persuadarea publicitar- ¢Ä-¢

26
PERSUADAREA PUBLICITARĂ

Upload: cosmin-bura

Post on 25-Nov-2015

51 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

 • PERSUADAREA PUBLICITAR

 • Strategii de persuadarecredibilitate

  emoie

  logic

 • 1. Persuadarea prin credibilitateCREDIBILITATEA - o atitudine pe care audiena o are fa de un vorbitor (sursa mesajului). Atitudinea - o judecat evaluativ al crei rezultat evolueaz pe o scal unidimensional cu extreme de genul BUN-RU, cu privire la CEVA (un obiect, un gest, o idee, o persoan). atitudinea are dou componente: una cognitiv (ce tim despre acel ceva) i una afectiv (ce simim fa de acel ceva).

 • Surse ale credibilitiiCompetena - avem tendina de a-i crede pe cei pe care i percem ca fiind bine informai, pricepui sau experimentai n domeniul n care i exprim opinia. Sinceritatea - acordm mai mult ncredere celor pe care i percepem oneti, dezinteresai, care sunt convini de ceea ce spun.Charisma - sunt credibili, ascultai i urmai oamenii atractivi, care au un farmec personal aparte.

 • Tehnic, obinem credibilitate prin:Contact vizual. Pronunie, dicie, intonaie.Limbaj cuvintele s fie dintre cele pe care audiena le nelege i pe care se ateapt s le aud. Ordonarea mesajului - idei simple i bine ordonate.Aspectul fizic.

 • 2. Persuadarea prin emoiecea mai utilizat form de persuadare n turism;Emoiile pot fi clasificate i analizate pe 3 dimensiuni:plcut neplcut. O floare, un zmbet, un parfum vs. viermii, putreziciunea.incitant neincitant. arpe sau sacrificarea unui animal vs. contabilitatea, splatul rufelor.puternic slab. Puii de animale, copiii vs. cutremurele, bolile grave, eclipsele de soare, tsunami-urile.

 • Grupuri de reacii emoionale pozitive fa de un mesaj publicitar:

  Activarea - reacia de amplificare (exaltare, nviorare) a tririlor pozitive, a bunei dispoziii.Se declaneaz atunci cnd muzica din spot este antrenant, spotul este captivant, textul are un umor excelent.

 • Dezactivarea - reacia de calmare, relaxare, linitire.

 • Afeciunea social - trri precum ngrijorarea (caring), tandreea, cordialitatea (warmth), mila.

 • 3. Persuadarea prin logicLOGICA este sistemul de reguli folosit pentru a extrage concluzii din argumente.Argumentele - constituite din: adevruri, exemple, statistici i opinii.Concluzia se bazeaz att pe argumente, ct i pe modalitatea de nlnuire a argumentelor, pe raionament.ARGUMENTE + RAIONAMENT --- CONCLUZIE

 • Tipuri de raionamenteRaionamentul inductiv mai multe argumente individuale => o concluzie generalizant privind categoria din care fac parte argumentele.variant distinct - analogia (sau parabola) -> se asociaz dou situaii (lucruri, persoane sau procese) i se prezice comportamentul celei de-a doua situaii pornindu-se de la comportamentul primei situaii.

 • 2. Raionamentul deductiv reversul celui inductiv;se pornete de la o afirmaie adevrat pentru o categorie de cazuri i se extrage concluzia c acea afirmaie este adevrat pentru un caz (obiect, persoan, proces) din acea categorie;forma unui silogism, care are 3 componente: premiza major, premiza minor i concluzia:premiza major: Psrile de nmulesc prin ou.premiza minor: Albilia (fluturele alb al verzei) se nmulete prin ou.concluzia: Albilia este pasre.Atenie la nivelul de adevr al premiselor!

 • Raionamentul cauzal presupune corelarea a dou (sau mai multe) evenimente astfel nct s se concluzioneze c primul este cauza producerii celui de-al doilea.Argumentaia cauzal poate fi structurat pe dou direcii, i anume:de la cauz la efect sau cauz sigur efect incert.de la efect la cauz sau efect sigur cauz incert.

 • Tipuri de argumenteAdevrurile (engl. facts) sunt idei, afirmaii al cror grad de adevr este verificat i care sunt general acceptate.Exemplele sunt ilustrri folosite pentru a clarifica un argument.Statisticile sunt numere care sintetizeaz mai multe adevruri.Opiniile sunt aprecieri personale, exprimate de persoane experte, pe care le citm pentru a spori credibilitatea ideii (concluziei) pe care o susinem.

 • Trucuri de raionamentcnd nu exist argumente pentru construirea unor raionamente solide.leag argumente aparente ntr-un mod aparent logic. se ajunge la concluzii credibile, aparent adevrate, ale cror puncte vulnerabile nu sunt sesizate de audien.

 • Trucul cauzal - dup aceasta, deci din aceast cauz. se bazeaz pe exploatarea unei succesiuni temporale a dou evenimente const n afirmarea faptului c primul eveniment este cauza celui de-al doilea, chiar dac ntre cele dou nu exist o legtur de cauzalitate obiectiv. Pune mna pe Vasilic (un miel alb) i o s-i mearg bine tot anul!

 • 2. Trucul raionamentului circular folosete aceeai idee de dou ori: odat ca i cauz iar a doua oar ca efect. 3. Trucul turmeiutilizarea afirmaiei c toate celelalte persoane din categoria din care faci parte sunt de acord cu o idee sau folosesc un produs, deci ar trebui i tu s accepi ideea sau s foloseti produsul.

 • 4. Trucul sperietorii din paie2 pai: 1) aducerea n discuie a unui argument slab mpotriva brandului i 2) demontarea argumentului, scoaterea n eviden a falsitii acestuia i evidenierea faptului c produsul este de fapt unul superior la respectivul capitol.5. Trucul reducionist (ori...- ori..., sau... sau...) simplificarea exagerat a soluiilor unei probleme astfel nct s fie vizibile douar dou variante decizionale.

 • 6. Trucul falsei legturifolosirea unui argument care nu are nicio legtur cu concluziaalturarea a dou cazuri (obiecte, persoane, produse) care nu au legtur.7. Trucul falsei expertize folosirea girului unei persoane care nu are cu adevrat priceperea necesar pentru evaluarea produsului.