatulmedicului.ro/

O APARENTĂ RĂCEALĂ BANALĂ POATE AFECTA ÎN MOD IREVERSIBIL SĂNĂTATEA COPILULUI TĂU! N-O LĂSA SĂ ÎI SCHIMBE VIAŢA! REUMATISMUL ARTICULAR ACUT (RAA) ESTE O BOALĂ INFLAMATORIE SISTEMICĂ CE DEBUTEAZĂ LA APROXIMATIV 3 SĂPTĂMÂNI DE LA O INFECŢIE STREPTOCOCICĂ A CĂILOR RESPIRATORII SUPERIOARE.

bolii. Afecţiunea are mai multe localizări şi numeroase manifestări, unele minore, altele importante, care se asociază aleatoriu, realizând un tablou eterogen, care variază de la caz la caz.

POLIARTRITA:- se instalează acut;- evoluează cu umfl area, durerea

și înroșirea articulațiilor, blocând mișcările din articulația respective;

- cuprinde articulații mari și mijlocii (genunchi, cot, pumn);

- este migratorie și fugace (se mută de la o articulație la alta);

- durează aproximativ 7 zile;- vindecarea este completă.

ERITEM MARGINAT:- pete roșiatice, neînsoțite de

mâncărime;- petele au centrul decolorat, ușor

reliefat și nedureros;- afectează trunchiul și membrele;

CARDITA CARE CURPINDE:- miocardită: aritmii, tahicardie,

insufi ciență cardiacă, cardiomegalie (creșterea în volum a cordului);

- endocardită: zgomotele cordului sunt asurzite și apar sufl uri;

- pericardită: dă dureri precordiale și frecatură pericardică.

NODULII SUBCUTANAȚI:- proeminente roșii, ferme și dureroase

care apar pe proeminențele osoase;- au dispoziție simetrică.

COREEA SYDENHAM:- reprezintă mișcări involuntare,

dezorganizate și aritmice ale membrelor sau ale mușchilor feței;

- asociază oboseala musculară;- labilitate emoțională.

Page 25: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

25REPERE MEDICALEreperemedicale.ro

Valentine’s Day este o sărbătoare internațională, celebrată anual,pe 14 februarie.

Cine a fost Sfântul Valentin, protectorul îndrăgostiților?

Sfântul Valentin a fost un preot creștin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudiu

al II-lea. Valentin obișnuia să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini, persecutați pe atunci în Imperiul Roman. De aici a venit probabil și reputația lui de protector al îndrăgostiților.

Valentin a fost încarcerat și torturat, ca să renunțe la credința lui, însă a refuzat și chiar a încercat să-l convertească la creștinism pe Claudius. A fost decapitat în anul 269. Legenda spune că, înainte să fi e executat, Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata celui care îl păzea, Asterius. Iulia era oarbă, iar Sfântul Valentin i-a redat vederea.

Valentin nu a putut sa

fi e fericit cu femeia iubită, iar mesajul său de adio, adresat tinerei și semnat “Al tău Valentin”, este considerat primul “bilețel de dragoste”.

Tradiția este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreaga lume, care sărbătoresc pe 14 februarie VALENTINE’S DAY, însă biletele nu mai au acum trista semnifi cație a unui mesaj de rămas-bun.

În prezent, anual se trimit milioane de felicitări prin intermediul internetului cu ocazia VALENTINE’S DAY, însă felicitările clasice sunt încă folosite, mai ales în țările anglo-saxone.

Sursa: http://stirileprotv.ro

Page 26: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

26 reperemedicale.roCARDIOLOGIE

DICORONAROGRAFIA ȘI ANGIOPLASTIA CORONARIANĂ

Ce este coronarografi a?Coronarografi a este o explorare minim invazivă a aparatului cardiovascular care vizualizează arterele coronare prin introducerea unei substanțe radioopace. Prin această tehnică se pot aprecia eventualele stenoze (îngustări) sau anomalii ale coronarelor. Accesul arterial se poate face la nivelul arterei radiale (vasele de la incheietura mainii) sau arterei femurale (vasele de la rădăcina coapsei).

Când se recomandă coronarografi a?Coronarografi a este recomandată în special pacienților care au angină pectorală sau celor care au făcut un infarct miocardic.

Ce este angioplastia coronariană?Angioplastia coronariană este procedura prin care sunt dilatate coronarele îngustate cu ajutorul unui balon sau cu stenturi. Dilatarea unei coronare este recomandată atunci când aceasta are o stenoză de cel putin 70% sau uneori chiar și pentru stenoze de 50-70% dacă investigațiile efectuate arată că aceste stenoze nu permit o irigare efi cientă a mușchiului cardiac. În cazurile de infarct miocardic acut este preferabil ca această procedură să fi e efectuată de urgență în primele 12 ore de la debutul simptomelor. Ce sunt stenturile coronariene?Stenturile sunt niște dispozitive (sub forma unui tub format

Tratamentul invaziv al boliicoronariene ischemice

Dr. Lucica Grigorică, medic primar cardiologie

Ce este boala coronariană ischemică? Boala coronariană ischemică este o afecțiune caracterizată prin stenozarea (îngustarea) coronarelor (vasele de sânge care hrănesc mușchiul inimii) cel mai frecvent datorită depunerilor de colesterol. Stenozarea coronarelor determină alimentarea inefi cientă a mușchiului cardiac cu sânge. Pacienții încep să acuze dureri în piept, inițial la efort și frig, ulterior și în repaus. Cel mai frecvent crizele sunt de durată mai scurtă (mai puțin de 20 de minute) și cedează la nitroglicerină sub lingual. În cazurile grave durerea în piept durează mai mult de 30 de minute, nu mai cedează la nitroglicerină și pacienții fac infarct miocardic.

Cum se tratează boala coronariană ischemică? Pe lângă corecția riguroasă a factorilor de risc cardiovascular, tratamentul acestei afecțiuni constă în tratament medicamentos și la nevoie și tratament invaziv. Tratamentul invaziv are rolul de a ameliora revascularizarea mușchiului inimii prin angioplastii coronariene percutane sau by-pass-uri aorto-coronariene. În articolul de astăzi ne vom opri asupra tratamentului invaziv.

Page 27: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

27reperemedicale.ro

dintr-o rețea metalică) care sunt introduse în coronarele cu stenoze. Au rolul de a menține artera deschisă și de a asigura un fl ux sanguin corespunzător nevoilor mușchiului cardiac. Tehnica prin care sunt introduse stenturile în interiorul coronarelor stenozate seamănă cu coronarografi a. În cazurile cronice, se efectuează mai întâi coronarografi a, medicii analizează severitatea stenozelor coronariene și angioplastia coronariană se face într-o etapă ulterioară. În situațiile de urgență (angina instabilă, infarct miocardic acut) coronarografi a și angioplastia coronariană se fac în aceeași sedință.

Ce tipuri de stenturi se recomandă?Stenturile pot fi metalice (BMS – bare metallic stent) sau active farmacologic (DES – drug eluting stent). În ultima perioadă au apărut și stenturile biodegradabile (care sunt incorporate de vasul sanguin și degradate până la compuși simpli (apă și dioxid de carbon). După implantarea stenturilor coronariene pacientul trebuie să urmeze o anumită perioadă (în funcție de tipul de stent) o medicație antiagregantă care are rolul de a împiedica ocluzionarea (înfundarea) stenturilor. Oprirea acestei medicații fără avizul medicului cardiolog poate fi periculoasă, determinând reapariția crizelor de angină sau chiar a unui infarct de miocard.

Care sunt avantajele angioplastiei coronariene?Comparativ cu by-pass-ul aorto-coronarian, angioplastia coronariană poate avea un risc mai scăzut, se realizează cu anestezie locală, durata spitalizării este în majoritatea cazurilor mult mai scurtă, pacienții se mobilizeazăa mai repede și costurile sunt mai reduse.

Cine realizează astfel de proceduri?Aceste intervenții sunt realizate de către cardiologii intervenționiști în laboratoarele de cateterism cardiac.

(continuarea în numărul următor)

CARDIOLOGIE

Page 28: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

28 reperemedicale.roPSIHOLOGIE

Sursa: http://www.la-psiholog.ro

Bulimia nervoasă

Este tulburare de alimentație, caracterizată de un consum alimentar excesiv. O persoană cu bulimie mănâncă o cantitate mare de alimente într-o perioadă scurtă de timp, pentru ca apoi

să-și provoace vărsături, să se supună unui exercițiu fi zic exagerat, să consume laxative, diuretice sau alte medicamente în scopul unei eliminări forțate a alimentelor. Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fi zic și nu au respect de sine. Vârsta medie a debutului este 18 ani.

Persoana afectată de bulimie pierde controlul alimentar în timpul unui astfel de episod de în-fulecare; apoi este cuprins de rușine, vinovăție și frică intensă de îngrășare și reia comportamentul excesiv, realizând un cerc vicios. Nediagnosticată și netratată, boala conduce la probleme serioase de sănătate.

Bulimia nervoasă apare mai ales la femei decât la bărbați. Antidepresivele, în special inhibitoarele recaptării de serotonină, sunt larg folosite în trata-mentul bulimiei nervoase.

Bulimia nervoasă este difi cil de detectat compa-rată cu anorexia nervoasă, deoarece bulimicii tind să aibă greutate ușor peste medie sau sub medie. Mulți bulimici se angajează în comportamente ali-mentare ușor dezordonate, fără a întruni criteriile complete de bulimie nervoasă.

SEMNE DE ALARMĂ ÎN BULIMIA NERVOASĂ: indicii ale alimentației excesive, incluzând

dispariția unor cantități mari de alimente în peri-oade de timp scurte sau existența unor ambalaje alimentare indicând consumul unor cantități mari de alimente

indicii ale comportamentelor de curățare in-cluzând vizite frecvente la toaletă după masă sau miros de vărsătură, prezența ambalajelor sau a cu-tiilor de laxative sau diuretice

regim fi zic excesiv, rigid în ciuda vremii, a oboselii, bolii sau leziunilor, necesitatea arderii caloriilor

tumefi erea neobișnuită a obrajilor sau a zonei mandibulare

călușuri pe spatele mâinilor și cicatrici prin autoinducerea vărsăturilor

decolorarea sau pătarea dinților

crearea unor ritualuri și stiluri de viață care sa permită efectuarea comportamentelor alimentare anormale

izolarea față de prieteni și activitățile obișnuite

în general comportamente și atitudini care indică scăderea în greutate, dieta și controlul alimentației drept griji principale.

Page 29: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

29reperemedicale.ro REPERE MEDICALE

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro

Hemoglobina glicozilată

Efectuarea glicemiei per-mite evaluarea statusului curent al metabolismului carbohidraților la pacienții

diabetici în momentul recoltării probei de sânge. Spre deose-bire de aceasta, determinarea hemoglobinei glicozilate

oferă o estimare retrospectivă a statusului glicemic, indepen-dentă de ritmul circadian, dietă și alte fl uctuații tranzitorii ale concentrației glucozei în sânge.

Hemoglobina glicozilată HbA1 (HbA1a, HbA1b si HbA1c) repre-zintă un mic procent din hemo-globina A (5-7 %), rezultată prin legarea continuă și ireversibilă a glucozei din sânge pe durata de viață a eritrocitelor (de aprox. 100-120 zile). Glicozilarea se efec-tuează în două etape prin reacții non-enzimatice, fi ind dependen-tă de cantitatea de glucoză din sânge. Astfel, creșterea hemo-globinei glicozilate (și prin urmare a Hb A1c, care reprezintă 75-80 % din HbA1) este proporțională cu nivelul mediu al glucozei san-guine în cursul ultimelor 2-3 luni anterioare testării.

Determinarea Hb A1c constitu-

ie un test de evaluare și monitori-zare pe termen lung al controlu-lui glicemic la pacienții cu diabet zaharat. Creșterea HbA1c indică prezența unei hiperglicemii în ultimile 2-3 luni. Diabetul zaharat se consideră a fi controlat adec-vat când se obțin valori sub 7% ale HbA1c, nivelul acesteia putând să crească până la 20% în cazul unui control glicemic defi citar. Scăde-rea hemoglobinei glicozilate are loc treptat pe durata mai multor luni, pe măsură ce hematiile cu hemoglobina normal glicozi-lataă le înlocuiesc pe cele cu concentrații crescute. De aseme-nea are un rol predictiv în ceea ce privește riscul complicațiilor dia-betului: cetoacidoza, nefropatia, retinopatia. Poate evalua metoda terapeutică cea mai efi cientă: an-tidiabetice orale, insulină, trans-plant de celule beta.

Page 30: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

30 reperemedicale.roMEDICINĂ VETERINARĂ

o perioadă mult mai mare de timp în singurătate, dar pentru acest lucru trebuiesc îndeplinite câteva condiții necesare. Acvariul trebuie să fi e iluminat. Dacă aveți un sistem ce poate declanșa și opri lumina la anumite interavale orare acesta este perfect. Pe lângă iluminare, în acvariu trebuie să existe și plante care să oxigeneze apa dar care să ofere și o oarecare alimentare pentru pești. Pe lângă cele prezentate mai există în comerț și sisteme de hrănire automată, care pot fi de un real ajutor în astfel de condiții.

CÂT TIMP POȚI LĂSA O ROZĂTOARE SINGURĂ?

Rozătoarele au nevoie în general de mai multă atenție, așa că este cam greu să fi e lăsate singure mai mult de câteva zile. Este recomandat ca atunci când doriți să lăsați o rozătoare singură, fi e ea hamster, porcușor de guineea, gerbili sau orice altă rozătoare, să vă asigurați că au sufi cientă mâncare, dar și un dispensor pentru apă pentru a nu putea fi răsturnat pentru rozătoarele să nu sufere de sete. Dacă se dorește lăsarea în singurătate mai multe de 2-3 zile atunci este bine ca un apropiat să treacă pe la ei periodic pentru a le împrospăta mâncarea și apa, dar și pentru a-i scoate puțin din cușcă pentru a face mișcare.

CÂINELE, ESTE UNUL DIN ANIMALELE CARE SUFERĂ CEL MAI VIZIBIL DE SINGURĂTATE

Câinele fi ind un animal social, nu poate sta singur perioade lungi, el trebuie să fi e tot timpul alături de stăpânul său care trebuie să-i ofere afecțiune și dragoste. Dacă este lăsat singur fără ca nimeni să se ocupe de el, chiar dacă tu i-ai lăsat mâncare acesta va suferi din cauza foamei, deoarece încă de la început va devora toată mâncarea. Pe lângă problema foamei există și problema nevoii de plimbare a câinelui, dacă acesta nu este scos atunci când trebuie afară el își va face nevoile în casă, lucru nedorit.

CÂT TIMP POATE STA O PISICĂ ÎN SINGURĂTATE?

În general pisicile adulte sunt independente și se pot descura

fără nici un fel de problemă destul de multe zile în singurătate. Cel mai important este ca ele să aibă hrană și apă sufi cientă. Este indicat ca la 2-3 zile să pui un prieten sau un vecin să îi verifi ce și să-i completeze cantitățile de apă și de mâncare.

CÂT TIMP POȚI LĂSA UN PAPAGAL SINGUR?

La ei nu prea ai de ce să-ți faci griji când ești mai mult timp plecat de acasă, dar totuși la fel ca la pisici trebuie să pui un apropiat să treaca la câteva zile la ei să le verifi ce cantitățile de apă și mâncare. În special cea de apă în caz că pentru mâncare există mai multe recipiente în colivie.

CÂT TIMP POȚI LĂSA PEȘTII SINGURI?

Față de alte animale de companie, peștii pot fi lăsați

Cât timp poate fi lăsat animalul de companie singur?

CHIAR DACĂ EŞTI O PERSOANĂ RESPONSABILĂ ŞI ATUNCI CÂND PLECI ÎN CONCEDIU, ÎŢI LASI ANIMALUL DE COMPANIE ÎN GRIJA UNUI PRIETEN, PRIETEN CE ÎI VA ASIGURA NECESARUL DE HRANĂ ŞI APĂ, ANIMALUTUL TĂU ÎŢI VA DUCE LIPSA.

Sursa: http://animaledecompanie.info

Page 31: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

31reperemedicale.ro

Vizita la medicul veterinar trebuie să aducă din partea ta exprimarea oricăror întrebări și preocupări legate de sănătatea cățelului tău. Pentru a face diferențierea dintre normal și anormal, parcurge lista de mai jos:

NORMAL Ochii: Trebuie să fi e limpezi și strălucitori.

Raportează orice scurgeri medicului veterinar Urechile: Trebuie să fi e curate și fără scurgeri,

mirosuri sau roșeață. Problemele de urechi sunt dureroase și pot determina pierderea auzului.

Nasul: Trebuie să fi e curat, fără scurgeri și fără răni.

Gura: Trebuie să aibă un miros proaspăt. Gingiile trebuie să fi e roz. Dinții trebuie să nu aibă tartru și placă. Gura și buzele trebuie să fi e fără răni.

Blana: Trebuie să fi e curată și lucioasă. Greutatea: Cățeii activi și jucăuși sunt rareori

supraponderali. Întreabă medicul veterinar cum se menține o greutate sănătoasă.

Vezica/Colonul: Raportează imediat orice schimbare în regularitatea sau consistența urinărilor și scaunelor.

MEDICINĂ VETERINARĂ

Semne alesănătății la cățel

ANORMAL Diarea: Această anomalie obișnuită poate

fi provocată de mai mulți factori, printre care bacterii, viruși, paraziți interni, substanțe toxice, prea multă mâncare sau factori psihologici. Sună la clinica veterinară dacă scaunul este cu sânge, dacă scaunele sunt apoase în cantități mari, dacă animalul este slab sau are stomacul balonat, sau dacă diareea continuă și după 24 de ore.

Constipația: La fel ca diareea, constipația poate fi determinată de mai mulți factori: ingerarea unor substanțe – păr, oase, obiecte străine – sau boală și absorbție insufi cientă de apă. Medicul veterinar poate să recomande analize de sânge, radiografi i sau alte teste pentru depistarea cauzei.

Voma: Nu este anormal pentru un animal să vomite în mod ocazional, dar vomele frecvente sau persistente nu sunt normale. Sună la clinica dacă voma apare de peste 5 ori în interval de câteva ore, voma este în cantitate mare, dacă voma conâine sange sau dacă voma este însoțita de diareee și dureri abdominale.

Urinare anormală: Întinderea pentru eliberarea urinei sau sângele în urină sunt semne care indică o infecție dureroasă a tractului urinar. Contactează imediat medicul veterinar.

Sursa: http://animaledecompanie.info

Page 32: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

32 reperemedicale.roLIFE STYLE

Pentru ce e bună vitamina C ?

Răceli, gripe, infecţii virale, bacteriene: stimulează producţia de anticorpi, reduce simptomele şi complicaţiile infecţiilor.

Alergii: Reduce producerea de histamină

Puternic antioxidant: reduce efectul nefast al atacului radicalilor liberi, protejază ADN. Din acest motiv ea se consumă şi are un nivel seric redus la alcoolici, persoane obeze, bolnavi cronici, fumători, sportivi de performanţă, persoane al căror organism produce un nivel ridicat de radicali liberi. În acest sens numeroase studii susţin efectul benefic al tratamentului cu vitamina C în doze mari în cancere.

Bolile cardiovasculare: previne oxidarea grăsimilor rele din sânge şi formarea plăcii de aterom, ajută la scăderea tensiunii, previne apariţia accidentelor vasculare.

Ajută la sănătatea ochilor: fiind un antioxidant redutabil previne degenerescenţa maculară, cataracta, reduce efectele nocive ale radiaţiilor la nivelul ochiului.

Inflamaţii: reduce reacţiile inflamatorii din organism.

Stres şi depresie: contribuie la menţinerea stării de calm, relaxare, instalarea fiziologică a somnului.

Vindecarea rănilor: fiind un factor important în producerea colagenului ajută la vindecarea rănilor, arsurilor.

Favorizează absorbţia fierului în organism

Diabet: ajută la prevenirea numeroaselor complicaţii cu care se confruntă aceşti pacienţi.

Aplicaţiile pe piele sunt deja un procedeu de înfrumuseţare – reduc efectele nocive ale radiaţiilor solare, ale poluării, contribuie la sinteza colagenului şi elastinei, redau luminozitatea tenului.

Doza zilnică recomandată pentru persoane adulte sănătoase este de aprox. 75-90 mg, dar poate creşte până la 2000 mg. În special fumătorii, alcoolicii, persoanele foarte active, sportivii, persoanele în convalescenţă au un necesar crescut.

Vitamina C este un nutrient esenţial pentru om, neputând fi sintetizat în organism el trebuie adus prin aport extern. În special fructele şi legumele au conţinut ridicat de vitamina C, dar trebuie să ştiţi că aceasta se degradează repede prin încălzire, contact cu aerul sau lumina.

Există toxitcitate a vitaminei C?

Vitamina C este hidrosolubilă, deci excesul se elimină destul de rapid din organism fără a prezenta riscuri, totuşi peste doza de 2g pe zi la

adult pot apărea simptome gastrointestinale: crampe, dureri stomacale, diaree. Trebuie evitate excesele la persoanele care prezintă pietre la rinichi, deşi studiile nu sunt unanime în această privinţă şi persoanele care au hemocromatoză (boală de sânge care se caracterizează prin exces de fier în organism).

Beneficiile vitaminei CDEŞI POATE PĂREA UN SIMPLU CLIŞEU VITAMINA C NU ÎNCETEAZĂ SĂ NE RELEVE BENEFICIILE PE CARE LE ADUCE OAMENILOR, DE LA RĂCELI BANALE PÂNĂ LA ACŢIUNEA ANTITUMORALĂ, ACEST NUTRIENT FIIND CONSIDERAT DE SPECIALIŞTI CA FIIND UNUL DIN CELE MAI SIGURE ŞI EFICIENTE.

Sursă Conţinut vit. C înmg la 100g sursă

Goji 2500

Măceş 2000

Acerola 1600

Coacăze 200

Pătrunjel 133

Ardei Roşu 128

Kiwi 90

Brocoli 90

Ardei Verde 80

Mărar Verde 85

Căpşuni 60

Varză Roşie 57

Lămâie 53

Portocală 50

Conopidă 40

Zmeură 30

Spanac 30

Cartof 20

Tomată 13

Ananas 10

Struguri 10

Prune 10

Banane 9

Morcov 9

Măr 6

Page 33: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

33www.eastrolog.ro HOROSCOP

BERBEC21 martie - 20 aprilieÎn februarie, stăpânul casei bolilor Berbecului se afla în ciclul retrogradării, ceea ce înseamnă că perioada trebuie privită cu precauție. Ar fi bine să eviți suprasolicitarea și excesele și să nu te aventurezi în acțiuni riscante. În plus, există un oarecare pericol de contaminare sau intoxicare și o rezistență scăzută în fața adicțiilor.

TAUR21 aprilie - 21 maiTaurii sunt în formă și dispun de multă energie. Ai un interval foarte activ, dar care poate fi marcat de grabă, nerăbdare, tendință către risc și excese, cu toate consecințele ce pot decurge de aici, dar și cu o doza de noroc, ce te ferește de complicații. Ultima decadă ar putea fi problematică pentru Tauri. Sunt posibile crize, accidentări sau alte episoade neplăcute și neașteptate.

GEMENI22 mai - 21 iunie

În prima decadă din februarie se poate să ai senzația că nu funcționezi la randament maxim, dar acest inconvenient dispare treptat, iar ultima decadă te găsește în vârf de formă. Este recomandat, totuși, să eviți excesele, către care ai acum o înclinare mai accentuată.

RAC22 iunie - 22 iulieO oarecare diminuare a energiei fizice ar putea fi observată în prima parte a lunii februarie. Aflat într-o casă obscură, Soarele se află în opoziție cu stăpânul casei bolilor Racului. Nu-ți neglija afecțiunile și du o viață cât mai echilibrată și ordonată! Este recomandat să te odihnești suficient, să eviți dulciurile și grăsimile, să faci mișcare și să gândești pozitiv.

LEU23 iulie - 22 august

Nu ai voie să lași garda jos, chiar dacă Jupiter, aflat în Leu, îți dă energie și te face să te simți mare și tare. În februarie, este recomandat să ai grijă mai ales în a doua jumătate a lunii.

FECIOARĂ23 august - 22 septembrie

Sănătatea este unul dintre subiectele aflate în atenția Fecioarelor în februarie. Se poate să apară probleme noi ori să se reactiveze unele mai vechi, dar, la fel de bine, se poate să gasești și soluții, mai ales în decada a doua.

BALANŢĂ23 septembrie - 22 octombrieCasa bolilor Balanței este destul de ocupată în februarie, drept pentru care se poate să ai parte de unele neplăceri (determinate mai ales de excese și imprudență) sau să manifești un interes mai viu pentru sănătate. Este o perioadă potrivită pentru controale medicale, vizite la stomatolog și alte inițiative legate de buna funcționare a organismului.

SCORPION23 octombrie - 21 noiembrieScorpionii sunt în mare forma în primele doua decade din februarie, cu bateriile bine încărcate, cu pofta de acțiune, cu reacții rapide și precise, plini de adrenalină. În ultima decadă, presiunea este mare, putând provoca tot felul de „scurtcircuite”: iritare nervoasă, accidentări, infecții, inflamații, crize diverse.

SĂGETĂTOR22 noiembrie - 21 decembrieLuna februarie nu pare să pună probleme de sănătate Săgetătorilor. Totuși, cu Saturn în Săgetător, este posibil ca organismul să nu aibă cea mai bună rezistență și, chiar dacă ți se pare că ești în mare formă, excesele și imprudențele pot să aibă până la urmă efecte mai neplăcute ca altădată. Așadar, ia-o ușor!

CAPRICORN22 decembrie - 19 ianuarieSănătatea este un domeniu în care lucrurile s-ar putea să cam scârțâie în februarie. Saturn nu este foarte bine amplasat, iar stăpânul casei bolilor Capricornului este retrograd în prima decadă și vine deja slăbit de luna trecută. Ai multă voință, un psihic destul de bun, dar fizicul trebuie menajat. Ferește-te de suprasolicitare și, în general, ai grijă de tine!

VĂRSĂTOR20 ianuarie - 18 februarieNu te supără mai nimic. Fizic, Vărsătorul este pe val și are energie cât șapte. Se poate, însă, să nu te bucuri de o prea grozavă capacitate de concentrare în prima decadă din februarie, să fii puțin mai distrat(ă), mai neîndemanatic(ă) sau să ai unele confuzii în comunicare. Sunt însă lucruri pasagere.

PEŞTI19 februarie - 20 martieClocotești de vitalitate și ai un spirit viu și optimist, care privește către vi-itor. Dar ai o înclinație evidentă către imprudență, grabă și exagerare, care te poate predispune la conflicte sau accidentări. Surplusul de energie de care beneficiezi în februarie tre-buie consumat în mișcare sau alte activități viguroase. Altminteri, poate conduce la febră, inflamații infecții, sau crize dureroase.

Sursă Conţinut vit. C înmg la 100g sursă

Goji 2500

Măceş 2000

Acerola 1600

Coacăze 200

Pătrunjel 133

Ardei Roşu 128

Kiwi 90

Brocoli 90

Ardei Verde 80

Mărar Verde 85

Căpşuni 60

Varză Roşie 57

Lămâie 53

Portocală 50

Conopidă 40

Zmeură 30

Spanac 30

Cartof 20

Tomată 13

Ananas 10

Struguri 10

Prune 10

Banane 9

Morcov 9

Măr 6

Page 34: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015

34 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

Simpozion “Apneea în somn - un sindrom fără vârstă”14 februarie 2015Centrul Național Tinerimea Română, BucureștiAsociația pentru tulburări de somn la copii și adolescenți în parteneriat științific cu Societa-tea Română de Pneumologie, Secțiunea de Somnologie și Ventilație non-invazivă, Soci-etatea Româna de Medicină Internă, Asociația Română de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate organizează sâmbătă, 14 februarie 2015, simpozionul “Apneea în somn – un sindrom fără vârstă”.Organizatorii doresc să aducă în prim-plan situații/cazuri des întâlnite în practica de zi cu zi alături de diagnostic și trata-ment. În plus, evenimentul vine în completarea procesului de informare asupra problematicii somnului într-o abordare multi-disciplinară și foarte practică.

Seminar „Abordatea Interdis-ciplinară a Bolilor Autoimune”14 februarie 2015Institutul Național de Statistică, București Orele: 9:00 - 18:00Societatea Română de Me-dicină Internă în colaborare cu Spezialklinik Neukirchen, Germania și SCM Events București organizează semina-rul Abordatea Interdisciplinară a

Bolilor Autoimune. Protocoale Terapeutice pentru Lupus, Artrita Rheumatoida, Tiroidita Hashimoto, Sclerodermie, s.a.

Conferința „Tratamente Inova-tive în Oncologie”19 februarie 2015 București, RomâniaOrganizat de: Tarus Media Health Events

Conferința Națională Alzhei-mer 201525 - 28 februarie 2015Institutul Național de Statistică, BucureștiÎn perioada 25 - 28 februarie 2015, Societatea Română de Alzheimer vă invită să participați la o nouă ediție a Conferinței Naționale Alzhe-imer - 2015. În acest an, manifestarea cu participare internațională are ca temă: ”Po-litici naționale și internaționale în domeniul demențelor - diagnostic precoce, îngrijirea pacientului și cercetare”.

Congresul de Paro-Protetică al AMSPPR 26 - 28 februarie 2015 Hotel Marshal Garden, Bucuresti, București, RomâniaOrganizat de: Asociația Medi-cilor Stomatologi cu Practica Privată din România (AMSPPR)

Congresul Național Bolile

Nr. 20, februarie 2015Publicaţie lunară gratuită

UP SUNMED MEDIA Galaţ[email protected]

Director Revistă Cristian Ureche 0745 524 799

Coordonator EditorMihaela Oană

ColaboratoriDr. Mihaela ChelariuDr. Valeriu Bivol

FocşaniIrina Boboc, tel. 0736 988 571

DistribuţieDragoş Bute

Tiraj: 7.500 exemplareRepere Medicale nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările de program survenite ulterior intrării în tipar şi nici pentru conţinutul machetelor publicitare şi eventualele greşeli de tipar. Responsabilitatea pentru exactitatea informaţiilor revine exclusiv instituţiilor care le furnizează.

Reproducerea parţială sau integrală a conţinutului este ilegală fără acordul prealabil al Repere Medicale Galaţi.

Evenimente medicaleCronice Netrasmisibile 201527 - 28 februarie 2015BucureștiAjunsă la cea de-a IV-a ediție, Congresul Naţional Bolile Cro-nice Netransmisibile, Prevenţie – Tratament – Monitorizare îşi propune să reunească cei mai reputaţi specialişti în domeniu, care să prezinte informaţii de ultimă oră referitoare la ma-nagementul clinic al celor mai frecvente afecţiuni cronice ne-transmisibile: bolile cardiovas-culare, bolile cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul, bolile pulmonare cronice.

Conferința Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie 27 februarie - 1 martie 2015 Hotel New Montana, Sinaia, Prahova, RomâniaOrganizat de: Asociația Româ-nă pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie

Curs de Medicină Integrativă: Imunoglobulinele moderne și patologiile actuale28 februarie - 01 martie 2015Amfiteatrul Bibliotecii Academiei Romane, București

Conferința ”Sănătatea Femeii. De la pubertate la menopauză – 2015”3 martie 2015Palatul Parlamentului, București

Page 35: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015
Page 36: Repere medicale - nr. 20 - Februarie 2015