gestionar custode sala

Click here to load reader

Post on 22-Nov-2015

35 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

gestiune

TRANSCRIPT

 • Gestionar custode sal 14 uniti

  Pag 1 din 28

  STANDARD OCUPAIONAL

  Ocupaia: Gestionar custode sal Domeniul: Cultur, artizanat i meteuguri tradiionale

  Cod COR: 413108

  2007

 • Gestionar custode sal 14 uniti

  Pag 2 din 28

  Iniiator de proiect: PATRIARHIA ROMN Sectorul PATRIMONIUL CULTURAL NAIONAL BISERICESC

  Centrul de Pregtire Profesional Echipa de redactare a standardului ocupaional: Prof. Nicoleta BJAN, muzeograf, ef sector Patrimoniu, Muzeul Naional Bran Preot consilier DANIEL BREABN, muzeograf, curator al Muzeului de art religioas

  Mnstirea Brncoveanu, Smbta de Sus Prof. Victor SIMION, istoric de art , muzeograf

  Echipa de validare / Refereni de specialitate: Standardul a fost validat de specialiti desemnai de Comitetul sectorial Cultur, artizanat i meteuguri: Spiridon CRISTOCEA, istoric, director general Muzeul Judeean Arge Nicolae CERIER, muzeograf Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara Paulina POPOIU, cercettor etnolog, director general Muzeul Naional al Satului D. Gusti Mihaela MNRZAN, muzeograf, expert consultant Centrul de Pregtire Profesional n Cultur

 • Gestionar custode sal 14 uniti

  Pag 3 din 28

  DESCRIEREA OCUPAIEI Gestionarul-custode sal face parte din categoria personalului de muzeu cu studii medii, ale crui responsabiliti decurg din calitatea de gestionar al patrimoniului de care rspunde, putnd ndeplini - n lipsa muzeografului cu studii superioare - o parte limitat din atribuiile acestuia. Gestionarul-custode sal poate fi i gestionar al standului cu vnzare/pangarului/ cu produse specifice muzeului/coleciei / ansamblului arhitectural religios.

  Gestionarul-custode sal este responsabil de evidena i gestionarea corect a patrimoniului de care rspunde, pentru aceasta el colabornd cu diverse persoane ierarhic superioare, potrivit reglementrilor legislative i/sau ecleziastice.

  El urmrete asigurarea modului n care sunt respectate condiiile de securitate, de conservare, de depozitare a bunurilor din gestiune, colabornd n acest scop, cu specialitii (muzeografi, restauratori, conservatori, paz, PSI etc.) din cadrul unitii sau din afara acesteia.

  Prezint muzeul/colecia /ansamblul arhitectural laic sau religios grupurilor de vizitatori, pe baza unui text avizat de ctre specialiti n domeniu. Ofer informaii, n limitele permise de regulamentul intern, n legtur i cu alte activiti (prestaii) din cadrul ansamblului muzeal / monahal din care face parte. Colaboreaz la (re)organizarea expoziiilor.

  Gestionarul-custode sal este preocupat de autoperfecionare, de nsuirea legislaiei n

  vigoare privind patrimoniul cultural, a prevederilor standardelor profesionale , de lrgirea ariei de cunotine n domeniu, adecvat nivelului su de studii i de responsabiliti.

  El iniiaz sau contribuie la organizarea unor activiti educative, la valorificarea divers a patrimoniului, potrivit specificului coleciei, cu acceptul persoanelor ierarhic superioare.

  n situaia n care este membru al unei comuniti ecleziastice (monahale), se supune normelor i disciplinei specifice.

  Patrimoniul muzeal, indiferent de deintor, este definit ca fiind totalitatea bunurilor, drepturilor i a obligaiilor cu caracter patrimonial ale muzeului sau, dup caz, a coleciilor publice asupra unor bunuri aflate n proprietate public sau privat. Patrimoniul coleciilor de art ecleziastic cuprinde o mare varietate de bunuri culturale, att bunuri care au fost create i au fost folosite n scopuri liturgice (odjdii, candele, potire, cri bisericeti, manuscrise, obiecte din lemn sculptat, piese din ceramic .a.m.d.) ct i obiecte de uz laic provenite din diverse surse.

 • Gestionar custode sal 14 uniti

  Pag 4 din 28

  UNITI DE COMPETEN

  Categorii de competene

  Nr. crt. Titlul unitii

  1.

  Comunicarea interactiv

  2. Dezvoltare profesional

  3. Utilizarea calculatorului

  4. Lucrul n echip

  Fundamentale

  5. Planificarea activitii

  6. Aplicarea NSSM i PSI

  Generale pe domeniul de

  activitate 7. ntocmirea documentelor specifice

  8.

  Administrarea patrimoniului muzeal

  9.

  Asigurarea securitii i proteciei patrimoniului n spaiile de expunere

  10. Asigurarea condiiilor de depozitare i transport a bunurilor din patrimoniu

  11. Oferirea de servicii i produse publicului vizitator

  12.

  Monitorizarea condiiilor de conservare a patrimoniului

  13. Prezentarea vizitatorilor a ansamblului arhitectural / coleciei de art

  Specifice ocupaiei

  14. Pregtirea evenimentelor specifice

 • Gestionar custode sal 14 uniti

  Pag 5 din 28

  UNITATEA 1 Comunicare interactiv

  Descriere Unitatea cuprinde cunotinele i deprinderile necesare comunicrii eficiente att cu persoane din interiorul colectivului ct i cu persoane din afara acestuia (public vizitator, colaboratori, lectori, parteneri, sponsori etc.) pe ntreaga durat de derulare a activitilor specifice.

  Elemente de competen Criterii de realizare 1. Transmite i primete informaii

  1.1. Transmiterea i primirea de informaii se realizeaz prin utilizarea unor forme specifice corelate cu tipul comunicrii. 1.2. Schimbul de informaii se realizeaz ntr-un limbaj specializat, clar, corect i concis. 1.3. Comunicarea se realizeaz ntr-o manier politicoas, direct, cu evitarea conflictelor. 1.4. Schimbul de informaii este realizat cu operativitate, prin utilizarea mijloacelor de comunicare adecvate.

  2. Particip la discuii pe teme profesionale

  2.1. Discuiile purtate au n vedere atingerea obiectivelor de comunicare propuse. 2.2. Discuiile sunt purtate cu calm i echilibru, respectndu-se punctul de vedere al interlocutorului. 2.3. Punctele de vedere proprii sunt comunicate deschis, pentru clarificarea problemelor aprute. 2.4. Opiniile sunt susinute cu argumente clare, prin intervenii prompte, logice, cu referire direct la subiectul abordat. 2.5. Interlocutorii sunt tratai cu nelegere i atenie. 2.6. Eventualele divergene sunt rezolvate cu tact, ntr-o manier constructiv.

  Gama de variabile Forme de comunicare: verbal (oral, scris), non-verbal (mimic, gestic etc.), paraverbal (intonaie, expresivitate, pauze, volumul vocii) Tipul comunicrii: comunicare oficial, informal. Mijloace de comunicare: telefon, fax, e-mail, coresponden. Persoanele implicate n comunicare sunt: muzeografi, conservatori, restauratori, specialiti n domeniile istoriei artelor, a artelor religioase, personalul superior din cadrul unitilor de cult deintoare de patrimoniu cultural sau din afara acestuia, persoane oficiale care au rspunderi n domeniul patrimoniului cultural/ cultural-religios. Ghid pentru evaluare Cunotinele necesare se refer la: - mijloace de comunicare - terminologia de specialitate - raporturile ierarhice, operative i funcionale din cadrul unei instituii muzeale; - modul de adresare i de exprimare a ideilor La evaluare se va urmri: - capacitatea de exprimare concis, clar i la obiect a punctelor de vedere - capacitatea de utilizare a unui limbaj adecvat situaiei i interlocutorilor - capacitatea de a nelege mentalitatea, profilul i nivelul cultural al interlocutorilor - capacitatea de alegere a mijloacelor de comunicare cele mai adecvate scopului comunicrii - modul de adresare i coerena n formularea ideilor - modul n care se soluioneaz eventualele divergene aprute

 • Gestionar custode sal 14 uniti

  Pag 6 din 28

  UNITATEA 2

  Dezvoltarea profesional

  Descriere Unitatea cuprinde cunotinele i deprinderile necesare identificrii nevoilor personale de instruire i dezvoltarea profesional n vederea realizrii n condiii optime a activitilor specifice.

  Elemente de competen Criterii de realizare 1. Autoevalueaz nivelul de cunotine i necesitatea dezvoltrii profesionale

  1.1. Necesitile proprii de dezvoltare se stabilesc pe baza autoevalurii i a recomandrilor fcute de persoanele cu responsabiliti ierarhice 1.2. Necesitile de instruire sunt identificate n funcie de nivelul de pregtire propriu. 1.3. Nevoile de instruire sunt stabilite n funcie de cerinele i noutile din domeniu.

  2. Stabilete metodele specifice de instruire

  2.1. Metodele de instruire sunt stabilite n funcie de nevoile de instruire specifice, conform responsabilitilor de la locul de munc. 2.2. Metodele de instruire sunt stabilite n funcie de condiiile i posibilitile existente. 2.3. Metodele de instruire sunt alese cu realism, n vederea asigurrii unei eficiene maxime a pregtirii. 2.4. Metodele de instruire sunt alese n funcie de cerinele din domeniul politicilor culturale i ale celor mai bune practici la nivel naional i internaional.

  3. Realizeaz autoinstruirea 3.1. Autoinstruirea se desfoar continuu, n corelaie cu necesitile identificate prin autoevaluare. 3.2. Autoinstruirea se realizeaz cu responsabilitate, n funcie de obiectivele urmrite. 3.3. Autoinstruirea se realizeaz pe baza surselor de informare selecionate. 3.4. Autoinstruirea se realizeaz n concordan cu politica instituiei muzeale i nevoile proprii.

  4. Particip la programe de pregtire/instruire

  4.1. Participarea la pregtire se face cu responsabilitate, pentru nsuirea optim a cunotinelor necesare. 4.2. Participarea la cursuri se face n mod activ, asigurndu-se asimilarea cunotinelor la nivelul propus. 4.3. Instruirea se realizeaz ori de cte ori este nevoie, cu acordurile ierarhice i n corelaie cu noutile relevante pentru activitatea desfurat. 4.4. Participarea la pregtire se face n concordan cu planul de dezvoltare personal.

 • Gestionar custode sal 14 uniti

  Pag 7 din 28

  Gama de variabile Metode de instruire: participarea la programe de formare profesional, autoinstruire, schimburi de experien c