subiecte la examen de licenta 2011 2012

26
“Aprobt” de către Şedinţa catedrei “TA” din 25.01.2012 şef catedră TA dr.conf.univ. I.MANOLI SUBIECTELE EXAMENULUI DE LICENŢĂ Proba 1,,Ingineria automobilului” Compartimentul 1. Ingineria automobilului. 1. Automobilul. Construcţia generală, clasificarea, identificarea internaţională şi identificare VIN. (1-4) 2. Motorul cu ardere internă (M.A.I.). Construcţia generală, destinaţia. Clasificarea M.A.I., parametrii de bază şi caracteristicile M.A.I.. (5-12) 3. Mecanismele motorului: mecanismul bielă manivelă şi de distribuţie a gazelor. Destinaţia, părţile componente, materiale, particularităţi constructive ale mecanismelor moderne. (14-21) 4. Instalaţia de ungerea a M.A.I. Destinaţia, construcţia generală şi principiul de funcţionare. Clasificarea sistemelor de ungere, pompelor de ulei şi filtrelor. Direcţiile de îmbunătăţire a instalaţiilor de ungere a motoarelor. (21-23) 5. Instalaţia de răcire a M.A.I. Destinaţia, construcţia generală şi principiul de funcţionare. Clasificarea supapelor termostat, pompelor de lichid, radiatoarelor şi ventilatoarelor. Metode de reglare şi menţinere a regimului termic a motorului. (23-27) 6. Instalaţia de alimentare cu combustibil a motoarelor cu aprindere prin scânteie (M.A.S.). Destinaţia, construcţia generală şi principiul de funcţionare. Carburatoarele şi formarea amestecului carburant. Amestecul de ardere, compoziţia, metode şi mecanisme de dirijare cu amestecul de ardere. (28-36) 7. Sistemele de injecţie cu benzină. Destinaţia, clasificarea, construcţia generală a sistemelor electronice de injecţie cu benzină, principiul de funcţionare. Particularităţile constructive ale sistemelor de injecţie a benzinei direct în cilindru. Avantajele acestor sisteme. (36-43) 8. Sistemele combinate de injecţie şi aprindere. Construcţia, rolul microprocesoarelor şi reglatoarelor în pregătirea şi formarea amestecului de ardere în cilindri. Particularităţile constructive ale sistemei „Motronic”. (44-54)

Upload: dumitru-cintu

Post on 14-Oct-2014

734 views

Category:

Documents


10 download

TRANSCRIPT

Page 1: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

“Aprobt” de cătreŞedinţa catedrei “TA”

din 25.01.2012 şef catedră TA dr.conf.univ. I.MANOLI

SUBIECTELE EXAMENULUI DE LICENŢĂProba 1,,Ingineria automobilului”

Compartimentul 1. Ingineria automobilului.

1. Automobilul. Construcţia generală, clasificarea, identificarea internaţională şi identificare VIN. (1-4)2. Motorul cu ardere internă (M.A.I.). Construcţia generală, destinaţia. Clasificarea M.A.I., parametrii de

bază şi caracteristicile M.A.I.. (5-12)3. Mecanismele motorului: mecanismul bielă manivelă şi de distribuţie a gazelor. Destinaţia, părţile

componente, materiale, particularităţi constructive ale mecanismelor moderne. (14-21)4. Instalaţia de ungerea a M.A.I. Destinaţia, construcţia generală şi principiul de funcţionare.

Clasificarea sistemelor de ungere, pompelor de ulei şi filtrelor. Direcţiile de îmbunătăţire a instalaţiilor de ungere a motoarelor. (21-23)

5. Instalaţia de răcire a M.A.I. Destinaţia, construcţia generală şi principiul de funcţionare. Clasificarea supapelor termostat, pompelor de lichid, radiatoarelor şi ventilatoarelor. Metode de reglare şi menţinere a regimului termic a motorului. (23-27)

6. Instalaţia de alimentare cu combustibil a motoarelor cu aprindere prin scânteie (M.A.S.). Destinaţia, construcţia generală şi principiul de funcţionare. Carburatoarele şi formarea amestecului carburant. Amestecul de ardere, compoziţia, metode şi mecanisme de dirijare cu amestecul de ardere. (28-36)

7. Sistemele de injecţie cu benzină. Destinaţia, clasificarea, construcţia generală a sistemelor electronice de injecţie cu benzină, principiul de funcţionare. Particularităţile constructive ale sistemelor de injecţie a benzinei direct în cilindru. Avantajele acestor sisteme. (36-43)

8. Sistemele combinate de injecţie şi aprindere. Construcţia, rolul microprocesoarelor şi reglatoarelor în pregătirea şi formarea amestecului de ardere în cilindri. Particularităţile constructive ale sistemei „Motronic”. (44-54)

9. Instalaţia de alimentare a motoarelor diesel. Destinaţia, ciclul de lucru a motoarelor diesel. Construcţia generală şi principiul de funcţionare. Caracteristici si avantaje ale sistemului de alimentare diesel «Common Rail». (61-64)

10. Instalaţiile de alimentare cu gaz lichefiat şi comprimat. Construcţia generală, destinaţia părţilor componente, principiul de funcţionare. Tehnica securităţii la exploatarea automobilelor pe gaz.(55-60)

11. Echipamentul electric al automobilului. Destinaţia, componenţa instalaţiei de alimentare cu energie electrică. Bateria de acumulatoare: construcţia şi principiul de funcţionare, capacitatea bateriei de acumulatoare, marcarea. Generatoarele şi reglatoarele de tensiune. Destinaţia, construcţia generală şi principiul de lucru. (word)

12. Instalaţia de aprindere cu contacte şi fără contacte. Destinaţia, construcţia generală şi principiul de funcţionare. Tipurile de traductori fără contacte şi principiul lor de lucru. (65-68)

13. Instalaţia de pornire a motorului – demarorul. Tipurile de demaroare, construcţia şi principiul de lucru al demarorului electric. Metode de ameliorare a pornirii motorului.

14. Forţele care acţionează asupra automobilului în plan longitudinal. Schema de calcul a forţelor care acţionează asupra automobilului şi relaţiile pentru determinarea acestora.

15. Bilanţul de tracţiune şi putere al automobilului. Caracteristica de tracţiune şi putere. Calculele de bază şi trasarea (desenarea) caracteristicilor. (171-177)

16. Calculul de tracţiune al automobilului. Scopul calculului de tracţiune. Metoda de determinare a puterii maxime a motorului pentru automobile. (179-183)Problema: De determinat puterea maximă a motorului automobilului

Page 2: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

17. Calculul de tracţiune al automobilului. Metoda de determinare a rapoartelor de transmitere ale transmisiei automobilului. (183-185)Problema: De determinat raportul de transmitere al transmisiei principale.

18. Economicitatea de combustibil a automobilului. Indicii economicităţii de combustibil. Ecuaţia consumului de combustibil a automobilului. Metode de îmbunătăţire a economicităţii de combustibil a automobilului. (186-190)Problema: De determinat consumul de combustibil de tronson al autoturismului.

19. Distanţa (spaţiul) de oprire şi de frânare a automobilului. Diagrama de frânare a automobilului. Problema: De determinat distanţa de oprire şi distanţa de frânare a automobilului. (191-193)

20. Maniabilitatea (capacitatea de viraj) automobilului. Caracteristica maniabilităţii, ecuaţia trapezului de direcţie. Capacitatea de viraj insuficientă, excesivă şi indiferentă. (201-206) Problema: De determinat capacitate de viraj a automobilului.

21. Stabilitatea transversală şi longitudinală a automobilului. Indicatorii stabilităţii automobilului. Viteza critică a automobilului în viraj. (210-214)Problemă: De determinat stabilitatea transversală a automobilului.

22. Caracteristicile dinamice şi de acceleraţie a automobilului. Ecuaţiile de calcul şi graficele. (177-178, 181-182)Problema: De determinat factorul dinamic al automobilului.

23. Deraparea punţilor faţă şi spate a automobilului. Esenţa şi cauzele derapării, metode de oprire a derapării. (206-209)]Problema: Determinarea capacitaţii de viraj a automobilului.

24. Mersul lin al automobilului, indicatorii. Elasticitatea suspensiilor şi coeficientul de rezistenţă a amortizoarelor. Caracteristica de elasticitate a suspensiei şi caracteristica rezistenţei amortizoarelor. (215-216)Problema: De determinat elasticitatea suspensiilor automobilului.

25. Capacitatea de trecere de sprijin şi de profil a automobilului. Noţiunile şi indicatorii. Direcţiile actuale de mărire a capacităţii de trecere a automobilelor. (217-221)Problema: De determinat capacitatea de trecere a automobilului.

26. Transmisia automobilului. Destinaţia, clasificarea, cerinţe faţă transmisia automobilului. Tendinţele actuale de dezvoltare ale transmisiilor.

27. Transmisiile hidromecanice, destinaţia, construcţia generală, principiul de funcţionare. Hidrotrasformatoarele, parametrii de bază şi caracteristica. (77-78)

28. Variatoare conice şi toroidale. Construcţia generală, principiul de funcţionare, principiul de modificare a rapoartelor de transmitere, automatizarea dirijării. (73-76)

29. Roţile şi pneurile. Destinaţia, clasificarea, construcţia. Marcarea pneurilor. Metodologia alegerii dimensiunilor şi caracteristicilor pneurilor pentru automobile. (120-125)

30. Reglatoarele forţelor de frânare şi sistemele de antiblocare a roţilor (ABS). Destinaţia, clasificarea, construcţia generală, principul de funcţionare. (164-168)

31. Ambreiajele cu fricţiune. Destinaţia, clasificarea, construcţia generală, principiul de funcţionare. Tendinţele moderne de dezvoltare ale ambreiajelor. (69-72)Problema: De determinat parametrii discului condus al ambreiajului.

32. Cutiile de viteze mecanice în trepte. Destinaţia, clasificarea, principiul de funcţionare a cutiilor de viteze cu doi şi cu trei arbori. Esenţa şi etapele de proiectare a cutiilor de viteză în trepte. Tendinţele de dezvoltare ale cutiilor de viteză. (80-83)?????]Problema: De determinat parametrii geometrici a cutiei de viteze.

33. Transmisia principală şi diferenţialul. Destinaţia, clasificarea, principiul de funcţionare, materiale. Tendinţele de dezvoltare ale transmisiilor principale şi diferenţialelor. (89-102)Problema: De determinat parametrii geometrici a transmisiei principale conice.

34. Punţile motoare. Destinaţia, clasificarea, construcţia generală. Regimurile de sarcină metodologia de calculul a corpurilor punţilor motoare. (word)Problema: De determinat tensiunile în corpul punţii motoare.

35. Transmisia cardanică. Destinaţia, clasificarea, construcţia generală; articulaţiile cardanice asincrone, condiţia de egalitate a vitezelor unghiulare a arborilor cardanici. (290-293 Frăț) Problema: De determinat turaţiile maxime şi critice ale arborelui cardanic.

Page 3: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

36. Semiaxele. Destinaţia, clasificarea. Regimurile de sarcină a semiaxelor, materialele, dezvoltarea construcţiilor. (109-116)Problema: De determinat tensiunea şi unghiul de răsucire a semiaxei.

37. Partea rulantă a automobilului. Destinaţia şi elementele componente ale părţii rulante. Suspensiile automobilului, destinaţia, clasificarea, construcţia generală a suspensiilor dependente faţă şi spate a autocamioanelor. Tendinţele de dezvoltare a suspensiilor automobilelor. (126-133)Problema: De determinat tendinţa spre „galopare” a automobilului.

38. Sistemul de direcţie. Destinaţia, clasificarea, construcţia generală. Metoda de calcul a sistemelor de direcţie. Direcţiile principale de dezvoltare a sistemelor de direcţie. Problema: De determinat coeficientul de rezervă a barei transversale de direcţie (flambaj). (134-141)

39. Sistemul de frânare. Destinaţia, clasificarea, construcţia generală, principiul de funcţionare. Căile de dezvoltare a sistemelor de direcţie. (142-155) Problema: De determinat coeficientul de distribuire a forţelor de frânare între punţi.

40. Mecanismele de frânare şi mecanismele de acţionare ale frânelor. Destinaţia, clasificarea, construcţia şi principiul de lucru. Tendinţele de dezvoltare ale mecanismelor de frânare şi mecanismelor de acţionare ale frânelor. (156-164)Problema: De determinat decelerarea maximă a automobilului la frânare.

REFERINŢE BIBLIOGRAFICE1. Gh. Frăţilă, M. Frăţilă, St. Samoilă. ,,Automobile. Cunoaştere, întreţinere şi reparare”. Editura

Didactică şi Pedagogică., Bucureşti, 2001.2. V. Poroseatcovschi, T. Russu.,,Avtomobile. Osnovî construcţii”. Chişinău 2008.3. D. Cucu, V. Poroseatcovschi. ,,Teoria automobilului”. Materiale didactice,Chişinău,1996.4. G. A. Smirnov. ,,Teoria dirijării coliosnîh maşin”. M.,Maşinostroenie, 1987.5. G. I. Grişchevici. ,,Avtomobili, Teoria”, Minsc, Vîşeia şcola, 1987.6. E. Ionescu, V. Câmpian, S. Popescu, Gh. Pereş. ,,Tractoare şi automobile. Dinamica şi

economicitatea tractoarelor şi automobilelor”, 1979.7. M. Untaru, Gh. Pereş, ş.a. ,,Dinamica autovehiculelor pe roţi”. Editura didactică şi

pedagogică, Bucureşti, 1981.8. M. Untaru, Gh. Frăţilă, Gh. Poţincu ş.a. ,,Calculul şi construcţia automobilelor”. Editura

didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1991.9. A. I. Grişchevici. ,,Avtomobili. Construcţia, construirovanie i raisciot. Transmisia”.Mn.,1986.10. A. I. Grişchevici. ,,Avtomobili. Construcţia, construirovanie i raisciot. Hodovaia sistema, mehanizmî

upravlenia”. Mn.,1986.11. V. Poroseatcovschi, I. Rotaru. Bazele proiectării şi calculul automobilului. Chişinau.: U.T.M.

(varianta electronica. limba rusă).12. V. Poroseatcovschi, T. Russu, I. Rotaru. ,,Îndrumar metodic pentru efectuarea proiectului

de an la disciplina ,,Automobile”,”.Chişinău, UTM. 2007.

Compartimentul 2. Materiale de exploatare

1. De ales combustibil lichid pentru MAS cu diametrul cilindrului şi gradul de comprimare respectivi. Compoziţia chimică şi metode de obţinere a combustibilului.

2. De ales combustibil lichid pentru MAS cu diametrul cilindrului şi gradul de comprimare respectivi. Proprietăţile de exploatare care influenţează asupra procesului de formare a amestecului şi depunerilor în motor

3. De ales combustibil lichid pentru MAS cu diametrul cilindrului şi gradul de comprimare respectivi. Proprietăţile de exploatare care influenţează asupra procesului de ardere

4. De ales combustibil lichid cu conţinutul respectiv de sulf pentru MAC în condiţiile de vară a R. Moldova. Proprietăţile de exploatare care influenţează asupra pompabilităţii, procesului de formare a amestecului şi depunerilor în motor

5. De ales combustibil lichid cu conţinutul respectiv de sulf pentru MAC în condiţiile de iarnă a R. Moldova. Proprietăţile de exploatare care influenţează asupra procesului de ardere în MAC

Page 4: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

6. De ales combustibil lichid cu conţinutul respectiv de sulf pentru MAC în condiţiile de primăvară ( toamnă) a R. Moldova. Compoziţia chimică şi metode de obţinere a combustibilului.

7. Ecologizarea benzinelor şi motorinelor petroliere8. Combustibili alternativi auto din deşeurile gunoiştii urbane şi din deşeurile organice9. Combustibili alternativi auto din plantele zahăroase, amidonoase şi oleaginoase10. De ales combustibili gazoşi pentru MAS auto. Avantajele şi dezavantajele combustibililor.

Proprietăţile de exploatare care influenţează asupra procesului de ardere11. De ales ulei în conformitate cu SAE, API şi ACEA pentru MASul autoturismului fabricat în anul

respectiv. Compoziţia şi obţinerea uleiurilor minerale 12. De ales ulei în conformitate cu SAE, API şi ACEA pentru MACul autoturismului fabricat în anul

respectiv. Proprietăţile uleiului la temperaturi joase şi la supraîncălzire.13. De ales ulei în conformitate cu SAE, API, ACEA şi GLOBAL pentru MACul autocamionului de

capacitate mare fabricat în anul respectiv. Proprietăţile de exploatare care influenţează asupra proceselor de formare a depunerilor şi spumei în motor

14. De ales ulei în conformitate cu SAE, API şi GOST 17479.2 pentru cutie de viteze mecanică a autoturismului (temperatura de lucru şi presiunea în contact respective). Proprietăţile de exploatare care influenţează asupra proceselor de ungere şi de formare a emulsiei.

15. De ales ulei pentru cutie de viteze automată a autoturismului fabricat în anul respectiv. Compoziţia şi obţinerea uleiurilor sintetice

16. De ales ulei în conformitate cu ISO şi GOST 17479.3 pentru instalaţie de ridicare a caroseriei autobasculantei (presiunea în sistemul hidraulic şi temperatura de respective). Proprietăţile de viscozitate ale uleiurilor.

17. Ecologizarea uleiurilor auto uzate18. De ales unsoare consistentă în conformitate cu DIN 51825 şi GOST 23258 pentru rulmenţii roţilor

autoturismului care funcţionează la intervalul respectiv de temperaturi. Proprietăţile de exploatare ale unsorilor

19. De ales lichidul antigel pentru sistemul de răcire al motorului autoturismului fabricat în anul respectiv. Clasificarea, notaţia şi particularităţile de utilizare ale lichidelor antigel

20. De ales lichidul pentru sistemul hidraulic de frânare a autoturismului cu temperatura maximă respectivă în mecanismul de frânare. Cerinţele, proprietăţile de exploatare şi clasificarea lichidelor de frână. Lichide de amortizoare

REFERINŢE BIBLIOGRAFICE1. Corpocean A., Ene V., Pădure O. Materiale de exploatare. Chişinău 2008, 140 p.2. Lâşco Gh., Lăcusta I. Combustibili şi lubrifianţi. Chişinău: UA, 1997, 440 p.

Page 5: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

Proba 2 ,,Diagnosticarea, revizia tehnică şi reparaţia automobilelor”

Compartimentul 1. Diagnosticarea tehnică a automobilelor, Exploatarea tehnică a automobilelor, şi Siguranţa circulaţiei rutiere

1. Diagnosticarea complexă a motorului. (7-9)- Legăturile parametrilor de diagnosticare cu parametrii de stare tehnică ai motorului.- Diagnosticarea motorului: după puterea efectivă; prin metoda acceleraţiei în gol; pe baza consumului de combustibil; după nivelul de zgomot; după gradul de poluare.2. Diagnosticarea mecanismului biela-manivelă. (10-12)- Defectele în exploatare;- Parametrii de diagnosticare;- Tehnologia diagnosticării.3. Întreţinerea tehnică şi RC a mecanismului biela-manivelă. (68-70)- Întreţinerea mecanismului biela-manivelă;- Defectele în exploatare;- Lucrările RC a mecanismului bielă-manivelă.4. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a mecanismului de distribuţie a gazelor. (13-14,71)- Defectele în exploatare;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a mecanismului de distribuţie a gazelor.5. Diagnosticarea instalaţiei de alimentare cu benzină a motorului. (24-25)- Defectele în exploatare;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării complexe;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării pe elemente.6. Întreţinerea tehnică şi RC a instalaţiei de alimentare cu benzină a motorului. (77-78) - Întreţinerea instalaţiei;- Defectele în exploatare;- Lucrările RC a instalaţiei.7. Diagnosticarea instalaţiei de alimentare a motorului cu aprindere prin compresie. (26-30)- Defectele în exploatare;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării complexe;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării pe elemente.8. Întreţinerea tehnică şi RC a instalaţiei de alimentare a motorului cu aprindere prin compresie. (79-81)- Întreţinerea instalaţiei;- Defectele în exploatare;- Lucrările RC a instalaţiei.9. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a instalaţiei de răcire a motorului. (15-18,72-74)- Defectele în exploatare;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a instalaţiei.10. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a instalaţiei de ungere a motorului. (19-23,75-76)- Defectele în exploatare;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a instalaţiei.11. Diagnosticarea complexă a transmisiei automobilului. (31-34)- Schimbarea stării tehnice a transmisiei automobilului în procesul de exploatare;

Page 6: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

- Parametrii diagnosticării complexe;- Tehnologia diagnosticării complexe.12. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a ambreiajului. (35,38,83-84) - Defectele în exploatare;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a ambreiajului.13. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a cutiei de viteze. (38,84-86)- Defectele în exploatare;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a cutiei de viteze.14. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a transmisiei cardanice. (38,84,86-87)- Defectele în exploatare; - Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a transmisiei cardanice.15. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a punţii motoare.- Defectele în exploatare; - Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a punţii motoare.16. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a sistemului de direcţie. (39-41,88-89)- Defectele în exploatare; - Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a sistemului de direcţie;- Condiţii tehnice, referitoare la sistemul de direcţie, pentru admiterea în circulaţie a autovehiculelor.17. Diagnosticarea sistemului de frânare al automobilului. (42-45)- Defectele în exploatare; - Parametrii şi tehnologia diagnosticării în condiţii de drum;- Parametrii şi tehnologia diagnosticării la standuri specializate.- Condiţii tehnice, referitoare la sistemul de frânare, pentru admiterea în circulaţie a autovehiculelor.18. Întreţinerea tehnică şi RC a sistemului de frânare al automobilului. (90-92) - Defectele în exploatare; - Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a sistemului de frânare;- Condiţii tehnice, referitoare la sistemul de frânare, pentru admiterea în circulaţie a autovehiculelor.19. Diagnosticarea, întreţinerea tehnică şi RC a suspensiei automobilului. (46-47,93-94)- Defectele în exploatare; - Parametrii şi tehnologia diagnosticării;- Întreţinerea tehnică;- Lucrările RC a suspensiei automobilului. 20. Întreţinerea tehnică şi RC a anvelopelor. (99-105)- Factorii care influenţează asupra duratei de exploatare a anvelopelor;- Întreţinerea tehnică a anvelopelor;- Reparaţia curentă a anvelopelor.- Condiţii tehnice, referitoare la roţi şi anvelope, pentru admiterea în circulaţie a autovehiculelor.

REFERINŢE BIBLIOGRAFICE1. V. Goian, V. Ene., O.Pădure. Diagnosticarea tehnică a automobilelor. Curs universitar. Chişinău,

U.T.M., 2010, 296 pag.2. Stratulat M.,Andreescu C. Diagnosticarea automobilului.Bucureşti,1997,320 p.3. Sălăjan C.,Ţurea N.,Enache V. ş.a. Diagnosticarea automobilelor.Braşov,2005.

Page 7: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

4. Nagy T., Sălăjan C. Exploatarea şi tehnica transportului auto.Bucureşti,1982. 5. Ene V.,Russu T. ş.a. Tehnologii avansate la alimentarea motoarelor auto. Chişinău,2003,306 p.6. Hilohi C.,Untaru M. Metodele şi mijloacele de încercare a automobilelor.Bucureşti.1982,283 p.7. Căpruciu F.,Alexandrescu P.,Draguş C. Anvelopele autovehiculelor.8. Exploatare,întreţinere,reparare. Bucureşti,1990,192 p.9. Fraţilă Gh., Fraţilă M.,Samoilă S. Automobile.Cunoaştere,întreţinere şi reparare. Bucureşti, 2001,442

p.10. Amariei V.,Jomiru V. Sistemul de revizie tehnică şi reparaţie a autovehiculelor. Material

didactic.Chişinău,UTM,1999,84 p.11. Regulamentul Circulaţiei Rutiere (Aprobat prin Hotărârea Guvernului R. Moldova Nr. 357,

13.05.2009), întrat în vigoare la 15.07.2009. Chişinău, 2011.12. Canarciuc V. E. Tehnicescoe obslujivanie,remont i hranenie avtotransportnîh sredstv. Kiev, tom.1,2,

1991,359 s. i 405 s.13. Cuzneţov E.S. Tehnicescaia exploataţia avtomobilei. M.,1991,413 s.

Compartimentul 2. Reparaţia automobilului

1. Reparaţia motoarelor auto. - Tipurile şi metoda efectivă de reparaţie a motoarelor, calitatea reparaţiei; - Procesele tehnologice de bază la reparaţia motoarelor şi organizarea lor; - Cerinţele tehnice de bază pentru dezasamblarea ansamblelor la reparaţia motoarelor.2. Reparaţia mecanismului bielă-manivelă. - Metoda tehnologică efectivă de recondiţionare a pieselor mecanismului bielă-manivelă; - Cerinţe tehnice pentru recondiţionarea cilindrilor; - De elaborat OT de alizare a cilindrului uzat. 3. Asamblarea mecanismului bielă-manivelă. - Cerinţele tehnice pentru asamblarea ansamblelor prin filet a mecanismului; - Metode de asigurare a preciziei la asamblarea mecanismului. Precizia ansamblului bielă-piston; - Schema asamblării ansamblului bielă-piston.4. Reparaţia mecanismului de distribuţie a gazelor. - Metode utile de recondiţionare a pieselor uzate a mecanismului; - Metode de asigurare a preciziei la asamblarea mecanismului de distribuţie; - De elaborat OT pentru rectificarea fusurilor arborelui cu came uzat.5. Reparaţia instalaţiei de alimentare cu benzină a motorului. - Cerinţe tehnice pentru reparaţia instalaţiei; - Materiale uşor fuzibile utilizate pentru reparaţia instalaţiei; - Traseul tehnologic pentru reparaţia rezervorului de combustibil; - De elaborat OT pentru sudarea rupturii în corpul rezervorului.6. Reparaţia instalaţiei de alimentare cu benzină a motorului. - Organizarea şi schema procesului tehnologic de reparaţie a instalaţiei de alimentare în producţia reală; - Treerea (sortarea) şi completarea pieselor şi ansamblelor instalaţiei; - Cerinţe tehnice pentru asamblarea şi încercarea pompei de combustibil.7. Reparaţia instalaţiei de alimentare a motorului cu aprindere prin compresie. - Procesul tehnologic de reparaţie a motoarelor (schema); - Substanţe, metode de curăţire–spălare şi degresare, regimuri pentru spălarea-curăţirea ansamblelor şi pieselor instalaţiei de alimentare; - Cerinţe tehnice pentru reparaţia sistemei de alimentare „Common Rail”.8. Reparaţia instalaţiei de alimentare a motorului cu aprindere prin compresie. - Tehnologia recondiţionării filetelor uzate, deteorate; - Tehnologia recondiţionării crăpăturii în corpul PCPÎ a motorului KamAЗ prin sudare.9. Reparaţia instalaţiei de răcire a motorului. - Cerinţe tehnice pentru control şi defectarea pieselor instalaţiei de răcire; - Tehnologia reparaţiei radiatorului, traseul tehnologic;

Page 8: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

- De elaborat OT de rectificare a fusului sub rulment a arborelui pompei de apă.10. Reparaţia instalaţiei de ungere a motorului. - Tehnologia reparaţiei pompei de ulei, traseul tehnologic; - Schema de asamblare şi metoda de asigurare a preciziei de asamblare a pompei de ulei; - Cerinţe tehnice pentru asamblarea şi încercarea pompei de ulei.11. Reparaţia transmisiei automobilului. - Organizarea şi metode de reparaţie a agregatelor de transmisie; - Completarea agregatelor de transmisie în reparaţie. - Cerinţe tehnice de bază pentru reparaţia transmisiei.12. Reparaţia ambriajului. - Cerinţe tehnice pentru asamblarea ansamblelor prin nituire; - Dezechilibrul şi balansarea ansamblelor şi pieselor. - Recondiţionarea discului conducător a ambriajului.13. Reparaţia cutiei de viteze. - Traseul tehnologic de recondiţionare a carcasei cutiei de viteze; - Schema de asamblare a cutiei, parametrii de control a preciziei cutiei de viteze asamblate; - Rodaj şi încercarea cutiei de viteze.14. Reparaţia transmisiei cardanice. - Organizarea şi tehnologia reparaţiei transmisiei cardanice; - Traseul tehnologic de reparaţie a arborelui cardanic; - De elaborat OT de corectare a arborelui cardanic. 15. Reparaţia punţii spate. - Organizarea şi metode de reparaţie a punţii spate, traseul tehnologic; - De elaborat OT pentru sudarea crăpăturii în corpul punţii; - Cerinţe tehnice pentru reparaţia puncţii spate.16. Recondiţionarea arborelui cotit. - Metode tehnologice efective de recondiţionare a arborelui cotit; - Determinarea cotelor de reparaţie a fusurilor arborelui; - Traseul tehnologic de recondiţionare; - De elaborat OT de rectificare a fusului arborelui la cota de reparaţie.17. Reparaţia sistemului de frânare a automobilului. - Organizarea şi tehnologia reparaţiei sistemului de frânare; - Recondiţionarea discului de frână, regimurile operaţiilor tehnologice; - Condiţii tehnice şi de recepţie pentru discul de frână recondiţionat.18. Reparaţia cabinei. - Organizarea reparaţiei cabinei, traseul tehnologic; - Sudarea defectelor cabinei (metoda, materiale, regimuri tehnologice); - Cerinţe tehnice pentru reparaţia şi de recepţie a cabinei.19. Asamblarea automobilelor (agregatelor). - Schemele şi ordinea de asamblare; - Precizia asamblării şi cerinţe tehnice pentru asamblare, controlul calităţii; - Rodaj şi încercarea agregatului de forţă reparat.20. Protecţia anticorozivă a automobilelor. - Scopul şi metode de protecţie; - Materiale pentru protecţie; - Compatibilitatea şi structura acoperirilor cu lac; - Vopsirea automobilului, traseul tehnologic; - Operaţiile tehnologice de pregătirea suprafeţei şi vopsirea ei (conţinutul, materiale, regimuri, cerinţe tehnice şi de recepţie).

REFERINŢE BIBLIOGRAFICE1. D. Marincaş –Fabricarea şi repararea autovehiculelor rutiere. Bucureşti 1982.2. Anghel Chiru, Dumitru Marincaş. Tehnologii speciale de fabricare şi reparare a autovehiculelor.

Braşov 1991.

Page 9: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

3. Rumeanţev S. “Remont avtomobilea”, M., Transport, 1981.4. Tehnologia remonta avtomobilei. Sub red. A.V.Dehtearinschii, M., Transport, 1979.5. Diumin I.E.“Sovremenîe metodî organizaţii i tehnologii remonta avtomobilei”, Kiev, Tehnica,19746. Malâşev G.A. ş.a. “Primenenie plastmas pri remonte avtomobilei”, M., Transport 1972.7. Evdochimov V.P. “Selectivnaia sborca pri capitalinom remonte avtomobilea”, M., Transport, 19728. Clebanov B.V. ş.a. “Remont avtomobilei”, M., Transport, 1974.9. Şadricev B.A. “Remont avtomobilea”, L. “Maşinostroenie”, 1976.10. Caţ A.M. “Avtomobilinâe cuzova”, M., Transport, 1972.11. “Spravocinic tehnologa avtoremontnogo proizvodstva”. Pod red.G.A.Malâşeva,M.,Transport,197712. Tehniceschie uslovia na capitalinâi remont avtomobilea ZIL-130, Minavtoşosdora RSFSR 2008 – 65,

M., Transport, 1968.13. Tehniceschie uslovia na capitalinâi remont avtomobilea GAZ-53 A, Minavtoşosdora RSFSR 2010 –

67, M., Transport, 1968.14. Tehniceschie uslovia na capitalinâi remont avtomobilea GAZ-24, RK 200 - RSFSR 2025 – M.,

Transport, 1976.15. Tehniceschie uslovia na capitalinâi remont dvigatelea EMZ-236, ТУ Minavtoşosdora RSFSR 2007 –

65, M., Transport, 1968.16. “Remont avtomobilea CAMAZ”, B.A. Titunin ş.a. , L., Agropromizdat, 1987.17. Matveev V.A. ş.a. Tehnicescoe normirovanie remontnâh rabot v s.h., M, Colos, 1973.18. Alecsandrov L.A. Tehnicescoe normirovanie truda na avtomobilinom transporte, M., Transport,

1986.19. Documentaţia normativă şi tehnologică pentru reparaţia automobilelor (MAN, BMW, Mercedes etc.

şi fabricate în SNG).20. Standarde şi GOST ramurei .21. Îndrumări metodice elaborate de catedra TA UTM pentru RT şi reparaţia automobilelor.22. A. Lisnic, curs universitar, „Reparaţia automobilelor”, Chişinău, UTM, 2006.23. A. Lisnic, curs universitar, „Recondiţionarea pieselor auto”, Chişinău, UTM, 2007.24. Gheorghe D. Şi alţi, Tehnologia repa raţiei auto, Bucureşti, 1962.25. A.Lisnic, „Tehnicescoe normirovanie tehnologiceskih proţesov TO i remonta avtomobilei”, MU,

UTM Chişinev, 2005.

Page 10: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

ЭКЗАМЕНАЦИОННЫЕ ВОПРОСЫ:Proba 1. ИНЖЕНЕРИЯ АВТОМОБИЛЯ

Раздел 1. Инженерия автомобиля

1. Автомобиль. Общее устройство, классификация, международная индексация и идентификация VIN.

2. Автомобильный двигатель внутреннего сгорания (ДВС). Основные механмзмы и системы ДВС, их назначение. Классификация ДВС, основные параметры и характеристики.

3. Механизмы двигателя: кривошипно-шатунный (КШМ) и газораспределительный (ГРМ). Назначение, общее устройство, конструкционные материалы, особенности современных конструкций.

4. Смазочная система ДВС. Назначение, общее устройство и принцип работы. Типы смазочных систем ДВС, масляных насосов и фильтров. Основные направления совершенствования смазочных систем двигателя.

5. Система охлаждения ДВС. Назначение, общее устройство и принцип работы. Типы термостатов, водяных помп, радиаторов и вентиляторов. Способы регулиро вания и поддержания температурного режима двигателя.

6. Система питания бензиновых двигателей. Назначение, общее устройство и прин цип работы. Карбюрация и карбюратор. Горючие смеси, их состав, методы и механиз мы управления составом горючей смеси.

7. Впрысковые системы питания бензиновых двигателей. Назначение, классифика ция, общее устройство электронных систем впрыска бензина, принцип работы. Особенности современных систем непосредственного впрыска бензина в цилиндры двигателя. Преимущества этих систем.

8. Объединенные системы впрыскивания и зажигания. Особенности конструкции, роль микро – ЭВМ, микропроцессоров или контроллеров в подготовке и подаче горючей смеси в двигатель. Особенности функционирования систем «Motronic».

9. Система питания дизелей. Назначение, особенности рабочего цикла дизеля. Общее устройство и принцип работы. Особенности и преимущества системы питания дизелей «CommonRail».

10. Система питания газобаллонных автомобилей, работающих на сжатом и сжижен ном газах. Общее устройство, назначение составных частей (компонентов), принцип работы. Техника безопасности при эксплуатации автомобилей, работающих на газе.

11. Система электроснабжения автомобиля. Назначение, состав системы электро снабжения. Аккумуляторные батареи: устройство и принцип работы, емкость аккумуляторной батареи, обозначение. Генераторы и регуляторы напряжений. Назначение, общее устройство и принцип их работы.

12. Система зажигания контактная и бесконтактная. Назначение, общее устройство и принцип работы. Типы бесконтактных датчиков и принцип их работы.

1. Система электрического пуска двигателя – стартеры. Типы стартеров, устрой ство и принцип работы электрического автомобильного стартера. Средства облегчения электрического пуска двигателя.

2. Силы, действующие на автомобиль в продольной плоскости его движения. Расчетная схема действующих сил и аналитические зависимости для их определения.

3. Тяговый и мощностной баланс автомобиля. Тяговая и мощностная характери стики. Основные расчетные зависимости и графики.

4. Тяговый расчет автомобиля. Задачи тягового расчета. Методика определения максимальной мощности двигателя для автомобиля.Задача по определению максимальной мощности двигателя.

5. Тяговый расчет. Методика определения передаточных чисел трансмиссии.

Page 11: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

Задача на определение передаточного числа главной передачи.6. Топливная экономичность автомобиля. Показатели и измерители топливной

экономичности. Уравнение расхода топлива автомобилем. Пути повышения топливной экономичности автомобиля.Задача на определение путевого расхода топлива автомобилем.

7. Тормозной и остановочный путь автомобиля. Тормозная диаграмма.Задача на определение тормозного и остановочного пути автомобиля.

8. Управляемость автомобиля. Понятие управляемости, уравнение рулевой трапеции. Управляемость недостаточная, избыточная и нейтральная. Задача на определение управляемости автомобиля.

9. Устойчивость автомобиля продольная и поперечная. Показатели продольной и поперечной устойчивости. Критические скорости движения автомобиля на повороте.Задача на определение боковой устойчивости автомобиля.

10. Динамическая и разгонные характеристики автомобиля. Основные расчетные зависимости и графики.Задача на определение динамического фактора автомобиля.

11. Занос передней и задней осей автомобиля. Сущность и причины заноса, способы его прекращения.Задача на определение управляемости автомобиля.

12. Плавность хода автомобиля, показатели и измерители. Приведенная жесткость подвески и коэффициент демпфирования амортизаторов. Характеристики жесткости подвески и демпфирования амортизаторов.Задача на определение приведенной жесткости автомобиля.

13. Тяговая, опорно – сцепная и геометрическая проходимость автомобиля. Основ ные понятия и показатели. Современные направления повышения проходимости автомобилей.Задача на определение проходимости автомобиля без буксования.

14. Трансмиссии автомобилей. Назначение, классификация, требования к трансмис сиям. Современные тенденции развития трансмиссий.

15. Гидромеханические передачи (ГМП), назначение, общее устройство, принцип работы. Гидротрансформаторы. Основные параметры гидротрансформаторов и их безразмерная характеристика.

16. Вариаторы клиновые и тороидные. Общее устройство, принцип образования передаточных чисел, автоматизация управления.

17. Колеса и шины. Назначение, классификация, устройство. Международная индексация шин и колес. Методика подбора размеров и характеристик шин для автомобиля.

18. Регуляторы тормозных сил и антиблокировочные системы (АБС). Назначение, классификация, общее устройство и принцип работы.

19. Фрикционные сцепления. Назначение и классификация, общее устройство, принцип работы. Основные направления развития фрикционных сцеплений.Задача на определение параметров ведомого диска сцепления.

20. Ступенчатые коробки передач. Назначение, классификация, принцип работы ступенчатой двухвальной и трехвальной коробки передач. Сущность и этапы проектирования ступенчатой коробки передач. Тенденции развития ступенчатых передач.Задача на определение параметров коробки передач.

21. Главные передачи и дифференциалы. Назначение, классификация, принцип работы, конструкционные материалы. Современные тенденции развития главных передач и дифференциалов.Задача на определение параметров конической главной передачи.

22. Мосты ведущие. Назначение, классификация, общее устройство. Нагрузочные режимы и методика расчета балок ведущих мостов.Задача на определение напряжения в балке ведущего моста.

23. Карданные передачи. Назначение, классификация, общее устройство; карданные шарниры неравных угловых скоростей; условие равенства угловых скоростей карданных валов.Задача на определение критических оборотов карданного вала.

Page 12: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

24. Полуоси ведущих мостов. Назначение, классификация. Нагрузочные режимы полуосей, материалы, развитие конструкций.Задача на определение напряжения и угла закручивания полуоси.

25. Ходовая часть автомобиля. Назначение, состав ходовой части. Подвески автомо билей, назначение, классификация, общее устройство зависимой передней и задней подвески грузового автомобиля. Тенденции развития подвесок автомобилей.Задача на определение склонности автомобиля к «галлопированию».

26. Рулевые управления. Назначение, классификация, общее устройство. Методика расчета рулевых управлений. Основные направления развития рулевых управлений.Задача на определение запаса устойчивости рулевой тяги.

27. Тормозные системы. Назначение, классификация, общее устройство, принцип работы. Пути совершенствования тормозных систем.Задача на определение коэффициентов распределения тормозных сил между осями.

28. Тормозные механизмы и тормозные приводы. Назначение, классификация, устройство и принцип работы. Тенденции развития современных тормозных механизмов и тормозных приводов.Задача на определение максимального замедления автомобиля при торможении.

Литература:1. Б. В. Гольд. Конструирование и расчет автомобиля. – М.: Машгиз, 1962. – 463 с.2. Литвинов А.С., Фаробин Я.Е. Автомобиль: Теория эксплуатационных свойств. – М.:

Машиностроение, 1989. – 240 с.3. П.П. Лукин, Г.А. Гаспарянц, В.Ф. Родионов. Конструирование и расчет автомо биля.М.:

Машиностроение, 1984. – 376 с.4. Поросятковский В.А., Руссу Т.И. Автомобили. Основы конструкции. – Кишинэу.:

TipografiaCentrala, 2008. – 520 с.5. В. Поросятковский, И. Ротару. Основы проектирования и расчета автомобиля. Кишинэу.:

UTM, 2011 – 192 c.(Электронный вариант).6. Поросятковский В.А., Скальный В.В. Методические указания к курсовому проекту по

дисциплине «Автомобили». – Кишинэу.: - КПИ, 1978 – 48 с.

Раздел 2. Эксплуатационные материалы

1. Выбрать жидкое топливо для двигателя с искровым зажиганием с соответствующими диаметром цилиндров и степенью сжатия. Химический состав и методы получения топлива

2. Выбрать жидкое топливо для двигателя с искровым зажиганием с соответствующими диаметром цилиндров и степенью сжатия. Эксплуатационные свойства, влияющие на процесс смесеобразования и образования отложений в двигателе

3. Выбрать жидкое топливо для двигателя с искровым зажиганием с соответствующими диаметром цилиндров и степенью сжатия. Эксплуатационные свойства, влияющие на процесс сгорания

4. Выбрать жидкое топливо с соответствующим содержанием серы для дизельного двигателя и летних условий Р. Молдова. Эксплуатационные свойства, влияющие на прокачиваемость, процесс смесеобразования и образования отложений в двигателе

5. Выбрать жидкое топливо с соответствующим содержанием серы для дизельного двигателя и зимних условий Р. Молдова. Эксплуатационные свойства, влияющие на процесс сгорания

6. Выбрать жидкое топливо с соответствующим содержанием серы для дизельного двигателя и весенних (осенних) условий Р. Молдова. Химический состав и методы получения топлива

7. Экологизация нефтяных бензинов и дизельных топлив 8. Альтернативные автомобильные топлива из отходов гордских свалок и органических

отходов 9. Альтернативные автомобильные топлива из растений, содержащих глюкозу, крахмал и из

масляничных культур

Page 13: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

10. Выбрать газообразные автомобильные топлива для двигателя с искровым зажиганием. Преимущества и недостатки топлив. Эксплуатационные свойства, влияющие на процесс сгорания

11. Выбрать в соответствии с SAE, API и ACEA всесезонное моторное масло для двигателя с искровым зажиганием легкового автомобиля соответствующего года выпуска. Состав и получение минеральных масел

12. Выбрать в соответствии с SAE, API и ACEA всесезонное моторное масло для дизельного двигателя легкового автомобиля соответствующего года выпуска. Низкотемпературные и высокотемпературные свойства масел.

13. Выбрать в соответствии с SAE, API и ACEA и GLOBAL всесезонное моторное масло для дизельного двигателя грузового автомобиля большой грузоподъемности и соответствующего года выпуска. Эксплуатационные свойства, влияющие на процесс образования отложений и пены в двигателе

14. Выбрать в соответствии с SAE, API и ГОСТ 17479.2 всесезонное трансмиссионное масло для механической коробки передач легкового автомобиля (соответствующая рабочая температура давление в контакте ). Эксплуатационные свойства, влияющие на процессы смазки и образования эмульсии.

15. Выбрать масло для автоматической коробки передач легкового автомобиля, соответствующего года выпуска. Состав и получение синтетических масел

16. Выбрать в соответствии с ISO ГОСТ 17479.3 гидравлическое масло для подъемног механизма кузова самосвала (соответствующее давление и рабочая температура в гидросистеме). Вязкостные свойства масел.

17. Экологизация отработанных автомобильных масел 18. Выбрать в соответствии с DIN 51825 и ГОСТ 23258 пластичную смазку для подшипников

колес легкового автомобиля, работающих в соответствующем интервале температур. Эксплуатационные свойства смазок

19. Выбрать низкозамерзающую охлаждающую жидкость для системы охлаждения двигателя легкового автомобиля соответствующего года выпуска. Классификация , обозначение и особенности применения антифризов

20. Выбрать жидкость для гидравической тормозной системы легкового автомобиля с соответствующей максимальной температурой в тормозном механизме. Требования, свойства и классификация тормозных жидкостей. Амортизаторные жидкости

ЛИТЕРАТУРА1. Корпочан А. Эксплуатационные материалы. Кишинев 2010, 86 с.(электронная версия).2. Манусаджянц O., Смаль Ф. Автомобильные эксплуатационные материалы. M: 1989, 320 с.

Page 14: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

PROBA 2 ,,ДИАГНОСТИРОВАНИЕ, ТЕХНИЧЕСКОЕ ОБСЛУЖИВАНИЕ И РЕМОНТ АВТОМОБИЛЕЙ”

Раздел 1 Диагностирование автомобилей. Техническая эксплуатация автомобилей. Безопасность дорожного движения.

1. Общее диагностирование двигателя - взаимосвязи между диагностическими параметрами и параметрами технического состояния двигателя; - диагностирование двигателя: по эффективной мощности; по разгонной характеристике ; на холостом ходу; по расходу топлива; по уровню шума; по загазованности. 2. Диагностирование кривошипно-шатунного механизма.- неисправности кривошипно-шатунного механизма;- диагностические параметры;- технология диагностирования.3. ТО и ТР кривошипно-шатунного механизма - ТО кривошипно-шатунного механизма;- неисправности кривошипно-шатунного механизма;- работы по ТР кривошипно-шатунного механизма. 4. Диагностирование, ТО и ТР газораcпределительного механизма - неисправности газораcпределительного механизма;- диагностические параметры и технология диагностирования;- ТО газораcпределительного механизма;- работы по ТР газораcпределительного механизма.5. Дианостирование системы питания бензинового двигателя - неисправности системы питания;- диагностические параметры и технология общего диагностирования системы питания;- диагностические параметры и технология поэлементного диагностирования системы питания.6. ТО и ТР системы питания бензинового двигателя.- ТО системы питания бензинового двигателя;- неисправности системы питания бензинового двигателя;- работы по ТР системы питания бензинового двигателя.7. Диагностирование системы питания дизельного двигателя.- неисправности системы питания;- диагностические параметры и технология общего диагностирования системы питания;- диагностические параметры и технология поэлементного диагностирования системы питания.8. ТО и ТР системы питания дизельного двигателя - ТО системы питания дизельного двигателя;- неисправности системы питания дизельного двигателя;- работы по ТР системы питания дизельного двигателя.9. Диагностирование, ТО и ТР системы охлаждения двигателя - неисправности системы охлаждения двигателя;- диагностические параметры и технология диагностирования системы охлаждения двигателя;- ТО системы охлаждения двигателя;- работы по ТР системы охлаждения двигателя.10. Диагностирование, ТО и ТР системы смазки двигателя - неисправности системы смазки двигателя;- диагностические параметры и технология диагностирования системы смазки двигателя;- ТО системы смазки двигателя;- работы по ТР системы смазки двигателя. 11. Общее диагностирование трансмиссии автомобиля - неисправности трансмиссии автомобиля;- диагностические параметры трансмиссии автомобиля;- технология общего диагностирования трансмиссии автомобиля.

Page 15: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

12. Диагностирование, ТО и ТР сцепления - неисправности сцепления;- диагностические параметры и технология диагностирования сцепления;-ТО сцепления;- работы по ТР сцепления.13. Диагностирование, ТО и ТР коробки передач - неисправности коробки передач;- диагностические параметры и технология диагностирования коробки передач;-ТО коробки передач;- работы по ТР коробки передач.14. Диагностирование, ТО и ТР карданной передачи - неисправности карданной передачи;- диагностические параметры и технология диагностирования карданной передачи;-ТО карданной передачи;- работы по ТР карданной передачи. 15. Диагностирование, ТО и ТР ведущего моста автомобиля - неисправности ведущего моста автомобиля;- диагностические параметры и технология диагностирования ведущего моста автомобиля;-ТО ведущего моста автомобиля;- работы ТР ведущего моста автомобиля.16. Диагностирование, ТО и ТР рулевого управления автомобиля - неисправности рулевого управления;- диагностические параметры и технология диагностирования рулевого управления;-ТО рулевого управления;- работы ТР рулевого управления;- технические условия для допуска к дорожному движению механических транспортных средств.17. Диагностирование тормозной системы автомобиля - неисправности тормозной системы;- дорожные испытания тормозной системы;- стендовые испытания тормозной системы; - технические условия для допуска к дорожному движению механических транспортных средств.18. ТО и ТР тормозной системы автомобиля - неисправности тормозной системы;-ТО тормозной системы;- работы ТР тормозной системы;- технические условия для допуска к дорожному движению механических транспортных средств. 19. Диагностирование, ТО и ТР подвески автомобиля - неисправности подвески; - диагностические параметры и технология диагностирования подвески; -ТО подвески; - работы ТР подвески. 20. ТО и ТР шин -факторы влияющие на долговечность шин;-ТО шин; -текущий ремонт шин;-технические условия для допуска к дорожному движению механических транспортных средств.

ЛИТЕРАТУРА1. Кузнецов Е.С. Техническая эксплуатация автомобилей.М.1991.2. Канарчук В.Е. и др. Техническое обслуживание, ремонт и хранение автотранспортных

средств.Киев.1991,том 1 и 2.3. Положение о техническом обслуживании и ремонте подвижного состава автомобильного

транспорта.М.1986.

Page 16: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

4. Крамаренко Г.В. Техническая эксплуатация автомобилей.М.1983.5. Клейнер В.С. Техническое обслуживание и ремонт автомобилей.М.1986.6. Лудченко А.А. и др. Техническое обслуживание и ремонт автомобилей. М.1983.7. Говорущенко Н.Л. Техническая эксплуатация автомобилей.Х.1984.8. Морев А.И.,Ерохов В.И. Экслуатация и ТО газобаллонных автомобилей. М.1988.9. Авдонькин Ф.Н. Текущий ремонт автомобилей.М.1978.10. Аринин И.Н. Диагностирование технического состояния автомобилей. М.1978.11. Спичкин Г.В.,Третяков А.М.,Либин Б.Л. Диагностика технического состояния

автомобилей.М.1975.12. Правила дорожного движения. Кишинев, 2011.

Раздел II. Ремонт автомобиля

1. Ремонт автомобильных двигателей - виды и эффективные методы ремонта двигателей, качество ремонта;- основные технологические процессы при ремонте двигателей и их организация;- основные технические требования для разборки узлов и сб.единиц при ремонте двигателей.2. Ремонт кривошипно-шатуного механизма- оптимальная технология восстановления деталей КШМ;- технические требования на восстановление гильз;- разработать ТО расточки гильзы.3. Сборка кривошипно-шатунного механизма- технические требования на сборку резьбовых соединений;- методы обеспечения точности сборки КШМ;- схема сборки сб.единицы – «шатун-поршень».4. Ремонт газораспределительного механизма- оптимальные методы восстановления изношенных деталей ГРМ;- методы обеспечения точности сборки ГРМ;- разработать ТО для шлифовки изношенной шейки распределительного вала. 5. Ремонт системы питания двигателя- технические требования на ремонт системы питания;- материалы используемые для пайки приборов системы питания;- технологический маршрут ремонта топливного бала;- разработать ТО для восстановления разрушения в топливном баке сваркой.6. Ремонт системы питания карбюраторного двигателя- организация и схема технологического процесса ремонта системы питания двигателя в реальном производстве;- сортировка и комплектовка деталей и сб.единиц системы питания;- технические требования на сборку и испытания топливного насоса.7. Ремонт системы питания дизельного двигателя - схема технологического процесса ремонта двигателя;- растворы, методы мойки-очистки и обезжиривания, режимы мойки-очистки;- технические требования на ремонт системы питания «Common Rail».8. Ремонт системы питания дизельного двигателя - технология восстановления изношенных и разрушенных резьбовых соединений;- технология восстановления трещины в теле корпуса ТНВД- КамАЗ, сваркой.9. Ремонт системы охлаждения двигателя - технические требования на контроль и дефектацию деталей системы охлаждения;- технология ремонта радиатора, технологический маршрут;- разработать ТО шлифовки шейки (под подшипник) валика водяного насоса.10. Ремонт системы смазки двигателя - технология ремонта маслянного насоса, технологический маршрут;- схема сборки и метод обеспечения точности сборки маслянного насоса;

Page 17: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

- технические требования на сборки и испытания масляного насоса.11. Ремонт трансмиссии автомобиля - организация и методы ремонта агрегатов трансмиссии;- основные технические требования на ремонт агрегатов трансмиссии;- Комплектовка агрегатов трансмиссии при ремонте.12. Ремонт сцепления - технические требования на сборку заклепочных соединений;- дисбаланс и балансировка сборочных единиц и деталей;- восстановление ведущего диска сцепления.13. Ремонт коробки передач- технологический маршрут восстановления картера коробки передач;- схема сборки и параметры контроля точности сборки коробки передач;- обкатка и испытание коробки передач.14. Ремонт карданной передачи - организация и технология ремонта карданной передачи;- технологический маршрут ремонта карданного вала;- разработать ТО правки карданного вала.15. Ремонт заднего моста - организация и методы ремонта заднего моста, технологический маршрут;- разработать ТО восстановления трещины в корпусе заднего моста сваркой;- технические требование на ремонт заднего моста.16. Восстановление коленчатого вала - эффективные технологии восстановления коленчатых валов;- определение ремонтного размера шеек вала;- технологический маршрут восстановления коленчатого вала;- разработать ТО шлифовки шеек вала под ремонтный размер.17. Ремонт тормозной системы автомобиля - организация и технология ремонта тормозной системы автомобиля;- восстановление тормозного диска;- режимы технологических операций;- технические требования на восстановления тормозного диска.18. Ремонт кабины - организация ремонта кабин, технологический маршрут;- сварка дефектов кабин (метод, материалы, технологический режим);- технические требования на ремонт кабин.19. Сборка автомобилей (агрегатов)- схемы и последовательность сборки;- точность сборки и технические требования на сборку, контроль качества сборки;- обкатка и испытание отремонтированного двигателя.20. Антикоррозионная защита автомобиля - задачи и методы антикоррозионной защиты;- материалы для антикоррозионной защиты;- технологическая совместимость и структура лакокрасочных покрытий;- покраска автомобиля (технологический маршрут);- ТО подготовки и покраски поверхности (содержание ТО, материалы, режимы; технические требования).

ЛИТЕРАТУРА1. D. Marincaş –Fabricarea şi repararea autovehiculelor rutiere. Bucureşti 1982.2. Anghel Chiru, Dumitru Marincaş. Tehnologii speciale de fabricare şi reparare a autovehiculelor.

Braşov 1991.3. Rumeanţev S. “Remont avtomobilea”, M., Transport, 1981.4. Tehnologia remonta avtomobilei. Sub red. A.V.Dehtearinschii, M., Transport, 1979.5. Diumin I.E.“Sovremenîe metodî organizaţii i tehnologii remonta avtomobilei”, Kiev, Tehnica,19746. Malâşev G.A. ş.a. “Primenenie plastmas pri remonte avtomobilei”, M., Transport 1972.

Page 18: Subiecte La Examen de Licenta 2011 2012

7. Evdochimov V.P. “Selectivnaia sborca pri capitalinom remonte avtomobilea”, M., Transport, 19728. Clebanov B.V. ş.a. “Remont avtomobilei”, M., Transport, 1974.9. Şadricev B.A. “Remont avtomobilea”, L. “Maşinostroenie”, 1976.10. Caţ A.M. “Avtomobilinâe cuzova”, M., Transport, 1972.11. “Spravocinic tehnologa avtoremontnogo proizvodstva”. Pod red.G.A.Malâşeva,M.,Transport,197712. Tehniceschie uslovia na capitalinâi remont avtomobilea ZIL-130, Minavtoşosdora RSFSR 2008 – 65,

M., Transport, 1968.13. Tehniceschie uslovia na capitalinâi remont avtomobilea GAZ-53 A, Minavtoşosdora RSFSR 2010 –

67, M., Transport, 1968.14. Tehniceschie uslovia na capitalinâi remont avtomobilea GAZ-24, RK 200 - RSFSR 2025 – M.,

Transport, 1976.15. Tehniceschie uslovia na capitalinâi remont dvigatelea EMZ-236, ТУ Minavtoşosdora RSFSR 2007 –

65, M., Transport, 1968.16. “Remont avtomobilea CAMAZ”, B.A. Titunin ş.a. , L., Agropromizdat, 1987.17. Matveev V.A. ş.a. Tehnicescoe normirovanie remontnâh rabot v s.h., M, Colos, 1973.18. Alecsandrov L.A. Tehnicescoe normirovanie truda na avtomobilinom transporte, M., Transport, 1986.19. Documentaţia normativă şi tehnologică pentru reparaţia automobilelor (MAN, BMW, Mercedes etc.

şi fabricate în SNG).20. Standarde şi GOST ramurei .21. Îndrumări metodice elaborate de catedra TA UTM pentru RT şi reparaţia automobilelor.22. Lisnic, curs universitar, „Reparaţia automobilelor”, Chişinău, UTM, 2006.23. Lisnic, curs universitar, „Recondiţionarea pieselor auto”, Chişinău, UTM, 2007.24. Gheorghe D. Şi alţi, Tehnologia repa raţiei auto, Bucureşti, 1962.25. A.Lisnic, „Tehnicescoe normirovanie tehnologiceskih proţesov TO i remonta avtomobilei”, MU,

UTM Chişinev, 2005.