26276841 tutunul face parte din familia solanaceelor originar

39

Upload: karisiakirra

Post on 04-Jan-2016

20 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

tutunul

TRANSCRIPT

Page 1: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar
Page 2: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Tutunul face parte din familia solanaceelor, originar din Mexic, unde in secolul al VI-lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Si indienii, care numeau planta "tobacco", o foloseau la diferite ritualuri magice sau religioase, fumand-o in pipe special confectionate. Fumatul era raspandit si in triburile din America de Nord.

» Tutunul a fost introdus in Europa de spanioli. S-a raspandit foarte repede, incepand cu Franta (1560), desi europenii au considerat-o inca de la inceput o planta diabolica.

Page 3: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

» In 1735, botanistul suedez, Linne, denumeste tutunul: "Nicotian Tabacum", denumire care vine de la cel care l-a raspandit in Europa, Jean Nicot.

» In Europa, obiceiul de a fuma este relativ recent ,a inceput sa se raspandeasca dupa cel de-al doilea razboi mondial. Apoi a inceput sa se raspandeasca rapid in intreaga lume.

» S-a stabilit ca in lume la ora actuala fumatul este raspunzator pentru mai mult de 4 milioane de decese anual. Pana in anul 2020, numarul deceselor in randul fumatorilor se va ridica la 10 milioane.

Page 4: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar
Page 5: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

De ce sa NU fumam?Tigarile, trabucurile si tutunul de mestecat sunt facute din frunze de tutun uscate, dar contin si alte ingrediente pentru aroma. Peste 4000 substante chimice cunoscute au fost identificate in tutun si in fumul de tigara.

Page 6: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Dintre acestea, peste 60 sunt cunoscute drept cancerigene:» gudron – lichid vascos ce contine majoritatea substantelor cancerigene» benzen – solvent industrial, ce provine din petrolul brut» arsenic – cunoscut in special drept cauza a cancerului de piele si pulmonar. Se pare ca arsenicul de pe frunzele de tutun este unul dintre principalii agenti cancerigeni din tigari.» cadmiu – utilizat pentru fabricarea bateriilor» formaldehida – utilizat pentru conservarea cadavrelor» poloniu-210 – element radioactiv» crom – utilizat pentru fabricarea vopselelor si a aliajelor» 1,3-butadiena – utilizata pentru fabricarea cauciucului» hidrocarburile aromatice policiclice » acroleina – folosita in trecut drept arma chimica

Page 8: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Copiii si tineri incep sa fumeze dintr-o varietate de motive, printre care:

 - senzatia de apartenanta la un grup de prieteni - asemanarea cu adultii - dorinta de a experimenta - revolta impotriva autoritatii parintilor - pentru a atrage atentia asupra lor - pentru a face fata stresului sau depresiei - pentru a slabi - pentru a se realaxa- placere ???

Page 9: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Stiti La Ce Riscuri Ne Expunem Cand Fumam?

Page 10: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Stii la ce riscuri te expui ?

*Riscul de a face emfizem pulmonar este de 80 de ori mai mare pentru fumatori, fata de nefumatori.*Riscul de a face infarct miocardic este dublu pentru cei ce fumeaza. *Copiii nascuti din parinti fumatori sunt mai predispusi la a face pneumonie sau bronsita in primul an de viata. *Cei casatoriti cu o persoana fumatoare sunt de 4 ori mai predispusi sa moara de cancer pulmonar, datorita fumatului pasiv. *Fumatul favorizeaza aparitia cancerului de buze, limba, laringe, esofag, vezica, stomac etc.

Page 11: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

O tigara arde in medie 12 minute, timp in care polueaza mediul inconjurator, obligandu-i pe cei din jur sa "fumeze" pasiv. Riscul de a avea un atac de inima este de 250 de ori mai mare daca fumezi.

Page 12: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Fumatul cauzeaza o respiratie neplacuta, ingalbeneste dantura, ingrasa parul, imbacseste hainele, lasa pete galbene pe degete si buze, grabeste aparitia ridurilor, scade rezistenta la raceala si gripa. O persoana care fumeaza timp de un an un pachet de tigari pe zi va avea un kilogram de gudron depozitat in plamani.

Page 13: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Cineva a avut curiozitatea sa ordoneze alfabetic numele bolilor legate de fumat. Rezultatul a fost de-a dreptul surprinzator: pentru fiecare litera din alfabet exista cel putin cate o boala!

Page 15: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Fumatul –INAMICUL organismului

Fumatul actioneaza asupra mai multor componente ale organismului uman:

- sistemul respirator

- sistemul circulator

- sistemul imunitar

- sistemul muscular – osos

+ alte modificari

Page 16: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Sistemul Respirator• Efectele fumatului asupra sistemului respirator

includ:- iritatia traheei si a laringelui- reduce functionarea plamanilor si cauzeaza insuficienta respiratorie datorita umflarii si limitarii areajului plamanilor

- cauzeaza mucozitate excesiva in pasajele plamanilor- duce la incapacitatea plamanilor de a curata si elimina substantele otravitoare , substante care se transforma in elemente ce vor duce la iritatii ale plamanilor Boli ale sistemului respirator:- Infectii respiratorii; - Boli respiratorii acute : traheite,laringite, bronsite ,pneumonii - Brohopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) - Astm bronsic - Emfizem pulmonar- TBC- Cancer: bucal, laringian, esofagian, pulmonar etc.

Page 17: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar
Page 18: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Sistemul circulator

Efectele fumului de tigara asupra sistemului circulator includ:- cresterea tensiunii arteriale si rata batailor inimii- strangerea vaselor de sange rezultand o scadere a temperaturii corpului- mai putin sange oxigenat in corp- sange aglutinant care este predispus la coagulare - vatamarea liniilor arteriale ,ceea ce va contribui la aparitia la artrosclerozei (depuneri de grasime pe peretii arteriali)- cresterea riscului de infarct datorita blocajelor in circulatia sangelui

Boli cardiovasculare :- Insuficienta cardiaca - arterioscleroza, angina pectorala- degradarea muschiului cardiac - infarct miocardic- arteriopatie cronica obliteranta- accident vascular cerebral, anevrism aortic- insuficienta venoasa etc.

Page 19: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Sistemul imunitar

Efectele fumatului asupra sistemului imunitar determina:- sistemul imunitar nu mai fuctioneaza bine- persoanele fumatoare sunt mai expuse la infectii- procesul de vindecare a organismului este mai lung

Sistemul muscular si osos

Efectele fumatului asupra sistemului muscular si osos includ:- reducerea circulatiei sangelui in zona extremitatilor (degetele mainilor si picioarelor)- incordarea muschilor- reducerea masei osoase

Page 20: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Alte efecte ale fumului de tigara asupra corpului includ:- iritarea si inflamarea stomacului si a intestinelor- cresterea riscului de sangerari gastrointestinale- ulcer gastric si duodenal- reducerea simturilor tactile si gustative- aparitia ridurilor premature - risc ridicat de orbire si pierdere a parului- gingivita , ingalbenirea dintiilor, - carii dentare, halena urat mirositoare- reducerea nivelului de hormoni sexuali- scaderea apetitului sexual- reducerea fertilitatii- infertilitate, atat masculina cat si feminina- cresterea riscului de cancer la nivelul aparatului reproducator- diferite alte forme de cancer etc.

Alte efecte ale fumatului asupra organismului

Page 21: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Ce se intampla daca o femeie gravida fumeaza?

Page 22: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Efectele fumatului asupra fatului includ:- cresterea riscului de avort spontan, nastere prematura sau nasterea copilului mort- copilul care umeaza sa se nasca are un risc mai crescut de a avea problemede dezvoltare , ca de exemplu deficit de atentie si hiperactivitate,fata de un copil al carui mama e nefumatoare- un tata fumator poate sa afecteze fatul chiar daca mama nu este fumatoare, ea fiind expusa la fumat pasiv; - daca mama copilului fumeaza si in timpul primului an de viata copilul risca sa aiba, boli respiratorii precum astm ; infectii la nivelul urechiisau poate sa dezvolte sindromul mortii subite si diferite forme de cancer precum Leucemia limfocitara cronica (LLC)

La ce riscuri se expune o viitoare mamica fumatoare ?Dar viitorul sau copil?

Page 23: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar
Page 24: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Expunerea la fumul ambiant se numeste fumat involuntar sau fumat pasiv. Doua treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator, ci sunt eliberate in atmosfera si contamineaza aerul. Astfel, fumul de tigara ambiant contine de 2 ori mai multa nicotina si gudron si de 5 ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator.

Fumatul Pasiv

Page 25: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Studiile au demonstrat ca pana si nivelele scazute de fum pot fi daunatoare.

Expunerea la fumul de tigara – fumatul pasiv – creste in mod dramatic riscul de cancer pulmonar si de boli ale inimii in randul nefumatorilor, dar si pe cel de afectiuni respiratorii la copii.

Fumul inspirat de fumatorii pasivi contine peste 250 de substante chimice despre care s-a demonstrat ca sunt toxice sau carcinogene (cauzatoare de cancer), de la azotatul de arseniu (arsenic amoniac) la acid cianhidric.

Fumatul pasiv

Mai grav, concentratiile multora dintre aceste substante chimice sunt mai ridicate in cazul fumului inhalat de fumatorii pasivi decat al celui inhalat de fumatorii propriu-zisi.Iar in cazul copiilor, ai caror plamani sunt inca in dezvoltare, efectele pot fi deosebit de dezastruoase.

Page 26: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Fumatul...pe glob:

• Exista aproximativ 1.2 miliarde fumatori în lume•  Fumatul este responsabil pentru aproximativ 4 millioane decese în fiecare an, 11.000 in fiecare zi• Fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute•  Rata mortalitatii în randul fumatorilor este de 2-3 ori mai mare decît la nefumatori, la toate grupele de vîrsta•Aproximativ jumatate din decesele legate de fumat se produc între 35-69 ani, ceea ce face din fumat cea mai importanta cauza de moarte prematura în tarile civilizate•   Fumatorii trecuti de 30 de ani sufera de 5 ori mai multe infarcte miocardice decît nefumatorii• Fumatul cauzeaza cca. 30% din decesele prin cancer; aproximativ 90-95% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 70-75% la femei se datoreaza fumatului.

Page 27: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Realitati despre fumat….

- In fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti fumeaza prima lor tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumator regulat. O treime dintre acestia vor muri datorita bolilor provocate de fumat. - 40% dintre adolescentii care fumeaza regulat au incercat cel putin o data sa renunte. - Fumatul este o boala a copiilor. 89% dintre oamenii care incearca pentru prima data o tigara o incearca pina la varsta de 18 ani. - 90% dintre noii fumatori sunt copii si adolescenti. Acesti noi fumatori ii inlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat. Tinerii sunt incurajati sa fumeze prima tigara de catre reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor, precum si de posibilitatea de a le procura foarte usor, unii comercianti ignorind reglementarile in vigoare.

Page 28: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

-Nicotina provoaca dependenta - de fapt riscul de a deveni dependent este de unul la trei sau unul la doi in timp ce riscul de deveni dependent de cocaina administrata intravenos este de unu la patru!- Mai mult de 80% dintre tinerii care fumeaza un pachet sau mai mult pe zi recunosc nevoia sau dependenta lor de tigari. - 42% dintre cei care fumeaza pana la trei tigari pe zi vor deveni fumatori regulati. - 70% dintre adolescenti declara ca daca ar putea sa aleaga inca o data ar alege sa nu fumeze. - In SUA, 1 din 5 oameni moare din cauza fumatului.

Realitati despre fumat….

Page 29: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

- Mai mult de 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat ,adica mai mult decat datorita bolilor provocate de alcool, heroina, crime, sinucideri, accidente de masina si SIDA la un loc. - Tinerii nu inteleg sau subestimeaza dependenta produsa de nicotina. Dintre cei care credeau ca peste cinci ani vor renunta la fumat 73% inca mai fumau dupa sase ani! - Cel putin 4,5 milioane de copiii cu varste intre 12-17 ani fumeaza!

Realitati despre fumat…

Page 30: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Realitati despre fumat…

- Mai mult de jumatate dintre fumatori incep sa fumeze inainte de 14 ani iar 90% incep pana la implinirea varstei de 19 ani. - - Tutunul si fumul de tigara fac hainele si parul sa miroasa urat. - Mirosul gurii este inrautatit si facut si mai dezagreabil prin folosirea tutunului.

Page 31: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Ce realizam daca renuntam la fumat

Page 32: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

• Scăderea presiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace-survine la 20 de minute după ultima ţigară fumată. • Scăderea nivelului de monoxid de carbon din sânge-are loc la 12 ore de la ultima ţigară fumată. • Îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi a funcţiei respiratorii se petrece la 2 săptămâni-3 luni de la renunţare. • După 1-9 luni dispar primele efecte ale fumatului, tusea şi dispneea, iar plămânii încep să funcţioneze normal.

Avantajele renuntarii la fumat

Page 33: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

• Riscurile de a dezvolta boli coronariene scad după 1 an de la renunţarea la fumat, iar după 5 ani scade si riscul de accident vascular şi acela de a face diferite tipuri de cancer. • După 15 ani de când renunţaţi la fumat, riscul de boală coronariană ischemică scade până la parametrii înregistraţi de un nefumător. • Alte mari avantaje ale renunţării la fumat sunt: diminuarea ridurilor, albirea dinţilor şi dispariţia halenei, dispariţia culorii galbene de pe degete, recăpătarea rezistenţei fizice, nemaivorbind de economiile la bugetul familiei şi acceptarea socială.

Avantajele renuntarii la fumat

Page 34: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

31 MAI

Page 35: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

31MAI - ZIUA MONDIALA ANTIFUMAT (ziua mondiala antitutun)

Page 36: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Nu Uita, spune NU tigarilor!

Page 37: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Prietenii adevarati nu te vor indemna sa fumezi !

Page 38: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar

Fa-ti prieteni, dezvolta-ti aptitudinile sportive, FII INDEPENDENT , NU DEPENDENT! Ajuta-i pe altii!

Page 39: 26276841 Tutunul Face Parte Din Familia Solanaceelor Originar