oportunitĂŢi În meseria de : - tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului

of 16/16
OPORTUNITĂŢI ÎN MESERIA DE : OPORTUNITĂŢI ÎN MESERIA DE : - - Tehnician ecolog şi protecţia Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului calităţii mediului

Post on 06-Jan-2016

117 views

Category:

Documents

10 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

OPORTUNITĂŢI ÎN MESERIA DE : - Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului. Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului. Factorii de mediu sunt: Apa Aerul Solul Efectele poluării se răsfrâng asupra: sănătăţii oamenilor, atmosferei, plantelor, animalelor, construcţiilor - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • OPORTUNITI N MESERIA DE :

  - Tehnician ecolog i protecia calitii mediului

 • Tehnician ecolog i protecia calitii mediuluiFactorii de mediu sunt:Apa AerulSolul Efectele polurii se rsfrng asupra:sntii oamenilor,atmosferei,plantelor,animalelor,construciiloretc.

 • Tehnician ecolog i protecia calitii mediuluiMonitorizarea factorilor de mediu prin analize de:ApAerSol

 • Tehnician chimist de laborator

  Determinarea calitii

  Materiilor primeProduselor intermediareProduselor finite

 • Determinarea unor indicatori fizici i chimici1. Determinarea indicatorilor fizici: - pH; - turbiditate2. Determinarea alcalinitii i aciditii3. Determinarea regimului de mineralizare: - Ca2+, Mg2+, Cl- - duritate total, temporar, permanent4. Determinarea suspensiilor totale

 • Determinarea turbiditiiDeterminarea cantitativ a turbiditii se realizeaz n laborator cu turbidimetrul sau spectrofotometrul.Determinarea turbiditii cu turbidimetrul are la baz efectul Tyndall conform cruia apa tulbure devine strlucitoare dac este traversat de un fascicul luminos, datorit faptului c particulele n suspensie difuzeaz lateral o parte din razele luminoase.

 • Msurarea pH-ului Msurarea pH-ului unei soluii poate fi realizat n mai multe moduri: Calitativ, pH-ul se determin folosind hrtia indicatoare de pH sau soluii de diferii indicatori acido-bazici.Cantitativ, msurarea cu exactitate a pH-ului se realizeaz cu ajutorul electrozilor poteniometrici. Cu aceti electrozi se urmresc pur i simplu schimbrile de tensiune cauzate de schimbarea activitii ionilor de hidrogen din soluie.

 • Msurarea pH-ului folosind pH-metrul portabil

 • Determinarea suspensiilor din apDeterminarea coninutului de particule n suspensie , presupune separarea acestora prin filtrare sau centrifugare, urmat de uscarea i cntrirea reziduului pn la mas constant

 • Determinarea alcalinitii Principiul determinrii alcalinitii const n neutralizarea unei cantiti din apa de analizat cu un acid diluat n prezena de indicator acido-bazic(metiloranj).

 • Determinarea aciditii

  Determinarea aciditii se bazeaz pe neutralizarea unei probe din apa de analizat cu o baz n prezen de indicator (fenolftalein).

  nainte de titrarePunctul final al titrrii

 • Determinarea ionilor de calciuTitrarea ionului de calciu cu soluie de complexon III n prezena indicatorului murexid

 • Determinarea ionilor de magneziuVirajul culorii la titrarea ionului de magneziu cu soluie de complexon III n prezena indicatorului negru eriocrom T.

 • Determinarea clorurilor Ionul clorur prezent n ap se determin prin metode volumetrice bazate pe reacii de precipitare. Ionul Cl- reacioneaz cu AgNO3 n mediu neutru pentru a forma clorura de argint insolubil. Ca indicator este folosit soluia de cromat de potasiu. Apariia culorii crmizii a cromatului de argint va indica punctul final al titrrii.

 • Determinarea duritii

  Duritatea este dat de totalitate srurilor de calciu i magneziu din ap;Determinarea experimental: - temporar: titrarea unei probe de ap de volum cunoscut cu o soluie de acid tare de concentraie i factor de corecie cunoscute n prezen de metiloranj - total: titrarea unei probe de ap de volum cunoscut cu o soluie de EDTA de concentraie i factor de corecie cunoscute n mediu bazic i n prezen de negru eriocrom T) - permanent: prin diferena dintre duritatea total i cea temporarExprimarea duritii: grade de duritate (1 grad german=10mg CaO/l ap)

 • V mulumesc pentru atenie!