2 concurs de caricaturi 2014 - copy

of 14/14
Educaţie pentru dezvoltare durabilă CARICATURA CU TEMATICĂ ECOLOGICĂ CONCURS NAŢIONAL DE CREATIVITATE ŞI TALENT “PRIVEŞTI, ÎNŢELEGI, TE SCHIMBI!”

Post on 27-Dec-2015

17 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

regulament

TRANSCRIPT

CONCURS NAIONAL DE CARICATURI CU CONTINUT ECOLOGIC

Educaie pentru dezvoltare durabil

CARICATURA CU TEMATIC ECOLOGICCONCURS NAIONAL

DE

CREATIVITATE I TALENT

PRIVETI, NELEGI, TE SCHIMBI!

Aforism:

"Caricatura este adesea cea mai

adevrat istorie a timpului".

Ralph Waldo EmersonARGUMENTUmorul amar dar i atitudinea critic sunt trsturi reprezentative ale poporului romn. "A face haz de necaz" este o sintagm caracteristic romanului.

Folosind caricatura putem gsi soluii la problemele de mediu abordnd o atitudine ironic care declaneaz un umor constructiv.

Caricaturile cu caracter ecologic pot constitui o veritabil arm de protest a celor care le pas, mpotriva celor indifereni.

Dorim s introducem caricatura pentru a ilustra ntr-un mod umoristic textul articolelor din revista Pro Ecologia mileniului III, nct ncrctura satiric s ntreasc ideea exprimat de autori. Deoarece caricatura reprezint ingredientul sine qua non al unei publicaii, dorim s aducem o schimbare revistei, nct mesajele de opinie ale dasclilor exprimate n caricaturi , s fie n concordan cu opiunile cititorului.

Caricaturile din acest proiect de vacan pot fi un preios barometru al evenimentelor ecologice i diverselor situaii eco de actualitate . Ne dorim ca la contactul cu o caricatur reacia spontan a privitorului s fie nsoit de zmbet, dar i de ingrijorare din care s apar idei novatoare de rezolvare a problemelor de mediu.Acest concurs se dorete a fi o lecie durabil de nvare din experiena altora, de valorificare a propriei experiene, de atitudine impotriva nonvalorilor.Misiunea caricaturii SUBLINIAZA fisurile dintre aparen si realitate Ex. Plantm dar nu udm, facem ecologizare dar aruncm chiar noi ambalajele pe jos.

TRANSMITE mesajul specific caricaturii persoanelor care ncalc regulile de protecia mediului

Ei pot fi colegi, rude, familie, directorul, politicianul, vecinii, etc. care contientizeaza c sunt vzui, analizai, comentai i caricaturizai; ATENIONEAZA opinia public de prezena minciunii n contrast cu adevrul, care reprezint un pericol i trebuie luat atitudine pentru triumful adevrului. Se susine de ctre specialitii n caricatur c, nu trebuie ,,s confundm adevrul din jurul nostru cu minciuna uneori ascuns, alteori fi.

O metafor grafic i un text adecvat poate trezi naiunea din minciun, poate schimba comportamente.

AJUTA sa devenim mai ncreztori n eforturile noastre de a proteja mediul.

Tipul concursului Naional

nscriere n concurs 25 iulie 2014

Finalizarea concursului 30 august 2014

SCOPUL CONCURSULUIValorificarea experienelor de educaie pentru dezvoltare durabil prin realizarea unor caricaturi tematice care satirizeaz comportamente morale ale unor persoane, alegnd una sau mai multe forme de exprimare: caricatura umoristic, caricatura satiric, caricatura critic, caricatura de atragerea ateniei, cu convingerea c moravurile pot fi schimbate.OBIECTIVE Conceperea a cel puin trei caricaturi care s transmit un mesaj de schimbare a comportamentelor fa de mediu. Realizarea integrat a coninuturilor curiculumului prin mijloace de exprimare plastic i literar Prezentarea unor situaii de mediu, unor probleme determinate de comportamente i atitudini negative: lcomia, minciuna, hoia, neglijena, nepsarea, furia, teama, etc. prin tehnica caricaturii Exprimarea unor stri sufleteti care strnesc rsul, dar i ngrijorarea prin mesajul transmis. nsoirea desenului de un limbaj ,,cu intenie satiric sau umoristic.

ORGANIZATORI

( Editura Reprograph

( A.P.M. Dolj

( C.C.D.G. Bucureti

COORDONATOR

( Breben Silvica - coordonator zonal Eco coala - reprezentantul C.C.D.G. n Zona de sud vest a rii, redactor al revistei, Pro Ecologia Mileniului IIIECHIPA DE COORDONARE A PROIECTULUI LA NIVEL NAIONAL( Insp. colar General Prof. dr. Viorica Preda - M.E.C.( Prof.dr.Cornelia Dinc - Preedinte C.C.D.G.( Breben Silvica - coordonator zonal Eco coala

( Ing.Popa Octavian - reprezentantul A.P.M. Dolj

( Ing. Dumitru Mnescu Editura Reprograph, Craiova

( Muzeograf expert Dr.Chimiliu Cornelia - Muzeul Olteniei - Secia de tiinele Naturii

( Inspector colar Prof. Dr. Mihaela Fulga, I.S.J. Mehedini

COORDONATORII PENTRU NVMNTUL PRECOLAR( Prof. Simescu Cornelia

( Prof. Tuturug Maria,

( Prof. Doina Olari( Prof. Gongea Elena,

( Prof. Ruiu Georgeta

COORDONATORI PENTRU CICLUL PRIMAR I GIMNAZIAL Prof. Furnic Mihaela

Prof. Boldior Viorica Prof. Cioi Georgiana COORDONATORI PENTRU LICEE I GRUPURI COLARE( Ing.Popa Octavian - reprezantantul A.P.M. ( Inspector colar Prof. Dr. Mihaela Fulga, I.S.J. Mehedini

( Muzeograf expert Dr.Chimiliu Cornelia - Muzeul Olteniei - Secia de tiinele Naturii

Condiii de participare Cel puin 2-3 caricaturi concepute i realizate de cadre didactice sau elevi. Subiectul poate fi gndit de un cadru didactic, grafica poate fi realizat de elevi talentai, caricaturiti, alte persoane cu abiliti plastice din rndul prinilor /parteneri in educatie.Sfaturi

Concepei caricaturi care transmit o atenionare, un mesaj de schimbare a comportamentelor fa de mediu.

Realizai caricaturile ca adevrate lecii de ecologie sau materiale opionale on line de educaie pentru dezvoltare durabil utilizand reprezentarea grafic, a unor persoane (copii, aduli) care ncalc regulile naturii i aduc prejudicii sntii mediului Exagerarea unor trsturi negative de caracter se face prin distorsionarea unor pri ale corpului, unor triri, stri emoionale exprimate artistic, care vin n sprijinul nelegerii, aprofundrii mesajului pe care dorim s-l transmitem. Forma cea mai uzual a unei reprezentri caricaturale o constituie disproporionarea i exagerarea unor anumite pari anatomice.Alegei una sau mai multe specii destinate caricaturiiCaricatura de satir,

Caricatura de gag (cu text sau fr),

Caricatura de metafor sau simbol Caricatura band desenat

Caricatura colaj

TEHNICI DE REALIZARE A CARICATURIICaricatura este un gen aparte al artelor vizuale, de obicei un desen, dei poate fi executat i n alte tehnici, care reprezint o persoan sau o situaie printr-o exagerare intenionat a unor trsturi sau caracteristici, n scopul satirizrii, ridiculizrii sau atragerii ateniei.Caricatura poate fi considerat un gen al artelor plastice care i triete cu precdere existena n paginile publicaiilor.

Caricatura ironizeaz n forme directe, simbolice sau metaforice, cu text ori fr cuvinte, aspecte i mentaliti sociale.

Caricatura amuz i irit, de cele mai multe ori creeaz reacii de receptare i nu trece neobservat. Problema ridiculizat s fie una adevrat pe care o regsim n viaa de zi cu zi.De exemplu:a) Poate fi o compoziie de contrast realizat numai n alb i negru, sau colorat, cu personaje grafice aflate ntr-o armonie care dezvluie un mesaj din care avem de nvat.b) Personajele pot fi prezentate liniar, circular, n susul sau n josul paginii.c) Textul poate fi aezat ntr-o bul de la care pornesc sgei spre imagine, n indicatoare de circulaie,etc.d) Caricaturile pot fi colorate i dialogul caricatural.e) Caricatura se realizeaz cu mijloace grafice diferite, n creion, n peni sau chiar n acuarele sau guas, mai rar n pictur sau sculptur.Paii de parcurs Alegerea subiectelor

Ilustrarea esenializat a acestora

TEME SUGERATE DEEURILE POLUAREA

DEFRIAREA COMPORTAMENTE I ATITUDINI NEGATIVE

FUMATUL

O LECIE DE ECOLOGIE

VIAA N STICL RISIPIREA APEI - SFAT DE ECONOMISIRE

SOLUII HAZLII PENTRU NATUR OMUL SFINETE LOCUL

PERICOLE PENTRU SNTATE

ZGOMOTUL

PEDEPSE ECO

COLECIONARII

SFATURI DA I NU EXPRIMARE ECO

PRIVESTE SI REFLECTEAZA ECO! DEZBATERE NTRE ELEMENTELE NATURII

IPOTEZA MEA ESTE

TE POT NDRUMA EU

DESCOPERA SECRETUL I NVA SIMBOLISTICA NATURII

FRUMUSEE PTAT SECRETE DE NVAT

NV S RENUN COOPEREZ I REZOLV

ANTICIPEZ C

M SCHIMB AA

M CORECTEZ SINGUR

CREATIVITATE DIN

MEDITEZ I VD,VD I MEDITEZ INTERVIN N ZADAR?

EVALUARE ECO

EXTRATERETRII NE NVA GUNOIUL O PROVOCARE

PETURI PLINE, PETURI GOALE

BIODIVERSITATE IN PERICOL NCLZIREA GLOBAL COPACII PLNG

COPACII MOR N PICIOARE

VOLUNTARI CU HAZ

BICICLETA ECO

ENERGIE VERDE

HRANA SNTOAS?

PIRAMIDA HAZLIE

SFATURI NTR-O BUL PRINESA DEEURILOR

TRUSE INTELIGENTE

LANUL VIEII

MSURA N TOATE

LEGI NCLCATE

EVALUAREA TEMAReprezentarea grafic(Exagerararea, distorsionarea imaginii)Comportamentul caricaturizat

Structura verbalLimbajul cu intenie satiric sau umoristic

Caricaturile pot deveni adevrate lecii de ecologie sau materiale opionale on line de educaie pentru dezvoltare durabil sau un nou concept pe care-l vei initia chiar voi. Caricaturile intrate in concurs vor da culoare, prospetime articolelor, proiectelor publicate n revista Pro ecologia Mileniului III. Cititorii vor descifra mesajul grafic, simbolurile i metaforele prezentate. Revista va avea i o rubric Caricatura Eco. Editura Reprograph se angajeaz s editeze un set cu toate caricaturile acceptate .

A.P.M.Craiova organizeaz n perioada 5- 15 septembrie o expoziie cu acest set de caricaturi.

Radio Oltenia ca partener media pentru A.P.M. va mediatiza rezultatele concursului.

Certificarea participrii la concurs

Certificarea participrii la concursul de caricaturi se va atribui celor care vor avea cel puin o caricatur selectat pentru a fi publicat n revista Pro ecologia mileniului III , Editura Reprograph.

Primele 10 caricaturi care vor obine cel mai mare punctaj vor fi integrate n activitatea didactic iar rezultatele acestui experiment vor fi publicate ca strategii de bun practic pentru fiecare ciclu de nvmant.

Participanii i catigtorii vor primi certificatul de participare online.

Nu se percepe tax.

Asteptam inscrierile pe unul din email-urile: [email protected] sau [email protected] pn pe 25 iulie 2014.Trimitei caricaturile pn pe 30 august 2014.

Preedinte CCDG, Director APM Craiova, Prof. Dr. Cornelia Dinc Dr. ing. Monica Daniela Mateescu

Director Editura Reprograph, Ing. Dumitru Mnescu

EMBED CorelDRAW.Graphic.12

_1444817993.unknown