verificare cabluri megometru

of 7 /7
MELIOR ELECTROINSTAL Alimentari cu energie electrica si iluminat, surse neintreruptibile, grupuri elect automatizari si actionari electrice, ventilatii, aer conditionat, telefonie, si al frecventa, automate programabile, echipamente pneumatice, echipamente hidraulice, transmisie,compresoare,prize de pamant si paratraznete,bilanturi energetice, compe reactive, centrale eoliene si microhidrocentrale, consultanta. 15.12.2008 VERIFICARI SI INCERCARI ALE ECHIPAMENTELOR ELECTRICE 1 Generalităţi Rezistenţa de izolaţie este raportul dintre tensiunea continuă aplicată între doi dielectricul şi curentul global care străbate acest dielectric. Se măsoară în ohmi, kiloohmi sau megohmi. Rezistenţa de izolaţie are două componente: rezistenţa de volum RV şi rezistenţa d Rezistenţa de izolaţie totală este rezistenţa echivalentă a celor două rezistenţe R = (RV x RS)/ (RV + RS) Măsurarea rezistenţei de izolaţie se face după un anumit timp de la aplicarea ten 60s şi uneori la 10 minute rezistenţele obţinute se notează cu R15 şi R60. Pe baza acestor măsurători se poate calcula coeficientul de absorţie kabs şi indi aceşti coeficienţi permit aprecierea stării de umiditate a izolaţiei. Coeficentul de absorţie kabs, kABS = R60 / R15 Dacă: kabs < 1,3 izolaţie umedă Kabs > 1,3 izolaţie uscată Indicele de polarizare kp, kp= R10 / R60

Upload: cerc2010

Post on 21-Jul-2015

167 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

MELIOR ELECTROINSTAL

Alimentari cu energie electrica si iluminat, surse neintreruptibile, grupuri electrogene, poduri rulante, automatizari si actionari electrice, ventilatii, aer conditionat, telefonie, si alarmare, convertoare de frecventa, automate programabile, echipamente pneumatice, echipamente hidraulice, echipamente de transmisie,compresoare,prize de pamant si paratraznete,bilanturi energetice, compensarea energiei reactive, centrale eoliene si microhidrocentrale, consultanta.

15.12.2008 VERIFICARI SI INCERCARI ALE ECHIPAMENTELOR ELECTRICE 1 Generaliti Rezistena de izolaie este raportul dintre tensiunea continu aplicat ntre doi electrozi n contact cu dielectricul i curentul global care strbate acest dielectric. Se msoar n ohmi, kiloohmi sau megohmi. Rezistena de izolaie are dou componente: rezistena de volum RV i rezistena de suprafa RS. Rezistena de izolaie total este rezistena echivalent a celor dou rezistene considerate n paralel.

R = (RV x RS)/ (RV + RS)

Msurarea rezistenei de izolaie se face dup un anumit timp de la aplicarea tensiunii i anume la 15s i 60s i uneori la 10 minute rezistenele obinute se noteaz cu R15 i R60. Pe baza acestor msurtori se poate calcula coeficientul de absorie kabs i indicele de polarizare kp, aceti coeficieni permit aprecierea strii de umiditate a izolaiei. Coeficentul de absorie kabs, kABS = R60 / R15 Dac: kabs < 1,3 izolaie umed Kabs > 1,3 izolaie uscat

Indicele de polarizare kp, kp= R10 / R60

Dac: kp < 1,5 izolaie umed Kp >1,5 izolaie uscat

Un condensator cu dielectric ideal, fr pierderi, defazeaz curentul cu 90o naintea tensiunii aplicate la bornele sale. Un condensator cu dielectric real (dintr-un material electroizolant oarecare) face ca caracterizeaz global starea izolaiei astfel nct verificarea acestui factor poate s ne furnizeze date despre starea global a izolaiei.

Rigiditatea dielectric, reprezint valoarea maxim a intensitii cmpului electric n care se poate afla o izolaie fr s se strpung.

Estr = Ustr / d, unde

Ustr tensiunea de strpungere d distana dintre elecrozii ntre care se aplic tensiunea

2 Motoare electrice de curent alternativ Msurarea rezistenei de izolaie, se face cu megohmetrul de 500V pentru motoare cu tensiuni nominale mai mici de 500V, i cu megohmetrul de 1000V pentru motoare cu tensiuni nominale cuprinse ntre 500 i 3000V. Msurtorile se fac pentru fiecare faz n parte fa de mas celelalte dou faze fiind legate la mas. Valoarea de control a rezistenei de izolaie dac nu exist alte prevederi se poate determina cu relaia (dac msurarea se face la 20oC):

Riz = 8,5U / (100+P/100), Mohmi

Msurarea rezistenei de izolaie a celorlalte elemente constructive (lagre, bandaje, rotorice, etc.) fa de mas se face cu megohmetrul de 500V i trebuie s aib valori de peste 05 1 Mohmi Verificarea rigiditii dielectrice a izolaiei nfurrilor se face prin proba cu tensiune mrit. ncercarea se face pentru fiecare faz n parte, celelate fiind legate la mas. Durata ncercrii este de 1 minut Valoarea tensiunii de ncercare n fabric este:

Uinc = 2UN + 1000 V, dar nu mai mic de 1500 V

n exploatare valoarea tensiunii de ncercare se nmulete cu un coeficient k, care are urmtoarele valori: - k = 1 la punerea n funcie - k = 0,85 n cazul rebobinrii pariale sau totale - k = 0,75 n cazul reviziilor curente. nainte i dup proba de ncercare cu tensiune mrit se msoar rezistena de izolaie.

3 Transformatoare electrice Ordinea efecturii ncercrilor i msurtorilor este: - verificarea rigiditii dielectrice a uleiului - msurarea rezistenei de izolaie a nfurrilor - msurarea tg - verificarea rigiditii dielectrice a izolaiei nfurrilor

sunt inferioare valorilor din tabelul 12.2

Data msurrii

Rig 180 0,02

La 72 ore dup umplere

La punerea n funciune n exploatare

160 120

0,03 0,20

Msurarea rezistenei de izolaie a nfurrilor fa de mas se face cu megohmetrul de 1000 V la tensiuni nominale ale nfurrilor de pn la 10KV i cu megohmetrul de 2500 V pentru nfurri cu tensiunea nominal mai mare de 10Kv. Msurarea se face ntre fiecare nfurare i mas celelalte fiind legate la mas. Se msoar R15 i R60 pentru determinarea coeficientului de absorie. Valoarea admis pentru rezistena de izolaie este: R60

Fact

Verificarea rigiditii dielectrice a izolaiei nfurrilor se face prin proba cu tensiune mrit alternativ, Unc = (1,1 1,3)Un.

4.Cabluri electrice Rezistena de izolaie se msoar cu megohmetrul de 1000V pentru cabluri cu tensiunea nominal mai mic de 1Kv i megohmetrul de 2500V pentru cabluri cu tensiunea nominal mai mare de 1kV. Valorile minime normate ale rezistenei de izolaie pentru cabluri cu la temperatura de 20oC:

Rigiditatea dielectric se verific dup reparaii i cel puin odat la trei ani prin proba cu tensiune redresat mrit. Tensiunile de ncercare, curenii de fug i timpul de meninere pentru verificarea rigiditii sunt:

Un = 0,5kV; Unc = 2kV; t = 1min Dac din msurtori nu rezult valorile de mai sus cablul este defect. Astfel putem avea urmtoarele tipuri de defecte: -defecte de izolaie, care provoac punerea la pmnt a unei faze;

-defecte de izolaie care provoac punerea la pmnt a dou sau trei faze sau scurtcircuitarea a dou sau trei faze ntre ele, n unul sau mai multe locuri; -ntreruperea uneia sau a toate cele trei faze, fr punere la pmnt ssau cu punere la pmnt att a conductoarelor ntrerupte ct i a celor nentrerupte; -strpungerea trectoare a izolaiei (a unei faze fa de pmnt, a uneia, a dou sau trei faze ntre ele, cu sau fr punere la pmnt); Indiferent de tipul de defect trebuie determinat locul unde se manifest pentru al putea nltura. Se cunosc metode bine puse la lunct pentru determinarea locului de defect. Pentru ca aceste metode s fie corect aplicate este necesar uneori ca rezistena de trecere la locul defect s fie ct mai mic, dac se poate neglijabil (de ordinul ohmilor sau zecilor de ohmi). Pentru aceasta naintea aplicrii uneia din metodele de determnare a locului de defect se aplic arderea cablului. Exist instalaii speciale pentru arderea cablurilor care asigur tensiunea i puterea necesar. Pentru un cablu defect se procedeaz n felul urmtor: cablul se deconecteaz, capetele fazelor se vor izola, se conecteaz instalaia de ardere (ntre una din faze i pmnt sau ntre faze, n funcie de natura defectului). Arderea se consider teminat cnd s-a ajuns la valori foarte mici ale rezistenei de trecere, care s permit apoi aplicarea unei metode pentru localizarea acestui defect. n continuare se prezint cteva metode pentru localizarea defectelor n cabluri cu meniunea c pentru fiecare metod exist aparate specializate a cror funcionare are la baza una din aceste metode: Metoda inductiv: Se bazeaz pe principiul apariiei unui cmp magnetic n jurul unui conductor parcurs de curent. Dac se aplic cablului defect un curent de o anumit frecven de la un generator de frecven (f = 8003000Hz) n jurul cablului se formeaz un cmp magnetic a crui valoare este proporional cu valoarea curentului din cablu. De-a lungul cablului cu ajutorul unei sonde de recepie, se poate auzi un sunet care n locul de defect difer fa de sunetul din zonele unde cablul este bun. Prin aceast metod se pot determina: -locul de defect -traseul cablului -adncimea de pozare Metoda msurrii n bucl: Se folosete cnd conductorul cu izolaie defect nu este ntrerupt, iar cablu posed un conductor normal, fr defecte, distana pn la locul defectului poate fi determinat prin metoda n bucl, bazat pe principiul punii. La un capt al liniei de cablu se leag conductorul defect cu cel sntos printr-un scurtcircuitor cu seciunea cel puin egal cu cea a cablului. La cellalt cablu se conecteaz o punte de msur cu

galvanometru cu ac indicator. Rezistenele A i C se regleaz pe puntea de msur iar rezistenele B i D sunt alctuite din conductoarele cablului. Aplicnd principiul punii rezult lungimea pn la locul de defect :

lx = 2LcC/ (A+C), unde Lc este lungimea cablului Pentru aplicarea acestei metode sunt necesare urmtoarele etape: -se determin rezistena de trecere la locul defectului, cu ajutorul megohmetrului -la captul opus al liniei se monteaz scurtcircuitorul, ntre captul sntos i cel defect -se instaleaz puntea de msur -se calculeaz distana pn la locul de defect cu formula de mai sus Metoda capacitiv, se poate aplica numai n cazul defectelor aprute n exploatare la care s-au ntrerupt una sau mai multe faze. Are precizie ridicat i se bazeaz pe faptul c c ntre lungimea cablului i capacitatea sa exist o relaie de proporionalitate. Metoda prin impulsuri (ecometric), se bazeaz pe reflexia impulsurilor elecrice la locul de defect datorit modificrii impendanei cablului n acel loc, i msurarea intervalului de timp din momentul trimiterii undei de impulsuri prin cablu i sosirii impulsului reflectat. Aparatele care realizeaz acest lucru se numesc ecometre. Ele afieaz mai multe mrimi: distana pn la locul de defect, timpul de deplasare al impulsului, domeniul de msur al distanei, etc. Metoda prin curent de audiofrecven, se bazeaz pe msurarea prin intermediul unei bobine sond a cmpului magnetic din jurul cablului n care s-a injectat curent de audiofrecven, produs de un emitor. Cu ajutorul acestui sistem se poate determina precis traseul cablului, adncimea de pozare, locul de defect i localozarea manoanelor de legtur.echipamentul standard se compune dintr-un emitor i un receptor. Pentru cazul complex cnd este necesar determinarea defectelor n cabluri fr deconectarea acestora se pot folosii loatoarele pentru cabluri nedeconectate. Acestea permit ca ntr-un timp foarte scurt se msoare distana pn la locul defect prin metoda ecometric. Acest sistem se comport ca o siguran ultrarapid cu curent reglabil ntre 10 i 200A. Moduri de lucru: -comand manual cu o singur conectare la un curent de declanare preselectat -comand automat cu anclanare dup 6s. dac apare o a doua declanare pe durat a 30s, nu se mai reanclaneaz

-comand cu impulsuri pentru localizarea precis a defectului. Se conecteaz la fiecare 6 s pe durata unei jumti de semialternae.

5 Condensatoare pentru mbuntirea factorului de putere Verificarea rigiditii dielectrice a dielectricului condensatorului se face cu tensiune mrit. Valoarea tensiunii de ncercare este Uinc = 3,5 Un. Timpul de meninere este de 10 secunde.

Cu prilejul msurtorilor a factorului de pierderi dielectric se determin i valoarea capacitii condensatorului care se compar cu valoarea nscris pe plcua condensatorului. Se admit abateri de pn la 10% din valoarea nominal calculat pe faz. Rezistena de izolaie ntre borne i carcas se msoar cu megohmetrul de 1000V i trebuie s aib valoare: Riz = 2500Mohmi Publicat de Sorin la 18:20:00 Reacii:

1 comentarii: Anonim spunea...

Explicatia referitoare la factorul de pierderi m-a ajuta mult la o traducere. Multumesc Dumnezeului ca existati.

LA MULTI ANI! ............................ Kiril CERCELANSKI, Bulgaria 13 ianuarie 2010, 13:52

Trimitei un comentariu