tipuri de cabluri cabluri

Click here to load reader

Post on 08-Aug-2015

183 views

Category:

Documents

13 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

tipuri de cabluri, retele electriceSistemul electroenergetic = ansamblu de instalaţii energetice care asigurăprocesul de producere (generatoarele, fără turbinele de antrenare), de transport(liniile şi staţiile electrice) şi consum de energie (receptoarele electrice)• Sistemul energetic este ansamblul instalaţiilor rezultat din adăugarea la sistemul

TRANSCRIPT

ICME ECAB SA din BucurestiEste prima firma producatoare de cabluri si conductori electrici din Romania: - se infiinteaza ca firma de stat in 1949 sub numele de ELECTROCABLU, - prin fuziune cu Electroizolantul, in 1959 apare FCME (Fabrica de Cabluri si Materiale Electroizolante), devenita in 1973 ICME (Intreprinderea de), - in 1996 se privatizeaza iar in 1998 principalul actionar devine firma austriaca ISOVOLTA, - din 1999 firma apartine companiei grecesti HELLENIC CABLES SA. Definitii: Conductor electric: traseu, format dintr-un fir metalic, utilizat pentru transportul energiei electrice de la sursa la consumatori. Transportul energiei electrice prin conductoare trebuie sa se desfasoare cu indeplinirea unor conditii / criterii: 1. De performanta: - pierderi minime de energie pe conductoarele de transport, - influente negative minime asupra mediului. 2. De siguranta: - Protectia persoanelor la electrocutare, - Protectia surselor, - Protectia consumatorilor Cablu electric: un ansamblu de doua sau mai multe conductoare electrice, izolate intre ele, care constituie una sau mai multe trasee de transport a energiei electrice, cuprinse in aceiasi manta (izolatie) de protectie exterioara. Clasificare: Dupa domeniul de utilizare: Cabluri de energie utilizate pentru transportul si distributia de energie electrica. Cabluri de telecomunicatii utilizate pentru transmiterea la distanta a semnalelor electrice sau optice de comunicatie intre transmitator si receptor. Cabluri de semnalizare utilizate pentru transmiterea la distanta a semnalelor electrice, a comenzilor si blocajelor electrice in scheme complexe de automatizare. Cabluri ultraflexibile utilizate pentru alimentarea cu energie electrica a receptoarelor mobile. Cabluri de instalatii utilizate in instalatiile interioare ale cladirilor industriale si rezidentiale. Conductoare neizolate pentru LEA (Linii Electrice Aeriene) utilizate pentru transportul energiei electrice de inalta tensiune. Cabluri navale, cabluri miniere, cabluri petroliere, cabluri de aviatie pentru utilizari specifice domeniilor respective. Dupa materialul conductorului : CUPRU : Larg utilizare n aplicaii industriale; Timp ndelungat de exploatare fiabil ; Conductivitate nalta ; ALUMINIU: Larg utilizare n aplicaii de distribuie ; Greutate mai redus dect cuprul ; Suprafaa formeaz oxizi izolatori ; Coeficient de dilatare mai mare dect cuprul.

Tipuri constructive: Conductor: 1. Fir metalic - transporta energia

2. Izolaie exterioara - asigur mediu dielectric (izolant) ntre faza si pmnt (atingeri exterioare) Cablu nearmat:

1. Conductor - transporta energia 2. Izolaie conductori - asigur mediu dielectric ntre faza si firul de impmntare si/sau ntre faze 3. Izolatie de umplere - strat de completare a formei geometrice exterioare 4. Manta - protejeaza cablul la condiiile de mediu (ap, coroziune, UV, umiditate...)

Conductor ecranat :

Se stie ca la trecerea curentului printr-un conductor se produc radiatii (campuri) electromagnetice. Acestea pot afecta mediul viu din jurul conductorului si chiar izolatia acestuia producand daune. In aceste situatii (in special la cablurile de medie si inalta tensiune dar si la cele de dimensiuni mari) se folosesc conductoare ecranate. De asemenea la cablurile de curenti slabi datele transmise prin cablu pot fi afectate de campuri electromagnetice din exterior si, in acest caz se utilizeaza ecranarea sau torsadarea (rasucirea in spirala a perechilor de linii) conductoarelor. Constructie: 1. Conductor solid sau multifilar din cupru. 2. Izolatie din PVC. 3. Manta interioara din PVC. 4. Ecranaj concentric. 5. Banda de cupru. 6. Banda de polyester. 7. Manta exterioara din PVC. Cablu armat:

Se utilizeaza in aplicatiile unde exista riscul aparitiei unor solicitari mecanice din exterior (apasari, tractiuni, lovituri) asupra cailor decurent: -Trasee ingopate sub zone cu trafic, -Hale industriale, -Trasee prin medii umede, corozive, cu temperaturi ridicate, -Lucrari de montaj, santiere, puncte mobile de lucru. 1. Conductor - transporta energia 2. Izolaie conductoare - asigura mediu dielectric ntre faza si pamnt si/sau ntre faze 3. Izolatie de umplere - strat de completare a formei geometrice exterioare 4. Armtura - protecie mecanic banda sau sarma metalica 5. Manta - protejeaza cablul la condiiile de mediu (apa, coroziune, UV, umiditate...)

Cabluri de medie tensiune:

Materiale utilizate : Izolatia conductoarelor Izolatia conductorului are rolul de a izola electric conductorul metalic de orice alt element inconjurator al cablului sau, in cazul conductoarelor de instalatii, izolatia este cea care asigura ca doua sau mai multe conductoare alaturate sa nu faca scurt-circuit intre ele. Izolatia trebuie sa acopere uniform toata suprafata conductorului, trebuie sa fie dintrun material bun izolator electric, sa aiba o temperatura de functionare de durata cat mai ridicata si o durata de viata cat mai mare (minim 30 de ani).