monografia severinului v

Download Monografia Severinului V

Post on 04-Oct-2015

45 views

Category:

Documents

18 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Monografia Severinului

TRANSCRIPT

CERNETI

CERNEI

Severinul s-a dezvoltat n apropierea castrului roman Drobeta (Drub-eta), devenind dintr-un punct strategic iniial un ora de rscruce a drumurilor pe uscat i pe ap care duceau la nord i la sud de Dunre. n timpul antichitii romane, a devenit primul centru urban din regiune i al treilea din provincia Dacia.Castrul a fost distrus de barbari i reconstruit de romani n mod reptat, ncetndu-i definitiv rolul de garnizoan n anul 602 d.Hr. Zona va mai purta interes peste alte veacuri, o data cu formarea regatului ungar si a voievodatelor valahe, care se vor lupta cu Imperiul Otoman, ce apruse pe harta politica a Dunrii si a Balcanilor. In acest context localitile de pe malurile fluviului din zona Porilor de Fier si pana la Calafat au nceput sa fie fortificate.n anul 1233 Fortreaa Severinului, din vecintatea ruinelor castrului roman al Drobetei, este transformat n cetate de Regatul Maghiar prin Regele Andrei al II-lea pentru a crea un cap de pod ca centru strategic militar constituit mpotriva aratului Bulgar de Vidin.

Cetatea este cucerit i distrus parial, n 1524 n luna octombrie, de turcii condui de Soliman Magnificul i de Ali Beg (un srb convertit la islam). Cucerirea a fost posibil i din cauza garnizoanei extrem de reduse care apra cetatea. n 1526, din ordinul lui Soliman Magnificul, turcii ncep distrugerea sistematic a Cetii Severinului,Dup distrugerea Cetii Severinului, dndu-i numele emblematic de doliu Cernei("cernii") severinenii au fondat o alt aezare mai ferit de incursiunile turceti la aproximativ 6 kilometri spre nord-est fa de vechea cetate ars. Pan la reconstrucia modern a Severinului, Cerneiul, care pe la 1602 era o moie a frailor Buzeti, va fi capitala administrativ i comercial a regiunii Mehediniului, fiind folosit deopotriv de rui i de austrieci.La Cerneiera Cpitania i Vama. La Cernei a fost infiintata prima scoala in 1805, prin 1840 functionau aici 4 scoli doua romanesti, una greceasca si una germana. In 1840, negustrul Hagi Iordache din Cerneti lasa prin testament ca din veniturile sale sa se construiasca trei scoli: una romaneasca si alta greceasca, precum si o scoala, in Banovita. S-a construit o singura scoala, care va ajunge in 1830 sa functioneze cu 150 de elevi. La aceasta scoala a predat si Ion Maiorescu, tatal lui Titu Maiorscu. In 1848, la Cerneti a fost profesor Ion Ruptureanu, care s-a implicat in miscarea revolutionara de la 1848, iar mai tarziu a fost profesor la Turnu-Severin.

In anul 1828, izbucneste razboiul ruso-turc. Trupele otomane patrunse pe teritoriul Olteniei s-au confruntat cu detasamentele de panduri care luptau alaturi de trupele ruse. In Campia Severinului, pe locul de astazi al orasului era organizata o tabara militara, unde s-au sapat lucrari de fortificatii, cu ajutorul localnicilor. Tabara a fost stabilita aici deoarece se astepta ca turcii sa treaca Dunarea dinspre Cladova. La scurt timp, dupa retragerea rusilor, turcii au jefuit, devastat si incendiat Cerneiul, resedinta Mehedintiului, la 6 august 1828 . Dupa aceasta distrugere prin incendiere, orasul Cerneti nu s-amai refacut.

Dupa razboiul ruso-turc din1828-1829, Turcia a fost infranta, iar prin Tratatul de la Adrianopole, Tara Romaneasca obtine liberalizarea comertului si a navigatiei pe Dunare, creindu-se conditii pentru aparitia si dezvoltarea relatiilor de productie capitaliste.

ntrevznd viitorul comercial al oraului, printr-un oficiu (decret) al prezidentului plenipotentiar al Tarii Romaneti, generalul Pavel Kiseleff, cu numarul 19 din 22 aprilie 1833 , solicita nfiinarea oraului de nego Turnu-Severin, prin strmutarea locuitorilor oraului Cernei n Cmpia Severinului, zon ce corespunde oraului actual astfel nct 23 aprilie 1833 este data oficial a ntemeierii oraului Turnu-Severin, cnd Domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica emite actul nfiinrii oraului.

Cernenii nu au acceptat s plteasc taxele pentru locurile de strmuatre, considerndu-le ca fiind ale lor de drept de la strmutarea din 1524.

Timp de aproape doua decenii, intre Turnu-Severin si Cernei se va desfura o continua concurenta economica ce se va termina cu dominatia completa a noului oras. In anul 1841, capitala judeului se muta de la Cernei la Turnu Severin.

Dup o perioad de rivalitate de la nfiinarea noului ora Turnu-Severin, din 1833 i pna la 1855, Cerneiul agrar (a crui industrie se baza ndeobte pe morrit, oierit i ateliere de tbcrie) decade definitiv. n anul 1841, capitala judeului se mut de la Cernei la Turnu Severin.

Severinenii rmai la Cernei ncep s se mute n mas astfel nct oraul ncepe s se extind dup un nou plan spre est-sud-est. Cu acest nou aflux de populaie, alturi de "Cartierul nemesc", deja constituit n partea vestic a oraului, apar alte dou noi cartiere: "Moara de foc" i "Tbcari", nume care oglindesc vechile ndeletniciri ale celor strmutai de la Cernei.

1852 se inaugureaz oseaua ce lega Severinul de Craiova, ocolind Cerneiul, ce va duce la o rapida decadere a acestuia.Culaeste un tip de construcie semifortificat, rspndit n ntregul spaiu balcanic, cu precdere nSerbiai nAlbania. Unii cercettori cred c originea culelor este nAfganistaniIran. Fapt cert, culele sunt prezente i n cmpiile unor ri occidentale, cum ar fiItalia,FranaiSpania.[1]n esen, culele erau locuineleboierilor, construite n vederea aprrii avutului i vieii membrilor familiilor acestora mpotriva invaziilor ntreprinse de ctre cetele de jefuitoriotomani, venii din sudulDunrii. De regul, culele, care aveau o form de turn cu 3-4 caturi, erau prevzute cu metereze de unde se trgea cuarmelen orice parte a curii. n beci se aflafntna.[4]Scara ctre etajele superioare putea fi mobil, uile erau masive, beciul solid, pereii groi de 1 metru consolidai cu brne i strpuni de metereze, ferestrele nguste. Un amnunt mai aparte la unele cule este prezena anexelor sanitare ntr-un corp separat, un turn ngust, legat de corpul principal printr-un coridor aerian, ca unpodnchis.[5]Personaliti nscute n Cernei - vezi Capitolul PERSONALITI :

Vercescu, Ioan P. nscut la 6 febr. 1840, General, medic Dimitrie Grecescu nscut la 15 iunie 1841, titular al Academiei Romne, botanist. I. Gh. Bibicescu nscut la 8 noiembrie 1849, publicist, om politic, guvernator BNR.

Tudor Vladimirescu (n.1780,Vladimiri- d.S.V.7 iunie1821Trgovite) a fost o figur emblematic pentru istoria rii Romneti la nceputul secolului al XIX-lea, fiind conductorul Revoluiei de la 1821i alpandurilor.

Portret al lui Tudor Vladimirescu fcut deTheodor Aman

dup moartea lui Tudor i bazat pe mrturiile Pandurilor

S-a nscut n satulVladimiri(Gorj), ntr-o familie demoneni. fiind fiul lui Constantin si al Ioanei Vladimirescu. La 12 ani, biatul a fost trimis la Craiova ca sa nvee carte. Mai trziu a nvat carte ilimba greacn casaboierului aromn Ioni Glogoveanu, dinCraiova, care a fcut din inteligentul i destoinicul biat administrator de moie i care l-a ntrebuinat n afacerile de nego, mai ales la exportul de vite.

Tudor Vladimirescu i-a constituit o avere prin cumprare de pmnt, fcnd comer pe cont propriu. S-a emancipat din slujba lui Glogoveanu intrnd n rndurilepandurilor- armat cu obligaii semipermanente - i particip larzboiul ruso-turcdin1806-1812, recompensat de oficialitile ruse cuordinul de cavalerieOrdinul Vladimir, clasa a III-a.

n1806a fost numitvtafde plai laCloani, adic administrator al unui district de munte, funcie pe care o va deine pn n1820. n perioada14 iunie-26 decembrie1814a efectuat o cltorie laViena, n perioada Congresului de Pace de la Viena (1814-1815), pentru a lichida motenirea soiei lui Nicolae Glogoveanu (fiul lui Ioni Glogoveanu), decedat la Viena, i pentru a-i aduce n ar fetia.

Cunosctor allimbii germane, Tudor Vladimirescu a putut s urmreasc problemele politice care se dezbteau n pres n capitalaImperiului Austriac. ntors n ar la nceputul anului1815, Tudor a aflat cgarnizoanaotoman dinAda-Kaleh, care cutreierase judeeleMehedinii Gorj, distrusese i gospodria lui de laCerneii i luase toate bucatele.

Prezent apoi n capitala rii pentru susinerea unui proces de moie n faaDivanului, Tudor afl de hotrrea Eterieide a porni micarea de eliberare aGreciei. Considernd momentul prielnic pentru a ridica poporul la lupt, are unele discuii cu reprezentanii Eteriei pentru cooperare militar, pentru capandurii s nlesneasc trecerea lui Ipsilanti peste Dunre.A semnat o nelegere cu Comitetul de oblduire prin care Tudor urma s ridicenorodul la arme, avnd drept obiectiv nlturarearegimului fanariot. Coninutul prea revoluionar alProclamaiei de la Padei-a speriat pe boieri, care trimit corpuri de oaste pentru a-l opri. Adresndu-i-se luiNicolae Vcrescu, unul dintre cei nsrcinai cu nfrngerea otirii pandurilor, Tudor arat cpesemne dumneata p nrod cu al cror snge s-au hrnit i s-au poleit tot neamul boieresc, l socoteti nimic, i numai pe jefuitori i numeri patrie... Dar cum nu socotii dumneavoastr c patria se cheam poporul, iar nu tagma jefuitorilor. Diplomat, Tudor asigur n permanen paalele de la DunreiPoarta Otomanc poporul s-a revoltat din cauza cumplitelor patimi ce sufer din partea unirii pmntenilor boieri, cu cei dup vremi trimii domni i ocrmuitori acestui norod.

Intrnd nBucuretin frunteaadunrii poporului, este primit cu entuziasm de ctre masele populare din capital. Preia de fapt, n primvara anului1821, conducerea rii, fiind numit de poporDomnul Tudor. Prezena luiAlexandru Ipsilantila Bucureti n fruntea unei armate nedisciplinate, dup ce aciunea lui fusese dezavuat de ctreRusia, ca i de romni de altfel, l-au pus ntr-o situaie dificil. Tudor i cere conductorului Eteriei s treac Dunrea, aa cum promisese iniial, pentru caara Romneascs nu fie transformat nteatru de rzboi.

Conductorii eteritilor au pus la cale un complot pentru a-l ndeprta. Ridicat prin trdare de laGoleti, la21 maiTudor a fost ucis de efii eteritilor laTrgovite, n noaptea de27spre28 mai, nvinuit probabil de cola