x.ghid licenta rise, 2014

Upload: lorena-gavril

Post on 13-Oct-2015

35 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Ghid licenta 2014 cluj napoca romania ubb

TRANSCRIPT

PAGE

Universitatea din Piteti

Facultatea de tiine Socio-Umane

Departamentul de Relaii Internaionale, Istorie, Filosofie

Ghid pentru redactarea i prezentarea Lucrrii de licen

Specializarea

Relaii internaionale i studii europeneIanuarie 2013

Introducere cadrul general

n conformitate cu Regulamentul de organizare i desfurare a examenului de absolvire/licen/diplom la Universitatea din Piteti, examenul de licen const din dou probe:

a) evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate;

b) prezentarea i susinerea lucrrii de licen.

Fiecare student al Facultii de tiine Socio-Umane, Departamentul de Relaii Internaionale, Istorie, Filosofie are obligaia de a-i alege tema lucrrii de licen i cadrul didactic coordonator, respectnd, pe parcursul elaborrii i prezentrii lucrrii, cerinele impuse de acesta.

Prezentul Ghid, pentru redactarea i prezentarea lucrrii de licen (numit n continuare Ghid), este un document adoptat de ctre membrii Departamentului de Relaii Internaionale, Istorie, Filosofie, avnd urmtoarele obiective:

eficientizarea activitilor de coordonare a lucrrilor de licen; facilitarea redactrii corecte de ctre student/absolvent a lucrrii de licent; creterea nivelului calitativ al lucrrilor de licen;

evaluarea unitar a absolvenilor care i susin lucrarea de licen. n vederea atingerii obiectivelor enunate anterior, prezentul Ghid conine:

informaii referitoare la structura lucrrii de licen (capitolul 1);

reguli de redactare a lucrrii de licen (capitolul 2);

reguli de prezentare a lucrrii de licen (capitolul 3);

gril de evaluare a lucrrii de licen (capitolul 4);

abloane utilizate pentru redactarea lucrrii de licen (anexe).

Prezentul Ghid va fi utilizat ca instrument de lucru al Departamentului de Relaii Internaionale, Istorie, Filosofie ncepnd cu sesiunea de licen iulie 2013.

Ghidul, mpreun cu abloanele utilizate pentru redactarea lucrrii de licen, va fi publicat pe site-ul Universitii din Piteti (www.upit.ro) i va fi diseminat de ctre cadrele didactice coordonatoare tuturor studenilor/absolvenilor pe care acestea i ndrum.

Capitolul 1: Structura lucrrii de licen

Lucrarea de licen este structurat pe capitole i include urmtoarele elemente obligatorii:

a. Copert informaiile care trebuie s apar pe coperta lucrrii de licen sunt prezentate n Anexa 1;

b. Pagina de titlu informaiile care trebuie s apar n pagina de titlu a lucrrii de licen sunt prezentate n Anexa 2.

c. Declaraie standard lucrarea de licen va conine o declaraie pe propria rspundere a absolventului, datat i semnat n original, din care s rezulte c lucrarea i aparine, nu a mai fost niciodat prezentat i nu este plagiat. Coninutul declaraiei este prezentat n Anexa 3.

d. Mulumirile (ctre persoane sau instituii) presupun o redactare special, cu chenar mai mare dect restul paginilor, de obicei la centrul paginii. Nu sunt obligatorii. Sunt expresia att a recunotinei fa de o persoan (eventual profesorul coordonator) sau de o instituie (universitatea, o bibliotec, o arhiv etc.) fa de care candidatul se simte n mod special ndatorat pentru ajutorul primit, ct i a recunoaterii, pe aceast cale, a unor merite speciale.

e. Cuprins lucrarea de licen va avea un cuprins care s conin cel puin titlurile tuturor capitolelor nsoite de numrul paginii la care ncepe fiecare capitol (a se vedea exemplul din Anexa 4); Cuprinsul/sumarul va conine introducerea, numele capitolelor, subcapitolelor, subpunctelor (seciunilor i subseciunilor), concluziile, bibliografia, eventual rezumatul i anexele. Se recomand s fie plasat la nceputul lucrrii, pentru a facilita accesul rapid la coninut. De asemenea, trebuie s fie extrem de exact, fr nicio eroare de paginaie.

f. Lista figurilor i lista tabelelor n cazul n care lucrarea de licen conine figuri (imagini, grafice) i/sau tabele, acestea vor fi prezentate, imediat dup cuprins, sub forma unor liste (separat pentru figuri i tabele) care conin numele fiecrui element i numrul paginii la care se afl acesta (a se vedea exemplul din Anexa 5);

g. Introducere aceasta va conine motivaia alegerii temei, gradul de noutate a temei, obiectivele generale ale lucrrii, metodologia folosit, firul rou al lucrrii (titlul capitolelor i legtura dintre ele), lipsa accesului la unele surse bibliografice de referin, etc. Introducerea nu se numeroteaz ca i capitol; Introducerea va reprezenta aproximativ 10-15% din volumul total al lucrrii i trebuie s fie un argument, bine fundamentat, al cercetrii realizate. Ea este, cu siguran, partea cea mai important dintr-o lucrare de diplom sau de masterat, pentru c trebuie s se constituie ntr-un rezumat al ntregului coninut al lucrrii i s produc un impact puternic asupra celor care vor s se familiarizeze cu lucrarea. Introducerea trebuie s atrag atenia comisiei/cititorului, s explice sensul, importana temei ce va fi abordat i s justifice alegerea ei. Ea trebuie s cuprind o descriere selectiv a coninutului lucrrii (pe capitole). Este neaprat necesar ca introducerea s prezinte punctul de vedere critic al autorului (ce aduce nou cercetarea), n raport cu alte puncte de vedere cunoscute n acelai domeniu. n general, se evit citatele i trimiterile la subsol n introducere.

h. Capitole lucrarea de licen va conine ntre 3 i 8 capitole numerotate cresctor, fiecare putnd s aib, n partea final, o seciune de concluzii, care s sintetizeze informaiile i/sau rezultatele prezentate n cadrul acelui capitol; coninutul este partea cea mai consistent a corpului lucrrii (circa 75-80%). Exist mai multe tipuri de lucrri: lucrri de sintez/de compilaie (care trec n revist rezultatele unei vaste cercetri tiinifice ntr-un anumit domeniu), lucrri aplicative (n care primeaz o aplicaie practic) i lucrri teoretice (n care primordial este o investigaie de natur teoretic). Toate aceste tipuri presupun modaliti diferite de abordare. n funcie de tipul de lucrare, ponderea seciunilor poate fi diferit. Astfel, o lucrare aplicativ va insista mai mult asupra metodei dect asupra rezultatelor. Conteaz mai mult modul cum a fost conceput aplicaia dect funcionalitatea ei. ntr-o lucrare de orientare teoretic, mai dezvoltat va trebui s fie seciunea de rezultate, unde se scoate n eviden contribuia original a candidatului, dect seciunea de metode, care poate fi o trecere n revist a arsenalului teoretic ce constituie eafodajul dezvoltrii temei. n partea teoretic a lucrrii se vor prezenta principalele teorii privind cercetarea ntreprins, precum i contribuia proprie a candidatului, care poate consta n noi interpretri, conexiuni sau de ce nu? n avansarea unei teorii originale. Aceast parte a tezei trebuie s demonstreze capacitatea candidatului de a selecta cele mai relevante surse bibliografice i de a-i formula propriul punct de vedere asupra subiectului studiat. Dac exist o parte practic a lucrrii, aceasta (inclusiv anexele) nu trebuie s depeasc 50% din numrul total al paginilor. Ea va fi o ilustrare a teoriei expuse anterior. Este necesar ca lucrarea, n coninutul ei, s aib o organizare logic prin nlnuirea capitolelor i s demonstreze capacitatea absolventului de a aplica n mod creativ cunotinele teoretice dobndite, precum i de a selecta sursele bibliografice relevante i consacrate n domeniul cercetat. n niciun caz lucrarea nu va fi o niruire de citate din diveri autori, orict de valoroi i de relevai pentru tema propus ar putea fi acetia. n selectarea surselor bibliografice, candidatul trebuie s acorde atenie i actualizrii datelor, deoarece unele lucrri citate pot fi depite. Raportarea la date prea vechi poate fi depunctat de comisie. Actualizarea, implicit folosirea celor mai recente date, presupune c absolventul este la curent cu ceea ce este nou n domeniu.

i. Concluziile lucrrii n aceast parte a lucrrii de licen se regsesc cele mai importante concluzii din lucrare, opinia personal privind rezultatele obinute n lucrare, precum i poteniale direcii viitoare de cercetare legate de tema abordat. Concluziile lucrrii nu se numeroteaz ca i capitol; concluziile evideniaz complexitatea cercetrii, indic posibilele cercetri viitoare, plecnd chiar de la nemplinirile lucrrii prezentate i ofer un comentariu personal despre rezultatele cercetrii, n raport cu obiectivele propuse, enunate n introducere.

Lucrarea poate conine i un rezumat, care s nu depeasc o pagin, redactat ntr-o limb de circulaie (englez, francez, german). Rezumatul descrie lucrarea, probnd capacitatea de sintez a absolventului, precum i cunotinele de limb strin dobndite n timpul studiilor. El are un caracter pur opional.

j. Bibliografie aceasta este ultima parte a lucrrii i va conine lista tuturor surselor de informaie utilizate de ctre absolvent pentru redactarea lucrrii de licen. Bibliografia nu se va numerota ca i capitol al lucrrii. Bibliografia. Autorul lucrrii de licen sau de masterat este obligat s citeze toate sursele bibliografice pe care le-a folosit, altfel va fi nvinuit de plagiat. Sursele bibliografice incluse n lucrare trebuie s se regseasc n lista final. De asemenea, autorii inclui pe lista bibliografic trebuie s fie citai n textul lucrrii sau n notele de subsol. Lista trebuie s fie organizat n ordinea strict alfabetic a numelor autorilor. Dac lucrarea citat are mai muli autori, vor fi citai toi. n schimb, la notele de subsol, dac numrul autorilor este mai mare de trei, dup menionarea primului autor, ceilali se vor insera sub eticheta et al. (et alii) sau .a. (i alii/i altele).

Titlurile lucrrilor vor fi redate n limba de origine, dac este cazul. Dac s-a consultat o traducere, se precizeaz, de asemenea, numele traductorului i ediia romneasc folosit. Bibliografia de la sfritul lucrrii va fi prezentat n ordine alfabetic i redactat astfel (potrivit Descrierii CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei):

Autorul (Nume, prenume), Titlul lucrrii (litere italice), Locul apariiei, Editura, Anul apariiei, apoi se pune punct (ex. Gatto, Ludovico, Secretele Evului Mediu. Societate, politic, economie i religie ntr-un mileniu de istorie, Bucureti, Editura BIC ALL, 2005.)ntre elementele unei referine bibliografice din lista final se folosesc virgule. n cazul citrii unui articol/studiu dintr-un periodic, se precizeaz numele acestuia, numrul i anul publicrii, precedate de cuvntul n. Exemplu de citare a unui articol dintr-o publicaie:Constantin Rezachevici, Mercenarii n otile romneti n Evul Mediu, n Revista de istorie, tom. 34, nr. 1, 1981, p. 65 i pp. 71-73.

n cazul citrii unui articol de pe Internet, se precizeaz autorul articolului, titlul articolului i pagina web unde poate fi accesat.

k. Anexe (dac este cazul) acestea apar ntr-o seciune separat, care nu se numeroteaz ca i capitol. Fiecare anex se va meniona cel puin o dat n textul lucrrii. Anexele se numeroteaz cresctor (Anexa 1, Anexa 2 etc.); Anexele pot conine ilustraii suplimentare (fotografii, figuri, desene, tabele, grafice, hri etc.) sau alte materiale relevante pentru studiul ntreprins i au rolul de a aduce o informaie original i pertinent. Unele dintre acestea se pot insera i n text, dar cu msur (lucrarea nu se poate reduce la o alturare de materiale non-textuale, aa cum nu poate fi o alturare de citate din diveri autori). Dac materialele (tabele i figuri) se insereaz n text, este necesar o list a lor. Sub materialele non-textuale se aaz un text explicativ, redactat cu font mai mic (ex.: Fig. 5 + text/Tabelul 7 + text). Ca anex, poate aprea i un glosar al termenilor speciali folosii n lucrare.

Tot n aceast parte a lucrrii pot aprea texte considerate foarte importante pentru clarificarea unor puncte din argumentaia lucrrii, dar a cror inserare n textul propriu-zis ar ocupa un spaiu prea mare (de exemplu, textul unei legi sau al unui alt act cu caracter normativ). Atenie ns la ntinderea lucrrii! Anexele nu pot reprezenta mai mult de 10-15% din lucrare.

Capitolul 2: Reguli de redactare a lucrrii de licen

Formatul ntregii lucrri este A4, numrul de pagini fiind ntre 70 i 100, cu urmtoarele elemente:

a. Marginile paginii se vor utiliza urmtoarele valori pentru marginile paginii (Page Setup -> Margins):

stnga: 3,5 cm;

dreapta: 2 cm

sus: 2 cm

jos: 2 cm

b. Spaiere ntre rnduri textul va respecta o spaiere ntre rnduri de 1,5 linii (Format->Paragraph->Line spacing-> 1,5 lines);

c. Alinierea textului n cadrul paragrafelor textul din cadrul paragrafelor normale va fi aliniat ntre marginile din stnga i dreapta (justified). Primul rnd al fiecrui paragraf va avea o indentare de 1 sau 1,5 cm (Format-> Paragraph-> Indentation-> Left). Excepie fac titlurile capitolelor, care pot fi aliniate centrat, precum i etichetele tabelelor i figurilor (a se vedea explicaiile de mai jos);

d. Font fontul utilizat pentru redactare va fi Times New Roman, cu dimensiunea fontului de 12, utiliznd diacriticele specifice limbii n care este redactat lucrarea (, , , , - pentru limba romn);

e. Numerotarea paginilor numerotarea paginilor se face ncepnd cu pagina de titlu, pn la ultima pagin a lucrrii, dar numrul paginii apare doar ncepnd cu Introducerea. Numrul de pagin se insereaz n subsolul paginii, centrat.

f. Antetul paginii apare ncepnd cu introducerea i va conine numele absolventului (n stnga) i titlul capitolului (n dreapta) [opional];

g. Note de subsol, citate, mottouri. n notele de subsol pot aprea precizri, comentarii (uneori polemice) i cel mai frecvent surse bibliografice. Notele de subsol (footnotes) se realizeaz pe calculator prin succesiunea: Insert, Reference, Footnote, dup ce s-a fixat cursorul n text n locul unde vrei s apar nota de subsol. Din setarea calculatorului ele au font 10. n notele de subsol (atunci cnd se refer la o surs bibliografic), n afara celor menionate la bibliografie, se adaug i numrul paginii/paginilor, ca n exemplul:

Imanuel Geiss, Istoria lumii din Preistorie pn n anul 2000, Bucureti, Editura All, 2008, p. 214. Dac citm o surs din arhiv atunci menionm arhiva, fondul, dosarul, fila sau filele.

Pentru simplificarea notelor de subsol, se folosesc, n practica redactrii unei lucrri tiinifice, o serie de notri cu caracter internaional, unele dintre ele abreviate (scrise cu caractere italice): Idem (Id./id.) acelai autor;

Eadem (Ead.) aceeai autoare;Ibidem (Ibid./ibid.) aceeai surs (lucrare, articol etc.);op. cit. lucrarea (opera) citat;

loc. cit. n locul citat, n opera citat;

Apud (ap.) citat dup;

pro n acelai sens;

contra mpotriva altei idei;

cf. n comparaie/compar cu;

v. verso;

vd. vezi, caut la referina;

supra vezi mai sus (supra p. 32, nota 102);

infra vezi mai jos (infra p. 174, nota 29);

passim ici i acolo sau peste tot citat;

(sic) aa, pentru a atrage atenia cititorului c expresia, greeala din textul preluat nu aparine autorului, ci lucrrii din care am mprumutat citatul;

sq i urmtoarea (ex. p. 57 sq./ p. 57 i urm.);

sqq. i urmtoarele.

Dac citatul nu depete 3-4 rnduri, poate fi inclus n corpul textului cu ghilimele. Dac citatul este mai mare de 4 rnduri, el va constitui un text separat, cu spaiul dintre rnduri micorat, plasat mai n interiorul paginii fa de restul textului i eventual cu corp de liter (font) mai mic. n acest caz nu se folosesc ghilimelele.

Lucrarea n totalitate sau fiecare capitol n parte poate folosi mottouri, care sintetizeaz, uneori ntr-o form memorabil, ideea central din lucrare/ capitol. Numele autorului se aaz sub motto i nu se face trimitere la subsol. Un motto se redacteaz cu indentaie mai mare (de la jumtatea paginii), la un rnd, eventual cu litere italice sau cu font mai mic i se aaz sub titlu.

h. Tabele tabelele se numeroteaz cu dou cifre, prima reprezentnd numrul capitolului, iar cea de a doua reprezentnd numrul tabelului din capitolul respectiv. Fiecare tabel are numr i titlu, care se menioneaz deasupra tabelului, aliniat la marginea din dreapta. Dac este cazul, sursa datelor se precizeaz sub tabel, aliniat ntre marginile din stnga i dreapta (justified), indicnd n mod obligatoriu numele autorului(lor), lucrarea (cartea), editura, anul, pagina sau adresa de Internet complet;

i. Figuri figurile (aici sunt incluse imagini, grafice, capturi de ecran) se numeroteaz cu dou cifre, prima reprezentnd numrul capitolului, iar cea de a doua fiind numrul figurii din capitolul respectiv; fiecare figur are numr i titlu, care se menioneaz sub figur, centrat; dac este cazul, sursa figurii se indic pe rndul imediat urmtor, justified, indicnd numele autorului(lor), lucrarea (cartea), editura, anul, pagina sau adresa de Internet complet;

Capitolul 3: Reguli de prezentare a lucrrii de licen

Prezentarea lucrrii de licen n faa comisiei de examinare este cel puin la fel de important ca i redactarea acesteia. Nota final obinut de ctre absolvent reprezint att rezultatul evalurii lucrrii de ctre cadrul didactic coordonator (evaluare consemnat ntr-un referat semnat n original), ct i rezultatul evalurii comisiei, n urma prezentrii i susinerii acesteia de ctre absolvent.

Reguli de prezentare i susinere a lucrrii de licen:

a. Momentul i locaia prezentrii: absolvenii vor fi anunati asupra datei, orei i locaiei la care i vor putea susine lucrarea de licen n faa comisiei. Neprezentarea absolventului la data, ora i locaia stabilite poate atrage eliminarea acestuia din examenul de licen. Cadrul didactic coordonator va nsoi absolventul n faa comisiei;

b. Prezentare n PowerPoint: absolventul i poate susine rezultatele cercetrii realizate cu ajutorul unei prezentri multimedia concepute n PowerPoint;

c. Timp maxim de prezentare: 20 minute;

d. Intrebri: membrii comisiei pot adresa absolventului oricte ntrebri referitoare la subiectul lucrrii de licen i/sau metodologia i resursele folosite;

Recomandri pentru realizarea prezentrii multimedia:

prezentarea va conine ntre 8 i 15 diapozitive (slide-uri);

existena obligatorie a unui slide de titlu, care va conine cel puin titlul lucrrii, numele absolventului i numele cadrului didactic coordonator);

slide cu cuprinsul prezentrii;

slide ce va cuprinde cuvinte cheie (cu ajutorul acestuia se vor prezenta cele menionate n introducerea lucrrii de licen);

6-10 slide-uri cu text, tabele, figuri (cu ajutorul acestora se vor prezenta acele aspecte ale lucrrii ce se doresc a fi comunicate comisiei);

1-2 slide-uri pentru concluzii; slide-urile nu vor conine prea mult text (maximum 7 linii a cte 7 cuvinte fiecare), iar absolventul nu va citi informaia de pe diapozitiv.Capitolul 4: Evaluarea lucrrii de licenn vederea evalurii unitare a lucrrilor de licen, s-au ntocmit grile de evaluare.Gril de evaluare a lucrrii de ctre cadrul didactic coordonator:Nr. Crt.Criteriu de evaluarePunctaj

1. Evaluarea calitii lucrrii/cercetrii ntreprinse7 puncte

2. Respectarea regulilor de structurare a lucrrii conform prezentului Ghid1,5 puncte

3. Respectarea regulilor de redactare a lucrrii conform prezentul Ghid (cu accent pe modul de tratare a referinelor bibliografice)1,5 puncte

Gril de evaluare a lucrrii de ctre membrii comisiei

Nr. Crt.Criteriu de evaluarePunctaj

1. Evaluarea calitii lucrrii/cercetrii ntreprinse2 puncte

2. Respectarea regulilor de structurare a lucrrii conform prezentului Ghid1,5 puncte

3. Respectarea regulilor de redactare a lucrrii conform prezentului Ghid (cu accent pe modul de tratare a referinelor bibliografice)1,5 puncte

4. Prezentarea lucrrii i rspuns la ntrebri5 puncte

Anexen continuare prezentm, fiecare pe cte o pagin, abloane pentru urmtoarele documente:Anexa 1: Coperta lucrrii de licenAnexa 2: Prima pagin a lucrrii de licen

Anexa 3: Declaraie standard privind originalitatea lucrrii

Anexa 4: Exemplu de cuprinsPrecizm faptul c aceste abloabe pot fi descrcate de pe site-ul www.upit.ro i pot fi utilizate de ctre absolveni n procesul de redactare a lucrrii de licen.

UNIVERSITATEA DIN PITETI

FACULTATEA DE TIINE SOCIO-UMANE

SPECIALIZAREA RELAII INTERNAIONALE I STUDII EUROPENELUCRARE DE LICEN

Coordonator tiinific,

Titlul academic Prenume Nume

Absolvent,

Prenume NumePITETI

Anul

UNIVERSITATEA DIN PITETI

FACULTATEA DE TIINE SOCIO-UMANE

SPECIALIZAREA RELAII INTERNAIONALE I STUDII EUROPENETitlul lucrrii

Coordonator tiinific,

Titlul academic Prenume Nume

Absolvent,

Prenume NumePITETI

Anul

Declaraie

Prin prezenta declar c Lucrarea de licen cu titlul Titlul complet al lucrrii este scris de mine i nu a mai fost prezentat niciodat la o alt facultate sau instituie de nvmnt superior din ar sau strintate. De asemenea, declar c toate sursele utilizate, inclusive cele de pe Internet, sunt indicate n lucrare, cu respectarea regulilor de evitare a plagiatului:

toate fragmentele de text reproduse exact, chiar i n traducere proprie din alt limb, sunt scrise ntre ghilimele i dein referina precis a sursei;

reformularea n cuvinte proprii a textelor scrise de ctre ali autori deine referina precis;

rezumarea ideilor altor autori deine referina precis la textul original.

data

Absolvent Prenume Nume

_________________________

(semntura n original)

CuprinsIntroducere ....................................................................................................................p. 3

Capitolul I. Configurarea geopolitic a influenei ruseti asupra Principatelor Romne

I.1. Intrarea Principatelor Romne sub tutela Rusiei (1774)...........................................p. 8

I.2. Restaurarea domniilor naionale (1822) i Convenia de la Akkerman (1826).......p. 14

I.3. Tratatul de la Adrianopol (1829).............................................................................p. 19

Capitolul II. Perioada regulamentar apogeu al influenei Rusiei n Principatele Romne

II.1. Kiseleff i Regulamentul Organic..........................................................................p. 24

II.2. Geneza, coninutul i nsemntatea Regulamentelor Organice..............................p. 30

II.3. Aspecte pozitive i negative ale Regulamentelor Organice...................................p. 37

Capitolul III. Guvernarea Principatelor Romne sub protectoratul Rusiei

III.1. Domniile regulamentare i creterea influenei ruseti pe baza Regulamentului Organic.....................................................................................................................................p. 42

III.2. Tendine de emancipare i autonomie a Principatelor Romne de sub protectoratul rusesc.......................................................................................................................................p. 50

III.3. Grupurile conduse de Ion Cmpineanu i Dimitrie (Miti) Filipescu pentru unitateanaional a romnilor...................................................................................................p. 56

Capitolul IV. Abolirea protectoratului Rusiei n Principatele Romne

IV.1. Eecul Rusiei de a izola pe romni de Europa revoluionar...............................p. 62

IV.2. Aciunea de plasare a Principatelor sub protecia Europei...................................p. 67

IV.3. Recunoaterea Constituiei de ctre Suleiman Paa.............................................p. 75

Concluzii.......................................................................................................................p. 81

Bibliografie...................................................................................................................p. 85

Regulamentul poate fi consultat n ntregime la adresa: www.upit.ro