09_norme de deviz

Click here to load reader

Post on 14-Jan-2016

25 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Norme de deviz

TRANSCRIPT

Economia Constructiilor

3. CULEGERI DE NORME DE DEVIZ3.1 Generaliti

Complexitatea deosebit de mare ce caracterizeaz lucrrile de construcii, condiiile n care se realizeaz acestea i raporturile dintre investitor i antreprenor, conduc la apariia unor probleme deosebite n ce privete elaborarea i aplicarea unui sistem coerent i eficient de preuri.

Datorit particularitilor specifice, evaluarea unei investiii n construcii nu poate fi fcut global, n ntregul ei. Din acest motiv, ea se detaliaz, se descompune, pn la un nivel n care prile componente pot fi msurate i li se poate atribui o unitate de msur. n acest stadiu, se determin cantitile de lucrri ce trebuie efectuate pentru realizarea prilor componente ale investiiei i li se ataeaz preuri. Printr-un proces de recompunere a prilor componente, se determin preul investiiei n construcii.

O investiie n construcii poart numele de obiectiv de investiii. Obiectivul de investiii poate cuprinde una sau mai multe construcii precum i utilaje sau echipamente tehnologice. Construcia unei uzine, a unui complex de blocuri sau a unui baraj reprezint n acest caz obiective de investiii.

Construciile din cadrul unui obiectiv de investiii se numesc obiecte de construcii.

Obiectul de construcii este o construcie distinct, delimitat spaial, avnd o funcionalitate precis i care mpreun cu celelalte obiecte de construcii i utilajele asigur funcionalitatea obiectivului de investiii.

De exemplu, un bloc de locuine cu instalaiile aferente ntr-un cvartal, hala de producie cu instalaiile aferente la o unitate industrial etc.

Obiectul de construcii cuprinde toate instalaiile i dispozitivele care deservesc nemijlocit funcionarea construciei; utilajele i echipamentele necesare procesului tehnologic pe care le adpostete aceasta nu sunt incluse.

Evaluarea global a volumului de resurse nglobate n obiectul de construcie nu este posibil. Este posibil, i se practic evaluarea global a obiectelor de construcii pe baz de indicatori globali, prin compararea cu lucrri similare. Indicatorii globali sunt elemente de pre care au fost determinate dup parcurgerea procesului de descompunere - recompunere a obiectului de construcii, putnd fi exprimat n consumuri de resurse sau n expresie bneasc pe unitatea de construcie. Se impune deci parcurgerea procesului de descompunere a obiectelor de construcii pn vom ajunge la o faz care s ne permit s facem msurtori i deci s operm cu uniti de msur.

Se descompune obiectul de construcie n pri mai mici, denumite pri de obiect de construcie.

Partea de obiect de construcie reprezint o component a unui obiect de construcie, delimitat spaial, avnd o funcie precis i distinct n alctuirea obiectului i care mpreun cu celelalte pri de obiect i asigur funcionalitatea proiectat.

De exemplu, suprastructura unei construcii este delimitat spaial, are o funcie precis (preia ncrcrile i transmite eforturile la infrastructur) i, mpreun cu infrastructura asigur stabilitatea i funcionalitatea construciei.

Pentru prile de obiect se pot folosi diferite grade de detaliere: ansamblu, subansamblu, element de construcie.

Elementul de construcie este cea mai mic parte de obiect de construcie care pstreaz atributele acesteia. De exemplu un stlp, o grind, un planeu, o conduct montat etc.

Subansamblul reprezint o delimitare spaial convenional pe considerente funcionale, structurale sau pe faze de execuie a mai multor elemente similare executate simultan sau cu continuitate. De exemplu totalitatea fundaiilor aferente unui obiect de construcie.

Ansamblul reprezint totalitatea subansamblurilor definind pri distincte ale obiectului. De exemplu ansamblul infrastructur al unei cldiri cuprinde subansamblurile terasamente, structura de rezisten a infrastructurii.

Se constat ns c nici elementul de construcie, diviziunea cea mai mic a unui obiect, nu poate fi msurat. Din acest motiv elementele de construcii se descompun la rndul lor, n procesele elementare de producie care au dus la realizarea lor.

Procesul elementar (procesul simplu) este o parte a procesului de producie alctuit dintr-o succesiune de operaii, care se execut n general de ctre muncitori de aceeai meserie, dup o anumit tehnologie, pe un anumit loc de munc i pentru care se poate defini o unitate de msur.

De exemplu execuia spturilor i a sprijinirilor, confecionarea i montarea cofrajelor, fasonarea i montarea armturilor, prepararea i turnarea betonului etc.

Definirea cu precizie a condiiilor de execuie, atribuirea unei uniti de msur i a unui simbol i ncadrarea lui ntr-o anumit categorie de lucrri, transform procesul elementar n articol de lucrare.

Articolul de lucrare reprezint un proces simplu, executat cu continuitate, de ctre o anumit formaie de muncitori, i care mpreun cu alte procese simple are ca rezultat realizarea unui element de construcii.

De exemplu, pentru elementul de construcie stlp, se pot defini urmtoarele articole de lucrare: fasonare i montare armtur, cofrare, turnare beton, decofrare, tencuire, zugrvire etc. La acest nivel de detaliere, articolele de lucrare pot fi msurate, deoarece proceselor simple respective li se pot atribui uniti de msur (fasonare i armare - kg, cofrare - m2, betonare m3).

Articolele de lucrare stau la baza evalurii construciilor. Din acest motiv, ele se mai numesc i articole de deviz.

Descompunerea unui obiectiv de construcii poate fi schematizat ca n figura de mai jos.

Fiecrui articol de deviz i corespunde o norm de deviz.

Norma de deviz este o specificaie tehnico-economic aferent unui articol de deviz care cuprinde consumurile normate de resurse (materiale, for de munca i utilaje) necesare executrii unei uniti de msur din articolul de lucrare respectiv.

Schema procesului de descompunere a unui obiectiv de investiie

Cunoscnd consumurile de resurse necesare realizrii unei uniti de msur dintr-o lucrare, precum i preurile aferente acestora, se poate determina preul unei uniti de msur din acea lucrare. Dac nmulim acum preul unitii de msur din articolul de lucrare cu cantitatea ce trebuie realizat se obine preul corespunztor procesului elementar. Prin nsumarea preurilor proceselor elementare ce alctuiesc un element de construcii se determin preul acestuia. Continund procesul de recompunere a obiectului de construcii se nsumeaz preurile tuturor elementelor de construcii ce alctuiesc subansambluri i apoi ansambluri ale unui acelai obiect, obinnd n final valoarea obiectului de construcii. Aplicnd acest algoritm pentru toate obiectele ce alctuiesc obiectivul de investiii, se determin valoarea obiectivului de investiii.

Acest proces de descompunere i apoi de recompunere presupune cunotine tehnice i cunoaterea alctuirii constructive a unui obiect. n consecin stabilirea valorii unei construcii este nainte de toate problema inginerului constructor.

Pentru evaluarea costului unei construcii este necesar deci, de a cunoate cantitile de lucrri care sunt incluse n realizarea acesteia. Aceasta se face n faza de proiectare i poarta numele de antemsurtoare.

Antemsurtoarea este piesa scris care conine informaiile primare referitoare la cantitile de lucrri necesare n realizarea unui obiect de construcii i se materializeaz printr-o list de articole de deviz cu calculul detaliat al cantitilor de lucrri.

n timpul i dup executarea construciei, msurtoarea se numete ataament. Aceasta cuprinde doar cantitile de lucrri realizate ntr-o perioad de timp. Antemsurtoarea ne servete la diferite antecalculaii precum i n activitatea de ofertare. Ataamentul este necesar pentru decontarea lucrrilor ntre investitor i antreprenor pe baza situaiei de plat.

3.2 Norme de deviz. Culegeri de norme de devizProcesul produciei de construcii-montaj are n general un caracter mai complex dect cel din alte ramuri ale produciei materiale implicnd punerea n oper a unei diversiti de materiale, cu folosirea de muncitori de meserii diferite i a unor utilaje diferite ca tip i capacitate. Aceast complexitate a impus elaborarea unui numr imens de prescripii i normative tehnice, cuprinznd caracteristicile lucrrilor de construcii-montaj, materialele necesare pentru realizarea lor, precum i tehnologiile de execuie a acestor lucrri.

Stabilirea nc din faza de proiectare a preului unei construcii necesit descompunerea ei pn la nivelul proceselor simple. Procesul simplu se compune dintr-un complex de operaii care se desfoar constant pe acelai loc de lucru ntr-o succesiune bine determinat de tehnologia de execuie. El se execut de ctre o formaie de lucru constant ca numr, calificare, dotare cu scule i necesar de materiale i are ca rezultat unul i acelai produs, relundu-se n mod identic odat cu trecerea formaiei de munc n alt loc de munc. Analizarea n detaliu a fiecrui proces simplu de construcii a permis elaborarea normelor de deviz.

Norma de deviz reprezint o specificaie tehnico-economic aferent unui proces de producie care cuprinde consumurile normate de resurse (materiale, for de munc, utilaje de construcii) necesare execuiei unei uniti de msur din lucrarea respectiv.

Importana normelor de deviz rezid din faptul c ele stau la baza determinrii preului construciilor i a decontrii lucrrilor executate.

Primele norme de deviz din Romnia cu caracter general i obligatoriu de aplicare au aprut la sfritul anilor 1950. Printr-un proces continuu care a durat mai mult de trei decenii i n care au fost implicate zeci de institute de cercetare-proiectare i antreprize de construcii, aceste norme au fost mbuntite i completate.

Fiind intim legate de tehnologia de execuie existent la un moment dat, normele de deviz au un caracter dinamic presupunnd mbuntirea i completarea continu, datorit apariiei unor noi tehnologii, materiale de construcii sau meserii. Acest lucru este evideniat i prin apariia dup 1990 a unui nou set de norme de deviz elaborate de INCERC Bucureti. Cu toate acestea, legislaia n vigoare la aceast dat agreeaz doar normele de deviz ediia 1981.

Elaborarea normelor de deviz a inut seama de o serie de principii generale, printre care:

aplicabilitatea frecvent a normelor n practica construciilor plecnd de la ideea c elaborarea acestor norme trebuie fcut pentru lucrrile care prezint o anumit frecven;

cuprinderea n norme a tuturor elementelor i operaiunilor necesare pentru realizarea complet a procesului de producie respectiv (articol de lucrare);

generalizarea aplicabilitii normelor se obine prin reducerea ct mai mult a variantelor care apar datorit unor elemente sau condiii de lucru prea puin difereniate;

respectarea prescripiilor tehnice n vigoare;

organizarea tiinific a produciei, avndu-se n vedere organizarea raional a locurilor de lucru i a proceselor tehnologice.

La stabilirea consumurilor de resurse materiale, for de munc i utilaje s-au avut n vedere urmtoarele ipoteze:

- lucrrile se execut la lumina zilei, la temperatura de peste 0 0C i pe un front de lucru nestingherit; n cazul n care lucrrile se execut n alte condiii (nlimi mari, temperaturi joase etc.) se prevede aplicarea anumitor sporuri;

- materialele, utilajele i sculele necesare executrii lucrrilor sunt aprovizionate n depozitul de lng obiectul de construcii;

- transportul materialelor de la depozitul de lng obiect pn la locul de punere n oper este luat n considerare n cadrul normelor de deviz cu distane medii diferite dup natura materialului, felul de depozitare i modul de preparare, considernd c organizarea antierului este fcut n mod raional.

Normele de deviz cuprind integral consumul de for de munc necesar efecturii operaiunilor care intervin n procesul tehnologic de executare a lucrrilor, ncepnd de la preluarea materialelor, semifabricatelor i prefabricatelor din raza de aciune a utilajelor de ridicare, respectiv de montare i pn la includerea acestora n lucrare.

Consumurile specifice de materiale (cantitile necesare pentru o unitate de msur din lucrare) din norme cuprind cantitile de materiale care intr real n lucrare, pierderile tehnologice rezultate prin prelucrare, precum i pierderile tehnologice determinate de transportul, manipularea i depozitarea materialelor de la locul de furnizare la locul de punere oper.

n acest sens consumurile specifice se pot stabili cu o relaie de tipul:

Ncm = Ct + Pt + Ptmn care: Ncm norma de consum

Ct consumul tehnologic (cantitatea nglobat n lucrare)

Pt pierderi tehnologice (la croire, tiere, presare)

Ptm pierderi n timpul transportului i / sau manipulrilor.

n cazul materialelor auxiliare, care nu rmn nglobate n lucrare (cofraje, schele, sprijiniri) se iau n considerare numai pierderile tehnologice i cele la transport i / sau manipulare la o singur utilizare, folosindu-se o relaie de tipul:

N*cm =Pt + PtmConsumul de for de munc cuprins n normele de deviz reprezint timpul de munc necesar pentru efectuarea operaiilor care intervin n procesul tehnologic, ncepnd de la prelucrarea materialelor, semifabricatelor i prefabricatelor din raza de aciune a utilajelor de ridicare, respectiv de montare i pn la includerea acestora n lucrare. Este exprimat pe meserii i nivel de calificare, n ore centezimale.

Consumul de ore utilaj cuprins n normele de deviz reprezint numai timpii de funcionare efectiv a utilajelor pentru executarea unei uniti de lucrare. Este exprimat pe tipuri de utilaje, n ore centezimale.

Pe lng aceste indicatoare de norme de deviz de baz, se mai folosesc urmtoarele simboluri pentru descrierea operaiunilor tehnologice necuprinse n indicatoarele de norme de deviz i care sunt necesare la ntocmirea antemsurtorilor. Aceste simboluri sunt:

TRA transporturi auto, astfel:

TRA01A transportul cu autobasculanta a materialelor;

TRA02A transportul materialelor grele cu autocamionul;

TRA02B transportul materialelor uoare cu autocamionul ( < 900 kg/mc);

TRA03A transportul materialelor cu tractoare pe pneuri cu remorc;

TRA03B transportul materialelor cu tractoare pe enile cu remorc;

TRA04A transportul materialelor cu autoremorcher cu remorci treiler cu capacitatea de pn la 20t;

TRA04B transportul materialelor cu autoremorcher cu remorci treiler cu capacitatea de peste 20t;

TRA05A transportul materialelor cu autovehicule special amenajate (autorecipieni, autofrigorifice, autocisterne etc.);

TRA06A transportul cu autobetoniera de 5,5 mc.

Simbolurile se completeaz cu distana de transport, exprimat printr-un numr cu dou cifre. De exemplu TRA06A04 transport cu autoagitatorul la 4 km.

TRB + simbol norm de munc pentru transporturi manuale i manipulri mecanice

TRI + simbol norm de munc pentru ncrcri-descrcri manuale

YB01 sporuri pentru cheltuieli cu manopera

YB02 sporuri pentru cheltuieli cu utilajele de construcie

Aceste sporuri se prevd pentru lucrrile ce se execut n condiii mai dificile (sub circulaie, sub exploatare, n locuri de munc unde se folosesc explozibili).

AUT utilaje independente de construcii;

MDTA montare utilaje de construcii;

MDTB demontare utilaje de construcii;

MDTC transport utilaje de construcii;

NMB

ore manoper muncitori n construcii

Pentru a permite prelucrarea automat a datelor, normele de deviz i resursele care particip la realizarea lucrrilor sunt codificate.

Normele de deviz sunt grupate pe categorii de lucrri de construcii n culegeri de norme de deviz, cele din ediia 1981 fiind numite Indicatoare de norme de deviz iar cele din ediiile aprute dup 1990 fiind numite Norme orientative de consumuri de resurse pe articole de deviz. n continuare vom folosi denumirea de Indicatoare de norme de deviz.

n Anexa 1 se prezint Lista indicatoarelor de norme de deviz ediia 1981.

Indicatorul de norme de deviz este organizat pe capitole, simbolizate cu litere (A, B, C, ). n cadrul fiecrui capitol normele de deviz primesc un numr de ordine format din dou cifre (01, 02, 03, ); n catalogul Norme orientative de consumuri de resurse pe articole de deviz numrul de ordine este urmat de litera X (01X, 02X, 03X, ). Variantele de norme de deviz sunt simbolizate cu litere (A, B, C, ), uneori, atunci cnd difer numai sortimentul materialului, cu litere i numere (A1, A2, B1, B2, ).

Un Indicator de norme de deviz este structurat astfel:

Sumarul capitolelor

Tabla de materii, a tuturor normelor de deviz

Instruciuni pentru folosirea indicatorului de norme de deviz, cuprinznd:

coninutul i domeniul de folosire al indicatorului

condiii generale de execuie a lucrrilor

materiale

fora de munc

utilaje de construcie

prescripii tehnice avute n vedere.

La nceputul fiecrui capitol exist o parte de Generaliti cu urmtoarea structur:

coninutul capitolului, n care se precizeaz natura lucrrilor cuprinse n capitol

condiii tehnice speciale avute n vedere la elaborarea normelor din capitol

coninutul normelor

consumurile specifice de materiale

consumurile specifice de fore de munc

consumurile specifice de ore utilaj

condiii de msurare a lucrrilor, care trebuie consultat ori de cte ori avem dubii asupra modului de efectuare a msurtorii.

O norm de deviz se caracterizeaz prin:

simbol

denumirea normei

unitatea de msur

consumurile specifice (pe unitatea de msur) de resurse pe categorii: materiale, fora de munc (manopera), utilaje de construcie.

Un exemplu de norm de deviz din indicatorul de norme de deviz pentru lucrri de construcii C, se prezint mai jos:

C E 21

Armirea tablei zincate, pentru:

A 1 - nvelitori;

B 1 - jgheaburi, burlane sau glafuri.Se msoar la:

metru ptrat (varianta A);

metru (varianta B).

Codul

resurselorDenumirea

resurselorUMCantiti

AB

Materiale

451231110000Acid sulfuric cu minimum 98,5% H2SO4 monohidratkg0,0250,015

452222250004Sulfat de cupruKg0,0350,022

451681120002Amoniac soluie cu coninut minim 25%Kg0,0250,015

669420110007Ulei tehnic de inKg0,0600,035

629819110004Crpe de ters din bumbac de orice culoareKg0,0150,010

219121100001Apm30,0020,001

Manoper

10721Dulgher construcii 2.1ore0,16

10711Dulgher construcii 1.1ore0,16

13121Tinichigiu S. 2.1ore0,06

13111Tinichigiu S. 1.1ore0,06

TOTALore0,320,12

Dup cum se poate observa, resursele nscrise n tabel sunt codificate pentru a permite prelucrarea automat a datelor.

n cadrul indicatoarelor de norme de deviz sunt cuprinse ns i norme de deviz care nu conin codul materialului sau materialelor principale care se consum ci specific grupa de materiale din care fac parte, precum i consumul specific. Acestea sunt norme de deviz care utilizeaz liste anexe, i n care codul materialului este nlocuit de codul listei anexe.Lista anex reprezint o list de materiale, de regul, de acelai tip, care pot fi folosite n cadrul unei lucrri funcie de necesitate. Aceast metod a fost adoptat pentru a se reduce ct mai mult numrul de norme de deviz care ar fi avut consumuri identice, cu excepia unuia sau mai multor materiale.

Un exemplu de norm de deviz care necesit specificarea unor materiale din listele anexe se prezint mai jos.

C D 09 A

Zidrie din plci de ipsos .... 1) n perei despritori executat cu mortar din ipsos.

Se msoar la metru ptrat.

Cod

resursDenumire

resurseUMCantiti

A

Material

10172Placi din ipsos 1)mc0,072

565212100004Ipsoskg5,500

218345110000Nisip 0 1 mmmc0,005

21921200003Apmc0,020

511111263205Scnduri rinoase cl. Dmc0,0006

301879892402Accesorii metalicemc0,200

013431Zidar 3.1ore0,31

013411Zidar 1.1ore0,63

019921Muncitor de deservire c-m 2.1 ore0,31

TOTALore1,25

Utilaj

65700001Bob elevator mobil cu electromotor de 4,5kwore0,04

1) Se va preciza sortimentul plcilor din ipsos conform listei de material neexplicitat 10172.

Listele anexe sunt grupate pe tipuri de materiale i conin numrul curent al poziiei n lista materialelor, codul acestora, denumirea, unitatea de msur i preul pe unitatea de msur, pre cu care intr n calculul devizului. O astfel de list este prezentat n continuare:

10172 Material neexplicitat plci din ipsos

Nr. crt.

Cod materialDenumirea materialuluiUMPre Unitar

[lei]

157780010000Plci din ipsos pline 666x500x70 fr adaos NII 1213mc

257780020000Plci din ipsos pline 666x500x70 cu rumegu NII 1213mc

357780030000Plci din ipsos cu gol 666x500x70 fr adaos NII 1213mc

457780040000Plci din ipsos cu gol 666x500x70 cu rumegu NII 1213mc

Utilizarea normelor de deviz n elaborarea documentaiei economice implic stabilirea unei tehnologii aleas i gndit funcie de particularitile tehnice ale construciei, amplasament, ncadrarea n ambient i dotarea tehnic de care se dispune pentru realizarea investiiei.

n toate piesele scrise din documentaia economic - antemsurtoare, devize, extrase de resurse - se utilizeaz aceleai simboluri, denumiri i uniti de msur ale normelor de deviz alese.

n continuare se prezint sintetic elementele care alctuiesc simbolul normelor de deviz:

Informaiile coninute n normele de deviz sunt utilizate n toate etapele de realizare a unei lucrri de construcii:

n faza de proiectare:

- la elaborarea antemsurtorilor i stabilirea cantitilor de lucrri;

- la evaluarea preului n cadrul devizelor;

- la stabilirea cantitilor de resurse materiale, for de munc i utilaje necesare realizrii lucrrii de construcii.

n faza de licitare - ofertare - contractare:

- la evaluarea preului n cadrul devizelor elaborate de ofertani;

- la stabilirea cantitilor de resurse proprii tehnologiilor fiecrui ofertant i a dotrilor cu utilaje ale acestora.

n faza de execuie:

- la elaborarea planificrii execuiei lucrrilor;

- la stabilirea cantitilor de lucrri realizate ntr-un anumit interval de timp (ataament);

- la determinarea preului lucrrilor realizate ntr-un interval de timp (situaie de plat);

- la urmrirea i gestionarea consumurilor de resurse pe perioada execuiei lucrrilor.

Astfel, normele de deviz capt un caracter general de aplicare. Acesta este dat n primul rnd de codificarea normelor de deviz, de descrierea acestora, de unitatea de msur n care sunt exprimate i de etapele tehnologice specificate n cadrul lor.

Existena unei mari diversiti de uniti economice de construcii nu mai permite ns impunerea consumurilor specifice existente n indicatoarele de norme de deviz ediia 1981, cu att mai mult cu ct tehnologiile de execuie au evoluat, iar dotarea cu utilaje din ce n ce mai performante nu mai este o problem.

n aceste condiii, fiecare unitate economic de construcii este pus n situaia de a-i adapta normele de deviz la propriile realiti, cutnd s aleag cele mai performante tehnologii pentru creterea randamentului i micorarea pierderilor i n acelai timp s-i creeze propria baz de consumuri specifice cu care s fie competitiv pe piaa construciilor.

3.3. Norme de deviz locale (N.L.)n cazurile n care la un obiect de construcie apare necesitatea de a executa lucrri de construcie pentru care nu exist norme de deviz n culegerile curente, se pot elabora norme de deviz locale. Acestea se folosesc cu acordul i rspunderea comun a proiectantului, executantului i beneficiarului.

Normele de deviz locale se elaboreaz pe aceleai principii ca i propunerile de norme noi de deviz cu caracter general.

Fiele pentru calculul consumurilor specifice de resurse se pot elabora ntr-un mod mai sumar; de exemplu consumurile specifice se pot determina prin comparare direct i corelare cu normele existente apropiate n ceea ce privete coninutul.

Consumurile specifice de resurse se calculeaz astfel:

A. Consumurile specifice de materiale:

Nr.

crt.Denumirea materialelorUMCantiti necesare pe o unitate de lucrareTotal

n

lucrarePierderi la:

prelu-craretransp. i

manip.

1

2

...

...

n

B. Consumurile specifice de for de munc:

Simbol

norm

de muncDenumirea prescurtat

a proceselor

elementare de lucruUM

lucr.Norma

de timp

NT

[ore]Cantitatea de proces de lucru pe unit. de lucr.Consum total de for de muncConsum de munc pe meserii

muncitori

calificaimuncitori

necalificai

1234567 ...12

Total

Total rotunjit

C. Consumurile specifice de utilaje de construcie:

Cod utilajDenumirea utilajuluinsumarea orelor de utilaj pe procese de lucruTotal ore utilaj

5. DOCUMENTAIA ECONOMIC PENTRU LUCRRILE DE CONSTRUCII

5.1 Antemsurtoarea

Antemsurtoarea este piesa scris care st la baza elaborrii documentaiei economice i deci, la baza evalurii costului unei construcii.

Antemsurtoarea este piesa scris din documentaia economic prin care se stabilesc lucrrile necesare a se executa n cadrul unei categorii de lucrri cuantificate prin ncadrarea n normele de deviz i se determin cantitile necesare a se executa.

Antemsurtorile se elaboreaz de ctre proiectant pe pri de obiecte, fiecare parte de obiect de construcie putndu-se executa cu continuitate n aceeai etap a procesului de execuie.

Antemsurtoarea se elaboreaz pe baza pieselor desenate, stabilindu-se lucrrile necesare a se executa, dup care, folosind culegerea de norme de deviz corespunztoare, se ncadreaz lucrarea i se cuantific. La ncadrarea lucrrilor n normele de deviz se urmrete:

succesiunea practic a diferitelor lucrri n concordan cu procesul tehnologic de execuie, astfel nct s se cuprind toate lucrrile;

analiza coninutului normelor de deviz i necesitatea executrii lor pe antier pentru a nu fi omise unele lucrri sau pentru a nu fi nscrise unele operaii de dou ori.

Avnd n vedere cele de mai sus rezult c persoana care ntocmete antemsurtoarea trebuie s posede o bun experien privind execuia lucrrilor de tipul celor ce urmeaz a se executa i cunoaterea posibilitilor de pe antier privind ncadrarea cu personal i mijloace tehnice.

n funcie de modul n care proiectantul a stabilit descompunerea obiectului de construcii, antemsurtoarea poate fi ntocmit n dou moduri:

- pe categorii de lucrri;

- pe stadii fizice.

Categoriile de lucrri cuprind lucrrile din cadrul unui obiect de construcii care au acelai specific de execuie i care sunt cuprinse, de regul, n acelai indicator de norme de deviz. De exemplu, o construcie poate fi analizat considernd c la realizarea ei se desfoar urmtoarele categorii de lucrri:

- lucrri de terasamente;

- lucrri de construcii;

- lucrri de izolaii etc.

Aceeai construcie poate fi privit ca fiind alctuit din subansambluri sau ansambluri, caz n care, antemsurtorile vor fi elaborate pe stadii fizice, astfel:

- lucrri de infrastructur;

- lucrri de suprastructur;

- lucrri de arhitectur etc.

De cele mai multe ori antemsurtoarea se ntocmete pe categorii de lucrri.

Antemsurtoarea se materializeaz printr-o list de articole de lucrri, cu calculul detaliat al cantitilor de lucrri.

Cantitile de lucrri ce trebuie executate se calculeaz n unitatea de msur a normei de deviz, pe baza dimensiunilor din plane i a informaiilor din memoriile tehnice i caietele de sarcini. Calculul detaliat (cu valori ale cotelor din plane) se nscrie explicit n antemsurtoare.

Valorile rezultate se rotunjesc, ntotdeauna n plus, la a treia cifr semnificativ.

De exemplu: 1 256 462 kg rotund 1 260 000 kg

12,3257 mc rotund 12,4 mc

Prin antemsurtoare se precizeaz i alte elemente necesare ntocmirii devizelor:

nominalizarea variantelor de articole de lucrri;

stabilirea unor sporuri la manoper i utilaje de construcie.

Fiecare parte de obiect de construcie primete un numr, format din dou cifre (01, 02, 03, ).

n antemsurtoare fiecare articol primete un numr de ordine (01.01, 01.02, 01.03, ) care va nsoi articolul respectiv n toate piesele scrise ale documentaiei economice.

n afara normelor de deviz, pentru ncadrarea unor lucrri se mai folosesc urmtoarele simboluri:

TRA01A - transportul cu autobasculanta a materialelor;

TRA02A - transportul materialelor grele cu autocamionul;

TRA02B - transportul materialelor uoare cu autocamionul ( < 900

kg/mc);

TRA03A - transportul materialelor cu tractoare pe pneuri cu remorc;

TRA03B - transportul materialelor cu tractoare pe enile cu remorc;

TRA04A - transportul materialelor cu autoremorcher cu remorci treiler cu capacitatea de pn la 20t;

TRA04B - transportul materialelor cu autoremorcher cu remorci treiler cu capacitatea de peste 20t;

TRA05A - transportul materialelor cu autovehicule special amenajate (autorecipieni, autofrigorifice, autocisterne etc.);

TRA06A - transportul cu autobetoniera de 5,5 mc.

Simbolurile se completeaz cu distana de transport, exprimat printr-un numr cu dou cifre. De exemplu TRA06A04 transport cu autoagitatorul la 4 km

TRB + simbol norm de munc - pentru transporturi manuale i

manipulri mecanice

TRI + simbol norm de munc - pentru ncrcri-descrcri manuale

YB01 - sporuri pentru cheltuieli cu manopera

YB02 - sporuri pentru cheltuieli cu utilajele de construcie

Aceste sporuri se prevd pentru lucrrile ce se execut n condiii mai dificile (sub circulaie, sub exploatare, n locuri de munc unde se folosesc explozibili).

Forma de redactare a antemsurtorilor este urmtoarea:

Entitatea achizitoare: Pr.nr.:

Unitatea:

Proiectant: Faza: studiu de fezabilitate

ANTEMSURTOARE

Pentru lucrri de < categoria de lucrri >

Nr.

crt.

Simbol articol

Denumire articol de lucrare

[U.M.]

12

.

.

< Calculul explicit al cantitii de lucrare pe baza datelor din

proiectul tehnic >

Cantitate: .... U.M.

Rotund: ............... U.M.

Cea mai important etap n realizarea antemsurtorilor o reprezint ncadrarea lucrrilor n normele de deviz. Pentru aceasta, proiectantul trebuie s stabileasc tehnologia de execuie a lucrrilor de construcii i n funcie de operaiile i activitile din cadrul ei, s aleag acele norme de deviz care se potrivesc cel mai bine.

Cu ct prin ncadrare se alege o norm de deviz care este mai apropiat de operaia ce urmeaz a fi realizat, cu att costul estimat n etapa de proiectare va fi mai apropiat de costul construciei realizate.

Exemplu:

S se ntocmeasc antemsurtoarea pentru pardoseala din mozaic a ncperii din figura de mai jos.

ANTEMSURTOARE

Pentru lucrri de construcii

Nr. crt.Simbol articol

Denumire articol de lucrare

[UM}

12

01CG06D1

Pardoseli din mozaic turnate pe loc, fr colorani, inclusiv stratul suport de circa 3 cm grosime cu mortar de ciment marca M 100-T inclusiv frecare i splarea, executate simplu, n cmp continuu n grosime de 1,5 cm, fr bordur, cu piatr de mozaic din marmur, n ncperi cu suprafee peste 5 m2

m2

4,85 x 3,25 = 15,7625

Cantitate: 15,7625 m2Rotund: 15,80 m2

02CG07B1

Plinte din mozaic, turnate pe loc, fr colorani, inclusiv stratul suport cu mortar de ciment marca M 100-T inclusiv frecare i splarea cu piatr de mozaic din marmurm

2 x (4,85 + 3,25) = 16,20 m

Se scade limea uii: 0,90 m

Total = 15,30 m

Cantitate: 15,30 m

Rotund: 15,30 m

5.2 Devize n construcii

Costul unei construcii se stabilete pe baza cantitilor de lucrri ce urmeaz a fi realizate i deci, pe baza antemsurtorilor. Devizul reprezint documentaia tehnico - economic prin care se stabilete costul unei construcii i pe baza creia are loc execuia i decontarea lucrrilor de construcii - montaj.

Dup modul de elaborare, coninut, scop i etap a procesului investiional, devizele n construcii se clasific astfel:

1. Deviz analitic;

2. Deviz pe obiect;

3. Deviz general;

4. Deviz ofert;

5. Situaie de plat;

6. Deviz financiar.

5.2.1 Devizul analitic

Devizul analitic reprezint piesa scris principal pe baza creia se determin valoarea lucrrilor aferente unei pri dintr-o lucrare de construcii. n funcie de modul n care a fost ntocmit antemsurtoarea dup care se elaboreaz devizul, acesta poate fi realizat pe categorii de lucrri, sau pe stadii fizice.

Devizul analitic este alctuit din articole de deviz. Articolul de deviz reprezint un articol de lucrare cruia i s-au ataat preurile unitare pentru materiale, for de munc, utilaje de construcie i transport.

Costurile resurselor pe unitatea de msur a articolului de deviz se obin nmulind consumurile specifice aferente normei de deviz, cu preurile de procurare ale acestora. Prin nsumarea costurilor pe tipuri de resurse se obine preul unitar pe articolul de deviz, defalcat pe material, manoper, utilaj. Valoarea total pe articolul de deviz se obine nmulind preul unitar pe articol cu cantitatea de lucrare.

S lum ca exemplu un articol de lucrare din antemsurtoarea de mai sus:

C G 06 D1

Pardoseli din mozaic turnate pe loc, fr colorani, inclusiv stratul suport de circa 3 cm grosime cu mortar de ciment marca M 100-T inclusiv frecare i splarea, executate simplu, n cmp continuu n grosime de 1,5 cm, fr bordur, cu piatr de mozaic din marmur, n ncperi cu suprafee peste 5 m2U. M. m2

Rotund = 15,80 m2Consumurile specifice de resurse din norma de deviz corespunztoare acestui articol, precum i preurile unitare i totale ale acestora se prezint n tabelul de mai jos.

Nr. crt.Denumire resursU/MCantitatePre unitar

[lei/UM]Valoare total

[lei]

Materiale

1.Ciment M30kg22,05060013.230

2.Piatr din mozaic din marmurkg26,3001.20031.560

3.Nisip 0 3 mmm30,037450.00016.650

4.Piatr de frecatkg0,25315.2003.846

5.Rumegu de lemnkg0,05035018

6.Apm30,0146.50091

Total65.394

Fore de munc

7.Mozaicar 3.1ore0,308.3002.490

8.Mozaicar 2.1ore0,847.8006.552

9.Mozaicar 1.1ore0,296.5001.885

10.Zidar 1.2ore0,098.200738

Totalore1,5211.665

Utilaje

12.Bob elevator mobil cu electromotor de 4,5 kWore0,0323.000690

Totalore690

TOTAL 77.749

Prin nsumarea preurilor totale ale resurselor se obine preul unitar pe articolul de deviz. Preul transportului pe cale ferat s-a considerat inclus n preul materialelor.

nmulind acum preul unitar pe articolul de deviz cu cantitatea de lucrare se obine valoarea total pe articolul de deviz.

77 749 lei / m2 x 15,80 m2 = 1 228 435 lei

n aceste condiii devizul analitic conine simbolurile articolelor de deviz cu descrierea lucrrilor de executat, cantitile de lucrri, preurile pe unitatea de msur din articolul de deviz, corespunztoare resurselor materiale, for de munc i utilaje, valorile pe articole de deviz defalcate pe materiale, manoper, utilaj i valoarea total pe articolul de deviz. De asemenea, mai conine i o coloan cu greutatea total a materialelor principale, necesar determinrii cheltuielilor de transport i manipulare.

Devizul analitic este structurat pe urmtoarele capitole de cheltuieli:

CAP. A. CHELTUIELI DIRECTE

Acestea sunt aferente articolelor de deviz i se determin pe baza cantitilor nscrise n antemsurtori i a preurilor unitare pe articole de deviz. Cheltuielile directe sunt constituite din urmtoarele elemente:

cheltuieli materiale n care se cuprinde valoarea materialelor calculate cu preul de la productor, fr T.V.A., iar n cazul materialelor utilizate pentru investiii aprovizionate din import i taxele i comisionul vamal;

cheltuieli cu manopera n care se cuprinde manopera aferent muncitorilor direct productivi i manopera aferent manipulrii materialelor, la care se adaug celelalte drepturi salariale stabilite n condiiile legii;

cheltuieli cu utilajele de construcii rezultate din orele de funcionare i a tarifelor orare;

transportul cu autovehicule al materialelor de la staia de destinaie i de la depozitele intermediare, poligoanele i atelierele executantului, precum i transportul semifabricatelor de la staiile de preparare (articolelor de transport de tip TRA), transporturile tehnologice (transport pmnt, beton, mortar, moloz rezultat din demolri), transporturile cu utilajele de construcii de la baza de utilaje la punctul de lucru i retur.

CAP. B. ALTE CHELTUIELI DIRECTE

n acest capitol se cuprind:

cheltuieli de transport care vor cuprinde transporturile auto, C.F., naval, de la productor sau furnizor, dup caz, a materialelor, prefabricatelor, confeciilor etc., la depozitul intermediar, de la depozitul intermediar la locul de punere n oper n raza de aciune a mijloacelor de ridicat, precum i taxele aferente acestor transporturi;

salariile de baz ale maitrilor;

contribuia la asigurrile sociale;

contribuia la fondul de omaj aferent.

CAP. C. CHELTUIELI INDIRECTE

Cheltuielile indirecte pot fi asociate unui anumit obiect, dar nu pot fi asociate unui proces de lucru anume. Cu alte cuvinte, acest capitol va cuprinde acele cheltuieli legate de execuia obiectului, care nu pot fi cuprinse n cheltuielile directe.

Cheltuielile indirecte sunt constituite din urmtoarele elemente:

salariile de baz ale personalului de conducere, tehnic, economic, administrativ, i de alt specialitate inclusiv salariile de baz ale personalului de paz, alte drepturi, fondul de omaj aferent;

cheltuieli legate de deplasri, detari i transferri ale personalului de mai sus;

cheltuieli privind micul utilaj de construcii, scule, dispozitive i celelalte obiecte de inventar n folosin cu caracter de producie i uz gospodresc;

cheltuieli administrativ-gospodreti (furnituri i alte cheltuieli de birou legate de prelucrarea automat a datelor, cri, reviste, publicaii, cheltuieli PTTR etc.);

cheltuieli legate de transportul muncitorilor conform prevederilor legale i care nu sunt cuprinse n cheltuielile de organizare de antier;

amortizarea mijloacelor fixe de uz general (cldiri, instalaii ce deservesc cldirile, autoturisme, dotri i echipamentele de birou, inventar P.S.I. etc.), calculat potrivit normelor legale;

cheltuieli pentru cercetri, ncercri, experimentri, agrementri, studii, proiecte pentru nevoi proprii, invenii, inovaii, expertize, consultan;

cheltuieli cu protecia muncii;

dobnzi bancare;

cheltuieli n legtur cu predarea lucrrilor la beneficiar (evacuarea materialelor neconsumate i a deeurilor, lucrri de curenie, lucrri pentru msurtori i verificri etc.);

cheltuieli neimputabile pentru efectuarea remedierilor i refacerilor de lucrri cu vicii ascunse, aprute n perioada de garanie a lucrrilor;

contravaloarea primelor de asigurare n cazul cnd condiiile speciale de contractare prevd obligativitatea asigurrii;

alte cheltuieli (transport obiecte de inventar i de interes general, cazarmament de la depozit la antier, cost ap necesar la branamente, impozitul pe cldiri i prime de asigurare, taxe de circulaie, verificrile A.M.C., chirii terenuri, rampe gri, curire i evacuare zpad n cazuri normale, semne de circulaie i avertizare, deratizare i dezinsecie, trasare i topometrie etc.).

Cheltuielile indirecte se evideniaz ca un procent din totalul cheltuielilor directe. Aceast valoare difer ns de la o categorie de lucrri la alta i mai mult, de la o antrepriza la alta. De aceea, pentru stabilirea valorii cheltuielilor indirecte este necesar analiza ntregii structuri a antreprizei de construcii i a categoriilor de lucrri pe care aceasta le execut. n lipsa informaiilor se pot folosi cu titlu orientativ, valorile existente n Normativul privind modul de ntocmire a devizelor pe categorii de lucrri i pe obiecte pentru lucrrile de construcii - montaj, precum i pentru reparaii curente i de ntreinere la construcii i la instalaiile aferente acestora, Indicativ P 91 - 83, ediie 1983.

n Anexa 3 se prezint valorile orientative ale procentelor cu cheltuielile indirecte.

CAP. D. PROFIT

Profitul sau beneficiul se pretinde pentru orice activitate profesional a economiei de pia i nu poate fi precizat dect orientativ, stabilindu-se ca o cota procentual din suma format de primele trei capitole. De cele mai multe ori, profitul este estimat ca un procent cuprins ntre 5% i 10% din suma valorilor obinute la capitolele A, B i C.

Din nsumarea valorilor obinute la aceste capitole se obine TOTAL GENERAL DEVIZ. Se menioneaz c devizul analitic nu cuprinde Taxa pe Valoarea Adugat.

n funcie de legislaia existent la un moment dat, n ncheierea de deviz pot fi cuprinse i alte taxe i impozite.

Este prezentat devizul analitic pentru antemsurtoarea din exemplul anterior.

Pentru materialele care necesit transport auto de la gara de destinaie la depozitul de antier i de aici la locul de punere n oper, se face o analiz de pre, stabilindu-se n funcie de kilometrii parcuri, de natura materialelor i de tipul mijloacelor de transport, un pre exprimat n lei / ton care se nmulete cu greutatea de transportat. n cazul n care transportul auto este inclus n preul materialelor, atunci valoarea acestuia va fi egal cu zero. Aceast valoare se nscrie n coloana (5) de materiale, afectnd preul acestora.

Salariul maitrilor se aplic la manopera direct fiind exprimat ca un procent din aceasta - variabil n funcie de categoria de lucrare - nscriindu-se n coloana de manoper.

Contribuia la asigurrile sociale reprezint o tax pe care antreprenorul o vireaz la bugetul de stat i se exprim ca un procent din valoarea manoperei directe i a salariului maitrilor.

Contribuia la fondul de ajutor de omaj se aplic tot ca un procent din valoarea manoperei directe i a salariului maitrilor. Aceste procente sunt stabilite prin legislaia n vigoare.

nsumnd valoarea total a cheltuielilor directe, cheltuielilor indirecte i profitul, se obine valoarea total a devizului analitic.

5.2.2 Devizul pe obiect

Devizul pe obiect exprim valoarea unui obiect de construcii i reprezint un deviz sintetic. El se obine prin nsumarea valorilor categoriilor de lucrri ce compun obiectul, la care se adaug Taxa pe Valoarea Adugat.

Delimitarea obiectelor n cadrul unei investiii i numerotarea acestora se face de ctre proiectant.

Un exemplu de ntocmire a unui deviz pe obiect se prezint n continuare.

n devizele pe obiecte valoarea devizelor pe categorii de lucrri se stabilete pe baza estimrii cantitilor de lucrri i a preurilor acestora, neincluznd T.V.A.

Cheltuielile privind organizarea de antier fac parte integrant din documentaia de ofert a contractantului i vor fi prezentate de ctre acesta, n cadrul ofertei, ca un obiect distinct, cuprinznd i T.V.A. n organizarea de antier se cuprind:

lucrrile pentru realizarea bazei de producie, a spaiilor de depozitare i incintei terenurilor destinate pentru organizarea de antier; conservare a materialelor, inclusiv a utilitilor necesare pn la limita incintei lucrri i cheltuieli necesare pentru asigurarea satisfacerii necesitilor social-culturale ale personalului muncitor, chirii pentru spaii de cazare stabilite n conformitate cu prevederile legale, lucrri pentru asigurarea spaiilor de lucru a personalului de conducere tehnic, administrativ etc.;

amenajri i lucrri de organizare necesare la punctul de lucru;

transportul muncitorilor nelocalnici n conformitate cu prevederile legale.

La ofert, ofertantul va prezenta valoarea lucrrilor de organizare de antier, funcie de organizarea tehnologic proprie, ca o sum forfetar, prezentnd o list a principalelor lucrri, obiecte i cheltuieli necesare organizrii de antier, n baza unui proiect propriu al su.

Contractantul (ofertantul ctigtor) va prezenta pn la data stabilit pentru primirea ordinului de ncepere a lucrrilor, devizele pe categorii de lucrri privind lucrrile de organizare de antier n limita maxim a sumei forfetare cuprins n ofert.

DEVIZ PE OBIECT NR.

Nr. crt.DenumireValoarea pe categorii de lucrri, fr TVA

mii leiEURO

0123

I. LUCRARI DE CONSTRUCII I INSTALATII

1Terasamente

2Construcii ( rezistenta (fundatii, structura derezistenta) si arhitectura (inchideri exterioare compartimentari, finisaje)

3Izolaii

4Instalaii electrice

5Instalaii sanitare

6Instalaii de nclzire, ventilare, climatizare,PSI, radio-tv, intranet

7Instalaii de gaze

8Instalatii de telecomunicatii

..

TOTAL (fr TVA):

T.V.A. ( %)TOTAL I (cu TVA)

II - MONTAJ

Montaj utilaje si echipamente tehnologice

TOTAL II (fara TVA)

TVA (... %)

TOTAL II (cu TVA)

III - PROCURARE

Utilaje si echipamente tehnologice

Utilaje si echipamente de transport

Dotari

TOTAL III (fara TVA)TVA (... %)TOTAL III (cu TVA)

TOTAL (TOTAL I + TOTAL II + TOTAL III fara TVA)

TVA (... %)

TOTAL DEVIZ PE OBIECT (cu TVA)

Decontarea i actualizarea valorii situaiilor de lucrri aferente organizrii de antier conform ofertei adjudecate, se face similar decontrii i actualizrii lucrrilor de baz.

5.2.3 Devizul general

Devizul general reprezint documentaia economic prin care se stabilete valoarea total estimativ a obiectivului de investiii n faza de proiectare - studiu de fezabilitate i proiect tehnic. Acesta constituie baza elaborrii documentaiei economice ce urmeaz a se finana dup ce, n prealabil, valoarea cheltuielilor supuse licitaiei a fost adjudecat.

Conform legislaiei n vigoare, structura devizului general este prezentat mai jos.

ENTITATEA ACHIZITOARE : PR.Nr.:

UNITATEA:

PROIECTANT:

FAZA: STUDIU DE FEZABILITATE

DEVIZ GENERAL

(Conform H.G.R. nr. 1.179 / 24.10.2002)

privind cheltuielile de capital necesare realizrii investiiei:

(mii lei/EURO la cursul lei/EURO din data de )

Nr. crt.Denumirea capitolelor i

subcapitolelor de cheltuieliValoare (inclusiv TVA)

Total

Din care

supus

procedurii de achiziie public

mii leiEUROmii leiEURO

1

2

3456

PARTEA I

CAPITOLUL 1 - CHELTUIELI PENTRU OBINEREA I AMENAJAREA TERENULUI

1.1

Obinerea terenului

1.2

Amenajarea terenului

1.3

Amenajri pentru protecia mediului

CAPITOLUL 2 - CHELTUIELI PENTRU ASIGURRAEA UTILITILOR NECESARE OBIECTIVULUI

Reele de racord, utiliti exterioare incintei

CAPITOLUL 3 - CHELTUIELI PENTRU PROIECTARE I ASISTEN TEHNIC

3.1

Studii de teren

3.2

Obinerea de avize, acorduri i autorizaii

3.3

Proiectare i engineering

3.4

Organizarea procedurilor de achiziie public

3.5

Consultan

3.6Asisten tehnic

CAPITOLUL 4 - CHELTUIELI PENTRU INVESTIIA DE BAZ

4.1

Construcii i instalaii

4.2

Montaj utilaj tehnologic

4.3

Utilaje, echipamente tehnologice i funcionale cu montaj

4.4

Utilaje fr montaj i echipamente de transport

4.5

Dotri

CAPITOLUL 5 - ALTE CHELTUIELI

5.1Organizare de antier

5.1.1 lucrri de construcii

5.1.2. cheltuieli conexe organizrii antierului

5.2Comisione, taxe i cote legale

5.2.1. Comisioane, taxe i cote legale

5.2.2. Costul creditului

5.3Cheltuieli diverse i neprevzute

CAPITOLUL 6 CHELTUIELI PENTRU DAREA N EXPLOATARE

6.1Pregtirea personalului de exploatare

6.2Probe tehnologice

TOTAL PARTEA I:

Din care:C+M

PARTEA II

Valoarea rmas actualizat a mijloacelor fixe existente incluse n cadrul obiectivului de investiie

PARTEA III

Fondul de rulment necesar pentru primul ciclu de producie

TOTAL GENERAL:

Din care: C+M

Devizul general se structureaz pe capitole de cheltuieli, precizndu-se valoarea total, din care se specific partea ce se supune licitaiei.

n cadrul fiecrui capitol se nscriu obiectele sau natura cheltuielilor. Coninutul devizului general pe capitole de cheltuieli este urmtorul:PARTEA I-aCap. 1. Cheltuieli pentru obinerea i amenajarea terenului

1.1. Obinerea terenului

Se includ cheltuielile efectuate pentru cumprarea de terenuri, plata concesiunii (redevenei) pe durata realizrii lucrrilor, exproprieri, despgubiri, schimbarea regimului juridic al terenului, scoaterea temporar sau definitiv din circuitul agricol, precum i alte cheltuieli de aceeai natur.

1.2. Amenajarea terenului

Se includ cheltuielile efectuate la nceputul lucrrilor pentru pregtirea amplasamentului i care constau n demolari, demontari, defriri, evacuari materiale rezultate, devieri reele de utiliti din amplasament, sistematizri pe vertical, drenaje, epuismente (exclusiv cele aferente realizrii lucrrilor pentru investiia de baz), devieri de cursuri de ap, strmutari de localiti sau de monumente istorice etc.

1.3. Amenajari pentru protectia mediului

Se includ cheltuielile efectuate pentru lucrri i aciuni de protecia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural dup terminarea lucrrilor, precum: plantare de copaci, reamenajare de spaii verzi.

Cap. 2 Cheltuieli pentru asigurarea utilitilor necesare obiectivului

Se includ cheltuielile aferente asigurrii cu utilitile necesare funcionrii obiectivului de investiie, precum: alimentare cu ap, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electric, telefonie, radio-tv, drumuri de acces, ci ferate industriale, care se execut pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic, ca aparinnd obiectivului de investiie, precum i cheltuielile aferente branrii la reelele de utiliti.

Cap. 3 Cheltuieli pentru proiectare i asisten tehnic3.1. Studii de terenSe cuprind cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrametrice, topografice i de stabilitate a terenului pe care se amplaseaz obiectivul de investiie.3.2. Obinere avize, acorduri i autorizaii

Se includ cheltuielile pentru:

a) obtinerea/prelungirea valabilitii certificatului de urbanism, taxa pentru obinerea/prelungirea valabilitii autorizaiei de construire, conform legii;

b) obinerea avizelor i acordurilor pentru racorduri i branamente la reele publice de ap, canalizare, gaze, termoficare, energie electric, telefonie etc.;

c) obinerea certificatului de nomenclatur stradal i adresa;

d) ntocmirea documentaiei, obinerea numrului cadastral provizoriu i nregistrarea terenului n cartea funciar;

e) obinerea acordului de mediu;

f) obinerea avizului PSI;

g) alte avize i acorduri prevzute n acte normative.

3.3. Proiectare i inginerie

1. Se includ cheltuielile pentru elaborarea tuturor fazelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuie), pentru plata verificrii tehnice a proiectrii, precum i pentru elaborarea documentaiilor necesare obinerii acordurilor, avizelor i autorizaiilor aferente obiectivului de investiie, documentaii ce stau la baza emiterii avizelor i acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentaii urbanistice, studii de impact, studii/expertize de amplasament.

2. Pentru lucrrile de modernizare sau consolidare la construcii existente sau pentru continuarea lucrrilor la construcii ncepute i neterminate se includ cheltuielile efectuate pentru expertiza tehnic.

3.4. Organizarea procedurilor de achiziie publicSe includ cheltuielile aferente ntocmirii documentaiei pentru elaborarea i prezentarea ofertei, precum i pentru multiplicarea acestora, exclusiv cele cumparate de ofertani; cheltuielile cu onorariile, transportul, cazarea i diurna membrilor desemnai n comisiile de evaluare; anunuri de intenie, de participare i de atribuire a contractelor, corespondena prin pota, fax, pota electronic etc., n legatur cu procedurile de achiziie public.

3.5. Consultana

Se includ cheltuielile efectuate, dup caz, pentru:

a) plata serviciilor de consultan la elaborarea studiului de prefezabilitate sau a studiilor de pia, de evaluare;

b) plata serviciilor de consultan n domeniul managementului investiiei sau administrarea contractului de execuie.

3.6. Asistena tehnicSe includ cheltuielile efectuate, dup caz, pentru:

a) asistena tehnic din partea proiectantului, n cazul cnd aceasta nu intr n tarifarea proiectrii;

b) asigurarea supravegherii execuiei prin inspectori de antier desemnai de autoritatea contractant;

c) plata specialitilor angajati pe baz de contract conform prevederilor Hotrrii Guvernului nr. 906/2001 privind nfiinarea, organizarea i funcionarea Consiliului Interministerial de Avizare Lucrri Publice de Interes Naional i Locuine.

Cap. 4 Cheltuieli pentru investiia de baz4.1. Construcii i instalaii

1. Se cuprind cheltuielile aferente execuiei tuturor obiectelor cuprinse n obiectivul de investiie: cldiri, construcii speciale, instalaii aferente construciilor, precum: instalaii electrice, sanitare, instalaii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalaii de nclzire, ventilare, climatizare, telefonie, PSI, radio-tv, intranet i alte tipuri de instalaii impuse de destinaia obiectivului.

2. Cheltuielile se desfoar pe obiecte, iar delimitarea obiectelor se face de ctre proiectant.

3. Cheltuielile aferente fiecarui obiect sunt determinate prin devizul pe obiect.

4.2. Montaj utilaj tehnologic

1. Se cuprind cheltuielile aferente montajului utilajelor tehnologice i al utilajelor incluse n instalaiile funcionale, inclusiv reelele aferente necesare funcionarii acestora.

2. Cheltuielile se desfoar pe obiecte de investiie.

4.3. Utilaje, echipamente tehnologice i funcionale cu montaj

1. Se cuprind cheltuielile pentru procurarea utilajelor i echipamentelor tehnologice, precum i a celor incluse n instalaiile funcionale.

2. Cheltuielile se desfasoara pe obiecte de investitie.

4.4. Utilaje fr montaj i echipamente de transport

1. Se includ cheltuielile pentru procurarea utilajelor i echipamentelor care deservesc fluxul tehnologic i comport durate scurte de amortizare fa de cele ale construciilor.

2. Cheltuielile se desfoar pe obiecte de investiie.

4.5. Dotri

1. Se cuprind cheltuielile pentru procurarea de bunuri care, conform legii, intr n categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar, precum: mobilier, dotri PSI, dotri de uz gospodresc, dotri privind protecia muncii i, dup caz, utilaje i echipamente independente cu durat mare de serviciu.

2. Cheltuielile se desfoar pe obiecte de investiie.

Cap. 5 Alte cheltuieli

5.1. Organizare de antier

1. Se cuprind cheltuielile estimate ca fiind necesare contractantului n vederea crerii condiiilor de desfurare a activitii de construcii-montaj.

2. Aceste cheltuieli se estimeaz de ctre proiectant, n baza unui deviz ce ine seama de tehnologia i graficul de lucru aferente lucrrilor de baz, de amplasamentul obiectivului, posibilitile de branare la utiliti - ap, canal, energie electric, termoficare, telefon etc. -, traseele acestora, cile de acces auto i ci ferate, existena construciilor, spaiilor, terenurilor sau amenajarilor ce pot fi utilizate de constructor.

5.1.1. Lucrri de construcii i instalaii aferente organizrii de antier

Se cuprind cheltuielile legate de lucrri de nivelri ale terenurilor naturale, dezafectri locale de ci de comunicaie sau construcii, branarea la utiliti, realizarea de ci de acces, construcii sau amenajri la construcii existente.

5.1.2. Cheltuieli conexe organizrii de antier

Se cuprind cheltuielile pentru: obinerea autorizaiei de execuie a lucrrilor de organizare de antier, taxe de amplasament, nchirieri semne de circulaie, ntreruperea temporar a reelelor de transport sau distribuie de ap, canalizare, agent termic, energie electric, gaze naturale, a circulaiei rutiere, ci ferate, navale sau aeriene, contractele de asisten cu poliia rutier, contracte temporare cu furnizorii de utiliti, cu uniti de salubrizare.

5.2. Comisioane, taxe, cote legale i costuri de finanare

5.2.1. Comisioane, taxe, cote legale - se cuprind, dup caz: comisionul bncii finanatoare, cota aferent inspeciei pentru controlul calitii lucrrilor de construcii, cota pentru controlul statului n amenajarea teritoriului, urbanism i pentru autorizarea lucrrilor de construcii, cota aferent Casei Sociale a Constructorilor, valoarea primelor de asigurare din sarcina autoritii contractante, precum i alte cheltuieli de aceeai natur, stabilite n condiiile legii.

5.2.2. Costul creditului - se cuprind comisioanele i dobnzile aferente creditului pe durata execuiei obiectivului.

5.3. Cheltuieli diverse i neprevzute

a) Estimarea acestora se face procentual din valoarea cheltuielilor prevazute la cap./subcap. 1.2, 1.3, 2, 3 i 4 ale devizului general, n funcie de natura i complexitatea lucrrilor.

b) n cazul obiectivelor de investiii noi, precum i al reparaiilor capitale, extinderilor, transformrilor, modificrilor, modernizrilor, reabilitrii la construcii i instalaii existente, se aplic un procent de pn la 5%.

c) n cazul lucrrilor de consolidare se aplic un procent de pn la 15%, n funcie de natura i complexitatea lucrrilor rezultate ca fiind necesare n urma efecturii decopertrilor.

d) Din procentul stabilit se acoper, dup caz, cheltuielile rezultate n urma modificrilor de soluii tehnice, cantiti suplimentare de lucrri, utilaje sau dotri ce se impun pe parcursul derulrii investiiei, precum i cheltuielile de conservare pe parcursul ntreruperii execuiei din cauze independente de autoritatea contractant.

Cap. 6 Cheltuieli pentru darea n exploatare

6.1. Pregtirea personalului de exploatare

Se cuprind cheltuielile necesare instruirii / colarizrii personalului n vederea utilizrii corecte i eficiente a utilajelor i tehnologiilor.

6.2. Probe tehnologice

1. Se cuprind cheltuielile aferente execuiei probelor / ncercrilor, prevzute n proiect, rodajelor, expertizelor la recepie.

2. n situaia n care se obin venituri ca urmare a probelor tehnologice, n devizul general se nscrie valoarea rezultat prin diferena dintre cheltuielile realizate pentru efectuarea probelor i veniturile realizate din acestea.

PARTEA a II-a

Valoarea ramas actualizat a mijloacelor fixe existente incluse n cadrul obiectivului ce se construiete

1. Mijloacele fixe existente pot fi: construcii - cldire, construcie special, instalaii aferente construciei -, utilaje i echipamente.

2. Actualizarea valorii mijloacelor fixe existente este o evaluare de patrimoniu i se face de ctre beneficiar / investitor.

3. Valoarea prevazut n partea a II-a a devizului general nu se finaneaz i serveste la stabilirea indicatorilor de eficien economic i financiar din cadrul studiului de fezabilitate.

PARTEA a III-a

Fondul de rulment necesar nceperii produciei

Cuprinde cheltuielile pentru asigurarea stocurilor de materiale i materii prime, energie, transporturi, salariile personalului direct productiv, piese de schimb de mare uzur, necesare pentru primul ciclu de producie.5.2.4 Devizul ofert

Devizul ofert reprezint piesa scris inclus n documentaia de licitare - ofertare, prin care ofertantul precizeaz costul unei construcii n aceast etap. n etapa de elaborare a proiectului tehnic se ntocmesc liste de cantiti de lucrri, pe formularele devizului ofert, fr a se nscrie preuri unitare i valori totale.

Pe baza preurilor proprii privind materialele, manopera, utilajele, transporturile i gradul de dotare a antreprenorilor, acetia completeaz devizul ofert i l includ n documentaia de ofertare.

Devizul ofert conine simbolul articolelor de deviz, descrierea lucrrilor de executat, cantitile de lucrri, preul unitar i valoarea total pe articolul de deviz.

Conform legislaiei n vigoare, devizul ofert are aceeai structur ca i devizul analitic. Preurile cu care vor fi ntocmite devizele ofert sunt numai cele practicate de productorii de resurse i respectiv prestatorii de servicii ntr-un interval de timp de maxim 30 zile calendaristice anterior termenului limit de depunere a ofertelor.

Forma de redactare a devizului ofert este urmtoarea:OBIECTIVUL:

OBIECTUL:

DEVIZ OFERT NR.

Nr. crt.Simbol articolDenumire articolCantitateU.M.Pre UnitarPre Total

1

2

34

5

6

7

1

CG06D1Pardoseli din mozaic turnate pe loc, fr colorani, inclusiv stratul suport de circa 3 cm grosime cu mortar de ciment marca M 100-T inclusiv frecare i splarea, executate simplu, n cmp continuu n grosime de 1,5 cm, fr bordur, cu piatr de mozaic din marmur, n ncperi cu suprafee peste 5 m215,80m2107.4051.697.000

2

CG07B1Plinte din mozaic, turnate pe loc, fr colorani, inclusiv stratul suport cu mortar de ciment marca M 100-T inclusiv frecare i splarea cu piatr de mozaic din marmur15,30m22.902350401

TOTAL GENERAL DEVIZ OFERTA:

2.047.401

Se constat c devizul ofert nu mai evideniaz elementele din care este constituit preul total. Cu toate acestea, valoarea acestuia este identic cu cea a devizului analitic. Acest lucru se datoreaz faptului c preul unitar i valoarea total pe articolul de deviz din cadrul devizului ofert, conin i ponderea cheltuielilor din ncheierea devizului analitic.

Determinarea preului unitar pe articolul de deviz din cadrul devizului ofert se face astfel:

se calculeaz raportul dintre totalul general i totalul cheltuielilor directe din devizul analitic;

valoarea total a fiecrui articol din devizul analitic se multiplic cu valoarea acestui raport, determinndu-se astfel valoarea total pe articol din devizul ofert;

mprind valoarea total pe articolul din devizul ofert la cantitatea pe articol, se determin preul unitar pe articol de deviz ofert.

5.2.5 Situaia de plat

n timpul execuiei lucrrilor de construcii, ntre investitor i antreprenor decontarea lucrrilor se face pe baza unui deviz numit Situaie de plat. La intervale regulate de timp, de obicei o lun, se efectueaz msurtori privind cantitile de lucrri realizate n acest interval.

Cantitile de lucrri sunt nscrise n situaia de plat, iar prin ataarea preurilor unitare se obine n final costul lucrrilor realizate.

Structura situaiei de plat este identic cu cea a devizului analitic, n plus se calculeaz cota de T.V.A. aferent. Considernd c lucrrile pentru care s-a ntocmit devizul analitic prezentat mai nainte au nceput, situaia de plat corespunztoare la un moment dat va arta ca mai jos.

n funcie de modul n care s-a ncheiat contractul dintre investitor i antreprenor, preurile din situaia de plat pot fi cele declarate n devizul ofert, sau pot fi preurile la zi.

Revizuirea preului reprezint o procedur prin care preul unei construcii, convenit la un moment dat, evolueaz n timp, n funcie de condiiile generale. Aceasta trebuie s se bazeze pe evoluia preurilor la materiale, manoper, utilaje i servicii care intr n componena sau au legtur cu obiectul construit. Pentru revizuirea preului se aplic dou metode: actualizarea i indexarea.

Actualizarea const n aducerea preului la nivelul condiiilor economice din momentul nceperii lucrrilor, practicndu-se o singur dat n cadrul unui contract.

Indexarea const n corectarea preurilor n diferite momente ale executrii lucrrilor. De regul indexarea se opereaz cu ocazia decontrii lucrrilor de ctre antreprenor, respectiv lunar.

5.2.6 Devizul financiar

Prin devize financiare, ntocmite de executant cu acordul beneficiarului, se determin cheltuielile necesare realizrii investiiilor care se efectueaz de ctre antreprenor, dar care se suport de ctre beneficiar n aciuni care nu constituie producie de construcii - montaj. Acestea pot fi:

- diverse prestaii legate de depozitarea i conservarea utilajelor tehnologice sau a materialelor de import;

- chirii pentru terenuri etc.

Tot prin devize financiare, ntocmite de data aceasta de ctre beneficiar, cu acordul executantului, se stabilesc cheltuielile aferente produciei de construcii - montaj pentru prestaiile efectuate de beneficiar, dar care se suport de executant.

n cadrul devizului financiar se ine seama doar de cheltuielile directe.5.3 Extrase de resurse

n vederea stabilirii cantitilor totale de materiale, for de munc i utilaje, necesare execuiei unei lucrri de construcii, se elaboreaz extrase de resurse.

Acestea reprezint piese scrise care conin consumurile de resurse i se ntocmesc pentru fiecare deviz analitic defalcat, astfel:

- extrasul de materiale;

- extrasul de for de munc;

- extrasul de utilaje de construcii;

- extrasul de transport auto (uneori).

Cantitile din extrasele de resurse se determin pe baza cantitilor din articolele de lucrri prevzute n antemsurtoare i pe baza consumurilor unitare din normele de deviz corespunztoare. Elaborarea unui extras presupune parcurgerea a dou etape:

identificarea resurselor i calculul cantitilor,

ntocmirea extrasului propriuzis, prin ordonarea resurselor (cel mai frecvent n ordine alfabetic).

Uneori n extrase se calculeaz i valoarea resurselor respective.n continuare se prezint calculul extraselor de materiale, forte de munc i utilaje de construcie pentru antemsurtoarea de la pagina 61.

Elaborarea documentaiei economice presupune un volum mare de munc coroborat cu efortul de a menine la zi o ampl baz de date privind:

sursele de aprovizionare cu materiale i preurile la care acestea pot fi achiziionate,

costurile legate de folosirea forei de munc,

posibilitile de asigurare a utilajelor de construcie i cheltuielile

corespunztoare.

Cel mai adesea timpul disponibil pentru elaborarea documentaiei economice este limitat. Ca urmare, apare ca o necesitate folosirea programelor de calcul, care asigur o mare vitez de prelucrare a informaiilor, furniznd rapoartele necesare n forma dorit. Este totui de subliniat faptul c utilizatorul de programe de calcul trebuie s vegheze ca informaiile necesare s fie aduse permanent la zi.Anexa 2

LISTA CULEGERILOR DE NORME DE DEVIZ ediia 1981

Nr. crt.Sim-bolDomeniu

1.AcAlimentri cu ap i canalizri

2.AtAutomatizri

3.CConstrucii industriale, locuine, social - culturale i agrozootehnice

4.DDrumuri

5.EInstalaii electrice la construcii

6.FInstalaii frigorifice

7.FjForaje

8.GConducte de transport i distribuie a gazelor i lichidelor petroliere

9.H 1Construcii hidrotehnice la suprafaa i n subteran

10.H 2Construcii portuare

11.IInstalaii de nclzire central i gaze la construcii

12.Ifmbuntiri funciare

13.IzIzolaii la construcii i instalaii

14.L 1Linii ferate i nguste

15.L 2Linii tramvaie i troleibuze

16.M 1Montaje utilaje tehnologice de folosin comun i conducte pentru instalaii tehnologice

17.M 2Montaje utilaje tehnologice din industria minier la suprafa i construcii funiculare

18.M 3Montaje utilaje tehnologice din industria chimic, petrolier, celulozei i hrtiei

19.M 4Montaje utilaje tehnologice din industria lemnului

20.M 5Montaje utilaje tehnologice din industria uoar

21.M 6Montaje utilaje tehnologice din industria alimentar, agricultur i zootehnie

22.M 7Montaje utilaje tehnologice din centrale termo i hidroelectrice

23.M 8Montaje utilaje tehnologice din industria metalurgic

24.M 9Montaje utilaje tehnologice din industria materialelor de construcii

25.PPoduri

26.RpAReparaii ale instalaiilor de ascensoare electrice

27.RpAcReparaii la alimentri cu ap i canalizri

28.RpCReparaii la construcii industriale, locuine, social - culturale i agrozootehnice

29.RpEReparaii la instalaii electrice la construcii

30.RpGReparaii la instalaii de gaze la construcii

31.RpIReparaii la instalaii de nclzire central la construcii

32.RpSReparaii la instalaii sanitare construcii

33.SInstalaii sanitare al construcii

34.TTanele

35.TcTelecomunicaii

36.TfTermoficare

37.TsTerasamente

38.VInstalaii de ventilaii n construcii

39.W 1Staii, posturi de transformare i linii electrice de nalt tensiune

40.W 2Reele de distribuie a energiei electrice, iluminat public i branamente

41.W 3Linii electrice de contact, semnalizri i centralizri feroviare

Obiectiv de investiie

Obiect de construcie

Proces elementar

(Articol de lucrare)

Articol de deviz

Ansamblu

Subansamblu

Element de construcie

Parte de obiect de construcie

Numrul de ordine al normei n capitol

Varianta de aplicare a normei de deviz

Simbol capitol

Simbol Indicator norme deviz

C A 01 D1

1

4.85

3.25

2.00

1.50

2

90

2.10

n etapa de execuie

n etapa de proiectare

n etapa de licitare - ofertare

PAGE 1