glosar geografie

Click here to load reader

Post on 29-Nov-2015

65 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

glosar termeni geografie

TRANSCRIPT

Glosar de termeni meteorologici

Glosar de termeni meteorologici

A

Absorbie - reinerea unei substane ntr-o soluie, corp solid sau intr-un amestec de gaze de ctre

prile lor componente.

Aclimatizare - adaptarea treptat a plantelor i animalelor la noile condiii ale mediului nconjurtor i cu deosebire la condiiile climatice.

Actinometrie ramur a meteorologiei ce se ocup cu msurarea i studiul radiaiei solare, atmosferice i terestre.

Activitate solar totalitatea fenomenelor fizice care au loc la suprafaa Soarelui. Activitatea solar se manifest prin: pete solare, facule, flocule, protuberane i schimbri n starea coroanei solare, ce reprezint de fapt manifestarea exterioar a reaciilor i proceselor din interiorul Soarelui. Cnd activitatea solar crete,fluxul de corpusculi i radiaia ultraviolet se mresc considerabil, factor ce prezint o deosebit importan pentru atmosfera Pmntului.

Adpost meteorologic(psihrometric) adpost de construcie special, care protejeaz instrumentele meteorologice instalate n interior de aciunea radiaiei solare i crora le asigur o ventilaie suficient.

Advecie 1.Deplasarea aerului in sens orizontal;

2.Transportul, o dat cu masa de aer, a diferitelor sale proprieti, de ex.: advecia cldurii, a vaporilor de ap, a densitii etc.

Advecie termic nclzirea sau rcirea local a atmosferei determinat de advecia aerului.

Aer amestec fizic de gaze care formeaz atmosfer Pmntului. Componentele aerului uscat la nivelul mrii snt:

Denumirea elementuluivolumul (%)greutatea (%)

Azot

Oxigen

Argon

Bioxid de carbon

Kripton

Xenon

Neon

Heliu

Ozon

Iod

Radon

Nitrogen78,09

20,95

0,93

0,03

1,0*10-4

0,8*10-5

1,8*10-3

5,24*10-4

1,0*10-63,5*10-96,0*10-185,0*10-5 75,60

23,10

1,29

0,05

3,0*10-4

4,0*10-5 1,2*10-3

7,0*10-5

Aerologie tiin despre metodele de cercetare a straturilor nalte ale atmosferei. Dup unii, aerologia este o tiin aparte sau o ramura a meteorologiei care se ocup cu studiul fenomenelor din atmosfera liber.

Aerosol sistem coloidal n care mediul de dispersiune este un gaz i n care se gsesc, n suspensie, particule lichide sau solide.

Agravarea timpului schimbarea mai mult sau mai puin brusc a timpului caracterizat prin faptul c elementele meteorologice ating anumite valori limit sau c se produc fenomene periculoase pentru diferitele ramuri de activitate.

Agrometeorologie disciplin care studiaz interaciunea dintre condiiile meteorologice, climatice i hidrologice pe de o parte i ntregul proces al produciei agricole pe de alt parte.

Altitudine distan vertical ntre un nivel sau un punct de pe suprafaa uscatului i nivelul mijlociu al mrii, exprimat n uniti liniare.

Amplitudine pentru mrimi alternative simetrice, amplitudinea reprezint jumtatea dintre valorile maxim i minim atinse. Pentru mrimi alternative asimetrice se folosete amplitudinea total , adic diferena dintre valorile maxim i minim atinse, n meteorlogie se folosete mai ales amplitudinea total, numit pe scurt amplitudine.

Amplitudinea anual absolut diferena ntre valoarea cea mai ridicat i cea mai sczut a unui element meteorologic nregistrat n cursul unui an.

Amplitudinea anual medie diferena ntre valorile medii lunare cea mai ridicat i cea mai sczut a unui element meteorologic.

Amplitudinea diurn (zilnic) - diferena ntre valorile cea mai ridicat i cea mai sczut a unui element meteorologic nregistrat n cursul unei zile.

Analog situaie sinoptic, process sau variaie a unui element meteorologic asemntor cu cele ce se cerceteaz.

Anemorumbometru instrument folosit pentru determinarea vitezei i direciei vntului la un moment dat sau intr-un interval de timp dat.

Anomalie termen folosit n meteorologie pentru a indica:

diferena ntre valoarea medie (diurn, lunar etc) a elementului meteorologic n punctul respectiv i valoarea medie a paralelei corespunztoare punctului;

diferena ntre valoarea medie (diurn, lunar etc.) a elementului meteorologic i valoarea medie plurianual a aceluiai element, intr-un punct dat.

Anticiclon cmp de nalt presiune limitat de izobare nchise de form aproape eliptic sau circular, unde presiunea crete de la periferie spre centru. Acest cmp este caracterizat prin vnturi ce se rotesc n jurul unui centru de nalt presiune, de la care aerul diverge orizontal i n care predomin micrile descendente. Aceste vnturi bat n sensul acelor unui ceasornic n emisfer nordic i n sens contrar n emisfer sudic. n general, A. determin un timp cu nebulozitate redus, clduros vara i rece iarna.

Atmosfera nveliul de aer al Pmntului, obiectul de studii al meteorologiei. A. nu are o limit superioar precis delimitat, prezena gazelor atmosferice constatndu-se la nalimi de cteva mii de kilometri.

Pe vertical, se deosebesc urmtoarele straturi principale ale atmosferei: troposfera - 8-17 km,

stratosfera de la 8-17 km pn la 40 km, mezosfera de la 40 pn la 80 km, termosfera (ionosfera) de la 80 km pn la 800-1000 km i exosfera - > 1000 km. Trecerea de la un strat la altul al atmosferei se face prin intermediul unor straturi de tranziie numite tropopauz, stratopauz i mezopauz.

Aversa de ploaie precipitaii de scurt durat i adesea puternice, care cad mai ales din nori convectivi; picturile care le compun snt n general mari. Aversele snt caracterizate prin nceputul i sfritul lor brusc, prin variaiile lor de intensitate n general mari i rapide i cel mai des, prin aspectul cerului; alternan rapid de nori ntunecai i amenintori (Cumulonimbus) i nseninri de scurt durat.

Azimut unghiul format de planul meridianului punctului de observaie cu planul vertical care trece prin acest punct i prin obiectul vizat, se msoar de la 00 pn la 3600, n astronomie de la S spre V i n geodezie i aerologie de la N spre E.

B

Bar - unitate absolut de msur a presiunii: 1 bar = 106 dyne/ cm2 = 106 barii.

Barometru instrument destinat msurrii presiunii atmosferice. n general barometrele snt construite dup dou principii: principiul variaiei nlimii unei coloane de mercur i principiul deformrii unei capsule aneroide.

Brum depunere de ghea cu aspect cristalin, care ia n cele mai multe cazuri forma de coaj, de ace, de pene sau de avantai. Acest hidrometeor ce formeaz ntr-un mod analog cu roua, dar la temperaturi mai coborte de 00C.

Briz circulaie local a aerului cu perioad diurn, cauzat de neomogenitile suprafeei subiacente, care determin o ncalzire difereniat a straturilor inferioare ale troposferei. Datorit gradientului baric care ia natere, se stabilete micarea aerului n apropierea solului de la zona rece spre cea cald, iar la nalime n sens contrar. Brizele snt evidente mai ales n zona de litoral, a lacurilor i a marilor fluvii.

Buletin de prevedere (buletin meteo) informare care cuprinde condiiile meteorologice dintr-un interval e timp trecut i evoluia probabil a timpului pentru diferite perioade.

Burni precipitaii atmosferice sub form de picturi foarte mici de ap (cu diametrul mai mic de 0.5 mm) care cad din norii formai n interiorul maselor de aer, de obicei nori Stratus, mai rar Stratocumulus i chiar din cea. Picaturile de burni snt foarte dese i foarte lent, nct par a fi suspendate n aer. Ele se formeaz direct prin unirea picturilor de ap din nori, fr o trece prin faza solid.C

Cantitate de precipitaii grosimea stratului de ap provenit din precipitaiile solide sau lichide czute

ntr-un interval de timp oare-care. Cantitatea de precipitaii se msoar cu pluviometrul i se exprim n milimetri strat de ap.

Cea picturi foarte mici de ap suspendate n atmosfer, care reduc n general vizibilitatea orizontal, la suprafaa Pamntului, la mai puin de 1 km.

Centru de prevedere (de prognoze) uniti teritoriale unde se colecteaz datele meteorologice, se ntocmesc hri sinoptice i se elaboreaz prevederi de timp.

Cer n meteorologie termen de uz curent pentru a indica gradul de acoperire i felul norilor. De exemplu: cer senin, cer acoperit, cer noros etc.

Chiciur cristale de gheat, albe, frmicioase, asemntoare cu zpada, care se formeaz cu precdere de ramuri, pe conductori, pe colurile i muchiile obiectelor, de obicei pe timp geros, n prezena ceii i a vntului slab.

Chiciurometru instalaie utilizat pentru msurarea depunerilor de ghea pe conductori.

Ciclon, depresiune perturbaie atmosferic cu presiune sczut i cu o circulaie a aerului n jurul centrului n sensul invers acelor de ceasornic n emisfera nordic i n sensul acelor de ceasornic n emisfera sudic. n stratul de frecare vntul are componenta orientat ctre centru conform gradientului baric. Datorit orientrii vntului ctre centrul ciclonului, n partea sa central domin micrile ascendente. Fa de anticicloni, ciclonii determin un timp n general nchis, cu precipitaii i vnturi intense.

Circulaia general a atmosferei ansamblu de micri la scar mare a atmosferei. n sens larg, circulaia atmosferic principal sau primar. Circulaia general a atmosferei este n linii mari, legat de apariia i de deplasarea ciclonilor i anticiclonilor, din care cauz ea are un caracter complex i schimbtor. Circulaia general ia natere sub influena bilanului radiativ neomogen de la diferitele latitudini pe uscat i pe oceane; mecanizmul ei