nr 09 octombrie 2005

128

Upload: mary-nna

Post on 15-Sep-2015

33 views

Category:

Documents


8 download

DESCRIPTION

gfhgftd

TRANSCRIPT

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 220000554

    OOrrii ee llaaiiee,, oorrii bbllaaiiee!!Dilema provine din prea multele i

    deci frecventele oscilri ntre idei i rea-lizri sau ntre ceea ce iese pe gur(deseori) la primul impuls i ce se alege,n final, cu spusele la ntmplare emisepe band rulant de cei chemai tocmaipentru a lansa ceea ce este viabil ntr-oeconomie, fie ea i n tranziie sau toc-mai de aceea.

    Nu exist zi de la Dumnezeu ca maimarii statului, ai Guvernului, Parlamen-tului pn la purttorii de cuvnt sausimpli membri de partid s nu-i dea cuprerea n chestiuni care i depesc dinpunct de vedere profesional. De aici iamalgamul de declaraii contradictoriiasupra unui aspect sau altul carederuteaz ceteanul, crendu-i confuziii nencredere n ceea ce spun i ce fac.Iat de ce se simte nevoia ca o dat pen-tru totdeauna s se hotrasc cine, cnd,unde, cum i de ce este ndrituit s facaprecieri sau s lanseze diverse ideiasupra unei probleme sau a alteia de interesgeneral.

    Exemplele, ilare de altfel, sunt cunemiluita, de unde i necesitatea uneiatitudini ferme: ori e laie, ori blaie!

    Desele blbieli i controverse ntrecele dou palate bucuretene ali-menteaz, suculent, presa i opoziia,sco nd n ev iden ubrez imeacoabitrii bazate mai mult pe principiulhis i cea!.

    Nu mai vorbim de schimbarea minis-trului finanelor care n urm cu opt luniera cel mai bun, iar acum este destituitde premier, ca incompetent!?

    S lum, cu ngduina dvs., ctevaexemple.

    Primul dintre ele este legat desursele de alimentare ale bugetului destat, sume de care sunt strns legatetoate rotiele angrenate n funcionareacorespunztoare a mecanismului economic.

    La loc de frunte este TVA-ul, undecontroversele au fost i vor fi n toi isine die, dei s-a spus cu un oarece timpn urm c TVA-ul a fost btut n cuie inu se modific.

    i totui, dup consensul coaliiei laputere c TVA-ul nu se va modifica, el

    rmnnd la nivelul actual, vine premieruli atrage atenia foarte serios adresndu-se,n primul rnd, oamenilor de afaceri c n cazul n care se va constata c n-aufost strnse la timp i integral sumelerespective va reveni asupra lui i se vamodifica n sensul creterii ca procent.

    Prin urmare, nici laie, nici blaie!i atunci, ce s fac oamenii de afaceri?

    Cum s-i ntocmeasc i ei ct de ctnite programe de perspectiv, niteplanuri de afaceri? Ct ncredere maipot avea n spusele celor care zic c seocup foarte ndeaproape de intereselelor i ale rii?

    S-i lum pe constructorii romni.Acetia, cu toate c au acces din ce nce mai greu la lucrri interne din cauzaconcurenei (nu ntotdeauna loiale afirmelor strine) nici nu-i pot evaluaderularea sigur a unor contractencheiate la anumite valori pentru c,din cauza fluctuaiei preurilor i afiscalitii, sunt pui n situaia decapita-lizrii societilor pe care le conduc.

    Exemplele, prin care societile deconstrucii pentru a avea de lucru auajuns s crediteze beneficiarii, suntnumeroase. Investitorii, la rndul lor,sunt prini n blocajul financiar-bancargeneralizat, fiind din acest punct devedere participani la stagnarea procesuluiinvestiional. De aici i deruta construc-torilor n privina sntii dezvoltriieconomice.

    Mai departe. O alt surs inventariatde putere pentru a fi luat n calcul esteCAS-ul. Ei, de aici chiar c va veni sal-varea bugetului! Mai sigur este c vaveni salvarea la poarta pensionarilorpentru o posibil ultim interveniemedical, cci dintr-o amrt de pensie,ce s mai dai i la CAS dup ce nu eticapabil sa-i achii attea taxe iimpozite, utiliti, chirii, medicamente etc.

    Te uii la ei i nu-i vine s crezi c i-aiales pentru a te conduce i a-i asiguraun trai decent, cu toate c acceptndalternana la putere ai sperat dac nuunii, mcar alii s aib soluii viabilede care este atta nevoie de mai binede 15 ani.

    i totui, bani la bugetul statuluiintr, mai greu, mai puin, dar intr.

    ntrebarea fireasc este ce se face cu ei?S-o lum de la cap, gndindu-ne la

    pete, c de acolo lucrurile ncep smiroas.

    Nevoie mare, c tocmai n acest anSenatul trebuia s se mute din vechiulsediu care nu mai fcea fa preteniiloraleilor notri. Cheltuiala enorm (i carenu este ncheiat) a nsemnat prea puinn raport cu alte prioriti ale rii. Cum s-arspune, pentru noi orict i orice, pentruamri firimituri i acelea ocazionatede interese electorale.

    Nu mai amintim de schimbarea par-cului auto al Parlamentului, de dotrilede ultim rcnet cu aparatur electronicsofisticat la care cei mai muli nici nutiu s lucreze.

    Ce pot spune un pensionar, un omer,un asistat social sau omul de rndaflnd c, numai pentru amenajarea ireamenajarea spaiilor unde funcio-neaz senatorii i deputaii, au fost chel-tuite nu mai puin de 600 de miliardede lei. Sigur c atunci nu mai rmnbani i pentru alte nevoi stringente finan-ate de la bugetul statului: sntate,nvmnt; de cultur ce s mai vorbim!

    i atunci, nu credei c este absolutnecesar s se spun adevrul n legturcu afirmaiile electorale i practica pro-priu-zis, adic ceea ce se ntmpl nrealitate? Sau putem recomanda guver-nanilor s-l citeasc pe Cicero carendeamn la Res, non verba, adicFapte, nu vorbe.

    Nu de alta, dar trebuie, o dat pentrutotdeauna (dac se va putea) s se clari-fice n mintea celor care se joac frjen cu vorbele c trebuie s se decid:oorrii eellaaiiee,, oorrii bbllaaiiee!! Printre cei care sevor bucura, dac se vor face precizri nacest sens, vor fi, pe lng pensionari, ioamenii de afaceri n rndul crora seintegreaz i constructorii.

    CCiipprriiaann EENNAACCHHEE

    DDiirreeccttoorr IIoonneell CCRRIISSTTEEAA0722.460.990

    RReeddaaccttoorr--eeff CCiipprriiaann EENNAACCHHEE0722.275.957

    RReeddaaccttoorr AAlliinnaa ZZAAVVAARRAACCHHEE0723.338.493

    TTeehhnnoorreeddaaccttoorr CCeezzaarr IIAACCOOBB0726.115.426

    CCoorreeccttoorr VViioorriiccaa GGhh.. CCRRIISSTTEEAAPPrroocceessaarree tteexxtt LLuummiinniiaa CCLLIINN

    EElliiaass GGAAZZAA0723.185.170

    VVaassiillee MMCCNNEEAA0744.582.248

    CCoollaabboorraattoorrii

    prof. univ. dr. ing. Alexandru Ciorneiprof. univ. dr. ing. Polidor Bratudr. ing. Felician Eduard Ioan Hanndr. ing. Ion Ionescuconf. univ. dr. ing. Gabriela Proca drd. ing. Mihaela Proca asist. univ. drd. ing. Silviu Nstacef lucr. univ. ing. Ruxandra Erbauprof. univ. dr. ing. Gheorghe Petre Zafiuprof. univ. dr. ing. Valentin Feodorovdr. ing. Emil Sever Georgescu mat. Ioan-Sorin Borciaing. Nicolae Simaing. Gheorghe Stamate

    RR ee dd aa cc ii aa

    PPuubblliicciittaattee

    001133993355 BBuuccuurreettii,, SSeeccttoorr 11SSttrr.. HHoorriiaa MMcceellaarriiuu nnrr.. 1144--1166BBll.. XXXXII//88,, SScc.. AA,, EEtt.. 11,, AApp.. 1155

    TTeell..:: 003311..440055..5533..8822,, 002211..223322..1144..4477FFaaxx:: 003311..440055..5533..8833MMoobbiill:: 00772233--229977..992222EE--mmaaiill:: rreevviissttaaccoonnssttrruuccttiiiilloorr@@rrddssmmaaiill..rroo

    rreevviissttaaccoonnssttrruuccttiiiilloorr@@yyaahhoooo..ccoomm

    Redacia revistei nu i asum responsabilitateapentru coninutul materialului publicitar (text sauimagini). Reproducerea integral sau parial aoricrui material scris sau ilustrativ din aceastpublicaie este interzis n lipsa unui acord scrisdin partea editorului. Articolele semnate decolaboratori reprezint punctul lor de vedere i,implicit, i asum responsabilitatea pentru ele.

    IISSSSNN 11884411--11229900

    TTiippaarruull eexxeeccuuttaatt llaa::GGrruuppuull ddee pprreess ii ttiippooggrraaffiiee

    RROOMMPPRRIINNTT BBuuccuurreettii

    EEddiittoorr::SSTTAARR PPRREESS EEDDIITT SSRRLL

    ee dd !! tt oo rr ii aa ll

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 220000556

    Utilizarea macaralelor PPMM de ctre firme aduce diferite avantaje, cum ar fi:z pentru firmele de transport creeaz posibilitatea ncrcrii-descrcrii mrfurilor n spaii deschise, inaccesibile

    altor mijloace de descrcare;z pentru firmele de construcii pentru ncrcareadescrcarea materialelor de construcii, a utilajelor necesare

    desfurrii activitilor pe antiere i a barcilor pentru birouri sau de locuit;z macaralele pot ajuta chiar i n procesul de execuie al lucrrilor de construcie, prin ridicarea i meninerea n

    poziia dorit a stlpilor, grinzilor i a altor materiale. Prin aceast utilizare, nu mai este necesar aducerea unei macaralefixe n antier, n acest mod reducndu-se cheltuielile. Dup finalizarea operaiilor de lucru, macaraua este demontati trimis ctre alte puncte de lucru.

    Macaralele PPMM, care se monteaz pe autotractoare pentru transport agabaritic i pe maini de gabarit mare cu treisau patru axe, au radiocomand, n acest caz macaraua este echipat cu un distribuitor DANFOSS sau se monteaz unscaun de comand la nlime, astfel nct operatorul s aib n permanen n cmpul vizual zona de lucru, precum iun sistem de rcire a uleiului, care face posibil utilizarea macaralei pe perioade lungi fr oprire. Prin echipareamacaralei cu radiocomand, se poate comanda macaraua i de la distan (de lng marfa care se manevreaz).Pe macara se poate monta nc un bra hidraulic cu mai multe prelungiri care pot ajuta la ridicarea i introducerea unoreuropalei cu materiale de construcii (crmid, BCA etc.) ntre plcile de beton ale diferitelor cldiri.

    EEuurroobbooddyy vviinnee nn aajjuuttoorruull ffiirrmmeelloorr ddee ccoonnssttrruucciiii ccuu eecchhiippaammeennttee ssppeecciiaalliizzaatteenneecceessaarree nn pprroocceessuull ddee ccoonnssttrruucciiee,, iinntteerrvveenniiii llaa nnttrreeiinneerreeaa ddrruummuurriilloorr ii ppoodduurriilloorr,,

    nnttrreeiinneerreeaa rreeeelleelloorr ddee ccaannaalliizzaarree,, aapp ii ddee aapprroovviizziioonnaarree aa aannttiieerreelloorr ccuu mmaatteerriiaallee ddee ccoonnssttrruucciiii,,ccuu bbiirroouurrii,, cctt ii llaa ddiissttrriibbuuiiaa ddee mmaatteerriiaallee ddee ccoonnssttrruucciiii ddiirreecctt ccttrree ddiiffeerriiii cclliieennii eettcc..

    MMaaccaarraalleellee PPMM ssee ppoott mmoonnttaa mmpprreeuunn ccuu oo bbeenn bbaassccuullaabbiill ssaauu ccuu ppllaattffoorrmmaa ffiixx ccuu oobbllooaannee ddiinn aalluummiinniiuu ssaauuddiinn ooeell.. MMaaccaarraalleellee ssee ppoott mmoonnttaa ii ppee vveehhiiccuullee ccuu ssaarrcciinnaa mmaaxxiimm ddee 33..550000 kkgg ii ssee ppoott uuttiilliizzaa nn zzoonnee ccuu aacccceess lliimmiittaatt..

    UUnniivveerrssuulleecchhiippaammeenntteelloorr ssppeecciiaalliizzaattee

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 22000055 7

    Pentru ndeprtarea deeurilor rezultate n procesul de demolare, Eurobody ofer dou alternative, dup cum urmeaz:1) bena basculabil cu obloane din aluminiu sau din oel, n funcie de cerinele clientului, care se poate monta

    mpreun cu o macara sau singur;

    2) hook-lift-uri cu containere cu diferite volume (exemplu: 30 mc, 25 mc etc). i acestea se pot monta mpreun cuo macara echipat cu un graifer specializat pentru ncrcarea deeurilor din construcii. Avantajul acestei varianteconst n faptul c o main poate deservi mai multe puncte de lucru.

    Tot pentru distribuia de materiale de construcii (faian, gresie, saci de adezivi etc.), de obiecte sanitare (lavoare,czi etc.), Eurobody ofer i o alt variant alternativ de ncrcare-descrcare prin folosirea lifturilor hidraulicefabricate de Anteo. Lifturile au sarcina de pn la 3.000 kg.

    Pentru acionarea macaralelor, hook-lifturilor, basculantelor, vidanjelor, compactoarelor de gunoi i a altor instalaiii echipamente hidraulice, Eurobody utilizeaz componente hidraulice fabricate de OOMMFFBB SSppAA. OOMMFFBB SSppAA fabric ogam larg de componente hidraulice, ca de exemplu: prize de putere, pompe hidraulice, pompe manuale, deviatoride flux, trolii hidraulice i electrice, distribuitori monobloc, supape hidraulice, minicentraline electrohidraulice,rezervoare de ulei i altele.

    AARRGGEEStr. Depozitelor,Aleea ACH 20A,PitetiTel./Fax: 0248 214 [email protected]

    TTIIMMIICalea agului DN 59,km 8+700, TimioaraTel./Fax: 0256 295 [email protected]

    PPRRAAHHOOVVAAComuna Brcneti,sat Ttrani, DN 1,km 57, PloietiTel./Fax: 0244 277 [email protected]

    GGAALLAAIIStr. Combinatului nr. 2,GalaiTel./Fax: 0236 492 [email protected]

    BBRRAAOOVVBd. Grii nr. 1,BraovTel./Fax: 0268 411 [email protected]

    CCLLUUJJCalea Baicului nr. 2-4Tel.: 0264 206 522Fax: 0264 206 [email protected]@cefin.com

    CCEEFFIINN RROOMMNNIIAAStr. Italia nr. 1-7, comuna Chiajna, jud. Ilfov(autostrada Bucureti-Piteti, km 13,2)077040 ROMNIATel.: +40 741 841 000; +40 741 841 226;

    +40 742 358 653Fax: +40 741 841 222; +40 241 936 000;E-mail: [email protected]

  • Plci compactoare vibrante reversibileNOUA GENERAIE

    RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 220000558

    CONTROALE DE SIGURANCU PROTECIE SUPLIMENTAR

    INTEGRATInovaie! Bar conductoare

    nou, pentru o manevrare maiuoar.

    Reazem cvadruplu o pre-mier n domeniu reducevibraia n mini i brae. Patruamortizoare solide din cauciucasigur ghidarea exact a dis-pozitivului, cu vitez mare derspuns, i o protecie maibun a operatorului mpotrivavibraiilor. Capul rabatabil

    multifuncional per-mite ncrcarea ir e p o z i i o n a r e auoar i rapid.nlimea redus a

    aparatului permitelucrul n canale.Noua manet hidrau-

    lic, avnd protecie lasuprasarcin, impune noi

    standarde pentru confortul opera-torului, fiabilitate i siguran.

    Compactoarele de peste 500 kgau o manet hidraulic cuservo-suport: Tip-ControlBOMAG.

    Protecia suplimentar inte-grat este disponibil la toatemodelele reversibile. Toatemodelele standard cu E-Start auun semnal de avertizare pentruscoaterea din contact i posibili-tatea de a fi pornite mecanic.

    Un contor pentru timpulde funcionare este disponibil,opional, pentru toate versiunilede E-Start.

    v ofer...

    OO nnoouu ggeenneerraaiiee ddee ppllccii ccoommppaaccttooaarree rreevveerrssiibbiilleeBBOOMMAAGG ddee 335500 kkgg 660000 kkgg aa ffooss tt pprrooiieecc ttaa tt ppeebbaazzaa ssuuggeessttiiiilloorr uuttiilliizzaattoorriilloorr ii aa aannaalliizzeeii cceerriinneelloorr pprraaccttiiccee..

    NNoouuaa lliinniiee ddee pprroodduussee ssee ccaarraacctteerriizzeeaazz pprriinn ppeerrffoorrmmaann nnccoommppaaccttaarree ii mmaanneevvrraabbiilliittaattee ccrreessccuutt ii aarree oo ccaappaacciittaattee ddeenncclliinnaarree ssuuppeerriiooaarr ccoommppaaccttooaarreelloorr oobbiinnuuiittee..

    FFoottoo 33:: MMooddeelleellee ddee nnaallttppeerrffoorrmmaann aauu pprreecciizziiee mmaaii mmaarreenn gghhiiddaarree ccuu aajjuuttoorruull mmaanneetteelloorrhhiiddrraauulliiccee ccuu sseerrvvoo--ssuuppoorrtt:: TTiippCCoonnttrrooll BBOOMMAAGG..

    FFoottoo 11:: NNoouuaa ccaarrccaassaassiigguurr pprrootteecciiee ttoottaall iieessttee pprreevvzzuutt ccuu bbaallaa--mmaallee ii uuii ddee vviizziittaarree,,nnttrreeiinneerreeaa ddiissppoozziittiivvuulluuiiffiiiinndd aassttffeell ppoossiibbiill ffrrnnddeepprrttaarreeaa ccaarrccaasseeii..

    FFoottoo 22:: CCaappoottaa mmoottoorruulluuii ppooaatteeffii ddeesscchhiiss ccoommpplleett ppeennttrruu ccuurraarreessaauu rreeppaarraaiiii..

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 22000055 9

    Limea de lucru este ajus-tabil pentru utilizri supli-mentare: pane de reglare iplci de extensie pentru even-tualitatea lucrului cu altedimensiuni.

    Modelele din noua gamsunt prevzute cu carcasmodern de protecie a moto-rului i cu amortizor. Acestelinii atractive asigur un gradnalt de protecie mpotriva

    avariilor provocate deimpact i de mane-vrarea brutal peteren sau n timpultransportului i aldepozitrii utilajelor.

    Un alt mod de aspori sigurana utilizriil constituie nivelulredus al zgomotului.

    Ca rezultat al repro-iectrii extensive a sis-temului de vibrare, nouageneraie de compactoarefuncioneaz, excelent, pe ogam larg de materiale; deasemenea, n urma unui pro-gram intensiv de cercetare aufost introduse o geometrie noua plcii de baz i o poziio-nare optim a centrului degreutate. Design-ul compac-toarelor faciliteaz ntreinerealor, ca i ntinderea automat acurelei n V.

    Adaptarea utilajului la mate-rialul de compactat este uoar,deoarece att frecvena, ct i fora

    centrifug pot fi ajustate prinintermediul controlului de reglaj,aflat pe braul de ghidare.

    APLICAIICompactoarele reversibile

    vibrante sunt potrivite pentru ogam larg de utilizri pepmnt, asfalt sau pavaj, cumar fi: canale i conducte; trotu-are, strzi i ci ferate; fundaii;rambleuri, diguri i pile de pod;sistematizri.

    FFoottoo 44:: MMaanneevvrraarree mmaaii uuooaarrii fflleexxiibbiilliittaattee ppee tteerreenn:: nnoouuaammaanneett hhiiddrraauulliicc ppooaattee ffii bbllooccaattii ooffeerr pprrootteecciiee ssuupplliimmeennttaarr iillaa ssuupprraassaarrcciinn..

    FFoottoo 55:: CCaappoottaa mmoottoorruulluuii,, ccuuaammoorrttiizzoorr,, ooffeerr pprrootteecciiee ttoottaall llaappuutteerree mmaarree;; eelliimmiinn pprraaccttiiccaavvaarriiiillee ccaauuzzaattee ddee iimmppaacctt..

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005510

    Dup 1990, oferta de maini, uti-

    laje i instalaii pentru sectorul

    construciilor a cptat, an

    de an, o amploare din ce

    n ce mai mare. Interesant

    este faptul c, observnd

    posibilitile investiionale

    din Romnia, tot mai multe

    firme strine doresc s fie prezente

    pe antierele edificiilor industriale,

    de habitat, administrative sau cul-

    tural-sportive. i nu orice fel de

    prezen, ci una prin care s-i pro-

    moveze produsele i serviciile lor la un

    nivel competitiv ridicat. Acest lucru

    este din ce n ce mai evident n ceea

    ce privete oferta de utilaje specia-

    lizate pentru lucrrile care solicit

    manevrarea de materiale cu gabarite i

    greuti mari, imposibil de micat

    pe alte ci dect mecanizat sau

    automatizat.

    Este suf icient s

    amintim aici c lucrul la

    dislocarea solului, la

    realizarea structurilor de

    rezisten sau la cele pro-

    prii infrastructurii rutiere

    sau feroviare nu mai pot fi

    efectuate cu cazmaua i

    lopata. Termenele din ce

    n ce mai scurte de

    realizare a investiiilor,

    pentru ca acestea s pro-

    duc i costurile lor s fie

    recuperate ct mai rapid,

    impun un grad de mecanizare pe

    msura progresului tehnic, capabil s

    asigure o productivitate ridicat pe

    antiere.

    Or, acest lucru a fost deja de mult

    demonstrat n alte pri ale lumii, iar

    prezena pe piaa romneasc a acestor

    utilaje vine s schimbe i la noi men-

    taliti mai vechi n domeniu.

    Aa se face c nu puine sunt

    firmele strine de prestigiu care, prin

    intermediul unor societi comerciale

    autohtone, pun la dispoziia celor

    interesai o gam larg de maini i

    utilaje apte s asigure investi-

    torilor, constructorilor i

    beneficiarilor productivi-

    tate, calitate i eficien

    pe tot parcursul realizrii

    construciilor de care au

    nevoie.

    Sigur, cea mai bun dovad a per-

    formanelor acestor utilaje o consti-

    tuie, n primul rnd, activitatea

    practic pe antierele unde sunt n

    funciune, dar nu pot fi neglijate i

    alte forme de exprimare.

    Una dintre ele o reprezint

    demonstraiile organizate de firmele

    ofertante, ocazie cu care acestea

    prezint celor interesai detalii menite

    a-i determina s achiziioneze pro-

    dusele cele mai adecvate execuiei

    lucrrilor de construcii pe care le

    presteaz. Un asemenea eveniment,

    OPEN HOUSE, a fost

    organizat recent de ctre

    SS..CC MMaarrccoomm la sediul

    firmei din str. Drumul

    Odii nr.14A, din Otopeni,

    jud. Ilfov.

    n intervalul a trei

    zile ct a durat mani-

    fes tarea , specia l i t i i

    de la SSCC MMaarrccoomm au oferit

    participanilor o serie

    de lansri de produse n

    premier pentru piaa

    construciilor din Romnia.

    M A R C O MPartenerul dumneavostr de afaceri

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 22000055 11

    n faa vizitatorilor s-au

    aflat: noul model de b u l -

    d o e x c a v a t o r KOMATSU

    (cel mai vndut buldoexca-

    vator pe piaa romneasc

    n ultimii 4 ani); noua gam

    de stivuitoare KOMATSU

    Diesel i GPL; gama de

    echipamente de construcii

    (terasiere, macarale, automa-

    carale, stivuitoare).

    De remarcat faptul c

    evenimentul a fost onorat

    de prezena inginerilor

    specialiti n materie de la KOMATSU,

    care au efectuat alturi de romni

    demonstraii convingtoare n faa

    unui public tehnic i economic,

    interesat de achiziionarea unor

    asemenea utilaje necesare pe antiere.i cu aceast ocazie, s-a vzut c

    orice form promoional organizat

    pe baze moderne poateconvinge pe cei prezeni deperformanele produseloroferite de firmele de spe-cialitate din lumea larg.Pentru SS..CC.. MMaarrccoomm,, orga-nizarea unui asemeneaeveniment nu a fost cevasingular, manifestri similareavnd loc i cu alte prilejuri,ceea ce i confer un gradridicat de seriozitate n rela-iile comerciale cu parteneriisi de afaceri.

    CCiipprriiaann EENNAACCHHEE

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005514

    Sisteme de cofrare pentru curburi preciseCOFRAJUL CURB H 20

    CCooffrraajjuull ccuurrbb HH 2200 este cofrajulideal pentru perei netezi curbi saucirculari. Cnd constructorii trebuies cofreze structuri circulare, H 20este cofrajul universal, economiccare se instaleaz rapid i pe care lau la dispoziie.

    Cofrajul curb H 20 utilizeaz ten-sori speciali de reglaj cu care pano-urile se curbeaz perfect i continuu.Se obine, n acest fel, forma circulargeometric perfect i de orice raz dela 3,50 m n sus.

    CCooffrraajjuull ccuurrbb HH 2200 este conceputpentru situaii de turnare cu presiuneaadmisibil a betonului proaspt pnla 60 de kN/m2.

    CCaarraacctteerriissttiicciillee pprriinncciippaallee aallee aacceessttuuiissiisstteemm ddee ccooffrraajj ssuunntt::

    z reglabil continuu la orice razmai mare de 3,5 m (2,5 m pentru situ-aii excepionale);

    z numai dou limi de panou:2,40 m pentru panourile interioare i2,50 m pentru panourile exterioare;

    z nlimi de panou disponibilede: 0,70 m / 1,20 m / 2,40 m / 3,00 m/ 3,60 m / 4,80 m i cu care princombinare pe vertical se obine unraster practic pe nlime;

    z un singur tip de element delegtur, cletele reglabil de 10 cm;

    z panou cofrant heavy duty detip Dokaflex 21 mm;

    z legtur rigid solid ntrep r o f i l e l e d e c a p t i p l a c acofrant, asigurnd o curbur exact

    att la muchiile elementului cofrant,ct i pe suprafa;

    z elemente de ancorare puine:o tij de ancorare la fiecare 1,5 m2 decofraj;

    z se poate combina cu sistemeleFramax i Alu Framax;

    z reduce costurile de manoperpentru lucrrile de retuare la locurilede ancorare.

    Instalarea cofrajului curb estefacil i necesit ca unic scul dereglaj un ablon din scndur care seconfecioneaz n antier la razacurbei ce trebuie obinut.

    Pentru lucrri repetitive, odatinstalate, panourile pot fi mutate cumacaraua n blocuri mari, gata reglatei preasamblate, la urmtoarea poziie.Nu trebuie demontate nici mcarcontravntuirile sau alte accesorii.

    Cofrajul curb H 20 permite realizareai de cofraje curbe cu raza variabil isuprafee dup alte curbe geometrice,des utilizate n arhitectura modern.

    H 20 dispune de un bogat sistemde accesorii de montaj, de manevrarecu macaraua, pentru asigurarea stabili-tii la instalare, reglaj i asigurareacondiiilor de securitate a muncii lanivelul standardelor internaionale.

    Firma DDookkaa RRoommnniiaa SSRRLL asigurpentru fiecare lucrare, prin specialitiisi, un desen de panotaj realizat cusoftware-ul specializat TIPOS 6.0,documentaie de utilizator n limbaromn i, nu n ultimul rnd, asis-ten tehnic nemijlocit n antier lainstalarea cofrajelor.

    Echipamentele de cofrare perfor-mante sunt o premis a creterii efi-cienei n activitatea de construcii.Alturi de acestea, programele decolarizare a specialitilor n con-strucii sunt un alt factor major natingerea acestui obiectiv.

    Firma DDookkaa ofer la cerere utiliza-torilor i programe de colarizarepentru utilizarea echipamentelor sale.

    OOppeerraaiiiillee ddee ccooffrraarree ii iiaauu ppaarrtteeaa lleeuulluuii ddiinn ttoottaalluull vvoolluummuulluuii ddee mmaannooppeerr llaa rreeaalliizzaarreeaa ccoonnssttrruucciiiilloorrccoommpplleexxee.. EEcchhiippaammeenntteellee mmooddeerrnnee ddee ccooffrraarree ccoonnttrriibbuuiiee mmaajjoorr llaa rraaiioonnaalliizzaarreeaa aacceessttoorr ooppeerraaiiii.. ii,, iimmpplliicciitt,,mmbbuunnttiirreeaa ssuucccceessiiuunniiii tteehhnnoollooggiiccee aa ooppeerraaiiiilloorr dduuccee,, nn ffiinnaall,, llaa oo ccrreetteerree iimmpprreessiioonnaanntt ddee eeffiicciieenn..

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005516

    M E C O N E RMecanismul eficienei

    CCiipprriiaann EEnnaacchhee:: Aadar, ce vrstare societatea pe care o conduceii care este obiectul su de activitate?MMiihhaaii PPrrlleeaa:: Din punctul de

    vedere al vrstei,, SC MECONERSA este, am spune, tnr, dar cuvechi rdcini tehnice i profesionale,pentru c ea a fost nfiinat nanul 1993, desprinzndu-se din fostaCentral de Mecanizare pentruConstrucii Industriale care, pn

    n anul 1989, a efectuat lucrri demecanizare complexe pe marileantiere ale rii, precum: PalatulParlamentului, Combinatul Nuclearde la Cernavod, hidrocentraleleTileagd, Olt, Rul Mare, Retezat,precum i montri, demontri i servicepentru toate tipurile de macarale turn,inclusiv pentru macaralele Derick,n zonele miniere din ar - Motru,Jilt, Berbeti, Alunul etc.

    Obiectul de activitate al societiieste nchirierea utilajului tehno-logic i servici i le respect iveprivind construciile, n acest capitolintrnd: macarale turn, echipamentede ncrcare, echipamente de trans-port, automacarale etc., precum imontri, demontri, service, reparaiiaccidentale, reparaii curente, reparaiicapitale la toat gama de instalaii deridicat (macarale turn, macaralePortal, macarale Derick, podurirulante, macarale portuare etc.).A sublinia un aspect foarte impor-tant pentru beneficiarii notri, ianume c noi suntem familiarizai culegislaia romneasc i putemobine toate autorizaiile necesarepentru funcionarea, n condiiilegale, a instalaiilor de ridicat, lucruesenial pentru garania execuieioperaiunilor la care ne angajmfa de investitorii cu care avemcontracte.

    CC..EE..: Vorbeam mai nainte despreconcuren i efectele ei. Cu cinev-ai confruntat pn acum?

    CChhiiaarr ddaacc dduupp 11999900 aarraa nnttrreeaagg nnuu aa mmaaii ffoosstt ttooaatt uunn aannttiieerr,, ccuumm ssee ssppuunneeaa nnaaiinnttee ddee 11998899,, sseeccttoorruullccoonnssttrruucciiiilloorr aa ccoonnttiinnuuaatt ss ffiiee pprroommoottoorruull ddeezzvvoollttrriiii eeccoonnoommiiccee ttrrggnndd dduupp eell,, aatttt cctt ss--aa ppuuttuutt,, cceelleellaallttee ppaalliieerreeppee oorriizzoonnttaall ii vveerrttiiccaall aallee ccoonnssttrruucciieeii uunneeii nnooii ssoocciieettii,, cceeaa ccaappiittaalliisstt.. SSppuunnnndd aacceesstt lluuccrruu,, aavveemm nn vveeddeerree nnooiilleepprriinncciippiiii ccaarree iimmppuunn uunn ssiisstteemm aappaarrttee ffaa ddee cceell aall eeccoonnoommiieeii cceennttrraalliizzaattee.. PPrriimmuull eelleemmeenntt ddiissttiinnccttiivv ll rreepprreezziinntt,,nn nnoouuaa eettaapp,, ccaarraacctteerruull ccoonnccuurreenniiaall,, cceell ccaarree cceerrnnee ooffeerrttaa ggeenneerrooaass aapprruutt,, nn cceeii 1155 aannii ddee dduupp 11999900,, ppee ppiiaaaaccoonnssttrruucciiiilloorr ddiinn RRoommnniiaa..

    PPeennttrruu aa ffii ccoommppeettiittiivvee,, ssoocciieettiillee ccoommeerrcciiaallee ddiinn ddoommeenniiuu aauu ttrreebbuuiitt ss aallooccee ffoonndduurrii nnsseemmnnaattee ppeennttrruu ddoottaarreeaatteehhnniicc,, tteehhnnoollooggiicc ii llooggiissttiicc ppeennttrruu aa ppuutteeaa ffaaccee ffaa ssiisstteemmuulluuii ddee lliicciittaaiiii ii,, mmaaii aalleess,, ddee eexxeeccuuiiee llaa ppaarraammeettrriiccaalliittaattiivvii aa lluuccrrrriilloorr ccoonnttrraaccttaattee..

    DDiinn aacceesstt ppuunncctt ddee vveeddeerree,, uunneellee ssoocciieettii ss--aauu oorriieennttaatt ii aauu ffccuutt ttoott cceeeeaa ccee aauu ppuuttuutt ppeennttrruu aa ssee ssppeecciiaalliizzaa ssttrriiccttppee ggeennuull ddee lluuccrrrrii ii ooppeerraaiiii ppee ccaarree llee ppoott eexxeeccuuttaa llaa uunn nniivveell ccoonnccuurreenniiaall ssuuppeerriioorr,, mmaaii aalleess cc nn RRoommnniiaa,, nnuullttiimmaa vvrreemmee,, ooffeerrttaa ssttrriinn eessttee pprreezzeenntt ppeessttee ttoott,, aavvnndd oo iinnfflluueenn ssuubbssttaanniiaall aassuupprraa sscchhiimmbbrriiii mmeennttaalliittiiiiccoonnssttrruuccttoorriilloorr aauuttoohhttoonnii..

    UUnnaa ddiinnttrree ssoocciieettiillee ccaarree ss--aauu nneelleess ffooaarrttee rreeppeeddee nnooiillee ccoonnddiiiiii iimmppuussee,, ttaacciitt,, aaccttiivviittiiii ddee ccoonnssttrruucciiii ddiinn aarraannooaassttrr aa ffoosstt ii eessttee SSCC MMeeccoonneerr SSAA ddiinn BBuuccuurreettii,, aall ccrreeii ddiirreeccttoorr ggeenneerraall,, ddoommnnuull iinnggiinneerr MMiihhaaii PPrrlleeaa,, nnee ffaacceeccuunnoossccuuttee cctteevvaa ddiinnttrree eelleemmeenntteellee ccee ssttaauu llaa bbaazzaa aaccttiivviittiiii ddeessffuurraattee ppee ffrroonnttuull ccoonnssttrruucciiiilloorr llaa ccaarree ppaarrttiicciipp..

    continuare n pagina 18

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005518

    MM..PP..:: SC MECONER SA a colaborat

    la realizarea diferitelor obiective cu

    companii prestigioase, cum ar fi:

    z Feal International Frana(renovarea hotelului Hilton);

    z Bouygues Frana (construireasediului Bancorex, a hotelului

    Sofitel, a sediului Eurocenter -

    Victoria Plaza);

    z llbau Austria (sedii de birourii bnci);

    z Liebherr Germano-Austriac(montri, demontri, service macarale

    Liebherr);

    z Tivierre Construzioni Italia;z Balafas Grecia; z Soconac Frana;z Diekat Grecia;z Baumeister Germania etc. Iat de ce, enumernd aceste

    firme renumite, putem spune fr

    l ips de modest ie c suntem

    competitivi pe piaa construciilor.

    Din acest punct de vedere, reinei

    c putem fi consultantul i antre-

    prenorul de care avei nevoie.

    i nc o precizare, nu lipsit de

    interes pentru dvs. Noi putem acoperi

    ntreaga suprafa a Romniei, astfel

    nct utilajele i serviciile noastre pot

    fi oriunde avei nevoie.

    Aadar, noi nu v oferim numai

    colaborare, putem fi partenerii dvs.

    CC..EE..: Mai concret, ce gen de

    servicii putei oferi i asigura

    potenialilor dvs. beneficiari de

    investiii?

    MM..PP..:: n portofoliul de servicii al

    societii MECONER SA, sunt incluse:

    z MMoonnttrrii--ddeemmoonnttrrii iinnssttaallaaiiii ddee

    rriiddiiccaatt (macarale turn, Derick, Portal,

    Lifturi, Liebherr, Potain, Comedil etc.);

    z MMoonnttrrii--ddeemmoonnttrrii ccoonnssttrruucciiii

    mmeettaalliiccee;;

    z nncchhiirriieerrii mmiijjllooaaccee ddee mmeeccaanniizzaarree

    (macarale turn, automacarale, utilaje

    de ncrcare, mijloace de transport etc.);

    z RReeppaarraaiiii ccuurreennttee,, aacccciiddeennttaallee iiccaappiittaallee pentru: macarale turn,

    Derick, Portal, Lifturi, Liebherr,

    Potain, Comedil etc.

    z SSeerrvviiccee,, ppuunneerree nn ffuunncciiuunnee,,aauuttoorriizzrrii IISSCCIIRR ppeennttrruu iinnssttaallaaiiii ddee

    rriiddiiccaatt..

    SSCC MMEECCOONNEERR SSAAAAddrreessaa:: SSttrr.. LLeeoorrddeennii nnrr.. 9944 BB,,PPooppeettii LLeeoorrddeennii,, jjuudd.. IILLFFOOVV

    TTeell..:: 002211--446677..3300..2255;;TTeell..//FFaaxx:: 002211--449922..0044..4499

    EE--mmaaiill:: ooffffiiccee@@sscc--mmeeccoonneerr--ssaa..rroowwwwww..sscc--mmeeccoonneerr--ssaa..rroo

    urmare din pagina 16

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 22000055 19

    Dup cum se tie, prestigioasa firmHolcim, credincioas realizrii unuiobiectiv fundamental pentru sntateaoamenilor i a mediului nconjurtor, pelng msurile tehnico-organizatorice itehnologice legate de procesul deproducie, a desfurat i desfoarprograme concrete privind formarea ncde pe bncile colii a unor deprinderilegate de nlturarea polurii. ProiectulCCrreeeeaazz--ii MMeeddiiuull!! este un exemplucare a i dat rezultate n urma aplicrii luide ctre mai multe uniti colare din ar.i cum n orice ntrecere este i unctigtor, de aceast dat, el a fost loca-lizat n nordul rii, la Suceava.

    Aadar, compania Holcim (Romnia) SAa oferit cisterna de beton micilor ECO-PRO-MOTORI de la Eco-coala IIoonn CCrreeaannggdin Suceava. Aceasta a fost premiat pen-tru campania de informare cu privirel a protecia mediului nconjurtormmpprreeuunn ppeennttrruu uunn vviiiittoorr mmaaii vveerrddee,derulat n cadrul proiectului educaionalCCrreeeeaazz--ii MMeeddiiuull!!.

    Timp de 40 de zile, elevii din claselepilot de la Eco - coala din Suceava audesfurat activiti de ecologizare acartierului i a parcurilor, au realizatmateriale informative, au organizatexpoziii i concursuri pe teme de mediu,au colectat deeuri, au plantat arbori iflori. Originalitatea campaniei a constatn participarea elevilor i a cadrelordidactice la ecologizarea terenuluiSuceava Cmpulung Moldovenesc.n aceast campanie au fost antrenaiprini, alte cadre didactice, dar i peste700 de elevi, colegi ai ECO-PROMOTO-RILOR, precum i reprezentani aiAgeniei pentru Protecia MediuluiSuceava, ai Ocolului Silvic Solca i aiPrimriei Municipiului Suceava.

    Originalitatea iniiativelor nscrise nconcurs de ctre colile participante nproiectul educaional CCrreeeeaazz--ii MMeeddiiuull!!a depit ateptrile companiei Holcim.Anul trecut am decis s rspundemnevoilor de informare ale copiilor referi-toare la modalitile de protecie aleresurselor naturale. Numrul mare deelevi, profesori i prini care s-au implicatn activitile proiectului ne demonstreaz,o dat n plus, c decizia noastr a fostinspirat, a declarat LLuummiinniiaa OOpprreeaa,, CCoomm--mmuunniiccaattiioonn MMaannaaggeerr,, HHoollcciimm ((RRoommnniiaa)) SSAA..

    Campania s-a desfurat n cadrulconcursului Cei mai buni ECO-PROMO-TORI care a avut loc concomitent n 20 decoli din oraele Aled, Arad, Baia Mare,

    Bistria, Braov, Bucureti, CmpulungMuscel, Cluj-Napoca, Craiova, Oradea,Piteti, Ploieti, Rmnicu-Vlcea, SatuMare, Sibiu, Suceava, Timioara, TrguMure i Turda. Peste 15.000 de elevi,mpreun cu prinii i prietenii lor, i maimult de 500 de cadre didactice au fostprezeni la astfel de campanii n oraele lor.

    Concursul nu a reprezentat doar oprovocare adresat colilor participantepentru a testa n ce fel s-au dezvoltatabilitile comunicative, argumentative ide colaborare ale elevilor care au partici-pat n proiectul CCrreeeeaazz--ii MMeeddiiuull!!..Concursul a fost i un bun prilej pentru aantrena ct mai muli elevi n activitile

    de protecie a mediului i a asigura astfelun transfer firesc de informaii ca de laprieten la prieten, a adugat RRaadduuMMaatteeeessccuu,, PPrreeeeddiinnttee EExxeeccuuttiivv,, FFuunnddaaiiaaCCOONNCCEEPPTT..

    Proiectul CCrreeeeaazz--ii MMeeddiiuull!! s-aderulat n anul colar 2004 2005, a fostfinanat de Holcim (Romnia) SA i imple-mentat de Fundaia CONCEPT nparteneriat cu Ministerul Educaiei iCercetrii. El s-a adresat elevilor dinnvmntul primar i gimnazial rom-nesc, clasele a IV-a i a V-a, propu-nndu-i s formeze, nc de la acestevrste, un comportament civic de pro-tecie a mediului nconjurtor.

    Proiectul Creeaz-i Mediul!PREMII PENTRU Eco coala ION CREANG din SUCEAVA

  • ARACOEvoluia preurilor n construcii n perioada iunie 2004 iunie 2005

    iinngg.. NNiiccoollaaee IIMMAANN

    Iat ce s-a constatat pentru perioadasupus studiului de fa:

    aa)) Evoluia preurilor la materialelede construcie, energie electric icarburani s-a determinat pe bazaindicilor preurilor produciei indus-triale pe clase CAEN, publicate nBuletinul Statistic de Preuri i esteredat n aanneexxaa nnrr.. 11..

    Creterea preurilor la materialelede construcii, considerate n pon-derea medie cu care aceste materialeintervin n diferite tipuri de cldiri iconstrucii inginereti, a condus la ocretere medie ponderat a costurilorcu materialele, dup cum reise dinttaabbeelluull 11.

    Creterile medii ponderate suntpreluate din datele prelucrate deINCERC Bucureti.

    Din analiza datelor de mai sus, seconstat urmtoarele:

    z tendina general de scdere apreurilor materialelor de construcii;

    z scderea substanial a preuluila oel beton ncepnd din decembrie2004 cu peste 10%;

    z creterea mult peste medie apreurilor la material lemnos, evi,

    crmizi, igl, var i prefabricate dinbeton armat.

    bb)) Creterea salariului mediu brutpe ramur n construcii n luna iunie2005 fa de iunie 2004 este de17,5% [(7.896.000 : 6.721.000 1) x 100],datele sunt preluate din BuletinulStatistic.

    Salariul mediu orar net n iunie2005 este de 34.766 lei/ora, iar celbrut de 44.959 lei/or, reprezentnd77% din acesta.

    cc)) Creterea substanial apreurilor la energie electric i car-burani a condus la majorarea cos-turilor cu utilajele de construcii i cutransporturile de materiale, precum icu transporturile tehnologice (pmnt,beton, moloz).

    dd)) Indicii medii de cretere apreurilor n construcii, determinaide INCERC i avizai de MTCT cunr. 9/15 august 2005 sunt prezentain ttaabbeelleellee 22 i 33.

    Indicele mediu de cretereglobal pe ramur n iunie 2005, fade iunie 2004, este de: 15,75%[(14.481,595 :12.597,477 1) x 100].

    ee)) Evoluia indicelui de inflaie,determinat pe baza indicilor preurilorde consum publicai n Buletinul

    Statistic de Preuri, nregistreaz niunie 2005, fa de iunie 2004, ocretere de 9,6%.

    ff)) Evoluia cursului mediu lunar alROL/EURO BNR iunie 2005, fade iunie 2004, nregistreaz o scderede peste 11%.

    ncepnd cu luna octombrie 2004,cursul BNR ROL/EURO este ntr-o con-tinu i accelerat scdere, ajungnd lafinele lunii iunie 2005 la 36.050 lei fade 41.127 lei la finele lunii septembrie2004 (o scdere de 12,4%).

    Din cele analizate i prezentatemai sus, rezult urmtoarele:

    z creterea medie a preurilor nconstrucii pe perioada analizat estemai mare dect rata inflaiei (15,75%fa de 9,6%);

    z aceast diferen este cauzat deo cretere mai mare a salariilor n con-strucii (1177,,55%%), precum i de ocretere substanial a preurilorcarburanilor (2288,,6655%%) i energieielectrice (1122,,7755%%).

    Evoluia cursului ROL/EURO nureflect creterea medie a preurilor i esten total dezacord cu aceasta; din aceastcauz referina la acest curs ca la un reperrelativ stabil nu mai este posibil.

    PERIOADA30.06.2004 30.09.2004 30.12.2004 30.03.2005 30.06.2005

    Cretere relativ 0% 3,80% 2,20% 2,10% 0,90%Cretere cumulat 0% 3,80% 6,10% 9,30% 9,30%

    TTaabbeelluull 11

    RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005520continuare n pagina 22

    DDeeii aamm iinnttrraatt nn uullttiimmuull ttrriimmeessttrruu aall aacceessttuuii aann,, ppeennttrruu cceeii ccaarree aacciioonneeaazz nn sseeccttoorruull ccoonnssttrruucciiiilloorr,, eesstteeiinntteerreessaanntt ss vvaadd,, eexxaammiinnnndd ddaatteellee ssttaattiissttiiccee ffuurrnniizzaattee,, ccuumm ss--aa ddeessffuurraatt eevvoolluuiiaa pprreeuurriilloorr,, ppeennttrruu ccaa ppee bbaazzaa lloorrss ttrraagg ccoonncclluuzziiiillee nneecceessaarree aannaalliizzeeii pprroopprriieeii aaccttiivviittii.. DDee aasseemmeenneeaa,, ttoott ddiinn ssttaattiissttiiccii ss--ii ppooaatt oorriieennttaa,, ppeevviiiittoorr,, ii ssttrraatteeggiiaa iinnvveessttiiiioonnaall..

    nn ssttaaddiiuull ddee ffaa,, ssppeecciiaalliittiiii nn ddoommeenniiuu aauu aannaalliizzaatt eevvoolluuiiaa pprreeuurriilloorr llaa pprriinncciippaalleellee eelleemmeennttee ddee ccoosstt nn ccoonnssttrruucciiii,,ccuumm ssuunntt:: mmaatteerriiaalleellee,, ssaallaarriiiillee,, eenneerrggiiaa eelleeccttrriicc ii ccaarrbbuurraanniiii..

    DDee aasseemmeenneeaa,, aa ffoosstt aannaalliizzaatt eevvoolluuiiaa iinnddiicceelluuii mmeeddiiuu ppoonnddeerraatt aall pprreeuurriilloorr ccoonnssttrruucciiiilloorr,, nn rraappoorrtt ccuueevvoolluuiiaa iinnddiicceelluuii ddee iinnffllaaiiee aa ccuurrssuulluuii RROOLL//EEUURROO BBNNRR..

    nn aacceesstt ssccoopp,, aauu ffoosstt ffoolloossiittee ddaatteellee ppuubblliiccaattee ddee IInnssttiittuuttuull NNaaiioonnaall ddee SSttaattiissttiicc nn BBuulleettiinnuull SSttaattiissttiicc ddeePPrreeuurrii,, pprreeccuumm ii ddaatteellee pprreelluuccrraattee ddee IINNCCEERRCC,, pprriivviinndd iinnddiicciiii ddee aaccttuuaalliizzaarree aa ccllddiirriilloorr ii ccoonnssttrruucciiiilloorr ssppeecciiaallee..

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005522

    AANNEEXXAA 11:: IInnddiicciiii ddee ccrreetteerree aa pprreeuurriilloorr nn ccoonnssttrruucciiii eellaabboorraaii ddee IINNCCEERRCCii aavviizzaaii ddee CCoommiitteettuull TTeehhnniicc ddee SSppeecciiaalliittaattee aall MM..TT..CC..TT ccuu nnrr.. 99 ddiinn 1155 aauugguusstt 22000055

    TTaabbeelluull 22:: IInnddiicciiii mmeeddiiii ddee aaccttuuaalliizzaarree aa vvaalloorriiii ccllddiirriilloorrii ccoonnssttrruucciiiilloorr ssppeecciiaallee,, ppee eettaappee ii ccuummuullaatt,,

    ffaa ddee ddaattaa rreeppeerr 0011..0011..11996655

    TTaabbeelluull 33:: IInnddiicciiii mmeeddiiii ddee aaccttuuaalliizzaarree aa vvaalloorriiii ccllddiirriilloorrii ccoonnssttrruucciiiilloorr ssppeecciiaallee,, ppee eettaappee ii ccuummuullaatt,,

    ffaa ddee ddaattaa rreeppeerr 0011..0011..11999900

    urmare din pagina 20

  • CCuuii ssee aaddrreesseeaazzAceast asigurare, elaborat n concordan cu cele

    mai moderne forme de asigurare, similare celor practicatepe plan internaional, protejeaz interesele financiare alesocietilor de construcii, asigurnd derularea n bune condiiia proiectelor angajate.

    CCaarree ssuunntt rriissccuurriillee aassiigguurraatteeAcoperirea este structurat astfel:z SSeecciiuunneeaa 11,, ddee ttiipp AAllll RRiisskkss ((ttooaattee rriissccuurriillee)),,

    cuprinznd pagubele materiale produse din orice alte cauzedect cele excluse n mod explicit contractual:

    - lucrrilor de construcii-montaj care fac obiectul asigurrii;- materialelor/bunurilor furnizate de beneficiarul lucrrii

    pentru executarea acesteia;- instalaiilor/echipamentelor/utilajelor/altor dotri utilizate

    de constructor n derularea contractului de execuie;- bunurilor existente la locaia/n vecintatea antierului

    aparinnd/aflate n grija, custodia beneficiarului/constructorului.z SSeecciiuunneeaa 22 rrssppuunnddeerreeaa cciivviill aa ccoonnssttrruuccttoorruulluuii

    ffaa ddee tteerrii,, ddeeccuurrggnndd ddiirreecctt ddiinn aaccttiivviittaatteeaa ddee aannttiieerrddeessffuurraatt, prin care se acoper orice pretenie dedespgubire formulat de o ter persoan mpotrivaconstructorului, pentru prejudiciile suferite, constnd n:

    - vtmri corporale accidentale, inclusiv deces;- distrugerea/avarierea bunurilor aparinnd acestora;- cheltuielile de judecat fcute de reclamant.Adiional sunt acoperite i cheltuielile efectuate de Asigurat

    n procesul civil, dac a fost obligat la dezdunare.

    PPeerriiooaaddaa aassiigguurraattContractul de asigurare se ncheie pe durata lucrrii de

    construcii/montaj conform contractului de construcie/execuie.Acoperirea conferit de Seciunea I se poate extinde, la opiuneaAsiguratului, i pentru o perioad de garanie menionatn contract.

    CCoommppoonneennaa ccoonnttrraaccttuulluuii ddee aassiigguurraarree:: - polia de asigurare;- condiiile de asigurare (generale/speciale);- cererea-chestionar;- specificaie bunuri (dup caz);- raport de inspecie.

    SSuummaa aassiigguurraatt::z SSeecciiuunneeaa II:: Suma asigurat reprezint valoarea total

    a contractului de construcie/execuie adiionat cu valoareainstalaiilor/echipamentelor/utilajelor i o sum reprezen-tnd limita maxim de despgubire pentru bunurile exis-tente la locaia/vecintatea antierului, cuprinse n asigurare.

    z SSeecciiuunneeaa IIII:: Suma asigurat este valoarea declaratde Asigurat, reprezentnd limita maxim de rspundere(despgubire) a Asiguratorului.

    PPrriinncciippiiii ddee ddeessppgguubbiirree::z SSeecciiuunneeaa IIn caz de daun se va urmri readucerea bunurilor

    avariate/distruse la starea anterioar producerii evenimen-tului asigurat prin repararea/nlocuirea acestora cu uneleidentice/similare (aceiai parametri tehnico-constructivi).

    Despgubirea cuvenit nu va depi sumele asiguratenscrise n polia de asigurare, cuantumul pagubei (costulreparaiilor/nlocuirilor) i nici valoarea real a bunurilor ladata producerii evenimentului asigurat (valoarea de nlocuirediminuat cu deprecierea valoric stabilit n funcie devechime, grad de ntrebuinare, stare de ntreinere).

    z SSeecciiuunneeaa IIIIDespgubirile se stabilesc pe baza nelegerii dintre

    Asigurat, persoana pgubit i Asigurator, iar n caz denenelegere, prin hotrre judecatoreasc definitiv i ire-vocabil. Valoarea despgubirii are la baz prejudiciileefectiv suferite de persoanele pgubite, fr ns a depilimita de rspundere nscris n polia de asigurare.

    PPllaattaa pprriimmeeii ddee aassiigguurraarreePrima de asigurare se achita anticipat, integral sau n

    rate, n valut sau n lei, la cursul de schimb B.N.R. valabilla data efecturii plii.

    CCaarraacctteerriissttiiccii//aavvaannttaajjee::z n msura n care au fost cuprinse n contract, Asigu-

    ratorul deconteaz cheltuielile de curare a locului saude nlturare a resturilor rezultate ca urmare a produceriiunui eveniment asigurat, cheltuielile de limitare/prevenirea extinderii daunelor;

    z Faciliteaz accesul la proiecte de anvergur, atribuibileprin licitaii/selecie de oferte.

    SSEEDDIIUULL CCEENNTTRRAALLB-dul Libertii nr 22, bl. 102, Sector 5, Bucureti - 050707 ROMNIA

    tel. 021.405.74.20;fax: 021.311.44.90;

    e-mail: [email protected]; web site: www.bcrasig.ro

    AAssiigguurraarreeaa lluuccrrrriilloorr ddee ccoonnssttrruucciiii-mmoonnttaajj ii rrssppuunnddeerreeaa ccoonnssttrruuccttoorruulluuii

  • CCuuii ssee aaddrreesseeaazzAceast asigurare se adreseaz persoanelor fizice sau juridice

    care dein cu orice titlu bunuri destinate desfurrii activitiloreconomice/social-culturale, aflate pe teritoriul Romniei.

    CCee ssee aassiigguurr::z iimmoobbiillee ii aallttee bbuunnuurriiaa)) cldiri i alte construcii -- date n folosin n baza procesului verbal de

    recepie final, destinate desfurrii activitilor economice/social-culturale;bb)) coninut: - mijloace fixe i obiecte de inventar (maini, utilaje, echipamente, insta-

    laii tehnologice, unelte, aparatur foto, video, cuptoare, mobilier, birotic etc.); - stocuri (mrfuri, materii prime, materiale, bunuri primite n scopul

    reparrii/prelucrrii etc.).z n baza unor ccllaauuzzee ssppeecciiaallee se pot asigura: cldiri n curs de con-

    struire, sere, bunuri transportabile, obiecte de art, bunuri cu volum mici valoare unitar mare, care constituie marf n magazine (bijuterii,blnuri, telefoane mobile i accesorii etc.).

    z cchheellttuuiieelliillee necesare i rezonabile, efectuate n legtur cu bunurileasigurate i generate de producerea/iminena producerii evenimentelor asigurate:

    aa)) incluse n suma total asigurat, dar nu mai mult de 10% din valoareaacesteia:

    -- pentru limitarea daunelor (demontarea, drmarea sau mutarea nalt loc a bunurilor asigurate);

    -- pentru prevenirea producerii evenimentelor asigurate.bb)) suplimentare, acoperite n limitele sumelor asigurate menionate

    n poli i n schimbul plii unei prime de asigurare adiionale:-- de proiectare, incluznd onorariile arhitecilor, topografilor,

    inginerilor consultani;-- de refacere a documentelor, manuscriselor, planurilor, desenelor i

    registrelor de afaceri;-- de curare/disponibilizare a resturilor de la locul daunei;-- pentru stingerea incendiilor (intervenia pompierilor);-- de investigaie/constatare/expertiz a daunei.

    CCaarree ssuunntt rriissccuurriillee aassiigguurraattee??n funcie de opiunea Asiguratului, acoperirea poate fi:z DDEE BBAAZZ ((FFLLEEXX)) care cuprinde urmtoarele riscuri: incendiu, trsnet,

    explozie, cderi accidentale de corpuri, distrugeri provocate de animale sl-batice elementelor exterioare ale cldirii/construciei asigurate, boom sonic.

    z EEXXTTIINNSS care cuprinde riscurile enumerate la acoperirea de bazi cu extindere selectiv, n funcie de opiunea Asiguratului:

    aa)) cutremur;bb)) inundaii/viituri;cc)) furtun, vijelie, uragan, tornad, grindin, ploaie torenial;dd)) prbuire/alunecare de teren; ee)) greutatea zpezii/gheii i avalane de zpad;ff)) coliziune cu vehicule, inclusiv feroviare;gg)) inundare ca urmare a spargerii accidentale a instalaiilor, scurgerii

    accidentale a apei din instalaiile automate de stingere a incendiilor;hh)) greve/revolte/tulburri civile, vandalism limita maxim de

    despgubire pentru pagube produse de aceste riscuri este de 5% dinsuma total asigurat;

    ii)) terorism limita maxim de despgubire pentru pagube produsede aceste riscuri este de 10 % din suma total asigurat, dar fr a depi250.000 de euro;

    jj)) furt prin efracie/acte de tlhrie; Ca urmare a producerii riscului de furt/tentativei de furt, sunt

    acoperite i pagubele produse bunurilor asigurate; la asigurrile privindnumai categoria coninut, Asiguratorul acord despgubiri pentrupagubele produse cldirii n care se afl bunurile asigurate, n limita a10% din suma asigurat stabilit pentru categoria coninut.

    z TTOOAATTEE RRIISSCCUURRIILLEE (cuprinde toate riscurile enumerate laacoperirea EEXXTTIINNSS);

    z SSUUPPLLIIMMEENNTTAARR: n baza unor clauze suplimentare i prin plataunor prime adiionale acoperirea se poate extinde i pentru:

    - riscuri specifice pentru bunuri casabile;- riscuri specifice pentru maini i instalaii electrice;- daune de consecin (arje de produse compromise/contaminate)

    rezultate ca urmare a producerii riscurilor asigurate;- riscuri specifice pentru mrfuri refrigerate;- pierderea chiriei ca urmare a producerii evenimentelor asigurate;- riscuri specifice participrii Asiguratului la diverse evenimente n

    calitate de expozant;- pierderi financiare generate de ntreruperea activitii, consecin a

    producerii riscurilor acoperite n polia de baz.

    PPeerriiooaaddaa aassiigguurraattAsigurarea se ncheie pe o perioad de 1 an sau pentru perioade subanuale.

    CCoommppoonneennaa ccoonnttrraaccttuulluuii ddee aassiigguurraarree::- polia de asigurare i specificaiile anexe;- condiiile de asigurare (generale i, eventual, speciale);- cererea-chestionar;- raport de inspecie de risc;- not de calcul;- alte documente (dup caz).

    SSuummaa aassiigguurraattSuma asigurat se stabilete, dup caz, n funcie de opiunea Asigu-

    ratului, astfel:z pentru cldiri/alte construcii/mijloace fixe i obiecte de inventar

    valoarea de nlocuire sau valoarea real;z pentru stocuri valoarea medie sau valoarea maxim determinat

    n funcie de preul de cost/producie/achiziie (mai puin T.V.A.), dup caz;z pentru cheltuieli suplimentare valoarea declarat de asigurat.

    MMooddaalliittaatteeaa ddee ppllaatt aa pprriimmeeiiPrima de asigurare se achit anticipat, integral pentru ntreaga

    perioad asigurat sau n rate, plata putnd fi efectuat att n valut, cti n lei la cursul de schimb B.N.R. valabil la data efecturii plii.

    PPrriinncciippiiii ddee ddeessppgguubbiirreez Valoarea despgubirii acordate de Asigurator nu poate depi nici

    sumele asigurate/limitele de despgubire menionate n contract i nicicuantumul daunei determinat la data producerii evenimentului asigurat.

    z Cuantumul daunei la data producerii evenimentului asigurat reprezint:- pentru cldiri/construcii, mijloace fixe/obiecte de inventar: costul

    construirii/procurrii/producerii bunului avariat la care se aplic sau nuuzura (n funcie de modul de stabilire a sumei asigurate, opiune expri-mat de Asigurat n momentul ncheierii asigurrii) n cazul dauneitotale; costul reparaiilor/recondiionrii/restaurrii sau nlocuirii priloravariate (inclusiv al manoperei, transportului, montrii/demontrii) lacare se aplic sau nu uzura (n funcie de modul de stabilire a sumei asigurate) n cazul daunei pariale;

    - pentru stocuri: valoarea la data producerii evenimentului asigurat abunurilor care au fost distruse n ntregime (dauna total); valoarea ladata producerii evenimentului asigurat a prii din cantitatea total care afost avariat/depreciat i care diminueaz valoarea bunurilor respective(dauna parial);

    - pentru grupele de cheltuieli asigurate: costul proiectului/contrava-loarea serviciilor executate/alte cheltuieli efectuate conform documentelorjustificative prezentate.

    z Sub_asigurare (dauna parial): dac suma asigurat nscris npoli este inferioar valorii bunului (valorii de nlocuire sau valorii reale,n funcie de opiunea Asiguratului exprimat n contract la datancheierii asigurrii) sau valorii stocului (dac suma asigurat pentrustocuri s-a stabilit la o valoare maxim), cuantumul daunei se reduceproporional, corespunztor raportului dintre suma asigurat i valoareabunului/stocului la data producerii evenimentului asigurat.

    z Supra_asigurare: dac suma asigurat este superioar valoriibunului la data ncheierii asigurrii, contractul de asigurare nu produceefecte dect n limita valorii bunului (de nlocuire sau real, n funcie deopiunea asiguratului exprimat n contract), prima de asigurare pltit,aferent excedentului de sum asigurat restituindu-se.

    CCaarraacctteerriissttiiccii//aavvaannttaajjee::z Asiguratul trebuie sa aib un interes legitim asupra bunului asigurat

    (proprietar etc.); z flexibilitate din punctul de vedere al riscurilor asigurate; se evi-

    deniaz trei niveluri de acoperire (flex, extins, toate riscurile),care pot fi adiionate cu unul de protecie suplimentar, n funcie deopiunea Asiguratului;

    z suplimentar, se ofer posibilitatea proteciei pentru pierderilefinanciare cauzate de ntreruperea activitii Asiguratului, ca urmare aproducerii unui eveniment asigurat prin polia de baz.

    AAssiigguurraarreeaa iimmoobbiilleelloorr ii aa aallttoorr bbuunnuurrii ddeeiinnuuttee ddee ppeerrssooaannee jjuurriiddiiccee

    SSEEDDIIUULL CCEENNTTRRAALLB-dul Libertii nr 22, bl. 102, Sector 5, Bucureti - 050707 ROMNIA

    tel. 021.405.74.20;fax: 021.311.44.90;

    e-mail: [email protected]; web site: www.bcrasig.ro

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005528

    Pentru SSCC CCoorrssaarruull RRoouu, cuvintelede ordine ale ntregii sale activitipot fi sintetizate n trei termeni:promptitudine calitate eficien.

    Faptul c firma este organizati funcioneaz pe principiul unuiholding i confer seriozitate icompeten n tot ceea ce pune ladispoziia partenerilor si.

    Avnd o activitate integrat dupmodelul care presupune mai multevariante n privina opiunilor legate deraportul pre-calitate, SSCC CCoorrssaarruull RRoouuofer clienilor si materiale de con-strucii de cea mai bun calitate.

    Una dintre cele ase societicomponente ale holdingului este ceacare pune la dispoziie agregatelenecesare structurilor de rezisten sauinfrastructurii rutiere ori feroviare.Prin SSCC CCoorrssaarruull RRoouu AAggrreeggaattee iiCCaarriieerree SSRRLL,, dvs. putei beneficia ntimp record de sortimentele pe care ledorii, avnd posibilitatea de a lealege pe cele care s corespundlucrrilor preconizate.

    Iat, de altfel, i cteva precizrin acest sens fcute de dl ION ROU,directorul general al SSCC CCoorrssaarruull RRoouu.

    Societatea a luat fiin n lunafebruarie 2005, ca urmare a dorineide a diversifica activitatea companieimam, dar i pentru a urmri maibine ponderea pe care o deine, ncadrul grupului de firme, activitateade producie i desfacere a agre-gatelor minerale naturale.

    Specificul societii, dup cumspune chiar titulatura sa, este acela deexploatare a resurselor de agregateminerale naturale.

    Agregatele minerale respectivbalastul care este, de fapt, materiaprim sunt extrase din cele treibalastiere aflate n terasa cursuluimijlociu al rului Arge, i anume laOgrezeni i Ulmi, n jud. Giurgiu, ila Ioneti, n jud. Dmbovia.

    Extracia materialului este asigu-rat cu 3 dragline i un excavatormarca Hanomag, iar transportul aces-tuia n staiile de sortare i prelucrarese execut cu dou dumpere (mainide transport de mare tonaj) i cincincrctoare frontale, marca VOLVO.

    Cele dou staii de sortare, care seafl n exploatare de 10 ani, au ocapacitate de producie de 80mc/or.

    Pn la nceputul anului 2006,vom finaliza construcia celei de-atreia staii de sortare, amplasat la km 30pe autostrada Bucureti Piteti, staien totalitate nou, cu o capacitate deprelucrare a balastului de 100 mc/or,ceea ce va conduce la o mai promptsatisfacere a necesitii de agregateminerale pe piaa construciilor civilei industriale.

    O dat depozitat balastul nperimetrul din apropierea staiei desortare, urmeaz procesul efectiv desortare, care se face prin ciuruire isplri succesive, asigurnd, datoritfolosirii sitelor de foarte bun calitatei meninerii ntregului ansamblu alstaiilor de sortare n parametritehnici corespunztori, produse debun calitate, certificate att n labo-ratoarele proprii, ct i n laboratoareindependente.

    Achiziionarea tuturor mainilor ia utilajelor a fost fcut numai nsistem leasing, deoarece am dorit

    s lucrm cu utilaje noi i de buncalitate, pentru ca la rndul nostru soferim clienilor materiale i serviciide cea mai bun calitate.

    Printre partenerii notri de afaceri,se numr: SC Strabag, SC Baumeister,SC Aedificia Carpai, SC TC Carpai,Garanti Balfour staia de tratare ipompare a apei Crivina, jud. Giurgiu.

    Seriozitatea i corectitudinea ndomeniul afacerilor, caracteristici prin-cipale ale grupului de firme CCoorrssaarruullRRoouu,, au fcut s rezistm pe piaaconstruciilor, o pia de mult disputat.

    Poate c acesta este i motivulpentru care, la 30.06.2005, aveam ocifr de afaceri de 20.834.735 mii de leivechi, cu perspective certe ca n adoua jumtate a acestui an, datoritcontractelor ce se afl n derulare,aceast cifr s creasc considerabil.

    Transportul agregatelor mineralesortate la beneficiari se realizeaz cu18 autocamioane marca VOLVO, cusemiremorca SCHMITZ, de capaci-tate 25 mc, i 12 cu autospeciale,marca VOLVO i RENAULT, decapacitate 20 mc, fiind asigurat de oalt societate din cadrul grupului, ianume SSCC CCoorrssaarruull RRoouu TTrraannss--ppoorrttuurrii ii LLooggiissttiicc SSRRLL.

    Dac aceste informaii v suntsuficiente i v-au convins, nu-mirmne dect s v invit s deveniict mai curnd partenerii notri deafaceri. Nu vei regreta!

    CORSARUL ROUMateriale de calitate

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005532

    Reabilitarea construciilorEUROGARA IAI

    ccoonnff.. uunniivv.. ddrr.. iinngg.. GGaabbrriieellaa PPRROOCCAA UUnniivveerrssiittaatteeaa TTeehhnniicc GGhh.. AAssaacchhii IIaaiiiinngg.. ddrrdd.. MMiihhaaeellaa PPRROOCCAA SSCCCCFF MMoollddoovvaa SSAA IIaaii

    SCURT ISTORICConstrucia grii de cltori Iai

    este alctuit din trei tronsoane:primul, cldirea principal, realizatn perioada 18681970, corpul Afinalizat n 1928 i corpul B construitulterior, finalizat n 1948. Cldireaprincipal reprezint prima gar mareconstruit n Principatele Romne,fiind situat la captul liniei ferateLemberg Cernui Iai. Estedeclarat i nscris n grupa monu-mentelor istorice ale Iaiului ((ffoottoo 11)).

    Corpul central a fost realizat nperioada 18681870, conform actu-lui de concesionare pentru con-strucia i exploatarea liniei de caleferat Suceava Roman sub manage-mentul lui Victor Ofenheim.

    Modelul arhitectonic a fost cel alPalatului Dogilor din Veneia. Planulconstruciei indic o lungime de133,8 m, 113 ncperi i un regim denlime P+2E.

    Realizarea terasamentelor pentruconstrucia cldirii principale, a pero-nului (1000 m lungime) i a linieidirecte a necesitat un volum de130.000 mc umplutur de pmntpe o adncime de 2 m, ntructamplasamentul, terasa superioar arului Bahlui, conine ml argiloscaracterizat prin sensibilitate pro-nunat la aciunea apei.

    Loggia de la primul nivel reazempe cinci arcade, pe stlpi i trei ogiverealizate integral din piatr natural,sculptat.

    Stilul arhitectonic austriac adeterminat i un nume particular datconstruciei n perioada dintre celedou rzboaie mondiale, i anumePalatul German.

    Comunicarea dintre corpul decldire central i cele laterale se faceprin intermediul a dou corpuri delegtur construite ulterior.

    Activitatea seismic, respectivcutremurele petrecute ncepnd cuanul 1977, precum i ridicarea nivelu-lui pnzei de ap freatic pn la cotade fundare au fost cauzele princi-palelor avarii ale structurii de rezisteni finisajelor.

    LUCRRI DE CONSOLIDARELA CLDIREA PRINCIPAL

    Cerinele de integrare n UE pre-supun o infrastructur performant.n acest sens, MTTC a desfuratproiecte ambiioase printre care i celde integrare a grilor Iai, Constana,Cluj, Timioara, Craiova n circuituleuropean.

    Construcia corpului central nlungime de 133,8 m este alctuitdintr-un singur tronson de formdreptunghiular n plan, n care casascr i i es te dispus n pr imadeschidere marginal.

    Fundaia este de tip fundaiedirect, rigid, continu sub reazeme.A fost realizat pe un strat de umplu-tur din loess cu o grosime de 2,0 m.

    Structura de rezisten a cldiriiprincipale este de tip zidrie portant

    RReeaabbiilliittaarreeaa ssttaaiieeii CCFFRR IIaaii aa ffoosstt iinncclluuss nnttrr--uunn pprrooggrraamm ffiinnaannaatt ddee BBEERRDD.. LLuuccrrrriillee ccoonnssttaauu nn ccoonnssoolliiddaarreeaassttrruuccttuurriiii ddiinn zziiddrriiee,, aa iinnssttaallaaiiiilloorr ii aa ffuunncciioonnaalluulluuii ddee llaa ppaarrtteerr aavvnndd nn vveeddeerree cceerriinneellee uunneeii eeuurroossttaaiiii.. nn aacceellaaiipprrooggrraamm aauu ffoosstt iinncclluussee ii ssttaaiiiillee ddee ccaallee ffeerraatt TTiimmiiooaarraa,, CClluujj,, CCrraaiioovvaa ii CCoonnssttaannaa..

    DDaattaa ffiinnaalliizzrriiii ttuuttuurroorr lluuccrrrriilloorr eessttee 11 iiaannuuaarriiee 22000077,, ccnndd RRoommnniiaa vvaa ddeevveennii mmeemmbbrr ccuu ddrreeppttuurrii ddeepplliinnee nnUUnniiuunneeaa EEuurrooppeeaann..

    SSttaaiiaa IIaaii aa pprreezzeennttaatt ppaarrttiiccuullaarriittii pprriivviinndd iinntteerrvveenniiaa aassuupprraa ssttrruuccttuurriiii ddee rreezziisstteenn ddaattoorriitt aammppllaassaammeennttuulluuii iiccllaasseeii ddee iimmppoorrttaann aaffeerreennttee eeuurrooggrriiii..

    FFoottoo 11:: GGaarraa IIaaii.. CCllddiirreeaa pprriinncciippaallcontinuare n pagina 34

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005534

    realizat din piatr natural icrmid plin presat, cu comparti-mentare rar, n zona centralexistnd un sistem de cadre interca-late cu stlpi din piatr natural laparter; la etaj, zidria are prevzutecenturi suplimentare, grinzi realizatecu profile metalice, rezemate directpe elementele structurale. Planeeleau structur din grinzi metalice nesoli-darizate pe reazeme; la partea supe-rioar au o suprabetonare de 4 cmdin beton de clas inferioar.

    Structura a fost calculat, probabil,doar la ncrcri verticale.

    Acoperiul este de tip arpant cuelemente structurale din lemn.

    Expertiza tehnic a folosit metodade calcul simplificat pentru evalu-area capacitii de rezisten.

    ntruct structura existent prezentaun grad redus de protecie antiseis-mic, a rezultat necesitatea ntocmiriiproiectului de intervenie.

    Proiectul de reabilitare a cldiriiprincipale a rezolvat consolidareastructurii, nlocuirea tuturor instalai-ilor interioare, nlocuirea tmplrieiinterioare i exterioare, reparareaacoperiului arpant i execuia definisaje moderne

    Astfel: seciunea fundaiilor a fostsporit prin subzidire folosindu-seblocuri din piatr natural, pereiistructurali au fost ntrii la interseciii ramificaii cu stlpiori din zidrie;buiandrugii i pereii structurali dinzidrie au fost cmuii. Suplimentar,au fost introduse i diafragme trans-versale din beton armat monolit curol de rigidizare a elementelor struc-turale ((ffoottoo 22)).

    Planeele au impus msuri labo-rioase de realizare a centurilor pe totconturul pereilor portani, precum iarmare cu bare independente PC52 isuprabetonare n cmp curent, nvederea asigurrii unei rigiditi cores-punztoare unei structuri din zidrie,amplasat ntr-o zon cu gradseismic 7,5.

    Structura acoperiului arpant afost reparat i nlocuit parial.Ca element de nvelitoare s-a folosittabl de oel tip Planjia cu rezistensporit la coroziune.

    Iniial, s-au efectuat reparaii alefinisajelor i instalaiilor, circa 1000 deintervenii. Msurile de consolidarepreconizate nainte de 1990 i nefi-nalizate nc nu aveau ns cum sprevad i ridicarea nivelului pnzeiapei freatice pn la cota -0,50 fade cota terenului natural n ntreagazon a grii. Concomitent cu tasrineuniforme ale cotei 0,00 m dinplanul iniial, se pot observa infiltraiin structura planeului de beton de laparter i n unele zone chiar n struc-tura tencuielilor recente de la ele-mentele consolidate ((ffoottoo 33)).

    MSURTORI EFECTUATEPE AMPLASAMENTULCLDIRII PRINCIPALE

    Tasrile neuniforme au fost evi-deniate prin lucrri topografice

    de nivel geometric de precizie petoat suprafaa ocupat de cldire ipn la nivelul liniei directe la nivelulcotei 0,00 m din planul iniial.

    Ridicarea suprafeei cldirii prin-cipale s-a executat folosind metodade drumuire sprijinit, dus-ntors,pe traseul conturului, deschideritransversale i n sens longitudinal.

    n acest sens, au fost alese 16 punctede staie, 11 repere de nivelment (RN) i563 de puncte radiate.

    Cotele punctelor pardoselii finitede parter (cota 0,00) variaz pedirecie transversal, longitudinal in seciuni diferite. Dup prelucrareamsurtorilor, variaiile relative alecotelor au fost centralizate n ttaabbeelluull 11.

    Tasrile inegale pe cele doudirecii principale i n seciunidiferite indic avaria pernei de loesspe care s-au realizat fundaiile.

    Astfel, se poate observa c tasareatransversal este maxim n zona ros-tului dintre cldirea principal i cor-pul de legtur dinspre cldirea B, dupcare scade relativ uniform spre corpulde legtur cu cldirea A, exceptndzona central unde exist probabil oumflare a terenului.

    n sens longitudinal, tasrile rela-tive maxime sunt spre Piaa Grii; nmod similar, n zona central msur-torile indic o umflare a pmntuluidin sistemul de fundare.

    Ridicarea nivelului apelor freaticese reflect i prin funcionarea cores-punztoare a reelei de canalizare ncorpul A consolidat anterior corpuluiprincipal.

    De menionat c proiectul de con-solidare al Grii Iai nu include unprogram de urmrire a amplasamen-tului i, implicit, a construciilor, deise cunotea calitatea slab a terenuluide fundare i ridicarea niveluluipnzei de ap freatic.

    Ridicarea topografic a fost efectu-at de autor la cererea antreprenorului.

    FFoottoo 22:: DDiiaaffrraaggmm ddee rriiggiiddiizzaarree ddiinn bbeettoonnaarrmmaatt mmoonnoolliitt

    FFoottoo 33:: IInnffiillttrraaiiii nn ssttrruuccttuurraa ppllaanneeuulluuii ddeellaa ccoottaa 00,,0000 ii aa tteennccuuiieelliilloorr rreecceennttee

    TTaabbeelluull 11:: VVaarriiaaiiaa ccootteelloorr rreellaattiivvee

    urmare din pagina 32

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 22000055 35

    FINISAJE I INSTALAIIDecizia privind alegerea fini-

    sajelor a avut n vedere faptul c estevorba de consolidarea unei con-strucii monument istoric, nota epociii destinaia construciei.

    Fluxul de cltori estimat iniial la15.000 de persoane zilnic este,actualmente, de ordinul a 25.000 decltori datorit separrii fluxului decltori pe distane scurte asigurat deGara Iai Nord. Astfel, parterul careva defini strict spaiul destinateurogrii va deservi personalul ifluxul de cltori pe distane lungi.Spaiul interior recompartimentat cuperei despritori include: hol cen-tral, case de bilete, sli de ateptare,spaii comerciale.

    Pardoselile sunt prevzute a fi pla-cate cu travertin/ marmur n holulcentral i gresie rezistent la uzur ncelelalte spaii. Pereii vor fi placaicu lambriu de lemn, respectiv faiann spaii comerciale.

    Pictura din holul principal reali-zat pe planeu va fi restauratpstrnd intact concepia estetic.

    Operaiile de consolidare au creatoportunitatea realizrii i dispuneriiinstalaiilor noi: electrice pentrucureni slabi, 220 V i 380 V;nclzire, ventilare i condiionareaaerului, sanitare i ap-canal.

    ntruct finanarea pentru eurogari gar-consolidare provine din sursediferite, antreprenorii fiind i ei diferii,este necesar corelarea desfurriilucrrilor n vederea obinerii peansamblu a unei lucrri de calitateconform reglementrilor tehnice nvigoare.

    RECOMANDRIn prezent, infiltraiile masive de

    ap n planeul de la cota 0.00 iperei pot afecta starea finisajelor i,implicit, durata lor de via. De aceeasunt obligatorii: coborrea niveluluipnzei de ap freatic prin sisteme dedrenuri funcionale, consolidarea sis-temului de fundare i a contactuluiinfrastructur-teren n condiiile nou-create, reabilitarea hidroizolaiilor iconsolidarea copertinei de la peronulstaiei.

    Avnd n vedere rezultatelemsurtorilor efectuate pe amplasa-ment, se recomand urmrirea sis-tematic a comportrii terenului iconstruciei att n timpul execuiei,c t i n exp loa ta re , dup unprogram stabilit de proiectantul despecialitate.

    Indiferent de tipul fondurilor antre-nate la lucrri de reabilitare/consoli-dare pe stadii fizice, construcia trebuietratat sistemic, ca un tot unitar.

    Analiza strii de sntate a uneiconstrucii presupune o colaborarentre specialiti din diferite domenii deactivitate.

    BIBLIOGRAFIE[[11]].. PPrrooccaa,, GGaabbrriieellaa EEccaatteerriinnaa,

    Construcii, Ed. Matrix Rom,Bucureti, 2002

    [[22]].. * * * Normativ P100-1992privind proiectarea antiseismic aconstruciilor de locuine, social-cul-turale, agrozootehnice i industriale,

    [[33]].. * * * Normativ P2-85 privind

    proiectarea construciilor cu perei

    structurali din zidrie;

    [[44]].. * * * Legea 10-1995 privind

    calitatea n construcii

    [[55]] * * * Normativ ST-015-97

    privind mbuntirea contactului

    teren-infrastructur

    [[66]] * * * Metodologie de investi-

    gare a zidriilor vechi

    [[77]] * * * Normativ P130-1997

    privind urmrirea n timp a construciilor

    [[88]] * * * Normativ pentru exe-

    cutarea tencuielilor umede C18-83

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005536

    SC LUXFAN SRL o ofert cu putereIMPORTATOR DE NCRCTOARE FRONTALE LOCUST

    L-752, L-853, L-903, L-1203SSoocciieettaatteeaa LLUUXXFFAANN SSRRLL OOrraaddeeaa,, rreepprreezzeennttaannttuull aauuttoorriizzaatt aall ffiirrmmeeii WWAAYY IINNDDUUSSTTRRYY AASS ddiinn RReeppuubblliiccaa

    SSlloovvaacciiaa,, pprroodduuccttoorr ddee nnccrrccttooaarree ffrroonnttaallee,, ooffeerr ppee ppiiaaaa rroommnneeaasscc ttooaatt ggaammaa ddee nnccrrccttooaarree LLOOCCUUSSTT LL--775522,, LL--885533,, LL--990033,, LL--11220033 ii TTAALLEETT 3300 ((uuttiillaajj ddee ttrraaccttaatt tteehhnniicc aaeerrooppoorrttuuaarr))..

    CCaarraacctteerriissttiiccii tteehhnniicceeaallee nnccrrccttoorruulluuii ffrroonnttaall LL11220033

    Este un ncrctor universal cu asiu pepatru roi, dirijat prin derapajul roilor. Prin uti-lizarea unui sortiment larg de accesorii, poate fifolosit n toate ramurile economiei.DDaattee tteehhnniiccee::- nlimea ncrctorului 2.145 mm- lungimea ncrctorului cu cup 3.745 mm- limea ncrctorului cu cup 2.100 mmGGrreeuuttaattee::- de exploatare 3.950 mm- de transport 3.870 mm- total 5.150 mmPPaarraammeettrrii ddee lluuccrruu::- portana nominal 1.200 kg- punct de suprancrcare 2.400 kg- viteza continu n fa i spate 11km/h- volumul geometric al cupei 0,52 mc- volumul cupei suprancrcate 0,65 mc- fora de rupere 29 kN- fora de acionare 41 kNMMoottoorruull::- tip DIESEL YANMAR 4 TNE 98

    n 4 timpi, cu injecie direct,rcit cu lichid

    - numrul cilindrilor 4- alezaj/ridicare 98/110 mm- cilindrare 3.319 cmc- sarcina nominal 51kW/2500 rot./min.AAcciioonnaarree::- tip hidrostatic- hidrogenerator de reglaj REXROTH A10 VG 45/45- hidromotor constant MCR 5 H 565- presiunea maxim de lucru 35 MpaCCoommaanndd::- tip hidraulic- presiunea de lucru 2,5 Mpa- direcia prin derapajSSiisstteemm hhiiddrraauulliicc aall iinnssttaallaaiieeii ddee lluuccrruu::- hidrogenerator REXROTH 1 PF 263-3x/038 RD- distribuitor REXROTH SX 14- presiune de lucru 160,5 Mpa- supap de compensare EATON 20 GPMTTrraannssmmiissiiaa::- tip mecano-hidraulic- reductori laterali montabili individual cu

    dantura frontal a roilorZZggoommoott::- valoarea medie a zgomotului mainii 79 dB- nivelul rezultant al acusticii motorului 105 dBPPnneeuurrii::- dimensiuni 105 x 18- opional 12,5 x 18FFrrnnee::- de lucru (de exploatare) inclusiv de acionare n

    poziie neutr- de parcare hidraulic (acioneaz

    automat dup oprirea motorului)IInnssttaallaaiiee eelleeccttrriicc::- polul legat de asiu 12 V (nul )

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 22000055 37

    SC LUXFAN S.R.L. Oradea este,de asemenea, importatoare de cio-cane hidraulice ARROWHEADROCKDRILL din Anglia.

    Dac vrei s tii de ce ciocaneleArrowhead Rockdrill reprezintprima opiune a unui numr din ce nce mai mare de clieni din toatlumea, nu cuta mai departe!Design-ul ergonomic folosit deArrowhead asigur echipamentuluifiabilitate i o durat minim deamortizare.

    De peste 20 de ani, companiaArrowhead Rockdrill este un pro-ductor de prim rang al uneltelor icomponentelor de schimb pentru cio-cane hidraulice.

    Avnd n prezent vnzri la scarmondial i o reea de distribuieputernic, Arrowhead Rockdrill nu estenumai singurul productor britanic

    de ciocane hidraulice, ci a devenituna dintre companiile cu o gamcomplet de ciocane hidraulice, uneltei piese de schimb, deservind indus-tria construciilor.

    O dat cu noua serie de ciocane,Arrowhead a recunoscut c cererean industrie difer de la un sector laaltul. n consecin, compania a creato serie de pickhammere hidraulicecare satisfac toate necesitile spe-cialistului din construcii de azi.

    Seria S de la Arrowheadofer: o gam complet deciocane care se adapteazoricrui tip de excavator sau desanie portcuit, sisteme dereducere a presiunii asupratransportoarelor, tehnologie plugand play care simplific opera-iile, testate n funciune n diverse

    condiii, testate i aprobate de O.E.M.,proiectate pentru compatibilitate cutoate tipurile de excavatoare.

    Seria Urban de la Arrowheadmbin avantajele design-ului sim-plu, fiabil i solid cu unele caracte-ristici tehnice, precum funcionareasilen ioas, amort izareareculului i lubrifi-erea central.

    CIOCANE HIDRAULICE ARROWHEAD ROCKDRILL ANGLIA

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005538

    Elementul nou cruia trebuie s-ifac fa de 15 ani ncoace este celcare privete concurena acerbgenerat de bogata ofert cantitativ,dar, mai ales, calitativ. Cine a nelesacest lucru i s-a aliniat din mers lanoile condiii reuete i azi s-imenin unii parteneri de afaceri saus-i adauge alii noi. Referindu-ne laSSCC PPrroommeexx BBrriillaa, putem spune caceast firm reprezint, n conti-nuare, unul dintre cei mai avizaiambasadori n exportul de utilajemetalurgice refractare i rutiere.i pentru c acest numr al RevisteiConstruciilor va fi distribuit i la TIB 2005(Trgul Tehnic Internaional Bucureti)este bine s cunoatei PPrroommeexx BBrriillaai sub aspectul exportului.

    Dac ar fi s formulm o posibildefiniie a capitalismului contemporan,ea s-ar traduce astfel: o ntrecerecontinu din care nvingtor iese celce obine rezultatul maxim folosindminimum de resurse.

    Pornind de la aceast realitate alumii contemporane, n urmancheierii procesului de privatizare,SC PPrroommeexx SS..AA.. i-a ndreptat eforturilen vederea realizrii de echipamentec o m p l e x e i u t i l a j e c u randa-ment ridicat i fiabilitate sporit, ncondiiile de calitate impuse de stan-dardele europene i mondiale.

    Aa se face c, de la nceputulanului 2005 i pn n prezent, din totalulproduciei executate, cea destinatpieelor externe reprezint 73,12%,indicator care scoate nc o dat neviden puternicul potenial tehnici tehnologic de care dispune, poten-ial pe care l valorific la parametrisuperiori.

    Dac privim structura producieisale, SSCC PPrroommeexx BBrriillaa se recomandcu prisosin fie i numai urmrindindicatorul export. Din totalul expor-turilor realizate, ponderea principalo au urmtoarele grupe de produse:

    z utilaj metalurgic 85,69%;z piese de schimb metalurgie

    3,75%; z utilaj refractar 1,67%; z utilaj rutier 1,05% Clienii cei mai importani ai

    SSCC PPrroommeexx sunt reprezentani aifirmelor de prim rang, cum ar fi celedin: Germania, Austr ia, I tal ia,Olanda, Luxemburg, Belgia, Frana,Norvegia i Marea Britanie.

    i chiar dac exportul este, dupcum ai constatat, prioritar, lucruludabil , produsele realizate laSSCC PPrroommeexx BBrriillaa nu ocolesc nicisatisfacerea nevoilor interne.

    Iat de ce, n ceea ce privete pro-ducia destinat pieei interne, sepoate constata c principala pondere

    o au urmtoarele grupe de produse iclieni:

    z utilaj metalurgic: 51,19% bene-ficiar: S.C. MITTAL STEEL Galai;

    z piese schimb metalurgie:10,20% beneficiari: A.D. APELEROMNE Bucureti; S.C. SUCCESNIC COM SRL Trgu Jiu etc.;

    z produse turnate din oel: 5,59% beneficiari: ROMENERGO S.A. Bucureti; ENERGOREPARAII SA Bucureti; ALSTOM Bucureti etc.;

    z produse brut forjate: 3,77% beneficiari: SOFERT Bacu; BETA Buzu; ARTROM Slatina; UTON Oneti; METAROM Bucureti etc.

    Fiind n ultimul trimestru al acestuian, pe baza rezultatelor obinute pn nprezent i a msurilor luate pe plantehnico-organizatoric, se poate afirmac perspectivele pentru sfritul lui 2005se dovedesc ncurajatoare. Acestlucru este garantat i de faptul cfirmele care sunt clieni tradiionali, dari numeroase altele care au fost contac-tate n ultimul timp i-au exprimat nmod ferm inteniile de colaborare.

    i aceasta, pentru c produselePPrroommeexx se situeaz la un nivel tehnici calitativ similar cu cel al produselorfabricate de cei mai titrai productoridin domeniu.

    SSCC PPRROOMMEEXX SS..AA.. se nscrie, astfel,cu argumente palpabile n mareantrecere numit competitivitateinternaional.

    Partener al dezvoltrii dumneavoastr ! iinngg.. IIuulliiaannaa DDRRJJAANN,, DDeeppaarrttaammeennttuull ddee MMaarrkkeettiinngg

    PPRROOMMEEXX nn ppeerrmmaanneenn llaa ddiissppoozziiiiaa cclliieenniilloorr ssii ccuu ppeerrffoorrmmaannaa,, ccoommppeetteennaa ii pprrooffeessiioonnaalliissmmuullddee ccaarree dd ddoovvaadd aaddrreesseeaazz ttuuttuurroorr cceelloorr iinntteerreessaaii iinnvviittaaiiaa ddee aa vviizziittaa,, nn ppeerriiooaaddaa 44--88 ooccttoommbbrriiee 22000055,,

    ssttaanndduull oorrggaanniizzaatt nn ccaaddrruull TTrrgguulluuii IInntteerrnnaaiioonnaall TTIIBB 22000055..

    DDuupp ccuumm ssee ttiiee,, eexxppoorrttuull aa rreepprreezzeennttaatt ii rreepprreezziinntt ccaarrtteeaa ddee vviizziitt aa oorriiccrreeii ffiirrmmee ccaarree ffaaccee ffaa eexxiiggeenneeiiccoonnccuurreenniiaallee ddee ppee ppiiaa..

    ii nnaaiinnttee,, ii dduupp 11999900,, RRoommnniiaa aa ffoosstt pprreezzeenntt ccaa ppaarrtteenneerr ddee aaffaacceerrii ((nn mmssuurraa nn ccaarree ss--aa aalliinniiaatt eexxiiggeenneelloorriimmppuussee)) nn sscchhiimmbbuull ddee vvaalloorrii mmaatteerriiaallee ccaarree aa ggeenneerraatt rreellaaiiii ccoommeerrcciiaallee ccuurreennttee ssaauu ddee lluunngg dduurraatt,, ccuu ddiivveerrsseessttaattee aallee lluummiiii.. AAcceeaasstt ssiittuuaaiiee aa ddeemmoonnssttrraatt vviiaabbiilliittaatteeaa ppootteenniiaalluulluuii pprroopprriiuu tteehhnniicc ii ttiiiinniiffiicc ddee aa rreeaalliizzaa pprroodduusseeuuttiilliizzaabbiillee ii ppee aallttee mmeerriiddiiaannee..

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005540

    Noi modele de pavajBULEVARD i HYDROPOR

    BBUULLEEVVAARRDDCele ase forme diverse i finisarea perfect

    (muchii drepte) permit numeroase variante demontaj. De la modele inovatoare la stilul elegant,creeaz suprafee ce se ncadreaz perfect att nmediul urban, ct i rural.

    Se pot utiliza la pavarea aleilor pietonale,aleilor din zonele rezideniale, trotuarelor,suprafeelor cu instalaii edilitare subterane,pieelor, aleilor din incinta societilor comer-ciale i instituiilor, suprafeelor de depozitare,cilor rutiere nesolicitate la trafic greu.

    HHYYDDRROOPPOORRFa de caracteristicile generale ale pavajelor

    din beton care sunt cunoscute ca produse eco-logice, dnd posibilitatea pmntului s respire,Hydroporul, prin forma sa distinctiv, las iarbas creasc n interstiii, obinndu-se astfel undesign atractiv pe orice suprafa 46% dinsuprafa nverzit.

    Opional, golurile pot fi umplute i cu pietriornamental de diferite dimensiuni i culori.Se recomand la pavarea aleilor pietonale, aleilordin zonele rezideniale, a trotuarelor, curilor,ariilor de delimitare de la marginea drumurilor,putndu-se combina i cu alte tipuri de pavaj.

    Flexibilitate, estetic, funcionalitate idurabilitate; uurina adaptrii la orice fel deproiect cu costuri de instalare i de ntreinereminime. Aa se pot caracteriza prin avantajelepe care le ofer pavelele ecologice de laElpreco n faa altor materiale de placare asuprafeelor terestre.

    EElleemmeenntteellee ddee ppaavvaajj ttiipp EEllpprreeccoo,, rreeaalliizzaattee ccuu iinnssttaallaaiiii ii tteehhnnoollooggiiii ddee ffaabbrriiccaaiiee ppeerrffoorrmmaannttee ZZEENNIITTHH GGeerrmmaanniiaa,,cceerrttiiffiiccaattee SSRR EENN 11333388//22000044,, ssuunntt rreeaalliizzaattee ddiinn bbeettoonn pprriinn vviibbrroopprreessaarree ccuu ssttrraattuull ddee uuzzuurr ddiivveerrss ccoolloorraatt.. MMooddeelleelloorrddeejjaa eexxiisstteennttee:: HHoollaanndd,, BBeehhaattoonn,, UUnnii,, UUnniilloocc ii EEkkoo,, rreeaalliizzaattee nnttrr--oo ddiivveerrssiittaattee ddee ccuulloorrii,, ffoorrmmee ii ddiimmeennssiiuunnii,,llii ss--aauu aallttuurraatt aannuull aacceessttaa ppaavvaajjeellee BBUULLEEVVAARRDD ii HHYYDDRROOPPOORR..

    HHYYDDRROOPPOORR

    BBUULLEEVVAARRDD

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 2200005542

    Cele mai utilizate materiale deconstrucii sunt betonul i oelul,uneori completndu-se reciproc, iaralteori concurnd. n cazul n careavem de-a face cu o structur reali-zat din beton, este important caaceasta s asigure funciunile cerutei, n particular, o rezisten impuspentru o durat de timp ct maindelungat. Astfel, se poate trageconcluzia c betonul trebuie s fiecapabil s reziste proceselor dedegradare la care poate fi expus, adics fie durabil. Atunci cnd durabili-tatea betonului nu este corespunz-toare, are loc degradarea acestuiacare se poate datora att unor factoriexterni, ct i unor cauze interne.

    PPrriinncciippaalleellee ttiippuurrii ddee ddeeggrraaddrrii aalleeuunnuuii eelleemmeenntt ddiinn bbeettoonn ssuunntt:

    z segregri sau goluri de profunzime;z fisuri;z zone degradate din cauza agre-

    sivitilor chimice, a ngheului sauincendiilor;

    z betoane poroase;z rosturi de turnare prost realizate.

    CCaauuzzeellee ccaarree ccoonndduucc llaa ddeeggrraaddaarreeaaeelleemmeenntteelloorr ddiinn bbeettoonn aarrmmaatt pot figenerate de mai muli factori, cum ar fi:

    z proiectarea (stabilirea incorecta ncrcrilor, dimensionarea greit,materiale necorespunztoare etc.);

    z execuia (nerespectarea regulilortehnice i a tehnologiei de execuie,folosirea de materiale necorespun-ztoare, nerespectarea proiectului etc.);

    z exploatarea (depirea valorilorncrcrilor stabilite n proiect,schimbarea destinaiei construciei,ncrcri excepionale datorate seis-melor, incendiilor, tasrile etc.);

    z uzura normal.SSttaabbiilliirreeaa ccuu aaccuurraatteeee aa ddiiaaggnnooss--

    ttiiccuulluuii,, ddeetteerrmmiinnaarreeaa ccaauuzzeelloorr ii aaeeffeecctteelloorr ddeeggrraaddrriilloorr rreepprreezziinntt pprriimmuullppaass ccttrree oo rreeppaarraaiiee ddee ssuucccceess..

    SC IRIDEX GROUP PLASTIC SRL,prin intermediul DepartamentuluiMateriale Speciale pentru Construcii,comercializeaz gama de mortarepentru reparaii RReennddeerroocc. Pentru apune n oper aceast gam demortare, este suficient parcurgerea acinci etape:

    PPaassuull nnttii: dup ce zona care tre-buie reparat a fost identificat,urmeaz pregtirea substratului.

    Asigurai-v c suprafaa estecurat i fr contaminri. Unde nueste necesar decopertarea, buciar-dai suprafaa i nlturai lptirileprin cioplire blnd sau prin sablarecu alice. n cazul n care armtura afost degradat, decopertai betonuldin jurul armturii corodate i nde-prtai stratul corodat. Oelul trebuiecurat pn se obine o suprafalucioas, acordnd o deosebitatenie prii din spate a barelor.Pentru acest proces se recomandsablarea cu alice. Acolo unde coro-ziunea se datoreaz prezeneiclorurilor, oelul trebuie splat cu jetde ap curat sub presiune imediatdup sablare.

    Dac este necesar, se va protejaarmtura expus prin aplicarea unuistrat de Nitoprime Zinchrich, oamors monocomponent pe baz dezinc i rini epoxidice, care combatecoroziunea prin mijloace elec-trochimice, creat pentru a fi utilizatmpreun cu produsele pentru reparaiiRenderoc.

    Mortare de reparaiiiinngg.. BBooggddaann SSTTNNEESSCCUU

    CCrreetteerreeaa ddeemmooggrraaffiicc ii ddeezzvvoollttaarreeaa eexxpplloozziivv aa ttiiiinneeii ii tteehhnniicciiii aaccttuuaallee dduucc llaa pprrooggrreessuull nn rriittmm aacccceelleerraatt aalluunneeiiaa ddiinnttrree cceellee mmaaii vveecchhii aaccttiivviittii tteehhnniiccee uummaannee,, rraammuurraa ccoonnssttrruucciiiilloorr,, ccaarree ccuupprriinnddee aatttt iinndduussttrriiaa ccoonnssttrruucciiiilloorr,,cctt ii ppee cceeaa aa mmaatteerriiaalleelloorr ddee ccoonnssttrruucciiee..

  • RReevviissttaa Construciilor ooccttoommbbrriiee 22000055 43

    PPaassuull aall ddooiilleeaa: saturai substratulcu ap curat i, dac este cazul,aplicai un strat de amors.

    PPaassuull aall ttrreeiilleeaa: preparai mortarulpredozat, urmnd instruciunile deamestecare din fiele tehnice ale pro-duselor, fiind recomandat mixareaforat.

    PPaassuull aall ppaattrruulleeaa: aplicai mortarulde reparaie Renderoc conform fielortehnice.

    PPaassuull aall cciinncciilleeaa: finisai suprafaareparat.

    SC IRIDEX GROUP PLASTIC SRLcomercializeaz o gam larg demortare special create pentru reparareabetonului armat deteriorat. Aceastainclude mortare aplicate manual sauprin sprayere, micro-betoane fluidesau mortare epoxidice rezistente laatacuri chimice.

    n continuare, ne vom opri ateniaasupra a patru produse predozate dingama de mortare Renderoc. Unuldintre avantajele acestor mortare lreprezint faptul c necesit doaradugarea de ap curat n procesul

    de amestecare, prentmpinnd, astfel,variaiile de arj i fiind uor depreparat in situ.

    z RReennddeerroocc GGPP: un mortar mono-component pentru reparaii cu uti-lizare general, care poate fi folositatt pentru reparaii prin tencuire, cti pentru toate tipurile de reparaiiprin umplere. Renderoc GP este denatur alcalin i protejeaz armturadin metal ncorporat, dezvoltnd orezisten la compresiune de 28 N/mm2

    la 28 de zile. Mortarul este potrivitacolo unde sunt necesare rezistenemari la cloruri i dioxid de carbon.

    z RReennddeerroocc LLAA: ideal pentrureparaii att la seciuni groase struc-turale din beton, ct i la spaiile micicu acces limitat sau cu armturdeas, unde nu sunt indicatemortarele aplicabile manual sau cumistria. Se autocompacteaz elimi-nnd necesitatea vibrrii i, datoritsistemului de expansiune dual, suntcompensate contraciile n strileplastic i ntrit. Se aplic n straturide pn la 150 mm grosime, dezvoltnd

    o rezisten la compresiune de 60 N/mm2

    la 28 de zile. z RReennddeerroocc HHBB4400: folosit pentru

    reparaii la stlpi, coloane, grinzi.Avnd densitate sczut, Renderoc HB40este pretabil pentru lucrri la plafoanei suprafee verticale nalte. Mortarulse aplic n straturi de pn la 30 mmgrosime la plafoane i pn la 40 mmgrosime la suprafee verticale,