instructiuni proprii ssm stivuitorist

29
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATEA MUNCII PENTRU UTILIZAREA SI REPARAREA MOTOSTIVUITOARELOR (ELECTROSTIVUITOARELOR) (INSTRUCTAJ LA LOCUL DE MUNCA) Stivuitoarele trebuie sa satisfaca in totalitate cerintele EEC 89/392 "Indicatii despre masini" si modificarile ulterioare Directivelor despre "Compatibilitatea electromagnetica" 89/336 precum si Directivele despre "Tensiune joasa" 73/23 EEC si a modificarilor aferente. Stivuitoarele sunt sigure daca sunt utilizate de un personal specializat si familiarizat cu toate detaliile legate de mediul de lucru. Stivuitorul este un vehicul pentru deplasarea si transportui incarcaturilor aranjate in unitati singulare, paletizate. Incarcatura poate fi ridicata si depozitata de pe podeaua depozitului sau de pe rafturi. Sub nici o forma nu se permite transportui vreunei persoane pe furci daca acesta nu este dotat corespunzator cu echipament autorizat in acest scop. Operatorul este raspunzator pentru a se asigura ca nu exista nici o persoana sub furca caruciorului sau ca nimeni nu se urca pe ea. La folosirea stivuitorului, operatorul trebuie sa respecte regulile ce asigura sanatatea si securitatea locului de munca; de aceea, el trebuie sa foloseasca toate dotarile necesare pentru mediul specific de lucru cum sunt casca de protectie, bocanci si manusi de protectie, ochelari de protectie. Echipament optional Analizand riscul in exploatare (facut de utilizatorul final) pentru a ameliora munca si securitatea, echipamentul poate fi dotat cu cateva accesorii optionale: - protectie suplimentara fixata de plafon pentru a proteja operatorul de obiecte foarte mici.

Upload: carmenm2014

Post on 24-Nov-2015

2.373 views

Category:

Documents


250 download

TRANSCRIPT

INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATEA MUNCII PENTRU UTILIZAREA SI REPARAREA MOTOSTIVUITOARELOR (ELECTROSTIVUITOARELOR) (INSTRUCTAJ LA LOCUL DE MUNCA)

Stivuitoarele trebuie sa satisfaca in totalitate cerintele EEC 89/392 "Indicatii despre masini" si modificarile ulterioare Directivelor despre "Compatibilitatea electromagnetica" 89/336 precum si Directivele despre "Tensiune joasa" 73/23 EEC si a modificarilor aferente.

Stivuitoarele sunt sigure daca sunt utilizate de un personal specializat si familiarizat cu toate detaliile legate de mediul de lucru.

Stivuitorul este un vehicul pentru deplasarea si transportui incarcaturilor aranjate in unitati singulare, paletizate.Incarcatura poate fi ridicata si depozitata de pe podeaua depozitului sau de pe rafturi.

Sub nici o forma nu se permite transportui vreunei persoane pe furci daca acesta nu este dotat corespunzator cu echipament autorizat in acest scop.

Operatorul este raspunzator pentru a se asigura ca nu exista nici o persoana sub furca caruciorului sau ca nimeni nu se urca pe ea.

La folosirea stivuitorului, operatorul trebuie sa respecte regulile ce asigura sanatatea si securitatea locului de munca; de aceea, el trebuie sa foloseasca toate dotarile necesare pentru mediul specific de lucru cum sunt casca de protectie, bocanci si manusi de protectie, ochelari de protectie.

Echipament optionalAnalizand riscul in exploatare (facut de utilizatorul final) pentru a ameliora munca si securitatea, echipamentul poate fi dotat cu cateva accesorii optionale:

- protectie suplimentara fixata de plafon pentru a proteja operatorul de obiecte foarte mici.

FitinguriPiesele de montare trebuie autorizate de constructorul stivuitorului

Ele trebuie sa cuprinda:

extensia furcii, cu conditia ca sa nu depaseasca lungimea standard a furcii fumizate inmultita cu 1,6 pentru manipularea incarcaturilor speciale;

diferite dispozitive pentru culegerea si miscarea incarcaturii, cum sunt placa de rotire, graifare pe role, unitati pentru mutari laterale, dispozitive de pozitionare a furcii si altele.

Partile care manipuleaza incarcatura:Manipularea incarcaturii se efectueaza folosind comenzile care controleaza ridicarea catargului, bascularea lui spre fata si spre spate si orice dispozitiv suplimentar cum ar fi fixarea dispozitivului de deplasare a incarcaturii, greiferul rotativ care poate sa intoarca o incarcatura la inaltime si altele.

Folosirea comenzilor se face cu mare atentie iar viteza de miscare reglata cu finete pentru a preveni miscari bruste si a nu produce instabilitea stivuitorului.

Folosirea stivuitoarelor diesel sau gaz in spatii inchise, este permisa daca incinta este bine aerisita

Conditii normale de clima si mediu

+ 25 C Temperatura MEDIE pentru folosire continua

+ 40 C Temperatura MAX pentru lucru de maxim 1 ora

Daca este necesar, cabina stivuitorului poate fi inchisa, si chiar incalzita.

Podeaua suprafetei pe care se lucreaza trebuie sa fie solida, neteda, orizontala si pregatita corespunzator pentru a evita loviturile (UNI-ISO 1074).

O atentie deosebita trebuie acordata suprafetelor unde sunt ridicate si depozitate incarcaturile. Acestea trebuie sa fie drepte.

Aceasta masina nu este proiectata sa functioneze in conditii de mediu unde exista riscul exploziei, incendiului sau gazului toxic.

Stivuitoarele cu actionare frontala pentru utilizare in medii explozive si/sau periculoase trebuie proiectate special in acest scop; Pentru aceasta tipul de carucior nu trebuie modificat in nici un fel.

Nu este permisa nici o sudura pe stivuitor deoarece orice modificare a structurii poate slabi soliditatea masinii si deci siguranta ei. De retinut ca utilizarea cadrului stivuitoarelor ca postament pentru sudare electrica va provoca avarii ireparabile la modulele electronice de control.Capacitatea de transport este indicata pe placa (A) atasata stivuitorului. Valorile aratate pentru capacitate sunt aplicabile stivuitorului asa cum este el livrat.Nu uitati ca punand noi echipamente, modificand pneurile sau orice alta schimbare a structurii de baza va influenta capacitatea de transport. In acest caz, valorile aratate pe placuta nu vor mai fi aplicabile si de aceea placuta indicatoare trebuie inlocuita.

Daca nu se precizeaza altfel, capacitatile se refera la un baricentru al incarcaturii (C) de 500 mm pe lungimea axei stivuitorului.

LIMITA MAXIMA DE TRANSPORT (B) este indicata pe cadrul din stanga al suportului; acesta arata capacitatea de transport a caruciorului la inaltimi medii de ridicare.Transportul cu stivuitorulPentru transport trebuie luata in considerare greutatea stivuitorului impreuna cu bateria. Vehicolul folosit la transport trebuie echipat pentru incarcarea si descarcarea furcii, cu o rampa cu clapeta sau cu propriul sau echipament de ridicare.Ridicarea stivuitoruluiStivuitorul trebuie ridicat cu un echipament corespunzator pentru a suporta greutatea sa.Lanturile si agatatorile trebuie sa fie de tipul celor aprobate din punct de vedere al sigurantei si sa fie adecvate pentru greutatea care se va ridica., asa cum se indica in capitolul "Atasarea carligelor pentru ridicarea stivuitorului".Punctele de agatare sunt prezentate pe stivuitor cu simbolurile (C).Asezati buclele pe carucior pentru a-l mentine in pozitie orizontala in timpul intregii operatiuni de ridicare, daca este nevoie folosind lanturi de diferite lungimi.Asigurati-va ca lanturile sunt asezate corect pe locul lor inainte de a incepe ridicarea. Ridicarea se efectueaza lent.Pozitia ancorelor este descrisa in capitolul "Atasarea agatatorilor pentru ridicarea stivuitorului".Daca este necesara vreo operatie de intretinere in timp ce este ridicat, stivuitorul trebuie sa fie pus pe suporturile corespunzatoare, suficiente pentru a suporta greutatea totala a stivuitorului, mentinand agatatorile si lanturile in pozitie intinsa.Este posibil sa se regleze suspensia, pozitia si unghiul spatarului de la scaunul stivuitorului.Nu reglati scaunul in timpul miscarii stivuitoruluiIntrati in pozitia de actionare prin partea stanga a stivuitorului; intrarea sau iesirea prin partea dreapta este permisa numai conditiilor speciale de urgenta.ImportantNu modificati caracteristicile tehnice ale scaunului; aceasta va asigura conditii de vizibilitate de pe locul scaunului, conditii care sunt in conformitate cu standardele si care sunt verificate in timpul etapei de testare.Tipuri de comenzi pentru manuirea incarcaturiiStivuitorul este prevazut cu trei sau mai multe cai de comanda depinzand de tipul echipamentului.

Incarcatura poate fi manuita prin diferite tipuri de comanda (dupa cum se cere) sau combinatii ale comenzilorjncluzind si:

-manete standard

-manete multifunctionale

-manete cu intrerupatoare selector

Numarul manetelor si a functiilor acestora sunt definite de tipul echipamentului si functiile acestuia. Va rugam comparati simbolurile comenzilor cu simbolurile aratate in capitolul anterior.

Lucrul in afara cu comenzile stivuitorului cere ca operatorul sa cunoasca echipamentul. Aceasta se poate obtine prin cursuri si antrenamente.

Inainte de a da comenzile asigurativa ca au fost selectate corespunzator si complet.

Utilizarea stivuitoruluiPrecautii si recomandariStivuitorul trebuie actionat numai de o persoana autorizata si calificata.Stivuitorul nu trebuie sa transporte persoane.Conducatorul stivuitorului trebuie sa acorde atentie deosebita suprafetei unde lucreaza, inclusiv prezentei altor persoane precum si a unor obiecte fixe sau mobile din preajma. Securitatea pietonilor este primordiala.Nimanui nu ii este permis sa stea sau sa se miste sub partile ridicate ale stivuitorului, indiferent daca acesta transporta sau nu o incarcatura.Orice accident care implica o persoana, animal sau lucru trebuie imediat semnalata persoanei care se ocupa cu securitatea in cadrul fabricii.Cel care conduce stivuitorului nu trebuie sa faca nici o modificare sau sa adauge ceva la stivuitor daca nu are autorizare scrisa de la constructor.Operatorul trebuie sa utilizeze stivuitorul numai in scopul pentru care a fost proiectat si echipat.In timpul actionarii stivuitorului, nu tineti piciorul pe pedala de frana. Dupa franare este necesar sa dati drumul la pedala, permitandu-i sa revina in pozitia de repaus pentru a asigura umplerea corecta a pompei de frana.In cazul vreunei probleme, operatorul trebuie sa opreasca utilizarea stivuitorului si sa informeze imediat personalul care asigura intretinerea.

Recomandari pentru evitarea altor riscuri la folosirea stivuitoruluiDaca respectivul stivuitor trebuie sa paseasca peste ceva, nu incercati sa sariti din scaun:

- ramaneti in scaun

- tineti strans volanul cu ambele maini

- proptiti picioarele strans pe rampa/platforma

- aplecati-va in directie opusa impactului;

ceea ce va da posibilitatea de a scapa de vatamare.

Nu folositi paleti defecte sau avariate.Nu va aplecati spre exteriorul sistemului de protectie in timpul conducerii stivuitorului.

Daca acest stivuitor are cabina, usile trebuie intotdeauna inchise daca nu exista o centura de siguranta a scaunului.

Verificati daca pasajul pentru trecere este sufficient de inalt si de lat pentru a permite trecerea stivuitorului cu incarcatura.

Atentie la orice cabluri electrice sau conducte care atarna. Atentie sa nu existe incarcaturi suspendate.

Reduceti viteza si utilizati claxonul atunci cand va apropiati de un alt coridor precum si in toate locurile unde vizibilitatea este redusa.

Nu treceti cu stivuitorul peste cabluri sau conducte daca acestea nu sunt protejate corespunzator.

Nu puneti niciodata mainile, picioarele sau capul intre partile mobile folosite la ridicare, nu scoateti grilajele de siguranta si nu introduceti vreun deget in interiorul grilajului.

Stivuitorul nu trebuie folosit sa impinga incarcaturile sau alte vehicule. Pentru remorcare trebuie folosit numai echipamentul furnizat sau agatatoarea de la spate.Nu adaugati contragreutati pentru a mari capacitatea stivuitorului.

Nu transportati incarcaturi aranjate prost (fara echilibru) sau sarcini

neechilibrate.

Nu transportati sarcini care impiedica vizibilitatea conducatorului stivuitorului. Aceasta operatie trebuie efectuata numai daca respectivul stivuitor este echipat corespunzator sau cu ajutorul unei alte persoane de la sol.

Nu transportati incarcaturi cu o greutate mai mare decat capacitatea stivuitorului. Nu ridicati o greutate peste limitele declarate in tabelul de capacitate.

Nu efectuati, pe stivuitor, operatiuni neautorizate. Personalul de intretinere trebuie sa respecte cu strictete instructiunile date de producator.

Manevrele efectuate cu o incarcatura ridicata, deci ghidarea, franarea si inclinarea trebuie efectuate lent si fara miscari bruste.

Incarcatura trebuie ridicata la o inaltime maxima de 300 mm de la pamant in timpul transportarii.

Pentru operatiile obisnuite de intretinere efectuate la piesele de siguranta, nedescrise in acest manual, contactati producatorul sau personalul instruit in acest scop.

Inainte de utilizarea stivuitoruluiInainte de utilizare a stivuitorului este necesar sa se verifice starea acestuia. Operatorul si personalul de intretinere va verifica:

Inainte de pomirea stivuitorului:

1. Dispozitive de protectie si siguranta

Este esential sa se verifice prezenta, eficienta si starea buna a tuturor dispozitivelor de siguranta si protectie de pe masina.

Daca se depisteaza vreo problema , NU FOLOSITI STIVUITORUL si aduceti la cunostinta (situatia respectiva) personalului de intretinere.

2. Pneuri

Verificati daca starea pneurilor este corespunzatoare pentru a fi utilizate. In legatura cu pneurile pneumatice, verificati daca presiunea este corecta.

Nu accelerati brusc daca motorul nu sa incalzit; verificati temperatura lichidului de racire.

Oprirea motorului:motorul se opreste prin rasucirea cheii in pozitia (0)

Informatii generale pentru actionarea stivuitorului.Trebuie respectate cu strictete regulile de circulatie in vigoare din tara unde se utilizeaza stivuitorul.

Trebuie respectate si regulile speciale ale zonei, ex.: respectarea limitei de viteza.

Pastrati distanta de siguranta fata de alte vehicule.

Cel care conduce trebuie sa aiba sub control permanent vehiculul si sa il conduca in mod responsabil.

Evitati oprirea si pornirea brusca si nu faceti manevre la stanga si la dreapta in viteza.

Ca o recomandare suplimentara, nu accelerati brusc cu rotile blocate. P1.21

Echipamentul de ridicare a incarcaturii (ex.: furcile) trebuie lasate la aprox. 150 mm deasupra pamantului, in timpul deplasarii incarcaturii si, daca este posibil, inclinat spre spate.

Incarcatura nu trebuie transportata la o inaltime mai mare de 300 mm de la pamant.

Incarcatura trebuie ridicata in timpul operatiunilor de stocare cu caruciorul in pozitie de repaus si in pozitie de nivel.

Este interzisa utilizarea stivuitorului pentru transportul incarcaturii care se balanseaza.

La actionarea incarcaturii ce se balanseaza sau a unor containere cu lichid, miscarile trebuie efectuate la viteza minima, cu grija pentru a nu strica echilibrul masinii. Cand se manipuleaza o incarcatura in pozitie ridicata, toate piesele pentru control trebuie operate lent si lin. !

Nu depasiti alt vehicul la intersectii sau in alte locuri cu vizibilitate redusa.

Daca exista alte vehicule sau persoane in vecinatate, claxonati inainte de a porni.

stivuitorul cu maner manual pentru marsarier:- luati piciorul de pe accelerator

- inversati directia de miscare cu ajutorul manerului,

- apasati acceleratorul din nou, incet.

In acest fel stivuitorul va incetini pana se va opri, apoi va porni din nou in directie opusa.

Schimbarea directiei de deplasare este o manevra periculoasa daca nu se respecta anumite reguli. Fiti siguri ca drumul este liber inainte de aceasta manevra. Amintiti-va ca o miscare brusca poate produce rastumarea incarcaturii.

Actionarea pe poduri si in ascensoareInainte de a trece un pod, o rampa sau de a utiliza un lift, asigurati-va ca respectiva capacitate este suficienta pentru sustinerea greutatii stivuitorului plus greutatea incarcaturii.

Inainte de a traversa un pod sau un pasaj, asigurati-va ca o faceti fara rise si mergeti cu viteza mica.

Inainte de a folosi un lift sau eric, verificati daca are aprobare pentru a ridica astfel de carucioare si/sau vehicule mobile.

Cand intrati sau iesiti de pe un lift fiti atenti sa nu fie persoane in preajma si intrati sau iesiti perpendicular pe usa iar incarcatura sa fie cu fata spre interior.

Aflati in lift sau pe eric, trageti frana de mana, lasati furcile in jos si opriti stivuitorul.

Actionarea in pantaLa urcarea sau coborarea unei pante, furcile din fata trebuie actionate cu incarcatura orientata spre partea de sus a pantei.

La descarcare, furcile din fata pentru prindere trebuie actionate cu echipamentui de prindere pozitionat spre partea de jos a pantei.

Pe toate pantele, incarcatura si echipamentui de prindere trebuie inclinate spre spate si ridicate la o distanta minima de la sol.

Atentie mare la actionarea pe pante.

Nu incercati niciodata sa intoarceti in panta sau sa parcurgeti in diagonala panta.

Cand conduceti sau efectuati manevre de ridicare a incarcaturii si operatii de depozitare pe rampe, dane si platforme ridicate, pastrati distanta de securitate fata de margine.

Urcarea unei pantePanta trebuie urcata cu viteza moderata si cu mare grija.Pentru urcarea dealurilor sau pantelor abrupte, stivuitorul va fi trecut automat pe controlul electronic al motorului.

Nu tineti pedala de frana in jos atunci cand urcati o panta.

Coborarea unei panteCoborarea unei pante trebuie facuta cu viteza moderata; reduceti viteza conform cu inclinatia pantei si cu incarcatura transportata.

La coborarea unei pante, eliberati pedala pentru acceleratie. Daca nu este suficienta frana electrica, apasati si pedala de frana.

Este posibila si marirea franei prin apasarea pedalei de actionare pentru directie opusa.

Daca exista maneta pentru actionarea directiei pe coloana de directie, apasati pedala acceleratorului dupa schimbarea pozitie manetei de directie.

Pentru optimizarea stivuitoruluipregatiti totul pentru efectuarea lucrarilor de intretinere planificata, urmand instructiunile.

- nu mergeti tot timpul cu viteza maxima si cu incarcatura la limita maxima.

- nu puneti supape hidraulice sau echipamente electrice fara a avea autorizatie si fara a pregati personalul pentru acestea.

nu utilizati stivuitorul daca observati ca exista vreo problema in functionare.

Ridicati incarcatura usor deasupra inaltimii stivei; aduceti stivuitorul chiar deasupra ei sau a raftului.

Atunci cand incarcatura este deasupra stivei, faceti corectiile la pozitie, apoi coborati furcile si depozitati pe stiva.

Asigurati-va ca incarcatura este asezata corect pe stiva.

Apoi, dupa ce verificati ca totul este in regula in spatele vehiculului, scoateti furcile miscand usor spre spate, apoi coborati-le si inclinati arborele spre spate, inainte de a actiona in continuare.

Ridicarea incarcaturii de pe o stivaApropiati-va de stiva si opriti stivuitorul lasand o distanta de aprox. 300 mm intre capetele furcilor si stiva. Apoi deplasati arborele spre pozitia verticala. Reglati distanta dintre furci tinand cont de latimea incarcaturii.

Verificati greutatea incarcaturii pentru a va asigura ca nu depaseste capacitatea stivuitorului si inaltimea de depozitare.P.1-31

Ridicati furcile la inaltimea corecta pentru a le introduce sub incarcatura.

Introduceti furcile sub incarcatura pastrand o distanta cat mai mare posibila. Verificati daca extremitatile furcilor nu vin in contact cu obiecte de pe cealalta latura a stivei.

Ridicati usor furcile pentru a lua greutatea incarcaturii si a verifica stabilitatea ei. Apoi ridicati mai mult furcile pentru a lua incarcatura din stiva.

Inclinati arborele spre spate pentru a asigura o stabilitate maxima a incarcaturii.

Verificati daca totul este in ordine, apoi miscati stivuitorul de langa stiva si coborati incarcatura spre pozitia de transport.Inclinati arborele complet spre spate si verificati daca totul este in ordine inainte de a va deplasa cu incarcatura.

Cand actionati un stivuitor cu furcile in pozitia ridicat (cu sau fara incarcatura), franele si volanul trebuie sa fie manevrate foarte delicat si cu grija.Cand incarcatura este in pozitia ridicata, nu inclinati arborele spre fata. Daca aceasta nu poate fi evitata, folositi comanda cu mare grija pentru a evita miscarile sau opririle bruste.In orice caz, nu se face niciodata o inclinare totala; aceasta operatie trebuie efectuata numai in fata unui raft sau perete de sustinere.PARCAREA STIVUITORULUI Nu lasati niciodata stivuitorul nesupravegheat pe o rampa fara a lua masurile necsare de precautie.

Stivuitorul nu trebuie parcat intr-o zona de securitate sau de tranzit, deci candati nu blocati accesul la:iesiri de urgenta

echipamente de stingerea incendiilorintersectii de drumuri

In coridoare inguste, unde trebuie sa ramana un spatiu minim de [0,7 m pentru trecatori precum si loc de trecere al altor carucioare usi de intrare sau iesire.Cand lasati stivuitorul parcat si nesupravegheat, asigurati-va ca:- echipamentul de ridicare a incarcaturii este coborat complet -dispozitivele de control sunt in pozitie neutra- stivuitorul este OPRIT

-frana de parcare este ACTIONATA -cheia de aprindere este scoasa din bord.Cand parcarea pe o panta nu poate fi evitata, aveti grija si ca:- masina sa fie blocata complet pentru a prevent vreun accident, folosind camele de frana din spatele rotilor, de pe latura coboratoare a pantei.Cand lucrul s-a terminat, parcati stivuitorul pe suprafata adecvata.REZERVORULCapacitatea rezervorului variaza in functie de tipul stivuitorului.Alimentarea trebuie facuta cu motorul oprit si departe de orice flacara deschisa dupa care se va desuruba capacul rezervoruluiALIMENTAREA CU MOTORINAIn timpul alimentarii motorul trebuie oprit.frana de mana trasa iar operatorul va cobora de pe scaun.

Stivuitoarele ce folosesc combustibili lichizi trebuie alimentate intr-o zona destinata acestui scop

Se interzice fumatul pe durata alimentarii

Niciodata nu folositi flacara deschisa pentru a verifica nivelul de combustibil. Nu porniti stivuitorul decat dupa ce ati pus capacul la rezervor, ati asigurat sistemul de alimentare si ati sters eventualele pete de combustibil.

Pregatirea stivuitorului pentru lucrarile de intretinereInainte de a efectua vreo operatie de intretinere asigurati-va de urmatoarele:

stivuitorul este OPRIT

cheia de aprindere este scoasa din bord

frana de parcare este ACTIONATA

-stivuitorul este parcat pe o suprafata plata.

- arborele este in pozitie verticala

. echipamentul de ridicare este coborat complet

Piese de rezerva recomandatePentru a garanta nivelul de siguranta si intreaga compatibilitate cu celelalte piese ale stivuitorului, piesele de rezerva folosite la operatiunile de intretinere trebuie sa fie originale sau aprobate de producator.

Echipamentul de reglare pe furcile vehicoluluiEchipamentul de reglare de pe stivuitor, din afara terenului fabricantului, poate cuprinde mecanismul de siguranta al vehiculului. Aceste operatiuni trebuie desfasurate de catre centrul de service sau de catre personal instruit, autorizat de producator.

Stivuitorul este CERTIFICAT in conditiile in care este livrat.

MOTOARE CU COMBUSTIE INTERNA GeneralitatiFiecare vehicul va fi insotit de propriul manual de intretinere pentru motoarele cu combustie interna livrate de producator.

Acest manual are in vedere si intretinerea motoarelor.

Pentru alte informatii sau clarificari apelati la Centrul de Service indicand seria motorului, ce va fi gasita pe placuta indicatoare

Rodajul motoruluiIn prima faza a rodajului pentru primele 50-100 de ore recomanda ca stivuitorul sa se foloseasca la maxim 60-80% din puterea motorului.

In timpul perioadei de rodaj motorul poate consuma mai mult ulei decat normal.

Se recomanda verificarea nivelului de ulei dupa 8 ore de munca la 10 minute dupa oprirea motorului.

Verificarea furcilorCriterii generaleBratele furcilor in utilizare trebuie verificate la mai putin de 1 000 de ore si atunci cand se constata un defect sau o deformare permanenta. Daca respectivul carucior se utilizeaza intens, se cer verificari mai dese.VerificareaVerificarea bratului furcii se efectueaza atent de catre un personal calificat pentru a observa loviri, fisuri, deformari, etc. facand imposibila folosirea lor.Fisuri pe suprafataBratul furcii trebuie verificat atent pentru a depista posibile fisuri la baza , la varf si la agatatorile de jos.Daca este nevoie furcile sunt supuse unui proces de detectare nedistructiv pentru depistarea fisurilor.Diferenta in inaltime a varfurilor de furcaVerificati diferenta de inaltime intre varfurile cu lama de la fiecare pereche de furci, iaraceasta diferenta nu trebuie sa fie mai mare de 3 % din lungimea lamei la furcile fixate pe placa.Pozitionarea siguranteiVerificati daca siguranta de pozitionare a furcii este in stare buna.Lizibilitatea marcariiDaca marcarea cu bratul furcii nu este lizibila si clara, el trebuie inlocuit cu unul original de la furnizor.Controlul uzurii furcilorLama bratului furcii si coada lui trebuie verificate atent, dandu-se atentie zonei dinjurul bazei/calcaiului. Cand se descopera o uzura unde grosimea s-a redus cu pana la 90 %, bratul trebuie inlocuit.Controlul uzurii suportului furciiSuprafata orizontala de sprijin a agatatorilor de la varf (E) si suprafetele de contact ale ambelor agatatori si trebuie verificate sa nu fie uzate sau stricate.Retragerea furcilor de la serviceOrice furca cu defecte aparute la controlul de mai sus trebuie scoasa de la service.Orice adaugare de furci poate avea efecte negative asupra sigurantei vehiculului; toate reparatiile si operatiile de inlocuire trebuie efectuate de centrul de service sau de personal autorizat de producator.Controlul echipamentul de sigurantaDupa fiecare operatie facuta in cadrul sevice-ului, verificati daca instalatiile de siguranta sunt fixate corespunzator.

Daca se depisteaza vreo problema la echipamentul de siguranta(vezi cap. "ECHIPAMENTE DE SIGURANTA" si "INSTALATII SPECIFICE DE SIGURANTA"), NU PERMITETI FOLOSIREA CARUCIORULUI si notificati Centrul de service.

Orice compactare la echipamentul de siguranta poate avea efecte negative asupra sigurantei vehiculului; toate reparatiile si inlocuirile trebuie efectuate de Centrul de service sau de personal autorizat .

RotileSiguranta jentilor si rotilorJentile si rotile sunt importante pentru siguranta caruciorului care necesita verificari regulate si intretinere permanenta.

Pentru prevenirea deteriorilor serioase, trebuie adoptate cateva masuri de precautie:

- rotile stricate sau deformate nu trebuie reparate sau refolosite -jentile sau discurile nu trebuie reparate prin sudura

- componentele defecte trebuie inlocuite cu altele de acelasi tip, forma si dimensiune

- toate suprafetele de legatura trebuie curatate si protejate contra ruginei

In fiecare zi, inainte de folosirea stivuitorului verificati starea pneurilor si a jentilor.

Pneurile trebuie schimbate cand striatiile sunt mai mici de 2 mm.

Pneurile CUSHION trebuie sa aiba caneluri.

Pentru siguranta vehicolului, inlocuiti setul complet coroana si pneu.

Inlocuirea pneurilor se face de centrul de service sau de personal autorizat.

- curatati exteriorul radiatorului

Curatati filtrul de aer si prefiltrul tip ciclon

Urmati instructiunile de FOLOSIRE si MENTINERE pentru stivuitoare standard

Pe timpul folosirii acordati o atentie speciala conditiilor. Actionati foarte atent, mai ales pe suprafete umede.

Evitati miscarile bruste(pomirile si opririle).Nu luati curbe in scurt la viteza mare.Nu accelerati brusc la intoarceri.

Scaun cu Centura de sigurantaUtilizarea centurii Daca scaunul are Centura, este obligatorie folosirea ei!

Daca stivuitorul este prevazut cu cabina iar scaunul nu este prevazut cu Centura, este interzisa deplasarea cu usile deschise.I-daca Centura nu este incurcata, dispozitivul de rulare este acoperit, dispozitivul de infasurare nu este blocat.

desfaceti cureaua la 30verificind daca dispozitivul de rulare (A) nu impiedica cureaua.

butonul de strangere lucreaza bine dispozitivul de infasurare (B) lucreaza usor.

butonul de eliberare lucreaza bine

cureaua este protejata de murdarire (acoperiti-o in timpul parcarii) periati-o regulat.

in caz de inghet, incalziti dispozitivul de rulare(60C )

nuaduceti modificari curelei.

NU folositi stivuitorul daca Centura este defecta; inlocuiti-o imediat cu una originala

P.1-70

Cand strangeti cureaua, pozitia de actionare trebuie sa fie corecta; reglati cureaua astfel incat spatele sa stea pe scaun corespunzator.

Nu rasuciti cureaua in timp ce o strangeti!Cand echipamentul este prevazut cu Centura de siguranta mare atentie la mediul de lucru; verificati daca nu sunt materiale imprastiate pe pamant in zona de lucru si eliberati zona daca este nevoie.

Pentru desfacerea curelei, apasati butonul de deblocare si tineti cureaua in timp cese ruleaza. O rulare prea rapida poate bloca cureaua. In acest caz extrageti cureaua 10-15mm apoi rulati-o usor inapoi

Daca stivuitorul se rastoarna nu-l parasiti si nici nu sariti din el scaun:

- ramaneti pe scaun

- prindeti volanul strans cu ambele maini

- indepartati corpul de volan

- tineti picioarele apasate pe platforma

- inclinati in pozitia opusa

acestea va vor reduce socul impactului

Parcarea pe pantaDaca trebuie sa opriti stivuitorul pe o panta urmati instructiunile din cap. "Parcarea stivuitorului";in acest caz daca scaunul este prevazut cu Centura rularea poate fi dereglata de asezarea ungiulara a sistemului de rulare

Conduceti prudent pana intr-o zona plana si ajustati centura.

ncarcaturile formate din lazi, butoaie, cutii etc. trebuie astfel stivuite nct sa nu se deplaseze pe platforma n timpul transportului; n spatiile goale trebuie introduse pene de lemn, sarcina asigurndu-se apoi cu lantul.ncarcatura care se ridica sau se transporta trebuie sa fie uniform distribuita pe latimea furcilor, iar centrul de greutate al acesteia nu trebuie sa depaseasca 500 mm de la coloana de ridicare a furcilor.n cazul n care apare tendinta de pierdere a stabilitatii autostivuitorului prin ridicare a rotilor din spate, se va cobor imediat sarcina pe sol.nainte de coborrea ncarcaturii, se va examina cu atentie terenul pe care urmeaza a se aseza sau stivui ncarcatura.Introducerea sau scoaterea furcii de sub sarcina sau paleta, trebuie facuta lent, fara smucituri si cu viteza redusa.n cazul n care ncarcatura mpieica vizibilitatea conducatorului, acesta va fi dirijat de o alta persoana. Este interzisa ncarcarea autostivuitoarelor peste limita admisa a capacitatii de ridicare.Pentru prinderea(agatarea) sarcinilor de crligul autostivuitoarelor dotate cu asemnea dispozitive trebuie folosit numai personalul instruit si autorizat n acest scop.Manevrele n zona de lucru trebuie facute cu viteza redusa si cu multa atentie numai dupa ce conducatorul utilajului s-a asigurat ca nu sunt persoane n apropiere.Este interzisa manipularea sarcinii de catre muncitori cnd aceasta este suspendata pe furci.Efectuarea transporturilorCirculatia autostivuitoarelor se va face pe caile de acces stabilite si marcate n acest scop. Pentru eviterea deraparii, caile de acces vor fi curatate permanent de urme de uleiuri, carburanti si noroi, iar n timpul iernii se vor presara cu nisip si sare pentru evitarea formarii ghetii si poleiului.Viteza de deplasare a autostivuitorului trebuie adaptata la conditiile drumului. Aceasta nu va depasi 10km-h pe caile de acces, 5km-h n interiorul magaziilor si 2-3 km-h n locurile nguste.n locurile n care si desfasoara activitatea grupuri de persoane, n caz de aglomeratie, la trecerea pe lnga usi, la curbe, la trecerea prin porti, se va micsora viteza de deplasare si se vor emite semnale acustice.Este interzisa urcarea sau coborrea din autostivuitor n timpul mersului.Deplasarea autostivuitoarelor se va face numai n sensul nainte. Mersul napoi este permis numai pentru efectuarea ntoarcerilor, iesirilor din locuri nguste si din vagoane, precum si la coborrea cu sarcina a pantelor, conform prevederilor cartii tehnice.Art485. n timpul transportului cu autostivuitorul precum si la ridicarea paletei ncarcate la nivelul compartimentului liber din rastel, muncitorii trebuie sa stea la o distanta de minimum 2,5 m si n nici un caz sub sarcina ridicata.Este interzis sa se ridice si sa se transporte sarcinile numai pe vrful furcilor.Este interzisa oprirea voluntara a autostivuitorului pe liniile de cale ferata sau treceri de folosinta comuna (pentru pietoni si alte mijloace de transport).Este interzis transportul cu autostivuitorul prin trre directa a materialelor sau utilajelor, cu exceptia celor prevazute cu sanie.Transportarea paletilor suprapusi este permisa numai daca sunt asigurate; stabilitatea sarcinii, pilotarea si vizibilitatea. Nu trebuie depasita capacitatea de ridicare.Este interzisa ridicarea sau coborrea sarcinilor n timpul deplasarii autostivuitorului.Este interzisa folosirea autostivuitorului pe terenuri si-sau nerezistente.Manevra de depasire a altor utilaje este permisa numai daca este absoluta nevoie si numai dupa ce conducatorul autostivuitorului s-a asigurat ca manevra nu prezinta pericol pentru circulatie.Coborrea cu sarcina se va face cu spatele, sarcina fiind mentinuta n pozitie nclinata napoi. Daca nclinatia pantei este mai mica dect nclinatia maxima a cadrului, se poate cobor n mers nainte, cu sarcina complet nclinata spre napoi si asigurata cu lant. n ambele cazuri, circulatia se va face cu viteza redusa, cu actionarea progresiva a frnei.Deplasarea autostivuitorului cu sau fara sarcina este admisa numai pe drumuri netede si cu cadrul n pozitie de transport. Deplasarea se va face cu sarcina ridicata la cel mult 200-300 mm de sol, iar cadrul dispozitivului de ridicat va fi nclinat napoi astfel nct sa se asigure o stabilitate corespunzatoare a sarcinii.Deplasarea autostivuitorului cu sarcina ridicata la mai mult de 300 mm de la sol este permisa numai la operatia de stivuire si se va executa numai n fata stivei.Transportul cu autostivuitorul al substantelor toxice, caustice, explozive etc. se va efactua numai daca acestea sunt ambalate conform instructiunilor de ambalare si transport ale acestor substante, pe care stivuitoristii sunt obligati sa le cunoasca si sa le respecte.Transportul carburantilor cu autostivuitorul este permis numai n butoaie metalice. Este interzis transportul lichidelor inflamabile, indiferent de cantitati, n vase ca: damigene, galeti sau alte vase descoperite.Cnd se manevreaza utilajul pe teren umed, alunecos, se va lucra cu viteza redusa si cu multa atentie.n depozite, magazii, vor fi folosite numai autostivuitoare a cror capacitate si gabarit permit patrunderea si manevrarea lor n spatii mici si numai daca acestea sunt special pregatite pentru lucrul an interior si nu pot deveni surse de incendiu.Sarcinile de greutate si volum mare(produse laminate legate, lazi, vitrine etc.) trebuie transportate direct pe furcile utilajului, lundu-se masuri suplimentare de asigurare contra caderii sau alunecarii, precum si masuri de interzicere a stationarii si circulatiei persoanelor n raza de manevra a autostivuitorului.Mijlocul de ridicatAutostivuitoarele cu stare tehnica necorespunzatoare sau care prezinta defectiuni la cadrul de ridicare a sarcinii nu trebuie admise n exploatare.n cazul n care se constata unele defectiuni n functionarea autostivuitoarelor (zgomote suspecte, scntei la electromotoare precum si alte fenomene neobisnuite n functionarea mecanismului de actionare hidraulica sau electrica sau n cazul altor ansamble), conducatorii sunt obligati sa opreasca lucrul si sa aduca la cunostinta conducatorului locului de munca starea de fapt. Lucrul se va rencepe numai dupa nlaturarea defectiunilor constatate.Este interzisa plecarea din parcare a autostivuitoarelor n stare de ntretinere necorespunzatoare (scurgeri de carburanti si lubrifianti, lipsa busoanelor de la rezervoare etc.).Presiunea aerului n pneuri trebuie sa corespunda cu cea prevzut de cartea tehnica n functie de starea drumurilor sau a platformelor pe care urmeaza sa lucreze utilajul si de conditiile atmosferice.Se interzice lasarea sculelor sau a altor obiecte metalice pe bateria de acumulatoare a electrostivuitorului.n cazul n care electrostivuitoarele lucreaza la o tensiune mai mare dect tensiunea nepericuloasa, platformele locurilor de conducere trebuie acoperite cu covoare electroizolante.Motostivuitoarele cu esapare libera a gazelor trebuie folosite numai n depozite deschise, neacoperite sau n hale prevazute cu ventilatie; functionarea n spatii nchise care nu ndeplinesc conditia de ventilatie de mai sus este permisa numai daca motostivuitoarele sunt prevazute cu dispozitive de epurare a gazelor.Este interzisa sporirea contragreutatilor cu scopul de a ridica si transporta sarcini a caror greutate depaseste capacitatea de ridicare a autostivuitorului.Este interzisa pornirea unui autostivuitor prin mpingere cu furcile de catre un alt autostivuitor.Este interzisa pornirea motorului autostivuitorului daca acesta s-a oprit datorita unei defectiuni, avnd sarcina ridicata.Este interzisa pornirea sau frnarea brusca a autostivuitorului cu sarcina ridicata, pentru a se evita rasturnarea utilajului.Este interzisa utilizarea autostivuitoarelor fara instalatie de semnalizare acustica, optica precum si fara sistem de iluminat pentru lucrul pe timpul noptii sau pe ceata.Periodic, pe baza graficului si a instructiunilor de exploatare, se va revizui starea de functionare a autostivuitoarelor si, n special, sistemul de ridicare, de frnare, de directie, de semnalizare si stabilitatea.Lucrarile de reparatii ale autostivuitoarelor trebuie executate, numai n ateliere specializate, de catre personal calificat.Parcarea autostivuitoarelor se va face la o distanta mai mare de 2,5 m de sina de cale ferata.Conducerea autostivuitoarelor numai de catre persoane a caror vrsta este mai mare de 18 ani. Persoana fizica sau juridica detinatoare va face instruirea si autorizarea acestora, pe baza de scolarizare si verficare a cunostintelor conform prevederilor din Prescriptii tehnice pentru autorizarea personalului de deservire a instalatiilor mecanice sub presiune si a instalatiilor de ridicat CR-5, in vigoare, elaborate de ISCIR. Conducatorul autostivuitorului trebuie sa aiba asupra sa autorizatia de conducere si, dupa caz, foaia de lucru.Conducatorul autostivuitorului este obligat naintea nceperii lucrului, sa controleze starea tehnica a utilajului, sa verifice daca sistemul hidraulic este corespunzator facnd probe de ridicare-coborre a unei sarcini n functie de capacitatea masinii, precum si de nclinarea nainte-napoi a cadrului.Conducatorul autostivuitorului va verifica, nainte de nceperea lucrului daca nu sunt pietre sau alte corpuri tari ntre cauciucuri. Scoaterea acestora nu se va face prin lovire cu ciocanul sau levierul, ci prin demontarea rotii laterale.Coducatorilor de autostivuitoare le este interzisa stationarea n zona de lucru a mijloacelor de ridicat.Conducatorii de autostivuitoare trebuie sa respecte urmatoarele:- sa nu transporte persoane n cabine, pe scarile si partile laterale ale acesteia, pe lest, pe furci, pe paletele goale sau ncarcate;- sa asigure stabilitatea si siguranta ncarcaturii;- sa nu permita persoanelor straine sa conduca utilajul;- sa evite pornirea sau oprirea brusca pentru a preveni caderea sarcinilor sau rasturnarea utilajului;- la intrarea-iesirea din magazie, precum si la trecerea pe lnga o persoana sa semanlizeze acustic.n timpul deplasarii conducatorul autostivuitorului va pastra fata de utilajul din fata o distanta care sa-i permita, n cazul ca acesta opreste sau si schimba directia de mers, evitarea unei coliziuni.Este interzis sa se conduca autostivuitorul cu o singura mna.Pentru a evita deraparea, conducatorii de autostivuitoare care circula pe caile de circulatie aflate n aer liber, trebuie sa foloseasca lanturile antiderapante din dotare.Conducatorului de autostivuitoare i este interzis sa angajeze discutii n timp ce manevreaza utilajul.Pornirea motostivuitoarelor cu manivela se face numai de catre conducatorul utilajului.Se interzice conducatorului sa paraseasca utilajul cu sarcina ridicata. n caz de nevoie, la parasirea utilajului, se va lasa sarcina la sol, se va trage frna de mna si se va scoate cheia din contact.n cazul n care autostivuitorul se defecteaza, avnd sarcina ridicata, nainte de remedierea defectiunilor, conducatorul trebuie sa ia masuri de nlaturare a persoanelor din zona periculoasa.Este interzisa ridicarea persoanelor cu autostivuitorul.Se interzice conducatorului sa manipuleze autostivuitorul stnd pe sol lnga acesta.n cazul ca un autostivuitor se defecteaza pe linia de cale ferata, conducatorul lui va anunta imediat partida de manevra si pe seful de echipa, dupa care va lua masuri urgente de scoatere din gabaritul acesteia, solicitnd ajutorul persoanelor de la fata locului.La terminarea lucrului sau ori de cte ori conducatorul paraseste autostivuitorul, acesta l va asigura contra deplasarii, n special atunci cnd este oprit n panta, prin tragerea frnei de mna si introducerea manetei n una din treptele de viteza.Atat stivuitorul cat si utilizatorul sau var fi verificati periodic de catre ISCIR, conform reglementarilor in vigoare.Stivuitoristul are urmatoarele obligatii si responsabilitati:

a) sa asigure exploatarea stivuitorului n conformitate cu instructiunile producatorului;

b) sa cunoasca stivuitorul pe care lucreaza si conditiile tehnice privind utilizarea acestuia, pe care sa le aplice ntocmai;

c) sa nu actioneze nici un mecanism att timp ct exista persoane pe stivuitor; n cazul n care acest lucru nu poate fi evitat ca de exemplu la unele lucrari de reparare, ntretinere si revizie, manevrele se executa sub directa supraveghere a unei persoane desemnate n acest scop;

d) sa ia n primire si sa predea stivuitorul prin consemnare n registrul de supraveghere; daca stivuitorul prezinta defecte care pericliteaza siguranta n functionare, stivuitoristul l opreste din functiune si anunta seful punctului de lucru sau seful ierarhic;

e) sa participe la lucrarile de reparare, ntretinere si revizie, precum si la toate verificarile tehnice care se efectueaza la stivuitorul pe care l manevreaza;

f) sa interzica accesul persoanelor straine pe stivuitor;

g) sa consemneze n registrul de supraveghere a stivuitorului toate observatiile privind deficientele n functionare ale acestuia;

h) sa nu actioneze stivuitorul atta timp ct n zona periculoasa nu sunt ndeplinite conditiile de siguranta.

Art. 124 Responsabilitatile stivuitoristului nainte de nceperea lucrului sunt urmatoarele:

a) sa controleze starea tehnica a stivuitorului si a componentelor de securitate;

b) sa controleze functionarea mecanismelor si a componentelor de securitate (mai putin supapa de siguranta, supapa de blocare, limitatorul de sarcina, limitatorul de viteza, paracazatoarele, dupa caz);

c) n cazul n care stivuitoristul constata o defectiune, nu trebuie sa puna n functiune stivuitorul si anunta seful ierarhic sau seful punctului de lucru de care apartine n scopul luarii masurilor necesare; dupa remedierea defectiunii se face o noua verificare a stivuitorului de catre stivuitorist.

Art. 125 Responsabilitatile stivuitoristului n timpul lucrului sunt urmatoarele:

a) sa circule cu stivuitorul numai cu sarcina ridicata la 250-300 mm de sol si cu catargul nclinat spre spate;

b) sa circule cu sarcina ridicata numai lnga stiva;

c) sa nu efectueze porniri, frnari si opriri bruste pentru a evita pericolul de rasturnare;

d) sa urmareasca tot timpul configuratia traseului si obstacolele de pe acesta pentru evitarea pierderii de ncarcatura si producerii de avarii si accidente;

e) sa transporte marfuri cu volum mare, care i limiteaza vizibilitatea, numai dirijat de o persoana desemnata;

f) sa coboare imediat sarcina n cazul manifestarii tendintei de pierdere a stabilitatii stivuitorului;

g) sa circule cu viteza redusa pna la limita evitarii producerii oricaror avarii sau accidente;

h) sa nu circule cu stivuitorul pe lnga utilaje, masini si stive la o distanta mai mica de 500 mm, n locuri aglomerate si treceri nguste unde nu se asigura gabaritele de trecere corespunzatoare, pe drumuri neamenajate si insuficient luminate;

i) sa nu permita stationarea persoanelor sub sarcina sau la o distanta mai mica de 2.500 mm;

j) n cazul n care stivuitoristul constata o defectiune, opreste lucrul si anunta seful ierarhic nemijlocit sau seful punctului de lucru de care apartine n scopul luarii masurilor necesare; dupa remedierea defectiunii se face o noua verificare a stivuitorului de catre stivuitorist;

k) sa transporte substante toxice, caustice, explozive si altele asemenea numai conform reglementarilor n vigoare si instructiunilor de ambalare si transport specifice acestora;

l) sa efectueze toate manevrele, cu sau fara sarcina, cu viteza redusa si fara socuri;

m) sa circule pe trasee prestabilite cu stivuitorul.

Art. 126 Responsabilitatile stivuitoristului dupa terminarea lucrului sunt urmatoarele:

a) descarcarea sarcinii de pe furci;

b) deplasarea stivuitorului la locul stabilit pentru repaus;

c) actionarea frnei de parcare (frna de mna);

d) evitarea parcarii stivuitorului n panta sau rampa; daca nu este posibil, stivuitorul se asigura corespunzator;

e) punerea catargului n pozitie verticala;

f) coborrea furcilor pe sol;

g) asigurarea eliminarii posibilitatilor ca o persoana neautorizata sa efectueze manevre cu stivuitorul.

Data:

Am luat la cunostinta,