pictori romani

Download Pictori romani

Post on 06-Jan-2016

267 views

Category:

Documents

54 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Pictori romani. Proiect realizat de : Chiroiu Cristina Honceru Valentina. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • Pictori romani Proiect realizat de : Chiroiu CristinaHonceru Valentina

 • Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii romne moderne, urmat de Ion Andreescu siStefan Luchian , devenit un simbol pentru tinerele generattii de artisti care, n primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii romnesti.

 • tefan Luchian - pictor romn, denumit poetul plastic al florilor. S-a nascut la Botosani, in anul 1868. Stia inca de mic copil ca Va urma scoala militara insa pana la urma a urmat Scoala de Arte Frumoase, unde a fost elevul lui Nicolae Grigorescu.A studiat la Paris si la Munchen.A fost influentat de marii pictori precum Nicolae Tonizta, Edgar Degas si Eduard Manet.Spre finalul vietii sale, nu mai putea tine penelul cu degetele paralizate. Punea pe cineva sa i-l lege de ncheietura minii. Astfel sfrsea, n flacara unei inepuizabile pasiuni pentru arta sa, viata unui pictor . A fost un reprezentant al curentului impresionist din Romania.

 • Nicolae Tonitza (n. 13 aprilie 1886[1], Brlad - d. 26 februarie 1940, Bucureti) a fost un pictor Si grafician romn, interpret al "tristetelor luxuriant colorate" Si al unor sincere simtaminte de revolta mocnita si ndelung resemnata. Frecventeaza Scoala primara de baieti nr.2 Si urmeaza Gimnaziul real "Manolache K. Epureanu" din Brlad. n 1902 paraseste Brladul pentru a se nscrie la Scoala nationala de Belle-Arte din Iai, avndu-i printre profesori pe Gheorghe Popovici si Emanoil Bardasare (dar nu va putea sa si ia diploma de absolvire deoarece participa n ultimul an la o greva a studentilor),iar printre colegi pe tefan Dimitrescu, cu care va ramne prieten pna la moartea celui din urma.

 • Sava Hentia (n. 1 februarie 1818,Sebesel,Alba- d. 21 februarie1904), pictor romn. A studiat la Bucuresti (elev al lui Theodor Aman), Roma si Paris. A participat la Razboiul de Independenta, timp n care a pictat numeroase scene de campanie, fiind considerat un adevatrat reporter de razboi. Din acea perioada au ramas desenele Soldat calare, Trecerea Dunarii la Corabia, Lnga Lagarul din Calafat. Alte desene au devenit ulterior compozitii executate n acuarela si ulei, ntre care se reliefeaza lucrarile ntlnirea si Transport de provizii pe front. A fost primul profesor al pictoritei Otilia Michail Otelesanu(ntre 1899 si 1903), nainte ca aceasta sa fie descoperita de Nicolae Grigorescu, n anturajul casei regale.

 • ntre anii 1901-1902, Sava Hentia ia parte la lucrarile de restaurare dinManastirea de la Brebu, participnd la refacerea picturii tmplei si altarului. De asemenea, n interiorul bisericii ortodoxe de zid a cimitirului (sec. XVIII) din municipiul Sebes exista lucrari ale lui Sava Hentia.

  A fost primul profesor al pictoritei Otilia Michail Otelesanu(ntre 1899 si 1903), nainte ca aceasta sa fie descoperita de Nicolae Grigorescu, n anturajul casei regale.

 • La Manastirea Cernica, n biserica principala a manastirii, cu hramul Sfntul Gheorghe, n pronaos se gasesc portretele ctitorilor acestei biserici, opera a pictorului Sava Hentia. Lucrarile sale sunt expuse n multe muzeee ntre care: Muzeul Colectiilor din Bucuresti, Muzeul orasenesc "Ioan Raica" din Sebes, Muzeul de Arta"Casa Simian" din Ramnicu Valcea, Muzeul de Arta din Constanta,Muzeul "Teohari Antonescu" din Giurgiu , Muzeul de arta din Brasov,Muzeul de arta judetean Prahova "Ion Ionescu-Quintus"din Ploiesti,n satul Sebesel a existat Casa memoriala "Sava Hentia, aflata pe lista monumentelor istorice. Casa s-a degradat continuu, iar n noaptea de 23/24 septembrie 2001 s-a darmat acoperisul casei memoriale. n consecinta, a fost scoasa de pe lista monumentelor istorice.

 • Alti pictori romani:Theodor Aman

 • Corneliu Baba

 • Gheorghe Petrascu

 • Theodor Palady