george enescu

Click here to load reader

Post on 22-Jan-2016

113 views

Category:

Documents

14 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

GEORGE ENESCU. 19 august 1881 , Liveni - 4 mai 1955 , Paris. Biografie. Născut la Liveni în judeţul Botoşani , a manifestat încă din copilărie o înclinaţie extraordinară pentru muzică. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • GEORGE ENESCU

  19 august 1881, Liveni - 4 mai 1955, Paris

 • Biografie Nscut la Liveni n judeul Botoani, a manifestat nc din copilrie o nclinaie extraordinar pentru muzic.

 • A nceput s cnte la vioar la vrsta de 4 ani, la vrsta de 5 ani apare n primul su concert i ncepe studii de compoziie sub ndrumarea lui Eduard Caudella.

 • ntre anii 1888-1894 studiaz la Conservatorul din Viena Se ncadreaz rapid n viaa muzical a Vienei, concertele sale n care interpreteaz compoziii de Johannes Brahms, Felix Mendelsohn-Bartholdy, entuziasmnd presa i publicul, dei avea doar 12 ani.Dup absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, i continu studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) n ziua de 6 februarie 1898 i face debutul n calitate de compozitor n cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonic Opus 1 Poema Romn. n acelai an ncepe s dirijeze concerte n Bucureti i s dea recitaluri de vioar. Admirat de Regina Elisabeta a Romniei (celebra iubitoare a artei Carmen Sylva) era deseori invitat s execute piese pentru vioar n Castelul Pele din Sinaia.Din primii ani ai secolului XX dateaz compoziiile sale mai cunoscute, cum sunt cele dou Rapsodii Romne (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestr (1903), prima sa Simfonie de maturitate (1905), apte Cntece pe versuri de Clment Marot (1908).Activitatea sa muzical alterneaz ntre Bucureti i Paris, ntreprinde turnee n mai multe ri europene, avnd parteneri prestigioi.

 • George Enescu in 1895 si 1925

 • CASE OMAGIALEn Bucureti se gsete un Muzeu memorial "George Enescu", lng Oneti se gsete conacul de la Tescani donat de Enescu statului romn cu condiia ca acesta s construiasc aici un centru de cultur pentru artiti, exist o cas memorial George Enescu n Sinaia iar fostul palat Cantacuzino de pe Calea Victoriei n care au locuit Maruca i Enescu adpostete Muzeul Muzicii, iar Orchestra Filarmonic cu sediul la Ateneul Romn i poart numele. n conacul din Tescani statul romn a deschis n anii 80 un centru de creaie, aici au fost compuse opere literare(Jurnalul de la Tescanide Andrei Pleu), are loc n fiecare an o tabr de pictur si una de filozofie.

 • Muzeul George Enescu

 • George Enescu

 • Casa memoriala George Enescu, Liveni

 • OPERA OEDIPn anii 1921-31 lucreaz la opera Oedip, monumental creaie dramatic i muzical, care abia n ultimii ani a nceput s se impun pe scenele teatrelor de oper din lume. O dedic soie sale Maria Tescanu Rosetti (fost Cantacuzino). Premiera operei Oedip a avul loc la Paris pe 13 martie 1936 i s-a bucurat de un succes imediat.

 • Opera din Paris, unde s-a prezentat Oedip