manual utilizare umg96l - ro.pdf · pdf file1 manual de utilizare in limba romana - ver....

Click here to load reader

Post on 27-Feb-2018

235 views

Category:

Documents

6 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 1

  Manual de utilizare in limba romana - ver. 1.031.014.1 (din engleza)

  CUPRINS test

  Date tehnice 2

  Descrierea produsului 3

  Instalare 4

  Masurarea curentului 5

  Conectare in circuit 6

  Punere in functiune 8

  Remedierea defectelor 10

  Mesaje de eroare 11

  Utilizare si afisare 11

  Functiile butoanelor 12

  Transformatoare de curent 13

  Transformatoare de tensiune 13

  Perioade de calcul a mediei 14

  Afisarea marimilor masurate 15

  Selectia marimilor masurate 16

  Stergerea valorilor maxime si minime 17

  Stergere energie 17

  Numaratorul duratei de functionare 17

  Contrast LCD 18

  Parola de utilizator 18

  Declaratie de conformitate 20

 • 2

  Date tehnice Greutate : 250 g Valoare calorimetrica : 2,2 MJ (610Wh) Conditii de mediu Categoria de masurare : lll (masurari in instalatii pt. cladiri) Grad de poluare : 2 Clasa de protectie : ll = cu impamantare Temperatura ambianta : -10C .. +55C Temperatura de depozitare : -20C .. +70C Umiditate relativa : 15% ... 95% fara condensare Clasa de protectie

  Fata : IP50 conform IEC60529 Fata cu sigiliu (optiune) : IP65 conform IEC60529 Spate : IP20 conform IEC60529

  Pozitie de montare : oarecare Altitudine de montare : 0 .. 2000 m fata de nivelul marii Masurare Intrari de masurare viteza : 1 masurare pe secunda varf maxim de tensiune : 4 kV frecventa : 45 ... 1000 Hz frecventa de scanare : 2,5 kHz / 3 kHz (cu retea 50 Hz / 60 Hz) Tensiune de masurare si alimentare : in functie de model Siguranta fuzibila : 2 ... 10 A Frecventa fundamentala : 45 ... 65 Hz Putere consumata (L1-N) : 2,5 VA 230V/400V versiune standard L-N : 196 ... 255 V ca L-L : 340 ... 442 V ca 120V/220V versiune speciala L-N : 90 ... 160 V ca L-L : 156 ... 277 V ca 60V/120V versiune speciala L-N : 45 ... 80 V ca L-L : 78 ... 139 V ca Masurare curent Putere consumata : cca. 0,2 VA Curent nominal la ../5A (../1A) : 5A (1A) Curent minim : 20 mA Curent maxim la ../5A : 6 A sin. Curent maxim la ../1A : 1,2 A sin. Suprasarcina : 150 A timp de 2 sec. Clasa de exactitate pt. masurare energie : 2

 • Descrierea produsului Destinatie UMG96L a fost proiectat pentru montaj fix, pentru masurarea tensiunii, curentului, puterii etc. in sisteme trifazate de joasa tensiune cu conductor neutru (retele TN si TT). UMG96L este adecvat pentru montaj fix in panouri protejate climatic. Panourile metalice trebuie legate la pamant. Datorita imunitatii mari la interferente, aparatul este adecvat pentru functionare continua, fara supraveghere. Pentru a functiona, aparatul are nevoie de conectarea cel putin a fazei L1 si a nulului N. Tensiunea trebuie sa fie in gama specificata, in functie de model. La intrarile de curent se pot folosi transformatoare de ../5A sau ../1A. Conectarea la aparat se face prin partea din spate cu cleme de putere, cu arc, izolate. Conectarea aparatului la tensiune trebuie facuta cu intreruptor sau comutator (montat cat mai aproape de aparat si usor accesibil) si siguranta de 2-10 A. Descriere functionala Sistemul electronic de masurare trifazat determina valorile efective ale tensiunii si curentului in retele cu frecventa 50/60 Hz. Tensiunea de alimentare a aparatului este obtinuta din tensiunea de masurare L1-N. In fiecare secunda se efectueaza un test aleator de masurare la la toate intrarile de curent si tensiune. Intreruperi mai lungi de o secunda sunt detectate. Pentru fiecare test aleator se scaneaza o perioada. Din valorile inregistrate sunt calculate marimile electrice. Energia si valorile minime si maxime sunt memorate la fiecare 15 minute in timp ce datele programate sunt memorate imediat intr-o memorie permanenta tip EEPROM. Frecventa de esantionare a tuturor marimilor de intrare este aleasa in functie de frecventa tensiunii fazei L1 : la 50 Hz este 2,5 kHz iar la 60 Hz este 3 kHz.

  Diagr. Obtinerea tensiunii de alimentare din tensiunea de masurare.

  3

 • Instalare Montare UMG96S este proiectat pentru montaj fix, in sisteme de joasa si medie tensiune. Pozitia de functionare este oarecare. Tensiuni de masurare si de alimentare UMG96S se alimenteaza de la tensiunea masurata. Aparatul este destinat masurarilor in circuite trifazate cu conductor neutru (retele TN si TT). Tensiunile de masurare si de alimentare se aplica aparatului prin intreruptor (sau comutator) si siguranta (2-10 A). Bornele de conectare sunt de tip elastic, protejate impotriva atingerii si se afla in partea din spate a aparatului. Versiunea standard 230V/400 V Faza L1 si nulul N trebuie sa fie conectate la o tensiune aflata in intervalul nominal. Versiunea speciala 120V/220V Faza L1 si nulul N trebuie sa fie conectate la o tensiune aflata in intervalul nominal. Versiunea speciala 60V/110V Faza L1 si nulul N trebuie sa fie conectate la o tensiune aflata in intervalul nominal. - Conductoarele folosite trebuie sa suporte 300 V fata de nul. - Circuitele tensiunilor de masurare si de alimentare trebuie sa fie protejate cu sigurante de 2 .. 10 A. - Circuitul tensiunii de alimentare trebuie prevazut cu intreruptor (sau comutator). - Comutatorul trebuie sa fie aproape de UMG96L si la indemana. - Comutatorul trebuie sa fie marcat ca separator pentru UMG96L.

  Atentie ! Limitele precizate in datele tehnice, nu trebuie depasite nici la verificari sau punerea in functiune a aparatului.

  Atentie ! Inainte de aplicarea tensiunii, aparatul trebuie sa fie adus cu cel putin 2 ore inainte, in mediul in care va lucra - astfel, se egalizeaza temperaturile si se evita condensarea vaporilor de apa in interiorul aparatului.

  4

 • Masurarea curentului

  Sumator de curent Se realizeaza cu transformatoare de curent (TC) cu secundarul de 5 A sau 1 A. Daca se foloseste un ampermetru aditional, acesta se leaga in serie cu UMG96L.

  Daca masurarea curentului se face cu 2 transformatoare de curent (TC), raportul total de transformare trebuie fixat in UMG96L.

  In retele cu tensiunea pana la 300 Vc.a. fata de nul, se pot masura direct curenti de maxim 5 A.

  Exemplu : Transformator sumator de curent

  Masurarea curentului se face cu doua TC de 1000/5A si 200/5A si un transformator sumator de curent de 5 + 5 / 5 A.

  UMG96L se programeaza astfel : curent primar : 1000 A + 200 A = 1200 A curent secundar : 5 A

  Diagr. Exemplu de conectare : UMG96L cu ampermetru in serie

  Exactitate Exactitatea masurarii curentului este 1% din gama (5A), deci 50mA. Exemplu : Pentru un transformator de 200/5A, gama de masurare este 200A. Exactitatea va fi 1% 200A= 2A.

  Atentie ! Transformatoarele de curent nu se manevreaza cu secundarul deschis deoarece la aceste borne pot apare tensiuni periculoase.

  Rezolutie Rezolutia masurarii curentului este 10mA=0,01A.

  Exemplu : Atentie ! Pentru un transformator de 200/5A, rezolutia

  masurarii va fi 10mA*40=400mA (afisarea se face in trepte 0,4A).

  Inainte de a conecta sau schimba aparatul UMG96L, bornele secundare ale transformatoarelor de curent trebuie sa fie scurtcircuitate.

  Curenti mici

  Cel mai mic curent posibil este 20mA. Pentru intrarea de curent scurtcircuitata sau deschisa, aparatul poate indica o valoare mica a curentului. Acesta se afla in intervalul permis de exactitate.

  Atentie ! Programul permite modificarea rapoartelor transformatoarelor de curent si tensiune, numai daca puterea maxima pe faza poate ajunge la valoarea de 50MW si suma puterii la valoarea maxima de 150MW.

  5

 • Conectare in circuit

  Diagr. Exemplu de conectare 1 Masurare cu 3 transformatoare de curent in sisteme cu 4 fire.

  Diagr. Exemplu de conectare 2 Masurare cu 2 transformatoare de curent in sisteme cu 4 fire.

  Diagr. Exemplu de conectare 3 Masurare cu 3 transformatoare de tensiune si 3 de curent.

  Diagr. Exemplu de conectare 4 Masurare cu 3 transformatoare de tensiune si 2 de curent.

  6

 • 7

  Diagr. Exemplu de conectare 5 Masurare in medie tensiune, cu 3 transformatoare de tensiune si 3 de curent.

  Diagr. Exemplu de conectare 6 Masurare in medie tensiune, cu 3 transformatoare de tensiune si 2 de curent.

  Diagr. Exemplu de conectare 7 Masurare in retele IT cu 3 transformatoare de curent.

  Diagr. Exemplu de conectare 8 Masurare in retele IT cu 3 transformatoare de tensiune si 3 de curent.

 • Punere in functiune Instalarea aparatului UMG96L se face astfel : Montare mecanica UMG96L este destinat utilizarii in retele de joasa tensiune, in care pot apare supratensiuni de clasa maxim lll. Aparatul este destinat pentru montaj fix in panouri protejate climatic. Panourile metalice trebuie legate la pamant. Pozitia de montare nu are importanta. Pentru instalare pe panouri frontale se folosesc clemele de fixare din pachet.

  Diagr. Vedere laterala Conectarea tensiunii de masurare si de alimentare Valoarea tensiunii de masurare si alimentare este indicata pe eticheta din spatele aparatului.

  Tensiunea de masurare si alimentare care nu corespunde valorii indicate pe aparat, poate sa duca la functionarea incorecta sau la defectarea aparatului.

  Conductoarele de conectare a tensiunii de masurat trebuie sa fie dimensionate pentru 300 V c.a. - tensiune de faza sau 520 V c.a. - tensiune de linie. Dupa aplicarea tensiunii aratate mai sus, apar toate segmentele afisajului. Dupa circa 2 secunde, aparatul va incepe sa indice valori masurate. Daca nu apare nici o indicatie, verificati daca tensiunea de alimentare este in gama nominala.

  Programarea rapoartelor de transformare de curent si tensiune La iesirea din fabricatie, raportul de transformare de curent este fixat la 5/5