curs 11 intoxicatiile acute la copii ultimul curs

Click here to load reader

Post on 03-Sep-2015

268 views

Category:

Documents

10 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

PEDIATRIE

TRANSCRIPT

 • INTOXICATIILE ACUTE LA COPII

 • Intoxicatiile acute ale copilului reprezinta o problema de importanta deosebita in practica pediatrica, atat din cauza frecventei cat si din cauza gravitatii lor. Reprezinta una din marile urgente medicale la copil. 1/3 din aceste intoxicatii sunt cu sfarsit letal. 85% dintre intoxicatiile acute la copil apar sub varsta de 5 ani,varsta de incidenta maxima este intre 1an si 3 ani.

 • Sub varsta de 1 an ,intoxicatiile sunt produse frecvent prin supradozaj medicamentos sau prin folosirea necorespunzatoare a acestora. Copilul mic si anteprescolar ,datorita spiritului explorator,curiozitatii acestora,ingera medica-mente aflate in farmacia familiei,diferite subs-tante de uz casnic,cosmetice, dezinfectante, alte produse accesibile. La copiii sub 5 ani,intoxicatiile sunt rezultatul ingestiei accidentale. La adolescenti,incercarile de suicid sunt pe primul plan ca frecventa. Se intalnesc frecvent in familii dezorganizate,cu climat de insecuritate

 • Intoxicatia acuta a copilului este o boala a familiei. Se evidentiaza astfel responsabilitatea majora care revine adultilor ,in primul rand familiei,in prevenirea intoxicatiilor copilului. Toxic = orice substanta sau compus chimic exogen,care patruns in organism prin diferite cai,provoaca alterari functionale si structurale organice, exprimate pe plan clinic printr-o stare patologica. Toxicitatea unei substante este determinata de: proprietatile fizice si chimice,doza,concentratia, calea si viteza de patrundere, varsta intoxicatu-lui, greutatea sa corporala.

 • Elementul cel mai important de prognostic favorabil depistarea precoce. Conduita in fata unei intoxicatii la copil este guvernata de 2 reguli de aur:Orice suspiciune de intoxicatie trebuie considerata ca intoxicatie adevarata si sa se actioneze fara ezitare.Trebuie castigat timp; fiecare minut pierdut reprezinta o cantitate in plus de toxic absorbit.

 • DIAGNOSTICUL INTOXICATIILOR:Informatiile initiale : nume,varsta ,greutate, adresa, numar de telefon.Istoricul: - important: identificarea produsului ingerat ( este adus toxicul de catre apartinatori, se verifica farmacia casei, se afla daca pacientul a fost lasat nesupravegheat chiar si un interval scurt de timp). Important: de avut in vedere ca nu totdeauna se obtin date corecte si adevarate de la primul interogatoriu. - cantitatea de toxic ingerata; - timpul scurs de la ingestie si pana la sosirea in camera de garda.

 • - primele semne si simptome aparute; - evolutia acestora; - eventuale manevre terapeutice si tratamente aplicate la domiciliu,in alte unitati sau in timpul transportului.Examenul clinic: La prezentarea la spital se evalueaza in primul rand functiile vitale ( aparat cardio-vascular si respirator) si starea SNC.Se vor monitoriza functiile vitale pe tot parcursul tratamentului si supravegherii.Se poate identifica un sindrom toxic specific (modificari clinice caracteristice pentru un anumit toxic).Astfel:

 • Coma in intoxicatii cu deprimante ale SNC (alcool,cloralhidrat,barbiturice,opiacee,anestezice)Dilatarea pupilara intoxicatia cu beladona, efedrina,atropina.Pupile punctiforme intoxictatii cu opiacee, nicotina,substante cu efecte muscarinice.Leziuni ulcerate ale mucoasei bucale, buzelor si pielii in intoxicatiile cu substante caustice acide sau alcaline.Coloratia cianotica a tegumentelor si mucoaselor,care nu se amelioreaza sub oxigenoterapie intoxicatii cu substante methemoglobinizante.

 • Mirosul particular al respiratiei halena de alcool este data de intoxicatia cu alcool,,acetona,lacuri,tiner,vopseluri;Halena de usturoi fosfor,arsenic;Halena de migdale de cianuri;Halena de petrol lampant de produse petroliere.Hipersalivatia si hipersecretia bronsica cu inundarea cailor respiratorii insecticide organofosforate;Uscaciunea mucoasei bucale intoxicatia cu atropina si derivati,substante antihistaminice.

 • Hipoventilatia intoxicatia cu substante deprimante ale SNC Hiperventilatia intoxicatia cu salicilati, nicotina sau oxid de carbon. Examenul paraclinic:- Glicemia; timp de coagulare; la punctie venoasa-sange ciocolatiu-brun (intoxic.cu subst.methemoglobinizante);lichid de varsatura,ex.de urina, examen toxicologic din sange,urina,lichid gastric.

 • Screeningul toxicologic: - Orice medicament sau substanta aduse de familie sau de cei din anturajul copilului ,drept suspectate a fi cauza intoxicatiei trebuie trimise laboratorului de toxicologie.Tot pentru toxicologie se trimit lichidul de spalatura,sange,urina.Laboratorul de toxicologie nu poate pune singur dignosticul intoxicatiei;istoricul si examenul clinic sunt foarte importante.

 • Tratamentul general al intoxicatiilor acute la copil : reprezinta intotdeauna o urgenta. 1. Prevenirea absorbtiei toxicului: Indepartarea toxicului care nu a fost inca absorbit, inainte de aparitia simptomatologiei, reprezinta scopul primar al tratamentului . Intoxicatiile prin ingestie :- Indepartarea toxicului prin : evacuarea continutului gastric si intestinal si prin adm de antidoturi nespecifice.

 • Evacuarea continutului gastric : prin provocare sau spalare. Provocarea varsaturii: Unele subst.toxice sunt ele insele emetizante;Provocarea varsaturii la domiciliu : stimularea repetata a fundului gatului (faringe posterior) cu degetul sau cu un obiect neascutit (lingurita, apasator de limba)Copilului i se va da sa bea lapte sau apa calda.Provocarea varsaturii si pe cale medicamen-toasa: sirop de ipeca,po; apomorfina subcutan;

 • Provocarea varsaturii este contraindicata la : bolnavii obnubilati,in coma sau/si convulsii; in cazul ingestiei de substante caustice si hidrocarburi volatile, in intoxicatia cu substante antiemetizante. Spalatura gastrica: - este o metoda de prevenire a absorbtiei substantei toxice,mai ales daca se efectueaza in primele 4 ore de la ingestie. Echipament necesar: tub de cauciuc sau plastic folosit pt. tubaj duodenal (tub Faucher),seringa. Copilul se va imobiliza. Tubul se va introduce cu blandete fara a forta.Daca bolnavul coopereaza ,i se cere sa faca miscari frecvente de deglutitie.

 • Solutia pentru spalatura gastrica: solutie salina izotona diluata cu apa;Cantitate de maxim 150-200 ml;Apoi se aspira;Se face acesta manevra de 10-12 ori sau pana cand lichidul de spalatura este clar si limpede. Contraindicatiile spalaturii gastrice:Ingestia de substante puternic caustice;Ingestia de stricnina (risc de declansare a convulsiilor);Ingestie de hidrocarburi volatile;Copil comatos.

 • Complicatiile spalaturii gastrice (in 3% din cazuri):Pneumonie de aspiratie;Leziuni esofagiene;Aritmii hipoxice;Hipercapnie;Laringospasm.

 • Administrarea de antidoturi nespecifice: inactiveaza substantele toxice sau previne absorbtia lor.Carbunele activat: Pulbere neagra-cenusie,fara miros si fara gust;Previne absorbtia toxicului: adsoarbe pe suprafata sa toxicul rezultand un complex stabil;Se adm.inainte si dupa spalatura gastrica.Se adm in sol cu 150-200 ml apa+glucoza, 1 g/kg/doza.- Actiunea este cu atat mai buna cu cat se adm mai repede de la ingestia toxicului.

 • Carbunele activat este ineficient impotriva: metalelor, alcoolului etilic,izopropilic si metilic,alcalilor si acizilor caustici. lapte ,albus de ou crud in intoxic.cu mercur,arsenic si alte metale. amidonul in intoxic. prin ingestie de iod,ioduri. ceai concentrat,sol.de acid tanic si sol.de permanganat de potasiu intoxic.prin ingestie de alcaloizi ca atropina,morfina.

 • Evacuarea continutului intestinal: pt.reducerea absorbtiei toxicului care nu a putut fi eliminat prin varsaturi sau spalatura gastrica. Substante folosite pentru accelerarea evacuarii intestinale (catarctice): nu se mai folosesc astazi.

 • Intoxicatiile prin inhalare de substante in stare gazoasa ( CO,gaze de esapament,vapori ai unor metale,gaz metan):Indepartarea victimei din mediul toxic: se va scoate intoxicatul din incapere la aer curat si se va transporta la distanta de sursa de gaze toxice;+/-respiratie artificiala prin masaj toracic sau gura la gura;Transport la spital,Adm.de oxigen sau ventilatie mecanica.

 • Indepartarea toxicelor care contamineaza tegumentele : in cazul substantelor toxice care se absorb pe cale transcutanata : insecticide organofosforate si organoclorurate,hidrocarburi halogenate,substante caustice si corozive.Spalarea tegumentelor contaminate cu sapun si apa sub forma de jet continuu;Se evita frecarea brutala a pielii;Pentru toxicele uleioase se folosesc solventi organici (alcool,acetona),care apoi se vor indeparta prin spalare cu apa si sapun.Zonele cutanate erodate chimic dupa spalare se vor trata ca si arsurile.

 • Indepartarea toxicelor care contamineaza mucoasa conjunctivala:Ochii se spala cu ser fiziologic caldut in cant. de 200-300 ml sau cu apa simpla sub jet continuu sau mica presiune,timp de 15-20 minute;Contactul substantei toxice cu ochiul poate determina arsura chimica cu leziuni ale corneei si conjunctivei;Dupa spalatura oculara se trimite intoxicatul la medicul specialist oftalmolog.

 • Prevenirea absorbtiei toxicelor injectate: Se aplica un garou proximal de locul injectarii, pentru a incetini absorbtia;Indepartarea toxicelor aflate in zona injectarii pe cale chirurgicala sau prin suctiune;Aplicarea unei pungi cu gheata la locul injectarii (crioterapie) intarzie absorbtia toxicului.

 • 2. GRABIREA ELIMINARII TOXICELOR DIN ORGANISM: Scop: eliminarea din organism a toxicelor care au fost absorbite. Metode: Sporirea diurezei poate favoriza si grabi excretia unor substante toxice care se elimina pe cale renala: Diureza apoasa;

 • - diureza osmotica: sol.de glucoza 10% ;- diureza osmotic ionica : fu