memorial house george enescu

Post on 26-Jan-2017

1.414 Views

Category:

Education

5 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Situată la capătul unei alei străjuite de plopi semeţi,Casa memorială Rosetti-Tescanu-Enescu, a fost construită în 1880 de tatăl Marucăi Tescanu, devenită ulterior soţia lui George Enescu.

Tânarul Enescu, absolvent cu brio al Conservatorului din Paris pe care îlaştepta o strălucită carieră de compozitorşi interpret, a poposit prima oara la Tescani în 1909, la invitaţia lui Mihail Jora, compozitor de seamă a muzicii româneşti.

George Enescu a revenit cu placere la Tescani, locuind şi lucrând câte 3-4 lunipe an , şederea sa aici, devenind cea maiprolifică perioadă creatoare.

După anul 1946, din motive politice, Enescu şi soţia lui au donat statului român domeniul de la Tescani, act care a salvat efectiv proprietatea. A rămas neatins în cea mai mare parte mobilierul, inclusiv pianul la care lucra Enescu. Din păcate, cărţile din bibliotecă au fost arse.

Începînd cu anii 1970, casa memorială a fost restaurată şi a primit destinaţia actuală, specificată în actul de donaţie şi în testamentul lui Enescu. Acum , la Tescani se organizează evenimente culturale ale instituţiilor din zonă ( concerte, audiţii muzicale, seri literare, tabere naţionale si internaţionale de pictură).

Spaţiul interior a căpătat destinaţii hotărâte de către Maruca, soţia lui Enescu, salonul devenind sala “Oedip”pentru că aici a fost desăvârşită celebra operă enesciană la care maestrul a gândit timp de 25 ani şi a lucrat efectiv peste 10 ani.

Camera de zi, se numeste acum sala“Jora”datorită faptului ca mama Marucăi , era născută JORA.

Încăperea care altădată adăpostea biblioteca, este azi panotată cu fotografii şi documente reprezentative pentru viaţa şi creaţia compozitorului.

Capela şi “merăria” s-au păstrat intact, devenind locul unde sunt puse în valoare tablourile pictate în taberele organizate periodic aici.

Casa este înconjurată de un parc secular, cu “ulmul” lui Enescu, un arbore de peste 250 ani, la umbra caruia compozitorul a cântat pentru ţăranii veniţi să îl venereze pe maestru. Tot în vecinătatea casei, a fost aşezat pe un soclu bustul compozitorului.

Dupa 1990, Casa Memorială a devenit centrul de Cultură “Rosetti Tescanu - George Enescu”.

George EnescuRapsodia Română op.11 nr.1

stelaspinoie@yahoo.com

top related