65182357-rudraksha

5

Click here to load reader

Upload: mircea-bagacean

Post on 25-Apr-2015

84 views

Category:

Documents


5 download

TRANSCRIPT

Page 1: 65182357-Rudraksha

Legenda Rudraksh-ei

Textele Vedice ne vorbesc despre diferite circumstanţe prin care au fost create fructele Rudra.

Personajul principal şi unificator al tuturor poveştilor este Shiva, Eternul Masculin, dar şi puterea Dumnezeiască a eternului ciclu al Creaţiei, Menţinerii şi distrugerii. Rudra este unul din numele sub care este cunoscut Shiva.

Shiva Purana ne spune că, la un moment dat Shiva a intrat, pentru o perioadă lungă de timp, în meditaţie profundă pentru a amplifica bunăstarea tuturor fiinţelor vii. După ce a revenit din starea de meditaţie, ochii i-au lăcrimat iar lacrimele au coborât pe pământ, luând forma unor seminţe care mai târziu au dat naştere copacului Rudraksha.

O altă povestire ne spune despre un demon numit TripuraSur care ajunsese să fie atât de puternic încât toţi zeii se temeau de puterea lui. Acest demon îşi folosea într-un mod malefic puterea, chinuind fiinţele nevinovate. Zeii au cerut ajutorul lui Shiva pentru a opri răul şi suferinţa provocate de acest demon. Shiva a decis, pentru a nimici demonul, să folosească cea mai puternica şi distructivă armă a sa, Aaghor. Gândindu-se la ce efecte devastatoare va genera acestă armă, Shiva a fost cuprins de compasiune şi lacrimi, care se curgeau şuvoi din ochii lui şi care cădeau pe pământ. Mama natură a învelit aceste lacrimi, iar acestea, mai tarziu, au dat naştere la pomul numit Rudraksha.

O altă povestire spune că atunci când Shiva a ieşit din meditaţie i se scurgeau lacrimi din ochi, realizând cât de multă suferinţă există în lume. Lacrimile lui, odată ajunse pe pământ au germinat în nişte seminţe magice ce au dat naştere arborelui numit Rudraksha. Se mai spune că seminţele de Rudraksha conţin toate secretele evoluţiei cosmice.

Întotdeauna, Zeul Shiva este înfăţisat simbolic ca purtând rozarii din fructe de Rudraksha la gât, mâini şi picioare. Din acest simbolism provin toate semnificaţiile religioase, spirituale, medicinale şi metafizice ale Rudraksh-ei, prin aceasta înţelegându-se şi contribuţia lor pe calea iluminării şi eliberării spirituale.

După ce au fost scrise aceste povestiri, toţi yoghinii devotaţi lui Shiva au început să poarte aceste rozarii. Scrierile hinduse - Shivamaha Purana, Shreemaddevi- bhagwat, Padma Purana, Linga Purana, Ashtamalikopnishad, Nirnayasindhoo, Mantramaharnava, Mahakaal Sanmhita, Rudrakshajabalopnishad, Vrihajjabalo-pnishad, Shiva swarodaya şi Sarvollastantra ne dezvăluie cum Shiva a trecut peste limitările castelor şi a binecuvântat pe toţi membrii tuturor castelor, dăruindu-le aceste mărgele pentru a fi purtate în scopul obţinerii bunăstării materiale şi spirituale.

Există credinţa, de asemenea, în faptul că atunci când o persoană întâlneşte moartea în timp ce poartă aceste mărgele din seminţe de Rudraksha, el sau ea va atinge în mod sigur starea de eliberare spirituală de toate păcatele de care era legat până atunci.

În anii 1960, proprietăţile mărgelelor de Rudraksha au fost evidenţiate de către un grup de cercetatori condus de Dr. Subas Rai, doctor la Institutului Tehnologic din cadrul Universităţii din Benares – India. Studiile

Page 2: 65182357-Rudraksha

doctorului Rai au demonstrat, aşa cum este menţionat şi în vechile scripturi, că fructele de Rudraksha posedă puternice proprietăţi electromagnetice, paramagnetice şi inductive, de aici provenind puterea lor vindecătoare.

Proprietăţile biomedicale ale Rudraksei

Proprietăţi electrice – Capacitatea de a emite fine impulsuri electrice şi vibraţii inductive şi proprietatea de a se comporta ca un dielectric (condensator), adică este capabilă să înmagazineze energie electrică.

În cadrul corpului uman, sistemele nervoase: central, autonom, simpatic şi parasimatic pot fi considerate un circuit bio-electric foarte complex.

Pomparea constantă a sângelui de către inimă, circulaţia sângelui prin vasele sanguine, transmiterea impulsurilor în cadrul celor 5 simţuri, continua mişcare a neuronilor şi a neurotransmiţătorilor din creier şi din sistemul nervos cerebral, generează impulsuri electrice. Acest fenomen poartă numele de Bioelectricitate. Cursul curentului bioelectric facilitează transmiterea informaţiilor din creier spre diferite părţi ale corpului şi înapoi.

Tot ceea ce percepem cu ajutorul simţurilor fizice depinde de curgerea subtilă a curentului bioelectric. Aceasta curgere este posibilă datorită polarizării diferite a părţilor corpului şi a diferitelor nivele energetice. Atâta timp cât curgerea energiei bioelectrice este liberă şi constantă corpul funcţionează normal şi avem senzaţia de bine, de control.

Există şi un al treilea element pe lângă circuitele electrice ale corpului şi creierului, mintea. Orice activitate care produce stress sau neadaptare poate dezechilibra funcţionarea normală al circuitului bioelectric fizic şi mental.

Rozariile de Rudraksa se comportă ca o ancoră de stabilizare a câmpului bioelectric al corpului uman. Proprietăţile fructelor de Rudraksha pot fi regăsite în cele ce urmează:

1) Rezistenţa electrică – fructele de Rudraksha au o anumită capacitate de rezistenţă electrică în funcţie de numărul de muchii sau faţete. Această rezistentă este măsurată în Ohmi. Când aceste fructe opun rezistenţă impulsurilor biolelectrice din corp, o intensitate specifică a curentului este generată în funcţie de factorul de rezistenţă. Aceasta acţionează la unison cu bătăile inimii, dinamizându-le şi trimiţând impulsuri specifice către creier. Aceste impulsuri stimulează anumite componente chimice ale creierului, făcându-ne să ne simţim mai bine, mai încrezători, mai echilibraţi şi mai plini de energie.

2) Proprietăţi dielectrice (de condensare) – fructele de Rudraksha au proprietatea de a înmagazina energie electrică. Această capacitate are rolul de a stabiliza şi echilibra curentul bioelectric al corpului uman şi este de foarte mare ajutor în controlarea hiperactivităţii, palpitaţiilor şi în reglarea bătăilor inimii. Datorită stresului cauzat de activităţile intense, inima bate mai tare, iar activitatea hormonilor şi a sistemului nervos creşte. Ca rezultat, magnitudinea câmpului bioelectric creşte. Rudraksha are rolul de a înmagazina energia bioelectrică în exces, readucând astfel activitatea bioelectrică la normal.

Page 3: 65182357-Rudraksha

3) Proprietăţi inductive – fructele de Rudraksha au proprietăţi magnetice permanente. Prin observare s-a constatat ca acestea emit vibratii de inductie cu diferite frecvente masurate in Henry (volt secunda/amper). Aceste este cel mai robabil motivul pentru care oamenii au constata o stare de bine chiar si atunci cand bilele de Rudraksha nu le atingea pielea.

4) Proprietăţi magnetice – fructele de Rudraksha au deopotrivă proprietăţi paramagnetice şi diamagnetice. Cu toţii suntem conştienţi de puterea vindecătoare a magneţilor. Vindecarea cu ajutorul magneţilor a devenit foarte cunoscută în vremurile noastre şi toţi cei care au ajuns să folosească magneţi pentru a se vindeca s-au bucurat de proprietăţile lor profund benefice. Fructele de Rudraksha deţin majoritatea proprietăţilor magneţilor dar sunt incomparabile într-un singur aspect, acela de a-şi modifica singure polaritatea sau proprietatea polarităţii dinamice.

Experimentăm starea de disconfort datorită proastei circulaţii a sângelui. Fiecare celulă din sânge laolaltă cu venele şi arterele sunt încarcate pozitiv sau negativ. Magneţii la randul lor sunt bipolari având un plus şi un minus. Când magneţii sunt poziţionaţi pe diferite părţi ale corpului, polii opuşi ai magneţilor şi cei ai celuleor sunt atraşi creându-se o expansiune a vaselor. Arterele şi venele se dilată facilitând trecerea liberă a fluxului sanguin. Atunci când există un flux sanguin continuu şi curat, majoritatea problemelor de sănătate vor trece de la sine în mod automat iar noi vom avea o senzaţie de reîntinerire, de împrospătare, de bine.

Dar la magneţi polarităţile sunt fixe. Când aceştia sunt poziţionaţi pe diferite părţi ale corpului ei vor debloca doar anumite porţiuni ale venelor şi arterelor, doar acolo unde există o polaritate potrivită, de aici dându-ne seama că o vindecare şi o încarcare completă a sângelui nu poate avea loc. Chiar şi aşa ne vom simţi bine datorită procesului de vindecare ce apare după un astfel de tratament, dar cu toate acestea putem merge şi mai departe utilizând fructele de Rudraksha sub diferite forme (brăţări, coliere, cercei, pandantive, etc.).

Proprietatea polarităţii dinamice – fructele de Rudraksha au capacitatea de a-şi schimba polaritatea. Această proprietate miraculoasă este numită Diamagnetism. Diamagnetismul este termenul definit prin proprietatea oricărui material de a avea proprietăţi magnetice temporare în prezenţa unui câmp magnetic extern. Polaritatea sarcinii induse este opusă celei induse de câmpul magnetic extern.

Circulaţia sanguină şi ritmul cardiac induc în mod automat un câmp magnetic în jurul corpului, cu precădere în zona inimii. Bioelectricitatea dă naştere biomagnetismului în funcţie de polaritatea indusă de câmpul magnetic. Fructele de Rudraksha îşi crează polaritatea care este opusă polarităţii câmpului inductoriu, având ca rezultat dilatarea vaselor arteriale şi venoase, aceasta fiind cu mult mai mare şi mai extinsă decât în cazul magneţilor obişnuiţi.

Multe texte (unele având ca bază experienţe de laborator constatate ştiinţific) menţionează puternicele proprietăţi geriatrice (de reîntinerire) ale fructelor de Rudraksha. Acest fapt este datorat în principal diamagnetismului, proprietăţile vindecatoare ale fructelor de Rudraksha fiind astfel cu mult superioare decât cele ale magneţilor.

Rudraksha si Astrologia

În concordanţă cu spusele yoghinilor şi astrologilor, fructele de Rudraksha deţin influienţe profund benefice prin faptul că anulează rezonanţele negative ale planetelor. De obicei pietrele preţioase şi semipreţioase sunt

Page 4: 65182357-Rudraksha

folosite în astrologia esoterică pentru a anula efectele planetare nefaste, dar dacă nici acestea nu au efect este mai mult decât recomandat să purtăm colierele de Rudraksha. În acesta caz nu se va produce doar o anulare a efectelor planetare nefaste ci vom deveni adoratorii preferaţi ai lui Shiva.

Rudraksha cu 5 faţete (mukhi) îl reprezintă pe Rudra Kalagni. Un alt text străvechi, Jabaloupanishad, le înfăţişează ca fiind reprezentarea unei forme a lui Brahma.

Această apreciată formă de Rudraksha este des folosită de către persoanele care vor să se descopere pe sine, care vor să-şi reveleze esenţa lor ultimă, Upa Guru.

Rudraksha cu 5 faţete este de obicei folosită în coliere de câte 108 fructe care sunt purtate pe corp şi cu care sunt rostite mantre şi rugăciuni. Acest lucru are efect asupra centrilor subtili de forţă din corpul uman (chakrelor) aducând o stare de pace şi o sănătate stabilă. În plus acestea anuleaza efetele negative ale planetei Jupiter.

Rudraksha cu 5 faţete reglează tensiunea arterială, vindecând afecţiunile cardiace. Mai este recomandată pentru afecţiuni ale ficatului, diabet, obezitate, probleme ale urechilor, lenea şi probleme la nivelul şoldurilor şi picioarelor. De asemenea acestea hrănesc energia creierului şi întăreşte memoria.

Aşa cum focul (Agni) purifică metalele, în acelaşi mod Rudraksha cu 5 faţete purifică şi rectifică toate viciile şi greşelile sufletului (Jiva), făcându-l pe acesta să revină la starea sa de puritate originală, sub forma lui Pashupati (stăpânul tuturor creaturilor, după ce s-a eliberat de toate instinctele animalice).

Se spune că 3 fructe de Rudraksha lăsate peste noapte într-un pahar cu apă, pe care îl vom bea dimineaţă pe stomacul gol, poate vindeca orice problemă legată de tensiunea arterială.

Asocieri

Simbol: Shiva

Planeta guvernatoare: Jupiter

Recamandată pentru: Măduva osoasă, ficat, rinichi, picioare, coapse, urechi, tensiune arterială, afecţiuni ale inimii, obezitate şi diabet.

Mantra asociată: Om Hreem Namah, Om Namah Shivaya

Page 5: 65182357-Rudraksha