mg inov curs

of 388 /388
Pr Pr of. d of. d r. r. ing. ing. Călin DENE Călin DENE Ş Ş * * * Universitatea * Universitatea L. Blaga L. Blaga din Sibiu; e din Sibiu; e - - mail: mail: calin.denes calin.denes @ @ ulbsibiu.ro ulbsibiu.ro MANAGEMENTUL INOVĂRII

Upload: sandy-alexandra

Post on 15-Sep-2015

124 views

Category:

Documents


8 download

DESCRIPTION

Mg Inov Curs

TRANSCRIPT

 • PrProf. dof. dr. r. ing. ing. Clin DENEClin DENE *** Universitatea * Universitatea L. BlagaL. Blaga din Sibiu; edin Sibiu; e--mail: mail: calin.denescalin.denes@@ulbsibiu.roulbsibiu.ro

  MANAGEMENTUL INOVRII

 • EvaluareaNota final = 50% nota colocviu + 50% nota portofoliu

  Portofoliul conine:1. Prezentarea unui scurt istoric pentru o:

  - descoperire- invenie- inovare

  Coninut:- descriere descoperire/invenie/inovare- evidenierea impactului descoperirii/inveniei/inovrii- concluzii- bibliografie (inclusiv surse de preluate de pe internet)

  2. Aplicaie (pe o tem la alegere) pentru metoda de creativitate a matricei morfologice (Zwichy)

 • Evaluarea

  Portofoliul conine:

  3. Dezvoltarea sau mbuntirea unui produs folosind, la alegere, una din urmtoarele mijloace/metode:- Tehnica PINDAR- Analiza multicriterial avansat- Analiza PEST- Metoda QFD (Quality Function Deployment)- Metoda AMDEC (Analiza Modurilor de Defectare i

  Estimarea Criticitii lor)- etc.

  4. Tema / teme, la alegere (opional)

 • De reinut! se va realiza portofoliul (pe parcursul semestrului), cu coninutul

  specificat anterior, n varianta electronic (pe CD, flash-disck) sau scris (tiprit pe hrtie). Portofoliul se aduce i se susine n data stabilit pentru colocviu.

  se ine cont de:- coninutul portofoliului (informaiile cuprinse; cunotinele

  utilizate; logica prezentrii; originalitatea interpretrilor , analizelor sau altor demersuri realizate) 40% ;

  - calitatea susinerii portofoliului i a rspunsurilor date la ntrebrile primite cu ocazia susinerii portofoliului 40% ;

  - activitatea depus de student la curs i seminar i evaluarea pe parcurs 20% (maximum 1 punct).

  Neprezentarea sau nesusinerea portofoliului sau neprezentarea la colocviu atrag nepromovarea studentului la disciplina.

  Pentru promovarea disciplinei se impune ca studenii s obin note de minimum 5, att la colocviu ct i la portofoliu.

 • Bibliografie

  1. Bloiu L.M. Managementul inovaiei. ntreprinderea viitorului, viitorul ntreprinderii. Bucureti, Editura Eficient, 1995.

  2. Bloiu L.M. Tehnologie i inovare. Bucureti, Editura A.S.E., 1997.3. Bloiu L.M. . a. Management inovaional. Bucureti, Editura A.S.E.,

  2005.4. Belous, V. Inventica. Iai, Editura Asachi, 1992.5. Belous V. Manualul inventatorului. Sinteza creativ n tehnic.

  Bucureti, Editura Tehnic, 1990.6. Belous, V. Creaia tehnic n construcia de maini - Inventica. Iai,

  Editura Junimea, 1986.7. Brad, S. Manualul de baz al managerului de produs n ingineria i

  managementul inovaiei. Bucureti, Editura Economic, 2006.8. Sltineanu, L. Managementul inovrii produselor i proceselor. Iai,

  Editura Politehnium, 2005.

 • PrProf. dof. dr. r. ing. ing. Clin DENEClin DENE *** Universitatea * Universitatea L. BlagaL. Blaga din Sibiu; edin Sibiu; e--mail: mail: calin.denescalin.denes@@ulbsibiu.roulbsibiu.ro

  MANAGEMENTUL INOVRII

  Inovarea n industrieNoua revoluie industrial

 • Inovarea n industrie

  Pe 21 noiembrie 1999, primul ministru al Italiei, DAlema, a invitat la Florena pe preedinii Italiei, SUA i Braziliei ca i pe primii minitrii ai Franei, Angliei i Germaniei, (considerai efii de stat cei mai reformiti) la o ntlnire avnd ca scop discutarea evoluiilor spre secolul XXI.

  S-a afirmat aici c evoluiile majore din sec. XXI vor fi determinate de doi factori: educaia, i inovaia, materializatn noile tehnologii (ntre care cu prioritate INTERNET; de altfel Clinton a afirmat c pn anul viitor (2000), va avea grijca toate colile din SUA s fie racordate la INTERNET).

  Informaie de pres

 • Lumea n care trim se mic din ce n ce mai repede (acum, se mic ameitor de repede).

  Intre anii '60 i '90 ai secolului XX a avut loc o adevratrevoluie industrial, caracterizat prin:

  (a) apariia unor ramuri industriale dominante noi;

  (b) o schimbare n accentele activitii de management, orientat acum n primul rnd pe buna gestionare a resurselor tehnologice i pe activitatea de inovare;

  (c) dezvoltarea unor sisteme tehnologice care permit realizarea de produse personalizate, destinate s satisfac gusturile din ce n ce mai diverse ale unor grupuri tot mai mici de oameni.

 • Efectul schimbrilor menionate se materializeaz n:

  - o reducere drastic a costurilor de fabricaie n cazul a numeroase produse;

  - o ameliorare radical a performanelor proceselor de fabricaie;

 • (d) o schimbare a naturii produselor, care conin componente provenind din ramuri industriale dintre cele mai diferite;

  (e) scurtarea considerabil, practic eliminarea perioadei ntre descoperirea de ctre cercettori a unui nou fenomen fizic/chimic/biologic i aplicarea lui n industrie, pentru noi produse sau noi procese de fabricaie (la fel i timpul de via al produselor se scurteaz din ce n ce mai mult);

  (f) apariia unor constrngeri mult mai puternice n activitatea de management, materializate ntr-o mondializare a concurenei i obligaia de a lua n consideraie, ca un factor determinant, a interaciunilor cu mediul nconjurtor i a cerinelor de protecie a acestuia.

 • Este ocant, mai ales la nivelul ntreprinderilorromneti, cnd se constat c o instalaie, considerat foarte bun, este total depit (mai degrab moral dect fizic), sau c produsele pe care nc le ofer par, pe piaa internaional, n cel mai bun caz, prfuite.

  Singura cale de a ajunge lumea din urm constn a avea curajul s schimbm ct mai mult, ct mai repede, mai mult i mai repede dect ceilali, care i ei schimb de acum permanent.

 • Noile ramuri industriale dominante ale economiei mondiale Fiecare epoc a trit sprijinindu-se pe anumite ramuri industriale, care au oferit materiile prime i tehnologiile de prelucrare pentru ntreg sistemul economic.

  Domeniile tehnologice dominante

 • Fluxul tehnologic i modul su de realizare nainte i dup 1980

 • Observaii:

  In urm cu 30 de ani nu exista un sector de producie de software pentru firme i marele public. In 1998 sectorul reprezint n SUA 1,6 milioane locuri de munc, din care 600.000 s-au creat n ultimii 5 ani.

  De reinut ca azi industria automobilului ocup 960.000 de oameni iar cea aero-spaial ali 750.000 (deci cele dou cele mai mari industrii "clasice" au acum tot attea locuri de muncct cea de industrie software).

  O 1

 • O evoluie similara a avut industria de mass-media, care ocupacum 1,69 milioane oameni. Ea s-a dezvoltat pe seama exploziei posturilor de TV, a noilor suporturi (CD, banda video, etc.).

  In plus, locurile de munc oferite de aceste dou ramuri, care se afl acum n top, ofer locuri de munc pentru fora de munccalificat i nalt calificat.

  Mai trebuie subliniat aici i faptul c industria de hardware, care st la baza lor (microprocesoare, fibr optic, etc.), nu reprezint n total dect cteva sute de mii de locuri de munc, cu o cretere slab a numrului de angajai (dar cu o cretere exploziv a productivitii muncii).

  O 2

 • Pe ansamblul SUA, ntre 1993 i 1998, s-au creat 9 milioane noi locuri de munc, din care 6 n sectoarele noi i 3 n cele ale comerului i serviciilor i s-au pierdut 2 milioane n domeniile industriale tradiionale.

  In ceea ce privete numrul de locuri de munc n EU, n perioada 1990 - 2000, se constat urmtoarele : - In domeniul industriilor de nalt tehnologie (aerospaiale, computere,electronic i telecomunicaii, produse farmaceutice, instrumente tiinifice, motoare, echipamente de transport, chimie fin) creterea a fost de 1,7 % fa de 0,9 % pe ansamblul industriei. - In domeniul serviciilor bazate pe cunoatere (pot i telecomunicaii, software, media, internet) creterea a fost de 6,3% fa de 3 % pe ansamblul serviciilor. Industriile de nalttehnologie i serviciile bazate pe cunoatere reprezint 20 %din totalul forei de munc angajate.

  O 3

 • Noile tehnologii au o serie de trsturi caracteristice, ntre care:

  - sunt transversale, n sensul c regsim o asemenea tehnologie n numeroase ramuri industriale foarte diferite ntre ele.

  - sunt contagioase, n sensul c acest transfer de la o ramurindustrial la alta se face extrem de repede.

  - sunt combinatorii, ceea ce nseamn c pentru a putea fi utilizate trebuie fcut apel la un ansamblu de asemenea tehnologii.

  - sunt expansive, apariia i utilizarea lor determin apariia i utilizarea altor tehnologii i mai noi.

  - sunt complexe i uneori costisitoare, necesit un personal cu nalt calificare care trebuie s dispun de mijloace sofisticate;asemenea tehnologii pot ptrunde pe pia doar atunci cnd aceasta este suficient de deschis i de receptiv.

  - sunt creatoare de valoare adugat mare, presupun un aport nsemnat de inteligen i mai puin de materie i energie.

 • Informatica

  Informatica a reprezentat o revoluie semnificativncepnd cu apariia microprocesorului (1971). In 20 de ani, ntre 1971 i 1991, cantitatea de componente plasate pe un microprocesor a crescut de la circa 1.000 la circa 10.000.000 , evoluia avnd un caracter exponenial.

  In informatic se vorbete de Legea lui MOORE, (directorul de la INTEL), lege empiric ce statueaz cnumrul de componente de pe un microprocesor se dubleaz o dat la 1,5 ani.

  Legea a fost dat de Moore sub forma unei estimri n cadrul unui interviu la nceputul anilor '80 i s-a adeverit de atunci pn azi.

 • Principalele efecte se regsesc n:

  (a) Calculatoare cu o putere de calcul extrem de mare(mainframe), folosite la:

  - calcule foarte complexe (de pild n meteorologie, nproiectare, gestiune);

  - procese de simulare (antrenamente oferi, piloi,astronaui, probe de funcionare a unor instalaii ncneconstruite efectiv sau a unor produse nc nerealizate);

  - inteligen artificial (sisteme expert, traduceri, recunoatere imagini i voce).

 • (b) Miniaturizare

  - apariia de micro-ordinatoare (micro-calculatoare) i mai ales generalizarea utilizrii lor de ctre nespecialiti, ca urmare aapariiei industriei de software i a reelelor de calculatoare;

  - calculatoare de proces, care optimizeaz funcionarea instalaiilor ( n ultimii ani au aprut i automobile cu calculator incorporat, capabil nu numai s urmreascfuncionarea motorului, apsarea pe frne sau presiunea n pneuri dar i s afieze harta zonei, s situeze automobilul n hart i s sugereze soluia optim de continuare a drumului).

 • (c) O nou structur a ntreprinderii - total informatizat

  CAD = Computer Asisted (Aided) Design (Proiectare asistat de calculator) CAT = Computer Asisted Testing (Verificare asistat de calculator) CAM = Computer Asisted Manufacturing (Fabricare asistat de calculator) CAL = Computer Asisted Logistics (Aprovizionare-desfacere asistat de calculator) CAP = Computer Asisted Planning (Planificare asistat de calculator) CFP&A = Computer Financial Planning & Accounting (Planificare financiar i contabilitate asistat de calculator)

 • (d) modularizare

  - roboi industriali "inteligeni", capabili s i schimbe regimul de lucru n funcie de condiiile din preajm sau de ordinele primite; - obiecte "inteligente", de exemplu rachetele militare care sunt n stare s caute, s recunoasc i s urmreasc inta.

  (e) telecomunicaii moderne

  - sisteme digitale, mult mai performante dect cele clasice, analogice;

  - sisteme n care electricitatea este nlocuit de lumin(cabluri optice, etc.);

  - mondializare, prin reelele de satelii de telecomunicaii.

 • (f) restructurarea altor ramuri economice- industria ceasurilor: ceasurile mecanice ale anilor 60 au devenit

  azi piese de muzeu, fiind total nlocuite de cesurile"electronice", cu cuar ca baz de timp i microprocesor.

  - comerul, unde forma sa electronic (prin e-mail, internet), ctigteren cu o vitez uimitoare (are un nalt ritm de cretere).

  Exist dou de dou tipuri de comer informatizat (e-commerce): - fabricant - consumator (B2C, business to consumer) - cam 15 %

  din total e-comer;- fabricant - fabricant (B2B, bisiness to business) - restul de 85

  %

  B2C a fost evaluat la 3,5 Miliarde Euro n 1999 i 45 miliarde n 2002.

  4,8 mii miliarde $ comerul B2B pe plan mondial n 2003, din care 24 % n SUA i 11 % n Europa de vest.

 • Pentru a face fa noilor tendine, la Lisabona, la reuniunea din primvara anului 2000 a efilor de stat din UE, s-au stabilit urmtoarele obiective:

  - Se va oferi tuturor cetenilor, firmelor, colilor i administraiilor posibilitatea de a avea un acces informaticadecvat;

  -Se va introduce o cultur informatic susinut printr-un spirit de firm favorabil finanrii i dezvoltrii ideilor noi;

  - Se va veghea ca tranziia spre era informatic s asigure integrarea social, s ctige ncrederea consumatorului i s ntreasc coeziunea social.

 • Fabricarea de materiale noi In prezent s-a creat o mare libertate n alegerea materialelor, datorat a dou cauze:

  - stpnirea structurii interne a acestora; - creterea varietii materialelor care pot fi prelucrate i apariia materialelor noi.

  In funcie de modul n care a fost stpnit structura materialelor, se pot distinge, istoric, 3 faze:

  (1) Structur acceptat

  In materiale (n special metale, aliaje, dar nu numai) exist o sum de impuriti datorate imperfeciunilor proceselor tehnologice de obinere, impuriti care afecteaz ntr-o oarecare msur utilizrile acestora. Ca urmare, utilizrile sunt adesea limitate de imperfeciunile materialelor iar inginerul proiectant va lucra pornind de la ceea ce materialul i permite.

 • (2) Structur controlat

  Structura este cunoscut n detaliu, datorit metodelor evoluate de analiz (microscopie electronic, metode fizice i fizico-chimice) iar tehnologiile de elaborare permit obinerea unei anumite structuri sau evitarea formrii unei alte anumite structuri.

  Domeniul utilizrilor se lrgete considerabil. Probabil ccel mai bun exemplu l reprezint tranzistorii, ale crorproprieti sunt determinate de natura i concentraia impuritilor prezente n siliciu.

 • (3) Structur stpnit

  Suntem capabili s utilizm structura n folosul nostru, s o manipulm sau s facem noi structuri. Se poate aprecia c intrmastzi n epoca materialelor "de comand" care s rspund de fiecare dat exact solicitrilor utilizatorului.

  Utilizrile nu mai sunt restricionate, ele sunt acum cele care dicteaz compoziia i structura materialului. Mai mult dect att, n prezent, de fiecare dat cnd trebuie s stabilim materialul ce urmeaz a fi folosit ne gsim n faa mai multor posibiliti, pe o plaje foarte larg.

  Cu alte cuvinte, proiectantul nu mai este obligat s in seama de materialele pe care i le ofer industriile din amonte i din contr, acestea trebuie de acum s produc materialele solicitate de industriile din aval.

 • Materiale noi = materiale elaborate n ultimii 50 de ani: compozite, materiale ceramice, rini i lipiciuri cu caracteristici speciale, materiale multistrat.

  Toate acestea se obin n general prin combinarea ntr-un mod original a unor materiale tradiionale: plastic, sticl, metal, ceramic, la care se adaug unele materiale realmente noi cum ar fi fibrele de carbon.

  Avantajele principale: greutate foarte mic, rigiditate mare sausuplee deosebit, rezisten mecanic mare, inerie chimic i rezisten la atacul celor mai diverse substane chimice, izolareelectric i termic, costuri mai sczute.

  Extinderea utilizrii lor se face ntr-un mod destul de discret, de regul puin sesizat de utilizatorul final al produsului care le nglobeaz. Cu toate acestea, ele provoac extrem de numeroase schimbri n tehnologiile i natura produselor realizate azi.

 • Exemple: Un automobil conine azi ntre 15 % i 20 % din greutatea sa materiale noi, fa de 5 % n 1988.

  Numeroase articole sportive, de la prjina sritorului la schiuri i plane de surf, de la racheta de tenis la undia de pescuit, sunt fabricate din asemenea materiale.

  In domeniul protezelor medicale, noile materiale au reprezentat un salt absolut extraordinar, mai ales n combinaie cu electronica, biofizica i micromotoarele electrice.

  Consumul de materiale noi la firma RENAULT

 • Materiale compozite

  Ideea de materiale compozite nu este nou, un exemplu tipic este betonul armat. Un altul, chiar mult mai vechi, este lemnul.

  In alctuirea unui compozit intr de regul trei elemente:

  un material de rezisten ( fibre de sticl, de carbon, de bor, de plastic), care ofer o foarte bun rezisten la traciune (n 1, 2 sau 3 dimensiuni);

  un material de umplutur (rini epoxidice, poliamide, dar i materiale ceramice sau metale);

  un material de legtur care asigur compatibilitatea ntre primele dou.

  Se obin astfel materiale care au proprieti cel putin aditive n raport cu materialele de baz, dar de regul efectul este de tip sinergic.

 • Practic ntlnim azi dou mari categorii de materialecompozite:

  cele cu peformane foarte nalte (care sunt i foarte scumpe, utilizarea lor limitndu-se la aplicaii de vrf ca cele din domeniile aero-spaialului, aviaiei militare, protezelor chirurgicale; un material pe baz de fibre de carbon este de exemplu azi de 400 de ori mai scump dect oelul inox, la aceeai greutate);

  cele "comune" care i-au gsit deja aplicaii curente n automobilism, sport (cele pe baz de fibre de sticl, de ex.).

  Structura materialelor compozite

 • Materialele plastice

  Asistm n prezent la o "renatere" a materialelor plastice, pe seama unor noi proprieti pe care le au. Ex. - plasticele fluorurate (cunoscute sub numele de teflon) care au o bun rezisten termic, coeficieni de frecare extrem de sczui, posibilitatea de a fi prelucrate la strung, etc.;

  - poliacetilene, care prezint o conductibilitate electric cu totul remarcabil, care ar putea merge n viitor chiar pn la supra-conductibilitate;

  - poliesterul sulfonat, rezistent la presiuni de pnla 25 atm., temperaturi de 190 oC chiar i n prezena oxidului de etilen ( care are proprieti sterilizante); din acest material se realizeaz seringile de unic folosin i sticlele de Coca-Cola, .a.;

  - Clarylen, care const ntr-o folie de ambalaj cu proprietatea de a menine proaspete unele legume timp de mai multe zile.

 • In cadrul materialelor plastice, apar materiale cu proprieti noi:

  - poroase, - degradabile (la lumin, ap, bacterii), - fotosensibile, - cu memorie de form, - piezoelectrice, - cu conductibilitate electric.

  Evoluia ponderii principalelor tipuri de mase plastice

 • Ceramica

  Au aprut materiale ceramice speciale cu rezistenmecanic mare. Sunt utilizate preponderent la motoare i la scule achietoare.

  Caliti principale: duritate mare i rezisten la temperaturi mari, uurin de fabricare.

  Intre materialele ceramice se folosesc 2 grupe mari :

  materiale oxidice : Al2O3, ZrO2Y2O3, Mulit, Cordierit = ieftine, uor de fritat;

  materiale neoxidice : SiC, Si3N4, BN, B4C3, TiB2 = scumpe, cu temperaturi de topire foarte mari, foarte dure.

  Marea problem a ceramicelor o constituie ruperea, care apare brusc. Se poate compensa prin introducerea lor n compozite.

 • Adezivi i rini

  Principalii reprezentani sunt adezivii bicomponeni, care asigur o comportare la solicitri mecanice mai bun dect cea a pieselor sudate i care pot fi aplicai n numeroase cazuri n care sudura este, din diverse motive, imposibil.

  Materiale de construcii

  Materiale izolante, geamuri speciale, betoane armate cu fibre, compozite pe baz de ipsos.

  Relativ puin rspndite pn n prezent, ele ofer performane mai bune de confort la costuri mai sczute i cu o reducere considerabil a manoperei.

 • Materiale pentru electronic

  Se utilizeaz siliciu amorf, arseniur de galiu, cristale lichide, fibre de siliciu, materiale supraconductoare.

  Avantaje: costuri mai mici de producie i randamente mai bune, posibilitatea obinerii unor afiaje complexe cu consumuri infime de energie, transportul unor puteri electrice practic infinite n condiii foarte comode i la temperaturi accesibile (azi, cea a azotului lichid).

 • Materiale multistrat

  - Metal placat cu plastic (n special table sau srme, acoperite cu rilsan (material poliamidic), un material care ader foarte bine i protejeaz metalul contra coroziunii, conferindu-i i un aspect frumos, ntr-o gam de culori pastelate);

  - Geam multistrat (de pild pentru automobile, se sparge fr ca cioburile s se desprind iar dac totui o fac, nu rezult achii cu muchii ascuite);

  - Sticl placat cu plastic ("sticla uoar", folosit la fabricarea buteliilor pentru buturi ce ar fi influenate de contactul cu materialul plastic).

 • Metale noi

  Intre metalele intrate de curnd n practica metalurgic putem meniona :

  Litiu, Beriliu, Ytriu, Zirconiu, Niobiu, Indiu, Lantan, Ceriu, Neodim, Samariu, Gadoliniu, Yterbiu, Taliu, Protactiniu,

  n condiiile n care Magneziul, Titanul, Siliciul sunt deja impuse n metalurgie de peste 20...30 de ani.

 • Efectele noilor materiale asupra industriei

  1. Aparia unei hiper-oferte:

  - o aceeai pies se poate face din aluminiu, font subire, materiale plastice, compozite;

  - natura i proprietile materiei prime devin variabilcomandabil;

  - dispar restriciile legate de raritatea unor materii prime (Cr, Mo, W, ...);

  2. Se modific metodele i sistemele de fabricaie: - apar tehnologii noi de prelucrare;

  - fluxurile tehnologice comport mai puine faze;

  - flexibilitatea tehnologiilor crete.

 • Biotehnologiile O biotehnologie este o tehnologie care face apel la materia vie(ceea ce o deosebete de chimie, metalurgie, etc.) prin intermediul unor fiine monocelulare sau doar a unor compui biochimici activi (ceea ce o deosebete de tehnologiile agricole i zootehnice).

  Biotehnologiile sunt i ele foarte vechi, dac ne gndim la vin, bere, oet, iaurt, brnzeturi.

  Exist astzi trei mari ramuri ale tehnologiilor biochimice:

  (1) Tehnologiile de tip fermentativ (controlate de microorganisme vii), domeniu unde se ncadreaz (pe lng cele enunate anterior) i leierea biologic a minereurilor (n SUA, 15% din cupru este obinut pe aceast cale), tratarea i purificarea apelor uzate (de exemplu defenolarea bacteriologic). Domenii i mai noi cuprind exploatarea unor bacterii care produc n mod natural insecticide, antibiotice, etc.

 • (2) Tehnologii enzimatice, care utilizeaz enzime produse de micro-organisme, fr ca prezena acestora din urm s mai fie necesar.

  Enzimele sunt de fapt catalizatori, care se deosebesc de cei cunoscui i utilizai n mod curent n chimie printr-o specificitate extraordinar (nu catalizeaz dect o singurreacie i spre un singur produs, practic nu apar produi secundari) i prin capacitatea de a face ca reacia s mearg la temperaturi n jur de 30 - 40 oC (fa de cteva sute, valoare curent n industria chimic).

  La ora actual problemele constau n a gsi enzima "bun" pentru transformarea dorit, a o extrage i a o fixa pe un suport.

 • (3) Tehnologii genetice, care, prin modificri ale codului genetic pot determina fie producia unei anumite enzime sau proteine de ctre o bacterie care nu realiza aceasta n mod normal fie chiar creerea de specii noi de plante i animale (himere).

  Dac himerele sunt mai degrab extravagane, n schimb se produc n mod curent noi varieti ale speciilor cunoscute, care se caracterizeaz prin producii mult mai mari, rezistene sporite la boli i la duntori, forme adaptate la prelucrare (n special recoltare) mecanizat.

 • Extraordinarul avnt luat de biotehnologii se explic prin mai multe elemente, dintre care cele mai importante ar fi:

  - consumuri energetice extrem de reduse;

  - instalaii industriale considerabil mai simple, att n construcie ct i n exploatare, instalaii utilizate n fluxuri tehnologice mult simplificate i ele;

  - posibilitatea de a sintetiza substane deosebit de complexe(insulina uman, interferonul) sau produse foarte bine adaptate nevoilor (soiuri de cereale nalt productive, roii "cubice" care se ambaleaz bine n lzi, etc.);

  - caracterul ecologic foarte pronunat: nu prea se produc deeuri iar cele obinute sunt biodegradabile.

 • Principalele ramuri industriale unde se manifestbiotehnologiile sunt:

  Agricultura: dincolo de procesele tradiionale ntlnim creterea i protecia plantelor i animalelor (prin realizarea de specii cu productivitate mai mare i rezistente la ageni patogeni, fungii, etc.) transferul de embrioni, mai nou clonarea.

  Industria alimentar: transformri ale laptelui, grului, porumbului n produse noi.

  Industria farmaceutic: fabricarea de vaccinuri, antibiotice, hormoni, reactivi pentru diagnostic, substitute ale sngelui, fie sub forma unor produse cu totul noi fie prin tehnologii extrem de ieftine i de eficiente.

  Industria de chimie fin: produse cosmetice bine tolerate de organism, dar nu numai.

 • Cererea de produse personalizate

  Exist mai multe motive care au determinat destandardizarea, dintre care cele mai importante sunt (A. Toffler):

  Creterea nivelului de trai. Educaia - msur ce nivelul de educaie crete, apare o diversitate mult mai mare de modele comportamentale, unele luatedin alt timp istoric sau din alt spaiu geografic. Uurina mult mai mare de a cltori sau de a lua contact cu alte culturi (prin intermediul mijloacelor de comunicaii) - apar alte modele comportamentale care pot fi adoptate de unele categorii, contribuind astfel la diversificarea cerinelor. Creterea populaiei - noua generaie vine cu alte modele, pe care le impune n paralel cu cele preexistente. Schimbrile tehnologice - care au permis, n special prin informatizarea proceselor de fabricaie, o diversificare a produselor fr o cretere prohibitiv a costurilor de fabricaie.

 • Pieele au evoluat n mai muli pai, cam n felul urmtor: - pia global (anii '60) - pia segmentat (anii '70) - pia personalizat (anii '80) - pia individualizat (anii '90).

  Exemple:

  E1

  In SUA, medicamentul TYLENOL (un medicament curent utilizat contra durerilor de cap, oferit acum i pe piaa romneasc) a fost "extins", producndu-se la un moment dat n 40 de variante, foarte puin diferite ntre ele, fiecare variantfiind destinat unui anumit tip de consumator.

 • E2Unul din directorii firmei Hallmarks (cea mai mare firm de felicitri din SUA) descrie foarte plastic evoluia pieei sale (citat de M. Hammer i J. Champy n Reengineeringul ntreprinderii): "Pieele i canalele noatre de distribuie au fost destul de omogene o lung perioad de timp. Dar, n anii '80, clienii au nceput s se fragmenteze n multe, multe grupuri i simultan, s-au extins canalele noastre de distribuie. Prin 1989 a devenit evident pentru noi uriaa proliferare a produselor din domeniul nostru, un rezultat al orientriispre nie de pia din ce n ce mai mici. Numrul produselor care rmneau n stocuri cretea mult mai mult dect rata vnzrilor. Scdea mrimea tirajului i acest lucru schimba termenii economici ai afacerii noastre. Mai mult chiar, tiam c problema nu putea dect sse nruteasc. Atunci cnd segmentele de pia sunt mai puin omogene, trebuie s rspunzi mai repede acestor segmente, deci ai la dispoziie mai puin timp s i dai seama care produse merg i care nu".

 • Schimbarea naturii produselor

  Din totdeauna, un anumit produs a fost asociat unei anumite ramuri industriale.

  Strungul era fcut de constructorii de maini, aparatul fortograficde specialitii n mecanic fin, constructorii i luau materialele din industria materialelor de construcii.

  Lucrurile erau simple i limpezi.

  Intreinerea i depanarea produselor se fcea de ctre meteri universali, care tiau s repare la fel de bine un automobil nemesc sau rusesc, c doar toate erau fcute, principial, la fel.

 • Ultimii 30 de ani au schimbat radical situaia.

  Acum n toate produsele, pe lng subansamblele clasice, apar cipuri electronice care controleaz funcionarea, fostul strung, sau automobil, sau aparat de fotografiat au devenit mici calculatoare care decid singure cum trebuie s funcioneze sistemul i cer utilizatorului doar s i dea acordul.

  In numeroase produse, carcasele sau unele piese de baz sunt acum fcute din materiale compozite, materiale produse de alte ramuri industriale, prelucrate dup alte legi.

  Apar peste tot lasere, memorii, transmisii prin microunde.

  Produsele noi, cu structuri complexe, implic i utilizarea de tehnologii complexe, care nu sunt ntotdeauna uor de transpus n practic i de gestionat.

 • Exemple de gestionare de tehnologii complexe

  E1

  O fabric mic se decide s schimbe tehnologia de fabricare a carcasei unuia din produsele sale, prin utilizarea de materiale compozite pe baz de fibre de sticl.

  Desigur, va trebui s nvee s utilizeze materialele compozite, dar i tehnologiile de lipire cu rini bicomponenteultra rezistente; va constata apoi c matriele, pentru a rspundeexigenelor compozitelor dar i pentru a valorifica integral posibilitile oferite de acestea, trebuie concepute pe calculator, va trebui deci s i formeze specialiti n CAD. Pentru buna formare a compozitelor se utilizeaz maini cu un nalt grad de automatizare, deci va avea nevoie i de specialiti n robotic.

 • E2

  O alt firm instaleaz, pentru efectuarea unor lucrrirepetitive, ase roboi.

  Constat imediat c va trebui s schimbe sistemul de proiectare, fcnd apel la CAD-CAM integrat, la o nouorganizare a fluxului i a locurilor de munc i c utilizarea roboilor impune implementarea metodei Kamban de fluidizare a produciei.

 • Scurtarea perioadei de introducere n producie a descoperirilor precum i a timpului de via al produselor

  Este deja recunoscut de toat lumea faptul c timpul scurs ntre o descoperire stiinific i aplicarea ei industrial scade continuu.

  Timpul scurs ntre o descoperire i aplicarea ei industrial

 • Pn n urm cu circa 50 de ani, timpul ct o descoperire atepta s fie aplicat depindea n principal de viteza de circulaie a informaiei, relativ sczut, ca i de o oarecare imobilitate a cererii pieii.

  Acum, lucrurile stau cu totul altfel.

  Lumea cere, produse din ce n ce mai diverse, iar noul exercit o fascinaie aparte asupra cumprtorilor.

  Corelnd aceasta cu creterea i mondializarea concurenei, trecerea direct din laboratoarele de cercetare pe planetele (informatizate, cel mai adesea) ale proiectanilor i de aici n halele (robotizate, uneori) ale uzinei devine un proces natural.

 • Dup J. Deschamps i P. Nayak (Products Juggernauts, EdituraHarvard Buss. School, 1995):

  ntreprinderile lidere de sector, dup ritm de cretere i profit, obin n medie 49 % din venituri pe seama unor produse introduse n ultimii 5 ani, n timp ce ntreprinderile codae obin doar 11 % din profit pe seama unor asemenea produse.

  Pentru firmele deosebit de inovante procentul poate fi mult mai mare. Astfel HEWLETT-PACKARD reuete s realizeze 70 % din cifra de afaceri cu produse create n ultimii 2 ani (n special calculatoare de buzunar destinate n special unor nie de pia: oameni ce lucreaz n finane sau n cercetare).

  Sony a multiplicat modelele de walkman pentru a lupta contra concurenei, Casio a ocupat toate tipurile de calculatoare de buzunar, Honda a schimbat radical aspectul motocicletelor sale nct cele de la Yamaha au prut nvechite.

 • Pentru a reui aa ceva, se face apel la ConcurrentEngineering, sau proiectare integrat, activitate n cadrul creian proiectare sunt implicate concomitent serviciile de marketing,fabricaie, vnzare, service (pe lng serviciul de proiectare propriu zis).

  Intre elementele specifice de noutate introduse se poate numra:

  - un plus de valoare pentru preul pltit (Toyota), - un design mai agreabil (Televizoarele Thomson), - un service mai bun (Otis, ascensoare prevzute cusenzori electronici de alert),

  - un rspuns mai rapid la cerinele pieii (Benetton), - inovarea continu (3M, Philips, Canon, Black & Decker,

  Tefal, Apple, etc.).

 • O invenie/inovaie i avantajele aduse de ea sfrete ntotdeauna prin a mbtrni:

  - fie datorit difuzrii ei spre firmele concurente,

  - fie pentru c gusturile cumprtorilor se schimb,

  - fie pentru c apare altceva mai bun.

  Unele inovaii/invenii reprezint o mod i ele dispar repede (ex: cubul Rubik), altele capt statut permanent (ex. wind-surfingul). Durata de via depinde de: - importana inveniei i natura nevoilor pe care le satisface; - reglementarea n materie de brevete; - strategia firmei la lansarea produsului (pre, acorduri de licen, etc.);

  - structura concurenial a sectorului.

 • Apariia continu a unor noi elemente face ca produsele s se nvecheasc (moral), din ce n ce mai repede.

  E1 Pentru bunurile menajere de folosin ndelungat, timpulmediu de via al unui model era, n SUA:

  n 1920 = 34 ani; n 1940 = 22 ani; n 1960 = 8 ani !

  E2

  Tot n 1960, Radio Company of America, (una din cele mai mari firme din domeniul electronicii i al telecomunicaiilor) obinea 80% din CA pe seama unor produse necunoscute cu 10 ani n urm.

  Exemple:

 • In plus, crete foarte mult diversitatea modelelor oferite.

  Dac n 1960 Citroen 2 CV era oferit ntr-o singur versiune (i ntr-o singur culoare, gri), n anii 90 Citroen BX era oferit n mai mult de 50 de versiuni.

  E3

  Timpul de producie n industria de autoturisme

 • Problema proteciei mediului

  Problema proteciei mediului este la ora actualcea mai important problem cu care se confrunt omenirea n ansamblul ei, prin efectele globale ale polurii (ntre care cele mai importante sunt efectul de ser, distrugerea pdurilor de ctreploile acide, degradarea stratului de ozon din stratosfer) ct i prin efectele locale (prin poluarea apelor, degradarea solului, smogul fotochimic din orae, ca i multe altele.

 • Primul semnal real privind capacitatea omenirii de poluare a mediului apare n 1962, odat cu publicarea n SUA a criiSilent Spring, carte n care biologul Rachela Carson descrie efectele nocive ale DDT-ului (datorit concentrrii lui pe lanul trofic: insecte psri restul ecosistemului), un insecticid remarcabil de eficace, descoperit n cursul anilor '40, care pnatunci fusese considerat un fel de substan minune.

  Tot n aceast perioad:

  - lumea ncepe s devin contient de efectele poluriiapelor cu mercur (n urma accidentului de la Minimata, Japonia) i plumb,

  - apare problema depozitrii gunoaielor,

  - se vorbete de dispariia unor specii.

 • In 1969 apare i prima lege a proteciei mediului, n Suedia.

  Tot n Suedia, are loc n 1972 prima conferininternaional a mediului, materializat n Declaraia de la Stockholm, declaraie care reprezint contientizarea relaiei om-mediu, precum i decizia de nfiinare a UNEP (UnitedNations Environment Programme - Agenia Naiunilor Unite pentru Protecia Mediului).

  In 1975 apare i prima ncercare de a pune de acord interesul economic cu cel ecologic, anume politica PPP(Pollution - Protection - Pays), propus de 3M, o cunoscutfirm american specializat n produse chimice i mase plastice.

 • Sfritul anilor '70 marcheaz cteva accidente de acum celebre:

  - In 1976, degajarea de dioxin la Seveso (Italia); - In 1978 n SUA, scandalul Love Canal (ntr-un cartier, "Love

  Canal", construit pe un fost teren viran unde o uzin chimicngropase ani de-a lungul diverse deeuri, au aprut boli ciudate de piele ca i probleme respiratorii; descoperirea corelaiei deeuri ngropate - boli a creat un scandal imens).

  Probabil evenimentul major al anilor '80 l reprezintRaportul Brundtland care lanseaz noiunea de dezvoltare durabil (1987).

  (Raportul "Viitorul nostru comun", cunoscut i sub numele de Raportul Brundtland este un document elaborat de Comisia Mondial pentru Mediu i Dezvoltare = WCED = WorldCommission for Environment and Development).

 • Se pot da trei traduceri pentru termenul de SustainableDevelopement (o dezvoltare care s rspund nevoilor prezentului, fr a afecta rspunsul la nevoile generaiilor viitoare, conform definiiei date n Raportul Brundtland):

  - dezvoltare ce merit a fi susinut (dar se poate confunda cu dezvoltare susinut, ceea ce este cumva opusul a ce vrem noi, amintind de faimoasa societate de consum a anilor '60 ...'70);

  - dezvoltare durabil (dar ce este durabil? durabil, pe de alt parte, este opusul schimbrii, implicit al dezvoltrii; apare aici o contradicie de termeni);

  - dezvoltare viabil, aceast traducere, probabil cea mai bun, reunind trsturile primelor dou, fiind ceva ce necesit o atenie continu i care convine societii.

 • Obiectivele principale ale procesului de dezvoltare durabilsunt:

  - s favorizeze creterea economic rezonabil i calitatea;- s satisfac nevoile eseniale:

  - alimentaia, - apa, energia, - locul de munc, - sntatea;

  - s stpneasc creterea demografic; - s conserve i s pun n valoare resursele naturale; - s controleze tehnologiile i s gestioneze riscurile.

  Aceste obiective se situeaz ntr-un spaiu cuprins ntre:- un minimum, s nu se pun n pericol sistemele naturale

  care ne asigur viaa: aerul, apa, solul, biosfera; - un maximum, s realizeze o stare de armonie ntre

  oameni i ntre oameni i natur.

 • Dac se definete capitalul ca fiind:un ansamblu de bunuri care servesc la producerea altor bunuri(Carl Mengler, economist austriac neoclasic, 1871), sau ca: un ansamblu de bunuri care, prin intermediul produciei, sporete obinerea de alte bunuri necesare (Eugen von Bohm-Bawerk, economist austriac neoclasic, 1888),atunci n categoria de capital intr, n afara banilor, i pmntul(sau, mai general, natura) i munca.

  Dac admitem c cele trei forme ale capitalului sunt substituibile ntre ele, de aici se deschide o cale foarte interesantpentru protecia mediului, deoarece se sugereaz c bunurile naturale pot fi protejate printr-un supliment de efort n muncsau bani. Aceast idee ar putea foarte bine s ofere baza teoretica dezvoltrii durabile.

 • Anii '80 sunt marcai i ei de alte accidente ecologice majore: - 1984, Bhopal (India), intoxicare cu izocianat de metil; - 1986, Scparea de reziduri toxice de pesticide de ctre firma

  SANDOZ avnd ca urmare poluarea grav a Rinului; - 1986, Explozia de la Cernobl.

  Primul eveniment major al anilor '90 l reprezint fr ndoialConferina de la Rio (de Janeiro), 1992. Concomitent, noiunea de protecie a mediului ncepe s apar ca un element indispensabil al activitii de management din toate ntreprinderile.

  In 1995 se definete EMAS (Environmental MAnagementStrategy), transpus n practic de tot mai numeroase firme. Pornind de la standardul britanic BS 7750 (publicat n 1992), se creazfamilia de standarde ISO 14.000, referitoare la politica firmelor de protecie a mediului.

 • In relaia stat - mediu i firm - mediu, se pot distinge urmtoarele perioade:

  1970 ...75 = legi generale cu norme ce trebuiesc respectate;

  1975...85 = legi specifice pe medii (aer, ap, sol) i contientizareala nivelul firmei a problemelor;

  1985...90 = legi referitoare la gestionarea substanelor toxice;

  1990 = Implicarea voluntar a firmelor (Responsable Care, creat de Union Carbide, proprietara uzinei de la Bhopal cu ajutorul cabinetului de consultan ADL), creerea unor sisteme interne de control i a politicii de comunicare deschis cu societatea civil local.

 • Firmele ntreprind o serie de activiti (operaii, practici manageriale, strategie, organizare) care pot fi reunite sub sigla MPP(Managementul Prevenirii Polurii; n literatura de limb englez, termenul este Corporate Environment Management = CEM).

  Practic, n cadrul MPP se disting: Aspecte economice:

  - valoarea aciunilor ntreprinse (cum sunt ele vzute, ce aduc firmei);

  - costul aciunilor ntreprinse;- alte elemente (taxe, faciliti fiscale, etc.);

  Elemente de tehnologie: - instrumente de msur pentru emisii;- modificri de tehnologii;- modificri de produse;

  tiine sociale aplicate; Studiul condiiilor de mediu: ce i ct este tolerabil.

 • Multe din aciunile MPP se regsesc n aciunile de creare a unor tehnologii mai curate, care reprezint o metodologie preventiv integrat al crei scop l constituie minimizarea riscurilor pentru mediu i pentru sntatea uman (se spune ceste integrat deoarece ea vizeaz att toate mediile - pmnt, ap, aer - ct i toate funciile firmei).

  Implementarea MPP determin n principal urmtoareleschimbri de atitudine:

 • PrProf. dof. dr. r. ing. ing. Clin DENEClin DENE *** Universitatea * Universitatea L. BlagaL. Blaga din Sibiu; edin Sibiu; e--mail: mail: calin.denescalin.denes@@ulbsibiu.roulbsibiu.ro

  MANAGEMENTUL INOVRII

  Creativitate i inovare

  CalinStamp

  CalinStamp

 • Curiozitatea este mama tuturor tiinelor.(Aristotel - filozof grec, 384 .Hr. - 322 .Hr.)

  Let us learn to dream, and perhapswe will discover the truth.(Friedrich August Kekul von Stradonitz, chimist german, 1829 1896)

  Atitudinea creatoare presupune ca mai nti s ai capacitatea de a fi nedumerit n faa noului.(Erich Pinchas Fromm psiholog, psihoanalist i filozof iudeo-germano-american, 1900 1980)

 • Imaginaia este mai important dactcunoaterea.(Albert Einstein, fizician german, 1879 -1955)

  Efectul fotoelectric este emiterea de electroni din materie n urma absorbiei de radiaie electromagnetic.Importana acestui fenomen: sprijin dualitatea und-corpuscul a radiaiei electromagnetice. Explicaia matematic a fenomenului a fost dat de Albert Einstein, pe baza unor ipoteze cuantice formulate de Max Planck.

  Albert Einstein - laureat al Premiului Nobel pentru fizic pe anul 1921:

  "Pentru serviciul oferit Fizicii teoretice i n special pentru descoperirea legii efectului fotoelectric".

 • Descoperirile le fac acei ini care au tiut s se elibereze de modul de gndire propriu oamenilor comuni, (care poate sunt mai inteligeni, mai cultivai, mai disciplinai) dar care nu au reuit s stpneasc arta de a vedea vechile cunotiine cu ochi proaspei i puri.Edwin Herbert Land -, om de tiin i inventatoramerican, descoperitorul aparatului foto POLAROID,1909 1991)

  viteza de propagare a luminii n vid: c=299.792.458 m/s

  "c" de la cuvntul latinesc celeritas (vitez)

 • Toat analiza noii revoluii industriale ce caracterizeaz finalul secolului nostru se sprijin de fapt pe un singur cuvnt: nou.

  Lucrm cu ramuri industriale, tehnologii i materiale noi, creem produse noi, dup o concepie nou, produse care srspund gustului fiecruia i care s ndeplineasc funcii noi, din ce n ce mai sofisticate, reorganizm firma pe baze noi, care s rspund nevoilor de protecie a mediului.

  Cuvntul nou a dobndit n ultimele decenii ceva magic.

  : - Cum se poate crea noul, fr de care o firmpare de acum nvechit ?

  R: - Folosind permanent inovarea, termen care aparine de fapt aceleai familii de cuvinte (nou).

 • "Diagrama Kano" - Rolul inovrii n asigurarea satisfaciei clientului

  (Dr. Noriaki Kano Expert japonez n domeniul calitii; Profesor emerit al Universitii de tiine din Tokyo)

 • Diagrama ne arat c unui cumprtor din ziua de azi, produsul cu elemente de noutate i face mai mult plcere dect unul "clasic" i ca urmare l va prefera chiar dac sub aspectul performanelor acestadin urm este ceva mai slab.

  Kano clasific atributele, caracteristicile i avantajele unui produs n trei categorii:

  - caracteristici de prag (sau calitate implicit) - Este vorba de caracteristicile pe care cumprtorul se ateapt s le gseasc la produs, iar lipsa lor determin insatisfacia evident a clientului. - caracteristici de performan (calitate explicit), care const n acele caracteristici ce sunt realizate ct mai bine cu putin. Ex: consumul de benzin la 100 Km. - caracteristici de excelen (calitate care atrage attractive quality creation), care const n prezena unor caracteristici la care cumprtorul nu se ateapt s le gsesc. Ex. sileniozitatea deosebit i lipsa total de vibraii a unui motor de automobil. Se poate remarca faptul c n timp caracteristicile de excelen pot deveni caracteristici de performan, apoi de prag, n msura n care ele sunt adoptate de majoritatea productorilor.

 • Diagrama lui Kanodemonstreaz c, mai ales n condiii concureniale, nevoia de a introduce noul, de a inova continuu, este imperativ.

  In domeniul industrial, inovarea s-a impus nu att ca urmare a inveniilor promovate de autorii lor entuziaticu nenumrate sacrificii (vezi de exemplu avionul cu reacie al lui Coand, n anii 20), ct datorit unor restricii de ordin economic i social.

  La ora actual, nevoia de inspiraie (inovare, creativitate) este din ce n ce mai mare, tendin care va crete de altfel n viitorii ani n defavoarea muncii de rutin.

 • Inovarea (n domeniul tehnico-economic ) = a produce altceva sau a produce altfel.(Schumpeter Capitalism, socialism i democraie, 1943)

  Joseph Alois Schumpeter (1883 -1950, Taconic, Conn., SUA.), economist i sociolog american de origine ceh, cunoscut pentru teoriile sale privind dezvoltarea capitalist i ciclicitatea afacerilor.

  Face studiile la Viena, pred la universitile din Cernui i Graz, iar ntre 1932 i 1950 pred la Harvard. A avut o mare influen n domeniul teoriei economice. In timpul vieii, lucrrile lui Schumpeter nu au avut mare cutare, el fiind eclipsat de un alt mare economist al epocii, J. M. Keynes. Teoria economic a lui Keynes se potrivea mai bine unei economii ce evolua fr perturbaii majore. Abia de pe la 1980, cnd economia a nceput s evolueze n mod aproape haotic, teoriile lui Schumpeter au revenit n actualitate i sunt acum foarte preuite.

 • In cadrul inovrii, aa cum este ea definit de Shumpeter, se admite c intr cinci tipuri de activiti, anume:

  - crearea unui nou produs; - introducerea unei noi metode de fabricaie; - intrarea pe o pia nou (sau crearea unei noi piee); - apelarea la o nou materie prim; - o nou organizare a firmei.

  In ultima perioad se poate admite apariia unei a asea activiti, anume aceea de: - creare a unei anume imagini a firmei.

 • Definiia lui Schumpeter are meritul generalitii. Este o definiie ncurajant, care ne spune s facem mereu cevacare s fie altfel, orice, s schimbm continuu, ori ct de puin. Ea nu rspunde ns la o ntrebare esenial: cum ?

  De aceea, n ultimul timp circul o alt definiie:

  Inovarea = procesul global de creativitate tehnologic i comercial, transferul unei noi idei sau a unui nou concept pn la stadiul final al unui nou produs, proces sau activitate de service acceptate de pia.Edwin Mansfield - Research and Innovation in the Modern Corporation

  (Edwin Mansfield, analist economic, profesor universitar de economie la University of Pennsylvania, 1930-1997)

 • Inovarea (stiinific i tehnologic) poate fi considerat ca fiind transformarea unei idei ntr-un produs vandabil, nou sau ameliorat, sau ntr-un proces operaional n industrie sau n comer, sau ntr-o nou metod social.Manualul Frascati al OECD (1981)

  Manualul Frascati este un document care stipuleazametodologia de colectare si de utilizare a statisticilor privindcercetarea-dezvoltarea ( research and development) in tarilecare sunt membre ale OECD ( Organisation for Economic Co-operation and Development).

  In iunie 1963, expertii OECD s-au intalnit cu grupul NESTI (National Experts on Science and Technology Indicators) laVilla Falconieri in Frascati, Italia.

 • Creativitate rafinarea ideii fezabilitate Activitate inovant

  Spirit antreprenorial

  (generarea de idei noi) Am adunat un numrsuficient de idei?

  Ideea este compatibil cu politica firmei ? Ideea este o soluie pentru una din problemele firmei ?

  Aplicarea ideii este justificatde considerentele de marketing, piee, tehnologie ?

  Programe detaliate de: implementare, fabricaie, comercializare.

  Gsireasoluiilor cele mai bune de succes pe pia.

  Surse ale ideilor:

  Rezultat: Valorificare:

  - imaginaie, - analiz-observaii: asupra mediului, saua ceea ce fac alii.

  Ceva: - nou, sau:- mai bun, - mai repede, - mai ieftin, - mai frumos.

  - vnzarea sub diverse forme;- obinerea unuiprofit maxim.

  Etapele unui proces de inovare (prelucrare dup N. Naum, N. Fildan, G. Bala - Inovarea, motorul secret al competitivitii)

 • Aadar, va trebui s fie lamurit o alt noiune, cea de creativitate.

  Primii autori care au fcut meniune, direct sau indirect, asupra creativitii au fost: - Raymond Lulle, filosof i alchimist catalan din sec. al XIII-lea, care n lucrarea Grand Art caut s extrag semnificaii noi din combinarea unor idei abstracte. - Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibnitz, filozof i matematician german (1646 - 1716), care n De Arte Combinatoria, dezvolt problema aspectului combinatoriu al gndirii creatoare.- Francis Bacon, filozof englez (1561 - 1626) descoperitorulmetodei inductive, care are un evident caracter creator. - Albert Einstein, fizician german (1879 -1955), care afirm cimaginaia este mai important dect cunoaterea.

 • Termenul propriu-zis de creativitate a fost introdus de Gordon Willard Allport, n 1937.

  Intre definiiile date:- opereaz transformri originale i semnificative n organizarea

  contientului (Ronald I. McKinnon , economist american de origine canadian, n.1935);

  - reorganizeaz elementele cmpului de percepie ntr-un mod original (Gordon Willard Allport, psiholog american, 1897 - 1967);

  - asociaz informaii de o manier imprevizibil (Brewster Ghiselin, scriitor american);

  - este o combinare a ceva cunoscut pentru a produce idei sau soluii noi (Harold Dwight Lasswell, politolog american considerat ntemeietorul disciplinei comunicrii, 1902-1978);

  - realizeaz produse noi i de valoare pentru societate (Abraham Moles, om de stiinta, inginer filosof, sociolog psiholog, specialist in comunicare, 1920 -1992).

 • Creativitatea = capacitatea de a identifica noi conexiuni ntre elemente (obiecte, evenimente, legi) aparent fr legturntre ele. Creativitatea implic ntotdeauna aducerea unuielement de noutate i ea este punctul de plecare al inovrii.

  Creativitatea = un ansamblu complex de: idei, moduri de gndire, activiti, procese (instrumente, tehnici, moduri de abordare), rezultate (soluii la probleme, sisteme de producie, produse). n cadrul acestei definiii, prin ramificare, o idee creativ este o idee caracterizat prin cteva din urmtoareletrsturi:

  - unic; - diferit; - atipic; - fcut altfel dect de obicei; - foarte potrivit scopului; - genial.

 • Creativitatea = producerea sau dezvluirea unui fapt nou (lege, relaie, dispozitiv sau produs, procedeu sau sistem), care are la baz cunotiineaccesibile dar care nu decurge direct, simplu sau prin intermediul unui proces logic din informaiile ce ne stau la ndemn ci se bazeaz pe procese intuitive.

  (Goldsmith)

 • Exemplificarea noiunii de creativitate: becul electric

  Thomas Alva EDISON, 1847-1931(inventator i om de afaceri american)

  Iat cum stteau lucrurile n 1870:

  (1) Din antichitate se cunotea faptul c un corp ncins puternic (n particular fierul sau bronzul introduse n foc) se nroesc iar dac focul este mai puternic, devin aproape albe.

  (2) De cel puin 50 de ani se cunotea faptul c la trecerea curentului electric printr-un material conductor se degaj cldur (efectul Joule-Lenz), care ar putea eventual nclzi respectivul material.

  (3) Tot de cel puin de 100 de ani se cunotea faptul c o substan simpl, nclzit puternic i plasat n aer, se oxideaz, iar oxizii au cu totul alte proprieti dect substana simpl de la care s-a plecat (Lavoisier).

  Edison a pus cap la cap cele trei idei, care nu aveau prea mult legtur unacu alta, i rezultatul a fost fantastic: n Ianuarie 1871, primele becuri electriceiluminau o strad din New York, becuri care, principial, sunt la fel cu cele de azi.

 • Alte opinii interesante despre creativitate:

  Conform lui Abraham Maslow, exist o creativitate de autoactualizare care se manifest n activitatea de zi cu zi a fiecrui om. Ea se manifest n mod spontan, fr efort i se materializeaz n libertatea fa de cliee i stereotipuri.

  Dup Acad. Mihai Drgnescu, n conformitate cu modelul inelului lumii materiale, exist 3 tipuri de procese creative:

  (1) cele bazate pe euristica structural (combinarea ntr-un fel nou a unor structuri deja cunoscute).

  (2) cele bazate pe euristica fenomenologic (descoperirea unor sensuri noi). Este de tip mai degrab intuitiv.

  (3) prin mbinarea contient a euristicilor structurale i fenomenologice, aceasta fiind singura care conduce la creaie n adevratul sens al cuvntului. Cu alte cuvinte creaia este un proces raional. Creativitatea este un fenomen aproape permanent al minii umane. Creaia este un eveniment rar.

 • Modelului ontologic Inelul Lumii Materiale (I.L.M.)

  Modelul ontologic I.L.M. recunoaste o existenta profunda, ortoexistenta, sursa si substratul oricarui univers. Existenta totala este formata din existentele sub forma de univers si ortoexistenta. Aceasta din urma constituie profunzimile lumii materiale si este alcatuita din lumatie si informaterie. Lumatia reprezinta materia suport, care nu se poate structura de la sine, ci doar de catre informaterie. Manifesta tendinta spre nemiscare si echilibru total, in lipsa structurarii de catreinformaterie, si poate fi conceputa ca sursa a energiei din univers.

  Mihai Drgnescu, Inelul lumii materiale, Bucureti, Editura tiinific i Enciclopedic, 1989.

  Mihai Drgnescu, Informaia materiei, Bucureti, Editura Academiei Romne, 1990.

 • In cadrul creativitii se evideniaz trei elemente distincte: - procesul, mecanismul psiho-intelectual ce duce la creaie; - produsul, rezultatul activitii de creaie; - subiectul, persoana care creaz.

  Creativitatea, ca proces, este n esen, o combinaie de elemente cunoscute n cadrul unui nou aranjament sau a unei noi structuri, imprevizibile i originale. Creativitatea, ca produs, este o noutate cu valoare pentru societate. Ambele atribute sunt inseparabile: trebuie s fie o noutate i pentru a fi luat n consideraie, trebuie s aibvaloare. (Conform acestei definiii, n domeniul creativitii intr: descoperirile tiinifice i inveniile, teoriile tiinifice, metodele de calcul sau de investigare, soft-ware, etc.)

  Creativitatea, ca subiect, reprezint un ansamblu de factori, aptitudini, comportamente, care determin un anumit potenial creativ.

 • De regul, (dup M. Berinde n Inventic i economie, "Inventica i fenomenul creativitii") se face apel la creativitate pentru rezolvarea problemelor ru sau vag definite, deoarece pentru problemele complet definite existprocese algoritmice cunoscute de rezolvare.

  Creativitatea implic 3 pai: (1) Selectarea informaiei (s vezi copacii din pdure);(2) Realizarea de conexiuni noi (s potriveti piesele

  unui puzzle, sau, mai bine, s obii o asemenea imagine pornind de la puzzle-uri diferite);

  (3) Analiza (s vezi dac este - i eventual s faci - ideea acceptabil de ctre pia).

  Dac creativitatea conduce la o idee strlucit, atunci, activitatea inovant reprezint aducerea ei pe pia, transformarea ei n ceva profitabil.

 • Creativitate: Activitatea inovant:

  - ideea este original ? - concord cu strategia firmei ? *)

  - este dificil de copiat ? - avem resurse s o punem n practic ?

  - este simpl ? - va fi acceptat de pia ? O putemface s fie ?

  - strnete idei, iniiative ? - avem cunotinele necesare pentru realizarea ei ?

  - conduce la valoare adugat ? - i putem testa ansele de succes ?

  *) Aici, prin strategie se nelege : (1) ce vrem s fim, (2) cum vrem s ajungem acolo i (3) cum dorim s fim vzui de alii (ce imagine de marc vrem s avem)

  Pentru a msura procesul de creativitate i ansele de transpunere industrial ale unei idei, o soluie ar fi s se rspund la urmtoarele 5 + 5 ntrebri (punnd cte un punct pentru fiecare rspuns afirmativ):

 • Spaiul creativitate - inovare

  Pe baza notelor se poate construi un grafic care sugereazbine valoarea ideii.

 • Unele firme, reputate prin procuprile lor pentru inovarea continu, au propus alte definiii, ceva mai pragmatice.

  Dup firma 3M, inovarea este aplicarea practic a unei idei creative, care se materializeaz n sporirea cifrei de afaceri sau reducerea costurilor.

  Concorm specialitilor de la 3M, se poate vorbi de doutipuri de inovare:

  (1) inovare adaptiv, cnd personalul firmei gsete o modalitate mai bun de a-i ndeplini sarcinile sau o soluie la una din problemele firmei;

  (2) inovare creativ, cnd se gsete ceva cu totul nou,la care nu s-a gndit nimeni pn acum i care conduce la un avantaj competitiv decisiv.

 • Al treilea element al procesului global de inovare l reprezint spiritul antreprenorial (dup creativitate i activitate inovant).

  Spiritul antreprenorial = abilitatea de a avea succes pe pia cu noua creaie.

  Uneori, spritul antreprenorial se definete ca fiindcapacitatea de convergen tehnic.

  Capacitatea de convergen tehnic = uurina de a introduce un nou produs n procesul industrial i de a-l impune pe pia.

  Totui, capacitatea de convergen tehnic este doar o component a spiritului antreprenorial.

 • Noiunea de spirit antreprenorial a fost introdusde un alt mare economist al zilelor noastre, Peter Drucker (1909-2005). Pentru el, este esenialideea c orice activitate merit luat n seamdac se materializeaz ntr-o valoare adugat, dac aduce bani. Peter Ferdinand Drucker, economist american de origineaustriac, este nscut la Viena n 1909. Dup un doctorat la Frankfurt, pleac n 1933 n Anglia, ca urmare a instaurriifascismului n Germania. Lucreaz ca ziarist i consultant economic iar din 1950 este profesor de management la New York University. Lucrrile sale vizeaz impactul noilor tehnologii asupra dezvoltrii economice (Technology, Management and Society, 1970) i practica managerial a firmelor n condiiile noii revoluii industriale (Managing in Turbulent Times, 1980; The ChangingWorld of Executive, 1982; Inovarea i spiritul antreprenorial, Edit.Enciclopedic Bucureti, 1993 - traducere dup Innovation andEntrepreneurship, 1986). Moare n 2005, n SUA.

 • A transpune o inovaie ntr-o activitate industrialaductoare de venit este o operaie extrem de complex i care presupune muli pai i mult talent din partea celui care o organizeaz. A avea spirit managerial este un dar nscut sau, eventual, o abilitate dobndit prin educaie i formare.

  A. D. Moore, profesor american, descrie astfel diferena ntre un om obinuit i unul cu spirit antreprenorial :

  S presupunem c i dm unei persoane oarecare o bucat dintr-un plastic nou. El va vedea c este colorat (inevitabil). O va cntri n mn, sesiznd c este uoar (aproape inevitabil). O strnge n mn i vede c este uor deformabil (ar fi putut s nu o fac, aa c cinste lui). Apoi v-o d napoi.

  S dm aceeai bucat de plastic unui om cu spirit antreprenorial. Acesta va face tot ce a fcut i cellalt, dar i ceva n plus. Ii d drumul din mn s vad dac se sparge. Taie o bucat, s vad ct de moale este. O nclzete i vede ce modificriapar. Apoi ne pune tot felul de ntrebri: Cum se numete ? Cum se fabric ? Cine o fabric i ce capacitate de producie instalat exist ? Ct cost ? tie cineva cum se comport la frig i la soare ? La ce se folosete n prezent ?...iar n final : A putea pstra aceast mostr? "

 • Lipsa de spirit antreprenorial poate duce adesea la pierderea unei bune oportuniti de afaceri iar folclorul economic este plin de asemenea istorioare.

  Iat, foarte pe scurt, cteva dintre ele:

  1925, Redactorul ef de la Daily Express, Londra, ctre serviciul de paz: "Mergei repede jos, acolo este un nebun care pretinde c are un aparat care poate transmite imagini fr fir. Fii ateni, s-ar putea s fie narmat cu un brici !" Nebunul era John Baird, inventatorul televiziunii.

  1927, Harry Warner (Warner Bros Films, SUA): "Dar pentru Dumnezeu, cine credei c ar avea chef s i aud pe actorii de film vorbind ?"

  1943, Thomas Watson, preedinte IBM: "Cred c exist o piamondial pentru circa 5 ordinatoare."

  1977, Ken Olson, preedinte DEC (Digital Equipement Comp. SUA): "Nu exist nici un motiv pentru ca un om s doreasc s aib un ordinator la domiciliu."

 • Exist i exemple contrarii, n care intuiia i flerul unui antreprenor l-a determinat s lanseze o afacere, pe care studiile de marketing ortodoxe nu o prezentau sub auspicii prea bune.

  Probabil unul din cele mai bune exemple n acest sens este cel al copiatorului (xeroxului).

  Pentru primul model Xerox, "914", s-a prevzut c se vorvinde circa 3000 exemplare.

  S-au vndut de fapt 200.000 exemplare.

  Un an mai trziu, se fabricau 50 milioane/lun.

  In 1986 se estimeaz c s-au scos 200 miliarde fotocopiixerox.

 • Este de subliniat distincia ce trebuie facut ntre inovaie i invenie:

  Invenia este legat de un progres al cunotiinelor, care se concretizeaz n elemente de tehnic sau tehnologie. Condiia de succes const n buna funcionare.

  Inovaia vizeaz introducerea inveniei n practica social. Este vorba aici nu numai de o reuit tehnologicci i economic, industrial, comercial, social i cultural.

  Procesul este mai lung, are un caracter interactiv i iterativ, care implic mult mai muli actori avnd cunotiine complementare i cel mai adesea sufer multe adaptri nainte de a deveni un succes.

 • Exemplu:

  Laserul a fost inventat n 1958 (Charles Hard Townes si ArthurLeonard Schawlow ).

  CharlesTownes, mpreuna cu sovieticii Nikolay Basov i AleksandrProkhorov au mprit premiul Nobel pentru fizic n 1964.Arthur Leonard Schawlow a obinut Premiul Nobel n 1981.

  In 1960, invenia era reprodus n numeroase laboratoare.

  Abia la nceputul anilor 90 ea a ptruns realmente n economie, prin utilaje de tiere, microgurire, imprimante, citire/scriere CD-uri, chirurgie, chimie analitic, ghidaj i aliniere, telecomunicaii, restaurare monumente istorice, etc.

 • Se concluzioneaz discuia asupra noiunii de inovare cu o nou definiie, care exprim cel mai bine rolul inovrii n activitatea economic:

  Inovarea = instrumentul specific al unui manager ntreprinztor, mijlocul prin care el exploateazschimbarea ca o ocazie pentru diferite afaceri sau diferite servicii (Peter Drucker).

  Privind astfel lucrurile, acceptm c firma, prin intermediul inovrii, i poate modela mediul n care acioneaz i i poate defini limitele pieei creia i se adreseaz, elemente care nceteaz astfel a fi constrngeri externe.

  Inovarea, astfel definit, devine un instrument strategic esenial n activitatea firmei.

 • Omul inovant- Ce faci cnd munceti ? - Stau. Stau ntins, culcat. Pe pat. Inchid ochii i m gndesc. Din cnd n cnd iau creionul i ncerc un calcul. Si iar mgndesc. - Uoar munc. - Incearc! (Grigore Moisil)

  Grigore C. Moisil (1906 1973), matematician, extraordinar om de tiin i profesor, nzestrat cu un deosebit sim al umorului. Fondator al scolii de algebra logicii si teoria algebrica a mecanismelor automate, precum si al studiilor de logica polivalenta si logica nuantata, care au stat la baza realizarii primelor calculatoare romnesti; contributiiremarcabile la dezvoltarea informaticii in Romnia si la formarea primelor generatii de informaticieni.

  Explozivul cel mai puternic nu este toluenul, nici bomba atomic, ci ideea omeneasc.

  Nimic nu costa mai mult decat nestiinta. (legea lui Moisil)

 • Factorul care are o influen major asupra procesului de inovare este omul. Capacitatea unui om de a fi inovantse poate aprecia dup o serie de criterii, ntre care:

  1. Uurina de a rezolva problemele dificile cu care se confrunt.

  2. Capacitatea de a-i asuma riscuri calculate.

  3. Capacitatea de a conduce un colectiv de oameni.

  4. Uurina de comunicare cu oamenii.

  5. Dorina de a se realiza n domeniu.

  6. Optimism.

  7. O experien bogat n domeniu.

  8. Mult fantezie.

 • Matricea de creativitate uman

  Matricea ne ofer suficient material de reflexie.

  Desigur, nu toat lumea poate fi un creator de excepie, dar cine nu are nici caliti creative i nici inovaionale, este bine s nu intre n domeniul afacerilor.

  Se mai poate observa c, sub aspectul succesului n afaceri, calitile inovante sunt mai valoroase dect cele de creativitate.

 • Distribuia oamenilor creativi i metodici (pedani)

  = Distribuie KIRTON =

  Note sub 96 au persoanele pedante, a cror deviz ar putea fi : "s facem lucrurile mai bine" .Sunt caracterizai de respect fa de de reguli, conformitate, eficieni mbuntiri continue cu pai mici.

  Notele peste 96 sunt pentru oamenii creativi, oameni cu deviza: "sfacem totul altfel" .Sunt caracterizai de tendina de a privi problemele din unghiuri neateptate, dorina de schimbare, indisciplin i nesupunere.

  KAI,

  the Kirton Adaption-InnovationInventory. http://www.kaicentre.com/

 • Dup un alt autor, (J.P.SOL, Technique et methodes de creativit, EdituraUniversitaires, Paris, 1971) exist trei tipuri principale de structuri mentale:

  LOGICUL, cel ce analizeaz atent situaiile, este un perfecionist.

  POETUL, cel ce propune idei originale, intuitiv i creativ.

  EXPERTUL, cel ce judec i emite critici ntemeiate.

  Este de dorit ca ntr-un grup ei s intervin cam n aceast ordine.

 • Elemente care trebuie avute n vedere pentru ncurajarea creativitii:

  - Ideile sunt fragile. La fel i oamenii care le genereaz. - Ideile sunt vii, trebuiesc ngrijite i rsfate. La fel trebuie

  tratai i oamenii care le-au imaginat. - Orice idee este valoroas. Merit cel puin s o asculi. - Cel ce lanseaz o idee nou trebuie susinut pentru a o

  dezvolta i a o impune. - La succesul unei idei pot contribui toate serviciile firmei. - Contactul autorului ideii cu cei avnd alte specialiti poate

  avea efecte benefice. - Dac oamenii unui grup sunt diferii, aceasta este un atuu,

  nici de cum o slbiciune a grupului. - Pentru a facilita contactul ntre oameni cu formaii diferite i cu

  personaliti puternice, un mediator (de regul chiar eful grupului) poate avea un rol esenial.

  - O cale evident nu este neaprat i eficient.

 • - Fr curaj, nu se poate face nimic nou.- Jucai-v cu ideile.- Ducei pn la capt orice idee.- Gndii-v la cea mai ndrznea idee. Mine ea nu va mai fi nou.- O idee absurd este oricum mai bun dect nici o idee.- Ducei pn la capt fiecare idee, orict de fantezist pare la nceput.- Creativitatea nseamn i a emite idei ce nu pot fi aprate.- Fii ngduitori cu ideile altora. S-ar putea s fie corecte.- Fii modeti atunci cnd i criticai pe alii.- Intotdeauna la o problem exist mai multe soluii. Cutai-le!- Cutai mai multe idei dect v este neaprat necesar pentru a gsi soluia dorit.- Nu v oprii la prima soluie bun. Exist probabil una i mai bun. Cutai-o!

  LISTA FRAZELOR STIMULATIVE PENTRU CREATIVITATE

 • - Dac nu gsii soluia la o problem, cutai mai nti soluia la o problem similar,mai simpl sau mai familiar.- Toate conveniile sunt doar reguli ale unui joc. Modificai regulile i vei avea un joc nou.- Este bine s fi activ, este i mai bine s fi creativ.- Fiecare om poate fi creativ, trebuie doar s realizeze aceasta.- Fii orientat spre viitor; prezentul ine deja de trecut.- Imaginai-v cum ar putea i cum ar trebui s arate lucrurile; cum ar putea fi transformate n sensul dorit.- Nu ateptai s gndeasc alii naintea dumneavoastr.- Creativitatea nu depinde de vrst. Ba chiar ntinerete.- Cutai soluiile oferite de "patentele naturii".

 • LISTA FRAZELOR UCIGASE DE IDEI

 • Revenind la diagrama Kirton, vom constata din nou cmajoritatea oamenilor nu au caliti deosebite n ceea ce privete creativitatea.

  De aceea trebuie dus o politic susinut pentru ncurajarea ei.

  Intre factorii care pot bloca performanele creative ale oamenilor, cercettorii japonezi au identificat urmtoriipatru:

  1) Teama

  2) Birocraia

  3) Ierarhizarea echipei

  4) Alegerea greit a unor teme

 • Sursele poteniale ale inovrii

  Spiritul uman nu creaz nimic din neant. El pornete ntotdeauna de la experien i meditaie, iar cunotiinele sunt germenii produciilor sale.

  (Buffon, 1707-1788)

  Diveri autori sugereaz n lucrrile lor numeroase elemente de la care se poate porni n procesul de creativitate i /sau cel de inovare.

  Georges-Louis Leclerc, Conte de Buffon, om de stiinta francez (naturalist,

  bilog, matematician, cosmolog scriitor)

 • Analiza PEST

  Conform firmei engleze de consultan TDA Consulting Ltd (Nottingham), exist 4 mari categorii de oportuniti, legate de mediul n care funcioneazntreprinderea :

  - Politice; - Economice; - Sociale; - Tehnologice.

  Luarea lor n consideraie este cunoscut sub numele de Analiza PEST, dup iniialele celor patru categorii.

  Orice schimbare poate nsemna o oportunitate !

 • Inovri generate de normele de protectia mediului

  Firma ETERNIT WERKE GmbH a fost fondat n 1902, fiind una din cele mai renumite firme de materiale de construcie din Germania. Imbinnd tradiia cu inovaia, firma a produs plci de tip azbociment (folosite la acoperiuri) n care ns azbestul a fost nlocuit cu fibre de celuloz, respectndu-se astfel normele de protecia mediului care interzic mai nou utilizarea azbestului. Timpul de viagarantat al unei asemenea plci este de 35 de ani, ceea ce se ncadreaz din nou n politica de conservare a resurselor.

 • Inovare impus de schimbri sociale

  Schimbrile intervenite n societatea romneasc n ultimii zece ani au adus dup ele, pe de o parte, apariia unei pturi de oameni remarcabil de bogai iar pe de alt parte o crtere notabil a criminalitii. A aprutastfel pe pia o nou cerere, aceea a fabricrii i montrii unor sisteme antiefracie eficiente. S-au nscut societi care asigur sisteme antiefracie sofisticate pentru marii beneficiari: bnci, Palatul Parlamentului, Aeroportul Otopeni, mari platforme comerciale tip METRO, sedii ale unor firme prestigioase cum ar fi Mobifon, Shell (pentru a cita doar beneficiarii unuia dintre liderii n domeniu) . A aprut de asemenea o fabric de sisteme antiefracie, construit la Lugoj de firma eff-eff Fritz Fuss, pe tehnologie german. Cele mai cutate produse pe piaa sistemelor de alarm sunt avertizoarele pentru ptrunderea prin efracie n cldiri (eventual cu alarmare automat a Poliiei sau a unei firme de protecie), sistemele antifurt pentru automobile, camere video cuplate cu nregistratoare pe band magnetic, tablouri de avertizare dotate cu semnalizare audio i vizual.

 • Istoria lui FORD Model T

  Fordul Model T a fost fabricat din 1908 pn n 1927, periioad n care s-au vndut 15,5 milioane buci n SUA i alte 1,25 milioane n restul lumii. Una din condiiile care au favorizat vnzarea a fost urbanizarea: n 1880, doar 2/8 din populaia SUA locuia la ora iar n 1950, 5/8 din populaie era urban.

 • Conditii sociale care pot bloca inovatiiFirmele chimice germane au dezvoltat primele medicamente de sintez, pe la sfritrul secolului XIX. S-au impus firmele BAYER AG i HOECHST AG, cu medicamente ca Aspirina (prima) sau Novocaina (a doua). In prima parte a secolului, tinerii chimiti americani veneau n Germania snvee. Hoechst a rmas nr. 1 n producia de medicamente pn n 1980. Azi, Hoechst a fost obligat s fuzioneze cu Rhone-Poulenc creindu-se astfel concernul francez Adventis. Bayer o duce la fel de ru. la BASF, o alt mare firm german de medicamente, conducerea afirm cfirma nu i poate permite s aloce bugetele de cercetare care s i dea posibilitatea s reziste concurenei. Acum, chimiti de mare prestigiu din Germania se mut n SUA. Domeniul medicamentelor fiind extrem de dinamic, evoluia este n strns corelaie cu cercetarea tiinific. Totul a pornit la sfritul anilor 30 cnd, urmare a terorii naziste, chimiti evrei de mare valoare au emigrat, n Elveia i n SUA. Dar lucrul cel mai grav s-a petrecut spre 1980 cnd n SUA a nceput s se dezvolte biotehnologiile. Acestea au ntmpinat o opoziie violent n Germania, susinut de la grupuri de ecologiti pn la teroritii comuniti din Fraciunea Armata Roie. Mai mult, seniorii din marile firme de medicamente din Germania, formai la coala sintezei chimice, s-au opus i ei. Guvernul german a sesizat pericolul foarte trziu, n 1984. A alocat atunci circa 2 miliarde Euro pe o perioad de 5 ani pentru cercetri n biiotehnologie. Concomitent, Bayer a investit 600 milioane Euro n colaborri cu firme de biotehnologie. Cam la fel a procedat i Hoechst, dar opinia public i guvernele landurilor au continuat s se mpotriveasc. Astfel, Hoechst a avut nevoie de 11 ani spre a obine aprobarea construirii lng Frankfurt a unei fabrici de insulin produs prin inginerie genetic. Firma Bayer a pus la punct o tehnologie de producere, tot prin bio-tehnologii, a unui medicament pentru bolnavii de hemofilie, dar a trebuit s i construiasc fabrica n California. Dr. Walter Wenninger, membru n staff-ul firmei Bayer, responsabil cu sectorul de produse farmaceutice, apreciaz c Germania a pierdut astfel circa 15 ani, care nu vor putea fi recuperai dect cu un efort uria

 • Lumea tinde s devin o singur economie (conformPolicy Studies Institute, London, 1991), prin:

  - globalizare: eliminarea barierelor vamale, a barierelor privind transferurile de capital, revoluionarea sistemelor de transport i telecomunicaii, dominaia companiilor transnaionale, sporirea transferului internaional de tehznologie i a micrilor forei de munc.

  - integrarea economiei: Uniunea european, moneda unic, runda Uruguay.

  - mondializarea opiunilor: pentru investiii, materii prime, pia pentru produse i servicii, piee de capital.

  - implicaii pentru guvernele naionale: scade puterea de control asupra economiei naionale; crete nevoia de a intra n instituii supra-naionale i parteneriate internaionale.

 • Oportuniti apar din:

  - Structura industriei i a pieii: cretere rapid, segmentare necorespunztoare, schimbri n metodele de fabricaie, schimbri globale (Ex: apariia INTERNET).

  - Schimbri legislative; - Schimbri n percepia lucrurilor: ex: percepia nou

  a problemelor ecologice care a condus la noi reete de detergeni, noi tipuri de ambalaje, etc.,

  - Soluii oferite de analiza problemelor: nepotriviri ntre realitate i prerile preconcepute, piramida Maslow, analiza eecurilor, redefinirea problemelor sub alte unghiuri.

  - Soluii gsite prin adaptarea soluiilor altora: analiza modului n care alii au reuit, parteneriate de afaceri.

 • Ca exerciiu de utilizare a oportunitilor sugerate de analiza PEST, ncercai s rspundei la urmtoarea list de ntrebri:

  Ce m-a surprins recent n:- lume ? - Romnia ? - domeniul n care lucrez ? - firma la care lucrez ? - n evoluia pieii i a clienilor mei ? - ce produse sau servicii noi s-ar putea creapornind de la rspunsurile de mai sus ?

 • Cele 7 surse ale lui Peter DruckerPeter Drucker propune mai multe surse pentru inovare,

  interne i externe firmei. (n lucrarea Inovarea i spiritul antreprenorial, Editura Enciclopedica Bucuresti, 1993)

  Surse interne: 1) Neprevzutul: Succesul sau insuccesul neateptat,

  evenimentul nescontat din exterior. 2) Incongruena: Discrepana ntre realitatea aa cum este i

  cum credeam noi c este. 3) Necesitile procesului. Modificri impuse de modificarea

  cererii, optimizri, etc. 4) Schimbri n structura domeniului sau a pieelor. Alte

  cereri, alte metode.Surse externe:

  5) Modificri demografice. De exemplu, pe grupe de vrst. 6) Schimbri de mod, credine, convingeri (la care

  trebuie rspuns) 7) Descoperiri fundamentale. De ex. tranzistorul.

 • Sursele lui J. Brustail i F. Frry

  In cartea Le management strategique de linnovation, Editura Dalloz 1993, Franois Jol Broustail si FrdricFrry (profesori francezi contemporani), propun alte cteva surse poteniale pentru inovare.

  Partenerii industriali (Furnizorii i clienii pot veni cu elemente noi iar nglobarea inovaiilor lor presupune o inovare la nivelul produsului).

  Transferurile de tehnologie (Se poate vorbi de transferul unor concepte tehnologice de la un sector la altul).

  Cererea pieii (Se poate vorbi de inovaii propuse pieii Technology push i inovaii cerute de pia Market pull, raportul ntre ele fiind cel de 20 : 80.

 • Apariia unei inovaii este decis de trei factori, anume:

  - natura funciilor ce trebuiesc satisfcute;

  - tehnologiile capabile a realiza aceste funcii;

  - natura, structura i gusturile clientelei.

 • Tehnici de creativitate

  De mii de ori experiena a demonstrat, c modul cel mai bun de a ajunge la o idee bun este s lai s curg gndul dupplacul propriilor capricii i nclinaii, dar supraveghindu-l cu o atenie care s par distrat, i deodat te repezi asupra ideii neatente ca tigrul asupra przii ... O reflecie duce la urmtoarea i, de multe ori, ajungi de la una la alta fr sbagi de seam drumul care le-a unit.

  Jos de Sousa Saramago

  Jos de Sousa Saramago (n. 1922) este un scriitor portughez. n 1998 a primit Premiul Nobel pentru Literatur.

 • Nevoia de inovare este esenial pentru bunul mers al unei firme

  Pentru a aborda inovarea, trebuie, cel mai adesea, pornit de la prima etap, cea de creativitate.

  Creativitatea presupune oameni creativi, iar acetia (aa cum se vede din diagrama lui Kirton) nu sunt chiar aa uor de gsit. Doar 2 % din oameni sunt foarte creativi.

  Pentru a tia ceea ce la prima vedere pare a fi un nod gordian, s-au pus la punct tehnici de creativitate. Este vorba de tehnici care s permit unor oameni normali sobin rezultate apropiate celor creativi. Aplicarea lor din ce n ce mai susinut n ultimii 50 de ani le-a dovedit din plin utilitatea.

 • Tehnicile de creativitate se utilizeaz atunci cnd trebuiesc rezolvate probleme dintre cele mai diverse care apar la nivelul firmei sau chiar a unui subsistem al acesteia, cum ar fi: costuri, materii prime, produse, diverse dificulti.

  Tehnicile de creativitate = tehnici care te nva, te antreneaz, te fac s ai idei noi i eficiente, n orice fel de probleme, indiferent dac sunt dificile sau simple, dac sunt din domeniul tehnic sau din alte domenii, dac vizeaz aspecte teoretice sau practice.

 • Pentru gsirea de idei noi, se apeleaz cel mai frecvent la urmtoarele metode: - brainstorming - sinectic- analiz morfologic- liste de ntrebri- cutii de sugestii.

  Este i acum extrem de rspndita ideea c inveniile (sau inovaiile) sunt privilegiul unor oameni cu capaciti ieite din comun. S-a demonstrat c orice om normal poate deveni creativ, poate rezolva n mod novator unele probleme, mai mari sau mai mici (nu este vorba aici neaprat de mari invenii). nsuirea temeinic i exersarea unor tehnici specifice, cum sunt tehnicile de creativitate, poate transforma orice om normal ntr-unul puternic creativ.

 • Pentru rezolvarea problemelor, se apeleaz la:- diagrame Pareto- diagrame Ishikawa- sinectic, brainstorming- diagrame why-why- mind mapping- analiz SWOT- cutii de sugestii- MetodaTRIZ

  O alt clasificare a tehnicilor de creativitate, interesant din punct de vedere practic, le mparte n:

  - tehnici de creativitate individuali

  - tehnici de creativitate n grup.

 • Trebuie spus de la bun nceput c cele mai fructuoase sunt tehnicile de creativitate n grup.

  Probabil explicaia st, din nou, n definiia creativitii: capacitatea de a identifica noi legturi ntre elemente (obiecte, evenimente, legi ) aparent fr legtur ntre ele.

  Un grup de oameni, fiecare din ei o entitate, va aduce elemente noi i tot ce trebuie fcuteste s se aplice o sum de reguli care spermit identificarea legturilor dintre ele.

 • Procesul creativ cuprinde trei etape de baz, fiecare avnd subetape proprii:

  Pregtirea, care cuprinde: sesizarea problemei; definirea problemei cu analiza datelor semnificative.

  Gsirea ideii (incubaia + iluminarea), care cuprinde: producerea de idei noi, de gsire a unor noi piste; sortarea ideilor i alegerea acelora cu anse mai mari derealizare.

  Gsirea soluiei, care cuprinde: evaluarea (verificarea) soluiilor aplicabile; decizia final.

 • Cam toate metodele parcurg, ntr-un fel sau altul, aceeai succesiune de pai, (dup M. Berinde, Synapsa, varianta francez a synecticii, n Inventic i economie, nr. 10, 1998, p. 3 - 7) anume:

  I. Prelucrarea problemei (Pick a problem) ntr-un sens foarte larg, pornind de la definirea acesteia, continund cu identifcarea aspectelor critice pe care le conine i terminnd cu obiectivele urmrite.

  II. Culegerea de informaii (Get knowledge) cu privire la: elemente cunoscute, elemente noi, studii elaborate i experimentate efectuate asupra problemei, date furnizate de diferii specialiti, etc.; toate aceste informaii urmnd s formeze eventual coninutul unui material scris.

  III. Ordonarea informaiilor (Organize knowledge) prin punerea acestora ntr-o form inteligibil, uor detectabil: sortare, grupare, notare.

 • IV. Rafinarea informaiilor (Refine knowledge) prin stabilirea de relaii ntre acestea, similitudini i diferene, analogii, raporturi cauze-efecte, combinaii ntre informaii, modele pe baza informaiilor. n acest scop se pun diverse ntrebri stimulative. V. Digerarea informaiilor (Digest) ca faz de incubare deliberat, prin renunarea la abordarea contient i punerea la lucru a subcontientului, relaxarea voit, discutarea altor probleme, recurgerea la jocuri de divertisment, etc., urmrindu-se o remprosptare a minii.VI. Producerea de idei (Produce ideas) prin concentrare din nou asupra problemei, urmat de o emisie liber a ideilor de rezolvare a problemei i simpla notare a acestora, fr nici o evaluare critic. Obiectul const n conceperea a ct mai multor alternative, ntr-o form brut, necenzurat.

 • VII. Prelucrarea ideilor (Rework ideas) printr-o examinare critic obiectiv, evidenierea defectelor, comparare, refacere, mbuntire, testare. VIII. Aplicarea ideilor (Put ideas to work) n sensul vinderii acestor dup ce au fost aprobate i acceptate de cei interesai, scop n care se elaboreaz un program de valorificare cuprinznd timpii alocai, colaborri necesare, publicitate i alte aciuni. IX. Repetarea procesului (Repeat the process) pn ce devine o obinuin natural; constituie o fazcomplementar avnd rolul i semnificaia fprmrii unui veritabil comportament n raport cu problemele care reclamo rezolvare creativ.

  Apare evident c fazele I-IV corespund cu pregtirea, fazele V i VI sunt rezervate incubrii i iluminrii, iar fazele VII i VIII intr n coninutul verificrii.

 • Tehnici de creativitate de grup

  Sunt cele mai fructuoase - argumente n acest sens:

  - se obine suma ideilor tuturor participanilor;- ideile unora sunt generate sau mbogite de ideile celorlali;- activitatea n grup stimuleaz creaia de idei;

  Condiiile absolut necesare a fi ndeplinite:

  - lipsa oricrei cenzuri sau autocenzuri asupra ideilor emise;- eliminarea ori crei atitudini negative sau negativiste;- ncercarea tuturor de a mbunti ideile emise ce ceilali.

 • Etapele tratrii unei probleme prin tehnici de creativitate n grup sunt urmtoarele:

  1. identificarea unei probleme ce trebuie rezolvat;2. crearea unui grup;3. *analiza i diagnosticul situaiei existente;4. *cutarea cauzelor ce au condus la apariia problemei;5. *ierarhizarea cauzelor;6. *cutarea soluiilor, prin generarea de ct mai multe idei noi;7. trierea ideilor emise, dup criterii bine stabilite;8. experimentare, analizare rezultate, decizie final.

  (unde: etapele cu * se realizeaz prin activitate n grup).

  Tehnica de creativitate care rspunde cel mai bine cerinelor de mai sus este cea cunoscut sub numele de Brainstorming.

 • Brainstormingul Brainstorming-ul este considerat a fi la baza toturortehnicilor de creativitate n grup, datorit caracteristicilor sale. Este poate cea mai rspndit dintre tehnici, att datorit faptului c este folosit nc din 1938 dar mai ales datorit faptului c, n extrem de multe cazuri, a deschis drumul succesului. Este cunoscut i sub alte denumiri: Cascada ideilor, Asaltulcreierului, Metoda OSBORN.

  Termenul de brainstorming, un americanism, ar nsemna, literal, o furtun a creierelor. Mai aproape de sensul su real ar fi termenul de furtun a gndurilor. In diverse limbi s-au ncercat diverse traduceri, mai mult sau mai puin reuite (de pild, francezii spun remue-mninges), dar pn la urmtermenul american s-a internaionalizat ca atare.

 • Alex Faickney

  Osborn

  (1888 1966)

  Metoda a fost propusa de Alex F. OSBORN, prorectorul Universitii din Buffalo USA, avnd ca inspiraie o metodfolosit acum 400 de ani n India i denumit Prai-Barshana.

 • Principiile de baza ale brainstormingului (conf. J.G.Rawlinson, Gndire creativ i brainstorming, Edit. Codecs, 1998) sunt n numr de patru, principii care trebuie respectate tot timpul (i de dorit chiar afiate la loc vizibil n timpul edinelor de brainstorming) :

  - Suspendarea oricrui raionament : Cu alte cuvinte s nu critici sau s faci ori ce fel de judecat de valoare, totul trebuie luat aa cum este spus. - Libertatea de gndire : Este vorba de eliminarea inhibiiilor sau a barierelor. Trebuie enunat ori ce idee, chiar dacpare bun sau rea, logic sau stupid, tot ce ne vine n minte. - Cantitatea : Trebuie emis un numr ct mai mare de idei. - Fertilizarea ncruciat : Se recomand clduros a se broda pe ideile abia expuse de alii.

 • In principiu, brainstorming-ul const ntr-o edin la care sunt convocai maximum 10-15 oameni, cu specialiti apropiate, sau cu profesii diferite, a cror trsturgeneral trebuie s fie orizontul larg de cunotiine i capacitatea de a accepta idei, ori ct de trznite ar fi. Grupul este constituit din 3 pn la 10 membri. Numrul optim este 5 sau 6 membri. Grupul poate cuprinde numai membri permaneni sau membri permaneni (dou treimi) plus membri invitai (o treime), sau toi membri pot s fie noi.

 • Statisticile au artat c dintre ideile obinute prin tehnica BRAINSTORMING, 20% sunt aplicabileiar circa 4% sunt de o cert valoare.

  Bineneles c ideile obinute prin aceast tehnic trebuie prelucrate, filtrate, combinate, modificate pentru a deveni i mai bune.

  De la gsirea ideii i pn la materializarea ei ntr-o inovaie sau invenie, mai este un drum de multe ori foarte lung. Pe parcursul acestui drum trebuie meninut atitudinea creatoare, trebuie utilizate i alte tehnici cunoscute.

 • Sinectica

  Este o metod similar brainstormingului ca organizare, dar care folosete analogia sau metafora pentru a permite ca problema s fie privit dintr-un alt unghi.

  A fost propus n 1948 de William J.J. Gordon, inginer la Arthur D. Little, prima firma de consultanta in domeniulmanagementului (http://www.adl.com/).

  Syn = cu ; ectos = extern deci analogii, asocieri, cu ceva din exteriorul sistemului.

  Sinectica (synecticos = syn a aduce mpreun + ecticos elemente diverse)

 • O problem greu de abordat devine (eventual) familiar rspunznd mai nti la ntrebarea:Cu ce seamn ?

  O problem extrem de banal poate deveni interesant dac punem mai nti ntrebarea:Cum ar fi dac s-ar asemna cu... ?

  Uneori se pot face unele asociaii interesante, chiar ciudate, care s conduc la idei noi.

 • Etape:

  1. definirea problemei i reformularea ei (etap comuncu multe alte tehnici de creativitate);

  2. eliminarea soluiilor imediate i evidente (din nou, element comun, foarte util);

  3. reformulare, folosind una sau amndou din tehnicile : ceea ce este familiar trebuie trecut n ceva insolit, ceea ce este insolit trebuie fcut familiar;

  4. cutarea de analogii;

  5. revenirea la problema de baz i transpunerea analogiei, napoi la rezolvarea ei;

  6. ameliorarea soluiilor gsite.

 • Sunt mai multe tipuri de analogii:

  analogii directe, cele mai utilizate. Patentele naturii ar fi un foarte bun exemplu (forma hidrodinamic a delfinilor, folosit n proiectarea naval, sonarul luat de la lilieci, etc.);

  analogia personal (cercettorul se substituieproblemei ce trebuie rezolvat i ncearc s gndeascaa cum ar face-a subiectul studiului;

  analogia simbolic - se asociaz problemei un simbol i se pornete de aici la cutarea soluiei;

  analogii fantastice - se caut o soluie pornind de la poveti, basme, etc.,

 • Metoda diagramelor Ishikawa

  Diagrama ISHIKAWA, dup numele autorului ei sau "diagrama cauz - efect dup modul ei de construcie, sau diagrama os de pete, dup forma ei, este o diagramcare, pornind de