repere medicale - nr. 23 - mai 2015

32
Ghidul tău de sănătate MAI 2015 GRATUIT Numărul 23 Galaţi | Brăila Focşani HemoTreat ® Tratament hemoroidal garantat pag. 02 REMENIX IRM în leziunile genunchiului pag. 07 ESTETIQ Respiră viaţă nouă în pielea ta! pag. 12 BIVOL DENTAL Mi-e frică de anestezie! pag. 16 REAL MEDICAL Analize obligatorii pag. 25

Upload: repere-medicale

Post on 22-Jul-2016

230 views

Category:

Documents


7 download

DESCRIPTION

Repere Medicale - nr. 23 - Mai 2015 - Ghidul tau de sanatate - Galati - Braila - Focsani

TRANSCRIPT

Page 1: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

Ghidul tău de sănătateMAI 2015GRATUIT

Numărul 23Galaţi | Brăila Focşani

HemoTreat® Tratament hemoroidal garantat

pag. 02

REMENIXIRM în

leziunile genunchiului

pag. 07

ESTETIQRespiră

viaţă nouă în pielea ta!

pag. 12

BIVOL DENTAL

Mi-e frică de anestezie!

pag. 16

REAL MEDICAL

Analize obligatorii

pag. 25

Page 2: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015
Page 3: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015
Page 4: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015
Page 5: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

5reperemedicale.ro EDITORIAL

Biblioteca Sufletului!Dr. Mihaela Chelariu

Trăim în epoca computerelor, a Internetului și în

general suntem fascinați de tehnologia tot mai sofisticată în domeniul comunicării. Paradoxal suntem corigenți la Limba Română și Comunicare. Numărul analfabeților e în creștere, iar abandonul școlar devine îngrijorător! Tendința uzitată este să căutăm vinovații în guvernări defectuoase cu miniștri mai implicați sau mai indiferenți. În fapt, educația se începe din primii ani de viață și din păcate modelele parentale amprentează interesul copilului pentru cunoaștere. Desigur sunt și excepții, dar în general obisnuințele părinților sunt ”împrumutate” de copii. Nu de puține ori ne-am amuzat sau înduioșat de copii de vârstă fragedă care-și pun ochelarii bunicilor pe nas și țin serioși un ziar în mâini, cu naivitatea că ochelarii sunt instrumente magice de citit, iar ziarul -magicianul poveștilor. La fel de adevărat e și laxitatea de care adulții dau dovadă lăsând copii să folosească computerul, smartfone-ul, tableta sau televizorul. Este mai comod și sigur să ne

știm copilul la calculator, nedezlipit câteva ore, decât jucându-se afară în fața unor potențiale pericole. Mai avem timp să citim? Într-o lume în care timpul pare că prinde din urmă viteza luminii lectura pare o experiență anevoioasă! Comparând cu timpul petrecut pe rețele de socializare, acestea din urmă câstigă detașat. În fapt, soluția constă într-un echilibru între toate aceste mijloace de informare.

Vă provoc la un exercițiu simplu! Comparați emoția pe care ați simțit-o vizionând un film bun la cinema sau acasă și cea pe care ați trăit-o citind o carte la fel de bună. Emoțiile sunt comparabile calitativ – aceeași impresie, sentiment, vibrație. Surprinzător însă

o carte, o revistă, un banal ziar local vă pot reseta emoția ori de câte ori le recitiți sau doar le priviți. Fiindcă memoria noastră înregistrează și stochează evenimentele plăcute sau mai puțin plăcute legate de momentul când am cumparat cartea, am primit revista sau am luat ziarul bunicilor. Conexiunile sunt rapide și trecute prin afectiv. Ajungem să avem în felul acesta o ”bibliotecă virtuală” a sufletului. Și parcă ne simțim mai frumoși, mai senini și mai înțelepți. E suficient pentru a valida teorema demult demonstrată că cititul pe suport de hârtie (ca să ne exprimăm avangardist) ne aduce un plus de emoție și de modelare a propriului Eu. Încercați și această emoție!

Page 6: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

6 CENTRUL DE RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ REMENIX reperemedicale.ro

Medicina sportivă este una dintre specialităţile rapid evolutive în zilele noastre. Se apreciază că aproximativ

25% din prezentările la medicul de familie se datorează unor probleme / simptome din sfera musculo-scheletală. Medicii de medicină sportivă tratează pacienţi de toate vârstele şi ocupaţiile, care prezintă simptome de acest tip, nu numai pacienţii ce practică sport de performanţă.”

,,Imagistica necesară unui medic de medicină sportivă începe cu radiologia convenţională, dar modalitatea imagistică cu impact mare asupra acestor specialişti este imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM). Rezonanţa magnetică presupune realizarea de imagini multiplanare, de înaltă rezoluţie, cu scopul de a evidenţia anatomia şi anomaliile la nivelul oricărei articulaţii din corp – dar cele mai frecvent cerute de medicii de medicină sportivă sunt investigaţiile de genunchi, coloana vertebrală şi umăr. Investigaţia în sine presupune plasarea pacientului într-un magnet superconductor – practic un tub – şi, prin aplicarea de unde de

radiofrecvenţă, se achiziţionează imagini în diferite planuri. Imaginile realizate au diferite caracteristici în funcţie de modul aplicării undelor de radiofrecvenţă – scopul fiind acela de a evidenţia anomaliile de la nivelul respectivei articulaţii.” ,,Până de curând se considera că pacienţii cu diferite implante metalice nu pot efectua investigaţia IRM; actual se consideră ca şi contraindicaţii absolute: pompele de injecţie, pace-maker-ul şi elementele metalice de tip spanuri, schije. Materialele ortopedice de sinteză împiedică efectuarea investigaţiei numai în măsura în care produc artefacte prin modificarea câmpului magnetic local, şi nu prin faptul că sunt atrase / smulse de magnet. Stenturile, valvele metalice cardiace sau clipurile chirurgicale nu mai reprezintă contraindicaţii. Claustrofobia reprezintă o problemă la pacienţii care au nevoie de un diagnostic imagistic prin rezonanţă magnetică, însă, această problemă poate fi rezolvată prin tratament homeopatic sau prin efectuarea investigaţiei cu sedare – sedare realizată de un medic anestezist.”

Importanţa Imagisticii prin Rezonanţa Magnetică în medicina sportivă

Page 7: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

7CENTRUL DE RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ REMENIXreperemedicale.ro

MENISCURILEAcurateţea raportată

a IRM în diagnosticarea rupturilor meniscale este de 90-95%. În cazul ligamentelor încrucişate este de 95-100%. Datorită acestor performanţe, IRM a devenit metoda de elecţie în diagnosticul rupturilor meniscale, fiind preferată de chirurgii ortopezi chiar şi în locul artroscopiei diagnostice. În plus, există criterii clare ce decid dacă meniscul este reparabil chirurgical. (fig. 1)

LIGAMENT ÎNCRUCIŞAT POSTERIORFemurul şi tibia sunt co-nectate în zona centrala de două ligamente ce se încru-cişează între ele – ligamen-tele încrucişate. Acestea sunt: ligamentul încrucişat anterior şi ligamentul încru-cişat posterior. Ligamentul încrucişat posterior are rolul de a nu permite modifica-rea spre anterior a raportu-lui femur-tibie. Leziunile de la nivelul lui sunt mai rare decât cele de la nivelul liga-mentului încrucişat anterior şi apar, de obicei, la sportivii de performanţă. (fig. 2)

LIGAMENT COLATERAL LATERALLegăturile laterale dintre femur şi tibie sunt asigurate de ligamentele colaterale: medial şi lateral. De obicei leziunile de ligamente încrucişate se asociază cu leziuni de ligamente colaterale şi meniscuri – deci apar leziuni complexe. (fig. 3)

CARTILAJUL HIALINO altă zonă în care IRM are un rol vital la atleţi este evidenţierea cartilajului hialin. Noile tehnici chirurgicale apărute în ultimii ani, se ba-zează pe ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică de a identifica şi clasifica leziunile cartilaginoase. Sunt foarte multe tehnici ce pot caracteriza cartilajul hialin, toate având mai degrabă de a face cu experienţa per-sonală şi nicidecum cu o diferenţă semnificativă de sensibilitate, specificitate sau acurateţe diagnostică. (fig. 4).

IRM în leziunile genunchiului

Fig 1: Ruptură periferică a meniscului intern – banda de hipersemnal (alb) ce vine în contact cu suprafaţa articulară superioară şi inferioară

Fig 2: Ruptură de ligament încrucişat posterior: ligament încrucişat posterior cu arie de proiecţie crescută şi hipersemnal difuz

Fig 4: Leziune cartilaginoasă femurală grad I: cartilaj articular cu înălţime normală dar cu modificare de semnal – fără afectarea osului subcondral

Fig 3: Ruptură de ligament colateral lateral

Acestea sunt doar câteva exemple a felului în care imagistica prin rezonanţă magnetică joacă un rol important în activitatea medicului de medicină sportivă. Evoluţia rapidă a medicinei sportive va permite creşterea în continuare a numărului de trimiteri în scopul unui diagnostic rapid şi exact şi, implicit, perfecţionarea modului de diagnostic imagistic.

Page 8: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

8 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

CARE SUNT CAUZELE?Agentul cauzal este bacteria denumită Haemophi influenzae (Hib). Din fericire, în ziua de astăzi există un vaccin creat împotriva acestei bacterii, astfel că singurii copii expuși riscului rămân cei nevaccinați.

De asemenea, cei care au un sistem imunitar foarte slăbit, susceptibil la contractarea rapidă a unor bacterii ca stafilococi sau pneumococi, sunt expuși acestei infecții.

CARE SUNT SIMPTOMELE?

Un copil cu această boală capătă repede un aspect bolnavicios. Mai întâi, boala debutează cu o durere ușoară de gât, pentru ca în cateva ore să se intensifice rapid.

Refuză mâncarea și lichidele.

Copilul stă în șezut aplecat în față.

Nu vrea să-și miște deloc capul, salivează și nu vorbește din cauza durerii

din timpul vorbitului.Motivul pentru care nu

își mișcă capul este că în această poziție primește mai mult aer.

Apare febra, care poate fi destul de mare și copilul poate scoate un zgomot atunci când inhalează aerul (asemănător crupului, dar fără tuse). De asemenea, va manifesta dificultăți în respirație.

CÂND ESTE CAZUL SĂ CHEMI MEDICUL?

Copilul cu febră care are dificultăți la respirație sau tuse aspră și răgușeală, trebuie imediat să intre sub supraveghere medicală!

Dacă nu-l găsiți pe medicul dumneavoastră chemați altul. Dacă nu puteți chema un medic, duceți imediat copilul la spital. Viața lui poate fi în mare pericol.

CUM SE TRATEAZĂ EPIGLOTITA?

Dacă medicul nu este sigur de diagnostic pe baza simptomatologiei, îi va face

copilului o scanare cu raze X pentru a observa dacă epiglota este inflamată. Este posibil să recomande și teste de sânge pentru depistarea bacteriei.

Odată ce este stabilit diagnosticul, principala preocupare a medicilor va fi aceea de a păstra căile respiratorii ale copilului deschise. În unele cazuri, acest lucru se face prin intervenție chirurgicală.

Apoi, copilul este ținut la terapie intensiva pentru recuperare, i se administrează lichide intravenos și i se dau antibiotice care să lupte cu infecția. Din cauza disconfortului, este posibil să rămână sedat până când i se îndepărtează tubul care îl ajută să respire, atunci când infecția va fi tratată.

Epiglotita nu este o boală

contagioasă, însă bacteria care o cauzează da. Pentru a proteja copilul împotriva acestei infecții, vaccinează-ți copilul.

Epiglotita la copilSursa: http://www.copilul.ro/

EPIGLOTITA ESTE O INFECȚIE EXTREM DE PERICULOASĂ A EPIGLOTEI. ACEASTA ESTE UN MIC CARTILAGIU CARE ÎNCHIDE CĂILE RESPIRATORII ÎN MOMENTUL ÎN CARE SE ÎNGHIT ALIMENTELE. RISCUL CA ALIMENTELE SĂ PĂTRUNDĂ PE CĂILE RESPIRATORII ÎN CAZUL EPIGLOTITEI ESTE FOARTE MARE, CEEA CE PUNE IN PERICOL VIAȚA COPILULUI, PUTÂND CONDUCE LA ÎNEC, SUFOCARE ȘI APOI MOARTE.

Page 9: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015
Page 10: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

10 MEDICOTEST - LABORATOR ANALIZE MEDICALE reperemedicale.ro

Colesterolul provine în proportie de 20-30% din alimentație și restul de 70-80% este procesat de către

organism la nivelul ficatului.Există însă două tipuri de colesterol:

colesterolul LDL denumit și colesterol “rău” întrucât acesta se depune pe pereții arterelor producând ateroscleroză și colesterolul HDL denumit și colesterol “bun” pentru că el este eliminat din organism.

Pentru a fi în valorile normale colesterolul este bine să fie sub 200 mg la 100 ml sânge. El variază oricum în funcție de vârstă și sex, de aceea este recomandat ca interpretarea rezultatelor să fie făcută de un medic specialist.

Pentru că în organism colesterolul LDL se află în cantitate de 3-4 ori mai mare decat HDL și pentru a preveni depunerea acestuia pe pereții arterelor este bine să prevenim creșterea valorilor colesterolului LDL și acest lucru se face foarte simplu și anume: verificand periodic (la cel mult cinci ani) valorile acestuia în laboratoare specializate

de analize medicale precum Laboratoarele Medicotest din Galați și Brăila.

În situația în care știm că genetic suntem predispuși la creșterea colesterolului “rău”, atunci este benefic să urmărim mai des valorile acestuia, urmărindu-ne alimentația și consumul de apă zilnic.

În ceea ce privește alimentația este bine să ținem cont de următoarele aspecte:

❖ produsele care au un conținut mare de colesterol sunt alimentele de origine animală precum: gălbenușul de ou, ficatul, maioneza, carnea grasă, smântâna, untura, slănina, icrele, lactatele nedegresate

❖ produsele care nu conțin colesterol sunt legumele și fructele.

În ceea ce privește consumul de apă, este bine să bem cel puțin 1.5 - 2 litri de apă plată pe zi.

Valorile crescute ale colesterolului “LDL” pot arăta medicului una din următoarele afecțiuni:

❖ afecțiune cardiovasculară❖ afecțiune cerebrală❖ diabetul zaharat❖ afecțiune renală❖ boală hepatică❖ boală a glandei tiroide.Ca atare, vă invităm în centrele medicale

Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastră, pentru a vă verifica periodic valorile colesterolului și de a primi siguranța și calitatea analizelor corect efectuate la cele mai accesibile prețuri!

Vă așteptăm cu drag! Echipa Medicotest.Spune și prietenilor…

Ce ar fi bine să știm despre colesterol?COLESTEROLUL ESTE O GRĂSIME CARE SE GĂSEȘTE ÎN TOATE CELULELE ORGANISMULUI ȘI SPRIJINĂ FUNCȚIONAREA OPTIMĂ A ACESTUIA. EXPRESIA “AM COLESTEROL” ESTE ERONAT UTILIZATĂ ÎNTRUCAT ESTE ABSOLUT FIRESC PENTRU ORGANISM SĂ AIBĂ ACEASTĂ GRĂSIME ÎN CELULE.

Page 11: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

11MEDICOTEST - LABORATOR ANALIZE MEDICALEreperemedicale.ro

MEDIC TESTLABORATOR ANALIZE MEDICALE

SINCE 1993

LABORATOR CENTRAL PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚI

Laborator centralStr. Brăilei Nr. 136C, Ţiglina 2 (în incinta fostului spital de copii)Telefon: 0236.46.11.19Fax: 0236.46.11.19E-mail: [email protected]

Recoltare ProbeLaborator Central: Luni - Vineri: 7:30 - 10:30Sâmbătă: 8:00 - 10:00

Eliberare rezultateLaborator Central:Luni - Vineri: 17:00 - 18:30Sâmbătă: 12:00 - 13:00

Medicina MunciiStr. Dr. Carnabel Nr. 32 (lângă Facultatea de Chimie) Tel.: 0236.46.22.46L- V: 07:30 – 15:30Sâmbătă: ÎNCHIS

AncoraStr. Roşiori, Bl. D1 Tel.: 0236.43.24.41

SiderurgiştilorStr. Siderurgiștilor Bloc SD10BTel.: 0236.45.01.35

Aurel VlaicuStr. 1 Decembrie 1918 Bloc S8Tele.: 0236.42.52.04

PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚI PUNCTE DE RECOLTARE BRĂILA

Micro 18 & 19Str. Brăilei Nr. 188 Bloc A5Tel.: 0236.44.51.10

Micro 21Bd. Galați parter (vizavi Hotel Magnus)Tel.: 0236.34.41.63

Laboratorul central Brăila, ViziruTel.: 0239.67.11.19Program lucru: L-V: 7:30-18:00

Obor BrăilaStr. Anton Pann Bl AF3Tel.: 0239.61.01.07

PROGRAM PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚIRecoltare Probe: Luni - Vineri: 7:00 - 9:30

Eliberare rezultate: Luni - Vineri: 9:30 - 11:30; Sâmbătă: ÎNCHIS la punctele de recoltare

Medicii nutriţionişti spun că potasiul este esenţial organismului pentru buna funcţionare a sistemelor ner-

vos, muscular şi cardiovascular. Este princi-palul element alcalin din fluidele intracelulare şi împreună cu sodiul controlează şi menţine potenţialul electric al sistemului nervos şi transmiterea impulsurilor nervoase în corp.

Acest mineral este necesar pentru metabo-lismul glucidelor, secreţia insulinei şi sinteza proteinelor. Împreună cu sodiul, potasiul reglează balanţa apei din organism, este antialergen, stimulează detoxifierea corpului şi combate stresul. Surse bogate de potasiu sunt cartofii, vinetele, prunele, fasolea şi lintea.

Un nivel normal de potasiu este undeva între 3,6 și 4,8 mEq/L. Dacă acest nivel scade sub 2,5, este un semnal de alarmă, potrivit LiveStrong.

Iată cum poți ști dacă ai un deficit în ceea ce privește potasiul din organism:

1. Acordă atenție crampelor musculare și slăbiciunii resimțite la nivel muscular. Mușchii au nevoie de mult potasiu pentru a funcționa cum trebuie, iar cand nivelul scade peste limită, vei simți dureri din senin. Furnicăturile și amorțeala musculară sunt și ele semne de luat în seamă.

2. Fii atent la felul cum funcționează sto-macul tău. Constipația poate să fie un semn al lipsei de potasiu.

3. Monitorizează-ți activitatea inimii. Un ritm anormal al bătăilor inimii poate să semnifice un deficit de potasiu, așa că, dacă ai în mod curent palpitații, este bine să îți faci analize.

4. Senzația de vomă și greață inexplicabilă poate să apară și ea tot din cauza nivelului prea mic de potasiu din corpul tău.

Cum știi dacă ai deficit de potasiu?

Page 12: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

12 reperemedicale.roESTETIQ SOLUTIONS GALAȚI

OxyGeneoTM

Este singura tehnologie care desfăşoară 3 acţiuni vitale în mod simultan:

1. Exfoliere.2. Oxigenare natural a pielii din interior.3. Infuzie de nutrienţi activi în epidermă.

OxyGeneo permite exfolierea stratului exterior al pielii cu oxigenarea ţesutului din interior, ducând la o absorbţie optimă a nutrienţilor activi.

Ca şi rezultat, textura pielii este mai rafinată şi mai hrănită, per total tenul este mai neted şi mai luminos, şi în acelaşi timp echilibrat şi strălucitor.

NeoReviveTM

Rejuvenarea generală a pielii – Păstrează-

ţi pielea sănătoasă şi strălucitoare cu NeoRevive.

Cu acţiunea unică de oxigenare a Pollogen, tratamentele NeoRevive lucrează pentru a infuza în piele nutrienţi activi ce îmbunătăţesc echilibrul şi textura pielii. Tenul tău va arăta şi se va simţi mai neted, ferm, hrănit şi “Renăscut”.

O combinaţie inovativă a celor mai de calitate ingrediente pentru a hrăni pielea şi a o face mai strălucitoare.

NeoBrightTM lucrează împreună cu mecanismele corpului pentru a oxigena pielea şi pentru a da strălucire tenului în mod natural. Formula delicată şi foarte eficientă NeoBright infuzează în piele emoliente naturale, vitamine hidrante şi hrănitoare pentru piele. Este un mod minunat de a lumina şi a da strălucire pielii şi în acelaşi timp de a îmbunătăţi textura, a echilibra tenul şi de a obţine o strălucire radiantă, sănătoasă.

OxyGeneoTM

Respiră viaţă nouă în pielea ta!OXIGENEO BY POLLOGEN INTRODUCE O NOUĂ EPOCĂ ÎN DOMENIUL TRATAMENTELOR FACIALE. UN CONCEPT REVOLUȚIONAR CARE UTILIZEAZĂ MECANISMUL NATURAL AL CORPULUI PENTRU A OXIGENA PIELEA DIN INTERIOR.

Estetiq Solutions GalațiStr. Brăilei 7-9,în clădirea Vox Center et. 1, GalațiContact 0744 566 333, 0765 448 999www.epilare-definitiva-galati.rowww.estetiq.ro

Page 13: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015
Page 14: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

14 reperemedicale.roCARDIOLOGIE

Continuare din numărul trecut:

CUM TRATĂM FIBRILAȚIA ATRIALĂ?Tratamentul fibrilației atriale este foarte

important în primul rând pentru prevenirea complicațiilor. Pentru scăderea frecvenței cardiace se folosesc cel mai frecvent digitala și beta blocantele. Atunci când ne propunem scoaterea pacientului din fibrilație (conversia la ritm sinusal) se recomandă administrarea de antiaritmice sau a șocului electric extern cu pacientul adormit. Decizia de defibrilare (electrică sau medicamentoasă) va fi luată de cardiolog în funcție de mai mulți factori: durata fibrilației, dimensiunile și performanța ventriculului stâng, afecțiunea cardiacă de care suferă pacientul, factorii de risc, vârsta, comorbidități, contextul clinic în care a apărut fibrilația atrială.

Pentru prevenirea formării cheagurilor din atriul stâng se recomandă tratamentele anticoagulante. Inițierea se face frecvent cu anticoagulante injectabile (heparine), ulterior cu anticoagulante orale. În țara noastră, cele mai utilizate anticoagulante sunt cele care conțin acenocumarol. Acenocumarolul este influențat însă de foarte multe medicamente și alimente. Din acest motiv există situații când sângele este subțiat prea mult cu riscul unor sângerări. Pentru a preveni aceste neplăceri pacienții fac lunar sau mai des o

analiză numită INR în funcție de valoarea căruia medicul curant va stabili doza de acenocumarol pentru următoarea perioadă.

Medicamentele anticoagulante noi (”inovatoare”) introduse relativ recent și în România au avantajul unor interferențe mult mai mici cu alte medicamente sau cu alimentele, nu mai necesită efectuarea INR și sunt mai ușor de administrat. Au însă dezavantajul prețului ridicat și al faptului că nu pot fi administrate decât la o anumită categorie de pacienți cu fibrilație atrială.

Pacienții cu tratament anticoagulant trebuie să evite admnistrarea de aspirine sau antiinflamatorii. Atunci când au nevoie de această medicație trebuie să aibă și acordul medicului cardiolog, existând riscul unor hemoragii. De asemenea acești pacienți nu au voie să fie supuși unor manevre sângerânde de tipul intervențiilor chirugicale, extracțiilor dentare sau injecții intramusculare decât după oprirea tratametnului anticoagulant și eventual înlocuirea acestuia cu anticoagulante injectabile.

Pacientii care urmează tratament anticoagulant cu acenocumarol trebuie să știe că sunt o serie de alimente care cresc valoarea INR (mazărea, cartofii, roșiile, țelina, morcovii), dar și alimente care scad INR (varza, spanacul, broccoli, conopida). Nu se recomandă eliminarea acestor alimente din dietă, ci menținerea unui consum echilibrat al acestor produse pe tot parcursul anului.

În funcție de anumiți factori de risc

Fibrilaţia AtrialăCE ESTE FIBRILAȚIA ATRIALĂ?Fibrilația atrială este o tulburare în ritmul inimii, care devine neregulat și cel mai frecvent tahicardic (peste 90 - 100 bătăi/minut). Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, afectând 1-2% din populația generală și peste 5% din populația cu vârsta de peste 65 de ani.

Dr. Lucica Grigorică

Page 15: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

15CARDIOLOGIEreperemedicale.ro

medicul cardiolog poate să decidă că deși aveți fibrilație atrială nu aveți nevoie de tratament anticoagulant, fiind suficientă aspirina pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge din atriul stang.

CE DOCTOR TREBUIE SĂ VĂ EXAMINEZE PENTRU DIAGNOSTICAREA FIBRILAȚIEI ATRIALE?

Diagnosticarea fibrilației atriale se face de foarte multe ori la un examen clinic de rutină când medicul de familie sau de altă specialitate constată că inima dumneavoastră nu bate regulat. Diagnosticul de certitudine îl pune medicul cardiolog în urma examenului clinic și al electrocardiogramei sau monitorizarii Holter (după caz). Tot cardiologul va stabili cauza sau factorii precipitanți ai fibrilației atriale și va propune și un tratament medicamentos. Există situații în care medicul cardiolog poate decide că aveți nevoie de un tratament specific (ablația) care poate înlătura definitiv fibrilația atrială. Ablația se face după un studiu electrofiziologic care va stabili în ce zonă a inimii sunt focarele răspunzătoare de această tulburare de ritm. Aceste proceduri sunt efectuate de medicii cardiologi electrofiziologi.

Nu priviți fibrilația atrială ca pe o boală dramatică. Diagosticarea la timp și administrarea unui tratament corect și permanent poate determina o evoluție bună, fără complicații. Nu uitați însă să țineți o strânsă legatură cu medicul de familie și cu medicul cardiolog.

Prima descriere clinică a fibrilației atriale datează din China antică (1696-2598 IC). Legendarul fizician chinez Huang Ti descria fibrilația atrială ca fiind o boală cu puls neregulat, ca un tremor al inimii. Prima diagnosticare a fibrilației atriale pe electrocardiogramă a fost făcută însă mult mai târziu în 1906 de către William Einhoven.

Page 16: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

16 reperemedicale.roSTOMATOLOGIE

Este bine de știut că anestezia se poate face în mai multe moduri, dar cea mai întâlnită este anestezia topică (toata

lumea cunoaște spray-ul anestezic) și injectța propriu-zisă.

Anestezia topică sau de contact se folosește pentru a anestezia superficial mucoasele (gingii, obraz) în vederea unor intervenții minore asupra acestora sau înaintea injecției, pentru a scădea durerea la pătrunderea acului.

Injecția propriu-zisă se folosește în general pentru anesteziile mai profunde ce cuprind dinții, osul maxilar și părțile moi.

În majoritatea cabinetelor, seringile de unică folosință, din plastic care au acele groase, au fost înlocuite de seringi speciale metalice care se sterilizează și ale căror ace de unică folosință sunt mai subțiri, mai flexibile și, implicit, durerea provocată pacientului este mult mai mică. Substanțele anestezice sunt și ele de multe tipuri și se vor alege în funcție de starea generala a pacientului, de terenul alergic sau de stări speciale cum ar fi sarcina (este bine să se evite anesteziile în trimestrul1 și 3 a sarcinii). Chiar dacă nu sunteți întrebat, comunicați întotdeauna medicului dumneavoastră dacă aveți vreo problemă de sănătate, alergii, etc.

Se întâmplă uneori ca anestezia să nu se instaleze, fie din cauza unor variații anatomice, mai rar a unor tehnici incorecte sau pur și simplu, din cauza fricii, se descarcă adrenalina în cantitate foarte mare în organism. Tot această frică poate

Mi-e frică de anestezie!

Dr. Valeriu Bivol

fi responsabilă de foarte multe ori și de senzația de leșin de după o anestezie. În ciuda unor păreri preconcepute, consumul moderat de cafea nu afectează instalarea anesteziei.

Există pacienți atât de speriați de anestezie încât preferă să suporte durerea din timpul tratamentului fără să realizeze că durerea provocată de injectțe este mult mai mică decat cea din timpul tratamentului.

În general, este bine să se apeleze la anestezie în cazul oricărei intervenții posibil dureroase, astfel pacientul devenind relaxat pentru că nu va simți nici-o durere, iar medicul va putea lucra fără probleme.

ÎN CADRUL VIZITEI LA STOMATOLOG, UNUL DIN MOMENTELE DE TENSIUNE PENTRU PACIENT ÎL CONSTITUIE ANESTEZIA. ÎN GENERAL, MULTORA LE ESTE FRICĂ DE ACEASTA, FIE DE DUREREA DIN MOMENTUL ÎNȚEPĂTURII, FIE DATORITĂ AUTOSUGESTIEI.

Page 17: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

17reperemedicale.ro STOMATOLOGIE

Page 18: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

18 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

Istoria ceaiului

CEAIUL ESTE UN PRODUS INCREDIBIL, CARE A AVUT DE-A LUNGUL TIMPULUI UN ROL MAJOR ÎN VIAȚA OAMENILOR, INFLUENȚÂND COMERȚUL MONDIAL, POLITICA, TRADIȚIILE, ARTA, FILOZOFIILE, RITUALURILE RELIGIOASE.

Istoria ceaiului este lungă și complexă, întinzându-se pe mai multe mii de

ani și cuprinzând mai multe culturi și civilizații. Planta de ceai își are originile în partea de sud-est a Asiei, într-o regiune ce cuprinde nord-estul Indiei, nordul Burmei (Myanmar-ul de astăzi) și provincia Yunnan (China). Ceaiul a fost întrebuințat pentru prima oară de chinezii din provincia Yunnan, în timpul dinastiei Shang (1500 î. Hr. –1046 d. Hr.) fiind folosit inițial ca băutură medicinală iar apoi în prepararea băuturilor și a mâncărurilor.

Prima atestare

documentară este reprezentată de un text medical care aparținea unui funcționar chinez, Hua T’o, despre care se știe că a trăit în secolul III d. Hr. Tot cam de-atunci, datează și dovezile materiale ale întrebuințării ceaiului, respectiv recipiente cu ceai găsite în morminte din timpul dinastiei Han.

Începând cu secolul VII, ceaiul a fost introdus și în Japonia de către călugării budiști japonezi care mergeau în China spre a se familiariza cu cultura chineză. În scurt timp, ceaiul a devenit o băutură a claselor superioare,

împăratul încurajând importul de semințe și plantarea ceaiului în Japonia.

Ceaiul a fost introdus și preoților și negustorilor portughezi care fac scurte mențiuni cu privire la acest obicei întâlnit în călătoriile lor în Orient, în secolul XVI. Dar nu portughezii sunt cei care au adus ceaiul în Europa, ci olandezii, prima ladă de ceai importată fiind înregistrată în portul Amsterdam în anul 1606. Din Olanda, s-a răspândit și în alte țări ale Europei. Ceaiul a ajuns în Anglia în timpul lui Oliver Cromwell, în secolul XVII și a devenit foarte repede băutura tradițională

Sursa: http://www.stelian-tanase.ro/

Page 19: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

19reperemedicale.ro REPERE MEDICALE

a englezilor. Prima ceainărie s-a deschis

la Londra în anul 1706 și dăinuie și astăzi. Britanicii sunt cei care au răspândit obiceiul de a bea

ceai în coloniile lor, în America și în

alte țări ale lumii.Planta de ceai poartă

numele științific de Camellia sinensis. În funcție de gradul de oxidare a frunzelor, există patru tipuri de ceai: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul negru. Băutura clasică se obține din infuzarea frunzelor uscate ale acestei plante. Ceaiul

este cea mai consumată băutură după apă la nivel mondial. În 2010, producția de ceai a fost de 4,52 milioane de tone, cei mai mari producători fiind China, India, Kenia, Sri Lanka și Turcia.

Ceaiul are proprietăți curative, consumul moderat fiind asociat cu un risc diminuat de boli cardio-vasculare, anumite tipuri de cancer, diabet, tulburări nervoase, osteoporoza. De asemenea, ceaiul intervine în controlul greutății, îmbunătățește sistemul imunitar, are acțiune anti-inflamatoare, anti-bacteriană și anti-virală, ajută

la sănătatea cavității bucale și furnizează protecție împotriva razelor ultra-violete.

Dincolo de utilizările sale în medicină, ceaiul este o băutură consumată pe toate continentele și de toate culturile. Este cel care ne revigorează dimineața și ne calmează în timpul serii. Îl putem bea singuri sau în societate, în timpul unei petreceri extravagante sau al unei simple mese. Ceaiul reîmprospătează spiritele, reduce oboseala, luptă împotriva depresiei și ne umple cu energie. Este motivul pentru care iubim și astăzi ceaiul!

Page 20: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

20 reperemedicale.roPAGINA PACIENTULUI

Calciul este esențial pentru funcționarea normală a celulelor, stabilitatea membranară, mineralizarea osoasă, intervine în contracția și relaxarea musculară și în procesul de coagulare a sângelui.

Hipocalcemia nu este o afecțiune per-se, ci, mai curând, se poate numi un dezechilibru electrolitic, care constituie cauza unor afecțiuni precum tetania și spasmofilia.

Prezentarea pacienților

cu hipocalcemie la medic variază de la cazuri asimptomatice, descoperite întâmplător la analizele de rutină, până la cazuri amenințătoare de viață, în hipocalcemii severe.

Hipocalcemia este, în general, evidențiată prin analizele de sânge, dar există și alte metode de depistare. De obicei, analizele apar modificate în hipocalcemia cronică, dar nu neapărat și în

cea tranzitorie, în cazul acesteia din urmă modificările apărând pe fondul unor patologii severe: infectii grave, arsuri, insuficiență renală acută, transfuzii masive de sânge conservat cu citrat.

Spre exemplu, un atac de panică se poate însoți de o hipocalcemie tranzitorie cauzată de hiperventilație și modificări ale metabolismului bazal, secreție masivp de noradrenalină și cortizol etc. Totuși, la analize (doar în cazul în care sângele nu este recoltat în timpul crizei) calciul poate avea un nivel normal.

Hipocalcemia cronică este cauzată de insuficiența renală cronică, hipoparatiroidismul ereditar sau dobândit, deficitul de vitamina D sau de magneziu. Alte cauze de hipocalcemie pot fi anumite tipuri de medicamente (protamina, glucagon, heparin) sau afecțiuni precum pancreatita acută.

Hipocalcemia este scăderea concentrației plasmatice a calciului sub 8,8 mg/dl, în prezența unei concentrații normale a proteinelor plasmatice, sau scăderea calciului ionic sub 1 mmol/l. O persoană de 70 kg are aproximativ 1,2 kg calciu în organism, 99% din acesta fiind stocat în oase. Însă oasele nu sunt structuri amorfe, ci ele se remodeleazăa continuu. În fiecare zi aproximativ 500 mg calciu este resorbit din oase și reînlocuit cu o cantitate egală.

HipocalcemiaSursa: http://www.csid.ro/

Page 21: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

21reperemedicale.ro REPERE MEDICALE

Cancerul testicular apare atunci când se dezvoltă în ţesutul testicular celule anor-male, cu potenţial de reproducere hao-

tic, iar organismul nu este capabil să limiteze această creştere. Cancerul testicular apare cel mai frecvent la pesoanele caucaziene, în speci-al la barbăţii între 20 şi 34 de ani. Este conside-rat unul din cele mai curabile forme de cancer, mai ales cand este detectat timpuriu. Cauza care determină apariţia cancerului testicular este necunoscută, ca şi la celelalte forme de cancer, însă printre factorii favorizanţi se află: testiculul necoborât (criptorhidie), infertilitatea, sindromul Klinefelter, antecedente familiale.

Simptomele cancerului testicularSimptomele cancerului testicular sunt: tume-fiere sau formaţiune chistică în unul sau am-bele testicule, durerea testiculară sau scrotală

pot lipsi, senzaţia de greutate în scrot, senzaţia de jenă dureroasă în abdomenul inferior, în zona inghinală sau în partea inferioară a spa-telui, acumulare nedureroasă de lichid în jurul unuia sau ambelor testicule, cauzând tumefie-rea scrotului sau a regiunii inghinale, varicocel (venă dilatată, la nivelul scrotului), inflamaţia sau infecţia testiculului, care poate fi cauzată de un virus sau o bacterie, durere difuză la nive-lul inferior al spatelui şi abdomenului, astenie, transpiraţii, febră, dispnee (lipsă de aer), tuse sau durere toracică, cefalee (durere de cap) etc. De obicei, primul semn al cancerului testicular este o modificare de volum sau formă a unuia sau a ambelor testicule fără a apărea durere. Dacă nu este detectat la timp, cancerul testi-cular se poate răspândi (metastază) în alte zone ale organismului. Diagnosticul este pus în urma examenului fizic efectuat la un consult urolo-gic, teste de sânge şi urină şi examen ecografic. Cu toate ca este o boala curabilă, cancerul tes-ticular ucide anual mii de bărbaţi.

Cancerul testicular

Page 22: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

22 reperemedicale.roPSIHIATRIE

Descompunând inteligența emoțională în elemente mai simple, obținem trei domenii de expertiză.

1. CONȘTIINȚA DE SINE. Primul pas spre dobândirea inteligenței emoționale este capacitatea de a identifica propriile stări și sentimente și de a înțelege modul în care acestea îi afectează pe ceilalți.

2. AUTODIRECȚIONAREA. Identificarea propriilor emoții și a modului în care acestea îi afectează pe ceilalți reprezintă un început, însă al doilea pas constă în stabilirea unor țeluri și modificarea acestor emoții în avantajul tău. Adesea singura diferență între câștigători și perdanți este starea lor de spirit. Conștientizarea faptului că ești furios, obosit sau nefericit nu îți este de mare ajutor. În schimb, capacitatea de a-ți modifica starea de spirit și de a deveni calm

și entuziast reprezintă cu adevărat o abilitate valoroasă.

3. INTELIGENȚA INTERPERSONALĂ. Al treilea pas ce trebuie făcut pentru a deveni maestru al inteligenței emoționale constă în identificarea și gestionarea stărilor emoționale ale celorlalți. În lumea de astăzi, oamenii nu trebuie să facă un anumit lucru doar pentru că le spui tu asta. Chiar dacă ești șeful, ei pot reacționa mai încet sau pot depune mai puțin efort, alegerea le aparține. Prin urmare, inteligența emoțională este abilitatea de a afla ce anume îi pune pe oameni în mișcare, astfel încât să-I poți influența și convinge să facă un anumit lucru.

TOTUȘI, DE CE SĂ NE BATEM CAPUL CU DEZVOLTAREA INTELIGENȚEI EMOȚIONALE?

Toți specialiștii au căzut de acord că

Ce este de fapt inteligenţa emoţională?Sursa: http://www.gandeste-pozitiv.ro/

ÎNTR-O SINGURĂ FRAZĂ, INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ ESTE ABILITATEA DE A IDENTIFICA, ÎNȚELEGE ȘI GESTIONA STĂRI ȘI SENTIMENTE - ATÂT PE ALE NOASTRE CÂT ȘI PE ALE ALTORA. ÎNSĂ ACEASTĂ SINGURĂ FRAZĂ NU NE PREA AJUTĂ SĂ ÎNȚELEGEM UTILITATEA INTELIGENȚEI EMOȚIONALE.

Page 23: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

23reperemedicale.ro PSIHIATRIE

inteligența emoțională este extrem de importantă pentru a avea succes la locul de muncă dar și în viața personală.

Inteligența tradițională – sau un IQ ridicat- nu a fost niciodată suficientă pentru a reuși în viață. Copiii care au obținut note maxime la examenele școlare nu sunt întotdeauna cei care au cele mai de succes cariere profesionale.

Indivizii inteligenți din punct de vedere emoțional sunt capabili să recunoască ceea ce simt și să genereze intenționat alte stări de spirit pentru a-și atinge scopurile.

Adesea motivația este cea care face diferența dintre succes și eșec. Mulți antreprenori și lideri din domeniul afacerilor nu sunt mai deștepți decât noi, însă ei reușesc pentru că își stabilesc un țel și-l urmăresc fără încetare. Ei sunt conștienți de propriile lor emoții și le pot controla.

Abilitățile interpersonale reprezintă o altă componentă importantă a inteligenței emoționale. Gândește-te la locul de muncă și oamenii cu care intri în contact. Care este cel mai bun manager? Cel mai istet și inteligent sau cel care este mai charismatic, entuziast și de încredere?

Devenind mai inteligent din punct de vedere emoțional îți vrei da seama când e cazul să lingușești, să critici, să ordoni, să faci complimente sau să faci compromisuri - și mai ales cum să o faci bine.

BENEFICIILE INTELIGENȚEI EMOȚIONALE:

• Performanțe mărite• Motivație îmbunătățită• Inovație sporită• Încredere• Leadership și management eficient• Muncă în echipă excelentă

Inteligența emotionață este o abilitate pe care oricine o poate îmbunătăți cu puțină răbdare și efort.

Page 24: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

24 reperemedicale.roREPERE MEDICALE

CE SUNT IMUNIZĂRILE?Imunizările, numite și vaccinări, protejează copiii și adulții de anumite boli. Imunizarea constă în administrarea unui vaccin care conține fragmente din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) sau cantități mici atenuate ale acestuia. Vaccinul stimulează sistemul imun al persoanei să producă anticorpi, care pot ulterior să recunoască și să distrugă germenele patogen în momentul expunerii. Uneori, imunizarea nu protejează complet împotriva apariției bolii, dar îi reduce semnificativ gravitatea. Imunizările se administrează de obicei injectabil. Anumite vaccinuri se administrează

în doză unică, altele necesită mai multe doze repetate în timp.

DE CE AR TREBUI SĂ NE VACCINĂM?Vaccinările asigură protecția adulților și copiilor față de diferite boli. În plus, reduc și transmiterea bolii la alte persoane. Imunizările au determinat o scădere importantă a frecvenței epidemiilor. Imunizarea costă mai putin decât tratamentul bolii față de care se realizează protecția, are foarte puține efecte adverse grave și adesea este necesară la intrarea în școală sau grădiniță.

CE VACCINĂRI SE RECOMANDĂ COPIILOR?Programul standard de

imunizare al copilului include vaccinuri pentru:◆ difterie, tetanus, și pertusis (DTP) ◆ poliomielită (vaccin polio inactivat sau VPI) ◆ rujeolă, oreion (vaccin urlian), rubeolă ( ROR/RUR) ◆ varicelă ◆ hepatită B (Hep B) ◆ hepatită A (Hep A) ◆ Haemophilus influenzae tip b (Hib) ◆ vaccinul antipneumococic (PCV) pentru copiii mai mici de 5 ani ◆ gripă.

Vaccinările încep de la naștere și au un orar stabilit până ce copilul împlinește 18 luni, rapelurile (noile doze) vaccinale sunt administrate între 4 și 6 ani. Câteva vaccinări sunt necesare după vârsta de 6 ani – mai ales cele care s-au administrat anual (vaccinul antigripal) sau în mod regulat până la maturitate (vaccinul antitetanic). Toate vaccinarile trebuie să fie administrate la timp conform programului standard de vaccinări. Vaccinările suplimentare pot fi necesare în cazul călătoriilor în diferite părți ale lumii.

Imunizarea. GeneralităţiSursa: http://www.sfatulmedicului.ro/

Page 25: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

25reperemedicale.ro REAL MEDICAL - LABORATOR ANALIZE MEDICALE

Controlul medical periodic pe grupe de muncă presupune o evaluare din punct de vedere clinic și paraclinic a angajaților în scopul depistatării unor boli care ar putea afecta capacitatea de muncă a acestora.

Există legislație care reglementează aceste examinări medicale în funcție de caracteristicile locului de muncă și a factorilor de risc profesional.

În tabelul alăturat, sunt detaliate examenele de laborator necesare profesiilor încadrate în grupa ”siguranța circulației”.

Analize obligatorii. Siguranţa circulaţieiHemoleucograma completă 15 lei

RPR/VDRL 7 lei

Glicemie 6 lei

Test HIV 27 lei

Gama GT 9 lei

Colesterol total 10 lei

Uree 8 lei

Creatinină 7 lei

Fibrinogen 12 lei

Sumar Urină 10 lei

Total: 111 lei

Reducere oferită: 25%

Page 26: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

26 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

Pistruii sunt de două tipuri: efelidele, care apar de obicei pe timpul verii, și lentiginele – pistrui vizibili pe tot

parcursul anului. Pistruii apar cel mai des pe față, piept, spate, brațe sau zone care sunt expuse soarelui. Cauzele apariției pistruilor sunt în principal lumina soarelui, dar și predispoziția genetică. Pistruii se formează ca un răspuns de protecție împotriva razelor solare, și apar mai ales la persoanele care au pielea deschisă la culoare, melanina pielii acestor persoane fiind mai puțin eficientă în protejarea împotriva razelor dăunătoare. Așadar, dacă aveți părul blond sau roșcat, ochi albaștri sau verzi, sunteți mai predispuși la a face pistrui.

SUNT PISTRUII PERICULOȘI SAU NU?Răspunsul este NU. Nu pistruii în sine sunt periculoși, însă, cu toate acestea, ei trag un semnal de alarmă asupra faptului că o persoană este mult mai sensibilă la soare și ar trebui să ia masuri de precauție pentru a evita pe viitor posibilele probleme cauzate de expunerea la ultravioletele care ar putea dăuna pielii. Pistruii nu reprezintă un pericol pentru sănătatea pielii, sunt doar un semnal că pielea are o rezistență scăzută la ultraviolete, marcând un anumit tip de piele predispusă la dezvoltarea cancerelor cutanate.

CUM SCĂPAȚI DE PISTRUI?Dacă nu sunteți împăcați cu faptul că aveți pistrui, există modalități de a-i elimina cu ușurință. Există creme special destinate decolorării, însă riscul este ca și pielea din jurul pistruilor să se depigmenteze, iar pistruii pot deveni chiar mai vizibili decât la început. Aceste creme utilizate pentru albirea pielii conțin de obicei arginina, vitaminele A și C, alfahidroxiacizi.

Peelingul chimic este o altă metodă la care puteți apela pentru a scăpa de pistrui, însă reprezintă o metodă agresivă, ce poate provoca roșeață, inflamație sau chiar prurit. Tehnologia laser este, de asemenea, o altă modalitate prin care puteți scăpa de pistrui. Lumina utilizată de laser este formată din culori diferite, fiecare culoare având propria lungime de undă. Deoarece pigmentarea absoarbe anumite lungimi de undă, energia conținută în aceste lungimi este convertită în energie termică, distrugând celulele pigmentate. De asemenea, crioterapia îngheață pistruii cu nitrogen lichid.

Mai există, desigur, remediile clasice, precum sucul de lămâie aplicat pe suprafața pistruiată sau sucul proaspăt de pătrunjel.

Până la urmă însă, pistruii nu ar trebui să vă deranjeze, pentru că sunt un semn distinctiv. Trebuie să învățăm să ne iubim pielea așa cum este și să o îngrijim corespunzător.

PistruiiSursa: www.everydayhealth.com

NU DEGEABA SE SPUNE CĂ PERSOANELE CARE AU PISTRUI SUNT SPECIALE. EXISTĂ CÂTEVA VEDETE INTERNAȚIONALE CARE SUNT PISTRUIATE ȘI CARE SE MÂNDRESC CU ACEST LUCRU. PISTRUII REPREZINTĂ MICI PETE CIRCULARE CARE SE FORMEAZĂ DIN CAUZA EXCESULUI DE MELANINĂ, SUBSTANȚĂ RESPONSABILĂ DE PIGMENTAREA PIELII.

Page 27: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

27REPERE MEDICALEreperemedicale.ro

CoBilirubina este o substanță rezultaătă din

metabolismul (distrugerea) hemului, componentă a hemoglobinei din globulele roșii (hemoglobina leagă și transportă gazele din sânge, adică oxigenul de la plămân la țesuturi și bioxidul de carbon de la țesuturi la plămân). De aceea, după ce globulele roșii îmbătrânite sunt distruse, bilirubina rezultată ajunge în ficat, sub formă de bilirubină indirectă. Aceasta ar trebui eliminată din organism, lucru dificil de făcut însă, deoarece bilirubina indirectă este o substanță insolubilă. De aceea, ficatul transformă bilirubina indirectă în bilirubină directă, care este solubilă și iese apoi din ficat prin bilă. Ea ajunge astfel în intestin, unde este transformată în urobilinogen. O parte din acesta se elimină prin fecale sub formă de stercobilinogen. Altă parte se întoarce în ficat, iar restul trece în sânge și se elimină prin urină.

Valorile normale ale bilirubinei totale sunt de 0,2-1,2 mg %, din care 80% reprezintă bilirubina indirectă. Valorile peste 2mg % determină colorație galbenă (icterică) a pielii și mucoaselor. Dacă se produce o creștere a bilirubinei totale, cu o mărire semnificativă a componenței indirecte

este vorba de o distrugere accentuată a hematiilor (hemoliză) și nu de o afectare hepatică, de aici investigațiile luând o altă turnură. Dacă se observă însă o creștere a bilirubinei directe se suspectează fie o afectare (distrucție) hepatică, fie existența unui blocaj pe căile biliare, adică un icter mecanic.

Ce este bilirubina?PENTRU CEI MAI MULȚI DINTRE NOI ESTE O ANALIZĂ DE SÂNGE, INDICATĂ ORI DE CÂTE ORI SE SUSPICIONEAZĂ O SUFERINȚĂ HEPATICĂ, INDIFERENT DE NATURA EI. DAR CE ESTE ÎNTR-ADEVAR BILIRUBINA?

Page 28: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

28 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

Reacţia anafilactică este sistemică, aceasta însemnând că nu se limitează la locul iritaţiei. Simptomul

caracteristic este constricţia căilor aeriene. Constricţia se asociază adesea cu şoc - o situaţie în care se produce o scădere bruscă a tensiunii sangvine ce determină puls rapid, precum şi slăbiciune, paloare, confuzie mentală şi inconştienţă. Anafilaxia necesită tratament imediat şi poate produce moartea dacă nu este tratată rapid.

O persoană care are iniţial doar o reacţie uşoară poate prezenta o reacţie severă după o altă expunere. O persoană poate prezenta hipersensibilizare în orice moment, indiferent că a fost sau nu sensibilizată anterior.

SEMNELE ŞI SIMPTOMELE ŞOCULUI ANAFILACTIC

Constricţia căilor respiratorii, inclusiv

umflarea gâtului, ceea ce duce la o respiraţie dificilă, şoc asociat cu o scădere severă a tensiunii sangvine, puls rapid, urticarie şi dungi sub piele (angioedem), greaţă, vărsături sau diaree, ameţeli, confuzie mentală, vorbire incoerentă sau anxietate extremă, umflarea buzelor şi a limbii, încălzirea bruscă a pielii şi pruritul intens.

CAUZELE DECLANŞĂRII ŞOCULUI ANAFILACTIC

Aproape orice alergen poate produce această reacţie. Anafilaxia survine mai frecvent după înţepăturile anumitor insecte sau după injectarea intravenoasă a numitor medicamente. Anumite alimente, ca arahidele, nucile şi scoicile, pot declanşa, de asemenea, reacţii fatale. Polenurile determină rareori răspuns anafilactic.

TRATAMENTUL ŞOCULUI ANAFILACTICTratamentul standard pentru anafilaxie

este injectarea de adrenalină (epinefrină) cât mai repede cu putinţă. Aceasta deschide căile aeriene şi ameliorează circulaţia sangvină. Dacă observaţi la cineva o reacţie alergică cu semne de anafilaxie, chemaţi imediat personalul medical de urgenţă. Verificaţi dacă personalul are medicaţia specială pentru inhalare, înghiţire sau injectare pentru simptomele unei crize alergice. Dacă aveţi pregătire în resuscitarea cardiopulmonară, realizaţi procedura, în caz că persoana în cauză nu respiră sau nu are puls.

Șocul anafilacticȘOCUL ANAFILACTIC, NUMIT ȘI ANAFILAXIE, ESTE CEL MAI SEVER ȘI MAI ÎNSPĂIMÂNTĂTOR RĂSPUNS ALERGIC. ANAFILAXIA ESTE UN RĂSPUNS AL ANTICORPILOR IMUNOGLOBULINICI LA UN NUMĂR MARE DE ALERGENI. RĂSPUNSUL ESTE BRUSC, APĂRÂND ÎN SECUNDE SAU MINUTE DE LA CONTACTUL CU UN ALERGEN.

Page 29: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

29www.eastrolog.ro HOROSCOP

BERBEC21 martie - 20 aprilie

Sistemul nervos al Berbecilor este sub presiune. Se poate să fie vorba despre suprasolicitare sau stres, eventual despre o problemă mai veche. Nu esti în vârf de formă, așa că este nevoie să-ți gestionezi fortele în mod judicios. Fă-ți o listă de priorități și du o viață cât mai ordonată!

TAUR21 aprilie - 21 mai

Cu Soarele traversând zodia Tauru-lui, în mai ai energie și te bucuri de un tonus bun. Pe de altă parte, Ve-nus îți sustine moralul și îți hrănește simțul umorului. Totuși, este bine să nu întinzi prea mult coarda. Este recomandat să eviți eforturile mari și stările conflictuale.

GEMENI22 mai - 21 iunie

În mai 2015 ai energie fizică din plin, dai dovadă de inițiativă și hotărâre. Mercur, stăpânul Gemenilor, aflat chiar în Gemeni, îți întărește încrederea în forțele proprii. Pe de altă parte, Marte este pripit și cam nesăbuit, iar Mercur, aflat în ciclul retrogradării, poate genera unele probleme de concentrare și coordonare.

RAC22 iunie - 22 iulie

Luna mai poate fi problematică pentru sănătatea Racilor.Pe un fond deja fragilizat de tranzitul lui Saturn prin casa bolilor Racului, opozițiile pe care Saturn le face cu Marte și cu Mercur se pot lăsa cu neplăceri serioase: suprasolicitare, afecțiuni ale sistemului nervos sau respirator, alergii, blocaje, crize sau accidentări.

LEU23 iulie - 22 august

Cu Jupiter în Leu și cu Soarele situat în cea mai înaltă poziție de pe cer, în mai te afli într-un maxim de formă, ca energie și stare de spirit. Cu toate astea, aspectele care îl vizează pe stăpânul casei bolilor Leului, Saturn, avertizează asupra posibilității apariției unor situații neașteptate, neobișnuite. Ar fi preferabil să eviți riscurile și excesele.

FECIOARĂ23 august - 22 septembrie

Vecinătatea dintre Mercur și Marte îți suplimentează energia, dar poate genera nerăbdare și iritabilitate. Cel mai important în mai 2015 este să pui accent pe ordine și disciplină. Altfel, te poți pomeni cu fel de fel de dezechilibre. Ferește-te de accidentări!

BALANȚĂ23 septembrie - 22 octombrie

Tensiunea nervoasă este cam mare. S-ar mai putea să te confrunți cu o suprasolicitare sau cu o capacitate de concentrare slăbită. Fizic, forțele Balanței pot fi diminuate în prima decadă a lunii, care poate pune și unele probleme de sănătate, din fericire nu prea grave.

SCORPION23 octombrie - 21 noiembrie

Dacă prima decadă din mai este stresantă și obositoare pentru Scorpioni, următoarele două se pot caracteriza printr-o diminuare a energiei și printr-o predispoziție către pesimism și anxietate. Sistemul nervos este fragil, iar trupul poate da rateuri neașteptate. Ai grijă de tine și ia măsuri imediate dacă ceva nu merge cum trebuie!

SĂGETĂTOR22 noiembrie - 21 decembrie

Se poate să manifești un interes mai mare pentru sănătate, fiindcă Soare-le traversează casa sănătății Săgetă-torului. Pare însă să fie mai degrabă ceva de rutină decât o problemă serioasă. Luna mai este bună pentru contactul cu mediul medical, pentru analize uzuale, controale periodice, vizita la stomatolog și rezolvarea unor mici probleme amânate.

CAPRICORN22 decembrie - 19 ianuarie

Problema sănătății se pune la modul cel mai serios. Atenție la sistemul nervos și la cel respirator, la problemele care privesc mâinile, brațele, umerii. Este posibil sa recidiveze afecțiuni mai vechi. Ferește-te de pericolele care derivă din grabă, imprudență, excese, neatenție sau afectarea îndemânării!

VĂRSĂTOR20 ianuarie - 18 februarie

În general Vărsătorii au un tonus fizic bun în mai 2015. Sunt două puncte, totuși, care cer o abordare mai atentă: tensiunea nervoasă crescută, care poate conduce la acte pripite, și o inclinație mai accentuată către excese, care poate deveni dăunatoare. Păstrează-ți calmul și fii tare în fața tentațiilor!

PEŞTI19 februarie - 20 martie

În mai, stresul Peștilor este cauzat mai ales de casă și familie: poate că te muți, construiești, renovezi sau repari, poate că un parinte sau o rudă dă de necaz și are nevoie de ajutor. Altfel, tu nu ai probleme - doar dacă nu ți le creezi cu mâna ta, prin lipsa de cumpătare.

Page 30: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015

30 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

Nr. 23, mai 2015Publicaţie lunară gratuită

UP SUNMED MEDIA Galaţ[email protected]

Director Revistă Cristian Ureche 0745 524 799

Coordonator EditorMihaela Oană

ColaboratoriDr. Mihaela ChelariuDr. Valeriu BivolDr. Lucica Grigorică

FocşaniIrina Boboc, tel. 0736 988 571

DistribuţieDragoş Bute

Tiraj: 7.500 exemplareRepere Medicale nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările de program survenite ulterior intrării în tipar şi nici pentru conţinutul machetelor publicitare şi eventualele greşeli de tipar. Responsabilitatea pentru exactitatea informaţiilor revine exclusiv instituţiilor care le furnizează.

Reproducerea parţială sau integrală a conţinutului este ilegală fără acordul prealabil al Repere Medicale Galaţi.

CONGRES SNR 2015 6 - 9 mai 2015București www.neurology.ro

CONFERINȚA NAȚIONALĂ A GRUPURILOR DE LUCRU7-9 mai 2015Sibiu

RENAL FAILURE ACADEMY7-9 mai 2015Hotel International - SinaiaRenal Failure Academy este un curs oficial ERA-EDTA (European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association).

STRES, ANXIETATE, DEPRESIE (S.A.D.): 3 PROVOCARI CARE NECESITA O ABORDARE INTERDISCIPLINARA 8-9 mai Conferință națională interdisciplinară adresată cadrelor medicale cu specialitățile psihiatrie,

medicină de familie, geriatrie & gerontologie, expertiza medicală a capacității de muncă (medicina muncii), reabilitare medicală, boli metabolice, medicină internă, oncologie, neurologie, cardiologie, reumatologie, farmacisti, asistenți, psihologi.

CONGRESUL S.R.A.I.C. 8 - 9 mai 2015Poiana Braşov Organizator: Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică

CONGRESUL SOCIETĂŢII ROMÂNE DE ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVĂ 13 - 17 mai 2015Centrul Internaţional de Conferinţe, Sinaia

CONFERINŢA SOCIETĂŢII ROMÂNE DE DERMATOLOGIE 14 - 16 mai 2015Cluj Napoca

Organizator: Societatea Română de Dermatologie

CONGRESUL NAŢIONAL DE ESTETICĂ DENTARĂ 14 - 16 mai 2015Bucureşti Organizator: Societatea de Stomatologie Estetică din Romania (SSER)

REUNIUNEA ANUALĂ A OFTALMOLOGILOR ȘI CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE GLAUCOM20-23 mai 2015Complexul “Providența”, Iași

CONGRESUL NAȚIONAL DE MEDICINĂ LEGALĂ28 -30 mai 2015Hotelul “Brădet”Sovata, jud. Mureș

CONGRESUL UNIVERSITĂȚII DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE CAROL DAVILA BUCUREȘTI28 -30 mai 2015Palatul Parlamentului – București

Evenimente medicale

Page 31: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015
Page 32: Repere medicale - nr. 23 - Mai 2015