manual de utilizare agregate 2015

6
AGREGATE - Manual de utilizare - pag. 1/6 AGREGATE - MANUAL DE UTILIZARE Stimate utilizator, Agregatele folosite în compoziţia betonului de ciment pot fi materiale granulare, naturale, artificiale sau reciclate, utilizabile în construcţii în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare. Prezentul manual tratează doar agregatele naturale utilizabile în betoane, înțelegând prin acestea agregate care nu au suferit decât o transformare mecanică (de exemplu concasare sau ciuruire). Carpat Agregate produce agregate naturale de carieră şi balastieră. Aceste agregate sunt obţinute prin extragerea din masivul muntos, prin operaţiuni de forare şi pușcare (în cazul carierelor) sau prin extragerea din cursuri de râuri sau din lacuri cu ajutorul drăgilor absorbante (în cazul balastierelor). După extragere, roca brută rezultată din pușcare (în cazul carierelor), respectiv balastul (în cazul balastierelor), sunt transportate cu ajutorul transportoarelor cu bandă sau cu mijloace auto până la staţia de prelucrare din cadrul fiecărui punct de lucru, unde se obţine şi produsul finit, respectiv diverse sorturi granulometrice, care se depozitează la sol de unde se livrează către beneficiar. Introducere Caracteristicile fizico-mecanice şi structura petrografică a produselor (sorturilor de agregate) diferă de la un punct de lucru la altul în funcţie de zăcământ şi de condiţiile de prelucrare la care este supus. Aceste caracteristici fac obiectul testelor de laborator conform unor planuri de control calitate, încercări şi verificări, periodice care respectă cerințele standardelor europene şi naţionale de produs. Mai mult, întreaga activitate este monitorizată de un organism de certificare acreditat RENAR şi notificat la Uniunea Europeană, care eliberează Certificatul de Conformitate a controlului producţiei în fabrică.

Upload: sorinpn

Post on 17-Dec-2015

14 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Carpatcement

TRANSCRIPT

  • AGREGATE - Manual de utilizare - pag. 1/6

    AGREGATE - MANUAL DE UTILIZARE

    Stimate utilizator, Agregatele folosite n compoziia betonului de ciment pot fi materiale granulare, naturale, artificiale sau reciclate, utilizabile n construcii n conformitate cu prevederile reglementrilor n vigoare. Prezentul manual trateaz doar agregatele naturale utilizabile n betoane, nelegnd prin acestea agregate care nu au suferit dect o transformare mecanic (de exemplu concasare sau ciuruire). Carpat Agregate produce agregate naturale de carier i balastier. Aceste agregate sunt obinute prin extragerea din masivul muntos, prin operaiuni de forare i pucare (n cazul carierelor) sau prin extragerea din cursuri de ruri sau din lacuri cu ajutorul drgilor absorbante (n cazul balastierelor). Dup extragere, roca brut rezultat din pucare (n cazul carierelor), respectiv balastul (n cazul balastierelor), sunt transportate cu ajutorul transportoarelor cu band sau cu mijloace auto pn la staia de prelucrare din cadrul fiecrui punct de lucru, unde se obine i produsul finit, respectiv diverse sorturi granulometrice, care se depoziteaz la sol de unde se livreaz ctre beneficiar.

    Introducere Caracteristicile fizico-mecanice i structura petrografic a produselor (sorturilor de agregate) difer de la un punct de lucru la altul n funcie de zcmnt i de condiiile de prelucrare la care este supus. Aceste caracteristici fac obiectul testelor de laborator conform unor planuri de control calitate, ncercri i verificri, periodice care respect cerinele standardelor europene i naionale de produs. Mai mult, ntreaga activitate este monitorizat de un organism de certificare acreditat RENAR i notificat la Uniunea European, care elibereaz Certificatul de Conformitate a controlului produciei n fabric.

  • AGREGATE - Manual de utilizare - pag. 2/6

    Reglementri tehnice aplicabile Agregatele naturale utilizabile n beton i n lucrri de construcii se supun unei serii de reglementri tehnice i standarde, aa cum sunt urmtoarele1, fr ca lista s se limiteze aici:

    SR EN 12620:2002 Agregate pentru beton; SR EN 13242:2002 Agregate din materiale nelegate sau legate hidraulic pentru utilizare n inginerie civil i n construcii de drumuri; SR EN 13043:2002 Agregate pentru amestecuri bituminoase i pentru finisarea suprafeelor, utilizate la construcia oselelor, a aeroporturilor i a altor zone cu trafic; SR EN 13450:2003 Agregate pentru balast de cale ferat.

    Standardele prezentate mai sus reprezint standarde de produs, care detaliaz condiiile fizico-mecanice i chimice aplicabile agregatelor pentru diferite utilizri precum i o serie de alte exigene n ceea ce privete producia i modul de introducere pe pia. Caracteristicile petrografice, fizico-mecanice i chimice ale agregatelor pot varia mult de la un zcmnt la altul. Cunoaterea acestora este foarte important pentru asigurarea durabilitii betonului sau a construciei n care sunt folosite ca materiale componente.

    Modul de utilizare al agregatelor n betoane de ciment este n conformitate cu prevederile unor normative cu caracter obligatoriu, aa cum sunt NE 012/1:20072, NE 012/2:20103 i NE 014:20024. O serie de alte normative i standarde sunt de asemenea aplicabile i trebuie respectate. Cele mai importante caracteristici ale agregatelor sunt comunicate beneficiarilor prin declararea acestora n marcajul de conformitate CE i n Declaraia de Performan CE care, mpreun cu Certificatul de Conformitate, sunt asociate fiecrui produs n parte.

    1 mpreun cu amendamentele i eratele

    2 Normativ pentru producerea betonului i executarea lucrrilor din beton, beton armat i beton precomprimat.

    Partea 1: Producerea betonului 3 Normativ pentru producerea i executarea lucrrilor din beton, beton armat i beton precomprimat. Partea 2:

    Executarea lucrrilor din beton 4 Normativ pentru executarea mbrcminiilor rutiere din beton de ciment n cofraje fixe sau glisante

  • AGREGATE - Manual de utilizare - pag. 3/6

    Portofoliul de produse CARPAT AGREGATE Mai jos sunt enumerate produsele Carpat Agregate n funcie de sortimentaie i de domeniile de utilizare preconizate. Pentru modul n care se utilizeaz agregatele noastre te rugm s consuli seciunea Aplicaii tehnice la http://www.heidelbergcement.ro/agregate-aplicatii-tehnice-aplicatii.html.

    AGREGATE PENTRU BETON SR EN 12620:2002+A1:2008

    Agregatele naturale de balastier i carier pentru beton se obin n staii specializate de concasare, sortare, cu sau fr splare. Sorturi de agregate: 0-4 mm; 4-8 mm; 8-16 mm; 16-22,4 mm; 16-25 mm 16-31,5 mm, naturale sau concasate. Se folosesc la fabricarea tuturor tipurilor de betoane produse conform NE 012/1:2007, uzuale i de nalt rezisten, betoanelor rutiere, hidrotehnice i a celor utilizate n elemente prefabricate, n conformitate cu prevederile reglementrilor tehnice n vigoare.

    AGREGATE PENTRU AMESTECURI BITUMINOASE SR EN 13043:2002; SR EN 13043:2002/AC:2004

    Se obin n staii specializate de concasare, sortare, cu sau fr splare. Sorturi de agregate: 0-4 mm; 4-8 mm; 8-16 mm; 16-25 mm; 16-31,5 mm, concasate. Se folosesc la fabricarea de amestecuri bituminoase utilizate la construcia oselelor, a aeroporturilor i a altor zone cu trafic. Se folosesc i pentru tratamente ale suprafeelor bituminoase, n conformitate cu prevederile reglementrilor tehnice n vigoare.

    AGREGATE DIN MATERIALE NELEGATE SAU LEGATE HIDRAULIC PENTRU UTILIZARE N INGINERIE CIVILA I N CONSTRUCII DE DRUMURI SR EN 13242:2002+A1:2007

    Se obin n staii specializate de concasare, sortare, cu sau fr splare. Sorturi de agregate: 0-4 mm; 4-8 mm; 8-16 mm; 16-25 mm 16-31,5 mm, 31,5-63; 0-63 mm, concasate. Se folosesc pe post de materiale nelegate sau legate hidraulic pentru utilizare n inginerie civil sau construcii de drumuri, n conformitate cu prevederile reglementrilor tehnice n vigoare.

  • AGREGATE - Manual de utilizare - pag. 4/6

    AGREGATE PENTRU BALAST DE CALE FERAT SR EN 13450:2002; SR EN 13450:2002/AC:2004

    Se obin n staii specializate de concasare, sortare, cu sau fr splare. Sorturi de agregate: 31,5-50 mm; 31,5-63mm. Se folosesc la balastarea liniilor de cale ferat n construcia, ntreinerea sau reabilitarea cilor ferate, n conformitate cu prevederile reglementrilor tehnice n vigoare.

    Alegerea agregatelor. Condiii minime impuse agregatelor Standardele europene de produs specific i modul de clasificare a produselor n funcie de caracteristicile fizico-mecanice, chimice i petrografice msurate. Fiecare caracteristic se clasific n cadrul standardului. n funcie de valoarea msurat a unei caracteristici, productorul declar n marcajul CE clasa n care se ncadreaz produsul respectiv i se angajeaz prin Declaraia de Performan s respecte aceast ncadrare pe tot parcursul procesului de producie. Astfel, beneficiarul, pe baza marcajului CE n care sunt nscrise toate caracteristicile eseniale stabilite de ctre standardul de produs i n funcie de valorile prevzute n documentaia tehnic a lucrrii ce vrea s o pun n practic (proiect, caiet de sarcini etc.) poate alege n cunotin de cauz cel mai adecvat produs fa de scopurile sale. Respect specificaiile tehnice impuse agregatelor precum i diametrul maxim al granulei de agregat posibil a fi folosit. Acest lucru este prevzut prin proiectul de execuie.

    Agregatele pe sorturi, recomandate la prepararea betoanelor sau pentru utilizarea ca atare n diferite lucrri de construcii civile, hidrotehnice sau de infrastructur sunt:

    Nisip sort 0 - 4mm; Agregate grosiere (pietri) sorturi 4 8mm, 8 16mm, 16 22,4mm; Agregate grosiere (cribluri, splituri) sorturi 8 16mm, 16 25mm, 16 31,5mm, 31,5

    63mm Agregate grosiere (tip balast) - amestecuri naturale de nisip i pietri, exploatate ca

    atare, formate din granule cu diametrul cuprins ntre 0 i 63mm (de exemplu);

  • AGREGATE - Manual de utilizare - pag. 5/6

    La prepararea betoanelor este imperios necesar utilizarea nisipului i agregatelor grosiere (ca materiale sortate n balastiere i cariere) certificate. Cere productorului documentele legale, de calitate, care trebuie s nsoeasc orice livrare de agregate.

    Nu aproviziona antierul cu balast obinuit pentru a fi necesar o operaie ulterioar de ciuruire cu rezultate incerte sub aspect tehnic.

    Pe lng faptul c granulele mari de agregat i pot crea probleme la turnarea betonului, sub aspectul reglementrilor tehnice este posibil utilizarea balastului doar la turnarea claselor inferioare, nestructurale (C8/10 i C12/15), n conformitate cu prevederile NE 012/1:2007.

    Utilizarea balastului (sorturi amestecate natural, n mod necontrolat) n beton conduce la frecvente segregri i la lipsa, pe anumite zone, a grosimii necesare de strat de acoperire a armturilor. Consecinele segregrilor (cuiburilor de pietri) sunt: porozitatea accentuat a zonei cu segregare, rezistene reduse la nghe-dezghe, lipsa proteciei armturilor etc. care pe ansamblu conduc la o durabilitate redus a construciei, adic o durat de serviciu mai redus dect cea la care te atepi.

    n tabelele urmtoare sunt expuse condiiile minime impuse agregatelor pentru a putea fi utilizate n compoziia betonului. Este util, pe lng aprovizionarea cu agregate dintr-o surs de ncredere, avnd un control al produciei certificat, s faci urmtoarele verificri sumare, de antier.

    Condiii impuse nisipului Mod simplu de verificare

    1 Trebuie s fie aspru la pipit Freac nisipul ntre degete. El trebuie s fie coluros i aspru.

    2 Trebuie s nu conin argil

    Privete nisipul - acesta trebuie s nu aib aspect pmntos. Cnd este frecat n palme nu trebuie s te murdreasc. Nisipul trebuie s se scurg uor printre degete.

    3 Trebuie s nu conin granule de crbune

    Privete ndeaproape nisipul. Nu orice granul de culoare neagr este granul de crbune. Selecteaz granulele de culoare neagr i freac-le pe o hrtie alb. Dac las urme acestea sunt granule de crbune.

    4 Trebuie s nu conin particule de mica Privete ndeaproape nisipul. El nu trebuie s aib granule plate (foite, plcue) strlucitoare.

    5 Trebuie s nu conin humus, reziduuri petroliere sau resturi vegetale.

    Coninutul de humus se determin cu soluie de hidroxid de sodiu printr-o metod standardizat. Prezena altor impuriti se determin prin observare cu lupa sau simplu, prin frecarea nisipului ntre palme. Acesta nu trebuie s te murdreasc i s se scurg uor printre degete.

    6 Trebuie s nu fie extras din zona litoralului (s nu conin sruri)

    Interesai-v de unde a fost extras nisipul. Utilizarea nisipului extras din mare se face numai pe baz de prescripii speciale i numai dup splarea srurilor pe care le conine.

  • AGREGATE - Manual de utilizare - pag. 6/6

    Condiii impuse pietriului Mod simplu de verificare

    1 Granulele mari s nu fie acoperite cu argil

    Privete ndeaproape granulele de pietri. Ele nu trebuie s fie acoperite de o pelicul aderent de argil (pmnt).

    2 Asupra formei generale, aspectului i duritii granulelor

    Granulele trebuie s aib forma rotunjit i nu aplatizat. Granulele nu trebuie s prezinte alterri de suprafa. Granulele nu trebuie s se sparg uor la lovire cu ciocanul.

    3 Trebuie s nu conin pmnt (argil), impuriti organice etc. Vizual, s nu se observe bulgri de pmnt (argil) sau praf, crbune, paie, resturi vegetale, material lemnos, etc.

    Condiii impuse balastului (utilizabil n clase inferioare de beton, nestructurale, C8/10 i C12/15)

    Balastul reprezint un amestec natural de nisip cu pietri. Se vor vedea condiiile impuse nisipului i pietriului.

    Spernd c aceste informaii minime i sunt utile, ateptm oricnd ntrebri la: [email protected]!

    Armonizarea reglementrilor romneti cu cele europene a condus la modificri importante n ceea ce privete regulile de producere a agregatelor i betonului, de proiectare i executare a elementelor i structurilor. Consult standardele de produs, NE 012/1:2007 i NE 012/2:2010 pentru detalii.

    Acest document nu poate i nu conine totalitatea informaiilor referitoare la produsele noastre sau asupra posibilitilor de utilizare ale acestora. Utilizatorul acestui document este obligat s consulte toate reglementrile tehnice n vigoare, n special pe cele din domeniul producerii agregatelor, n corelaie cu cele din domeniul producerii betonului.

    Acest document a fost actualizat la 01.02.2015 i are valabilitate pana la 01.02.2016. Documentul este revzut i actualizat periodic, ncepnd cu 01.02.2014 precum i ori de cte ori este necesar.

    Te rugm s te asiguri c eti n posesia ultimei versiuni accesnd site-ul www.heidelbergcement.ro unde sunt publicate totdeauna ultimele revizii ale documentelor noastre tehnice.