lp 2 profilul geomorfologic. definiţie. tipuri · forma profilului geomorfologic longitudinal este...

Click here to load reader

Post on 30-Aug-2019

2 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • LP 2 Profilul geomorfologic. Definiie. Tipuri

  1. Profilul topografic ca reprezentare grafic specializat a reliefului

  1.1 Profilul topografic. Definiie

  Profilul topografic este o seciune reprezentat bidimensional a reliefului scoarei terestre. El este o construcie grafic care se bazeaz pe reprezentarea altitudinii ca funcie a distanei grafice pe dou axe de coordonate carteziene ox (abscisa) i oy (ordonata).

  1.2 ntocmirea profilului topgrafic (fig. 1.1)

  ntocmirea profilelor topografice pe baza hrilor topografice (fig. 1.1) Pe axa ox se exprim distana grafic de pe harta topografic dintre punctele

  de capt ale profilului, iar pe axa oy se exprim altitudinea curbei de nivel. Practic, pe o foaie milimetric se deseneaz axele de coordonate ox i oy, ca n fig. 2.1. n paralel, pe foaia topografic se stabilete linia de profil.

  n mod direct (Grigore M., 1979) realizarea profilului se face suprapunnd tangent hrtia milimetric direct liniei de profil de pe harta topografic.

  n mod indirect (Grigore M., 1979) realizarea profilului se face folosind muchia unei coli de hrtie care este aezat tangent cu linia de profil, cu bifarea n dreptul fiecrei curbe de nivel a distanei grafice aferente, i notarea altitudinii. Ulterior, muchia foii se aeaz tangent cu axa ox de pe hrtia milimetric i se ridic pentru fiecare bif de distan grafic o perpendicular pn la altitudinea respectiv de pe axa oy, rezultnd cte un punct de coordonate x,y. Linia de profil topografic se obine unind punctele de coordonate x,y (distan grafic - x, altitudine - y) obinute.

  1.3 Tipurile de profile topografice

  Funcie de direcia pe care se face secionarea reliefului, profilele pot fi drepte sau frnte. Profilele drepte reflect corect distanele grafice, dar nu sunt foarte reprezentative totdeauna pentru formele de relief, pe cnd profilele frnte exagereaz distanele grafice, dar reflect mai bine forma reliefului.

  Funcie de direcia de secionare a dezvoltrii formei de relief, profilele pot fi transversale sau longitudinale. Dac direcia de profil taie o form de relief perpendicular pe direcia de dezvoltare, atunci profilul este numit transversal (profil transversal printr-o vale, deal, culme, munte, etc). Dac direcia de profil taie o form de relief de-a lungul direciei sale de dezvoltare, atunci profilul este longitudinal (profil longitudinal al unei vi, ru, culmi, deal, munte).

  1.4 Scrile profilului topografic

  Profilul topografic are dou scri, care pot fi egale sau inegale. Ele sunt date de cele dou axe de coordonate. Scara distanelor din teren (orizontal), pe axa ox, se obine prin transformarea distanelor grafice la scara hrii n distane din teren. Scara nlimilor (vertical), pe axa oy, reflect distribuia altitudinal a profilului. Dac alegem ca cele dou scri s fie egale ca valoare (adic 1 m pe scara distanelor s fie egal cu 1 m de pe scara nlimilor), din cauza dezvoltrii profilului mai mult pe orizontal dect pe vertical, variaiile altitudinale ale reliefului nu sunt reprezentate fidel. De aceea scara vertical se exagereaz fa de cea orizontal la diferite proporii

  1

 • (x2, x5, x10, x100), funcie de zona unde se face profilul (munte, deal, podi, cmpie). Pot exista i cazuri, pentru relieful montan accidentat cnd scara vertical se micoreaz. De multe ori se poate apela i la exagerarea scrii orizontale (prin dublare mai ales). Practic, aceasta se face prin dublarea intervalelor dintre curbele de nivel de pe muchia colii de hrtie.

  Limita maxim a scrii verticale este dat de maximul de altitudine, plus mcar nc un interval major. Limita minim trebuie s fie mai mic dect cea mai mic altitudine a liniei de profil, mai ales atunci cnd se intenioneaz reprezentarea geologiei, ca n cazul profilelor geomorfologice.

  1.5 Alte elemente de coinut ale profilului topografic

  Titlul profilului Profilul trebuie s aib titlu n care se specific tipul de profil

  transversal/longitudinal, liniar/drept/frnt/sinuos i toponimul zonei unde a fost efectuat profilul .

  Notarea toponimelor i/sau cotelor altitudinale se face, dac acestea se tiu sau exist pe harta topografic .

  Orientarea liniei de profil Pe marginile profilului trebuie indicat direcia orientrii liniei de profil,

  funcie de punctele cardinale. Se mai poate efectua si o schi a regiunii, orientat spre N pe care se deseneaz linia de profil, astfel nct direcia orientrii liniei de profil este evident. Cnd linia de profil este frnt, schimbarea direciei de profil trebuie indicat printr-o linie vertical, i prin indicarea orientrii segmentului, deasupra acesteia.

  Alte elemente ale profilului Alte elemente care se reprezint pe profil sunt cotele ntre care se face profilul,

  sau toponimele corespunztoare i foaia topografic folosit.

  2. Profilul geomorfologic

  Profilul geomorfologic este un profil topografic care conine i informaii

  geologico-geomorfologice (date de geologie, structur, tipuri de formaiuni acoperitoare, procese geomorfologice, caracteristici geomorfometrice, formele de relief, vegetaia sau modul de folosin al terenului, etc). Construcia profilului geomorfologic este identic construciei profilului topografic, cu adugarea informaiilor geologico-geomorfologice Profilele geomorfologice pot fi simple, folosite pentru a nfia forma reliefului pe o direcie, sau pot fi compuse, mixte, complexe sau suprapuse, pentru a nfia aspecte ale reliefului pentru zone ntinse.

  Cele mai importante aspecte geologico-geomorfologice care se exprim pe profilele geomorfologice sunt:

  - structura geologic, prin desenarea limitei stratelor geologice i exprimarea grosimii acestora;

  - tipul petrologic de roc al diferitelor corpuri geologice exprimat prin hauri sau culori;

  - linii tectonice sau structurale importante, cu efect n relief; - formele de relief generalizate: versant, culme, interfluviu, albie; - forme de relief specifice: dolin, teras, ; - procese geomorfologice: alunecri, ravenare;

  2

 • - panta sau tipul de curbur sectoarelor de profil; - vegetaia, modul de folosin.

  2.1 Profilul geomorfologic transversal

  Profilul geomorfologic transversal este o construcie grafic care ne arat variaia altitudinii pe direcie transversal fa de formele de relief (culme, versant, albie), completat cu detalii privind structura geologic i constituia litologic, tipurile de depozite acoperitoare, formele de relief, etc. 2.2 Profilul geomorfologic longitudinal

  Profilul geomorfologic longitudinal este o construcie grafic care ne arat variaia altitudinii de-a lungul unei forme de relief, fiind practicat n special pentru albiile de ru, completat de informaii privind geologia sau evoluia geomorfologic a rului respectiv. ntocmirea profilului geomorfologic longitudinal

  ntocmirea profilului geomorfologic longitudinal se face la fel ca n cazul unui profil topografic pe o direcie sinuoas. Forma i caracteristicile profilului geomorfologic general

  Forma profilului geomorfologic longitudinal este caracterizat de o scdere continu a altitudinii albiei de ru pe msur ce crete lungimea acesteia. n general profilul longitudinal se prezint ca o linie cu concav, dar pot aprea mai multe sectoare ale acestuia, care fie sunt concave, fie convexe (Fig. 2.1). Variaia este dat de relaia invers dintre altitudine i lungime. Astfel un raport 1:1 (1 m variaie a altitudinii, 1 m variaie a lungimii) creeaz linii drepte, cu o pant de 45. Dac raportul devine supraunitar (altitudinea scade mai repede dect lungimea) panta liniei depsete 45. Dac raportul devine subunitar (altitudinea scade mai ncet dect lungimea), panta liniei scade sub 45. O succesiune de raport 1:1 sau raport subunitar cu un raport supraunitar creeaz un segment concav al profilului, iar o succesiune de raport supraunitar cu raport subunitar creeaz un profil convex. Parametrii geomorfometrici ai profilului geomorfologic longitudinal

  Parametrii geomorfometrici ai profilului longitudinal sunt variabile matematice care descriu cantitativ profilele geomorfologice longitudinale i care au semnificaie n analiza geomorfologic.

  Pentru realizarea comparaiilor ntre parametrii profilelor longitudinale ale rurilor Dumitriu D., (2007) propune aducerea la unitate a profilelor prin aplicarea formulelor (1) (2), pentru datele de pe ambele axe:

  altitudine (1) iar pentru lungime 0 min /nH H H H= max ax0 m/nL L L= (2). Coeficientul de concavitate se poate calcula dup metoda lui Snow i

  Slingerland (1987) (Fig. 2.1) ca raport al suprafeelor de deasupra liniei de profil i de sub linia de profil, msurate pe grafic:

  1

  2A

  ACA

  = (3).

  Se consider c, cu ct coeficientul de concavitate al profilului longitudinal este mai mare, cu att este mai mare vrsta rului care a creat acest profil.

  Gradientul sau panta rului reprezint variaia altitudinii albiei rului raportat la lungimea albiei (valoarea determinat grafic, necorectat funcie de pant) pe care are loc aceast variaie:

  3

 • hGD

  = (4).

  Pentru profilele longitudinale se poate calcula un gradient total, care ns indic o valoare medie, ce pe sectoare poate varia foarte mult.

  3. Cerine privind ntocmirea planei cu profilele geomorfologice

  Pe harta topografic de lucru sunt reprezentate: 1. o linie dreapt/frnt pentru ntocmirea unui profil topografic

  transversal prin vi i interfluvii; 2. punctele de pe o arter hidrografic de-a lungul creia trebuie ntocmit

  profilul geomorfologic transversal: izvor i vrsare. Pe o foaie milimetric A4 se ntocmesc cele dou profile topografice conform

  instruciunilor prezentate mai sus. Acestea se completeaz cu toate detaliile menionate. Urmeaz completarea detaliilor geologico-geomorfologice (Fig. 3.1):

  1. structura geologic: structur monoclinal cu direcie de nclinare NV-SE;

  2. litologia: argile, marne, strate subiri de calcare oolitice, nisipuri; 3. depozitele acoperitoare: eluviu, deluviu, coluviu, proluviu, aluviu; 4. formele de relief generalizate: culme, versant, albie, neuare.

  Pe msur ce are loc ntocmirea planei cu profilele geomorfologice, se completeaz schema logic de analiz a reliefului a hrilor topografice pe spatele foii milimetrice A4.

  Bibliografie selectiv Bican V., (1988, 2003) - Cartografie-Topografie. Lucrri practice, Edit. Univ. Al. I.

  Cuza, Iai. Dumitriu D., (2007) Sistemul aluviunilor din bazinul rului Trotu, Edit. Univ.

  Suceava. Direcia Topografic Militar Harta pentru nvmnt nr. 1-25, U-34-37-B-c

  (POENI). Grecu Florina, Comnescu Laura, (1998) Studiul reliefului. ndrumtor pentru

  lucrri practice, Edit. Univ. Bucureti. Grigore, Mihai (1979) - Reprezentarea grafic i cartografic a formelor de relief, ,

  Universitatea Bucureti Goudie, A. (editor) (1990), - Geomorphological techniques, London, 570 p. Isacenko A.G., (1960) - Cartografierea fizico-geografic, Partea I, Edit. tiinific,

  Bucureti. Posea Gr., Cioac A., (2003) - Cartografierea geomorofologic, Edit. Fundaiei

  Romnia de Mine, Bucureti. Rdoane, Maria, Dumitriu D., Ichim I., (2000) Geomorfologie, 2 vol., Editura

  Universitii Suceava. Snow S.R., Slingerland R.L., (1987) Mathematical modeling of graded river

  profiles, Journal of Geology, vol. 95, pag. 15-33.

  4

 • 5

  Ungureanu Irina (1988), - Cartare, cartografiere i elemente de analiz geomorfologic: caiet de lucrri practice, Ed. Univ. Al. I. Cuza, Iai

  *** (1965) - ndrumtor pentru cercetri geografice. Cercetri fizico-geografice, Societatea de tiina Naturale i Geografice din RPR, Biblioteca colarului, Nr. 2, Bucureti.

  LP_02 1LP_02 2LP_02 3Fig_1_1_profilul geomorfoPage 1Page 2Page 3LP_02 4LP_02 5LP_02schema conceptualaPage 1