52852466 politica de marketing a companiei nokia

9
NOKIA POLITICA DE MARKETING A COMPANIEI „NOKIA” Istoria Nokia înseamnă un secol şi jumătate de inovaţie - de la fabrica de hârtie de pe malul unui râu din sud- vestul Finlandei până la poziţia de lider în industria globală de telecomunicaţii. Istoria Nokia începe cu fabrica de hârtie a lui Fredrik Idestam, de pe malurile râului Nokianvirta. Între 1865 şi 1967, compania creşte şi devine o mare putere industrială. Intrarea în domeniul electronicelor se va face însă într-o fază ulterioară - întâi are loc fuziunea cu un producător de cabluri şi cu un producător de cauciuc, fuziune prin intermediul căreia se creează Nokia Corporation. Nou-înfiinţata Nokia Corporation dispune de o poziţie ideală pentru a-şi asuma rolul de deschizător de drumuri în industria comunicaţiilor mobile. Pieţele europene de telecomunicaţii fac acum primii paşi către dereglementare, reţelele mobile se extind către acoperire globală, iar Nokia se află în fruntea industriei, cu produse care fac istorie. În 1992, Nokia decide să se concentreze asupra sectorului de telecomunicaţii-probabil cea mai importantă decizie de strategie din istoria companiei.

Upload: olivia-oly

Post on 20-Jan-2016

15 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 52852466 Politica de Marketing a Companiei NOKIA

NOKIA

POLITICA DE MARKETING A COMPANIEI „NOKIA”

Istoria Nokia înseamnă un secol şi jumătate de inovaţie - de la fabrica de hârtie de pe malul unui râu din sud-vestul Finlandei până la poziţia de lider în industria globală de telecomunicaţii.

Istoria Nokia începe cu fabrica de hârtie a lui Fredrik Idestam, de pe malurile râului Nokianvirta. Între 1865 şi 1967, compania creşte şi devine o mare putere industrială. Intrarea în domeniul electronicelor se va face însă într-o fază ulterioară - întâi are loc fuziunea cu un producător de cabluri şi cu un producător de cauciuc, fuziune prin intermediul căreia se creează Nokia Corporation.

Nou-înfiinţata Nokia Corporation dispune de o poziţie ideală pentru a-şi asuma rolul de deschizător de drumuri în industria comunicaţiilor mobile. Pieţele europene de telecomunicaţii fac acum primii paşi către dereglementare, reţelele mobile se extind către acoperire globală, iar Nokia se află în fruntea industriei, cu produse care fac istorie.În 1992, Nokia decide să se concentreze asupra sectorului de telecomunicaţii-probabil cea mai importantă decizie de strategie din istoria companiei.

Segmentarea pietei

Segmentarea pietei reprezinta impartirea acesteia in mai multe parti utilizabile, rezultata in urma realizarii unei cercetari de piata ce are ca scop identificarea utilizatorilor de telefoane mobile.

Telefoanele mobile pot fi utilizate de toate persoanele, indiferent de mediul de provenienta, sex, nivel de educatie.Principalele tipuri de segmentare sunt:- demografice: varsta, sexul, numărul de membri ai familiei, naţionalitatea - geografice: regiunea, populaţia oraşelor, mediul

Page 2: 52852466 Politica de Marketing a Companiei NOKIA

- socio-economice: venitul, ocupaţia, pregătirea, religie- psiho-geografice: clasa socială, stilul de viaţă, personalitatea - de comportament: avantajele aşteptate, frecvenţa utilizării, fidelitatea, atitudinea faţă de produs

Strategii de marketing

Succesul viitor al companiei Nokia depinde de capacitatea de a le oferi utilizatorilor experienţe de înaltă calitate - prin crearea de produse şi soluţii performante şi atrăgătoare.

Strategia companiei Nokia conţine toate elementele cheie de care are nevoie pentru a atinge acest obiectiv - fiind, în acelaşi timp, optimizată pentru a-i permite sa ramana conectata la potenţialul global de creştere al industriei de mobilitate şi să beneficieze la maximum de acesta.

"A conecta" înseamnă a-i ajuta pe oameni să se simtă aproape de persoanele şi de lucrurile pe care ei le consideră importante. Nokia crede în importanţa posibilităţii de a comunica şi de a împărtăşi - indiferent unde s-ar afla şi indiferent de momentul în care s-ar afla. Nokia crede, de asemenea, în potenţialul extraordinar pe care îl oferă viitorul mobilităţii: conectarea celor 2 miliarde de utilizatori existenţi cu cele 4 de miliarde de oameni care încă nu folosesc aceste servicii.

Dedicându-se oamenilor şi utilizând tehnologia pentru a-i ajuta să se simtă aproape de ceea ce este important pentru ei, compania Nokia construieşte, implicit, creşterea companiei. Într-o lume în care oricine poate fi conectat la servicii mobile, Nokia abordează tehnologia dintr-o perspectivă cu adevărat umană.

Utilizatorii rămân prioritatea numărul 1 a companiei Nokia. La baza activităţilor companiei de fiecare zi trebuie să se afle preocuparea faţă de utilizator şi dorinţa de a înţelege utilizatorul. Prioritatea Nokia este să fie "partenerul preferat" al operatorilor, al comercianţilor şi al companiilor.

Nokia va continua să fie o companie axată pe creştere - se va extinde către noi pieţe şi către noi domenii de activitate. Productivitatea de vârf este esenţială pentru succesul viitor al companiei. Nokia isi propune să devină brand-ul cel mai iubit de către utilizatori.

În concordanţă cu aceste priorităţi, strategia companiei privind portofoliul său de afaceri se axează pe cinci zone cheie, fiecare dintre acestea având asociate obiective pe termen lung: - crearea de dispozitive lider - abordarea serviciilor de Internet având ca destinatar publicul larg - furnizarea de soluţii pentru companii- contribuirea la extinderea dimensiunilor reţelelor mobile - extinderea ofertei de servicii profesionale

Cele trei atuuri strategice în care Nokia intenţionează să investească şi cărora le va acorda o importanţă prioritară:- brand-ul şi designul - generarea de interes şi de implicare din partea utilizatorilor, precum şi crearea de

Page 3: 52852466 Politica de Marketing a Companiei NOKIA

satisfacţie la nivelul acestora - tehnologiile şi arhitectura de comunicaţii

Cercetarea de marketing

I.Identificarea problemei Firma Nokia isi propune sa identifice noi piete de desfacere pentru a-si putea mari cifra de afaceri si a profitul firmei. II.Stabilirea scopului cercetarii Firma Nokia, fiind pe piata de mai multi ani, are o dotare tehnica de un nivel ridicat calitatea produselor este verificata si analizata periodic pentru descoperirea si inlaturarea problemelor productia firmei are un grad de competitivitate ridicat, cerintele pietei sunt ridicate si in continua crestere.

Mix-ul de marketing

Produsul este cumparat de catre unele persoane datorita raportului calitate – pret, alte persoane cumpara produsul datorita designului telefonului mobil, satisfacandu-si fiecare nevoia.

Pretul variaza de la un tip de telefon la altul, si are o mare influenta in decizia de cumparare a acestuia de catre cumparator. Pretul telefoanelor difera in functie de caracteristicile si performantele pe care le au si le ofera cumparatorilor.

Plasamentul-Produsul este prezent in majoritatea magazinelor cu activitate de comercializare a telefoanelor mobile. In caz de neexistenta in magazin, in situatia in care exista un cumparator, politica de distributie a firmei asigura ca produsul va ajunge in respectivul magazin in maxim 5 zile lucratoare. Distributia telefoanelor mobile este realizata in general astfel: Producator/importator firme de distributie magazine cumparatori

Promovarea influenteaza decizia de cumparare a telefoanelor mobile , fiind realizata prin mass media, internet, prezentarea produsului in magazine, panouri stradale. Prin intensificarea activitatii de promovare a telefoanelor mobile poate duce la modificare cotei de piata detinuta de compania respectiva.

Page 4: 52852466 Politica de Marketing a Companiei NOKIA

Procesul decizional de cumparare

Pana la stabilirea nevoii de cumparare a telefonului mobil cumparatorul trece prin mai multe etape.

Mai intai cumparatorul constientizeaza nevoia, ce apare datorita dorintei de a avea un telefon mobil, sau de a-l schimba pe cel vechi cu unul mai nou.

Ca factori ce influenteaza decizia de cumparare pot fi enumerati:disponibilitatea produsului, fiind foarte multi cumparatori care se decid in magazin in functie de tipul de telefoane pe care magazinul le comercializeaza, alti cumparatori ce si-au stabilit dinainte tipul de telefon pe care vor sa-l cumpere;grupurile de referinta. Unii cumparatori se decid pentru a cumpara un anumit tip de telefon mobil datorita colectivului in care se afla, care are o mare influnta asupra acestuia;factori situationali, atunci cand o persoana nu gaseste in magazin telefonul dorit si se hotaraste pe loc sa cumpere un alt tip de telefon decat cel pe care si-l doreste.

Cautarea de informatii referitoare la telefonul ce urmeaza a fi cumparat. Dupa ce constata ca are nevoie de acest tip de produs, cumparatorul incearca sa gaseasca cat mai multe informatii cu privire la acesta.

Cumparatorul mai intai se foloseste de experienta profesionala, apeland ulterior si la alte persoane cum ar fi familie, prieteni, cunostinte sau direct in magazin. Educatia este foarte importanta deoarece informatiile pot fi percepute si filtrate mult mai bine.

Evaluarea variantelor. In functie de informatiile gasite cumparatorul evalueaza posibilitatea de cumparare, precum si resursele necesare cumpararii telefonului.

Unele persoane ce doresc sa cumpere un telefon evalueaza toate produsele de pe piata pana a se hotari, altele stiind deja ce tip de telefon mobil vor sa cumpere.

Cumpararea telefonului mobil se realizeaza prin mai multe modalitati, in functie de resursele financiare detinute de cumparator: cash, prin credit bancar, prin rate direct in magazin.

Influenta asupra deciziei de cumparare a unui anumit tip de telefon mobil este realizata de anumiti factori:-Factori situationaliPerspectiva temporala-Pentru unele persoane, telefonul mobil este important si isi rezerva o perioada mai indelungata de timp pentru a se hotari ce tip de telefon alege, iar pentru alte persoane nu este foarte important avand nevoie doar de un mijloc de comunicatie;Utilitatea intentionata-In unele cazuri nu cumparatorul utilizeaza telefonul mobil cumparat, ci alte persoane;Ambianta sociala-Daca o persoana ii spune ca o anumita marca sau un anumit tip de telefon mobil este mai bun, cumparatorul se decide mai repede in a cumpara respectivul telefon mobil.Alti factori situationali pot fi: asezarea pe raft a telefonului, luminozitatea si decorul din magazin, ambianta din magazin (muzica, parfum).-Factori socio-culturali. In functie de nivelul de cultura unele persoane cumpara anumite tipuri de telefoane.-Factori psihologici. Utilizarea telefonului mobil este realizata pentru satisfacerea nevoii de comunicare , indeferent de locul in care se afla aceasta.

Page 5: 52852466 Politica de Marketing a Companiei NOKIA

Concurenta pe piata telefoanelor mobile

Datorita vanzarilor masive din sezonul de sarbatori, numarul telefoanelor vandute anul trecut a crescut cu 30% fata de 2007, sustine compania de analiza americana Gartner.

In total, anul trecut s-au vandut in lume 674 de milioane de terminale mobile, depasind si cele mai optimiste previziuni. Pe trimestrul al patrulea, numarul de mobile vandute a crescut cu 24% fata de aceeasi perioada a lui 2007.

Dupa doua trimestre cu probleme, producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia pare sa-si fi reconsolidat pozitia de lider al pietei, avand pe trimestrul al patrulea o cota de piata de 33% la nivel mondial, iar pe ansamblul anului un multumitor 30,7%.

Nokia a reusit sa depaseasca momentul cand cota sa de piata scazuse la 28,8%. Largindu-si portofoliul de telefoane si efectuand reduceri de pret, producatorul finlandez va reusi sa se mentina pe primul loc.

Motorola a trecut de asemenea cu bine peste probleme si a reusit sa depaseasca principalul rival, Samsung, atat pe trimestrul patru (cota de 16,3%), cat si pe ansamblul anului 2007 (cota 15,4%). Politica agresiva de preturi in tarile in curs de dezvoltare a ajutat de asemenea la cresterea cotei de piata.

Sud-coreenii de la Samsung s-au mentinut insa foarte aproape de locul doi, cu o cota de piata de 12,2% pe trimestrul al patrulea si de 12,6% pe ansamblul anului trecut. Strategia a fost insa diferita, coreenii atacand piata din China. Compania a devenit lider de piata pe segmentele de terminale premium care dispun de camere digitale de rezolutie mare. Samsung trebuie sa-si schimbe strategia si sa vanda si telefoane mai ieftine, care nu produc profit atat de mare, daca vrea sa ajunga in primele doua locuri.Locul al patrulea a revenit companiei Siemens, cu o cota de piata de 7,2% pe ansamblul anului, dar pe trimestrul al patrulea a pierdut aceasta pozitie, in favoarea celor de la LG. Piata vest-europeana a cunoscut cresteri puternice ale vanzarilor in special de sarbatori, spun analistii, insa asta doar multumita noilor tehnologii aduse pe piata si a terminalelor fashion, preferate de cei care schimba des telefoanele mobile. In afara de preturi, pentru acestia conteaza performantele camerei foto si designul aparatului, sustin analistii pietei. In America de Nord, piata este la fel de marcata de numarul mare al celor care isi innoiesc telefonul mobil. Promotiile, in special cele cu telefoane gratuite pentru clientii care fac abonament, au ajutat la cresterea vanzarilor.Zona Asia-Pacific incepe sa se orienteze spre GSM, care a fost anul trecut preferat sistemului concurent american CDMA. Din vanzarile de telefoane mobile, 85% au fost GSM, sustine Gartner.Vanzarile de telefoane mobile in Japonia au scazut. Regiunile in curs de dezvoltare au ajutat de asemenea la cresterea mondiala a vanzarilor. In America Latina au aparut anul trecut 20 de milioane de noi utilizatori de telefonie mobila, din care 7 milioane in Brazilia.In pietele mature, oamenii vor dori sa isi inlocuiasca frecvent telefoanele mobile, iar in cele emergente vor continua sa apara clienti noi pentru tehnologiile mobile. Va fi o concurenta acerba pe segmentul telefoanelor sub 40 de euro in tarile in curs de dezvoltare.