nymphaea lotus var

Click here to load reader

Post on 30-Sep-2015

18 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Nymphaea Lotus Var

TRANSCRIPT

Universitata din OradeaFacultatea de tiinteDomeniul Biodiversitatea si monitorizarea ecosistemelor acvatice si terestreForma de invatamant zi

Nymphaea lotus var. thermalis

StudentaSollosi Renata Stefania

Oradea2015

Nymphaea lotus var. thermalis

1. Introducere

Romnia are un capital natural deosebit de divers. Acest fapt se datoreaza n parte conditiilor fizico-geografice care includ munti, cmpii, reele hidrografice majore, zone umede si unul din cele mai vaste sisteme de delta ale Europei (Delta Dunarii). De asemenea, datorita pozitiei geografice a Romaniei, flora si fauna prezinta influente asiatice dinspre nord, mediteraneene dinspre sud si componente continental europene dinspre nord-vest. In sfarsit, relativa stabilitate a populatiei in ultimii 60 de ani, lipsa mecanizarii in sectorul forestier si dezvoltarea economica redusa au determinat o exploatare mai redusa a resurselor decat in majoritatea altor zone din Europa.Paraul PetasauPeteacum mai este denumit, este un afluent alCrisului Repede, parau ce izvoraste din locul numitOchiul Tiganului, colectand apa rece aVaii Chighiisi cea a izvoarelor termale, care sunt recunoscute pentru efectele lor tamaduitoare. In apele calde aleParaului Peteacreste nufarul termalNymphaea Lotus var. thermalis, monument protejat al naturii, care este considerat ca o ramasita a unei vegetatii de clima subtropicala din perioada tertiara.Nufarul termalare frunze rotunde plutitoare, cu marginea dintata si rasfranta in sus, dintre care se inalta flori alb-galbui, cu un miros placut parfumat. InLacul Peteaputeti intalni siPestele Rosioara lui Racovita, peste denumit dupa celebrul naturalist si speologEmil Racovita,subspecie endemica, care s-a adaptat la temperaturi de 30 34 grade Celsius. Tot aici veti intalni o relicva a erei glaciare, melcul Melanopsis pareyssi.Din pacate,Rezervatia Naturala Paraul Peteaa suferit modificari drastice in ultima vreme datorita interventiilor omului. Constructiile invecinate, forajul dupa apele termele, pasunatul si adapatul animalelor precum si introducerea in rau a unor plante exotice, au perturbat echilibrul biologic al florei dinLacul Peteadar si scaderea nivelului apei.Exist pe la noi un ecosistem cu ape termale, n care vieuiesc organisme adaptate acestui mediu aparte: roioara termal (Scardinius racovitzai) melcul termal (Melanopsis parreyssi) i nufrul termal (Nymphaea lotus var. thermalis). Din cauza extragerii de ap termal pentru utilizare uman (piscine, aquaparc amd), izvorul care alimenteaz rezervaia nu mai are puterea s menin temperatura apei. Deja de cateva ierni situaia este dramatic, fiind pompat ap termal din foraje nvecinate, pentru a remedia temporar situaia catastrofal.

2. Nufarul termal

Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta nu doar o raritate la nivel mondial, ci si un caz singular pentru Romania si restul Europei. Apele lacului format pe firul paraului Peta inregistreaza constant pe parcursul anului temperatura de 30 grade Celsius. Se mai numeste si Lacul cu nuferi si a fost declarat rezervatie naturala deoarece adaposteste relictul tertiar Nymphaea lotus var thermalis (floare unica in Romania, protejata prin lege).Nymphaea lotus var. thermalissau popular dree, este o specie de nufrendemicpentru zona bilor 1 MaiRomnia. Mai este cunoscut ca nufrul termal sau floarea de lotus. Aceast specie tiete n apeleprului Pea, din apropierea bilor 1 Mai de lng Oradea. Caracteristica apelor prului este temperatura crescut (ape termale). Se consider c aceast specie ar fi, probabil, un relict teriar. Specia a fost descoperit n anul 1789 de botanistulP. Kitaibel. Numele l-a primit ceva mai trziu, n 1908 cndJ. Tuzsoni d aceast denumire datorit asemnrii cu nufrul de Nil. Datorit unicitii ei (situlLacul Peeaeste singurularealunde se ntlnete aceast specie), Nymphaea lotus var. thermalis a fost declarat nc din 1931, monument al naturii.Nufrul termal (Nymphaea lotus thermalis) crete n apele calde ale prului Peea, de la Bile 1 Mai, ntre satele Ront u i Haieu, aparintoare de comuna Snmartin, la 9 km de Oradea. Specia este o rmi a unei vegetaii de clim cald din perioada teriar care a supravieuit rcirii climei din timpul glaciaiunilor din cuaternar, datorit apei calde aprului. Este unicul caz cnd o specie tropical triete n mod spontan ntr-o clim temperat.Avnd o importan tiinific deosebit att pentru flora (genofondul) Romniei ct i al Europei, nufrul termal a fost declarat monument al naturii, iar prul Peea ca rezervaie natural tiinific prin Jurnalul Consiliului de Minitri nr.148 din anul 1932, la insistenele eminentului botanist Alexandru Borza.

3. Morfologie

Nymphaea lotus, este o plant acvatic din familia Nymphaceae.N. lotuscrete din tuberculi care poate persista timp de mai multe luni n stare latente n sezoanele uscate.Frunzele sunt rotunde, 20-50 cm (8-20 inch) lime, crestat, cu o cresttur la peiol, i se pot rspndi 1,5-3 m (5-10 metri), din rdcini.Peiolele (frunze tulpini) i pedunculi (tulpini de flori) sunt, n general, pufos (pros).Flori, care dureaz patru zile i au o uoar arom, sunt 15-25 cm diametru, i sunt, n general de 15-30 cm deasupra apei.Florile au 4 sepale i 19-20 petale albe, cu numeroase anterele galbene si stamine. Frunzele rotunde ale nufrului termal, n permanent rennoire sunt zimate la margine, au o nervaiune puternic i prezint peri. Florile mari, albe, se nchid ziua la cldur iar noaptea se deschid (fenomen caracteristic plantelor acvatice tropicale). Viaa unei flori dureaz 6-7 zile. Fructele conin cca. 40.000 de semine. Pe vreme rcoroas, florile rmn deschise tot timpul. Iarna vegeteaz doar frunzele subacvatice.Aciunea Conservarea cu intenia de a pstra aceast populaie a fost realizat de mai muli ani (cel puin din 1940 ) - inclusiv gestionareaspeciilor invazive.Rezervaia natural a fost declaratarie protejatprinLegea Nr.5 din 6 martie 2000(privind aprobareaPlanului de amenajare a teritoriului naional, Seciunea a III-a - zone protejate)i are o suprafa de 4 ha.Aria natural suprapus situluiNatura 2000-Lacul Peea, reprezint un pru care izvorte de lngBile Felix, (mai precis din lacul din localitateaBile 1 Mai) i care traverseaz oraul. Cursul actual este mult deviat fa de cursul iniial, al crui fir poate fi urmrit dup morile care mai exist i azi nOradea.

Nymphaea lotusf.Thermalis

Clasificare tiinific

Unit:Plantae

(NeEvaluat):Angiosperme

Comanda:Nymphaeales

Familie:Nimfeacee

Genul:Nymphaea

Specii:N. lotus

Forma:N. lotusf.Thermalis

Numele trinomial

Nymphaea lotusf.Thermalis

Bibliografie Srbu Anca,Biologie vegetal. Note de curs, Editura Universitii din Bucureti, 1999. Ana Marossy-NUFRUL TERMAL REZERVAIA NATURAL PRUL PEEA https://translate.google.ro/translate?sl=en&tl=ro&js=y&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FNymphaea_lotus_f._thermalis&edit-text=&act=url http://ro.wikipedia.org/wiki/P%C3%A2r%C3%A2ul_Pe%C8%9Bea_(arie_protejat%C4%83) https://peterlengyel.wordpress.com/2012/05/27/paraul-petea/