raport psa 2009

Upload: uscatu-luminita

Post on 05-Oct-2015

264 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

raport

TRANSCRIPT

  • 1

    RAPORT FINAL

    Octombrie 2008 Iunie 2009

    Privind implementarea Planului de Siguran al Apei n comunele igneti, Izvoarele, Cervenia, Coneti i torobneasa

    din cadrul proiectului Ap potabil i sanitaie sigur pentru zonele rurale

    Realizat de: Banu Dana expert pe probleme de ap n cadrul proiectului Asociaia Centrul de Management al Apei Turnu Mgurele

    Asociaia Euro Teleorman n colaborare cu Organizaia WECF Women in Europe for a Common Future desfoar ncepnd cu data de 1 Iulie 2008 proiectul Ap potabil i sanitaie sigur pentru zonele rurale, proiect finanat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda, prin programul Matra KAP, implementarea Planul de Siguran al Apei (PSA) n comuniti rurale fiind parte component a proiectului.

    Obiectivul general al proiectului este de a mbunti sntatea locuitorilor din comunitile rurale prin facilitarea accesului la o sanitaie sigur i prin contientizarea asupra importanei protejrii resurselor de ap potabil.

    Planul de Siguran al Apei poate fi considerat ca fcnd parte din recomandrile i ghidurile OMS privind calitatea apei potabile.

    Printre scopurile programului PSA s-au numrat: - Implicarea elevilor i a profesorilor n monitorizarea apei potabile; - Identificarea i cooperarea cu toti cei implicai n sistemul de aprovizionare cu ap; - Trezirea contiinei legat de calitatea apei, a surselor de poluare i protecia apei; - Motivarea cetenilor de a ntreprinde aciuni de mbuntire a mediului nconjurtor i

    a accesului la informaie i ap potabil sigur. Printre obiectivele programului s-au numrat: - nelegerea sistemului de aprovizionare cu ap potabil i riscurile polurii apei; - monitorizarea regulat a calitii apei potabile prin testarea regulat a concentraiei de

    nitrai i pH-ul apei potabile; - evaluarea si cartografierea riscurilor de poluare a apei; - cresterea constiinei ecologice n rndul copiilor si a cetenilor, prin participarea lor

    activ; - cooperarea si formarea capacitii pentru toi cei implicai;

    Implementarea Programului PSA cu participaia profesorilor implicai a nceput n luna

    Octombrie 2008 prin organizarea de ctre Asociaia Euro Teleorman a unei sesiuni de lucru unde au fost prezeni profesori de la colile Tigneti, Izvoarele, Coneti, Cervenia i Beiu. n urma sesiunii de lucru a fost ntocmit un plan de activiti PSA pentru fiecare coal.

  • 2

    Judeul Teleorman * Judeul Teleorman este situat n partea de sud a rii, n mijlocul Cmpiei Romne.

    Teleormanul se numr printre judeele mijlocii ca ntindere, avnd o suprafa de 5790 km ceea ce reprezint 2,4% din suprafaa rii (locul 19). n cuprinsul judeului Teleorman se afl 3 municipii, 2 orae i 92 de comune cu 231 de sate. La sud se mrginete cu fluviul Dunrea limita natural dintre ara noastr i Bulgaria apoi cu judeele Olt la vest, Arge i Dmbovia la nord, Giurgiu la est. Reedina judeului este municipiul Alexandria .

    Caracterizat prin relief de cmpie, teritoriul judeului cuprinde o parte din Cmpia Romn (i anume compartimentul vestic al Cmpiei Burnasului i cel sudic al Cmpiei Gvanu-Burdea), precum i lunca Dunrii din acest sector.

    Teritoriul judeului ntrunete condiiile de relief pedoclimatice foarte bune pentru practicarea agriculturii cu irigaii. Resursele agroclimatice sunt foarte favorabile pentru culturile de porumb, gru, floarea soarelui, lucern, tutun i mai puin favorabile pentru cartofi, fasole, cnep, in i alte plante sensibile la uscciune i secet.

    Clima este temperat continental, specific etajului climatic moderat de cmpie sudic i se caracterizeaz printr-un potenial caloric ridicat, amplitudini mari ale temperaturii aerului, cantiti reduse de precipitaii i adeseori n regim torenial vara, precum i frecvente perioade de secet.

    Fluviul Dunrea ud teritoriul judeului la limita sudic pe o lungime de 119 km, iar rul Olt pe 20 km, Vedea pe 120 km, Teleormanul pe 89 km i Clmuiul pe 112 km.

    Prima meniune documentar a numelui Teleorman dateaz din 14 mai 1441 ntr-un act Hrisovul lui Vlad Dracul Voievod, domnul rii Romneti.

    Denumirea judeului Teleorman este presupus ca derivnd de la cea a rului cu acelai nume i de la Marea pdure cuman Teleormanul care acoperea cndva aproape n ntregime teritoriul actual al judeului. Toponimul Teleorman derivat din Deleorman pdure deas este considerat ca datnd din timpul cumanilor, cu semnificaia de pdure mare i ntunecoas, pdure nebun folosit i n limba turc veche cu aceeai semnificaie. n urma studiilor ntreprinse asupra reconstituirii arealului pdurii n diferite epoci s-a dovedit existena pe acest teritoriu a unei viei economice ndelungate i bine organizate.

    Fiind un jude de cmpie cu o suprafa mare arabil, judeul dispune de un sol cu grad ridicat de fertilitate de cernoziom, brun-rocat de pdure, fapt ce permite posibilitatea unor investiii deosebit de avantajoase. O alt bogie o constituie lacurile naturale (Suhaia, Baldovineti, Belciug) i cele artificiale amenajate pentru piscicultur.

    ________________________________________________________________________ * - Informaii de pe situl Institutului Naional de Statistic Direcia Judeean de Statistic Teleorman

  • 3

    Programul PSA n luna Octombrie 2008 a avut loc prima

    ntlnire cu profesorii coordonatori din fiecare coal. n cadrul ntlnirilor la care au participat i elevi au fost expuse n cadrul unei prezentri Power Point informaii cu privire la:

    - Ap i importana ei la nivel global; - Resursele de ap i folosina apei; - Caracteristicile calitative ale apei i

    parametrii de calitate ai apei (microbiologici, chimici i indicatori);

    - Poluarea apelor i consecinele polurii; - Ce presupune realizarea unui PSA; - Activitile ce urmeaz a le desfura n implementarea programului PSA. De asemenea li s-a expus elevilor si profesorilor responsabili avantajul programului PSA:

    colectarea informaiilor despre situaia mediului nconjurtor din comunitatea lor, lucrul n echip, diseminarea informaiilor colectate catre cetenii comunitii lor.

    Grupurile de lucru formate din elevi au fost: igneti 35 copii; Izvoarele 20 copii; Cervenia 15 copii; Coneti - 14 copii; torobneasa 19 copii.

    mpreun cu profesorii responsabili i cu grupurile de lucru au fost selectate sursele de ap ce urmeaz a fi monitorizate, acestea fiind n numr de 5 pe raza fiecrei comuniti, urmnd ca testrile concentraiilor de nitrai din ap i nivelul pH-ului s se efectueze la 14 zile.

  • 4

    S-au stabilit mpreun cu grupurile de lucru urmtoarele: - cele 5 surse pentru monitorizare se vor denumi simbolic surse fixe; - se vor efectua testri a concetraiei de nitrai i pH i la alte surse de pe raza comunitii, surse care urmeaz a fi selectate n aa fel nct sa avem o acoperire cartografic a surselor ct mai mare; aceste surse s-au denumit simbolic alte surse; - cele 5 surse fixe vor fi mixte: surse de ap potabil din gospodrii individuale i surse de ap potabil publice unde toi cetenii au acces; - modalitatea de monitorizare a cantitii de precipitaii; - la urmtoarea ntlnire comun se vor cartografia pe harta localitii cele 5 surse fixe; - la urmtoarea ntlnire comun se vor efectua primele teste la cele 5 surse de ap fixe n vederea nelegerii practice a modalitii de efectuare a testelor de ctre grupurile de lucru i nregistrarea acestora in anexele corespunztoare.

    n luna Decembrie 2008 s-au efectuat mpreun cu grupurile de lucru urmtoarele:

    Stabilirea celor 5 surse fixe de ap n scopul monitorizrii concentrailor de nitrai i pH; Cartografierea pe harta fiecrei localiti a surselor fixe de ap; Testarea concentraiilor de nitrai i pH la fiecare la cele 5 surse fixe de ap; Aceast aciune

    a fost efectuat de ctre grupul de lucru (profesori + elevi) n urma expunerii practice a modalitii de efectuare a testelor cu ajutorul testerelor pentru nitrai i pH.

    nregistrarea analizelor n anexele de lucru corespunztoare (anexa 3 i anexa 4) existente n Manualul pentru profesori i elevi Dezvoltarea Planurilor de Siguran a Apei prin implicarea colilor, manual care a fost nmnat fiecrui profesor responsabil;

    Discutarea modallitilor de lucru n vederea completrii anexelor din Manual, astfel: S-a stabilit faptul c urmtoarele anexe vor fi luate n considerare n vederea

    dezvoltrii PSA: Anexa 2a va analiza percepia ceteanului/consumatorului n ceea ce privete importana folosinei unei ape potabile calitativ bune, aceast anex trebuind a fi completat att pentru cele 5 surse fixe ct i pentru alte surse de ap care vor fi testate; Anexa 2b va conine informaii de la medicul local privind situaia din comunitate a cazurilor de boal asociate cu consumul de ap; Anexa 2c va conine informaii de la furnizorul de ap/ instituia responsabil de sursa de ap public (n cazul fntnilor din gospodrii proprietarul gospodriei; n cazul fntnilor publice primria; n cazul unui sistem centralizat de ap potabil furnizorul); Anexele 3 i 4 vor fi completate att cu rezultatelor testelor de nitrai i pH de la cele 5 surse fixe monitorizate la 14 zile ct i cu rezultatele testelor de nitrai i pH efectuate la alte surse de pe raza localitii respective; Anexa 5a va conine informaii privind evaluarea riscului pentru tipul de instalaie (fntn din gospodrie privat, izvor natural, foraj, fntn public) i va fi completat pentru toate sursele de ap testate; Anexa 5b i 5c vor evalua riscul pentru toate tipurile de instalii unde acestea au n componen conducte i/sau rezervoare.

  • 5

    n cadrul proiectului singura comunitate care deine o instalaie de alimentare cu ap potabil format din foraj + rezervor + conducte de ditribuie a apei potabile este comuna Izvoarele.

    Date referitoare la sistemul de alimentare cu ap potabil din comuna Izvoarele se vor face la capitolul n care se va discuta de comuna Izvoarele.

    S-a stabilit faptul c informaiile din anexele mai sus menionate vor fi colectate de grupul de lucu i analizate ulterior mpreun;

    S-a stabilit faptul c n colectarea informaiilor vor fi implicai i prinii elevilor care aparin grupului de lucu iar n cazurile unde informaia este colectat dintr-o alt gospodrie dect a unuia dintre cei implicai direct n program, locuitorii gospodriei vor fi informai att cu privire la derularea programului n localitatea lor ct i cu analizele testelor care se vor efectua n fntnile din gopodria respectiv;

    S-a stabilit faptul c grupul de lucru i va dezvolta cunotinele n ceea ce privete monografia comunei lor, resursele de ap de pe raza comunitii (resurse de suprafa), posibile surse de poluare de pe raza localitii, acestea urmnd a fi analizate mpreun ulterior.

  • 6

    Comuna igneti

    *Comuna igneti, are n componen 5 285 de locuitori, se afl n partea de SE a judeului, aproximativ n centrul judeului Teleorman, pe malul drept al rului Vedea, la altitudini absolute cuprinse ntre 37,5 40 65 m. Este traversat de Drumul Naional 51 i calea ferat, ruta Rosiori de Vede Zimnicea.

    Comuna igneti este situat n centrul Cmpiei Burnasului care este nclinat de la N-NV ctre S-SV, n zona temperat continental cu unele excese veri clduroase cu ploi toreniale, ierni geroase (adncimea de nghe este de 0.80m 0.90m), primveri i toamne prelungite - specific zonei cmpiei sudice, cu temperatura medie +10,9gC i perioade lungi de secet n tot timpul anului. Cantitatea medie de precipitaii este de 536 l/mp. Solul este constituit din cernoziomuri bogate n humus. Stratificaia acestuia este: sol vegetal i strat de umplutur, argil nisipoas, strat de pietri rar i balast. Teritoriul comunei, este caracterizat printr-o vegetaie zonal (step i silvostep) puternic modificat. Pe lng specii de salcie, plop, arini se ntlnesc foioasele i pajisti stepice cu graminee. Zona este tipic practicrii agriculturii, cu preponderen cerealele i creterea animalelor.

    Comuna igneti se ntinde pe o suprafa de 3,08 km ptrai cu un nr. de 1604 gospodrii. Suprafaa teritoriului administrativ este de 5642,16 ha din care suprafaa agricol este de 5 326 ha: arabil cea mai mare parte, viticol, puni, fnee. Principalele culturi sunt culturile de pioase, floarea soarelui, porumb i legume. Terenul neagricol este de 315,52 ha format din: pduri, ape, curi construcii, drumuri, neproductiv.

    Aproximativ 58% din populaia activ, lucreaz n agricultur asigurnd cea mai mare parte a veniturilor cetenilor, o mic parte din populaia tnr n industrie, n special n industria uoara. Creterea animalelor este slab dezvoltat. Se cresc animale n numr mic n gospodrii, folosite pentru consumul propriu i anume: porci, vaci, oi i capre. Principala resurs economic o reprezint agricultura. Industria este slab dezvoltat axat n special pe morrit i panificaie. Turismul nu este unul impresionant fiind practicat tursimul de tranzit. Totui iazurile i lacurile amenajate din zon ofer posibiliti de pescuit sportiv. Fondul forestier format din specii de fioase, a favorizat dezvoltarea unui bogat fond cinegetic cu specii caracteristice zonei cum ar fi cpriorul, iepurele, vulpea, mistreul, prepelia sau fazanul. Ca i instituii de nvmnt n comuna igneti sunt dou grdinie i dou coli generale, coala cu clasele I-IV, Nicula i Ecaterina Capra i coala cu clasele I-VIII, I.GH. Duca , unde copiii din comun urmeaz cursurile primare si gimnaziale. *

    *- Informaii de pe www.ro.wikipedia.org, ultima actualizare Mai 2009

  • 7

    Comuna igneti nu dispune de un sistem centralizat de ap potabil, principala surs de alimentare cu ap potabil a locuitorilor fiind fntnile din gospodriile proprii.

    Cele 5 surse de ap potabil monitorizate:

    2 surse de ap din fntni publice

    3 surse de ap din fntni private gospodrii individuale i anume:

    Sursa 1 cimea public din sistemul de alimentare al comunei Brnceni situat pe raza comunei igneti; apa potabil este captat printr-un foraj executat pe raza comunei Brnceni. Aceasta a fost nlocuit ulterior cu o fntn din gospodrie situat n partea de sud a localitii.

    Sursa 2 fntn n gospodrie, cu o adncime H = 3 m; Sursa 3 fntn n gospodrie, cu o adncime H = 3,5 m; Sursa 4 izvor natural captat situat la baza terasei Rului Vedea pe malul drept, apx. 10 m

    distan de mal. Zon cu 5 izvoare captate; Nivelul pnzei freatice n zon ~ 20 m 30 m;

    innd cont de importaa locaiei, s-au efectuat testri ale cantitii de nitrai i pH i la alte 2 izvoare situate la 15m, respectiv 150 m aval de sursa 4. Cantitatea de nitrai a fost: 40 mg/l, respective 50 mg/l. Sursa 5 fntn n gospodrie, cu o adncime H = 3 4 m.

  • 8

    Sursa 4 Izvor natural captat

    Sursa 2 fntn n gospodrie

  • 9

    Comuna Izvoarele

    Comuna Izvoarele are n compone apx. 3 000 locuitori, situat n partea de SE a

    judeului Teleorman, la altitudini absolute cuprinse ntre 60 - 80 m. Accesul ctre comun se face din DN 51, fiind traversat de DJ 506 B. Este situat n Cmpia Boian fiind traversat de prul Valea Guriciu care formeaz Lacul Srat amonte de comuna Izvoarele.

    n comunitatea Izvoarele exist un sistem de aprovizionare cu ap potabil care alimenteaz 220 de gospodrii, sistemul de distribuie existnd doar pe oseaua principal ce traverseaz comunitatea (DJ 506 B).

    Sursa 3 fntn n gospodrie

  • 10

    Sistemul centralizat de ap potabil este format din: - Foraj: amplasat la intrarea n comun pe partea dreapt a DJ 506B; - Rezervor de nmagazinare a apei; - Sistem de distribuie: amplasat pe marginea DJ 506B. Sistemul are o vechime de apx. 40 de ani, finanat i construit de ctre comunitate, iar n

    prezent este administrat de o societate comercial n a crei componen se afla reprezentani ai comunitii. n urma discuiilor purtate cu profesorul responsabil i ceteni, sistemul de distribuie a fost reabilitat recent, n prezent cetenii branai la sistem fiind mulumii de condiiile de distribuie a apei potabile (debit, presiune).

    Pe raza comunitii Izvoarele se regsesc numeroase izvoare naturale, acestea provenind din dealurile care mprejmuiesc comunitatea. O parte din aceste izvoare au fost captate, apa fiind distribuit prin cimele amenajate n diferite puncte ale localitii. n prezent nu exist o monitorizare a consumului de ap de la aceste cimele, apa curgnd natural cu o continuitate de 24h/24h.

    S-au stabilit pentru a fi monitorizate urmtoarele 5 surse de ap:

    3 surse de ap din izvoarele naturale captate acces public;

    1 surs de ap din fntn privat gospodrie individual;

    1 surs de ap dintr-o gospodrie care este branat la sistemul centralizat de ap potabil, ap provenit din forajul existent

    i anume: Sursa 1 fntn n gospodrie cu o adncime de H = 21 m; Sursa 2 cimea public Cmin Cultural, ap provenit din izvor natural captat. Punctul de captare apx. 100 m, conducta dintre punctul de captare i cimea nlocuit n anul 2007. Sursa 3 cimea public Birouri, ap provenit din izvor natural captat. Acest izvor se situeaz pe dealul din partea de N a localitii, distana ntre captare i punctul de distribuie a apei (cimea) este de apx. 100 m. De menionat faptul c conducta ce face legtura dintre captare i cimea traverseaz gospodriile din zon. Din discuiile purtate cu cetenii respectivi a rezultat faptul c aceast conduct a fost nlocuit n anul 2008. Sursa 4 cimea public, izvor natural captat. Sursa 5 foraj, adncimea de apx. 30 m; alimenteaz 220 de gospodrii.

    Cele 5 surse fixe

    Alte surse de ap testate

  • 11

    Sursa 1 fntn din gospodrie

    Sursa 2 Izvor natural captat Cmin Cultural

    Sursa 3 Izvor natural captat Birouri.

    Funcional din anul 1970

  • 12

    Comuna torobneasa

    Comuna torobneasa are un numr de apx. 3 300 locuitori i un numr de 1386 gospodrii, aflat la confluena rurilor Vedea i Teleormanul i este compus din 2 sate: Beiu i torobneasa. Altitudinile absolute din zon sunt cuprinse ntre 60 85,3 93,8 m. Suprafaa administrativ 9148 ha, din care 358,2 ha intravilan. Comuna este traversat de DJ 506, accesul ctre DN 51 efectundu-se pe DJ 506 B.

    Sursa 4 Izvor natural captat

  • 13

    Activitatea desfurat la nivel de comun: agricultur, legumicultur i creterea animalelor. Pe raza comunei se afl dou grdinie i dou uniti colare.

    Comuna torobneasa nu dispune de sistem centralizat de ap potabil, locuitorii comunei folosind att fntnile proprii din gospodrii pentru consumul de ap ct i apa de la cimelele amenajate n diferite puncte ale comunei, apa provenind de la izvoare naturale captate i distribuit stradal prin aceste cimele.

    S-au stabilit pentru a fi monitorizate urmtoarele 5 surse de ap: Sursa 1 cimea public, locaia Biseric, apa provine de la un izvor natural captat; Sursa 2 cimea public, locaia Patrin, apa provine de la izvor natural captat; Sursa 3 cimea public, locaia Bunea, apa provine de la izvor natural captat; Sursa 4 cimea public, locaia Necazul, apa provine de la izvor natural captat; Sursa 5 fntn public, locaia Marica, cu o adncime de H = 10 m;

    De menionat faptul c la toate sursele de ap captate din izvoare naturale, distana

    dintre locul de captare i locul de preluare a analizei este de ordinul sutelor de metri (100 300 m), conductele de transport fiind ngropate acestea traversnd n cele mai multe cazuri gospodriile individuale, iar o eventual problem pe traseul acestora (de ex. spargere/fisur a conductei) nu a fost sesizat la mometul efecturii vizitelor pe teren. n cazul spargerii/fisurii conductei acest lucru poate fi sesizat n timp util de ctre proprietarii gospodriilor traversate de conduct, doar n cazul n care fisura/spargerea/neetaneitatea conductei este de dimensiuni ndeajuns de mari nct apa s ias la suprafaa terenului n zona avariat. n caz contrar, cnd avaria pe conducta respectiv nu este de dimensiuni mari (fisuri de dimensiuni mici/pori) acest lucru nu poate fi sesizat n timp util astfel nct s se ntreprind msurile rapide de prevenire a infestrii apei.

    Sursa 1 - Biseric

  • 14

    Sursa 2 cimea public, conducta de transport de la izvorul

    captat la cimea i locaia izvorului captat, situate la apx. 200 m.

    Sursa 3 izvor captat

  • 15

    Sursa 5 fntn public

    Sursa 4 izvor captat

  • 16

    Comuna Cervenia

    Comuna Cervenia are un numr de apx. 3 300 locuitori, situat n partea estic a judeului, pe malul stng al rului Vedea, traversat de la NV la SE de DJ 506, calea de acces ctre DN 51 efectundu-se pe DJ 506 B i pe DC 24. Suprafa administrativ este de 4 587 ha, din care arabil 4 141 ha. Activitatea desfurat la nivel de comun: agricultur, legumicultur i creterea animalelor. Pe raza localitii se regsete un complex de cretere taurine, o ferm zootehnic i asociaii agricole. Ca uniti de nvmnt se regsete o coal din nvmntul primar i gimnazial i o grdini de copii.

    Comuna Cervenia nu dispune de un sistem centralizat de ap potabil, sursele de consum pentru locuitorii comunei fiind fntnile din gospodriile proprii. Pe raza comunei se afl amenajat o cimea public unde apa provine de la un izvor natural captat. Aceast cimea este amplasat n incinta Spitalului, adncimea de la care este captat apa fiind de H ~ 20 m. Spitalul este situat la intrarea n localitate dinspre DN 51 pe DJ 506 B, pe partea stng.

    n incinta colii se afl o fntn cu o adncime de H = 5 m, dotat cu hidrofor, fiind amenajat i o instalaie de ditribuie a apei pentru folosina elevilor. Instalaia este prevzut cu robinei de nchidere/deschidere a apei pentru o bun gestionare a consumului de ap de ctre elevi. Fntna este n permanen acoperit i este amplasat intr-o camer adiacent corpului colii.

    S au stabilit urmtoarele 5 surse pentru monitorizare:

    1 surs de ap de la izvor natural captat locaia Spital, funcional din 1904;

    1 surs de la fntn public locaia coal;

    3 surse de ap din gospodrii private,

  • 17

    Astfel: Sursa 1 cimea public, locaia Spital, apa provine din izvor natural captat; Sursa 2 fntn public, locaia - coal, cu o adncime de H = 5 m; Sursa 3 fntn din gospodrie, cu o adncime H = 10 12 m; Sursa 4 fntn din gospodrie, cu o adncime H = 4 m; Sursa 5 fntn gospodrie, cu o adncime H = 6 m.

    Sursa 1 - izvor captat, Spital

  • 18

    Sursa 2 fntn coal

    Sursa 4 fntn n gospodrie Sursa 5 fntn n gospodrie

  • 19

    Comuna Coneti

    Comuna Coneti este aezat n partea de sud-est a judeului Teleorman, pe malul stng al rului Vedea i are un numar de apx. 3 700 locuitori.

    n incinta colii generale a fost efectuat un foraj la o adncime de 30 m n scopul alimentrii colii pentru consumul elevilor. Forajul este aplasat la apx. 30 m de cldirea colii, distribuia n coal efectundu-se prin conduct ngropat, iar la parterul colii este amenajat o ncpere n care s-a prevzut instalaia necesar folosinei consumului de ap.

    S-au stabilit urmtoarele 5 surse de ap pentru a fi monitorizate:

    1 surs de ap fntn public locaia Biseric;

    3 surse de ap din fntni din gospodrii individuale;

    1 surs de ap din foraj locaia coal Astfel: Sursa 1 fntn n gospodrie privat cu o adncime H = 12 m; Sursa 2 fntn public, locaia Biseric; Sursa 3 sistem alimentare cu ap potabil coala, foraj la o adncime H = 30 m; Sursa 4 fntn n gospodrie privat cu o adncime H = 8 m; Sursa 5 fntn n gospodrie privat cu o adncime H = 9 m.

    Sursa 4 se situeaz ntr-o gospodrie privat, fntna fiind amplasat n interiorul casei, fiind principala surs de ap potabil pentru membrii familiei. Familia respectiv folosete o alt fntn pentru alimentarea cu ap a animalelor din gospodrie, acesta fiind amplasat n curte la o distan fa de cea existent n interiorul casei de aproximativ 10 m. Considernd c este relevant i oportun, s-a efectuat testarea concentraiei de nitrai i pH i la fntna din curte, rezultnd: concentraia de nitrai = 50 mg/l, pH = 7. La momentul testrii concentraia de nitrai n apa din fntna amenajat n interiorul casei a fost: nitrai = 25 mg/l, pH = 7.

  • 20

    Sursa 5 se situeaz ntr-o gospodrie privat, fntna fiind amplasat n curte. Principala folosin a acesteia este cea de a uda terenul cultivat n gospodrie i pentru consumul animalelor. Din cnd n cnd este folosit i pentru consumul de ap potabil al familiei. i n aceast gospodrie este amenajat n interiorul casei o fntn care este folosit exclusiv pentru consumul de ap potabil. Distana dintre fntni este de apx. 15 m. La momentul testrii, rezultatele au fost:

    - Fntn amenjat n interiorul casei: nitrai = 50 mg/l, pH = 7; - Fntn n curte: nitrai = 350 mg/l, pH =7.

    Sursa 3 - coal, test realizat

    Sursa 2 - Biseric

  • 21

    Sursa 5 fntn gospodrie, n curte

    Sursa 4 fntn gospodrie, n curte

  • 22

    n perioada Decembrie 2008 Iunie 2009 grupurile de lucru au monitorizat cele 5 surse de ap fixe stabilite, analizele efecutnu-se la 14 zile. S-au ntocmit tabele de lucru pentru nregistrarea analizelor efectuate i s-au realilzat graficele corespunztoare. De asemenea, s-au realizat teste ale concentraiei de nitrai i pH i la alte surse de pe raza fiecrei localiti, acestea nregistrndu-se separat n anexele corespunztoare.

    S-au realizat diferite activiti n fiecare grup de lucru, scopul acestora fiind de a dezvolta cunotinele elevilor n ceea ce privete importana apei, factorii de risc, consecinele polurii apei. n acest sens, am considerat oportun srbtorirea Zilei Mondiale a Apei 22 Martie mpreun cu grupurile de lucru, acestea realiznd fiecare un eseu cu titlul Apa surs de via. Eseurile se regsesc n raportele finale ale fieacrui grup de lucru.

    De asemenea, pentru a spori interesul copiilor n construirea PSA-ului n comunitatea lor, n special la sursele de ap monitorizate, s-au realizat de ctre elevi desene ale surselor respective i ale mprejurimilor surselor pe o raza de 20 m. Astfel, grupul de lucru a identificat att vizual ct i prin desene riscurile polurii surselor de ap monitorizate.

    Detaliile activitilor efectuate de grupurile de lucru se regsesc n rapoartele finale ale fiecrei coli participante la dezvoltarea Planului de Siguran al Apei.

    n perioada implementrii Programului s-au realizat vizite de lucru pe teren, ntlniri cu grupurile de lucru, discuii despre problemele ntmpinate n derularea activitilor, ct i un contact permanent cu grupurile de lucru acesta efectundu-se telefonic sau prin intermediul potei electronice.

    Rezultatele analizelor efectuate sunt expuse mai jos sub form de grafice pentru o

    vizualizare mai bun a depirilor concentraiei de nitrai la sursele monitorizate:

  • 23

  • 24

    ntocmit,

    Banu Dana