autorally magazin arad 2010

21
SUPLIMENT INFORMATIV WWW.AUTORALLY.RO 17-18 septembrie 2010 • RALIUL ARADULUI

Upload: autorallyro

Post on 26-Mar-2016

247 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

AutoRally Magazin Arad 2010

TRANSCRIPT

Page 1: AutoRally Magazin Arad 2010

SUPLIMENT INFORMATIV WWW.AUTORALLY.RO 17-18 septembrie 2010 • RALIUL ARADULUI

Page 2: AutoRally Magazin Arad 2010

IPrin succesul înregistrat la prima ediţie în 2009, „Raliul Aradului” a reuşit să

se înscrie în calendarul eveni-mentelor importante pentru pasionaţii sporturilor cu motor din România. Este o mare satisfacţie şi pentru noi să putem oferi în continuare publicului arădean acest eveni-ment sportiv de prim rang şi să

facem Aradul tot mai cunoscut pe plan intern şi extern. Doresc să-i felicit pe toţi cei care, cu pasiune şi profesionalism, au muncit la organizarea „Raliului Aradului” şi să le urez tuturor participanţilor bun venit la Arad şi mult succes!

Gheorghe Falcă -Primarul Municipiului Arad

Urez sportivilor sosiţi din Ungaria şi sportivilor români succes în cursa care vă înce-pe vineri seara. Să câştige cel mai bun.

Nicolae Ioţcu - Preşedinte al Consiliului

Judeţean Arad

Mulţumesc, în numele sportivilor participanţi la cea de a doua ediţie a Raliului Aradului, perso-nal domnului primar Gheorghe Falcă şi domnului Nicolae Ioţcu preşedintele CJ Arad, pentru sprijinul necondiţionat acordat organizării acestui eveniment sportiv internaţional.

Mihai Leu - Presedintele clubului organizator

Cu toţii suntem concen-traţi să oferim parti-cipanţilor la cea de a

doua ediţie a Raliului Aradului cele mai bune condiţii atât pentru un sejur perfect cât şi pentru obţinerea de perfor-manţe sportive de excepţie pe meleagurile judeţului nostru.

Am spus-o anul trecut şi o repet şi în acest an, am adus raliurile la Arad

pentru că aici toată lumea se implică. Aici nu există jumătăţi de măsură, aici nu există nu se poate. Aici totul este pus în sluj-ba sportivilor participanţi. Aici este loc entru marea performan-ţă. Aici este muncipiul şi judeţul Arad.

PrimăriaMunicipiului

Arad

ConsiliulJudeţean

Arad

Aradul intră în circuitul internaţional de raliuri

Page 3: AutoRally Magazin Arad 2010

4RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

Pentru cineva care a vazut clasamentul general dupa Raliul Sibiului si nu a fost la Brasov la “Tara Barsei”, ii este greu sa comenteze si cu atat mai mult sa prezica ce va fi la Arad. In aceasta situatie se afla si colegul nostru Radu Roman care, in concediu fiind, a lipsit atat de la Sibiu cat si de la Brasov si mi-a cerut sa-l substitui in aceasta pagina pentru Raliul Aradului.Nici abandonurile nu mai sunt ce au fost . . .In lumea raliurilor abandonul face parte din cotidian. Un cunoscut inginer german care a lucrat multi ani pentru fruntasi ai raliurilor din Romania a lansat chiar un slogan in ceea ce priveste un abandon : « das ist motorsport » spunea rece neamtul si intreba inperturbabil unde este urmatoarea etapa ?Simplu de zis greu de digerat si asta cu atat mai mult cu cat « greii » clasamentului national la zi (inainte de etapa de al Brasov) in persoana lui Bogdan Marisca si Gergo Szabo, isi construiau tactica cum sa se invinga unul pe celalalt ca sa scape in castigator.Primul a parasit lupta Szabo si lui Marisca i sau aratat laurii de campioni. Dar motorsportul asa cum este el si-a arata fata si Bogdan s-a oprit si el. Doar abandonuri banale din motive tehnice , dar care au incins la maxim lupta pentru titlul de campion absolut de raliuri al sezonului 2010. Dintr-o data Vali Porcisteanu dar si Dan Girtofan si chiar si Csaba Spitmuller au vazut luminita din capatul . . . ultimei probe speciale.Toata lumea face calcule, va invit sa parcurgeti cele , doar, patru variante prezentate de colegul meu Dan Craciun in interviul cu Valino ca sa intelegeti ce s-a intamplat dupa ce in statiile radio ale oficialilor din valea Azugii s-a rostit banalul cuvant ABANDON pentru cei doi grei , de pana atunci , ai campionatului.Batalia celor de acum, patru va constitui , fara indoiala, sarea si piperul pentru cea de a doua editie a Raliului Aradului. Si asta cu atat mai mult cu cat pe langa clasicul calcul al hartiei etapa aradeana mai adauga cateva « ingrediente » acestei lupte. Ca sa evitam cifrele va propun sa enumeram cateva plusuri si tot atatea minusuri pentru cei patru combatanti : :Locul 1 Bogdan Marisca are avantajul a 6 puncte care in conditiile in care la Arad se vor alinia la start numai putin de 30 de concurenti maghiari unii, atentie !, cu licenta romaneasca pot fi extrem de pretiosi. Calculele , asa cum spuneam, va las sa le faceti dvs. Eu va « ajut » doar cu un « scenariu » : Locul 1 Marisca deci 25 pct., Locul 2, 3 piloti maghiari, locul 4 Szabo = 12 pct. Etc. Etc.

Un mare minus pentru pilotul clujean este psihicul sau.. Nu cred ca mai trebuie sa insir aici la ce ma refer. Dar pe lumea asta totul are un inceput si un sfarsit asa ca . . .Locul 2. Gergo Szabo isi pregateste masina de curse in ateliere proprii si este greu de crezut ca isi va permite sa treaca granita cu o masina slab pregatita tehnic asa cum a facut-o pentru raliul Tara Barsei. Tot la plus trebuie sa trecem victoria de anul trecut a lui Szabo la Arad, victorie care i-a adus dealtfel titlul de campion al RomanieiMinusul cel mare a lui Szabo il constituie, desi pilotul maghiar neaga din rasputeri, faptul ca nu are un copilot cu care sa mearga pe « aceeasi mana » Pierderea unor speciale la Brasov nu s-au datorat numai problemelor tehnice se pare. Mai mult decat atat la cum arata din punct de vedere tehnic probele de la Arad, aportul copilotului va fi hotarator.Locul 3. Vali Porcisteanu – are avantajul tanarului pilot care nu are ce pierde dar are marele dezavantaj al « gaurii » din buget care ii apasa spihicul chiar daca – vezi interviul din pag.30, nu recunoaste acest lucru. Faptul ca la ora redactarii acestor randuri echipajul piteastean nu este pe lista de inscriere confirma faptul ca Vali se confrunta cu mari probleme financiare. Din fericire pentru el si fani a venit victoria de la Brasov si acum ...Si acum din noua va invit sa parcurgeti interviul din pagina 30Locul 4 Dan Girtofan: Are experienta castigarii luptelor la final. Asta poate fi un plus pentru brasovean. Un alt plus este masina care pare ok din punct de vedere tehnic.Al minus as trece , ca si in cazul lui Szabo, copilotul. Nu imi permit sa spun ca Mita Lazarescu este un copilot prost pregatit, spun doar ca ma indoiesc ca il poate motiva pe Girtofan pentru lupta la varf. Astea fiind spuse inchei reamintindu-va intrebarea din titlul : se va juca titlul de campion national de raliuri la Arad ? Sigur ca pentru anvergura evenimentului ardean , pentru aura internationala a raliului si nu in ultimul rand pentru spectatorii care vor fi prezenti, frumos ar fi ca sambata seara sa aflam si campionul. Pentru frumusetea campionatului , pentru traditia transarii titlului in ultima etapa , pentru autorul acestor randuri, ar fi mai frumos ca titlul urmatorului editorial sa fie : « Titlul se joaca la Iasi » . Dvs ce ziceti ?

Colegu' lui. . . Radu

Editorial

Redacþia:AUToRALLY MAGAZInSupliment informativ:www.autorally.ro

Editor: AUTO BLIC BRAªOV Adresa: Braºov,Str. Republicii nr. 50,Tel.: 0745.039736, Fax: 0368.430187,e-mail: [email protected];

Graficã ºi design:AFAcERI pRoSpERE SRL www.afaceriprospere.ro

Foto:Rallyphoto.ro

TIPĂRIT LA MEDIAEXPERTwww.mediaexpert.ro

© 2003 Toate drepturile asupra acestei lu-crãri aparþin AUTO BLIC BRAªOV. Conþinutul revistei „AUTORALLY MAGAZIN” nu poate fi reprodus integral sau parþial, în scris sau pe orice alt suport ºi nu poate fi distribuit liber sau prin vânzare decât cu permisiunea scrisã a AUTO BLIC BRAªOV.

CUPRINS:EDIToRIAL 4

hARTA GENERALA SI PROGRAM 6/7

SUpER SpEcIALA 8

jACk DANIEL’S RALLY TEAM 10/11

cLASAMEnTE 12

NAPOCA RALLY ACADEMY 14/15

CUPA DACIA LOGAN - kLAR 22/23

PROBE SPECIALE RALIU (1) 24/25

pRoFIL EchIpAj

MANU MIhALAChE / SORIN COLCERIU 26

pRoFIL EchIpAj

TITI AUR / kAROL BORBELY 28

INTERVIU: VALENTIN PORCISTEANU 30

pRoFIL EchIpAj

GUNThER GRAEF / CRISTIAN CIBU 32/33

PROBE SPECIALE RALIU (2) 34/35

ISTORIA RALIULUI 36/38

RALIUL IASULUI- PREVIEW 39

Lupta pentru titlul de campion national de raliuri – episodul întâi sau?

Page 4: AutoRally Magazin Arad 2010

6RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010 7

RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”

17-18 SEpT. 2010

SEcURITATE

hartaProgram

Joi 16.09.2010

13:30 Shakedown - Frumuşeni

20:00 Prezentarea participantiilor Parcarea Primariei Municipiului Arad

Vineri 17.09.2010

18:31* Start Raliu (Ziua 1) Arad - parcarea Primariei

18:51 Service A (10’) Arad - parcare REAL Hipermarket

19:10 PS1 - Superspeciala “ARAD”

19:18 Service B (45’) Arad - parcare REAL Hipermarket

20:27 Sosire Raliu (Ziua 1) Arad - parcarea Primariei

Sambata 18.09.2010

07: 31* Start Raliu (Ziua 2)

08:11 Servce C (10’) - Lipova

08:54 PS2 Lipova 1

09:17 PS3 Lalasint 1

09:40 PS4 Chelmac 1

10:10 Regrupare A - Lipova

11:20 Service D - Lipova

12:13 PS5 Lipova 2

12:31 PS6 Lalasint 2

12:52 PS7 Chelmac 2

13:17 Service E – Lipova

14:15 PS8 Conop 1

14:43 PS9 Nadas 1

15:53 Regrupare B - Lipova

16:08 Service F – Lipova

17:06 PS10 Conop 2

17:34 PS11 Nadas 2

18:44 Service G – Lipova

19:44 Sosire Raliu Arad - parcarea Primariei

22 :30 Festivitatea de premiere Arad - parcarea Primariei

* Ora primului echipaj

coMI

TETU

L DE

oRG

AnIZ

ARE

GhEORGhE FALCĂ Primarul Municipiului Arad

NICOLAE IOţCU Preşedintele Consiliului judeţean Arad

LAURENţIU CĂLIN BIBARţ Prefectul judeţului Arad

TEODOR ţIGAN Director Direcţia Silvică Arad

DR. ROBERT SChILL Director Serviciul Ambulanţă Arad

COM. şEF ALEXANDRU TANCO Inspector şef IPj Arad

SUBCOMISAR ADRIAN LILE şef Serviciu Poliţia Rutieră Arad

INS. şEF ADRIAN BâCLAşAN jandarmeria Arad

• Nu staţionaţi niciodată în exteriorul virajelor; orice derapaj vă poate fi fatal.

• Nu ieşiti de pe probele speciale decât după trecerea maşinii oficiale de deschidere.

oFIc

IALII

cUR

SEI

oFIcIALI

Observator federal Emanuel ILINA (B)Preşedinte CSS Stefan VASILE (B)Membru CSS Romeo DANILA (Cj)Membru CSS Titi MOLIN (TM)Director sportiv Adrian FODOR (Cj)Director organizatoric Sorin ITU (SB)Observator arbitri Cornel TIT (TM)Secretar şef Tamas LANG (Cj)şef centru calcul Rares FLORESCU (SB)şef verificare tehnică Lucian GIRBACIU (B)şef securitate Bela STOICA (BV)şef securitate adjunct Radu VASILE (B)şef traseu Ioan BADIU (SB)Cronometror şef Leonard STEFANESCU (B)şef deschidere traseu Mihai AVRAM (Cj)Medic şef Dr. Robert SchillRelatii cu sportivii Lucian BALASIU (SB)

• În deplasarea dvs. cu autoturismul, vă rugăm să conduceţi cu prudenţă şi cu o viteză până la limita evitării oricărui pericol; semnalizaţi din timp şi asiguraţi-vă la orice manevră.

CIRCULAŢIA PUBLICĂ PE SECTOARELE DE DRUM UNDE SE DESFĂŞOARĂ PROBE SPECIALE SE ÎNCHIDE CU O ORA ŞI JUMĂTATE ÎNAINTEA TIMPULUI DE START AL PRIMULUI ECHIPAJ.!

Page 5: AutoRally Magazin Arad 2010

8RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

pS1

Speciala de deschidere a raliului se va desfăşura pe pista de Karting VIK Power din Arad.

Locaţia: Pista este amenajată pe DN7 (E 68) ieşirea din Arad în direcţia Deva.

Cum ajungeţi: Din oraş se poate ajunge la pistă cu tramvaiele 9, 10, 11 şi 12. Cei care vin cu maşina pot parca în incinta Hiper-marketului Selgros.

Zona spectatori: Spectatorii pot urmări desfăşurarea probei atât din tribunele existente cât şi din spaţiile care vor fi amenajate în jurul pistei.

Date tehnice: lungime = 3.00 km, asfalt.

PS 1 Superspeciala ARAD

STIMAŢI SPECTATORIBuna desfăşurare şi frumuseţea competiţiei pe care o urmăriţi depinde în cea mai mare parte şi de dvs.Pentru evitarea accidentelor, vă rugăm:• Nu intraţi în locurile interzise pentru public,• În cazul defectării unei maşini de concurs, nu intraţi

pe traseul de concurs pentru că din spate vin alte maşini din minut în minut,

• Nu depăşiţi zonele marcate şi îngrădite,• Nu deranjaţi activitatea arbitrilor în posturi,• Nu staţionaţi în faţa panourilor de semnalizare a

posturilor de arbitraj,• Nu parcaţi sau staţionaţi pe carosabil dacă acest

lucru se întâmpla în apropierea posturilor de con-trol orar sau probe speciale,

• Respectaţi indicaţiile şi recomandările date de personalul de pază şi ordine de pe traseu

• În cazul în care sunteţi martorii unui accident sau incident grav al uneia dintre maşinile de concurs, acordaţi primul ajutor dar numai după ce v-aţi luat toate măsurile pentru siguranţa proprie.

Page 6: AutoRally Magazin Arad 2010
Page 7: AutoRally Magazin Arad 2010

12RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

Clasamentedupă 6 etape

CLASAMENT GENERAL FIA (N+A) Nr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.1 5 MARISCA Bogdan 89.002 1 SZABO Gergo 83.003 25 PORCISTEANU 77.004 6 GIRTOFAN Dan 71.005 41 SPITZMULLER Csaba 58.006 28 AUR Titi 47.007 8 MIHALACHE Manuel 40.008 99 KELETI Edwin 28.009 2 TEMPESTA 27.00

10 11 SAVU Horatiu 20.00

11 15 POPA Octavian 20.00

cLASAMEnT GRUpA ANr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.1 99 KELETI Edwin 150.002 29 COSMA Vlad 88.00 3 9 DANNY 81.004 54 TOMITA Rares 58.005 79 FILIP Alexandru 45.006 27 DUVAL Nistor 25.007 19 MITROI Alexandru 15.00 8 53 LACATUS Mihai 14.009 24 SZABO Csongor 12.0010 51 FRANCE Jerome 12.0011 44 TOADER Cristian 11.00

cLASAMEnT GRUpA hNr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.

1 310 GRAEF Gunther 74.00

2 336 BANCIU Dorin 50.00

3 399 ILIESCU Sorin 41.00

4 321 CRISAN Florin 24.00

5 35 CRETU Goerge 10.00

6 403 FAGADAR Claudiu 6.00

cLASAMEnT jUnIoRINr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.

1 29 COSMA Vlad 115.00

2 54 TOMITA Rares 78.00

3 445 MIREA Alexandru 47.00

4 65 CASIAN Bogdan 43.00

5 427 OLESCH Raul 25.00

6 26 BUNICA Alina Carmina 20.00

7 85 STANOIEV Bogdan 16.00

8 487 POPA Valentin 12.00

cLASAMEnT cUpA DAcIA Nr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.1 47 IVAN Viorel 127.002 445 MIREA Alexandru 61.003 93 NASTASE Bogdan 58.004 70 GRIGORE Adrian 57.005 469 BARBU Sebastian 48.006 417 MIHUT Ioan 39.007 415 KREPELKA Alexandru 28.008 427 OLESCH Raul 28.009 78 TANASE Marius 27.00

CLASAMENT 2WDNr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.

1 99 KELETI Edwin 150.00

2 29 COSMA Vlad 88.00

3 9 DANNY 81.00

4 54 TOMITA Rares 46.00

5 79 FILIP Alexandru 45.00

6 445 MIREA Alexandru 28.00

7 47 IVAN Viorel 26.00

8 27 DUVAL Nistor 25.00

9 93 NASTASE Bogdan 21.00

10 19 MITROI Alexandru 15.00

cLASAMEnT EchIpENr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.

1 Jack Daniel's RT 384.00

2 Napoca Rally Academy 331.00

cLASAMEnT GRUpA kNr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.

1 309 GROZA Elisei 93.00

2 302 BERARI Catalin 43.00

3 32 CLADOVEANU Aurel 30.00

4 330 ARGESANU Dragos 27.00

5 333 MORARU Adrian 27.00

6 455 CSABA Ferencz 18.00

7 111 BALDESCU Victor 15.00

8 445 MIREA Alexandru 15.00

cLASAMEnT DIESELNr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.

1 44 TOADER Cristian 10.00

2 42 CASCAVAL Andrei 8.00

3 333 MORARU Adrian 4.00

cLASAMEnT GRUpA n Nr. crt Nr. conc. Pilot/copilot Pct.1 5 MARISCA Bogdan 89.002 1 SZABO Gergo 83.003 25 PORCISTEANU 77.004 6 GIRTOFAN Dan 71.005 41 SPITZMULLER Csaba 58.006 28 AUR Titi 49.007 8 MIHALACHE Manuel 40.008 2 TEMPESTA 27.009 7 TATU Jean 20.0010 11 SAVU Horatiu 20.0011 15 POPA Octavian 20.00

Page 8: AutoRally Magazin Arad 2010
Page 9: AutoRally Magazin Arad 2010
Page 10: AutoRally Magazin Arad 2010
Page 11: AutoRally Magazin Arad 2010
Page 12: AutoRally Magazin Arad 2010
Page 13: AutoRally Magazin Arad 2010

25RALIUL ARADULUI

„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 201024

RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

hărţi PSPS 2,5/3,6/4,7

Cele 3 probe noi sunt pe partea stângă a Mureşului. Ele vor forma o nouă buclă.

P.S. 2, 5 Lipova

P.S. 2, 5 Lipova

P.S. 3, 6 Lalaşinţ P.S. 3, 6 Lalaşinţ

P.S. 4, 7 Chelmac

P.S. 4, 7 Chelmac

Shakedown

Trei probe noi

Locaţie: este pe un drum forestier între localitatea Zăbolţ şi LalaşinţCum ajungeţi: din localitatea Lipova, aflată pe drumul D.N. 7 (E 68), se urmează indicatorul Bata şi D.J. 682. Înainte de intrarea în localitatea Zăbolţ, drumul forestier către stânga pe care se desfăşoară PS 2, 5.Zonă spectatori: proba este tehnică, îngustă şi se desfăşoară în marea ei majoritate prin pădure. Există pe parcursul ei numeroase zone în care spectatorii pot sa-şi parcheze maşinile şi să urmărească desfăşurarea probei în maximă siguranţă. proba se termină printr-un palier de cca. 800m, zonă deschisă, un platou foarte frumos.Date tehnice: lungime – 10,9 km

Locaţie: este pe drumul comunal D.C 83Cum ajungeţi: din localitatea Lipova, aflată pe drumul D.N. 7 (E 68), se urmează indicatorul Bata şi D.J. 682. Înainte de intrarea în localitatea Zăbolţ, drumul forestier către stânga pe care se desfăşoară PS 2, 5.Zonă spectatori: Proba începe cu câteva paliere în câmp deschis cu numeroase locuri pentru spectatori, zone în care maşinile vor circula cu viteze foarte mari. Se continuă după cca. 2 Km prin pădure în partea stângă şi malul Mureşului în partea dreaptă, zonă virajată şi foarte spectaculoasă.Date tehnice: proba are 6,2 Km şi este foarte rapidă

Locaţie: este pe drumul comunal D.C.83Cum ajungeţi: Din localitatea Lipova, care este pe DN 7 (E68) se urmează indicatorul Bata şi indicatorul D.J. 682, iar din prima localitate, Ususău, se urmează indicatorul Chelmac D.C. 83. De la ieşire din localitatea Chelmac sunteţi deja pe probă.Zonă spectatori: Este cea mai scurtă probă specială a raliului. După start , aflat la ieşirea din localitatea Chelmac, se află un palier unde specatorii pot urmării bolizii la vitezele maxime. Alte variante mai sunt porţiunile cu viraje rapide sau sfărşitul probei în balastieră.Date tehnice: lungimea probei este de 4,9 Km, probă foarte rapidă.

Locaţie: drumul comunal către balastiere după localitatea FrumuşeniCum ajungeţi: Din Arad se merge spre centura Arad-Timişoara. Se urmează indicatorul Lipova, Fântânele după care se trece prin comuna Frumuşeni. La ieşire la cca. 2km pe partea stângă se află drumul comunal spre balastiere unde se ţine proba.Date tehnice: 5 km intr-un singur sens (circuit)

CIRCULAŢIA PUBLICĂ PE SECTOARELE DE DRUM UNDE SE DESFĂŞOARĂ PROBE SPECIALE SE ÎNCHIDE CU O ORA ŞI JUMĂTATE ÎNAINTEA TIMPULUI DE START AL PRIMULUI ECHIPAJ.!

Page 14: AutoRally Magazin Arad 2010

Manu

SorinManu MIHALACHE

Sorin COLCERIU

8

26RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

Profil

Page 15: AutoRally Magazin Arad 2010
Page 16: AutoRally Magazin Arad 2010

30RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

Interviu

Autorally : Dan Craciun: Vali, cine castiga Campionatul National de raliuri ?„Valino”: Grea intrebare. Toti patru din fruntea clasamentului ne dorim acest lucru. Mai ales eu. Pentru mine şi Dan Dobre, faptul ca am obtinut, la Brasov, in Raliul „Tara Barsei Dunlop SEAT”, a doua victorie de etapa din cariera, a fost de bun augur. Ne-am linistit, deoarece eram zdruncinati din cauza problemelor mecanice ale masinii. Imi pare rau ca Gergo Szabo a abandonat. Mi-ar fi placut foarte mult sa ma lupt cu el pe ultima proba. Nu stiu daca il invingeam, dar, oricum, ar fi fost mult mai palpitant.

Dan Craciun : Stai, stai ca ai ajuns deja la chestii de curtoazie cu Gergo Szabo, dar nu mi-ai raspuns la intrebare. Cine va castiga titlul?„Valino”: Pai nu am raspuns, pentru ca nu stiu ce raspuns sa va dau. Este evident faptul ca imi doresc enorm sa castig campionatul, dar va fi extrem de greu. In mod cert, vor fi doua etape extrem de disputate, atat la Arad, cat si la Iasi.Dan Craciun : Atunci, sa consemnam ca tu vei castiga campionatul. Cel putin asa iti doresti. Spune-mi altceva ! Locul doi de la Sibiu si victoria de la Brasov inseamna ca ai depasit problemele materiale si iti permiti sa-ti pregatesti masina cel mai inalt nivel?„Valino”: Din pacate, NU. Dimpotriva, situatia este si mai grea decat la inceputul sezonului. Nu ne-am oprit la mijlocul campionatului, asa cum era planul initial, si acum am acumulat datorii enorme, pe care nu mi-as fi inchipuit ca le voi avea vreodata. Chiar am avut o discutie extrem de dura cu conducerea Colina Motors,

grupare care se ocupa de masina mea si situatia nu este roza deloc. In mod cert, ar fi trebuit sa ne oprim de mult. Acum, insa... Dan Craciun : Acum insa rezultatele te obliga...„Valino”: Asa este. Vom mai face un efort, vom strange cureaua cat putem si ne vom juca sansele pana la capat. Ca o ironie a sortii, vreau sa spun ca problemele tehnice de pana acum nu avut nici o legatura cu situatia noastra financiara. Baietii de la Colina au facut totul ca masina sa mearga bine, dar se pare ca avem o problema electrica (ma refer la pompa de benzina), pe care pana la Arad o vom rezolva.Dan Craciun: Masina bine pregatita bine si maximum atac in ultimele doua etape...„Valino”: Masina bine pregatita, dar cu economie maxima, in sensul ca refuz, in continuare, sa schimb tot ceea ce ar trebui inlocuit. Cu alte cuvinte, risc totul. Daca tine, bine, daca nu, macar numai adaug datorii.Dan Craciun: Noroc ca «fierul» nu este prea sentimental. Ai vazut ce au patit cei doi «mari» la Brasov. I-a lasat «fierul» cand le era lumea mai draga...„Valino”: Asa este, dar nu putem face altceva. Daca va tine «fierul», cum zici tu, tine, daca nu asta este. Oricum, la Brasov am mai invatat ceva, mai bine zis mi-am reamintit ceva extrem de important. Dan Craciun : Hai, lumineaza-ne si pe noi!„Valino”: Ideea este ca atunci cand am mers fara sa ma gandesc sa feresc pietre si pietricele, adica fara sa am grija de masina, am facut rezultat si ma refer la PS 6 de la Brasov. Dupa ce m-a scos din minti pompa de benzina, m-am suparat si am zis mergem la limita. Ori crapa, ori castigam. Si am castigat proba, iar asta a contat si pentru victoria de etapa.

Dan Craciun : Hai sa nu ramana cititorii nostri cu o idee usor falsa despre cum se merge pe macadam. Adica, vreau sa adaug ca voi, si ma refer la cei patru canditati la titlul de campion, aveti un stil de pilotaj care apara masina de capcane nedorite. Sa ne creada lumea ca, atunci cand Porcisteanu merge fara menajamente, sare cu pivotii pe toate pietrele si aterizeaza cu amortizoarele pe capetele de pod.„Valino”: Asa este, dar va spun eu si aici poate ai dreptate, pentru ca nu ma gandesc deloc sa le feresc. Dan Craciun: Sa revenim la lupta pentru titlu. Eu as mai adauga ceva pentru motivarea ta si anume faptul ca ne esti dator cu evolutii foarte bune, atat la Arad, cat si la Iasi si pentru ca in sezonul trecut, in ambele etape, ai abandonat...„Valino”: Asa este. In ambele etape din sezonul trecut, la Arad si Iasi, am avut parte de abandonuri mai mult sau mai putin stupide Vreau sa uit de ele si sa ma concentrez pentru aceste doua runde de final. Sper sa ne iasa.Dan Craciun: Vali, noi iti tinem pumnii. Iti dorim sa invingi si sa-ti realizezi dorinta de a deveni campion. Cu atat mai mult cu cat stii si tu exemple din alte sporturi, cand multi tineri s-au nascut talente si au «murit» sperante... Si daca performanta nu este, ca sa parafrazam un citat celebru, nimic nu este.„Valino”:.Ai dreptate. Multumim pentru sustinere si urari si doresc, prin indermediul vostru, sa-i asiguri pe fani ca nu vom precupeti nici un efort sa devenim campioni. Din pacate, nu depinde numai de noi.

Interviu consemnat de Dan CraciunEchipa Autorally

Interviu cu Vali Porcişteanu

„Imi doresc enorm să câştig campionatul”

Iata mai jos 4 din numeroasele solutii in care „Valino” poate deveni campion.

1. Daca bate ambele curse e automat campion, indiferent de ce fac ceilalti2. Daca are o victorie si un loc 2: • Marisca are nevoie de 31 de puncte pentru a fi campion, adica o victorie si un loc 7 sau un loc doi si un loc trei • Szabo are nevoie de 37 de puncte pentru a fi campion, adica o victorie si un loc 43. Daca are o victorie si un loc 3: • Marisca are nevoie de 28 de puncte pentru a fi campion, adica o victorie si un loc 8 sau un loc doi si un loc patru • Szabo are nevoie de 34 de puncte pentru a fi campion, adica o victorie si un loc 5 sau doua locuri 24. Daca are doua locuri 2: • Marisca are nevoie de 24 de puncte, adica doua locuri patru sau orice mai bine • Szabo are nevoie de 30 de puncte, adica doua locuri trei sau orice mai bineUn lucru este cert, ca sa iasa campion „Valino” trebuie neaparat sa castige macar o etapa din cele doua ramase de jucat.

Page 17: AutoRally Magazin Arad 2010

Gunther Graef Cristian Cibu

• CHIP PERFORMANCE TUNING

• Car electronic

• Workshop - Service & Accesories

• Activ Motorsport

• Race Logistic Management

• Race Car - Rent & Preparation

32RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

Profil

Page 18: AutoRally Magazin Arad 2010

35RALIUL ARADULUI

„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 201034

RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

PS 8, 10 / 9, 11PS 8, 10 / 9, 11

PS 8, 10 Conop

PS 9, 11Nadăs

STIMAŢI SPECTATORIVă reamintim că traseele probelor speciale vor fi parcurse, înaintea automobilelor de cursă de trei automobile de securitate dotate cu echipament de avertizare acustic şi luminos care vor verifica printre altele şi disciplina specta-torilor; vă rugăm să urmaţi indicaţiile acestora.Urmează trei automobile de concurs „ forligther” având numerele „OOO” , „OO” şi „O” în această ordine. La 3-5 minute în urma acestor automobile urmează trecerea concurenţilor la interval de 1-3 minute. Parcurgerea probei speciale de toţi participanţii înscrişi este marcată de automobilul de „deschidere” dotat cu aparatura de avertizare acustică şi luminoasă. Şi ciclul se reia cu cele trei automobile de securitate ş.a.m.d Vă rugăm să reţineţi că după trecerea maşinii cu însemnele „O” cu siguranţă că nu veţi avea timpul necesar să traversaţi drumul fără să fiţi surprinşi de primul concurent.

• Nu stationaţi niciodată în exteriorul virajelor; orice derapaj vă poate fi fatal.

Locaţia: Se desfăşoară pe DC 61/A. Cum ajungeţi: Accesul la probă se face de pe DN 7 (E68) sau pe ruta Arad - Şiria - Târnova - Tauţ - Nadăş.Zonă spectatori: Pe prima porţiune (cea de urcare) există multe locuri unde spectatorii pot să-şi parcheze maşi-nile şi pot urmări desfăşurarea probei în condiţii de siguranţă.Atenţionare: Cea mai mare parte a probei se desfăşoară pe un sector de drum privat. Drumul si pădurea prin care este amenajat este proprietatea Ocolului Silvic Privat Nadăş. Avand in vedere acest lucru vă rugăm să păstraţi curăţenia şi să evitaţi fumatul şi folosirea focului în pădure.Prin atitudinea dumneavoastră vom demonstra proprietarilor că amabilitatea cu care ne-au pus la dispoziţie sectorul de drum are acoperire. Vă mulţumim!Date tehnice: Startul este la ieşirea din comuna Conop(DC 61/A) în direcţia Nadăş. Proba specială are o lungime de 12,00 km din care aproximativ 6,5 km de urcare şi 5,5 km de coborâre

Locaţia: Este un drum judeţean amenajat între localităţile Nadas şi Barzava.Cum ajungeţi: Pe probă se poate ajunge din DN 7 (E 68) Arad - Deva sau pe ruta Arad - Şiria - Târnova - Tauţ, observând indicatorul: „Minişel 3 km, Bârzava 22 km”.Zona spectatori: Primii 9 km de probă se desfăşoară pe teren deschis cu paliere lungi urmate de viraje spectacu-loase şi cu numeroase locuri de unde spectatorii pot urmări desfăşurarea probei în condiţii de maximă siguranţă. După 9 km se intră în pădure, unde şoseaua se îngustează mult şi nu există multe locuri unde spectatorii ar putea sta în siguranţă. După o urcare de aproximativ 6 km proba are o porţiune de 2 km de platou, după care începe coborârea până la sosire. Înainte de sosire cu circa 2 km există un platou imens unde spectatorii pot urmări desfă-şurarea probei în cele mai bune condiţii.Date tehnice: Lungimea probei este de 22,40 km.

• Nu ieşiti de pe probele speciale decât după trecerea maşi-nii oficiale de deschidere.

• În deplasarea dvs. cu autoturismul, vă rugăm să con-duceţi cu prudenţă şi cu o viteză până la limita evitării oricărui pericol; semnalizaţi din timp şi asiguraţi-vă la orice manevră.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm pe 17-18 septembrie la RALIUL ARADULUI 2010, a VII-a etapă a Campionatu-lui Naţional de Raliuri – DUNLOP 2010.

PS 8, 10 ConopPS 9, 11Nadăs

CIRCULAŢIA PUBLICĂ PE SECTOARELE DE DRUM UNDE SE DESFĂŞOARĂ PROBE SPECIALE SE ÎNCHIDE CU O ORA ŞI JUMĂTATE ÎNAINTEA TIMPULUI DE START AL PRIMULUI ECHIPAJ.!

Page 19: AutoRally Magazin Arad 2010

36RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

Istoric

>>> continuare la pagina 38

Nicolae Cosmescu

STRĂLUCIREA ŞI APUSUL TIMIŞORENILOR

ŞI TOTUŞI…Zgomot de motoare mai

mult sau mai puţin virile au fost auzite şi în oraşul de pe Mureş. Cu foarte mult timp în urmă, şi fără a avea vreo rezonanţă în memoria pasionaţilor. Dar mai ales, fără atât de necesarul “va urma”. În 1973, presa vremii anunţa că pe aceste meleaguri se disputase “Trofeul Zarandului”, o competiţie de interes local, câştigată de Mihai Vaţianu şi...Corneliu Ţiţ, desigur! Doar suntem în oraşul său de baştină.

Un mai mare interes a stârnit, cinci ani mai târziu, Raliul Mureş-Criş, contând ca etapă in campionatul diviziei secunde. Competiţie cu care se şi încheia ciclul unor astfel de manifestări organizate în Arad.

Abia în 2009 se vor mai vedea întrecându-se maşinile de raliu De data aceasta, “creaturi” adevărate, conduse de piloţi de mare talent. Dar aceasta este o întâmplare mult prea recentă pentru a o readuce în discuţie.CREMA ORAŞULUI

Să trecem acum Mureşul şi să facem un salt înapoi în timp, în Tmişoara anului 1975. An în care s-a reluat campionatul de raliuri al României. La conducerea nou createi

federaţii fusese instalat Victor Mateevici, pe atunci şi Director al Centralei de Transporturi Auto. Aşa era obiceiul vremii, să fie puse în fruntea organismelor sportive acest gen persoane, cu funcţii importante în instituţiile centrale. Pentru automobilism, mişcarea a fost mai mult decât benefică. Mateevici, prin autoritatea conferită de funcţia amintită, a declanşat un proces de-a dreptul exploziv, impulsionănd înfiinţarea de echipe în filialele judeţene ale Centralei ce o coordona. Aşa a apărut puzderia de echipe intitulate cum altfel decât ITA, iniţiale pe care nu e cazul să le decriptez fiindcă semnificaţia e mult prea evidentă. În cvasitotalitatea cazurilor, literele erau urmate de numele judeţului unde funcţiona; iar uneori le era asociat şi câte un cuvânt care să tulbure banalitatea. Ca de exemplu, ITA Pegas Arad.

Şi cum doritori de a face curse erau destul de mulţi, fie pentru a-şi etala calităţile de piloţi, fie datorită aurei pe care o induce publicului o asemenea postură, fenomenul a luat amploare naţională. Timişoara nu

i se putea sustrage. Cu atât mai mult cu cât aici exista o veritabilă tradiţie a sporturile cu motor. Indiferent de numărul roţilor. Romulus Colescnic, angajat la timpul acela al ITA Timiş, este primul care se implică în crearea unei echipe de raliuri în zonă. El va fi preşedintele secţiei de automobilism, postură din care îl deleagă pe Corneliu Ţiţ, alt mare pasionat al curselor, de racolarea celor apţi să alcătuiască noua formaţie, intitulată cum altfel decăt ITA Timiş. Nume ce va face rapid carieră în peisajul competiţional autohton.

Deşi Timişoara este un oraş mare, Ţiţ îi cunoaşte pe toţi cei capabili să apere cu succes culorile noii structuri. Selecţia nu este prea facilă, pentru că erau multe nume demne de a fi selecţionate. Aşa ajunge la o formulă de cinci echipaje fixe, cât limita regulamentul, plus alte două-trei zise de rezervă.

Aceasta a fost geneza ce a favorizat ca la startul ediţiei din 1976 a campionatului, să se comsemneze prezenţa unei noi grupări. Cea de care vorbim. O echipă excelent alcătuită, cu misiuni diferenţiate pentru fiecare echipaj în parte.

Şi care se va impune de la prima apariţie, ce a avut loc chiar la ei acasă, în Raliul Banatului. O victorie urmată imediat de o alta. Şi tot aşa, pâna la final, când va deveni chiar campioană naţională! O ispravă realizată în primul său an de existenţă! În care, spre deosebire de vremurile de acum, nu “alerga” singură ci se bătea cu multe alte team-uri, unele apriori superioare. Ca IOB Balş, unde evoluau Iancovici, E. I. Cristea, V. Szabo şi, pe atunci tânără speranţă, Ştefan Vasile. Printre adversarii redutabili se număra fără îndoială şi IA Piteşti. La momentul acela în căutarea profesionalismului dorit unei echipe de uzină.

O reuşită datorată tacticii adoptate: unii mergeau “la terminare”, adică pentru echipă, iar alţii “la bătaie”. Iar dacă aceştia din urmă ajungeau la finiş, ocupau locuri pe podiumul clasamentului scratch. Printre acestia era şi Grigore Berenyi, fost mare motociclist de performanţă, care mai mult “rupea maşinile” decât se clasa. Dar şi dacă îl ţinea mecanica, “venea sus”.

Şi cum o echipă este alcătuită din sportivi, se impune să nominalizăm

Aceste pagini de istorie sunt dedicate trecerii în revistă a ceea ce a fost mai demn de reţinut din ediţiile anterioare ale raliurilor din calendarul acestui an. Cum, din păcate, Aradul nu are trecut în această disciplină, ne vom deplasa mai spre sud, în Banat, unde automobilismul de mare performanţă, mă refer la competiţiile naţionale, le-a adus satisfacţii supreme timişorenilor.

Page 20: AutoRally Magazin Arad 2010

38RALIUL ARADULUI„cnR DUnLop 2010”17-18 SEpT. 2010

Istoric

sportman-ul de referinţă al automobilismului de pe malurile Begăi. Iar când realizezi “dublă”, vicrtoria la echipe nu poate fi scăpată.

Timişorenii îşi vor continua marşul impunându-se şi în celelalte runde al calendarului, în care cei doi componenţii amintiţi reuşesc şi alte poziţii de onoare.

Înaintea ultimei competiţii a sezonului, un raliu al României cotat cu cel mai mare coeficient posibil, patru, cu victoriile realizate în toate etapele disputate, ITA este virtual campioană. Matematic, echipa nu mai avea cum să piardă titlul. Devansase hotărâtor echipa din Colibaşi, aflată şi ea într-un an de graţie.

Cu toate acestea, după o întrecere epuizantă, desfăşurată pe parcursul a două nopţi, IAP, câştigă nu doar etapa dar şi...titlul!! Deşi pare incredibil, aritmetica a fost învinsă. S-a dovedit a nu fi adevărată! Desigur, nu în esenţă acesteia, ci în modul de operare. Manevra ce a făcut posibilă răsturnarea clasamentului s-a datorat în principal Federaţiei. Aceasta a cedat presiunilor lui Vezeanu, “care era toată ziua pe acolo, şi făcea ce vroia”, după cum afirmă plin de o ciudă necicratizată nici după atâta vreme, căpitanul Ţiţ, şi înaintea

startului raliului la care ne referim, i-a atribuit un alt coeficientul...şase!? Du jamais vu! Dar la noi e posibil. Pâna la urmă,nici această intervenţie ilicită nu avea efect, nu schimba ierarhia, dacă timişorenii nu ar fi contribuit şi ei, hotărâtor putem zice, neclasându-se ca echipă. Toate cuplurile de valoare din formaţia “fixă” au abandonat. Şeful echipei regretă şi acum că nu a apelat la rezerve în alcăturire ei. Aceştia au terminat raliul dar nu aveau dreptul să puncteze. Una peste alta, titlul s-a pierdut pentru un singur punct! Ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă nu se schimba coeficientul. O istorie care cu sigurantă nu se mai cunoaşte. Dar care nu va rămâne singulară în automobilism.

Ce a urmat a fost o dureroasă agonie, Echipa a fost părăsită şi de Ţiţ, dar şi de alţii, începând să gliseze iremediabil spre profunzimile clasamentului, din care va dispărea destul de repede.

Ultimul succes notabil al fosţilor componenţi ai acesteia o reprezintă titlul de campion, obţinut în 1983 de cuplul Nistor-Râpian.

E mult prea mult de atunci şi, mai ales, mult prea puţin fată de cât merită zona de vest

Nicolae COSMESCU

pe noii idoli ai Timişoarei, care au cucerit un titlu la care nu se accede prea uşor. Într-o ordine oarecare, cele cinci echipaje “fixe” au avut următoarea alcătuire: Mihai Chicin-Corneliu Ţiţ, Virgil Bălaş-Helmuth Untch, Gh. Nistor-Ioan Şelariu, Grigore Berenyi-Romulus Colesnic, C-tin. Bercea-Lucian Drăgulescu. În acel an, în lotul ITA Timiş au mai evoluat, printre alţii, Clara Berenyi şi Grigore Zoiade. O trupă ce curpindea, după spusele selecţionerului, “crema oraşului”.

Pentru ca prezentarea să fie completă, şeful acesteia, căpitanul jucător, nu putea fi altul decât cel care o alcătuise, Corneliu Ţiţ. Care, împreună cu pilotul, a şi devenit campion la grupa 1. Fiindcă “au stat în banca lor”. Adică nu au mers de maniera “totul sau nimic”.CĂRŢILE SE REDISTRIBUIE.

Euforia succesului a produs o puternică emulaţie în componenţii formaţiei campioane. Colesnic, s-a decis să-şi facă maşină, pe care să o piloteze chiar el. Manevră în care lui Berenyi nu i-a rămas ca soluţie decât apelarea la un alt navigator, din “lotul lărgit”. Acesta a fost, pentru anul următor, 1977, P. Toth. Cât timp va alerga, Colesnic va avea ca punct de miră doar pe Berenyi. Pe nimeni altcineva. Doar la acesta se raporta, ca rezultate, fără însă a-l învinge. Alături de Colesnic îl vom afla pe Tiberiu Molnar, un debutant care în 1978 va deveni campion la viteză în coastă. Un alt succes al automobilismului timişorean.

Şi echipajul campion avea să se destrame. Urmarea unor discuţii “la cuţite” cu preşedintele secţiei, Colesnic, Mircea Chicin părăseşte echipa învingătoare. Drept consecinţă, lui Ţiţ nu-i rămâne decât să se asocieze cu Bercea. Un adevărat efect domino, ce a afectat toate echipajele anului unu din existenţa grupării.

“Baieţii” ar fi vrut să aducă în echipă un cuplu de mare perspectivă, din localitate: cel alcătuit din Arpad Szalai şi Andrei Vinţă. N-au reuşit fiindcă cei doi evoluau într-o altă formaţie, de altfel modestă, creată la service-ul Dacia. Iar când cei vor primi dezlegare să se transfere, aceasta va fi în favoarea echipei...din Colibaşi. Din motive lesne de înţeles.

Anul competiţional al timişorenilor nu a mai fost la fel de strălucitor ca precedentul, dar nici rău. Au mai câştigat etape, la echipe, dar au pierdut titlul “pe bune”, fiind bătuţi de IAP. Formaţie care începuse să adune sub drapelul său numele rezonante ale epocii. Cât privea know how-ul, nu era posibilă nicio comparaţie între piteşteni şi restul tării.ÎNCEPUTUL DECLINULUI

În mod paradoxal, deşi părea o dispută à la David versus Goliat cu cei de care abia am vorbit, ITA Timiş începe triumfal următorul sezon, monopolizând primele două locuri ale clasamentului general al etapei inaugurale, raliu Zăpezii! Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului îi găsim pe Nistor, asociat acum cu Corneliu Ţiţ,

Marea echipă a Timisoarei. De la stânga la dreapta, sus: Mihai Kaszas, Grigore Bereny, Corneliu Ţiţ, Mircea Chicin, Viorel Bălaş. Jos: Romulus Colesnic, Gh. Nistor,

C-tin. Bercea, Ioan Şelariu. Ce oameni! Ce rezultate!

Page 21: AutoRally Magazin Arad 2010