21883156-teoria-obligatiilor

Upload: rashaabbas

Post on 08-Apr-2018

229 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    1/70

    TEORIA GENERAL A OBLIGAIILORCAPITOLUL X

    OBLIGAIA CIVIL

    1. NOIUNEA DE OBLIGAIE CIVIL2. ELEMENTELE RAPORTULUI JURIDIC DE OBLIGAIE

    3. IZVOARELE OBLIGAIILOR4. CLASIFICAREA OBLIGAIILOR5. OBLIGAIILE COMPLEXE6. OBLIGAIILE AFECTATE DE MODALITI

    1. NOIUNEA DE OBLIGAIE CIVILn dreptul civil, termenul de obligaie are trei accepiuni:

    a.) n sens larg (lato sensu) se nelege acel raport juridic n care o persoan - numit creditor - pretindealteia - numita debitor - s dea, s fac sau s nu fac ceva , iar n cazul nendeplinirii acesteindatoriri, creditorul poate s apeleze la fora de constrngere a statului, solicitnd aplicarea uneisanciuni.

    b.) n sens restrns (stricto sensu) obligaia civil reprezint ndatorirea ce revine subiectului pasiv sauprestaia la care este inut debitorul, fie c acesta const ntr-o aciune, fie ntr-o absteniune.

    c.) n al treilea rnd, obligaia denumeste nscrisul care ncorporeaz dreptul subiectiv patrimonial alcreditorului i obligaia corelativ a debitorului (ex.obligaiunile).

    2. ELEMENTELE RAPORTULUI JURIDIC DE OBLIGAIESubiectele raportului juridic de obligaie pot fi att persoane fizice ct i persoane juridice, ori,

    excepional, statul.Subiectul activ se numete creditor, iar subiectul pasiv se numete debitor.Uneori o persoana poate avea o dubla calitate: i de debitor, i de creditor.

    Coninutul raportului de obligaie l constituie dreptul de crean aparinnd creditorului iobligaia corespunztoare a debitorului.Dreptul de crean se nscrie n activul patrimonial, iar obligaia corelativ n pasivul acesteia. Dreptul decrean este un drept relativ, nu absolut.

    Obiectul raportului de obligaie este aciunea sau absteniunea subiectului pasiv, corespunzatoaredreptului subiectului activ.

    Obligaia de a da (dare) nu se confund cu obligaia de a preda (care este o obligaie de a face).Obligaia de a nu face ceva este o obligaie negativ (de absteniune) i const n ndatorirea debitorului dea se abine de la un anumit fapt la care ar fi fost ndreptit prin lege s l fac.

    Trebuie distins obligaia general-negativ de a nu face ceva care incumb tuturor persoanelorn cazul raporturilor juridice ce conin drepturi absolute, obligaie care izvorte din lege, de obligaia de anu face ceva la care este inut debitorul ntr-un raport juridic concret, obligaional.

    Sanciunea este un element specific raporturilor juridice obligaionale perfecte. Este posibilitatearecunoscut de lege creditorului de a recurge la fora de constrngere a statului, n cazul n care debitorulnu-i ndeplinete obligaia.

    3. IZVOARELE OBLIGAIILORPrin izvor al obligaiilor se nelege acel fapt juridic (lato sensu) care d natere unui raport juridic

    obligaional.

    Potrivit Codului civil sunt izvoare de obligaii civile: contractul, cvasicontractul, delictul,cvasidelictul i legea.

    Contractul este acordul ntre dou sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge ntrednii un raport juridic.

    Cvasicontractul este un fapt licit i voluntar din care se nate o obligaie ctre o alt persoan sauobligaii reciproce ntre pri. Cvasicontractele reglementate de Codul civil sunt gestiunea de afaceri i platanedatorat. Practica judiciara a adugat la acestea i mbogirea fr just temei.

    Delictul i cvasidelictul sunt definite de art.998 i 999 C.civ. Art.998 C.civ. prevede ca oricefapt a omului, care cauzeaz altuia prejudiciu, oblig pe acela din a crui greeala s-a ocazionat, a-l

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    2/70

    repara. Art.999 C.civ. stabilete ca Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin faptasa, dar i de acela ce a cauzat prin neglijena sau prin imprudena s . Delictul se comite cu intenie, iarcvasidelictul din culp.

    Exist i o alt clasificare, mprtit de literatura juridic:- obligaii civile care izvorsc din acte juridice;- obligaii civile care izvorsc din fapte juridice(stricto sensu)

    - obligaii civile care izvorsc din lege (ex. obligaia de ntreinere).

    4. CLASIFICAREA OBLIGAIILOR

    n functie de obiect obligaiile pot fi:- obligaii de dare, adic de constituire sau transferare a unui drept real;- obligaii de facere, care constau n predarea unui bun sau plata unei sume de bani;- oblgaii de non-facere care constau n abinerea debitorului de la ceva ce avea dreptul s fac.

    Dup ntinderea obligaiei, obligaiile se mpart n:a. obligaii de rezultat sau determinate, n care debitorul se oblig la o aciune care are

    un rezultatb. obligaii de mijloace sau de diligena, n care debitorul se oblig s depun toat

    strduina, toat diligena pentru obinerea unui rezultat (ex.nsntoireabolnavului).

    Interesul clasificrii privete soluionarea problemei vinoviei. n cazul obligaiilor de rezultat,dac debitorul nu atinge rezultatul pentru care este dator, el este prezumat prin aceasta n culp.

    La obligaiile de mijloace, nerealizarea rezultatului nu este prin ea nsi o dovad a culpeidebitorului, deci creditorul trebuie s probeze c debitorul nu i-a ndeplinit obligaia de mijloace i dinaceast cauz nu s-a obinut rezultatul.

    Dup sanciune, obligaiile civile se clasific n:- obligaii civile perfecte, a cror nerespectare este nsoit de o sanciune civil- obligaii civile imperfecte (naturale) care sunt lipsite de sanciune, dar care pot fiexecutate fr ca debitorul s mai poat pretinde restituirea prestaiei. Art.1092 alC.civ.prevede: Repeteiunea nu este admis n privina obligaiilor naturale care au fostachitate de bunvoie. Art.20 din Decretul nr.167/1958 privind prescripia extinctiv prevede,de asemenea, imposibilitatea repetiiunii obligaiei prescrise, dar executate de bunvoie.

    Dup opozabilitate, obligaiile se clasific n trei categorii:

    -obinuite, cele mai numeroase care se bazeaz pe principiul relativitii efectelor actelor

    juridice (res inter alios acta)- reale (propter rem), care apar ca un accesoriu al unui drept real;

    - scriptae n rem - a cror opozabilitate este strns legat de posesia lucrului.Titularuldreptului de folosin asupra acelui bun ii poate realiza dreptul su numai daca dobnditoriisuccesivi ai proprietii lucrului respect acel drept.

    Dup structur obligaiile pot fi:- pure i simple, n care exist un singur creditor i un singur debitor, i nu sunt afectate demodaliti;- complexe, n care exist o pluralitate de subiecte sau de obiecte, ori ambele- afectate de modaliti (de termen sau condiie).

    5. OBLIGAIILE COMPLEXEObligaiile complexe pot fi obligaii cu pluralitate de subiecte, obligaii cu pluralitate de obiecte

    i obligaii indivizibile.

    A. Obligaiile cu pluralitate de subiecte se pot clasifica n:A - obligaii conjuncte (divizibile). Aceste obligaii constituie regul (art.1060 C.civ.). Fiecare creditor

    acioneaz pentru realizarea drepturilor subiective, proprii, iar fiecare debitor rspunde pentru partea sdin datorie n cadrul obligaiilor conjuncte.

    B - obligaii solidare (art.1034-1056 C.civ.) n care fiecare creditor solidar poate s pretind debitoruluiexecutarea ntregii datorii sau fiecare debitor solidar poate fi urmrit pentru executarea prestaieidatorate de toti debitorii solidari, creditorului.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    3/70

    Solidaritatea activ (ntre creditori) permite fiecrui creditor s ceara debitorului plata ntregiidatorii. Solidaritatea activ trebuie stipulat expres.

    Efectele ntre creditori i debitorul comun: fiecare creditor are dreptul s pretind i s primeascplata ntregii creane. Debitorul acionat n justitie de unul din creditorii solidari, nu poate plti valabil dectcreditorului reclamant.

    Actul care ntrerupe prescripia n privina unuia din creditorii solidari profit tuturor creditorilor.

    Creditorul solidar reprezint pe ceilali cocreditori n toate actele care pot avea ca efectconservarea obligaiei (art.1038 C.civ.), dar nu i cnd este vorba de nrutirea situaiei acestora.Creditorul solidar care a primit toat datoria, este obligat s mparta cu ceilali creditori solidari, afarnumai de va proba c obligaia este contractat numai n interesul su (art.1037 C.civ.).

    Solidaritatea pasiv. Art.1039 prevede c Obligaia este solidar din partea debitorilor, cnd tois-au obligat la acelai lucru, astfel c fiecare poate fi constrns pentru totalitate i plata fcut de unul dindebitori, libereaz i pe ceilalti ctre creditor.

    Obligaiile solidare pasive comport o unitate de obiect, cci ele poart asupra unui singur lucru(obiect). De aici urmatoarele consecine:- creditorul are posibilitatea de a urmri pe oricare debitor i plata fcut de acesta i elibereaz i pe ceilalicodebitori;- creditorul are posibilitatea de a alege pe oricare dintre debitori, pentru c toi sunt debitori principali, iardebitorul urmrit nu poate opune creditorului beneficiul diviziunii (art.1042 C.civ.). Liberarea complet adebitorilor se poate face i prin celelalte mijloace de stingere a obligaiilor nu numai prin plat, cum ar fi:compensaia, novaia, remiterea de datorie etc.

    Pluralitatea de legturi obligaionale.Existena mai multor debitori creeaz attea legaturi catidebitori sunt:

    - fiecare debitor are un raport juridic propriu cu creditorul su.Obligatia s poate s fie afectat de modaliti (termen, condiie) care nu vor opera cu privire la ceilalicodebitori- datoria fiecrui mostenitor al debitorului solidar este indivizibila n raport cu creditorul- exist dou tipuri de excepii, de aprri pe care le poate opune un debitor solidar; unele excepii comune,de care profit i ceilali debitori, i altele personale, de care profit numai debitorul respectiv.

    Raporturile dintre codebitori.Dup efectuarea plii de ctre unul dintre codebitorii solidari, ntre codebitorii solidari datoria

    este conjunct (divizibila) (art.1052 C.civ.).Deci debitorul care a pltit nu mai beneficiaz n continuare de avantajele solidaritii fa de ceilali

    codebitori. n general, mprirea ntre codebitorii solidari a prestaiei executate se face n pri egale, cuexcepia cazurilor cnd ntre ei a intervenit o ntelegere cu privire la mparirea n mod difereniat a pliiefectuate, n special n situaia cnd unul dintre debitori este insolvabil.

    Riscul insolvabilitii unui debitor se suport de toti ceilali, inclusiv de ctre cel care a facutplata, proporional cu cota fiecruia din datorie (art.1053 al C.civ.).

    Aciunea n regres pornit de ctre debitorul pltitor (solvens) mpotriva fiecrui debitor, poate ficonsiderat fie o aciune personal ntemeiat pe mandat tacit sau gestiune de afaceri, fie o aciunesubrogatorie n locul debitorului pltit.

    Debitorul solvens va rmne un simplu creditor chirografar; deci nu i se creeaz anumite garaniispeciale.

    Potrivit art.1056 C.civ.,Codebitorul solidar reprezint pe ceilali codebitori n toate actele care potavea ca efect stingerea sau mpuinarea obligaiei.Codebitorul solidar poate opune mpotriva creditorului care l-a chemat n judecat toate excepiile care i

    sunt personale, precum i acelea care sunt comune debitorilor; dar nu poate opune excepiile sau aprarilepersonale ale celorlali codebitori solidari.Solidaritatea pasiva nu se prezum, ea trebuie s fie prevazut expres fie n convenia prilor, fie

    n lege.n dreptul comercial, solidaritatea este regul; ea prezum, iar n cazul n care prile doresc s

    deroge de la aceast regul, trebuie s o faca n mod expres.n dreptul civil, solidaritatea pasiv este legat n urmatoarele cazuri:

    - cei care au cauzat mpreuna un prejudiciu printr-o fapt ilicit rspund solidar fa de victim (art,1003C.civ.);

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    4/70

    - mandanii care au desemnat acelai mandatar, vor rspunde solidar pentru toate efectele mandatului(art.1551C.civ.);- antreprenorul i arhitectul rspund solidar pentru drmarea construciei din cauza unui viciu al acesteia(art.1483 C.civ.);- executorii testamentari ai aceluiai defunct, rspund solidar pentru bunurile mobile ncredinate (art.918C.civ.).

    Practica judiciar i doctrina au conceptul obligaiei n solidum, cnd mai muli debitori auobligaii independente nscute din cauze diferite, dar furnizeaz creditorului o singur crean. Exempluobligaia alimentar: fiecare debitor poate fi urmrit pentru ceea ce creditorul are dreptul, pentru c fiecareeste inut personal.

    Plata facut de unul din codebitori i pune pe ceilali la adpostul unei eventuale urmriri dinpartea creditorului.

    Debitorul in solidum care a pltit mai mult dect partea s din contribuie, are un drept de recursmpotriva celorlali codebitori. n multe cazuri ns legea stabilete o ordine n care trebuie fcut urmrireadebitorilor, nct limiteaz efectele obligaiei n solidum.

    Astfel art.89 C. familiei stabilete c ntreinerea se datoreaz n ordinea urmatoare:a.) soii i datoreaz ntreinere naintea celorlali obligaib.) descendentul este obligat la ntretinere naintea ascendentului, iar dac sunt mai mulidescendeni, cel n grad mai apropiat naintea celui mai ndeprtatc.) cel care nfiaz este obligat la ntreinere naintea prinilor firetid.) fraii i surorile i datoreaz ntreinere dup prini, ns naintea bunicilor.

    Dar potrivit art.90 al.2 C. familiei, obligaia n solidum funcioneaz:Dac printele are drept la ntreinere de la mai muli copii, el poate, n caz de urgen, s porneascaaciunea numai mpotriva unuia dintre ei. Cel care a pltit ntreinerea se poate ntoarce mpotriva celorlalipentru partea fiecruia.

    Solidaritatea pasiv este practic o garanie acordat creditorilor.ncetarea solidaritii pasive are loc prin:- renunarea total sau parial sau tacit, la solidaritate.

    Dac este parial, ea va produce numai fa de codebitorul fa de care a fost consimit. Risculinsolvabilitii unui debitor l suport toi ceilali codebitori, inclusiv cel n favoarea cruia s-a fcutrenunarea la solidaritate;

    - moartea unuia dintre codebitorii solidari. Datoria lui se divide ntre motenitori, proporional cupartea din motenirea ce-i revine fiecruia.

    B. Obligaiile complexe cu pluralitate de obiecte pot fi:1.) obligaii conjuncte - acelea n care debitorul este obligat s execute mai multe prestaii

    cumulativ2.) obligaii alternative - acelea n care dac obiectul prestaiei const n dou sau mai multe

    prestaii, executarea unei prestaii la alegerea uneia dintre prti duce la stingerea obligaiei. Alegerea o aredebitorul, dac nu s-a convenit altfel. Nu se poate executa cte o parte din fiecare obligaie.Aa cum s-a artat, alegerea prestaiei aparine debitorului, dac nu s-a acordat expres creditorului. Dac lascaden debitorul nu opteaz pentru una din prestaii, creditorul poate cere executarea silit pentru oricaredintre ele.

    Dac vreuna din obligaii are un obiect imoral, ilicit, sau piere pn la scaden obligaia devinepur i simpl. i n cazul n care alegerea prestaiei se face de ctre creditor, dac numai unul din lucruri apierit fr culpa debitorului, el va accepta obiectul ce a mai rmas.

    Dac unul a pierit din culpa debitorului, creditorul poate cere sau bunul rmas, sau preul aceluiacare a pierit.

    3.) obligaii facultative - acelea n care debitorul se oblig la o singur prestaie, dar cu facultateapentru el de a se libera executnd o singur alt prestaie determinat.

    Deci exista o singura prestaie ca obiect al obligaiei, dar o pluralitate de prestaii n privinaposibilitii de a plti.

    Efecte: Dac obligaia este facultativ, creditorul nu poate cere dect executarea prestaiei careconstituie obiectul obligaiei, deoarece cealalt rmne o facultate de plat pentru debitor.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    5/70

    C. Obligaiile indivize (indivizibile) sunt obligaiile care, datorit obiectului lor sau convenieiprilor, nu pot fi fracionate ntre pluralitatea de subiecte active sau subiecte pasive.

    Obligaia indivizibil nu poate fi executat dect n totalitate, pentru aceasta trebuie s existe opluralitate de subiecte active i pasive, ce permite fiecrui creditor s cear fiecrui debitor plata ntregiidatorii.Indivizibilitatea poate fi natural sau convenional.

    n cazul indivizibilitii convenionale, obiectul obligaiei este prin natura lui divizibil, dar priles-au nteles s-l califice ca un bun indivizibil.n cazul indivizibilitii naturale, executarea parial este de neconceput.n caz de pluralitate de debitori, fiecare debitor este inut s execute integral i o singur dat;

    regula se aplic i motenitorilor creditorului.n caz de pluralitate activ, fiecare creditor poate cere executarea prestatiei n totalitate, regula se

    aplic i motenitorilor creditorului.

    6. OBLIGAIILE AFECTATE DE MODALITIModalitile care pot afecta o obligaie civil sunt: termenul (care intereseaz executarea unei obligaii) icondiia (care privete nsi existena obligaiei).

    Termenul (Art.1022-1025 C.civ.) este un eveniment viitor i sigur c se va produce, de caredepinde executarea sau stingerea unei obligaii.

    Clasificri:

    a.) Dupa cunoasterea sau necunoasterea momentului producerii sale, termenul poate fi cert sauincert,Termenul cert este acela a crui mplinire se cunoate din chiar momentul naterii obligaiei, fiinddeterminat fie printr-o dat calendaristic, fie printr-un interval determinat de timp.Termenul este incert cnd nu se cunoate n momentul naterii obligaiei data la care se va mplini, dar estesigur c el se va mplini n viitor (de ex.: la decesul unei persoane).Dac termenul nu este determinat, judecatorul fixeaz un termen rezonabil dependent de circumstanepentru executarea obligaiilor.

    b.) Dup interesul persoanei termenele pot fi stipulate: n favoarea creditorului. n favoareadebitorului sau n favoarea ambelor pri.Cel n favoarea cruia este stipulat poate renuna la el (de ex.: dac e prevazut n favoarea debitorului, elpoate face o plat anticipat).Legea prezum, n lipsa de convenie contrar, c termenul este stipulat n favoarea debitorului.

    c.) Dup efectele pe care le produc, termenele pot fi:- suspensive - care ntarzie (amn ) executarea obligaiei pn la mplinirea lui. Datoria devine exigibil lascaden, la termen;- extinctive - care au ca efect stingerea obligaiei (n momentul mplinirii termenului, raportul juridicobligaional nceteaz)

    d.) Dup izvor, termenul poate fi: legal, convenional sau judiciar (de ex.: termenul de graie),Renunarea la termen. Cel n favoarea cruia este prevazut, poate renuna la el. Aceasta

    nseamn c obligaia devine pur i simpl, adic imediat exigibila.Decderea din beneficiul termenului intervine cnd debitorul se afl n stare de insolvabilitate

    sau cnd debitorul micoreaz n mod culpabil garania oferit creditorului (gaj, ipotec, privilegii).Condiia este un eveniment viitor i nesigur ce se va produce, care suspend fie naterea, fie

    stingerea unui contract sau a unei obligaii.La termen, incertitudinea vizeaz momentul producerii evenimentului viitor.

    La conditie, incertitudinea vizeaz realizarea evenimentului viitor.Cracteristicile condiiei sunt: este un eveniment viitor, este nesigur c se va ntampla i afecteaz

    existena obligaiei.Clasificare. Condiia poate fi:

    a.) cauzal - cnd realizarea ei depinde exclusiv de hazard, de ntmplare;b.) mixt - cnd realizarea ei depinde i de voina uneia din pri, ct i de cea a unui terdeterminat;c.) potestativ - cnd realizarea ei depinde exclusiv de voina uneia din pri.

    Condiiile potestative pure depind, n exclusivitate, de voina debitorului.Condiiile potestative simple depind att de voina debitorului, ct i de elemente exterioare acestuia.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    6/70

    n actele cu titlu gratuit este interzis condiia potestativ simpla i cea pur din parteadebitorului.n actele cu titlu oneros este interzis condiia potestativ pur, cea potestativa simpl este admis. nspractica judiciar a extins interdicia i declar nule orice acte n care exista condiia potestativ din parteadebitorului, i sunt valabile daca condiia potestativ este din partea creditorului.

    Dup efectele pe care le produce, condiia poate fi:

    - conditie suspensiv, cnd de realizarea ei depinde naterea raportului juridic obligaional;- condiie rezolutorie, cnd realizarea ei conduce la desfiinarea retroactiv a raportului juridic obligaional.Efectele condiiei sunt retroactive (art.1015 C.civ.), adic se produc din momentul naterii

    obligaiei afectate de condiie (ex.tunc), nu numai din momentul ndeplinirii sau nendeplinirii condiiei.Efectele sunt diferite dup cum condiia este suspensiv sau rezolutorie.

    Efectele condiiei suspensive:- pendente conditione - condiia suspensiv presupune ca obligaia nu exist, c nu s-a nscut. Debitorul

    nu este obligat s respecte drepturile creditorului, iar creditorul poate cere executarea obligaiei;- eveniente conditione - dreptul este consolidat retroactiv, iar obligaia produce efecte i pentru trecut.

    Excepii de la retroactivitate:- prescripia extinctiv ncepe s curg numai de la data realizrii condiiei;- riscurile pieirii fortuite a bunului individual determinat rmn n sarcina nstrintorului;

    - fructele percepute de nstrintor pn la realizarea condiiei i aparin.Dac condiia nu se realizeaz, raportul juridic obligaional nu a luat fiin.Data cnd se realizeaz sau nu se realizeaz condiia, trebuie stabilit de prti n contract sau, n anumitecazuri, ea este prevazut de legiuitor.Dac nu s-a fixat termen, Codul civil dispune ca ea nu se va realiza niciodat dac este imposibil (n modobiectiv) s se mplineasc.

    Efectele condiiei rezolutorii:- pendente conditione

    debitorul trebuie s-i execute obligaia sa, iar creditorul poate cere executarea ei; debitorul, sub condiie rezolutorie, suport riscul pieirii fortuite a bunului, n calitate de proprietar;-eveniente conditione

    n momentul ndeplinirii ei, raportul juridic se desfiineaz retroactiv. Prile trebuie s-i restituieprestaiile deja executate; raportul juridic se desfiineaz automat.

    Excepii de la retroactivitate:- riscurile pendente conditione sunt suportate de debitorul proprietar sub condiie rezolutorie, care va pltipreul dei bunul nepredat piere la creditorul preului (vnztor);- actele de administrare rmn valabile;- fructele culese de dobnditor rmn valabile.

    Dac condiia rezolutorie nu s-a mplinit, raportul juridic obligaional se consolideaz retroactiv,devenind un raport juridic pur i simplu.Pentru a produce efecte juridice, condiia trebuie s fie posibil (material i juridic), licit i moral.

    Sarcina este specific contractelor cu titlu gratuit i const ntr-o obligaie (dare, facere sau non-facere) impus de cel care gratific celui care beneficiaz de liberalitate.

    Sarcina imprim contractului un caracter bilateral (sinalagmatic). Aceasta nseamn cbeneficiarul sarcinii (creditorul ei) poate cere executarea sarcinii, rezoluiunea sau rezilierea contractului,iar la donaii revocarea.

    n cazul condiiei, efectele ei se produc de drept, instana putnd s constate doar existena sauinexistena lor.La sarcin instana se pronun pe aspectul neexecutrii ei.CAPITOLUL XI

    CONTRACTUL CA IZVOR PRINCIPAL DE OBLIGAII CIVILE

    1. NOIUNEA DE CONTRACT. IMPORTANA CONTRACTULUI2. CLASIFICAREA CONTRACTELOR3. NCHEIEREA CONTRACTELOR

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    7/70

    1. NOTIUNEA DE CONTRACT. IMPORTANTA CONTRACTULUIArt.942 C.civ. definete contractul ca acordul ntre dou sau mai multe persoane pentru a

    constitui sau a stinge ntre dnii un raport juridic.Din definiie rezult c acesta este un act juridic de formaie bilateral.

    Legislaia romn (v. Titlul III art.942 C.civ Despre contracte sau convenii) consider noiunilede contract i convenie ca fiind echivalente. Alte legislaii cum ar fi C.civ francez fac distincie ntre

    convenie i contract, cel din urm fiind considerat o specie a conveniei.Factorul esenial al contractului este acordul de voin juridic al prtilor. n principiu,ncheierea oricrui contract este liber. n materia contractelor functioneaz, prin urmare, principiullibertii de voin al prilor.

    Contractul, care s-a dezvoltat n paralel cu dreptul de proprietate, s-a nscut din nevoileschimbului de marfuri, dar i afirm prezena i n domeniul produciei, fiind instrumentul prin care senfptuiesc cele dou componente ale activitii economice.

    n condiiile liberalismului economic s-a dezvoltat concepia autonomiei de voin drept baz acontractului care i-a gsit expresia n Codul civil francez din 1804, modelul Codului civil roman din 1964.

    Principiul autonomiei de voin este caracterizat de urmtoarele idei:a.) fundamentul forei obligatorii a contractului l constituie

    voina prilor;b.) orice contract care este rezultatul voinei prilor este just i

    legitim;c.) exist o libertate contractual de fond (introducerea oricror

    clauze) i de form (consensualismul contractelor);d.) obligativitatea contractelor(pacta sunt servanda).

    2. CLASIFICAREA CONTRACTELORA. Dup modul de formare contractele pot fi:

    a.) consensuale cele care se ncheie prin simplul acord de voin al prilor. Formascris este cerut uneori doarad probationem;

    b.) solemne - pentru a cror ncheiere valabil se cere respectarea unei forme, de regul,forma scris autentic. Nerespectarea formei atrage nulitatea absolut a contractului. Exemple:nstrinarea terenurilor agricole, donaia, ipoteca.

    c.) reale - pentru formarea acestor contracte nu este suficient simpla manifestare devoin a parilor, ci trebuie s aib loc i remiterea material a lucrului. Exemplu: mprumutul de

    folosin (comodatul), depozitul, gajul. Ele se considera perfectate din momentul remiteriilucrului.B. Dup coninut contractele pot fi:

    a) sinalagmatice (bilaterale) care se caracterizeaz prin reciprocitatea obligaiilor cerevin prilor i prin interdependena obligaiilor reciproce;

    b) unilaterale, care dau natere la obligaii numai n sarcina uneia dintre prti, cealaltavnd calitatea de creditor. Nu trebuie confundat contractul unilateral cu actul unilateral (care nueste contract). Exemple de contracte unilaterale: mprumutul, depozitul gratuit, gajul.Contractele sinalagmatice imperfecte sunt contracte concepute iniial drept contracte unilaterale,

    cnd pe parcursul existenei lor se nate o obligaie i n sarcina creditorului fa de debitorul contractual,transformndu-se astfel n contracte sinalagmatice. Exemplu: n cadrul unui contract de depozit gratuit,depozitarul face cheltuieli de conservare a bunului depozitat pe care deponentul este obligat s i le restituie.

    C. Dup scopul urmrit de pri contractele se clasific n: contracte cu titlu oneros (art. 945 C.

    civ.): acela n care fiecare parte voiete a-i procura un avantaj, deci prestaiile sunt reciproce, icontracte cu titlu gratuit. Potrivit art. 946 C.civ. contractul gratuit sau de binefacere este acela n care unadin pari voiete a procura, fr echivalent, un avantaj celeilalte.

    Criteriile de distincie ntre contractele sinalagmatice i cele unilaterale sunt: reciprocitateaprestaiilor covenite, dar prin aceasta se confunda contractul sinalagmatic cu cel oneros, i echivalena sauneechivalena avantajelor patrimoniale, pe care prile le au n vedere n contractul pe care l ncheie.

    n practic i doctrin se reine criteriul cauzei (scopului) impulsive. Cel care a avut drept cauzaimpulsiv, determinant, intenia de a procura un folos altcuiva, fr a urmri, din punct de vedere juridic,nimic n schimb (animus donandi) a ncheiat un contract unilateral. n cazul contractelor cu titlu oneros,scopul este de a obine un folos drept echivalent al obligaiei asumate.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    8/70

    Contractele cu titlu oneros se clasific, la rndul lor, n:a. Contractele comutative sunt acele contracte n care existena i ntinderea prestaiilor datorate

    de ctre pri sunt certe i pot fi apreciate n momentul ncheierii contractului. Ele nu depind n nici omsura de hazard.Majoritatea contractelor sunt comutative.

    b. Contractele aleatorii sunt contracte n care existena sau ntinderea prestaiilor, sau numai a

    uneia dintre ele, depinde de un eveniment incert, deci la ncheierea contractului nu se poate calculantinderea prestaiilor, nu se poate ti cuantumul cstigului ori pierderii i uneori nu se poate ti nici mcardac va exista sau nu cstig sau pierdere.Exemplu: contractul de asigurare, renta viagera, de intretinere pe viata.

    Actiunea n resciziune (anulare) pentru leziune este admisibila numai n cazul contractelorcomutative (daca cel lezat este un minor cu capacitate de exercitiu restransa).

    Contractele cu titlu gratuit se mpart n:a. Contractele dezinteresate sunt contractele prin care se urmarete a se face un serviciu cuiva,

    fr a se micora patrimoniul celui care se oblig. Exemplu: mandatul gratuit, mprumutul fr dobnd,comodatul, fidejusiunea.

    b. Libertile sunt contractele prin care o valoare trece dintr-un patrimoniu n altul, fr a seurmri un contraechivalent, deci patrimoniul celui care face liberalitatea diminueaz; iar corespunztor,patrimoniul celui care o primete crete.Exemplu: donaia.

    D. Dup efectele produse contractele pot fi clasificate:- contracte constitutive sau translative de drepturi, care produc efecte din momentul

    ncheierii lor pentru viitor(ex nunc) prin crearea unei situaii juridice noi, necunoscute anterior.- contracte declarative de drepturi care recunosc, intre parti, situatii juridice preexistente.

    Ele au i efecte retroactive anterioare ncheierii lor(ex tunc). Exemplu: contractul de tranzacie saucontractul de mpareala prin care se pune capt unei coproprieti sau indiviziuni .E. Dup durata (sau modul) de executare se disting:

    - contractul cu executare imediat, uno ictu, ntr-un singur moment;- contractul cu executare succesiv de ex..: furnizare n partide de mrfuri, sau

    contractul de locaiune.Pentru neexecutarea sau executarea necorespunztoare a contractului cu executare imediat,

    sanciunea este rezoluiunea, care desfiinteaz contractul cu caracter retroactiv (ex tunc).n cazul contractelor cu executare succesiv, sanciunea va fi rezilierea, al crei efect este

    desfiinarea contractului pentru viitor (ex nunc), lsnd neatinse efectele produse pn n momentulpronunrii rezilierii.

    Dei nulitatea actelor juridice opereaz cu efect retroactiv, n ipoteza contractului cu executaresuccesiv, atunci cnd executarea este ireversibil, practic nulitile se aplic numai pentru viitor.

    Numai n ipoteza contractelor cu executare succesiva se pune problema unei suspendri aexecutarii, din motive de for major, pe toata durata imposibilitii de executare.

    Exista deosebiri i n modul de solutionare a problemei riscurilor contractuale.F. Dup nominalizare sau nu n legislaie contractele pot fi:

    - contracte numite- contracte nenumite

    n virtutea libertii de voin, prile pot gsi variate feluri de contracte pentru a mbrcaoperaiile pe care le svresc, fr a fi inute s se adapteze neaprat la unul dintre tipurile de contractenumite.

    n cazul contractelor numite, acestora li se aplic regimul juridic prevazut de lege, chiar dacprile nu l-au prevzut expres. La contractele nenumite prile trebuie s-i exprime voina ca acestorcontracte s li se aplice, parial sau total, singure sau n mod combinat, normele unor contracte numite.

    O alt clasificare a contractelor este facut n : contracteprincipale (care au o existen de sinestttoare) i contracte accesorii care nsoesc unele contracte principale, de a cror soart depind (deex.: contractele de gaj i ipotec sau contractele de fidejusiune, ori clauza penal). ncetarea saudesfiinarea, din orice cauz, a contractului principal, va atrage automat ncetarea sau desfiinareacontractului accesoriu.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    9/70

    G. Dup modul n care se exprim voina prilora.) Contracte negociate sunt cele n cadrul crora prile discut, negociaz toate

    clauzele contractului, fr ca din exterior s se impun ceva.b.) Contracte de adeziune sunt contractele redactate n ntregime sau aproape n

    ntregime numai de ctre una din prile contractante. Cellalt contractant nu poate modificaclauzele proiectului de contract. El poate s le accepte sau nu. Daca le accept, nseamn c a

    aderat la un contract preexistent.c.) Contracte obligatorii (sau forate) sunt asemntoare cu cele de adeziune, dar ntimp ce la contractele de adeziune o parte impune condiiile sale, la cele obligatorii legea leimpune, sau impune obligativitatea pentru o parte de a le ncheia (de regula pentru prestatorul saufurnizorul unor servicii sau produse strict necesare - transport, ap, energie electric), n timp cepentru cealalt parte ncheierea contractului rmne facultativ. Un alt exemplu ar fi cel alAsigurrii de Raspundere Civil pentru proprietarii de autovehicule prin Legea nr.136 / 1995.

    3. NCHEIEREA CONTRACTELORPrin incheierea contractului se nelege realizarea acordului de voin al prilor asupra clauzelor

    contractuale, adic ntlnirea pe deplin concordan a ofertei de a contracta cu accptarea ofertei. Validareacontractului presupune examinarea capacitii prilor contractante (capacitatea de folosin i de exerciiu)i examinarea voinei juridice (sub aspectul consimtmntului i cauzei sau scopului actului juridic).

    Deci se analizeaz raportul dintre voina intern i cea exprimat, declarat, precum i viciile devoin.

    Cel de al doilea element al voinei juridice cauza sau scopul actului juridic precizeaz limitelentinderii voinei interne. Validitatea contractului va fi conditionat de caracterul licit i moral al cauzei sauscopului su.

    n plus este necesar ca contractul s aiba un obiect determinat, licit i moral.Deci ncheierea contractelor poate fi analizat sub aspectul mecanismului formrii acordului de vointa isub aspectul formrii valabile a acestui acord.

    Mecanismul formrii acordului de voin al prilor, adic al ncheierii contractului.Propunerea de a contracta se numete ofert sau policitaiune. Uneori oferta este precedat de reclam,publicitate, discuii, negocieri concretizate n cele din urm ntr-o oferta valabil din punct de vederejuridic.

    Oferta poate fi fcut n scris, verbal sau chiar tacit. Uneori i tcerea, n functie de condiiileconcrete, poate constitui o ofert; de exemplu staionarea unui taxiu ntr-o staie de taxiuri - sau poate fi

    tacit, ca n cazul tacitei reconduciuni.Nu se cere pentru valabilitatea ofertei o condiie special de form.Oferta poate fi adresat unei

    persoane determinate sau unor persoane nedeterminate (ex.: publicului prin expunerea mrfurilor ntr-ovitrin).

    Oferta poate fi fcut cu termen sau fr termen de acceptare de ctre destinatar.Condiiile ofertei care este o latur a consimmntului:a) s fie o manifestare de voin real, serioas, contient,

    neviciat i cu intenia de a angaja din punct de vedere juridic;b) s fie ferm, nendoielnic pentru un angajament juridic;c) s fie neechivoc;d) s fie precis i complet.Fora obligatorie a ofertei. Rspunderea pentru revocarea ofertei.

    Fora obligatorie a ofertei privete momentele anterioare ncheierii contractului, adic ale acceptarii ei,

    pentru c dupa aceea avem de-a face cu un contract format.a) Ct timp oferta nu a ajuns la destinatar, ofertantul o poate revoca n mod liber i frconsecinte.b) Daca oferta a ajuns la destinaie, se distinge dac ea a fost fcut cu termen sau frtermen:

    - n cazul ofertei cu termen, ofertantul este obligat s o menin pn la expirarea termenului;dup expirarea lui, oferta este caduc;

    - n cazul ofertei fr termen, ofertantul e obligat s o menin un timp rezonabil, apreciat nfuncie de circumstanele de fapt ale speei.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    10/70

    Dac nainte de acceptarea ofertei ofertantul devine incapabil ori decedeaz, oferta devine caduci deci acceptarea ei, chiar n termen, devine fr efect.

    Retragerea ofertei nainte de termen atrage rspunderea ofertantului pentru toate prejudiciileproduse ca urmare a revocrii intempestive. Termenul rspunderii este diferit dup autori: rspunderea areca temei fie un antecontract, fie un act unilateral, fie un fapt juridic exterior ofertei care angajeazrspunderea delictual a persoanei responsabile pentru exerciiul abuziv al dreptului de a revoca oferta.

    Muli autori spun c, dei oferta a fost revocat, dac acceptarea ei s-a produs n termen, contractular trebui considerat ncheiat.Cu alte cuvinte, c oferta este obligatorie pn la expirarea termenului i c,deci, revocarea ei anterioara expirrii termenului ar fi fr efect.

    Oferta i antecontractul (promisiunea de a contracta).Oferta este un act juridic de formaie unilateral.

    Antecontractul este un contract, deci un act juridic de formatie bilateral, avnd la baz un acord de voin.Exemplu de antecontract:n condiiile art. 12 din Decretul nr. 144/1958 se prevedea posibilitatea ca instanas dispun ncheierea contractului de vnzare-cumprare imobiliar, hotrrea pronunat n cauz inndloc de contract.

    n condiiile abrogrii Decretului nr.144/1958, Curtea Suprem a decis ca azi instanelejudectoresti pot pronua, pe baza unui antecontract de vnzare-cumprare, o hotrre care s ina loc de actautentic de nstrinare, ntemeindu-se pe art.1073 i 1077 C.civ. Prevederile Codului civil citate permitcreditorului s obin executarea ntocmai a obligaiei asumate de debitor, iar n cazul n care obligaia de aface nu este adusa la ndeplinire de catre debitor, creditorul poate fi autorizat de a o aduce la ndeplinire elnsui, pe cheltuiala debitorului.

    Unii autori fac o distincie ntre antecontract (promisiunea de a contracta) i promisiuneasinalagmatic de contract (compromisul), acesta din urm fiind definit ca un angajament (acord) al prilorde a ncheia un contract, de regul de vnzare imobiliar, care nu s-ar putea ncheia imediat pe bazaacordului de voin al prilor, fiind necesara ndeplinirea unei anumite formaliti (o autorizaieadministrativ sau ntocmirea actului n forma autentic la notar)

    n cazul, de exemplu, al refuzului uneia dintre pri de a se prezenta la notar, cealalt parte poatecere instanei s pronune o hotrre care s in locul actului de vnzare-cumprare. Practica noastrjudiciar nu a distins ntre antecontract i promisiunea sinalagmatic (compromisul) pe care a denumit-o nmod constant antecontract i i-a dat consecinele pe care le-am nfiat mai sus.

    n literatura juridica strain, n special francez, sunt analizate i aa-numitele contractepreparatorii (care preced ncheierea contractului propriu-zis i fac parte din procedura negocierii acestuia,cum ar fi pactul de preferin, clauza de exclusivitate, clauza de monopol, antecontractele-cadru).

    Acceptarea ofertei.Acceptarea ofertei poate fi fcuta n scris sau verbal, expres sau tacit, adic s rezulte n mod cert,

    din anumite mprejurari, gesturi sau atitudini ale acceptantului. Simpla tcere nu poate avea n principiuvaloare de acceptare.Numai excepional, prin lege sau n practica judecatoreasca tcerii i se acorda efecte:

    a) cnd legea admite tacita reconduciune (ex. la nchiriere);b) cnd prile au convenit ca simpla tcere dup primirea

    ofertei, s aib valoare de acceptare;c) atunci cnd oferta e fcut exclusiv n interesul celeilalte

    pri, ea poate fi considerat ca exceptata, chiar dac parteacreia i-a fost adresat tace.

    Pe lng condiiile generale de fond privind consimmntul, acceptarea trebuie s ndeplineascanumite condiii specifice:

    a. s concorde cu oferta. Dac nu concord, ea are valoarea uneicontraoferte;b. s fie nendoielnic;c. daca oferta a fost adresat unei anumite persoane, numai

    aceasta persoana o poate accepta;d. acceptarea trebuie s intervin nainte ca oferta s devin

    caduc ori s fi fost revocat.Momentul i locul ncheierii contractului

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    11/70

    Momentul ncheierii contractului este cel n care acceptarea ntalnete oferta i deci este formatconsimmntul. Exist deci trei ipoteze privind modalitatea n care acceptarea se poate ntlni cu oferta icare determin momentul ncheierii contractului:

    1) ntre prezeni contractul este ncheiat n momentul cnd se realizeaz acordul;2) prin telefon contractul este considerat ncheiat, ca i ntre prezenti, n momentul n care

    prile contractante au ajuns la acord;

    3) prin corespondena (ntre abseni). n cazul ncheierii contractului prin coresponden,sistemul care si-a gsit consacrarea n practic este cel al informrii, deci momentul ncheieriicontractului este cel cnd ofertantul a luat, efectiv, cunostin de acceptare.n practic se consider c simpla primire de ctre ofertant a corespondenei expediate de

    acceptant i n care fireste se gsete acceptarea, constituie o prezumie relativ c ofertantul a luatcunostin de acceptare.

    Asfel, sistemul informrii se confund cu cel al recepiei.Nu sunt acceptate sistemul emisiuni (declaraiunii) i nici cel al expedierii acceptrii, pentru ca pn laajungerea la destinatar a acceptrii, acceptantul poate s-i retrag acceptarea.

    Oferta cu termen i momentul ncheierii contractuluiPentru a se produce ncheierea contractului e necesar ca acceptarea s fi ajuns la ofertant nainte de

    expirarea termenului prevzut n ofert.Ofertantul poate primi ca valabil i o acceptare ajuns peste termen, cu condiia s ncunostineze

    de ndata pe acceptant despre aceasta.Elementul determinant pentru stabilirea momentului ncheierii contractului este voina prilor.Momentul ncheierii contractului are importan din mai multe puncte de vedere:

    - n raport de aceasta se apreciaz posibilitatea de revocare i caducitatea ofertei; viciilevoinei trebuie s nu existe n momentul ncheierii contractului;- legea aplicabila este n vigoare n momentul ncheierii contractului;- efectele contracului se produc, ca regul, din momentul ncheierii contractului;- momentul ncheierii contractului determina i locul ncheierii acestuia.

    Locul ncheierii contractului i importana luintre prezeni, locul ncheierii contractului este unde se afl contractanii.Dac contractul se ncheie la telefon, locul ncheierii contractului va fi acela unde se afl

    ofertantul.Dac contractul se ncheie prin coresponden, locul ncheierii este cel unde se afl ofertantul i

    unde i s-a adresat corespondena.

    Cnd nu este nevoie s se comunice acceptarea, locul ncheierii este localitatea n care se afldestinatarul ofertei.

    Din punctul de vedere al dreptului internaional privat, locul prezint importan pentru stabilirealegii aplicabile n caz de litigiu privind ncheierea sau executarea contractului.

    La fel, uneori el prezinta importana pentru determinarea instanei competente teritorial.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    12/70

    CAPITOLUL XIIEFECTELE CONTRACTULUI (PUTEREA OBLIGATORIE A

    CONTRACTULUI )

    1. NOIUNI GENERALE2. INTERPRETAREA CONTRACTELOR

    3. OBLIGATIVITATEA CONTRACTULUI N RAPORTURILE DINTRE PRI4. OBLIGATIVITATEA CONTRACTULUI N RAPORT CU PERSOANELE CARE NU AUCALITATEA DE PRI CONTRACTANTE

    5. EFECTELE SPECIALE ALE CONTRACTELOR SINALAGMATICE

    1. NOIUNI GENERALEEfectul imediat al oricrui contract este acela de a da natere la drepturi i obligaii, aadar se

    vorbete despre puterea obligatorie a contractului.Examinarea efectelor implic abordarea urmtoarelor aspecte principale:

    a) stabilirea cuprinsului contractului, prin interpretarea corecta a clauzelor sale;b) principiul obligativitii contractului, privit sub trei aspecte:

    - n raporturile dintre prile contractante- n raporturile cu alte persoane- n raporturile cu alte persoane care nu au calitatea de pri contractante(principiul relativitii efectelor contractului);

    c) efecte speciale ale contractelor sinalagmatice:- executarea concomitent a obligaiilor reciproce- excepia de neexecutare a contractului- suportarea riscului contractului- rezoluiunea i rezilierea contractului.

    2. INTERPRETAREA CONTRACTULUIInterpretarea contractului permite o corect determinare a nsasi forei obligatorii a acestuia. Ea nu seconfund cu proba lui, contractul fiind considerat c exist.

    Clasificarea juridic a contractului apare ca un prim rezultat al interpretrii.Operaiunea nu se oprete nsa aici, deoarece ncadrarea juridic a contractului ntr-o anumit categorie

    -calificarea lui- atrage dup sine efectele juridice proprii acelei categorii; cuprinsul acestor efecte poateconstitui, i el, la randul su, obiect de interpretare.

    Reguli de interpretare a contractelorReguli generale:

    a) Prioritatea voinei reale a prilor (interpretarea se va face dup intenia comun aprilor contranctante, iar nu dup sensul literal al termenilor - art.977 C.civ.).

    Voina real trebuie dovedit. Pana la aceasta dovad, manifestarea (declaraia) de voin, adicforma n care aceasta se prezint, este singura realitate dovedit. Pn la proba contrarie, voina declarat seconsider a corespunde pe deplin voinei reale.

    Dovada c voina real a fost alta decat cea exprimat, se poate face att cu elemente intrinsecicontractului, ct i cu elemente extrinseci (tratative, discuii etc.).

    Discordanele ce pot aprea ntre voina real i forma n care a fost exprimat, nu trebuieconfundat cu simulaia contractului, cnd parile n mod intenionat urmresc s mascheze existena unui

    act juridic real, dar secret, printr-un act juridic public, dar simulat.b) Contractul produce, pe lng efectele expres artate n el, i alte efecte.c) Clauzele obinuite ntr-un contract se subneleg, chiar dac nu sunt expres prevzute ntr-nsul(art.981 C.civ.).

    Reguli speciale:a. interpretarea coordonat a clauzelor contractului. Toatele clauzele alctuiesc un ntreg.Art.982 C.civil

    prevede ca Toate clauzele conveniilor se interpreteaz unele prin altele, dndu-se fiecreianelesul ce rezult din ntregul act.

    b. Interpretarea clauzelor ndoielnice (susceptibile de mai multe nelesuri sau confuze):- se face n sensul care reiese din natura contractului (art.979 C.civ.);

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    13/70

    - n sensul n care ele ar produce un efect, iar nu n cel n care nu ar putea produce nici unul (art.978 C.civ.);- dup obiceiul locului unde s-a ncheiat contractul (art.980 C.civ.);- n folosul celui care s-a obligat (in dubio pro reo) (art. 983 C. civ.).

    c. Alte reguli de interpretare:- orict de generali ar fi termenii ntrebuinati de pri, obiectul contractului se reduce numai la

    lucrurile la care se pare ca prile i-au propus a contracta (art.984 C.civ.);- cnd prile, pentru a explicita coninutul unei clauze, apeleaz la un exemplu, nu trebuie s sereduc ntinderea obligaiei la cuprinsul exemplului luat (art.985 C.civ.).

    3. OBLIGATIVITATEA CONTRACTULUI N RAPORTURILE DINTRE PRILECONTRACTANTE

    Contractul este obligatoriu ntre pri.Art.969 C civ. Prevede : Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.

    Principiul pacta sunt servanda se fundamenteaz nu numai pe cerintele morale ale respectarii cuvantuluidat, ci i pe cerintele societatii insasi, ale sigurantei vietii juridice.

    Exista o simetrie intre modul de incheiere a contractului i modul de modificare, desfacere oridesfiintare a acestuia.

    Contractul este rezultatul unui mutuus consensus, deci i revocarea lui trebuie s fie rezultatul unuimutuus dissensus.

    Nu sunt excluse insa exceptii, cnd este posibila denuntarea unilaterala a contractului. Acesteexceptii expres prevazute de lege sau contract. Ex. De denuntare unilaterala: incheierea fr termen,contractul de mandate, contractul de depozit. Clauza de denuntare unilaterala nu poate fi insa inclusa intr-un contract declarat de lege irevocabil (ex. Donatie ) i nu trebuie s reprezinte o conditie potestativa dinpartea celui care se obliga (pentru ca insasi obligaia sub aceasta conditie este nula).

    Alte cazuri de incetare, modificare ori suspendare a forei obligatorii ale contractului sunt:a. decesul partii contractante n contracte intuitu personae (ex. Imprumutul de folosinta saumandatul);b. prelungirea (prorogarea) legala a unor contracte peste termenele prevazute de pri (ex.Contractile de inchiriere a locuintelor);c. interventia unui cause de forta majora care impiedica un timp executarea obligaiilor.

    4. OBLIGATIVITATEA CONTRACTULUI N RAPORT CU PERSOANELE CARE NU

    AU CALITATEA DE PRI CONTRACTANTEPrincipiul relativitii efectelor contractuluiContractul ncheiat nu poate nici profita, nici leza interesele terelor persoane. Art. 973 C civ.

    Stabileste: Conventiile n-au efect decat intre partile contranctante . Trebuie distins problema efectelorcontractului de cea a opozabilitatii fa de teri a contractului.

    Efectele contractului (drepturile i obligaiile) care se nasc, se modifica ori se sting pe bazaacordului de vointa, se produc numai intre partile contractante.

    Fata de terti, contractul ncheiat apare ca un fapt juridic care trebuie respectat, deci este opozabiltertilor.

    Si consecintele juridice sunt diferite:- daca una din pri nu-si executa obligaiile ce-i revin din contract, raspunde pe temei

    contractual;- daca o terta persoana nesocoteste drepturile alteia ce izvorasc dintr-un contract, acea

    persoana va raspunde delictual, potrivit art.998 i urm. C.civ.Din punct de vadere probatoriu, intre pri contractul se dovedeste conform regulilor dedovada ale unui act juridic; n schimb un ter poate invoca orice mijloc de proba pentru adovedi existenta sau inexistenta lui, pentru ca fa de el acesta este un fapt juridic.

    Contractul privit ca realitate sociala, ca fapt social, esteopozabil fa de oricine, chiar i fa de aceia care nu au participat la incheierea lui; aceasta esteopozabilitatea contractului, care nu se afla n contradictie cu principiul relativitii efectelor contractului.

    De exemlpu partile pot invoca contractul fa de terti, ca titlu de dobandire a unui drept real sau decreanta, sau contractul poate fi invocat ca just titlu pentru uzucapiune.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    14/70

    Si invers: tertele persoane ar putea avea interesul s invoce contractul, n folosul lor personal,impotriva prilor insesi din acel contract.

    Domeniul de aplicatie al principiului. Parti. Terti. Categorii intermediare.Partile sunt acele persoane care au ncheiat direct sau prin reprezentant contractul.Terti (penitus extranei) sunt acele persoane complet straine fa de contract sau n raport

    cu oricare dintre parti. Este sigur ca, fa de ei, contractul nu va produce nici un efect.

    Intre cele daua categorii exista succesorii partilor,care , desi nu au participat la incheiereacontractului, datorita raporturilor pe care le au cu partile contractante, suporta efectele acestui contract.In aceasta categorie intermediara sunt inclusi; succesorii universali i cu titlu universal, succesorii cu titluparticular i creditorii chirografari ai partilor.

    Succesorii universali sunt persoanele care succed, care dobandesc intreg patrimonial( activul i pasiv) al uneia dintre partile contractante (mostenitorul legal, legatarul universal saupersoana juridica care primeste intregul patrimoniu al alteia prin comasare- fuziune sau absorbtie).

    Succesorii cu titlu universal sunt persoanele care au vocatie la o fractiune dinpatrimonial uneia dintre partile contractante (o fractiune atat din activul cat i din pasivulpatrimonial). Este situatia cnd exista mai multi succesori legali ori testamentari care culegfractiuni din mostenire.

    Succesorii cu titlu particular sunt persoanele care dobandesc un drept anumit dinpatrimoniul uneaia dintre partile contranctante Ex.:cumparatorul unui bun, donatorul, cesionarulunei creante etc.Fata de succesorii universali i cu titlu universal, contractele incheiate de autorul lor vor produce

    toate efectele. Fac exceptie contracte intuitu personae i efectele declarate de partile contractante ca fiindnetransmisibile succesorilor.In cazul succesorilor cu titlu particular, acestia vor fi tinuti numai de efectele contractelor incheiate de autorcu alte persoane i care au legatura cu dreptul transmis catre succesor, astfel drepturile ii profita, darobligaiile n principiu nu-i sunt opozabile.

    Exista exceptii n cazul obligaiilor propter rem i a celor scriptae n rem care, fiind strins legate deun anumit lucru, vor produce efecte i fa de succesorul cu titlu particular.

    Creditorii chirografari sunt creditorii ale caror creante sunt garantate cu intregulpatrimoniu al debitorului, care deci nu beneficiaz de o garantie reala care sa-l avantajeze. Ei potinlatura opozabilitatea fa de ei a contractului ncheiat de debitor fie pe calea actiunii pauliene(art. 975 C. civ.), daca actele sunt incheiate de debitor n frauda lor, fie pe calea actiunii nsimulatie (art.1175 C.civ.).

    Exceptii de la principiul relativitii efectelor contractuluiSunt situatiile n care contractul ncheiat produce efecte fa de anumite persoane care nu au

    participat n mod direct, nici prin reprezentare la incheierea contractului i nici nu au calitatea de succesoriai partilor.

    In principiu, trebuie fcut distinctia intre drepturi i obligaii. Astfel, daca o persoana poatedobandi drepturi printr-un contract la care nu a participat i nici nu are calitatea de succesor; cu privire laobligaii, acestea n principiu nu pot apartine tertilor, cu exceptia obligaiilor ce izvorasc din contractulcolectiv de munca.

    a.) Promisiunea faptei altuia este contractul prin care debitorul se obliga s determine o tertapersoana sa-si asume un anumit angajament n folosul creditorului din contract.Este o aparenta exceptie dela principiul relativitatii.

    Debitorul isi asuma, de fapt, el personal, obligaia de a determina pe ter sa-si ia un angajamentfa de creditor.

    Deci tertul nu este obligat direct prin contractul dintre debitor i creditor. Tertul poate fie s refuzeincheierea contractului (situatie cnd se angajeaz rspunderea debitorului pentru neexecutareaobligaiilor), poate s artifice contractul dintre debitor i creditor, fie poate s incheie un contract cucreditorul n limitele promisiunii.

    Promisiunea faptei altuia (promesse de porte-fort) de deosebeste de bunele oficii (bons offices)prin care promitentul promite ca va face ce-i sta n putinta pentru ca un ter s contracteze cu creditorul. Inacest caz, obligaia promitentului este numai o obligaie de mijloace i el va raspunde numai n masura ncare culpa s va fi dovedita.

    In cazul promisiunii faptei altuia, obligaia promitentului este obligaie de rezultat la care opereazprezumtia de culpa a debitorului pentru neindeplinirea ei.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    15/70

    b.) Stipulaia pentru altul (contractul n favoarea unei terte persoane), este contractul prin care seconfera un drept unei persoane care nu este nici parte, nici reprezentant.

    Este o exceptie reala de la principiul relativitii efectelor contractului.Stipulaia pentru altul este acel contranct prin care o persoana numita promitent, se obliga fa de altapersoana numita stipulant s execute o obligaie n favoarea unei alte persoane, numita ter beneficiar.

    Tertul devine, prin urmare, creditorul direct al promitentului. Exemplu: asigurarea pentru viata

    cuprinde o stipulaie pentru altul: asiguratorul promite asiguratului s plateasca (in cazul decesului acestuia)o suma de bani- indemnizatia de asigurare a unui beneficiar pe care asiguratul l-a desemnat.Asiguratul estestipulantul, iar asiguratorul este promitentul.

    Alte exemple: contractul de donaie cu sarcini, contractul de transport de bunuri (expeditorulconvine cu carausul s efectueze transportul i s predea marfa destinatarului care este, evident, terbeneficiar); contractul de asigurare facultativ de persoane sau bunuri, cnd se stipuleaz ca indemnizatiade asigurare(despgubirea sau suma asigurata) s se plateasca unei terte persoane.

    Conditii de validitate a stipulaiei pentru altul:n primul rand trebuie s indeplineasca toate conditiile de validitate cerute de lege n cazul oricarui

    contract (capacitatea partilor, consimtamantul, obiectul, cauza i, pentru unele contracte, forma).In plus, la stipulaia pentru altul este nevoie de existenta vointei de a stipula n favoarea unei terte

    persoane care s fie certa, neindoielnica, iar beneficiarul s fie determinat sau macar determinabil, chiardaca s-ar referi la persoane viitoare(ex. Primul copil care se va naste stipulantului).

    Efectele stipulaiei pentru altul:-intre stipulant i promitent exista legatura specifica oricarui contract i deci obligaiile promitentuluitrebuie executate n raport cu drepturile subiective ale stipulantului, deci stipulantul poate cerepromitentului s execute angajamentele luate fa de el. Daca promitentul nu le executa, stipulantul poatecere rezolutiunea contractului sau executarea silita n natura sau prin echivalent banesc,De asemenea, stipulantul are posibilitatea intentarii unei actiuni impotriva promitentului pentru executareaprestatiei fa de tert;-intre tertul beneficiar i promitent exista doua efecte juridice:

    1) promitentul poate opune tertului toate cauzele de nulitate, de caducitate sau de rezolutiune careafecteaz contractul. Din momentul n care beneficiarul a acceptat stipulaiunea pentru altul,dreptul tertului beneficiar devine irevocabil. Tertul beneficiar poate actiona n justitie promitentul,dar numai pentru a reclama executarea promisiunii. El nu poate cere rezolutiunea, caci el nu arenici un drept de a i se restitui prestatia furnizata de stipulant. El nu devine parte n contractulprincipal.

    2) Tertul beneficiar are un drept direct impotriva promitentului. Se pune intrebarea dacabeneficiarul are vreo obligaie. Stipulaia pentru altul nu poate naste decat un drept n favoareatertului i nicidecum o obligaie n sarcina sa.In cazul n care s-ar pune problema unei datorii pe care trebuie s o execute tertul, este absolute

    necesar ca acesta s o accepte. Prin acceptare, tertul beneficiar adera la un contract ncheiat de alte persoane(stipulant i promitent);-intre ter i stipulant relatiile sunt create n mod indirect, dar ele sunt scopul stipulaiei (prestatia pe carestipulantul doreste s o confere tertului prin intermediul promitentului). Acest interes poate fi cu titluoneros (ex. Stipulantul are o datorie fa de ter care se va stinge prin plata fcut de promitent tertului) saupoate fi cu titlu gratuit ( o liberalitate, de exemplu asigurarea vietii permite o liberalitate fa de un terbeneficiar).

    In concluzie, stipulaia pentru altul reprezinta o exceptie de la principiul relativitii efecteloractelor juridice, caci tertul nu devine creditor i nici debitor, decat daca doreste acest lucru.

    c.) Actiunile directe pentru plata unor sume de bani.In unele cazuri, legea creeaz posibilitatea persoanelor, intre care nu exista relatii contractuale, dea actiona direct n vederea efectuarii platii pe una din partile acelui contract, invocand contractul fa decare terta persoana este straina.

    Toate aceste actiuni directe au ca obiect plata unei sume de bani.Ex.: n cazul contractului deantrepriza de lucrari, potrivit art. 1488 C.civ. lucratorii(parti n contractul de subantrepriza) pot actionadirect pe beneficiarul constructiei pentru plata sumelor de bani ce li se cuvin, daca aceste sume nu au fostplatite de antreprenor.

    La fel, n cazul contractului de mandate; daca mandatarul, la randul lui, incheie un contract cu oalta persoana pentru indeplinirea mandatului, mandantului din primul contract i se recunoaste o actiune

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    16/70

    directa fa de submandatar, desi acesta din urma este ter fa de contractul prin care s-a produssubstituirea (art.1542 al. final C. civ.).

    d.) Simulatia este operatia juridica prin care partile incheie doua contracte; unul public, aparent,numit contract simulat, prin care se creeaz o anumita aparenta juridica care nu corespunde realitatii, ialtul secret denumit, contrainscris, care corespunde vointei reale a partilor.

    Aceasta institutie juridica care realizeaz concomitent doua operatiuni juridice, una reala i alta

    fictiva, se numeste simulatie.Simulatia poate imbraca mai multe forme:- Deghizarea. Contractul este deghizat daca aparent contractul este cu titlu oneros(vanzare-

    cumparare), dar n realitate el este cu titlu gratuit (donatie).- Interpunerea de persoane In contractul public (aparent) apar unele persoane care nu sunt

    aceleasi cu cele existente n contractul secret (real), (ex. Beneficiar al contractului este alta persoana decatcea care figureaz ca beneficiar n contractul aparent). Trebuie s se faca urmatoarea precizare: simulatiaprin interpunere de persoana nu se confunda cu reprezentarea unde reprezentantul ce incheie contractul cutertul actioneaz n numele i pe seama reprezentantului.

    Simulatia are ca principal efect inopozabilitatea fa de tertele persoane ale contractului secret si,dupa caz, posibilitatea inlaturarii simulatiei pe calea actiunii n simulatie.

    Temeiul legal al efectelor simulatiei il constituie art,1175 C. civ. , potrivit caruia Actul secretcare modifica un act public nu poate avea putere decat intre partile contractante i succesorii lor universali;un asemenea act nu poate avea nici un efect n contra altor persoane.

    Deci intre pri contractante va produce efecte numai contractul secret-contrainscrisul (la feli fa de succesorii universali i cu titlu universal al partilor).

    Fata de teri va produce efecte numai contractul aparent, public, chiar daca acesta nu corespundevointei reale a partilor.

    Ca atare, sanctiunea specifica simulatiei este inopozabilitatea fa de teri a situatiei juridice reale.Terti, n materia simulatiei, sunt succesorii cu titlu particular i creditorii chirografari. cnd exista conflictintre ei, unii dorind s invoce fa de pri contractul aparent, altii contractul ascuns, vor castiga tertii carese intemeiaz cu buna credinta pe actul aparent.In anumite situatii, chiar succesorii universali sau cu titlu universal pot dobandi calitatea de teri n masuran care, prin simulatie, li s-au nesocotit interesele intr-o maniera frauduloasa.

    Toate persoanele indreptatite de legiuitor pot apela la actiunea n simulatie prin care se tinde ladovedirea caracterului simulate al operatiunii juridice, inlaturarea contractului simulate i aceluia carecorespunde vointei reale a partilor.

    De regula simulatia este folosita pentru a eluda dispozitiile legale n materie fiscala (in actul aparentoperatiunea juridica este incadrata la un prt mai mic pentru a se plati o taxa fiscala mai mica).

    Pe langa sanctiunea de drept civil ( inopozabilitatea contractului secret fa de terti) , simulatiapoate atrage consecinte de ordin penal, fiscal.

    5. EFECTE SPECIALE ALE CONTRACTELOR SINALAGMATICECaracteristica contractelor sinalagmatice este interdependenta obligaiilor reciproce ale

    cocontractantilor; obligaiile reciproce depind una de cealalta.

    Datorita interdependentei obligaiilor contractele sinalagmatice au urmatoarele efecte specifice: exceptiade neexecutare, rezolutiuneacontractului i suportarea riscului contractual.

    1. Exceptia de neexecutare a contractului (exception non adimpleti contractus) se poate invoca n situatia

    n care, desi una din pri nu si-a executat propria obligaie, cere totusi celeilalte s si-o execute pe a sa.Partea careia i se pretinde executarea obligaiei poate s se opuna, invocand exception nonadimpleti contractus, care este invocate n cadrul cererii de executare a celeilalte pri i are ca efectrespingerea acesteia, fr a fi nevoie de interventia instantei de judecata.

    Exceptia de neexecutare nu are o consacrare ca atare n codul civil, dar apare implicit n multedispozitii, ca exemplu n art. 1322 C,civ,(vanzatorul nu este obligat s predea lucrul daca cunparatorul nuplateste pretul).Exceptia de neexecutare reprezinta, pe de o parte, o garantie pentru creditor, iar pe de alta parte, un mijlocde constrangere pentru debitor, ca acesta sa-si execute obligaia.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    17/70

    Institutia exceptiei de neexecutare creeaz o situatie provizorie, caci refuzul de executare nu poatedura la infinit. Dintr-un alt punct de vedere, exceptia de neexecutare este o institutie de justitie privata.

    Conditii pentru invocarea exceptiei

    1) Conditiile pentru invocarea exceptiei de neexecutare privesc natura obligaiilor inatura exscutarii.

    2) In ce priveste natura obligaiilor, exceptia de neexecutare se aplica tuturorobligaiilor sinalagmatice (inclusiv celor imperfecte).Nu se aplica obligaiilor nascute din contracte distincte, chiar daca sunt incheiate

    intre aceleasi parti.3) In ce priveste natura executarii este necesara existenta unei neexecutari a

    obligaiei de catre una din pri i buna-credinta a celui care o invoca. Nu intereseazdaca neexecutarea este completa sau partiala, ori daca este imperfecta. Exceptia trebuieinvocata de partea care este de buna-credinta, nu de cea de rea-credinta careianeexecutarea ii este imputabila.

    4) In sfarsit este necesar ca partile san nu fi convenit un termen de executare. Nu estenecesar pentru invocarea exceptiei ca s se adreseze unei instante de judecata sin nu estenecesara punerea n intarzieire a debitorului.

    Efectele invocarii exceptiei sunt de natura defensive (de aparare); partea care o invoca se

    limiteaz la a refuza executarea prestatiei la care este obligat. Efectele sunt temporare; obligaia esuspendata pana cnd cocontractantul isi executa obligaia sa.2. Rezolutiunea contractului

    Rezolutiunea contractului este o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic i consta ndesfiintarea cu efect retroactiv a acestuia, partile fiind repuse n situatia anterioara.

    Rezolutiunea se deosebeste de nulitate, desi unele dintre efectele sale sunt aceleasi cu efectelenulitatii. Exista insa doua deosebiri fundamentale: n cazul nulitatii, contractul ncheiat a nesocotitconditiile de fond sau de forma cerute de lege, iar cauza de nulitate exista la momentul ncheieriicontractului, deci practic contractul nu a fost valabil incheiat; pe cnd n cazul rezolutiunii, contractul estevalabil ncheiat dar ulterior acestui moment, intervine un motiv de desfiintare a efectelor lui, motiv careconsta n refuzul nejustificat de executare a acestuia.

    Singura trasatura comuna a nulitatii i respectiv rezolutiunii este retroactivitatea efectelor, ceeace inseamna ca , n ambele situatii, partile sunt repuse n situatia anterioara momentului ncheieriicontractului.

    Temeiul juridic al rezolutiunii este reciprocitatea obligaiilor din contractul sinalagmatic.Pentru rezolutiune este nevoie de o hotarare judecatoreasca (1021 C.civ.).Rezolutiunea contractului nu opereaz de drept, iar instanta are posibilitatea, de la caz la caz, s

    dispuna rezolutiunea contractului sau chear s acorde un termen de gratie partii care care nu si-a executatobligaiile.

    Actiunea n rezolutiune poate fi intentata numai de partea care a executat sau este pe punctual sa-siexecute obligaiile.

    Pentru existenta rezolutiunii judiciare este necesar s fie indeplinite cumulativ urmatoareleconditii:-sa existe o neexecutare totala sau, n anumite cazuri, chiar partiala, a obligaiei de catre una din parti;-neexecutarea obligaiei trebuie s fie dovedita i s fie imputabila debitorului obligaiei neexecutate. Dacase dovedeste existenta unei cauze de forta majora sau a unui caz fortuit, instanta nu va putea deciderezolutiunea, ci n cauza se vor aplica dispozitiile referitoare la suportarea riscului contractual n cazul

    contractelor sinalagmatice;-debitorul obligaiei neexecutate s fi fost pus n intarziere printr-una din Modalitile prevazute de lege. Dela caz la caz, instanta poate s acorde debitorului termen de gratie pana cnd obligaia va fi executata.

    Pentru ca rezolutiunea judecatoreasca prezinta multe dezavantaje pentru creditor (punerea nintarziere a debitorului, acordarea termenului de gratie, pronuntarea rezolutiunii prin hotararejudecatoreasca), partile obisnuiesc s insereze n contract anumite clauze privind rezolutiunea pentruneexecutare (rezolutiunea convenonala).

    Clauzele contractuale exprese privind rezolutiunea contractului pentru neexecutare poartadenumirea de pacte comisorii i sunt derogatorii de la prevederile art.1021 C.civil.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    18/70

    Creditorul are drept de optiune intre a cere executarea sau rezolutiunea n cazul pactuluicomisoriu.

    Efectele rezolutiunii constau in:- desfiintarea retroactiva a contractului, cu repunerea prilor n situatia anterioara, acestea restituindu-sireciproc eventualele prestatii efectuate.- Tertii se pot opune la restituire n masura n care au dobandit un drept propriu asupra acelor bunuri prin

    uzucapiune sau ca efect al posesiei de buna-credinta;- obligarea la daune-interese a partii culpabile de neexecutarea obligaiilor si, deci desfiintarea contractului.Rezolutiunea i rezilierea contractuluiRezolutiunea se aplica contractelor cu executarea instantanee, pe cnd rezelierea se aplica

    contractelor cu executarea succesiva, dar amandoua duc la desfiintarea contractului.Efectele sunt insa diferite. In timp ce rezolutiunea desfiinteaz contractul retroactiv(ex.tunc),

    rezilierea lasa neatinse prestatiile care au fost executate inaintea rezilierii desfiintand contractul pentruviitor (ex.nunc). Celelalte reguli sunt comune.

    3. Riscul contractuluiProblema suportrii riscului contractului se pune in situaia n care neexecutarea obligaiei se

    datoreaz interveniei forei majore sau cazului fortuit, ce apar ulterior ncheierii contractului.Riscul lucrului il suporta proprietarul sau( res perit domino) .

    In cazul contractelor sinalagmatice, daca una dintre pri este impiedicata de un caz de forta majora sau deun caz fortuit s isi indeplineasca obligaia, deci fr a fi n culpa, riscul este suportat de debitorul obligaieiimposibil de executat (res perit debitori) i deci el nu va mai putea cere celeilalte pri s isi executeobligaia sa.

    Acest principiu care inseamna ca imposibilitatea fortuita de executare a unei obligaii antreneazdisparitia juridica a celeilalte obligaii, se intemeiaz pe reciprocitatea i interdependenta obligaiilorconstituind un efect specific al contractului sinalagmatic.

    In cazul particular al contractelor translative de proprietate al unui lucru cert determinat, regulaeste diferita i anume, daca lucrul cert a carui proprietate se transmite, n afara unor exceptii, de la vanzatorla cumparator prin incheierea contractului, nu a fost inca predate, riscul contractual al pierii lucrului dinforta majora va fi suportat de cumparator, care este proprietarul lucrului i creditor al obligaieiimposibil de executat de predare a lucrului.

    Cu alte cuvinte, daca dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare a unui lucru certdeterminat, dar inainte de predare acesta piere fortuit, cumparatorul este obligat s plateasca pretul, pentru

    ca el suporta riscul contractului, fiind proprietarul lucrului (res perit domino), desi nu va primi lucrul care apierit .

    In cazul n care obligaia a devenit numai partial imposibila de executat, fie se reduce n modcorespunzator contraprestatia ce ar urma s fie executata de cealalta parte, deci se suporta risculcontractului numai n masura partii neexecutate de el, fie se desfiinteaz n intregime contractul n masuran care partea din obligaie care ar putea fi executata nu asigura realizarea scopului pentru care contractul afost incheiat. In aceasta situatie riscul contractului este suportat n intregime de debitorul obligaieiimposibil de executat.

    De la regula res perit domino, n cazul contractului de vanzare-cumparare exista exceptii, cndriscul este suportat de vanzator, deci cnd revenim la regula general de drept comun a suportarii riscurilorn materie de contracte sinalagmatice (res peri debitori) i anume n cazul:

    - bunurilor de gen care pot fi inlocuite cu altele (genera non pereunt), deci vanzatorultrebuie s procure alt gen , sau altfel va fi obligat la plata daunelor-interese;

    - in care vanzatorul fusese pus n intarziere deoarece nu-si indeplinise obligaia de predare,riscul este al lui, afara de cazul cnd face dovada ca bunul ar fi pierit i la creditorul-cumparator, chiar daca i-ar fi fost predate la termen;

    - bunurile viitoare (daca transferul bunului individual determinat urma s se faca n viitor);- in care transferul este afectat de o conditie, problema riscului se rezolva n functie de felul

    conditiei. Daca este suspensiva, riscul este al vanzatorului. Daca conditia este rezolutorie,riscul este al cumparatorului.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    19/70

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    20/70

    CAPITOLUL XIIIACTUL JURIDIC UNILATERAL - IZVOR DE OBLIGATII CIVILE

    1. DEFINITIE2. ACTELE JURIDICE UNILATERALE

    1. DEFINITIEActul juridic unilateral este actul juridic care constituie rezultatul voinei unei singure persoane iare ca efect naterea, modificarea sau stingerea unei obligaii.

    2. ACTELE JURIDICE UNILATERALEa) Promisiunea publica de recompensa pentru o anumita prestatie sau activitate;b) Promisiunea publica de premiere a unei lucrari, in caz de reusita la un concurs;c) Ofeta de purg a imobilului ipotecat. Dobanditorul unui imobil ipotecat poate notificadebitorilor ipotecarii ca se ofera sa achite datoriile si sarcinile ipotecare in limita pretului decumparare a imobilului sau a pretului evaluat al imobilului, daca a fost primit prin donaie (art.1804-1906 C .civ.). Ofertantul are obligaia de a mentine oferta valabila timp de 40 de zile;d) Oferta de a contracta este manifestarea unilaterala de vointa a unei persoane care doreste saincheie un contract. Este izvor de obligaii in cazul cand se stipuleaz termenul de valabilitate alpropunerii, termen in care oferta nu poate fi revocata. Ofertantul are deci obligaia de a o mentinepana la expunerea acestui termen; iar daca nu s-a prevazut un termen, ofertantul este obligat samentina propunerea intr-un termen rezonabil necesar acceptarii;e) Titlurile de valoare. In cazul titlurilor de valoare, posesorul sau inscrisului este considerattitularul dreptului prevazut in titlu. Obligatia de plata asumata de cel ce subscrie un titlu de valoarela purtator izvoreste din actul unilateral de vointa al subscriitorului.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    21/70

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    22/70

    Obligatiile geratului:- Geratul raspunde fa de terte persoane n masura n care s-au ncheiat acte juridice cu acestea idaca gerantul a declarat ca actioneaz n numele i pe seama geratului. Raspunderea este perfecta.Daca gerantul lucreaz n nume propriu, el va raspunde personal fa de terti, deoarece nu existanici o legatura intre teri i gerat. In acest caz reprezentarea este imperfecta.

    - Geratul este obligat fa de gerant , indiferent ca reprezentarea este perfecta sau imperfecta.Daca-s indeplinite conditiile, atunci geratul are fa de gerant obligativitatea mandatului fa demandatar.- Geratul trebuie sa-l despgubeasca pe gerant pentru toate cheltuielile necesare i utile facute cugestiunea i , eventual sa-l remunereze pentru activitatea sa, incat acesta s nu fie prejudiciat.

    Proba gestiuniise face diferit, dupa cum este vorba de;- acte juridice , care se dovedesc conform normelor de probatiune pentru acte juridice;- fapte materiale care pot fi dovedite cu orice mijloc de proba.

    3. PLATA LUCRULUI NEDATORAT(art.1092 C.civ.): Plata nedatorata consta n executarea de catre o persoana a unei obligaiuni

    la care nu era tinuta i pe care a facut-o fr intentia de a plati datoria altuia.Persoana care face plata nedatorata se numeste solvens, iar acela care primeste plata se numeste accipiens.

    In mod obligatoriu se creeaza, intre aceste doua persoane, un raport juridic obligaional, accipiens-ul fiind obligat la restituirea a ceea ce nu i se datora i la care, evident, nu era indreptatit.

    Fundamentul juridic al platii nedatorate a fost disputat n literatura juridica.Unii autori au intemeiat-o pe ideea imbogatirii fr cauza, n ipoteza accipiensului de buna-

    credinta, iar n ipoteza accipiensului de rea-credinta, plata nedatorata a fost fundata pe rspunderea civildelictual.Alti autori considera ca nu exista deosebire principala intre imbogatirea fr just temei i plata nedatorata;singura deosebire consta n faptul ca, n cazul platii nedatorate prestatia indeplinita fr temei s-a facut cutitlu de plata.

    Conditiile platii nedatorateObligaia de restituire a platii nedatorate exista daca sunt indeplinite trei conditii;1. s existe o plata fcut de solvens(sume de bani, srviciu, bun etc.);2. plata s fie nedatorata. Se disting doua ipoteze;

    - datoria nu exista(s-a facut plata pentru o datorie imaginara). Daca datoria e anulata,

    rezolvita sau caduca, solvensul are dreptul la restituire .Daca solvensul plateste nexecutarea unei obligaii civile imperfecte(naturale ), el nu pretinde restituirea;

    -datoria exista, dar nu intre solvens i accipiens, adica solvensul este debitor, dar nufa de accipiens;

    3. plata s fi fost fcut din eroare, adica solvensul s fi crezut ca este debitor al accipiensului.Daca solvensul stie ca plateste ceva nedatorat, plata e interpretata ca fiind o liberalitate sau ogestiune a interselor altuia.Conditia erorii solvensului nu se cere n cazul cnd solventul achita datoria fa de accipiens i

    pierde chitanta liberatoare(dovada platii). Daca plateste a doua oara pentru a evita executarea silita iulterior gaseste dovada, nu se mai cere conditia erorii solvensului.

    La fel se cere conditia erorii solvensului n cazul platii unei obligaii declarate nule absolute.Solvensul poate cere restituirea pe temeiul platii nedatorate, nefiind nevoie de conditia erorii pentru a seadmite repetitiunea.

    Efectele platii nedatorate.A. Obligatiile accipiensului;a) accipiensul de buna-credinta care nu a stiut ca plata ce i s-a facut este nedatorata, este obligat

    s restituie numai n limitele imbogatirii sale.Deci el este obligat s restituie lucrul, dar va pastra fructele ca orice posesor de buna-credinta.

    Daca a instrainat lucrul, este obligat s restituie numai pretul primit i nu valoarea lui.Daca lucrul a pierit fortuit, el va fi eliberat de obligaia de restituire.

    b) Obligatiile accipiensului de rea-credinta

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    23/70

    Accipiensul este de rea-credinta atunci cand, desi stie ca nu i se datoreaz plata, primeste plata. Eleste obligat s restituie bunul primit i fructele percepute.

    Daca a instrainat bunul, trebuie s restituie valoarea lucrului la momentul introducerii actiunii njustitie, indiferent de pretul pe care l-a primit.Daca lucrul a pierit fortuit,easte obligat s restituie valoarea acestuia din momentul cererii de restituire,afara numai daca face dovada ca lucrul ar fi pierit i la solvens.

    In toate cazurile, daca plata a constat intr-o suma de bani, sau intr-o cantitate de bunuri determinate princaractere generice, accipiensul va trebui s restituie aeeasi suma sau aceeasi cantitate de bunuri, de acceasicalitate.

    Cand plata nedatorata a constat n a da un bun individual determinat, actiunea n restituire va aveacaracterul unei adevarate actiuni n revendicare.B. Obligatiile solvensului;

    - Solvensul este obligat s restituie accipiensului, de buna sau de rea-credinta, cheltuielile facutecu conservarea lucrului sau cele care au dus la o sporire a valorii sale. Deci va restitui cheltuielile necesarei utile, dar nu va restitui cheltuielile voluptuarii.

    -Restituirea poate fi ceruta de solvens i de creditorii chirografari ai solvensului pe calea uneiactiuni oblice. Adevaratul creditor nu va putea cere restituirea unei asemenea plati, dar va avea impotrivaaccipiensului o actiune izvorand din imbogatirea fr justa cauza.

    Termenele de prescriptie ale actiunii n restituire sunt cele de drept comun.Accipiensul nu este obligat s restituie plata;

    1) n cazul obligaiilor imperfecte (naturale);2) cnd plata s-a facut n temeiul unui contract nul pentru cauza imorala grava (Nemo auditorpropriam turpitudinem allegans);3) cnd plata a fost fcut pe temeiul unui contract anulabil pentru cauza de incapacitate a uneiadintre parti. Solvensul are actiune, dar din imbogatirea fr just temei i nu din plata nedatorata,pentru ca incapabilul restituie n limita imbogatii sale;4) cnd plata a fost fcut de o alta persoana decat debitorul, iar creditorul accipiens a distrus cubuna-credinta titlu constatator al creantei sale.Solvensul va avea insa impotriva adevaratului debitor o actiune izvorand din imbogatirea frjusta cauza.Natura juridica a platii nedatorate.Problema este controversata n literatura juridica.Unii autori considera ca nu exista deosebire esentiala intre imbogatirea fr just temei i plata

    nedatorata, doar ca n cazul platii nedatorate prestatia a avut ca temei plata.Alti autori apreciaz ca asemanarea functioneaz n ipoteza accipiensului de buna credinta, iar pentruaccipiensul de rea-credinta ca plata nedatorata seamana cu rspunderea delictual (pentru ca solvensul va fiindemnizat n intregime).

    Practica judecatoreasca considera ca restituirea platii nedatorate nu sebazeaz pe ideea de culpa,ci pe cea de imbogatire fr just temei.Opinia noastra este ca institutia restituirii platii nedatorate este o institutie distincta, cu conditii i efectespecifice.

    4. IMBOGATIREA FARA JUSTA CAUZAIn Codul civil nu exista un text care s consacre principiul imbogatirii fr justa cauza

    ca izvor de obligaie distinct. Exista insa texte care fac o aplicatie a obligaiei de restituire, cnd are locmarirea patrimoniului unei persoane pe seama patrimoniului altei persoane. Situatia obtinuta de marirea sau

    micsorare a patrimoniului unei persoane pe seama patrimoniului alteia are un temei juridic(donatie,uzucapiunea, posesia de drepturi civile a bunurilor corporale, prevazuta de art.1909 C.civ.).Exista insa situatii cnd acest lucru se intampla fr temei juridic(ex. Imbunatatirile pe car le face

    chiriasul la imobilul inchiriat, retinerea alocatiei de stat de catre parintele caruia nu-i este incredinta copiluletc.).In toate aceste cazuri practica judiciara a facut aplicatia principiului restituirii imbogatirii fr temeilegitim.

    Definitie: Imbogatirea fr justa cauza este faptul juridic prin care patrimonial unei persoane estemarit pe seama patrimoniului altei persoane , fr ca pentru aceasta s existe un temei juridic. Din acest

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    24/70

    fapt juridic se naste obligaia pentru cel care isi vede marit patrimonial sau de a restitui, n limita maririi,catre cel care si-a diminuat patrimonial.

    Acesta din urma are dreptul de a introduce, impotriva celui imbogatit fr temei legitim n pagubasa, o actiune numita action de rem verso

    Conditiile pentru intentarea actiunii n restituireConditii materiale:

    a. marirea patrimoniului paratului-debitor;b. micsorarea patrimoniului reclamantului-creditor (ca o consecinta a maririi patrimoniului paratului-debitor);c. existenta unei legaturi intre sporirea unui patrimoniu i diminuarea celuilalt, n sensul ca ambele s fieefectul unei cauze unice.Conditii juridice;a) absenta unei cauze legitime de marire a patrimoniului paratului-debitor n detrimental patrimoniuluireclamantului-creditor;b) absenta oricarui alt mijloc juridic de recuperare(actiunea din contract sau actiunea n revendicare).Actiunea din contract sau actiunea n revendicare exclude actiunea pentru imbogatire fr just temei,aceasta din urma avand deci un caracter subsidiar fa de primele.

    In ce priveste probele, se aplica dreptul comun; pentru fapte juridice este admisibila orice proba,pentru acte juridice dovada se va face n conditiile art. 1191 i urmatoarele C.civil

    Efectele imbogatirii fr justa cauza.Din cauza dezechilibrului aparut, se creeaz o obligaie de restituire (in virtutea unui raport juridic

    obligaional). Cel caruia i s-a micsorat patrimonial devine creditor, iar cel caruia i s-a marit patrimoniuldevine debitor.In principiu, restituirea se face n natura; cnd nu mai este posibil acest lucru, ea se face prin echivalent.

    Obligatia de restituire n natura are o dubla limita:a) restituirea se face doar n masura cresterii patrimoniului debitorului (deci daca pana la

    restituire bunul a pierit fortuit sau din cauza de forta majora, obligaia de restituire inceteaza).Daca lucrul a fost vandut, trebuie restituita valoarea lui din momentul introducerii actiunii;

    b) cel care si-a micsorat patrimoniul nu poate pretinde mai mult decat diminuareapatrimoniului sau, caci altfel s-ar imbogati el fr temei legitim.Actiunea n restituire e supusa termenului de prescriptie de drept comun(3 ani), care incepe s

    curga din momentul n care cel care si-a micsorat patrimoniul a cunoscut sau trebuia s cunoasca atat faptulmaririi, cat i pe cel care a beneficiat de marire.

    Natura juridica. Imbogatirea fr justa cauza este un izvor distinct de obligaii fa derspunderea civil delictual (pentru ca ea nu presupune vinovatia celui care primeste i nu presupunereparatia integrala). De asemenea, ea nu se intemeiaz pe gestiunea de afacei sau plata lucrului nedatorat,care sunt izvoare distincte de obligaii.

    E necesar ca de lege ferenda imbogatirea fr just temei s fie reglementata separat caun izvor de obligaii distinct.

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    25/70

    CAPITOLUL XVFAPTA ILICITA CAUZATOARE DE PREJUDICIU - IZVOR DE OBLIGATIICIVILE (RASPUNDEREA CIVIL DELICTUALA)

    1. TEMEIUL RASPUNDERII CIVILE DELICTUALE2. RASPUNDEREA CIVIL DELICTUALA I RASPUNDEREA PENALA, COMPARATIE

    3. RASPUNDEREA CIVIL DELICTUALA I RASPUNDEREA CONTRACTUALA,COMPARATIE, CUMULUL CELOR DOUA RASPUNDERI4. RASPUNDEREA CIVIL PENTRU FAPTA PROPRIE , CONDITII GENERALE ALE

    RASPUNDERII5. RASPUNDEREA CIVIL DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE A

    PERSOANELOR JURIDICE

    1. TEMEIUL RASPUNDERII CIVILE DELICTUALEOmul este o fiinta constienta de consecintele actelor sale i raspunde pentru ele. Responsabilitatea

    consta n obligaia fiecarei persoane de a raspunde pentru actele i faptele sale.Responsabilitatea poate fi morala, politica, penal, civil, administrativa etc.Faptul ca o persoana aduce altuia un prejudiciu poate antrena rspunderea autorului daca sunt indeplinite ialte conditii prevazute de lege.

    In cazul n care faptul generator de prejudiciu este un fapt illicit avem de-a face cu rspundereacivil delictual.

    Pentru a intelege exact temeiul rspunderii civile delictuale este necesara o comparatie intreaceasta forma de rspundere, pe de o parte, i rspunderea penal si, respectiv, rspunderea civilcontractual, pe de alta parte.

    2. RASPUNDEREA CIVIL DELICTUALA I RASPUNDEREA PENALA,COMPARATIERaspunderea civil delictual i rspunderea penal pot actiona concomitent; se pot cumula pentru ca:

    a) rspunderea civil delictual se bazeaz pe ideea repararii unui prejudiciu, n timp cerspunderea penal se bazeaz pe ideea pedepsirii unei fapte socialmente periculoase;

    b) rspunderea penal e intemeiata pe principiul legalitatii incriminatorii, n timp ce ncazul rspunderii delictuale obligaia de reparare a prejudiciului ia nastere pentru orice fapta ilicitacauzatoare de prejudicii;

    c) ca principiu general, ambele se bazeaz pe vinovatia celui care a savarsit fapta ilicita.In penal insa, vinovatia e un element esential n caracterizarea faptei penale ca infractiune, cat i

    pentru aplicarea efectiva a pedepsei penale.In cazul rspunderii delictuale, intinderea rspunderii nu este conditionata de gradul de vinovatie aautorului faptei ilicite; el repara n intregime prejudiciul;

    d) n ce priveste persoanele chemate s raspunda, n ambele cazuri va raspunde persoanacare a savarsit fapta ilicita cu discernamant.In penal insa, minorul sub 14 ani nu raspunde, minorul intre 14-16 ani raspunde daca se dovedeste

    ca a lucrat cu discernamant, iar minorul peste 16 ani raspunde, discernamantul sau fiind prezumat.In materia rspunderii civile delictuale, minorii peste 14 ani sunt prezumati relativ ca au

    discernamant, iar cei sub 14 ani raspund daca se dovedeste ca au avut discernamant;e) rspunderea penal e stabilita intotdeauna prin hotarare judecatoreasca. In toate

    cazurile statul este prezent la stabilirea rspunderii.

    In rspunderea civil delictual nimic nu impiedica ca partile s stabileasca prin vointalor(tranzactie), cuantumul i modalitatea de reparare a prejudiciului.Cand infractiunea este cauzatoare de prejudiciu, vom avea de-a face cu dou actiuni: o actiune penal i oactiune civil.Ele pot fi judecate separate, sau actiunea civil poate fi judecata n procesul penal.Odata aleasa una din celedoua cai nu se mai poate renunta la ea(electa una via non datur recursus ad alteram). Partea vatamataconstituita parte civil n procesul penal, poate totusi porni actiune civil n faa instantei civile, dacainstanta penal prin hotarare definitiva, a lasat nesolutionata actiunea civil ori daca se pretinde reparareaunor pagube care s-au nascut ori s-au descoperit dupa pronuntarea de catre prima instanta a hotararii penale(art.20 C.pr.penal).

  • 8/7/2019 21883156-Teoria-Obligatiilor

    26/70

    Exista deosebiri i n ce priveste pornirea actiunii:- actiunea penal se porneste, n principiu, din oficiu, i numai n mod exceptional, la plangerea prealabila;- in cazul rspunderii civile delictuale, actiunea este lasata la dispozitia partii ce a suferi prejudiciul, carepoate intenta sau renunta la despgubiri.

    In anumite situatii, Codul de procedura penal prevede ca, pentru anumite situatii, ca n cazul ncare fapta ilicita cauzatoare de prejudicii constituie infractiune, insasi actiunea civil se exercita din oficiu,

    instanta penal fiind obli