raport anual recolamp 2009

33
RAPORT ANUAL 2009 de activitate 2009

Upload: responsabilitatesociala

Post on 05-Jul-2015

698 views

Category:

Education


2 download

DESCRIPTION

Raportul anual de activitate al Recolamp pe 2009

TRANSCRIPT

Page 1: Raport anual Recolamp 2009

RAPORT ANUAL 2009de activitate 2009

Page 2: Raport anual Recolamp 2009

Acest material este proprietatea Recolamp. Materiale con]ine date ce sunt conforme cu Raportul anual depus laAgen]ia Na]ional` pentru Protec]ia Mediului, la data de 30 aprilie 2010.

Page 3: Raport anual Recolamp 2009

RAPORT ANUAL de activitate 2009

Page 4: Raport anual Recolamp 2009

Introducere – „Anul 2009” – Raul Pop, Director General Recolamp

Capitolul I – Asocia]ia Recolamp – repere generale 9

1.1. Recolamp – pe scurt 9

1.2. Cifre cheie 2009 10

1.3. Lista participan]ilor Asocia]iei Recolamp în anul 2009 12

1.4. Modul de func]ionare Recolamp 15

Capitoul II – Logistic` [i opera]iuni 17

2.1. Colectori, dezmembratori, reciclatori – parteneri Recolamp 17

2.2. Date privind cantit`]ile de de[euri colectate 18

2.3. Fluxuri de de[euri gestionate 18

2.4. Recipiente de colectare [i transport 19

2.5. Reciclarea 21

Capitolul III – Marketing [i comunicare 23

3.1. Principalele direc]ii de comunicare 23

3.2. Evenimente 24

3.3. Media 24

3.4. Programe educa]ionale 26

3.5. Parteneriate strategice 27

3.6. Suporturi online 28

3.7. Cifre cheie - ac]iuni promovare Recolamp 2009 29

Capitolul IV – Date financiare 31

1.1. Sumele încasate din “Timbrul Verde” [i modalitatea lor de alocare 31

Capitolul V – Echipa Recolamp 33

Page 5: Raport anual Recolamp 2009

“Anul 2009”

Anul 2009…

Un an complicat: nu am reu[it s`schimb`m legisla]ia, dar am reu[its` schimb`m 2 mini[tri [i dou`garnituri de consilieri, secretari destat, directori [i pre[edin]i diver[i.În schimb, legea a r`mas aceea[iiar colectarea selectiv` a de[euriloreste cum o [tim: în România, doar

1% dintre de[euri se recicleaz`. Prin compara]ie, în Belgias-a ajuns la 94% [i ei caut` solu]ii s` creasc` acestprocent. Nu sunt necesare comentarii suplimentare…

În anul 2009, în luna iulie, a demarat închiderea gropilor degunoi neconforme. Procesul a început [i e ireversibil. Astaînseamn` c`, într-un viitor previzibil (3-4 ani), nu vom maiputea arunca de[euri reciclabile împreun` cu gunoiulmenajer. Sau, dac` vrem s` o facem, ne va costa decâteva ori mai mult, pentru c` altcineva se va ocupa s` nile sorteze. Încet, dar sigur, regulile se schimb` [i seautoimpun. Pân` la urm`, de voie de nevoie, vom ajungeeuropeni. Depinde de fiecare dintre noi dac` ne adapt`msau a[tept`m s` fim obliga]i, brusc, s` ne schimb`mmodul de via]`.

Ce are asta cu sursele de lumin`? P`i, are: sursele delumin` sunt de[euri reciclabile ba, chiar mai mult, suntde[euri periculoase. A[adar, depozitarea lor împreun` cualte de[euri nu este doar mai scump` ci chiar interzis` [iamendat` sever, [i e normal s` fie a[a. Cine î[i dore[te

reziduuri de mercur, fluor sau metale grele în sol sau înapa?!? To]i avem - acas` sau la serviciu, la [coala copiilorno[tri sau în spitale, în unit`]ile militare sau pe platformeleindustriale – becuri sau tuburi fluorescente care se ard.Dac` nu le mai putem arunca la gunoi, ce vom face cu ele?

Mai mult, începând cu 2009, toate becurile cu incan -descen]` vor fi treptat înlocuite cu becuri economice, întoat` Uniunea European`. Asta înseamn` mai multe becurieconomice care se ard. Ce e de f`cut cu ele?

Simplu: suna]i la RECOLAMP [i ave]i o solu]ie la îndemân`.Au mai f`cut-o peste 3000 de companii [i institu]ii, de lacare RECOLAMP preia la ora actual` gratuit surse delumin` arse. Pân` [i num`rul de telefon e cu acces gratuit:0800.888.666.

Avem o solu]ie [i pentru popula]ie: în principiu, ar trebui caîn fiecare ora[ cu minim 20.000 de locuitori s` existe unpunct de colectare – gratuit`! – a de[eurilor electrice [ielectronice, al prim`riei. Sau, dac` nu-l g`si]i – ceea ce nuar mira pe nimeni foarte tare, nu? – c`uta]i un Col] Verde(pe www.coltverde.ro), unde pute]i depune aceste de[euri.Noi o s` ne asigur`m c` ele ajung în instala]iile de reciclare.

{i… s` auzim de bine! Recicl`m!

Raul PopDirector General Recolamp

Page 6: Raport anual Recolamp 2009
Page 7: Raport anual Recolamp 2009

Raport anual - 2009 9

Asocia]ia Recolamp

l repere generale

l

1.1. Recolamp - pe scurtPrin Directiva 2002/96/CE, la nivelul Uniunii Europeneau fost luate m`suri menite s` previn` generarea dede[euri de echipamente electrice [i electronice (“DEEE”),precum [i s` promoveze refolosirea, reci clarea [i alteforme de valorificare a acestora. Transpunerea în legisla]iana]ional` român` s-a f`cut prin Hot`rârea Guvernuluinr. 448/2005 privind de[eurile de echipa mente electrice[i electronice. Conform acestor acte normative, cu toatemodific`rile ce le-au urmat, se interzice abandonarea,înl`turarea sau eliminarea necon trolat` a de[eurilor.Produc`torii de surse de lumin` sunt responsabili s`organizeze [i s` finan]eze colectarea [i reciclarea l`mpiloruzate.

În septembrie 2007, Philips România, Osram România,GE Hungary ZRT [i Narva S.R.L. au pus în Româniabazele Recolamp, asocia]ie non-profit ce are ca obiect deactivitate colectarea [i reciclarea în condi]ii de siguran]`pentru mediu [i s`n`tatea popula]iei a de[eurilor provenitedin surse de lumin` uzate. Recolamp este entitateaautorizat` la nivel na]ional de c`tre Ministerul Mediului [iDezvolt`rii Durabile (în baza licen]ei de operare RO - ANPM- DEE 003/2007) specializat` in gestionarea acestui flux dede[euri.

În 2009, Asocia]ia Recolamp a ob]inut de la MinisterulMediului [i P`durilor, reînnoirea Licen]ei de Operare:RO–ANPM–DEEE 003/2009, valabil` pân` la data de 4decembrie 2011, pentru gestionarea de[eurilor deechipa mente electrice [i electronice, categoria “echipa -mente de iluminat”, definit` în HG 448/2005, anexa 1B,categoria 5 lit. b - f.:b) L`mpi fluorescente drepte c) L`mpi fluorescente compacted) L`mpi cu desc`rcare în gaze de înalt` intensitate,inclusiv l`mpi cu vapori de sodiu la înalt` presiune [i l`mpicu halogenuri metalicee) L`mpi cu vapori de sodiu la joas` presiune f) Alte materiale de iluminat sau echipamente de difuzatori controlat lumina, cu excep]ia becurilor cu filament.

Tipuri de surse de lumin`

Categoriide produse

Tuburifluorescente

Fluorescenteneliniare

Compact -fluorescenteneintegrate

CFLintegrate(economice)

Desc`rcarede înalt`intensitate

Descriere Produse Modele

L`mpi cudesc`rcareatomic` dejoas`presiune(nivel mbar)cu con]inutde pulberifluorescentradiante

L`mpi cu desc`rcareatomic` de înalt`presiune (>1bar), cugaze nobile, mercur,sodiu [i baze

L`mpi cu desc`rcareatomic` de joas`presiune (nivel mbar), cucon]inut de gaze nobile[i sodiu

drepte

diverseforme

compacte

compacte+electronice

>15

>5

>25

>25

>50

>5

Page 8: Raport anual Recolamp 2009

RECOLAMP

Recolamp10

Recolamp urm`re[te realizarea unor obiective ambi]ioase,având o serie de servicii cheie: preia, prin contract, respon -sa bilitatea ce revine produc`torilor (sau ter]ilor ce actio -neaz` în numele lor) de a organiza activitatea de colectare,reutilizare, valorificare [i reciclare a de[eurilor de echipa -mente electrice [i electronice, inclusiv raportarea moduluide gestionare a acestora. În acest scop Recolamp promo -veaz` solu]ii de colectare [i tratare la nivel na]ional pentrua asigura un sistem integrat, eficient [i transparent de ges -tionare a de[eurilor de echipamente electrice [i electronice.

Recolamp ofer` un serviciu cheie în procesul de reciclare,oferind consultan]` tehnic` [i legislativ`, companiilorinteresate de gestionarea de[eurilor provenite din surselede lumin`. Din 2008 Asocia]ia a lansat propriul num`rTelVerde 0800.888.666. La acest num`r de telefongratuit, apelabil din orice re]ea, o echip` dedicat` st` ladispozi]ia celor interesa]i.

Recolamp a dezvoltat rela]ii puternice cu parteneri cheie:autorit`]i, produc`tori, importatori, companii de mana -gement al de[eurilor, realizând un sistem integrat de ges -tiune a de[eurilor de echipamente electrice [i electronice.

Realiz`rile ob]inute sunt rezultatul unui proces permanent[i sigur de dezvoltare care au f`cut din Recolamp un actorsocial serios, un juc`tor-cheie în pia]` [i în îndeplinirea]intelor europene de reciclare [i valorificare a de[eurilor dinsurse de lumin`.

1.2. Cifre cheie 2009Opera]iunile Recolamp au cunoscut în ultimii 2 ani odezvoltare sus]inut`. Asocia]ia a creat, dezvoltat [i admi -nistrat un Sistem Comun ce are ca scop gestionarea acti -vit`]ilor de colectare, transport, sortare, tratare [i reciclarea surselor de lumin`, precum [i programe de con [tientizare[i educare a popula]iei.

În plus, Recolamp ac]ioneaz` ca un purt`tor de cuvânt almembrilor s`i în raport cu autorit`]ile, mass media [i alteorganiza]ii pe probleme legate de respectarea [iîmbun`t`]irea performan]elor de mediu [i cre[tereagradului de con[tientizare a impactului activi t`]ilor zilniceasupra mediului înconjur`tor.

Printr-o strategie dinamic` orientat` catre rezultat [i printr-un proces permanent [i sigur de dezvoltare, Asocia]ia areu[it s` obtin` în 2009 rezultate semnificative. S-a conti -nuat consolidarea bazelor organizatorice [i admini strativeale sistemului, fapt ce a permis recuperarea peri oadeiscurte de la momentul autoriz`rii.

În conditiile unor lacune legislative [i contrar eforturilordepuse în promovarea serviciilor Recolamp, num`rul com -paniilor care nu î[i asum` responsabilitatea recicl`rii de[e -urilor de echipamente electrice [i electronice este înc`semnificativ`. Astfel, exist` un poten]ial de cre[tere a pie]iirecicl`rii, fapt ce reprezent` o continu` provocare pentruRecolamp.

Page 9: Raport anual Recolamp 2009

Juc`tor activ în constientientizareaimpactului asupra mediului

Raport anual - 2009 11

Gradul de realizare a obiectivelor propuse în 2009

Propus pân` la sfâr[itul lui 2009

Puncte de colectare: 1600

Rata de colectare: 30% din sursele de lumin` puse pepiat` în 2003

Campanii de marketing: 300

Containere achizi]ionate: 5000

Puncte de colectare regionale: 5-7

Puncte de colectare na]ionale: 1

Num`r de angaja]i: 5

Realizat pân` la sfâr[itul lui 2009

Puncte de colectare: 3500

Rata de colectare: 30% din sursele de lumin` puse pepiat` în 2003

Campanii de marketing: 466 de activit`]i dezvoltatepentru fiecare segment de public ]int`

Containere achizi]ionate: 15.217 recipiente de diversem`rimi [i materiale

Puncte de colectare regionale: 4

Puncte de colectare na]ionale: 1

Num`r de angaja]i: 5

Gradul de realizare a obiectivelor propuse în 2009

Puncte decolectare

50%

0%

100%

150%

200%

250%

300%

350%

Rata decolectare

Campanii de marketing

Containereachizi]ionate

Puncte decolectareregionale

Puncte decolectarena]ionale

Num`r deangaja]i

Realizat

Propus

Page 10: Raport anual Recolamp 2009

1.3. Lista participan]ilor Asocia]ieiRecolamp în anul 2009

Recolamp12

Nr. crt. Produc`tor / Importator

1 3M România S.R.L. RO-2010-03-EEE-0215-II

2 Alexa Trading RO-2006-12-EEE-0564-I

3 Amway România Marketing S.R.L. RO-2009-12-EEE-0560-II

4 Anglo-Rom S.R.L. RO-2009-09-EEE-1125-I

5 Aragon S.R.L RO-2009-05-EEE-0013-II

6 Arelux S.R.L. RO-2007-06-EEE-0609-I

7 Artelectro S.R.L. RO-2009-06-EEE-1069-I

8 Atrium Design S.R.L. RO-2008-09-EEE-0960-I

9 Baduc S.A. RO-2007-11-EEE-0809-I

10 BauMax România S.R.L. RO-2007-06-EEE-0612-I

11 Brilum Lighting S.R.L. RO-2007-10-EEE-0780-I

12 Chorus Marketing & Distribution RO-2009-05-EEE-0137-II

13 Coelco Trade S.R.L. RO-2009-10-EEE-0405-II

14 Com Electro Construct S.A. RO-2009-09-EEE-0069-II

15 Dablerom S.R.L. RO-2007-11-EEE-0798-I

16 Deco Mex Co S.R.L. RO-2009-06-EEE-1080-I

17 Dietal Roumanie RO-2009-12-EEE-1149-I

18 Diromma Impex S.R.L. RO-2008-09-EEE-0958-I

19 Dominant Electric (compania este înregistrat` în registrul EEE sub numele Daniella România) RO-2007-11-EEE-0800-I

20 Egibo Prod Impex RO-2010-02-EEE-0565-II

21 Eglo România Prodexim S.R.L. RO-2006-11-EEE-0549-I

22 Electric Metsan RO-2007-09-EEE-0771-I

23 Electro Daniella Impex S.R.L. RO-2006-05-EEE-0172-I

24 Electro Light S.R.L. RO-2008-03-EEE-0862-I

25 Electroglobal S.R.L. RO-2006-07-EEE-0249-I

26 Electronic Interactiv RO-2008-07-EEE-0923-I

27 Ener Rom RO-2006-05-EEE-0080-I

28 Energobit Schreder Lighting S.R.L. RO-2006-06-EEE-0371-I

29 Energolux Impex S.R.L. RO-2006-06-EEE-0372-I

30 Epsilon Omicron Pulsar Grup S.R.L(compania este înregistrat` în registrul EEE sub numele Omicron S.R.L.) RO-2006-05-EEE-0089-I

31 FERAX S.R.L. RO-2006-06-EEE-0367-I

32 Flash Lighting Services RO-2009-09-EEE-0107-II

33 Flory Lighting RO-2006-09-EEE-0507-I

34 Fogliani România S.R.L. RO-2009-07-EEE-1090-I

Num`r de înregistrare înRegistrul Produc`torilor[i Importatorilor de EEEemis de ANPM

Page 11: Raport anual Recolamp 2009

Raport anual - 2009 13

Nr. crt. Produc`tor / Importator

35 Full Carton International RO-2009-05-EEE-1058-I

36 G.N.V. Omega Trading RO-2009-12-EEE-1150-I

37 GE Hungary Z.R.T. RO-2007-12-EEE-0811-I

38 Geca S.A. RO-2008-01-EEE-0826-I

39 Gelor Trading Com S.R.L. RO-2007-08-EEE-0752-I

40 Gera Prod Com S.R.L. RO-2009-05-EEE-1059-I

41 Graffitti 94 RBI Prodcom RO-2007-12-EEE-0821-I

42 Griffero S.R.L. RO-2006-08-EEE-0459-I

43 Hama Distribution RO-2009-09-EEE-1123-I

44 Helios PLS S.R.L. RO-2007-01-EEE-0578-I

45 Huayi Grup S.R.L. RO-2008-03-EEE-0878-I

46 Ianiro România RO-2008-06-EEE-0913-I

47 Icco Electric RO-2009-05-EEE-0262-II

48 Ioko Electric Company RO-2007-06-EEE-0660-I

49 Isotronic S.R.L. EO-2009-11-EEE-0543-II

50 Kika Mobilier S.R.L. RO-2009-08-EEE-1105-I

51 Klass Prodexport S.R.L. RO-2009-07-EEE-1101-I

52 Klausen Exim S.R.L. RO-2006-11-EEE-0552-I

53 Kyros Grup S.R.L. RO-2009-09-EEE-0437-II

54 Lite-Licht România S.R.L. RO-2009-11-EEE-0540-II

55 Lohuis România Impex RO-2006-05-EEE-0072-I

56 Luxten Lighting Company RO-2009-05-EEE-0121-II

57 Marbo Trade RO-2008-05-EEE-0897-I

58 Marigeo Impex 93 S.R.L RO-2006-09-EEE-0506-I

59 Master Trading S.R.L. RO-2009-04-EEE-0007-II

60 Mentavill S.R.L. RO-2009-11-EEE-0526-II

61 Mercury Lighting RO-2008-07-EEE-0915-I

62 Meridian Glass RO-2009-03-EEE-1043-I

63 Metro Cash & Carry S.R.L RO-2009-05-EEE-0123-II

64 Minerva Com S.R.L. RO-2006-05-EEE-0284-I

65 Moniliv Grup S.R.L. RO-2006-09-EEE-0508-I

66 Monirom Trade Co 2000 S.R.L. RO-2006-09-EEE-0509-I

67 Monirom Trading S.R.L. RO-2006-09-EEE-0510-I

68 Moranduzzo România RO-2008-08-EEE-0814-I

69 Nalco International RO-2006-05-EEE-0197-I

70 Narva S.R.L. RO-2006-05-EEE-0098-I

71 Neon Product RO-2008-09-EEE-0957-I

72 Neon S.R.L. RO-2008-05-EEE-0900-I

73 New Map Casa Magic` S.R.L. RO-2008-01-EEE-0830-I

Num`r de înregistrare înRegistrul Produc`torilor[i Importatorilor de EEEemis de ANPM

Produc`torii î[i asum`responsabilitatea colect`rii

de[eurilor

Page 12: Raport anual Recolamp 2009

Nr. crt. Produc`tor / Importator

74 Niros Distribu]ie RO-2006-05-EEE-0265-I

75 Obi România S.R.L. RO-2008-05-EEE-0901-I

76 Odra Impex 95 RO-2007-06-EEE-0663-I

77 Orion Electrics S.R.L. RO-2007-10-EEE-0781-I

78 Osram România RO-2009-05-EEE-0081-II

79 Pentagon Electric S.R.L. RO-2007-07-EEE-0713-I

80 Philips Outdoor Lighting România S.R.L. RO-2006-05-EEE-0105-I

81 Philips România S.R.L. EO-2009-04-EEE-0021-II

82 Power Electric S.R.L. RO-2007-08-EEE-0754-I

83 Praktiker România RO-2009-05-EEE-0202-II

84 Proenerg Plus S.R.L. RO-2009-07-EEE-0415-II

85 Proenerg S.R.L. RO-2009-09-EEE-0468-II

86 Promod S.R.L. RO-2009-08-EEE-0231-II

87 Quelle România RO-2009-07-EEE-0434-II

88 R&R Trading Group S.R.L. RO-2007-10-EEE-0779-I

89 Rabalux S.R.L. RO-2008-07-EEE-0918-I

90 Rafi International RO-2007-07-EEE-0721-I

91 Realm Industrial RO-2009-04-EEE-1044-I

92 Reflect România Lighting and Trading S.R.L. RO-2008-02-EEE-0851-I

93 Rilvan-Serv RO-2008-09-EEE-0956-I

94 Romelec S.R.L. RO-2009-06-EEE-0146-II

95 Romib S.R.L. RO-2010-01-EEE-0582-II

96 Romlux S.A. RO-2009-05-EEE-0106-II

97 Simus Trading S.R.L. RO-2009-06-EEE-0351-II

98 Solu]ii Articole [i Proiecte Speciale RO-2008-05-EEE-0892-I

99 Somogyi Electronic RO-2010-04-EEE-0513-II

100 Sprinter 2000 S.A. RO-2009-11-EEE-0164-II

101 Steaua Electrica S.A. RO-2009-06-EEE-0297-II

102 Steinel Distribution S.R.L. (contract cesionat de Steinel Trading) RO-2009-08-EEE-1108-I

103 T&T Distribution RO-2008-06-EEE-0908-I

104 Talnes Impex S.R.L. RO-2008-06-EEE-0911-I

105 TECEME Group RO-2007-07-EEE-0710-I

106 Temco Lighting S.R.L. RO-2009-09-EEE-0166-II

107 Tesva S.R.L. RO-2009-06-EEE-0300-II

108 Tracon Electric RO-2009-01-EEE-1006-I

109 Tungs-Star S.R.L. RO-2009-11-EEE-0165-II

110 Vitacom Electronics S.R.L. RO-2009-08-EEE-0461-II

111 ZicoTrading 2001 S.R.L RO-2006-09-EEE-0505-I

Num`r de înregistrare înRegistrul Produc`torilor[i Importatorilor de EEEemis de ANPM

Recolamp14

Page 13: Raport anual Recolamp 2009

Raport anual - 2009 15

1.4. Modul de func]ionare Recolamp• Instituirea “Timbrului Verde” în valoare de 0,9 RON (plusTVA), element de cost al recicl`rii acceptat a fi eviden]iatvizibil în pre]ul de vânzare al fiec`rei surse de lumin` pus`pe pia]`, în România.

• Participantul depune c`tre RECOLAMP o Declara]ieLunar`, iar la sfâr[itul anului o Declara]ie Anual` privindsursele de lumin` puse pe pia]`.

• Participantul achit` contribu]ia lunar` (valoarea „TimbruluiVerde”) pentru toate sursele de lumin` puse pe pia]` dinRomânia, în calitatea sa de Produc`tor, contribu]ie care seconsolideaz` [i se vireaz` c`tre Recolamp, împreun` cucea a celorlal]i participan]i.

• Recolamp administreaz` contribu]iile colec tate pentru afinan]a infrastructura de colectare [i a încheia parteneriatecu furnizori de servicii de colectare, sortare, transport,tratare [i reciclare a surselor de lumin`. De asemenea,Recolamp ini]iaz` [i desf`[oar` cam panii de con[tientizareîn vederea educ`rii popula]iei pentru cre[terea, în timp, aratelor de colectare.

Date privind cantit`]ile de surse de lumin` “puse pe pia]`”

În 2009, companiile participante la schema colectiv`adiministrat` de Recolamp au însumat un num`r total de6.998.564 unit`]i surse de lumin`, puse pe pia]`, conformtabelului de mai jos:

Surse de lumin` puse pe pia]` - 2009

Pus pe pia]` 2009 (nr. unit`]i)

5B - l`mpi fluorescente drepte 3.677.252

5C - l`mpi fluorescente compacte 2.709.149

5D - l`mpi cu descărcare în gaz 574.538

5E - l`mpi cu vapori de sodiu 10.355

5F - alte materiale de iluminat sau echipamente de difuzat ori controlat 27.270lumina, cu excep]ia becurilor cu filament

Total 6.998.564

5B

5C

5D

5E

5F

53%

39%

8%

2%

1%

1%

verde

colectaresortare

transportreciclaretratare

Page 14: Raport anual Recolamp 2009
Page 15: Raport anual Recolamp 2009

Logistic` [iopera]iuni

lI

2.1. Colectori, dezmembratori, reciclatori - parteneri RecolampRecolamp a continuat trendul ascendent în ceea ce prive[te num`rul firmelor autorizate pentru diferite etape ale gestiuniide[eurilor [i pân` la data de 31 decembrie 2009 au fost încheiate contracte cu 59 de companii specializate, conformtabelului de mai jos:

Raport anual - 2009 17

Nr. crt. Nume partener Localitate Servicii prestate

Nr. crt. Nume partener Localitate Servicii prestate

1 3R Craiova colectare de[euri

2 Activ General Transport Bucure[ti colectare de[euri

3 Adidrad Craiova colectare de[euri

4 Albatros Odobe[ti colectare de[euri

5 Alpin Satu Mare colectare de[euri

6 Alpin Recycling Arad colectare de[euri

7 Api Sorelia Piatra Neam] colectare de[euri

8 Ave S laj Ecoserv Zal u colectare de[euri

9 Bene International Oradea colectare de[euri

10 BRAI-CATA Br ila colectare de[euri

11 Brantner Servicii Ecologice Piatra Neam] colectare de[euri

12 Brantner Servicii Ecologice Cluj-Napoca colectare de[euri

13 Brantner Servicii Ecologice Dr.Tr. Severin colectare de[euri

14 Brantner Veres Cluj-Napoca colectare de[euri

15 Com Ecosal Vaslui colectare de[euri

16 Computer Trade Miercurea Ciuc colectare de[euri

17 Concept Bucure[ti colectare de[euri

18 CUP Foc[ani colectare de[euri

19 CUP Salubritate Foc[ani colectare de[euri

20 Dir. Serv. Publice Dorohoi colectare de[euri

21 Eco Servtrans Sibiu colectare de[euri

22 Ecorec Recycling Buhu[i colectare de[euri

23 Ecosafe Oradea colectare de[euri

24 Edilul Câmpulung Muscel colectare de[euri

25 Emste Recycling Pope[ti-Leordeni colectare de[euri

26 E-Recycling Odorheiul Secuiesc colectare de[euri

27 Euro Metal Trading Buftea colectare de[euri

28 Ginsamolda Arad colectare de[euri

29 GlenCora Impex Bac`u colectare de[euri

30 Greentronics Alexandria colectare de[euri

31 GreenWEEE Buz`u colectare de[euri

32 Gremlin Constan]a colectare, tratare [i reciclare de[euri

33 JT Grup Tulcea colectare de[euri

34 Mondo Computer Pite[ti colectare de[euri

35 Muller Guttenbrunn Bucov colectare de[euri

36 Muller Guttenbrunn Timi[oara colectare de[euri

37 Niconex 2000 Service Curtea de Arge[ colectare de[euri

38 P ltini[ Vatra Dornei colectare de[euri

39 Proairclean Timi[oara colectare de[euri

40 Rechoralex sat Ociu, com. Vata colectare de[euri

41 Remat Holding Bucure[ti colectare de[euri

42 Remat Tulcea Tulcea colectare de[euri

43 RIAN Consult Bra[ov colectare de[euri

44 Roecologic Vidras`u colectare, tratare [i reciclare de[euri

45 Rosal Suceava colectare de[euri

46 Salprest Rampa Cluj Napoca colectare de[euri

47 Serv. Publice S.A. Tulcea colectare de[euri

48 Servsal One[ti colectare de[euri

49 Soma Bac`u colectare de[euri

50 Stena DTM Jilava colectare de[euri

51 Stena DTM Cluj Napoca colectare de[euri

52 Stena DTM D`rm`ne[ti colectare de[euri

53 Tango Scraps Gala]i colectare de[euri

54 Tega Sfântu Gheorghe colectare de[euri

55 Union Dynamic Pite[ti colectare de[euri

56 Urban Bra[ov colectare de[euri

57 Urban Bucure[ti colectare de[euri

58 Urban Serv. Boto[ani colectare de[euri

59 Vivani Salubritate Slobozia colectare de[euri

Page 16: Raport anual Recolamp 2009

2.2. Date privind cantit`]ile de de[euri colectateÎn 2009, Recolamp a colectat 138,32 tone de[euri [i a asigurat reciclarea conform` pentru întreaga cantitate.

Tone* Tone Tone Tone Tone Tone

5 b 606,8 2,1 30,6 0 23,52 0

5 c 447 1,22 0,44 0 1,03 0

5 d 94,8 0 104 200,4 0 0

5 e 1,71 0 0 0 0 0

5 f 4,5 0 0 0 0 0

TOTAL 1155 3,32 135 200,4** 24,55** 0

Categorii Puse pe pia]` Colectate de lagospod`rii

Colectate dinalte surse decât

gospod`rii

Tratate în ]ar` Exportate pentrua fi tratate în altestate membre

Tratate în afaraCE

Recolamp18

Date privind de[eurile colectate

* - greutatea medie a surselor de lumin` este considerat` de 0,165 kg.** - de[euri colectate în 2009, plus cantitatea r`mas` netratat` din 2008.

2.3. Fluxuri de de[euri gestionateCalitatea serviciilor nu înseamn` doar definireaunor proce duri riguroase pentru acti vi ta -tea de dirijare a fluxurilor din sistem,ci este necesar ca to]i participan]iila sistem s` inte rac tioneze optim[i în timp real.

Prin semnarea protocoalelorde colaborare, Recolamp am -pla seaz` gratuit containerespeciale, asigurând în acela[itimp toat` logistica aferent` ope -ra ]iunii de colectare [i reciclare.

În vederea asigur`rii colect`rii [i recicl`riide[e urilor de surse de lumin` uzate, Recolampofer` gratuit companiilor:- recipiente de colectare standardizate, în baza unui pro -tocol de colaborare încheiat cu fiecare loca]ie în parte- serviciile de ridicare de[euri, transport, depozitare, sortare,consolidare regional` [i na]ional` - serviciile de pretratare a de[eurilor pentru dezmembraresau transport extern în vederea recicl`rii în Germania- num`rul de telefon gratuit (0800.888.666) [i serviciileaferente prelu`rii apelurilor, în vederea ridic`rii de[eurilorsemnalate de generatori.

De[eurile colectate [i depozitate temporar la nivel local sunttransportate la punctele de consolidare regional`, de unde

sunt transportate la punctul de consolidare national`,la S.C. Roecologic S.R.L. Târgu Mure[.

De[eurile sunt sortate pe tipuri [i cate gorii,[i fie sunt ambalate pe pale]i spe cialipentru export (cat 5.b [i 5.c), fie pentruprelucrarea manual` (cat 5.d [i 5.e).

De[eurile din cate goria 5.b [i 5.c sunttrans portate în Germania la com paniaLarec unde se realizeaz` tratarea de[e -

urilor în mod diferen]iat.

Page 17: Raport anual Recolamp 2009

Raport anual - 2009 19

2.4. Recipiente de colectare [itransportToate recipientele destinate colect`rii, consolid`rii, sort`rii [itransportului de[eurilor sunt finan]ate integral de Recolamp,la fel ca toate celelalte servicii specifice.

Toate contractele pentru recipiente au fost semnate în urmaunor licita]ii deschise, urmate de negociere, astfel încâtpre]urile ob]inute respect` [i uneori sunt, sub nivelurile pre -vizionate în Planul de Operare.

În func]ie de cantitatea de de[euri pe care o loca]ie ogenereaz`, Recolamp pune la dispozi]ie dou` tipuri derecipiente:

a) Cutii metaliceb) Cutii de carton

a) Containere metalice

Tip recipient Utilizare Dimensiuni(L x l x h/cm)

Capacitate(buc.)

Greutate gol(kg)

Containermetalic

Pentrucolectaresurse delumin`

compacte(becuri)

80 x 80 x 114 1000 70

1

Containermetalic

Pentrucolectaresurse de

lumin` liniare(neoane)

195 x 80 x 80 1000 150

2

b) Cutii de carton

Tip recipient Utilizare Dimensiuni(L x l x h/cm)

Capacitate(buc.)

Greutate gol(kg)

Cutie carton

Pentrucolectaresurse delumin`

compacte(becuri)

62 x 40 x 40 100 0,5

1

Cutie carton

Pentrucolectaresurse de

lumin` liniare(neoane)

156 x 27 x 27 100 0,5

2

1 2

2

1

Page 18: Raport anual Recolamp 2009

colectare

Recolamp20

c) Col] Verde

În plus, Recolamp a creat [i a dezvoltat re]eaua „Col] Verde” destinat` colect`riiselective de la persoanele fizice. Acest suport de colectare este amplasat în maga -zinele de retail, centre comerciale [i institu]ii, iar vizitatorii [i angaja]ii pot depunede[eurile de echipamente electrice [i electronice, inclusiv surse de lumin` arse.

La data de 31 decembrie 2009 erau executate1.371 de containere metalice, 13.462 cutii decarton [i 384 de “Col]uri Verzi”.

d) Pale]ii - permit transportul în siguran]` a de[eurilor sortate spre reciclator

Page 19: Raport anual Recolamp 2009

verdesortare

transport

reciclare

tratare

Raport anual - 2009 21

2.5. Reciclarea Recolamp, prin intermediul partenerilor s`i, se asigur` c`toate de[eurile colectate sunt reciclate în condi]ii de sigu -ran]` pentru mediu [i s`n`tatea popula]iei.

a) Reciclare manual`

În ceea ce prive[te reciclarea de[eurilor de surse de lu mi -n`, aceasta se poate realiza manual (pentru l`mpile cudesc`rcare în gaze de înalt` intensitate, inclusiv l`mpi cuvapori de sodiu la înalt` presiune [i l`mpi cu halogenurimetalice, precum [i pentru l`mpile cu vapori de sodiu lajoas` presiune).

b) Reciclare automatizat`

Pentru l`mpile fluorescente drepte [i pentru cele com -pacte, reciclarea se realizeaz` în mod automatizat.

Page 20: Raport anual Recolamp 2009
Page 21: Raport anual Recolamp 2009

Marketing [icomunicare

lII

3.1. Principalele direc]ii de comunicareÎn 2009, Recolamp a continuat campaniile customizate deinformare [i con[tientizare sus]inute pentru cre[terea noto -riet`]ii colect`rii surselor de lumin`, [i a crescut vizi bilitatea[i implicit, eficien]a Asocia]iei. S-a impus o strategie demarketing proactiv`, orientat` spre prioritizarea eforturilorde comunicare ale Recolamp în vederea bunei planific`ri aactivit`]ilor.

A[adar, Recolamp a devenit o voce puternic` în domeniulrecicl`rii, sus]inând programe de con[tientizare, educare[i informare. Toate activit`]ile întreprinse pe acest segmentau ca unic scop sus]inerea activit`]ilor de colectare selec -tiv` a surselor de lumin` uzate, în vederea asigur`rii reci -cl`rii lor în condi]ii de siguran]` pentru mediu [i s`natate apopula]iei.

În elaborarea strategiei de comunicare, s-a avut în vederecomponenta educa]ional`, astfel c` o parte însemnat` aeforturilor de comunicare au ca obiectiv final informareacorect` [i complet` a popula]iei, fapt ce va determina, întimp, cre[terea cotelor de colectare a acestui tip de de[eu.

În 2009, principalele direc]ii de comunicare aleRecolamp au fost:•Responsabilizarea utilizatorilor profesionali pentru reali -zarea colect`rii selective a de[eurilor de surse de lumin`

•Sensibilizarea [i ob]inerea suportului din partea autorit`]ilorcentrale [i locale pentru a construi o infrastructur` viabil`[i eficient` de colectare, structur` fundamentat` pe olegisla]ie corect` [i în acord cu realit`]ile pie]ei, dar [i cuobliga]iile conferite de statutul de ]ar` membr` a UniuniiEuropene

•Responsabilizarea lan]urilor de retail / agen]ilor economicicare pun pe pia]` surse de lumin` [i determinarea impli -c`rii lor efective în ac]iunea de colectare de de[euri de lapopula]ie

•Sus]inerea eforturilor societ`]ii civile de construire a uneicon[tiin]e a recicl`rii la nivelul utilizatorilor persoane fizice.

Recolamp a comunicat vizibil, unitar [i coerent adre -sân du-se unui public divers:

- participan]i: membri fondatori Recolamp [i produc`tori /importatori - participan]i la schem` colectiv` administrat`de Recolamp

- persoane juridice generatoare de de[euri: companii cegenereaz` de[euri din activitatea proprie [i companii cepot sus]ine [i disemina mesajul Recolamp în rândul pro -priilor angaja]i

- autorit`]i [i institu]ii publice centrale [i locale- persoane fizice - generatori de de[euri- furnizori de servicii logistice: salubrizatori / colectori / trans -portatori [i reciclatori

- mass-media na]ional` [i local` - factor determinant înac]iunile de con[tientizare [i promovare a misiuniiRecolamp, precum [i barometru al situa]iei economice[i ecologice, na]ionale [i interna]ionale.

- societatea civil` institu]ionalizat`: ONG-uri [i alte orga -niza]ii colective.

Anul 2009 a fost [i cel al recunoa[terii eforturilor sus]i -nute, depuse de echipa Recolamp, astfel c` Asocia]iaa primit o serie de premii:•Gala Premiilor Revistei InfoMediu Europa a oferit Asocia]ieiRecolamp dou` premii: ‰ Premiul pentru „Asocia]ii Pro-Mediu” - pentru ac]iunile

de protejare a mediului înconjur`tor‰ Premiul „Omul Verde” - acordat lui Raul Pop, Director

General Recolamp, pentru implicarea personal` în ac]i -unile de protejare a mediului înconjur`tor

•Romania Green Business, Finmedia Edi]ia a II-a a oferitpremiul la categoria „Managementul de[eurilor”

•Hotnews [i Ecotic au acordat în cadrul Galei Premiilorpentru un Mediu Curat premiul pentru ini]iativele deprotec]ia mediului desfa[urate prin „Omule]ii Verzi” 2009

•Publica]ia Bucharest Business Week a înmânat premiul„Clean Technology” - pentru activit`]ile de succes încolec tarea de[eurilor surse de lumin`.

Raport anual - 2009 23

Premiul “Clean Technology”

Page 22: Raport anual Recolamp 2009

RECOLAMP

3.2. EvenimenteÎn ceea ce prive[te ac]iunile concrete de marke -ting [i comunicare întreprinse de Recolamp în2009, le prezent`m în continuare pe cele maisem ni ficative:

• Participare [i asociere la conferin]e,seminarii, întâlniri de lucru:

l “România [i schimb`rile climatice”, Bucure[ti -26.02.09, organizat de Reprezentan]a ComisieiEuropene în România [i Green Report

l “Modificarea legisla]iei în domeniul DEEE” orga -nizat de c`tre Camera Deputa]ilor - 19.03.09

l “Eficien]a energetic`” organizat de c`tre UNDP,Bucure[ti - 05.06.09

l “Întâlnirea Anual` a specia li[tilor din domeniulgestiunii de[eurilor - Asocia]ia Român` de Salu -bri tate”, Constan]a - 02.09.09

l “Impactul Acquis-ului comu nitar de mediu asu -pra tehnolo giilor [i echipamentelor”, Agigea - 3-5.09.08

l “Seminar ARPM Sibiu” - 03.11-04.11.09l “Eficien]` [i eficacitate în ges tionarea de[eurilorde echipa mente electrice [i electronice (DEEE)”,seria de evenimente regionale: Constan]a, Cluj,Bra[ov, Ia[i, Ploie[ti, Bucure[ti.

• Participare la târguri [i expozi]ii de profil:l Târgul Romenvirotec, Romexpo, Bucure[ti -01.04 -04.04.09

l Târgul ELIE 2009, Palatul Parlamentului,Bucure[ti - 08.04-11.08.09

3.3. Media• Ini]iere [i sus]inere, în parteneriat cu Centrulpentru Jurnalism Independent, precum [i cuAmbasada Statelor Unite [i Ambasada MariiBritanii, a programului de training na]ionaldestinat jurna li[tilor de mediu (sesiuni înBucure[ti, Ia[i, Cluj, Craiova, [i Constan]a). Încadrul acestui proiect, peste 150 dereprezentan]i ai presei au participat la sesiunilede preg`tire.

Recolamp24

Bucure[ti, Electric Lighting International Exhibition

Bucure[ti, 20.02.09

Modificarea legisla]iei în domeniul DEEE

Page 23: Raport anual Recolamp 2009

În pres`

Raport anual - 2009 25

Green Report – 17.06.2009 Green Report – 25.11.2009

Dialy Business – 20.02.2009

Biz – 11.11.2009 Academia Ca]avencu – 01.07.2009

Money Channel – 18.06.2009

Adev`rul – 17.06.2009

Responsabilitatesocial`.ro – 26.11.2009Hotnews.ro – 17.11.2009Cotidianul – 17.02.2009

Bucharest Business Week – 08.04.2009

Tabu – 07.11.2009

Conferin]` pres`Rezultate în 2008

Realitatea.net – 03.11.2009

Pia]a Financiar` – 14.11.2009

Banknews.ro – 25.11.2009

• Conferinte de pres` cu participare media na]ional` [i local`- în vederea asigur`rii transparen]ei cu pri vire la activitatea[i rezultatele asocia]iei, precum [i pentru diseminarea in -forma]iilor utile pentru toate tipurile de public:

l Conferin]a de pres`: Becuri incandescente vs. becuri economice,împreun` cu CNRI, AREL, Philips Romania - 02.04.2009

l Conferin]` de pres`: Rezultate Recolamp în 2008 - 17.06.2009l Conferin]` de pres` UniCredit }iriac Bank [i Recolamp: BancaUniCredit colecteaz` DEEE în Col]ul Verde - 25.11.2009.

Recolamp în pres`

Conferin]` pres` UniCredit }iriac Bank

Page 24: Raport anual Recolamp 2009

3.4. Programe educa]ionaleÎn 2009, Recolamp a fost prezent` la cele mai importanteprograme de educare [i informare privind protec]iamediului. Rezultatele excelente din 2008 au condus lacontinuarea implic`rii echipei Recolamp în ac]iunile decomunicare de impact.

• Participare [i coordonareaeforturilor de comunicare în or ga -nizarea campaniei na]ionale „MareaDebarasare” care s-a des f`[uratlunar pe parcursul anului 2009.

•Caravana Umbrela Verde [i Omule]ii VerziAceste evenimente s-au adresat publicului larg, autori t`]ilorlocale, dar [i comunit`]ii de afaceri din diferite ora[e [i s-au desf`[urat în perioada aprilie-iulie 2009, în ora[ele:Timi[oara, Bra[ov, Constan]a [i Cluj.Au colaborat la aceste evenimente: Tuborg, UmbrelaVerde, Recolamp, Ecotic, RoRec [i Radio Zu.Programul campaniei a cuprins o serie de activit`]i: l conferin]e de pres` cu participarea organizatorilor [i reprezentan]ilor autorit`]ilor locale

l distribuirea de materiale informativel campanii de mailing adresate companiilor locale, în vederea oferirii de containere [i preluarea de[eurilor desurse de lumin`

l colectare de de[euri de echipamenteelectrice [i electronice

l amplasare de Col]uri Verzil teatru de strad`l concerte

„Ne face o deosebit` pl`cere s` g`z duimacest eveniment în Timi[oara. Propunereapartenerilor no[tri este mai mult decâtbinevenit` [i cont`m pe su portul timi[o -renilor pentru ca ac]iunile pe care le vomdesf`[ura s` aib` rezul tate [i pe termen

lung, pentru un oras mai verde [i mai curat.”; GheorgheCiuhandu, Primarul ora[ului Timi[oara.

„Suntem onora]i s` ne al`tur`m aces tuiproiect [i am r`spuns pozitiv înc` dinprima faz` a propunerii venite din parteaUmbrelei Verzi, a Omule]ilor Verzi [i apartenerilor lor. Sunt sigur c` bra[ovenii nuvor ezita în a se al`tura ac]iunilor derulatepe parcursul celor 3 zile de campanie,

pentru ca [i Bra[ovul s` demonstreze c` se numar` printreora[ele cele mai verzi din România, nu numai ca pozi]ionareîntr-o zon` montan`, ci [i din punct de vedere al unuicomportament res ponsabil fa]` de mediu.”; GeorgeScripcaru, Primarul Municipiul Bra[ov.

•Ora P`mântului - 28.03.2009"Efortul Recolamp de a sus]ine Earth Hour este de l`udat.Împreun` am participat la cel mai media ti zat eveniment ecodin România. Zeci de mii de români au stins lumina. În Pia]aConstitu]iei a avut loc primul eveniment 100% unpluggeddin România unde singura energie consumat` a fost ceaa forma]iei Sistem." Zoli Toth, trupa Sistem.

Recolamp26

Page 25: Raport anual Recolamp 2009

verde

colectare

informare

eco

reciclarecon[tientizare

•Primul videoclip muzical ecologic - trupa Sistem -“Boca del infierno” - cu participarea Omule]ilor Verzi.

•Campanii virale “Recicleaz`! Acum ai cum!”S-au realizat pentru mediul online dou` videoclipuri ce aubeneficiat de sus]inerea [i participarea unor persoanepublice care promoveaz` mesajul pro-reciclare (ex.: ZoliToth, Andi Moisescu, Dani O]il, Gianina Corondan, VirgilIan]u, Alexandra Ungureana, Florin Grozea - Hi-Q, IulianaTudor - TVR, etc.). Filmule]ele pot fi accesate de pe adresawww.omuletiiverzi.ro.

“Toate personajele din aceste spoturi sunt con[tiente deimportan]a implic`rii lor în aceste ac]iuni educative. Au datdovad` de foarte mult profesionalism, au lucrat cu pl`cere [ise implic` în promovarea mesajului de reciclare. Bineîn]eles,totul pro bono. M` bucur enorm s` g`sesc din ce în ce maimul]i colegi [i prieteni care vor s` contribuie la protejareamediului.”; Zoli Toth, trupa Sistem.

• Caravana Euro-GSM [i Nokiaîmpreuna cu RecolampAcest program na]ional de reci- clare s-a desf`[urat în: Timi[oara, Bucu re[ti, Ia[i, Bra[ov, Cluj-Napoca,Târgu-Mure[ [i Craiova (octombrie -de cembrie 2009), pentru promovarea„Col]urilor Verzi” în rândul studen]ilor.

3.5. Parteneriate strategice•Prezen]a la cele mai importante festivaluri din ]ar`:În perioada iunie - septembrie 2009, Omule]ii Verzi -purt`torii mesajului „Recicleaz`! Acum ai cum!” - au fostinvita]i la cele mai mari evenimente destinate consumatorilordin România, pentru a promova reciclarea:l B’estfest 2009, Bucure[ti - 01.07-05.07.2009l Garana Jazz Festival, Re[i]a - 16.07-19.07.2009l ArtMania, Sibiu - 17.07-19.07.2009l Cock Live Peninsula, Târgu Mure[ - 23.07-26.07.2009l Festival Medieval, Sighi[oara - 24.07-26.07.2009l Transilvania Calling, Sibiu - 18.08-23.08.2009l Festival Adfel 2009, Bucure[ti - 1.09-06.09.2009l Cerbul de Aur, Bra[ov - 03.09.2009l Stufstock Festival, Vama Veche - 04.09-06.09.2009

Raport anual - 2009 27

Page 26: Raport anual Recolamp 2009

colectare

•Plaza România 5 aniLa finalul anului 2009, Recolamp a fost partener în cadrul luniianiversare “Plaza România aniverseaz` eco responsabil”.Recolamp a amplasat recipiente de co lec tare de tip “Col]Verde” în incinta Plaza România [i a desf`[urat ac]iuni deinformare [i promovare.

“Anchor Grup este partener Recolamp dela începutul activit`]ii asocia]iei, iar cl`dirilecompaniei au fost echipate cu containerespeciale de colectare se lectiv` a becuriloreconomice [i tubu rilor fluorescente înc`de acum doi ani. Dup` campaniile de

comunicare, adresate angaja]ilor, despre importan]a co -lect`rii selective a acestor tipuri de de[euri, era firesc capasul urm`tor s` îl reprezinte oferirea acestui serviciu [iclien]ilor grupului, iar mon tarea Col]urilor Verzi în PlazaRomânia a fost solu]ia optim`.”; Anda Marinescu,Director Marketing Anchor Grup.

•Col]ul Verde în sucursalele UniCredit ]iriac BankUniCredit ]iriac Bank prin parteneriatul cu Recolamp [i Ecotica devenit prima banc` eco din România. Începând cu 25noiembrie 2010, peste 80 de sucursale ale b`ncii au fostdotate cu containere de colectare selectiv` de tip “Col]Verde”. Parteneriatul a fost anun]at în cadrul unui conferin]ede pres` neconven]ionale într-o galerie de art` modern`,Pavilionul UniCredit.

„Colaborarea cu Recolamp [i Ecotic nueste primul proiect verde pentru noi, îns`este unul de mare amploare, iar cea maiimportant` particularitate a sa este c` sebazeaz` pe implicarea clien ]ilor [i a tuturorcelor care con[tien tizeaz` problematica

recicl`rii. Prin programul “Col] Verde" oferim publicului larg[i informa]ia, [i mijloacele pentru a recicla în condi]ii civilizate[i la îndemân`"; Anca Nu]`, Director al Dep. Identitate[i Comunicare în cadrul UniCredit }iriac Bank.

3.6. Suporturi online•www.recolamp.ro - site ce ofer` informa]ii generaledespre activitatea Asocia]iei Recolamp.

Recolamp28

Page 27: Raport anual Recolamp 2009

verdecon[tientizare

informare

reciclare

eco

•www.coltverde.ro - site ce ofer` informa]ii despre celemai apropiate loca]ii de colectare a surselor de lumin` [i aaltor de[euri de echipamente electrice [i electronice de lapersoane fizice.

•www.omuletiiverzi.ro - blog de activism ecologic

3.7. Cifre cheie - ac]iuni promovareRecolamp 2009

Raport anual - 2009 29

Comunicate de pres` 27

Conferin]e de pres` 6

Apari]ii media(pres` scris`, TV, online, radio) > 400

Evenimente în Bucure[ti(târguri, conferin]e, expozi]ii, festivaluri) 64 zile

Evenimente în ]ar`(târguri, conferin]e, expozi]ii, festivaluri) 69 zile

Premii na]ionale 5

Marea Debarasare 12 evenimente

Cifre cheie - 2009

„Când ne întâlne[ti, nu te feri de noi! Apropie-te, f`-]i opoz`, las`-te surprins de sponta ne itatea noastr`, dar nute a[ tepta s` î]i vorbim despre im portan]a recicl`rii. Auf`cut-o mul]i al]ii înainte [i lumea tot nu e con vins`. Darfiecare gest al nostru comu nic` întocmai acest subiect.”

Page 28: Raport anual Recolamp 2009
Page 29: Raport anual Recolamp 2009

Date financiare

lV

1.1. Sumele încasate din “Timbrul Verde” [i modalitatea lor de alocareVeniturile realizate de c`tre Recolamp provin exclusiv din contribu]iile de „Timbru Verde” ale participan]ilor Asocia]iei. Lunar,participan]ii declar` în Cutia Neagr` cantit`]ile de echipamente electrice [i electronice puse pe pia]` [i depun în contulRecolamp suma aferent` acestor cantit`]i.

Pe parcursul anului 2009, Asocia]ia Recolamp a facturat c`tre participan]ii proprii, în baza declara]iei lunare ale acestorasuma de 6.298.708 RON. Suma cheltuit` în intervalul mai sus amintit a fost de 7.284.141 Ron. Diferen]a de 963.681 RONa fost acoperit` de Asocia]ie din rezerva anului 2008.

Raport anual - 2009 31

Bilan] contabil 2009

Categorie Sum` (Ron) Categorie Sum` (Ron)

Venituri din “Timbru Verde” (facturate) 6.298.708

Venituri financiare (din dobânzi [i diferen]e schimb valutar) 21.752

Total venituri 6.320.460

Total cheltuieli opera]ionale 1.804.157

Cheltuieli opera]ionale variabile 1.513.684

Recipiente colectare [i pale]i 831.513

Colectare DEEE 70.082

Transport 310.098

Depozitare 4.893

Reciclare 236.484

Gestionare puncte consolidare 60.614

Cheltuieli opera]ionale fixe 290.473

Total cheltuieli marketing 2.944.761

Cheltuieli variabile 2.559.752

Servicii agen]ie (cercet`ri de pia]`, monitorizare media, etc) 190.125

ATL (online, offline) 303.421

PR 260.725

Produc]ie 308.745

Evenimente 1.496.735

Cheltuieli fixe marketing 385.009

Total cheltuieli administrative 2.535.223

Servicii consultan]` 878.059

Alte servicii (contabilitate, resurse umane,

gestionare aplicatie raportare “Timbru Verde”) 634.936

Chirii, utilit`]i, dotare birou, consumabile 159.219

Telecom, internet, curierat 23.054

Salarii [i asimilate 283.003

Auto, deplas`ri 98.992

Protocol 19.013

Amortiz`ri 45.797

Taxe salariale [i cote sociale 225.909

Taxe, impozite, penalit`]i 13.319

Comisioane bancare 126.901

Dobânzi aferente credit bancar 27.020

Total cheltuieli 7.284.141

Pierderea net` a exerci]iului -963.681

Rezerva (contabil`) cumulat` 3.812.727

Page 30: Raport anual Recolamp 2009
Page 31: Raport anual Recolamp 2009

Echipa Recolamp

V

Raport anual - 2009 33

Asocia]ia Recolamp

Str. Maior Ghe. {on]u 10-12Et. 2, ap 7, sect.1 – 011448Bucure[ti

Tel.: 021 223 02 56Fax: 021 223 02 57E-mail: [email protected] Web: www.recolamp.ro

TelVerde: 0800.888.666

Director General

Raul [email protected]

Director Administrativ

Daniela Brum`[email protected]

Director Marketing

Roxana {unic`[email protected]

Director Logistic`

Sorin Boro[sorin.boros@ recolamp.ro

Director Rela]ii Clien]i

Alexandru Laib`[email protected]

Page 32: Raport anual Recolamp 2009

Sunt peste 3000 de companii [i institu]iidin România care colecteaz` selectiv de[euri de surs` de lumin`.

Urmeaz` exemplul!Apeleaz` TelVerde gratuit - 0800.888.666 [i solicit`containerele de colectare pentru compania ta.

www.recolamp.ro

- date valabile la 31 decembrie 2009 -

Page 33: Raport anual Recolamp 2009

Str. Maior Ghe. {on]u 10-12, et. 2, ap. 7Sect. 1 - 011448, Bucure[tiTel.: 021 223 02 56; Fax: 021 223 02 [email protected] www.recolamp.ro

La realizarea acestui material s-au folosit hârtie reciclabil`, echipamente de imprimare [i cerneluri ecologice.

Urmeaz` [i tu exemplul!