consiliul european al arhitectilor de interior -var 2003

Upload: madalina-gabriela

Post on 07-Apr-2018

219 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    1/10

    Madalina-Gabriela Oprica 41I

    PROFESIA DEARHITECT DE

    INTERIOR

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    2/10

    9

    CONSILIUL EUROPEAN AL ARHITECTILOR DE

    INTERIOR

    -ECIA-

    Consiliul European al Arhitecilor Interne este organul reprezentativ pentruorganizaiile profesionale europene n Arhitectur de Interior i Design.Fondat n 1992, ECIA reprezint n prezent 16 membri-organizaiilenaionale, cu peste 7500 practicarea Arhitecti interior.ECIA ofera oplatforma comuna pentru schimbul de informatii privind cele mai bune

    practici profesionale si a stabilit standarde minime comune ale profiluluieducational si profesional pentru arhitectii de interior asociati organizatiilormembre. ECIA este vocea comun a Arhitecilor de Interior la niveleuropean i internaional, promovnd aceast profesie, ca parte esentiala asocietatii i economiei.

    ECIA are o colaborare directa cu IFI FEDERATIA INTERNATIONALA A

    ARHTIECTILOR DE INTERIOR/DESIGNERILORIFI este vocea si autoritatea globala a arhitectilor de interior. IFI estesingurul organism international federativ pentru Arhitectura deInterior/organizatiile de Design, si actioneaza ca un forum global pentruschimbul si dezvoltarea de cunostinte si experienta, la nivel mondial ineducatie, cercetare si practica. Adesea considerate ca Natiunile Unite alecampului Arhitecturii de Interior/Design, IFI conecteaza comunitateainternationala, in scopul de a sprijinii impactul,influenta si aplicarea

    designului de interior, de a promova responsabilitatea sociala la nivelmondial, si de a ridica statutul profesiei pe plan mondial.

    IFI a fost infiintata in 1963 ca o societate non-profit cu raspundere limitatapentru a extinde reteaua internationala a Arhitectilor de interior. Acuminclude peste 74 de asociatii membre,institutii si scoli in 45 de tari de pefiecare continent, IFI reprezinta colectiv peste 65 000 de Arhtiecti/Designeri ce profeseaza.

    FII este un membru al Aliantei Internationale de proiectare(IDA), o societatestrategica intre trei organizatii internationale de proiectare fruntase.

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    3/10

    9

    Triumviratul include Consiliul International al Societatilor de DesignIndustrial (ICSID). Aceasta alianta se concentreaza asupra oportunitatilorviitoare ale disciplinei de proiectare bazate pe colaborare multidisciplinara.

    DECLARATIA ARHITECTILOR DE INTERIOR IFI

    Este in natura umana nu doar sa folosim spatiile, ci si sa le umplem cufrumusete si sens

    Spatiile amenajate cu indemanare pot trezi in noi un sentiment alscopului,sau un sentiment de profunzime

    In spatii care sunt importante pentru noi, experimentam nu doar unsentiment al locului ci unul despre cine sunte si cine am putea devenii.

    Spatiile create cu inteligenta ne ajuta sa invatam,sa gandim,sa neimaginam, sa descoperim si sa creem.

    Spatiile mari sunt indispensabile pentru culturile creative. Ele incurajeazalegatura dintre oameni,idei si intregi campuri ale gandului.

    VALOARE

    Profesia ofera spirit conducator si utilizeaza procese interactive careinclud documentare, transpunere si validare, producerea rezultatelormasurabile si imbunatateste spatiile interioare si vietile oamenilor care leutilizeaza

    Procesul ofera avantaje economice,functionale,estetice si sociake careajuta clientii sa inteleaga valoarea deciziilor lor si permite luarea unordecizii mai bune care sunt benefice utilizatorilor si societatii.

    Este recomandat ca profesia sa devina o voce de incredere si sa dezvoltemultiple modele fizice,emotionale si comportamentale ale utilizatorilor in

    context.

    CGDI- asociatia arhtectilor din spania

    MEMBRII/ASPECTE LEGALE

    Profesia de designer de interior / decorator este oficial reglementat nSpania. Consiliul General al Asociaiilor Oficial al designerilor de interior i

    decoratori (CGDI) este corpul su legal . In scopul de a urma aceasta

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    4/10

    9

    ocupatie, este o pre-condiie s se alture Asociatiilor Oficial al designerilorde interior / decoratori.

    POLITICA DE ADMITERE

    Depinde de calificarile necesare pentru a devenii membru al asociatiilor siexperienta profesionala.

    ALTE CATEGORII DE MEMBRII

    Membrii depliniMembrii ai comitetelor R&d&iMEMBRII ONORIFICI

    LICEENTA PENTRU AFACERIExercitarea libera a activitatii se efectueaza pe o baza care desfasoaraactivitati independente sau prin intermediul firmelor formale.

    AUTORIZATII DE CONSTRUCTIE

    Autorizatiile pentru constructie sunt oferite de autoritatile locale prinproiecte semnate de tehnicieni autorizati.

    ASOCIATIA ARHITECTILOR DIN SUEDIA

    SITUATIA LEGALA-PROTECTIA TITULATURII

    MEMBRII/ASPECTE LEGALE

    SITUATIA LEGALA-PROTECTIA TITULATURII

    In Suedia nu exista legislatie care sa restrictioneze accesul prodesieide arhitect de interior.Niciuna din profesii sau titulaturi nu estereglementata prin lege in Suedia.Nu exista nicio inregistrare a arhitectilorde interior.Conform legislatiei, clientul are responsabilitate deplina asupraconstructiei si a desfasurarii corecte a lucrarilor in conformitate cu cerinteleprevazute de lege sau a autorizatiei de constructie.

    POLITICA DE ADMITERE ( PENTRU A FII MEMBRU OBISNUIT)

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    5/10

    9

    Pentru a fi membru deplin ca arhitect de interior(arhitect SIR/MSA) acestmembru trebuie sa dea un examen la unul din cele doua centreeducationale de arhitectura de interior din Suedia( Konstfackskolan,Stockholm or HDK, Gothenburg). Calitatea de membru poate fi de

    asemenea obtinut prin evaluarea calificarilor in conformitate cu normeleasociatiilor, de catre comisia de membrii.

    ALTE CATEGORII DE MEMBRII

    Asociatia suedeza a arhitectilor este singura organizatie care cu[rondecampul arhitectilor de interior. Organizatia cuprinde de asemenea siarhitecti,urbanisti si peisagisti.Organizatia are de asemenea si membriistudenti.

    ACTIVITATEA PROFESIONALA

    Exista contracte standard stabilite de organizatii pentru clienti siconsultanti. Arhitecti de interior sunt pe deplin responsabili pentruprejudiciile cauzate de proiectare si caietul de sarcini. Valoarea si timpulacestora pot fi limitate prin contract. Asigurarea de raspundere civilaprofesionala nu este obligatorie pentru membrii, dar Asociatia suedeza aarhitectilor ofera asigurari de raspundere civila speciale pentru membriisai.

    DREPUTRILE DE PROPRIETATE INTELECTUALA:

    Sunt aplicabile drepturile pe schite, desene, modele, scrieri etc. Siprezentarile muncii realizate, precum si modificarile asupra proiectelorincheiate.

    TVA- IMPOZIT PE VANZARI

    Depunerea si inregistrarea sunt obligatorii in urmatoarele:camera de

    Comert, impozitul pe vanzari(tva), alte impozite, Securitate sociala sauinregistrarea angajatorului pentru afacere si arhitecti liber profesionisti.

    SBID SOCIETATEA DESIGNERILOR DE INTERIOR DIN

    MAREA BRITANIE

    MEMBRII/ASPECTE LEGALE

    SITUATIA LEGALA-PROTECTIA TITULATURII

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    6/10

    9

    Cuvantul arhitect " este un titlu protejat n Marea Britanie. Termenul legalde designer de interior este un profesionist care desfoar aceleasiabilitatii si servicii ca i cele din Europa, descrisa ca fiind" arhitect deinterior .

    POLITICA DE ADMITERE

    ecia cere 4 ani de educatie postliceala in design interior si arhitectura deinterior si 2 anid e experienta de lucru in domeniu.

    in marea britanie, aceste aspecte se transpun in 3 ani de educatiepostliceala in concordanta cu carta ecia plus 3.5 ani de practicaprofesionala intr-un birou de arhitectura, verificat prin portofoliulangajatorului.

    daca nu detii diploma in design interior sau arhitectura de interior esteposibil sa devii membru deplin al SIBD pana la 31.12.2011 printr-oexceptie. Acesta oportunitate este disponibila aplcantilor care potdemonstra educatia si experienta in domeiu.

    ALTE CATEGORII DE MEMBRII

    Designer /arhitect acreditat

    Membru asociat( pentru designeri/arhitecti)- o persoana care vrea sadevina designer sau arhitect dar nu are diploma sau experienta necesarace insumeaza un total de 6 ani.

    Studenti( inscrisi la cursuri pentru diploma)Partener industrial profesional(pip)- un sponsor sau producator de servicii

    REGULI DE CONDUITA

    Codul de conduita si etica ECIA

    MODELUL ECIA AL CODULUI DE CONDUITA SI ETICA

    PROFESIONALA AL ARHTIECTILOR DE INTERIOR

    n sensul prezentului cod, arhitect de interior este el sau ea, membru al

    unei organizaii profesionale asociate cu ECIA, i / sau firma lui/ ei, asociatisau angajati, sau membrul care este un angajat sau colaborator ntr-o

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    7/10

    9

    organizaie implicata profesional cu arhitectura de interior sau deeducatie, cercetare, formare profesional sau practic cu privire la aceasta.Pentru motive de lizibilitate forma feminina este omis n urmtoarelearticole.

    1.RESPONSABILITATEA GENERALA

    1.1 RESPECTAREA ETICII GENERALE

    Arhitectul de interior actioneaza intr-un mod care sa contribuie laonoarea si demnitatea profesiei. El va respecta codurile de etica siconduita si legislatia in vigoare in tari si jurisdictii care furnizeazaaceste servicii profesionale.

    1.2 COMPETENTE

    Arhitectul de interior se straduieste sa imbunatateasca permanentcompetelntele sale profesionale si de indemanare. Acesta acceptaproiecte numai daca sunt in limitele competentei sale deperformanta.

    1.3 EVITAREA CONFLICTELOR DE INTERESE

    Arhtiectul de interior nu accepta o pozitie numai in cazul in careinteresele personale nu sunt in conflict cu datoria sa profesionala

    2. RESPONSABILITATEA FATA DE SOCIETATE

    Arhitectul de interior accepta o obligaie profesional in conformitate cu

    standardele sociale, culturale i de mediu ale comunitii. El ia nconsiderare consecinele activitii sale profesionale pentru sntatea,sigurana i bunstarea tuturor celor care pot fi n mod rezonabil deateptat s utilizeze sau sa se bucure de produsul muncii sale.

    3.RESPONSABILITATEA CLIENTULUI

    3.1 ANGAJAMENT DE LOIALITATE

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    8/10

    9

    arhitectul de interior va actiona n interesul clientului su, n limiteleatribuiilor sale profesionale.

    3.2 DOMENIUL DE APLICARE A MUNCII, ACORDURILE I CONTRACTELE

    Arhitectul de interior trebuie se desfasoare activitati profesionalenumai n cazul n care domeniul de aplicare al muncii, condiiile,responsabilitile, obligaiile i limitri aleacestora,remuneratiile(comisionul) sau modul de calcul al acesteia sidurata contractului sunt clar stabilite in scris.

    3.3 REMUNERATII

    Arhitectul de interior, atunci cnd se efectueaza un proiect trebuie savada daca compensaia pentru munca este relevanta pentru domeniulde aplicare i importana activitatii desfasurate, si va accepta numaiprofituri financiare suplimentare sau orice alte foloase de la tere pri,care sunt convenite n prealabil de catre Client.

    3.4 TRANSPARENTA

    arhitect de interior se asigur c practica sa are proceduri interne si deadministrare,adecvate i eficiente , ca sa ii permit sa functionezeeficient si el va informa Clientul cu privire la evoluia lucrrilor efectuate

    n numele clientului i a oricror probleme care ar putea afecta calitateasau de cost. Administrarea cu privire la proiect va fi disponibila pentrulectura de catre client, la cerere.

    3.5 CONFIDENTIALITATEA

    Arhitectul de interior trebuie s respecte tot timpul increderea celorpentru care el lucreaz, i sa nu divulge fara consimmntul prealabilaceste probleme .

    4. RESPONSABILITATEA PENTRU PROFESIA DE ARHITECT

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    9/10

    9

    4.1 Inrunirile de interior trebuie s promoveze o dezbatere deschis iprofesionala cu privire la toate aspectele legate de profesie. Scopul nueste de a critica pe nedrept sau de a incerca sa discreditezi un coleg saumunca sa in public.

    4.2 LOIALITATE I A CONCURENEI

    Arhitectul de interior investigheaza, nainte de a accepta un proiect,daca acesta nu a mai fost acordat unui coleg. Dac este cazul,succesorul intra n consultare cu colegul. Arhitectul interior, care este

    insarcinat sa modifice unei cladiri existente sau de interior, permiteconsultarea frateasca cu proiectantul initial, nainte de a ncepe muncasa. Proiectantul initial nu se vor opune proiectului nou ca atare.

    4.3 COLABORARE I SUCCESIUNEA

    Arhitectul de interior va furniza asociailor sai si angajatilor un mediu delucru adecvat, ii va compensa n mod corect, si va facilita dezvoltarea

    lor profesional. El va vedea dac acestea vor tine pasul cu aceste regulide conduit.

    4.4 ORIGINALITATEA

    Arhitectul de interior recunoate partea colegilor sau angajailorimplicata in design. El nu va accepta instruciuni din partea clientuluisau, care implica plagiat cu bun stiinta, si nici nu va actiona contient

    n orice mod care implic plagiat.

    5. PUBLICITATEA

    5.1 Corectitudinea

    arhitectul Interiorul este liber s comunice sau s promoveze munca iexpertiza i experienta sale. Orice publicitate sau material publicitar

  • 8/3/2019 Consiliul European Al Arhitectilor de Interior -Var 2003

    10/10

    9

    trebuie s conin doar declaraii veridice. Acesta trebuie s fieechitabile pentru clienti si alti designeri, i n conformitate cudemnitatea profesiei.

    5.2 Originalitatea

    Arhitectul de interior va promova numai lucrri de specialitate sauactivitati proiectate de el i / sau colaboratorii sai. El nu va tolera canumele sau sa fie legat de realizarea unui desen sau model care a fostschimbat n asa fel nct nu mai este, n esenta, lucrarea originala aarhitectului de interior.

    5.3 CONCURENTA

    Un membru poate lua parte sau sa serveasca ca juriu de concursuriatunci cnd acestea sunt deinute n conformitate cu legislaia naionali normele internaionale, aprobate de ctre organizaiile noastreprofesionale.

    6. RESPECTAREA I SANCTIUNI

    Toate aspectele referitoare la nerespectarea de prezentul cod deconduit etic i profesional trebuie s fie luate n considerare de ctreorganizaiile naionale ale Consiliului de administraie i / sau Comitetulde Etic, care poate emite un avertisment sau un comentariu disciplinarsau pot suspenda individul din calitatea de membru. O plngere

    mpotriva unui arhitect de interior poate fii naintata de catre un coleg,un client a paratului, sau de catre cineva care are o alta relaieprofesionala cu inculpatul.