instructiuni proprii ssm stivuitorist

Click here to load reader

Post on 24-Nov-2015

1.810 views

Category:

Documents

210 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATEA MUNCII PENTRU UTILIZAREA SI REPARAREA MOTOSTIVUITOARELOR (ELECTROSTIVUITOARELOR) (INSTRUCTAJ LA LOCUL DE MUNCA)

Stivuitoarele trebuie sa satisfaca in totalitate cerintele EEC 89/392 "Indicatii despre masini" si modificarile ulterioare Directivelor despre "Compatibilitatea electromagnetica" 89/336 precum si Directivele despre "Tensiune joasa" 73/23 EEC si a modificarilor aferente.

Stivuitoarele sunt sigure daca sunt utilizate de un personal specializat si familiarizat cu toate detaliile legate de mediul de lucru.

Stivuitorul este un vehicul pentru deplasarea si transportui incarcaturilor aranjate in unitati singulare, paletizate.Incarcatura poate fi ridicata si depozitata de pe podeaua depozitului sau de pe rafturi.

Sub nici o forma nu se permite transportui vreunei persoane pe furci daca acesta nu este dotat corespunzator cu echipament autorizat in acest scop.

Operatorul este raspunzator pentru a se asigura ca nu exista nici o persoana sub furca caruciorului sau ca nimeni nu se urca pe ea.

La folosirea stivuitorului, operatorul trebuie sa respecte regulile ce asigura sanatatea si securitatea locului de munca; de aceea, el trebuie sa foloseasca toate dotarile necesare pentru mediul specific de lucru cum sunt casca de protectie, bocanci si manusi de protectie, ochelari de protectie.

Echipament optionalAnalizand riscul in exploatare (facut de utilizatorul final) pentru a ameliora munca si securitatea, echipamentul poate fi dotat cu cateva accesorii optionale:

- protectie suplimentara fixata de plafon pentru a proteja operatorul de obiecte foarte mici.

FitinguriPiesele de montare trebuie autorizate de constructorul stivuitorului

Ele trebuie sa cuprinda:

extensia furcii, cu conditia ca sa nu depaseasca lungimea standard a furcii fumizate inmultita cu 1,6 pentru manipularea incarcaturilor speciale;

diferite dispozitive pentru culegerea si miscarea incarcaturii, cum sunt placa de rotire, graifare pe role, unitati pentru mutari laterale, dispozitive de pozitionare a furcii si altele.

Partile care manipuleaza incarcatura:Manipularea incarcaturii se efectueaza folosind comenzile care controleaza ridicarea catargului, bascularea lui spre fata si spre spate si orice dispozitiv suplimentar cum ar fi fixarea dispozitivului de deplasare a incarcaturii, greiferul rotativ care poate sa intoarca o incarcatura la inaltime si altele.

Folosirea comenzilor se face cu mare atentie iar viteza de miscare reglata cu finete pentru a preveni miscari bruste si a nu produce instabilitea stivuitorului.

Folosirea stivuitoarelor diesel sau gaz in spatii inchise, este permisa daca incinta este bine aerisita

Conditii normale de clima si mediu

+ 25 C Temperatura MEDIE pentru folosire continua

+ 40 C Temperatura MAX pentru lucru de maxim 1 ora

Daca este necesar, cabina stivuitorului poate fi inchisa, si chiar incalzita.

Podeaua suprafetei pe care se lucreaza trebuie sa fie solida, neteda, orizontala si pregatita corespunzator pentru a evita loviturile (UNI-ISO 1074).

O atentie deosebita trebuie acordata suprafetelor unde sunt ridicate si depozitate incarcaturile. Acestea trebuie sa fie drepte.

Aceasta masina nu este proiectata sa functioneze in conditii de mediu unde exista riscul exploziei, incendiului sau gazului toxic.

Stivuitoarele cu actionare frontala pentru utilizare in medii explozive si/sau periculoase trebuie proiectate special in acest scop; Pentru aceasta tipul de carucior nu trebuie modificat in nici un fel.

Nu este permisa nici o sudura pe stivuitor deoarece orice modificare a structurii poate slabi soliditatea masinii si deci siguranta ei. De retinut ca utilizarea cadrului stivuitoarelor ca postament pentru sudare electrica va provoca avarii ireparabile la modulele electronice de control.Capacitatea de transport este indicata pe placa (A) atasata stivuitorului. Valorile aratate pentru capacitate sunt aplicabile stivuitorului asa cum este el livrat.Nu uitati ca punand noi echipamente, modificand pneurile sau orice alta schimbare a structurii de baza va influenta capacitatea de transport. In acest caz, valorile aratate pe placuta nu vor mai fi aplicabile si de aceea placuta indicatoare trebuie inlocuita.

Daca nu se precizeaza altfel, capacitatile se refera la un baricentru al incarcaturii (C) de 500 mm pe lungimea axei stivuitorului.

LIMITA MAXIMA DE TRANSPORT (B) este indicata pe cadrul din stanga al suportului; acesta arata capacitatea de transport a caruciorului la inaltimi medii de ridicare.Transportul cu stivuitorulPentru transport trebuie luata in considerare greutatea stivuitorului impreuna cu bateria. Vehicolul folosit la transport trebuie echipat pentru incarcarea si descarcarea furcii, cu o rampa cu clapeta sau cu propriul sau echipament de ridicare.Ridicarea stivuitoruluiStivuitorul trebuie ridicat cu un echipament corespunzator pentru a suporta greutatea sa.Lanturile si agatatorile trebuie sa fie de tipul celor aprobate din punct de vedere al sigurantei si sa fie adecvate pentru greutatea care se va ridica., asa cum se indica in capitolul "Atasarea carligelor pentru ridicarea stivuitorului".Punctele de agatare sunt prezentate pe stivuitor cu simbolurile (C).Asezati buclele pe carucior pentru a-l mentine in pozitie orizontala in timpul intregii operatiuni de ridicare, daca este nevoie folosind lanturi de diferite lungimi.Asigurati-va ca lanturile sunt asezate corect pe locul lor inainte de a incepe ridicarea. Ridicarea se efectueaza lent.Pozitia ancorelor este descrisa in capitolul "Atasarea agatatorilor pentru ridicarea stivuitorului".Daca este necesara vreo operatie de intretinere in timp ce este ridicat, stivuitorul trebuie sa fie pus pe suporturile corespunzatoare, suficiente pentru a suporta greutatea totala a stivuitorului, mentinand agatatorile si lanturile in pozitie intinsa.Este posibil sa se regleze suspensia, pozitia si unghiul spatarului de la scaunul stivuitorului.Nu reglati scaunul in timpul miscarii stivuitoruluiIntrati in pozitia de actionare prin partea stanga a stivuitorului; intrarea sau iesirea prin partea dreapta este permisa numai conditiilor speciale de urgenta.ImportantNu modificati caracteristicile tehnice ale scaunului; aceasta va asigura conditii de vizibilitate de pe locul scaunului, conditii care sunt in conformitate cu standardele si care sunt verificate in timpul etapei de testare.Tipuri de comenzi pentru manuirea incarcaturiiStivuitorul este prevazut cu trei sau mai multe cai de comanda depinzand de tipul echipamentului.

Incarcatura poate fi manuita prin diferite tipuri de comanda (dupa cum se cere) sau combinatii ale comenzilorjncluzind si:

-manete standard

-manete multifunctionale

-manete cu intrerupatoare selector

Numarul manetelor si a functiilor acestora sunt definite de tipul echipamentului si functiile acestuia. Va rugam comparati simbolurile comenzilor cu simbolurile aratate in capitolul anterior.

Lucrul in afara cu comenzile stivuitorului cere ca operatorul sa cunoasca echipamentul. Aceasta se poate obtine prin cursuri si antrenamente.

Inainte de a da comenzile asigurativa ca au fost selectate corespunzator si complet.

Utilizarea stivuitoruluiPrecautii si recomandariStivuitorul trebuie actionat numai de o persoana autorizata si calificata.Stivuitorul nu trebuie sa transporte persoane.Conducatorul stivuitorului trebuie sa acorde atentie deosebita suprafetei unde lucreaza, inclusiv prezentei altor persoane precum si a unor obiecte fixe sau mobile din preajma. Securitatea pietonilor este primordiala.Nimanui nu ii este permis sa stea sau sa se miste sub partile ridicate ale stivuitorului, indiferent daca acesta transporta sau nu o incarcatura.Orice accident care implica o persoana, animal sau lucru trebuie imediat semnalata persoanei care se ocupa cu securitatea in cadrul fabricii.Cel care conduce stivuitorului nu trebuie sa faca nici o modificare sau sa adauge ceva la stivuitor daca nu are autorizare scrisa de la constructor.Operatorul trebuie sa utilizeze stivuitorul numai in scopul pentru care a fost proiectat si echipat.In timpul actionarii stivuitorului, nu tineti piciorul pe pedala de frana. Dupa franare este necesar sa dati drumul la pedala, permitandu-i sa revina in pozitia de repaus pentru a asigura umplerea corecta a pompei de frana.In cazul vreunei probleme, operatorul trebuie sa opreasca utilizarea stivuitorului si sa informeze imediat personalul care asigura intretinerea.

Recomandari pentru evitarea altor riscuri la folosirea stivuitoruluiDaca respectivul stivuitor trebuie sa paseasca peste ceva, nu incercati sa sariti din scaun:

- ramaneti in scaun

- tineti strans volanul cu ambele maini

- proptiti picioarele strans pe rampa/platforma

- aplecati-va in directie opusa impactului;

ceea ce va da posibilitatea de a scapa de vatamare.

Nu folositi paleti defecte sau avariate.Nu va aplecati spre exteriorul sistemului de protectie in timpul conducerii stivuitorului.

Daca acest stivuitor are cabina, usile trebuie intotdeauna inchise daca nu exista o centura de siguranta a scaunului.

Verificati daca pasajul pentru trecere este sufficient de inalt si de lat pentru a permite trecerea stivuitorului cu incarcatura.

Atentie la orice cabluri electrice sau conducte care atarna. Atentie sa nu existe incarcaturi suspendate.

Reduceti viteza si utilizati claxonul atunci cand va apropiati de un alt coridor precum si in toate locurile unde vizibilitatea este redusa.

Nu treceti cu stivuitorul

View more