manual de utilizare beton 2015

Upload: sorinpn

Post on 01-Mar-2016

12 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Carpatcement

TRANSCRIPT

  • BETON Manual de utilizare pag. 1/15

    BETON - MANUAL DE UTILIZARE

    Stimate utilizator, De multe ori, fie c dorim s ne renovm locuina, fie c ne gndim s ne construim o cas, am avea nevoie s avem la dispoziie cteva informaii concise care s sintetizeze pe nelesul tuturor tot ceea ce normativele i legislaia de specialitate n domeniu prevd n domeniul utilizrii betonului. Chiar dac informaiile tehnice cuprinse n reglementri sunt copleitoare sub aspect cantitativ, n continuare te rugm s gseti un scurt manual de utilizare a betonului. Acest manual nu i propune i nici nu poate conine totalitatea informaiilor tehnice, constituindu-se doar ntr-un ghid general privind modul de utilizare a betoanelor, cu menionarea faptului c respectarea i consultarea tuturor reglementrilor tehnice, n vigoare i care fac referire la domeniul n discuie, este obligatorie. Manualul poate fi util i celor care i ncep cariera ca proiectani de structuri de construcii i care, alturi de calculele ample, structurale, au nevoie i de o ndrumare n ceea ce privete asigurarea durabilitii betonului.

    Introducere Betonul de ciment este un amestec omogen alctuit dintr-un material de legtur liant-, un amestec de sorturi de agregate (nisip, pietri, criblur etc.), ap i aditivi. n cazul betonului de ciment - unul dintre cele mai cunoscute i cele mai versatile materiale de construcie - liantul este reprezentat de CIMENT, restul componenilor fiind cel de mai sus, n proporii bine stabilite i calculate, n funcie de aplicaia dorit i tehnologia de punere n oper. ntotdeauna stabilirea tipului de ciment ce poate fi utilizat ntr-o compoziie (reeta) de beton este foarte important, avnd consecine directe asupra durabilitii i duratei de serviciu (de via) a structurii. Betonul proaspt reprezint compoziia complet amestecat, aflat n stare vscoas, care permite punerea n oper (turnarea n cofraje de orice form) i compactarea (vibrarea fiind cel mai cunoscut procedeu). Betonul ntrit este betonul aflat dup o anumit perioad de timp n stare solid, care a obinut o rezisten la compresiune semnificativ prin hidratarea cimentului aflat n compoziia sa.

  • BETON Manual de utilizare pag. 2/15

    n majoritatea elementelor de construcie, utilizarea betonului este strns legat de prezena armturilor (bare din oel sau amestecuri de fibre metalice, de polietilen etc.) cu care acesta conlucreaz, definind ceea ce ntlnim n practic sub denumirea de beton armat, structural. Practic, n ansamblu, betonul armat este materialul din care sunt realizate majoritatea structurilor n care betonul n sine este utilizat ca material de construcie, conlucrarea (aderena) dintre betonul ntrit i armatur fiind factorul definitoriu i esenial n stabilitatea, durabilitatea i rezistena n timp a structurilor din beton armat.

    Ce sunt materialele componente ale betonului i cum influeneaz acestea produsul final? Cimentul este un material fin mcinat, de culoare gri deschis, care dup amestecarea cu apa formeaz o pasta (o matrice) care face priz, se ntrete datorit reaciilor de hidratare i fixeaz rigid granulele de agregat (nisip, pietri i/sau criblur) n cuprinsul acesteia. Cimentul, prin capacitatea sa, specific, de ntrire n urma amestecrii cu apa, nglobeaz practic ntr-un sistem omogen, durabil, scheletul betonului, care este reprezentat de agregate. Cimenturile se produc n trei clase de rezisten: 32,5, 42,5 i 52,5. Pentru un acelai dozaj de ciment / m3 beton si un raport A/C in domeniul reglementat, cu ct clasa de rezisten a cimentului este mai ridicat cu att rezistena la compresiune a betonului va fi mai mare. n betoane obinuite se folosesc cimenturi de clasa 32,5 i 42,5 iar n betoane de nalt rezisten cimenturi de clasa 42,5 i (n special) 52,5. La hidratarea cimentului se degaj, totdeauna i indiferent de tipul su, o anumit cantitate de cldur. Pentru betoane uzuale, turnate n elemente subiri (avnd grosimi de maxim 1,50 m), se pot folosi cimenturi obinuite cu rezisten iniial normal N sau mare R. Atunci cnd grosimea elementelor este mai mare de 1,50 m se folosesc, n dozaje rezonabile, cimenturi cu cldur de hidratare redus (LH) care nu permit apariia de fisuri de contracie termic n element sau structur. Este util, ns, n practic, s fie considerate elemente masive, din punct de vedere tehnologic, toate elementele care au dimensiuni de natur a cauza o comportare termic generatoare de fisuri, n condiiile n care nu se iau msurile specifice de prevenire. Aceasta este i abordarea n noul Ghid de proiectare pentru controlul fisurrii elementelor masive i pereilor structurali

  • BETON Manual de utilizare pag. 3/15

    de beton armat datorit contraciei mpiedicate, indicativ GP 115-2011 (pe care i recomandm s-l consuli) i care coboar foarte mult limita1 ntre betonul convenional i masiv. Pentru betoanele exploatate n medii nconjurtoare agresive din punct de vedere chimic se folosesc cimenturi speciale, rezistente la astfel de agresiuni. O atenie deosebit trebuie acordat atacului dat de sulfaii prezeni n soluri sau ape, situaie n care (funcie de agresivitatea atacului) se folosesc cimenturi rezistente la sulfai aa nct durabilitatea elementului sau structurii s fie asigurat. n cazul betoanelor rutiere, exploatate n condiii dificile (abraziune dat de pneuri, nghe-dezghe n prezena srii ca agent de dezgheare) este necesar utilizarea unor cimenturi Portland care s ofere betonului durabilitate. n aceste situaii, agregatele mari din compoziia betonului trebuie s fie de carier, dure, concasate, avnd o suprafa rugoas, fiind necesar o foarte bun ntreptrundere ntre pasta de ciment i agregate. Aditivii utilizai n compoziia betonului rutier au efect de plastifiere i de antrenare a aerului astfel nct s fie sporit durabilitatea acestuia.

    Agregatele utilizabile n betoane sunt materiale granulare (de balastier-sortate sau de carier-concasate) care constituie ponderea cea mai mare (n procente de volum i de mas) n cadrul unui metru cub de beton. Pentru a putea fi utilizate n betoane, agregatele trebuie s fie sortate i splate. La proiectarea compoziiei betonului ponderea diferitelor sorturi de agregate, raportul ntre acestea, precum i diametrul maxim al granulei de agregat reprezint elemente foarte importante. Obiectivul general de la care se pornete n proiectarea compoziional a unei reete de beton este s poate fi asigurat consistena cerut, reducerea la minim a fenomenelor de segregare i de separare a apei din betonul proaspt. Pentru betonul ntrit se urmrete asigurarea unei rezistene minime la compresiune (i la ntindere pentru betonul rutier/aplicabil n pardoseli), determinat printr-o metod standardizat, peste limita prevzut de clasa de rezisten, cu o anumit marj de siguran. Stabilirea compoziiei betonului precum i efectuarea unor ncercri preliminare asupra betonului proaspt i ntrit se fac ntr-un laborator autorizat.

    Apa, dozat corespunztor, asigur hidratarea cimentului i implicit iniierea reaciilor chimice care conduc la formarea matricei de past de ciment ntrit (a pietrei de ciment). La prepararea betoanelor, apa trebuie s fie limpede, fr impuriti, aprovizionat dintr-o surs de ap potabil sau poate fi folosit ap reciclat n staiile de beton specializate.

    1 Elementele masive sunt acele elemente care au un volum de beton i dimensiuni suficient de mari pentru a

    necesit msuri cu privire la cldura generat de hidratarea cimentului. De regul, elementele masive au grosimi de peste 0,50 m (de exemplu elevaii ale infrastructurii cldirilor, ziduri de sprijin, pile, culei fundaii radier etc.), dar n practic s-au ntlnit situaii n care cldura de hidratare a condus la gradieni de temperatur excesivi chiar i pentru grosimi mai reduse ale elementelor. (extras din GP 115-2011);

  • BETON Manual de utilizare pag. 4/15

    Utilizarea n exces a apei n compoziia betonului are efecte necorespunztoare asupra durabilitii. Obiceiul att de ntlnit (din pcate) de adugare a apei n mod necontrolat, n camionul malaxor sau n betoniera de antier ntruct aceasta oricum se evapor, este ct se poate de duntor. Evit adugarea de ap n exces i ia toate msurile ca acest lucru s nu se ntmple pe antier (n cazul n care betonul este prea vrtos este bine s ai n antier un aditiv plastifiant/superplastifiant, care va fi adugat n cuva malaxoare n proporiile indicate de productor, sub supravegherea unui laborator i n conformitate cu prevederile NE 012/1:2007). Un parametru foarte important, ce influeneaz ntr-o msur decisiv durabilitatea betonului, este reprezentat de raportul A/C adic proporia relativ n care se gsesc cantitile de ap A (litri) i de ciment C (Kg) aflate n compoziia betonului. Pentru un element/structur ncadrate ntr-o anumit clas de expunere X la aciunea mediului nconjurtor, un raport A/C mare (mai mare dect cel prevzut n NE 012/1:2007 pentru respectiva clas de expunere) indic o potenial problem de durabilitate, adic o posibil durat de serviciu mai redus dect cea prevzut, de 50 de ani. De aceea, una din direciile de aciune n oricare staie de betoane i pe oricare antier este s se utilizeze o cantitate de ap strict controlat i ct mai redus n beton. Una dintre modalitile eficiente de reducere a cantitii de ap de preparare o reprezint utilizarea aditivilor.

    Aditivii sunt produse chimice, lichide sau solide, adugate n compoziia betonului cu rolul mbuntirii anumitor caracteristici n funcie de tehnologia de punere n oper i aplicaia avut n vedere. Adugarea aditivilor n timpul procesului de amestecare a componenilor betonului are ca i consecin modificarea controlat a proprietilor acestuia n stare proaspt i/sau ntrit.

    Utilizarea acestora se face n condiii de obligativitate, pe baz de ncercri de laborator, n conformitate cu prevederile normativului NE 012/1:2007.

  • BETON Manual de utilizare pag. 5/15

    Utilizarea aditivilor n compoziia betonului este necesar pentru: Diminuarea, ntr-o anumit msur, a costului construciilor (manopera etc.); Obinerea mai eficient i controlat a anumitor caracteristici ale betonului proaspt i/sau

    ntrit; Meninerea proprietilor betonului n timpul amestecrii, transportului, punerii n oper i tratrii

    acestuia n diferite condiii climatice (n special de temperatur); Obinerea unor clase mari de beton, cu rapoarte A/C mici i cu lucrabilitate ridicat.

    n funcie de tipul elementului turnat, de temperatura ambiental, de distana de transport pn la antier precum i funcie de ali factori, n compoziie se utilizeaz n mod bine controlat diferii aditivi adugai n malaxor, la prepararea betonului n staii sau pe antier. Pentru stabilirea proporiei optime a aditivului/aditivilor se fac teste de laborator avndu-se n vedere proporiile/dozajele de utilizare recomandate de productori.

    Armonizarea reglementrilor naionale cu cele europene care indic rapoarte A/C mai mici respectiv clase de rezisten minime mai mari dect cele anterioare (prevzute prin NE 012/1999) conduce n mod inevitabil la utilizarea aditivilor n beton n vederea asigurrii caracteristicilor betonului (proaspt i ntrit) i respectiv a durabilitii acestuia.

    Utilizarea corect a aditivilor este o condiie esenial n asigurarea durabilitii elementelor/structurilor turnate.

    n general, aditivii care se utilizeaz n beton se mpart n cteva mari grupe, funcie de rolul i influena asupra betonului proaspt i ntrit precum i raportat la ponderea lor n utilizarea curent. Ali aditivi, specializai, avnd i alte efecte, pot fi bineneles folosii.

  • BETON Manual de utilizare pag. 6/15

    Tip aditiv Rol (efect) asupra betonului (Super)plastifiani (reductori de ap)

    Utilizarea are ca efect creterea semnificativ a lucrabilitii i reducerea cantitii apei de amestecare (a raportului A/C pentru aceeai tasare). Betonul devine mult mai uor de pompat, pe distane i nlimi mai mari i se reduce manopera la punerea n oper. Betonul poate fi turnat n elemente subiri, cu densitate mare de armaturi, sub ap, precum i la realizarea unor lucrri de consolidare n condiii dificile de compactare. Utilizarea are ca efect reducerea porozitii, a permeabilitii i a absorbiei betonului precum i creterea rezistentei la compresiune la toate termenele de ncercare. Pe termen lung asigur sporirea durabilitii elementului/structurii n special a celor exploatate n condiii dificile de agresiune a mediului nconjurtor.

    Antrenori de aer Sunt utilizai pentru introducerea controlat a unor goluri de aer de form sferic, stabile, n beton. Sporirea durabilitii betonului expus la variaii de nghe dezghe, n special a celui avnd un anumit grad de saturare cu ap i n prezena agenilor de dezgheare (srii). Pot avea ca efecte secundare mbuntirea lucrabilitii, evitarea segregrii, a separrii apei de preparare i reducerea rezistenei la compresiune.

    ntrzietori de priz / ntrire

    Sunt utilizai pentru creterea timpului de priz a betonului ceea ce conduce la mrirea timpului de punere n oper (aditivul este recomandat pe timp clduros pentru diminuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra prizei betonului). Se pot utiliza n cazul betoanelor masive i a celor transportate pe distane mari. Ca efect secundar pot conduce la reduceri ale rezistenei la compresiune a betonului la termene scurte (1-3 zile).

    Acceleratori de priz / ntrire avnd i rol de anti-nghe

    Sunt utilizai pentru reducerea timpului de priz prin accelerarea hidratrii cimentului (aditivul este recomandat pe timp friguros pentru diminuarea efectelor temperaturii sczute asupra prizei/rezistentei betonului).

  • BETON Manual de utilizare pag. 7/15

    Portofoliul de produse CARPAT BETON n staiile de betoane Carpat Beton se prepar i se pune la dispoziia utilizatorilor o gam larg de tipuri de betoane, n nomenclatorul curent putnd fi regsite peste 3.000 de produse distincte, proiectate att de laboratorul propriu n conformitate cu reglementrile n vigoare (betoane cu proprieti specificate) ct i plecnd de la cerinele speciale ale clienilor (betoane cu compoziie specificat).

    Pentru modul n care se utilizeaz betoanele noastre te rugm s consuli seciunea Aplicaii tehnice la http://www.heidelbergcement.ro/betoane-aplicatii-tehnice-aplicatii.html.

    Betoanele produse n staiile noastre, avnd o dispunere judicioas pe cuprinsul teritoriului, prezint garania calitii prin:

    reete elaborate de specialiti n domeniu, validate prin teste efectuate n cadrul laboratorului propriu, autorizat, dispunnd de aparatur de specialitate de ultim generaie;

    sistem complet automatizat de dozare, ncrcare i livrare beton, n condiiile de calitate cerute i specificate.

    Procesul de producie complet automatizat, const n principal n gestionarea computerizat i corect a tot ceea ce nseamn etapele preparrii amestecului de beton, respectiv:

    fiecare material component este adugat n cantitile specificate n sistemul electronic de operare al staiei, cu ajutorul sistemului de cntrire, erorile umane fiind reduse la minim;

    amestecarea fiecrei arje este programat computerizat, iar orice eventual eroare de msurare sau corecie necesar a fi aplicat este sesizat n timp util pentru a nu se periclita calitatea amestecului produs i a pstra omogenitatea i constana livrrii;

    staiile sunt dotate cu sisteme de nclzire a apei i agregatelor pentru a permite producerea i livrarea betonului inclusiv pe timp friguros;

    Sistemul de reciclare al betonului proaspt, prezent n staiile noastre, reprezint o modalitate ecologic de reutilizare a agregatelor i a apei de amestecare rezultate n urma currii automalaxoarelor de arjele transportate.

  • BETON Manual de utilizare pag. 8/15

    Despre importana utilizrii corecte a clasei de rezisten a betonului Clasa de rezisten a betonului reprezint unul din cei mai importani parametri care caracterizeaz un element sau o structur. Pentru un element/structur oarecare, stabilirea clasei de rezisten a betonului se face de ctre proiectant avnd la baz dou tipuri de evaluri: o evaluare structural i o evaluare sub aspectul durabilitii, situaie n care raportul A/C capt o importan deosebit, ca parametru esenial de caracterizare a durabilitii. Abordarea corect din punct de vedere tehnico-economic este ca, plecnd de la exigenele impuse unui element de beton pe considerente structurale (din calcule de rezisten), s se stabileasc un set de valori limit (n spe clas minim a betonului). Proiectarea durabilitii betonului reprezint o evaluare obligatorie, absolut necesar i complet separat de cea pe considerente structurale. n cadrul acestei evaluri, plecnd de la condiiile de mediu (ncadrabile n clase de expunere X) n care elementul de beton este exploatat pe durat de serviciu, se stabilesc n baza NE 012/1:2007 alte valori limit (clasa minim, A/C max. etc.) posibil chiar mai exigente dect primul set de valori. Clasa de rezisten a betonului poate fi mai mare din considerente de durabilitate fa de cea rezultat din calcul structural, ceea ce reprezint o noutate a aplicrii noilor reglementri, europene, n domeniu. Clasa de rezisten a betonului stabilit n final reprezint, pentru toate situaiile, valoarea cea mai mare, acoperitoare, a celor dou valori limit (din calcule de rezisten i pe considerente de durabilitate). Raportul A/C pentru beton se stabilete n urma evalurii sub aspectul durabilitii. Caracteristicile i valorile limit ale betonului care trebuie urmrite, indiferent de tipul de aplicaie Dup stabilirea clasei betonului n urma evalurii structurale i a evalurii sub aspectul durabilitii a elementului sau structurii se trece la stabilirea compoziiei acestuia. Proiectarea compoziional a betonului n vederea atingerii unei anumite clase de rezisten (i a altor

    parametrii asociai: A/C etc., importani sub aspectul durabilitii) se face, pe baz de ncercri preliminarii, n conformitate cu prevederile NE 012/1:2007. Valorile limit (clasa minim de rezisten, raport maxim A/C etc.) ale betonului pe considerente de durabilitate trebuie preluate din Anexa F a NE 012/1:2007 funcie de clasa (clasele) de expunere la aciunea mediului nconjurtor X.

  • BETON Manual de utilizare pag. 9/15

    Plecnd de la cele dou faze n care se poate gsi betonul (proaspt i ntrit), caracteristicile fizico-mecanice ale acestuia necesar a fi urmrite sunt definite n mod specific, plecnd de la aceste dou stri. O serie de astfel de caracteristici sunt prezentate n continuare. Betonul proaspt este definit mai ales prin caracteristicile sale legate de uurina punerii n oper, de viteza de umplere a formelor (cofrajelor) dar i de viteza de ntrire.

    Caracteristicile betonului proaspt: Lucrabilitatea (evaluat prin clase de consisten, prin

    diferite metode); Densitatea; Gradul de compactare; Temperatura amestecului de beton proaspt; Timpul de priz (asociat n general cimentului); Coninutul de aer oclus; Altele, funcie de aplicaia dorit.

    Caracteristicile betonului ntrit: Rezistenele mecanice la compresiune i la ntindere

    din ncovoiere; Rezistena la uzur prin abraziune; Permeabilitatea, absorbia i porozitatea; Rezistena la ptrunderea CO2 i a ionilor de clor; Rezistenta la atacul din nghe-dezghe i chimic, sulfatic; Altele, funcie de aplicaia dorit.

    Stabilirea corect a caracteristicilor betonului proaspt i ntrit reprezint o etap deosebit de important pentru asigurarea rezistenei, stabilitii i durabilitii structurii, adic n final a respectrii legislaiei n vigoare n domeniul construciilor.

    n cadrul acestei etape este necesar s colaboreze toi factorii implicai arhiteci, proiectani, consultani, productori de beton i beneficiari etc. fiecare aducndu-i aportul propriu i specific. Solicitarea corect ctre staie a betonului necesar ntr-o anumit aplicaie este esenial!

  • BETON Manual de utilizare pag. 10/15

    n continuare este prezentat un tabel informativ privind corespondena orientativ ntre vechile mrci (clase de betoane) i clasele actuale de betoane, definite n conformitate cu reglementrile n vigoare.

    Acest tabel trebuie utilizat cu pruden la actualizarea unor proiecte vechi, ntocmite n conformitate cu prevederile NE 012/1999, fiind de fiecare dat necesar decizia proiectantului cu privire la stabilirea clasei de beton, n conformitate cu prevederile reglementrilor actuale.

    Tabel informativ cu privire la corespondena orientativ ntre mrcile i clasele de beton

    Reglementare tehnic Utilizare posibil(*)

    Ciment recomandat C 140/79 C 140/86 NE 012/99 CP012/07

    B 50 Bc 3,5 C2,8/3,5 Aceste clase de beton nu se mai regsesc n actualele reglementri, prin urmare nu mai pot fi livrate de ctre staiile de betoane.

    B 75 Bc 5 C4/5

    B 100 Bc 7,5 C 6/7,5

    B 150 Bc 10 C 8/10 C 8/10 Beton simplu (nearmat)

    CEM II/A-S 32.5 R CEM II/A-LL 32.5 R

    B 200 Bc 15 C 12/15 C 12/15

    B 250 Bc 20 C 16/20 C 16/20

    Beton armat

    B 300 Bc 22,5 C 18/22,5 -

    - Bc 25 C 20/25 C 20/25

    B 400 Bc 30 C 25/30 C 25/30

    B 450 Bc 35 C 28/35 -

    CEM II / A-S 42.5 R

    - - C 30/37 C 30/37

    B 500 Bc 40 C 32/40 -

    - - C 35/45 C 35/45

    B 600 Bc 50 C 40/50 C 40/50

    Beton armat i precomprimat

    - - C 45/55 C 45/55

    CEM I 52.5 R

    B 700 Bc 60 C 50/60 C 50/60

    - - - C 55/67

    - - - C70/85

    - - - C 80/95

    - - - C90/105

    - - - C100/115 (*)

    - Se vor respecta cerinele proiectului de execuie precum i prevederile reglementrilor n vigoare

  • BETON Manual de utilizare pag. 11/15

    Cum se asigur durabilitatea betonului? Durabilitatea unui material oarecare se poate defini ca fiind capacitatea sa de a-i pstra proprietile fizico-chimice i mecanice timp ndelungat, sub aciunea distructiv-agresiv a mediului nconjurtor. n domeniul n care activm, durabilitatea reprezint capacitatea unei structuri de beton de a-i menine

    regimul normal de funcionare peste o limit de timp specificat sau caracteristic, respectiv de a funciona n mod corespunztor, pe o durat minim definit de timp, cu ndeplinirea tuturor cerinelor prevzute prin proiect (a cerinelor de performan stabilite).

    Conform Institutului American de Beton (ACI), durabilitatea betonului este definit ca fiind

    proprietatea acestuia de a rezista aciunilor climatice, chimice, abraziune sau oricror altor procese de deteriorare; astfel, un beton durabil este acela care-i pstreaz forma iniial, caracteristicile i funcionalitatea n condiiile de mediu pentru care a fost proiectat. Plecnd de la aceast definiie ampl i cuprinztoare care pune n corelaie modul n care este proiectat betonul (reeta sa) cu condiiile de mediu n care este exploatat acesta, se pot pune ntotdeauna ntrebrile ct timp? este posibil ca betonul sa i pstreze durabilitatea i cum poate fi proiectat durabilitatea? acestuia, la costuri rezonabile, pentru respectiva perioad de timp. Sunt, probabil, ntrebrile pe care i le pui i tu n momentul n care alegi betonul ca material de construcie pentru casa pe care o doreti a fi ct mai durabil. i vom rspunde la aceste ntrebri! Durabilitatea oricrei structuri de beton poate fi asigurat prin msuri eficiente necesar a fi adoptate n etapa de proiectare (evaluarea structural i a durabilitii), de preparare/transport a betonului i de executare (punere corect n opera, tratare eficient i suficient etc.) mpreun cu inspecii periodice suficient de detaliate i activiti de ntreinere pe durat de serviciu, corespunztoare din punct de vedere tehnic.

    Asigur-te c investiia ta este proiectat corect, c se comand i se primete din staie betonul comandat care este pus n oper i tratat n mod corect. Urmrete structura de rezisten periodic, n special dup seisme, aa nct s poi interveni corect, la timp i eficient sub aspectul msurilor tehnice luate.

  • BETON Manual de utilizare pag. 12/15

    Pentru oricare structur de beton, nu se poate discuta despre durabilitatea i durata sa de serviciu fr a se aminti mediul n care aceasta a fost exploatat sub aspectul agresiunilor mediului nconjurtor, cu sau fr o legtura directa cu ncrcrile din exploatare. Durabilitatea este asociat ntotdeauna cu mediul nconjurtor n care este exploatat betonul avnd n vedere exigene referitoare la compoziia acestuia (tipul cimentului, clasa minim de beton, raportul A/C max etc.), cu forma elementului/structurii, cu modul de punere n oper i msurile de tratare. Sub aspectul durabilitii, plecnd de la clasele de expunere la aciunea mediului nconjurtor X definite n NE 012/1:2007 (Anexa F) n care se ncadreaz elementul/structura este necesar s fie stabilite valorile limit aplicabile betonului (tip ciment, clasa beton, A/C etc.). Comand corect betonul n staie i verific aa nct elementele de mai sus s fie prezentate explicit i corect n documentele nsoitoare.

    Pentru o structur de rezisten obinuit a unei case, dac proiectul de execuie nu prevede valori superioare2 sub aspectul asigurrii durabilitii, valorile limit aplicabile betonului pentru diferite elemente structurale sunt:

    Clase de expunere aplicabile

    Elementul de structur

    Clasa minim a betonului

    Raportul maxim A/C

    Coninut minim de ciment (*)

    XC2 (fundaie sub adncimea de nghe)

    Fundaie din beton armat

    C 16/20

    0,60

    260Kg

    XC4 + XF1 Structura de rezisten expus la precipitaii i la nghe-dezghe n stare nesaturat

    Stlpi, grinzi, planee, centuri de rezisten, stlpiori etc.

    C 25/30

    0,50

    300 Kg

    (*) coninutul minim de ciment menionat nu se refer la atingerea clasei de rezisten ci la asigurarea unei mase liante suficiente. Este necesar verificarea n laborator i respectarea clasei de beton i a raportului A/C pentru beton.

    2 O clasa de beton mai ridicat, un raport A/C mai redus, alte condiii etc.

  • BETON Manual de utilizare pag. 13/15

    Tipul cimentului utilizat trebuie s fie (cel puin) posibil3 a fi utilizat n clasele de expunere menionate (XC2, XC4, XF1) aa cum sunt toate cimenturile CARPATCEMENT comercializate n 2014 indiferent c acestea sunt la sac sau vrac. Verific ntotdeauna, n conformitate cu NE 012/1:2007, dac tipul cimentului pe care vrei s-l aprovizionezi este corespunztor utilizrii preconizate, adic este acceptat n conformitate cu NE 012/1:2007 n cel puin aceste clase de expunere (XC2, XC4, XF1). Aceasta acceptare reprezint un minim necesar. Punerea corect n oper a betonului este tot att de important sub aspectul durabilitii ct i corecta sa preparare n staie (respectarea reetei). Este foarte posibil, ca un beton corect preparat sub aspect compoziional s nu ofere satisfacie sub aspectul durabilitii datorit unei incorecte utilizri (punere n oper i tratare necorespunztoare). Asigur-te c echipa de lucrtori are la dispoziie toate echipamentele i mijloacele de protecie ale betonului dup turnare, n conformitate cu prevederile NE 012/2:2010, C16/84 i alte reglementri specifice. Esenial n asigurarea durabilitii elementelor/structurilor sunt protejarea i tratarea corect, eficient i suficient a betonului dup turnare.

    Tratarea i protejarea betonului n continuare te rog sa gseti cteva recomandri tehnice privind protejarea i tratarea betonului dup turnare cu meniunea c este necesar consultarea NE 012/2:2010 precum i a celorlalte reglementri tehnice pe acest subiect.

    Beton turnat la temperaturi sczute n cazul n care poi fi surprins de temperaturi sczute, este important s tii c acestea prelungesc i pot chiar ntrerupe priza/ntrirea betonului fiind necesare msuri speciale de prevenire, aa cum este utilizarea unui aditiv accelerator de priz.

    Cele mai mari pierderi de cldur ale betonului proaspt au loc la descrcarea din mijlocul de transport i n timpul turnrii propriu-zise n cofraje. Pentru a preveni pierderea de cldur ia msuri ca operaia de turnare s se ncheie ct mai repede.

    3 n conformitate cu NE 012/1:2007 (Anexa F)

  • BETON Manual de utilizare pag. 14/15

    Anterior turnrii, dispunei pe lateralele elementului ce va fi turnat rogojini, prelate, saltele de vat mineral, plci de polistiren, etc. aa nct s menii o temperatur pe ct posibil constant n jurul elementului, pstrnd cldura degajat la hidratarea cimentului. Imediat dup turnare i compactare dispune la suprafaa elementului turnat materiale de protecie, dar care s nu adere la suprafaa betonului proaspt. Daca eti surprins de temperaturi sczute (sub +5C sau temperatura este n scdere ctre limita de nghe) este strict interzis stropirea betonului cu ap. De o deosebit importan este protejarea elementelor de construcii cu grosimi reduse (dale, planee, etc.) n care frontul de nghe ptrunde rapid. Msurile de protecie alese trebuie s aib ca scop limitarea pierderilor de cldur a betoanelor proaspt turnate i meninerea unui timp ct mai mare a cldurii de hidratare degajate de ciment n timpul ntririi.

    Beton turnat la temperaturi ridicate n cazul n care este necesar s torni beton la temperaturi ridicate, este important s tii c temperaturile ridicate pot accelera priza i ntrirea betonului prin pierderea apei de exemplu prin evaporare. n perioade de timp cu temperaturi ridicate (peste +30C sau dac temperatura este n cretere), toarn i compacteaz betonul ntr-un timp ct mai scurt aa nct s se evite ntr-o msur ct mai mare evaporarea accelerat a apei.

    ntruct cldura accelereaz priza i ntrirea betonului proaspt turnat poi folosi, n mod judicios, aditivi ntrzietori de priz i/sau turnarea betonului este recomandabil sa fie realizat ctre sfritul zilei i noaptea. Betonul suprafeelor expuse (dale, platforme, planee etc.) este bine s fie protejate cu produse specializate aplicate eficient. Pentru betonul produs n regie proprie, imediat ce este posibil, stropete uniform cu ap suprafaa liber a

    betonului dup ntrire. nainte de stropirea cu ap, asigur-te c betonul s-a ntrit suficient aa nct s nu speli mortarul de ciment. Acoper suprafaa betonului cu folie, rogojini sau prelate pe care trebuie sa le menii umede pe ntreaga perioad de protecie. Aterne un strat de nisip de 1-2 cm pe suprafaa betonului. Stropete uniform cu ap acest strat.

  • BETON Manual de utilizare pag. 15/15

    Perioada de protecie este ntre 7-14 zile, funcie de importana lucrrilor executate i temperatura mediului ambiant. i recomandm ca stropirea n mod regulat cu ap s o faci minim 7 zile i s consuli NE 012/2:2010 pentru buna practic. Beton turnat n condiii de vnt sau curent (n interiorul incintelor) Pentru a preveni evaporarea accelerat a apei din beton, protejeaz elementul de beton prin acoperire cu materiale de protecie imediat ce este posibil. Evit apariia curenilor de aer prin nchiderea perimetral a incintelor n care ai turnat beton. Trateaz betonul eficient i suficient, imediat cum este posibil. Beton turnat n condiii de ploaie Evit turnarea betonului n condiii de ploaie! Cu toate acestea Legea lui Bryne spune c atunci cnd torni beton, va ploua !. Consultnd prognoza meteorologic ia-i toate msurile s nu fii surprins de ploaie n momentul turnrii betonului. n situaia n care plou, cnd auto-malaxorul a ajuns pe antier, evit prin msuri locale ca apa de ploaie s influeneze raportul A/C al betonului proaspt. Acoper imediat cu materiale de protecie (rogojini, prelate, folii, etc.) suprafaa betonului proaspt turnat i compactat. Asigur-te ca apa de ploaie nu se scurge pe suprafaa betonului proaspt aa nct s spele mortarul de ciment. Asigur-te c apa de ploaie nu se scurge din lateral n gropile de fundaie. n compoziia betoanelor preparate n staiile Carpat Beton se folosesc cimenturi CARPATCEMENT tradiionale i bine verificate sub aspectul durabilitii aa cum este cimentul Portland cu adaos de zgur cu rezisten iniial mare CEM II/A-S n cele dou clase de rezisten : 32,5 si 42,5). Se utilizeaz agregate de carier i balastier de calitate, certificate. Spernd c aceste informaii minime i vor fi utile, ateptam oricnd ntrebri la: [email protected]!

    Armonizarea reglementarilor romneti cu cele europene a condus la modificri importante in ceea ce privete regulile de producere a betonului, de proiectare si executare a elementelor si structurilor. Consult NE 012/1:2007 i NE 012/2:2010 pentru detalii.

    Acest document nu poate i nu conine totalitatea informaiilor referitoare la produsele noastre sau asupra posibilitilor de utilizare ale acestora. Utilizatorul acestui document este obligat sa consulte si s respecte toate reglementrile tehnice in vigoare, in special pe cele din domeniul betoanelor hidrotehnice, rutiere si privind realizarea lucrrilor pe timp friguros.

    Acest document a fost actualizat la 01.02.2015 i are valabilitate pana la 01.02.2016. Documentul este revzut i actualizat periodic, ncepnd cu 01.02.2014 precum i ori de cte ori este necesar.

    Te rugm s te asiguri c eti n posesia ultimei versiuni accesnd site-ul www.heidelbergcement.ro unde sunt publicate totdeauna ultimele revizii ale documentelor noastre tehnice.