lucrare refacuta cardiopatia ischemica 2003

Upload: djpadre15248

Post on 04-Nov-2015

51 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

medicina

TRANSCRIPT

SCOALA POSTLICEAL CHRISTIANA GALAI

LUCRARE DE DIPLOMNGRIJIREA PACIENILOR CU CARDIOPATIE ISCHEMIC

COORDONATOR:

ABSOLVENT:

Profesor Nursing: Chiriloiu Catinca

Mihil Aurelia- GALAI-

2015

ARGUMENT

"S luptm mpreun contra bolilor cardiovasculare" trebuie s devin decizia societii noastre, n care personalul medical i nemedical are datoria s colaboreze pentru contientizarea ntregii populaii att asupra pericolului bolilor cardiovasculare ct i a msurilor necesare de prevenire i tratament.

Creterea incidenei bolilor cardiovasculare, care, alturi de cancer, reprezint principalul duman al vieii i sntii oamenilor, c i inexistent, nc, a unor remedii capabile s permit vindecarea lor radical, au fcut necesar orientarea spre profilaxia acestora.

Sarcinile medicinei moderne, care s vrea i trebuie s fie n primul rnd profilactic, vizeaz:

1. PREVENIREA PRIMAR : evitarea apariiei afeciunilor cardiovasculare fapt care demonstreaz nsemntatea cunoaterii i combaterii factorilor de risc: efortul fizic, aportul mare de sodiu, obezitatea, stresul, fumatul, sedentarismul, hipercoterolemia.

Msuri profilactice:

- regimul de via: via activ care mbin armonios activitatea intelectual cu cea fizic, practicarea educaiei fizice i a sportului, a turismului i a altor mijloace de deprindere n aer liber, sunt deprinderi ce trebuiesc nvate nc din copilrie;

- alimentaia va fi raional, echilibrat calitativ i cantitativ;

- evitarea solicitrilor exagerate din sistemul nervos;

- persoanele cu risc crescut de a face HTA, vor fi sftuite s aleag profesiuni cu stres profesional mare. Vor evita de asemenea, profesiunile care predispun la sedentarism i obezitate.

Educaia pentru sntate se adreseaz:

- populaiei active n general i tinerilor n special;

- celor cu ncrcare ereditar;

- adolescenilor i tinerilor, care dei normotensivi au n mod constant valori ale TA n limita superioar a normalului;

- sedentarilor;

- supraponderalilor;

- marilor consumatori de sare de buctrie (peste 10 zile).

Tendina actual este s se depisteze factorii de risc ntr-o faza ct mai precoce, tinerii i chiar copii fiind n centrul ateniei. Este important s se surprind trecerea de la starea de sntate la starea de boal i s se identifice subiecii predispui la boal.

Mijloacele sunt simple i la ndemn tuturor:

- verificarea greutii - sptmnal;

- msurarea tensiunii arteriale - lunar;

- control electrocardiografic, al colesterolului i al glicemiei - 3 - 6 luni sau mcar dat pe an.

Prevenirea reumatismului cardioarticular:

- combaterea infeciilor cu streptococi hemolitici de tip A prin peniciloterapie prelungit;

- vor fi cercetate i ndeprtate operator focarele posibile de reinfecii (amigdale, polipi, otite i sinuzite);

- control periodic al copiilor care au avut streptococi hemolitici tip A n exudatul faringian, sau care au avut scarlatin;

- asanarea focarelor de infecie att prin mijloace medicale ct i prin mijloace naturale: helioterapie, exerciii n aer liber pentru a crete rezisten copiilor.

CUPRINSI.PARTEA TEORETIC...............................................................................................................141.NOIUNI DE ANATOMIA I FIZIOLOGIA APARATULUI CARDIOVASCULAR......... 15II.CARDIOPATIA ISCHEMIC..................................................................................................181.DEFINIIE..................................................................................................................................182.CLASIFICARE...........................................................................................................................183.EPIDEMIOLOGIE I PATOGENIE..........................................................................................204.SIMPTOMATOLOGIE..............................................................................................................205.EVALUAREA DE LABORATOR.............................................................................................216.DIAGNOSTIC POZITIV............................................................................................................237.DIAGNOSTIC DIFERENIAL.................................................................................................249.TRATAMENT............................................................................................................................271O.EDUCAIA PENTRU SNTATE.......................................................................................31II PARTEA PRACTIC .............................................................................................................. 34DOSARE DE NGRIJIRE.............................................................................................................34CAZUL 1........................................................................................................................................34CAZUL 2 ......................................................................................................................................50CAZUL 3........................................................................................................................................63

TEHNICI DE NGRIJIRE ............................................................................................................77MEDICAMENTE UTILIZATE N CARDIOPATIA ISCHEMIC ...........................................85BIBLIOGRAFIE ..........................................................................................................................901.NOIUNI DE ANATOMIA SI FIZIOLOGIA

APARATULUI CARDIOVASCULAR

Aparatul cardiovascular este format dintr un organ central inima si sistemul vascular, care alcatuiesc o unitate functionala coordonata si permanent adaptata nevoilor organismului.INIMA

Inima este un organ musculos, cavitar, tetracameral care pompeaza ritmic in artere sangele pe care il primete prin vene.Inima se afla in interiorul cutiei toracice, in mediastin ( spaiul cuprins intre cei doi plamani si diafragma ).Inima are dimensiuni diferite,in funcie de varsta si sex.Dei la om cantareste 300 g i are marimea pumnului unui adult, inima efectueaza o activitate uriaa, zilnic contractandu-se de peste 100000 ori si pompand peste 7200 l sange.De form piramidal, cu baza situat posterior, inimei i se descriu:

-doua fee;

-doua margini;

- o baza;

- un vrf.

Faa anterioara este uor bombata si vine in raport cu peretele anterior al toracelui.Pe faa anterioara se observa septul interventricular si un an transversal care corespunde septului atrioventricular.In aceste anuri sunt adapostite arterele si venele inimii. Faa inferioara este plata si se sprijin pe diafragm.Pe aceasta fa exista un an longitudinal care se intlnete cu cel de pe faa anterioara la varful inimii si un an transversal unde se afl adpostite vase de sange. Marginea stng este rotunjita si se mai numete si faa pulmonara a inimii, ea venind in raport cu plmnul stng. Marginea dreapt este mai ascuit, se proiecteaz in dreptul sternului sau a marginii laterale drepte a acestuia.Baza inimii privete in sus, ea este format din atriul stng.Aici se gasesc vasele mari care pleac sau vin la inim. Vrful inimii este format din miocardul ventriculului stng.El este orientat in jos i spre stnga se proiecteaza in spaiul V intercostal stng pe linia medio-clavicular. In seciune inima este constituit din : -dou atrii aflate superior spre baza inimii; - dou ventricule aflate inferior. Inima este imparit de un sept longitudinal in doua jumatai : dreapta si stnga complet separate intre ele. Jumtatea dreapt conine snge venos,incrcat cu CO2, iar jumtatea stnga conine snge arterial incrcat cu O2. Atriile i ventricolele de aceeasi parte comunica intre ele prin orificiile atrioventriculare prevzute cu valve, care se deschid doar intr-un anumit sens spre ventricule:stng(bicupsid) si drept (tricupsid). Atriile au forma aproximativ cubica.Ele au peretele subire, fibrele musculare sunt dispuse circular, iar interiorul lor este neted.

Fiecare atriu are mai multe orificii.Atriul drept are: -orificiul de deschidere al celor dou vene cave superioar i inferioar; -orificiul de deschidere al urechiuei drepte:

-orificiul de deschidere al sinusului coronar care adun sngele venos al inimii; -orificiul atrioventricular drept. Atriul stng prezinta: -patru orificii de deschidere ale venelor pulmonare; -orificiul urechiuei stngi; -Orificiul atrioventricular stng. Ventriculele sunt caviti de forma piramidala, cu pereii mai groi dect atriile, iar ventriculul stng are peretele de trei ori mai gros decat ventriculul drept. Interiorul ventriculului nu este neted ci are aspectul neregulat datorita prezentei trabeculilor cornoase si a muchilor papilari.Muchii papilari se prind cu un capt de peretele ventricular si cu cellalt capt de cuspidele valvulelor atrioventriculare prin intermediul cartilajelor tendinoase cu rol de a mpiedica deschiderea valvelor atrioventriculare spre atrii. Fiecare ventricul are cate dou orificii: Ventriculul stng :

-orificiul atrioventricular stng; -orificiul arterei aorte. Ventriculul drept are: -orificiul atrioventricular drept; -orificiul arterei pulmonare. Orificiile vasculare ale ventriculelor sunt prevzute cu valvule semilunare in cuib de randunica, a cror deschidere se face numai catre lumenul arterial.Aceste valvule opresc ntoarcerea sngelui din artere in ventricule in timpul diastolei.Structura histologic a inimii Inima este alcatuit din trei straturi concentrice: endocard, miocard si epicard. 1.Endocardul este constituit dintr-un epiteliu situat pe o membran bazal ce se continu subendotelial, format din fibre colagene, fibre de reticulin, fibre elastice, rare celule conjunctive i numeroase terminaii nervoase senzitive.

2.Miocardul , muchiul inimii, este mai gros n ventricule (mai ales n cel stng) dect n atrii i este constituit din fascicule de fibre musculare cardiace, orientate circular n peretele atriilor, i n fibre oblic-spiralate n ventricule. Miocardul atrial este separat de cel ventricular prin inele fibroase atrio-ventriculare. Muchiul atrial este neted pe faa intern, iar cel ventricular prezint muchi papilari i trabecule crnoase de care se prind, prin cordaje, valvele atrio-ventriculare.

Tesutul muscular cardiac striat este alctuit din fibre musculare avnd diametrul i lungimea mai mici dect ale fibrelor musculare scheletice. Fibrele musculare cardiace se leag longitudinal i lateral cu fibrele vecine. Se constituie astfel o structur comparabil cu un sincitiu (mas citoplasmatic cu mai muli nuclei provenind din celule diferite). Din punct de vedere structural nu este vorba nsa de un adevrat sincitiu, deoarece microscopul electronic evideniaz limitele de separaie dintre membranele a dou celule miocardice unite longitudinal, care apar net sub forma unor benzi transversale denumite discuri intercalare.

n peretele inimii, n afara celulelor miocardice, mai exist celule specializate n generarea i conducerea impulsurilor de contracie; acestea constituie esutul excitoconductor nodal (embrionar).

esutul excitoconductor (embrionar) este grupat n mai multe formaiuni:

-nodulul sinoatrial situat n peretele atriului drept lng orificiul de vrsare al venei cave superioare;

-nodulul atrioventricular situat n septul interatrial;

-fasciculul Hiss care pornete din nodulul atrioventricular, intr n septul interventricular i dup un scurt traiect se mparte n dou ramuri (dreapt i stng) i se distribuie subendocardic celor dou ventricule; acest fascicul se termin prin reeaua Purkinje n fibrele miocardului ventricular.

3.Epicardul este o membran epitelio-conjunctiv subire ce acoper suprafaa cardiac i constituie foia visceral a pericardului. ntre foiele pericardului (visceral i parietal) se gsesc cavitatea pericardic cu o lam subire de lichid, care favorizeaz alunecarea n timpul activitii cardiace.

Vascularizaia inimii.

Vasele inimii sunt arterele i venele coronare. Vascularizaia inimii este realizat prin cele dou artere coronare. Venele coronare urmeaz traiectul arterelor coronare i se vars n sinusul coronar care se deschide n atriul drept.

-Arterele coronare.

Arterele coronare se gsesc la suprafaa inimii, asigur vascularizaia acesteia i au originea n artera aort, imediat ce aceasta pleac din inim.

Arterele coronare au un diametru de aproximativ 2mm i au un perete foarte subire i fragil.

- Venele coronare.

Urmeaz traiectul arterelor, dar se unesc n santul atrio-ventricular posterior ntr-un singur trunchi, sinusul coronar, care se vars n atriul drept. Cavitile drepte dreneaz n vene mai subiri. Exist venule foarte fine care se pot deschide direct n atriul sau ventriculul drept (foramina).

Inervaia inimii

Inervaia inimii este independent de sistemul nervos central, fiind fcut exclusiv de sistemul nervos autonom. Parasimpaticul (fibre dirijate din nervul pneumogastric) se distribuie pereilor aortici i atriului drept, n special nodului Keith i Flack. Nervii simpatici par s aib o destinaie preferenial pentru nodul Tawara.

Proprietaile muchiului cardiac

Miocardul are o serie de proprietati caracteristice muschilor striati cum ar fi:

-ritmicitatea;

-conductibilitatea;

-excitabilitatea;

-contractibilitatea.

I. Ritmicitatea este proprietatea cordului de a se contracta succesiv,ca urmare a impulsurilor contractile generate de nodulul sinoatrial. In conditii fiziologice,activitatea cardiaca ritmica este condusa de impulsurile generate de nodulul sinoatrial ce imprima inimii un ritm de 70-80 contractii/minut, care se difuzeaza in intregul miocard. In cazul lezarii nodulului sinoatrial preia rolul de centru de comanda nodulul atrioventricular,a carei ritmicitate este redusa la 40 impulsuri-minut. In cazul intreruperii legaturii acestui nodul cu fascicolul Hils,frecventa cardiaca ajunge la 20-25 contractii/minut.

II.Conductibilitatea

Conductibilitatea miocardului asigura raspandirea excitatiei in intreaga masa a

acestuia.De la nodul sino-atrial, excitatia se raspandeste in atrii determinand contractia (sistola) atriala (cu o viteza de 1m/s).Excitatia atriala este captata apoi de la nodul atrio-ventricular, de unde se propaga prin fasciculul atrio-ventricular Hiss, apoi fiind transmis in toata masa musculara prin reteaua Purkinje.

III. Excitabilitatea este proprietatea muschiului cardiac de a raspunde la stimuli fiziologici, naturali si la excitanti artificiali de natura mecanica, fizica, chimica.

Miocardul ca de altfel toti muschii si nervii, este excitabil.Procesul de excitabilitate este

o funcie a membranei fibrelor musculare miocardice si este conditionat de polarizarea electrica a membranei. IV.Contractibilitatea este proprietatea miocardului de e se contracta atunci cand este stimulat adecvat.

Fora de contracie a miocardului este direct proportionala cu alungirea fibrelor miocardice in timpul diastolei.

REZOLUIA CARDIACRevoluia cardiac este succesiunea unei sistole atriale, care face c sngele s treac din atriu n ventricul, i a unei sistole ventriculare, care expulzeaz sngele din ventricul n artere.

Sistola este contracia muscular care reduce volumul unei caviti prin expulzarea sangelui.Sistola are o durata de 0.7 secunde.

Diastola este relaxarea care i permite dilatarea, umplerea cavitatii cu sange.Diastola are o durata de 0.5 secunde.

Jocul valvular ordoneaz sensul circulator, de la atrii la ventricule i de la acestea ctre artere. Dac nu exist un defect de etaneitate a valvulelor, rentoarcerea este imposibil.

Zgomotele inimii sunt consecinta activitatii mecanice cardiace. In mod obisnuit,prin ascultaie, se percep doua zgomote: sistolic si diastolic.

Zgomotul sistolic este prelungit si cu tonalitate joasa,este produs de inchiderea valvelor atrioventriculare si de sistola ventriculara.

Zgomotul diastolic este scurt si ascuit,este consecina inchiderii valvulelor semilunare si a arterei pulmonare .SISTEMUL VASCULAR

Circulaia sanguina este constituita din doua circuite vasculare:

-circulaia pulmonar alcatuita din artere pulmonare, capilare unde se fac schimburile gazoase respiratorii i vene pulmonare

-circulaiea sistematic alcatuita din artera aort i ramurile sale, capilare, tisulare, vene i vene cave.

Inima dreapt primete sngele venos cav i l trimite n plmni, inima stng primete din plmni i l trimite, prin aort, n ntregul organism. Inima funcioneaz ca dou pompe plasate n serie ntre dou circulaii.

Activitatea mecanica a cordului este apreciata pe baza valorilor debitelor, sistolic si cardiac.

Debitul sistolic reprezinta cantitatea de sange expulzata de ventricule la fiacere sistola si variaza intre 70-90 ml.

Debitul cardiac obtinut prin inmultirea debitului sistolic cu frecventa cardiaca /minut,are valori de aproximativ 5.5 l,dar poate creste in timpul efortului muscular,sarcinii,febrei pana la 30-40 l si scade in timpul somnului.

Travaliul cardiac este lucrul mecanic efectuat de inima pe o anumita perioada de timp,este de aproximativ 86 g/minut pentru fiecare sistola a ventricolului stang si de aproximativ 1/5 din aceasta valoare pentru ventricolul drept.

I.PARTEA TEORETICACONFIGURAIE EXTERNCONFIGURAIE INTERN

CONFIGURAIA ARTERELOR CORONARE

II.CARDIOPATIA ISCHEMIC (boal a arterelor coronare i a muchiului cardiac)

1. DEFINIIE

Cardiopatia ischemic este o mbolnvire a muchiului cardiac, determinat de un dezechilibru ntre fluxul sanguin coronarian (debitul coronarian) i necesitile nutritive ale miocardului, ndeosebi n ceea ce privete aprovizionarea cu oxigen de ctre sngele care irig muchiul cardiac. Aceast tulburare a circulaiei coronariene, cu consecinele ei asupra miocardului, este provocat de modificri ale pereilor i lumenului arterelor coronariene induse, n marea majoritatea cazurilor, de arteroscleroza coronarian. Prin urmare, cardiopatia ischemic este o boal care afecteaz, n primul rnd, muchiul cardiac.

Expresia cardiopatie ischemic arat c suferina miocardului, care poate fi acut sau cronic, este provocat de o ischemie a muchiului cardiac. Noiunea de ischemie, care provine de la cuvintele greceti ischein (a suprima) i haima (snge), se folosete n sens larg n toate cazurile de deficit circulator local prin micorarea afluxului de snge arterial n esutul respectiv, datorit unui obstacol n calea circulaiei arteriale, ca de exemplu spasmul arterial, obliterarea (obturarea, astuparea) arterial sau compresia arterial.

1. CLASIFICARE

Forme clinice

Cardiopatia ischemic prezint dou forme:

- O form dureroas cuprinznd: angina pectoral (stabil i instabil) i infarctul miocardic;

- O form nedureroas, subit: Un procent de persoane nu manifest nici o acuz subiectiv sau modificare electrocardiografic. Forma asimptomatica cuprinde: insuficiena cardiac, aritmii i blocuri, moarte subit.

Clasificarea cardiopatiei ischemice (OMS, 1979):

1. Moartea subit primar;

2. Angina pectoral;

Angina pectoral de efort:

Angina de efort de novo (debut sub o lun);

Angina de efort stabil (debut de peste o lun);

Angina de efort agravat (frecven, severitate, durat).

Angina pectoral spontan;

3. Infarctul miocardic:

Infarctul miocardic acut;

Infarctul miocardic vechi.

4. Insuficiena cardiac;

5. Aritmii .3. EPIDEMIOLOGIE SI PATOGENIE

Cardiopatia ischemic reprezint principala cauz de deces n etapa aceasta. Prin marea sa incident a cptat un caracter de mas, fiind cea mai frecvent boal la adulii peste 40 de ani. Nota de gravitate a cardiopatiilor ischemice rezult i din creterea n ultimele 3-4 decenii a frecvenei infarctului de miocard (de 3-6 ori), n timp ce frecven aterosclerozei propriuzise a crescut foarte puin. Boala afecteaz mult mai frecvent brbaii (cu maxim de incident ntre 45 i 55 de ani) dect femeile. Caracterul ereditar este evident.

Principala cauz (90 - 95%) este ateroscleroza coronarian, care se manifest sub form de stenozri sau obliterri coronariene i zone de necroz i fibroz miocardic difuz. Cardiopatia ischemic este expresia unei insuficiene coronariene acute, datorit dezechilibrului brusc aprut la efort ntre nevoile miocardului (mai ales n O2) i posibilitile arterelor coronare. n mod normal, circulaia coronarian se adapteaz necesitilor miocardului, putnd crete la efort de 8 -10 ori.

Factorii de risc - cei mai importani sunt: hipercolesterolemia, hipertensiunea arterial, fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, hipotiroidismul, stressurile emoionale, dieta hiperlipidic. S-a dovedit c asocierea mai multor factori de risc mrete riscul de apariie a cardiopatiei ischemice i n special a principalei sale manifestri - infarctul miocardic - de 3-5- 10 ori. n funcie de numrul acestora (efort, emoii etc.) impun miocardului un efort suplimentar, deci necesiti suplimentare de O2, dar circulaia coronarian cu leziuni de ateroscleroz este incapabil s-i mreasc debitul. Apar astfel o ischemie miocardic acut, o insuficien coronarian acut, cu acumularea unor produse de catabolism (acid lactic, piruvic etc.) care excit terminaiile nervoase locale i produc impulsul dureros (criz de angina).4.SIMPTOMATOLOGIE

Simptomul principal este durerea, care are caracter constrictiv, "ca o ghear, arsur sau sufocare", i este nsoit uneori de anxietate (sentiment de team, team de moarte iminent), este variabil - de la jen sau disconfort la dureri atroce. Sediul este reprezentat de regiunea retrosternal mijlocie i inferioar i de regiunea precordial, pe care bolnavii o arat cu una sau ambele palme. Iradiaz n umrul i membrul toracic stng, de-a lungul marginii interne, pn la ultimele dou degete, uneori ctre mna dreapt sau bilateral, spre gt, mandibule, arcada dentar, omoplat. Iradierile nu sunt obligatorii. Importante sunt iradierile n regiunea cervical anterioar i mandibul sau n ambele membre superioare, durata este de 1 3 minute, rar 10 15 minute, iar frecvena crizelor este variabil. Durerea apare n anumite condiii: abuz de tutun, crize tahicardice, efort fizic, de obicei la mers, emoii, mese copioase, frig sau vnt etc. Cedeaz prompt la repaus i la administrarea de Nitroglicerin.

5. EVALUAREA DE LABORATOR

Interes deosebit pentru diagnostic prezint:-Coronografia (arteriografia selectiv a arterelor coronare); -Electrocardiograma (n criz, ntre crize i de efort); - Scintigrama miocardic.

Coronarografia sau angiografia coronarian

Coronarografia sau angiografia coronarian este cea mai bun metod de diagnosticare a afeciunii coronariene. Aceasta nu reprezint un tratament, dar indic medicilor care este tratamentul optim pentru pacient. Coronarografia este deci o investigaie esenial n explorarea bolii coronariene, prin vizualizarea direct a arterelor coronare, responsabile de angin sau infarct. Arterele coronare sunt arterele situate pe suprafaa inimii care alimenteaz muchiul cardiac cu snge oxigenat. Arterele coronare sntoase au un perete interior neted i flexibil, care las sngele s circule liber. Coronarografia se efectueaz prin introducerea unui tub foarte subire numit cateter n artera femural. Prin acesta sunt introduse sondele de cateterism i dirijate pn la nivelul arterei coronare. Se injecteaz un produs de contrast radiologic, care permite vizualizarea anatomiei arterelor coronare prin opacifierea arborelui coronarian. Astfel se poate observa diametrul interior al arterelor i se pot localiza posibilele obstrucii coronariene importante. Angiografia coronarian permite cuantificarea mrimii i a gravitii bolii arterei coronare n vederea lurii celor mai bune decizii privind tratamentul.

Coronarografia nu necesit anestezie general, ci doar local i cel mai des la nivelul unuia dintre membrele inferioare, prin folosirea unui abord femural. Pacientul este contient i discut cu medicul pe parcursul procedurii, avnd posibilitatea de a viziona procedura pe un ecran.Durata investigaiei este ntre 40-60 minute, ea fiind urmat de o perioad de edere la pat ntre 12-24 ore.

Cardiologia intervenional prezint riscuri mai mici fa de tehnicile de chirurgie cardiac. Pacienilor cu boal coronarian nu li se oprete i repornete inima pentru intervenie, ci li se face o incizie de 1-2 milimetri. Astfel, tehnicile moderne ale cardiologiei intervenionale sunt mai bine suportate de pacient.

Electrocardiograma EKG

Electrocardiograma reprezint nregistrarea grafic a fenomenelor bioelectrice din cursul unui ciclu cardiac. nregistrarea EKG se face cu aparate speciale numite electrocardiografe.

Graficul unui ciclu cardiac se compune din succesiunea a 5 unde notate n mod convenional cu litere P, Q, R, S, T. ntre dou cicluri cardiace se nscrie linia de 0 potenial. EKG este interpretat ntotdeauna de medic n lumina datelor clinice.

Testul de efort

Testul de efort este o investigaie folosit de ctre cardiologi (i nu numai) pentru a evalua funcia cardiac, n special n raport cu efortul fizic. Arterele ngustate asigur un flux de snge mai redus miocardului, i deci mai puin oxigen; n timpul efortului fizic nevoia de oxigen este crescut i din combinaia acestor factori pot s apar simptome i modificri ale EKG-ului care s sugereze existena unei afeciuni coronariene. Acest test este recomandat n primul rnd pentru diagnosticul i stratificarea riscului n cardiopatia ischemic. n cadrul testului de efort pot fi msurai i calculai i ali parametrii, cum ar fi VO2max (consumul maxim de oxigen), care reflect capacitatea de efort aerob a persoanei. n general, testul de efort poate diagnostica pn la 2/3 din bolile coronariene i are o acuratee de 50% n cazul obstruciei unei singure coronare i 80% n cazul obstruciei mai multor artere coronare. n 10% din cazuri se pot obine rezultate fals pozitive (adic fals anormale). n urma rezultatelor testului de efort, medicul cardiolog poate stabili un diagnostic i va face recomandri n privina tratamentului i a altor investigaii necesare (coronarografie, cateterism cardiac etc.).

6. Diagnostic pozitiv

Examenul fizic

Contrastul existent ntre caracterul subiectiv al durerii anginoase i puinele sau chiar absena semnelor fizice a fcut s se nasc expresia inima asist impasibil la criz. Totui, examinarea meticuloas n criz i o scurt perioad dup terminarea ei permite urmtoarele constatri: Semne fizice cardio-circulatorii (puls, tensiune arterial, palparea i ascultarea inimii) n criz:- Creterea frecvenei pulsului i a tensiunii arteriale, expresie a travaliului cardiac crescut;

- Puls alternant;

- Prezena unui zgomot IV galop atrial - i mai rar, prezenta zgomotului III galop ventricular;

- Suflu sistolic expresie a insuficienei mitrale caracteristic fiind dispariia sa odat cu criza anginoas i reproducerea la proba de efort;

- Alte semne ca: distensia presistolic, sufluri diastolice, se ntlnesc mult mai rar.

Examene imagistice i cardiografice:

- EKG-ul de efort prezint modificri ale nregistrrilor grafice a fenomenelor bioelectrice din cursul unui ciclu cardiac mult peste limitele normale.

- Coronografia (angiografie coronarian)- evideniaz c diametrul interior al arterelor este stenozat (ngustat) sau prezint ulceraii ori obstrucii coronariene importante. 7. Diagnostic diferenial

Diagnosticul diferenial se va face innd cont de alte afeciuni responsabile de dureri toracice cum ar fi:

- Afeciuni cardiace: infarct miocardic, pericardit, stenoz aortic.

- Afeciuni extracardiace: afeciuni pleuropulmonare, boli de perete toracic, sau traumatisme toracale, psihonevrozele; astenia neurocirculatorie; tulburrile funcionale ale esofagului i cele ale tractului gastrointestinal.

Pentru diferenierea cardiopatiei ischemice de multe din afeciunile enumerate, unul dintre criteriile pe care l folosim n practica medical este raportul dintre durere i efort, dei, nu n toate cazurile efortul este acela care precipit durerea. n toate afeciunile enumerate, durerea pe care aceasta o provoac difer de cea din cardiopatia ischemic, deoarece ea nu este legat de efortul fizic, n special de mersul pe jos sau de urcarea unei pante.

Un alt criteriu care difereniaz durerea anginoas de alte dureri care o simuleaz este reprezentat de caracterul i sediul durerii. La multe din afeciunile enumerate apare deseori o durere surd, localizat n regiunea precordial sau puin mai sus i la stnga regiunii cardiace. O astfel de durere nu caracterizeaz angina pectoral. Unii bolnavi se plng de o stare de oboseal excesiv, de palpitaii, de dureri difuze n diferite regiuni ale corpului i de o senzaie de jen atunci cnd respir profund. Durerea iradiaz deseori n direcia omoplatului stng dar ea nu are un debut net, brusc, ceea ce o deosebete de durerea din angina pectoral, care se instaleaz dintr-o dat. Durerea apare att la efort, ct i atunci cnd bolnavul se simte obosit. Ali bolnavi care prezint unele afeciuni din cele enumerate acuz dureri surde prelungite sau dureri acute, cu caracter de neptur sau de mpunstur de pumnal la nivelul regiunii vrfului inimii sau a snului stng, care de asemenea nu sunt dureri anginoase.

8. COMPLICAII

Cea mai important complicaie a cardiopatiei ischemice n funcie de gravitatea ei este infarctul miocardic, urmat de insuficient cardiac i aritmii.

Infarctul miocardic

Definiie:

Infarctul miocardic reprezint rezultatul suferinei vaselor de snge ale inimii printr-o irigare slab a unei poriuni din miocard cu snge sau cantitatea de snge este redus cantitativ ori nu mai ajunge deloc n zona respectiv.. Infarctul miocardic este cea mai grav boal cardiac i una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare. Mai mult de 25% dintre decesele cardiovasculare sunt datorate infarctului miocardic.

Clasificare: infarctul este de dou feluri:

-infarct sistematic (sin. infarct alb, infarct anemic), caracterizat printr-o necroz de coagulare i lipsa de snge n zona de necroz;

-infarct hemoragic (sin. infarct rou), caracterizat prin prezena de snge stagnant la nivelul zonei de necroz.

Cauze:

Infarctul miocardic (sau atacul de cord) apare n momentul n care o parte a muchilor inimii este lipsit complet de snge, celulele muchilor inimii murind din aceast cauz. Atacul de cord poate avea loc atunci cnd plac de aterom din interiorul inimii se rupe, formnd un cheag care blocheaz circulaia sngelui prin artera. Aceast plac este format din colesterol, calciu, leucocite i alte componene, fiind nconjurat de o capsul fibroas.

n cazul n care presiunea i debitul sngelui cresc dintr-o dat, aceast capsul fibroas se poate fisura sau rupe. Ca un rezultat al acestei aciuni, corpul primete semnale pentru a recupera cptueala interioar a arterei afectate (n modul n care ar vindeca o tietur extern) i formeaz un cheag care s sigileze zona. Astfel, atacul de cord poate fi cauzat de un cheag de snge care se formeaz n arter, prin limitarea circulaiei sanguine de la musculatura inimii.

Simptome i manifestri:

Simptomele infarctului miocardic sunt multiple, cea mai relevant fiind durerea precordial. Durerea produs de un atac de cord dureaz de obicei mai mult de 30 minute, nu dispare complet la repaus sau n urma administrrii de Nitroglicerin i adeseori este nsoit de alte simptome, printre care: - ameeal, respiraii mai scurte i mai frecvente ,transpiraii,bti de inim rapide sau neregulate ,grea sau vom, disconfort n zona pieptului su prezena unei dureri apstoare (asemntoare unei greuti pe piept); aceast durere nu dispare, ci se rspndete de la piept la umeri, unul sau ambele brae, gt i maxilar.

Insuficiena cardiac

Definiie: Insuficiena cardiac este o boal n care inima nu este capabil s pompeze suficient snge pentru metabolismul tisular sau poate pompa suficient numai cu o presiune de umplere anormal crescut.

Cauze: - Aport de Na crescut; - Tratament incorect al insuficienei cardiace cronice; -Imfarct miocardic acut; - Exacerbarea hipertensiunii; - Aritmii acute ; -Infecii i/sau febr; - Embolie pulmonar; - Anemie; - Tireotoxicoza; - Miocardita acut sau endocardita.

Simptome i manifestri

- datorit perfuziei inadecvate a esuturilor periferice: fatigabilitate, dispnee; - datorit presiunilor de umplere intracardiace crescute: ortopnee, dispnee paroxistic nocturn, edeme periferice.

Aritmiile

Definiie:

Aritmiile sunt tulburri ale ritmului cardiac. Aritmiile pot surveni n prezena sau n absena unei boli cardiace; sunt mai grave n primele situaii.

Cauze: - ischemia miocardic; -insuficiena cardiac cronic; - hipoxemia; - hipotensiunea; -tulburari electrolitice (n special cele ale K, Ca i Mg); -intoxicaii medicamentoase; cofein; -etanolul.

9. Tratament:

Msuri generale:

Identificarea i tratarea factorilor de risc: ncetarea obligatorie a fumatului; tratarea diabetului zaharat, hipertensiunii i a tulburrilor lipidice.

Corectarea factorilor agravani, care contribuie la angin: obezitate important, insuficien cardiac cronic, anemie, hipertiroidism.

ncurajarea i educarea pacientului.

Tratamentul medicamentos:

Nitroglicerin (TNG) 0,3-0,6 mg - sublingual; poate fi repetat la un interval de 5 min, pacienii vor fi avertizai asupra posibilei apariii a cefaleei sau ameeli; va fi artat utilizarea profilactic a Nitroglicerinei, naintea activitii care produce n mod regulat angina.

Dac durerea toracic persist mai mult de 10 minute n pofida administrrii a 2-3cp. de Nitroglicerin, pacientul se va prezenta imediat la unitatea medical cea mai apropiat, pentru evaluarea unui posibil angor instabil sau a unui infarct miocardic acut.

Controlul anginei pe termen lung: Se folosesc trei clase de substane, adeseori combinate.

Nitrai cu aciune prelungit. Pot fi administrai pe mai multe ci, se ncepe cu doza i frecvena cea mai mic, pentru a limita tolerana i efectele secundare ca: cefaleea, ameeli, tahicardie, tulburri gastrice.

Exemple de nitrai:

Ageni cu durat de aciune scurt:

Denumire medicamentDoza uzualFrecvena de administrare recomandat

Nitroglicerinum (TNG)

Ex: Gralin 5mg.10mg.30mg; Nicergolin LPH 5mg, 10mg, 30mg;0,3mg-0,6mg- Sublingual, la nevoie

Nitroglicerinum (TNG)

Ex: Nitroglicerin aerosol0,4mg - 1inhalaie, la nevoie

Isosorbidi dinitras (ISDN) Ex: Isosorbide dinitrate 10mg; Diniter SR 20mg, 40mg; etc.5mg-30mg- Sublingual, la nevoie

Ageni cu durat de aciune prelungit:

Denumire medicamentDoza uzualFrecvena de administrare recomandat

Isosorbidi dinitras (ISDN) ex: Isodinit retard 20mg; etc.5mg-30mg- De trei ori pe zi

Nitroglicerinum (TNG) 2% ex: Nicergolin unguent 2%0,5 %-2 %- De trei-patru ori pe zi

Nitroglicerinum plasturi tegumentari0,1mg-0,6 mg/h- Se aplic dimineaa, se ndeprteaz seara la culcare

Izosorbide mononitrat (ISMO) Ex: Mononitron retard 60 mg; Olicard retard 40mg, 60mg, etc.20mg-40mg- De dou ori pe zi

Beta-blocante. Toate au proprieti anginoase. Agenii - selectivi agraveaz mai puin bolile respiratorii sau vasculare periferice. Doza va trebui stabilit astfel nct frecvena cardiac n repaus s fie 50-60 bti/min.

Contraindicaiile beta-blocantelor sunt insuficiena cardiac cronic, blocul atrio-ventricular, bronhospasmul, diabetul fragil.

Efectele secundare sunt: fatigabilitate, bronhospasm, deprimarea funciei ventriculare stngi, impoten, depresie i mascarea hipoglicemiei la diabetici.

Exemple beta-blocante: Ageni neselectivi:

Denumire medicamentDoza uzualFrecvena de administrare recomandat

Bisoprololum Ex: Bisobloc 5mg,10mg; Bisoprolol LPH 5mg,10mg,Concor2,5mg,5mg,10mg etc.2,5mg,5mg,10mg- O dat pe zi

Nebivololum

Ex: Nebilet 5mg,Nebicard 5mg,Nebivolol Teva 5mg, etc.5 mg- O dat pe zi

Nebivololum+Hydrochlorothiazidum Ex: Carteol 2% Co-Nebilet 5 mg/12,5mg; 5 mg/12,5mg- O dat pe zi

Ageni selectivi:

Denumire medicamentDoza uzualFrecvena de administrare recomandat

Atenololum Ex: Atenocor 50mg; Atenolol LPH 50mg, etc.25mg-100mg- De dou ori pe zi bid

Betaxololum Ex: Betax 5mg/ml; Betoptic 5mg/ml; etc.10mg-20mg- O dat pe zi qd

Metoprololum Ex: Egilok 50mg; Betaloc 50mg, 50 mg/ml; etc.25mg-100mg

50mg-100mg- De dou ori pe zi

- O dat pe zi

Antagonitii calciului. Utili n angina stabil i instabil, ca i n spasmul coronarian. Combinaiile cu ali ageni antianginoi sunt avantajoase, dar, la pacienii sub beta-blocante sau disopyramide, verapamilul trebuie administrat cu foarte mare pruden sau deloc (efecte aditive asupra disfunciei ventriculare stngi).

Exemple antagoniti ai canalelor de calciu:

Denumire medicamentDoza uzualFrecvena de administrare recomandat

Verapamilum Ex: Verapamil 40mg, 80mg; Isoptin (R) 40mg, 80mg, etc.40mg-120mg- De trei sau patru ori pe zi

Diltiazemum Ex: Diltiazem 60mg; Dilzem 60mg; etc.30mg-90mg

60mg-180mg

180mg-300mg- De trei sau patru ori pe zi

- De dou ori pe zi

- O dat pe zi

Nifedipinum Ex: Nifedipin retard 20mg; Adalat CR 30mg, etc.10mg-30mg

30mg-90mg- De trei sau patru ori pe zi

- O dat pe zi

Felodipinum Ex: Auronal 2,5 mg, 5mg, 10mg; Felodipin AL 2,5 mg, 5mg, 10mg, etc.5mg-10mg

2,5mg-10mg- O dat pe zi

- O dat pe zi

Aspirin 80mg-325mg/zi reduce incidena infarctului miocardic acut n angorul cronic stabil, dup IMA i la brbaii asimptomatici. Este recomandat la pacienii cu cardiopatie ischemic cronic, n absena contraindicaiilor (hemoragii GI sau alergii).10. EDUCAIE PENTRU SANATATE

Profilaxie primar:

Cunoscnd principalii factori de risc, profilaxia primar se va baza pe ndeprtarea lor prin recomandarea unui stil de via sntos nc din copilrie implicnd evitarea fumatului, o alimentaie diversificat evitnd abuzul de alimente hipercalorice i a unui orar dezorganizat al meselor ndeprtnd astfel posibil apariie a obezitii; evitarea consumrii alimentelor bogate n lipide i glucide ndeprtnd astfel posibil apariie a diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale i a dislipidemiei.

O importan deosebit o are i micarea de zi cu zi evitnd astfel apariia sedentarismului i ajutnd la procesul de arderi a alimentelor energetice, n primul rnd al lipidelor i glucidelor i secundar al proteinelor.

Recomandarea unui stil de via n care individul s aloce un timp pentru odihn i relaxare. Efectuarea anual a unui control clinico-biologic, inclusiv EKG pentru orice individ i n mod special pentru indivizii care prezint n antecedente hipertensiune arterial, diabet zaharat, dislipidemie.

Profilaxie secundar:

diagnosticarea ct mai precoce a cardiopatiei ischemice i stabilirea formei ei (dureroas, nedureroas);

instituirea unei conduite terapeutice adecvate formei cardiopatiei ischemice pentru fiecare pacient n parte;

acceptarea i urmrea tratamentului recomandat:

- Regimul igieno-dietetic va cuprinde regim alimentar (fr cafea, buturi excitante, alcool, alimente hipercalorice, hiperiodate, hiperlipidice, hiperglucidice), odihn, relaxare;

- Tratamentul medicamentos -clasele de medicamente recomandate sunt: nitrai cu aciune prelungit, beta-blocante, antagoniti ai calciului.

- Profilaia AVC-lui prin administrarea de aspirin, anticuagulante.

Dozele i ritmul de administrare se va stabili de ctre pacient/familie n acord cu medicul curant i medicul de laborator.

Profilaxie tertial:

acceptarea unui stil de via de ctre pacient i familie (dozarea efortului);

efectuarea unor controale periodice: control paraclinic (de laborator), control cardiologic (EKG); La recomandarea medicului se vor efectua i alte examene de specialitate (oftalmologice, neurologice, boli nutriionale i diabet), balneoterapie, etc.

I. PARTEA PRACTICA II. DOSAR DE INGRIJIRE CAZUL NR. 1.

NUME: C

PRENUME: I

VRSTA:

70 ani

SEX:

feminin

IDENTIFICARE SOCIALA:

STAREA CIVIL: cstorit

OCUPAIA:

pensionar

DESCRIERE SI PREZENTAREA PACIENTEI

Inalimea: 1.48 cm

Greutatea: 56 Kg

Antecedente hetero-colaterale: lipsite de importan

Antecedente personale: cardiopatie ischemic

ISTORICUL SOCIO-CULTURAL:

Condiii de locuit: modeste,locuiete cu soul intr-un apartament cu 2 camere.

Reacia faa de alergeni: nu.

Reacia fata de starea ei de sanatate : pacienta prezinta ingrijorare cu privire la prognosticul bolii.DIAGNOSTIC MEDICAL

Cardiopatie ischemic cronic

Hipertensiune arterial esenial

MOTIVELE INTERNRII:

durere precordial cu caracter constrictiv cu iradiere n membrul superior stng;

cefalee

transpiraii reci;

ameeli.

apatie

LA EXAMINARE:

stare generala: usor alterata;

tegumente si mucoase: usor cianutice;

tesut celular subcutanat:bine reprezentat;

T=38.1C

I=1,48cm;

G=56 Kg;

Sistemul ganglionar limfatic: ganglioni superficiali,nepalpabili;

Sistemul osteoarticular aparent integru,articulatii mobile,nedureroase. Se deplaseaza singura, fara mijloace auxiliare.

Aparat respirator: la internare prezinta respiraie sacadata,zgomotoasa,bradipneica (13 resp/min), dispnee paroxistic.

Aparat cardiovascular: matitate cardiaca in limite normale; zgomote cardiace ritmice,regulate;puls cu frecventa de 68 b/min,ritmic,amplitudine crescuta; T.A=180/70mmHg

Aparat digestiv: abdomen suplu, nedureros la palpare,cu miscari respiratorii normale.

Aparat urogenital: rinichi nedurerosi la percutie, mictiuni fiziologice 5 in decurs de 24 h; urina normal colorata, normal cantitativ.

ANALIZA DATELOR PACIENTEI C.I. PE NEVOIPRIMA ZI DE INGRIJIRE

PRIMA ZI DE SPITALIZARENEVOIACONSIDERAII

1. De a respira i a avea o bun circulaieSurse de dificultate: - circulaie i respiraie inadecvate;

Manifestari de dependena: -dispnee,TA-180/70mmHg

2.De a se mica i a avea o bun postur.

Surse de dificultate: -postura inadecvata usor flexata in fata,

Manifestari de dependenta: - durerii precordiale,

3.De a-i menine temperatura corpului n limite normale.

Surse de dificultate: -proces inflamatoriu

Manifestari de dependenta: - T=38.1C

4.De a comunica.

Surse de dificultate: -teama cu privire la prognosticul boliiManifestari de dependenta: -anxietate

5.De a dormi i a se odihni.

Surse de dificultate: - evenimentele amenintatoare(diagnostic,spitalizare)

Manifestari de dependenta: - dificultate n a se odihni.

DIAGNOSTICE NURSING DE INGRIJIRE LA INTERNARE:1. Nevoia de a respira i a avea o bun circulaie- alterarea circulaie i respiraie datorita ateroscelorozei manifestata prin cresterea tensiunii arteriale.2. Nevoia de a se mica i a avea o bun postur- postura inadecvata usor flexata in fata datorata durerii precordiale.

3. Nevoia da-i menine temperatura corpului n limite normale-temperatura corpului ridicata datorata unui proces inflamatoriu.

4. Nevoia de a comunica- teama cu privire la prognosticul si evolutia nefavorabila a bolii.

5. Nevoia de a dormi i a se odihni- evenimentele amenintatoare,durerile precordiale.PROBLEMELE PACIENTEI C.I

PROBLEME SUBIECTIVEPROBLEME OBIECTIVE

CefaleeH.T.A

PalpitaiiC.I.C

Apatie, nelinite,agitatieTulburare anxioasa

Respiraie dificilaIschemie coronariana

Durere precordialaAngina pectorala

PLAN DE INGRIJIRECAZUL I

PACIENTA : C.I. VARSTA; 70 ANI; SEX ; F; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASA

PRIMA ZI DE INGRIJIRE-PRIMA ZI DE SPITALIZARENevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursingEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaieCirculaie i respiraie inadecvate datorate dispneei paroxistic si a cresterii tensiunii arteriale TA-180/70mmHg- pacienta s fie echilibrat circulator i respirator

- pacienta s aib o respiraie cu o frecven n limitele fiziologice n decurs de 4-5 zile.- Am aezat pacienta n poziie ortopneic pentru a favoriza respiraia, aeznd n spatele pacientei dou perne.

- Am aerisit salonul.

- Am nvat pacienta s respire corect (s inspire profund pe nas i s expire pe gur)

- I-am administrat pacientei oxigen pe masca 6 l/h cu intermiten de 10 minute, de dou ori pe or.

- Am supravegheat cu mare atenie modul de administrare a O, debitul lui i frecvena administrrii oxigenului.

- Supraveghez temperatura, tensiunea arterial, respiraia, pulsul la intervale egale de timp.Dup msurile aplicate, la o or, starea pacientei este uor ameliorat, frecvena respiraiei fiind de 20 respiratii / min

- La 12 ore de la intervenii starea pacientei s-a mai mbuntit, frecvena respiraiei fiind de 18 respiratii / min, pulsul este de 90 btai / min iar TA=160/60 mmHg

De a se mica i a avea o bun postur.Disconfort din cauza alterrii muchiului cardiac manifestat prin dureri precordiale cu caracter constrictiv.

- s se amelioreze durerile n 2-3 ore de la administrarea tratamentului de urgen.- Asigur repausul fizic i psihic al pacientei n perioada dureroas.

- Administrez medicaia indicat de medic.

- Efectuez EKG.-Dup administrarea medicamentelor prescrise de ctre medic durerile pacientei se amelioreaz.

De a-i menine temperatura corpului n limite normale.Proces inflamator datorit focarului de necroz manifestat prin subfebrilitate.- pacienta s prezinte o temperatur n parametri normali.- Administrez antipiretice:

Paracetamol 500mg 1cp/6h-Pacienta nu prezint modificri ale curbei termice, temperatura n axil fiind de 37C.

De a comunica.

Anxietate, senzaie de moarte iminenta din cauza lipsei de cunoatere a bolii manifestat prin agitaie i team.- pacienta s prezinte o stare general bun.- Port discuii linititoare i ncurajatoare cu pacienta. - O educ cu privire la meninerea unui mod de via sntos.-Starea general a pacientei se mbunteste.

De a dormi i a se odihni.

Dificultatea n a se odihnidin cauza durerii, anxietii, manifestat prin ore de odihn insuficiente.- pacienta s beneficieze de somn cantitativ i calitativ satisfctor.- Pacientei i se administreaz lichide calde (lapte, ceai de mueel, de tei) nainte de culcare.

- Se ntocmete un program de odihn de comun acord cu pacienta.

- Se realizeaz un climat de linite i confort care s nu suprasolicite analizatorii auditivi i vizuali.n urma msurilor luate, pacienta doarme mai bine noaptea iar dimineaa se simte mai odihnit.

PLAN DE INGRIJIRE

CAZUL I

PACIENTA : C.I. VARSTA; 70 ANI; SEX ; F; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASA

A DOUA ZI DE INGRIJIRE-A DOUA ZI DE SPITALIZARE

Nevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursinhEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaieCirculaie i respiraie inadecvate datorate dispneei paroxistic si a cresterii tensiunii arteriale TA-160/80mmHg- pacienta s fie echilibrat circulator i respirator- pacienta s aib o respiraie cu o frecven n limitele fiziologice n decurs de 4-5 zile.- Am aerisit salonul.

- Am aezat pacienta n poziie ortopneic pentru a favoriza respiraia, aeznd n spatele pacientei dou perne.

- Supraveghez temperatura, tensiunea arterial, respiraia, pulsul la intervale egale de timp.Dup msurile aplicate, starea pacientei este ameliorat, frecvena respiraiei fiind de 18 respiratii / min

pulsul este de 80 btai / min iar TA=150/60 mmHg

De a-i menine temperatura corpului n limite normale.Proces inflamator datorit focarului de necroz manifestat prin subfebrilitate.- pacienta s prezinte o temperatur n parametri normali.- Administrez antipiretice:

Paracetamol 500mg 1cp/6hPacienta nu prezint modificri ale curbei termice, temperatura n axil fiind de 37C.

De a comunica.

Anxietate, senzaie de moarte iminenta din cauza lipsei de cunoatere a bolii manifestat prin agitaie i team.- pacienta s prezinte o stare general bun.- Port discuii linititoare i ncurajatoare cu pacienta. Starea general a pacientei s-a mbuntit.

De a dormi i a se odihni.

Dificultatea n a se odihnidin cauza durerii, anxietii, manifestat prin ore de odihn insuficiente.- pacienta s beneficieze de somn cantitativ i calitativ satisfctor.- Pacientei i se administreaz lichide calde (lapte, ceai de mueel, de tei) nainte de culcare.

- Se ntocmete un program de odihn de comun acord cu pacienta.

- Se realizeaz un climat de linite i confort .n urma msurilor luate, pacienta doarme mai bine noaptea iar dimineaa se simte mai odihnit.

PLAN DE INGRIJIRE

CAZUL I

PACIENTA : C.I. VARSTA; 70 ANI; SEX ; F; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASA

A TREIA ZI DE INGRIJIRE-A TREIA ZI DE SPITALIZARE

Nevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursinhEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaieCirculaie i respiraie inadecvate datorate dispneei paroxistic si a cresterii tensiunii arteriale TA-160/80mmHg- pacienta s fie echilibrat circulator i respirator- pacienta s aib o respiraie cu o frecven n limitele fiziologice n decurs de 4-5 zile.- Am aerisit salonul.

- Am aezat pacienta n poziie ortopneic pentru a favoriza respiraia, aeznd n spatele pacientei dou perne.

- Supraveghez temperatura, tensiunea arterial, respiraia, pulsul la intervale egale de timp.-Dup msurile aplicate, starea pacientei este ameliorat, frecvena respiraiei fiind de 18 respiratii / min

pulsul este de 80 btai / min iar TA=150/60 mmHg

De a-i menine temperatura corpului n limite normale.Proces inflamator datorit focarului de necroz manifestat prin subfebrilitate.- pacienta s prezinte o temperatur n parametri normali.- Controlez temperatura corpului pacientei.-Pacienta nu prezint modificri ale curbei termice, temperatura n axil fiind de 37,1C.

De a comunica.Anxietate, senzaie de moarte iminenta din cauza lipsei de cunoatere a bolii manifestat prin agitaie i team.- pacienta s prezinte o stare general bun.- Port discuii linititoare i ncurajatoare cu pacienta. -Starea general a pacientei s-a mbuntit.

De a dormi i a se odihni.

Dificultatea n a se odihnidin cauza durerii, anxietii, manifestat prin ore de odihn insuficiente.- pacienta s beneficieze de somn cantitativ i calitativ satisfctor.- Pacientei i se administreaz lichide calde (lapte, ceai de mueel, de tei) nainte de culcare.

- Se ntocmete un program de odihn de comun acord cu pacienta.

- Se realizeaz un climat de linite i confort-n urma msurilor luate, pacienta doarme mai bine noaptea iar dimineaa se simte mai odihnit.

EPICRIZA

Pacient n vrst de 70 ani, se prezint de urgen la clinic acuznd durere precordial nsoit de dispnee paroxistic, transpiraii reci, adinamie, ameeli. S-a stabilit diagnosticul de cardiopatie ischemic cronic i hipertensiune arterial esenial. Se adreseaz clinicii pentru tratament de specialitate.

I s-a efectuat tratament cu diuretice,oxigen,miorelaxante,antitermice. Simptomatologia este ameliorata motiv pentru care se externeaza fara dureri precordiala ,stabila hemodinamic, afebrila,cu valoarea T.A. 140/60 mmHg.

Recomandari:

-evitarea eforturilor fizice

-evitarea consumului excesiv de sare si/sau alimentelor excitante (cafea,ciocolata)

-regim alimentar:

Alimente permiseAlimente interzise

Ceaiuri, compoturi, supe lapte, sucuri de fructe, ou moi.Alimente care conin NaCl, calorii i sunt solide ca consistent.

Pine cu unt, lapte dulce degresat sau acru, carne slab (pasre, vit, peste), fructe i legume proaspete.Grsimi, prjeli, varz, finoase n cantitate mare, alimente hipersodice i hipercalorice.

Rp:

-Ramipril 10 mg 1/zi

-Amlodipina 10 mg 1/zi

-Aspenter 75 mg 1/zi

-Indapamid 1,5mg 1/zi-Nitroglicerina sublingual la nevoieDOSAR DE INGRIJIRE

CAZUL NR. 2.

NUME: R

PRENUME: M

VRSTA:

71 ani

SEX:

masculin

IDENTIFICARE SOCIALA:

STAREA CIVIL: cstorit

OCUPAIA:

pensionar

DESCRIERE SI PREZENTAREA PACIENTEI

Inalimea: 1.62 cm

Greutatea: 76 Kg

Antecedente hetero-colaterale: - Mama: astm bronic;

Antecedente personale: cardiopatie ischemic ,obezitate gr II,gonartroza bilaterala

ISTORICUL SOCIO-CULTURAL:

Condiii de locuit: modeste,locuiete cu soia intr-o casa cu 3 camere.

Reacia fata de alergeni: nu.

Reacia faa de starea lui de sanatate : pacientul prezinta ingrijorare cu privire la prognosticul bolii.

DIAGNOSTIC MEDICAL

Cardiopatie ischemic cronic

IMA anterior

MOTIVELE INTERNRII:

durere violenta retrosternal cu caracter de apsare zdrobire;

dispnee;

transpiraii reci;

iradierea durerii n umrul stg i de a lungul marginii cubitale a membrului superior stang.

LA EXAMINARE:

stare general: vizibil alterat;

tegumente si mucoase: cianotice;

esut celular subcutanat:bine reprezentat;

T=37.1C

I=1,62cm;

G=76 Kg;

Sistemul ganglionar limfatic: ganglioni superficiali,nepalpabili;

Sistemul osteoarticular aparent integru,articulatii mobile, usor dureroase. Se deplaseaza cu ajutorul unui mijloc auxiliar-baston.

Aparat respirator: la internare prezint respiratie sacadata,zgomotoasa,bradipneica (12 resp/min), dispnee .

Aparat cardiovascular: zgomote cardiace aritmice,neregulate;puls cu frecventa de 56 b/min,aritmic,amplitudine scazuta; T.A=190/80mmHg

Aparat digestiv: abdomen suplu, nedureros la palpare.

Aparat urogenital: rinichi nedurerosi la percutie, mictiuni fiziologice 4 in decurs de 24 h; urina normal colorata, normal cantitativ.

ANALIZA DATELOR PACIENTULUI R..M. PE NEVOI

PRIMA ZI DE INGRIJIRE

PRIMA ZI DE SPITALIZARE

NEVOIACONSIDERAII

1. De a respira i a avea o bun circulaieSurse de dificultate: - circulaie i respiraie inadecvate;

Manifestari de dependenta: -dispnee,TA-190/80mmHg

2.De a se mica i a avea o bun postur.Surse de dificultate: -postura inadecvata , - durere violenta retrosternal cu caracter de apsare zdrobire

Manifestari de dependenta: --alterarea mobilitii fizice datorata obezitatii si a durerii resimtite

3. De a comunica.Surse de dificultate: - teama cu privire la prognosticul bolii

Manifestri de dependena: - anxietate

4. De a dormi i a se odihniSurse de dificultate: - evenimentele amenintatoare(diagnostic,spitalizare)

Manifestari de dependenta: - dificultate n a se odihni

5.De a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele.Surse de dificultate: - dureri articulare ce impiedica deplasarea

Manifestari de dependenta:

-imposibilitatii de a se miisca singur

DIAGNOSTICE NURSING DE INGRIJIRE LA INTERNARE:

1. Nevoia de a respira i a avea o bun circulaie- alterarea circulaie i respiraie datorita ateroscelorozei manifestata prin cresterea tensiunii arteriale.

2. Nevoia de a se mica i a avea o bun postur- postura inadecvata datorata durerii violente retrosternal cu caracter de apsare zdrobire.

3. Nevoia de a comunica- teama cu privire la prognosticul si evolutia nefavorabila a bolii.

4. Nevoia de a dormi i a se odihni- evenimentele amenintatoare,durerile precordiale.

5. Nevoia de a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele- imposibilitatea de a se misca singur pentru a-si efectua singur toaleta zilnica.

PROBLEMELE PACIENTULUI R.M.

PROBLEME SUBIECTIVEPROBLEME OBIECTIVE

Durere violenta retrosternal cu caracter de apsare zdrobireC.IC.

PalpitatiiC.I.C.

Apaie, neliniste,agitaieTulburare anxioasa

Respiratie dificilaIschemie coronariana

Cefalee H.T.A.

PLAN DE INGRIJIRE

CAZUL II

PACIENTUL : R..M. VARSTA; 71 ANI; SEX ; M; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASA

PRIMA ZI DE INGRIJIRE-PRIMA ZI DE SPITALIZARE

Nevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursingEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaieCirculaie i respiraie inadecvate datorate dispneei si a cresterii tensiunii arteriale TA-190/80mmHg- pacientul s fie echilibrat circulator i respirator.

- pacientul s aib o frecven respiratorie i o tensiune arterial

n limitele fiziologice n decurs de 3-4 zile.- Supraveghez tensiunea arterial, reparaia, pulsul,

temperatura, din 2 n 2 ore.

- Asigur poziia ortopneica pentru favorizarea respiraiei, aeznd n spatele pacientului o pern.

- Am aerisit salonul.

- Am nvat pacientul s respire corect prin inspir profund urmat de expir degajat.

- Efectuez EKG.-Pacientul este echilibrat circulator i respirator.

Nu au aprut complicaii.

Frecvena respiraiei fiind de 14/min, pulsul este de 58/min iar TA=170/70 mmHg

De a se mica i a avea o bun postur.Disconfort din cauza alterrii muchiului cardiac manifestat

Prin dureri retrosternale fr cedare la NTG; alterarea mobilitii fizice legate de deficitul motor i senzorial manifestat prin impotena funcional.- s se amelioreze durerile n decurs de 3-4 ore de la administrarea tratamentului de urgen

- pacientul s-i recapete independena

de micare afectat relativ.- Asigur repausul fizic i psihic al pacientului n perioada dureroas.

- Administrez medicaia indicat de medic.

- Dup o perioad mobilizez pacientul la 2 ore.

- Efectuez masaj al membrelor timp de 10 min.

- Supraveghez micrile active ale bolnavului.Dup administrarea medicamentelor prescrise de ctre medic durerea ncepe s cedeze iar starea pacientului s se amelioreaz.

Pacientul reuete treptat s realizeze obiectivele impuse devenind mai optimist.

De a comunica.-Anxietate din cauza necunoaterii prognosticului bolii manifestat prin ngrijorare, team.- pacientul s fie echilibrat psihic

- pacientul s fie informat asupra regimului de via i de alimentaie care trebuie respectat.- Educ pacientul s aib o viaa ordonat echilibrat.

- Port discuii linititoare.-Pacientul este echilibrat psihic.

De a dormi i a se odihni. -Dificultate n a dormi i a se odihni datorit durerii, anxietii,

Stressului manifestat prin insomnie,oboseal.- pacientul s beneficieze de confort fizic i psihic pentru a se odihni..- Se va favoriza odihn din timpul zilei prin crearea unui climat de linite.

. - Se ntocmete un program de odihn de comun acord cu pacient.

- Se vor administra sedative la indicaia medicului.-n urma msurilor luate, pacientul prezint un somn odihnitor..

De a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele.-Incapacitatea de autongrijire.- pacientul s-i efectueze singur ngrijirile personale pe perioada spitalizrii

i la domiciliu.- Am educat pacientul n vederea acceptrii i efecturii toaletei corporale.

- Am stimulat dorina pacientului de a-i efectua singur toaleta personal, de a se brbieri.

- Am ajutat pacientul s se mobilizeze treptat.-n urma msurilor luate pacientul e ngrijit i curat, execut activiti care nu-l suprasolicit fizic..

PLAN DE INGRIJIRE

CAZUL II

PACIENTUL : R..M. VARSTA; 71 ANI; SEX ; M; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASA

A DOUA ZI DE INGRIJIRE-A DOUA ZI DE SPITALIZARE

Nevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursingEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaieCirculaie i respiraie inadecvate datorate dispneei si a cresterii tensiunii arteriale TA-170/60mmHg- pacientul s fie echilibrat circulator i respirator.

- pacientul s aib o frecven respiratorie i o tensiune arterial

n limitele fiziologice n decurs de 3-4 zile.- Supraveghez tensiunea arterial, reparaia, pulsul,

temperatura, din 2 n 2 ore.

- Asigur poziia ortopneica pentru favorizarea respiraiei, aeznd n spatele pacientului o pern.

- Am aerisit salonul.

- Am nvat pacientul s respire corect prin inspir profund urmat de expir degajat.

- Efectuez EKG.-Pacientul este echilibrat circulator i respirator.

Nu au aprut complicaii.

Frecvena respiraiei fiind de 14/min, pulsul este de 58/min iar TA=150/60 mmHg

De a se mica i a avea o bun postur.Durere restrosternala de intensitate medie.- s se amelioreze durerile

- pacientul s-i recapete independena

de micare - Asigur repausul fizic i psihic al pacientului n perioada dureroas.

- Administrez medicaia indicat de medic.

- Supraveghez micrile active ale bolnavului.Pacientul reuete treptat s realizeze obiectivele impuse devenind mai optimist.

De a comunica.-Anxietate din cauza necunoaterii prognosticului bolii manifestat prin ngrijorare, team.- pacientul s fie echilibrat psihic- Port discuii linititoare.-Pacientul este echilibrat psihic.

De a dormi i a se odihni. -Dificultate n a dormi i a se odihni datorit durerii, anxietii,

stressului manifestat prin insomnie,oboseal.- pacientul s beneficieze de confort fizic i psihic pentru a se odihni..- Se va favoriza odihn din timpul zilei prin crearea unui climat de linite.

- Se vor administra sedative la indicaia medicului.-n urma msurilor luate, pacientul prezint un somn odihnitor..

PLAN DE INGRIJIRE CAZUL II

PACIENTUL : R..M. VARSTA; 71 ANI; SEX ; M; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASA

A TREIA ZI DE INGRIJIRE-A TREIA ZI DE SPITALIZARE

Nevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursingEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaieCirculaie i respiraie inadecvate datorate dispneei si a cresterii tensiunii arteriale TA-150/70mmHg- pacientul s fie echilibrat circulator i respirator.

- pacientul s aib o frecven respiratorie i o tensiune arterial

n limitele fiziologice n decurs de 3-4 zile.- Supraveghez tensiunea arterial, reparaia, pulsul,

temperatura, din 2 n 2 ore.

- Asigur poziia ortopneica pentru favorizarea respiraiei, aeznd n spatele pacientului o pern.

- Am aerisit salonul.

- Am nvat pacientul s respire corect prin inspir profund urmat de expir degajat.

- Efectuez EKG.-Pacientul este echilibrat circulator i respirator.

Nu au aprut complicaii.

Frecvena respiraiei fiind de 14/min, pulsul este de 58/min iar TA=140/60 mmHg

De a se mica i a avea o bun postur.Durere restrosternala de intensitate medie.- s se amelioreze durerile

- pacientul s-i recapete independena

de micare - Asigur repausul fizic i psihic al pacientului n perioada dureroas.

- Administrez medicaia indicat de medic.

- Supraveghez micrile active ale bolnavului.Pacientul reuete treptat s realizeze obiectivele impuse devenind mai optimist.

De a comunica.-Anxietate din cauza necunoaterii prognosticului bolii manifestat prin ngrijorare, team.- pacientul s fie echilibrat psihic- Port discuii linititoare.-Pacientul este echilibrat psihic.

De a dormi i a se odihni. -Dificultate n a dormi i a se odihni datorit durerii, anxietii,

stressului manifestat prin insomnie,oboseal.- pacientul s beneficieze de confort fizic i psihic pentru a se odihni..- Se va favoriza odihn din timpul zilei prin crearea unui climat de linite.

- Se vor administra sedative la indicaia medicului.-n urma msurilor luate, pacientul prezint un somn odihnitor..

De a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele.-Incapacitatea de autongrijire.- pacientul s-i efectueze singur ngrijirile personale pe perioada spitalizrii

i la domiciliu.- Am stimulat dorina pacientului de a-i efectua singur toaleta personal, de a se brbieri.

- Am ajutat pacientul s se mobilizeze treptat.-n urma msurilor luate pacientul e ngrijit i curat, execut activiti care nu-l suprasolicit fizic..

EPICRIZA

Pacient n vrst de 71 ani, fumtor, obez, se prezint de urgen la clinic acuznd dureri retrosternale cu caracter de apsare, zdrobire. n timpul consultului efectuat de echipa salvrii bolnavul prezint stop cardiorespirator, resuscitat de acetia (IOT, masaj cardiac extern).De menionat prezena durerilor toracice cu caracter anginos n antecedente crora bolnavul nu le-a acordat importan. S-a stabilit diagnosticul de cardiopatie ischemic cronic cu IMA anterior. Se adreseaz clinicii pentru tratament de specialitate.

I s-a efectuat tratament cu diuretice,oxigen,miorelaxante,antitermice. Simptomatologia este ameliorata motiv pentru care se externeaza fara dureri precordiala ,stabila hemodinamic,cu valoarea T.A. 140/80 mmHg.

Recomandari:

-evitarea eforturilor fizice

-evitarea consumului excesiv de sare si/sau alimentelor excitante (cafea,ciocolata)

-regim alimentar:

Alimente permiseAlimente interzise

Regim strict hidric: sucuri de fructe, ceaiuri 1000-1500mlAlimente hipersodate i hipercalorice.

Regim cu 800-1000 calorii, supe, creme,

pireuri de legume, iaurt, budinci, lapte.Grsimi, prjeli, finoase n cantitate mare..

Regim hiposodat, hipolipidic, hipoprotidic,

Normoglucidic compus din pireuri de legume cu lapte, carne tocat fiart, legume cu ulei.Vor fi evitate elimentele care produc gaze sau ntrzie tranzitul intestinal.

Regim practic care trebuie respectat format din 55%glucide, 15%proteine i 30% lipide proporional cu vrsta, sexul, gradul de activitate.Grsimi, prjeli, varz.

Rp:

-Ramipril 10 mg 1/zi

-Lercanidipina 10 mg 1/zi

-Aspenter 75 mg 1/zi

-Indapamid 1,5mg 1/zi

-Nitroglicerina sublingual la nevoie

-Miofilin 100mg 2/zi

-Syngulare spray 1puf/zi

DOSAR DE INGRIJIRE

CAZUL NR. 3.

NUME: P

PRENUME: M

VRSTA:

68 ani

SEX:

masculin

IDENTIFICARE SOCIALA:

STAREA CIVIL: cstorit

OCUPAIA:

pensionar

DESCRIERE SI PREZENTAREA PACIENTEI

Inalimea: 1.63cm

Greutatea: 51 Kg

Antecedente hetero-colaterale: Tata-HTA

Antecedente personale : cardiopatie ischemic, HTA, gastrit cronic

ISTORICUL SOCIO-CULTURAL:

Condiii de locuit: modeste,locuiete cu soia intr-un apartament cu 2 camere.

Reacia fata de alergeni: nu.

Reacia faa de starea lui de sanatate : pacientul prezinta ingrijorare cu privire la prognosticul bolii.

DIAGNOSTIC MEDICAL

Cardiopatie ischemic cronic;

Hipertensiune arterial esenial;

Gastrita cronic

MOTIVELE INTERNRII:

durere violent retrosternal cu caracter de apsare zdrobire;

dispnee;

transpiraii reci.

LA EXAMINARE:

stare generala: usor alterata;

tegumente si mucoase: usor cianutice;

tesut celular subcutanat:bine reprezentat;

T=36.8C

I=1,63cm;

G=51 Kg;

Sistemul ganglionar limfatic: ganglioni superficiali,nepalpabili;

Sistemul osteoarticular aparent integru,articulatii mobile,nedureroase. Se deplaseaza singura, fara mijloace auxiliare.

Aparat respirator: la internare prezinta respiratie sacadata,zgomotoasa,bradipneica (13 resp/min), dispnee paroxistic.

Aparat cardiovascular: matitate cardiaca in limite normale; zgomote cardiace ritmice,regulate;puls cu frecventa de 68 b/min,ritmic,amplitudine crescuta; T.A=180/80mmHg

Aparat digestiv: abdomen suplu, nedureros la palpare,cu miscari respiratorii normale.

Aparat urogenital: rinichi nedurerosi la percutie, mictiuni fiziologice 5 in decurs de 24 h; urina normal colorata, normal cantitativ.

ANALIZA DATELOR PACIENTULUI P..M. PE NEVOI

PRIMA ZI DE INGRIJIRE

PRIMA ZI DE SPITALIZARE

NEVOIACONSIDERATII

1. De a respira i a avea o bun circulaieSurse de dificultate: - circulaie i respiraie inadecvate;

Manifestari de dependenta: -dispnee,TA-180/80mmHg

2.De a se mica i a avea o bun postur.Surse de dificultate: -postura inadecvata , - durere violenta retrosternal cu caracter de apsare zdrobire

Manifestari de dependenta: --alterarea mobilitii fizice datorata obezitatii si a durerii resimtite

3. De a comunica.Surse de dificultate: - teama cu privire la prognosticul bolii

Manifestari de dependenta: - anxietate

4. De a dormi i a se odihniSurse de dificultate: - evenimentele amenintatoare(diagnostic,spitalizare)

Manifestari de dependen: - dificultate n a se odihni

5.De a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele.Surse de dificultate: - dureri articulare ce impiedica deplasarea

Manifestri de dependena:

-imposibilitaii de a se mica singur

DIAGNOSTICE NURSING DE INGRIJIRE LA INTERNARE:

1. Nevoia de a respira i a avea o bun circulaie- alterarea circulaie i respiraie datorita ateroscelorozei manifestata prin cresterea tensiunii arteriale.

2. Nevoia de a se mica i a avea o bun postur- postura inadecvata datorata durerii violene retrosternal cu caracter de apsare zdrobire.

3. Nevoia de a comunica- teama cu privire la prognosticul si evolutia nefavorabila a bolii.

4. Nevoia de a dormi i a se odihni- evenimentele amenintatoare,durerile precordiale.

5. Nevoia de a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele- imposibilitatea de a se misca singur pentru a-si efectua singur toaleta zilnica.

PROBLEMELE PACIENTULUI P.M.

PROBLEME SUBIECTIVEPROBLEME OBIECTIVE

Durere violena retrosternal cu caracter de apsare zdrobireC.IC.

PalpitaiiC.I.C.

Apatie, nelinite,agitatieTulburare anxioasa

Respiraie dificilaIschemie coronariana

Cefalee H.T.A.

PLAN DE INGRIJIRE

CAZUL III

PACIENTUL : P..M. VARSTA; 68 ANI; SEX ; M; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASAPRIMA ZI DE INGRIJIRE-PRIMA ZI DE SPITALIZARE

Nevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursingEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaieDificultate n a respira datorit durerii i anxietii manifestat prin dispnee, bradi-pnee i hipoventilaie.

Circulaie deficitar datorit alterrii muchiului cardiac i pereilor arteriali

manifestat prin bradicardie i tegumente uor cianotice.- pacientul s prezinte o respiraie cu frecven normal.

- pacientul s prezinte un ritm cardiac n limite normale.- Supraveghez tensiunea arterial, repiraia, pulsul,

temperatura, din 2 n 2 ore.

- Asigur poziia ortopneic pentru favorizarea respiraiei, aeznd n spatele pacientului o pern.

- Am aerisit salonul.

- Umezesc aerul din salon.

- Administrez oxigen pe masc, bronhodilatatoare i antialgice la indicaia medicului.

- Efectuez EKG.-Pacientul este echilibrat circulator i respirator.

Nu au aprut complicaii.

Frecvena respiraiei fiind de 14/min, pulsul este de 58/min iar TA=170/70 mmHg

De a se mica i a avea o bun postur.Disconfort din cauza alterrii muchiului cardiac manifestat

Prin dureri retrosternale fr cedare la NTG; alterarea mobilitii fizice legate de deficitul motor i senzorial manifestat prin impotena funcional.- s se amelioreze durerile n decurs de 3-4 ore de la administrarea tratamentului de urgen

- pacientul s-i recapete independena

de micare afectat relativ.- Asigur repausul fizic i psihic al pacientului n perioada dureroas.

- Administrez medicaia indicat de medic.

- Dup o perioad mobilizez pacientul la 2 ore.

- Efectuez masaj al membrelor timp de 10 min.

- Supraveghez micrile active ale bolnavului.Dup administrarea medicamentelor prescrise de ctre medic durerea ncepe s cedeze iar starea pacientului s se amelioreaz.

Pacientul reuete treptat s realizeze obiectivele impuse devenind mai optimist.

De a comunica.-Anxietate din cauza necunoaterii prognosticului bolii manifestat prin ngrijorare, team.- pacientul s fie echilibrat psihic

- pacientul s fie informat asupra regimului de via i de alimentaie care trebuie respectat.- Educ pacientul s aib o viaa ordonat echilibrat.

- Port discuii linititoare.-Pacientul este echilibrat psihic.

De a dormi i a se odihni. -Dificultate n a dormi i a se odihni datorit durerii, anxietii,

Stresului manifestat prin insomnie,oboseal.- pacientul s beneficieze de confort fizic i psihic pentru a se odihni.

-pacientul s aib un somn odihnitor din punct de vedere calitativ i cantitativ- Respect orele de somn ale bolnavului.

- Aerisesc salonul.

- Asigur o temperatur adecvat.

- Administrez la indicaia medicului somnifere.-n urma msurilor luate, pacientul prezint un somn odihnitor..

De a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele.- Alterarea integritii fizice i psihice datorit efectului bolii manifestat prin durere,

limitarea micrilor,

fric..- pacientul s-i recapete independenta de micare,

- pacientul s-i recapete ncrederea n personalul medical.

- pacientul s nu prezinte

escare de decubit.-Schimb poziia bolnavului n pat la fiecare 2 ore.

- Efectuez masaj pe regiunile predispuse la escare.

- Linitesc bonavul cu privire la starea sa.-n urma msurilor luate, dup un timp, pacientul prezint o stare bun i colaboreaz activ.

-Nu prezint escare de decubit, se deplaseaz fr ajutor.

PLAN DE INGRIJIRE

CAZUL III

PACIENTUL : P..M. VARSTA; 68 ANI; SEX ; M; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASAA DOUA ZI DE INGRIJIRE-A DOUA ZI DE SPITALIZARE

Nevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursingEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaie-Dificultate n a respira-dispnee

-Circulaie deficitar - pacientul s prezinte o respiraie cu frecven normal.

- pacientul s prezinte un ritm cardiac n limite normale.- Supraveghez tensiunea arterial, repiraia, pulsul,

temperatura, din 4 n 4 ore.

- Asigur poziia ortopneic pentru favorizarea respiraiei, aeznd n spatele pacientului o pern.

- Am aerisit salonul.

- Efectuez EKG.-Pacientul este echilibrat circulator i respirator.

Nu au aprut complicaii.

Frecvena respiraiei fiind de 14/min, pulsul este de 62/min iar TA=160/80 mmHg

De a se mica i a avea o bun postur.-dureri retrosternale

-alterarea mobilitii fizice legate de deficitul motor i senzorial manifestat prin impotena funcional.- s se amelioreze durerile

- pacientul s-i recapete independena

de micare afectat relativ.- Asigur repausul fizic i psihic al pacientului n perioada dureroas.

- Administrez medicaia indicat de medic.

- mobilizez pacientul la 4 ore.

- Efectuez masaj al membrelor timp de 10 min.

- Supraveghez micrile active ale bolnavului.Pacientul reuete treptat s realizeze obiectivele impuse devenind mai optimist.

De a comunica.-Anxietate din cauza necunoaterii prognosticului bolii manifestat prin ngrijorare, team.- pacientul s fie echilibrat psihic- Educ pacientul s aib o viaa ordonat echilibrat.

- Port discuii linititoare.-Pacientul este echilibrat psihic.

De a dormi i a se odihni. -Dificultate n a dormi i a se odihni datorit durerii, anxietii,

stressului manifestat prin insomnie,oboseal.- pacientul s beneficieze de confort fizic i psihic pentru a se odihni.

-pacientul s aib un somn odihnitor din punct de vedere calitativ i cantitativ- Respect orele de somn ale bolnavului.

- Aerisesc salonul.

- Asigur o temperatur adecvat.

- Administrez la indicaia medicului somnifere.-n urma msurilor luate, pacientul prezint un somn odihnitor..

De a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele.- Alterarea integritii fizice i psihice datorit efectului bolii manifestat prin durere,

limitarea micrilor,

fric..- pacientul

s-i recapete independenta

de micare,

- pacientul s-i recapete ncrederea n personalul medical.

- pacientul

s nu prezinte

escare de decubit.-Schimb poziia bolnavului n pat la fiecare 4 ore.

- Efectuez masaj pe regiunile predispuse la escare.

- Linitesc bonavul cu privire la starea sa.-n urma msurilor luate, dup un timp, pacientul prezint o stare bun i colaboreaz activ.

-Nu prezint escare de decubit, se deplaseaz fr ajutor.

PLAN DE INGRIJIRE

CAZUL III

PACIENTUL : P..M. VARSTA; 68 ANI; SEX ; M; CARDIOPATIE ISCHEMICA CRONICA DUREROASAA TREIA ZI DE INGRIJIRE-A TREIA ZI DE SPITALIZARE

Nevoia Diagnostic de nursingObiectiveIntervenii nursingEvaluare

De a respira i a avea o bun circulaie-Circulaie deficitar - pacientul s prezinte un ritm cardiac n limite normale.- Supraveghez tensiunea arterial, repiraia, pulsul,

temperatura, din 6 n 6 ore.

- Am aerisit salonul.

- Efectuez EKG.-Pacientul este echilibrat circulator i respirator.

Nu au aprut complicaii.

Frecvena respiraiei fiind de 16/min, pulsul este de 62/min iar TA=140/80 mmHg

De a se mica i a avea o bun postur.-alterarea mobilitii fizice legate de deficitul motor i senzorial manifestat prin impotena funcional.- pacientul s-i recapete independena

de micare afectat relativ.- Asigur repausul fizic i psihic al pacientului

- Administrez medicaia indicat de medic.

- mobilizez pacientul la 6 ore.

- Efectuez masaj al membrelor timp de 10 min.

- Supraveghez micrile active ale bolnavului.Pacientul reuete treptat s realizeze obiectivele impuse devenind mai optimist.

De a comunica.- teama necunoaterii prognosticului bolii.- pacientul s fie echilibrat psihic- Port discuii linititoare.-Pacientul este echilibrat psihic.

De a dormi i a se odihni. -Dificultate n a dormi i a se odihni datorit anxietii,-pacientul s aib un somn odihnitor din punct de vedere calitativ i cantitativ- Respect orele de somn ale bolnavului.

- Aerisesc salonul.

- Asigur o temperatur adecvat.

.-n urma msurilor luate, pacientul prezint un somn odihnitor..

De a fi curat, ngrijit, de a proteja tegumentele i mucoasele.- Alterarea integritii fizice i psihice datorit efectului bolii manifestat prin limitarea micrilor,

fric..- pacientul

s-i recapete independenta

de micare,

- pacientul

s nu prezinte

escare de decubit.-Schimb poziia bolnavului n pat la fiecare 6 ore.

- Efectuez masaj pe regiunile predispuse la escare.

- Linitesc bonavul cu privire la starea sa.-n urma msurilor luate, , pacientul prezint o stare bun

-Nu prezint escare de decubit, se deplaseaz fr ajutor.

EPICRIZA

Pacient cunoscut hipertensiv de aproximativ 6 ani, cu tratament neglijat, cu antecedente de gastrit cronic, prezint n timpul serii, n timpul unui stress emoional, durere violent retrosternal, asociat cu anxietate, transpiraii reci, grea, vom. S-a stabilit diagnosticul de cardiopatie ischemic cronic, hipertensiune arterial esenial, gastrit cronic.Se adreseaz clinicii pentru tratament de specialitate.

I s-a efectuat tratament cu diuretice,oxigen,miorelaxante,antivomice, . Simptomatologia este ameliorata motiv pentru care se externeaza fara dureri precordiale ,stabil hemodinamic,cu valoarea T.A. 150/60 mmHg.

Recomandari:

-evitarea eforturilor fizice

-evitarea consumului excesiv de sare si/sau alimentelor excitante (cafea,ciocolata)

-regim alimentar:

Alimente permiseAlimente interzise

n primele 24-48 h regimul este strict: sucuri de fructe, ceaiuri 1000-1500ml.Alimente hipercalorice,

alimente care conin NaCl.

Ceaiuri, compoturi, supe, lapte, sucuri de fructe, ou moi, pireuri.Grsimi, prjeli, varz, finoase n cantitate mare.

n plus pine cu unt.Alimente care conin NaCl.

Lactate.Alimente hipercalorice.

Rp:

-Ramipril 10 mg 1/zi

-Lercanidipina 10 mg 1/zi

-Aspenter 75 mg 1/zi

-Indapamid 1,5mg 1/zi

-Bisoblok 5mg 1/zi

-Nitroglicerina sublingual la nevoie

-Omez 20 mg 1/ziTEHNICI DE INGRIJIRE

INJECIA INTRAVENOAS

Injecia intravenoas = introducerea unei soluii medicamentoase n ciculaia venoas. Pe aceast cale se introduc soluii izotermice i hipertronice care nu sunt caustice pentru testul muscular sau subcutanat.Nu se introduc soluii uleioase produc embolii grasoase i consecutiv moartea.Injecia intravenoas se ef