raport coaching 2009 2010

16
Raport de evaluare a programului de coaching 2009 - 2010

Upload: cros-centrul-de-resurse-pentru-organizatii-studentesti

Post on 20-May-2015

1.441 views

Category:

Education


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: Raport coaching 2009 2010

Raport de evaluare a programului de coaching2009 - 2010

Page 2: Raport coaching 2009 2010

2

“Am început programul de coaching într-o perioadă dificilă şi aglomerată. Aveam un milion de planuri, de obiective, de idei şi nicio şansă în a le împăca cumva. Peste toate sunt la vârsta când omul matur din mine caută să iasă la iveală. Coachingul m-a ajutat să îmblânzesc maturizarea şi să fac cunoştinţă cu mine. M-a ajutat să descopăr cine sunt, cum sunt, de ce sunt aşa şi cum aş putea deveni mai bună. Am învăţat să îmi setez priorităţi, să am răbdare că rezultatele vor apărea în timp şi să nu mai grăbesc procese ce nu ar trebui grăbite pentru că funcţionează foarte bine de la sine. Acum fac lucrurile mult mai bine decât înainte şi parcă cu mai puţin efort. Am învăţat că sunt foarte tare aşa cum sunt şi că e important să mă raportez la mine şi nu la ceilalţi. Teoria poate părea simplă şi mi-e greu să aşez pe hârtie sau să povestesc altora despre cât de puţin simplu e de fapt şi despre cât de revelatoare a fost experienţa. A fost o provocare, iar Ludmila, coach-ul meu, a ştiut să-mi fie alături, să-mi pună întrebările care tre-buie, atunci când a trebuit, ajutându-mă să transform provocarea într-o oportunitate de schimbare în bine, dezvoltare personală şi auto-depăşire.”

Corina ANGHEL

“Am fost retincentă atunci când am decis să mă înscriu în programul de coaching. Nu eram sigură la ce trebuie să mă aştept şi dacă va avea rezultate. Însă, după trei luni, pot spune că a fost o experienţă foarte utilă şi total diferită faţă de ceea ce mă aşteptam, una prin care mi-am atins obiectivele propuse şi am ajuns să fiu mai conştientă de mine şi de cei din jurul meu. Am învăţat să fiu mai deschisă către schimbare şi să o accept ca fiind ceva bun. Am devenit mai organizată, mai optimistă şi mai motivată în tot ceea ce fac. Cred că cea mai importantă realizare este aceea că mi-am construit un anumit mod de gândire pozitiv şi orientat către rezultate. Pen-tru mine, programul de coaching a reprezentat o provocare serioasă care, până la urmă, s-a dovedit a fi exact ceea ce aveam nevoie.”

Alexandra ŞTEFAN

“Experienţa în sine este ca o călătorie de cunoaştere. Contează mult cu ce aşteptări intri în acestă călătorie. Fiecare şedinţă m-a adus mai aproape de focus. Focusul este nucleul tuturor deciziilor importante în viaţă şi pentru mine a fost vital să lucrez tocmai pe acest as-pect. Încet, m-am apropriat mai mult de mine, mi-am schimbat atitudinea, am devenit mai încrezătoare în competenţele mele. Trecând prin acest program, sunt convinsă că este o experienţă incredibil de valoroasă şi sper că numărul celor care vor avea acces la ea să crească.”

Elena DOBRE

Page 3: Raport coaching 2009 2010

3

Cuprins

Povestea noastră

Parteneri

Organizarea programului

Rezultate obţinute

Un nou capitol începe aici

Follow-up

Coachi şi coachee

Page 4: Raport coaching 2009 2010

4

Povestea noastră

Am pornit la drum de la următoarea ipoteză: un program de coaching îi poate ajuta pe participanţii HRemotion să se dezvolte, să reuşească să îşi organizeze mai bine timpul, să înţeleagă modali-tatea de a lua decizii profitabile pentru ei şi pentru organizaţie, să îşi răspundă la întrebări precum: “Cine sunt eu?”, “Ce îmi place să fac?”, “Cum arată lumea în care vreau să trăiesc în 10 ani?”.

Erau doar presupuneri şi provocarea a fost să ni le confirmăm.

Pentru început am avut cinci întrebări:

Cum facem selecţia coachilor?

Cum facem selecţia coacheelor?

Cum facem matching-ul?

Cum evaluăm întregul proces?

Cum “dăm mai departe” ceea ce au învăţat?

Page 5: Raport coaching 2009 2010

Ne-am întâlnit cu unii dintre cei mai pregătiţi oameni din domeniu şi le-am împărtăşit viziunea noastră cu privire la modelul alternativ de învăţare pe care îl dezvoltăm în comunitatea de practici HRemotion. Le-am propus să ne ajute în procesul de selecţie, rugându-i să dea mai departe mesajul nostru către acei coachi, care ar fi deschişi să lucreze cu studenţi. Am con-siderat că un pas important în selecţia coachilor este o întâlnire cu fiecare dintre cei care îşi doreau să facă parte din echipa de coachi HRemotion. În cadrul acestor întâlniri am atins 4 puncte: * care este misiunea CROS * ce înseamnă HRemotion * cum se integrează programul de coaching în modelul de învăţare * care este rolul lor şi cum ne imaginăm colaborarea cu ei

Din toate discuţiile cu coachii am înţeles că unul dintre cele mai importante cerinţe pentru a intra în programul de coaching este deschiderea coachee-lor către schimbare. Ne-am dat seama că nu este suficient să fii curios sau motivat, ci trebuie să fii deschis către a-ţi identifica comportamentele şi deciziile care te împiedică să ajungi acolo unde îţi doreşti şi ulterior să fii dispus să lucrezi pentru a înlătura aceste obstacole.Un alt criteriu de selecţie a fost cel de a-i sprijini pe acei coachee care sunt într-un moment oportun pentru a intra într-un astfel de program.

5

Cum facem selecţia coachilor?

Cum facem selecţia coacheelor?

Povestea noastră

Page 6: Raport coaching 2009 2010

6

Am fost informaţi încă de la început de importanţa potrivirii dintre coach şi coachee. Este un proces foarte natural, ce se raportează foarte mult la emoţii, valori şi principii. Tocmai din acest considerent, am făcut tot posibi-lul ca fiecare coachee să cunoască cât mai mulţi dintre coachi înainte de a ne transmite opţiunile lor. Formarea echipelor a fost realizată de către membri echipei de proiect, ţinând cont de opţiunile lor şi de informaţiile suplimentare pe care le aveam atât despre coachi, cât şi despre coachee.

Ne-am asigurat pe parcursul întregului program ca fiecare coachee este mulţumit de modul în care decurg şedinţele, de calitatea timpului petrecut împreună cu coach-ul şi de buna desfăşurare a şedinţelor.La data la care ne-am propus să finalizăm programul am organizat o întâlnire cu coachee în care am discutat despre rezultatele obţinute, beneficiile pe care ei le simt în urma acestei perioade, lecţiile învăţate şi schimbările produse.Ulterior, ne propunem să organizăm şi o întâlnire cu toţi coachii în care să

Cum “dăm mai depar-te” ceea ce au învăţat?

Cum facem matching-ul?

Cum evaluăm întregul proces?

Am stabilit împreună cu coachee care vor fi modalităţile de diseminare a celor învăţate. Mai multe detalii veţi regăsi în secţiunea “Follow-up”.

Povestea noastră

Page 7: Raport coaching 2009 2010

7

Parteneri

Programul de coaching în HRemotion a fost conceput cu ajutorul Noble Manhattan, Competent Con-sulting, Learning About şi al doamnei Elisabeta Stănciulescu cărora le mulţumim pentru generozitatea pe care ne-au arătat-o.

Page 8: Raport coaching 2009 2010

8

Coachi

Tibi Borza Dana Burghel Elena Căpruciu Costel Coravu Gabi Dafta

Monica Eugeniu Alex Gavriliu Amelia Giurumescu Ludmila Marin

Iulian Olariu Ioana ZemanMasha VerhoogtElisabeta Stănciulescu

Page 9: Raport coaching 2009 2010

9

Coachee

Alina Marin Alexandra Mănucă

Victoria Dinu

Alexandra ŞtefanCarmen RuseCiprian Ojog

Andrei CojanAlina CiotîrnelTraian BrumăVlad AtanasiuCorina AnghelMurat Ablai

Elena Dobre Diana IrimiaGeorgiana FloroiuAlexandra Dragomir

Page 10: Raport coaching 2009 2010

10

Organizarea programului

În acest program pilot au participat 13 coachi şi 16 coachee. Perechiile s-au format în urma unui proces de matching şi prin manifestarea dorinţei unor anumiţi coachi de a lucra cu persoane care nu făceau parte din HRemotion, însă erau membri CROS. Programul a fost proiectat pentru o perioadă de 3 luni, timp în care numărul întâlnirilor a variat între 6 şi 13. Acestea au avut o durată cuprinsă între 30 minute şi 3 ore, timp stabilit în funcţie de nevoile participanţilor. O parte dintre coachee nu au finalizat programul, având încă 2-3 şedinţe de parcurs alături de coachii lor.

Locaţiile au fost alese de comun acord, având ca prim obiectiv crearea unui spaţiu intim, în care participanţii să se simtă confortabil. Întâlnirile au avut loc în parcuri, ceainării, cafenele şi spaţiile de lucru ale coachilor. S-a apelat şi la convorbirea telefonică şi discuţii pe skype. Perioada aleasă pentru desfăşurarea programului s-a suprapus cu sesiunea şi susţinerea lucrării de licenţă pentru majoritatea participanţilor. Cu toate acestea flexibilitatea întâlnirilor i-a ajutat pe coachee să îşi ducă la bun sfârşit proiectele şi să se descopere cu ajutorul procesului.

Aceste informaţii ne-au ajutat să ne dăm seama că un astfel de program se desfăşoară eficient când perechile sunt autonome, construindu-şi singure experienţa de cunoaştere

şi învăţare.

Page 11: Raport coaching 2009 2010

11

Rezultate obţinute

Mi-am luat bicicletă, acum fac sport şi încep să relaţionez din ce în ce mai mult cu oamenii, să fiu mai optimist, să văd altfel lumea din jurul meu. Înainte puneam un zid în faţa mea şi mă întrebam “Cum mă văd ceilalţi?”. Acum găndesc “Asta sunt eu. Vedeţi ceea ce sunt”. Mi-am stabilit priorităţile atât pentru organizaţie cât şi pentru facultate.

Ne-am axat la început pe partea de organizare şi structurare. A început să-mi intre în reflex ca la începutul săptămânii să mă gândesc la ce am de făcut.

Eu am început cu partea personală şi am intrat în brânză rău de tot din prima, unde am avut o revelaţie. Mi-am dat seama că mă sabotam singur şi asta îmi afecta multe din activităţile din fiecare zi.

Experienţa asta m-a învăţat să spun nu, mi-a schimbat atitudinea. Mi-am scris într-un jurnal, îmi dădea teme. Dacă îmi punea întrebări şi nu găseam răspuns, atunci mă punea să găsesc până data viitoare şi să o notez.

Am avut revelaţia că sunt o persoană vizuală şi că sunt o persoană care vede răspunsurile în imagini. Mă simt mai împăcată.

Am discutat pe partea profesională, mi-am găsit multe răspunsuri. Mi-am dat seama că am idei foarte bune şi că merită să le spun şi să am încredere în ele. M-a ajutat să fiu mai sigură pe mine şi să mă simt bine cu ceea ce gândesc.

La mine a fost ca un montagne ruse. De fiecare dată mă duceam fericit, cu rezultate şi mi se mai “trăgea o palmă”, care mă creştea şi mai mult. Au fost cele mai tari 3 luni din viaţa mea.

Simt că a fost o experienţă clarificatoare.

A fost foarte bine pentru că m-a ajutat să iau 7 examene din cele 8 pe care le-am avut de dat la o facultate care nu ma motiva deloc. După fiecare întâlnire simţeam că am din ce în ce mai multă energie.

Experienţa a fost revelatoare, dar şi incomodă. Am trecut prin multe stări, pentru că sunt curioasă şi am vrut să experimentez.

Coachingul e o super experienţă! “Niciodată să nu te limitezi când vrei să faci ceva.... doar pentru că vrei să-l faci perfect. Fii cu mintea deschisă.”

Page 12: Raport coaching 2009 2010

12

Rezultate obţinute

Pot alege să fac sau nu, doar că acum sunt conştient că e o alegere. E un fel de flexibilitate comportamentală.

Am învăţat că sunt foarte tare aşa cum sunt, am învăţat să am încredere în mine şi că e mai important să mă raportez la mine mai mult decât la ceilalţi.

Am învăţat că e ok ca lucrurile să vină pe rând, nu toate deodată, să las timp să plănuiesc, să fiu mai liniştită, mai calmă.

Am realizat că într-un ritm mai relaxat, lucrurile se întâmplau mai repede.

Îmi doresc mai puţină vorbă, mai multa acţiune.

Am realizat ce ticuri am şi acum învăţ sa scap de ele.

Am realizat că poţi să fii fericit şi mulţumit cu ceea ce eşti şi ce ai.

Am conştientizat că nu-mi place să primesc sfaturi şi că sunt mândră de mine când îmi găsesc singură răspunsurile.

Şedinţele de coaching m-au ajutat să mă organizez, să prioritizez şi să mă focusez pe ce e cu adevărat important pentru mine.

Am reuşit să-mi găsesc locul, să mă regăsesc.

Am învăţat să gestionez vocea sarcastică din mintea mea care mă sabota mereu. Am învăţat să-mi placă de mine.

Am învăţat să îmi pun tot timpul întrebări şi să conştientizez ce mecanisme folosesc.

Am învăţat să nu mai vreau să schimb oamenii din jurul meu, să fiu responsabil doar pentru mine.

Am învăţat să spun “da” doar la ce e relevant pentru mine. Am realizat că poţi să fii fericit şi mulţumit cu ceea ce eşti şi ce ai.

Page 13: Raport coaching 2009 2010

13

Follow-up

• Vrem să integrăm procesul de coaching în mecanismul de learning specific CROS-ului;• Vom împărtăşi experienţele noastre în CROS Camp;• Vom prezenta beneficiile unui program de coaching încă de la începutul noului an HRemotion şi, ulterior, în cadrul lansării programului de coaching. Pe parcursul anului vom promova ideea de coaching în cadrul comunităţii, raportându-ne la experienţa noastră;• Vom scrie testimoniale pentru cititorii site-ului HRemotion;• Vom împărtăşi experienţa în cadrul unor interviuri filmate, ce vor putea fi vizualizate de membrii comunităţii şi de restul publicului căruia ne adresăm;• Vom realiza un filmuleţ de mulţumire adresat coachilor din program;• Vom recomanda coachii cu care am lucrat persoanelor interesate de un astfel de proces.

• Sintetizez toate lucrurile învăţate şi le împărtăşesc colegilor din organizaţie şi din comunitatea HRemotion;• Prin exemplul personal, vreau ca doi oameni apropiaţi să înceapă procesul de coaching;• Voi scrie despre experienţa mea pe blog;• Voi deveni mentor în organizaţia mea pentru că mă simt mai bine cu mine şi pot fi atent la nevoile celorlalţi;• Vreau să devin coach;

Page 14: Raport coaching 2009 2010

14

Un nou capitol începe aici...

“Acum câteva luni mi-am dat seama care este cea mai mare pasiune a mea, care este acel lucru pe care iî fac cu tot sufletul, în orice moment al zilei cu zâmbetul pe buze şi doza de energie la maxim: dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi să crească şi să fie fericiţi. Întâlnirea de evaluare a fost un moment în care am simţit că aceasta pasiune e la ea acasă. Parcurgând toate etapele acestui proces am avut multe momente de conştientizare împletite cu mo-mente de bucurie sau câteodată, chiar nedumerire. Provocarea cea mai mare a fost cea de a ma asigura că oamenii se simt în elementul lor în acest program, că îşi extrag toate acele lecţii de viaţă de care au nevoie şi asta îi va face mai împăcaţi cu cine sunt. Recunosc că am învăţat multe din acest program, împreună cu membri echipei de proiect HRemo-tion.”

Silvia PUREL

Page 15: Raport coaching 2009 2010

15

Un nou capitol începe aici...

Am învăţat diferenţa dintre procesul de coaching şi cel de mentorat.Am învăţat de ce e important să lucrăm cu coachi profesionişti.Am realizat că e foarte important să existe coachi care să fie dispuşi să lucreze cu tineri, cu mentalităţi şi căi de a absorbi informaţia foarte diverse.

Am înteles că un proces eficient de coaching are în componenţă şi perioade de monitorizare şi de evaluare constante.Am înteles că nu sunt necesare întâlniri săptămânale şi câteodată e nevoie de mai mult timp pentru sedi-mentare şi implementare a obiectivelor propuse.Am înţeles importanţa matchingului pentru a avea un program de calitate.

Am conştientizat că una dintre calităţile esenţiale ale coachee-ului este ca el să fie deschis către schimbare şi să îşi ia angajamentul faţă de propria dezvoltare.Am observat că poate fi o experienţă revelatoare care te poate face fericit şi împăcat cu tine.Am concluzionat că pentru a intra într-un program de coaching e important să ştii că tu, personal, faci diferenţa, nu coach-ul. Dincolo de timpul petrecut alături de coach, e esenţial să te ocupi tu de creşterea ta şi să faci progrese în mod constant.Pentru un tânăr de 20-23 ani, care este în perioada în care ia decizii importante cu privire la traseul pe care şi-l alege în viaţă, un proces de coaching este valoros tocmai pentru că este centrat pe nevoile, aspiraţiile şi nedumeririle lui.

Page 16: Raport coaching 2009 2010

16

www.hremotion.rowww.cros.ro

Silvia [email protected]+40 740 527 702

Contact: